Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

8
September 2014 editie 261 32e Jaargang GRATIS huis aan huis JEU DE BOULES BAAN KLUNDERTPLEIN Voor eventuele informatie kunt u terecht bij: W. Janssen Klundertplein J. Verrijt Kalenbergplaats A. Kafoe Heyhoefpromenade Deze baan is vrijdagochtend 12 september 2014 geopend door Chris Liebregts van de gemeente. Hierna zijn er nog verschillende partijen gespeeld door bewoners van Klundert- plein, Kalenbergplaats en Heyhoef- promenade. Vanaf eind juli ligt er bij het Klundertplein een Jeu de boules baan. K K K LAS LAS LAS LAS LAS VAN VAN VAN VAN VAN DE DE DE DE DE MAAND MAAND MAAND MAAND MAAND Verdient jouw klas het ook om klas van de maand te worden? Geef je dan snel op bij: [email protected] De scholen zijn weer volop aan de gang. Daarom zijn wij opnieuw op zoek naar nieuwe Klassen van de maand. Vind jij dat jullie klas hiervoor in aanmerking komt, stuur dan een e-mail waarom jij denkt dat jouw klas hiervoor in aanmerking komt. Wie weet sta jij volgende keer met jouw klas in Thuis in Reeshof. De klas op de foto hiernaast gingen jullie dit jaar voor. Vanaf januari 2015 nemen de eerste bewoners en ondernemers hun intrek in het markante gebouw Stadsplein Forum in Reeshof Lees meer pagina 5 De baan is bedoeld voor jong en oud uit de omgeving. We hopen dat er veel animo is om de baan te gebruiken voor het jeu de boules spel. Iedereen in Reeshof kan er gratis gebruik van maken.

description

Thuis in Reeshof is een gratis wijkkrant voor en door Reeshofbewoners. Ook geeft zij het glossy magazine Focus op Reeshof uit.

Transcript of Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Page 1: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

September 2014 editie 261 32e Jaargang

GRATIS huis aan huis

JEU DE BOULES BAAN KLUNDERTPLEIN

Voor eventuele informatie kunt u terecht bij:

W. Janssen Klundertplein

J. Verrijt Kalenbergplaats

A. Kafoe Heyhoefpromenade

Deze baan is vrijdagochtend 12 september2014 geopend door Chris Liebregts van degemeente.Hierna zijn er nog verschillende partijengespeeld door bewoners van Klundert-plein, Kalenbergplaats en Heyhoef-promenade.

Vanaf eind juli ligt er bij het Klundertplein een Jeu de boules baan.

KKKKKLASLASLASLASLAS VANVANVANVANVAN DEDEDEDEDE MAANDMAANDMAANDMAANDMAANDVerdient jouw klas het ook om klas van de maand

te worden?

Geef je dan snel op bij: [email protected]

De scholen zijn weer volop aan de gang.Daarom zijn wij opnieuw op zoek naarnieuwe Klassen van de maand.

Vind jij dat jullie klas hiervoor in aanmerkingkomt, stuur dan een e-mail waarom jij denktdat jouw klas hiervoor in aanmerking komt.

Wie weet sta jij volgende keer met jouw klasin Thuis in Reeshof.

De klas op de foto hiernaast gingen julliedit jaar voor.

Vanaf januari 2015nemen de eerste bewoners en

ondernemers hun intrek inhet markante gebouw

Stadsplein Forum in Reeshof

Lees meer pagina 5

De baan is bedoeld voor jong en oud uit deomgeving.

We hopen dat er veel animo is om de baante gebruiken voor het jeu de boules spel.Iedereen in Reeshof kan er gratis gebruikvan maken.

Page 2: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 2

Doe de postcode-

check op onze website.

Wanneer wordt

uw woning aangesloten?

Welkom met uw vragen.Kom naar de glasvezelwinkel voor:

• Een persoonlijk en onafhankelijk advies.• Hulp bij het overstappen.• Vragen over (de aanleg van) glasvezel.

Adres.

In Telecombinatie HeyhoefHeyhoefpromenade 9, 5043 RA Tilburg

Contact.

(0548) 72 81 08, tilburg@reggefi ber.nlMeer informatie en de openingstijden vindt u op www.eindelijkglasvezel.nl/tilburg.

Projectmanager aan het woord.De aanleg van het glasvezelnetwerk in Tilburg Reeshof wordt vanuit Reggefi ber begeleid door projectmanager Alexander van Herp. Hij zorgt ervoor dat alles van a tot z volgens plan verloopt.

‘De werkzaamheden verlopen voorspoedig, we zijn ongeveer halverwege. Er ligt nu ruim 95 kilometer glasvezel in de grond, alle acht wijkcentrales zijn geplaatst en we hebben 6.400 woningen aangesloten op de toekomst. De werkzaamheden in Tilburg Reeshof zijn in volle gang. Nog acht maanden en dan hebben alle woningen binnen het aansluitgebied van Tilburg Reeshof glasvezel! Wilt u weten wanneer uw woning aan de beurt is? Doe dan de postcodecheck op onze website.’

Lees verder op www.eindelijkglasvezel.nl/tilburg.

Bouwnieuws Glasvezel Tilburg Reeshof

Zo sluit u het aan.Met alleen het glasvezelmodem van Reggefi ber in uw woning bent u er nog niet. Om gebruik te kunnen maken van supersnel internet en tv met haarscherp beeld en glashelder geluid, hebt u een abonnement nodig bij een serviceprovider die glasvezeldiensten aanbiedt. De serviceprovider activeert de glasvezelaansluiting en zorgt ervoor dat u daadwerkelijk gebruik kunt gaan maken van de glasvezeldiensten. Via het glasvezelmodem kunt u, afhankelijk van de door u gekozen serviceprovider, het volgende aansluiten: analoge tv en radio, telefoon, internet, routers en digitale tv. Voor het glasvezelmodem is een stopcontact nodig.

HET IS ZOVER.GLASVEZEL IN UW WONING.

Kies uw serviceprovider.Reggefi ber legt het glasvezelnetwerk aan en stelt het open voor de serviceproviders. Dit betekent onderlinge concurrentie voor serviceproviders en dat kan aantrekkelijke tarieven voor u opleveren. In Tilburg Reeshof bieden de serviceproviders Fiber, Helden van Nu, KPN, OnsBrabantNet, Plinq, Solcon, Stipte, Tele2, Telfort, Trined, Vodafone en XS4ALL glasvezeldiensten voor internet, tv en telefonie.

Wilt u er meer over weten?

Doe de postcodecheck op www.eindelijkglasvezel.nl/tilburg en vergelijk het aanbod van de serviceproviders. Dan weet u direct welk abonnement het beste bij u past. Of kom langs voor een persoonlijk en onafhankelijk advies in onze glasvezelwinkel.

Page 3: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 3

Op vrijdag 10 oktober zal wijkwethouderHans Kokke samen ontbijten met Reeshofbewoners.Hij neemt om 10.00 uur deel aan het weke-lijkse ontbijt in Wijkcentrum Heyhoef.

Hans Kokke: “De gemeente waardeert ditsoort wijkinitiatieven. De activiteit pasthelemaal in de gedachte om de onderlingebewoner betrokkenheid in de wijk te vergro-ten. Het is vooral gericht om ontmoetingtussen bewoners te laten ontstaan en testimuleren. Het sluit aan bij de kantelingom burgers meer te laten participeren eneen beroep te doen op hun eigen netwerk.Daarnaast geldt dat buurten leuker, socia-ler en veiliger worden als buren elkaarontmoeten en zich samen inzetten voor debuurt”. Naast wijkwethouder heeft HansKokke “maatschappelijke participatie, wel-zijn, armoede, meedoen en sociale stijgingvan kwetsbare burgers” in zijn portefeuille.

Kim van Breugel (23 jaar) werkt sinds ok-tober 2013 als medewerker bij het ServiceTeam Heyhoef. Dit serviceteam bevindt zichin wijkcentrum Heyhoef. Het team biedtmensen met een licht verstandelijke beper-king een geschikte en volwaardige werk-en dagbesteding

ONTBIJTENMET WIJKWETHOUDER HANS KOKKE

Appeltje Eitje, Samen Ontbijtje

die afgestemd is op de mogelijkheden enwensen van de medewerker.

Kim verzorgt samen met Wendy, Anja envrijwilligster Corry het ontbijt en zij vindenhet erg leuk om te doen en zetten met liefdeen zorgvuldigheid alles klaar voor de bezoe-kers. Ze hopen dan ook dat veel wijkbe-woners de weg gaan vinden naar een lek-kere boterham met beleg, een appel en eeneitje, jus d’orange, koffie of thee.

De begeleiding vanhet Service Teamheeft het ‘ontbijt ’idee samen met eensociaal werker vanContourdeTwern be-dacht en vorm ge-geven. Vanaf aprilkunnen wijkbewo-ners uit de Reeshof wekelijks elke vrijdagvanaf 10.00 uur voor een gezellig, gezonden goedkoop ontbijtje (1,50 euro) terechtin Wijkcentrum Heyhoef.Dit is voor alle wijkbewoners die graag ingezelschap eten.

Wilt u komen ontbijten?Graag vooraf aanmelden via HeyhoefService Team tel: 06-10683963

Op zaterdag 15 november 2014 zal er inhet Beatrix College een groteopleidingenmarkt ZIEN DOEN BELEVENzijn. Veel MBO scholen uit de regio pre-senteren opleidingen op alle niveaus. Demarkt is voor leerlingen die nu in de 3e of 4e

klas zitten van het VMBO. Je kunt er kleineactiviteiten doen die in relatie staan met deopleiding. Verder is er een mogelijkheid ommet studenten te praten over de studie op

Opleidingenmarkt ZIEN DOEN BELEVEN 2014

het MBO. Een mooie gelegenheid om je teoriënteren of te verdiepen in de studie diejij wilt gaan volgen.

Heb je interesse om de markt te bezoe-ken? Meld je dan aan [email protected]. Vermeld in demail je naam en adres. Je krijgt dan eenpersoonlijke uitnodiging. De markt is openvan 10.00 – 14.00 uur.

Zaterdag 20 september wordt bij uitspan-ning de Zeven Geitjes aan de Reeshofdijkde WipWap Baby-en Peutermarkt geor-ganiseerd. Op deze markt wordt gebruikte,goed verzorgde kleding en speelgoed aan-geboden door ouders van kinderdagverblijfWipWap (Sterre Kinderopvang). Iedereenis van harte welkom. Terwijl ouders naarhartenlust snuffelen kunnen de kinderenop ontdekkingstocht in de authentiekespeeltuin van de Zeven Geitjes. Een deelvan de opbrengst gaat naar WarChild.

Waarom organiseert een kinderdagverblijfeen tweedehandsmarkt?Michelle van Tilburg: “Eigenlijk om drieredenen. Kinderen moeten kunnen ontdek-ken, klimmen, klauteren, vies worden. Extrakleding is dusaltijd welkom voor jonge

Baby- en peutermarktin het Wandelbos

ouders. Bovendien zijn ze er vaak uitge-groeid voordat het kan verslijten. Veelouders hebben dozen met kleding op zol-der liggen waar ze niks mee doen. Terwijlelders op deze wereld er kinderen zijn diehet niet zo goed hebben als onze kinderen.Daarom een markt gekoppeld aan eengoed doel. Bovendien wilden we een leukevenement voor kinderen en ouders orga-niseren in het Wandelbos. We hebben be-wust voor de Zeven Geitjes gekozen omdatdat een plek bij uitstek is waar kinderen opontdekking kunnen gaan. “

Ouders en kinderen zijn 20 septembertussen 11 en 15 uur welkom aan de Rees-hofdijk 18.

Werelddierendag (4 oktober) is het momentom het welzijn van dieren eens extra te be-lichten. Daarom houdt de Dierenbescher-ming rondom deze dag haar collecteweek.De opbrengst van de collecte wordt lokaalbesteed en komt dus direct ten goede aandieren in uw regio. Hoe meer mensen onshelpen bij de collecte, hoe meer dieren wijeen beter bestaan kunnen bieden. De Die-renbescherming West- en Midden-Brabantzou erg blij zijn met uw hulp! Heeft u eenpaar uur over en wilt u graag uw steentjebijdragen aan het bestrijden van dieren-leed? Meld u dan aan als collectant viadierenbescherming.nl/word-collectant ofmail [email protected]

Is collecteren niets voor u? We zijn ook nogop zoek naar wijkhoofden! Als wijkhoofdhoeft u niet te collecteren, maar bent u con-

Dierenbescherming zoekt helpende hand

tactpersoon voor de collectanten, verdeeldu de wijk over de collectanten en u bentuitgiftepunt van de collectebussen. Voormeer informatie kunt u kijken opw m b r a b a n t . d i e r e n b e s c h e r m i n g . n l /vacatures, of contact opnemen via boven-staand mailadres of 06-43873400.

Sinds enkele weken is de organisatiebezig met het promoten van het eve-nement Hollandse Glorie, de reactiesuit de wijk zijn overweldigend.

“Het is al echt druk geweest bij de voor-verkoopadressen en online via onzewebsite”, weet medeorganisator NielsJanssens. Het is de eerste keer dat zo’ngroot evenement van het Nederlandse liedin Reeshof georganiseerd wordt.

Aan alles is gedacht, van een gelikte licht-show tot en met een perfecte geluids-weergave in een sporthal met heel veelentourage.

Als u er zeker bij wilt zijn dan is dat nogsteeds mogelijk, bovendien zijn de kaartjesin de voorverkoop gunstiger geprijsd.

MuziekevenementMuziekevenementMuziekevenementMuziekevenementMuziekevenementHollandse Glorie warm ontvangen in ReeshofHollandse Glorie warm ontvangen in ReeshofHollandse Glorie warm ontvangen in ReeshofHollandse Glorie warm ontvangen in ReeshofHollandse Glorie warm ontvangen in Reeshof

Page 4: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 4

Nieuwe en gebruikte auto’s

Autobedrijf

Tijvoortsebaan 4, Goirle013 - 5342838www.autobedrijfrombouts.nl

FIETSREPARATIE REESHOFFIETS ONDERHOUD, REPARATIE &UPGRADE. OOK AFMONTAGE VAN UWINTERNET AANKOOP!

0652861693Dit jaar bestaat het jeugd- en jongerenkoorTiKiKo 25 jaar! Deze mijlpaal wordt luisterbij gezet door een 3-tal jubileumconcertendie begin november a.s. in de Concertzaalzullen worden uitgevoerd. Kaartverkoopvoor deze concerten is inmiddels gestartvia Theaters Tilburg. Wij willen dit jubileumgraag samen met zoveel mogelijk oud(bestuurs) leden van TiKiKo vieren.

Ben jij een van die mensen die de afgelo-pen 25 jaar zijn steentje aan TiKiKo heeftbijgedragen en vindt je het leuk om (tegeneen jubileumprijs) de voorstelling van zater-dag 8 november bij te wonen?Stuur dan een mail met je gegevens [email protected] zodat we contact met jeop kunnen nemen.

Jubileumconcert Een Kwart Eeuw TiKiKois op 7, 8 en 9 november te zien in deConcertzaal van Theaters Tilburg, toe-gangsprijs 17,50 euro.Voor meer informatie zie www.tikiko.nl.

Oproep oud-ledenTiKiKo

De kar is als het ware een klein transpor-teerbaar museum. Er zitten in de kar heelveel dingen die allemaal zijn verstopt in devele laatjes van de kar. Dit kan variëren vanhalfedelstenen, fossielen, dieren op sterkwater, gedroogde insecten, veren, eierenen nog veel meer.

Ook zit er een grote vitrine op, een terrariumvoor het tonen van levende reptielen en erkunnen ook levende vogels worden ge-toond. De kar biedt de mogelijkheid ompreparaten te bekijken onder een micros-coop en je kan verschillende soorten dier-voeding bekijken, voelen en ruiken.

Verder is op de Valleike educatiekar infor-matie aanwezig over ’t Valleike zelf, de acti-viteiten die op het programma staan enover de mogelijkheden van vrijwilligerswerkbij en sponsoring van deze interactieve kin-derboerderij. Gezien het feit dat we alsboerderij samenwerken met een aantaleducatiepartners, zal ook hun informatie opde kar aanwezig zijn.Voor de allerkleinsten heeft de educatiekareen speeltafel waaraan ze kunnen spelenmet klein ‘natuurlijk’ speelgoed.

Valleike educatiekar bijna klaarZoals u laatst in Focus op Reeshof heeft kunnen lezen, is kinderboerderij & Educatiecentrum ‘t Valleike druk bezig met het makenvan de Valleike educatiekar. ‘t Valleike wil namelijk zo interactief mogelijk educatie verzorgen, want op die manier is leren gewoonveel leuker. Om jong en oud in contact te laten komen met de natuur en haar bewoners wordt een bijzondere kar gemaakt.

De kar heeft ook als belangrijke themaduurzaamheid. De kar zelf wordt daaromook getrokken door een, gesponsorde,elektrische fiets die opgeladen wordt metelektriciteit van de zonnepanelen op het dakvan de kinderboerderij. De Valleike educa-tiekar is mogelijk gemaakt door WijkraadReeshof en van der Kaa fietsen.

Biologieles in een modern jasjeDe Valleike educatiekar laat jong en oudde schoonheid van de natuur zien en geeftuitleg over hoe we de dieren en hun om-geving zo goed mogelijk kunnen verzorgenen beschermen.

De kar is op iedere locatie in te zetten en iste huur voor een dagdeel. Het is met nameeen leuke en leerzame activiteit voor scho-len, bso’s, verzorgingshuizen en anderebesloten bijeenkomsten. Het educatiepro-gramma wordt dan op het gezelschap af-gestemd. We noemen dit biologieles in eenmodern jasje. We komen dan met een erva-ren vrijwilliger op de gewenste locatie eenuitgebreide uitleg verzorgen en iedereenkan kennis maken met de materialen dieop de kar aanwezig zijn.

Mocht u interesse hebben om de kar te hu-ren, neem dan contact op [email protected]. Binnenkort zal op dewebsite www.valleike.nl informatie te vin-den zijn over de prijzen van de verschillendepakketten.

Nieuwsgierig geworden?Op dierendag 4 oktober zal de kar officieelworden onthuld op de kinderboerderij. Tij-dens de verenigingsmarkt van winkelcen-trum Heyhoef op 5 oktober zal de kar voorhet eerst in gebruik worden genomen.Vanaf dat moment zal u de kar regelmatigkunnen zien opduiken in de wijk en wellichtzelfs daarbuiten.

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzon-dere kar? Kom dan langs op de vereni-gingsmarkt van winkelcentrum Heyhoef op5 oktober en kijk eens in de laatjes . . . !

‘t Valleike

Kin

derb

oe

rderij

DAGVAN DE OUDEREN

Wijkcentrum Heyhoef, vrijdag 3 oktober

Effe Aanders:Op vrijdag 3 oktober wordt in wijkcentrumHeyhoef de Dag van de Ouderen gevierd.

Het Smartlappenkoor “Effe aanders” zalvoor u optreden. Het wordt weer een fees-telijke middag met allerlei bekende mee-zingers speciaal voor u geselecteerd.

Het optreden van de Effe aanders zal zijnop vrijdagmiddag 3 oktober van 14.30 -16.45 uur.De zaal is geopend vanaf 14.00 uur.

Kaartverkoop:Kaarten kunt u kopen vanaf maandag 8september bij de receptie van wijkcentrumHeyhoef.

De kosten bedragen 1,50 euro in de voor-verkoop en 2,00 euro aan de deur. Dit is in-clusief een kopje koffie/thee en iets lekkers.

Locatie:Wijkcentrum HeyhoefKerkenbosplaats 1013-5728383

Deze middag is opgezet door ActiviteitennetwerkReeshof.

Door de jaren heen heeft de Loket.nl Wa-randeloop zich ontwikkeld van een regio-nale cross tot een tweedaags topevent metinternationale allure. Het evenement is devoorbije jaren ook sterk in de breedtegegroeid; zo weten inmiddels duizendenrecreanten hun weg naar brede en vlakkebospaden van de Oude Warande te vinden.In 2014 worden opnieuw meer dan 5.000deelnemers verwacht.

Warande by NightVoor het eerst is het evenement verspreidover drie dagen. Op vrijdagavond wordtnamelijk een nieuw en vernieuwend onder-deel georganiseerd: Warande by Night. Hetdraait deze vrijdagavond om licht, geluiden gezelligheid. Zo lopen de deelnemersover een speciaal uitgelicht parkoers enwordt er na afloop een themafeest georga-niseerd in de horecatent op het midden-terrein. De organisatie maakt binnenkortalle details bekend.

Inschrijving 56e Warandeloop Tilburg geopend

organisatie hanteert dit jaar een zoge-naamde drietrapsinschrijving. De onlinevoor-inschrijving is geopend tot en met 15november, maar wanneer je inschrijft vóór3 november levert je dat een extra kortingop. Vervolgens is er nog de mogelijkheid

In 1956 voor het eerst georganiseerd en in 2014 voor de 56e keer op nationale en internationale hardloopagenda’s: de Internationale Loket.nl Warandeloop Tilburg. Op 21, 22en 23 november 2014 zal de Tilburgse Oude Warande opnieuw het decor zijn van een evenement vol top- en breedtesport. De inschrijving is vanaf nu geopend.

Programma en tijdenNaast de introductie van Warande by Nightzijn er nog enkele wijzigingen in het omvang-rijke programma en tijdschema 2014. Ver-deeld over de zaterdag en zondag staanop het programma: wandeltochten, wed-strijden voor basisscholieren, jeugdlateten,masters, trimlopen, halve marathon, G-atleten, Businessrun en internationaleCrossgala’s. Kijkend naar het tijdschemazien we dat de jeugdestafettes terug zijnop de zaterdagmiddag en dat de zondagserecreatieve lopen qua tijdstip wisselen metde Van Spaendonck Businessrun. Hierdoorhebben de trimmers hun geliefde zondag-ochtend terug. De Businessrun krijgt ophaar beurt een uitgebreid programma metmuziek en entertainment op de zondag-middag.

InschrijvenInschrijven voor de 56e editie van de Loket.nlWarandeloop is vanaf nu mogelijk. De

tot (na)inschrijven tijdens het evenement.Dit kan bij ieder onderdeel tot een half uurvoor de start. Alle informatie over inschrijven,tarieven en tijden is te vinden op de websitevan de Loket.nl Warandeloop:warandeloop.nl/inschrijven.

Page 5: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 5

Ook de verkoop van de appartementen trektaan, zo vertelt Van der Weegen Bouwont-wikkeling, één van de ontwikkelaars vanhet complex. “Sinds het openen van onzemodelwoning loopt de verkoop goed. Elkedonderdag van 17.00 tot 19.00 uur is onzemodelwoning geopend en elke donderdagis er weer volop belangstelling. Bij eengroot complex als dit merk je dat kopershet erg moeilijk vinden om van papier tekopen, ze kunnen zich slecht een beeld vor-men van de woning, de ontsluiting, de lig-ging op het plein. Dan is het fijn als heteindelijk zover is dat je mensen in hetappartement rond kunt laten wandelen. Wehebben de bouwer dan ook gevraagd omhet modelappartement vooruit te trekkenin het bouwproces, de appartementenrondom de modelwoning zijn op zijnvroegst eind dit jaar gereed, maar hetmodelappartement is 1 juni van dit jaar algeopend”.

De ontwikkelaar staat zelf op donderdagenin de modelwoning. ”We staan er met tweeman, één ontvang de mensen in de woningen de ander kan rondlopen in het gebouwom ook de andere appartementen te latenzien. Het is leuk om te doen omdat de ko-

Nog even en het is zover…de bouw van Stadsplein Forum in de Reeshof vordert gestaag.

In januari 2015 nemen de eerste nieuwe bewoners enondernemers hun intrek in het markante gebouw.

Stadsplein Forum heeft straks alles in huis, gezellige winkels, tal van voorzieningen en volop bedrijvigheid. Het plein krijgt diverse restaurants, zoals Perron 3, waar je eenpatatje kunt kopen maar ook kunt gaan zitten voor een gezonde vers bereide maaltijd. Voor het ontbijt kun je bij Da’s Andere Koek terecht, bij Farci voor een authentiekeItaliaanse lunch en met het hele gezin eet je voordelig bij Kibboets. Maar er is meer: kledingzaak LEUQ waar modern en betaalbaar prima samengaan of kleermakerMusak waar je je favoriete winterjas nog éénmaal kunt laten herstellen. En je trouwe viervoeter? Die kan vanaf januari 2015 bij dierenarts Smarius terecht.

Naast alle bedrijvigheid krijgt Stadsplein Forum ook een gezondheidscentrum waar zich o.a. diverse huisartsen, een apotheek en fysio-praktijk met oefenruimte gaanvestigen.

pers zo enthousiast reageren. Vaak lopenkopers die al hebben gekocht even binnenmet vrienden of familie om de afwerkingvan het modelappartement te laten zien.We hebben bewust voor luxe gekozen,zoals een complete keuken met combi-magnetron, koelkast en vriezer, vijf-pitskookplaat en een natuurstenen blad, eenruime complete badkamer en elektrischezonwering in de woonkamer. Kopers zijndan ook steeds verrast als ze dat zien, vra-gen steeds; “dus dat hoort er ook bij?”Super om dan overal volmondig JA op tekunnen zeggen!”

In bouwdeel A van Stadsplein Forum vindje prachtige ruime koopappartementen,prijzen vanaf 199.000 euro incl. een privéparkeerplaats en berging in de parkeer-garage. De 31 luxe appartementen liggenin een chique goed afgesloten complex.

Op 21 september worden ook in de overigedelen van Stadsplein Forum modelappar-tementen geopend, in gebouw B waar jebetaalbare appartementen vanaf 99.000euro v.o.n. vindt of gebouw D waar ruimehuurappartementen worden aangebodenrondom een prachtig atrium.

Stichting Via Angelia organiseert op 10 no-vember a.s. voor de 7e keer een verwendagvoor mensen die vechten tegen kanker. Bijde “Nieuwe Erf” in Diessen ontvangen zij75 gasten uit de regio Tilburg.

Wat is de verwendagDe verwendag is speciaal voor mensenmet kanker vanaf 15 jaar. 75 gasten wordendie dag verwend met behandelingen op hetgebied van manicure, pedicure, massage,voetreflex-therapie, schoonheidsverzor-ging, haarverzorging, visagie of nagelsty-ling. Voor velen een bijzondere ervaring en“even vrijaf van de nachtmerrie diekanker heet”.

ProgrammaMeer dan 75 vrijwilligers maken de jaar-lijkse verwendag mogelijk.Muzikale afsluiting om 16.30 uur onder hetgenot van een hapje en een drankje.

VIA ANGELIA ORGANISEERT 7E VERWENDAG IN DIESSEN

LocatieDe Nieuwe Erf is een moderne sfeervollegroepsaccommodatie in het land van Hilver.De locatie is bijzonder geschikt voor dit eve-nement omdat het geheel rolstoelvrien-delijk is.

Via AngeliaStichting Via Angelia bestaat uit vier damesLian Voetman, Anita van Gruijthuijsen, Petravan den Wijngaert en Danielle van Gruijt-huijsen.Inschrijven kan van 1 september t/m 31 ok-tober 2014.Meer informatie over de verwendag vind jeop de website www.via-angelia.nl

Op zaterdag 4 oktober zal van 15.00 - 16.30uur in Ontmoetingsruimte de Driehoek deeerste bijeenkomst “Welkom in deReeshof” worden georganiseerd.

Nieuwe wijkbewonersAlle wijkbewoners die vanaf januari t/m juni2014 in de wijk zijn komen wonen zijnuitgenodigd.NB: De wijkbewoners die per juli 2014 inde wijk zijn komen wonen, worden voor de2de bijeenkomst uitgenodigd. Deze is opzaterdag 29 november.

ProgrammaEr wordt een leuke middag voor u geor-ganiseerd om kennis te maken met an-

Welkom in de Reeshofdere wijkbewoners, wijkwethouder HansKokke, leden van de wijkraad, gemeenteen contourdetwern.

Wilt u kennis komen maken? Weten wat erte doen is in de wijk? Of wilt u misschienmeer informatie over vrijwilligerswerk?Voor kinderen is er een leuke verrassingen na afloop wordt er een goodiebag uitge-reikt met informatie, leuke bonnen en gad-gets!!

AanmeldenMeldt u dan voor 26 september aan [email protected] ofvia tel: 06-81330298.

Page 6: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 6

Uw adviseur: Rob van Riel

GM VLOEREN DESIGNGM VLOEREN DESIGN is dé vloerenspecialist op het gebied vanhouten en natuurstenen vloeren. Voor u een uniek concept met demooiste vloeren onder één dak. Door onze jarenlange ervaring invloeren en interieurs denken wij graag met u mee. Voor een fraaieinrichting van uw woning of bedrijfsruimte krijgt u bij ons een eerlijkadvies. Tevens leveren wij ook natuursteen voor uw tuin en terras!

Duo planken & Multi plankenLamelparket & Laminaat

Leisteen & HardsteenGraniet & Marmer

Kanaalstraat 102 5104 AD Dongen

T 0162-310260 M 06-21294074

E [email protected] I www.gmvloerendesign.nl

GM VLOERENDESIGN

…als herstoffering perfect moet zijn!Voor meer info… bel John Smits (013) 513 21 36 - Mob. (06) 41 85 63 16 De Sonman 8a MOERGESTEL

www. johnss to f fe r ing .n l

Ook voor projectstoffering

25 jaar ervaring

Specialist in leder

Van klassiek tot modern

Ook verkoop van diverse

materialen voor de doe-het-zelver..

Ook schuimrubber!

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aanen gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, ofin de supermarkt. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Insommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Het gebeurtvoornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, wantde dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politieVertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is depersoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Allerlei smoezenDe daders gebruiken allerlei soorten smoezen om aan uw geld of bezittingen te komen.Ze kunnen er heel betrouwbaar of aardig uitzien. Van deftige mannen in pakken tot moedersmet schattige kindertjes. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg,dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.Trap er niet in en volg onderstaande adviezen op.

PreventietipsHier volgen een aantal tips voor uw veiligheid. Uitgebreide informatie vindt u op depolitiewebsite www.politie.nl.

- Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.- Laat nooit een onbekende in uw huis.- Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl

u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).- Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet.- Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen

binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buitenwachten.

- Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Een nepkoerier probeertu bijvoorbeeld te pinnen via een mobiel pinapparaat. Een verkeerd pasje wordt danteruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.

- Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef aan niemand uw pincode.Uw bank of een agent zullen daar nooit naar vragen, een oplichter wel.

- Vraag meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer dezegoed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en laat de persoonbuiten wachten. Zoek het nummer zelf op in het telefoonboek en bel.

- Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bijzich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken. Neemuw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven.

- Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteen-vegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enormerekeningen worden gepresenteerd.

- Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet be-slissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeldwettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkopergerust op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Hoe moet ik pinnen?Let bij het pinnen op het volgende:- Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om

het intoetsen af te schermen.- Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets

anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en nietin uw portemonnee.

- Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukjenaar achteren gaat. Doet hij of zij dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel hetwinkelpersoneel waarom.

- Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan directuw pinpas en doe aangifte bij de politie.

Page 7: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 7

Amsterdam, 1-9-2014- ING is sponsorgeworden van voetbalvereniging Willem IIamateurs en heeft zich per 1 september2014 voor 3 jaar aan de club verbonden. Inmaart 2014 startte ING met een van demeest omvangrijke sponsorprogramma’sin de geschiedenis van het amateurvoetbalom het amateurvoetbal in Nederland naareen hoger plan te tillen. Clubs uit heelNederland maakten met een onderschei-dende en originele pitchkans op een inten-sief sponsorschap van de ING. Willem IIamateurs is één van de ruim 300 amateur-clubs in Nederland die uit bijna 800 aan-meldingen beloond is met een sponsor-schap waarmee zij de komende 3 jaar desamenwerking aangaat met ING. Daar-naast verbindt ING zich voor de komende 3jaar aan 122 amateurverenigingen alshoofdsponsor. Met dit programma wil deING samen met de KNVB het amateur-voetbal in Nederland een aanzienlijkeimpuls geven.

“We zijn enorm trots dat we met onze pitcheen sponsorschap van de ING in de wachthebben gesleept. Het is echt een prestatievan de hele vereniging geweest. We kun-nen met deze extra impuls van de ING onzeambitie voor de komende jaren gaan ver-wezenlijken,” aldus secretaris Piet Spijkers

ING ondersteunt amateurvoetbal en geeft Willem II amateurs extra impuls

ING SPONSOR VAN WILLEM II AMATEURS

“ING wil met dit initiatief een structurelebijdrage leveren aan het waarmaken vande ambitie van amateurverenigingen. Eenbelangrijk onderdeel daarvan is de finan-ciële gezondheid van de verenigingen. Wewillen ook het amateurvoetbal in Nederlandhelpen Financieel fit te worden. Binnen hetsponsorschap helpen we dan ook de vere-niging met kennis en advies om hun fi-nanciële huishouding gezond te maken ente houden”, aldus Ton Wagemakers Ray-ondirecteur ING MKB.

Bakermat van het Nederlandse voetbalVoetbal begint bij de amateurvereniging.Amateurverenigingen zijn daarmee debakermat van het Nederlandse voetbal.Daar wordt de liefde voor voetbal geboren,gekoesterd en gedeeld. Door spelers enspeelsters, scheidsrechters, barmannenen -vrouwen, bestuursleden en natuurlijksupporters. Ook staan amateurclubs aande basis van de maatschappelijke rol vanhet Nederlandse voetbal. De verenigingenzijn belangrijk voor de jeugd, voor hunouders en voor de wijken waar ze gevestigdzijn.Daarom zet de ING zich als hoofdsponsorvan de KNVB ook met volle overgave in voorhet amateurvoetbal in Nederland.Zie ook: www.willem2.net

Na een van de warmste julimaanden eneen van de koudste augustusmaandenregistreert Nederland nu een record vroegeherfst. Maar wat is er werkelijk aan dehand? In juli begon het getrainde ogen opte vallen dat er nog iets ernstigs aan dehand is met de natuur in Brabant.

Eerst wat achtergrondAl jaren pleit de Stichting StadsbomenTilburg voor behoud en bescherming vande bomen in en om onze stad. De moeilijkeboodschap om over te brengen is het feitdat bomen levende organismen zijn dievaak te lijden hebben onder menselijkeactiviteiten. Deze activiteiten leiden totstressfactoren zoals droogte, vervuiling,verstikking, beschadiging, etc. De stress-factoren hebben stresssymptomen totgevolg. Duidelijke zichtbare stresssymp-tomen zijn: verdunning van de kroon, ont-wikkeling van waterloten op de hoofdtak-ken, dode takken (vooral in de top), over-dadige vruchtzetting of slechte kwaliteitvruchten, afwijkende teint en vorm van hetblad en vervroegde bladval. Als een boomstress ervaart kan dat leiden tot verminde-ring van de vitaliteit en in uiterste gevallentot de dood. Dat er sprake is van stressfac-toren is bijzonder moeilijk over te brengenomdat de meeste stresssymptomen zichmeestal pas na enkele jaren kunnen mani-festeren.

Al enkele jaren duikt er regelmatig eenepidemie op met een specifieke boomsoortals doel. Zo zagen we na de bekendeiepziekte, bloedingsziekte bij kastanjes, demassaria-ziekte bij platanen en verwelking

deren. Een factor die geen onderscheidmaakt tussen boomsoorten maar welkealle natuur aantast en welke via de luchtwordt verspreid is een klimatologische ver-andering. Dit kunnen natuurlijk de tem-peratuur- of neerslagextremen zijn maar dewetenschappelijke gemeenschap maaktzich vooral zorgen over de veranderingenin de chemische verhoudingen van de lucht(en regen) zelf. Ondanks de verminderingvan zure regen neemt de cumulatie vanbijvoorbeeld stikstofoxide en andere zurennog steeds toe, samen met andere vluch-tige organische stoffen zorgt dit weer vooreen verhoging van de concentratie laag-hangende ozon (O 3 ) met verstrekkendegevolgen voor mens en milieu (dit is nietde ozon die ons beschermt tegen UV).Uiteraard is verder onderzoek nodig omandere factoren definitief uit te kunnensluiten of bevestigen.

ConclusieHet bomenbestand van Tilburg en omstre-ken neemt zienderogen af in een ongeken-de versnelling. Het verval is al enkele jarengeleden ingezet. Hoewel het extreme weervan dit jaar wellicht heeft bijgedragen aande versnelling en zichtbaarheid van het ver-val is het niet de oorzaak van dit fenomeen.Beter weer in 2015 is dan ook geen garan-tie voor een verbetering van deze situatie.Bovendien is het onverstandig om hieropte rekenen omdat de weersextremen endus de boomstress naar alle waarschijn-lijkheid in de nabije toekomst alleen maarzal toenemen. De toename in plagen enziektes die steeds meer boomsoorten

bij essen. Om nog maar te zwijgen overspint- en prachtkevers. Daar komt nu ooknog de eiken- en beukensterfte bij.

Let wel, afgezien van de iepziekte wordende meeste plagen en infecties (patho-genen) gezien als secundaire doodsoor-zaken van een al verzwakte boom. Ten-slotte bestaan de meeste pathogenen almiljoenen jaren in harmonie met de bo-men, net als de mens en het griepvirus.Deze pathogenen zorgen voor de ver-wijdering van de zwakke exemplaren meteen verminderde weerstand ofwel bomendie aan stress onderhevig zijn door ouder-dom of de bovengenoemde stressfac-toren.

De huidige situatieDit jaar echter zien we een alarmerendetoename in de boom- en taksterfte in stra-ten, parken, tuinen en bossen. Bij veel ei-kenlanen zien we de boomkronen lang-zaam afsterven. Dat wil zeggen dat er nieu-we bladontwikkeling is bij de stam enhoofdtakken terwijl de buitenste takkendunner worden en afsterven. Daarnaastzien we de vervroegde herfsttaferelen maarbij nadere inspectie blijken de meeste bla-deren geen mooie egale herfstkleuren tekrijgen maar zien we vlekken, verdorringen gekruld blad. Bovendien vallen demeeste bladeren dit jaar groen op de grond.Het meest duidelijke voor het ongetraindeoog zijn uiteraard de bomen welke al halfof geheel afgestorven zijn. Meestal wordendeze al verwijderd voor ze volledig dood zijnom ongelukken te voorkomen. Toch zienwe steeds meer dode bomen in zowelopenbare als private terreinen en vooral inbossen waar volledige percelen als domi-nostenen lijken om te vallen. Opvallend isdat we in steeds meer situaties geen di-recte aanleiding kunnen waarnemen waar-om de vitaliteit van een boom(-groep)afneemt.

De omvang van dit fenomeen doet vermoe-den dat we naast de groeiplaatsgebondenstressfactoren nu ook te maken hebben metnterregionale factoren die de vitaliteit vande bomen en struiken sterk doet vermin-

decimeren zijn secundaire doodsoorzakenen moeten dus eerder worden beschouwdals symptomen van een groter onderlig-gend probleem. Om enige hoop te koes-teren om dit proces een halt toe te roepenis meer interdisciplinair onderzoek nodiggevolgd door een gecoördineerde actiedoor verschillende organisaties zowel lo-kaal als centraal.

ToekomstAls de huidige gebeurtenissen onver-stoord voortzetten zullen we binnen 5 tot 10jaar enorme veranderingen zien in onzelaanstructuren waar een onvoorzienbaaraantal bomen zullen verzwakken en sterven(het in stand houden van de Tilburgse bo-men zal kapitalen gaan kosten). Maar degrootste veranderingen zijn nu al zichtbaarin onze bossen waar loofbomen langzaamwegkwijnen en vele naaldbomen nu al hetonderspit delven. Dit zal een genadeklapblijken voor de biodiversiteit met alle ge-volgen van dien.

Dit is geen “wat als” scenario maar NU.Dit is dan ook geen oproep of een waar-schuwing dit is een noodkreet.

Extra informatieVoor beelden van de situatie hebben weeen youtube kanaal aangemaakt met denaam “arborum discessum” klik op de linkvia stadsbomentilburg.nl.Voor directe uitleg en het stellen van vragenorganiseert Stichting Stadsbomen Tilburgop zaterdag 20 september om 11:00 eenfietstour vanaf de stadswinkel aan dePaleisring te Tilburg.

MASSALE BOOMSTERFTE TILBURG

De meeste cursussen starten medio september 2014.De volgende cursussen en workshops zijn beschikbaar:* Kennis maken met de computer en internet (basiscursus) met Windows 7 (12 lessen)* Kennis maken met de computer en internet (basiscursus) met Windows 8.1 (12 lessen)* Kennis maken met Windows 7 en programma’s (vervolgcursus) (12 lessen)* Kennis maken met Windows 8.1 en programma’s (vervolgcursus)(12 lessen)* Overstapcursus naar Windows 8.1 (5 lessen)* Basiscursus Tablet iPad of Samsung (8 lessen)* iPad cursus vervolg (3+2 lessen)* Photoshop Elements (12 lessen)* Workshops Word of Excel of PowerPoint (4 lessen)

De Stichting SeniorWeb Tilburg heeft weereen aantrekkelijk cursusaanbod voor 50plussers ontwikkeld. Zowel voor de begin-nende als de meer ervaren gebruiker is ereen ruime keuze uit diverse cursussen. Metbetaalbare cursussen en workshops com-puter, tablet en internet voor alle senioren.

Wilt u graag met uw tablet leren werken?Uw foto’s bewerken en er een fotoalbumvan maken? Of bent u benieuwd naar hetnieuwe Windows 8.1 programma?U leert het bij SeniorWeb Tilburg, stap voorstap, in kleine groepen en onder geduldigebegeleiding van onze ervaren docenten, zelfook senior natuurlijk.

De cursussen worden gegeven op 4 loca-ties, te weten in wijkcentrum De Ypelaer

Computercursussen voor Senioren(Noord), De Poorten (Hasselt), Groene-woud (KBO) en de bibliotheek in de Rees-hof.

De cursist ontvangt een lesboek waarin opeen heldere wijze de lesstof wordt uitge-legd.

Heeft u nog vragen of wilt u zich opgevenvoor een cursus bel dan naar MevrouwGeertje Kroon, telefoon 013-8894503.Indien gewenst kunt u ook een mailtjesturen naar [email protected]

Uiteraard is alles ook te vinden op onzewebsite: http://tilburg.seniorweb.nl. Klik ophet tabblad “Lessen” vervolgens op “Leer-centra” en type uw postcode in.

Dagelijks nieuwsberichten opwww.focusopreeshof.nl

Page 8: Thuis in Reeshof editie 261 / 17-09-2014

Focus op Reeshof 32e jaargang - editie 261 - september 2014 8

Focus op Reeshof is een periodiek voor alle bewoners van Reeshof en wordt gratis huis aan huisverspreid.Focus op Reeshof verschijnt 2 maal per maand; 1 maal in magazinevorm en in tabloidvorm (om en om). Met uitzondering van augustus.

Redactie Focus op ReeshofHans en Yne SweepHeezestraat 205045 HM Tilburg06 – 43561895 of 06 – [email protected] 18059266BTW NL821778419B01IBAN NL96 Rabo 01168.51.317

Foto’s Yne Sweep

Bezorging eigen beheer (30 bezorgers)

Oplage 15.500

Niets uit deze uitgave van Focus op Reeshof mag worden verveelvoudigd door middel van druk, microfilm, fotokopie of opgeslagen of openbaar worden gemaakt, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

De redactie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onvolledigheden en/of drukfouten. Focus op Reeshofzal enkel verbeteringen in de eerstvolgende editie doorvoeren.

Editie 262 MagazineKopijdatum uiterlijk 26 september 2014

Verschijnt in de week van 1 oktober 2014

Editie 263 TabloidKopijdatum uiterlijk 10 oktober 2014

Verschijnt in de week van 15 oktober 2014

Wij zijn een maatschappelijk betrokken organisatieen ondersteunen o.a. de volgende initiatieven:Kieltjesbal Reeshof, Stichting AED Tilburg,WednesdayNightSkate Reeshof, Kinderboerderij‘t Valleike Reeshof, Landgoed De Groene Kamer,Stichting Avond Vierdaagse Tilburg, Stichting Her-petofauna, ReeshofForCancer, Palm Parkies con-certen, Hollandse Glorie, DierenOpvangCentrum-Tilburg, Healthy Seas, Willem II-amateurs enT.Z.V.B.

Maatschappelijk betrokken

Dagelijks te volgen via

COLOFON

Heeft u weetjes over Reeshof?

Meld het [email protected]

Win gratis kaarten voor deKampeer en Caravan jaarbeurs

Het is geen moeilijke opgave om gratis kaarten te winnen. Beantwoordt de volgendevraag en maak kans op 2 gratis kaartjes van 12,50 euro.

Voor de hoeveelste jaargang wordt de Kampeer en CaravanJaarbeurs gehouden?

Stuur uw antwoord vóór 1 oktober naar:[email protected] of Heezestraat 20, 5045 HM Tilburg.o.v.v uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

De winnaars krijgen automatisch bericht.

Veelzijdigheid troef op het speciale bus-camperplein tijdens de Kampeer & Ca-ravan Jaarbeurs 2014. Recente cijfers vanKCI en BOVAG over de opmars van decamper in Nederland illustreren de keuzevoor dit nieuwe onderdeel van de beurs.Op het buscamperplein slaan een aantalexposanten de handen ineen om met eenopvallende opstelling hun campers nogbeter over het voetlicht te brengen. Eenproefrit met een aantal exemplaren behoorttot de mogelijkheden. En in het Kampeer-theater geeft Frans Hoofwijk van de NKCbevlogen presentaties over de voordelenen charme van de camper. De volledigvernieuwde Kampeer & Caravan Jaarbeurs2014 - waar het typische vakantiegevoel vankamperen centraal staat - is van woensdag8 tot en met zondag 12 oktober te bezoekenin de Jaarbeurs in Utrecht.

CamperenVolgens brancheorganisaties KCI (Kam-peer en Caravan Industrie) en BOVAG groeithet aantal kampeerauto’s dit jaar tot eenrecord van meer dan 90.000. In 2016 zijn

Ruim baan voor de camper tijdens Kampeer & Caravan Jaarbeurs 201412 legt hij de nadruk op de veelzijdigheidvan campers. “Veel kampeerders denkentoch nog vaak aan de beperkingen van eencamperbusje, maar dat is echt onterecht.Aspecten als compactere maten en eenschuifdeur zien ze bijvoorbeeld als nadelen,maar je hebt daardoor ook minder hoogte-beperkingen en de mogelijkheid om buitenin een handomdraai binnen te halen, zekerin combinatie met een luifel.” Met behulpvan zulke praktische voorbeelden, het be-antwoorden van allerhande vragen en hetwijzen op moderne technische hoogstand-jes wil hij twijfelende bezoekers over destreep trekken. “En omdat je vooral moetervaren hoe fijn een camper is, kunnen zeook proefritten maken”, aldus een enthou-siaste Hoofwijk.

AanbiedersVoor die proefritten stellen enkele aanbie-ders van campers op het buscamperplein,tevens in Hal 12 van de Kampeer & Cara-van Jaarbeurs, de nieuwste modellen be-schikbaar. Bijvoorbeeld de Adria Twin 640SHX, een buscamper met twee vaste twee-persoonsbedden achterin. Daarnaast is deKnaus Boxstar Freeway van Knaus-Tabbert

beschikbaar voor een rondje rond de Jaar-beurs. Deze buscamper heeft enkele bed-den achterin en een optioneel hefbedboven de zitgroep. Naast Adria en Knaus laten Bavaria Camp, Carthago, Globecar,Volkswagen, Weinsberg, Westfalia enPössl hun laatste aanwinsten, noviteitenen handige accessoires zien op het bus-camperplein.

Meer informatieCamperaars, maar ook andere kampeer-liefhebbers, kunnen dus hun hart ophalenop de 50e Kampeer & Caravan Jaarbeurs.Tijdens deze volledig vernieuwde editiestaat het typische vakantiegevoel van kam-peren centraal. Dat krijgt bijvoorbeeld vormin de tentoonstelling ‘Honderd jaar kampe-ren in Nederland’ en de wedstrijd ‘Kampe-ren van de toekomst’. Verder kunnen bezoe-kers - in Italiaanse sfeer - de nieuwstemodellen campers, caravans, (voor)tentenen accessoires bekijken en testen. Daar-naast kunnen ze gratis clinics volgen, han-dige kampeertips verzamelen, proefrittenmaken en tussendoor ontspannen op ge-zellige Toscaanse terrasjes. Kijk voor (spe-ciale) prijzen en andere informatie over deKampeer & Caravan Jaarbeurs opwww.kampeerencaravanjaarbeurs.nl.

dat er naar verwachting meer dan 100.000.Nu rijden er ongeveer 88.600 campers inons land rond, in 2009 waren dat er noggeen 60.000. De opmars blijkt ook uit degroei van het aantal leden van de NKC; vorigjaar juni nog 27.777, inmiddels al 31.227,een plus van 12 procent. Opmerkelijk isvolgens die organisatie dat camperlief-hebbers steeds vaker binnen alle leef-tijdscategorieën te vinden zijn, waaronderook jonge stellen en gezinnen. Allemaalkoren op de molen van Frans Hoofwijk, re-latiebeheerder bij de NKC én ervarings-deskundige: “Ik ben al jaren een ferventcamperaar, een term die bij onze ledeninmiddels een begrip is. Met een camperben je nooit gebonden aan een campingen je bent helemaal zelfvoorzienend, ookop het gebied van water en stroom. Campe-ren betekent dus volledige onafhankelijk-heid en dat is toch het hele idee van eenvakantie.”

VeelzijdigheidZijn kennis en ervaring brengt Hoofwijkgraag over op bezoekers van de Kampeer& Caravan Jaarbeurs. Tijdens dagelijksepresentaties in het Kampeertheater in Hal