Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

21
© visitMons / Grégory Mathelot

description

 

Transcript of Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

Page 1: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

© v

isitM

ons

/ G

régo

ry M

athe

lot

Page 2: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

32

EditorialNa het bijzonder jaar 2015 waarin Mons zich als Europese Hoofdstad van de Cultuur aan de wereld mocht tonen, heeft visitMons nieuwe geleide bezoeken aan Mons en zijn regio uitgewerkt voor 2016. Deze gids op maat van ‘Groepen en Professionals’ die voor iedereen ter beschikking is, laat u een zee van uitstappen en mogelijkheden voor groepsbezoeken ontdekken.

Laat u leiden en beleef de ervaring van een bezoek in het gezelschap van een gediplomeer-de gids die niets liever doet dan u alles te vertellen wat hij weet. Het maakt van uw bezoek een onvergetelijke ervaring. Niet te missen in de loop van 2016 zijn de grote, veelbelovende tentoonstellingen die worden georganiseerd : Ceci n’est pas…Europa In het Mons Memorial Museum of de tentoonstelling Terry Fox – Bill Viola in het BAM.

In en om Mons blijven ook een aantal felgesmaakte activiteiten van de vorige jaren op het programma : Van Gogh in de Borinage, In het spoor van de Doudou, UNESCO erfgoeddagen, Mons : Geluksstad à la carte, het Groot Mons, Mons & Strepy-Thieu, in de sporen van de Slag bij Mons, Ontdekking van Mons en één van zijn brouwerijen en Mons als schooluitstap. Al deze activiteiten richten zich vooral naar de professionals en autocar-ondernemers die op zoek zijn naar een «all-in» pakket waarin een volledige dag met begeleide bezoeken en een middagmaal zijn inbegrepen.

Naast deze all-in formules, zijn er heel wat losse, geleide bezoeken te doen : voor elk wat wils : het historische centrum, Parcours na 2015 – Neverending story, Archi-cultuur, Mons, Mythes en legendes, Fijnproeverij in Mons, Mons 14-18, Geek-parcours, Refuges of Schuiloorden van abdijen, parcours Langs oude uithangborden, Het onverwachte Mons, Het Literaire Mons, Het Religieuze erfgoed, Mons met de fiets, UNESCO erfgoed, In het spoor van de Doudou, In het spoor van Vincent Van Gogh.

Wij zijn heel blij dat wij u dit onuitgegeven programma voor groepen en professionals kunnen voorstellen. Het is de perfecte aanvulling op het al goed gevulde toeristische aanbod van de regio Mons-Borinage. Heel het team van visitMons staat klaar om voor u een programma op maat te realiseren!

Veel leesplezier en ik wens u nu al een aangenaam bezoek aan Mons!

Nicolas MartiN

Voorzitter van het Huis voor Toerisme van Mons en zijn regio. Parlementslid en Eerste Schepen van de stad Mons

© Andy Craps

Page 3: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

54

iNhoudsopgavEMons, op slag verliefd 06

Onderweg naar Mons 09

Geleide bezoeken in Mons en omgeving 10

Musea 18

Tentoonstellingen 2016 26

Excursies in Mons en omgeving 31

Restaurants en Menu’s 34

Algemene verkoopsvoorwaarden 37

Aanvraagformulier voor een geleid bezoek 38

visit MoNs Grand-Place, 27 – 7000 Mons / Tel : +32(0)65/33.55.80/ Internetsite : www.visitmons.be / E-mail : [email protected] / Uitgegeven door : het VVV-kantoor van de stad Mons / Realisatie : Quentin Dardenne / Herlezing : Hélène Rolland, Michel Vasko, Sophie Demeester, Tiziana Pitzalis/ Verantwoordelijke uitgever : Natacha Vandenberghe, directrice / Druk : IPM Printing / Grafisch Ontwerp : Okidoki Design

De openingstijden, tarieven en inlichtingen in deze gids zijn gebaseerd op de gegevens die in 2015 aangeleverd zijn door de voorzieningen zelf. Deze gids is in geen geval een contractueel document en verbindt de uitgever tot geen enkele vorm van aansprakelijkheid. Vergissingen, onopzettelijke weglatingen of latere veranderingen die ondanks alle nauwgezetheid en controles van het VVV-kantoor nog aanwezig zouden zijn verbinden het tot geen enkele vorm van aansprakelijkheid. Het VVV-kantoor zegt dank aan zijn partners en de instellingen die meegewerkt hebben aan het tot stand komen van deze gids.

Met steun van het Commissariat-General voor Toerisme van het Waals Gewest en de Federatie voor Toerisme van de Provincie Henegouwen.© visitMons / Grégory Mathelot

Page 4: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

76

op slag vErliEfd op MoNsIn het hart van Europa, op een paar tientallen kilometer van Brussel, koestert Mons binnen zijn muren schatten die er gebouwd zijn in de afgelopen duizend jaar en die het bezoeken meer dan waard zijn. De vele monumenten, kerken en privéwoningen getuigen van een roemrijk verleden. 2015 was het jaar waarin de stad opgeknapt werd. Als Europese Culturele hoofdstad is de stad getransformeerd tot een architecturaal pareltje waarin verleden en toekomst, oud en modern wonderwel samengaan.

Van op het kasteelplein ‘Square du Château’ het hoogste punt van “BERGEN” bij het barokke Belfort kunt u in één blik de oude en nieuwe stad en zijn omgeving bewonderen. Daal langs middeleeuwse steegjes en straatjes af en ontdek groene en gezellige plekjes van de historische stad.

Ontdek samen met ons de rijkdom van de burgerlijke en religieuze architectuur, er zijn in Mons 12 kerken en kapellen, waarvan de Collegiale Kerk Van de Heilige Waldetrudis een gotisch meesterwerk is. Ook het prestigieuze 15de-eeuwse stadhuis moet u gezien hebben. We gaan daarnaast ook op zoek naar het rijke aanbod aan musea. We verwelkomen de nieuwe musea die we te danken hebben aan dat uitzonderlijke, culturele jaar.

En om alle indrukken te laten bezinken, is Mons de stad waar heerlijke gastronomie op tafel wordt getoverd.

Mons is op zijn best als zijn eeuwenoude tradities gevierd worden. Elke Bergenaar straalt op die dagen zoals zijn stad. Zo ziet u Mons op zijn best en, zo hopen wij, wordt u op slag verliefd op deze charmante stad die voor altijd jong zal blijven.

De grote afspraak met de Doudou en de «Ducasse» (volksfeest) van Mons is op 22 mei 2016, die dag gaat de eeuwenoude processie van de ‘Car d’Or’ uit en herbeleven we het legendarische gevecht van Sint Joris met de draak dat hier de ‘Lumeçon’ wordt genoemd.

ErKENdE offiCiElE gidsENAl onze gidsen hebben een aangepaste opleiding gevolgd

om de specifieke competenties van een gids te verwerven.

In die opleiding komen alle aspecten aan bod, zoals het

burgerlijke en religieuze erfgoed, de architectuur, de traditie,

de Grote Oorlog, de deontologie van de gids, de musea, de

kunstschatten van Mons, enz. Al onze gidsen blijven zich constant bijscholen om hun

competenties en kennis up to date te houden en om u een

heerlijke dag te bezorgen. Wij bieden u kwalitatieve gidsen aan, soms met een

specifieke specialisatie en dit in verschillende talen : Frans,

Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Pools en

Russisch. Dus, aarzel niet en reserveer meteen.

© visitMons / Grégory Mathelot

Page 5: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

98

autoCaroNdErNEMErs, rEisagENtsChappEN bEdrijvEN, touropErators vErENigiNgEN dEzE gids is voor u opgEstEld !

Om u te helpen uw bezoek aan Mons te plannen, vindt u verschillende thema’s in deze gids :

• begeleide bezoeken van visitMons• musea• tentoonstellingen • excursies • restaurants voor groepen• …

Uiteraard kunt u nog meer informatie vinden als u doorklikt naar onze website via de link ‘groepen’ : www.visitmons.be

Contact en reservatie voor groepen :

visitMons

Grand-Place 27 - 7000 Mons - BelgiqueTel. : +32 (0) 65/40.53.48

www.visitmons.be

[email protected]

oNdErwEg Naar MoNs

Charleroi > 48 kmMaubeuge > 20 kmbrussel > 69 kmvalenciennes > 40 kmNamen > 74 km

rijsel > 78 kmantwerpen > 119 kmlens > 95 kmgent > 119 kmreims > 205 km

luik > 131 kmparijs > 248 kmbrugge > 132 kmKöln > 259 km

luxemburg > 231 kmamsterdam > 275 kmberliin > 819 km

Er zijn 2 plaatsen waar u de reizigers kunt laten uitstappen (stationeren, niet parkeren) : Square F. Roosevelt en Place du Parc.

Bus parking Saint-Fiacre Chaussée de Binche : 50.453071, 3.970417

Voor meer info : [email protected] of +32 (0) 65/40.53.48

Twee treinen per uur verbinden Mons met Brussel Voor de uurregeling www.belgianrail.be

De Luchthaven van Charleroi, Brussels South bevindt zich op 30 minuten van het centrum. Brussels-South verbindt Mons met een honderdtal internationale bestemmingen. Meer info op : www.charleroi-airport.com

De luchthaven van Zaventem bevindt zich op 50 minuten van Mons en verbindt de stad met 41 verre en 163 dichte bestemmingen. Meer info op : www.brusselsairport.be

Parking St-Fiacre Chaussée de Binche

Drop-off bussenPlace du Parc

Drop-off bussenSquare Roosevelt

© visitMons / Grégory Mathelot

Page 6: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

1110

Prijzen 2016Van maandag tot en met zaterdag90€/2u + 45€ per extra uur. (Maximaal 20 personen per gids).

Op zondag, feestdagen en op weekdagen na 17u30 : 105€/2 uur + 52,50€ per extra uur. (Maximaal 20 personen per gids).

In Mons en omgeving,

gElEidE bEzoEKEN visitMons laat u kennismaken met zijn geleide bezoeken, aangepast aan elk publiek en aan elke voorkeur. Deze bezoeken zijn het hele jaar door mogelijk (tenzij gids of locatie tijdelijk niet beschikbaar is) in acht verschillende talen : Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Pools en Russisch.

hEt historisChE CENtruM > 2u stadswandeling te voet / vanaf 90€

We starten op de Grote Markt van Mons die dateert van de XXIde eeuw, we ontdekken het Stadhuis en bezoeken de mooie historische salons (als ze beschikbaar zijn). Langsom de Tuin van de Mayeur wandelen we door kleine steegjes en mooie plekjes en komen we bij het barokke Belfort en het park waar het kasteel van de Graven van Henegouwen stond. We gaan uiteraard ook de Collegiale Kerk Van de Heilige Waldetrudis binnen (als die beschikbaar is) waar we met open mond mogen genieten van de kunstschatten : de glasramen van de XVIde eeuw, de beelden van Du Broeucq, reliekschrijn van de heilige, de architectuur van het gebouw. Tijdens deze twee uur wordt u helemaal ondergedompeld in het historisch centrum van Mons vanaf zijn oorsprong tot op vandaag.

Maak het plaatje compleet met deze mooie aanvullingen. Kerkschat van de Heilige Waldetrudis (+3€ per persoon), Artotheek (+4€ per persoon, +45€ per gids) of het Belfort (+6€ per persoon – zonder gids). Voor meer informatie, raadpleegt u bladzijde 18-22.

parCours : Na MoNs 2015, EuropEsE CulturElE hoofdstad - NEvErENdiNg story> 3u stadswandeling te voet / vanaf 135€ (+tickets)

Mons heeft zijn titel van Europese Culturele Hoofdstad helemaal waar gemaakt in 2015. Zo’n groot evenement laat uiteraard zijn sporen na in de stad zoals u die vandaag ontdekt. Laat u leiden door het Historische centrum en laat u verrassen door het nieuwe Mons dat in 2015 tot stand kwam.

arChi-Cultuur > 2u stadswandeling te voet / vanaf 90€ (+tickets)

Architectuur vormt de rode draad doorheen de musea en cultuurhuizen van de stad. Deze stad straalt. In de voorbereiding op dat bijzondere jaar waarin Mons Culturele hoofdstad van Europa was, heeft de stad een ware metamorfose ondergaan. De stad is de uitdaging aangegaan om het oude patrimonium te verzoenen met moderne en eigentijdse architectuur.

Ontdek deze cultuurtempels en hun bijzondere architectuur. We zijn er van overtuigd dat u ooit terug komt om het tot in de details uit te pluizen !

informatie en reservatie groepen :

visitMonsGrand-Place, 27 – 7000 Mons – BelgiëTel  : +32 (0) 65/40.53.48

www.visitmons.be/groupes

[email protected]

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot

NiEuwNiEuw

Page 7: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

1312

MoNs, MythEs EN lEgENdEs > 2u stadswandeling te voet / vanaf 90€ (+tickets)

In de straten van Mons hebben door de eeuwen heen bijzondere, mysterieuze personages gewandeld. Wat doet dat vreemde aapje aan de voorgevel van het stadhuis? Waarom is Sint Joris zo belangrijk voor deze stad? En wie zijn de Engelen van Mons? De grote geschiedenis krijgt vorm in de kleine histories. U leert Mons op een andere manier kennen. Helemaal af is deze wandeling met als eindpunt het museum van de Doudou (optie – 6€ per persoon).

MoNs voor fijNproEvErs > 5u stadwandeling te voet vanaf 11u30 + maaltijd / vanaf 52€ per persoon

Liefhebbers van architectuur, geschiedenis en erfgoed zijn ook nieuwsgierig naar de plaatselijke keuken. Dit programma speelt in op de bezoekers die ook willen genieten met hun smaakpapillen. Een historische-gastronomische wandeling met een driegangenmenu dat u wordt geserveerd op drie verschillende plaatsen. Elk gerecht wordt gekruid met de verhalen van uw gids.

Dit bezoek is ook mogelijk ‘s avonds.

MoNs 14-18 > 3u rondrit aan boord van uw eigen autocar / vanaf 135€

Tijdens deze excursie gaan we van de legende naar de realiteit. De legende is die van de «Engelen van Mons» een verhaal waaraan we deze herdenkingstrip ophangen. We komen langs de plaatsen die nu nog de sporen dragen van de Slag bij Mons van 23 augustus 1914. De begraafplaats van Saint Symphorien mag hierbij niet ontbreken, als vredesbaken verenigt het Britse en Duitse soldaten in een eeuwige herdenking.

Mogelijkheid om deze tour uit te breiden tot Audregnies> 4u rondrit aan boord van uw eigen autocar / vanaf 180€

gEEK - parCours > vanaf 2u, wandeling te voet / vanaf 90€ (+ tickets)

“Where Technologie meets Culture” was een van de eerste uitdagingen van Mons 2015 als Europese culturele hoofdstad. In dit parcours nodigen we u uit om Mons te verkennen aan de hand van een paar digitale projecten. We beginnen met een seriousgame waarin de Doudou een hoofdrol speelt, vervolgen via het Mundaneum en andere erkend Erfgoed tot bij het de voeltafels van de Arthoteek en de “MONS Street Review”.

uNEsCo wErEldErfgoEd > 2 uur of meer – wandeling te voet / vanaf 90€ (+tickets)

Mons is heel fier om jullie 3 sites (het Belfort, het Mundaneum en de Silexmijnen uit het Neolithicum van Spiennes – SILEX’s) en 1 evenement (de DOUDOU) van de lijst van het UNESCO werelderfgoed voor te stellen. Hier wandelt u langs dit rijke erfgoed, u komt in het Mundaneum, een informatiecentrum zoals het bestond voor Google ons leven ging bepalen. We komen langs het Belfort (geen bezoek binnen) om te eindigen in het Museum van de Doudou (bezoek als optie – 6€ / persoon).

Deze wandeling kan ook worden gefietst om er daarna een bezoek te brengen aan SILEX’s.

parCours MEt dE oudE uithaNgbordEN > 2u wandeling te voet / vanaf 90€

Ontdek de binnenstad van Mons met de oude uithangborden als rode draad. Keer terug in de tijd langs dit verrassende parcours. Dieren, allegorieën, heiligen, sterren, planten aan de gevels vertellen elk op hun manier hun brokje geschiedenis. Met als vertrekpunt de Grote Markt, slingert deze wandeling zich langs de kleine oude straatjes op zoek naar deze oude uithangborden.

Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek binnen voorzien.

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot © visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons

© Mundaneum

© Patrick Tombelle

NiEuwNiEuw

NiEuw

Page 8: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

1514

litErair MoNs> 2u wandeling te voet / vanaf 90€

« Mons is een charmant stadje », dat schreef Victor Hugo en dat klopte toen en het klopt vandaag nog altijd. De stad is ook verrassend, zeker op literair vlak. Poëzie schuilt hier achter elke hoek. In deze wandeling gaan we op zoek naar de dichters die tussen de muren van deze stad de muze hebben gezocht. Onderweg op de plaatsen waar ze hun inspiratie vonden, worden de teksten gelezen : de Grote Markt bezongen door Victor Hugo, de Collegiale Kerk Van de Heilige Waldetrudis bejubeld door de dichter van Mons, Adolphe Mathieu. We komen langs de gevangenis waar Paul Verlaine heeft gezeten. We ontdekken daar ook een klein gedichtje dat Patti Smith hier neerschreef toen zij Mons en de tentoonstelling van die ‘poètemaudit’ (de verdoemde dichter) bezocht in 2015.

In de schaduw van hun (tijdelijke) woonplaats maken we kennis met Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Victor Hugo, Antoine Clesse, Adolphe Mathieu, Charles Plisnier. We laten ons verrassen door het surrealistisch dichtwerk van Fernand Dumont, de briefwisseling van Emile Verhaeren. Verhaeren was gek op deze regio en hij schreef erover in brieven aan zijn kunstenaarsvrienden.

Mons heeft heel wat verrassingen in petto, en daarvan is zijn poëzie misschien wel de meest bijzondere… een par-cours op maat voor liefhebbers van Franstalige literatuur.

U kunt aan deze wandeling een bezoek koppelen aan het huis Losseau. Voor meer info, kijk op pagina 24.

hEt rEligiEuzE patriMoNiuM > 2u wandeling te voet / vanaf 90€

Liefhebbers van architectuur, erfgoed en geschiedenis kunnen met deze wandeling het religieuze erfgoed van Mons ontdekken: kerken, de Collegiale en de vergeten refuges van de abdijen en kloosters. Dankzij dit parcours kijkt u naar het oude Mons door een religieuze bril. Het zou kunnen dat bepaalde locaties niet beschikbaar zijn voor bezoek omdat er een religieuze dienst plaats heeft.

Hou er rekening mee dat deze gebouwen nog in gebruik zijn en dus niet altijd beschikbaar.

MoNs pEr fiEts > 2u of meer - fietstocht / vanaf 90€ (of aangepast aan het gekozen thema). fietsen huren is mogelijk.

In 2016, het jaar waarin de fiets alle aandacht krijgt, kon Mons de fans van de tweewieler niet in de steek laten. We trappen langs de geschiedenis en het erfgoed. We bieden u een gegidste fietstocht door het historische centrum of aangepast aan het thema dat u zelf hebt gekozen.

oudE sChuiloordEN EN abdijEN > 2u wandeling te voet / vanaf 135€

We vertrekken op de Grote Markt en ontdekken wandelend de oude schuiloorden en abdijen die over de stad verspreid liggen. Deze wandeling brengt u terug naar een tijd waarin deze schuiloorden opvangplaatsen werden bij conflicten. Op andere momenten waren ze verblijfplaatsen van hooggeplaatsten die hier verbleven voor staatszaken. De Franse abdij van Hasnon is er één van, het is een bijzonder gebouw in klassieke stijl dat dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. We ontdekken ook de abdij van Liessies (uit 1633 – hersteld in 18de eeuw), de abdij van Bélian (uit 1775, naar plannen van Charles-Emmanuel Fonson), de abdij van Aulne, opgericht in een gebouw van de Ridders van de Orde van Malta (tweede helft 18de eeuw). Hiermee hebben we enkel de belangrijkste genoemd.

Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek binnen voorzien.

iN dE sporEN vaN viNCENt vaN gogh > 3u rondrit aan boord van uw eigen autocar / vanaf 135€ + 5.50€ per persoon voor tickets.

Tijdens zijn kort verblijf in de Borinage, van december 1878 en oktober 1880, kiest Vincent Van Gogh, na een mislukte poging om evangelist te worden, resoluut voor het kunstenaarsbestaan. Aan boord van uw eigen autocar ontdekt u Mons en zijn regio en de plaatsen waar Van Gogh is geweest.

iN dE sporEN vaN dE doudou> 2u wandeling te voet / vanaf 90€

Mons verandert in het weekend van de Drievuldigheid (week na Pinksteren) in een feeststad. Het feest van de Doudou is erkend door de UNESCO als immaterieel erfgoed. Deze wandeling neemt u mee naar de plaatsen waar dit feest van Sint-Joris en de Heilige Waldetrudis zich afspeelt. Deze wandeling kan gestart of geëindigd worden aan het Museum van de Doudou. (6€ / persoon)

vErrassENd MoNs > 2u wandeling te voet / vanaf 90€

Mons is een stad die ontstaan is in de Middeleeuwen en de getuigen van dit verleden zorgen tot op vandaag voor verrassende plaatsen. Ze zijn goed verborgen voor de doorsnee-toerist en zelfs de Montois weet niet altijd waar ze te vinden zijn maar uw gids brengt er u naartoe en u vergeet dat u in een moderne stad bent. Straten, straatjes met straatnamen die ook al veel vertellen, binnenplaatsjes, minder bekende gebouwen, monumenten en uithangborden in hoekjes van de stad waar u anders niet komt. Verrassend Mons is een echte ontdekkingstocht. Het onbekende Mons zal u helemaal betoveren. Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek binnen voorzien.

© visitMons / Quentin Dardenne © visitMons / Grégory Mathelot

© Pierre Liebaert

Tijdens haar bezoek aan de tentoonstelling Verlaine in 2015 heeft Patti Smith een klein gedichtje neergeschreven op de muren van de gevangenis.

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot © visitMons / Grégory Mathelot

NiEuw

NiEuw

NiEuw

Page 9: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

1716

bEzoEK duur prijs opMErKiNg

het historische Centrum 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Te voet

parcours na 2015 – Neverending story

3u

135€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

157.50€/gids op zondagen en feest-dagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Te voet

archi-cultuur 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Te voet

Mons, mythes en legendes

2u

90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Te voet

Mons voor fijnproevers 5u Vanaf 52€/persoonTe voet + maaltijd

vanaf 11u30

Mons 14-18 3u of meer

Vanaf 135€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

Vanaf 157.50€/gids op zondagen en feest dagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Aan boord van uw eigen

autocar

geek-parcours 2u of meer

Vanaf 90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

Vanaf 105€/gids op zondagen en feest-dagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Te voet

oude schuiloorden van abdijen 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30

Te voet - Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek

binnen voorzien.

bEzoEK duur prijs opMErKiNg

langs oude uithangborden 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30

Te voet - Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek

binnen voorzien.

verrassend Mons 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30

Te voet - Tijdens deze wandeling blijven we buiten de gebouwen, er is geen bezoek

binnen voorzien.

literair Mons 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30

Te voet

het religieuze erfgoed 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30

Te voet

Mons per fiets vanaf 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag + huur van de fietsen

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 + huur van de fietsen

Per fiets (indien beschikbaar)

het uNEsCo – werelderfgoed vanaf 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets SILEX’s)

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventuele tickets SILEX’s)

Te voet of per fiets (indien

beschikbaar)

in het spoor van de doudou 2u

90€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventueel tickets Museum van de Doudou)

105€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventueel tickets Museum van de Doudou)

Te voet

in het spoor van vincent van gogh 3u

135€/gids van maandag tem zaterdag (+ eventuele tickets)

157.50€/gids op zondagen en feestdagen en na 17u30 (+ eventuele tickets)

Aan boord van uw eigen

autocar

NiEuw

NiEuw

NiEuw

NiEuw

NiEuw

NiEuw

NiEuw

NiEuw

© Corentin Rousman

Page 10: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

1918

bElfort

rue des gades – 7000 MonsOpen van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

www.beffroi.mons.be

Het belfort van Mons, erkend door UNESCO sinds 1999, is het symbool van Mons en zijn regio. Als enige barok Belfort van België heropende het recent de deuren na een restauratie van meer dan 30 jaar. Een bezoekerscentrum gewijd aan zijn geschiedenis en aan de aandacht die UNESCO voor dit gebouw heeft, laat u toe om beter te begrijpen hoe uniek en atypisch dit belfort is. Een panoramische lift zorgt ervoor dat ook mensen met een beperking bijna het volledige belfort kunnen bezoeken. Een permanente tentoonstelling brengt het gebouw via innoverende multimedia-toepassingen tot leven. Daarnaast zijn er ook de bijzondere bodemvondsten en panelen met uitleg. Vanop deze hoogte van Mons hebt u een adembenemend panorama over de stad en zijn regio.

tarieven :Groepsprijs (minimum 10 personen) : 6€

geleid bezoek : er zijn geen geleide bezoeken van het Belfort zelf, maar u hebt wel de mogelijkheid om het park van het Belfort te ontdekken met een gids (1u) – 65€ per gids van dinsdag tem zaterdag en 80€ per gids op zondagen en feestdagen – maximum 20 personen per gids.

+32 (0) 65/[email protected]

MusEuM vaN dE doudou

jardin du Mayeur – 7000 MonsOpen van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

www.museedudoudou.mons.be

In het volle centrum van de stad nodigt het Museum van de Doudou u uit om de Ducasse van Mons die sinds 2005 op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staat, te ontdekken. Met behulp van technologie kunt u de eeuwenoude traditie beleven alsof u erbij was. De verschillende ruimtes van de tentoonstelling vertellen het verhaal van Sint Joris en de draak, een verhaal tussen fantasie en werkelijkheid.

tarieven :Groepsprijs (minimum 10 personen) : 6€ (met audioguide inbegrepen)

geleide bezoeken : bezoek met een audioguide, er worden geen andere geleide bezoeken in het museum aangeboden. Wie dat wenst kan de 2u-durende wandeling in het spoor van de Doudou aan dit bezoek koppelen, zie voor meer informatie op bladzijde 15.

+32 (0) 65/[email protected]

MusEa

silEX’s

rue du point du jour – 7032 spiennesOpen van 2 april tot 11 november 2016, van dinsdag tot zondag van 10u tot 16u

www.silexs.mons.be

De archeologische site van Spiennes sinds 2000 erkend door de UNESCO als werelderfgoed, is één van de oudste en grootste silexmijnen van Europa en is gelegen op 6km van het centrum van MONS. Hier vindt men duizenden mijngangen die zich over een gebied van bijna 100 hectaren.SILEX’s, het bezoekerscentrum van deze mijn uit het Neolithicum, zorgt voor het behoud en de erkenning van deze unieke site en zorgt ervoor dat u de site ook zonder halsbrekende toeren kan bezoeken. Het bezoek tussen natuur en cultuur biedt u drie mogelijkheden : geleide wandelingen buiten, bezoek aan het museum en de archeologische site, en uiteraard de afdaling in de eeuwenoude mijnengangen (enkel na reservatie). Om de ondergrond ongeschonden te bewaren en te vrijwaren voor de toekomst, wordt het aantal bezoekers beperkt tot 5500 per jaar.

tarieven :Groepsprijzen (minimum 10 personen) : 4€

geleid bezoek :Geleid bezoek boven de grond (45 min) : 50€/gids van dinsdag tem zaterdag en 65€/gids op zondagen en feestdagen – maximum 20 personen per gids.

Geleid bezoek boven en onder de grond (1u30) : van dinsdag tot zondag na reservatie en in functie van beschikbaarheid : 95€ per gids – maximum 12 personen

+32 (0) 65/[email protected]

© Ville de Mons © Serge Brison

© Serge Brison

© Serge Brison

NiEuw

NiEuw

NiEuw

Page 11: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

20 21

huis vaN gogh – CuEsMEsrue du pavillon, 3 – 7033 CuesmesOpen van dinsdag tot zondag van 10u tot 16u

www.maisonvangogh.mons.be

Het huis bij het moeras, waar Van Gogh van augustus tot oktober 1880 verbleef, was bijna vergaan en vermolmd. Een groep vrijwilligers heeft het gered in 1972 en overgedragen aan het toerismebureau. Na een aantal recente aanpassingswerken ontvangt de site de bezoekers in een splinternieuw scenografisch circuit.

Wat u niet mag missen : de reproducties van werken die de kunstenaar maakte tijdens zijn verblijf in de Borinage. Ontdek ook wat de jongeman toen las, de brieven die hij schreef. Meubels uit die periode reconstrueren de plaats waar Van Gogh leefde.

tarieven :Groepsprijs (minimum 10personen) : 3€

geleid bezoek (45 min.) : 50€/gids van dinsdag tem zaterdag en 65€/gids op zondagen en feestdagen – maximum 20 personen per gids.

+32 (0) 65/[email protected]

huis vaN gogh – wasMEsrue wilson, 221 - 7340 wasmes (Colfontaine)Open op zaterdag en zondag van 10u tot 16uIn de week, enkel op afspraak en voor groepen (uitgezonderd maandag en woensdagnamiddag).

Vincent Van Gogh verblijft in Wasmes van eind december 1878 bij de landbouwer Jean Baptiste DENIS bij wie hij een kamer in de buurt van de steenkoolmijn van Marcasse huurt. Vincent Van Gogh wijt zich met hart en ziel aan zijn roeping als evangelist. Hij gaat voor in de ceremonies die hij houdt in geïmproviseerde kerken in mijnwerkershuizen of in een volksfeestzaal. Hij bezoekt ook veel zieken en heeft alles wat hij bezit om de zieken en de in hongersnood lijdende mijnwerkersbevolking te helpen.

Het huis van Wasmes was bijna een ruïne geworden. Enkel de voorgevel en een deel van het dak bleven, tegen alle natuurwetten in, rechtop staan ondersteund door wat rot dakgebinte. Dankzij de inzet van de Stichting Mons 2015, van de gemeente Colfontaine en een aantal bedrijven die ook hun schouders onder het project zetten, herleeft hier de geest van de plek waar Van Gogh heeft geleefd. Het is geen exacte reconstructie omdat er geen bronnen of plannen zijn uit die periode.

tarieven :Prijs : Gratis

Centre Culturel de Colfontaine+32 (0) 65/88.74.88

arthotEEK

rue Claude de bettignies, 3 – 7000 MonsOpeningsuren op aanvraag

www.artotheque.mons.be

De oude kapel van het klooster van de Ursulinen is vandaag de plaats waar het gemeentelijk erfgoed van Mons wordt bewaard en dat als schatkamer dient. In functie van de andere stedelijke musea groeide het uit tot een plaats voor de reserve, een plaats van onderzoek, restauratie en studie van het patrimonium en de kunstwerken van de stad Mons. De Arthoteek speelt daarnaast ook een belangrijke rol in de promotie van het erfgoed van de stad en zorgt ervoor dat alles altijd virtueel beschikbaar is. Hier ontdekt u ook de onzichtbare beroepen die meestal achter de schermen van de musea werken.

tarieven :Groepsprijs (minimum 10 personnen) : 4€

geleid bezoek (45 min.) : na reservatie – maximum 20 personen per gids.

+32 (0) 65/[email protected]

© Ville de Mons

© Jean-François Berhin

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot

© Serge Brison

NiEuw

NiEuw

NiEuw

Page 12: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

2322

sChatKaMEr vaN dE CollEgialE KErK vaN dE hEiligE waldEtrudisplace du Chapitre – 7000 MonsOpen van dinsdag tot zondag van 12u tot 18u

www.tresorsaintewaudru.mons.be

De schatkamer brengt alle kunstvoorwerpen van de Sint-Waldetrudis kerk samen : religieuze edelsmeedkunst, voorwerpen uit het kapittel, standbeelden zoals het albas-ten meesterwerk van Jacques du Broeucq, oude manus-cripten en een verzameling lijkwaden waar ooit de stoffelij-ke resten van de Heilige Waldetrudis werden in bewaard.

tarieven :Groepsprijzen (minstens 10 personen) : 3€

geleid bezoek (2u) : bezoek aan de Collegiale gevolgd door bezoek aan schatkamer : 90€/gids van dinsdag tem zaterdag en 105€/gids op zondag, feestdagen – maximum 20 personen per gids

+32 (0) 65/[email protected]

MoNs MEMorial MusEuM

boulevard dolez, 51 – 7000 MonsOpen van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

www.monsmemorialmuseum.mons.be

Dit splinternieuwe museum nodigt zijn bezoekers van alle leeftijden uit om stil te staan bij het fenomeen dat we oorlog hebben genoemd. Het is meer dan een tentoonstellingsruimte, het Mons Memorial Museum wil ook een plaats zijn waar generaties elkaar kunnen ontmoeten in een geest van herdenking en terugkijken naar die twee wereldoorlogen die de XXe eeuw hebben dooreengeschud. Door de verhalen van de mannen en vrouwen die het toen hebben meegemaakt, komt de bezoeker alles te weten over het dagelijkse (over)leven van de soldaat en de burger in oorlogstijd.

tarieven :Groepsprijzen (minimum 10 personen) : 6€Tijdelijke tentoonstellingen : 4€Combiticket Museum+expo : 8€

geleid bezoek :Het MMM stelt u drie mogelijke parcours voor Ontdekkingsparcours van het hele MMM / Circuit 14-18 / Circuit 40-45

Geleid bezoek (1h30) : 65€/guide van dinsdag tem zaterdag en 80€/gids op zondag en feestdagen.

+32 (0) 65/[email protected]

MuNdaNEuM

rue de Nimy, 76 – 7000 MonsOpen van dinsdag tot vrijdag van 13u tot 17u, weekends en feestdagen : van 11u tot 18uwww.mundaneum.org

Het wordt wel eens het ‘google op papier’ ge-noemd, het Mundaneum is een bijzonder docu-mentatiecentrum vol boeken, kleinere documen-ten, affiches, postkaartjes, glazen platen en het ‘Repertoire Bibliographique Universel’ dat door UNESCO erkend is als werelderfgoed.

tarieven :Groepsprijs (minimum 10 personen) : 4€ per persoon

geleid bezoek : 100€/gids (maximum 25 personen per gids). Geleide bezoeken (enkel op reservatie) zijn mogelijk van maandag tot vrijdag van 9u tot 16u en in het weekend van 11u tot 17u.

+32 (0) 65/31.53.43

© Serge Brison

© Ville de Mons

© Patrick Tombelle

© Serge Brison

NiEuw

Page 13: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

2524

rEgioNaal MusEuM voor NatuurwEtENsChappEN

rue des gailliers, 7 – 7000 MonsOpen elke dag van 8u30 tot 12u en van 13u tot 17u. Gesloten in het weekend en op feestdagen. Open op de eerste zondag van de maand van 10u tot 18u.

Het Regionaal museum voor Natuurwetenschappen werd opgericht in 1839 en biedt ons inzichten over de natuur, het milieu en de natuurwetenschappen. Vogels, zoogdieren en ongewervelden staan er te kijk, de verzameling bevat meer dan 10000 stukken waarvan enkele heel zeldzame zoals een albino-makaak uit de Fillipijnen of een steur van 2,1 meter die opgevist werd uit de Hene. Elk jaar wordt de vaste tentoonstelling verrijkt met thematische opstellingen.

tarieven  :Groepsprijzen : Gratis

geleid bezoek (minimum 15 personen) – op aanvraag

+32 (0) 65/40.11.40

MaisoN lossEau

rue de Nimy, 37, 39, 41 – 7000 MonsZowel het huis als het informatiecentrum zijn open van woensdag tot vrijdag van 13u tot 18u en op zaterdag van 13u30 tot 18u. Het Literair Centrum van Henegouwen is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10u tot 17u.

www.maisonlosseau.be

Het laatste jaar heeft de provincie Henegouwen belangrijke restauratiewerken uitgevoerd om het huis Losseau, een pareltje van Art Nouveau stijl in waarde te stellen. Het mooie herenhuis van Leon Losseau in het centrum van Mons is nu terug toegankelijk voor het publiek. Maar er is meer te zien dan dit bijzondere huis dat Losseau ontwierp als “perfect, voorzien van alle technische hoogstandjes en kunstzinnig raffinement.” De provincie en de Stichting Losseau openen ook de deuren van een informatiecentrum over het erfgoed dat deze advocaat uit Mons heeft nagelaten. In dit decor komt het universum van de bibliotheek en het curiositeitenkabinet tot leven, u maakt er kennis met de passies van Losseau, met de Art Nouveau waar hij van hield, zijn verzameling medailles en het opmerkelijke verhaal van de dag waarop hij een originele uitgave van ‘Une Saison en Enfer’ van Rimbaud op de kop kon tikken.

Op de tweede verdieping ontvangt het literaire erfgoed van Henegouwen studenten, onderzoekers, gepassioneerden van de literatuur en van de geschiedenis van Henegouwen. Er zijn verschillende leeszalen, comfortabele leesruimtes, een plaats voorbehouden aan het stripverhaal en de jeugdliteratuur. In een ruimte, die uitkijkt over de schitterende tuin is alles van het fonds Léon Losseau, Charles Plisnier en Claire Lejeune ondergebracht.

tarieven  :Centrum van de Henegouwse literatuur : gratis Informatiecentrum : Volwassenen : 5€ / Kinderen : 3€ / groepen en verenigingen : 4€ / Verminderd tarief : 3€ (jongeren 12-18 jaar, studenten tot 25 jaar, +65, schoolgroepen ouder dan 12, werklozen, lerarenkaart, kaart provincie Henegouwen) / kinderen en schoolgroepen jonger dan 12 jaar : 1€

geleid bezoek op afspraak

+32 (0) 65/[email protected]

pass hEt wEtENsChappElijKE avoNturENparK rue de Mons, 3 – 7080 frameries

Open tijdens de Belgische schoolperiodes : in de week van 9u tot 16u (gesloten op woensdag) en tijdens het laatste weekend van de maand van 13u tot 18u.

Tijdens de Belgische schoolvakantieperiodes : open 7 dagen op 7 van 10u tot 18u. Voor jaarlijks verlof, kijk op de site.

www.pass.be

Het Pass is ondergebracht in een oude geklasseerde mijnsite en is een bijzondere en atypische plaats waar kinderen en jongeren gesensibiliseerd worden rond wetenschap en techniek. Het Pass is een initiatief van de Waalse en de Europese Gemeenschap en wil wetenschappelijke cultuur verspreiden en promoten. Er zijn twee ludieke en interactieve permanente opstellingen en verschillende bijzondere activiteiten voor groot en klein. Over het park verspreid, liggen wetenschappelijke observatoria en de oude terril die een bijzonder ecosysteem op zich is te wachten. Hier raakt u helemaal in de ban van de natuur, de techniek en de wetenschap.

tarieven  :Groepsprijzen (minimum 20 personen) : 9,50€/volwassene – 6,50€/jongeren

geleid bezoek : 40€ per gids. Verschillende animaties voor jongeren zijn mogelijk.

+32 (0) 65/[email protected]

graNd-horNu / MaC’srue sainte-louise, 82 – 7301 hornu (boussu)Open van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u.

www.grand-hornu.eu

Als UNESCO werelderfgoed (sinds juli 2012), is de Grand-Hornu een juweeltje van het Europese industriële erfgoed van de 19de eeuw. De site is sinds 1989 eigendom van de provincie Henegouwen en herbergt nu één van de belangrijkste collecties van België van hedendaagse ontwerp. Naast het gebouw dat op zich al een architecturaal wonder is, kunt u er dankzij het MAC’s en het CID (Innovatief Centrum voor design Grand Hornu) hedendaagse ontwerpers en hun werk zien tijdens grote internationale tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design.

tarieven  :Groepsprijzen (minstens 10 personen) : 5€

geleid bezoekGecombineerd bezoek - Grand-Hornu + MAC’S : 75€ per gids tijdens de week en 90€ per gids in het weekend (2u) Bezoek (ofwel de site ofwel de tentoonstelling) : 50€/gids in de week (maximum 20 personen per gids) en 60€ per gids in het weekend (1u)

+32 (0) 65/[email protected]

© visitMons / Grégory Mathelot

© WBT - Ricardo de la Riva

© Pass

NiEuw

Page 14: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

2726

dit is NiEt… Europa !120 karikaturen over de actualiteit Open van 21 februari tot 26 juni 2016, van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

Mons Memorial MuseumBoulevard Dolez, 51 – 7000 Monswww.monsmemorialmuseum.mons.be

« Op het ogenblik dat de Europese Unie – het unieke vredesproject uit onze geschiedenis – moet klaarstaan voor een toevloed van mensen op de vlucht voor armoede, barbarij of oorlogen, op het ogenblik dat diezelfde Europese Unie volop een identiteitscrisis meemaakt, proberen een honderdtal kleine tekeningen ons te confronteren met een twaalftal grote ideeën waar het oude continent mee worstelt » (Nicolas Vadot- curator, 8 september 2015).

Mons Memorial Museum is een plaats waar geschiedenis getoond en bediscussieerd kan worden, de ideale plaats dus om deze 120 tekeningen van vooral Europese (maar ook een aantal Russische en Amerikaanse) tekenaars te tonen. Deze tekeningen nodigen de jonge en minder jonge bezoekers uit om te kijken naar het toenemende nationalisme en extremisme in Europa. Op het ogenblik dat Europa barst van de crisissen, kijken we via deze tekeningen met de nodige humor, ironie en gevoeligheid naar onze eigen maatschappij. Kroll, Vadot en Plantu zijn in onze regio door iedereen gekend, maar ook honderden andere tekenaars kruipen elke dag in de (teken)pen om hun vrijheid van mening te uiten en om hun steentje bij te dragen aan het debat. Het is hun werk dat u op deze tentoonstelling kan ontdekken. Dit is niet... Europa ! 120 karikaturen over de actualiteit. Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de samenwer-king van Mons Memorial Museum en CartooningforPeace, een organisatie opgericht door Plaut en Koffi Annan in 2006 die zich als basisdoel gesteld heeft om mensen aan te zetten om hun (eigen en aardrijkskundige) grenzen te verleggen.

tarieven  :Groepsprijs (minimum 10 personen) : 4€ Combi Museum + tentoonstelling : 8€

Geleid bezoek (45 min) : 50€ van dinsdag tem zaterdag en 65€ per gids op zondagen en feestdagen en na 17u30. Maximum 20personen per gids.

+32 (0) 65/[email protected]

tENtooNstElliNgEN 2016

© Plantu

© Vadot

MappiNg KNowlEdgEdE wErEld bEgrijpEN door data

Van 27 juni 2015 tot 29 mei 2016 Van dinsdag tot vrijdag van 13u tot 17u - Weekends en feestdagen van 11u tot 18u

Mundaneum - Rue de Nimy, 76 – 7000 Mons

Wij leven in een wereld die wordt geregisseerd door gegevens. Vandaag is er zo enorm veel data beschikbaar dat we ons bedreigd voelen door die nieuwe realiteit. In een poging om om te gaan met de stroom aan gegevens zag een nieuwe discipline het licht: datavisualisatie. Dankzij de nieuwe mogelijkheden van de informatica en het internet kende datavisualisatie een echte boom en zijn al deze data niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld.

Deze tentoonstelling biedt een interactieve ontdekkingstocht tot in het hart van de informatie. Door het inkleuren van de gegevens met verrassende afbeeldingen, daagt het Mundaneum de bezoeker uit om binnen te stappen in een wereld van grafische voorstellingen die ons doen denken aan de geometrische abstracte kunst die we kennen van mensen als Mondriaan en Malevitch. De tentoonstelling onthult op zijn eigen ludieke manier grafische vormen die u doen nadenken en een andere blik werpen op de wereld van de kennis. Je wandelt in het spoor van de pioniers van de datavisualisatie en evolueert met hen mee naar de praktische toepassingen die de wereld van de kunst, de wetenschap, de design en de informatie-architectuur vandaag kleuren

Het visionaire streven van het Mundaneum en zijn oprichters Paul Otlet en Henri La Fontaine, was het verzamelen van alle mogelijke kennis die voorhanden was en om een methode te ontwikkelen om op basis van oude kennis nieuwe kennis op te doen. Het was een eerste stap in de richting van wat wij vandaag kennen als de kennismaatschappij.

In dit Mundaneum, een plaats waar de herinnering en het geheugen centraal staat, biedt de tentoonstelling Mapping Knowledge een nieuwe blik op de complexe nieuwe wereld van vandaag.

tarieven:Groepsprijs: 4€School en familie: 2€

Geleid bezoek: (maximum 25 personen)Groep volwassenen: 100€Groep Associatief en Schoolgroep (basis/secundair/hoger) (max. 25 personen): 75€

+32 (0) 65/[email protected]

www.mundaneum.be

© Mundaneum

Page 15: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

2928

MiChEl jaMsiN – rétro(pEr)spECtivE 2Open van 4 juni tot 4 september 2016, van dinsdag tot zondag van 10u tot 16u

anciens abattoirs (oude slachthuis)Rue de la Trouille, 17 – 7000 Mons

www.abattoirs.mons.be

Deze tentoonstelling stelt u het levenswerk voor van Michel Jamsin, figuratief schilder uit de regio Mons. In dit overzicht kan u de evolutie zien die de kunstenaar heeft doorgemaakt vanaf de jaren zestig tot op vandaag.

tarieven  :Groepsprijs (minstens 10 personen) : 4€

Geleid bezoek (45 min) : 50€ per gids van dinsdag tem zaterdag en 65€ per gids op zondagen en feestdagen.

+32 (0) 65/[email protected]

sChattEN uit MoNs ovErziChtstENtooNstElliNg vaN arChEologisChE voNdstEN

Open van 19 juni tot 21 augustus 2016, van dinsdag tot vrijdag van 12u tot 16u en in het weekend van 14u tot 20u

salle saint-georges - Grand-Place – 7000 Mons

Tijdens de werken die in de stad zijn uitgevoerd als voorbereiding op Mons 2015, Europese Culturele Hoofdstad, werden heel wat bijzondere archeologische vondsten blootgelegd (keramiek, glas, schoenen, fresco’s, deuren, …) Deze getuigen van het verleden laten ons kennismaken met het dagelijkse leven van de Bergenaar van vroeger, maar ook met de evolutie die deze stad heeft meegemaakt in de loop van de eeuwen. Kom kijken een beleef dit onderaards avontuur. De ondergrond van Mons heeft een paar verrassingen in petto.

tarieven  :Groepsprijs (minstens 10 personen) : 1€

Geleid bezoek (45 min) : 50€ per gids van dinsdag tem zaterdag en 65€ per gids op zon- en feestdagen en na 17u30.

+32 (0) 65/[email protected] © Ville de Mons

© Pôle Muséal

Terry Fox (1943 – 2008) is een Amerikaans-Europese kunstenaar en een echt symbool van de kunstscene van de jaren 70. Zijn performances, geluids- en video-installaties hebben het pad geëffend voor veel anderen. Hij werkte met de grootsten van zijn generatie zoals Joseph Beuys, Vito Acconci of Dennis Oppenheim.

De tentoonstelling ‘Eerste Videasten’ legt de link tussen het werk van Terry Fox en een selectie van video-installaties van Bill Viola. De twee hebben vaak samengewerkt, ze gaan met elkaars ideeën en artistieke aanpak in de clinch.

Met stukken uit hun archieven en de uiteindelijke kunstwerken kunt u in deze tentoonstelling zien hoe Bill Viola het medium gebruikt om zich artistiek te uiten, terwijl Terry Fox zijn performances documenteert en opbouwt terwijl hij speelt met de verschillende mogelijkheden die de video hem biedt.

De tentoonstelling laat u verder op zoek gaan naar wat vandaag leeft in de kunst, de interactieve gewaarwording van lichaam en zintuigen of het feit dat kunst virtueler wordt, dankzij de digitale revolutie van deze tijd.

Het gedeelte van de tentoonstelling dat gewijd is aan het werk van Terry Fox, loopt in samenwerking met de ‘Academie voor Schone Kunsten van Berlijn’ die van november 2015 tot januari 2016 een retrospectieve heeft gewijd aan deze kunstenaar.

tarieven  :Groepsprijs (minstens 10 personen) : 9€

Geleid bezoek (1u30) : 65€ per gids van dinsdag tem zaterdag en 80€ per gids op zon- en feestdagen.

+32 (0) 65/[email protected]

© Te

rry

Fox,

Imm

ersi

on, 1

973

- P

hoto

: Th

ys S

chou

ten

© E

stat

e of

Ter

ry F

ox, C

olog

ne

ElEMENtal gEsturEs tErry foX / bill viola

dE EErstE vidEastENOpen van 5 maart 2016 tot 12 juni 2016, van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

BAM (Beaux-Arts Mons)Rue Neuve, 8 – 7000 Mons

www.bam.mons.be

Page 16: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

3130

garoustE Een don Quichotte tussen mythe en realiteit (voorlopige titel)

Open van 25 september 2016 tot 8 januari 2017, van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

baM (Beaux-Arts Mons) Rue Neuve, 8 – 7000 Monswww.bam.mons.be

Mons is een stad die vandaag leeft, maar die zijn verleden, zijn erfgoed en zijn identiteit niet vergeet. In deze stad doorweven van mythes en legendes komt een bijzondere en gerenommeerde kunstenaar de grote thema’s uit de geschiedenis tonen zoals hij ze met zijn palet tot iets hedendaags betoverd heeft. Gerard Garouste heeft in 2000 en 2006 twee kunstwerken gemaakt voor het Stadhuis van Mons, ze houden allebei verband met de mythe van Sint Joris en de draak, en hebben alles te maken met de Doudou en zijn museum.

De rode draad door deze tentoonstelling in het BAM is de bijzondere band die Garouste heeft met de figuur van Don Quichotte, de ridder die Cervantes in de XVIde eeuw tot leven riep. Hij dompelt ons onder in een wereld van fantasie en mysterie en laat zich leiden door eeuwenoude teksten uit de Bijbel en de Talmud. We leren Garouste kennen als een echte bibliofiel, als een man die gefascineerd is door religieuze en andere, waardevolle en bijzondere literatuur, zoals de hel van Dante. Garouste is een indrukwekkende kunstenaar, zowel door het formaat van zijn werk als door de virtuositeit waarmee hij het maakt. Hij laat ons meeleven met het ontstaan van de helden, met hun gevecht, met hun ridderlijke gevoelens of met dat van de Heiligen tot alle grenzen tussen mythe, religie en realiteit vervagen. Het roept het gevoel op dat Mons beleeft als de Doudou zijn magie met ons deelt.

tarieven  :Groepsprijs (minstens 10 personen) : 9€

Geleid bezoek (1u30) : 65€ per gids van dinsdag tem zaterdag en 80€ per gids op zon- en feestdagen.

+32 (0) 65/[email protected]

© Ville de Mons

visitMons laat u het rijke patrimonium van Mons en zijn omgeving ontdekken in het kader van de volgende programma’s voor groepen.

vaN gogh iN dE boriNagEVanaf 39,50€ per persoon. Afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 personen)

In de bijna twee jaren (1878 – 1880) die Vincent Van Gogh (1853 – 1890) doorbracht in de Borinage, kiest hij na een mislukte poging om evangelist te worden, resoluut voor het kunstenaarsbestaan. Het is hier dat de eerste stappen van zijn artistieke loopbaan zijn gezet. Het Maison du Marais (huis van het Moeras) en het tegelijk landelijk en industriële karakter van de omgeving blijven de schilder in zijn verdere werk en leven inspireren.

Deze uitstap met de autocar laat u kennismaken met de regio van Mons in het spoor van Vincent Van Gogh. Onze gids van de Dienst voor Toerisme van Mons rijdt mee met uw autocar en geeft zijn uitleg onderweg.

programma09u30 Onthaal bij visitMons, geleid bezoek aan

boord van uw autocar langs Grand-Hornu, Marcasse en het huis van Wasmes

12u30 Maaltijd in een horecazaak in het centrum of in de regio

14u30 Documentaire film

15u00 Vertrek naar Cuesmes en geleid bezoek aan het Van Gogh-huis

16u00 Terug naar het centrum van Mons

iN hEt spoor vaN dE doudouVanaf 33€ per persoon, afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 pers)

programma10u00 Onthaal in visitMons en documentaire film

10u30 Geleid Bezoek in het spoor van de Doudou

12u30 Maaltijd in een horecazaak in het centrum

14u45 Vrij bezoek van het Museum van de Doudou

16u15 Einde van dit programma

uNEsCo-ErfgoEd dagVanaf 35€ per persoon, afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 personen)

programma10u00 Onthaal bij visitMons met een documentaire film 10u30 Geleid bezoek aan de stad rond het thema

van het UNESCO erfgoed met een bezoek aan het Mundaneum

13u00 Middagmaal in een horecazaak in het centrum of in de regio

15u00 Geleid bezoek aan de site van Grand-Hornu (verplaatsing in uw autocar) of vrij bezoek aan ofwel het Belfort of het Museum van de Doudou

16u30 Einde van het programma en vrije tijd

EXCursiEs iN MoNs EN oMgEviNg

© visitMons / Grégory Mathelot

© visitMons / Grégory Mathelot

© Grand-Hornu

Page 17: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

3332

MoNs & strépy-thiEuVanaf 20,50€ per persoon. Menu niet inbegrepen – minimum 20 personen.

programma10u00 Aankomst Grote Markt van Mons, welkom bij

visitMons

10u15 Geleid bezoek aan het historische centrum van Mons. Vertrekkend van op de Grote Markt bij het beroemde aapje, brengt deze ontdekkingstocht ons langs het Stadhuis en zijn salons, langs oude straatjes, het Belfort (buitenzijde), de Collegiale Kerk Van de Heilige Waldetrudis en zijn schatkamer (afhankelijk van beschikbaarheid van deze gebouwen)

12u15 VRIJ MIDDAGMAAL : Vertrek met de autocar naar het restaurant (in Mons, in de omgeving of dichtbij het Canal du Centre). Mogelijkheid om het middagmaal te nemen in de Cantine des Italiens* – op voorhand te reserveren. Voor andere plaatsen zie lijst pagina 34-36.

15u00 Aankomst in Strépy-Thieu – toegang tot de top van de scheepslift en bezoek van de spektakeltoer “Land van Uitblinkers”

17u00 Afdaling van de grootste kabel-scheepslift ter wereld per boot

18u00 Einde van het programma

Mogelijk vanaf 1 april tot 31 oktober 2016 van woens-dag tem zondag (zondag vanaf 12u30)

INFRASTRUCTUUR EN DIENSTEN

Voor personen met beperkte mobiliteit kunnen som-mige delen van het Stadhuis niet toegankelijk zijn.

Inbegrepen in de prijs : bezoeken en excursies zoals hierboven beschreven.

Niet inbegrepen in de prijs : verplaatsing per autocar, maaltijd, drank en andere persoonlijke uitgaven.

OPMERKINGEN

Minimum 20 deelnemers : 1 gratis toegang per twintig betalende.

De uurregeling en het traject per boot worden regel-matig aangepast aan de weersomstandigheden of door technische storingen buiten onze wil om.

* +32 (0) 64/ 24.78.32

MoNs, gEluKstad, à la CartEVanaf 36€ per persoon, afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 personen)

programma10u00 Aankomst in Mons of in het station (NMBS)

10u30 Geleid bezoek aan het historische centrum van de stad en de schatkamer van de Collegiale van de Heilige Waldetrudis

12u30 Middagmaal in een horecazaak in het centrum of in de regio

14u30 Geleid bezoek naar keuze in de stad, mogelijkheid om een tentoonstelling of museum te bezoeken (vrij bezoek of geleid bezoek, naar keuze)

Einduur hangt af van het gekozen programma

informatie en reservatieV.Z.W. Voies d’Eau du HainautRue des Clercs, 317000 MonsTél  : +32 (0) 65/39.71.83Fax  : +32 (0) 65/[email protected]

I

MoNs EN dE rEgioVanaf 40€ per persoon, afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 personen)

programma10u00 Aankomst bij Grand-Hornu, geleid bezoek

aan de industriële site en het MAC

12u00 Vertrek naar Mons

12u30 Middagmaal in een horecazaak in het centrum of in de regio

14u30 Geleid bezoek aan het historische centrum van de stad en de schatkamer van de Collegiale Kerk van de Heilige Waldetrudis

16u30 Einde van het programma

oNtdEKKiNgstoCht door MoNs EN ééN vaN zijN brouwErijENVanaf 31,50€ per persoon, afhankelijk van het menu en van de gekozen brouwerij (minimum 20 pers)

programma10u00 Onthaal bij visitMons en documentaire film

10u30 Geleid bezoek door het historische centrum

12u30 Middagmaal in een horecazaak in het centrum of in de regio

14u30 Vertrek naar de brouwerij van Saint-Feuillien of Blaugies

15u00 Geleid bezoek en proeverij

17u00 Terug naar het centrum van Mons

dE slag bij MoNs op hEt spoorVanaf 40€ per persoon, afhankelijk van het gekozen menu (minimum 20 personen)

programma10u00 Onthaal en geleid bezoek aan het Mons

Memorial Museum rond 14-1812u00 Middagmaal in een horecazaak in het

centrum van Mons14u00 Documentaire film « The First and the Last »

in de boutique Mons 201514u30 Geleid bezoek aan boord van uw autocar

met onderweg de belangrijkste plaatsen uit de Slag bij Mons van 23 augustus 1914

17u30 Terug naar Mons-Centrum of 18u30 als u kiest voor de uitbreiding tot in Audregnies

MoNs - sChooluitstapVanaf 12€ / persoon – minimum 20 kinderen

programma09u30 Onthaal in visitMons en documentaire film

10u00 Geleid bezoek aan de Grote Markt met zijn beroemde aapje, het Stadhuis

11u00 Geleid bezoek aan het Regionaal Museum voor Natuurwetenschappen

12u00 Picknick

13u30 Vrij bezoek aan het museum van de Doudou

15u00 Einde van het bezoek

© visitMons / Grégory Mathelot

© WBT - Ricardo de la Riva

© Laura Geerts

© Ville de Mons

© Grand-Hornu

© visitMons / Grégory Mathelot

Page 18: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

3534

lijst vaN horECazaKEN EN saMENstElliNg vaN MENu’s (geen dranken). Deze lijst kan ondertussen aangepast zijn.

NaaM/adrEs MENu 1 MENu 2 CapaCitEit

le saint-germainGrand-Place 12

7000 Mons0032 (0) 65 33 66 37

www.lesaint-germain.be

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille

(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Gevuld flensje met Parmaham en seizoensfruit

ofScampi’s in saus op basis van tomaat.

Gevulde Kalkoenrollade, aardappelkrokettenof

Kabeljauwhaasje met preisaus, aardappelen (pommes duchesse)

Charlotte met chocoladeof

Huisgemaakt ijs

200 pers. Gelijkvloers

en op de verdieping

Copenhagen taverneGrand-Place, 11

7000 Mons0032 (0)65 33 56 20

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille

(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Soep

Zalm in bearnaise-saus, frietjes

Chocolade-mousse

30 pers. Gelijkvloers en 50 op de verdieping

le royalGrand-Place 7

7000 Mons0032 (0) 65 35 49 03

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille

(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Kroketten-duo (Kaas en Breydelham)

Rundsbrochette, frieten of kroketten, sla en brood

Speculoosbavarois

110 plaatsen op de drie

verdiepingen

NaaM/adrEs MENu 1 MENu 2 CapaCitEit

le CarillonRue d’Havré, 1/3

7000 Mons0032 (0) 65 34 73 47

www.carillonmons.be

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Tongrolletjes en zalmof

Terrine van de Chef en bijhorende ajuinenconfituur

of Bord met calamares en gefrituurde scampi’s

Kabeljauw met currysaus, groentjes en aardappelen (pommesduchesses)

OfKalkoenslapje, saus van boschampignons,

krokettenOf

Stoofvleesà la flamande, frietenOf

Varkensribbetjes à la Berdouille

ChocolademousseOf

IJs soesjesOf

Chocoladedessert met gesmolten chocolade

Maximum 2 gerechten per service

120 pers. Gelijkvloers

en op de verdieping

la petite provenceGrand-Place, 26

7000 Mons0032 (0) 65 33 70 57

www.petiteprovence.be

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Seizoensterrine

Wit van gevogelte met gekonfijte abrikozen en witte wijn

2 bollen vanille-ijs

70 pers op gelijkvloers en 50 pers.

op de verdieping

restaurant MarchalRampe Sainte-Waudru, 4

7000 Mons0032 (0) 65 31 24 02

Open alle dagen voor groepen behalve op zaterdagavond en

zondagmiddag

www.marchal.be

/

Kaastaart van Mons, seizoenssalade

Kippenfricassée met Saint Feuillien

Bladerdeeggebak met aalbessen

78 pers. in 2 zalen (58 + 20)

le baillyRue de Nimy, 8

7000 MONS0032 (0) 65.35 29 79

Gesloten op maandag en zondag (soms ook dinsdag-

en zaterdagmiddag) www.restolebailly.be

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

Pagnon Borain (streekgerecht – gebak)

Menu AKroketten van Belgische kaas

Tartaar van rund ( niet geprepareerd) ; frieten, sla

Coupe Speculoos

Menu BScampibrochette met look

Kaasbacon op basis van Belgische kazen (Maredsous, Cobourg, Moutarde

à l’ancienne) – frietenDame blanche

Menu CGerookt zalmrolletje –

ricotta met kruidenGoujounettes van gepaneerde vis –

tartaarsaus van het huis - frieten Verwenkoffie

60 pers.

© visitMons / Grégory Mathelot

Page 19: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

3736

NaaM/adrEs MENu 1 MENu 2 CapaCitEit

CocotteRue des Archers, 43

7000 Mons0032 (0)475 91 29 04

Gesloten op maandag en dinsdagwww.cocottemons.be

/

3 voorgerechten : seizoenssalade, groentenhummus, zoute taart

Kippenstoofpot met seizoensgroenten

Dessert + koffie

30 pers.

Cafétaria du waux hallAvenue Reine Astrid, 22

7000 Mons

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

PagnonBorain (streekgerecht – gebak)

Kroketten van Noordzeegarnalen, groenten

Baskische kip, paellarijst

Fruitsorbet van het seizoen

60 pers.

Club house grand-largeRue du Grand-Large, 2A

7000 MONS00 32 (0)65 39.02.59

gesloten op maandag

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

PagnonBorain (streekgerecht – gebak)

Menu AKaaskroket

Kalkoenpastei met mediterrane groentjes, parmesaansaus en krokante aardappelen

Moelleux van chocolade

Menu BRundscarpaccio –

Parmesaanschilfers – basilicumolie Zalmhaasje op een bedje van spinazie –

safraansaus – aardappelen (pommes duchesses)

Nougat-ijs

Menu CStoofpotje van scampi’s met basilicum en

courgettesKoolvisfilet met aubergines en mozzarella

– crumble van gekonfijte tomaatjes – oreganoroomsaus en rijst

Coupe speculoos

60 pers.

Château d’havréRue du Château, 30

7021 Havré0032 (0)65 87.25.35

Gesloten : weekends en feestdagen

Groentesoep

Varkensribbetjes à la Berdouille(streekgerecht)

PagnonBorain (streekgerecht – gebak)

Mengelmoes van geitenkaas en rauwe hesp

Parelhoen-rolletje

Fruittaart

179 persw.

le fourquetRue de la Frontière, 438

7370 Blaugies0032 (0) 65 69 00 79

/

Vijgenpasta op basis van Darbyste bier

Suprême van gevogelte à la Moneuse met groentjes, frieten

Huisgemaakt ijs

supplément van 3,50€/persoon

54 pers.

algEMENE vErKoopvoorwaardEN

reserveringenReserveringsaanvragen zijn mogelijk van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u30 (uitgezonderd feestdagen) en moeten minstens 15 dagen voor de gekozen datum schriftelijk worden bevestigd (e-mail, fax, post). In dit schrijven moeten de datum, het tijdstip en de taal van het bezoek worden vermeld, alsook het aantal personen en het profiel van de groep (kinderen, volwassenen, senioren, speciale kenmerken,…). Vervolgens zal het VVV-kantoor de groepsverantwoordelijke een schriftelijke bevestiging bezorgen. Elke groep die 10 dagen voor het geplande bezoek nog geen bevestiging heeft ontvangen, wordt verzocht contact op te nemen met de reserveringsdienst op +32 (0)65/40.53.48. Op de dag van het bezoek meldt de groepsverantwoordelijke zich – met de bevestiging op zak – op de plaats die in de bevestiging werd aangegeven.

Voor een dagje uit moet ten laatste 10 dagen voor het bezoek een voorschot ter waarde van de helft van het totaalbedrag worden overgemaakt op het rekeningnr. vermeld op de officiële bevestiging die door het VVV-kantoor werd ondertekend. De naam van de groep en de bezoekdatum moeten in de mededeling staan. Het saldo zal worden betaald bij aankomst van de groep (enkel contant of via betaalkaart). Zonder voorschot wordt de reservering niet in aanmerking genomen. In het geval van een annulering (behoudens bij overmacht) op minder dan 8 dagen van de geplande datum, blijft het voorschot in handen van het VVV-kantoor (vanwege herroeping). Indien de groep op de bezoekdag kleiner zou zijn dan het verplichte minimumaantal van 20 personen, rekent het VVV-kantoor een forfaitair bedrag aan voor de effectieve deelname van 20 personen. Voor rondleidingen moet het volledige bedrag op voorhand worden overgemaakt (gevraagde bedrag) aan het VVV-kantoor. Dit bedrag moet ten laatste 10 dagen voor het bezoek worden overgemaakt op het rekeningnr. vermeld op de officiële bevestiging die door het VVV-kantoor werd ondertekend. De naam van de groep en de bezoekdatum moeten in de mededeling staan. Een gids kan 1 tot 20 personen begeleiden. Bij meer dan 20 personen moet een tweede gids worden gereserveerd.

Groepen die een factuur wensen te ontvangen, moeten dit in het aanvraagformulier vermelden en hun gegevens meedelen zodat de factuur kan worden opgestuurd (naam en voornaam van de penningmeester, telefoonnummer, e-mailadres, postadres, btwnummer {indien nodig} en de meldingen die de groep erop wenst te zien staan). De factuur zal na afloop van het bezoek worden opgestuurd en de betaling moet worden verricht binnen de 14 dagen na ontvangst van de factuur.

vertragingGelieve bij vertraging te verwittigen: +32 (0)65.40.53.48.- van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u30: de gidsendienst van het VVV-kantoor van de stad Mons op +32 (0)65.40.53.45- op zaterdag tussen 9u30 en 17u30 aan het onthaal van het Huis voor Toerisme van de streek Mons op +32 (0)65.33.55.80- in weekends en op feestdagen tussen 9u30 en 16u30 (van november tot april) of tussen 9u30 en 17u30 (van mei tot

oktober) aan het onthaal van het Huis voor Toerisme van de streek Mons op 0032 (0)65.33.55.80- buiten de kantooruren: de gids zelf (de gegevens staan vermeld op de schriftelijke bevestiging van het bezoek)In functie van de beschikbaarheid van de gids zal het bezoek worden ingekort of verlengd. Als de groep meer dan 30 minuten op zich laat wachten zonder iets van zich te laten horen, is de gids niet langer beschikbaar en is het totaalbedrag voor het bezoek verschuldigd.

annuleringAnnuleringen moeten minstens 8 werkdagen voor de bezoekdatum (uitgezonderd bij overmacht) worden gemeld. Ze mogen uitsluitend schriftelijk worden aangekondigd (brief, fax, e-mail), waarbij de datum van de brief, fax of e-mail als bewijs geldt. Voor elke niet-geannuleerde reservering binnen de opgelegde termijn waarbij de groep zich niet meldt op de dag van het bezoek (uitgezonderd bij overmacht), zal de verrichte storting niet worden terugbetaald en zullen de diensten van de gids(en) evenals de maaltijden (in het kader van een dagje uit) u worden aangerekend. Het betaalde bedrag wordt niet terugbetaald.

tarievenDe prijs van het gegidst bezoek omvat enkel de prestatie van de gidsen en eventueel de toegangsprijs van het museum en de tentoonstellingen.In de prijs van een dagje uit zit alles begrepen: bezoeken, gids(en), toegang tot de verschillende locaties van het programmaopgesteld met het VVV-kantoor, lunch (behalve dranken), documentatie (behalve privéaankopen) – service inbegrepen.

Page 20: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

3938

Dossiernummer :

aaNvraag voor EEN bEzoEK MEt gids.

Gelieve minstens 14 dagen op voorhand te reserveren. Zowel de gids(en) als de toegang tot een bezienswaardigheid is onder voorbehoud van beschikbaarheid. Onze dienst gegidste rondleidingen zal uw reservatie zo spoedig mogelijk bevestigen.

Mogen wij u vragen dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen.

Datum van aanvraag :

Gevraagd bezoek :

Gewenste datum en uur :

Taal :

Naam van de groep :

Profiel van de groep : c Onderneming c Vereniging c Individueel

c Touroperator / Reisbureau : ……………………………………………………

c Secundair onderwijs c lager secundaire onderwijs c hoger secundaire onderwijs

c Hogeschool c Universiteit

c Andere : ………………………………

Type van het profiel : c Volwassenen c Senioren c Familie c Studenten c Schooljongen (leeftijd : ……………..)

c Mindervaliden c Andere : ……………………………..

Aantal personen :

Aantal gidsen :(1 gids voor max 20 personen)

Naam verantwoordelijke groep :

GSM verantwoordelijke : Naam en GSM van de persoon die de groep begeleidt tijdens het bezoek (indien verschillend):

Emailadres verantwoordelijke :

Postadres verantwoordelijke :

het totaal bedrag moet minstens 10 dagen voor het bezoek betaald worden, in functie van de bevestigde deelnemers.de betaalde tickets worden niet vergoed.

c Kruis dit aan indien u een bewijs van betaling wenst.Gelieve alle velden in te vullen.

alleen voor scholen, administraties, ondernemingen: c Kruis dit aan indien u een betaling per factuur wenst.De betaling per factuur moet geldig worden verklaard door het Huis van Toerisme.Gelieve alle velden in te vullen.

Facturatiegegevens : Naam van de onderneming:…………………………………………………………………………………………........Verantwoordelijke facturatie: ……………………………………………………………………………………………...Mailadres: …………………………………………………………………………………………………….....................Telefoon: ……………………………………………………………………………………………………......................Adres voor facturatie: ……………………………………………………………………………………………………...BTW Nummer: ……………………………………………………………………………………………………..............Specifieke opmerkingen te vermelden op de factuur:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………..…………………………………

Bijzondere opmerkingen :

Datum gelezen en goedgekeurd, Handtekening

Gelieve het ingevulde formulier terug te zenden naar [email protected]

Page 21: Uitstappen en geleide bezoeken - Groepen 2016

Volg ons op :

www.visitmons.be

Download gratis de mobiele app Visit Mons, beschikbaar

op Google Play en Apple Store :

visitMonsGrand-Place, 27 – 7000 Mons – BelgiqueTel : +32 (0) 65/33.55.80E-mail : [email protected]