Vam activiteitenverslag 2012

5
Vereniging Aaltense Musea Activiteitenverslag 2012 In 2012 is er weer veel werk verzet door onze vaste medewerkers en groep vrijwilligers om onze musea draaiende te houden. Wij zijn een van de grootste bedrijven in Aalten, met 130 vrijwilligers. Ondanks het korten van de gemeentelijke subsidie hebben wij het jaar financieel positief kunnen afsluiten. Dit is mede te danken aan de expositie Knap Goed en andere activiteiten die geld opleverden. We hebben 9962 bezoekers mogen ontvangen. Dit waren 835 bezoekers meer dan in 2011. In 2012 hadden we 773 betalende leden en 55 zakelijke vrienden. Met goede moed zijn we gestart met het nieuwe beleidsplan en wel met succes nl.: De naam van onze 3 musea zijn aan gepast en teruggebracht van 3 naar 2 musea t.w. 1. Markt 12 Euregionaal museum voor Vrijheid, Onderduik en verzet. 2. Aaltens Historisch museum. De Huuskamer of Marcktkamer is aangepast. In Markt 12 is een kleine expositieruimte gecreëerd. De tienerkamer is aangepast en omgedoopt in De Verdieping. Er is een nieuwe kassa-systeem aangeschaft om de administratie te ontlasten. De Panne heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Er is een nieuwe museale folder gemaakt in Nederlands/Duits. Er is een goede samenwerking met De Han Hogeschool. Zij hebben onderzocht op welke wijze scholen in een omtrek van 100 km. rond Aalten, geïnteresseerd kunnen worden voor ons museum. Dit is in kaart gebracht en nu moeten wij zorgen dat alle relevante informatie daar naar toe gaat. De Han Hogeschool afdeling ICT.heeft het museum geadopteerd wat betreft het inzetten van moderne middelen op het gebied van audio en video. Ook is er een werkgroep bezig met een onderzoek om de Frerikschure multifunctioneel te maken. Dit doen ze samen met studenten van de TU te Delft en Rienke ter Haar, architect. Een persoonlijk hoogtepunt was de Koninklijke onderscheiding van Truus Boland en Henk Lensink op 29 april. Op 27 december viel deze eer aan Gunther Inhester te beurt. Hij is lid van de Raad van Advies van ons museum. Op 4 mei zijn Ada Gussinklo en Ria Theissen, namens het museum, naar de dodenherdenking geweest. Op 12 juni werd een gedenkzuil voor gevallen canadese soldaten op de begraafplaats Berkenhove onthult. De oud strijders waren op ons museum te gast. Op 11 okt. was een Yad Vashem plechtigheid in het museum. Postuum werd de Yad Vasheum onderscheiding uitgereikt aan Hendrik Wiggers en zijn vrouw.

description

http://www.aaltensemusea.nl/images/stories/pdf_files/VAM_Activiteitenverslag_2012.pdf

Transcript of Vam activiteitenverslag 2012

Vereniging Aaltense Musea Activiteitenverslag 2012

In 2012 is er weer veel werk verzet door onze vaste medewerkers en groep vrijwilligers om onze musea draaiende te houden. Wij zijn een van de grootste bedrijven in Aalten, met 130 vrijwilligers. Ondanks het korten van de gemeentelijke subsidie hebben wij het jaar financieel positief kunnen afsluiten. Dit is mede te danken aan de expositie Knap Goed en andere activiteiten die geld opleverden. We hebben 9962 bezoekers mogen ontvangen. Dit waren 835 bezoekers meer dan in 2011. In 2012 hadden we 773 betalende leden en 55 zakelijke vrienden. Met goede moed zijn we gestart met het nieuwe beleidsplan en wel met succes nl.:

De naam van onze 3 musea zijn aan gepast en teruggebracht van 3 naar 2 musea t.w. 1. Markt 12 Euregionaal museum voor Vrijheid, Onderduik en verzet. 2. Aaltens Historisch museum.

De Huuskamer of Marcktkamer is aangepast.

In Markt 12 is een kleine expositieruimte gecreëerd.

De tienerkamer is aangepast en omgedoopt in De Verdieping.

Er is een nieuwe kassa-systeem aangeschaft om de administratie te ontlasten.

De Panne heeft een nieuwe uitstraling gekregen.

Er is een nieuwe museale folder gemaakt in Nederlands/Duits.

Er is een goede samenwerking met De Han Hogeschool. Zij hebben onderzocht op welke wijze scholen in een omtrek van 100 km. rond Aalten, geïnteresseerd kunnen worden voor ons museum. Dit is in kaart gebracht en nu moeten wij zorgen dat alle relevante informatie daar naar toe gaat. De Han Hogeschool afdeling ICT.heeft het museum geadopteerd wat betreft het inzetten van moderne middelen op het gebied van audio en video. Ook is er een werkgroep bezig met een onderzoek om de Frerikschure multifunctioneel te maken. Dit doen ze samen met studenten van de TU te Delft en Rienke ter Haar, architect. Een persoonlijk hoogtepunt was de Koninklijke onderscheiding van Truus Boland en Henk Lensink op 29 april. Op 27 december viel deze eer aan Gunther Inhester te beurt. Hij is lid van de Raad van Advies van ons museum. Op 4 mei zijn Ada Gussinklo en Ria Theissen, namens het museum, naar de dodenherdenking geweest. Op 12 juni werd een gedenkzuil voor gevallen canadese soldaten op de begraafplaats Berkenhove onthult. De oud strijders waren op ons museum te gast. Op 11 okt. was een Yad Vashem plechtigheid in het museum. Postuum werd de Yad Vasheum onderscheiding uitgereikt aan Hendrik Wiggers en zijn vrouw.

Op 5 november hebben 7 vrijwilligers een BHV-cursus gevolgd en met goed gevolg afgesloten In december is de zoldervloer van Markt 12 gerenoveerd. De Raad van Advies is tweemaal bijeen geweest om mee te denken over de toekomst van ons musea. Museale activiteiten in 2012. Tot 17 februari was nog de expositie Witte Wieven en Elfen. Van 17/2 t/m 1 juli was de expostitie Calmeyer Joden (geleend van Erich Maria Remarque Friedenszentrum Osnabrück). Van 14 juli t/m 27 jan. 2013 was de expositie Knap Goed – dameskleding voor speciale momenten 1860-1970, met diverse workshops voor groepen. Ook het patroon van de flapperdress is veel verkocht. Deze expositie was zeer geslaagd. Ons museum en Gedenkstatte Augustaschacht in Osnabrück organiseerde samen het project “die Untertaucher”. Het gaat om een interactieve uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Augustaschacht is een dwangarbeiderskamp. Onder deskundige leiding is over de geschiedenis van Markt 12 en het voormalige Arbeitslader een beeldende theatervoorstelling gemaakt. Op 16 juni was de kennismaking en op 22-24 juni een weekend workshop in Aalten. Op 15 juli was de première. Op 13 april was de opening expo met modeshow Schaersvoorde in de Freriksschure Henk Harmsen verzorgde op 30 mei een boekpresentatie + discussie over het dialect. Op 22-24 juni Farm-en Country Fair: VVV en Museum waren aanwezig in een stand Samen met Bredevoort en Dinxperlo. Van 25/6 tot 28/6 was het Erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland in Aalten en op de slotmanifestatie op 22 september op Ginkelse Heide stond de Aaltense Musea daar met een stand. Op 19 nov. was de presentatie van de educatieve folder Kreis Borken, waarin we als enige nederlandse museum Markt 12 is opgenomen. Op de tentoonstelling van Heilige Huisjes, met als thema Het Boek, op 12-13-14 okt. en 19-20 okt. werden div. oude bijbels tentoongesteld. De Goastok De stichting de Gaostok is in het jaar 2005 opgericht. In de stichting participeren de Aaltense basisscholen (excl. Dinxperlo en De Heurne), de Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW

en de Aaltense Musea. De Dinxperlose basisscholen maken thans, zij het sporadisch, echter wel gebruik van het aanbod, voornamelijk van het programma ‘Herdenking Tweede Wereldoorlog’. In het kader van de herdenking WO II stelde de gemeente Aalten voor het laatst in december 2012 een bedrag ter beschikking aan de stichting. Het doel van de Gaostok is: 1. Het ontwikkelen van beleid voor de cultuureducatie in het algemeen en de erfgoededucatie in het bijzonder op de deelnemende basisscholen. 2. Het ontwikkelen van lesmateriaal voor de erfgoededucatie op de scholen. 3. Het ondersteunen van leerkrachten bij de lessen erfgoededucatie. Het dagelijkse werk werd ook in 2012 uitgevoerd door de werkgroep Geschiedeniskoffer, waarin 10 oud leerkrachten, waarvan twee uit Dinxperlo. In 2012 waren 15 onderwerpen verdeeld over 20 leskoffers in omloop. De gemeente Aalten ontwikkelt twee toeristisch aantrekkelijke routes in de gemeente met nieuwe borden, een aantrekkelijke uitgave van een boekje en op sommige plekken QR codes om het geheel beleefbaar te maken voor fietsers. De onderwerpen zijn steeds verbonden met het culturele erfgoed in de eigen omgeving. De sub werkgroep is in 2012 begonnen met een route binnen de traproute voor de hogere groepen van het basisonderwijs in Dinxperlo. Hiervoor is een bedrag van de Gemeente/Provincie van max. € 4000,-. De verwachting is dat in het voorjaar van 2014 de route klaar is. In dit jaar zijn op 19 april contacten gelegd met de Stichting Cultuur Educatie Dinxperlo Aalten (SCEDA) . Deze stichting van de gezamenlijke scholen in de hele gemeente, sprak de wens uit de Dinxperlose scholen te integreren in de Gaostok. Daarbij is ook gesproken over een financiële bijdrage vanuit de SCEDA aan de Gaostok wegens de Dinxperlose scholen. De Gaostok is immers van geldelijke middelen voorzien door de scholen in de oude gemeente Aalten. In 2013 komt hierop een vervolg. In 2012 werd de Gaostok genomineerd voor het Rabo Coöperatiefonds. Na de eindpresentatie ontving de stichting een bedrag van € 3000,- op declaratiebasis. Het ligt in de bedoeling dit bedrag te besteden aan een nieuwe website en aan een digitale impuls van enkele leskoffers, zoals in het jaarverslag 2011 aangegeven. In 2012 ontvingen twee groepen van buiten onze gemeente een koffer De totale afname is nog steeds respectabel, maar minder dan in 2011. Blijven de aantallen uit de gemeente Aalten stabiel, die van elders zijn beduidend lager. De kwaliteit van de leskoffers verdient echter voortdurende aandacht. De ingeleverde evaluaties door de leerkrachten waren over het algemeen positief. De digitale ontwikkelingen in de scholen noopt echter tot een omslag in denken en handelen van de Gaostok. De leskoffers zullen meer toegesneden dienen te zijn op de digitale hulpmiddelen in de scholen. Ook een nieuwe interactieve website is hoogst noodzakelijk. Zoals boven aangegeven wordt het geld van het Rabo Coöperatiefonds hiervoor ingezet. De stichting is een zelfstandige organisatie, maar kan niet zonder het thuishonk ‘de Aaltense Musea’. De samenwerking met de Musea was ook in 2012 positief. Omgekeerd zijn voor bezoeken door schoolklassen de Aaltense Musea mede afhankelijk van het werk van de stichting. Geconstateerd kan worden dat de spankracht van de werkgroep Geschiedeniskoffer nog steeds in het geding is. Ook de aanvulling van jongere deskundigen. Al in het verslag over 2010 werd de wens geuit om voor een beperkt aantal dagdelen een functionaris aan te stellen die de continuïteit en professionaliteit van De Gaostok bewaakt en die tevens impulsen kan geven voor eigentijdse vormen van erfgoededucatie. Deze wens blijft.

Overzicht van door Marcktmeester in 2012 georganiseerde activiteiten 14 en 15 april, museumweekend, T.day 2012 Naast de expositie van eindexamenwerk van leerlingen van Schaersvoorde in de Freriksschure presenteerden zich twaalf jonge Aaltense talenten in de diverse ruimten van het museum aan het publiek. Bijna 350 bezoekers kwamen een kijkje nemen. Open Monumenten Dagen, 8 en 9 september. Op 8 september werd door wethouder Kok o.a. een fietsroute gepresenteerd langs de begraafplaatsen in de gemeente Aalten. In de samenstelling van deze route had Marcktmeester een belangrijk aandeel. Zo werden op deze dagen ook rondleidingen verzorgd op diverse begraafplaatsen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo . Gelderse Museumdag, 20 oktober Het thema voor deze dag was “ Moet je horen “ . De Gaostok en Marcktmeester hadden dit thema aangevat om iets te organiseren rondom het dialect. Voor de kinderen was er een raadspel waarbij ze op diverse plekken in het museum konden luisteren naar verhalen in het Achterhoeks, Limburgs, Fries , Amsterdams en Zeeuws dialect. De volwassenen waren in de gelegenheid deel te nemen aan een minicursus Aaltens plat. Leden van de Dialectkring Achterhook en Liemers lazen voor uit eigen werk en het Dinxperlose duo Alles Andes trad op met liedjes in de streektaal. Tot Slot: Het achter ons liggende jaar 2012 was een druk jaar, waarin vooral is gewerkt aan structuur en de financiële middelen van onze musea. Dit zullen wij in 2013 door moeten zetten, om de toekomst veilig te kunnen stellen. Ook de samenwerking met Kreis Borken sterker maken en goed uitdragen. Wij zijn het 1e euregionale museum. Het bestuur heeft er vertrouwen in en bedankt iedereen voor hun inzet in 2012.