Uiltje herfst 2013

30
Het Uiltje Herfst 2013

description

Seizoenlijks tijdschrift van JNM NWB Het uiltje voor herft 2014: http://issuu.com/groentjes4ever/docs/uiltje_2.0

Transcript of Uiltje herfst 2013

Het UiltjeHerfst 2013

Voorwoord

Beste ouders en jnm’ers ,Met veel trots stel ik jullie in di t Uil t je ons nieuwe bestuur voor. Het is di t jaar wat moeilijker geweest dan andere jaren om voor iedereen een geschikte funct ie te vinden, maar na lang vergaderen en discussiêren zijn we er allemaal ui tgeraakt.We hebben waardig afscheid genomen van Mathias en Isabelle. Twee bestuursleden die toch heel wat voor onze afdeling hebben betekend, enorm hard bedankt daarvoor. Ook moeten we het (t ijdelijk) zonder Laura en Milena stellen. Laura heef t besloten om het een jaart je rust iger aan te doen binnen JNM en Milena gaat haar beste beent je volgend jaar waarschijnlijk in het bui tenland voorzet ten waardoor er in ons bestuur heel wat geschoven moest worden. Maar gelukkig wordt die leegte opgevuld door nieuwe bestuursleden zoals Eva, Marcel en Tat jana.Ook hebben we na het vorige werkjaar een grondige evaluat ie gehouden van wat we al gerealiseerd hebben en waar we nog naartoe willen. We zijn tot de conclusie gekomen dat onze afdeling te hard werkt voor wat ze aankan. Met andere woorden, het is zeer zwaar geweest om elk weekend één of zel fs twee act ivi tei ten te voorzien, daarenboven nog een herfstweekend, een pannenkoekenslag en twee zomerkampen te organiseren en ook nog eens heel ons lokaal op te ruimen om er weer een aangename plaats van te maken voor act ivi tei ten (filmavond, knutselen, kerst feest je, ...) en vergaderingen. Ik

ben zeer blij met al wat we de vorige jaren hebben kunnen realiseren en de manier waarop we voorui t zijn gegaan, maar we kunnen di t tempo de volgende jaren niet meer aan, of iedereen binnen het bestuur is opgebrand. Daarom, beste ouders, hebben wij besloten di t jaar onze act ivi tei ten te beperken tot minstens 1 act ivi tei t per leef t ijdsgroep (Piep-Kwaak-Oehoe) per maand en géén zomerkamp meer te organiseren (wel nog een herfstweekend en pan&koekenslag).Wij zouden graag iedereen willen aanraden een nat ionaal kamp te volgen, deze zijn alt ijd bijzonder leuk en je leert er héél veel leuke nieuwe jnm’ers kennen!Tot zover de ui t leg over de veranderingen van volgend werkjaar. Di t wil t niet zeggen dat er minder jnm-plezier zal zijn di t jaar, integendeel! We maken op elke act ivi tei t gewoon t ien keer zoveel plezier om het minder aantal act ivi tei ten te compenseren!We beginnen di t jaar op 28 september met onze startdag in ons lokaal in het domein de Drie Fonteinen waar we ook graag de ouders zouden bijhebben voor een hapje en een drankje. Verder zijn er nog enkele geweldige act ivi tei ten gepland zoals: terug van weggeweest, het kerst feest je(!), ons herfstweekendje (31 okt- 3 nov), nacht van de duisternis, mosgraffit i maken, de doop van de nieuwe Oehoe’s, en ga zo maar door. Genoeg dus om jullie een hele herfst warm te houden!Wij hebben er enorm veel zin in!Jullie nieuwe bestuur met nieuwe voorzi t ter. Elias

Zomerkampen

Piepkamp

Panique au Village

Bale au pedallesPanique au velo

Le grand ballon1423.7m

NieuwVoorzitter::EHBO

Elias

Linde

Eline

Charlotte

Emile

Secretaris

Ping Redacteur

Kwaak Oehoe

WebmasterHamster

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]/70 35 85

[email protected]

BestuurNieuwVoorzitter::EHBO

Shana

Sofie

Eva

Marcel

Tatjana

PiepbeheerBoomgaard

Natuur

MilieuBxl Ring

Matras

Perspromo

[email protected]/024290

[email protected]/61 26 73

[email protected]/740232

[email protected]/538296

[email protected]/33 17 13

ArtikeltjesIngeduffeld onder een deken van fijnstof ligt de stad Gent. Lekker gezellig, zou je denken. Maar in feite is dat dekbed te dik. In dit jaar werd de Europese fijnstofnorm (50 microgram per m³) er al 35 keer overschreden. Nergens anders in Vlaanderen is het probleem zo groot. En ja, het is wel degelijk een probleem. Fijnstof mag je dan niet zien, horen, voelen of ruiken, maar de macromini roetdeeltjes (die uitgestoten worden door auto’s) worden wel met de rest van de lucht mee ingeademd. Ze nestelen zich dan in onze longen en maken ze alsmaar zwarter. Maar de mensen doen er alles aan om onder dit verstikkende laken uit te kruipen. Het Gents Milieufront heeft het startschot gegeven om de hoge pieten van de stad te laten zien dat dit zo niet langer kan. Ze roepen de Gentenaars op om witte lakens buiten te hangen. Het fijnstof zal zich erin nestelen en ze in 3 tot 4 weken zwart maken. Als het zover is, worden alle lakens opgehaald. Op de autoloze zondag (22 september) worden ze dan afgegeven aan de Gentse schepen van milieu zodat zij het probleem met eigen ogen kan zien. Hopelijk zal ze er dan ook snel iets aan doen. Strak plan, niet? Jazeker, enkel 1 probleempje: niet iedereen heeft nog witte lakens in huis. Maar daar heeft het Milieufront iets op gevonden! Het Universitair Ziekenhuis Gent had er nog wel op overschot, dus die mochten ze wel hebben. Maar als je zelf nog een overvloed aan witte dekens heb liggen, aarzel dan niet om dat te melden!

Meer info? www.tinyurl.com/witte-lakens-actie Heb je zelf een geniaal idee om iets te doen aan al die vervuiling? Schreeuw het uit en misschien kunnen we het samen wel waar maken!

Gent in actie

Fijn stof in het nieuws: Klik hier

Artikeltjes Oe-hoe! Of is het fwrrrriiiieeh?

Wat voor geluid een uil maakt, kan je horen in de link hieronder. Maar wat valt er nog meer te zeggen over deze interessante diertjes?

In het algemeen hebben uilen een rond, afgeplat gezicht met grote naar voren gerichte ogen die vast in de schedel staan. Om in diverse richtingen te kunnen kijken moet een uil dus steeds de kop draaien, wat ze dan ook zeer goed kunnen. De grote ogen maken het mogelijk ook in het donker goed te zien. Uilen hebben een haaksnavel en krachtige klauwen aan hun poten, die vaak dicht bevederd zijn. Aan de voorrand van de handpennen van de vleugel dragen uilen een donsachtige franje, wat de vleugel in vlucht bijzonder geruisloos maakt. Ze kunnen daardoor vrijwel onopgemerkt op zoek gaan naar prooidieren, zoals muizen en andere kleine zoogdiertjes of vogels, en deze bij verrassing pakken. Veel uilen slapen overdag en jagen ‘s nachts. Overdag wordt een slapende uil soms lastiggevallen door luid alarmerende kleinere vogels. Door hun nachtelijke leefwijze worden ze soms ook nachtroofvogels genoemd. Uilen nestelen in een holle boom, op de grond of in gebouwen. Vaak bouwen ze niet zelf een nest maar nemen dat over van een andere vogel zoals een ekster, die ze verjagen of doden.

Uiterlijk

Uilen hebben een bijzonder goed gehoor. Ze zijn in staat om bij complete duisternis hun prooi te vinden. In een experiment wisten ze in 13 van de 17 gevallen een muis te vangen die in een compleet donkere kamer was losgelaten. Het spreekt dus voor zich dat ze zich tijdens de jacht voor een groot deel baseren op hun gehoor. Bij een aantal geslachten van de uilen is er sprake van asymmetrie in de ooropeningen. De oren van uilen bestaan uit een ooropening, die bij sommige soorten bedekt is met een oordeksel (operculum). De oren moeten niet verward worden met de oorpluimen die uilen zoals de ransuil (voor een foto, zie verder) hebben: oorpluimen worden door veren gevormd, en zitten ook niet op de plaats waar de ooropeningen zitten. De oorpluimen geven de status aan: een volwassen, sterke, gezonde uil met een groot territorium bezit grote oorpluimen. Jonge, zwakke, zieke of oude exemplaren bezitten kleinere oorpluimen.De asymmetrie van de oren bij uilen bestaat eruit dat de ooropeningen links en rechts niet op dezelfde hoogte zitten. Ook de vorm van de ooropening (in de huid, maar ook in de schedel) en van het oordeksel kan links en rechts verschillen. De functie van deze asymmetrie is een betere bepaling van de verticale richting waar geluiden vandaan komen. Het mechanisme werkt vergelijkbaar met de horizontale plaatsbepaling: geluiden uit een bepaalde richting komen iets eerder aan bij het ene oor. Uilen kunnen een verschil tot 30 microseconden in aankomsttijd tussen beide oren waarnemen (een microseconde is een miljoenste seconde). Coole beestjes hè?

Manier van jagen

Soorten in Belgi:eIn België leven 7 soorten uilen die in twee geslachten worden onderverdeeld, de Tytonidae en de Strigidae. Tot de Strigidae behoren de ransuil, de bosuil, de steenuil, de oehoe, de ruigpootuil en de velduil. Wie goed geteld heeft en een heel klein beetje van uilen weet, kan al voorspellen dat de enige Belgische uil van de Tytonidae de kerkuil is.

Lengte: 35-37 cmSpanwijdte: 84-98 cm

Bij ons een talrijke broedvogel. De soort heeft oorpluimen die goed opvallend zijn en is daardoor gemakkelijk van de andere uilen te onderscheiden. Ransuilen broeden in oude kraaiennesten of op roofvogelhorsten. Meestal in dichte naaldbossen. De ransuil jaagt ‘s nachts en in de schemering voornamelijk op woelmuizen. Hij komt voor in heel Europa en Azië tot op Spitsbergen en Groenland en tot in Afrika. ‘s Winters verzamelen de ransuilen zich vaak in groepen van enkele tientallen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Dit zijn de zogenaamde roestplaatsen.

De ransuil: Asia Otus

De bosuil: Strix alucoLengte: 37-39 cmSpanwijdte: 94-104 cm

De bosuil is iets groter dan de ransuil. Bosuilen broeden al heel vroeg in het jaar in holle bomen of nestkasten. De bosuil laat zich vroeg in het jaar goed waarnemen en verraad zijn aanwezigheid door zijn luide kenmerkende geroep. De soort leeft van kleine knaagdieren, egels, vogels en zelfs kikkers. Zijn verspreidingsgebied beslaat heel Europa en Azië en een deel van Noord-Afrika. De bosuil is een vrij algemene broedvogel in België.

De steenuil: Athena noctuaLengte: 21-23 cmSpanwijdte: 50-56 cm

De steenuil is met een lengte van zo’n 22 centimeter de kleinste uil van ons land. Hij is zeer gehecht aan zijn

nesthol in een knotwilg of onder een dak. Steenuilen jagen ‘s nachts op de grond op wormen,

grote insecten of reptielen. Ze komen voor van Zuid-Rusland tot en met Engeland, van het Middenoosten tot Noord-Afrika. In ons land is de Steenuil een algemene broedvogel.

Lengte: 60-75 cmSpanwijdte: 160-188 cm De oehoe is de grootste uil. Hij heeft lange oorpluimen en feloranje grote ogen. Hij leeft in bergen en bossen, het liefst bij rotsen, steile kliffen en oude bomen (vooral naaldbomen). Overdag rust de oehoe in oude sparren of dennen, in holen of holtes in de rotsen. Zijn nest bouwt hij op rotsrichels, af en toe in verlaten roofvogelnesten of in een schuur. De oehoe eet muizen, ratten, egels, hazen, vogels en zelfs katten. Dankzij herintroductie-programma’s is de laatste jaren het aantal oehoes in België sterk toegenomen.

De oehoe: Bubo bubo

De velduil,: Asio f lammeusLengte: 34-42 cmSpanwijdte: 90-105 cm

De velduil heeft strenge gele ogen. Ze eten vooral veldmuizen, maar ook andere muizen en vogels. Het zijn echte zwervers. In België geboren vogels trekken soms weg tot in Rusland, maar andere blijven hun leven lang hier. Velduilen broeden op de grond in duinvalleien en rietmoerassen. Er zijn helaas steeds minder velduilen in België, omdat er steeds minder rustige plekken te vinden zijn.

De ruigpootuil,: Aegolius funereus

Lengte: 24-26 cmSpanwijdte: 52-58 cm

De Ruigpootuil komt voor in Noord- en Midden-Europa . In Midden-Europa broedt de uil in uitgestrekte bossen. Sinds 1960 is er een uitbreiding van het verspreidingsgebied vastgesteld in West-Duitsland, Oost-België en Frankrijk. De Ruigpootuil is aangewezen op oude, bestaande holten van vooral de Zwarte Specht (in den en beuk). Overdag heeft hij als roestplaats naaldbomen nodig. In Scandinavië broedt de uil ook in hooggelegen berkenbossen. Noodzakelijk zijn open plekken in het bos om te kunnen jagen. De jacht vindt plaats vanuit een uitkijkpost. Hij lokaliseert de prooien uitsluitend op het gehoor. Het voedsel van de Ruigpootuil uit Midden-Europa bestaat voor 90% uit muizen en 9% uit vogels.

Lengte: 33-39 cmSpanwijdte: 85-93 cm

Deze prachtige uil nestelt veelal in schuren, bijgebouwen, ruïnes en dergelijke, soms ook in boomholten. De kerkuil jaagt ‘s nachts. Hij vliegt dan laag over de grond met een lichte veerkrachtige slag, verandert vaak van richting en blijft soms boven een bepaald punt hangen. Enkel op zijn uitzonderlijke scherpe gehoor kan hij zijn prooi lokaliseren en grijpen. Hij vangt meestal kleine knaagdieren. Schommelingen in het aantal prooidieren bepalen gedeeltelijk het broedsucces en de talrijkheid van de kerkuil.

De kerkuil: Tyto al ba

Zo, dat waren al le Belgische uilen in een notendop. Ik zou nog een hele tijd kunnen doorgaan, maar ik hoop dat jul lie nu toch al het een en ander geleerd hebben over deze coole beesten, en ik denk dat het anders saai wordt...

Activiteiten

PIEP7 tot 12

kwaak13 tot 15

Kwoehoe15

Oehoe16 tot 26

Activiteiten20- 22 September:Confituur-WEekendjeHet is misschien nog ver, maar ik weet zeker dat ge in uw hart de onrust al voelt : de zoete bloesems zijn tot wasdom gekomen en de Boomguaard kreunt reeds onder het gewicht zijner takken. Aan de einder gloort schuchter, maar vastberaden het confituurweekend. De achtste editie al, jawel.

Blokkeer dus de datum: 20-22 september is het feest in Brussel. U bent steeds welgekomen om het even wanneer u binnenvalt. De prijs is 5euro per nacht. Een convo volgt als u zich inschrijft en de datum genaderd is zoals enkel de toekomst dat kan. Tot Dan!

20-22 september:

Trollenfeest

Wanneer: vrijdag 20/09, 16 uur t.e.m. zondag 22/09, 17 uurWaar: Kasterlee, bij de Hoge Rielen (niet in tenten)Deze activiteit is georganiseerd door de nationale werking van JNMMeer informatie en inschrijven: www.jnm.be/trol lenfeest

P iepers al ler hande, verenig u! Strijdt samen met uw landgenoten voor het overleven van onze geliefde, maar, tot onze grote spijt , ernstig bedreigde Krul levaar! Wij kunnen deze prachtvogel toch niet in de maag van onze vleesetende medemens laten verdwijnen? Tuurlijk niet. Daarom wordt gij opgeroepen voor dit weekend, samen met uw vriendjes van op kamp (of anders samen met de vriendjes die gij op dit trol lenfeest zult maken). Lach met hen, eet met hen, speel met hen, ontdek met hen, kruip met hen in uw warm bed en red met hen de Krul levaar!

Staat gij al te trappelen om te vertrekken, maar kijken uw ouders een beetje bedenkelijk? Toon hen de weg naar deze site: www.jnm.be/trol lenfeest en zij zul len al hun twijfels in rook op zien gaan. Zij zul len u meteen inschrijven, zeg ik u! (En maar goed ook, want dat is verplicht.)

Tot dan, gij machtige pieper!

20-22 september:

ininazofeWanneer: vrijdag 20/09, 19u30 t.e.m. zondag 22/09, 12uWaar: LangdorpDeze activiteit is georganiseerd door de nationale werking van JNMMeer informatie en inschrijven: www.jnm.be/ininazofe

Al les zit tegen. Terug naar school gaan is echt balen. De late zomerzon lonkt vanachter het dubbele glas van het venster, en roept zotte kampherinneringen op die je nu, in het midden van de les, echt niet kan gebruiken. Met een diepe zucht bedenk je hoe hard je iedereen van nationaal mist. Tot die ene, gezegende vrijdag komt, waarop je eindelijk op ininazofe mag vertrekken om nog eens een weekend met al die vrienden te beleven! Zot hard lachen, lekker eten, nieuwe plantjes, dikke Bertha, F UIF! maar toch genoeg uren slaap: het zal er al lemaal zijn. Je zwaait je rugzak over je schouders. Springt op de trein. Je bent vertrokken!

Of ben je zo’n stakker die nog niet mee is geweest op een nationaal kamp? Snak je naar een snuifje van je leeftijdsgenoten uit andere afdelingen? Dit is het moment! Ook al ken je nog niemand als je aankomt, bij je vertrek zul len er velen zijn om je te omarmen en uit te kijken naar de volgende gelegenheid om je te zien.

Deze kans kan je niet laten liggen. Inschrijven dus maar!

28 september:

STARTDAGNa een zalige zomer vol kampen en een saaie eerste maand september is het zover! JNM is terug!!! En hoe kunnen we het jaar beter starten dan met een Startdag! Eén waar we gaan proeven waar JNM nu juist voor staat, waarom noemen wij eigenlijk Jeugdbond voor Natuur en Milieu? Jullie komen het allemaal te weten en zullen het aan de lijve ondervinden. Wij zijn alvast klaar voor een beest ig jaar! Jullie?P S.: Neem jullie vrienden mee!

Wanneer: van 14u tot 17u30Waar: Lokaal in domein de Drie Fonteinen (klik hier om te weten waar dat juist is: jnm.be/noordwest/afspreek)

De ouders en andere geïnteresseerden worden na de act ivi tei t ui tgenodigd om nog een hapje en drankje te komen versnipperen op ons lokaal en terwijl zullen er ook foto’s van de kampen en andere act ivi tei ten getoond worden. En stellen we even JNM Noordwest-brabant aan jullie voor! Vragen kunnen ook gesteld worden.

Waar: LokaalWanneer: 28 september 2013 van 17u30-...Wie: iedereen, ook ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s, tantes, nonkels, vrienden, vriendinnen,...

5 oktober:Nazofe30 JAAR JNM!

30 JAAR JNM! (=nazofé) Wanneer: vanaf 14 uur Waar: de Minus One in Gent Voor: Alle (-ex)JNM-leden! (inclusief Oude Sokken)

Deze act ivi tei t is georganiseerd door de nat ionale werking van JNM. Meer info, inschrijven en insturen foto’s: www.jnm.be/30jaar Het is de 30ste verjaardag van onze jeugdbeweging! Voor deze gelegenheid wordt het nazofé eens een ander kleedje aangetrokken. Om een voorbeeld te geven: ook oude sokken en -12jarigen zijn welkom di t jaar! (Die laatste categorie kan best wel vertrekken voor de Algemene Vergadering om 19u, dat is toch saaie volwassenenpraat ;p.) Ook zal er een fotowedstrijd zijn, stuur alvast je mooiste plaat je in! Daarnaast wordt van iedereen die eten wil, verwacht een vegetarisch gerecht mee te brengen voor het giga-buf fet. De fui f beloof t nog grootser te worden dan gewoonlijk. Als ik jullie interesse heb kunnen prikkelen, nemen jullie zeker een kijkje in het volledige programma op de si te, nietwaar? Let wel: INSCHRIJVEN VERP LICHT en mogelijk TOT 30 SEPT EMBER.

12 oktober:

Nacht van de duisternis

Wanneer: 17u tot 23u Meenemen: enkele heerlijke gerechten

Met de nacht van zaterdag 12 oktober organiseert de bond van beter leefmilieu de 18de editie van de Nacht van de duisternis . Anderzijds is 2013 het jaar van de muis, en organiseert JNM de muizenrevolutie. Wij nemen deel aan beide evenementen door enerzijds een natuur en milieugerichte f ilm te bekijken en een smakelijk avondmaal te eten in de duisternis van ons lokaal, en anderzijds een muizentocht tussen de f ilm door te doen.

(De bedoeling is dat iedereen een gerechtje meeneemt voor ons avondmaal in de duisternis, en uiteraard naar aloude JNM-tradities blijven we vegetarisch.)

Mosgrafitti

19 oktober:

Wanneer: 14 tot 17uWaar: Lokaal in het domein 3 fonteinen.

Ergens uit de stromen van het internet is er eens een leuke foto opgedoken. Daarop staat een recept uitgetekend om de coolste graffiti van de wereld te maken! Namelijk levende mos graffiti...

Deze activiteit gaan we deze magische brij maken om daarmee als echte gangsters graffiti te spuiten in V ilvoorde.

sterretjes mos

25 oktober:

Doop kwoehoes: Deel II

Het tweede deel van de doop van de kwoehoes is nog strikt geheim! Daarom dat jul lie enkel de datum teweten komen in dit Uiltje. Stuur het condewoord op, en misschien kom je meer teweten.

Doop kwoehoes: Deel II

31 Oktober-3 November

Herfstweekendje

Het landschap veranderd van kleur en de blaadjes val len van de bomen. Tijd voor het herfstweekendje! Ravotten in de bossen en spel letjes al ler hande staan zeker op het programma. Schrijf je dus snel in door gebruik te maken van de inschrijvingsknop op de site of door een mailtje te sturen naar

[email protected].

Al le praktische info staat in de convo, die je krijgt wanneer je je inschrijft.

16 november:dag van de natuur

Wanneer: van 10u tot 17u --> let wel: piepers pas vanaf 14u Waar: Het Beverbos in Wemmel(klik hier om te weten waar dat is: jnm.be/noordwest /afspreek)

De dag van de natuur kondigt zich weer aan. En

natuurlijk gaan wij die vieren. We gaan de natuur een handje helpen

door beheerswerken te doen in het zalige Beverbos (met af en toe een spel letje

tussen natuurlijk).

Dus kom maar af! We gaan ons weer eens kapot amuseren!

zilverschoon

16 november: 23 november:

Herfstpiepers

zilverschoon

Wanneer: 14 tot 17uWaar: ons lokaal in het domein de Drie Fonteinen

Een zaterdag in november. De herfst laat van zich horen, maar wij, dappere piepers, trotseren de kou om een leuke, gezellige natuurwandeling te maken en alles te verzamelen wat nodig is voor een waarlijk meesterwerk Ö Als eekhoorns verzamelen we alle herfst juwelen in onze buurt, die we dan als ware Picassoís en driedimensionale kunstenaars samen brengen tot fenomenaal creat ieve kunstwerken. Maar ook de minder art ist iekelingen onder ons die gewoon zin hebben in een leuke JNMact ivi tei t in ons oude vertrouwde (maar nu wel lekker opgeruimde) lokaal, zullen zich zeker amuseren! Deze herfst ige zaterdag is hÈt moment om al onze verborgen talenten te tonen, dus neem ook maar al je vriendjes mee om hiervan te genieten! Wanneer de papaís en mamaís ons komen ophalen, zullen ze onze tentoongestelde kunst kunnen bewonderen tot in de ware aanbidding. Ben jij ook van de part ij? Ik al vast en zeker!

30 november:

Stoere wandelingWanneer & Waar? om 9u ST IPT aan het stat ion van Vilvoorde of om 9u 30 in het stat ion van Brussel-NoordWe zijn terug om 18u 16 aan het stat ion van Vilvoorde en om 17u 48 zullen we in Brussel-Noord zijn.Meenemen? Stevige rugzak en stapschoenen, natuurstudiemateriaal (gidsen, verrekijkers, loepepot jes, . . .) warme kledij, regenjas, boterhammet jes voor ís middags, gezond 10 + 4 uurt je en jullie beste beent jes.

Vandaag gaan we op ui tstap naar de Ardennen, jawel, voor het eerst in de geschiedenis van onze afdeling gaan we in het midden van het jaar naar de Ardennen! Waarom, denk je nu? Wel, omdat de Ardennen pracht ig zijn om in te wandelen, en dat zijn ze zeker ook als de winter er bijna aankomt. Di t is trouwens ook de ideale moment om sporen in de bossen te zoeken, deze zijn nu zeer goed zicht baar in de grond na het verdwijnen van de herfst blaadjes. We maken een stevige wandeling van 11 km naar het bekende Marche-les-dames, so be prepared beste kwakers en oehoeís.Jullie worden in grote getale verwacht voor deze ongetwij feld unieke dag!

7 december:

De zak van Sinterklaas

Wanneer: 14 tot 17uWaar: Lokaal in het domein 3 fonteinen.

Zijn jul lie braaf geweest? Ik heb met de sint overlegd, en we zijn tot een akkoord geraakt dat hij deze dag nog eens passeert speciaal voor ons. Maar meestal als de Sint zo een uitzondering maakt, dan word hij gesaboteerd door jaloerse winkel bazen. Zij wil len dat je snoep bij hun koopt en niet gratis van de sint krijgt.

Mag ik op jul lie rekenen om de Sint te helpen om vredig lekkers uit te delen?

Tot op een

activiteit!uw JNM bestuur