Van eigen bodem #01 2013

10
van eigen BODEM* #01 2013 ’ALS MANAGER PROJECTBEHEERSING BEN JE EEN ECHTE SPIN IN HET WEB’ ‘WE ZITTEN BIJNA OP NIVEAU 5 VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER!’ NIEUWE HYDRAULISCHE KRANEN OP ONZE GROOTSTE BAGGERPONTONS GEOTECHNISCH MAATWERK ZORGT VOOR BEPERKT AAN- EN AFVOER VAN EXTRA ZAND’’ * CREATING LAND FOR THE FUTURE

description

periodiek digitaal magazine van de Vries & van de Wiel Milieu, GWW- & baggerwerken, editie 1, 2013.

Transcript of Van eigen bodem #01 2013

van eigenBODEM*

#012013

’ALS MANAGER PROJECTBEHEERSINGBEN JE EEN ECHTE SPIN IN HET WEB’

‘WE ZITTEN BIJNA OP NIVEAU 5VAN DE CO2-PRESTATIELADDER!’

NIEUWE HYDRAULISCHE KRANEN OP ONZE GROOTSTE BAGGERPONTONS

‘GEOTECHNISCH MAATWERK ZORGT VOOR BEPERKT AAN- EN AFVOER VAN EXTRA ZAND’’

* CREATING LAND FOR THE FUTURE

MEN

S

’Ik ben een echte spin in het web’

WAAROM WE RELATICS INZETTEN• eenvoudig • overzichtelijk en helder• compleet• eenduidig• actueel

de Vries & van de Wiel VAN EIGEN BODEM2

MEN

S

CAS HILBERINKManager projectbeheersing is duizendpoot

HOE GEEF JE DE OPDRACHTGEVER HET VERTROUWEN DAT ZIJ KRIJGT WAT ZIJ VERWACHT? DEZE VRAAG SPEELT BIJ DE HUIDIGE UAV-GC CONTRACTEN, ZOALS BIJ HET PROJECT VERRUIMING JULIANAKANAAL, EEN BELANGRIJKE ROL. HET ANTWOORD VAN DE VRIES & VAN DE WIEL OP DEZE VRAAG IS: ZET EEN DUIZENDPOOT ALS MANAGER PROJECTBEHEERSING IN!

Op dit moment is de Vries & van de Wiel Kust- en Oeverwerken bezig om het Julianakanaal te verruimen. We ontmoeten Cas Hilberink in de bouw-keet aan de gemeentehaven in Stein (Limburg) naast het Julianakanaal.

WERKZAAMHEDENCas is als manager projectbeheersing verantwoordelijk voor de beheersing van het hele project. Hij vertelt: “Bij complexe Design & Construct-pro-jecten met een hoog tempo is het belangrijk om een duidelijke structuur op te zetten, afspraken eenduidig vast te leggen, iedereen tijdig te infomeren en te adviseren over de naleving hiervan. Dat is mijn taak. Als manager projectbeheer-sing signaleer ik tijdig de verschillen en stuur ik het team gevraagd en ongevraagd bij. De truc is om de slagvaardigheid van de organisatie niet negatief te beïnvloeden door het dichtregelen van benodigde vrijhe-den. Voortgang is alles.” Hiermee is Cas een onmisbare sparringpart-ner voor de projectorganisatie.

BEHEERSASPECTENBinnen het project zorgt Cas voor de borging van het kwaliteitssysteem en beheert hij de aspecten tijd, geld,

kwaliteit, informatie, organisatie en risico’s. “Het UAV-gc contract is risicogestuurd en draait op aantoon-baarheid. Ieder projectlid speelt hierin zijn eigen rol, waarbij ik de werk-zaamheden en producten toets op het doorlopen van processen, inte-graliteit met disciplines en volledig-heid op het contract. Deze beheer-sing doe ik natuurlijk niet alleen”, vult Cas aan. “Ik heb veel steun aan een planner, een risicomanager, een systems engineer, een QHSE-S ma-nager en een projectondersteuner.”

RELATICSCas: “Met Systems Engineering (SE) vlieg je dit soort werken aan, en Relatics is hét platform om SE optimaal te benutten. Dit is een web-based informatiebeheer-systeem welke relaties legt tussen de boomstructuren van eisen, ob-jecten, activiteiten, documenten, personen en risico’s. Hiermee vormt Relatics de spil in ons risicogestuurd ontwerpen, maar ook in de pro-jectbeheersing. Wij hebben Relatics zelf ingericht, en hierbij processen geautomatiseerd. Alle projectleden werken dagelijks met het systeem waarmee wij informatie nooit verlie-zen en altijd actueel en volledig zijn.

3

‘We zitten bijna op niveau 5van de CO2-prestatieladder!’

PRO

CES

de Vries & van de Wiel VAN EIGEN BODEM4

CO2-PRESTATIELADDERSamen kunnen we de CO2-uitstoot verder terugdringen

‘DE VRIES & VAN DE WIEL BETREEDT BINNENKORT HET HOOGSTE NIVEAU VAN DE CO2-LADDER MAAR WAT BETEKENT DAT VOOR ONS?

Het CO2-gehalte is in de afgelopen honderd jaar gestegen. Deze toena-me is niet uitsluitend te wijten aan de temperatuurstijging of -verande-ringen in dezelfde periode. Het is dus aannemelijk dat in de afgelopen 100 jaar de temperatuur is gestegen door de toename van het CO2-gehalte.

We moeten deze stijging een halt toe roepen en daarom is reductie van de totale CO2-uitstoot belangrijk. De Vries & van de Wiel draagt haar steentje bij aan een schonere aarde en een beter leefklimaat, zowel op grote schaal (bijvoorbeeld

de inzet van een nieuwe milieuvriendelijke kraan op

projecten) als op kleine schaal (bijvoorbeeld in de kantoren,

overal het licht uit als je weggaat).

REDUCEREN CO2-UITSTOOTDe CO2-prestatieladder helpt bedrijven bij het reduceren van de CO2-uitstoot. De Vries & van de Wiel heeft ‘binnen

en buiten’ de laatste jaren al veel winst behaald met energie besparing, effi ciënt gebruik van materialen en met duur-zame energie. Zo hebben wij begin dit jaar geïnvesteerd in nieuwe, milieu-vriendelijke kranen. We reduceren ook de CO2-uitstoot door slimme ontwerp-oplossingen te bedenken waardoor minder transport bewegingen nodig zijn.

FOOTPRINTIn 2012 heeft de Vries & van de Wiel 21.173 ton CO2 gegenereerd door energieverbruik van projecten, het kantoor en door het wagenpark. Deze CO2-uitstoot is in lijn met de doelstel-ling: een CO2-reductie van circa 1% per jaar. Met onder andere de CO2-footprint die u hiernaast ziet, werken we aan het bewustzijn van onze medewerkers inzake de vorderingen die we maken bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

CO2-BEWUST CERTIFICAAT NIVEAU 4Hieronder ziet u de inspanningen die wij hebben geleverd om de CO2-uit-stoot te reduceren. En met succes want begin 2013 hebben wij niveau 4 bereikt van de CO2-prestatieladder.

PRO

CES

WAT DE VRIES & VAN DE WIEL DOET AAN CO2-REDUCTIE• Inzicht geven in de hoeveelheid uitstoot• Reduceren van de hoeveelheid uitstoot• Committeren aan landelijke reductieprogramma’s • Participeren aan een sectorbreed reductieprogramma

Lees meer op onze website!

5

NIEUWE HYDRAULISCHE

KRANEN OP ONZE GROOTSTE

BAGGERPONTONS

DE VRIES & VAN DE WIEL BESCHIKT OVER EEN GROOT AANTAL EIGENBAGGERPONTONS VARIËREND IN GROOTTE. DEZE PONTONS ZETTEN WIJ IN VOOR HET ONDERHOUD AAN DE VAARWEGEN, VOOR SANERINGSWERKZAAMHEDEN EN VOOR DE REALISATIE VAN NIEUWE INFRASTRUCTURELE WERKEN.

Onze baggerpontons zijn uitgerust met hydraulische kranen en voorzien van drie spudpalen. Dat zijn vertica-le buizenconstructies waarmee de pontons zich vastzetten in de water-bodem. Doordat de baggerpontons weinig diepgang hebben, zijn ze goed inzetbaar op ondiepe locaties.

VW 9Baggerponton VW 9 is 39,05 meter lang, 11,60 meter breed en heeft sinds begin 2013 een nieuwe kraan (Liebherr R956 triple) waarmee we een diepte van ongeveer negen me-ter kunnen bereiken. Deze kraan is voorzien van een GPS-systeem waar-mee we uiterst nauwkeurig kunnen ontgraven. Recentelijk hebben we de VW9 ingezet op de Waddenzee, bij de Zaan en het Vossenmeer. Op dit moment is het ponton actief bij de verwijdering van Sluiseiland op het Amsterdam-Rijnkanaal.

VW 47De VW 47 heeft vergelijkbare afme-tingen als de IJburg en de VW9, en heeft sinds begin 2013 een nieuwe

hydraulische kraan (Liebherr R956 Long Reach). De kraan heeft een bre-de en verhoogde cabine voor goed zicht op het werk. De hydraulische kranen van VW9 en VW47 gebruiken biologisch afbreek bare hydrauliek-olie, zodat lekkage of olieverlies het milieu niet belast. We hebben het baggerponton ingezet bij de terrein uitbreiding van de Botlek Tank Terminal in de haven van Rotterdam en in de VAL 3 bij Den Oever. Op dit moment bevindt het baggerponton zich op het Julianakanaal in Limburg.

IJBURGDe IJburg is ons grootste bagger-ponton en deze zetten we ook internationaal in. De IJburg is 42,60 meter lang, 9,53 meter breed en bevat, net als de VW9 en de VW47, accommodatie voor twee personen. Het kraanponton heeft een vaste hydraulische dekkraan. De spud palen zijn 22 meter lang, waarmee we gro-te dieptes kunnen bereiken.

De IJburg bevindt zich op dit moment in Zweden.

MAT

ERIE

EL

de Vries & van de Wiel VAN EIGEN BODEM6

‘Met GPS kunnen we uiterst nauwkeurig ontgraven’

BAGGERPONTONS IN CIJFERS

IJburg VW 9 VW 47

Lengte 42,60 m 39,05 m 40,43 m

Breedte 9,53 m 11,60 m 11,30 m

Max. diepgang 1,47 m 1,11 m 1,12 m

Lengte spudpalen 22 m 12 m 20m/12,6m

Kraan Liebherr P974B Litronic

Liebherr R956 triple

Liebherr R956 Long Reach

MAT

ERIE

EL

7

TECH

NIE

K‘Ondanks toepassing van veel overhoogte vrijwelgeen overschot aan zand’

Technisch manager Daan Jumelet:“Door uitgebreide monitoring en geotechnische opvolging in de uitvoering hebben we het proces vanaf de start tot aan de realisatie volledig in de hand gehad. We zijn er in geslaagd om, samen met het uitvoeringsteam, de planning ruimschoots te halen en vrijwel geen overschot van zand te hebben. En dat ondanks de grote hoeveelheid aangebrachte overhoogte.”

de Vries & van de Wiel VAN EIGEN BODEM8

EEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM ZETTINGEN TE VERSNELLEN, IS EXTRA ZAND ALS BALLAST AAN TE BRENGEN. MAAR WAT DOE JE MET HET OVERSCHOT AAN ZAND AAN HET EINDE VAN HET PROJECT? DE VRIES & VAN DE WIEL HEEFT VOOR DE PROJECTEN IN ROTTERDAM EN IN DIEMEN EEN AANTREKKELIJKE OPLOSSING GEVONDEN.

Ongecontroleerde zettingen van grondlichamen leiden vaak tot ongewenste situaties: hetbovenliggend terrein is onvlak of er treden grote schuifspan-ningen op in de ondergrond.De afgelopen periode heeft de Vries & van de Wiel twee projecten gere-aliseerd waarbij de beheersing van zettingen een belangrijke uitdaging was: de terreinuitbreiding van deBotlek Tank Terminal en de reali-satie van de aardebaan voor de ontsluitingsweg aan de oostzijde van IJburg (gemeente Diemen).

EEN DUURZAME OPLOSSING IN ROTTERDAM Voor de uitbreiding van het terrein van de Botlek Tank Terminal (BTT) wordt vijf hectare van de Botlekhaven gedempt. Door deze ophoging en de aanwezigheid van slappe lagen in de ondergrond is het voor het toekomstig gebruik van het terrein belangrijk dat de restzettingen na oplevering beperkt zijn. Om deze reden heeft het Havenbedrijf Rotterdam twee belangrijke zettingseisen in het contract opgenomen.Om te voldoen aan deze eisen hebben wij, samen met de geo-

technische afdeling van DEME, een robuuste maar gedurfde oplos-sing neergezet: het gebied is opbasis van de fasering en de geo-technische eigenschappen van de ondergrond ingedeeld in veertien verschillende vakken. Vervolgens is maatwerk geleverd: verticale drai-nage en overhoogte is voor ieder vak afzonderlijk bepaald en tijdens de consolidatieperiode zijn de zet-tingen nauwkeurig gemonitord. Daar waar nodig is de overhoogte aangepast. We hebben hierbij ge-probeerd om de aan- en afvoer van overtollige grond zoveel mogelijk te beperken. Meer weten? Klik hier.

MAATWERK IN DIEMENDe aardebaan van de oostelijke ontsluitingsweg van IJburg (gemeen-te Diemen) moet voldoen aan een restzettingseis van twintig centimeter in dertig jaar. Ook voor Diemen is gekozen voor een gedifferentieerde oplossing: voor iedere dwarsdoor-snede is een optimalisatie gezocht tussen vacuümconsolidatie, verti-cale drains en overhoogte. Door de overhoogte slim in te zetten, was het overschot aan zand aan het einde van het project minimaal.

TECH

NIE

K

GEOTECHNIEK Maatwerk zorgt voor beperkt aan- en afvoer van extra zand

9

OVER DE VRIES & VAN DE WIEL

Aannemingsmaatschappij de Vries & van de Wiel B.V. behoort met 200 medewerkers tot de grotere aannemingsbedrijven in Noord-Holland. Het hoofdkantoor staat in Schagen (Noord-Holland). Onder de groene vleugels van het Belgische DEC ( DEME Environmental Contractors), onderdeel van de DEME-groep, is het bedrijf gegroeid op het gebied van bagger-, milieu- en GWW-werken en als zandleverancier. Onze kernactiviteiten zijn:- baggeren en waterbodemsaneringen,- grond-, weg-, waterbouw en bodemsaneringen,- milieutechniek,- zandexploitatie.

Member of the DEME Group DEME: creating land for the future

Van Eigen Bodem is een uitgave

van de Vries & van de Wiel en

wordt periodiek uitgebracht.

de Vries & van de Wiel BV

Harmenkaag 9

1741 LA Schagen

The Netherlands

T +31 224 211 211

F +31 224 211 299

[email protected]

www.devriesvdwiel.nl

Tekst

Redactieteam Van Eigen Bodem

Concept en vormgeving

www.conquest.nl

Fotografie

T. D’haenens, M. Miché,

A. van Heulen en S. Plate