Verslag van de 26 november 2014

12
KWB Intercultureel - werking 26/11/2014 Oprichten brede denkgroep

description

Eerste ontmoeting met het denktank van de Intercultureel werking van KWB.

Transcript of Verslag van de 26 november 2014

Page 1: Verslag van de 26 november 2014

KWB Intercultureel - werking 26/11/2014

Oprichten brede denkgroep

Page 2: Verslag van de 26 november 2014

Met deelnemers uit bevriende organisaties:

Beweging.net: Linde De Cortehuis van asiel en migratie- Daniel Allietkwa Brussel: Peter Vanriet, Pol Ar-nauts, Carlos RamirezKwb: Jan Deraeymaeker

Verontschuldigd:IC- Gianni CanuFoyer: Angelo de Simone

STARTBIJEENKOMST: woensdag 26 november 2014- 9.30u.Plaats: Huis van asiel en migratie, Oppemstr 54 1000 Brussel

Streven naar 3 bijeenkomsten per jaar + 3 x voorbereidingsteam: Peter-Carlos- Pol.

1. Kwb en de stad

Kwb staat niet sterk in de steden, net daar waar superdiversiteit zich het best manifesteert. Kwb mag dan wel inzetten op interculturaliteit in grootsteden als Brussel en Antwerpen, er is geen structurele inbedding als het aanbod van de kwb groepen beperkt is. We slagen er te weinig in het samenspel tussen mensen met verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond in deze superdiverse samenleving te bevorderen.

Als kwb moeten wij initiatief nemen om als kwb terug in de steden aanwezig te zijn.

KWB.BE

KWB Interculturee verslag 26 nov 2014 denkgroep

Page 3: Verslag van de 26 november 2014

- Kijken welke afdelingen aan leefwereldverruiming kunnen werken en met een intercultureel werker hierop inzetten.- Meer inzetten op onze klassieke afdelingen om rond superdiversiteit te werken via het programma-aanbod. - Dit in samenwerking met WS en IC in de eerste plaats. - Ruimte creëren voor debat en een intercultureel beleid - Eventueel met een verminderde ledenbijdrage als inrijpoort.

2. De open visie van kwb laten dragen door leden en vrijwilligers

Kwb wil - werken rond spanningszone eigen leden/vrijwilligers en mensen van andere culturen.- niet alleen informatieoverdracht via ‘exotische’ initiatieven, maar ook continuë uitwisseling.- afstemmen verwachtingen van kwb- vrijwilligers en -beroepskrach-ten én organisaties/partners die rond diversiteit werken.- uitdiepen: kwb en superdiversiteit, kwb en asiel/migratie- racisme bestrijden

Page 4: Verslag van de 26 november 2014

- Daniel: ‘hoe kunnen we als kwb dichter bij het leven komen te staan: dat gaat moeilijker als je met een groep bruggepensioneerden werkt, die nog weinig voeling hebben met de werknemers. Hoe kunnen we als kwb meer banden smeden met mensen en groepen die aan de rand staan?KWB zal ‘politiek’ zijn of niet zijn. Te veel populisme en aandacht voor de kwan-titeit en het entertainment, maakt kwb op de duur overbodig.

- Peter: o onze afdelingen hebben de interculturalisering niet gevolgd.o De samenwerking met IC levert nog geen win-winsituatie op. Bijv. het project ‘samen eten’ is wat geforceerd, IC-groepen hebben andere noden, ze zijn weinig gestructureerd rond vrije tijd.o De verminderde ledenbijdrage geeft kansen om mensen te betrekken, die het moeilijk hebben, via een goedkopere bijdrage kunnen ze toch het gevoel hebben erbij te horen. De afdelingen hebben dan de opdracht dit mee te dragen.

- Carlos: het probleem van het lidgeld kunnen we oplossen door aan mensen van andere herkomst te vragen hoe zij dit zouden oplossen. Zo tot nieuwe rituelen komen + gevoel van mede-eigenaarschap.

3. Ondersteuning interculturele initiatieven in bestaande afdelingen afdelingen (18):

Kwb blijft investeren in interculturele werkingen in de grootstad. Tot nu toe

heeft kwb hiermee vooral in Brussel ervaringen.

I. 44 St Gillis bekent kleur: werken vanuit het netwerk tussen verschillende

initiatieven (Jesu Trabalho, Hispano Belgo, ‘soep op de stoep’, GC de Pianofa-

briek, …

II. 4 Jette- Laken: week van de dialoog, samenwerking brede school

III. 4 Brussel Centrum – inspelen op ‘taallessen Nederlands’

IV.: Ganshoren: project ‘Africa meets the world’.

We trachten afdelingen te vragen om meer in te

zetten op de multi-culturaliteit. We moeten eer-

der kunnen vertrekken van de interesses van de

(gekleurde) mensen.

Page 5: Verslag van de 26 november 2014

4. Uitbouw

Het is de ambitie om deze ervaringen elders in Brussel en ook in andere groots-teden van Vlaanderen te laten renderen

IV. 4 Anneessens-wijkwerking: opvolgen ‘sterren van bij ons’ traject rond MAD (Mode and Design en MAUD (Imaginaire wijken) en Minne Huysmans (Insjalet) : mee ondersteunen van creatieve sporen.v. 4 Sociale fotografie Tram 66: - nieuwe pistes via Hobo, GC de Markten, homelesscompetitie, …- Pixel Team Antwerpen ‘superdiversiteit’- coaching nieuwe groepen

VI. 4 Sint-Joost: Tocht ‘van tafel tot tafel’: zoektocht rond diversiteit. Uitwerken met Angelo en Kaatje van Ten Noey.vii. Camelia – JNM- APTL- huis van asiel en migratie- Oppemstraat 54: pro-gramma rond ‘Beestig Groen’ en ‘Start to Bike’viii. intercultureel sporten: nakijken hoe interculturele zwemgroep van Falos Antwerpen werkt. Mogelijkheden voor Brussel nakijken? IX. 4 Wereld- spellenkoffer: Leuven (i.s.m. wereldcafé) en Mechelen (i.s.m. speel-goedmuseum)

- De activiteiten van kwb zoals de speelstraten, de openluchtcinema, het repair-café geven mogelijkheden tot uitwisseling.- We zouden meer moeten kunnen samenwerken met Femma, IC, WS. Er gaat binnenkort een gesprek door met Chris De Cock!- Inzetten op activiteiten dicht bij in de buurt.

Page 6: Verslag van de 26 november 2014

5. inspelen op initiatieven van het netwerk

De klemtoon ligt op het aangaan van partnerschappen en netwerken met organisaties van mensen met een andere culturele identiteit. Deze mensen lid maken van de kwb is niet de eerste bekommernis. Dit is een grondig gewijzigde opstelling in vergelijking met het eerste beleids-plan van de kwb.

Deze nieuwe opstelling steunt op het inzicht dat mensen van vreemde origine op de eerste plaats behoefte hebben aan eigen organisaties om hun sociaal-culturele identiteit te voeden en hun problemen samen aan te pakken. Initiatieven die aanleiding geven tot contact en par-tnerschappen met deze organisaties zijn een volgende logische stap. Pas daarna zijn stimulansen om lid te worden van de kwb opportuun.

Lidmaatschap van mensen met een andere cultuur kan ondermeer aangemoedigd worden door het toepassen van de verminderde leden-bijdrage en deelnamegelden, wanneer tenminste het financiële een drempel zou blijken te zijn.Tot slot zijn deze andere organisaties ook gesegregeerd. Ze hebben een eigen achterban, een eigen identiteit, een eigen beleidsplan, etc. Organisaties als IC en Welzijnsschakels moeten ook voldoen aan het decreet, hebben ook targets te halen, etc. Ze zijn er niet op gericht hun groepen aansluiting te doen vinden bij het klassieke verenigingsleven.

a. Orbit: Tocht tegen racisme uitwerken (samen met Ten Noey?)b. Brussel in dialoog- binnen brengen in afdelingenc. Pigment en de Meetingd. IC: komen eten…- goede methodieken te vinden: conversatie tafels, Gemeenschapscen-tra behouden 5 ‘gekleurde’ plaatsen voor voorde allochtonen.- Eens op de leer gaan bij centra die ervaring hebben (Pianofabriek, Molenbeek,…)- Laagdrempelig: bijv. via speelstaten: plaats van ontmoeting, ook met ander culturen- zowel actieve als niet-actieve dlns doen hieraan mee.

Page 7: Verslag van de 26 november 2014

6. Onderzoek eigen werking

Kwb laat een aantal thema’s onaangeroerd die aan de basis liggen van de super-diversiteit of er een gevolg van zijn: inburgering, tewerkstelling, migratie (poli-tieke of sociaaleconomische, …) Vraag: Hoe kan kwb ervoor zorgen dat thema’s als migratie, tewerkstelling en wonen voor mensen met migratiegeschiedenis aan bod komen in onze werking?Enkele voorbeelden:- Kwb kan de werkgroep migratie en asielbeleid van Beweging.net opvolgen. - Kwb heeft in haar politieke boodschap aandacht voor de uitdagingen rond interculturaliteit.- Kwb zet campagnes, gespreksmethodieken of activiteiten op tot op het lokale niveau rond deze thematieken.- Kwb werkt samen met WS aan de oorzaken van migratie in het Zuiden.- Kwb werkt in EBCA en in Grundtvig-projecten rond het thema migratie.

Werken aan superdiversiteit binnen een kwb –afdeling vraagt een verhoogde inspanning en de draagkracht van mensen is beperkt. Toch is er ruimte om nog meer hierop in te zetten en wel op verschillende niveaus. Doen we als organisatie genoeg? Het kan altijd beter, dus laat ons maar ambities formuleren. - Op korte termijn is het belangrijk dat de kwb zich kan inschrijven in een zekere engagementsverklaring én in het aanreiken van werkpunten voor een volgend beleidsplan.- Het zal zeker zaak zijn om de eigen achterban (ledengroep) – zonder te bruuske-ren – mee te krijgen in het verhaal. hoe kleur brengen in je ledengroep/bestuur: sensibiliseringstraject via dialoogtafels: aftoetsen op welke manier afdelingen andere culturen een plaats kunnen en willen geven. Doelgroep: 12 afdelingen? Methodiek: ‘samen eten’: beter formule zoeken!- Hoe diversiteit binnen brengen in eigen kanalen en publicaties: Raak, website, foto’s, nieuwsbrieven,…?- Op VV: hoe werken rond diversiteit- uitwisseling (Johnny Bambust

Positief: we zijn met vele groepen in contact, die op een andere manier werken.In Brussel hebben we nog een extra taalbarrière. Slechts 5,6% van de Brusselse gezinnen is homogeen Nederlands. Oudere besturen wijken niet af van het Nederlands. Andere groepen spelen juist in op de taalverschillen: kwb Brussel centrum werkt verder op het oefenen van de taal- in opvolging van de lessen van het his voor het Nederlands.Vraag voor kwb: wat doen we met al die gezinnen, die noch Nederlands, noch Frans spreken? Los van het taboe geeft het ook opportuniteiten: wij hebben met kwb de mogelijkheid een taal aan te leren op een sociale manier. Mensen krijgen weinig kansen om de taal te leren buiten de lessen om.Moeten we – zoals BDW- onze uitnodigen en publicaties in het kort samen vat-ten? Moeten we helemaal 2-talig worden? Moeten we het accent leggen op het feit dat wij Nederlands aanbieden op een heel laagdrempelige manier? Kunnen we door de discussie geraken door 3 –of meer- talen aan te reiken? Bestaat er niet het risico dat bij toegevingen, de groep rap naar het Frans zal overhellen?Het aanbod vanwege de nationale koepel is eentalig Nederlands.We zouden de facebook-groepen moeten onderzoeken: met welke fora werken zij?

Het letterwoord KWB hoeft geen probleem te zijn. 80% van de mensen aanvaardt de naam (zie test in kwb Tervuren).

Page 8: Verslag van de 26 november 2014

7. 4 Activiteitenaanbod uitwerken en verzamelen (activiteiten uit vorige jaarwerkingen)Deeze initiatieven zijn weinig of niet ontsproten vanuit mensen van andere cultu-

rele origines.

Ze sluiten ook weing aan bij de thema’s van de IC-groepen, die meer rond de noden

van de mensen werken, en minder ‘VT-initiaeven zijn.

Wereldkoffer, gezelschapsspelen van verschillende continenten

Etappastocht: leer je buurt kennen door bij elkaar te gaan aperitieven

Wereldquiz

Reiscafé: leer nieuwe reisbestemmingen kennen adhv persoonlijke ervaringen

Sneukeltocht in kleur: een gezellige tocht met hapjes en overal

Koken (met kinderen): leer nieuwe ingrediënten kennen

Feestje in kleur: samen aan het dansen met muziek van over de hele wereld

Knutselnamiddag: samen maak je leuke zaken van wegwerpmateriaal

Dansinitiatie: 2 lesavonden een dans aanleren

Sportinitiatieven: straatspelen, minivoetbal, bal oöperativa, jogging Foyer, les

Gazelles,…

Een wereld van religies

Kleurrijk verbonden

Zin in een zuiderse job

Curieuze stadsbezoeken

Het ABC van de globalisering

Proefavond in de wereldwinkel

Bezoek wereldmuziekfestival

Op zoek naar 1001 culturen

De islam

Bewogen vertellers

Wordt een internationaal kunstenaar

Theaterstuk globaal genomen

Interculturele buurtbox

Verander de wereld met een boek

Page 9: Verslag van de 26 november 2014

8. Kwb ambities voor de toekomst

Kwb weerspiegelt niet de superdiversiteit in de samenleving. We hebben een blanke personeelsgroep, een blanke groep bestuursleden en een blanke ledengroep. We weten dat een gemengde groep een opstap kan zijn tot actie en verbetering van de situatie van deze mensen.

Vraag: Wat is onze ambitie rond het verkleuren van ons vrijwilligers- en be-roepskader? - Vacatures plaatsen bij interculturele organisaties- Positief discrimineren- Een streefcijfer instellen in onze organisatie voor het tewerkstellen van men-sen met een migratiegeschiedenis- Specifieke interculturele opdrachten meegeven aan medewerkers- Een plaats reserveren in de besturen (ook afdelingsbesturen) voor mensen uit een etnisch culturele organisatie.- we coöpteren iemand in onze bestuursorganen aan (al dan niet als deskun-dige) om deze thematiek op te volgen

Kwb komt op voor de zwakkeren in de samenleving en dit vanuit de Univer-sele Rechten van de mens. Wanneer het over mensen met een migratieges-chiedenis gaat worden deze rechten al eens vergeten en vervangen door inburgeringscursussen, taalkwalificaties en plichten. Vraag: Wat moeten we als organisatie doen om de rechten van deze mensen te bekomen? Enkele voorbeelden:- Kwb ijvert voor een solide sociale zekerheid voor deze groepen van mensen.- Kwb ijvert voor de ratificatie van het arbeidsmigrantenverdrag (dat voorziet in een bescherming van arbeiders en hun familie (al dan niet legaal in ons land) ratificeert)- Kwb zet acties op met KMS, IC, vluchtelingennetwerk, etc. en stelt via haar ledenblad en andere publicaties deze problematieken aan de kaak.Kwb is een christelijk geïnspireerde organisatie. Het is de grondstroom van ons handelen. Dit heeft zeker ook een remmend effect op de aansluiting (of de wil tot samenwerking) van mensen met een andere geloofsovertuiging. Vraag 1: Hoe kunnen we onze afdelingen een meer open karakter aanmeten? Vraag 2: Hoe kunnen we discussies over geloofsthema’s uit de individuele levenssfeer halen en het als een mensenrecht naar voren schuiven? Hoe gaan we om met uiterlijke kentekens van geloof?

Page 10: Verslag van de 26 november 2014

Enkele voorbeelden:

- Kwb stelt openlijk (op haar website en deze van de afdelingen) dat andere geloofsovertuigingen en de daaraan verbonden symbolen geen obstakel vormen voor het participeren aan ons verengingsmodel, maar net in tegendeel.- Kwb biedt een OVT-pakket aan medewerkers en vrijwilligers aan om te gaan met deze symbolen en de reacties hierop.Ook in onze afdelingen botsen we soms op onbegrip en vooroordelen, ja zelfs op racisme. Dit is echter onaanvaardbaar. Ook ontwaren we een vorm van onverschilligheid voor interculturaliteit, zeker daar waar onze afdelin-gen er niet mee te maken hebben.

Vraag 1: Hoe maakt een kwb afdeling duidelijk dat voor vooroordelen en racisme geen plaats is? Vraag 2: Hoe zorgen we ervoor dat we deze mensen op het spoor komen, hen echt leren kennen en hen een plaats geven binnen onze organisatie?

Enkele voorbeelden:- De algemene vergadering herbevestigt de statuten rond extreem rechts en motiveert ze ook zo naar de achterban.- Kwb gaat de dialoog aan met Kifkif en andere verenigingen die de strijd rond racisme opvoeren.- Kwb ijvert binnen het netwerk voor een racismevrij charter.- Kwb zet via het programma-aanbod in op ontmoeting en dialoog. - Kwb geeft vrijwilligers de kans zich verder te bekwamen in het dialoge-ren, het bereiken van compromissen, het zelfstandig managen van hun plaatselijke werking, enz.

Page 11: Verslag van de 26 november 2014

Jan DeraeymaekerDeze nota is een sterke vooruitgang met eerdere kwb-visies rond intercultu-reel werken. Er staan verscheidene sterke concrete zaken in.Ik bezorg de nota aan de beleidsgroep, het is een sterke nota, we mogen hem niet onder ons ge-5-enen houden.We zijn hard bezig met onszelf in stand te houden, maar via Carlos kunnen we over het muurtje leren kijken.Vraag stelt zich voor alle afdelingen: hoe kunnen we diversiteit als aandachts-punt in onze besturen brengen? Kwb zal ‘intercultureel zijn of zal niet zijn’.Onze nieuwe medewerker, Bart Vanderstraeten’, is ook thuis in deze materie. Kunnen we hem niet meer inzetten in Brussel? Anderzijds: de problematiek van Brussel is nu ook aanwezig in Halle- Asse- Vilvoorde- de rand rond Brussel.Linde De Corte- Belangrijk dat het interculturele thema concreet wordt aangepakt: er wordt veel over gesproken, maar iedereen bijt er zijn tanden op stuk!- Belangrijk om samen te werken met de partners: Femma, IC, WS: best één of 2 projecten eruit nemen en hiervoor de volledige steun te vragen (er wordt veel geprobeerd op het terrein, maar veel blijft wazig)- Belang van contact en ontmoeting! Bijv: speelstraten: die zijn een absolute topontmoeting, niet owv het interculturele, wel omwille van de ontmoeting zelf!

Daniel Alliet- El Kalima bevestigt dat na een werking van meer dan 30j: de interculturali-teit is vooruit gegaan, niet door de eigen werking van El Kalima, maar door de buurtwerkingen, die maken dat men verschillen vergeet.- Belangrijk om door te stoten naar de juiste vragen: welke problemen maken het leven moeilijk! Bij Pigment stoot men door naar de vragen van de mensen: het gaat over een grote groep van mensen (de 20ste gemeente), waar we als samenleving momenteel geen antwoord op hebben.Carlos Ramirez- We hebben veel te leren van Rotterdam: ‘de wereld is van iedereen’.

Peter Vanriet- Belang van vorming voor het eigen personeel- Vroeger werd de zaak besproken ‘n.a.v.’, nu moeten we het agenderen om te vermijden dat kwb mee loopt met populisten- Belang van verbinden, van elkaars verhalen kunnen beluisteren, als je er geen issue van maakt gaat de verrechtsing sneller!

Page 12: Verslag van de 26 november 2014

KWB kiest voor - de uitvoering van een 8-tal initiatieven- het initiatief ‘komen eten’ wordt de eerste opdracht! Bedoeling: ontmoeting en uitwisseling.- We willen de mensen zelf betrekken bij de keuzes voor bepaalde initiatieven!- vorming voor educatieven: 2 namiddagen in Brussel

[email protected]+32(0)484147622pletinckxstraat, 191000 Brussel