UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

16
Den Haag CONTACT 3 e KWARTAAL 2012

description

UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

Transcript of UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

Page 1: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

Den Haag

CONTACT 3eKWARTAAL2012

Page 2: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

2

VERHUIZINGJa, u leest het goed, de UVV is wéér verhuisd.Dit keer niet ver, in elk geval niet naar een ander pand maar we verhuisden van de 1e naar de 3e etage en blijven dus in hetzelfde pand op hetzelfde adres, Riviervismarkt 2 (het huidige HOFgebouw).Voor ons, binnen het HOFgebouw al de derde verhuizing.We begonnen ooit op zolder, verhuisden toen naar de begane grond, kwamen daarna op de 1e etage terecht en nu dus de 3e etage.Het gebouw heeft nog een 2e etage dus wie weet …Vanaf september zitten we aan de voorzijde van het gebouw en hebben we uitzicht op bo-men en de Grote Kerk.Verder was het in de zomermaanden vrij rustig op het secretariaat. Ik neem aan dat u allen ook van een mooie zomer heeft genoten, alhoewel de zon soms ook op vakantie leek. Maar wellicht krijgen we een mooie herfst.

Page 3: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

3

VRIJWILLIGERSFEEST(en)Namens HOF (waarvan u allen een HOFpas bezit), mogen wij u uitnodigingen voor een spette-rend vrijwilligersfeest. Ook als u nog geen HOFpas heeft ontvangen bent u van harte welkom.Enkele feesten zijn helaas reeds achter de rug maar u kunt zich voor de meeste feesten nog opgeven.De organisatie is dit jaar anders van opzet, nl. niet meer één groot feest voor iedereen maar wijkgericht.Op onderstaande site vindt u de informatiewww.hofnet.nl/vrijwilligersfeesten Wacht niet te lang met reserveren, er is meestal veel belangstelling en voor ieder feest is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.Op deze feesten wordt ook voor de inwendige mens gezorgd.Mocht u niet beschikken over een computer dan kunt u (bij uitzondering) de kaarten ook telefo-nische bestellen bij HOF, tel. 070 – 302 44 44.Wij wensen u in elk geval een gezellig en ontspannen feest.In de volgende uitgave van ons Contactblad komen wij met nieuwe tips en wij raden u aan ook regelmatig onze site www.uvvdenhaag.nl te bekijken.Het Contactblad wordt ook integraal op de site weergegeven.

Page 4: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

4

DenHaagstartproef metCentrumvoorOuderenDe Gemeente Den Haag experimenteert met samenwerking in de ouderenzorg. Het Centrum voor Ouderen is een proef die in drie Haagse stadsdelen wordt uitgerold. Alle schakels in de ouderenzorg werken daar met elkaar samen. Het Centrum voor Oude-ren geeft onafhankelijk advies, gaat actief op zoek naar kwetsbare ouderen en ontsluit alle zorg- en welzijnsdiensten via één aanspreekpunt.” Eén oudere, één casemana-ger, één plan vormen de drie uitgangspunten in de werkwijze.

Eén aanspreekpuntVolgens wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport) is het aanbod aan zorg “een wirwar” waarin ouderen de weg kwijt raken en waarin bovendien schaarse middelen worden verspeeld. Het ontbreekt aan een dominant sturingsprincipe stelt de wethouder. Ouderenzorg wordt op uiteenlopende niveaus verleend: de wijk, het stadsdeel, de stad en de regio. Financiering en vergoedingen vinden plaats vanuit subsidies en verzekeringen, terwijl de scheidslijn tussen overheid en particuliere par-tijen vaag is.“Wat de pilots gemeen hebben, is een sluitende en integrale aanpak, waarbij één casemanager de hele zorg- en welzijnsketen ontsluit voor de oudere en zijn omge-ving. De grote winnaar is straks de oudere Hagenaar, die niet meer van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Maar ook de gemeente, de zorgverleners en de instel-lingen worden er beter van, omdat hun diensten gecoördineerd, zonder overlap en behoeftegericht worden aangeboden”, aldus de wethouder.Om dit in betere banen te leiden wil Den Haag toe naar “een organisatie die per stadsdeel alle ondersteuning aan ouderen bundelt, zonder overlap en versnippering. De oudere en zijn netwerk van familie, vrienden en buren - dus inclusief mantelzorger - staan daarin centraal.”

Page 5: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

5

Drie pilotsKwetsbare ouderen zijn in kaart gebracht en huisbezoeken afgelegd om behoeften te inventariseren. Het verschil tussen de drie pilots zit vooral in de regie, die in handen is van ofwel gemeente, een samenwerkingsorganisatie van zorg- en welzijnspartijen, of een marktpartij.

EvaluatieMedio 2013 volgt een evaluatie. Daaruit moet blijken welk regiescenario de voorkeur verdient. De bereikbaarheid en betaalbaarheid van zorg - evenals het terugdringen van het aantal intermediaire organisaties - staan centraal bij de beoordeling. Vanaf 2014 moeten alle acht Haagse stadsdelen één Centrum voor Ouderen krijgen.bron: Springer Media 6-08- 2012

IN GESPREK MET . . . Roni Groeneweg

Digitaleburenhulpcentrales:Socialecohesieenhetligtgewoonopstraat! De verzorgingsstaat verschraalt en politici belijden om het hardst dat burgers weer voor elkaar moeten zorgen. De term hiervoor is civil society en wordt door het Haag-se stadsbestuur “vermaatschappelijking van de zorg” genoemd. Met de nieuwe Wet Maatschappelijk Ondersteuning realiseren de Haagse notabelen zich dat er in de wij-ken zelf voldoende ondersteuning en faciliteiten moeten komen. Het stadsbestuur zet daarom in alle Haagse wijken digitale burenhulpcentrales (BHC) op, onder de vleu-gels van de bestaande welzijnsorganisaties. Momenteel zijn er 12 van de 21 BHC’s operationeel.Een digitale BHC bestaat uit een superslimme telefooncentrale gekoppeld aan een database, waardoor vraag en aanbod van burenhulp in de wijk automatisch aan el-kaar wordt gekoppeld. Wie belt naar het centrale nummer krijgt iemand van de help-desk, en buiten kantooruren een keuzemenu van gecodeerde burenhulpklussen: een boodschapje doen, klusje in huis of tuin, vervoer, oppas, praatje maken, hond uitlaten etc. De hulpvrager moet de vier cijfers van zijn postcode intoetsen en de computer koppelt automatisch de dichtstbijzijnde postcode van de persoon die zich voor deze dienst heeft opgegeven aan de ingetoetste vraagcode. Als de persoon in kwestie niet thuis is of geen tijd heeft, schakelt het systeem door naar de volgende hulpaanbieder.

Page 6: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

6

Net zo lang totdat er een match is gevonden tussen hulpvrager en hulpaanbieder.Medeontwikkelaar en drijvende kracht achter deze Haagse BHC’s is welzijnsprofes-sional en stedelijk coördinator van de BHC’s, Roni Groeneweg. Een gedreven en onconventionele man met een praktisch, creatieve geest, maar vooral een mensen-mens.

Andere grote steden kijken met jaloezie naar de ontwikkeling van deze digitale BHC’s. Een opvallende investering van een stadsbestuur in de nieuwe civil society. Hoe uniek is Den Haag hierin?�Vrij uniek, zou ik zeggen. Het is op geen enkele wijze vergelijkbaar met de oude BHC’s. We hebben jarenlang geëxperimenteerd om deze centrale tot wasdom te brengen. In Rotterdam vonden we een heel slim en innovatief ICT-bedrijf dat de soft-ware voor ons heeft ontwikkelt. Maandenlang hebben we dat getest in sessies met mensen, in relatie tot de behoeften van de toekomstige gebruikers. In wezen zit het heel simpel in elkaar. Het is een gedigitaliseerd vraag- en aanbodsysteem op vrijwil-ligersbasis gestationeerd bij de Haagse welzijnsorganisaties. Een mooi bijeffect van de digitale BHC is, dat er in veel gevallen tussen buurtbewoners nieuwe sociale ver-banden, contacten en vriendschappen ontstaan, waardoor soms bemiddeling door de BHC helemaal niet meer nodig is.We zijn nu zelfs zover dat je ook via de BHC en met gebruik van internet met de hele wijk kunt communiceren door zelf een bericht uit te zetten. Bijvoorbeeld: “Goedemorgen, wie wil met mij rozen uit mijn tuin verwijderen?” of “Zullen we gezamenlijk dat stukje centraal groen opknappen?”

Is de Haagse aanpak zo succesvol, omdat de centrales zijn vastgekop-peld aan de i-Shops; de nieuwe gemeentelijke ‘ weetwinkel’ voor alle informatie en advies over wonen, welzijn, zorg, werk, ontspanningen en inkomen?�Ja. Omdat de welzijnsorganisaties van oudsher een goed netwerk in de wijk hebben, zijn daaraan de informatiebalies van de gemeenten (i-Shops) gekoppeld. Burgers kunnen daar met al hun vragen op het gebied van welzijn- en gemeentelijk beleid terecht.Trouwens, BHC’s kunnen ook iets betekenen voor de welzijnswereld zelf. Door de bezuinigingen heeft daar een enorme saneringsslag plaatsgevonden.

Deze manier van werken brengt je naar de vraag achter de hulpvraag.Ja, daar krijg je inzicht in. Het werkt perfect. Via de BHC kom je er ook vaak achter dat men andersoortige hulp nodig heeft, waarna wordt doorverwijzen naar ouderencon-sulenten, maatschappelijk werk, woningbouwvereniging, schuldsanering etc. Want mensen die bij een andere wijkbewoner met een gebroken been over de vloer komen om dat ‘halfje wit” te brengen, zien bijvoorbeeld dat daar kranten tot aan het plafond liggen opgestapeld, of dat er sprake is van pure vervuiling. Zo belt er een dame drie

Page 7: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

7

keer per dag de BHC. Deze dame kunnen wij dan doorschakelen naar een ouderen-consulent of maatschappelijk werk.

De eerste digitale BHC in de Haagse wijk Mariahoeve telt nu 500 tot 600 vrijwilligers. Een enorm aantal op 15.000 wijkbewoners! Die mensen noemen zich geen vrijwilligers, maar aanbieders. Om ze binnen te halen, moet je met publiciteit en bekendheid in de buurt een stevig PR-basis realiseren. Dat hebben we in het begin verkeerd aangepakt. Toen hebben we bij het werven van vrijwilligers de fout gemaakt om door weer en wind de straat op te gaan met een pak folders. Dat werkt niet. De sneeuwbalaanpak van mond-tot-mondreclame werkt toch het best. Het welzijnswerk heeft kontakten met de woningbouwverenigingen, dokters-assistenten, ambtenaren op stadsdeelkantoren en winkeliers. Allemaal netwerkjes die je aan elkaar koppelt. Daar hebben we folders gelegd. Daarnaast heeft ieder BHC vijf kernvrijwilligers die zijn uitgekozen om hun kennis van de wijk en de cultuur te delen. Deze kernvrijwilligers brengen weer hun eigen netwerk mee. En zo groeit langzaam het proces als een soort inktvlekwerking naar een groter netwerk. Na een half jaar hadden we al 175 vrijwilligers die zich voor allerhande diensten aanmeldden. Hoeveel matches burenhulp worden er met dit systeem mogelijk ge-maakt?�Per week hebben we ongeveer 21 tot 25 matches in vraag en aanbod van burenhulp. Maar in feite hoef je niet zoveel ingeschreven leden te hebben, want mensen vinden elkaar na het begin heel makkelijk, ze kennen elkaar inmiddels. Als mensen afhaken bij de BHC, bellen wij ze nog even na en stellen we vragen als: ‘Wandelt u nog steeds met elkaar? Doet u nog boodschappen in dat collectiefje dat u met elkaar voor die oude mijnheer om de hoek hebt gevormd? Dat blijkt meestal het geval. Daar komt geen BHC meer aan te pas. Een prachtige ontwikkeling. Sommige welzijnsorganisa-ties hebben daar moeite mee, maar ik niet. De wijkbewoners beginnen steeds meer producten zelf te verzinnen. In de praktijk komt de grootste innovatie toch uit de men-sen zelf! Daarbij wordt er voor 95% op de krachten van de burger geleund en maar een heel klein stukje op die van het welzijnswerk.

Maakt de digitale BHC mensen gelukkiger in hun wijk?�Wat wij doen kunnen we alleen echt weten door te meten. Dat gaat nog wel gebeuren, bijvoorbeeld via telefonische enquêtes: Heeft u meer sociale contacten? Bent u er meer opuit gegaan? Is de veiligheid in de buurt verhoogd? Dit alles valt te registreren. Maar het voorlopige neveneffect is al duidelijk zichtbaar. Mensen gaan meer met el-kaar om, leren elkaar kennen, hebben meer interesse in hun eigen wijk. De buurt is schoner en veiliger geworden. Dat versterkt de sociale samenhang in de wijk. Ja, ik denk dat de gemeente Den Haag hier erg blij mee is. Maar mijn doel is dat mensen elkaar vooral beter leren kennen, want daar vloeit vervolgens weer van alles uit voort.

Page 8: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

8

Neem nou een huisvader die een boodschapje deed voor een 81-jarige vrouw uit dezelfde straat. Die mevrouw bleek een gepensioneerde Franse lerares te zijn en de huisvader bleek twee dochters te hebben die op dat gebied wat bijgespijkerd moesten worden. Inmiddels biedt mevrouw haar diensten aan via de BHC. Sociale cohesie dus. Het ligt gewoon op straat! Bron: Joke de Gruijter, juli 2012 Stichting ILC Zorg voor LaterPoortgebouw Zuid, kamer 0.15Rijnsburgerweg 102333 AA LEIDEN Kamer van Koophandel 32.104.261 ABN AMRO Bank 49.55.86.080 ILC Zorg voor Later is ... een zorg voor (n)ù!

ILC Zorg voor Later is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor actief en ge-zond oud worden met een grotere keuzevrijheid en zelfredzaamheid.

OverdrachtUVV-burenhulpnaarHaagseBurenhulpcentralesIn de afgelopen jaren heeft de UVV groeiende problemen ondervonden bij het aan-trekken van wijkcontactpersonen die de Burenhulp in hun wijk coördineerden. Het lukte niet meer om opvolgers te vinden voor de sterk vergrijzende groep wijkcon-tactpersonen. Meestal vrouwen met een langdurige staat van vrijwilligersdienst die jarenlang de spil vormden in de gedecentraliseerde opzet van burenhulp in de wijken. Een functie die veel van hun tijd en inzet vroeg om de juiste match te maken tussen hulpvrager en hulpaanbieder in de woonwijk. Als gevolg hiervan moest vanuit het UVV-kantoor de vrijwillige Burenhulp-coördinator Anneke Rühl in tal van wijken persoonlijk inspringen om aan de hulpvraag te kunnen voldoen. Een ongewenste en zeer belastende situatie.Inmiddels heeft de gemeente Den Haag, na een succesvolle proef in Mariahoeve, als eerste Nederlandse gemeente besloten om in 2012 en 2013 de nieuwe digitale burenhulpcentrale stap voor stap in alle wijken beschikbaar te stellen. De organisatie hiervan is in handen van de stichting Voor Welzijn. Met deze organisatie en de ge-meente is het UVV-bestuur tot overeenstemming gekomen om het nog geringe aantal UVV- burenhulpvrijwilligers voor het eind van het jaar over te dragen aan de Haagse burenhulpcentrales. Hierover krijgen alle UVV-burenhulpvrijwilligers over enige tijd een persoonlijk brief met meer informatie van het UVV-bestuur.

Page 9: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

9

Hoe werkt een dergelijk Burenhulpcentrale?�De Burenhulpcentrale is een digitale telefooncentrale die vraag en aanbod van buren-hulp automatisch aan elkaar koppelt. Mensen zijn vaak bereid om iets voor een ander te doen, zoals een boodschapje ha-len, hond uitlaten of iemand naar het ziekenhuis brengen. Via de burenhulpcentrale kunnen mensen makkelijk hulp vragen én kunnen mensen die een steentje bij willen dragen een aanbod doen.Door een centraal telefoonnummer 070 - 262 99 99 te bellen krijgen mensen de help-desk aan de lijn en kunnen, indien gewenst, direct worden doorverbonden met ie-mand uit de buurt die zin, tijd en gelegenheid heeft. Na kantoortijden kan men gebruik maken van een telefoonmenu. Het concept van de Burenhulpcentrale bestaat uit:Enthousiaste mensen, zowel burgers als beroepskrachten, die er werk van willen ma-ken.Mensen in de buurt die hebben aangegeven wel eens iets voor iemand uit de buurt te willen doen.Een superslimme automatische telefooncentrale gekoppeld aan een database.Een coördinator en/of helpdeskmedewerkers.Een ondersteunend netwerk van burgers, bewoners- en vrijwilligersorganisaties, gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en maatschappelijke- en religieuze organisaties.

Vanaf 2013 zullen alle 23 Haagse Burenhulpcentrales worden gekoppeld aan de in-formatiebalies (i-Shops) van de welzijnsinstellingen in hun wijk. Daardoor kan beter worden nagegaan wat er achter een hulpvraag steekt, en van wie men hulp nodig heeft: burenhulp, ouderenconsulent of maatschappelijk werk etc.Elke deelnemer aan dit project krijgt een speciaal BHC-pasje, zodat de hulpvrager kan controleren of er werkelijk een BHC-vrijwilliger aan huis komt. Voor alle Haagse BHC’s is er één telefoonnummer 070 – 262 99 99. De eerste keer zal de klant worden gevraagd zijn postcode in te toetsen, waarna men wordt doorge-schakeld naar de BHC van dàt postcodegebied. Belt de klant een tweede keer dan herkent het systeem de postcode en schakelt direct door naar de juiste BHC in de eigen woonwijk. Dus…wilt u meedoen met de Burenhulpcentrale in uw woonwijk, of heeft u hulp no-dig?Bel 070 – 262 99 99UVV-vicevoorzitter Joke de Gruijter

Page 10: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

10

Tijdschema aansluiting Burenhulpcentrales Den Haag

De gemeente Den Haag stelt in 2012 en 2013 de burenhulpcentrale stap voor stap in alle wijken beschikbaar..

De organisatie daarvan is in handen van de stichting Voor Welzijn.

Voor meer informatie: http://www.haagsehout.nl/burenhulpcentrale. Stichting VÓÓR Welzijn Wijk Haagse Hout inwoners startdatum coördinator e-mailadres telefoon 1. Mariahoeve 13.744 2007 Lies Bouts [email protected] 070 – 347 00 41 2. Bezuidenhout en Benoordenhout

27.479 2011 Lies Bouts [email protected] 070 – 304 73 40

Wijk Segbroek 1. Bomenbuurt en Bloemenbuurt

13.988 2011 Sandra Menken

[email protected] 06 – 51 05 34 41

2. Reva 30.744 2011 Sandra Menken

[email protected] 06 – 51 05 34 41

3. Vruchtenbuurt 14.287 2012 Sandra Menken

[email protected] 06 – 51 05 34 41

Wijk Loosduinen 1. Waldeck en Houtwijk 28.626 2011 Andrea

Cornets de Groot

[email protected] 06 – 14 10 31 41

2. Loosduinen en overige wijken

16.888 2012 Andrea Cornets de Groot

[email protected] 06 – 14 10 31 41

Wijk Leidschenveen en Ypenburg

1. Leidschenveen 19.791 2012 Laura van Kan [email protected] 06 – 20 85 22 50 2. Ypenburg 25.360 2012 Laura van Kan [email protected] 06 – 20 85 22 50 Stichting Zebra Wijk Centrum 1. Transvaal 18.147 2013 Serpel Ates [email protected] 06 – 43 39 52 34 2. Stationsbuurt 10.432 2012 Jos Molhoek [email protected] 06 – 43 39 52 24 3. Schilderswijk 32.501 2012 Nog niet

bekend

4. Centrum 17.483 2013 Serpel Ates [email protected] 06 – 43 39 52 34 5. Zeeheldenkwartier 10.780 2012 Jos Molhoek [email protected] 06 – 43 39 52 24 Stichting MOOI Wijk Escamp 1. Moerwijk 17.479 2012 Kimberley

Verschuren [email protected] 070 – 388 50 52

2. Morgenstond 14.525 2012 Carolien Bernard

[email protected] 06 – 12 81 96 67

3. Rustenburg, Oostbroek en Leyenburg

31.444 2013 Carolien Bernard

[email protected] 06 – 12 81 96 67

4. Bouwlust en Vrederust

25.334 2013 Kimberley Verschuren

[email protected] 070 – 323 18 60

5. Wateringseveld 21.944 2013 Janneke Wiltink

[email protected] 06 – 30 04 74 73

Wijk Laak 1. Schipperskwartier en Laak Noord

16.000 2012 Marianne Drost

[email protected] 06 – 24 92 68 85

2. Laak Centraal en Laak Havens en Spoorwijk

23.048 2012 Carmen Melchert

[email protected] 070 – 396 00 00

Stichting Welzijn Scheveningen

Wijk Scheveningen 1. Geuzen- en Statenkwartier en

20.303 2012/2013 nog niet bekend

Page 11: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

11

Wijk Centrum 1. Transvaal 18.147 2013 Serpel Ates [email protected] 06 – 43 39 52 34 2. Stationsbuurt 10.432 2012 Jos Molhoek [email protected] 06 – 43 39 52 24 3. Schilderswijk 32.501 2012 Nog niet

bekend

4. Centrum 17.483 2013 Serpel Ates [email protected] 06 – 43 39 52 34 5. Zeeheldenkwartier 10.780 2012 Jos Molhoek [email protected] 06 – 43 39 52 24 Stichting MOOI Wijk Escamp 1. Moerwijk 17.479 2012 Kimberley

Verschuren [email protected] 070 – 388 50 52

2. Morgenstond 14.525 2012 Carolien Bernard

[email protected] 06 – 12 81 96 67

3. Rustenburg, Oostbroek en Leyenburg

31.444 2013 Carolien Bernard

[email protected] 06 – 12 81 96 67

4. Bouwlust en Vrederust

25.334 2013 Kimberley Verschuren

[email protected] 070 – 323 18 60

5. Wateringseveld 21.944 2013 Janneke Wiltink

[email protected] 06 – 30 04 74 73

Wijk Laak 1. Schipperskwartier en Laak Noord

16.000 2012 Marianne Drost

[email protected] 06 – 24 92 68 85

2. Laak Centraal en Laak Havens en Spoorwijk

23.048 2012 Carmen Melchert

[email protected] 070 – 396 00 00

Stichting Welzijn Scheveningen

Wijk Scheveningen 1. Geuzen- en Statenkwartier en

20.303 2012/2013 nog niet bekend

Duinoord 2. Scheveningen, Belgisch Park, Duindorp en WBB

30.962 2012/2013 nog niet bekend

Page 12: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

12

DankbaarIn mijn huiskamer staat een bloemstukje van zijden bloemen, kleuren waarvan ik houd. Ik denk weer aan die maandagochtend, in het ziekenhuis, nu alweer enige maanden geleden:

Ineens viel mijn blik op hem. Hij zag wit, in en in wit.Hij was een jaar of dertig, zou mijn zoon kunnen zijn. Alléén en doodsbleek daar op de bank in de hal van het ziekenhuis. Hij had het uiterlijk van een Oost-Europeaan. Zou hij Nederlands spreken?Ik ging naar hem toe: “Voel je je niet goed? Kan ik iets voor je doen?” “Een glaasje water graag”, hij sprak Nederlands. “Ik heb net bloed laten prikken, maar ik heb sinds ginds gistermiddag niets meer gegeten”.Ik dacht, sinds gistermiddag, waarom eet iemand niet meer vanaf zondagmiddag als je op maandagochtend moet laten bloedprikken. Zou hij geen geld hebben? Waar-schuw ik de SEH? Dan krijgt hij waarschijnlijk al bij binnenkomst een rekening.Ik ga water voor hem halen en plunder onze koektrommel, scholiertjes deze keer. Prima, dan krijgt hij ook nog wat extra calorieën binnen. Hij is heel dankbaar.Ik raad hem aan met zijn hoofd tussen zijn benen te zitten. Ik ga terug naar mijn plaats, maar houd hem in de gaten. Nog een glaasje water, kopje thee met veel suiker.Langzaamaan komt er weer wat meer kleur op zijn gezicht.Mijn collega komt terug van haar werk op de afdeling.Ik bespreek mijn “geval” met haar: Ik zou wel een broodje voor hem willen kopen, maar ik neem nooit geld mee naar het ziekenhuis. Zij ook niet. Inmiddels zit hij er al een uur. Hij belt met iemand. Ik loop naar hem toe en vraag hoe hij naar huis gaat. “Met de auto”, zegt hij. “Wil je nog een kopje thee? Onze koektrom-mel is leeg, dus kan ik je geen koekjes meer geven”.“Nee, dank u wel, ik ga zo een broodje kopen”. Gelukkig, hij heeft dus wel geld! Ik ben gerustgesteld.Even later begeleid ik een patiënt naar een poli en ineens staat hij naast me bij de lift met een plastic zakje. Dat geeft hij aan mij en zegt dat hij heel dankbaar is voor wat ik voor hem heb gedaan en dit is om me te bedanken. Dan is hij weg.Ik ben ontroerd door dit gebaar, uiteindelijk heb ik alleen maar mijn werk gedaan.Als ik de patiënt heb weggebracht en terug ga naar mijn collega laat ik haar zien wat hij voor me gekocht heeft. ”En jij dacht dat hij geen geld had!”

Ik kijk naar het bloemstukje en denk ik aan die bleke jongeman, die zo dankbaar was voor een beetje hulp en aandacht. Ik hoop dat het hem goed gaat.LH

Page 13: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

13

OuderenOmbudsmanhelptsenioren

Sinds kort heeft het Nationaal Ouderenfonds de OuderenOmbudsman in het leven geroepen. Een vraagbaak en klachteninstituut specifiek gericht op senio-ren in economisch moeilijke tijden, waarin ouderen flink worden geraakt.

De OuderenOmbudsman moet een einde maken aan de onoverzichtelijke situatie en de stroperigheid van regel- en wetgeving van het systeem. Mensen kunnen hier terecht met vragen over financiën, werk, wonen, mobiliteit, zorg of familiezaken. Veel senioren hebben door de vele bezuinigingen en het woud aan regel- en wetge-ving geen idee meer waar ze recht op hebben. Daarnaast vinden ze het moeilijk om de juiste instanties te vinden. Ook vrijwilligers en familie van de senioren zien vaak door de bomen het bos niet meer.De OuderenOmbudsman verwijst mensen met vragen naar de juiste regelingen en instanties. Ook kunnen mensen die zich onheus bejegend voelen door een instelling of gediscrimineerd worden, bij de ombudsman een klacht indienen.

De OuderenOmbudsman is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00-19.00 uur, tel. 0900-6080100 of www.oudernenombudsman.nl.

Page 14: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

14

SpoedpleinHagawerktnaartevredenheidHet door minister Schippers onlangs geopende nieuwe Spoedplein van het Hagazie-kenhuis werkt naar tevredenheid.HAGA Leyweg is het eerste ziekenhuis in Nederland waar de patiënt sinds kort via één loket voor eerste hulp naar zowel de huisarts als naar de medisch specialist wordt doorverwezen.De meerwaarde van de samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp en de HuisArt-senPost is, dat de patiënt na beoordeling van de klacht direct bij de juiste behandelaar terecht komt. Door een slimme logistiek wordt de patiënt direct begeleid naar de juiste zorgverlener, de specialist of de huisarts. De concentratie van verschillende soorten acute zorg moet leiden tot betere en meer betaalbare zorg voor de patiënt.Daarnaast heeft het Spoedplein -als enige in Den Haag- een Acute Opname en Di-agnostiek afdeling.Deze afdeling is voor de korte opnames van maximaal 48 uur. Hiermee wordt de druk op de bedcapaciteit op zowel de spoedeisende hulp als de verpleegafdelingen sterk verminderdDe ingang van het nieuwe Spoedplein is aan de achterkant van het ziekenhuis geves-tigd, het beste tebereiken via de Escamplaan.

Page 15: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

15

TIPSOm op de hoogte te blijven van (bijna) alles wat er in Den Haag e.o. speelt, kunt u zich GRATIS aanmelden voor een nieuwsbrief van het CIPO.

www.haagseouderen.nl/Nieuwsbrief/grijswijs-tweewekelijkse-nieuwsbrief-vol-infor-matie-tips-producten-en-nieuws-voor-en-over-ouderen/menu-id-51 Alle nieuwtjes en weetjes in/over Den Haag worden hierin gebundeld weergegeven.Bent u Mantelzorger en heeft u zelf behoefte aan hulp, kijk dan op www.respijtwijzer.nl/over-respijtzorg of www.mantelzorgdenhaag.nl Ook op www.voorall.nl vindt u informatie die voor u van belang of interessant kan zijn.U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via [email protected]

Voor activiteiten in de wijk Waldeck kunt u kijken op www.stichtingdegeest.nl

Gelukkig gaat het theaterseizoen – ondanks de recessie – ook weer van start en heeft u zich op de UITmarkt wellicht al georiënteerd op wat er komen gaat.Voor het complete theateraanbod kijkt u o.a. op www.haagsuitburo.nl Kijk ook eens bij u in de buurt naar het theateraanbod.In Escamp staat sinds kort het DAKOTA THEATER www.theaterdakota.nl en in Maria-hoeve het Diamant Theater www.diamanttheater.nl Tevens kunt u lid/vriend worden van De Vrienden van Den Haag, zo blijft u niet alleen op de hoogte maar kunt u ook meedenken/praten over uw stad en u inschrijven voor excursies.www.vriendenvandenhaag.nl

Page 16: UVV Contactblad 3e kwartaal 2012

Unie Van VrijwilligersHOF-gebouwRiviervismarkt 22513 AM Den Haag

Telefoon: 070 - 365 78 85 (ma t/m do 9.00 - 13.00 uur)E-mail: [email protected] [email protected]: www.uvvdenhaag.nl www.uvvnet.nlBestuur:Voorzitter: Saskia de SteenwinkelVicevoorzitter: Joke de GruijterSecretaris: Luub Niermans (tevens Bronovo)Penningmeester: Peter ArendsBestuurslid: Rona Hehemann-Volborth (tevens Haga en MCH Westeinde)Bestuurslid: Fred van de Wetering (tevens Sanquin Bloedbank)

Projectleiders:Bronovo Leonoor Hubert-HuygensHaga Ziekenhuis Elise van Schelt-van HasseltMCH Westeinde Marlize WarmerdamSanquin Bloedbank Marjo WillBurenhulpArchipel / Willemspark Marianne Simonis-van HartenCoördinator Burenhulp Anneke Rühl

Kantoor:Secretaresse Els M. van den Broek

Vormgeving:Terlingen, Den Haag

Colofon