VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een...

16
Uitgave 3/2016 V I E R I N G VA N 2 5 J A A R A L I J A H 1 9 9 1 - 2 0 1 6 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE EXODUS ISRAËL ZIEN DOOR GODS OGEN OPEN JE OGEN, KIJK OM JE HEEN: JE ZONEN KOMEN VAN VER, JE DOCHTERS WORDEN OP DE HEUP GEDRAGEN.JESAJA 60:4

Transcript of VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een...

Page 1: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

Uitgave 3/2016

V I E R I N G V A N 2 5 J A A R A L I J A H 1 9 9 1 - 2 0 1 6

Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël

EBENEZEROPERATIE EXODUS

ISRAËL ZIEN DOOR GODS OGEN

‘Open je Ogen, kijk Om je heen:…je zOnen kOmen van ver,

je dOchters wOrden Op de heup gedragen.’

JESAJA 60:4

Page 2: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

‘INTERNATIONAAL Door de jaren heen is het onvermogen van de Kerk om zich een goede houding ten opzichte van Israël aan

te meten één van de pijnlijkste frustraties geweest voor mij als voorganger. Als mede christenen geen empathie met- of bezorgdheid voor Israël hebben vat ik dat persoonlijk op - het doet zeer. Ik voel het. Het is een dilemma dat ik met gebed beantwoord. Een gebed dat ik nu al geruime tijd bid is het volgende:

“Dank U, Heer, dat u de staar van de vervangingsleer uit de ogen van de Kerk verwijdert zodat ze nu het volle licht van de glorie van God in het gezicht van Jezus Christus kan zien - een deel van die glorieuze kennis is: eerst voor de Jood! (Romeinen 1:16)

Ik vind het fijn om positief te blijven in mijn bidden door erin uit te spreken wat ik wil zien gebeuren, zelfs als de werkelijkheid er op dit moment anders uit lijkt te zien. Omstandigheden veranderen nooit de waarheid. Maar de waarheid kan wel omstandigheden veranderen. Jezus zei tot de Vader, “Uw Woord is waarheid” (Johannes 17:17). Het mag een feit zijn dat een deel van de Kerk blind is waar het Israël betreft, maar de waarheid is dat God de blinden ziende maakt en dat hij de gebeden van de rechtvaardige verhoort.

Het mag een feit zijn dat mensen tegen ons zeggen dat we onze mond moeten houden over Israël, maar de waarheid is dat God ons in Jeremia 31:10 beveelt; “...verkondigt het in verre kustlanden en zegt: Hij die Israël verstrooide, zal het verzamelen en het behoeden als een herder zijn kudde.” Op deze manier triomfeert de waarheid van Gods Woord over negatieve omstandigheden.

Bij het vervullen van haar wereldomvattende taak, zal de Kerk nooit duidelijk kunnen zien wat ze moet zien, totdat zij de genade wordt gegeven om door Gods ogen te zien. En hoewel Zijn visie een panoramisch uitzicht op de gehele verloren wereld is, voor wie Christus is gestorven, staan de schapen van het Huis van Israël vooraan, tot wie de Messias als eerste was gezonden, zij staan in het middelpunt van deze blik van God. Het Joodse volk is Zijn oogappel! Ze zijn absoluut niet de enigen aan wie God zorg besteedt; Hij geeft om alle mensen maar het Joodse volk staat bovenaan Zijn prioriteiten lijstje.

ISRAËL ZIEN DOOR GODS OGEN

NIGEL WOODLEYVOORZITTER VAN

EBENEZER NIEUW ZEELAND

Het volk Israël staat in het centrum van Gods wereldvisie

Ja, Gods visie voor de wereld is allesomvattend en gaat van horizon naar horizon en geldt voor elke natie, en toch zul je het volk Israël in het centrum van Zijn panoramische uitzicht vinden.

Voorkant: Gian Luca (Nationaal Coördinator Italië) en zijn vrouw helpen een jonge familie uit het vliegtuig op Ben Gurion Airport.

Foto hiernaast: met toestemming van:

www.flickr.com/yeho/

2 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 3: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

We lezen in de Schriften:”Toen de Allerhoogste aan de volken hun erfenis toedeelde, toen Hij de mensenkinderen van elkander scheidde, heeft Hij de grenzen der volken vastgesteld naar het aantal der zonen van Israël... Hij beschutte hem, lette op hem, bewaarde hem als zijn oogappel.” (Deut. 32:8 & 10)

In Romeinen 1: 16 zegt de apostel Paulus:”Want ik schaam mij het evangelie niet; want het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek.”

Mijn punt is: zien zoals God ziet betekent niet dat we alleen Israël zien, maar het betekent dat we zien met ogen die Israël haar rechtmatige plaats voor Zijn aangezicht geven. Dit is geen exclusieve visie op Israël maar een prioriteitsvisie. Als ik nu bid om de uitstorting van de Heilige Geest op de wereld bid ik eerst dat het op Israël uitgestort zal worden. Dat is de prioriteitsvisie.

Als het in mijn eigen kerk zover is dat we het geld voor de zendingsdoeleinden moeten verdelen, zorgen we er altijd voor dat onze “rekening” met Israël eerst vereffend wordt (Romeinen 15:26-27). Als de “Israël” portie bepaald is praten we over de verdeling van de rest. Dat is de prioriteitsvisie.

Zo’n visie eist niet noodzakelijkerwijs een grotere kwantiteit, maar het vraagt wel degelijk prioriteit. Als je ervoor zorgt dat de baby eerst gevoed wordt voor de rest van de familie, dan hebben we het zeker niet over kwantiteit maar wel over prioriteit. De opdracht voor onze kerk is “Eerst voor de Jood, en dan ook voor de Griek” dus prioriteit betekent voor ons ook het grotere stuk van de taart voor bedieningen die Israël ondersteunen, in het bijzonder Ebenezer. Als je Israël eenmaal op de juiste plaats hebt staan, als je haar precies in het middelpunt van Gods visie ziet, dan is het plaatje niet langer onscherp maar erg duidelijk. Het middelpunt van je visie klopt.

Laten we ons ernaar uitstrekken om Israël door Gods ogen te zien.

Nigel is sinds 1982 de voorganger van de “Flaxmere Christian Fellowship (Christelijke gemeenschap)” in Hastings, Nieuw Zeeland. Hij is momenteel ook de Nieuw Zeelandse voorzitter van Ebenezer Operatie Exodus en hij is de auteur van het boek:”Holocaust Exposed - the Biblical Account of the Jewish Tragedy” (De holocaust ontmaskerd - de bijbelse vertelling van de Joodse tragedie) Een boek dat de tragedie vanuit Bijbels perspectief uitlegt.

SLEUTEL WOORDEN

Alijah is het woord voor de immigratie van Joodse mensen vanuit de diaspora naar het Land van Israël. Het woord betekent in het Hebreeuws ‘opgaan’ en wordt ook gedefinieerd als ‘omhoog gaan – vooruit gaan naar Jeruzalem’.

Oliem betekent Joodse immigranten naar Israël – zij die alijah maken. In het enkelvoud, wordt een mannelijke immigrant een oleh genoemd en een vrouwelijke olah. Potentiële oliem zijn diegenen waarmee onze teams contact maken en aanmoedigen om op alijah te gaan.

2 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 3

Page 4: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

OEKRAÏNE We hebben in Oekraïne nu 20 jaar Holocaust overlevenden geholpen door middel van ons humanitaire

hulpverleningsprogramma, waarbij we voedselpakketten en medicijnen uitdelen die ze zichzelf niet kunnen veroorloven omdat ze te duur zijn.

We houden in feite elk jaar een heel speciaal project, genoemd naar Gods gebod in Jesaja 40:1 “Troost, troost mijn volk”, daardoor laten we onze liefde en zorg zien aan hen die de nazi ghetto’s en concentratiekampen hebben overleefd. Het is ontroerend om deze bejaarde mensen te horen vertellen dat ze zich niet alleen door de voedselpakketten die we hen brachten vereerd voelden, maar bovenal doordat we hen in hun huizen opzochten. Daarom nodigen we onze christelijke broeders en zusters van de plaatselijke kerken elk jaar uit om samen met ons de overlevenden van de Holocaust, en ook plaatsen waar Joodse mensen tijdens de tweede wereldoorlog massaal werden vermoord, te bezoeken.

We ondersteunen een kleine Joodse gemeenschap in Uman, Oekraïne, zodat ze een soepkeuken kunnen onderhouden voor de overlevenden van de Holocaust die te zwak zijn om voor zichzelf te kunnen koken.

Vanwege vergevorderde leeftijd en zwakke gezondheid, voornamelijk vanwege wat

ze te lijden hebben gehad, gebeurt het heel zelden dat een overlevende van de Holocaust alijah maakt. Dus is het reden tot grote vreugde als het wel gebeurt !

Dit gebeurde recentelijk met een man en zijn vrouw, Vladimir en Irina, beide overlevenden van de Holocaust. Ze hadden eerder al een aantal keer mensen van Ebenezer ontmoet dus toen ze de beslissing namen om naar Israël te verhuizen waren wij het tot wie zij zich wendden om hen te helpen om alijah te maken. Het was een grote vreugde en voorrecht om voor hun buitenlandse paspoorten te mogen betalen en om hen naar het vliegveld te brengen voor hun vlucht naar Tel Aviv. We zijn de Here zo dankbaar voor dit bijzondere echtpaar en bidden dat zij zullen genieten van gelukkige jaren in Israël.

VADIM RABOCHIYOOST EUROPA REGIO

DIRECTEUR

VREUGDE VOOR HOLOCAUST OVERLEVENDEN

Bejaarde Joodse mensen zoals deze worden geraakt door onze

liefde als we hen met voedselpakketten bezoeken.

We hebben uw trouwe financiële ondersteuning nodig zodat we het humanitaire hulp programma effectief kunnen blijven organiseren.

4 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 5: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

OEKRAÏNEAls je geen gehoor geeft aan Gods roep om terug te keren naar het land van je vaderen zul je op een

dag verantwoording af moeten leggen aan je kinderen en kleinkinderen.” zei ik tegen Slava en zijn moeder.

Ik had Slava al een aantal keren ontmoet en tijdens elke gelegenheid erop gewezen dat het belangrijk was dat hij Gods roep om naar Israël te verhuizen in overweging moest nemen.

Op een dag was ik weer in Dnepropetrovsk, waar zij woonden, en het leek erop dat God had geregeld dat ik zijn moeder zou ontmoeten. “Heb het niet over Israël met haar,” vroeg Slava me. Ik beloofde hem niets en ging naar zijn moeders flat. We zaten wat te babbelen met een kopje thee toen zij plotseling zei dat haar vader Joods was. “Oh,” wierp Slava tegen, “dat is waar, maar we hebben geen papieren om dat te bewijzen.” “Wat ! Natuurlijk hebben we die,” antwoordde zijn moeder. “Ik heb mijn geboorte akte. Ik pak het wel even.”

Slava’s gezichtsuitdrukking veranderde, de teleurstelling dat zijn moeder dit belangrijke feit had geopenbaard was zichtbaar. Het had nu geen zin meer voor hem om het te proberen te ontkennen. In plaats daarvan begon hij allerlei redenen op te sommen waarom ze geen alijah konden maken; “Mijn vrouw moet haar zieke moeder verzorgen. En los daarvan zijn we hier gelukkig.”

Ik keek hen allebei aan en wees hen streng op hun verantwoordelijkheid naar hun kinderen en kleinkinderen toe om hen de zekerheid te geven dat ze de beste toekomst zouden hebben in het land waar God hen naartoe riep. Ik ging weg en hoorde een paar dagen later van Slava’s moeder. “We gaan beginnen met alles voorbereiden. We zijn klaar om te gaan. Zul je ons helpen?” Ik was buiten mezelf van vreugde. Het was gebedsverhoring!

“Natuurlijk,” zei ik. Slava, zijn moeder en het hele gezin legden contact met de Israëlische consul. Ze verlieten Oekraïne toen de winter eraan kwam en wonen nu in het land van hun voorvaders. We zijn zo ontzettend blij!

YANYA TEAM OEKRAÏNE

“NEE” WERD “JA”!

Zo blij dat ze naar Israël zijn gegaan!

4 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 5

Page 6: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

OEKRAÏNE De zussen Nina en Yulia moesten samen met hun kinderen hun huizen ontvluchten en vrijwel alles

achterlaten vanwege de gevechten in Oost Oekraïne. Het lukte hen alleen om luiers en papieren mee te nemen, omdat ze de jongere kinderen moesten dragen.

Nadat ze vele kilometers gelopen hadden stopte er een auto die dezelfde kant opging en hen meenam naar Kharkov, waar familie van hun vader woonde. De opluchting was van korte duur omdat ze zich helemaal niet welkom voelden. Maar tot hun vreugde vonden wij accomodatie voor hen waar ze langer konden blijven en gaven hen eten. Toen spraken we met hen over een permanente oplossing: Alijah maken. Ze wilden ontzettend graag naar Israël toe en we hebben hen de hulp gegeven die ze nodig hadden om hun papieren te verzamelen om die bij de Israëlische Consul te kunnen inleveren.

De vreugde was groot toen ze de visa voor Israël kregen. We brachten hen naar het vliegveld

voor hun vlucht naar Tel Aviv. Tranen van blijdschap en waardering voor al onze hulp die we hen hadden gegeven welden op in hun ogen. God is trouw aan Zijn beloften!

YANYA UKRAÏNE TEAM

GODS TROUW ERVAREN

Boven: © PA Foto’s in samenwerking met

Sword Magazine

Rechts: Alijah maken was echt dé

oplossing!

KAZACHSTAN

ZHANSOLU LEIDER VAN KAZACHSTAN

ZES JONGENS HELPEN

Een harde klop op de deur liet de zes jongens en hun ouders weten dat we gearriveerd waren! Omdat ze erg

arm waren, waren ze dankbaar voor alles wat we voor hen meegebracht hadden - inclusief snoepjes voor de kinderen en erg welkome voedselpakketten waar ze echt behoefte aan hadden.

Binnen maakten we verder kennis met dit grote gezin. Alexander was 17, Yuri 15, Gregory 12, Valery 10, Evgheny zes, en de jongste, Veacheslav, nog maar twee jaar oud. De oudere kinderen waren allemaal ergens goed in, of het nu muziek, dans of kunst was. Het leuke van deze jongens was dat ze bescheiden waren, ze waren niet trots; maar ze hadden hun dromen. Alexander wilde naar Israël gaan om te studeren.

De matriarch van het gezin, Maya, bracht haar dank tot uitdrukking voor het voedsel en ook voor de woorden van de profeten die we gedeeld hadden, die uitleggen dat het Gods roeping is om naar het Land dat Hij Zijn volk beloofd had te verhuizen.

Rechts: Eén van deze jongens wil in Israël

studeren. We bidden dat het hele gezin

alijah zal maken.

Bid alstublieft voor dit gezin en vele anderen zoals zij, dat ze gehoor zullen geven aan de roeping om alijah te maken.

6 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 7: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

RUSLANDElena kon niet geloven wat er gebeurde. De douane beambte hield haar tegen bij de paspoortcontrole. Er bleek iets

niet te kloppen met haar dochters papieren.

Elena was zonder problemen van Yekaterinburg naar Moskou gevlogen en zij en haar dochter stapten nu over op hun alijah vlucht naar Tel Aviv. Nu kwam er een abrupt einde aan hun reis en mochten ze niet aan boord. Elena was wanhopig en werd op een retourvlucht naar Yekaterinburg gezet. Ons team in Moskou kwam er een paar uur later achter dat er een probleem was.

Twee van onze helpers ontmoetten Elena en haar dochter toen ze weer in Yekaterinburg aankwamen. Elena was duidelijk over haar toeren, dus troostten ze haar voordat ze haar hielpen om met een bus weer naar hun dorp te

gaan. Ze was ontzettend dankbaar voor onze hulp en nadat het probleem met de “papieren” was opgelost, ondernamen zij en haar dochter hun alijah reis opnieuw, dit keer zonder problemen. Hun nieuwe leven in het land dat God hen had beloofd was echt begonnen.

ANATOLY URAL TEAM

ELENA’S PROBLEEM OPLOSSEN

Boven: Met toestemming gebruikt: www.flickr.com/thawt/

RUSLAND

KONSTANTIN & ALYONA LEIDERS VAN KHABAROVSK

GODS ROLSTOEL CADEAU!

We waren op bezoek bij een Joods gezin in Khabarovsk en zagen een man op een bed liggen,

niet in staat om op te staan. Yakov had al tien jaar niet meer gelopen.

Het begon zijn vrouw Ida zwaar te vallen om voor hem te zorgen en ze wist niet hoe ze het vol zou kunnen houden terwijl ze zelf gezondheidsproblemen had. Yakovs eerste behoefte was een rolstoel, maar het echtpaar kon er geen betalen.

Hun situatie raakte ons en we waren vastbesloten ons uiterste best te doen om hen te helpen. Maar we wisten niet waar we een rolstoel vandaan moesten halen. Toen, op een dag na de gebruikelijke ochtend bidstond op kantoor voelden we ons geleid om de nood met onze kerk te delen. Het was verbazingwekkend toen ons verteld werd dat ze een reserve rolstoel hadden en die gaven ze ons als cadeau voor Yakov. Het was een prachtige gebedsverhoring!

Gebedsverhoring: Yakov met rolstoel

6 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 7

Page 8: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

NEDERLAND

BRAZILIË De telefoon ging. Het was dhr. Yemtob, een Franse Jood die in Búzios, een stad in de staat Rio de Janeiro

woonde. Hij zat in de problemen.

Hij was in 2010 naar Brazilië gekomen om zijn eigen zaak te openen met spaargeld dat hij gedurende vele jaren werken in Europa had vergaard, maar de economische- en politieke situatie in het land veroorzaakte het verlies van zijn hele investering. Negentig procent van zijn familieleden had vanuit Frankrijk alijah gemaakt en door de crisis begon hij ook na te denken over alijah maken, met zijn vrouw en twee dochters.

Hij kwam naar ons voor hulp nadat hij via een Franse neef erachter was gekomen dat Operatie Exodus in Brazilië werkzaam was. We verifieerden zijn papieren (evenals het Joodse Agentschap voor Israël deed) en hielpen hen met het alijah proces. Vandaag wonen ze in Israël, blij dat ze hun nieuwe leven in de stad Netanya kunnen beginnen.

CARLOS DOS SANTOSNATIONAAL COÖRDINATOR

BRAZILIË

RICHARD A. ZEVENHUIZEN NATIONAAL COÖRDINATOR

NEDERLAND

HET BEGINT TE DAGEN!

ER ZIJN ER MEER DIE ONZE HULP NODIG HEBBEN

In het afgelopen jaar hebben we een grotere bereidwilligheid gezien onder Joodse mensen om alijah

te maken vanuit Nederland.

Hoewel de meeste Nederlandse Joden heel erg geassimileerd zijn en zich veilig voelen, worden sommigen bang dat de situatie in de wereld meer en meer op de jaren van voor de Tweede Wereldoorlog gaat lijken. Wij krijgen nu regelmatig hulpverzoeken, voornamelijk om te helpen organiseren, inpakken en zeecontainers laden om hun huishoudelijke bezittingen naar Israël te verschepen.

Op een dag hadden we een vrachtwagen met container besproken die om 11.00 uur zou komen. Het regende en terwijl we wachtten baden we voor droog weer tijdens het laden.

De vrachtwagen kwam een half uur te laat maar de regen was gestopt. Het bleef twee uur droog - precies de tijd die we nodig hadden om te laden! Zodra we de deur van de container hadden gesloten en verzegeld, begon het weer te regenen. Prijst de Heer voor Zijn voorzienigheid!

Een blij begin aan een nieuw leven:

Dhr. Yemtob en gezin.

FEITEN

ų Er wonen ongeveer 52.000 Joden in Nederland.

ų 10.000 van hen hebben Israëlische paspoorten.

ų De meerderheid woont in- of rond Amsterdam.

ų 104.000 Nederlandse Joden kwamen om in de Holocaust.

8 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 9: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

ITALIËGod heeft een deur geopend voor Ebenezer Italië om met de alijah te helpen. Ik ben zo dankbaar voor wat

Hij aan het doen is in onze bediening, vooral dat hij ons deze praktische liefde aan de Joodse mensen laat betonen.

De toewijding van ons team werd onderstreept door de enthousiaste opkomst voor de alijah vlucht vanuit Rome op 19 juli. Het was een vroege start, maar we konden de 20 oliem hartelijk uitzwaaien. Veel gelach en vreugde was er te horen, wat diegenen in het gezelschap hielp, die duidelijk zenuwachtig en bezorgd waren over hun alijah. Onze bemoedigende woorden en warme glimlach zorgden ervoor dat ze zich snel op hun gemak voelden.

Bij deze afscheids ceremonie voegden zich de voorzitter van de Joodse Gemeenschap te Rome, vertegenwoordigers van het Joodse Genootschap en Keren Hayesod en onze fantastische plaatselijke vrijwilligers, inclusief het Jong Volwassenen team die goed werk hadden verricht door de gezinnen te helpen, in de dagen voor hun vertrek naar Israël.

Wat de meeste indruk op me maakte was de respons door voorbidders wereldwijd op een dringend verzoek om te bidden voor de 5-jarige Moran, die door hoge koorts was bevangen. De moeder van het kleine meisje, Valentina (die helaas haar man enkele jaren geleden verloor), stond doodsangsten uit en vroeg om hulp. Prijs de Heer voor het beantwoorden van ons gebed, want Moran werd op tijd voor de vlucht beter en zij, Valentina en haar broer David konden met vreugde hun nieuwe leven in het land van hun voorvaderen tegemoet vliegen!

Ik reisde met hen mee. We hielden een welkomst ceremonie bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion, waar ik deze nieuwe burgers van Israël namens Ebenezer toesprak, waarbij ik benadrukte dat het een dag was die vele gebeden tot vervulling zag komen. Een speciaal bedankje gaat uit naar jullie allemaal die dit mogelijk hebben gemaakt door jullie steun.

Ebenezer Italië is er nu klaar voor om meer oliem naar huis te brengen nu de Heer Zijn Woord in vervulling laat gaan door Zijn verstrooide volk terug te brengen naar hun ware thuisland.

GIAN LUCA MOROTTINATIONAAL DIRECTEUR ITALIË

VANUIT ITALIË NAAR HUIS VLIEGEN

Ons Italië team heeft geholpen om dit tot een gedenkwaardige alijah vlucht vanuit Rome te laten zijn.

Links: Valentina met haar kinderen David en Moran.

8 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 9

Page 10: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

Alijah is het doel van ons bidden!

GEBED

“In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God.” Johannes 1:1

“En God zeide: Er zij licht; en er was licht.” Genesis 1:3

“Voor eeuwig, o HERE, houdt uw woord stand in de hemelen.” Psalm 119:89

“De hemel en de aarde zullen voorbijgaan, maar mijn woorden zullen geenszins voorbijgaan.” Mattheus 24:35

Hij die was, en is en die komen zal, de Eeuwige, is onze vaste rots van hulp. Hij is ons leven, want Jezus zei:“Er

staat geschreven: niet alleen van brood zal de mens leven, maar van alle woord, dat uit de mond Gods uitgaat.” Mattheüs 4:4

In de woestijn probeerde satan Hem te verleiden en elke keer antwoordde Jezus met: ”Er staat geschreven”. Satan kan niet tegen ons standhouden als we Gods Woord kennen en er aan vast houden. Laten we ons onderwerpen aan het gezag van Zijn heilige Woord, in Zijn Woord blijven, de wapenrusting Gods aandoen en het zwaard van de Geest elke dag hanteren (Hebreeën 4:12; Efeziërs 6:10-18). Hij waakt over Zijn Woord om het te vervullen (Jeremia 1:12). Om te kunnen bidden naar Gods wil (1 Johannes 5:14-15), moeten we Zijn Woord kennen. Als Hij Zijn Woord in

onze harten laat opkomen als we op Hem wachten en we proclameren het en bidden uit Zijn Woord, brengt het leven, kracht en overwinning. Als wij gelovig uitzien en bidden, zullen Zijn beloften en bedoelingen vervuld worden op Zijn manier en Zijn tijd (Galaten 6:9)

Dank u, Heer; dat uw Woord licht verspreidt en inzicht geeft, en dat het de waarheid is (Psalm 119:130; Johannes 17:17).

Bid en proclameer:

ų Heer, openbaar uw Woord aan uw Kerk zodat zij haar roeping om te helpen bij de alijah zal zien (Jesaja 49:22; 60:9-12)

ų Als we uw Woord met de Joodse mensen delen, Heer, moge het licht en leven geven.

ų Mogen allen die de komende dagen en weken alijah maken geplant worden in het land en vruchtbaar zijn (Jeremia 32:41)

ų Dank u, Heer, dat we de verzekering hebben dat uw Woord een lamp voor onze voet en een licht op ons pad is terwijl we voortgaan. (Psalm 119:105). Mogen we open oren hebben en het gehoorzamen.

ALISON EASTWOOD GEBEDSTEAM

HET EEUWIGE EN LEVENDE WOORD

10 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 11: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

JONG VOLWASSENENDe leiders van Ebenezer Operatie Exodus Azië-Pacific vroegen mijn zus, Katie, en mij om naar Taiwan te gaan nadat

er een uitnodiging was ontvangen om te komen spreken in de kerken die hongerig waren om over Israël en alijah te horen. We waren erg enthousiast om het eerste bezoek van Ebenezer aan dat land te brengen!

We prijzen de Heer voor het organisatie talent en harde werken van Jennifer, die onze tolk voor een groep van 14 Taiwanezen op de “Engage:Israël 2015” reis was geweest. Ze maakte een prachtig rooster in Taiwan, waarbij het voor ons mogelijk werd om vier steden te bezoeken waar we in kerken spraken en tijdens Bijbelstudies konden delen. Eén van de plaatsen was Kaohsiung, waar het Israël reisgezelschap vandaan kwam, dus waren we erg blij dat we hen weer konden ontmoeten en voelden ons daardoor gezegend.

Eén van die groep, ook een enthousiaste supporter van Israël en het alijah werk, was dominee Timothy Chen. Tijdens een gebedssamenkomst in Kaohsiung nodigde hij jong volwassenen met een hart voor Israël uit om naar voren te komen en publiekelijk dit verlangen voor de Heer te brengen. Toen vroeg hij Katie en mij om over hen te bidden. Het was één van de hoogtepunten van ons bezoek.

Hoewel de reis niet specifiek bedoeld was om jong volwassenen te bereiken, kwam het er wel

op neer dat velen van hen die de bijéénkomsten bezochten, in die leeftijdscategorie vielen. Dit was echt bemoedigend om te zien; wellicht waren ze benieuwd naar wat twee jonge Australiërs over Israël te vertellen hadden!

We verwonderden ons erover hoe de Heer ons met verschillende mensen in contact bracht. Het voelde alsof Hij schakels van een ketting aan elkaar vasthechtte, die voor de doeleinden van Zijn koninkrijk stevig met elkaar verbonden zouden blijven. Hij is duidelijk Zijn netwerk dwars door de naties heen aan het opbouwen! We zagen dat als de Heer wil dat de paden van mensen elkaar kruisen, Hij hun stappen leidt en de weg opent!

We zijn helemaal enthousiast om te zien dat christenen in Taiwan meer en meer mee gaan doen in het werk van Ebenezer Operatie Exodus en alijah in gebed ondersteunen.

NIEUWE GROND ONTGINNEN

NIKI STUCKENJONG VOLWASSENEN TEAM

Taiwanese christenen waren hongerig om over Israël en alijah te leren.

10 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 11

Page 12: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

Foto rechts: Het team dat de

container voor de familie Koster

heeft geladen.

NEDERLAND In het jaar 2015 zijn de ontvangsten van giften ruim 13% gestegen ten opzichte van het jaar 2014. Aanvankelijk bleven

de ontvangen donaties sterk achter bij dezelfde periode in 2014.

Het verkrijgen van een nalatenschap heeft dit beeld sterk veranderd: in plaats van af te sluiten met een tekort kon 2015 afgesloten worden met een royaal positief saldo. Dit stemt ons tot dankbaarheid, vooral met het oog op de verdere toename van alijah; deze bedroeg in 2015, wereldwijd bezien, + 17%. Deze toename houdt verband met de ontwikkelingen in Oekraïne en Frankrijk.

In 2015 is veel financiële ondersteuning verleend aan Joodse mensen in Nederland om alijah te maken. De steun aan Joodse mensen in Nederland voor het maken van alijah beliep in het verslagjaar € 28.281. Er werd aan 41 Joodse mensen steun verleend bij het maken van alijah. Nooit eerder in het bestaan van Ebenezer Nederland werden zoveel mensen in één jaar geholpen. De steun aan de internationale alijah hulp in 2015 verminderde derhalve met € 24.000. Bij het afsluiten van het jaar 2015 waren voor 35 mensen aanvragen voor ondersteuning in behandeling.

In 2015 zijn de bestedingen aan voorlichting op peil gebleven. De uitgaven voor beheer en administratie is in 2015 met bijna 14% afgenomen.

Het jaar 2015 kon zo worden afgesloten met een batig saldo van € 6.218.

In het jaar 2015 is het bestuurslid, de heer W. van Boekholt, plotseling overleden. In de vacature die is ontstaan door het wegvallen van de heer van Boekholt is nog niet voorzien.

In het jaar 2015 is weer veel aandacht gegeven aan het gebedswerk: een 2 maandelijkse gebedsbrief wordt aan ong. 250 bidders gestuurd, er zijn 13 regionale gebedsgroepen actief en landelijk komen de gebedsleiders 5x per jaar samen. Ook is er in november een gebedsweekend gehouden op het landgoed Baak, van Ellel Ministries waar 43 deelnemers uit alle gebedsgroepen aanwezig waren.

Het bestuur heeft als visie dat de waarneembare toename van het antisemitisme in Nederland en het gevoel van onveiligheid tot een toename van de alijah uit Nederland zal leiden. Wij zien dan ook dat een aanmerkelijk deel van onze inkomsten in de toekomst hieraan gewijd zal zijn. Het blijkt dat ook internationaal bezien deze nood steeds groter wordt. Daarnaast zien wij het als noodzaak een netwerk te bouwen van betrouwbare mensen en organisaties die eenzelfde doel nastreven.

Het volledige Jaarverslag, inclusief verklaring van de accountant kan worden aangevraagd door overmaking van € 5,= (i.v.m. verzendkosten) op de bankrekening van Ebenezer Operatie Exodus; vermeld u wel duidelijk uw naam en adres.

HARRY POLSPENNINGMEESTER

JAARVERSLAG“EBENEZER” OVER 2O15

12 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 13: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

NEDERLAND

Van vrijdagavond 11 november tot zondagmiddag 13 november is er een Ebenezer Gebedsweekend op het landgoed de Baak van Ellel Ministries. Een ieder die de roeping heeft om op de bres te willen staan in gebed voor Gods plan met Israël is uitgenodigd. Net als de vorige keer willen we beginnen met een feestelijke shabbat maaltijd. Het is belangrijk om met elkaar het “aangezicht van de HEER” te zoeken in voorbede voor de alijah en Israël.

Voorinteken prijs p.p. op 2 pk all-in € 130,- (na 20 sept. € 145,-) opgaven: [email protected]

EBENEZER GEBEDSWEEKENDNOVEMBER 2O16

12 | Ebenezer Operatie Exodus

Verkort overzicht van de baten & lasten over 2015

(alle bedragen in euro’s)

BATEN 2015 2014

Giften 155.662 142.314 Verkoopresultaat boeken/DVD’s (2013 herwaardering) -2.421 2.589 Rentebaten 254 723 Totaal baten 153.495 145.626

LASTEN

Operatie Exodus - Internationaal 81.000 105.000 Operatie Exodus - Nederland 28.281 873

Operatie Exodus totaal 109.281 105.873 Gebedswerk 8.563 7.439

Voorlichting 17.96 18.431 Lasten i.v.m. werving baten 4.997 5.476 Beheer en administratie 6.467 7.504

Totaal lasten 147.277 144.723 Saldo van baten en lasten 6.218 471

Kosten eigen fondswerving / giften eigen fondswerving 3,3% 3,8%

Bestedingspercentage lasten 92,2% 91,0%

(d.w.z. totaal bestedingen aan doelstellingen / som der lasten)

Kosten Beheer & Admin. / Totale lasten 4,4% 5,2%

Page 14: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

NEDERLAND Op woensdag 10 augustus zwaaiden we de fam. Koster uit op Schiphol op weg naar hun beloofde land. Sven

en Navah Koster woonden in Zwaag, Noord Holland met hun 3 jonge kinderen: Lior, Yaïr en Shirel en twee hondjes.

Sven was IT specialist bij de ING bank en kon al gauw een baan in Tel Aviv krijgen bij een nieuw startup bedrijf gespecialiseerd in software voor kunst. De opa van Navah heeft Auschwitz overleefd en heeft zijn (klein) kinderen voorgehouden om “op tijd” naar Israël te gaan en niet dezelfde fout te maken van de Joden die in Europa bleven totdat ze werden opgepakt. De vluchtelingen

stroom die vorig jaar op gang kwam was voor hen het sein om voorgoed naar Israël te vertrekken. Om hun kinderen een goed Joods leven te kunnen geven, wat in Nederland steeds moeilijker wordt, was ook een sterke motivatie voor hen om op alijah te gaan.

God voorzag in een snelle verkoop van hun huis, vrijwilligers om in te pakken en om ze weg te brengen naar Schiphol. Nu wonen ze in Netanya vlakbij hun familieleden. Ook de hondjes hebben alijah gemaakt!

RICHARD ZEVENHUIZENNATIONAAL COÖRDINATOR

NEDERLAND

ALIJAH UIT NEDERLAND

Rechtsboven: Sven en Navah en hun kinderen

Linksboven: Een deel van de huisraad

met speelgoed van de kinderen

Rechts: het “uitzwaai” team van Ebenezer

op Schiphol

14 | Ebenezer Operatie Exodus

Page 15: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

BENJAMIN VAN TUDELA

In de twaalfde eeuw leefde een Joodse man met de naam Benjamin ben Jonah in de Spaanse stad Tudela. Rond het

jaar 1160 is hij op reis gegaan en heeft een dagboek bijgehouden, hoewel hij het waarschijnlijk niet zelf geschreven heeft.

Het reisverslag is een fascinerend verhaal hoe een Europese Jood oostwaarts reisde door de Middellandse zee en via het Midden Oosten tot aan India kwam. Hij was waarschijnlijk een handelsreiziger hoewel hij vaak als “rabbi” wordt aangeduid in commentaren. Zijn reisverslag werd in het Hebreeuws geschreven. In het gebied waar hij woonde waren nog niet zo lang geleden de Moren verdreven ( 1115-1118) en een decennium voor hij vertrok vond de Tweede Kruistocht plaats.

Benjamin was overal waar hij kwam op zoek naar Joodse mensen. Hij was op zoek naar de zogenaamde verloren stammen van Israël. Hij

ontdekte dat de stammen Dan, Zebulon, Aser en Naftali leefden ergens in de bergen van Perzië.

Zijn reisverslag bleef eeuwenlang onopgemerkt totdat rabbi Menasse ben Israël er in 1666 in Amsterdam een boek over schreef: “de Hoop van Israël”. Hij was ervan overtuigd dat alle stammen weer als volk hersteld zouden worden voordat de Messiaanse tijd zou aanbreken.

De identiteit van de stammen van Israël zullen in de eindtijd weer zichtbaar worden want Yeshua zelf zegt hierover: “Voorwaar, Ik zeg u dat u die Mij gevolgd bent, in de wedergeboorte, als de Zoon des mensen zal zitten op de troon van Zijn heerlijkheid, ook zult zitten op twaalf tronen en de twaalf stammen van Israël zult oordelen.” Mattheus 19:28

Als u hier meer over wilt weten dan kunt u ons uitnodigen voor een PowerPoint presentatie over de “Verloren Stammen”: [email protected]

NEDERLANDOok de familie Keijzer, Daniël en Riwkah met hun vier kinderen zijn in de zomer op alijah gegaan. Zij hebben

in Amersfoort gewoond en gewerkt en hebben nu een huis gehuurd in Na`ale, een dorpje in Samaria, niet ver van Modi`in, waar ook de familie Strijker woont, die wij een paar jaar geleden hebben geholpen met hun alijah.

Uit hun nieuwsbrief: “Wat wij duidelijk begrijpen is dat een diepgaand begrip van de taal en cultuur essentieel is. En hoewel we van beide echt wel het een en ander weten en begrijpen, moeten we dieper gaan. Daarom staat het komende half jaar vrijwel volledig in het teken van God, gezin en integratie. Voor vijf maanden gaan we 5 ochtenden per week naar de ulpan (de taalschool). De middagen en avonden zullen vooral aan huiswerk (van de kinderen en ons zelf), aan Bijbelstudie en gebed besteed worden. Daniël zal daarnaast beginnen met

een paar diensten te draaien op de ambulance als vrijwilliger. Maar onszelf en de kinderen laten aarden/wortelen in het land en ons focussen op taal en cultuur is voor nu het belangrijkste”

ALIJAH NAAR NA ALE

Foto boven: Alles zit op tijd en droog in de container!

Links: Daniël met 3 van zijn 4 kinderen

14 | Ebenezer Operatie Exodus helpt Joodse mensen terugkeren naar Israël | 15

Page 16: VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016Uitgave 3/2016 VIERING VAN 25 JAAR ALIJAH 1991-2016 Een christelijke organisatie die het Joodse volk helpt terugkeren naar Israël EBENEZER OPERATIE

ISRAËL

“Zij zullen achter de HERE aan gaan, als een leeuw zal Hij brullen. Wanneer Hij brult, dan zullen zonen uit het westen bevend komen.” Hosea 11:10

Dave en Channa, een jong Amerikaans Joods echtpaar, hoorde blijkbaar de “brul” en maakten alijah. Toen kwamen

de uitdagingen.

We ontvingen een e-mail van Dave waarin stond dat zij naar Israël verhuisd waren en “hopen er te blijven” maar “financiëel zijn de dingen een beetje moeilijk”. Hij nam contact met ons op “om erachter te komen of er iets is wat jullie kunnen doen om een handje te helpen”.

We antwoordden meteen, en vroegen om meer details. Dave antwoordde en zei, “We komen rond, maar het is krap … ik hoop dat het straks beter gaat en dat dit alleen maar tijdelijk is.”

We verzekerden Dave en Channa dat het zeker beter zou gaan, en bemoedigden hen door hen erop te wijzen dat ze het eigenlijk best goed hadden, in ogenschouw genomen dat het pas hun eerste jaar in Israël was. We moedigden hen aan om ons kantoor te bezoeken om een voedselpakket te ontvangen en andere hulp. “Dat zou fantastisch zijn,” antwoordde Dave.

Omdat Channa colleges volgde, kwam Dave alleen naar het kantoor. Hij vertelde ons dat zij elkaar eigenlijk hier in Israël ontmoet hadden, getrouwd waren en toen naar hun thuisland teruggekomen waren om hun hoop en dromen te

verwezenlijken. Dave was ontzettend dankbaar dat hij een “helpende hand” had gevonden en wij waren meer dan blij dat we dit jonge echtpaar konden zegenen met woord en daad.

Tot onze vreugde stuurden ze ons daarna nog een e-mail:

We willen jullie uit de grond van ons hart bedanken; we waarderen de hulp die jullie nieuwe immigranten bieden ten zeerste. Het voedselpakket en de dekens die jullie voor ons hebben voorzien hebben we goed kunnen gebruiken. Een klein beetje hulp reikt ver, en we waarderen het. Nogmaals bedankt. Met vriendelijke groeten, Dave en Channa.

We prijzen en danken de Here God van Israël omdat Hij ons prachtige gelegenheden geeft om Joodse mensen te helpen zich met succes in hun land te vestigen.

IRIS GOLDMANKANTOOR JERUZALEM

PRECIES WAT ZE NODIG HADDEN!

Rechts: Dave en Channa - “Een klein

beetje hulp reikt ver”

Bid alstublieft voor alle nieuwe Oliem die deze zomer zijn gearriveerd. Moge de Here “een eeuwig verbond met hen sluiten…Zich over hen verblijden en hun weldoen en … voorgoed in dit land planten met heel Zijn hart en heel Zijn ziel” (Jeremia 32:40-41)

Find more information & to view the promo film: www.engage-israel.org (*excl. flights & some lunches. Price subject to change)

Dit kwartaalblad wordt gratis toegezondenaan allen die belangstelling hebben voor alijah, de terugkeer van het Joodse volk naar Israël. Opgaven naar [email protected]

Ebenezer Operatie ExodusPostbus 181 3740 AD BaarnTel.: 0315-236681Email: [email protected] Giften en legaten: IBAN: NL42INGB0007620166 t.n.v. EbenezerBIC: INGBNL2Awww.ebenezer.nl

Ebenezer Emergency Fund BelgiumPostbus 1064, 3500 HasseltTel.:+32 11 91 35 47Giften en legaten: IBAN nr. BE82652810724668BIC nr. [email protected]

Ebenezer Operation Exodus International & UK Offi cePO Box 9103, BournemouthBH1 9DA, UK+44 (0) 1202 [email protected]

Onze visie is om dienaren en voorbidders te zijn van de Heer, om het Joodse volk te helpen terug te keren naar het land Israël uit alle landen en Gods Koninkrijks bedoelingen te proclameren voor hun terugkeer.

Alle artikelen in deze publicatie zijn Copyright © Ebenezer Emergency Fund International september 2016. Operatie Exodus is de operationele tak van Ebenezer Emergency Fund International. Begonnen in 1991 met slechts drie mensen, nu heeft het vertegenwoordigers in meer dan 50 landen wereldwijd.