Vathorst Perspectief

download Vathorst Perspectief

of 44

 • date post

  18-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  224
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Uitgave van het ontwikkelingsbedrijf Vathorst in Amersfoort over Grachtenstad De Laak

Transcript of Vathorst Perspectief

 • jaargang 12 NOVEMBER 2010

  een wereld van verschil

  19

  Woongenot in De Laak

 • 2 InhoudsopgaveDie laatste 5 procent met volle kracht aanpakken 4Van binnenstedelijke dichtheid naar groene singels 6Nu vinden we het prachtig! 10De Laak is cht anders 14Groeien naar het thuisgevoel 16Boom, kroeg, dagje uit 18Gezondheidscentrum brengt betere zorg op menselijke maat 20Even langs bij thuiswonen 22Winkelcentrum: spil in Vathorst 24Vathorst en Prnatal: huwelijk van de toekomst 26Ook VolkerWessels kiest voor Vathorst 27Uitwaaien in de Laakzone 28Kai park: inspirerende ontmoetingspark in De Laak 30Lekkere start Markenhavenfeest 32HEY! Pannenkoekenboerderij matcht met Vathorst 34Vathorst Now | VathorstRun 36Zoals u het voor u ziet..... 38Spetterend feest in De Bron 40Glasvezel komt op stoom 42Colofon 43

 • Wat betekent het om in Vathorst te wonen? En stemmen de ervaringen van bewoners overeen met de verhalen die naar buiten komen? Voor dit nummer wilden we een slag dieper gaan en, naast het schetsen van de plannen en de goede voornemens, nu eens uit eerste hand horen hoe het hier na een aantal jaren bevalt.

  We concentreerden ons daarbij op De Laak: binnen Vathorst misschien wel de meest spraakmakende wijk, die binnenstedelijke dichtheid combineert met pittoreske grachtenpanden. Uiteindelijk gingen we langs bij drie huishoudens die open en eerlijk de plus- en minpunten met ons doornamen. Wat opvalt? Dat er onder de trend van technologie en individualisme een enorme hang naar saamhorigheid en gedeelde zorg en interesse te bespeuren is. Ofwel: het gemancipeerde profiel van de wijk houdt niet in dat iedereen maar zijn of haar eigen gang gaat. Integendeel! Door het bezoeken of organiseren van feesten, het discussiren op lokale fora en het doen van vrijwilligerswerk, is De Laak volop bezig door te groeien tot een warme gemeenschap, waar mensen hun plek vinden, elkaar de ruimte geven, maar ook - op een gezonde manier - weer een boodschap aan elkaar hebben. Kortom, een wijk die er niet alleen mooi uitziet op de tekentafel of als je er langs rijdt, maar die bezig is zijn eigen sociale hart te ontwikkelen.

  Verder zijn we trots op verhalen over ondernemers in De Laak (Monique Luteijn, Thuiswonen), de verhuizing van het St. Pieters en Bloklands gasthuis naar Vathorst, de toekomst van het glasvezelnet, de vrije kavels waar je je eigen droomhuis kunt bouwen en het nieuwe gezondheidscentrum, dat ambitieuze plannen heeft om de zorg dichterbij de wijkbewoners te brengen. Daarnaast geeft wethouder Gert Boeve zijn daadkrachtige visie op de kansen en hobbels waarmee Vathorst de komende jaren te maken krijgt.Ik wens u veel leesplezier en we melden ons met een volgend nummer in het voorjaar van 2011.

  Met vriendelijke groet,

  Frans van der Horst

  voorwoord

  3

  DE LAAK GROEIT DOOR!Hoe bevalt het hier, na jaren wonen, in De Laak.

 • 4Interview met wijkwethouder VathorstGert Boeve

  4

 • 5DIE LAATSTE 5 PROCENT MET VOLLE KRACHT AANPAKKENVathorst is niet alleen een wijk, maar ook een omgeving

  Gert Boeve is trots op Vathorst. Op hoe de wijk, naast Kattenbroek en Nieuwland, ook weer tot toonaangevend is uitgegeroeid in Nederland. Maar het karwei is, zogezegd, nog niet af. En vraagt focus op wat ng beter kan. Mensen kijken niet alleen meer naar een wijk, maar naar het hele pakket. Een kort vraaggesprek.

  Qua samenhang in architectuur, onderscheidend vermogen en woonbeleving is Vathorst van een zeldzame kwaliteit. Er komen regelmatig buitenlandse gasten, en die kijken hun ogen uit naar wat we in Vathorst aan Wereld van verschil hebben neergezet. Die trots slaat logischerwijs ook op mij over.

  De wereld is voortdurend in beweging, nu wellicht sneller dan ooit. Dus ook de woon-consument verandert. Die kiest niet alleen meer voor een huis of voor een omgeving, maar voor een heel pakket. Dat wil zeggen: niet alleen voor stenen, straten, tuinen en garages, maar ook voor: wat kan ik in mijn nieuwe omgeving doen? Wat kan ik er beleven?

  Dingen als kinderopvang, BSOs, bereikbaarheid en de wachtlijst voor de hockey club: dat zijn zaken die substantieel meetellen in de huidige aankoopbeslissing. Dus pleit ik ervoor om daar voortvarend mee aan de slag te gaan.

  Ook hier geldt: wanneer wordt het beschikbaar? Kunnen we dingen naar voren halen? Ik denk vooral aan het recreatiegebied Vathorst-Noord. Zeker voor bewoners van De Laak zou het wenselijk zijn als zij op korte termijn de rust en de ruimte kunnen opzoeken in dat prachtige gebied.

  Als een prachtige voortzetting van Laak 1, maar met meer kwaliteit in de directe omgeving. Door het meer groene karakter, het slingerende water en het behoud van bestaande panden, krijg je een beeld dat heel goed past bij jonge gezinnen. Laak1 roept associaties op met een grachtenstad, Laak 2A gaat in de richting van een Friese singelstad. Landelijker, dus.

  Mensen zoeken een eigen, onderscheidende plek om te wonen. Vathorst heeft daar vanaf het begin op geanticipeerd en blijft dus mensen trkken. Het maakt de verplichting om ook die laatste omgevingsaspecten verder aan te pakken wat mij betreft alleen maar groter. Want het is zonde als mensen die Vathorst helemaal zien zitten vanwege die paar punten toch een andere keuze maken. Mijn stelling is dan ook: als je het verschil wilt maken, pak dan Vathorst-Noord zo snel mogelijk bij de kop.

  Waar staat Vathorst, wat u betreft?

  Maar er is, begrijp ik, ook werk aan de winkel.

  Daar valt nog terrein te winnen?

  Nu we het toch over omgeving hebben: is er voldoende ruimte voor recreatie

  rondom Vathorst?

  Hoe kijkt u naar Laak 2A?

  De woningmarkt is lastig op dit moment. Dat is een gegeven. Hoe ziet u de toekomst

  van Vathorst?

 • Een wereld van verschil

  6

 • 7VAN BINNENSTEDELIJKE DICHTHEID NAAR GROENE SINGELSLaak 2A bouwt krijgt nieuwe dimensie

  Samen met collega-stedenbouwkundige Adriaan Geuze is Edzo Bindels verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige inrichting van De Laak. Ze werken allebei voor het gerenommeerde Rotterdamse bureau, West8, dat tot ver over de grenzen betrokken is bij prestigieuze projecten. Vraag: ziet Bindels Laak 2A als een nieuwe start of een voortzetting van Laak 1A en 1B? In mijn ogen is het duidelijk een voortzetting, meent Bindels: We streven nog steeds naar een binnenstedelijk gebied. Alleen zullen de accenten in Laak 2A wat anders komen te liggen. Hebben Laak 1A en B een binnenstedelijke grachtenstad als referentiepunt, bij Laak 2A ligt dat anders. Hoe anders? Bindels: Wanneer je naar de huidige plannen kijkt, streven we iets minder naar de hoge dichtheden die je in het hart van een grachtenstad aantreft. De opzet is wat ruimer en groener. Neem de singels van Haarlem en Leiden als voorbeeld, aan de rand van de stad. Dat is het type sfeer dat Laak 2A zal gaan ademen. Simpel gezegd: je gaat van puur binnenstedelijke grachten naar de meer open ruimte van singels.

  Afwisseling biedt kwaliteit

  Ingenomen is Bindels met het handhaven van bestaande kavels en boerderijen, die Laak 2A, naast de groene oevers, een sterk eigen karakter zullen geven. Wij noemen die bestaande elementen dissonanten. Dat klinkt misschien negatief, maar het tegendeel is het geval. Door de handhaving van authentieke elementen krijg je een levendige en interessante afwisseling in het landschap. En krijg je veel meer lucht bij de inrichting van de wijk. Niet alleen voor de ontwerpers, maar ook voor de bewoners die er straks hun bestaan opbouwen.

  Meer binnenwater

  Een andere verschuiving is de ruimere toebedeling van binnenwater. Vergeleken bij Laak 1 zal er wat meer binnenwater te genieten zijn. De singels zijn iets breder en dat maakt de mogelijkheden voor waterrecreatie groter. Voor het overige zal men voortborduren op de successen van Laak 1, zoals de hoogwaardig vormgegeven bruggen en straten. Bindels: Net als Laak 1A en 1B zal ook 2A, verwacht ik, weer veel bekijks trekken: van kopers n pers. Al was het maar omdat De Laak, zoals die er nu bij ligt, bij velen verwachtingen schept over het vervolg.

 • Projectmanager Paul Hardeman benadrukt het onderlinge verband tussen beide gebiedsdelen: 2A wordt een integraal onderdeel van De Laak. Dat wil zeggen: de architectonische grondgedachten en principes zijn en blijven dezelfde. Maar er zullen iets andere accenten worden gelegd. Juist die variatie en flexibiliteit blijkt overal in Vathorst zeer gewaardeerd te worden. In die zin is het accentverschil met Laak 1 een aantrekkelijke voortzetting van Vathorst als Wereld van Verschil.

  Ruimer en groener

  Ook volgens zijn collega, locatieontwikkelaar Wieke Wisselink-Schreurs, gaan de beide gebiedsdelen elkaar uitstekend aanvullen. Het opnemen van bestaande elementen in 2A, zoals de bomen, vind ik een heel sterk element. Waarom? Ten eerste sluit het aan bij het overkoepelende idee van Vathorst, namelijk: aansluiten bij bestaand landschap, waar dat mogelijk is. Daarnaast geeft het een soort dorpse touch aan de wijk, waarvan uit onderzoeken steeds weer blijkt dat bewoners dat als zeer prettig ervaren. En een derde punt is dat het ontwerp als geheel toch wat speelser is. Zo zullen de watergangen hier en daar ook wat slingeren, waar de grachten in Laak 1 kaarsrecht zijn. Hardeman: Naast de bomen handhaven we ook enkele boerderijen, inclusief de grond eromheen. Dat geeft toch wel een iets ander startpunt dan bij Laak 1. Vergelijk het met de Duisterweg. Als je daar overheen fietst en je ziet al dat groen en die oorspronkelijke bebouwing om je heen, dan vergeet je haast dat je je in een nieuwbouwwijk bevindt. Eenzelfde soort effect krijg je op bepaalde plekken in Laak 2A.

  Wat maakt gelukkig?

  Het meer landelijke en authentieke beeld van Laak 2A komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoeken blijkt dat zek