Tijdschrift expert inspiratie april 2014

45
EXPERT een gezamenlijke uitgave van de LinkedIn groep Creëer je eigen werkCreëer je eigen voortgang Jaargang 2 - nummer 1 april 2014

description

Inspiratie in al haar facetten. Dit voorjaarsnummer is een gezamenlijke uitgave van de Linkedingroep 'Creëer je eigen werk'.

Transcript of Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Page 1: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

1

EXPERTeen gezamenlijke uitgave

van de LinkedIn groep ‘Creëer je eigen werk’

Creëer je eigen voortgang

Jaargang 2 - nummer 1april 2014

Page 2: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Digitaal magazine op initiatief van Willemijn Lau, behorend bij de LinkedIn groep Creëer je eigen werk

Redactie:

Willemijn Lauloopbaanadviseur, e-coach www.lauloopbaanadvies.nl

Nicolette van Heesch tekstschrijver, projectondersteuner

www.rodekonen.nlwww.egelantier-projectondersteuning.nl

Aan dit tijdschrift werkten verder mee:

Marjo Heijkoopschrijfster fantasy boeken, administratief medewerker www.marjoheijkoop.wordpress.comwww.johannalime.wordpress.com

Alex de Haas freelance puzzelmaker

www.puzzelcoach.blogspot.nl

Wies Groeneveldtekstschrijver, redacteur, onderzoekerLuctor et emergo - Vallen en weer opstaan

Nathalie Jongedijkadviseur werk en amateur fotograafnl.linkedin.com/in/nathaliejongedijk

Gertrude Steenbeekkunstenareswww.gertrudesteenbeek.nlwww.facebook.com/oartsforme

Vormgeving: Nicolette van Heesch

2

Page 3: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

3

InhoudsopgaveArtikelenRedactioneel Willemijn Lau 4Van inspiratie tot bezieling Willemijn Lau 6Landgoed de Horst, Driebergen Nicolette van Heesch 8 Boekbespreking Marjo Heijkoop 11Puzzel INSPIRATIEBRONNEN Alex de Haas 22NLP en mijn helden Nicolette van Heesch 26Rijnmond Werkt Slimmer Wies Groeneveld / Liorah Hoek 31Tuimelteksten Nicolette van Heesch 37

Inspriatiebronnen:Mark Rozeboom 20Henri de Booij 24Ronald Vermeij 29Wies Groeneveld 35Brenda Kok 36Willemijn Lau 44

Foto

: N

ath

alie

Jon

ged

ijk

Page 4: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

4

Redactioneel

Hier is ie dan; het lentenummer Expert van de LinkedIngroep Creëer je eigen werk. In deze groep onderzoekt iedereen op zijn eigen manier hoe het is om te gaan doen wat je leuk vindt, daarin je expertise op te bouwen en dit zichtbaar te maken. Het samen maken van dit magazine biedt de mogelijkheid om die expertise in ontwikkeling te laten zien. Vandaar de naam Expert. Waar de één reeds zelfstandig professional is, zet de ander schoorvoetend de eerste stappen. Daarom een groot compliment aan iedereen die heeft meegewerkt en de durf heeft gehad om zich hiermee te laten zien.

Lente!Gedurende het maken van dit tijdschrift begon de lente in alle hevigheid. We hebben een aantal zeer warme dagen gehad en dat maakte het tijdschrift steeds lenteachtiger. De lente, tijd om het oude op te schonen en nieuwe dingen aan te pakken. Tijd voor inspiratie.

Waar inspiratie vandaan komt? Niemand die het precies weet. In de puzzel staan 54 (!) inspiratiebronnen. Helden kunnen je inspiratie geven. Net als bepaalde plaatsen of gebouwen. Of kunst. En natuurlijk, de natuur. Voor de meesten een bron van inspiratie, of een moment om weer op te laden.

Wat zeker niet mag ontbreken is een bespreking van de crea-tiespiraal, ontworpen door Marinus Knoope. Wil je jouw eigen voortgang creëren, lees dan dit boek en krijg inzicht in het cre-atieproces.

Wij hopen met dit tijdschrift nieuwe inspiratie te geven en nieuwe energie om aan de slag te gaan met de plannen die je hebt.

Wil je een keer meedoen met dit tijdschrift, of heb je een an-der idee? Word lid van de groep ‘Creëer je eigen werk’ en doe mee. Je bent van harte uitgenodigd!

Willemijn Lau

Page 5: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

5

Foto

: N

ath

alie

Jon

ged

ijk

Page 6: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

6

Iedereen kan geïnspireerd raken. Een boek, een plek of een film kan inspireren. Of een persoon, door het verhaal wat hij/zij vertelt, of de bezieling die iemand uit-straalt. Of gewoon door zijn/haar aanwezigheid. Wat het ook is, je wordt in ieder geval ergens door geraakt, en vaak is het lastig onder woorden te brengen wát jou raakt.Echter, waar jij heel enthou-siast over kan zijn, kan voor de ander uitermate saai zijn. Je kent dat wel, dan heb je net een film gezien en ben je tot tranen toe geroerd, ter-wijl je partner stoïcijns op de bank blijft zitten. En dat maakt het juist zo boeiend. Het raakt datgene waar het jou om gaat in je leven. Het raakt jouw bezieling, en die is uniek.

Inspiratie heeft een onverwachts en grillig karakter. Je kunt er niet op gaan zitten wachten, het overkomt je. Een voorwaarde is dat je rust in jezelf creëert en een ontvankelijkheid om je te laten inspireren. Mensen die het druk hebben, veel zorgen hebben of neerslachtig zijn worden meestal niet meer geïnspireerd. In dit filmpje op YouTube (www.youtube.com/watch?v=vhU2pU86sig) geef ik 10 tips om die rust en ruimte in jezelf te laten ontstaan. En er zijn natuurlijk nog veel meer momenten te verzinnen!

Kunstenares Gertrude Steenbeek vertelt in haar film (www.youtube.com/watch?v=jytGbV-r7Qc) hoe zij inspiratie krijgt om te kunnen schilderen.

Van inspiratie tot bezieling

Als iemand je vraagt: “Waardoor word jij geïnspi-reerd?”, heb je vaak niet direct een antwoord klaar.

“Inspiratie…” denk je dan, “dat is iets voor kunstenaars en uitvinders…, toch niets voor mij?”

Je denkt bij het woord inspiratie onwillekeurig aan een soort blikseminslag, een spirituele vonk, waardoor

mensen in staat zijn bijzondere dingen te doen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Page 7: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

7

Je regelmatig laten inspireren kan zin en richting aan je leven geven. Het is als het ware geestelijk voedsel. Dit vraagt oplettendheid, want een moment van inspiratie heeft ook de neiging snel te verdampen. Het gaat er om deze momenten vast te houden. Zo zijn er talloze manier om iets vast te leggen om er later naar terug te kunnen gaan.

De volgende stap is er echt mee aan het werk te gaan. Datgene wat van buitenaf indruk op je maakte, en wellicht alweer vervaagd is, zul je nu zelf weer tot leven moeten wekken. Wat werd er nu precies in jou

geraakt? Je ervaart iets in de buitenwereld dat te maken heeft met datgene waarom jij hier op aarde bent, jouw levensthema. Een manier om dat tot leven te brengen is het op je eigen manier te verwoorden. Bijvoorbeeld door een blog te schrijven, of een collage te maken, of het te vertellen aan een ander. Juist dat lastige, vaak moeizame proces maakt dat je het er vaak bij laat zitten. Maar als je daarmee daadwerkelijk aan de slag gaat, geeft het je uiteindelijk energie en richting. Jouw bezieling wordt zichtbaar.

Willemijn Lauwww.lauloopbaanadvies.nl

(momentopname uit film Gertrude Steenbeek)

Gertrude SteenbeekInternet: www.gertrudesteenbeek.nlFacebook: www.facebook.com/oartsforme

Page 8: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

8

Ik parkeerde per ongeluk op het parkeerterrein dat het verst verwijderd was van het gebouw waar ik zijn moest. Daardoor kreeg ik een aangenaam wandelingetje cadeau. Een verrassing die op zich al inspirerend was!

De zwalkende middenstreep op de weg volgend, werd ik getrakteerd op diverse inspirerende citaten en gedichten. En veel kunst met een knipoog. Zo ontmoette ik onder andere een eenzame, aan een boom achtergelaten piano, een dichtgemetselde caravan in vakwerkstijl en een aantal hoge tenniscourt-scheidsrechterstoelen. Deze stoelen stonden niet alleen buiten, maar waren ook binnen functioneel, zag ik toen ik er een glimp van opving door een raam op de bovenverdieping.Ik nam ook een kijkje bij twee mobiele mini-overlegruimtetjes vermomd als bouwketen, waarvan een met bibliotheek, en op de andere een zeer toepasselijk gedicht van Gerrit Komrij. Ook binnen wemelde het van de kunst. In het toilet dat ik na aankomst bezocht, hing

Landgoed de Horst, DriebergenOnlangs was ik op landgoed De Horst in Driebergen.

Een zeer inspirerende omgeving voor trainingsactiviteiten! Het hele terrein is doordrenkt van ontwikkeling,

ontplooiing en groei.

Page 9: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

9

een gedicht over bewust blijven ademhalen. Heel toepasselijk bij aanvang van een bijeenkomst met een nog onbekende groep en een nog onbekend maar verwacht groots resultaat.

Op een deur naar de hal hing een afdruk van een zeer mooie tweet. Jammer genoeg onthield ik hem niet.

In onze ruimte hing een gordijn met een print van Andy Warhol. Als wanddecoratie hing er een spiraal van een springverenmatras met bijbehorende nachtkleding, gemaakt van de dekens die ooit misschien wel op dat bed lagen.

Zelfs de geruite notitieschriftjes die voor ons beschikbaar waren voor aantekeningen, waren kunstwerkjes. Met voorin

een gedicht en achterin de Engelse vertaling daarvan. Op elke pagina was een ander kunstwerkje in het rasterwerk van de ruitjes verwerkt. De tekst op de middenpagina had niet treffender kunnen zijn:

“I am tired of the old shit. Let the new shit begin” Zeer toepasselijk!

Er zijn hier meerdere bijeenkomsten gepland. Volgende keer kom ik wat eerder voor meer kunst en nog meer inspiratie!

Nicolette van Heeschwww.rodekonen.nlwww.egelantier-projectonder-steuning.nl

Afbeeldingen (m.u.v. mobiele overlegruimte): Landgoed de Horst

Page 10: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Contragewicht

Er is een land dat ik met pijn verliet,Er is een land dat ik met pijn bewoon.Een derde land daartussen is er niet.

Mijn leven volgt een zonderling patroon:

Want waar ik heenga voel ik me niet thuisEn waar ik thuis ben wil ik telkens weg.

De grens wordt smal tussen geluk en kruis,Steeds minder denk ik wat ik hardop zeg.

Ik heb, om aan dit noodlot te ontkomen,Een derde land verzonnen in mijn hoofd,

Een land vertrouwd met leugens en fantomen.

Aan diepgewortelde en zware bomenHangen honkvast de loden trossen ooft

Van al mijn vederlicht geworden dromen.

(uit: Luchtspiegelingen: gedichten, voornamelijk elegisch)

10

Page 11: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Boekbespreking

titel: DE CREATIESPIRAAL natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid.auteur: Marinus Knoopeuitgeverij: KIC Nijmegen Nederlandjaar: 1998druk: Zestiende drukISBN-nummer: 90-8046771-5aantal pagina's: 224

biografie: Marinus Knoope (1947), fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden. Hij werd gefascineerd door het natuurkundige verschijnsel dat werkelijkheid pas lijkt te ontstaan zodra ze wordt waargenomen.

bibliografie: In 1989 ontdekte Marinus Knoope de creatiespiraal, een verrassend eenvoudige, heldere en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.

korte inhoud: Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid. Die weg wordt in DE CREATIESPIRAAL beschreven.

Dit boek past in het thema INSPIRATIE omdat het een hulpmiddel is dat jij kunt gebruiken op jouw weg van wens naar werkelijkheid, voor het realiseren van je dromen.

11

Page 12: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Waarover gaat het boek?

Deel 1 - de theorie: Overpeinzingen en ontdekkingen

In het boek vertelt Marinus Knoope over de ontdekking die hij maakte na een intensieve zoektocht; over de oplossing van zijn raadsel: ‘de creatiespiraal.’ Wensen van mensen kunnen onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot werkelijkheid. Dit is te vergelijken met bloesem die in de lente aan bomen groeit en onder de juiste omstandigheden gezond fruit oplevert. Ieder mens is voorbestemd om zijn eigen wensen te realiseren. Dit is te vergelijken met een appelboom die appels voortbrengt, gewoon omdat hij de creator van appels is. De mens kan, als de condities gunstig zijn, wensen realiseren. De weg van wens naar werkelijkheid is net als de weg van bloesem naar oogst een kringloop.

Bij een kringloop, net als bij de creatiespiraal, is er geen begin en geen einde. Wie de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid kent, kan volop genieten van zijn idealen.

12

Foto

: N

atha

lie J

onge

dijk

Page 13: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

De creatiespiraalDe creatiespiraal kent de volgende fases:

De creatiespiraal

Wensen-verbeelden-gelovenOm je wens te kunnen realiseren, heb je een eigen wens nodig. Een wens waarbij je harstocht voelt en waar je echt iets voor over hebt. Vorm een beeld van wat je wilt bereiken en pas ervoor op om te gaan denken dat het toch niet kan, want dan kan het ook niet. Als je weet wat je wenst, daar een helder beeld van hebt en erin gelooft dat het kan lukken, heb je drie van twaalf voorwaarden om je wensen in vervulling te laten gaan.

Uiten-Onderzoeken-PlannenDe volgende stap is, dat je met je wens naar buiten treedt. Als je dat doet, moet je er zelf eerst heel zeker van zijn en erin geloven, anders neemt de buitenwereld je niet serieus. Je gaat nu onderzoeken wat er nodig is om je wens te realiseren en wie jou daarbij kunnen helpen. Je weet nog niet hoe je het moet realiseren; eerst ga je netwerken. Je moet je omringen met mensen die je kunnen helpen aan de juiste kennis, informatie en kwaliteiten.

13

Page 14: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Beslissen-Handelen-VolhardenHiermee zit je in het actieve deel van het creatieproces. Bij het volharden zul je ook moeten volhouden als dingen tegenzitten of niet zo lopen als je ze had gewenst. Je geloof wordt hier op de proef gesteld. Blijf geloven in je wens en zet je in om hard te werken voor iets waar je ook echt in gelooft.

Onvangen-Waarderen-OntspannenAls je de stappen van de creatiespiraal neemt, komt er een tijd van ontvangen aan. Dan blijkt vaak dat het voor veel mensen moeilijk is om een compliment in ontvangst te nemen en van hun succes te kunnen genieten. Dat moet je echter wel doen en het niet direct bagatelliseren. Je moet kunnen ontvangen en genieten van waardering, als dat je lukt zullen steeds meer mensen je waarderen en des te beter zul je je werk doen.Na ontvangen en waarderen kun je ontspannen, dan komt een tijd van bezinning en inkeer. Daarna komen er weer nieuwe wensen en begint de spiraal van voren af aan.

De negatieve creatiespiraal en de oneindige cirkelAls je de weg van wens naar werkelijkheid volgt, zou je denken dat de weg naar succes vanzelfsprekend is. Er gaat echter ook veel mis in een mensenleven.Behalve de positieve creatiespiraal die uitgaat van wat je wensen en verlangens zijn, is er ook een negatieve creatiespiraal die uitgaat van je zorgen en angsten en van de dingen die je niet meer wenst. Als je, in plaats van de dromen en wensen te visualiseren, je zorgen gaat verbeelden en alles wat je niet wilt, dan stel je de negatieve spiraal in werking. Je bent bezig met die dingen die verkeerd kunnen gaan in je leven en je spreekt je zorgen erover uit door er met anderen over te praten. Mensen gaan je zorgen delen en datgene waar je bang voor bent, gebeurt dan echt. Dan ben je ontevreden over het resultaat, maar in feite heeft de creatiespiraal ook dan goed gewerkt. Alleen was het de negatieve spiraal en niet de positieve.

14

Page 15: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

De negatieve creatiespiraal

Deel 2 - de praktijk: Zes werkgebiedenEr zijn zes werkgebieden bij de creatiespiraal: stiltewerk, positief denkwerk, netwerk, strategiewerk, echt werk en emotiewerk. Zij vragen elk om een passende werkomgeving. Voor de zes werkgebieden heb je ook zes verschillende vakgebieden nodig, dat van een spiritueel leraar, een motivator, een trainer, een consultant, een vakdocent en een therapeut.

De creatiespiraal en de zes werkgebieden

15

Page 16: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

EmotiewerkOm iets te kunnen veranderen begin je met dat wat nu is bewust onder ogen te zien. Van daaruit komt een nieuwe wens. Om die te vervullen, word je belemmerd door ongewenste creatiecirkels. Die moet je eerst onderkennen. Doorleef die emoties, lach erom, speel ermee en zorg er zo voor dat ze jou niet meer de baas zijn. Doe emotiewerk: ontdek de kwaliteit die verborgen ligt achter onaangename emoties. Iedere onaangename stemming verhult een verborgen kwaliteit. Zo verhult boosheid respect en angst het avontuur. Zodra je de verborgen kwaliteiten gevonden en je eigen gemaakt hebt, verdwijnt de oorspronkelijke onaangename emotie uit je leven. Ervaar wat je stemming je vertelt over het leven dat je werkelijk wenst.

StiltewerkHet is tijd voor inkeer en meditatie. Je maakt contact met je diepste verlangen, je ware zelf, je bestemming. Zonder te oordelen of te veroordelen. Vervolgens kun je de wensen in alle rust een concrete vorm geven. Dit is het meest scheppende deel in het creatieproces.Je richt je aandacht hier naar binnen, in jezelf gekeerd. Probeer je los van de buitenwereld bewust te worden van wat jou aantrekt, wat jij wilt, wat wil jij krijgen, wat wil jij geven? Wat wil je uiteindelijk achterlaten als je straks weer gaat?Het blijkt keer op keer dat de wensen die mensen hebben ook echt bij die mensen passen. Wens en werkelijkheid kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze zoeken elkaar op.

Positief denkwerkWil je succes, voed je geest dan met heldere beelden en positieve verwachtingen.

1. Maak concrete doelstellingen. 2. Zorg voor een positieve mentale conditie. 3.Treed de wereld met jouw wensen vol overtuigingskracht en zelfvertrouwen tegemoet.

Maak positieve affirmaties (lees hiervoor in het boek wat dat precies inhoudt), daarmee maak je je opvattingen eigen die ondersteunend zijn voor je kansen op de realisatie van je

16

Page 17: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

(wens)beelden. Je visualiseert je einddoel en affirmeert dat je gelooft dat je talenten toereikend zijn, en niet andersom.

NetwerkTreed met je wensen naar buiten. Ontmoet mensen waar jij bij past en die bij jou passen. Als je door in gesprek te gaan het contact met je oorspronkelijke wensen kwijt dreigt te raken, ga dan terug in jezelf en maak opnieuw het contact. Laat je niet afschrikken, blijf authentiek.In de netwerkfase til je jouw creatieproces naar een collectief niveau, want scheppen is behalve een individueel ook een collectief proces.

StrategiewerkJe vertaalt je wensbeelden naar concreet haalbare doelstellingen. Je zet een realistisch tijdpad uit. Planning is één van de instrumenten die je gebruikt om je oorspronkelijke wens te realiseren. Om je brein de kans te geven om beslissingen te nemen heeft het even een informatiestop nodig, een periode van na-denken. Soms besluit je ineens iets na een nachtje slapen of na even wat anders gedaan te hebben.

Het echte werkHandelen en volharden is het echte werk. Als je met volledige inzet en geconcentreerd aan het werk gaat, ga je er helemaal in op. Je merkt dat je daadwerkelijk in staat bent om dingen te realiseren die je daarvoor alleen maar durfde te dromen. Dat is wat een mens intens gelukkig maakt.

Genieten van succesGenieten heeft te maken met een open en ontvankelijke houding. Door op het moment dat je krijgt wat je verlangde de innerlijke vreugde die je dat schenkt bewust te voelen, voluit te genieten en daar openlijk fysiek uitdrukking aan te geven, komt het creatieproces in vervulling. Als je wens eenmaal gerealiseerd is, is het ook het moment om de vruchten van je arbeid te delen met de wereld om je heen. Het is niet egoïstisch om je eigen wensen te realiseren, want de vruchten van jouw arbeid leveren een bijdrage aan het grotere geheel.

17

Page 18: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Als het feest gevierd is en je hebt genoten van succes, richt je je weer naar binnen, nieuwsgierig naar welke nieuwe wensen er nu zullen komen.

Van MarjoDe creatiespiraal van Marinus Knoope is een bron van inspiratie die aangeboord is door Willemijn Lau. Zij gebruikt de wijze lessen uit dit boek voor haar cursus Creëer je eigen werk, online. Aan de hand van haar lessen heb ik het negatieve patroon ontdekt dat steeds in mijn werkzame leven geleid heeft tot het nemen van die stappen die mij op een pad brachten waar ik niet wil zijn. Ik ben als appelboom gaan proberen om peren te laten groeien en kersen en bananen. Door dit boekje en de cursus bij Willemijn heb ik mijn talenten, wensen, vaardigheden en eigenaardigheden ontdekt en ben ik nu zover dat ik aan de positieve creatiespiraal werk. Ik wil namelijk een gewaardeerd schrijfster zijn van fantasyboeken en daarbij komt zo langzaamaan ook het idee om kinderboeken te gaan schrijven en mijn talent voor tekenen en schilderen daarbij in te zetten en prentenboeken te tekenen. Met dit boek als handvat moet het mogelijk zijn om positief te blijven denken, om te denken in kansen en niet meer in mislukkingen. Ik kijk vol verwachting uit naar het moment dat mijn debuut lezers zal vinden, dan weet ik of mijn wens realiteit geworden is: als zij plezier beleven aan mijn werk.

Voor iedereen die met teleurstellingen te kampen heeft: Lees dit boek en ga er op positieve manier mee aan de slag. Het kan niet anders of het moet verschil uitmaken.

Marjo Heijkoopwww.marjoheijkoop.wordpress.comwww.johannalime.wordpress.com

Afbeeldingen afkomstig uit het boek DE CREATIESPIRAAL.

18

Page 19: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

19 Foto: Nathalie Jongedijk

Page 20: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Foto

: N

. va

n H

eesc

h

20

Page 21: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

21

De plaats die mij het meest inspireert is ruw. Die plaats kan zich bevinden in Drenthe, op de Veluwe, of in Engeland of Schotland. Het is juist die ruwheid die ik mooi vind. Het is alles, maar er is nog niets.

Mark Rozeboomwww.egelantier-videoproductions.biz

Page 22: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

22

De juiste oplossing kun je mailen [email protected]. Onder de juiste inzenders zal een het boek ‘De CREATIESPIRAAL’ van Marinus Knoope worden verloot. Kijk voor een boekbespreking elders in dit magazine.

Puzzel INSPIRATIEBRONNEN

Kun je in de omschrijvingen terugvinden om welke bekende persoon het steeds gaat? Allemaal personen die in hun vak-gebied en/of tijd als pionier en/of inspirator bekend staan of stonden.

Als je alle namen juist hebt ingevuld, vormen de beginletters van alle achternamen een inspirerende uitspraak. (NB tussen-voegsels tellen niet mee)Als voorzetje krijg je alle benodigde voornamen maar wel in alfabetische volgorde.

AbrahamAlbertAlfredAmeliaBabeBernieBillBrianCarlCharlesClintDalaiDesideriusDesmondDickDiegoDouglasDukeEllen

ErnesFlorenceGalileoGeorgeGianniHenriHenriHenrikIsaacJesus JimJohannesJohnJozefJulioLeoLeonardoM.C.Mahatma

MarieMaxMichaelMoederMuhammedNeilNelsonRichardRowanRoySteveSteveTheThomasTohomasWim

Page 23: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

23

Alex de Haas is freelance puzzelmaker. Hij is zeer ervaren en creatief in het samenstellen van m.n. woordraadsels. Het spelen met woorden is zijn grootste passie. Wil je regelmatig een puzzel maken? Kijk dan op www.puzzelcoach.blogspot.nl

Maak de puzzel op www.lauloopbaanadvies.nl/puzzel.php Deze zal openen in een nieuw scherm.

[advertentie]Wil jij ook je wens werkelijkheid laten worden? Je talenten gaan inzetten? Iets doen met jouw deskundigheid? Schrijf je in en ontvang direct het stappenplan om succesvol je eigen werk te creëren. Waarom zou je nog langer wachten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.lauloopbaanadvies.nl/inschrijvingnieuwsbrief.php

Page 24: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Foto

: w

ikip

edia

-S

. K

alin

sky

24

Bono en Sting inspireren mij. Mijn favoriete quote: “Don’t let the bastards grind you down” uit de song ‘Acrobat’ van het album ‘Achtung Baby’ van de groep U2.Zit je er even doorheen luister naar U2: ‘Beautiful day’ en ‘Acrobat’.

Henri de Booijnl.linkedin.com/pub/henri-de-booij/29/23b/5b0

Page 25: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

25

Page 26: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

26

Regelmatig krijg ik de vraag wie mij inspireert, wie mijn held, mijn grote rolmodel is. Ik moet daar altijd even over nadenken. Ik bewonder mensen om wie ze zijn of om wat ze doen, maar ik heb niet één voorbeeld, het

zijn er meerdere. Veel van die mensen bevinden zich in mijn omgeving, dichterbij of verder weg. Velen komen, sommigen gaan, enkelen blijven. Zo blijf ik me steeds weer verwonderen en blijf ik van hen leren.

NLP en mijn helden Het Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) adviseert het gedrag van je held, jouw inspiratiebron, te analyseren. Waar is hij of zij precies goed in? Wat doet ie waardoor ie succes heeft? Hak die gedragingen op in kleine stukjes en probeer te begrijpen wat er

gebeurt. Als jij je ook zo gedraagt, kun je net zo succesvol worden als je held. Simpel toch?

Foto

: w

ikip

edia

- M

. Sm

elte

r

Page 27: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

27

NLP en mijn helden Het Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) adviseert het gedrag van je held, jouw inspiratiebron, te analyseren. Waar is hij of zij precies goed in? Wat doet ie waardoor ie succes heeft? Hak die gedragingen op in kleine stukjes en probeer te begrijpen wat er

gebeurt. Als jij je ook zo gedraagt, kun je net zo succesvol worden als je held. Simpel toch?

Ik bewonder mijn moeder om de dingen zij op haar leeftijd onderneemt. Ze is 84 jaar jong en heeft nog altijd een eigen psycho-therapiepraktijk. Ze neemt niet veel cliënten meer aan omdat ze het ook leuk vind om workshops

te geven waarmee ze het gedachtegoed van háár voorbeeld, Gregg Furth, uitdraagt. Die workshops vinden meestal plaats in Duitsland, maar mijn mams is ook ver buiten de Duitse grenzen bekend. Ze bereist de meeste afstanden nog steeds met het openbaar vervoer! Zolang ze nog goed ter been is, houdt ze vol en laat ze mensen delen in haar kennis en ervaring. Ik onderneem graag activiteiten met vriendin R omdat ze zo positief gestemd is. Ze is nog altijd oprecht blij met haar baan en dat straalt ze uit. Ook in haar vrije tijd. Ik word altijd vrolijk van haar en krijg weer nieuwe energie als ik een tijdje in haar buurt vertoefd heb. We proberen dan ook regelmatig samen iets af te spreken, wat nog niet meevalt met haar drukke (werk)agenda.

Page 28: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

28

Ik las altijd graag de artikelen die collega V schreef. Ze speelde met taal op een manier zoals ik dat ook graag zou willen kunnen. Maar nog interessanter vond ik haar redactionele commentaren op stukken van anderen. Met respect en tact voor de auteur onderbouwde ze hoe het anders, of nog beter kon. Ik ervaar inmiddels zelf hoe het voelt als anderen aan mijn schrijfsels schaven. Ik redigeer zelf ook regelmatig stukken van anderen waarbij ik de tact van V in acht probeer te nemen.

Ik voelde me altijd erg prettig bij directeur M van een organisatie waar ik ooit werkte. Als coachende leidinggevende wist zij het beste uit iedereen naar boven te halen. Ik nam me destijds voor dat als ik ooit een leidinggevende functie zou krijgen, ik mij háár stijl van leidinggeven zou aanleren. Die leidinggevende functie hoeft er wat mij betreft niet te komen, maar ik hoop nog altijd op een leidinggevende die mijn collega’s en mij op vergelijkbare wijze aanstuurt als M destijds.

Ik vind het reuze knap wat de Nederlandse schaatsers onlangs presteerden tijdens de Olympische Spelen. Wat een doorzettingsvermogen en discipline! Wat ze daar de afgelopen vier jaar niet voor hebben moeten doen, en vooral hebben moeten laten! Als je je doel dan net niet bereikt mag je daar van mij best een beetje verdrietig over zijn. Mijn partner M inspireert mij natuurlijk ook, anders was hij mijn partner niet. Hij is heerlijk creatief, denkt buiten kaders en is erg goed in relativeren. Dat heb ik af en toe even nodig. Dus ..... als ik gedisciplineerd blijf doorzetten, probeer het beste van alles en iedereen te zien, positief en tactisch blijf in alle omstandigheden, buiten kaders denk en relativeer, heb ik al het goede van mijn helden in mijzelf verenigd. Oef! Ik heb nog een hoop werk te verzetten. Aan de slag!

Nicolette van Heeschwww.rodekonen.nlwww.egelantier-projecton-dersteuning.nl

Page 29: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

29

Foto

: w

ikip

edia

Buddha, Jezus Christus, Mahatma Gandhi, Anthony Robbins zijn "mijn idolen" en ik probeer de door hun opgedane levenswijsheid in mijn leven te doorvoelen en te integeren. Tjsakka!

Ronald Vermeijnl.linkedin.com/in/ronaldvermeij/nl

Page 30: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Zonder

DRIJF-VEER

JEDRIJF

MAAR WAT.

30

Page 31: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

31

Slechts één op de acht werkzoekenden slaagt erin een nieuwe baan te vinden. Door de hoge werkloosheid blijven kwaliteiten van veel mensen onbenut en dat is doodzonde. Een groep oudere werkzoekenden uit Rotterdam-Rijnmond en de Drechtsteden wilde hierin niet berusten en verenigde zich in januari van dit jaar in het collectief Rijnmond Werkt Slimmer. Al snel sloten zich kleine ondernemers bij deze groep aan. Zij

kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat er op veel plekken menskracht nodig is, maar dat het noodzakelijk is om het werk anders te organiseren. Alleen door mee te gaan met de tijd is het mogelijk om inkomen te genereren voor alle werknemers in de regio en te zorgen voor een florerend bedrijfsleven."De verwachting is dat de huidige vaste baan over enkele decennia niet meer bestaat, " zegt Chris

Door de afgelopen crisisjaren werden veel ondernemers gedwongen om goede mensen te ontslaan. Terwijl zij eigenlijk zitten te springen om specialistische ondersteuning is het voor

werkzoekenden ondertussen ‘a hell of a job’ om een nieuwe baan te vinden. Om hier iets aan te doen verenigde een aantal werkzoekenden en kleine

ondernemers zich in het collectief Rijnmond Werkt Slimmer. Zij willen tegemoet komen aan de behoeften van het bedrijfsleven en inventieve oplossingen bieden voor deze en andere maatschappelijke vraagstukken.

Het motto: ‘er is werk genoeg voor iedereen in de regio Rotterdam-Rijnmond’.

Rijnmond Werkt Slimmer Ondernemers en werkzoekenden

creëren door collectief ondernemen samen kansen

Page 32: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

32

Foto

: W

. G

roen

evel

d

Noordam, inspirator van Rijnmond Werkt Slimmer. "Dan moeten mensen op een andere manier een inkomen verwerven. Als er geen werk is, moet er werk gecreëerd worden door met een innovatieve ondernemersblik te kijken naar de behoeften die de maatschappij op korte en langere termijn heeft. We moeten ons richten op toekomstige markten en 'future jobs'.”

De wereld is in rap tempo aan het veranderen en wie hier tijdig op weet in te spelen heeft een glansrijke toekomst. Dat geldt zowel voor ondernemers als voor werkzoekenden. Door gezamenlijk op te trekken wordt veel meer bereikt en kunnen maatschappelijke vraagstukken en problemen

wel degelijk opgelost worden.Zo hebben kleine ondernemers door de crisis en het slechte investeringsklimaat werknemers met kennis en ervaring moeten ontslaan. Toch hebben ze vaak wel personeel nodig, vooral op ondersteunend gebied, marketing en ICT. Het MKB heeft echter niet de gigantische budgetten die grote bedrijven en multinationals zich kunnen veroorloven om deze zaken goed te regelen. Nu de economie aantrekt, blijven ondernemers nog steeds huiverig om het benodigde personeel in dienst te nemen. Collectief Rijnmond Werkt Slimmer gaat hiervoor een oplossing bieden. In het collectief zijn genoeg specialisten die de behoefte

Page 33: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

33

aan menskracht in deze bedrijven kunnen vervullen. Deze specialisten werken op ZZP-basis voor de bedrijven, maar hebben niet de nadelen van vaste krachten, uitzendkrachten en reguliere ZZPers. Ze zijn flexibel inzetbaar, ook voor een klein aantal uren per week en er hoeft geen hoge bemiddelingsvergoeding voor betaald te worden. Ook wordt er gezorgd voor vervanging bij ziekte.Deze constructie biedt ook voordelen voor de specialistische werkzoekenden die zich aansluiten. Het collectief als geheel gaat zorgen voor de bedrijfsvoering zoals pensioenregelingen, verzekeringen, acquisitie en andere ondersteunende werkzaamheden. Bovendien wordt het risico afgedekt dat veel werkzoekenden er vanaf houdt om als kleine ondernemer aan de slag te gaan.Doordat hun inkomen zekerder is en deze zaken goed geregeld zijn, kunnen de aangesloten specialisten zich richten op het specialisme waarin ze excelleren.

Naast het ondersteunen van ondernemers, wil Rijnmond Werkt Slimmer

ook oplossingen bieden voor andere maatschappelijke problemen. Daar is veel menskracht voor nodig. Schoolgebouwen zijn toe aan een onderhoudsbeurt, de sociale cohesie in de wijken laat te wensen over, het bedrijfsleven zit te springen om goed opgeleide technische ambachtslieden, in de zorg wil men meer handen aan het bed, de aansluiting van onderwijs op het werkzame leven is verre van optimaal, ons gebruik van grondstoffen moet omlaag en technologische ontwikkelingen veranderen de maatschappij ingrijpend. Door innovatieve projecten te ontwikkelen op deze gebieden kan er genoeg werk gecreëerd worden voor iedereen.

Ongeveer 40 ondernemende werkzoekenden en kleine ondernemers hebben zich al aangesloten bij het collectief. Ze werken elk vanuit hun eigen kwaliteit en eigen expertise in kleine projectgroepen (Onderwijs, Arbeidsmarkt, ICT, Anders Ondernemen en Marketing/PR) aan oplossingen voor allerlei maatschappelijke vraagstukken. De bedoeling is dat meer werkzoekenden en kleine ondernemers zich gaan aansluiten, zodat er ook

Page 34: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

34

op andere terreinen expertise in de groep ontstaat en er meer projecten geïnitieerd en uitgevoerd kunnen worden. Voor elk project wordt met inventiviteit een verdienmodel ontwikkeld, zodat het project zichzelf in de toekomst kan bedruipen. Dit gaat leiden tot een inkomen voor de mensen die eraan meewerken en die het project uiteindelijk uitvoeren. Daarmee loopt Rijnmond Werkt Slimmer vooruit op de behoeften en kansen die in de nabije toekomst zullen ontstaan.

“Als collectief gaan wij gebruik maken van elkaars kwaliteiten en expertise, zodat wij daarmee gezamenlijk een duurzame onderneming kunnen opzetten. Dat is ons uiteindelijke doel,” legt Noordam uit. “Door het leggen van verbindingen tussen de huidige en toekomstige

maatschappelijke noden, het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs kunnen nieuwe oplossingen ontstaan. Als je zaken anders organiseert, kun je op korte termijn al duurzame werkgelegenheid creëren en bovendien de stad en de regio sterker maken.”

Rijnmond Werkt Slimmer is zo tegelijkertijd een werkgelegenheidsproject, een maatschappelijke beweging en een onderneming in een nieuw jasje.

Wies GroeneveldLuctor et emergo - vallen en weer opstaan

Liorah Hoek

Dit artikel wordt ook gepubliceerd in ‘Rijnmond Business’, een Rotterdams zakentijdschrift voor het midden- en kleinbedrijf

Foto

: W

. La

u

Page 35: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

35

Foto

: W

. G

roen

evel

d

Rotterdam, stad met staal en glas, stad van ‘mouwen opstropen en aan de slag gaan!’ Rotterdam is ook een stad met een mooi lijnenspel. Horizontaal, verticaal, diagonaal en uitwaaierend naar verschillende richtingen, maar ook naar de toekomst. De lijnen naar de toekomst inspireren mij om werk voor de toekomst te creëren. Bijgaand artikel beschrijft het verhaal van collectief ondernemerschap, waarin werkzoekenden en ondernemers gezamenlijk kansen voor de toekomst gaan creëren.

Wies GreneveldLuctor et emergo - vallen en weer opstaan

Page 36: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

36

Ik raak geïnspireerd

tijdens reizen - voor

plezier naar verre

oorden of een andere

werkplek voor een uur.

Een onbekende

omgeving laat je de

wereld vanuit een ander

perspectief zien en geeft

zoveel nieuwe ideeën en

inzichten.

Brenda Kokwww.sparkling-

professionals.com

Foto

: w

ww

.pic

jum

bo.c

om

Page 37: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

37

Dirk vertelde mij over tuimeltekst.nl, een Stichting waarvan hij de voorzitter is. Tuimeltekst deelt elke dag inspirerende cadeautjes uit. Zoiets vraagt natuurlijk om een nader onderzoek!Op de website van tuimeltekst.nl genoot ik van alle cadeautjes die ik daar vond. Ik nam in één keer een overdosis aan inspiratie tot mij en bedacht dat ik dat iedere dag wel wilde! Dat kon via de Facebookpagina van tuimeltekst, werd mij beloofd. Nu ontvang ik dus dagelijks een tuimeltekst die mij even een pas op de plaats doet maken en mij vaak een glimlach ontlokt. Ik zocht Dirk op voor een gesprek aan zijn keukentafel want voor dit magazine wil ik wel meer weten over de Tuimelteksten.

De oorsprongDirk vertelt dat stichting tuimeltekst sinds het voorjaar van 2012 bestaat als onafhankelijke stichting. De tuimeltekstjes zelf bestaan al sinds april 2011 en waren slechts één van de uitingsvormen van Stichting Kerk zonder Grenzen. Dit is een niet-traditionele kerk door hun wat afwijkende vorm en invulling van de diensten. De Stichting tuimeltekst bestaat onafhankelijk van Kerk zonder Grenzen.

Het doelIn een tijd die vol mogelijkheden, snelle ontwikkelingen, verwarring en soms verwildering is een moment van rust om betekenis te geven soms een klein cadeautje. Dat probeert tuimeltekst.nl elke dag opnieuw met teksten die

Ik raakte met Dirk Winkel aan de praat toen we met de voorbereiding van dit magazine bezig waren en

bijna zeker wisten dat het thema INSPIRATIE zou zijn. We lieten toevallig (?) op dezelfde tijd en op dezelfde plek onze honden uit. De honden werden al eerder

geïnspireerd door elkaar en werden vriendjes. Met Dirk sprak ik nog niet eerder zo uitgebreid.

Tuimelteksten

Page 38: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

38

je kunnen raken, misschien laten glimlachen, een (h)erkenning geven, je op een nieuw spoor zetten of je met dat andere oog laten kijken. Tuimeltekst.nl laat zich inspireren door de zoektocht naar waarden die in het dagelijkse tumult verscholen liggen. Zoals bij elke zoektocht is ook hier de vraag van belang. Antwoorden komen dan vaak vanzelf.

Het maken van de tekstenDe tuimelteksten worden bedacht door een redactieteam van vijf personen, bestaande uit drie predikanten, een theatermaker en een communicatieadviseur. Soms wordt er ook samengewerkt met taalkundigen. Het is dus een heel divers gezelschap dat de tuimelteksten bedenkt. Iedereen heeft in ieder geval iets met taal. Ook volgers van de tuimelteksten op Twitter en Facebook mogen materiaal voor tuimelteksten indienen. Je kunt namelijk een potentiele zelfbedachte tuimeltekst insturen! Een tuimeltekst moet voldoen aan een aantal criteria. Hij moet kort en krachtig zijn, onverwacht verrassend, waardoor hij ‘tuimelt’. Hij mag over allerhande

onderwerpen gaan, maar thema’s als waarden, inspiratie, zelfinzicht of interactie sluiten het meest aan bij de doelstelling. Op de website kunnen inzenders een korte tuimel-les volgen over hoe een goede tuimeltekst samen te stellen. Als het redactieteam jouw tekst bewerkt en hij uiteindelijk heel anders wordt, wordt het een ‘gewone’ tuimeltekst. Als jouw tuimeltekst grotendeels in tact blijft, wordt je naam als volgt vermeld: ‘naar <<jouw naam>>’. Als je tekst in zijn geheel wordt overgenomen krijg jij alle credits en wordt je naam erbij vermeld!

Op mijn vraag wie pogingen doen om hun naam onder een tuimeltekst te krijgen, kan Dirk geen concreet antwoord geven. De inzenders vinden het in ieder geval leuk om met taal bezig te zijn, en hun teksten hebben soms een spirituele of religieuze insteek. Dat is echter geen must. Hij ontvangt gemiddeld vijf tuimelteksten per week ‘van buiten’.

Page 39: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

39

Page 40: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

40

OnderscheidendEr zijn legio websites waar je je kunt abonneren op leuke, inspirerende teksten, zoals bijvoorbeeld Loesje en Omdenken. Het onderscheid met die teksten is dat een tuimeltekst meestal over waarden gaat, met een paradox die stemt tot nadenken. Omdenken herformuleert een probleem vanuit organisatieoogpunt tot een uitdaging en Loesje speelt vaak met humor in op de actualiteit. Beiden zijn voor tuimelteksten minder relevant. Hoewel er soms ook tuimelteksten bedacht worden met een knipoog naar een actuele gebeurtenis. Een voorbeeld daarvan is de tekst die een week voor de kroning van Willem Alexander verscheen:

“Een koninklijke houding is niet aangeboren”

Of de tuimeltekst die daags na ophef veroorzakende uitspraken van Geert Wilders verscheen:

“Participatie of aparticipatie?”

Social MediaMooie teksten verdienen aandacht. Ik vraag hoe tuimeltekst die aandacht vraagt. Social Media is daarbij heel

belangrijk, vertelt Dirk. De tuimelteksten verschijnen dagelijks op Twitter en Facebook, waar ze veel worden geretweet (Twitter) en geliked en gedeeld (Facebook). Op die manier heeft een tuimeltekst een groot bereik en een gestaag groeiend aantal volgers. Door een recente reclamecampagne op Facebook is het aantal volgers in korte tijd snel toegenomen en wedijvert nu met het aantal volgers op Twitter.

De tuimelteksten hebben in november 2012 tijdens de campagne ‘Hoezo armoede?’ gedurende twee weken ingelijst en op posterformaat op 250 NS-stations gehangen. Op een station konden meerdere, maar wel allemaal verschillende posters hangen. Misschien zag jij ze ook? Dat was een leuke actie, maar bleek te duur in verhouding tot het succes ervan. Het succes wordt uitgedrukt in het aantal nieuwe volgers. Op NS-stations kom je de posters dus helaas niet meer tegen.

Page 41: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

41

PareltjesWat wel gebleven is, is de vormgeving van diverse tuimelteksten. Wanneer een tuimeltekst echt een ‘pareltje’ is, wordt hij door een vormgever voorzien van een mooie opmaak. Deze teksten vind je op de website in de tuimeltheek terug met een driehoekje erachter. Die openen in een mooie vormgeving en zijn uit te printen op A4-formaat of groter.

Ik vraag Dirk naar wat hij het mooiste ‘pareltje’ vond. Dat is de tekst: “Wij wisten allemaal dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist. “Uiteraard heeft deze Tuimeltekst ook zo’n mooie vormgeving.

Wat mij brengt tot de vraag of ik een tuimetekst – al dan niet met vormgeving - mag gebruiken als ik dat ook zo’n pareltje vindt. Bijvoorbeeld voor in dit magazine. Dirk beaamt dat alle tuimelteksten vrij te gebruiken zijn. Een bronvermelding is natuurlijk altijd prettig.

Nieuwe ontwikkelingenTijdens onze wandeling met de honden vertelde Dirk al kort over één van de nieuw plannen van met de

tuimelteksten. Ik grijp mijn kans om daar nu meer over te weten te komen. Eén van de nieuwe ontwikkelingen is namelijk tuimeltubes. Het zou leuk zijn als iemand de tuimelteksten kan voorzien van beelden, door middel van video of film. Er zijn contacten met een omroep die de filmpjes tussen de programma’s door wil uitzenden. Tot op heden werd echter nog niemand gevonden die de tuimelteksten goed in beeld bracht. Bij deze worden jullie als lezers uitgedaagd om de tuimelteksten te voorzien van beeldmateriaal. Neem contact op met tuimeltekst.nl als je creatieve ideeën hebt!

Er zijn nog meer ontwikkelingen gaande. Enkele maanden geleden werd namelijk de Facebookpagina tuimeltraining gelanceerd. Hier wordt - met behulp van meedenkers uit het veld - onderzocht hoe tuimelteksten inzetbaar zijn bij vergaderingen, coaching, training en opleiding.

Ook wordt er nagedacht over tuimeltales. Een tuimeltale is een verhaaltje van slechts vijf zinnen. Ondanks zijn lengte voldoet het aan alle

Page 42: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

42

Page 43: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

43

eisen van een verhaal: het heeft een kop en een staart, een hoofdpersoon en er gebeurt iets.

De tumbletxts vormen een toekomstige uitdaging. Tuimeltekst.nl kijkt verder dan onze landsgrenzen en gaat internationaal. Er worden native speakers gezocht voor het vertalen van de teksten. Hiermee wordt geprobeerd een nog groter bereik te creëren. Reageer als jij die native speaker bent!

De tuimelapp zit al in het hoofd van Dirk, maar is er nog niet. Ik ben er zeker van dat die gaat komen. En wellicht worden de tuimelteksten op termijn wel gebundeld in bijvoorbeeld een scheurkalender.

Alle ideeën zijn welkom, dus als jij andere, leuke ideeën bedenkt met de tuimelteksten… voel je vrij om ze te delen!

Wie of wat inspireert Dirk zelf?Deze vraag kan natuurlijk niet uitblijven in een magazine met een zelfde thema.

Wie?Dirk vertelt dat hij vroeger veel samenwerkte met Hans Wijers, voormalig politicus. Hij bewonderde hem omdat hij zo enorm gewoon gebleven was. Daarnaast was hij recht door zee en zonder poeha. Wat in een wereld van politieke slangenkuilen en messen in de rug best knap was. Ook Hans van Mierlo, eveneens voormalig politicus, vond Dirk een inspirerende persoon. Hij werd regelmatig geraakt door zijn visies op de samenleving.

Wat?De boot die in Friesland ligt. Zodra Dirk op de boot is, ervaart hij rust. Even weg uit de hectiek van kinderen, school en werk. “Yes! Het goede seizoen breekt weer aan!”

Ik verheug me alvast op het volgende inspirerende cadeautje van tuimeltekst!

Internet: www.tuimeltekst.nlTwitter: @tuimeltekstFacebook: www.facebook.com/tuimeltekst

Nicolette van Heeschwww.rodekonen.nlwww.egelantier-projectonder-steuning.nl

Page 44: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

Ik vind de lente zó inspirerend. Op dat moment laat alles in de natuur mij zien dat ik gewoon opnieuw kan beginnen. Heerlijk!

Willemijn Lauwww.lauloopbaanadvies.nl

44

Foto

: N

ath

alie

Jon

ged

ijk

Page 45: Tijdschrift expert inspiratie april 2014

45