Uiltje winter 2013

24
Het Uiltje winter 2013

description

Driemaandelijks tijdschrift van JNM NWB

Transcript of Uiltje winter 2013

Het Uiltjewinter

2013

Voorwoord

Beste jnm’ers, ouders, vrienden van natuur en milieu...

De herfst is weer voorbij gevlogen en daar staat al weer een nieuw seizoen en dus ook een nieuw uil t je voor ons klaar.De herfst bracht ons een geweldig herfstweekendje in de duinen en heiden van Limburg, een nieuwe voorgevel voor ons lokaal (mosgrafit t i), vij f nieuwe gemot iveerde oehoe’s/begeleiders (doop), een hele hoop nieuwe elzen in het beverbos te Wemmel, een klimaat trein naar Warschau en ga zo maar door..Maar...Het is t ijd geworden om onze muts, handschoenen en sjaal weer eens boven te halen.Als ik ‘s ochtends naar de les fiets merk ik dat de dagen korter worden en dat ik met een pull alleen het niet meer zal redden.Ik bespeur langs de weg nog enkele najaarsvogels, maar merk dat ook deze st ilaan ons land aan het verlaten zijn op zoek naar warmere oorden.Wanneer ik weer naar huis fiets dwarellen er sneeuwvlokjes naar beneden en voor ik door de deur stap smij t ik mijn eerste sneeuwbal tegen de muur, wat een heerlijk gevoel.. en ik ben gelukkig want jawel, de winter komt eraan!

Maar ook wanneer het kouder begint te worden, de bomen kaal zijn en de aarde bezaai t ligt onder een sneeuwtapij t je staan wij nog steeds voor jullie klaar met béést ige act ivi tei ten. Ook deze keer zijn er voor elke leef t ijdsgroep genoeg act ivi tei ten om jullie te kunnen ui t leven. Dus, doorblader, bestudeer, verslind, determineer di t boekje van voor naar achter en van achter naar voor en je komt het allemaal te weten, maar duid één datum met ST IP in jullie agenda aan, Pan&koekenslag VII op 15 maart 2014 van 16u tot 20u in het zaalt je “Tangehof”, Tangedallaan te Grimbergen.

We hopen jullie ook allemaal te zien op het kerst feest je waar we de winter feestelijk/gezellig inzet ten!

Wij zijn er klaar voor, tot op de volgende act ivi tei t!

EliasUw voorzi t ter

Rose burgers met gele rijst

Fotos

Mosgrafitti

Herfst weekendje

Rose burgers met gele rijst

Sporen van een hermelijn

Inktzwammen bij de vleet

BestuurHetVoorzitter::EHBO

WebmasterHamster

Beheer

Shana

Sofie

Eva

Marcel

Tatjana

Wieland

Boomgaard

Natuur

MilieuBxl Ring

Matras

Perspromo

Oehoe

[email protected]/024290

[email protected]/61 26 73

[email protected]/740232

[email protected]/538296

[email protected]/33 17 13

[email protected]

BRUSSEL“Een succes”, noemt initiatiefnemer Bos+ de actie ‘Eén miljoen bomen voor Vlaanderen’. Het project begon in 2008 en klokt nu af op 1,45 miljoen nieuw aangeplante bomen. De meeste geregistreerde bomen (378.775 stuks of 38 procent) staan in de provincie Oost-Vlaanderen, gevolgd door West-Vlaanderen (26 procent), Vlaams-Brabant (15 procent), Limburg (11 procent) en Antwerpen (10 procent).

Het gaat vooral om inheemse boomsoorten, veelal eik maar ook populier, es, meidoorn en wilg.“Gerekend aan 2.500 boompjes per hectare levert dat 187,68 hectare nieuw bos op”, zegt de directeur van Bos+, Bert De Somviele. Tot zover het goede nieuws. Want ondanks de nieuwe aanplanting staat de nettobebossing in Vlaanderen in het rood. “We moeten ons eigen succes relativeren”, zegt De Somviele.

“Want een klein anderhalf miljoen nieuwe bomen betekent niet dat het goed gaat met de bebossing in het algemeen.” De cijfers zijn daarin duidelijk: in 2010 verdween netto 43 hectare bos, in 2009 zelfs 67 hectare. In totaal werden toen meer dan vijfhonderd voetbalvelden aan bos gekapt. De laatste tien jaar verloor Vlaanderen 2.350 hectare aan bos.

Al 1,45 miljoen nieuwe bomen: in Vlaanderen

“Wie vandaag ontbost, omwille van bouwgrond of industrie, moet dat compenseren”, zegt De Somviele. “Ofwel door aanplanting ofwel financieel, aan twee euro per vierkante meter. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft zo veel geld ontvangen, maar het is niet evident om geschikte gebieden te vinden voor herbossing. Nochtans is bos heel belangrijk: als ontspanningruimte of als groene long. In Vlaanderen lijken we dat onvoldoende te beseffen.”

Bos+ lanceerde daarom ondertussen een nieuwe campagne om tien miljoen bomen te planten tegen 2020(www.10miljoenbomen.be)

maar nog te weinig bos in Vlaanderen

Gelukkig hebben wij een handje toegestoken met Natuurpunt Meise. Dit is trouwens de reactie van Natuurpunt na onze harde arbeid:

Klik hier voor een tof f ilmpje over de

zoektocht naar het laatste bos

Beste Elias,

Als je deze foto ontvangt, betekent het dat ik je mailadres goed onthouden heb. En dank aan jou en de hele ploeg voor de prestatie(s) van gisteren. Die eiken aanslepen en planten was toch geen alledaags werkje.

Groetjes en tot ziens,

Pierre

Activiteiten

PIEP7 tot 12

kwaak13 tot 15

Kwoehoe15

Oehoe16 tot 26

AfspreekplaatsenJNM.be/noordwest/afspreekplaatsen

Klik hier

3 honingen, huh? Is dat geen typefout? Normaal is het toch 3 Koningen?Bij JNM hebben zelfs de gekste dingen een reden, en daarom is het op 4 januari 3 honingen! Dat betekent dat we, net als vorig jaar, op de grote markt van Vilvoorde honing van lokale imkers gaan verkopen. Waarom honing? wel, bijen zijn heel interessante, en helaas ook bedreigde diertjes, en dit willen wij aan de mensen duidelijk maken. Verkleed als koningen, bijen, bijenkoningen, of -koninginnen trekken we de stad in en het marktplein rond, en natuurlijk spelen we tussendoor ook spelletjes! De sfeer is gegarandeerd, zeker als jij er ook bij bent!

Activiteiten 4 januari

3 honingenWanneer: 9u tot 13uWaar: grote markt van Vilvoorde, aan de grote

JNM-vlag (nog afhankelijk van welk plaatsje we krijgen op de markt)

Wat aandoen: kledij aangepast aan het weer (we gaan de hele tijd buiten zijn), eventueel verkleedkleren

Verantwoordelijke: Linde

Het is koud deze winter, dus is het heel moeilijk voor de mezen om eten te vinden. Daarom gaan wij de natuur een handje helpen en zelf mezenbollen maken. Maar natuurlijk gaan we die niet zomaar maken. Om deze ingrediënten te verdienen zullen jullie eerst onze super coole, verschrikkelijk moeilijke, maar vooral leerrijke en leuke quiz moeten winnen. Alleen zo kunnen we de mezen redden.

Om te oefenen, welke mees is dit?

11 januari

Mezenbollen quizWanneer: 14u tot 17u Waar: Ons lokaal in de 3 FonteinenMeebrengen: Eventueel een vieruurtje en

wat drinken Verantwoordelijke: Tatjana en Marcel

Eindelijk weer eens een beheersactiviteit!! Het is weer eens tijd om moeder natuur te helpen, bomen helpen groeien en dat betekent : snoeien en knotten. Er zijn natuurlijk meerdere werkjes waar we mee bezig zullen zijn, maar dat zullen we allemaal wel leren. Hier gaat vooral om de natuur te helpen en natuurlijk gaan wij dat doen! Kom zeker af, het wordt weer supertof!! Er komt altijd wel eens een spelletje opduiken, reken daar maar op. Om 17 uur kunnen jullie worden afgehaald, en daarmee eindigen we deze supertoffe activiteit.

zo 19 januari

beheerswerkenWanneer: 14u tot 17u Waar: Birrebeekvallei ( Velaartbos ), we spreken af

aan de ijsfabriek, Broekstraat 70 te MeiseMeenemen: werkkledij, werkhandschoenen,

middageten, goed schoeisel en natuurlijk een goed humeur ;)

Verantwoordelijke: Yano

Kun je je zelf geen schonere combinatie dan winterweer en natuurstudie voorstellen, waarschijnlijk wel, maar met de jnm wordt dat ongelooflijk leuk.Wees voorzien op stoere standvogels en overgevroren vijvers met prachtige zoetwater fauna en flora onder.

25 januari

natuurstudie in de bomputtenWanneer: 14u tot 17u Waar: bomputten WeerdeMeenemen: dikke winterjas, natuurstudiemateriaal,

verrekijkers, tussendoortje, schoenen om mee te schaatsen

Verantwoordelijke: Marcel

Op deze avond gaan we zien wat er allemaal met de mensheid kan gebeuren. De film die we gaan zien heet Technocalips, het is geen science fiction, maar science faction. Dat wil zeggen dat het zo een interessante/spectaculaire/over-de-top topics bespreekt dat het bijna ongelooflijk is. Het ongelofelijkste van al is dat mijn vader hiervoor gaan filmen is op meerdere plaatsen in Europa en zelfs Amerika! En dat is niet de enige reden dat deze documentaire de moeite waard is om te bekijken.

1 februari

VergaderingWie: Enkel bestuurWanneer: 14u tot 18uWaar: Ons lokaal in de 3 fonteinenVerantwoordelijke: Elias

1 februari

technologiedebatWanneer: 18u tot 22uWaar: Ons lokaal in de 3 fonteinenVerantwoordelijke: Emile

Zee en land, niet zo’n vanzelfsprekende combinatie, zou je kunnen denken. Om het nog gekker te maken, mag je er nog wat kanjers van luchtzuchtige vogels bijrekenen, en tot slot gooien we er een bende JNM’ers bovenop. Laat me je het uitleggen. Zeeland is het meest zuidwestelijke hoekje van onze Noorderburen: die goede oude Nederlanders. Naar jaarlijkse traditie migreren een paar bussen JNM’ers vanuit godgans Vlaanderen daarheen, in de hoop een mooi aantal vreemde vogels, en met een schep geluk zelfs een grijze zeehond aan hun waarnemingenlijst toe te kunnen voegen. Met een verrekijker tegen de oogkassen, stevige botinnen aan de voeten, en een thermos hete thee in de rugzak belooft het een zalig dagje slikken, schorren, stranden en duinen te worden. Winterzonnen bij blauwe hemel of ‘uit uw broek waaien’ bij gierende wind en striemende regen: Zeeland is altijd te genieten.De regionale werking loopt spijtig genoeg achter op ons Uiltje, maar via mail of onze site zal je binnenkort meer info krijgen! Reken er alvast op dat inschrijven verplicht zal zijn.

8 februari

VergaderingWie: Enkel bestuurWanneer: 14u tot 18uWaar: Bij Elias (Benedestraat 294,

1851 Humbeek)Verantwoordelijke: Elias

za 15 of zo 16 februari

zeelandreisWanneer: zaterdag 15/02 of zondag 16/02,

heel vroeg in de ochtend tot laat in de avondMeer info volgtVerantwoordelijke: Eva

Ook in de winter moet er voor onze liefste appeltjes in de boomgaard gezorgd worden. Dus kom allemaal mee helpen met het snoeien in de boomgaard! Niet vergeten: doe warme kleren aan en neem een hapje en drankje mee, tot dan!

Vorig jaar heeft deze activiteit een leuk f ilmpje opgeleverd.

Klik eens hier:

zo 23 februari

snoeien in de boomgaardWanneer: 14u tot 17u Waar: Dé Boomgaard (schapenweg, 1090 Jette)Meenemen: iets om te knabbelenVerantwoordelijke: Shana

Zuidwest-brabant, een van onze afdelings-buren, organiseert naar jaarlijkse gewoonte een zalig KnotKaterKamp. Heerlijk genieten van gure wind in de top van een wilg die je aan het knotten bent, wie verlangt daar nu niet naar? Ook voor zij die zich niet graag op hoogtes bevinden, is er werk genoeg. Meer info volgt na inschrijving.

vr 28 februari

tot wo 5 maart

kkk (knot kater kamp)Meer info volgtVerantwoordelijke: ZWB

( onze vrienden ten Zuiden )

Vandaag hebben we allemaal een missie. Als echte helden nemen we het tegen elkaar op om onze afdeling zo goed mogelijk te dienen! Hoe, vraag je? Wel, komt en u zal zien! Mis dit niet!

Ben je ook een held? Kom dan mee op missie!

za 1 maart

Missie: help de afdeling!Wanneer: 14u tot 17u Waar: locatie volgtMeenemen: Warme kleren aandoenVerantwoordelijke: Sofie

De lente is in aantocht. Dit weten het weer, de plantjes en de beestjes. En een van die beestjes is de pad. Wanneer die de lente dichterbij hoort sluipen, kruipt hij uit de schuilplaats waar hij de winter heeft getrotseerd. Hij vertrekt naar de poel, vijver of beek waar hij elk jaar zijn slijmerige soortgenootjes weerziet. Maar tussen hem en zijn bestemming ligt er maar al te vaak een weg. En over een weg scheuren maar al te vaak auto’s. En de padden komen maar al te vaak onder de wielen van deze monsters terecht. Maar hier steken wij, JNM’ers, een stokje voor! Emmertjes zullen langs de kant van de weg worden ingegraven, waar onze glibberige vriendjes hopelijk in zullen sukkelen, zodat wij ze veilig naar de overkant kunnen dragen. Of we de emmers in zullen graven of de padden effectief overzetten is nog niet bekend, net als waar dit zal gebeuren, maar dat er levens zullen worden gered is een feit! Meer info volgt na contact met Natuurpunt, via mail of de site: je zal er nog van horen.

Kom mij redden, dikzak!

za 8 maart

PaddenoverzetWanneer: 14u tot 17u Waar: locatie volgtVerantwoordelijke: Eva

Editie VII van een geweldige traditie, die zeker na het succes van vorig jaar (ik denk dan vooral aan de zaal die steeds goed vol zat en de spinaziepannenkoek) niet mag ontbreken in onze activiteitenlijst.Ook dit jaar bieden wij u de beste biologische pannenkoeken aan en proberen wij het beste van onszelf te geven zowel op gebied van bereiden, bakken als serveren.

Deze editie zullen wij u opnieuw proberen te verrassen met een nieuw soort pannenkoek, wat het zeker de moeite maakt om te komen. Daarenboven is alles wat u die namiddag zal proeven van biologische afkomst en aan democratische prijzen.

Tot dan, wij zijn jullie met plezier van dienst!

za 15 maart

Pan&koekenslag 2014Wie: iedereen!Wat: Bééstige goede, lekkere bio-pannenkoeken

gebakken door ons professioneel bak-team! Wanneer: 16u tot 20uWaar: Zaal Tangehof in de Tangedallaan 36, 1850

GrimbergenMeenemen: Véél centjes, waarmee je véél

pannenkoeken kan eten en een hele hoop familie, vrienden, kenissen, oma's, opa's,...

Verantwoordelijke: Elias

Op zaterdag 22 maart 2014 stellen de Poekie’s (JNM Poekebeek) hun niet te onderschatten asfaltwegen voor jullie ter beschikking. Dit jaar geen kuitenbijters zoals bij de NiGerianen, wel een stevig parcours om U tegen te zeggen! Haal uw stalen ros alvast uit z’n hok, blink uw fietshelm maar op en begin uw benen alvast te trainen voor een spetter van formaat!

Meer info vind je op de website www.jnm.be/koers.

za 22 maart

Koers-AV-FuifWanneer: 15u koers, 19u eten, 20u AV, 22u fuifWaar: Koers in Bellem (Vaart Zuid 9-21, 9881 Bellem),eten, AV en fuif in de Kadans (Stationsstraat 71,

9880 Aalter)Meenemen: Fiets die volledig in orde is, helm

(verplicht!), gamel, bestek, en eventueel matje en slaapzak.

Inschrijven verplicht (via site)Meer info op de site: jnm.be/koersVerantwoordelijke: nationaal

Heb jij ook de lentekriebels? De eerste bloesems staan in bloei en de blaadjes krijgen bomen. Tijd om de natuur in te trekken! Met ons stalen ros zullen we de vlaktes en bergen van België trotseren. Geen enkel plantje zal ons oog ontsnappen, want lente betekent ook tijd voor natuurstudie. We zullen ons niet beperken tot grote weegbree en scherpe boterbloem, wie weet zien we wel studentenkruid of kromhals staan. De bestuursledigen onder ons zullen deze prachtige tocht even onderbreken voor een intensieve vergadering in een bloemenveld, om daarna verder te cruisen op hun fiets.

Heb je al zin gekregen? Pomp dan alvast je banden op en verfris je natuurstudie- kennis, want het zal er hard aan toe gaan ;)

Alsvast een voorproefje : Dit is wat we op de stoere wandeling tegengekomen zijn. Tongvaren (Asplenium scolopendrium, synoniem: P hyl litis scolopendrium)

za 29 maart

natuur op de fietsWanneer: 10u30-18u30Waar: We spreken af aan het station van VilvoordeMeenemen: Fiets die volledig in orde

is, natuurstudiemateriaal, verrekijker, boterhammetjes en drinken.

Verantwoordelijke: Eline

Tot op een

activiteit!uw JNM bestuur