Thuis najaar 2015

20
T H UIS informatie voor bewoners • najaar 2015 lift stuk wat nu? Nieuwe regels voor verhuur • Binnen 2 uur een monteur voor de lift • Bewoners doen het zelf Vernieuwing Jeruzalem • Wie controleert wie

Transcript of Thuis najaar 2015

THUISinformatie voor bewoners • najaar 2015

lift stukwat nu?

Nieuwe regels voor verhuur • Binnen 2 uur een monteur voor de lift • Bewoners doen het zelf • Vernieuwing Jeruzalem • Wie controleert wie

Thuis • najaar 2015 2

inhoud

in deze ThuisRenovaties in Zaandam

Handig om bij de hand te hebben

Woningstichting Rochdale020 215 00 00Maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 18.00 uur voor reparaties.Maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur voor andere vragen.24 uur per dag, zeven dagen per week voor spoedeisende reparaties.

Correspondentie-adres (ook voor de Bewonersraad Rochdale):Postbus 56659, 1040 AR AmsterdamBezoekadres: Bos en Lommerplein 303, 1055 RW Amsterdam

www.rochdale.nlE-mail: [email protected]

Thuis is het huurders-magazine van Rochdale en verschijnt in een oplage van 40.000 exemplaren. ‘Thuis’ wordt met de grootste zorgvuldigheid gemaakt, maar aan publicaties in deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen. Op alle artikelen en beeld berust copyright.Redactie: Ellen Boeser, Herma van der Kolk, Karin Dell, Marlou Steenbergen, Mathijs van Dam, Natascha Dijkstra, Regina van Eldijk, Peter Prins, Robert Boekhout, Suzanne Roling, Willem van der Steen (allen: Rochdale) en Onno Elema namens de Bewonersraad Rochdale. Hoofdredacteur: Liesbeth Hendriksen Teksten en coördinatie: Erwin Rooyakkers tekst-producties Ontwerp: Hollands Diep, Laura KalterFotografie: Katrien Mulder (cover, p. 10-11, 12-13, 15, 20)Illustratie p. 7- 8: Hollands Diep, Annelie SeegersLithografie: DjeeksDruk: Printing Group Netherlands BV.

De redactie heeft geprobeerd alle rechthebbenden van het beeldmateriaal te achterhalen. Hebben we desondanks foto’s afgebeeld waarvan u meent de rechten te hebben, dan vernemen we dat graag.

5

Nieuwe regels voorverhuur woningen

THUIS • NAJAAR 2015 8 THUIS • NAJAAR 2015 9

• We gaan meer doen aan woningdelen in de vrije-sectorhuur. Zo worden deze woningen ook betaalbaar voor mensen met een lager inkomen, die normaal gesproken alleen terecht kunnen in een sociale-huurwoning. Het streven is om op termijn één op de drie vrije-sectorhuurwoningen zo te verhuren.

• Alle corporaties samen gaan meer sociale-huurwoningen bouwen (circa 1.200 per jaar in totaal) om te zorgen dat er ook op deze manier meer betaalbaar aanbod komt.

Afspraken in AmsterdamIn Amsterdam hebben de corporaties, bewonersorganisaties en de gemeente onder andere het volgende afgesproken:

• We gaan meer betaalbare woningen aanbie-den. Van alle sociale-huurwoningen die vrijkomen, krijgt 75 procent een maandhuur lager dan € 618. Dit betekent dat we voor veel woningen minder huur zullen vragen dan wet-telijk is toegestaan.

Stand van zaken in Diemen, Landsmeer, Zaanstad en PurmerendIn de gemeenten Diemen, Landsmeer, Zaanstad en Purmerend zijn de nieuwe prestatieafspraken nog in voorbereiding. Diemen en Zaanstad hebben hun woonvisie gereed. Daar gaan alle partijen deze winter om de tafel. Landsmeer en Purmerend wer-ken nog aan hun woonvisie. In alle vier de gemeenten zullen de betreffende woningcorporaties, bewoners-organisaties en gemeenten in 2016 tot gezamenlijke prestatieafspraken komen.

nieuwe regels voor verhuur

Schrijf u in

bij WoningNet,

want WOONDUUR

VERDWIJNT

Op zoek naar een sociale huurwoning, nu of in de toekomst? Schrijf u dan in bij WoningNet. Woonduur wordt namelijk afgeschaft.

Op zoek naar een sociale huurwoning, nu of in de toekomst? Schrijf u dan in bij WoningNet. Woonduur wordt namelijk afgeschaft. Straks telt alleen inschrijfduur nog maar. Er is wel een overgangsregeling: als u zich uiterlijk 31 december 2015 inschrijft bij WoningNet, dan wordt de woonduur van uw hui-dige woning omgezet in inschrijfduur.

Na 1 juli 2030 stopt de overgangsregeling. Vanaf dan geldt alleen nog de inschrijfduur, vanaf de datum dat u zich heeft ingeschreven bij WoningNet.

Andere afgeschafte regelingen Niet alleen de woonduur verdwijnt. Ook de regelingen die met woonduur te maken hebben, zijn sinds 1 juli 2015 ver-vallen: het samenvoegen van woonduur bij samenwonen of tijdelijk behoud van woonduur en inschrijfduur na verhuizing.

Woonduur verdwijnt!

vervolg van pagina 6

Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor het toewijzen van woningen. Hierdoor veranderen de keuzemogelijkheden van woningzoekenden.

De regels voor het ‘passend toewijzen’ van woningen staan in de nieuwe Woningwet. Met deze regels wil de overheid ervoor zorgen dat nieuwe huurders een woning krijgen waarvan de huurprijs aansluit bij hun inkomen. Dit voorkomt dat u te hoge woonlasten heeft en betalingspro-blemen krijgt. Voor zittende huurders verandert er niets, voor woningzoekenden wel.

Wat betekent dit voor woningzoekenden?Bij het toewijzen van onze huurwoningen moeten wij rekening houden met uw inkomen, leeftijd en huishoud-grootte. Zo zorgen we ervoor dat we de goedkoopste woningen verhuren aan mensen met de laagste inko-mens. Woningen met een hogere huurprijs verhuren we aan mensen met een hoger inkomen. Als u op zoek bent naar een huurwoning, veranderen dus uw keuzemogelijk-heden. Start toewijzingsregelsRochdale sluit nu al huurcontracten af die per 1 januari 2016 ingaan. Daarom kijken we bij woningen die we vanaf 1 januari verhuren nu al naar de nieuwe inkomens-voorwaarden.

Meer weten?

www.rochdale.nl/inkomensvoorwaarden

Nieuwe eisen voor het toewijzen van woningen

Nieuwe eisen voor Nieuwe eisen voor

Passend

toewijzen

Er is een overgangs-regeling als u zich uiterlijk 31 december 2015 inschrijft bij WoningNet

We zorgen ervoor dat we de goedkoopste woningen verhuren

aan mensen met de laagste inkomens

6

Lift stuk?Zo gefikst!

10

Vernieuwing vanJeruzalem

Hoe werkt onze organisatie

12

en verder

4 kort nieuws10 niet tevreden?15 bewonersinitiatief

18 kort nieuws19 prijspuzzel20 ons verhaal

1714Vijf vragen over de Bewonersraad

Thuis • najaar 2015 3

eerst even dit

Een thuis voor vluchtelingenRegelmatig krijg ik een brok in mijn keel van de schrijnende beelden op het journaal. Mensen die alles en iedereen achterlaten om te ontkomen aan geweld en oorlog. De enorme aantallen vluchtelingen die ook naar ons land komen roepen om een menswaardige oplossing.

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn of haar hoofd in een schone en veilige omgeving. Daarom ben ik er trots op om leiding te geven aan een sociale huisvester als Rochdale. Onze belangrijkste taak is mensen die daar zelf niet toe in staat zijn te helpen bij het vinden van onderdak. Het liefst helpen we iedereen, en zo snel mogelijk. Maar helaas zijn onze middelen beperkt. Daarom kijken we naar alternatieve oplossingen om toch zo veel mogelijk vluchtelingen te kunnen helpen. Ook willen we voorkomen dat andere woningzoekenden, die al heel lang wachten op een woning, de dupe worden.

We hebben verschillende ideeën. Zo bouwen we leegstaande kantoorruimte om tot kleine zelfstandige woonruimtes. Ook denken we aan woningdelen, zoals dat nu al in de vrije sector mogelijk is. Nog een idee is om containerwoningen te plaatsen. Daar kunnen we later studentenwoningen van maken.

Wij begrijpen dat al deze zaken vragen bij u oproepen. Daarom hebben wij op onze site een speciale pagina aangemaakt. Hierop vindt u antwoord op vragen als ‘Er staat een woning leeg bij mij in het complex, komen hier vluchtelingen in?’ en ‘Krijgen vluchtelingen nu voorrang?’. Staat uw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hester van Buren, voorzitter raad van bestuur

www.rochdale.nl/vluchtelingen

Sinds 1 juli 2015 is Birgitte de Maar lid van de raad van bestuur van Rochdale. Zij werkt al vanaf 2002 bij Rochdale en diens voorgangers. “Ik ben begonnen bij Delta Roa, een projectontwikkelaar die ook voor Rochdale ontwikkelde. Tot 1 juli was ik manager Vastgoed bij Rochdale. Vastgoed zit nu ook in mijn takenpakket. Met daarnaast nog de afdelingen Dagelijks Onderhoud, Juridische zaken en Facilitaire diensten.”

“Wat me aantrekt in de rol als bestuurder van Rochdale? Ik vind het een geweldige corporatie, met een fantastische geschiedenis. Onlangs zijn

we uit een diep dal gekomen. Nu de organisatie en de financiën weer op orde zijn, is het tijd voor een nieuw elan. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Tot slot, wat zijn je ambities als bestuurder? “Ik wil zorgen dat onze stem en die van onze huurders gehoord worden in gesprekken met de gemeente, zorginstellingen en andere partners waarmee we samenwerken. Wij hebben elkaar hard nodig om de uitdagingen van nu het hoofd te bieden. Denk aan de betaalbaarheid van de woningen en de vluchtelingenproblematiek.”

Een nieuwe bestuurder: “Tijd voor nieuw elan”

Wij begrijpen dat al deze zaken vragen oproepen. Daarom is op rochdale.nl een speciale pagina aangemaakt.

Thuis • najaar 2015 4

Een winkel voor en door iedereenOp 18 september opende in Zaandam een bijzondere winkel: JouwMarkt-kraam. Iedereen kan er voor dertig euro per week een kraam huren en spullen te koop aanbieden. “De volledige opbrengst is voor jou”, vertelt een enthousiaste Debora van Balen, drijvende kracht achter JouwMarkt-kraam Zaandam. “We verhuren onze kramen aan particulieren die zelf dingen maken of tweedehands spullen te koop aanbieden. Maar ook aan bijvoorbeeld webshops die klanten de kans willen geven hun producten met eigen ogen te zien.” Huurders van kramen én bezoekers zijn enthou-siast over het concept. “Je voelt hier de ondernemerslust en bezoekers zijn verrast over het aanbod. Dit is echt de leukste winkel van Zaandam.”

Rustenburg 108 (hoek Zeemansstraat)

www.jouwmarktkraam.nl

Bedrijfsruimte huren? www.rochdale.nl/bog

Openingstijden rond de feestdagenRond de feestdagen zijn onze openings-tijden iets anders dan u van ons gewend bent. U kunt ons wel bereiken via 020 215 00 00 voor spoedeisende reparaties.

kort nieuws

Hoe

voorkom ik een

bevroren waterleiding?

Door buitenkranen af te tappen voordat

het gaat vriezen. U doet dit door de stop-

kraan, die in huis zit, dicht te draaien en

buiten al het water uit de leiding te laten

lopen. Bevriest de leiding toch? Dan

moet u dit zelf oplossen. Rochdale

komt hier niet voor langs.

Regel uw woonzaken vanachter uw computer op www.rochdale.nl. U ontvangt binnenkort persoonlijk bericht!

Mijn Rochdale

24 december

sluiten we om 15.00 uur

25 december

(eerste kerstdag) zijn we gesloten

31 december

sluiten we om 15.00 uur

1 januari

(nieuwjaarsdag) zijn we gesloten

Ook de Havenbuurt in Zaandam zit midden in een vernieuwing. Zestig woningen maken er plaats voor nieuwbouw en dertien woningen worden gerenoveerd. Dit gebeurt in drie fasen. De bouw van fase 1 is aan het begin van de herfst gestart.

In januari van dit jaar zijn de oude woningen uit fase 1 gesloopt. Waarom het zo lang heeft geduurd om met de nieuwbouw te beginnen? “Dat heeft te maken met bezwaren die bewoners indienden tegen de bouwvergunning voor de nieuwbouwplannen”, laat projectleider Ephraim Abebe weten. “De bewoners wilden graag een dakkapel aan de voorkant. Maar helaas heb-ben wij daar het budget niet voor.”

Andere wensenAan veel andere wensen van toekomstige bewoners van de nieuwbouw is wel tegemoet gekomen. Ephraim: “Speciaal voor de vernieuwing van fase 1 in de Havenbuurt is een projectcommissie in het leven geroepen. Die bestaat uit zeven huurders die terug willen keren naar fase 1. Met hen heb-ben wij afspraken gemaakt over het ontwerp van de woningen: het aantal slaapkamers, de indeling van de badkamer, de keuken, de achtergevel, et cetera.” Rochdale heeft de toekomstige huurders van de nieuwe woningen die toch een dakkapel aan de voorkant willen een aanbieding gedaan: “We willen hen tegemoetkomen door een kwart van de kosten daarvan te beta-len”, aldus Ephraim.

VervolgVolgens planning worden de 25 nieuwe woningen (sociale huur) uit fase 1 in februari 2016 opgeleverd. Daarna start de renovatie van de dertien woningen aan de Rigastraat, fase 3. Na deze renovatie start het slopen van 35 woningen van fase 2. Een commerciële ontwikkelaar neemt deze over en bouwt er marktwoningen voor in de plaats.”

Flink aan het werk in Zaandam

Thuis • najaar 2015 5

renovaties

In de wijk Poelenburg in Zaan-dam is Rochdale flink aan het opknappen. Op 14 oktober is het opleverfeest van de flat aan de Suringar- en Heimansstraat gevierd.

Een vernieuwde hoofdentree, opgeknapte garages en bergingen op de begane grond en schilder- en herstelwerkzaam-heden aan de gevels hebben de flat weer een frisse uitstraling gegeven. In de 96 woningen zelf is asbest verwijderd, een aantal verouderde badkamers en keu-kens zijn vernieuwd en alle woningen zijn uitgerust met een videofooninstallatie en mechanische ventilatie. En waar de bewoners misschien nog wel het blijst mee zijn: er is een lift geplaatst. Die was er nog niet.

Verderop in de buurtNu het grootonderhoud aan de Suringar-flat zo goed als afgerond is, gaan we aan de slag in twee woontorens aan de Dodo-naeus- en Clusiusstraat. Op dit moment zijn we bezig met het selecteren van een aannemer. Ook vragen we input over de opknapbeurt aan de bewoners. Volgens planning starten de werkzaamheden in het derde kwartaal van 2016.Na deze twee woontorens, volgt grooton-derhoud aan de E-flats en de torens ten noorden en ten zuiden van de Suringar-flat. Over ongeveer drie jaar moet ook daar het grootonderhoud zijn afgerond.

Thuis • najaar 2015 6

Nieuwe regels voor het verhuren van woningenDe overheid heeft bepaald dat voortaan iedereen zo veel mogelijk moet kunnen wonen op de plek waar hij of zij wil. Dat betekent onder andere dat gemeenten minder sociale huurwoningen mogen reserveren voor eigen inwoners. Wat verandert er nog meer?

Afspraken met huurders en de gemeenteVolgens de nieuwe Woningwet zijn woningcor-poraties, gemeenten en huurdersorganisaties verplicht om zogeheten prestatieafspraken met

elkaar te maken. In deze afspraken wordt vastgelegd wat de bijdrage van de corporaties is aan de volkshuisves-telijke doelen in een gemeente.

Voor Rochdale is dit niet nieuw. We doen dit al jaren.

Hoe gaat het maken van prestatie-afspraken in zijn werk? Eerst stelt de gemeente een woonvisie op. Daarna laten de woningcorporaties die werk-zaam zijn in de gemeente weten hoe zij willen en kunnen bijdragen aan het realiseren van die woonvisie. Vervolgens gaan de gemeente, cor-poraties en huurdersorganisaties met elkaar in gesprek. Zij stellen samen prestatieafspraken op. Daarin staan concrete doelen.

De hoogte van de huur van sociale huurwoningen is afhankelijk van de waardering van de woning. Deze waardering wordt uitgedrukt in WWS-pun-ten: hoe meer punten, hoe hoger de waardering en hoe hoger de maximale huur van de woning. WWS staat voor woningwaarderingsstelsel.

Sinds 1 oktober wordt het aantal WWS-punten op een andere manier berekend. De regering heeft besloten dat de WOZ-waarde van uw woning meer invloed moet krijgen op de huurprijs. Die WOZ-waarde stelt uw gemeente elk jaar vast.

De WOZ-waarde is, simpel gezegd, de verkoopwaarde van de woning. Deze WOZ-waarde bepaalt voortaan voor onge-veer 25 procent de waardering van een woning.

Voor de meeste huurders van de Rochdale verandert er niets: ook als de maximale huur hoger wordt dan uw netto-huur, blijft uw huur hetzelfde. Een klein aantal huurders betaalt vanaf 1 oktober 2015 minder nettohuur, omdat de maximale huurprijs juist gedaald is door de aanpassing van het waarderingsstelsel. Deze huurders hebben hierover bericht van ons ontvangen.

lees verder op pagina 8

Waarom een vernieuwd puntenstelsel?

Prestatie-

afspraken

Vernieuwd puntenstelsel

Thuis • najaar 2015 7

nieuwe regels voor verhuur

32

Woonduur

Nieuwe regels:

te huur!

Prestatieafspraken

Puntenstelsel

Toewijzing

Als de maximale huur hoger wordt dan uw nettohuur, blijft uw huur hetzelfde

Thuis • najaar 2015 8

• We gaan meer doen aan woningdelen in de vrije-sectorhuur. Zo worden deze woningen ook betaalbaar voor mensen met een lager inkomen, die normaal gesproken alleen terecht kunnen in een sociale-huurwoning. Het streven is om op termijn één op de drie vrije-sectorhuurwoningen zo te verhuren.

• Alle corporaties samen gaan meer sociale-huurwoningen bouwen (circa 1.200 per jaar in totaal) om te zorgen dat er ook op deze manier meer betaalbaar aanbod komt.

Afspraken in AmsterdamIn Amsterdam hebben de corporaties, bewonersorganisaties en de gemeente onder andere het volgende afgesproken:

• We gaan meer betaalbare woningen aanbie-den. Van alle sociale-huurwoningen die vrijkomen, krijgt 75 procent een maandhuur lager dan € 618. Dit betekent dat we voor veel woningen minder huur zullen vragen dan wet-telijk is toegestaan.

Schrijf u in

bij WoningNet,

want WOONDUUR

VERDWIJNT

Op zoek naar een sociale huurwoning, nu of in de toekomst? Schrijf u dan in bij WoningNet. Woonduur wordt namelijk afgeschaft.

Op zoek naar een sociale huurwoning, nu of in de toekomst? Schrijf u dan in bij WoningNet. Woonduur wordt namelijk afgeschaft. Straks telt alleen inschrijfduur nog maar. Er is wel een overgangsregeling: als u zich uiterlijk 31 december 2015 inschrijft bij WoningNet, dan wordt de woonduur van uw hui-dige woning omgezet in inschrijfduur.

Na 1 juli 2030 stopt de overgangsregeling. Vanaf dan geldt alleen nog de inschrijfduur, vanaf de datum dat u zich heeft ingeschreven bij WoningNet.

Andere afgeschafte regelingen Niet alleen de woonduur verdwijnt. Ook de regelingen die met woonduur te maken hebben, zijn sinds 1 juli 2015 ver-vallen: het samenvoegen van woonduur bij samenwonen of tijdelijk behoud van woonduur en inschrijfduur na verhuizing.

Woonduur verdwijnt!

vervolg van pagina 6

Er is een overgangs-regeling als u zich uiterlijk 31 december 2015 inschrijft bij WoningNet

Thuis • najaar 2015 9

Stand van zaken in Diemen, Landsmeer, Zaanstad en PurmerendIn de gemeenten Diemen, Landsmeer, Zaanstad en Purmerend zijn de nieuwe prestatieafspraken nog in voorbereiding. Diemen en Zaanstad hebben hun woonvisie gereed. Daar gaan alle partijen deze winter om de tafel. Landsmeer en Purmerend wer-ken nog aan hun woonvisie. In alle vier de gemeenten zullen de betreffende woningcorporaties, bewoners-organisaties en gemeenten in 2016 tot gezamenlijke prestatieafspraken komen.

nieuwe regels voor verhuur

Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe eisen voor het toewijzen van woningen. Hierdoor veranderen de keuzemogelijkheden van woningzoekenden.

De regels voor het ‘passend toewijzen’ van woningen staan in de nieuwe Woningwet. Met deze regels wil de overheid ervoor zorgen dat nieuwe huurders een woning krijgen waarvan de huurprijs aansluit bij hun inkomen. Dit voorkomt dat u te hoge woonlasten heeft en betalingspro-blemen krijgt. Voor zittende huurders verandert er niets, voor woningzoekenden wel.

Wat betekent dit voor woningzoekenden?Bij het toewijzen van onze huurwoningen moeten wij rekening houden met uw inkomen, leeftijd en huishoud-grootte. Zo zorgen we ervoor dat we de goedkoopste woningen verhuren aan mensen met de laagste inko-mens. Woningen met een hogere huurprijs verhuren we aan mensen met een hoger inkomen. Als u op zoek bent naar een huurwoning, veranderen dus uw keuzemogelijk-heden. Start toewijzingsregelsRochdale sluit nu al huurcontracten af die per 1 januari 2016 ingaan. Daarom kijken we bij woningen die we vanaf 1 januari verhuren nu al naar de nieuwe inkomens-voorwaarden.

Meer weten?

www.rochdale.nl/inkomensvoorwaarden

Nieuwe eisen voor het toewijzen van woningen

Passend

toewijzen

We zorgen ervoor dat we de goedkoopste woningen verhuren

aan mensen met de laagste inkomens

Thuis • najaar 2015 10

kort nieuws

Niet tevreden?

Vindt u dat u niet goed bent geholpen door Rochdale? Laat het ons weten. Dat kan telefonisch, per brief, per e-mail, via onze website, aan onze balie of via social media. Op pagina 2 vindt u onze contactgegevens.

Als u een klacht indient over onze dienstverle-ning, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Hierin staat dat u binnen twee weken een inhoudelijke reactie van ons krijgt.Klachten over onze dienstverlening belanden bij onze Klachtencoördinator. Zij zorgt ervoor dat de klacht bij de afdeling terechtkomt die verantwoordelijk is voor de afhandeling van de klacht. Deze afdeling zorgt dat u binnen de afgesproken termijn een correcte inhoudelijke reactie ontvangt.

Leren van onze foutenBij elke klacht kijken we wat wij er als organi-satie van kunnen leren. Misschien is er iets in ons proces niet goed geregeld, of werken twee afdelingen niet goed samen. Dat pakken we dan aan. Ons streven is een optimale dienst-verlening voor onze klanten; een klacht zien wij als een kans om onze dienstverlening te verbeteren. Daarom nemen wij klachten altijd serieus en stellen we al het mogelijke in het werk om ze op te lossen. En om ze voortaan te voorkomen.

GeschillenadviescommissieBent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u aankloppen bij de Geschillenadvies-commissie. Op www.rochdale.nl/tip-of-klacht kunt u een brochure downloaden waarin beschreven staat hoe u dit aanpakt. Geen internet? Bel ons dan gerust.

Binnen 2 uur een monteurBijna tachtig procent van de liftstoringen wordt veroorzaakt door bewoners en bezoekers. Vandalisme en urineren in de lift zorgen voor de meeste storingen. Onlangs heeft Rochdale de werkwijze aangepast voor storingsmeldingen. We nemen een kijkje in de flat Kruitberg.

2. De nieuwe aanpak van Rochdale is dat er binnen twee uur na een melding een monteur ter plekke is.

Goedemorgen, ik wil een liftstoring melden.

Thuis • najaar 2015 11

liftproblemen

3. Wijkbeheerder Mary Dragman wordt ook van de liftstoring op de hoogte gesteld. “Ik plak een poster op de lift om men-sen te informeren dat er actie wordt ondernomen.”

1. Sinds de nieuwe aanpak van Rochdale ervaart Stanley Hira dat de liften sneller gerepareerd worden. “Maar het blijft natuurlijk te zot dat mensen moedwillig de lift vernielen of in de lift plassen.Het stinkt en het beschadigt de elektronica. Staan we weer voor een kapotte lift.”

Zo, dan weten bewoners dat de storing gemeld is en dat de monteur onderweg is.

Kapot. Gelukkig zijn er nog andere liften. Maar als je slecht ter been bent, of een zware boodschappen-tas bij je hebt, is dat geen pretje.

4. Binnen twee uur is de monteur aanwezig. Kan hij de lift niet direct repareren, omdat hij bijvoorbeeld onderdelen moet bestellen? Dan plakt Mary een andere poster op de lift. Daarop staat wanneer de lift weer gemaakt is.

Het probleem is alweer bijna verhol-pen. De lift doet het zo meteen weer.

Thuis • najaar 2015 12

‘Ik heb gekozen voor

de bovenste, de vijfde

verdieping. Vanwege

het uitzicht. Daar

geniet ik enorm van.’

Thuis • najaar 2015 13

Er worden woningen gerenoveerd, gesloopt en nieuw gebouwd. Wat vind u van de ver-nieuwing van uw buurt?”“Toen de plannen voor het eerst gepresenteerd werden, jaren geleden, was ik fel tegen. Het was hier zo mooi wonen, met laagbouw en veel groen. Er zouden veel woningen gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwe. Van renovatie was geen sprake. Tegen die plannen is veel verzet geweest vanuit de bewoners. Met succes: uiteindelijk worden de meeste woningen nu toch gerenoveerd.”

Toch wordt uw oude woning gesloopt“Een aantal woningblokken verkeren in zo’n slechte staat, dat renoveren veel te kostbaar is. Dus dat klopt, mijn woning wordt gesloopt. Ik ben daarom in juli verhuisd naar een apparte-ment in een nieuw gebouwd complex voor 65-plussers. Ik heb gekozen voor de bovenste, de vijfde verdieping. Vanwege het uitzicht. Daar geniet ik enorm van. Bovendien ben ik van 34 naar 61 vierkante meter gegaan. Met heel veel comfort. Die vernieuwing is zo gek nog niet.”

Geen spijt dus van de verhuizing?“Ik ben er juist ontzettend blij mee. Ik heb erg fijn gewoond in mijn oude huis. Sinds 1997 woonde ik er. Maar de laatste tijd vertrokken veel bewoners vanwege de sloop en worden de vrijgekomen woningen tijdelijk verhuurd. De hele samenhang in de straat verdween daar-door. Voorheen zaten buren bij mooi weer op straat en raakte je al snel met elkaar aan de praat. Sinds de meeste oude bewoners ver-huisd zijn, is iedereen veel meer op zichzelf.”

Heeft u nu veel contact met uw nieuwe buren?“Ik doe veel vrijwilligerswerk voor Share Nederland. Dat is een stichting die deel uit-maakt van een wereldwijd netwerk. Wij laten mensen weten dat Maitreya, de Wereldleraar zich onder ons bevindt. Regelmatig zie ik nog een aantal van mijn oude buren, die ook in dit complex wonen. Maar voor nieuwe contacten heb ik dus eerlijk gezegd niet zoveel tijd.”

www.rochdale.nl/jeruzalem

‘ Ik was fel tegen’ De wijk Jeruzalem in de Amsterdamse Watergraafs-

meer zit midden in een omvangrijke vernieuwing. De oude woning van meneer Kuyl (76) wordt gesloopt. Op 13 juli is hij verhuisd naar een nieuw gebouwd appartementencomplex voor senioren, twee straten verderop.

Vernieuwing JeruzalemJeruzalem is een wijk in

de Watergraafsmeer, tus-

sen Park Frankendael en

begraafplaats De Nieuwe

Ooster. De eerste wonin-

gen zijn gebouwd tussen

1950 en 1954. De naam is

ontstaan omdat veel hui-

zen er witte betonnen

muren en platte daken

hebben en daardoor aan

Jeruzalem doen denken.

In 2010 kreeg een deel

van Jeruzalem als eerste

naoorlogse wijk de status

van rijksmonument.

vernieuwing Jeruzalem

Thuis • najaar 2015 14

van de Bewonersraad

De Bewonersraad Rochdale is het hoogste adviesorgaan van de huurders van Rochdale voor de raad van bestuur. Wat precies onze rol is en hoe we die invullen? Hieronder geven we antwoord.

Wat is de rol van de Bewonersraad?Wettelijk moeten wij instemmen met bepaalde besluiten van het bestuur van Rochdale voor-dat zij die mogen uitvoeren. Een aanpassing in het beleid voor de servicekosten bijvoor-beeld. Daarnaast hebben wij het recht om te adviseren over veel onderwerpen, zoals de jaarlijkse huurverhoging. Twee van de zes leden van de raad van commissarissen (RvC) worden op onze voordracht benoemd. (Meer hierover op pagina 16-17).

Hoe vaak komen jullie bij elkaar?In de regel eenmaal per maand. Daarnaast zitten we elke maand met de raad van bestuur (RvB) om de tafel. Om de RvB scherp te houden stellen we veel vragen, vooral over het beleid. Op die manier zorgen wij ervoor dat de RvB het belang van de huurders goed in het oog houdt.

Wie zitten er in de Bewonersraad?Veel wooncomplexen hebben een bewoners-commissie. Is die aangesloten bij de Bewonersraad? Dan mag een vertegenwoor-diger van die commissie zitting nemen in ons

bestuur, dat op dit moment elf leden telt. Daarnaast kan elke huurder deel uitmaken van een tijdelijke werkgroep.

Wat doet de Bewonersraad en wat is er onder andere bereikt?We hebben bijvoorbeeld onderhandeld over de door Rochdale voorgestelde vernieuwing van het Onderhouds-ABC. Daarin staat wie voor welk soort onderhoud verantwoordelijk is: Rochdale of de huurder. Onze werkgroep Onderhoud heeft Rochdale’s voorstel getoetst aan de wet en met een kritische blik bekeken. Daarmee hebben we een aantal verbeterin-gen voor de huurder in het oorspronkelijke voorstel van Rochdale weten te bereiken. Op dit moment werkt een werkgroep samen met Rochdale aan de wegingscriteria voor het bepalen van prioriteiten in het onderhoud. Daarbij willen we de inspraak van bewoners-commissies zo goed mogelijk benutten.

Kan ik me aansluiten bij een werkgroep?Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen. Een werkgroep komt gedurende een paar maanden een aantal malen bij elkaar. U hoeft zich dus niet voor langere tijd te binden aan de Bewonersraad en ook niet meerdere keren per maand te vergaderen.

www.bewonersraadrochdale.nl

5 vragen over ons en wat

hoehoe

THUIS • NAJAAR 2015 15

zelfbeheer

Veilige sloten Drie inbraken binnen 2,5 maand in de IJdoornfl at in Zaandam. Dat was aanleiding genoeg voor Rinus van der Poel om een veiligheidsslot te installeren. Buurman Rob Paur vond dat een goed idee en samen startten ze een actie om alle fl atbewoners aan een veiligheidsslot te helpen.

Jullie steken graag de handen uit de mouwen?Van der Poel: “We hebben het idee eerst voor-gelegd aan de bewonersvereniging bij ons in de fl at. Rochdale liet hen weten dat veiligheids-sloten onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen, dus we moesten er zelf mee aan de slag.”Paur: “Samen met het bestuur van de bewo-nersvereniging hebben we toen bij alle 196 adressen in de fl at gevraagd of ze een veilig-heidsslot wilden. Wel gewoon voor eigen rekening. Maar Rinus en ik en nog twee buur-mannen, Dirk Renders en Paul Nijland hebben gratis al het werk gedaan.”

Dat hebben jullie niet in een achternamid-dag voor elkaar gekregen, toch?Van der Poel: “We hebben van tevoren geen afspraken met de mensen ingepland. Als we zin hadden, dan gingen we er weer een paar uurtjes tegenaan. Gewoon aanbellen en vra-gen of het gelegen kwam.”Paur: “In totaal zijn we krap twee maanden bezig geweest met het vervangen van desloten.”

En, helpt het?Van der Poel: “Sinds de nieuwe sloten is hier niet meer ingebroken - even afkloppen.”Paur: “Maar een goed slot alleen is niet vol-doende. Ook: altijd je deur op slot draaien als je weggaat. En de algemene toegangsdeur niet opendoen voor vreemden.”Van de Poel: “Overigens kregen we korting, omdat we zoveel sloten tegelijk bestelden. Een aangename meevaller voor ons allemaal.”

Ook samen met uw buren aan de slag? Bel ons via 020 215 00 00 voor informatie en mogelijke ondersteuning.

Bewoners van de IJdoornfl at, met op de onderste foto v.l.n.r Rinus van der Poel, Paul Nijland en Rob Paur.

Dirk Renders staat op de foto in het midden.

Thuis • najaar 2015 16

Rochdale bestaat uit zestien afdelingen. Elke afdeling wordt geleid door een manager. Die worden benoemd door de raad van bestuur.

Raad van bestuurDe raad van bestuur (RvB) moet ervoor zorgen dat Rochdale daadwerkelijk mensen met een laag inkomen ondersteunt bij hun keuzes in wonen. De RvB bestaat uit drie personen:• Hester van Buren; zij is de voorzitter van

de RvB en heeft wonen en strategie in haar takenpakket.

• Birgitte de Maar; zij houdt zich vooral bezig met vastgoed.

• Nico Overdevest; hij gaat vooral over de financiën van Rochdale en de zakelijke markt.

De drie bestuurders hebben de taken onderling verdeeld. Maar als er besluiten genomen moe-ten worden, dan doen ze dat gezamenlijk. Dat is één manier om elkaar scherp te houden.

Rochdale is ervoor om mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij hun eigen keu-zes in wonen. Hoe is de organisatie hiervoor ingericht? En wie controleert eigenlijk de bestuurders?

Betrouwbaar zijn en blijven

Een woningcorporatie werkt met veel ver-

schillende partijen samen: huurders,

aannemers, gemeenten, banken, zorg- en

welzijnsinstellingen en ga zo maar door.

Rochdale wil ervoor zorgen dat medewer-

kers en de bestuurders daarbij altijd integer

Hoe zit dat nou?

Thuis • najaar 2015 17

onze organisatie

stelt hun salaris vast. De raad kan bestuur-ders ook ontslaan.

Het salaris van de RvB is overigens gebonden aan regels van de overheid. De overheid stelt het maximumsalaris vast. De RvC mag hier niet van afwijken.

BewonersraadEen andere belangrijke gesprekspartner van Rochdale is de Bewonersraad. Zij geven een stem aan al onze huurders. Op pagina 14 leest u meer hierover.

Extern toezichtDe raad van commissarissen is onze interne toezichthouder. Daarnaast is er ook toezicht van buitenaf. Sinds 1 juli 2015 gebeurt dit door de onafhankelijke Autoriteit woningcorporaties. Deze instelling controleert of corporaties de wettelijke regels goed naleven. Gebeurt dit niet? Dan kan de Autoriteit woningcorporaties serieuze strafmaatregelen nemen.

Een andere is het toezicht door de raad van commissarissen (RvC).

Voortdurende controleDe raad van commissarissen ziet erop toe dat de raad van bestuur zijn werk goed doet. De RvC bestaat uit zes onafhankelijke leden. Nieuwe commissarissen worden benoemd door de zittende leden. Alle commissarissen hebben kennis en ervaring op een bepaald gebied, bijvoorbeeld financiën, volkshuisves-ting of vastgoed. De RvC beoordeelt de besluiten van de bestuurders. Belangrijke besluiten moet de RvC eerst goedkeuren. Anders mag de RvB deze niet uitvoeren. Denk hierbij aan investeringen in renovatie en nieuwbouw, begrotingen en het aangaan van samen- werking met andere partijen.

De RvC heeft nog twee taken: • De RvC adviseert de RvB.• De RvC is de werkgever van de RvB.

De RvC benoemt dus de bestuurders en

te werk gaan. Daarom hebben we binnen

onze organisatie een aantal afspraken

gemaakt. Zo nemen we bijvoorbeeld nooit

relatiegeschenken aan. De kaders voor wat

Rochdale van zijn medewerkers verwacht wat

betreft gedrag en handelen, is vastgelegd in

de Code Gedrag en Integriteit.

Ook willen we ervoor zorgen dat mede-

werkers vermoedens van misstanden

binnen Rochdale kunnen melden, zonder

bang te hoeven zijn voor ontslag of andere

maatregelen. Dit is geregeld in de Regeling

Melding Mogelijke Misstanden.

www.rochdale.nl/governance

Afspraken zijn vast-gelegd in de Code Gedrag en Integriteit

Hoe zit dat nou?

Thuis • najaar 2015 18

Veelgestelde vragen

Goed verzekerd?Tijdens de donkere winterdagen steken mensen graag een kaarsje aan. En het klinkt misschien betuttelend, maar het gaat nog steeds vaak mis: laat geen kaarsen branden in een ruimte waar u niet bent. En zet ze uit de buurt van gordijnen, de kerstboom en andere brandbare spullen.

Gaat het toch mis? Dan draagt u zelf de kosten voor alle schade in uw woning en aan uw eigendommen. Daarom is het zo belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Die zijn er al voor minder dan tien euro per maand.Rochdale verzorgt alleen de opstalverzekering. Dat is een verzekering voor de woning zelf: de muren, het dak, de fun-dering, etc. Bij brand en andere calamiteiten vergoedt de opstalverzekering dus niet uw eigen spullen. Daarvoor moet u een inboedelverzekering afsluiten. Ook bij een lekkage of overstroming van de riolering is de schade aan bijvoorbeeld uw vloerbedekking gedekt door een inboedelverzekering.

?Mijn cv-ketel wordt niet warm. Wat is er aan de hand?

Vaak komt dit omdat de ketel moet worden bijgevuld. Hier bent u als huurder zelf verantwoordelijk voor. Of er te weinig water in de installatie zit, is makkelijk te controleren: dat is het geval als de zwarte wijzer van de waterdrukmeter beneden de 1,5 bar staat. Op internet vindt u informatie (met een filmpje) over het bijvullen van de ketel: www.energiewacht.com/cv-ketel-bijvullen.Heeft u de ketel bijgevuld en alle radiatoren ontlucht, maar werkt de cv nog niet? Belt u ons dan op nummer 020 215 00 00. Wij verbinden u dan door met de betreffende cv-firma, die meteen een afspraak met u maakt voor reparatie van uw ketel.

Ik heb last van lekkage, wat nu?Lekkage kunt u altijd melden bij ons Klantcontactcentrum via 020 215 00 00.

Mijn huis tocht, wat kan ik hieraan doen?U kunt tochtstrippen plaatsen. Tocht het dan nog? Bel dan ons dan via 020 215 00 00. We maken een afspraak met een timmerman die komt controleren of het betreffende raam of de betreffende deur wel goed sluit.

Tip: Maak na het gebruik van de badkamer de vloer- en wandtegels droog met een wisser. Dit voorkomt schimmel in het voegwerk.

Laat gaan, dat vochtLekker alle ramen en deuren dicht en de kachel een graadje hoger? Dat is niet verstandig. Als u alles afsluit, heeft vocht geen kans om te ontsnappen. Vocht ontstaat bij het wassen, koken en douchen. Maar mensen zelf produceren ook vocht: door uit te ademen en te transpireren. Hoe vochtiger een ruimte, hoe meer energie het kost om die warm te krij-gen. En hoe meer kans op schimmel. Bovendien is frisse lucht van belang voor uw gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om goed te luchten en te ventileren. Zet daarom elke dag minstens een half uur een raam open. En sluit ventilatie-roosters niet af!

Thuis • najaar 2015 19

Wist u dat Rochdale ook parkeerplaatsen, garageboxen en bergingen verhuurt? Ons aan-bod staat op onze website www.rochdale.nl. Klik op ‘ik zoek’, daarna op ‘bedrijfsruimte/parkeren/berging’ en tot slot op ‘aanbodparkeergelegenheid’. Hier kunt u zoeken naar de beschikbare parkeerplekken en garageboxen bij u in de buurt.Iets geschikts gevonden? Als u op het scherm

1. Dit verdwijnt per 1 januari 20162. Van deze woningcorporatie is

Birgitte de Maar een nieuwe bestuurder

3. Rochdale’s belangrijkste taak is mensen helpen bij het vin-den van ...

4. Handige manier om de huur te betalen

5. Deze buurt in Zaandam zit midden in een vernieuwing

6. In de wijk Jeruzalem worden woningen gerenoveerd, gesloopt en nieuw ...

7. Een belangrijke gesprekspart-ner van Rochdale

8. Dit soort plekken verhuurt Rochdale ook

9. Uit zoveel afdelingen bestaat Rochdale

Alle antwoorden van deze puzzel vindt u in dit magazine. Vul de antwoorden in in de blokjes. Als u alle antwoorden goed heeft, leest u in de verticale balk de oplossing. Mail deze vóór 1 maart 2016 naar [email protected] en vergeet uw naam en adres niet te vermelden. Geef uw mailtje als onderwerp: Thuispuzzel. Een kaartje opsturen met de oplossing kan natuurlijk ook: Redactie Thuis, Postbus 56659, 1040 AR Amsterdam.

Onder de goede inzendingen verloten we een VVV-cadeaubon van € 25. Succes!De oplossing van de puzzel in nummer 2 was: woonduur verdwijnt. De winnaar heeft de VVV-bon inmiddels ontvangen.

1

uw gegevens invult, sturen wij u een aanbie-dingsbrief met de huurprijs, waarborgsom en administratiekosten. U stuurt of mailt deze getekend terug, samen met een kopie of scan van uw legitimatie- en kentekenbewijs. Is alles in orde, dan nodigen we u uit om op ons kan-toor het huurcontract te komen tekenen.

www.rochdale.nl

23

45

67

89

prijspuzzel

Parkeerplaats huren?

Thuis • najaar 2015 20

ons verhaal

Consequente vijanden

Een van de architectonische pareltjes van Rochdale staat aan de Amstelveense weg, op de hoek met de Stadionweg. Het wooncomplex is in 1919 ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Door financiële en logistieke moeilijkheden kon het pas zes jaar later worden voltooid, in 1925. De aanbesteding van de bouw was ongehoord: de woningstichting ging in zee met arbeiders die eerder waren uitgeslo-ten van werk omdat ze hadden gestaakt. Eén van de commissarissen van de woningstichting sprak er schande van: deze arbeiders behoorden tot de meest consequente vijanden van het christelijk werkliedenverbond, waaruit de woning-stichting was voortgekomen. Een reactie die in onze tijd niet meer voor te stellen is.

Het afgelopen jaar is het wooncomplex hoogwaardig gerenoveerd. De voor- en achtergevel zijn hersteld. Het houtwerk van kozijnen en erkers is vernieuwd en tegelijkertijd zijn ze in de oorspronkelijk vorm teruggebracht en in de oude kleuren geschilderd. Ook is de gevel op de kop van het complex, aan de kant van het Sta-dionplein, in de monumentale staat teruggebracht. “We zijn erg trots op het resultaat”, zegt directievoerder Donald de Graaff. “Het is dan ook mooi om te zien dat menig voorbijganger even stilstaat om een foto te maken.”

www.rochdale.nl voor de hele geschiedenis van Rochdale

Alle medewerkers van Rochdale wensen u prettige feestdagen en een gezond 2016!