Uiterwaardvergraving Meinerswijk Arnhem 2014

1
Planning 1 Projectbesluit 2 Voorbereiding werkzaamheden 3 Schop in de grond 4 Oplevering waterveiligheid 2011 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 N O Z W 0 600 m Effect Waterstanddaling van 7 cm bij hoogwater. Meinerswijk Stadsblokken ARNHEM - NOORD Nederrijn ARNHEM - ZUID A325 John Frostbrug De brugpijlers van de John Frostbrug worden verstevigd. Nederrijn puinsteen zomerkade De oever wordt ontdaan van puinsteen en lage begroeiing om de rivier beter te laten stromen. oeverwal De oeverwal wordt 0,5 – 1.0 meter hoog. De zomerkade wordt verlaagd zodat er bij hoogwater meer ruimte voor de rivier is. Er wordt een geul gegraven waar altijd water in staat. Hoeveel hangt af van het waterpeil van de Rijn. Plas van Bruil Nederrijn zomerkade Plas van Bruil geul geul reparatie Sleuteldam geul Mandelabrug 1 2 2 1 Uiterwaardvergraving Meinerswijk In de uiterwaard graven we grond weg zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren. Daarnaast zorgt deze maatregel voor een goede afvoerverdeling van het water over de Rijn en IJssel. plangebied gewijzigde / nieuwe situatie nieuwe, verwijderde of vervangen objecten nieuwe kade/dijk/wal verlaagde zomerkade geul groene rivier stroming rijksweg (provinciale) weg ‘tekst’ Kaartlegenda: geul dempen gemaalsloot verwijderen struweel tussen bomenlaan reparatie Sleuteldam Kaartschaal: Er komt een geul ten westen van de plas van Bruil. Deze geul wordt aangetakt op de Nederrijn. aug 2012 / 20 oeverwal

description

De Rijn gaat meer water afvoeren als onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier. In de uiterwaard van Meinerswijk Arnhem wordt een geul gegraven zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren. Daarnaast zorgt deze maatregel voor een goede afvoerverdeling van het water over de Rijn en IJssel. Door het afgraven van delen van de uiterwaard krijgt de rivier bij hoogwater meer ruimte. Door natuurlijke processen (aanslibbing) zijn de uiterwaarden de afgelopen eeuwen steeds hoger komen liggen. Het geheel of gedeeltelijk afgraven van uiterwaarden en deze daardoor te verlagen, levert een bijdrage aan rivierverruiming. Ook kan de verlaging gestalte krijgen door in de uiterwaard een geul aan te leggen, of een bestaande strang (oude rivierloop) uit te diepen. Uiterwaardverlaging kan vaak worden gecombineerd met de winning van klei of zand. Met de uiterwaardvergraving Meinerswijk wordt het ongewenste verschil tussen de IJssel- en Rijnafvoer gecorrigeerd.

Transcript of Uiterwaardvergraving Meinerswijk Arnhem 2014

Page 1: Uiterwaardvergraving Meinerswijk Arnhem 2014

Planning

1 Projectbesluit2 Voorbereiding werkzaamheden3 Schop in de grond 4 Oplevering waterveiligheid

2011 2012 2013 2014 2015

1 2 3 4

N

O

Z

W

0 600 m

Effect

Waterstanddaling van 7 cmbij hoogwater.

Meinerswijk Stadsblokken

A R N H E M - N O O R D

Nederrijn

A R N H E M - Z U I D

A325

John Frostbrug

De brugpijlers van deJohn Frostbrugworden verstevigd.Nederrijn

puinsteen

zomerkade

De oever wordt ontdaan van puinsteen en lage begroeiing om de rivier beter te laten stromen.

oeverwal

De oeverwal wordt0,5 – 1.0 meter hoog.

De zomerkade wordt verlaagd zodat er bij hoogwater meer ruimte voor de rivier is.

Er wordt een geul gegraven waar altijd water in staat. Hoeveel hangt af van het waterpeil van de Rijn.

Plas vanBruil

Nederrijn

zomerkade

Plas van Bruil

geul

geul

reparatieSleuteldam

geul

Mandelabrug

1

2

2

1

Uiterwaardvergraving Meinerswijk

In de uiterwaard graven we grond weg zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren. Daarnaast zorgt deze maatregel voor een goede afvoerverdeling van het water over de Rijn en IJssel.

plangebied

gewijzigde / nieuwesituatie

nieuwe, verwijderde ofvervangen objecten

nieuwe kade/dijk/wal

verlaagde zomerkade

geul

groene rivier

stroming

rijksweg

(provinciale) weg

‘tekst’

Kaartlegenda:

geul

dempengemaalsloot

verwijderen struweeltussen bomenlaan

reparatieSleuteldam

Kaartschaal:

Er komt een geul ten westen van de plas van Bruil. Deze geul wordt aangetakt op de Nederrijn.

aug 2012 / 20

oeverwal