Verkiezingskrant 2014

20
Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer www.loonopzand.nl Verkiezingskrant 2014

description

Deze uitgave van de Gemeente Loon op Zand i.s.m Weekblad de Duinkoerier bevat al het nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Het bevat interviews met de lijsttrekkers, de belangrijkste standpunten en een complet overzicht van alle kandidaten. Kortom; ga stemmen, want dat loont!

Transcript of Verkiezingskrant 2014

Page 1: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

1

Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moerwww.loonopzand.nl

Verkiezingskrant2014

Page 2: Verkiezingskrant 2014

2

Loon op Zand

Page 3: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

3

Stemmen loont, gebruik uw stem!Op woensdag 19 maart 2014 zijn er gemeenteraads-verkiezingen. Een belangrijke dag, want dan kiest u de nieuwe gemeenteraad. Gebruik die stem! Want stemmen loont. Dankzij uw kiesrecht bepaalt u welke raadsleden uw belangen behartigen. Samen geven we invulling aan onze mooie gemeente.

De gemeenteraad bepaalt in grote lijn wat uw gemeente gaat doen. Of het nu gaat om nieuwe wonin­gen, sportvoorzieningen, zorgon­dersteuning of veiligheid. En er zijn veel grote ontwikkelingen in Loon op Zand. Zoals de ontslui­ting van de N261, die steeds meer vorm krijgt. Ook wordt er volop ge­werkt aan het Bruisend Dorpshart in Kaatsheuvel. En in 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor jeugdhulp, ondersteuning bij zorgvragen en bij het zoeken naar werk. Ook iets om mee te nemen in uw keuze.Samen met de wethouders vorm ik het dagelijkse bestuur. Maar de gemeenteraad is de baas. De

gemeenteraad bepaalt de hoofd­lijnen van het beleid. En bekijkt of wij ons werk goed doen. U bepaalt zo welke partijen de meeste stemmen krijgen en dus de meeste zetels. Veel zetels ver­groot uw invloed. Op grote en kleinere beslissingen in onze ge­meente, die ook ú aangaan.

Op welke partij en op welke kan­didaat u moet stemmen? Dat be­paalt u zelf. Om uw keuze te be­palen kunt u de interviews met de lijsttrekkers lezen in deze krant. Of u gaat naar de online StemWijzer via www.loonopzand.stemwijzer.nl. U vindt al een paar stellingen uit de StemWijzer in deze krant. U

kunt ook de speciale debatavond van het Brabants Dagblad bezoe­ken in De Werft, op donderdag­avond 13 maart.Besloten op wie u gaat stemmen maar nog vragen over hoe het stemmen gaat? In deze krant staat antwoord op al uw vragen, kijk maar op pagina 7. Of bezoek onze speciale verkiezingswebsite: www.loonopzand.nl/GR2014. Daar vindt u alle nieuws en informatie!

Ik hoop van harte dat u gaat stem­men. Ons kiesrecht is een groot goed, een recht om te beslissen wie u vertegenwoordigt in de raad. Samen met u bouwen we aan de toekomst van onze mooie kernen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer.

Mag ik 19 maart op u rekenen?

Wim Luijendijkburgemeester Loon op Zand

“U heeft invloed. Op grote beslissingen in onze gemeente, die ook ú aangaan!”

Inhoud

3. Voorwoord burgemeester

4. Waarom zou ik stemmen?

5. Stelling 1

7. Vragen over de verkiezingen

Wat gebeurt er na de verkiezingen?

9. Stelling 2

10. Kandidatenlijst

11. Stembureaus

13. Stelling 3

14. Interview Gerard Bruijniks ­ GemeenteBelangen

15. Interview Peter Flohr ­

Pro 3

16. Interview Jacky Smit ­

VVD

17. Interview Marten Krikken ­ CDA

18. Interview Jan Brekelmans ­ Voor Loon

19. Stelling 4

Uitgave van de gemeente Loon op Zand i.s.m. Weekblad De Duinkoerier. Telefoon 013 ­ 507 5555 ­ E: [email protected] Teksten gemeente Loon op Zand en politieke partijen Foto’s gemeente Loon op Zand en Pix4Profs Concept en realisatie Uitgeverij Em. de Jong. Druk: Janssen pers

Overname van artikelen is in beginsel toegestaan mits hieraan vooraf toestemming van de gemeente Loon op Zand wordt verkregen. Deze krant is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Zowel Uitgeverij Em. de Jong b.v. als de gemeente Loon op Zand zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

Gemeente Loon op ZandModelleur 13, Kaatsheuvel. Kijk ook eens op www.loonopzand.nl.

Colofon

Page 4: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

4

Waarom zou ik stemmen?

Als het gemeentewerk niet werd gedaan…

Wat doet de gemeenteraad?

De gemeenteraad bepaalt in grote lijn wat uw gemeente gaat doen. Denk aan woningbouw, scholen, veiligheid, cultuur of sport. Bij heel veel beslissingen heeft de gemeenteraad het voor het zeggen. Het dagelijks bestuur van de gemeente is in handen van het college van burgemeester en wethouders. De gemeen­teraad controleert of het college van burge­meester en wethouders het goed doet, na­mens u. Want u kiest de gemeenteraad. Maak daarom gebruik van uw stemrecht!

Gemeentewerk doen we voor u

Wat als het gemeentewerk niet werd gedaan? Dat zou van grote invloed kunnen zijn op het leven in onze gemeente. Denkt u dan bijvoor­beeld aan:• onvoldoendewoonruimteindegemeente;• teweinigscholen;• geen hulp of zorg voor mensen met een

beperking;• het blijven liggen van grof vuil en ander

afval;• geen snelheidbeperkende maatregelen in

uwwoonwijk;• geen strooiwagens als het gesneeuwd

heeft;• slechtebereikbaarheidvanwinkel,woning,

schoolofwerk;

• geenmogelijkheidomeenpaspoortaantevragenofeengeboorteaantegeven;

• slechte informatievoorziening over wat erspeeltinuwomgeving;

• meerwerkloosheidenmindervrijwilligers;• minderruimteengeldvoorcultuurentoe­

risme.Gemeentewerk is dus heel belangrijk voor uw welzijn in Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer.

Hoe bepaal ik mijn stem?

Bent u overtuigd om te gaan stemmen? Mooi zo. Maar nu moet u nog gaan bepalen op wel­ke partij u stemt. Want welke partij komt het meest overeen met uw ideeën? Om uw keuze te bepalen kunt u verschillende dingen doen:• VuldeStemWijzer in op www.loonopzand.

stemwijzer.nl De online StemWijzer kan u helpen bij uw

keuze. De StemWijzer bevat 24 stellingen die u kunt beantwoorden met ‘eens’, ‘on­eens’ of ‘geen van beide’. In de StemWijzer voor Loon op Zand komen de belangrijkste verkiezingsonderwerpen in onze gemeente aan bod. U ziet meteen met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft. Dat is uw persoonlijke stemadvies!

• Leesde interviews met de lijsttrekkers in deze krant.

• Kijk op www.loonopzand.nl/GR2014

voor meer informatie over de verkiezingen Op deze website vindt u uitgebreide infor­

matie over de verkiezingen, onder meer in de rubriek ‘Meest gestelde vragen’. Ook treft u hier meer informatie over de poli­tieke partijen die meedoen en de gemeen­teraad.

• Bezoek de debatavond op donderdag­avond 13 maart.

Deze wordt georganiseerd door de vijf deel­nemende partijen, samen met het Brabants Dagblad. Tijdens deze avond voeren de vijf lijsttrekkers debatten over hun belangrijkste programmapunten. Uiteraard zijn inwoners van de gemeente van harte welkom de de­batavond te bezoeken. Het is deze avond ook mogelijk om vragen te stellen aan de lijsttrekkers. De debatavond start om 19.30 uur in de Werft, Huygenstraat 73 in Kaats­heuvel.

Zien we u op de Verkiezingsavond?

Op 19 maart sluiten om 21.00 uur alle stem­bureaus. Vanaf die tijd bent u van harte wel­kom in de Werft, Huygenstraat 73 in Kaats­heuvel voor de verkiezingsavond. Zodra de uitslagen bekend zijn, hoort u ze hier als eer­ste. Maar dat is niet alles. U kunt ook genieten van:• Livemuziekvanzeertalentvollemuzikanten

uitonzeeigengemeente;• GesprekkenmetburgemeesterWimLuijen­

dijkendelijsttrekkers;• Ontmoetingen met inwoners van de ge­

meente en de partijen die hen vertegen­woordigen.

Op 19 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen in onze gemeente. Alle stem-mers bepalen samen welke partijen er in de nieuwe raad komen en met hoeveel per-sonen. Partijen met veel stemmen krijgen veel zetels in de gemeenteraad. Zij hebben dus grote invloed op uw welzijn.

Page 5: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

5

Stelling 1Om de voorzieningen in Loon op Zand in stand te houden, mogen de gemeentelijke belastingen omhoog.

Eens. GemeenteBelangen heeft steeds aangege­ven dat de gemeentelijke belastingen omhoog mogen als daar iets tastbaars voor de burger tegenover staat. Het in stand houden of juist realiseren van een voorziening is daar een goed voorbeeld van.

Het CDA is het hiermee oneens. De gemeente­lijke belastingen verhogen lijkt altijd maar een simpele oplossing. We moeten ons ook realiseren dat door ‘slimmer’ (samen) te werken kennis kan worden gebundeld en kosten kunnen worden bespaard. Daar valt volgens het CDA nog een belangrijke slag te maken.

De VVD Loon op Zand is het hiermee niet eens. Het uitgangspunt moet zijn dat we eerst onze wettelijke taken vervullen en daarna bekijken of er nog geld is voor andere taken. De VVD Loonop Zand vindt dat de rekening niet doorgescho­ven mag worden naar toekomstige generaties.

“VOOR LOON” is het eens met deze stelling, maar wel met de volgende kanttekening. Om voorzieningen, zoals de Wmo, in stand te kunnen houden is een (tijdelijke) verhoging van belas­tingen een oplossing. Deze moet teruggedraaid worden als het economisch beter gaat. Het moet

voor de inwoners wel duidelijk zijn over welke voorzieningen het gaat. Op die manier kunnen wij onze inwoners ook betrekken in het maken van keuzes.

Dat hangt sterk af van welke voorzieningen het betreft. Het behoud van sociale voorzieningen zoals schuldhulpverlening, bijzondere bijstand, vervoer­ en woonvoorzieningen, kortingspas zo­als een DOE­pas in onze gemeente vindt Pro3 erg belangrijk. Zo belangrijk dat dit verhoging van de gemeentelijke belastingen kan rechtvaardigen. Die afweging zal steeds gemaakt moeten worden. Het solidariteitsbeginsel, dat je gezamenlijk zorgt

voor degenen die zorgbehoeftig zijn, is daarin leidend. Voor voorzieningen, zoals sport­ en culturele voorzieningen zijn andere oplossingen mogelijk waarbij inwoners meer direct betrokken horen te worden. Het verhogen van de lokale belastin­gen moet steeds afgewogen worden tegenover bezuinigingen die op andere onderwerpen in het huishoudboekje mogelijk kunnen zijn.

En wat is úw mening? www.loonopzand.stemwijzer.nl

Page 6: Verkiezingskrant 2014

6 adv Verkiezingskrant hele pagina DEF.indd 1 6-3-2014 19:12:23

Page 7: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

7

Vragen over de verkiezingen

Wat moet ik meenemen?Uw stempas en een Nederlands legitima-tiebewijs. Daaronder vallen een paspoort, ID-kaart, rijbewijs of vreemdelingen-document (het vreemdelingendocument mag niet verlopen zijn).

Mijn legitimatiebewijs is verlopen. Mag ik dan toch stemmen?Ja, als het paspoort, ID­kaart of rijbewijs niet meer dan vijf jaar verlopen is. Het vreemdelin­gendocument mag niet verlopen zijn.

Ik ben mijn stempas kwijt, hoe krijg ik een nieuwe stempas?Tot uiterlijk dinsdag 18 maart, 12.00 uur, kunt u persoonlijk een vervangende stempas aanvra­gen. Dat kan bij Burgerzaken in de Gemeente­winkel. Vindt u later uw ‘oude’ stempas terug, dan kunt u daar niet mee stemmen!

Kan ik mijn stem ook in een ander stem-bureau uitbrengen dan vermeld op de stempas?Ja, u kunt uw stem uitbrengen in een willekeu­rig stembureau binnen de eigen gemeente.

Kan iemand anders voor mij stemmen?Ja, u kunt iemand anders machtigen om na­mens u te stemmen. Om deze volmacht te ge­ven vult u de achterkant van uw stempas in en ondertekent deze. Vergeet niet een kopie van het legitimatiebewijs mee te geven! Degene die u machtigt kan maximaal twee volmacht­stemmen uitbrengen. Het uitbrengen van een volmachtstem kan alleen tegelijk met de eigen stem.

Kan ik voor de gemeenteraadsverkiezin-gen ook stemmen buiten Loon op Zand?Nee, met de gemeenteraadsverkiezingen kunt u niet buiten de gemeente stemmen. Als u niet kunt stemmen op 19 maart 2014, dan kunt u wel een volmacht geven voor het uitbrengen van uw stem.

Waar vind ik de stembureaus?In Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer zijn in totaal 12 stembureaus. Kijk op pagina 11 voor alle locaties.

Hoe laat gaan de stembureaus open en dicht?De stembureaus gaan op 19 maart 2014 om 7.30 uur open. De stembureaus sluiten op 19 maart 2014 om 21.00 uur.

Hoe weet ik op wie ik kan stemmen?Alle namen van de kandidaten van de deelne­mende partijen vindt u op de kandidatenlijst op pagina 10 in deze krant.

Hoe gaat het stemmen in zijn werk?Op het stembureau geeft u uw stempas aan de voorzitter van het stembureau. U ontvangt van de voorzitter een stembiljet. Op het stem­biljet staan de namen van de partijen en de namen van de kandidaten. De eerstgenoemde kandidaat is de lijsttrekker van de partij. In het stemhokje kleurt u met het rode potlood het vakje in dat vóór de kandidaat staat waarop u wilt stemmen.

Wanneer is de uitslag van de verkiezin-gen bekend?Na het sluiten van de stembureaus moeten alle stemmen met de hand geteld worden. Het is daarom moeilijk om een tijdstip te noemen waarop alle stemmen geteld zijn. Het hoofd­stembureau streeft er naar om de uitslag op 19 maart tussen 21.00 en 24.00 uur bekend te maken. De officiële, definitieve uitslag maken we bekend op vrijdag 21 maart om 10.00 uur.

Kan ik blanco stemmen?U kunt blanco stemmen door geen enkel bol­letje op het stemformulier in te kleuren. Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet­stemmen, geen enkele invloed op de zetelverdeling. Het is een misvatting dat een blanco stem naar de grootste partij gaat. Een blanco stem telt wel in het opkomstcijfer.

De verkiezingen … En dan?

Op de verkiezingsavond maken we be­kend welke partijen er met hoeveel perso­nen (zetels) in de gemeenteraad komen. De uitslag is een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag volgt op 21 maart. U be­paalt door te stemmen de uitslag.In onze gemeente telt de gemeenteraad 19 zetels. De nieuwe gemeenteraad wordt op donderdag 27 maart om 19.30 uur geïn­stalleerd. Deze bijeenkomst is voor ieder­een toegankelijk, zoals alle raadsvergade­ringen in De Westkant.

Vorming college van burgemeester en wethouders Direct na de verkiezingen wordt het col­lege van burgemeester en wethouders (college van B&W) gevormd. In onderling overleg kiezen we de wethouders. De bur­gemeester is benoemd door de Commis­saris van de Koning.

Gemeenteraad In de gemeenteraad zitten de gekozen volksvertegenwoordigers. Zij hebben twee taken: ­ de kaders aangeven van het nieuwe be­

leid;­ controleren of het college van B&W het

werk goed uitvoert.

College B&WHet college werkt samen met de ambtena­ren van de gemeente het beleid uit. Uiter­aard binnen de kaders van de gemeente­raad.

BeleidDe gemeenteraad stelt het beleid in hoofd­lijnen vast. Dat heet het algemeen be­stuursprogramma. Dit programma werkt het college verder uit. Dit heet het colle­geprogramma.

Page 8: Verkiezingskrant 2014

8

Page 9: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

9

Gebruikers van buurthuizen en sporthallen moeten zelf verantwoordelijk worden voor het beheer (financiën en onderhoud) daarvan.

Eens. GemeenteBelangen gaat uit van de kracht van de samenleving en de zelfredzaamheid van burgers. De gebruikers van buurthuizen en sporthallen zijn prima in staat om zelf de verant­woordelijkheid te dragen voor het onderhoud en (financieel) beheer van hun accommodaties. Op

deze manier is men minder afhankelijk van de overheid en het wij­gevoel maar ook het samen­werken wordt versterkt. Natuurlijk zal in een aantal gevallen de steun van enige professionals onmisbaar zijn.

Deze stelling kan het CDA absoluut niet steunen. De gebruikers zijn immers de vrijwilligers bij de verenigingen. Het beheer van gebouwen kan niet zomaar aan vrijwilligers worden overgelaten. Dat moeten professionals zijn. Vrijwilligers zijn er voor de leden en de verenigingen.

Gebruikers van buurthuizen en sporthallen moe­ten zelf verantwoordelijk worden voor het beheer (financiën en onderhoud) daarvan. De VVD Loon op Zand is van mening dat ontmoe­

tingscentra uit de buurt ook onderhouden moeten worden vanuit de buurt. Gemeentelijke sporthal­len dienen verder in het gemeentelijk accomoda­tiebeleid opgenomen te worden.

Het beheer van buurthuizen en sporthallen is geen eenvoudige klus. Daarvoor is deskundigheid noodzakelijk om dat op een verantwoorde wijze te doen. Maar in samenspraak met gebruikers is “VOOR LOON” wel van mening dat dit goed is voor veel verenigingen. Zo kunnen zij hun vereniging betaalbaar houden. Verenigingen willen niet afhankelijk zijn van de verhuurders

van ruimtes. Verenigingen willen zelf invloed uit kunnen oefenen op de indeling van ruimte en de betaalbaarheid bij gebruik daarvan. Daarnaast willen de verenigingen meer zeggenschap krijgen over de ruimtes waar zij gebruik van maken. Be­langrijk is dat de gebruikers van de buurthuizen en sporthallen invloed hebben op het beleid van de bestuurders van buurthuizen en sporthallen.

Pro3 zal het toejuichen als gebruikers van buurt­huizen en sporthallen meer betrokken worden bij in stand houden van dit soort voorzieningen. Wij gaan er wel vanuit dat gebruikers hierbij onder­steund worden door professionele krachten voor de meer specifieke taken die in buurthuizen en sporthallen uitgevoerd moeten worden. De verantwoordelijkheid voor besturen en behe­ren meer direct bij de inwoners en de gebruikers

leggen, betekent dat de verbondenheid en betrok­kenheid met deze voorzieningen hoog zal zijn.Overigens is dit niet nieuw. Immers veel private sportvoorzieningen (tennisverenigingen, hockey­ en voetbalverenigingen) dragen deze verant­woordelijkheid al jaren. Ook elders in het land vallen buurthuizen steeds vaker onder de verant­woordelijkheid van de inwoners en gebruikers.

Stelling 2

En wat is úw mening? www.loonopzand.stemwijzer.nl

Page 10: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

10

2014Lijst 1: GemeenteBelangen1 Bruijniks, G. (Gerard) (m) Kaatsheuvel2 van Komen, H.J. (Henk) (m) Kaatsheuvel3 van Laarhoven, A.J.M. (Ad) (m) De Moer4 Heijs­Schouten, L.E.J. (Loes) (v) Kaatsheuvel5 Kemmeren, E.J. (Bertus) (m) Kaatsheuvel6 van der Sar, J. (Jaap) (m) Kaatsheuvel7 Samuels­Soeterboek, C.J.P.M. (Caroline) (v) Kaatsheuvel8 van Haaren, C.J.M. (Kees) (m) Kaatsheuvel9 Vissers, W.C. (Wilco) (m) Kaatsheuvel10 Stobbelaar, F.E. (Frans) (m) De Moer11 van Delft, D. (Daphne) (v) Kaatsheuvel12 Groenendaal, A.P.M. (Jos) (m) Kaatsheuvel13 van Boxtel, L.C. (Leon) (m) Kaatsheuvel14 van Ree, G.C.J. (Gerard) (m) Kaatsheuvel15 Bardie­Didden, H.A.P. (Hedske) (v) Kaatsheuvel16 Veldkamp, W.G.M. (Wim) (m) Kaatsheuvel17 Horvers, P.G.A. (Peter) (m) Kaatsheuvel18 Vurel, N. (Necdet) (m) Kaatsheuvel19 van Loon, C.J.G.M. (Kees) (m) Kaatsheuvel20 van der Linden, J.G.A.M. (Jan) (m) Kaatsheuvel21 Honkoop, A.H. (Ton) (m) Kaatsheuvel22 van Beek, B. (Bart) (m) Breda23 Bisselink, J.J.P.A.M. (Joep) (m) Kaatsheuvel24 Dijkstra­Vloemans, C.M.W. (Corry) (v) Kaatsheuvel25 van der Laak, P.M.J.J.M. (Rini) (m) Kaatsheuvel26 Verhagen, L.G.A.M. (Lion) (m) Kaatsheuvel27 Zijlmans, G.A.P. (Gerdy) (v) Kaatsheuvel28 Schoenmakers, C.A.J.M. (René) (m) Kaatsheuvel29 Smulders, C.J.W. (Karin) (v) Kaatsheuvel30 Broeders, J.P. (Jacques) (m) Kaatsheuvel

Lijst 2: Pro31 Flohr, P.J.M. (Peter) (m) Loon op Zand2 van Gorkum, J.F.A. (Jan) (m) Loon op Zand3 Verschure, M.P.L. (Marianne) (v) Kaatsheuvel4 Laros, L.L.W.C. (Louis) (m) Kaatsheuvel5 van Wezel, A.C.F. (Tonny) (m) Kaatsheuvel6 Gloudemans, P.J.S. (Peter) (m) Kaatsheuvel7 Kramer, M.G.H. (Marcel) (m) Kaatsheuvel8 van Overdijk, J.A.P. (Joan) (m) Loon op Zand9 Foks, G.C. (Guus) (m) Kaatsheuvel10 Egging, T.A.J. (Theo) (m) Loon op Zand11 Verheijen, J.E. (Nanny) (v) Loon op Zand12 Stoepker, G.J. (Giel) (m) Kaatsheuvel13 Foks­Oerlemans, E.J.M. (Liesbeth) (v) Kaatsheuvel14 van Hedel, J.C.M. (Judocus) (m) Kaatsheuvel15 Meijer, C.M.J. (Cees) (m) Loon op Zand16 Raeven, J.M.M.M. (Mick) (m) Loon op Zand17 Drenth, S.M. (Sophie) (v) Loon op Zand18 van Bijsterveldt, Q.R.P.M. (Rien) (m) Loon op Zand19 van der Donk, E.A. (Esther) (v) Kaatsheuvel20 Jansen, A.A.A. (Bert) (m) Loon op Zand21 During, H.J. (Hetty) (v) Kaatsheuvel22 Luning, M. (Margje) (v) Kaatsheuvel23 Volz, H. (Hans­Jürgen) (m) Kaatsheuvel24 Henriquez­van Koningsbruggen, M.M. (Margreet) (v) Kaatsheuvel25 Wermenbol, W.C.A. (Pim) (m) Loon op Zand26 Sliedrecht­van Lavieren, I.P. (Iris) (v) Loon op Zand27 Beijer, J.J.H. (Jef) (m) Kaatsheuvel28 Chin See Chong, E.R. (Evert) (m) Loon op Zand29 Smeets, M.M.E. (Margreet) (v) Kaatsheuvel30 Bruijns, M.E.P. (Loes) (v) Loon op Zand31 Langerwerf, C.A.H. (Kees) (m) Kaatsheuvel32 Nawijn, J. (Jan) (m) Loon op Zand33 Wijtenburg, M.W.M. (Mark) (m) Kaatsheuvel34 van de Ven, C.G.M. (Cees) (m) De Moer

Kandidatenlijst

Page 11: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

11

Lijst 3: VVD1 Smit ­ van Gijsel, J.A.M. (Jacky) (v) Kaatsheuvel2 van Wel, A.W.J. (Frank) (m) Loon op Zand3 de Kort, R.A.J. (Richard) (m) Kaatsheuvel4 Ernst ­ Lukkenaer, B.E.C.J. (Brigitte) (v) Kaatsheuvel5 Mandemakers, S.A.C. (Suzan) (v) Loon op Zand6 Corsen, R.A.S. (Robin) (m) Kaatsheuvel7 Ackermans, A.M. (Margriet) (v) Kaatsheuvel8 van der Burg, J.D.G. (Jan) (m) Kaatsheuvel9 Smit, D. (Dominique) (v) Kaatsheuvel10 van Gils, G.J. (Geek) (m) Loon op Zand11 van Vugt, P.A. (Peter) (m) Kaatsheuvel12 de Klerk, L.F.W. (Len) (m) Kaatsheuvel13 van den Dries, C.A.J.J. (Corné) (m) Loon op Zand

Lijst 4: CDA1 Krikken, M. (Marten) (m) Kaatsheuvel2 van den Dries, G.J.T.J. (Gert­Jan) (m) Loon op Zand3 Broeders­Habraken, H.M.I.A. (Mieke) (v) De Moer4 Burgmans, G.A.A. (Gerben) (m) Kaatsheuvel5 Verboven, J.H. (Joost) (m) Kaatsheuvel6 Giesbers, R.J.M. (Ruud) (m) Kaatsheuvel7 Mol, T.G.T.E. (Timothy) (m) Kaatsheuvel8 de Kort­Beljaars, P.E.J.M. (Elly) (v) Loon op Zand9 van Peer, G.J. (Gert­Jan) (m) Kaatsheuvel10 Verhagen­Pullens, J.P. (Yvonne) (v) Kaatsheuvel11 de Bie, E.J.A.A. (Erik) (m) De Moer12 Leijtens­van der Krogt, F.J.M. (Ineke) (v) Loon op Zand13 Zwaans, D.C. (Daan) (m) Kaatsheuvel14 Waijers, J.A.J. (Hans) (m) Loon op Zand15 van Gulik, H.J.M. (Herman) (m) Kaatsheuvel16 Grootswagers, C.C.J.M. (Kees) (m) Kaatsheuvel

Lijst 5: “VOOR LOON”1 Brekelmans, J.C.G.M. (Jan) (m) Loon op Zand2 van Drunen, B.G.M. (Bart) (m) Loon op Zand3 Coolegem­Jacobs, P.J.C. (Els) (v) Loon op Zand4 Paridaans, J.A.F.M. (Jan) (m) Loon op Zand5 van Es, G.P. (Guus) (m) Loon op Zand6 Ligtenberg, W.J.J. (Wil) (m) Loon op Zand7 van Hoof, J.N.W.M. (Jan) (m) Loon op Zand8 van Loon, J.C.M. (Joost) (m) Loon op Zand9 Barten, G. (Gerard) (m) Loon op Zand10 Sprangers, J.M.C. (Jolanda) (v) Loon op Zand11 Kruitwagen, F.A.J. (Frans) (m) Loon op Zand12 Pepping, J.S.J.M. (Jacques) (m) Loon op Zand13 Leermakers, A.C.G.M. (Ad) (m) Loon op Zand14 Smulders, J.B.J.F.N. (Jan) (m) Loon op Zand15 Schroemges, T.H.M. (Theo) (m) Loon op Zand16 Dusée, C.J.A.G. (Cock) (m) Loon op Zand17 Altheer, C.F. (Charles) (m) Loon op Zand18 Lommers, H.J.C. (Hein) (m) Loon op Zand19 van Riel, J.J.M. (Jan) (m) Loon op Zand20 Bogaert, J.E.J. (Jacques) (m) Loon op Zand21 van der Velden­van Beers, W.A. (Mieke) (v) Loon op Zand22 Brouwers, P.J.J. (Paul) (m) Loon op Zand23 van Riel, J.C.M. (Joep) (m) Loon op Zand24 Hornman, P.J.A.W.M. (Peter) (m) Loon op Zand25 Steer­Mutsaers, M.E.J. (Marlies) (v) Loon op Zand26 van der Velden, M.J.W.J.M. (Maikel) (m) Loon op Zand27 Bernaards, J.M.T.I. (Jos) (v) Loon op Zand

Waar kunt u stemmen?Er zijn in totaal twaalf stembureaus in de gemeente Loon op Zand

Kaatsheuvel• De Werft, Huygenstraat 73, Kaatsheuvel• De Bosvaert, Burg. van Besouwlaan 2, Kaatsheuvel• Het Zilverlicht (voorheen Anton Pieckschool),

Ringvaert 18, Kaatsheuvel.• De Vossenberg*, Antoniusstraat 1, Kaatsheuvel• De Westkant, Vossenbergselaan 72, Kaatsheuvel• Buurthuis Pannehoef, Ferdinand Bolplein, Kaatsheuvel• De Touwladder, Hei­akker 34, Kaatsheuvel• Crossroads, Dreefseweg 80, Kaatsheuvel

Loon op Zand• De Venloene*, De Venloene 1, Loon op Zand• De Wetering*, Weteringplein 1, Loon op Zand• Serviceflat Molenwijck, Molenwijck 1, Loon op Zand

De Moer• ‘t Maoske, ingang Zijstraat, De Moer

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden. De stem­lokalen met een * zijn makkelijker met een rolstoel of scootmobiel toegankelijk.

De stemlokalen zijn woensdag 19 maart geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Page 12: Verkiezingskrant 2014

12

Page 13: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

13

De gemeente mag bezuinigen door inwoners het openbaar groen in hun buurt deels zelf te laten onderhouden.

Eens. De gemeente is al aan het bezuinigen op het onderhoud op openbaar groen, maar doet dat op zodanige wijze dat het onderhoudsniveau op peil blijft. Daar waar burgers middels zelfwerkzaamheid in hun straat, buurt of wijk een hoger onderhouds­

niveau willen bereiken dat is het zaak dat de gemeente daaraan meewerkt. Samen werken aan de wijk kan ook samen met de gemeente werken aan de wijk betekenen en dat ondersteunen we als GemeenteBelangen van harte.

Het CDA kan zich helemaal vinden in deze stel­ling. Op de eerste plaats mogen buurtbewoners meer baas zijn in hun omgeving. Zij bepalen dan zelf wat er bijvoorbeeld in hun buurt wordt geplant. Het gezamenlijk onderhou­

den bevordert bovendien de samenhorigheid en gezelligheid in de buurt. Op de tweede plaats levert deze actie minder onderhoudskosten op voor de gemeente.

De VVD Loon op Zand is het hiermee niet eens. Zorgen voor een mooie en veilige woonomge­ving vinden wij een kerntaak van de gemeente!

Door inwoners meer verantwoordelijkheid te geven, wordt de betrokkenheid bij de buurt en buurtgenoten vergroot. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. “VOOR LOON” is ook van mening dat inwoners van wijken mee kunnen beslissen

over de inrichting van groen als onderdeel van de inrichting van hun wijk

Pro3 vindt dat het moet gaan om het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners bij de eigen buurt en leefomgeving en niet in de eerste plaats om bezuinigingen. Door inwoners meer bij de eigen buurt te betrekken, ook qua inrichting en onderhoud, zal de leefbaarheid sterk vergroot worden. Onderlinge contacten en verbondenheid

zullen zich in positieve zin ontwikkelen. De gemeente moet dit aanmoedigen en het de buurt makkelijker maken om dit te kunnen doen.Als aan deze voorwaarden is voldaan zal de gemeente minder geld hoeven uit te trekken voor het openbaar groen. Bezuinigingen zijn dan een logisch gevolg.

Stelling 3

En wat is úw mening? www.loonopzand.stemwijzer.nl

Page 14: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

14

“GemeenteBelangen wil kort en dichtbij staan.”

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?“Wij vinden het als GemeenteBelangen belangrijk dat we kort en dichtbij elkaar staan. De directe leefom­geving is van groot belang voor mensen. Veiligheid en goede groenvoorzieningen zijn dan ook belangrijk. Maar dat willen we wel samen met de burgers doen. Zo willen we mensen inspraak geven in hun straat, maar ook verantwoordelijkheid. Samen werken aan en investeren in een fijne, groene, duurzame en veili­ge leefomgeving. Een leefomgeving waar we trots op zijn. Dat is de bedoeling. Maar het gaat niet alleen om wonen. Ook moeten we kijken naar de werkgelegen­heid in de gemeente. Stimuleren van de werkgelegen­heid is de basis. Dat kan door het ondernemersklimaat te verbeteren. Maar denk ook aan de ontwikkeling van het Bruisend Dorpshart in combinatie met een kern­winkelgebied. Het maakt de gemeente aantrekkelijker voor inwoners én ondernemers.”

Waarom moet een kiezer tijdens de Gemeente-raadsverkiezingen kiezen voor een lokale/lan-delijke partij?“Kort en dichtbij! Dat ben je als lokale partij. Wij heb­

ben geen lijntjes naar Den Haag. Wij zijn een partij met mensen die echt vanuit de gemeente komen en ook zo denken. Wij zijn niet afhankelijk. We hebben een eigen beleid, een eigen aanpak. Eigenlijk kun je zeggen dat we frank en vrij zijn. Wij zijn een partij die echt van de burgers is. Het gaat ons om de leefbaar­heid van de gemeente. We willen er voor zorgen dat we het samen goed voor elkaar hebben. Stem lokaal!”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in uw programma ten opzichte van vier jaar geleden?“In vier jaar tijd is er natuurlijk een verschuiving van onderwerpen. Kijk naar de ontwikkeling van het Brui­send Dorpshart. Het is een belangrijk punt in de ge­meente, maar anders dan vier jaar geleden. Uitein­delijk gaat het ons om het totaal. De basis van onze partij staat. We willen dat iedereen goed voor elkaar is. En dat er een echte toekomst is.

“We willen dat mensen kunnen leven in een veilige en schone omgeving. Daarom moet de gemeente dicht bij de mensen staan. Het gaat om een leefbare omge­ving, met een goede sociale infrastructuur. Daarom moeten we kiezen, durven en doen.”

Wat zijn de belangrijkste successen van de af-gelopen vier jaar? En wanneer zijn de komende vier jaar voor uw partij geslaagd?“Dat winkeliers de keuze hebben om open te zijn op zondag, is wel een succes te noemen. Daarnaast is het Bruisend Dorpshart nu echt opgepakt, de start is gemaakt. Ook de nightliner is een succes. Het is een van de best renderende buslijnen van de provincie. Daarnaast is het zo dat er geen verenigingen omval­len binnen de gemeente, er is een goed vangnet ge­creëerd. Dat is belangrijk. Ondanks roerige jaren gaat het goed. Kiezen, durven, doen, daar gaat het om. En nu zijn we in de doen­fase.”

“De komende vier jaar zijn geslaagd als er een ge­meente staat die zelfstandig, onafhankelijk en finan­cieel gezond is. Een gemeente die uitgaat van eigen ambitie en kracht. Met elkaar en voor elkaar.”

Gerard Bruijniks, lijsttrekker

www.gemeentebelangenloz.nl

Page 15: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

15

“Een sociaal, schoon en slim Loon op Zand. Dat willen we samen met de inwoners bereiken.”

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?“Bij ons staat de inwoner centraal. De overheid trekt zich terug en daarom moet de rol van de inwoners belangrijker worden. Hoe kunnen we hen betrekken bij de samenleving, zodat ze zelf activiteiten oppak­ken? Pro3 wil weten wat er speelt in de wijken, zodat we inwoners kunnen helpen zelf verantwoordelijk­heid te nemen. Wat willen ouderen, of jongeren? We willen ruimte bieden aan hun eigen ideeën en aan samenwerking onderling.”“Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat ieder­een mee kan doen. Er moet voldoende aandacht zijn voor mensen die een steuntje in de rug nodig heb­ben. Er verandert veel in de zorg en ondersteuning. Pro3 richt zich zich op hulp op maat, die mensen weer op eigen benen laat staan. We stimuleren en ondersteunen inwoners om zelf met oplossingen ko­men.”

Waarom moet een kiezer tijdens de Gemeen-teraadsverkiezingen kiezen voor een lokale/landelijke partij?

“Kies lokaal, want het gaat tenslotte om lokale vraagstukken. Lokale partijen pakken kwesties heel concreet op. Pro3 staat dicht bij de mensen. We we­ten wat er speelt en wat er nodig is en gaan daar praktisch mee om. Dus slimme, eenvoudige oplos­singen voor zaken waar inwoners mee worstelen.”“Tegelijkertijd heeft onze partij landelijke wortels. En dat biedt ook voordelen. Want we kijken verder dan onze neus lang is. We zien het snel als er lande­lijke kennis of ervaring nodig is. En die is er dan ook, dankzij onze brede achterban.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in uw programma ten opzichte van vier jaar geleden?“In de kern zijn we dezelfde partij, met dezelfde am­bities. De aandacht ligt nu veel meer op het vergro­ten van de betrokkenheid van inwoners. En ook aan duurzaamheid wordt in de komende jaren meer aan­dacht besteed. Zo heeft Pro3 de gemeente Loon op Zand op de kaart gezet als Wereldgemeente. Dat be­tekent dat onze gemeente zich inzet voor een duurza­me samenleving en eerlijke handel wil bevorderen. Wij streven naar een sociaal, schoon en slim Loon op Zand. En dat willen we samen met de mensen bereiken.”

Wat zijn de belangrijkste successen van de af-gelopen vier jaar? En wanneer zijn de komende vier jaar voor uw partij geslaagd?“We kijken terug op verschillende successen. Het Bruisend Dorpshart is bijvoorbeeld meer op maat gemaakt voor Kaatsheuvel. En ook de financiën zijn dankzij onze wethouder Ruud van Eijkeren weer op orde. Als Pro3 hebben we twee jaar geleden een lijn uitgezet voor de lange termijn. Zo weten we waar Loon op Zand in de toekomst staat. Dat is heel rea­listisch geschetst en ingekaderd. Dat biedt houvast voor de komende jaren. De komende vier jaar zijn voor ons geslaagd als we de inwoners écht hebben kunnen betrekken bij het leven in hun dorp. Wij gelo­ven erin dat mensen zelf de verantwoordelijkheid en regie moeten krijgen. En natuurlijk moeten ze daarna ook erkenning krijgen voor wat ze bereiken.”www.pro3.nu

Peter Flohr, lijsttrekker

Page 16: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

16

“Als toeristische gemeente moet je zelf een net jasje hebben.”

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?“Het is in deze periode belangrijk dat er een krachtig bestuur is. Een bestuur dat dienstbaar is voor alle in­woners van de gemeente Loon op Zand. Dat bestuur moet controleerbaar en ondernemend informeren. Daarnaast moeten we werk maken van het samen­werken met andere gemeentes.”“Het is ook heel belangrijk dat de openbare ruimte op orde is. Zorgen voor een mooie en veilige woon­omgeving is voor ons een kerntaak van de gemeen­te. En als gemeente Loon op Zand dé toeristische gemeente van Nederland wil zijn, moet alles goed zijn. Je moet dan niet alleen naar de Efteling en de Loonse en Drunense duinen kijken. Je moet zelf een net jasje hebben.”

Waarom moet een kiezer tijdens de Gemeen-teraadsverkiezingen kiezen voor een lokale/landelijke partij?“Je moet stemmen op de partij die het meest eerlijk en open is. Op de partij die het beste is voor het al­gemene beleid in de gemeente. Het maakt niet uit of het een lokale of landelijke partij is. Het zou erg jam­

mer zijn als wij als lokale VVD Loon op Zand afgere­kend worden op wat er landelijk gebeurt. Wij behan­delen lokale kwesties. Wij wonen hier, zijn inwoners van gemeente Loon op Zand. Wij wonen niet in Den Haag. We hebben als lokale VVD wel veel profijt van de landelijke partij. De lijnen zijn erg kort.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in uw programma ten opzichte van vier jaar geleden?“Wij zetten nu strakker in op een degelijk financieel beleid. Ook het geld van de belastingbetaler kun je maar één keer uitgeven! Het Bruisend Dorpshart heeft grote druk gezet op de gemeentelijke begro­ting. Daardoor zijn heel veel andere plannen mislukt. Mogelijk is daardoor teveel bezuinigd op de sport­clubs en het verenigingsleven!”“Daarom moet de gemeente zich gaan concentreren op haar (wettelijke) kerntaken. Die moeten we goed uitvoeren. Ook de bestuurskracht moet veel groter worden. Als we kijken naar samenwerking met ande­re gemeentes, zoals Heusden, Waalwijk en Dongen, dan is er nog een hele wereld te winnen. Wij vin­den dat we uit onszelf moeten bewegen. We moeten zelf de samenwerking zoeken. Daar moeten we voor open staan.”

Wat zijn de belangrijkste successen van de af-gelopen vier jaar? En wanneer zijn de komende vier jaar voor uw partij geslaagd?“Een succes is de camerabewaking in het centrum van Kaatsheuvel. Ook de nightliner is een succes. Tij­dens de vorige verkiezingen hebben we veel reclame gemaakt voor de komst van de nightliner. Daarnaast waren we voorloper met het koopzondagenbeleid. En dat we het onbetaald parkeren voor bezoekers van onze winkelstraat hebben weten te handhaven is een krentje uit de pap.”

“De komende vier jaar zijn geslaagd als er naar ons geluisterd wordt. Dat het bestuur werkelijk iets doet met onze bijdrage. En dat we positief samenwerken met andere partijen, ook als wij bestuursverant­woordelijkheid dragen. Daarom moeten de mensen op de VVD Loon op Zand stemmen. ” www.loonopzand.vvd.nl

Jacky Smit, lijsttrekker

Page 17: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

17

“De cent die je nu uitgeeft, moet de cent zijn die je al verdiend hebt.”

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?“CDA wil midden tussen de mensen staan. Dat is niet zomaar een slogan. Onze speerpunten komen ook niet zomaar uit een koker. We komen tot die speer­punten door mee te doen in de lokale gemeenschap. Jaren met mensen praten, bijeenkomsten hebben met die mensen. Dat is de basis. De twee belangrijkste punten? Door de decentralisa­tie van rijkstaken komen er veel veranderingen op so­ciaal gebied vanaf januari 2015. Het is nu vooral nog een financieel verhaal. Dat moet natuurlijk in orde zijn. Maar veranderingen in bijvoorbeeld de jeugdzorg en ouderenzorg moeten herkenbaar zijn voor de burger. Zij moeten het in de wijk terug kunnen vinden.” “Een ander speerpunt is de groeiende werkeloosheid. De rol van de gemeente is beperkt. We kunnen een grote broek aantrekken en zeggen: ‘dit moet gebeu­ren en dat moet gebeuren’. Maar zo werkt het niet. We moeten juist ondernemers stimuleren om nieuwe bedrijvigheid te ontwikkelen. Zodat er meer werkgele­genheid ontstaat voor de mensen in onze gemeente.”

Waarom moet een kiezer tijdens de Gemeente-raadsverkiezingen kiezen voor een lokale/lan-delijke partij?

“Ze zeggen vaak dat landelijke partijen geen aan­dacht zouden hebben voor lokale zaken. Maar dat is niet zo. CDA Loon op Zand is er niet om de belangen van CDA te behartigen. Wij zijn er om de belangen van de burger in Loon op Zand te behartigen. We zijn ook geen dorpspartij die er bijvoorbeeld alleen voor Loon of alleen voor Kaatsheuvel is. Wij zijn voor één gemeente.”“In de toekomstige tijd zie je steeds meer dat poli­tiek –helaas– buiten de gemeentegrenzen valt. Bij­voorbeeld bij samenwerking met andere gemeentes. Een gemeenteraad denkt dat ze aan de touwtjes trekt, maar heel vaak ligt de besluitvorming ergens anders. CDA heeft vertakkingen provinciaal en regionaal. Col­lega­CDA’ers informeren ons. Daardoor hebben we informatievoorsprong. Dat kunnen we gebruiken.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in uw programma ten opzichte van vier jaar geleden?“Eigenlijk is er weinig anders. We zijn nog steeds de­zelfde gezinspartij, we zijn nog steeds dezelfde volks­partij. Een partij die midden tussen de mensen staat. We vinden dat de cent die je nu uitgeeft, de cent moet zijn die je al verdiend hebt. En niet de cent die je nog moet gaan verdienen. Maar de beginselen zijn het­zelfde gebleven, net als de aanpak en de werkwijze.”

Wat zijn de belangrijkste successen van de af-gelopen vier jaar? En wanneer zijn de komende vier jaar voor uw partij geslaagd?“In willekeurige volgorde: de nightliner, dat is een enorm succes. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat starters op de woningmarkt makkelijker een le­ning kunnen krijgen. We willen dat nog verder uit­werken. We zijn blij dat de basisschool in De Moer, ondanks dat die onder de opheffingsnorm zit, blijft bestaan. Dat is belangrijk voor het dorp. Ten slotte zijn we er trots op dat we steeds de bewaker zijn ge­weest van de financiële haalbaarheid van belangrijke projecten.”

“De komende vier jaar zijn geslaagd als de belang­rijkste speerpunten werkelijkheid worden. Als wij aan boord mogen klimmen van het college. En als wij een betaalbare gemeente zijn. Eerst de centjes verdienen en dan pas uitgeven!”www.cda.nl/loonopzand

Marten Krikken, lijsttrekker

Page 18: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

18

“VOOR LOON staat met beide benen in het dorp.”

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van uw partij?“Ons belangrijkste speerpunt is dat inwoners baas zijn in eigen dorp. Dat betekent dat we inwoners al vóórdat we beleid maken, betrekken bij de plannen. We doen het samen met de mensen in Loon op Zand. Het lokaal bestuur moet volgens ons nog dichter bij de inwoners staan. Zeker omdat er ingrijpende kwesties spelen, zo­als de N261. We willen als gemeenteraadsleden meer doen dan alleen controle van het beleid. Regelmatig politieke cafés organiseren om te horen wat de burger belangrijk vindt.”“Ook vinden we dat het centrum van Loon op Zand weer een écht centrum moet worden. VOOR LOON wil De Wetering, het Witte Kasteel en het winkelcentrum weer met elkaar verbinden. Die verbinding zoeken we trouwens ook tussen de mensen. Het gat tussen arm en rijk moet kleiner, bijvoorbeeld door beter gebruik van de DOE­pas.”

Waarom moet een kiezer tijdens de Gemeente-raadsverkiezingen kiezen voor een lokale/lande-lijke partij?“Natuurlijk moeten inwoners lokaal stemmen. De mensen van VOOR LOON staan met beide benen in het dorp en zijn onafhankelijk van de landelijke poli­tiek. Wij zijn goed en snel bereikbaar, omdat er altijd wel iemand vertegenwoordigd is bij verenigingen of

organisaties. Er is een lage drempel om ons te bena­deren. Een ander voordeel is dat we geen concessies aan onze aanpak hoeven te doen en we hoeven geen verantwoording af te leggen. Er is geen landelijke ach­terban die per se bepaalde thema’s wil aansnijden. Dat maakt dat wij de mening en behoeftes van inwoners direct kunnen inbrengen in de raad.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in uw programma ten opzichte van vier jaar geleden?“We willen nog steeds de mensen direct betrekken in het beleid. De afgelopen vier jaar lieten we de inwo­ners regelmatig inspreken tijdens politieke cafe’s. Ook de komende vier jaar vraagt VOOR LOON ze mee te denken over de uitvoering van plannen. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met het Witte Kasteel en de bi­bliotheek? VOOR LOON wil ook dat De Wetering weer een echt dorpshuis wordt, voor en door de verenigin­gen. Veel inwoners zijn ongerust over de toekomst van de zorg. Om dit betaalbaar te houden moeten zorgvoorzieningen anders georganiseerd worden. En dat kan ook. Dat blijkt uit de succesvolle aanpak van de Wmo van de afgelopen jaren.”“Daarnaast leggen we de focus op jongeren. We wil­len dat Loon op Zand aantrekkelijk blijft voor jonge mensen. En andersom zorgt de jeugd ervoor dat ons dorp levendig is. Dus we willen inzetten op betaal­bare huur­ en koopwoningen en voorzieningen die de jeugd aanspreken.”

Wat zijn de belangrijkste successen van de af-gelopen vier jaar? En wanneer zijn de komende vier jaar voor uw partij geslaagd?“We hebben verschillende successen geboekt. Zoals de uitbreiding van de Emté supermarkt in het cen­trum. Ook op het behoud van het Witte Kasteel en de introductie van de Nightliner tussen Waalwijk en Til­burg zijn we trots. Na raadpleging van de bewoners is uiteindelijk tot een betere ontsluiting van de N261 gekomen. Vijf miljoen ligt voor de herinrichting op de plank.““In 2018 moet de ontsluiting en herinrichting van de N261 wat ons betreft helemaal af zijn. Ook vinden we het belangrijk dat vrijwilligers weer de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Geen onnodige regelge­ving meer. Tot slot streeft VOOR LOON ernaar dat er in 2018 geen discussie meer is over de zelfstandigheid van Loon op Zand.”www.voorloon.nl

Jan Brekelmans, lijsttrekker

Page 19: Verkiezingskrant 2014

Verkiezingskrant 2014

19

In alle woonwijken moet het voor auto’s onmogelijk worden gemaakt om harder dan 30 kilometer per uur te rijden, bijvoorbeeld door drempels en bloembakken te plaatsen.

Eens. De woonwijken dienen veilige thuishavens te zijn voor alle bewoners. De belangrijkste be­lager van die veiligheid is het verkeer. Gemeen­teBelangen hecht grote waarde aan een veilige

leefomgeving en is er dan ook voor om in alle woonwijken een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren.

Het CDA vindt van wel. Verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel van het CDA. Het staat vast dat 30 km zones onnodige verkeersslachtoffers voorkomen.

De VVD Loon op Zand is het hiermee niet eens. Ditisniethaalbaar;denkhierbijaanregelgevingvoor hulpdiensten. Snelheidsbeperkende maatregelen mogen alleen worden toegepast als nut en noodzaak ervan zijn

aangetoond. Toezicht en handhaving dient wel toegepast te worden.

Eens, in woonwijken staat verblijven centraal. De auto is ondergeschikt aan de wandelaar, de fietser en het spelende kind. De autobestuurders moeten ook het besef heb­ben dat de remweg bij 30 km maar 15 meter is terwijl dit bij 50 km ruim 33 meter is.

Uit veiligheidsoverwegingen is dit een goede maatregel. Ook uit het oogpunt van milieu is dit positief (minder uitstoot van fijnstof). Het gebruik van de fiets wordt zo ook een meer aantrekkelijke keuze. Welke verkeersremmende maatregelen precies genomen moeten worden zal afhankelijk zijn

van de type straat, inrichting van de buurt en de wensen van de inwoners. Goed zichtbare snelheidssignaleringen kunnen helpen, evenals bijvoorbeeld drempels en bloembakken.

Stelling 4

En wat is úw mening? www.loonopzand.stemwijzer.nl

Page 20: Verkiezingskrant 2014

20

BAASIN EIGENDORP ?

...dat zijn we samen!

....VOOR U ....VOOR JOUwww.voorloon.nl

5

112437 Poster 594x840.indd 1 22-01-14 15:47