'tmozaiekkrantje digi

8
Vrijwilligers Alle activiteiten in het buurthuis worden gerealiseerd door vrijwilligers. Helpende handen zijn noodzakelijk voor de werking van ons buurthuis. We zijn dan ook content met de medewerking van heel wat enthousiaste Willebroekenaars die zich voor de volle 100% inzetten voor de activiteiten. Heeft u nog wat vrije tijd over en bent u geïnteresseerd om eens te komen helpen? Neem dan contact met ons op. Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 03 866 91 25. Samen maken we de buurt Deze buurtkrant is een initiatief van buurthuis Mozaïek en Organisatie Willebroek. Je vindt in deze buurtkrant nieuws en informatie over het buurthuis. Ook vind je er een overzicht van activiteiten in en rond het buurthuis. Zumba, naaiclub, koken, modelbouwclub, schilderen op doek, Nederlands oefenen, tuinieren, kunstproject, rommelmarkt, jeugdactiviteiten…. . Er zit altijd wel iets voor je bij. We nodigen je van harte uit om eens een kijkje te komen nemen bij een van de activiteiten! Samen maken we de buurt gezellig! Willebroek-Noord | eenmalige uitgave | gratis Buurtkrant Willebroek-Noord Rommelmarkt? In de Appeldonkstraat (van Boomsesteenweg tot de hoek met de Callaertsstraat) kun je op 19 april tussen 14u00 en 18u00 je tafeltje, kraampje of kleedje op straat zetten om spullen te verkopen die je zelf niet meer gebruikt. Alles wat er aan het eind van de dag overblijft, neem je natuurlijk zelf weer mee naar huis. Ruilbeurs? Je hebt nog een zolder vol met leuke spullen die je zelf niet meer gebruikt? Je maakt zelf juwelen, lekker eten of je hebt een overschot van groenten uit je eigen tuin? (Kinder)kleding, plantjes, boeken, cd’s, speelgoed, …? Op de koer van het buurthu- is zullen op 19 april tussen 14u00 en 18u00 een aantal tafels staan waar je kunt laten zien wat je hebt. Je kunt dit in overleg ruilen met iets dat je graag mee naar huis wilt ne- men. Kapotte spullen en grote elektronische apparaten worden niet geaccepteerd. Alles wat er aan het eind van de dag overblijft, neem je natuurlijk zelf weer mee naar huis. Voor meer informatie over opbouwtijden etc. stuur een mail naar [email protected]e Krantje Buurtfeest met rommelmarkt en ruilbeurs op 19 april 1

description

Buurtkrant Willebroek-Noord

Transcript of 'tmozaiekkrantje digi

VrijwilligersAlle activiteiten in het buurthuis worden gerealiseerd door vrijwilligers. Helpende handen zijn noodzakelijk voor de werking van ons buurthuis. We zijn dan ook content met de medewerking van heel wat enthousiaste Willebroekenaars die zich voor de volle 100% inzetten voor de activiteiten. Heeft u nog wat vrije tijd over en bent u geïnteresseerd om eens te komen helpen? Neem dan contact met ons op.

Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 03 866 91 25.

Samen maken we de buurtDeze buurtkrant is een initiatief van buurthuis Mozaïek en Organisatie Willebroek. Je vindt in deze buurtkrant nieuws en informatie over het buurthuis. Ook vind je er een overzicht van activiteiten in en rond het buurthuis. Zumba, naaiclub, koken, modelbouwclub, schilderen op doek, Nederlands oefenen, tuinieren, kunstproject, rommelmarkt, jeugdactiviteiten…. . Er zit altijd wel iets voor je bij. We nodigen je van harte uit om eens een kijkje te komen nemen bij een van de activiteiten! Samen maken we de buurt gezellig!

Willebroek-Noord | eenmalige uitgave | gratis

Buurtkrant Willebroek-Noord

Rommelmarkt? In de Appeldonkstraat (van Boomsesteenweg tot de hoek met de Callaertsstraat) kun je op 19 april tussen 14u00 en 18u00 je tafeltje, kraampje of kleedje op straat zetten om spullen te verkopen die je zelf niet meer gebruikt. Alles wat er aan het eind van de dag overblijft, neem je natuurlijk zelf weer mee naar huis.

Ruilbeurs? Je hebt nog een zolder vol met leuke spullen die je zelf niet meer gebruikt?

Je maakt zelf juwelen, lekker eten of je hebt een overschot van groenten uit je eigen tuin? (Kinder)kleding, plantjes, boeken, cd’s, speelgoed, …? Op de koer van het buurthu-is zullen op 19 april tussen 14u00 en 18u00 een aantal tafels staan waar je kunt laten zien wat je hebt. Je kunt dit in overleg ruilen met iets dat je graag mee naar huis wilt ne-men. Kapotte spullen en grote elektronische apparaten worden niet geaccepteerd.

Alles wat er aan het eind van de dag overblijft, neem je natuurlijk zelf weer mee naar huis.

Voor meer informatie over opbouwtijden etc. stuur een mail naar [email protected]

Krantje

Buurtfeest met rommelmarkt en ruilbeurs op 19 april

1

Een terugblik op het buurtfeestHet was weer heel gezellig in en rond het buurthuis op 22 september. Het jaarlijkse buurtfeest werd druk bezocht. Er werd genoten van de lasagne van Samen Koken en de lekkere taarten gebakken door vrijwilligers. De naaiclub had een mooie tentoonstelling met werkjes ‘van vroeger tot nu’. Tapori en Street Action sloegen de handen ineen om de kinderen buiten te vermaken. De jongeren van Street Action zorgden voor een spetterend optreden met zang en dans. Binnen konden de kinderen een vliegtuigje maken met de modelbouwclub. Vond u het ook de moeite of wil u de volgende keer mee komen feesten? Noteer 19 april vast in uw agenda. Dan slaan de vrijwilligers en verenigingen de handen ineen om een buurtfeest met rommel- en ruilmarkt te organiseren.

NIEUWS

Samen tuinieren Mozaïek zoekt groene handen met lentekriebelsTijdens dit voorjaar maken we van de koer van Mozaïek een kleurige en geurige kruiden- en groentetuin. Op de koer van Mozaïek richten we een pottentuin in met grote en kleine potten. We nodigen iedereen uit om te komen meehelpen en te genieten van de sfeer en de oogst.

Kom je graag eens mee helpen? Of wil je van het begin tot het eind betrokken zijn? We nodigen je graag uit op 29 maart , dan is er een praktische work-shop voorzien en beginnen we met zaaien. Interesse of vragen?

Dit project past ook binnen initiatieven van de transitiebeweging. Zie ook www.transitie.be voor transitie Vlaanderen of Like de pagina “Transitie Willebroek” op facebook.

Neem contact met dienst Samenleven. Mail naar [email protected] of bel op het nummer 03 866 91 25.

Nieuwe inrichtingWe komen graag in het buurthuis, maar het mag altijd nog gezelliger. In de maanden januari en februari werkten vrijwilligers aan een leuke aankleding van de benedenverdieping: behang, kleur op de muur, plantjes en kadertjes. Op 19 april is het helemaal af, kom dan zeker eens een kijkje nemen!

Muur zoekt kunst Tijdens de zomer van 2013 deden we een oproep naar creatievelingen om een oplossing te bedenken voor onze grijze, saaie muur. We kregen verschillende voorstellen binnen. De vrijwilligers en verenigingen van Mozaïek hebben tijdens de vergadering gekozen voor een kunstenaar uit de buurt: Isabelle Dethoor. Zij verzamelt nu portretten van buurtbewoners getekend door buurtbewoners, vervolgens zal zij de portretten aanbrengen op de muur in een gekleurd patroon van Mozaïek.

Uw portret ook op de muur? Bezorg ons je tekening.

Mee helpen schilderen? Neem contact op met dienst Samenleven. Mail naar [email protected] of bel op het nummer 03 866 91 25.

2

3

ACTIVITEITEN

Tapori

Alice leerde zumba kennen in Burundi (Afrika). Daar zag ze vele mensen met verschillende origine en leeftijd samenkomen op straat om te dansen en samen plezier te maken. Alice raakte al snel gefascineerd door deze multiculturele dans. Alice wil haar passie voor het zumbadansen maar al te graag delen met anderen en begon daarom op eigen initiatief met het geven van gratis zumbalessen. Voor Alice is het plezierig om vele mensen, jong en oud, man en vrouw, allochtoon en autochtoon aan het dansen te krijgen. Zumba is dan ook een sport voor iedereen. Danservaring is niet nodig, al is een beetje sportief aangelegd zijn mooi meegenomen. Het leuke aan zumba is dat je heel tijd plezier maakt en tegelijkertijd ook intensief sport. Na elk lesmoment voel je je weer helemaal opgeladen en bruis je van de energie. Alice nodigt dan ook iedereen uit om mee te komen doen.

Zin om mee te dansen en in top vorm te blijven?Voor de zumbalessen kan je iedere eerste en derdezondag van de maand terecht in Buurthuis Mozaïek,telkens van 16.00u tot 17.00u. Voor meer informatiekan je bellen naar het nummer 0496 223 041 ofmailen naar [email protected].

Met “Street Action – powered by Buurtsport” willen we jongeren activeren, bewustmaken en aanzetten tot bewegen. Het aanbod wordt bepaald door de jongeren zelf en zow-el jongens als meisjes kunnen deelnemen. We verzamel-en in buurthuis Mozaïek en trekken dan naar een speel- en sportveldje in de buurt. Bij slecht weer gaan de indoor-activiteiten door in het buurthuis zelf. De sporten die beoefend worden zijn: tafeltennis, basketbal, voetbal, badminton, baseball, … en er worden ook spelletjes als tikkertje en andere leuke spelen gespeeld. De activiteiten zijn gericht op 11- tot 15-jarigen. Jongeren vanaf 15 jaar zijn ook welkom en kunnen opgeleid worden tot streetaction-coach.

Graag verwelkomen we alle jongeren elke woensdag van 14u00 tot 17u00 in buurthuis Mozaïek! Voor meer informatie kan je bellen op het nummer 03 866 92 30 of mailen naar [email protected].

Zumba is een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansstijlen. Ondertussen is zumba uitgegroeid tot één van de meest populairste fitnessprogramma’s wereldwijd. Deze fitnesstrend werd al snel opgepikt door Alice, zij geeft al enkele jaren zumbalessen in buurthuis Mozaïek. Zumba

Street Action

4

ACTIVITEITEN

Elke maand komen we samen met een groep vrijwilligers. In 2013 kookten we onder andere: Italiaanse lasagne, Marokkaanse bastilla, Spaanse paella, Griekse stifado, Marokkaanse tajine en nog veel meer. In augustus zijn we samen naar ‘het Broek’ getrokken, allemaal met een hapje en een drankje. Samen smulden we van een werelds buffetje.

De ‘Samen Koken’ groep is zeer divers: mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, ex-bewoners uit alle werelddelen: van Oekraïne tot Colombia, van Soedan tot de Filippijnen.

Elke kooksessie is er een verantwoordelijke kok. Die zorgt voor een recept en doet de boodschappen. Alle deelnemers brengen 5 euro in, hiermee komen we uit de kosten.

De data voor 2014 zijn: zaterdag 15 februari, maandag 17 maart, vrijdag 18 april, dinsdag 13 mei, vrijdag 13 juni, zaterdag 20 september, vrijdag 17 oktober en woensdag 12 november. We starten telkens om 17:30u.

Kom je met ons meekoken? Geef dan minimaal 3 dagen vooraf een seintje op het nummer 0485 733 105 of mail naar [email protected].

De dames van het bloemschikken komen al 6 jaar samen. Oorspronkelijk zijn de dames gestart in het oude buurthuis, dan verhuisd naar CC De ster om dan uiteindelijk hun thuisbasis te vinden in buurthuis Mozaïek. Het bloemschikken is er ondertussen een vaste waarde. Het is telkens een gezellige boel. Er wordt leuk met elkaar gebabbeld en natuurlijk gaan ze creatief aan de slag met bloemen en planten. Onder professionele begeleiding wordt er elke keer opnieuw een prachtig bloemstuk op tafel getoverd. Stap per stap leer je hoe je schitterende boeketten en bloemstukken kan maken. Soms worden er ook speciale bloemstukken gemaakt rond bepaalde thema’s zoals bijvoorbeeld Pasen of Kerstmis.

Bloemschikken in 2014 gaat door op donderdag 27 februari, 27 maart, 24 april, 22 mei en 26 juni. Telkens vanaf 19u30 in Buurthuis Mozaïek.

Decoreer je graag je huis met zelfgemaakte bloemstukken? Voor 20 euro per les kan je inschrijven bij Jeanne Van Nuffel. Bel op het nummer 03 886 35 77 of mail naar [email protected].

Bloemschikken

Samen Koken

ACTIVITEITENTapori is een groep van jongeren die tijdens de vakantieperiodes samenkomt in buurthuis Mozaïek. Ook de moeders van de Tapori-kinderen en hun vriendinnen komen regelmatig samen in buurthuis Mozaïek. Zij volgen het programma van de volksuniversiteit van ATD Vierde Wereld.

Maria van Tapori vertelt: “Soms gaan we ook op uitstap. Zo zijn we tijdens de zomermaanden naar het Groentenmuseum geweest in St Katelijne Waver. De volwassenen hebben een rondleiding gehad in de tuinen en het museum. De kinderen mochten hun eigen barbecue klaarmaken. Iedereen vond het een geslaagde namiddag”.

Tijdens de herfstvakantie hebben de kinderen een tekst gelezen van een Taporigroep in Madagascar. Dit eiland is bevolkt met mensen van een verschillende afkomst: Afrikanen, Europeanen, Chinezen, Indieërs,.. en allemaal met een andere cultuur en gods-dienst. Respect voor elkaar en samenleven waren de thema’s van die dag. Na het lezen van deze tekst heeft Isabelle Dethoor de kinderen begeleid om een zelfportret te tekenen. “Hoe verschillend we ook zijn, we hebben allemaal gemeen dat we graag in de Mozaïek komen”. Isabelle gaat de bezoekers van de Mozaïek op de muur portretteren.

De moeders van de Taporigroep zijn in september samen gekomen om hun wensen over een aangenaam Willebroek over te maken aan de burgemeester. In november werd nagedacht over hoe samen met mensen in armoede gezocht kan worden naar oploss-ingen voor de problemen in onze samenleving.

Heb je zin om in de toekomst met ons mee te doen? Neem dan contact op met Maria Vanschoonlandt 0497 156 194 of bezorg een briefje in de brievenbus van de Mozaïek met naam en adres dan komt Maria eens langs.

Tapori

Modelbouwclub Willebroek

5

Iedereen die interesse heeft voor statische modelbouw, jong en oud, be-ginneling of ervaren modelbouwer, is welkom! Heb je nog geen ervaring met modelbouw? Geen probleem, wij helpen je graag bij je eerste stappen in de fasci-nerende modelbouwwereld. Heb je reeds ervaring met het bouwen van modellen maar wil je nog bijleren om je modellen naar een hoger niveau te brengen? Heb je vragen over het bouwen en schilderen van militaire voertuigen en tanks, vliegtui-gen, schepen, figuren, dioramabouw of het werken met kunsthars, witmetaal of PE (Photo-Etched) onderdelen? Ook dan kun je bij MCW terecht.

We staan met onze clubstand geregeld op verschillende nationale en interna-

tionale beurzen. Jaarlijks organiseren we ook zelf in maart een modelbouw-beurs met wedstrijd.

Geïnteresseerd? Je vindt ons elke vrijdagavond vanaf 19.30 uur in Buurthuis Mozaïek, of je kan contact opnemen metBart De PauwE-mail: [email protected] vind ons ook op facebook

van 14u00

tot 18u00

In en rond Buurthuis Mozaïek,

Appeldonkstraat 60

• Rommelmarkt in de Appeldonkstraat

• Ruilmarkt op de koer van het buurthuis

• Hapjes en drankjes aan democratische prijzen

• Kermismolen

• Street-action: sport voor kinderen en jongeren

• Rad van fortuin van IGEMO met leuke prijsjes

• Voorstelling van kunstmuur en gemeenschappelijke tuin

Door verenigingen en vrijwilligers van buurthuis Mozaïek

ism Organisatie Willebroek

Vragen? Neem contact op met Organisatie Willebroek,

dienst Samenleven, [email protected], of Tel. 03 886 9125

Komt dat zien!

6

Schilderen op doek

7

ACTIVITEITEN

Rita is onlangs gestart met een maandelijkse schilder-groep in Mozaïek. Zij vertelt enthousiast: “We zijn een kleine groep gemotiveerde amateurschilders die samen komen om te schilderen op doek met acrylverf.   Ik help iedereen individueel vooruit  zodat de deelnemers op ei-gen tempo kunnen werken en volgens een eigen thema/voorbeeld.   Je ziet de kunstwerkjes maand na maand groeien, ook al hadden de deelnemers vooraf nog geen kennis van de schilderkunst”.

Heb jij zin om eens te komen kijken?   Wil je het ook eens proberen?   We verwachten jou de laatste dinsdag van de maand in Mozaïek van 14u tot 16u30.

WillebabbelElke woensdagavond kan je in buurthuis Mozaïek terecht voor een gezellige babbel.Anderstaligen kunnen hier in een sfeervolle omgeving hun Nederlands oefenen door te babbelen en gezelschapspelletjes te spelen met Nederlandstalige vrijwilligers. Eén van de regelmatige bezoekers is Nelson. Hij stelt zich even voor: “Ik woon nu zo’n 4 jaar in Willebroek. Ik woon hier graag. Wille-broek is rustig en ik houd van de dorpss-feer, de stad voor mij te anoniem. Ik vind het belangrijk om Nederlands te leren, zodat ik mij hier helemaal thuis kan voelen. Ik heb een opleiding Nederlands bij Centrum Ba-siseducatie gevolgd. Nu oefen ik mijn Ned-erlands thuis met mijn dochtertje en natu-

urlijks tijdens Willebabbel”. Willebabbel? “Voor mij is Willebabbel niet alleen maar een plek om Nederlands te oefenen. Hier ontmoet ik anderen, we lachen veel en we wisselen ervaringen uit. Ik zou graag samen met de alle Willebabbelaars een Willebab-bel-eetavond organiseren waar lekkere wereldse gerechten en hapjes gedeeld worden. Misschien iets voor één van de vol-gende maanden?” Kom je ook? Willebab-bel gaat elke woensdag door in buurthuis Mozaïek. Deelnemers kunnen er terecht tussen 19u00 en 21u30.

Vanaf mei wordt Willebabbel ook in Lokaal Dienstencentrum ‘De Wilg’ georganiseerd, telkens op de eerste maandag van de maand tussen 13u30u en 15u00.

Voor meer informatie of vragen. Neem contact op met dienst Samenleven. Mail naar [email protected] of bel op het nummer 03 866 91 25.

8

Op de koffie in het buurthuisVrijdagochtend tussen 10u00 en 12u00 vind je Mathias of Mieke in het buurthuis. U bent welkom voor een kop koffie of thee, een babbel en al uw vragen over het buurthuis en de activiteiten. Er is een computer met internet, er zijn tijdschriften en boeken om wat te lezen en je kunt foto’s bekijken van vroeger en nu. Iedereen is welkom!

Colofon

Redactie: alle verenigingen en vrijwilligers, Mieke Witkamp, Mathias Schelfhout

Vormgeving: Thierry Van den Bogaert

Druk: The Image Factory

V.U: Burgemeester Eddy Bevers

Organisatie Willebroek, dienst Samenleven Tel.: 03 866 91 25, E-mail: [email protected]

Mieke Witkamp Mathias Schelfhout

HEEFT U NOG VRAGEN?