verslag WG JW - 20/03/2013

7
VERSLAG WERKGROEP JEUGDWERK JEUGDRAAD MECHELEN 20.03.2013 Aanwezig: Vincent Schroyens (JNM Mechelen), Wim Verbist (JNM Mechelen), Hans Verbist (Thila Coloma), Michel Verschaeren (Jamaswapi), Gert Walschaerts (KSJ Ter hert), Emma Jacques (KSJ Ter Hert), Reinout Van Bets (Frassati), Ine Cools (Parsifal), Ellen Vanstappen (Parsifal), Iebel Devos (Katrom), Wouter Van den Bosch (District Dijle), Evelien Beulens (OLV gidsen), Lucas Van den Eede (Katrom en dagelijks bestuur), Anneleen Steensels (dagelijks bestuur), Kaat van der Gooten (stagiaire jeugddienst), Peter Meeusen (jeugddienst) Afwezig & verontschuldigd: Chiro Leest, Sofie Daems (Chiro Meisjes Hombeek) 1. VORIG VERSLAG Geen opmerkingen. Goedgekeurd. 2. SPREKERS Er werden twee sprekers uitgenodigd om wat meer info te geven over afval- en natuurbeheer en over alarm- en inbraakbeveiliging inzake jeugdlokalen. Natuurpunt (Guust De Weerdt) Natuurpunt is een vereniging voor natuurbescherming. Ze werken zowel met professionele werkkrachten als met vrijwilligers. Hoofdzakelijk de afdeling van vrijwilligers is van toepassing voor het jeugdwerk. Natuurpunt houdt zich bezig met het volgende: - Beleidswerking - Internationale projecten - Beleving, vorming en educatie via natuureducatie en beleving willen ze het brede publiek laten kennismaken met het belang en de noodzaak van de natuur. Vb. met behulp van het vogeltrekspel (een spel waarbij kinderen samen op stap gaan met een gids van natuurpunt die vertelt over het leven van vogels in de winter en de vogeltrek. Tijdens de wandeling kruipen ze in de huid van een trekvogel en voeren ze allerlei opdrachten uit.)

description

verslag van de werkgroep jeugdwerk 20 maart 2013

Transcript of verslag WG JW - 20/03/2013

Page 1: verslag WG JW - 20/03/2013

VERSLAG WERKGROEP JEUGDWERKJEUGDRAAD MECHELEN20.03.2013

Aanwezig: Vincent Schroyens (JNM Mechelen), Wim Verbist (JNM Mechelen), Hans Verbist (Thila Coloma), Michel Verschaeren (Jamaswapi), Gert Walschaerts (KSJ Ter hert), Emma Jacques (KSJ Ter Hert), Reinout Van Bets (Frassati), Ine Cools (Parsifal), Ellen Vanstappen (Parsifal), Iebel Devos (Katrom), Wouter Van den Bosch (District Dijle), Evelien Beulens (OLV gidsen), Lucas Van den Eede (Katrom en dagelijks bestuur), Anneleen Steensels (dagelijks bestuur), Kaat van der Gooten (stagiaire jeugddienst), Peter Meeusen (jeugddienst)Afwezig & verontschuldigd: Chiro Leest, Sofie Daems (Chiro Meisjes Hombeek)

1. VORIG VERSLAGGeen opmerkingen. Goedgekeurd.

2. SPREKERSEr werden twee sprekers uitgenodigd om wat meer info te geven over afval- en natuurbeheer en over alarm- en inbraakbeveiliging inzake jeugdlokalen.

Natuurpunt (Guust De Weerdt)Natuurpunt is een vereniging voor natuurbescherming. Ze werken zowel met professionele werkkrachten als met vrijwilligers. Hoofdzakelijk de afdeling van vrijwilligers is van toepassing voor het jeugdwerk.

Natuurpunt houdt zich bezig met het volgende:

- Beleidswerking- Internationale projecten- Beleving, vorming en educatie via natuureducatie en beleving willen ze het brede

publiek laten kennismaken met het belang en de noodzaak van de natuur. Vb. met behulp van het vogeltrekspel (een spel waarbij kinderen samen op stap gaan met een gids van natuurpunt die vertelt over het leven van vogels in de winter en de vogeltrek. Tijdens de wandeling kruipen ze in de huid van een trekvogel en voeren ze allerlei opdrachten uit.)

- Natuurstudie heb je een mol, rat, muis of een ander dier gespot op je terrein aan de lokalen, dan kan je dit melden op www.waarnemingen.be

- Ontwikkelen en onderhoud van natuur en natuurgebieden

Wat kunnen jullie als jeugdvereniging doen voor Natuurpunt?(De nadruk wordt vooral gelegd op arbeid leveren/ assisteren in bos en natuur)

Als jeugdvereniging heb je de mogelijkheid om een werkpakket aan te vragen via de stad. Dit is een werkpakket waarbij je helpt om de natuurgebieden te onderhouden. De werkpakketten worden na toewijzing uitgevoerd in overleg met de bevoegde persoon van Natuurpunt. De subsidie per werkpakket bedraagt +/- 250 euro voor 60

Page 2: verslag WG JW - 20/03/2013

werkuren. De oproep zal om de 2 jaren gebeuren. Natuurpunt hoopt dat deze met de begrotingsgesprekken van de stad behouden zijn gebleven.

Je kan ook eens als activiteit een kompasloop doen door een natuurgebied. Ook nachtspelen kunnen eventueel. Voor meer informatie contacteer natuurpunt of de plaatselijke conservator van het natuurgebied.

In de zomer houdt natuurpunt zich bezig met exotische waterplanten te verwijderen, hier kan een jeugdvereniging ook altijd aan meewerken.

Of wil je eens met je vereniging helpen bij een paddenoverzet, dat kan zeker, gewoon even informeren bij Natuurpunt.

Wat kan Natuurpunt doen voor jullie als vereniging?

Natuurpunt doet aan bewustmaking. Daarvoor organiseert ze tal van acties waar jullie als jeugdvereniging aan kunnen deelnemen. Zo is er de jaarlijkse Big Jump (= een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen dan in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water én dat ze daar iets willen aan doen.) Als je met je jeugdvereniging wil mee doen aan deze actie, dit jaar gaat de actie door op 14 juli 2013.

Soms houdt natuurpunt al wel eens eetdag en dan worden jeugdbewegingen eens gevraagd om te komen tappen of opdienen.

Natuurpunt stelt ook een aantal terreinen ter beschikking die kunnen dienen als speelbos of speelterrein vb. Gasthuisbos, Battelaar,… Voor meer informatie kan je terecht op de website (hieronder vermeld) of op het kantoor in de Muizenstraat op donderdagmiddag en zondagnamiddag.

Wil je zelf eens als vereniging je eigen terrein aanpakken op vlak van onderhoud, dan kan natuurpunt aangepast materiaal ter beschikking stellen en vrijwilligers inschakelen.

Of weet je op een zondag eens niet wat doen, natuurpunt kan altijd assisteren bij heel wat activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld eens kruidensoep maken waarbij iemand van natuurpunt uitleg kan komen geven over de verschillende kruiden.

Heb je nog steeds niet genoeg van deze talloze activiteiten waar Natuurpunt mee bezig is? raadpleeg dan eens de volgende website: www.mechelsrivierengebied.be

Sluikstorten

Heb je iemand betrapt op sluikstorten, dan kan je dit altijd melden bij de ombudsman van de stad Mechelen of bij de lokale politie. Denk er dan steeds goed aan om de nummerplaat of kenmerkende eigenschappen te onthouden zodat je deze kan doorgeven.

Tot slot nog even wat tips van Natuurpunt over het beheren van afval:

- Wees aandachtig om je afval te sorteren - Composteren kan ook al helpen je afvalberg te verminderen- Kippen op kamp kan ook voor minder afval zorgen (kleine opmerking: voor een grote

jeugdbeweging heb je al veel kippen nodig)

Page 3: verslag WG JW - 20/03/2013

- Heb respect voor natuur en bos

Alarm en inbraakbeveiliging (Carlos Vandeneede)Sommige plaatsen of jeugdlokalen hebben meer of minder risico tot diefstal. Alles bepaalt dit of je als vereniging gelegen bent in de stad of op een afgelegen gebied in het bos.

Wat zijn de plaatsen waar het meeste wordt ingebroken?

- Achterdeuren- Onveilige sloten- Ramen

Waarom wordt er ingebroken?

- Omdat ze het kunnen/ de dieven willen zich bewijzen- Vandalisme- In jeugdlokalen weten dieven dat ze tijd hebben om in te breken

Waar moet je op letten ter preventie van inbraak?

- Veiligheidsbeslag op deur controleren (het ijzeren plaatje waar je slot op bevestigd is)

- De slot in de deur controleren belangrijk dat je de dagschieter niet ziet (dat wat in je deurkader klikt)

- Zorg dat deur goed toe gaat en niet open valt- Bevestig de scharnieren op een juiste manier- Controleer of je enkel glas aan je lokalen hebt of niet, indien er enkel glas aanwezig is

wordt een aangeraden (indien mogelijk) om dit te vervangen met dubbel glas- Controleer jullie verlichting.

Plaats verlichting zowel vooraan als achteraan, dit zorgt ervoor dat de dieven minder geneigd zijn om langs achter in te breken.

- Verstop je sleutel(s) ook niet buiten onder een potje of mat, maar bewaar deze altijd bij iemand thuis.

Tip: bedenk hoe iemand zou kunnen inbreken en ga zo je lokalen globaal beveiligen zodat inbraak wordt voorkomen.

Advies nodig bij inbraakbeveiliging? Contacteer de jeugddienst.

3. ADVIEZENEr zijn naar aanleiding van de vorige vergaderingen 3 adviezen opgesteld die in het belang zijn van jeugdbewegingen en werden binnen deze vergadering geëvalueerd.

Advies afval en jeugdbewegingen (definitieve advies in bijlage op de jeugdraad issuu te vinden)Reactie:

Page 4: verslag WG JW - 20/03/2013

o Er wordt een suggestie gegeven om in het advies ook de klachten van de buren te verwerken. (vb. stank)

o Ook wordt er opgemerkt dat het vele afval aan jeugdlokalen kan leiden tot sluikstorten.

Dit alles zal dan ook in het advies worden verwerkt.

Advies subsidiëring infrastructuur uitbreiden met aankoop gronden Reactie: Er wordt gevraagd om dit advies niet enkel te richten op aankoop van gronden maar ook van gebouwen.

Hoe kan een jeugdbeweging zonder lokaal aan een lokaal komen? – vraag van JNM. o het advies om het subsidiereglement aan te passen kadert hier in. o Op de vergadering word aangehaald dat subsidies 1 zaak is. Het voorzien van

inkomsten voor de komende jaren is een ander belangrijk punt. Met de aankoop en/of bouw van een lokaal leg je een hypotheek op de toekomst van de werking. Het uitbouwen van winstgevende activiteiten maakt hier deel van uit. Alle jeugdbewegingen met lokalen en bouwplannen nemen hiervoor initiatieven.

o Ook wordt het subsidiereglement waarin de werkingstoelagen worden verdeeld aangehaald om dit mogelijk aan te passen. 1 van de voorwaarden om recht te hebben op subsidies binnen de categorie van jeugdbewegingen is om een lokaal.

Erkende jeugdbewegingen en werkingen die niet passen onder 1 van de categoriën krijgen 125 euro basistoelage en hebben recht op alle andere subsidiereglementen, voordelen en kortingen.

Jeugdbewegingen met eigen lokalen hebben, in tegenstelling tot de verenigingen zonder eigen lokalen, veel vaste kosten naast het onderhoud van hun lokalen. Dit dient zeker meegenomen te worden in de argumentatie.

Het voorstel van JNM om enkel nationaal erkende jeugdbewegingen in dit subsidiereglement toe te laten zou JAMASWAPI, een onafhankelijke jeugdbeweging in de binnenstad uitsluiten. Dit is dus geen optie.

De jeugddienst bekijkt of een evaluatie van dit reglement kan opgestart worden in het najaar. Hiervoor zal dan een evenwichtige stuurgroep samengesteld worden.

Advies gebruik Bloso domein Hofstade Reactie: Dit is een project waar Mechelen niet mee in heeft geïnvesteerd, daarom wordt een suggestie gemaakt om dit advies misschien ook naar de hoofdzetel van Bloso te sturen.

4. VARIA- Zijn er nog externe contacten waarbij jeugdverenigingen aanspraak kunnen maken op

subsidies? Jullie kunnen altijd eens proberen bij CJT/Toerisme Vlaanderen voor infrastructuursubsidies. De jeugddienst post ook regelmatig op de facebook “i love mechels jeugdwerk” subsidieoproepen en projectoproepen.

- Volgende week doet het leger een uitverkoop, nu staat online wat er verkocht zal worden – de link kan je nog vinden op de facebook “I love mechels jeugdwerk”

Page 5: verslag WG JW - 20/03/2013

- De vlag van de Jamaswapi is verdwenen! Als iemand deze weet zijn, gelieve deze terug te brengen of Jamaswapi te contacteren.

- Wat is de termijn bij de andere jeugdbewegingen als groepsleiding? Er wordt vastgesteld dat niet alle jeugdbewegingen een groepsleiding hebben voor 3 jaar. Een aantal jeugdbewegingen maken eerder gebruik van een regeerperiode van 2 jaar met daarbij een doorschuifsysteem waarbij de nieuwe groepsleiding zich mee kan inwerken. Zo kan de ervaren groepsleiding heel wat goede ervaringen en technieken doorgeven aan de nieuwe groepsleiding. Ook wordt er het punt aangehaald dat 3 jaar groepsleiding misschien wel goede generaties, die ook kwaliteiten van kansmakende groepsleiding hebben, kan doen overslagen.

- 1 april is de deadline voor het ingeven van het bus- en kampvervoer!- Er is een mogelijkheid om je vrijwilligers te verzekeren. Als je bijvoorbeeld een BBQ doet met

je vereniging en je hebt een heleboel vrijwillige ouders en jongeren hebt, die niet via jullie vaste verzekering zijn verzekerd, die komen helpen, dan kan je deze allemaal verzekeren. De provincie voorziet een verzekering die tot 100 gratis verzekerdagen aanbiedt. (zie folder die jullie meekregen – of op http://www.provant.be/welzijn/samenleven/vrijwilligerswerk/verzekering/index.jsp - die je ook al op de facebook “I love Mechels Jeugdwerk” zag verschijnen)

- Het aanplakreglement zal geëvalueerd worden. - Als laatste varia werd er een idee aangehaald om iets te organiseren voor alle leden van de

jeugdraad, maar hier is het dagelijks bestuur al mee bezig

5. VOLGENDE VERGADERING

- 16/04: Werkgroep GAS-boetes, meer info bij Peter.- 24/4 : Algemene vergadering ven de Jeugdraad in Lamot met aanwezigheid van schepen van

Jeugd Greet Geypen- De werkgroep fuiven wil zich verder opstarten. De werkgroep is er gekomen als aanzet om

kleinere fuiven ook wat hulp te bieden en aan te moedigen, om daarna zich te kunnen opwerken tot de grotere fuiven.Voel je je geroepen om dit mee uit te denken of wil je de infrastructuur van perron m aanpakken? Vind je die wagonnetjes maar niks of wil je iets doen met de vestiaire of dj-booth? Dan is de werkgroep fuiven zeker iets voor jou!Geïnteresseerden voor de werkgroep fuiven mogen zich altijd aanmelden bij Peter.