Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat...

9

Transcript of Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat...

Page 1: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst
Page 2: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Het zijn drukke tijden voor productiebedrijven. De concurrentie komt niet enkel van buurlanden, maar is wereldwijd aanwezig. Marges staan onder druk en gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden. Ook de wensen van de klant veranderen sneller dan ooit tevoren.

In dit e-book vertelt Business Unit manager Yves Vael over de transformatie die het Nederlandse maakbedrijf Tobroco-Giant doorvoerde, tijdens een druk groeitraject.

Wat is PLM?Product Lifecycle Management (PLM) is een bedrijfsbrede tool waarin alle huidige en historische product informatie op een eenduidige manier beheerd wordt. Dankzij die eenduidige aanpak kunnen interne en externe partijen efficiënt met elkaar samen werken via één centraal systeem.

p2. Wie is Tobroco-Giant

p3. Waarom - net nu - PLM introduceren?

p4. Starten met PLM, de eerste stappen

p5. Wat is parametrisch tekenen?

p6. De voordelen van PLM

p7. Een interessante stap richting industry 4.0

p7. De Ready 2 Benefit aanpak van Ad Ultima Group

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

1

Page 3: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Wie is Tobroco-Giant

Tobroco-Giant is fabrikant van wielladers, verreikers, skidsteer laders en werktuigen. Het bedrijf is opgericht in 1996 en in 2001 is het gestart met de productie van GIANT wielladers. Vandaag de dag biedt Tobroco een van de breedste portfolio’s in de industrie met 36 verschillende modellen in 40 landen. Alle machines worden ontworpen en gebouwd in Oisterwijk. Dankzij PLM kunnen ook tekenaars van externe tekenbureau’s meewerken aan de nieuwste modellen, maar daarover straks meer.

Tobroco-Giant is het toonvoorbeeld van een groeibedrijf met torenhoge ambities en hands-on ondernemerschap. Maar net als zoveel bedrijven, kampt Tobroco met sterke concurrentie en klanten met hoge verwachtingen. Kortom, het bedrijf zit in een groeifase waarbij alle werknemers en processen sterk onder druk staan. Waarom kiest dit bedrijf dan voor een compleet nieuwe manier van tekenen, middenin deze drukke fase?

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

“In 2016 kwam ik voor de eerste maal in contact met Tobroco. Ik sprak met de R&D manager en de uitdagingen die ze op dat moment hadden. Één van de problemen waren de tekeningen die niet op tijd afgewerkt werden door alle interne veranderingen. Engineers boden ondersteuning in de productie. En omgekeerd, mensen van productie kwamen naar de engineering afdeling om met elkaar af te stemmen. Uiteraard was er ook die grote ambitie in de organisatie die niet te onderschatten is: het groeien van 2500 tot 4000 units. Ondertussen is de ambitie bijgeschroefd om in 2019 richting de 8000 units te gaan.”

Yves VaelBU managerAd Ultima Group

2

Page 4: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Waarom - net nu - PLM introduceren?

Wanneer je als bedrijf onder zo’n spanning staat, moet je – zoals Yves aangeeft - meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst zo snel en efficiënt mogelijk.

“Dankzij het Industry 4.0 concept ga je ook steeds vaker het platform in vraag stellen. Hoe kan deze software of data nog extra meerwaarde bieden voor de volledige organisatie? Dat is voor veel mensen een nieuwe manier van denken. En zeker bij werknemers die sinds jaar en dag de gewoonte hebben om op een seriële manier te werken en te denken.

Die knop omdraaien is niet eenvoudig. Door die nieuwe werkwijze, zorg je ervoor dat meer mensen met diverse competenties in contact komen met elkaar. Waardoor er regels ontstaan die je het gevoel geven dat bepaalde vrijheden ontnomen worden. Maar wanneer je kan uitzoomen, merk je dat er enorme voordelen zijn voor alle andere collega’s.

De meerwaarde van PLM ligt voor 90% vooral buiten engineering. Terwijl veel bedrijven er nog vanuit gaan dat PLM een engineering oplossing is. Dat is het niet, het is een bedrijfsbrede oplossing. En net daar ligt de allergrootste meerwaarde voor een bedrijf met ambitieuze plannen.”

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

Ad Ultima Group kiest voor PTC WindchillWindchill is een tool die mee evolueert met het bedrijf en migratie met andere woorden overbodig maakt. Exact om die reden heeft Ad Ultima Group voor Windchill heeft gekozen. Je hoeft geen schrik te hebben voor een te log en te duur PLM systeem. Met PTC Windchill kan je stap voor stap gaan opbouwen.

3

Page 5: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Starten met PLM, de eerste stappen

Yves: “Bij Ad Ultima Group gaan we voor een lange termijnspartnership en dat wil zeggen dat we elkaar eerst leren kennen. We gaan – net zoals bij Tobroco - spreken met alle relevante personen in elke laag van de organisatie. Zijnde management (want je gaat bedrijfsbrede processen aanpakken) en andere divisies zoals engineering, dienst na verkoop, marketing, etc… Dit noem ik opnieuw voordenken in plaats van nadenken. Het is belangrijk dat we elkaar gaan begrijpen om daarna een roadmap op te zetten. Waarna we stap voor stap tussentijdse doelen kunnen behalen.

Bij Tobroco bekeken we dus het volledige verhaal en zijn we gestart vanuit de vraagstelling: hoe kunnen we engineering, productie, prototyping en werkvoorbereiding beter afstemmen op elkaar?”

Bij Tobroco werd ook het CAD verhaal omgevormd. Alle tekeningen werden vroeger in Solid Edge gemaakt, wat een ‘direct modeler’ is. Nu zijn ze overgeschakeld naar PTC Creo, wat de meerwaarde van parametrisch modelleren me zich mee brengt. Opnieuw een sterke tijdswinst en zuurstof voor Tobroco.

“PLM is een bedrijfsbrede oplossing. En net daar ligt de allergrootste meerwaarde

voor een bedrijf met ambitieuze plannen.”

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

4

Page 6: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Wat is parametrisch ontwerpen?

Parametrisch ontwerpen betekent dat je varianten kunt gaan maken op basis van parameters. Direct Modeling kan je meer gaan vergelijken met boetseren. Je werkt met virtuele klei. Je duwt, knijpt en trekt tot je de juiste vorm krijgt. Die methode heeft zeker zijn voordelen, maar als je de twee naast elkaar legt, dan zijn er bepaalde topics die zich beter lenen tot parametrisch ontwerpen.

Je ziet immers dat 90% van de productiebedrijven nu parametrische modelers hebben. Een groot voordeel van parametrisch ontwerpen is dat je zeer eenvoudig afgeleiden kunt maken én onderhouden. Bij het boetseren maak je elke keer een uniek ontwerp, zelfs al is dat ontwerp een kopie van het vorige. Zo ontstaat er het probleem dat aanpassingen telkens manueel moeten doorgevoerd worden bij elke bestaande versie van dat ontwerp.

De switch van Solid Edge naar PTC Creo

Yves: “De switch die Tobroco maakte van Solid Edge naar PTC Creo had meerdere redenen. Het parametrisch modelleren was er één van. Bijkomende reden is het stukje top down design, de integratie van Creo en ook het overweg kunnen met grote samenstellingen. In die grote samenstellingen is Creo immers enorm sterk. In de producten van Tobroco, daar zitten toch snel een paar duizend onderdelen in verwerkt.

Tobroco maakt ook steeds meer gebruik van augmented reality waardoor de nood stijgt om álles in detail uit te tekenen. Van het samengestelde product tot het kleinste boutje. Vroeger was 3D enkel ondersteunend, terwijl het vandaag de start is van alle andere processen doorheen het bedrijf.”

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

5

Page 7: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

De voordelen van PLM voor uw organisatie

Iedereen 3DHet eerste voordeel dat iedereen ervaart binnen een PLM systeem, is het voor iedereen beschikbare 3D beeld. Je hoeft daardoor ook niet voor iedereen een dure CAD licentie voorzien. Een 3D beeld geeft altijd meer informatie en context dan een tekstueel document.

DocumentatieIn heel wat bedrijven slingeren documenten rond die eigenlijk centraal beschikbaar moeten zijn. Zo biedt PLM grote voordelen voor mensen die in eerste instantie niets te maken hebben met engineering. De aankoopafdeling kan bijvoorbeeld meteen de meest recente documentatie zien bij een bepaald type motor. En indien nodig kan die documentatie eenvoudig vervangen worden met de meest recente versie dankzij het drag & drop systeem.

Grensverleggend, letterlijkHet uitbesteden van informatie wordt zeer gemakkelijk, terwijl we nog steeds spreken over een complex product. Buitenlandse partijen die mee tekenen aan het product krijgen toegang tot het systeem waardoor heen-en-weer emailverkeer onder collega’s en/of partners tot een minimum beperkt wordt. En tijdens het tekenen zorgt de buitenlandse partij ervoor dat alle informatie meteen op de juiste plaats terecht komt.

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

6

Page 8: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Wat is een interessante stap richting Industry 4.0?

Yves: “Heel veel bedrijven hebben een CAD systeem en hebben een engineering BOM waarin ze alles bijhouden. Dan stoppen de meeste bedrijven bij een PDM systeem, terwijl je met Windchill PLM en PDM in één systeem hebt. Windchill kan gebruikt worden bij bedrijven met één of twee users en bij bedrijven zoals Tobroco waarin 15 tekenaars zitten en een volledige organisatie die er gebruik van maakt.

En je kan dit in kleine stappen gaan opbouwen. Met andere woorden, je komt niet meer in een situatie terecht waarin je moet gaan migreren naar een zwaarder pakket. Mijn dertig jaar ervaring zegt dat migratie gelijk staat aan meer werk en extra tijdsverlies. Windchill is een tool die mee evolueert met het bedrijf en migratie met andere woorden overbodig maakt. Exact om die reden heeft Ad Ultima Group voor Windchill gekozen. Je hoeft geen schrik te hebben voor een te log en te duur PLM systeem. Met PTC Windchill kan je stap voor stap gaan opbouwen.”

De Ready 2 Benefit aanpak van Ad Ultima Group

Bij Ad Ultima Group kiezen we steeds vaker voor Ready 2 Benefit oplossingen. Daarbij gaan we op zoek naar quick wins, patronen die zich herhalen om op die manier te leren uit onze projecten en het “wiel niet telkens opnieuw te moeten uitvinden”. Op die manier garanderen we de meest efficiënte manier van werken aan onze klanten. In onze 10 jaar ervaring met PLM hebben we kunnen vaststellen dat elke klant dezelfde basis nodig heeft. Het basisplatform kan je door de Ready 2 Benefit aanpak voor PLM zonder zorgen en op een zeer korte termijn gaan opzetten. Zo kan er zeer snel gefocust worden op de specifieke noden van de klant.

Het is kortom de bedoeling om bedrijven snel en eenvoudig de stap te laten zetten naar en met PLM. En in de bredere context stelt Ad Ultima Group de groei van de klant centraal. Daarbij treden onze experts op als specialisten in hun domein en samen met de klant wordt er samengewerkt aan de strategische doelstellingen van de klant op de meest efficiënte manier.

E-BOOK: Product Lifecycle Management als bedrijfsbrede oplossing

8

Page 9: Tobroco-Giant - Ad Ultima Group...- meer gaan voordenken in plaats van nadenken. Je moet zorgen dat er vooraf ruimte en zuurstof beschikbaar komt om te groeien in de toekomst. En liefst

Door de technologie van Microsoft en PTC met onze eigen software te combineren, kan u bij Ad Ultima Group terecht voor procesverbetering en automatisering van uw productontwikkeling, productie en distributie. We zijn de enige organisatie in de Benelux

en Frankrijk die deze combinatie van diensten aanbiedt.

Je kan bij ons terecht voor ERP, CRM, PLM, CAD, Document/Process/Data management, MES, IoT en e-business. Onze medewerkers hebben dankzij de succesvolle oplevering van meer dan 250 grote IT-projecten een grondige expertise opgebouwd in het optimaliseren

en automatiseren van bedrijfsprocessen.

www.adultimagroup.com