Studiewijzer 2016-17

Click here to load reader

 • date post

  25-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  243
 • download

  24

Embed Size (px)

description

Ontdek alles over de opleidingen aan KASK en Conservatorium / School of Arts Gent.

Transcript of Studiewijzer 2016-17

 • 46 LANDSCHAPS- EN TUINARCHITECTUUR

  48 LANDSCHAPSONTWIKKELING

  50 INTERIEURVORMGEVING

  54 AUDIOVISUELE KUNSTEN56 animatiefilm58 film

  60 DRAMA

  62 MUZIEK62 uitvoerende muziek 62 klassieke muziek 70 jazz/pop74 scheppende muziek 74 compositie 78 muziekproductie82 muziektheorie/schriftuur84 instrumentenbouw86 hedendaagse muziek

  88 BEELDENDE KUNSTEN88 vrije kunsten 89 beeldhouwkunst 90 installatie 91 mediakunst 92 schilderkunst 93 tekenkunst96 fotografie98 autonome vormgeving100 grafisch ontwerp grafiek illustratie grafische vormgeving nieuwe media108 textielontwerp110 mode

  112 TENTOONSTELLING EN BEHEER VAN ACTUELE KUNST

  114 ENGLISH MASTER

  115 SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING IN DE KUNSTEN

  116 DOCTORAAT IN DE KUNSTEN

  16

  17

 • 1. BEZOEK ONS!032. BUITEN SPEL05 3 EVEN VOORSTELLEN074. IN BEELD115. OPLEIDINGEN456. VARIA1177. DOCENTEN1278. PRAKTISCH1319. JE OPLEIDING KIEZEN13210. INSCHRIJVEN13311. TOELATINGSPROEF13412. WIE HUIST WAAR?13513. HOGENT13614. COLOFON138

 • 316

  17

  BEZOEK ONS

  3

  16

  17

  GRADUATION

  Afstuderen in de kunsten is een feest. Tijdens het afstudeerfestival Graduation in juni presenteren laatste jaarsstudenten op diverse locaties in Gent hun werk. Het programma vind je vanaf de lente op www.schoolofartsgent.be

  OPENDEURDAG

  Op zondag 17.04.2016 van 10:00 tot 17:00 ben je van harte welkom op de opendeurdag van de School of Arts. Je verneemt er alles over onze opleidingen tijdens informatie sessies en kan de leslokalen, ateliers en infrastructuur bezoeken. Studenten brengen eigen werk en er zijn diverse speciale activiteiten. Kandidaten muziek kunnen die dag ook deelnemen aan CONSLive! (zie hieronder).

  INFONAMIDDAGEN

  Op drie infonamiddagen stellen we je onze opleidingen en afstudeerrichtingen voor.

  Je kan een kijkje nemen op de campus, de cursussen inkijken en vragen stellen aan studenten en docenten. De leslokalen en ateliers zijn op deze dagen echter niet te bezoeken.

  De infonamiddagen vinden plaats opwo 17.02.2016za 25.06.2016za 03.09.2016Telkens van 14:00 tot 17:00.De toegang is vrij.

  CONSLIVE!

  Kandidaten muziek kunnen deelnemen aan CONSLive!, de jaarlijkse voorbereidingsdag op de toelatingsproeven voor muziekstudenten. Je ontvangt er alle info over wat je kan verwachten van de opleiding en we gaan er na of je het vereiste niveau haalt. De instrumentdocenten begeleiden je doorheen de dag. Een aanrader voor wie nog vragen of twijfels heeft en voor wie zich nog wil vervolmaken voor de toelatingsproeven.

  CONSLive! vindt plaats op 17.04.2016. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht en kan via conslive@hogent.be

  SIDINS

  De HoGent is elk jaar vertegenwoordigd op de studieinformatiedagen (SIDins) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert in samenwerking met de Centra voor Leerlingen begeleiding (CLB). Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SIDins open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin

  SIDin VlaamsBrabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 07 09.01.2016 Brabanthal Haasrode

  SIDin OostVlaanderen 21 23.01.2016 Flanders Expo Gent

  SIDin WestVlaanderen 04 06.02.2016 Kortrijk Xpo Kortrijk

  SIDin Antwerpen 18 20.02.2016 Antwerp Expo (Bouwcentrum) Antwerpen

  SIDin Limburg 25 27.02.2016 Limburghal Genk

  BEZOEK ONS

 • 416 17

  SCHOOL OF ARTS

 • Kiezen voor een studie in kunst of in vormgeving zet een groot avontuur in gang. Een avontuur op vlak van praktisch en theoretisch werk, artistiek zoeken, technische vervolmaking, zingeving en vriendschap. Hiervoor vormen de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en het Gentse Koninklijk Conservatorium een zeer geschikte plek. Vanuit een onderwijskundige ervaring en traditie die teruggaat tot het midden van de 18e eeuw, en met vandaag een 2000tal studenten en meer dan 400 hooggespecialiseerde lesgevers en onderzoekers, zijn zij een broeinest van kwaliteit, creativiteit en artistieke vernieuwing.

  De School of Arts van de Hogeschool Gent, waarin de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium samengaan, is een bevoorrechte plek. Omdat je er een tijdlang hors jeu kan zijn, buiten spel zoals de Franse socioloog Pierre Bourdieu het benoemt: vrij van economische of andere prestatiedruk en van alledaagse beslommeringen. Om ernstig vorm te geven aan jezelf als kunstenaar, muzikant, vormgever, film of theatermaker, instrumentenbouwer, landschapsarchitect, muziekproducer, tentoonstellingsmaker

  Middenin de zeer levendige stad Gent zijn onze campussen een plek van creatie en ontmoeting, concentratie en gesprek. Een academische plek dus, hors jeu, waar jongeren zich terugtrekken om zichzelf te ontplooien onder vakkundige begeleiding. Evenwel niet blind voor de economische en sociale instabiliteit, en voor de ecologische of militaire risicos die de wereld buiten de campus teisteren. Het is niet goed tevreden te zijn met de kleine kruimels geluk die vallen van de tafels van deze gevaarlijke tendenzen. De gelukkige mens zet de wereld naar zijn hand. Hij schept.

  Wim De Temmerman decaan

  BUITEN SPEL

  INTRODUCTIE

 • 616 17

  SCHOOL OF ARTS

 • 716

  17

  EVEN VOORSTELLEN

  Sinds september 2011 vormen het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Hogeschool Gent samen n School of Arts. De administratie en het bestuur van deze School of Arts zijn gelocaliseerd op de Bijlokecampus. Daar kunnen studenten en kandidaatstudenten terecht bij de trajectbegeleiders van de opleidingen en op de studentenadministratie. Het artistiek praktijkonderwijs en de theorielessen vinden plaats in ateliers, muzieklokalen en auditoria op diverse locaties in de stad, vooral geconcentreerd op de Bijlokecampus en op de campus Grote Sikkel vlakbij de SintBaafskathedraal.

  KASK en Koninklijk Conservatorium brengen getalenteerde en gemotiveerde studenten in contact met excellente pedagogen, actieve kunstenaars en vormgevers, en met theoretici van kunst en vormgeving. De School of Arts biedt daarvoor een vrijplaats, waar jonge makers, musici, beeldende kunstenaars en ontwerpers zichzelf op een ernstige, gestructureerde en grondige manier (verder) kunnen bekwamen. Vertrouwdheid met de traditie is hierbij van belang. Maar vooral ook een actieve aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen.

  HISTORIEK

  De huidige School of Arts verenigt twee gerenommeerde instellingen. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) bestaat intussen 265 jaar en is n van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in Gent. Zij werd opgericht in 1751 door de kunstschilder PhilippeCarel Marissal. Deze was tijdens zijn studie in Parijs onder de indruk gekomen van de academie aldaar. Al in 1771 werd, onder Oostenrijks bestuur, aan de Gentse academie het kwaliteitsmerk koninklijk verleend door keizerin Maria Theresia. De ateliers tekenkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek hebben tot vandaag een centrale plaats in het opleidingsaanbod. Ze werden doorheen de tijd aangevuld met nieuwe opleidingstrajecten zoals installatie of mediakunst, fotografie, animatiefilm en film, maar evengoed op vlak van design en vormgeving, drama of landschapsarchitectuur

  Het Koninklijk Conservatorium, opgericht in 1835 door JosephMartin Mengal, is meer dan anderhalve eeuw jong. Net als Marissal studeerde Mengal in Parijs. Hij ging vervolgens met het leger van Napoleon door Europa dwalen. Mengal schreef, in de sfeer van zijn tijd, nationalistische liederen, maar ook romances & opera's... en ontpopte zich als hoornspecialist. In 1835 werden aan Mengals school meteen 300 leerlingen ingeschreven, een paar jaar later waren het er al 800. Iedereen kon er vanaf zijn tiende jaar terecht. In de 20e eeuw evolueerden de conservatoriumopleidingen tot hogere kunstopleidingen van academisch niveau voor kandidaten met een diploma middelbaar onderwijs.

  Jazz, popmuziek, muziekproductie en instrumentenbouw vervolledigden het studieaanbod.

  Sinds 1995 zijn KASK en Koninklijk Conservatorium een onderdeel van de Hogeschool Gent, met meer dan 13 000 studenten de grootste hogeschool van Vlaanderen. Dat biedt schaalvoordelen bij o.m. de uitbouw van een efficinte administratie, het beheer van infrastructuur en van sociale voorzieningen. Door het onderbrengen van de kunstopleidingen binnen een structuur sui generis, nl. een School of Arts, kan de specifieke kwaliteit van het onderwijs in de kunstpraktijk actief worden gewaarborgd. De School of Arts doet dit binnen de Hogeschool Gent en in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent.

  EEN WAAIER AAN MOGELIJKHEDEN

  In KASK en Koninklijk Conservatorium kan je een opleiding volgen in de meest diverse artistieke prakijken, de lijst is lang. Vrije kunsten, fotografie, film, animatiefilm, drama, klassieke muziek, jazz en popmuziek, muziektheorie, compositie, muziekproductie, grafisch ontwerp, mode, textielontwerp, instrumentenbouw, autonome vormgeving, interieurvormgeving, landschapsen tuinarchitectuur, landschapsontwikkeling, specifieke lerarenopleiding in de kunsten, tentoonstelling en beheer van actuele kunst Deze veelheid werd gegroepeerd in vier opleidingen (beeldende kunsten, audiovisuele kunsten, muziek, drama) waarin je een bachelor, master en doctoraatsdiploma kan behalen. Voor interieurvormgeving en landschaps en tuinarchitectuur behaal je het diploma van bachelor. Het doctoraatstraject wordt opgezet in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent.

  AUTHENTIEK

  Het KASK en het Koninklijk Conservatorium zijn authentieke leeromgevingen. Dat wil zeggen dat je er leert door zelf