Uiltje sept-okt 2011

26
geschilderd door Milena

description

Driemaandelijks tijdschrift JNM NWB

Transcript of Uiltje sept-okt 2011

Page 1: Uiltje sept-okt 2011

geschilderd door Milena

Page 2: Uiltje sept-okt 2011
Page 3: Uiltje sept-okt 2011

Van 7 tot

11 jaar

Van 12 tot

14 jaar

Van 15 tot

26 jaar

Als je

jouw

die

rtje

naa

st e

en a

ctiv

itei

t zi

et

staa

n b

en je

mee

r dan

wel

kom

!

Page 4: Uiltje sept-okt 2011

Heyhey,

Na deze wel zeer saaie zomer vol regen en af en toe zonneschijn, die maar af en toe leuk werd toen jullie op JNM-kamp konden gaan, gaat het JNM-jaar weer bijna van start! Woehoew! Wat een feest!Zoals jullie kunnen zien in het tekstje van de startdag hebben we jullie ook ontzettend hard gemist! Er was wel een afdelingskamp maar ik moet toegeven ik was er niet en dat is toch niet hetzelfde! We hebben dit jaar weer voor iedereen wat wils, natuurstudietje voor de natuurliefhebbers, beheerswerken voor de harde werkers, milieuspelen voor degene die onze planeet kapot zien gaan en hier iets aan willen doen,... Maar natuurlijk onze tradities mogen niet verloren gaan en gaan we ook dit jaar op herfst-weekend en ook onze meest fantastische pannenkoekenslag staat op het lijstje , hoe kan het ook anders?

Salut! En we zien jullie allemaal terug met de startdag! Wisten jullie trouwens dat een vriendje of vriendinnetje meenemen niet verboden is?

CharlotteJullie spik-splinternieuwe Voorzitster!

Page 5: Uiltje sept-okt 2011

Wat? StartdagWaar? Charleroyhoeve, GrimbergenWanneer? 17 september 2011, van 14u tot 18uWie? Piepers en kwakers (7-15 jaar)Meenemen? Goesting! en héél véél vriendjes en vriendinnetjes, neefjes en nichtjes, vriendjes van vriendjes, vriendinnetjes van vriendinnetjes

Geacht lid,We missen jou, kom alstublieft terug!Een week vroeger dan de rest van de JNM schiet Noordwest-Brabant al uit de startblokken. En hoe! In het gebiedje rond de Charleroyhoeve zullen wij de natuur bestuderen, geweldig veel interessante dingen bijleren en niet te vergeten: ons geweldig amuseren! Wat we precies zullen doen is nog een groot geheim... Een distelexcursie? Een pissebeddentocht? Of misschien toch iets dat meer voor de hand ligt? Ook als je het milieuspel wil leren kennen, dan zal je naar de Charleroyhoeve moeten afzakken. Voor de nieuwsgierigen onder jullie zit er dus maar één ding op: zorg dat je er bent! De minder nieuwsgierigen zijn natuurlijk ook welkom. En al jullie vriendjes en vriendinnetjes ook. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! d=D

Page 6: Uiltje sept-okt 2011

Wat? ReceptieWaar? Charleroyhoeve, GrimbergenWanneer? 17 september 2011, van 18u tot 19u30Wie? Iedereen is welkom! Ook ouders, vrienden en geïnteresseerden

Dag liefste mama/papa/voogd,Wil u toch eens kennismaken met de sympathieke jongelui met wie uw kinderen op tocht gaan om de geheimen van de natuur te ontdekken? Bent u ook nieuwsgierig waarmee zij zich het afgelopen jaar onledig hebben gehouden? Wel, dit is het moment om dat alles te ontdekken: kom eens kennismaken met een hapje en een drankje onder vertoon van de mooiste foto’s van het vorige jaar.

Dag liefste pieper/kwaker,Krijg jij ook altijd zo’n honger na het spelen van milieuspelletjes en het bestuderen van dieren en planten? Precies daarvoor dient deze receptie: geniet ervan! En je mag natuurlijk ook kijken naar de foto’s van het afgelopen jaar. Die zijn er niet alleen voor de volwassenen.

Page 7: Uiltje sept-okt 2011

Wat? FilmWaar? Charleroyhoeve, GrimbergenWanneer? 17 september 2011, van 19u30 tot 22uWie? Kwakers en Oehoes (15-26 jaar)Meenemen? Een milieugetinte film (als je dat hebt)

Yo Stoere kwaker/Oehoe,Omdat tradities er zijn om in ere gehouden te worden, sluiten we onze startdag af met een film voor al wie het piepdom al ontgroeid is. Samen kijken we gezellig naar het witte doek - of beter: naar de beelden die erop geprojecteerd worden - om de wereld beter te begrijpen. Want je moet ze eerst begrijpen, voor je ze kan veranderen!

Tot dan!De oehoe’s van NWB

Verantwoordelijke: Charlotte

Page 8: Uiltje sept-okt 2011

Waar: afspraak aan het lokaalWanneer: van 11u tot ...Meebrengen: je fiets natuurlijk! + drinkbus met water! We voorzien geen begeleiding voor kindjes !

Brussel is altijd de moeite waard om te bezoeken maar op een dag als vandaag nog veel meer! Hoe geweldig is het niet om zorgeloos door het centrum te rijden zonder dat je je zorgen hoeft te maken rond druk verkeer? De autoloze zondag in Brussel betekent feest: overal kleine muziekoptredens, een gezellige rommelmarkt, taartgooien, je fiets ‘pimpen’, een bio-ontbijt, speelgoed uit recyclagemateriaal, tekenen op straat en veel meer. Neem er dan nog eens de Brusselse levendigheid en gezellige sfeer bij en je bekomt dé combinatie voor een perfecte dag! Kom je mee-fietsen en ontdekken?

Page 9: Uiltje sept-okt 2011

Waar: Boomgaard Jettekijk op jnm.be/brusselStart: 22 sept om 18uMeenemen: Slaapzak en matje Inschrijven bij Charlotte, vermeld welke dagen je komt! (ini’s ook welkom)Verantwoordelijke: Charlotte

Het is weer bijna zover! Het confituurweekendje is in aantocht!Deze zomer heeft de Boomg(u)aard de JNM-sfeer al eens kunnen opsnuiven, maar het confituurweekendje is wel het weekendje waar dit wezen een heel jaar vol ongeduld naar uitkijkt!

Beetje beheerswerken, appeltjes plukken en daarna -niet te vergeten- confituur maken en andere oh-zo-heerlijke bereidingen met appeltjes en als we geluk hebben een kweepeertje. Een heerlijke combinatie die dit weekend uniek maakt!Dit jaar verwacht de Boomg(u)aard ons van de 22ste tot 25ste september in zijn Boomgaard in Jette.

Hou alvast dit weekend vrij!Groetjes en de Boomg(u)aard zegt hallo

Page 10: Uiltje sept-okt 2011

Hallo jnm-biesten!Alle raadsels over de

onderwaterwereld waar jullie al heel jullie leven

mee rondlopen staan op ’t punt ontknoopt te worden, waaaaaant

wij gaan op bezoek in het Ecohuis in het immens grote provinciaal domein te

Kessel-Lo (Leuven). Het Ecohuis kan je je ’t best voorstellen als een Teletubbiehuis, want het is rond, en helemaal bedekt met gras, bloemen en kruiden! Vlakbij is een waardevol natuurgebiedje en vijvers met eilandjes, waar me met onze netten gaan vissen naar onderwaterkriebelbeestjes, en dat is nog maar een tipje van de sluier..Kom dus massaal!

Praktisch:  •  Afspraak om 12.30u aan ’t station van Vilvoorde  •  Terugkomst aan het station van  Vilvoorde om 18.15uMeenemen:   •  Dit leuks kost je 5 euro  (toegang en openbaar vervoer inbegrepen)  •  Drankje/versnapering voor de  kleine hongerVerantwoordelijke: Helena

Page 11: Uiltje sept-okt 2011

Wanneer: om 13uWaar: Hoofdingang Brussel Centraal (na de actie vertrekken we allemaal samen gratis met de trein naar Antwerpen)Meenemen: visnetten, viskostuum, kapiteinsmuts, matrozenpakjes, zeemansspulletjes, bellenblazers, je goudvis, een boot, roeispanen, piratenpak, een vislijn, visvoeder,…Georganiseerd door: NationaalVragen: Lies Couckuyt ([email protected] of 0479 72 58 89) of Laura Wauters ([email protected]) Zaterdag 1 oktober doen we een fantastische actie in Brussel voor het kabeljauwnet (kabinet) van Kris Peeters, jawel, beste JNM’ers!We spreken af met alle JNM’ers van dienst om 13u aan de hoofdingang van Brussel-Centraal (in volle zee!). Vandaaruit gaan we allen tezamen naar de Kris.Na de actie reizen we met z’n allen naar Antwerpen, richting een feestje, NaZoFé!! Drie werf Hoera! HOERA,HOERA,HOERA!geen zorgen over de centjes, het treiticket BRUSSEL-CENTRAAL --> ANTWERPEN wordt volledig terugbetaald!

Meer info op: http://www.jnm.be/nazofe

Page 12: Uiltje sept-okt 2011

Wanneer: 14u tot 17uWaar: Fame-X (Dries 100, 1780 Wemmel)Meenemen: kleren die vuil mogen worden, laarzenVerantwoordelijke: Eline

We bezoeken het ons zo bekende natuurgebiedje in Wemmel. We komen niet aleen voor de prachtige natuur naar dit fantastische gebiedje, maar gaan er met stoere draagberies al het maaisel ruimen en een mega zot spel spelen! Dus voor ieder wat wils!Hoe meer JNMers, hoe meer vreugd, dus: iedereen komen maar!

Page 13: Uiltje sept-okt 2011

Heb je maar weinig (schimmel)kaas gegeten van paddenstoelen of is je zwammenkennis beperkt tot het herkennen van een vliegenzwam? Geen paniek! Op dit zwamtastische weekendje maak je kennis met de meest algemene paddenstoelen en leer je heel wat handige trucs en weetjes om soorten in één twee drie te herkennen.

Van absolute leek tot beschimmelde specialist, absoluut iedereen is welkom op het paddenstoelenweekendje!

Wanneer: van 7 tot 9 oktoberVoor wie? Ini en groten! En vooral voor zij die openstaan om een nieuwe wonderlijk rijk in de natuur te ontdekken! En die te delen met hun afdelingsgenootjes ;) Inschrijven: Zendt een mailtje naar Klaas Debusschere: [email protected] natuurfotograaf? Mail naar Jelle De Laender: [email protected] Meer info: http://www.jnm.be/leerzwammen

Page 14: Uiltje sept-okt 2011

Wanneer: van 19u tot 21u (late vogels mogen langer bijven)Waar: Volksterrenwacht van Grimbergen (Abdijstraat 22)Meenemen: 5€Verantwoordelijke: Emile

Wij gaan genieten van de sterren hemel op de donkerste nacht van het jaar en dat bij de sterrenwacht!

Het dak van het Mira staat vol met mysterieuze cilinders. Een oude legende vertelt dat er iets vreemds gebeurt als je er door kijkt. Je ogen worden dan mijlen ver geteleporteert tussen de duizend en één zonnen.

Wie durft er allemaal hier door te kijken op de nacht wanneer alle lichten doven?kom dan maar op 15 oktober naar MIRA!

Page 15: Uiltje sept-okt 2011

Afspraak om 10 uur aan ‘t station van Vilvoorde. Om 17 uur zijn we weer terug aan ‘t station.Meenemen: een fiets die goed in orde is, regenjas-want-je-weet-maar-nooit, stevig lunchpakket en drank.Verantwoordelijke: Helena

Jooow Kwakers!

Vandaag gaan we de groene kant van het Brusselse gewest ontdekken! Laat die gefronste wenkbrauwen maar weer zakken, want Brussel is meer groene pareltjes rijk dan je denkt ;-) en we gaan ze (bijna) allemaal ontdekken per fiets! Zonder uitlaatgassen, zonder koning auto die de weg opeist, enkel en alleen wij met onze tweewieler in de Brusselse natuur. En passant smijten we er ook wat interessante natuurstudie tussen.

Kom en word verrast! ;-)

Page 16: Uiltje sept-okt 2011

We zijn er deze zomer op nationaal natuurstudiekamp geweest en hebben toen kunnen zien hoe prachtig en biodivers de Sint-Pietersberg wel is. Om dit even te illustreren: ons excursietempo was gemiddeld zo’n 5 meter per uur omdat er gewoon zoveel interessante beestjes en plantjes te determineren waren!

Velen voelden toen al de drang om mee te helpen dit waardevolle stukje natuur in stand te houden. Welnu, de jnm’ers en oud-jnmers van die streek organiseren er elk jaar 3 werkkampen verspreid over het jaar en dit is dus je 1ste kans om een steentje bij te dragen! De te beheren natuurgebiedjes zijn voornamelijk kalkhellingen, dus het is er wel stevig werken. Maar de voldoening achteraf is des te groter!

Meer info via: Céline

Meer info over de precieze kampplaats en hoe je je kan inschrijven

volgt binnenkort op de nationale

activiteiten-kalender!

Wanneer: van vrijdagavond 28 oktober (18u) tot woensdagmiddag 02 november (+/- 12u).Waar: Kanne

Page 17: Uiltje sept-okt 2011

Waar: We speken af op donderdag 3 november om 11u aan het station van Halle (hoofdingang).We zijn terug in het station van Halle op zondag 6 november om 17u.Prijs: 30 euro per persoon.Inschrijven bij Mathias

Dag fantastische Ini’s,

Traditiegetrouw organiseert Brabant ook dit jaar een INI Natuur 4-Daagse! Als het al niet het zaligste ini-evenement van het jaar is, dan komt het toch dicht in de buurt. Omdat we de afgelopen jaren de lente al zo vaak hebben gezien, verkennen we dit jaar de natuur in de herfst: 3-6 november. We gaan er weer een zot weekend van maken met super leuke activiteiten als een uilentochteke, of een bezoekske aan een bioboerderijtje.

Meer info op de site

Page 18: Uiltje sept-okt 2011

Wat: HERFSTWéééééKEND !Wanneer: Van 10/11 tot 13/11 (Dit is niet in de Herfstvakantie!)Waar: Meeuwen - GruitrodeWie: Iedereen!Verantwoordelijke: Mathias & (Elias)

Ja, eindelijk is het daar weer! Het tofste weekend van het jaar! Een weekend waar we allemaal altijd naar uitkijken! Altijd

gegarandeerd een van de gezelligste weekendjes van het jaar. Dit jaar dus niet de

herfstvakantie maar met het verlengd weekend van wapenstilstand.

Dit jaar vertoeven we in Gruitrode, een limburgse hoeve in de middle of nowhere.

Verdere informatie volgt nog, maar hou deze datum dus alvast vrij & schrijf jullie op tijd in

bij Mathias!

Verdere info volgt in het volgende Uiltje.

Page 19: Uiltje sept-okt 2011

Funmet JNM NWB

Er zitten drie mannen op café, ze krijgen van de ober een rekening van dertig euro, ze besluiten dus elk 10 euro te betalen. De ober ontvangt het geld maar komt een tijdje later terug om te melden dat de rekening maar 25 euro was, hij geeft hen dan ook 5 euro terug. De mannen nemen elk een euro (drie euro in totaal) en geven de resterende twee euro aan de ober om hem te bedanken voor zijn eerlijkheid. Toch klopt er iets niet: de mannen gaven dus in totaal 9 euro (de oorspronkelijke 10 euro min de euro die ze terug kregen). Maar 9 x 3= 27, plus de twee euro die ze aan de ober gaven is in totaal 29 euro. Waar is die ene euro van het totaalbedrag (30 euro) naar toe?

RaadseltjeElk juist antwoord geeft recht op een snoepje

Page 20: Uiltje sept-okt 2011

Je gaat achter een

boom staan en doet

het geluid van een

wortel na

Page 21: Uiltje sept-okt 2011

De geschiedenis van het

paddestoelen kweken

Terwijl de eerste graangewassen al meer dan

5000 jaar geleden gekweekt werden door de mens, werden de eerste kweekbare

champignons pas in het jaar 1650 per toeval ontdekt en deze waren bruin van kleur. Ze

kwamen tot stand op meloenkwekerijen, waar deze spontaan op het afval van meloenen en bladeren begonnen te groeien. Vervolgens gaan we terug tot in 1707. In deze periode werden de eerste eetbare paddestoelen gecultiveerd op stalmest van paarden. Anno 1800 gebruikte men steengroeven daar het klimaat in de ondergrond als ideaal werd bevonden. Pas omstreeks de jaren 1950 ging men over op de ‘gewonere’ bovengrondse teelten zoals die er nu zijn. Wil je graag weten hoe je zelf paddestoelen kan kweken?? Dit en nog veel meer zal je aangeleerd worden op het LeerZwammenweekend van 7 tot 9 oktober, inschrijven is de boodschap ;-)!!!

Page 22: Uiltje sept-okt 2011

Impression of Nepal: Laura vertelt...

Ik was snel in Danaque en wist dat het daar pas écht begon. Het klimmen was steil en lang maar leuk en héél mooi: zo’n magisch bos! De zon scheen op de grasgroene en donkerrode blaadjes. Zoveel en zo’n hoge bomen! Het wegje was cool, je zag niet hoe ver het nog was, dat vind ik goed want dan concentreer je je enkel op de komende vijf meter. Ik kwam soldaten met mooie rode bloemen (Rododendron) tegen, gek. We kwamen in een sprookjesachtig bos met prachtig uitzicht. Het werd duidelijk kouder, de wind kon ik horen, ’t had iets gevaarlijks als je richting afgrond keek. En dan was daar dat kleine ‘dorpje’ met die gekke vrouw die schreeuwde. Ik vulde m’n water bij. En ineens was daar een super mooi uitzicht op besneeuwde bergen – eindelijk, en zo overweldigend mooi! Vandaag merkte ik wel dat het nu échter wordt, gewoon de omgeving en de koude. Dat dorpje Thanchowk had iets heel authentieks: kinderen die zo simpelweg voetbal speelden, de mooie paarden, het pad met stenen muurtje… Na de brug was het nog even héél steil naar omhoog en daar was deel twee van het speciaal dorp. Echt oude huisjes en zo goed als alles van steen, met een beetje hout.

We hebben zicht op Upper Pisang, mooi en oud. Me verwarmen wordt steeds lastiger. Maar nu zitten we hier echt leuk samen rond het vuurtje. Straks wordt er Nieuwjaar gevierd: ze gaan hier van 2067 naar 2068. Maar vieren gaan ze niet doen hoor. Daarnet was er een dronken man in

Page 23: Uiltje sept-okt 2011

de keuken, hij riep en gooide met vanalles.

Het was een lange maar magnifieke dag! Eerst wel vermoeiende trappen maar daarna de beloning: het mooiste stuk van de hele trekking tot nu toe! Simpelweg het uitzicht was onbeschrijflijk mooi en de loop van het pad was zó uitnodigend. Ik was echt heel ontroerd en kreeg bijna een traan in mijn oog: “Ma man!” zei ik steeds terwijl ik meer rond me keek dan naar het pad. Ik was vaak alleen en genoot daarvan. Het was prachtig weer, continu zon. In Ngawal kwam een oude, zalig verrimpelde vrouw naast me zitten. Ik toonde haar hoe ik foto’s nam en maakte één van haar. Wat moest ze lachen toen ze die zag! Zelf probeerde ze het ook maar ze begreep het niet.

In bed dacht ik “Gek toch, het leven?”. Gewoon hoe ik hier nu mijn dagen doorbreng, alles wat ik zie en de gasten waar ik nu een leuke tijd mee heb… zo’n speciale, unieke tijd. Het is verrassend hoe je plots zo ver kan komen te staan van je oude leventje… Ik vind het mooi en intrigerend want dit bewijst min of meer dat je soms ‘gemakkelijk’ uit je normale leven kan stappen en met iets nieuws kan beginnen.

Twee dagen geleden zat ik aan dezelfde lodge buiten op het terras in de warme zon: net zomer, en vandaag leek het wel winter. Het eerste deel van de namiddag was gewoon fantastisch! Als eerste in de verse sneeuw en wauw, dat voelde goed! Zo plots in een andere wereld, een wit tapijt onder mijn voeten en zo’n heerlijke rust.

Page 24: Uiltje sept-okt 2011

Kleine sneeuwbolletjes konden me niet deren, ik sprong in de lucht, huppelde van geluk! Ik leek wel in Rusland ofzo. Man, zo genieten op dat eenzame pad tussen besneeuwde groenigheden. Plots kwam ik in een dorp, verlaten en koud, en wist niet waar naartoe. Geen pad te vinden… Maar m’n instinct was juist en heeft me eigenlijk de hele dag goed geleid. Ik genoot, weeral.

En ik zit hier, in een dorpje op de flank van een heuvel in de vallei. Het lesgeven valt heel goed mee want de klasjes zijn niet te groot en de leerlingen werken actief mee. Het zijn gewoon toffe kinderen, enkel met de kleinsten kan ik niets aanvangen. Na veel “Sit down”- en “Stop shouting”-geroep dacht ik gisteren “Laat de anarchie maar even heersen” ;) Zoveel kinderen aan het vechten! Ze trekken aan mekaars haar, gooien elkaar op de grond, slaan etc. Ze vinden dat simpelweg leuk, blijven lachen en zullen ook op tijd stoppen. Eén rustig meisje was verdraagzaam en schreef de hele tijd. Jaja, speciaal om te observeren… Toch heel verschillend, amai, de schoolsystemen over de hele wereld! Gisteren kreeg ik twee bloemen van mijn studentjes: een roze roos en een prachtige ‘watchflower’.

(BRON: flarden uit mijn reisdagboeken Nepal 2011, Laura Van Bruyssel)

Page 25: Uiltje sept-okt 2011

Wist je dat? De bloedzuigereditie

•  Bloedzuigers hebben zelf geen hemoglobine, dat is de stof in je bloed die zuurstof vasthoudt. Als ze het bloed van een ander dier opzuigen, is dat dus niet alleen om te eten, maar ook om zuurstof binnen te krijgen!

•  Vroeger werden bloedzuigers gebruikt in de geneeskunde. Ze werden hiervoor ook speciaal gekweekt in zogenaamde ‘echelpoelen’ (‘echel’ was een ander woord voor bloedzuiger). Wanneer de tijd rijp was om een nieuwe lading bloedzuigers naar de markt te brengen, werden deze ‘geoogst’ door een paard door de poel te laten lopen, waarna de bloedzuigers eraf geplukt werden.

•  Als ze lang genoeg kunnen blijven plakken, kunnen bloedzuigers soms wel tot twee jaar overleven op één maaltijd!

Page 26: Uiltje sept-okt 2011

VoorzitsterCharlotte Van Cappellencharlottevancappellen @gmail·com0497/70 35 85

SecretarisMilena Sonneveldpeace·zijn·groentjes @gmail·com0497/25 39 18

Ping & KWAAK & R0Elias Van Bruysselelias·van·bruyssel @hotmail·com0470445291

Piep & redacteurEline Sonneveldelinesonneveld @gmail·com0473443162

MilieuHelena De Taeyehelena_detaeye @yahoo·com0472/773132

VerpleegsterIsabelle Verrecktisabelleverreckt @hotmail·com0478/43 90 15

Natuur & Beheer &

MateriaalMathias Balcaenmathias·balcaen @gmail·com0476/07 24 56

stofzuiger &

WebmasterEmile Sonneveldemile·jnm@gmail·com0470563227

polyvalent Laura Van Bruyssellaura·van·bruyssel @pandora·be0486/86 70 07

hulplijn Celine Ghyselencelineghyselen @gmail·com0472/25 53 89