Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

88
STUDIEAANBOD SCHOOLJAAR 2014-2015 HEILIG-GRAFINSTITUUT BILZEN INSTITUUT VOOR KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS HOESELT TECHNISCH INSTITUUT SINT-JOZEF BILZEN

description

Info over studierichtingen met alle lessentabellen. Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt

Transcript of Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Page 1: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

STUDIEAANBODSCHOOLJAAR 2014-2015

TWEEDE &DERDE GRAAD

HEILIG-GRAFINSTITUUT BILZENINSTITUUT VOOR KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS HOESELTTECHNISCH INSTITUUT SINT-JOZEF BILZEN

TWEEDE

Page 2: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

Bilze

n-Ho

eselt

Heilig-Grafinstituut - HGIKloosterstraat 9 - 3740 Bilzen089 41 32 01

Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs - IKSODorpsstraat 18 & 56 - 3730 Hoeselt089 41 44 24

Technisch Instituut Sint-Jozef - TISJWijerstraat 28 - 3740 Bilzen089 41 17 60

Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-HoeseltWinterstraat 12 - 3740 Bilzen089 41 82 [email protected]

Page 3: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

De tweede en derde graadin de Scholengemeenschap Sint-JozefBilzen-Hoeselt

schooljaar 2014-2015

INHOUD

De eerste graad is achter de rug... 2De tweede en derde graad in 6 studiedomeinen 3

Studieaanbod & studieprofielenDomein CREATIVITEIT 7Domein EXACTE WETENSCHAPPEN 11Domein HANDELSWETENSCHAPPEN 21Domein LATIJN 35Domein SOCIALE WETENSCHAPPEN & WELZIJN 45Domein TECHNOLOGISCHE WETENSCHAPPEN 53

Onze scholenHeilig-Grafinstituut (HGI) 73Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs (IKSO) 77Technisch Instituut Sint-Jozef (TISJ) 81

Infomomenten & openschooldagen 84Inschrijven 84

Page 4: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

De eerste graad is achter de rugop naar de bovenbouw!

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

2

In de eerste graad heb je kunnen ontdekken waarin je goed bent, wat je graag doet,welke talenten en interesses je hebt, en ook wat je niet zo ligt. Zo heb je je een goedbeeld kunnen vormen van het belangstellingsgebied dat bij jou past. En je kent jesterke en zwakke punten.Aan jou om de knoop door te hakken en een geschikte studierichting te kiezen voorhet vervolg van je studies. Het advies dat de klassenraad jou heeft gegeven, moet jedaarbij helpen.

Een nieuwe schoolHet onderwijs in de drie bovenbouwscholen brengt wel wat nieuws. Je zal er vlug aanwennen dat we je vanaf het derde jaar minder sterk zullen leiden en dat je stilaan zelf-standiger aan het werk moet gaan. Het onderwijs vanaf de tweede graad is op dat vlakde laatste jaren sterk vernieuwd: je zal een deel van je opdrachten via een elektro-nisch leerplatform verwerken, je maakt kennis met nieuwe technieken, de traditioneleklasopstelling wordt vaak vervangen door lesvormen in kleine groepen, in laboratoria,ateliers of open leercentra.In je meest levendige tienerjaren mag je van ons verwachten dat we altijd met respectnaar je luisteren. Met duidelijke leefregels proberen we je niet enkel kennis envaardigheden bij te brengen, maar willen we je ook vormen tot een waardevol persoon.Door onze scholen goed te structureren willen we je laten studeren in de bestmogelijke omstandigheden: in een gezond en positief schoolklimaat en met moderneleermiddelen. Zo bereiden we je voor op succesvol hoger onderwijs of op een geschik-te job.

www.sg-sintjozef.be

Page 5: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

3

De tweede en derde graadin 6 studiedomeinen

Het is natuurlijk een pluspunt als je toekomstige studierichting in de lijn ligt van jebelangstelling. Maar met alleen belangstelling kom je er niet: ook aanleg, intelligentie,vaardigheden en motivatie spelen een grote rol.In de tweede en derde graad telt onze scholengemeenschap tal van studierichtingen.Die hebben we in zes studiedomeinen samengebracht, zodat je dadelijk weet welkemogelijkheden er zijn in het belangstellingsgebied van je voorkeur.Denk bij je keuze aan je eigen kwaliteiten, je vaardigheden en durf ook de sprong te makennaar het beroepsleven na de studies. Eenmaal de keuze gemaakt, start je in een nieuwe school,waar we er alles aan doen opdat je je er vanaf de eerste dag thuis voelt.

DOMEIN CREATIVITEIT

2de graadHaarzorg

3de graadCreatie en mode*HaarzorgHaarstilist (7de jaar)

Dit domein vraagt van jou een praktische aanleg, voldoende handigheid en eenflinke dosis creativiteit. Doén, dat is de boodschap!

DOMEIN EXACTE WETENSCHAPPEN

2de graadTechniek-wetenschappenWetenschappen

3de graadModerne talen-wetenschappenTechniek-wetenschappenWetenschappen-wiskunde

Wetenschappelijke kennis en je interesse in nieuwe ontwikkelingen zijnbepalend voor het studeren in het domein exacte wetenschappen. Onderzoeken probleemoplossend denken staan centraal.

* De studierichting Creatie en mode wordt afge-bouwd. Vanaf 1 september 2014 wordt alleen nog hettweede leerjaar van de derde graad aangeboden.

Page 6: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DOMEIN HANDELSWETENSCHAPPEN

2de graadBusiness education (Handel)EconomieOffice assistant (Kantoor en verkoop)

3de graadAccountancy & IT (Boekh.-Inf.)Business education (Handel)Economie-moderne talenEconomie-wiskundeKantooradministratie en gege-vensbeheer (7de jaar)Office & logistics (Kantoor)

In dit studiedomein maak je kennis met alle economische aspecten van onzesamenleving: van een theoretische benadering tot een actieve verkenning vande bedrijfswereld.

DOMEIN LATIJN

2de graadLatijn

3de graadLatijn-moderne talenLatijn-wetenschappenLatijn-wiskunde

Met de studie van de Latijnse taal verken je de wortels van onze taal encultuur. Deze brede, algemene vorming scherpt je studievaardigheden aan.

DOMEIN SOCIALE WETENSCHAPPEN & WELZIJN

2de graadHumane wetenschappenSociale en technische weten-schappenVerzorging-voeding

3de graadHumane wetenschappenSociale en technische weten-schappenVerzorging

In dit domein bestudeer je het samenleven van mensen. Belangrijke troevenzijn: omgaan en werken met anderen, je ten dienste stellen en je medemensenwillen verzorgen of begeleiden.

4

Page 7: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

5

DOMEIN TECHNOLOGISCHE WETENSCHAPPEN

2de graadBasismechanicaElektrische installatiesElektrotechniekenIndustriële wetenschappenMechanische technieken

3de graadCentrale verwarming en sanitaire instal-latiesElektrische installatiesElektrische installatietechniekenElektromechanicaIndustriële elektriciteit (7de jaar)Industriële warmtetechnieken (Se-n-Se)Industriële wetenschappenKoel- en warmtechniekenMechanische vormgevingstechnieken*Stuur- en beveiligingstechn. (Se-n-Se)Verwarmingsinstallaties (7de jaar)

Als je een ruime belangstelling hebt voor moderne industriële techniek in alzijn facetten, van een puur praktische aanpak tot een zuiver theoretischebenadering, kan je in dit studiedomein terecht.

* De studierichting Mechanische vormge-vingstechnieken wordt afgebouwd. Vanaf 1september 2015 wordt alleen nog hettweede leerjaar van de derde graad aange-boden.

Page 8: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

6

Page 9: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

7studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

CREA

TIVITEIT

Het domein van de creativiteit - het woord zegt het zelf al - vergt praktische aan-leg, handigheid en creativiteit. In dit studiedomein is het vooral doén, al komt erook nog voldoende theorie aan bod!

In de studierichting Haarzorg is creativiteit en handigheid een absolute voor-waarde: je wil graag modekapsels ontwerpen, alles weten over haarproducten enhaarbehandeling, en je gaat graag met mensen om. In deze studierichting leer jede praktijk van het dames-, heren- en kinderkappen.Na een zevende specialisatiejaar kan je onmiddellijk aan de slag als zelfstandig kap-per.

CREATIVITEITHA

ARZO

RG

HAARSTILISTCREATIE MODE

HAN

DIGH

EID

MODEKAPSELS

UNIEK

FEELING

ONTW

ERPE

N

MENSEN

KLEUREN

Page 10: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

8 studieaanbod 2014-2015

HAARZORG BSO (34u-36u)

Tweede en derde graad

3Haarzorg

4Haarzorg

5Haarzorg

6Haarzorg

7Haarstilist

Godsdienst 2 2 2 2 2Engels - - - - 1Frans 2 2 2 2 2Informatica 1 1 1 1 -Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2Plastische opvoeding 2 2 1 1 2Project algemene vakken 6 6 4 4 4Realisaties haarzorg 19 19 22 21 -Praktijk/stage - - - - 8Bedrijfsbeheer - - - 3 1Salonwerk - - - - 14

Page 11: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

CREA

TIVITEIT

9

Om alle basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen, start je in de tweede graad metwassen, knippen, kleuren en verzorgen van het haar. Je leert deze technieken meestal opoefenhoofden, zo raak je al doende vertrouwd met haarproducten en specifieke technieken.Als je de eerste vaardigheden kent, oefen je op een levend model. Je moeder, je zus, je oma,een vriendin of je leerkracht komt dan naar de klas.In je opleiding zit ook een onderdeel “persoonlijkheidsvorming”. Je krijgt dan les over deetiquette, het vriendelijk omgaan met klanten, het correct telefoneren en het leren omgaanmet kritiek.In de derde graad oefen je verder op de basisvaardigheden uit de tweede graad en leer jealle facetten van het kappersberoep kennen. Je maakt niet alleen kennis met de mode vande haartooi en de lichaamsverzorging, maar je krijgt ook de theoretische achtergrond vanhaarproducten, hun gebruik en (chemische) werking, de kleuren, de hygiëne en de inrich-ting van het kapsalon worden besproken.Na je zesde jaar kan je nog kiezen voor een 7de specialisatiejaar. Hierin word je opgeleid omals verantwoordelijke in een kapsalon de werkzaamheden te organiseren, te coördineren ener verslag over uit te brengen. Je leert samenwerken in een team, klanten professioneel ont-halen en begeleiden en je leert een kwaliteitsvolle service te bieden. Verder oefen je in hetbijhouden van klantenadministratie, het kiezen uit het aanbod van professionele producten,het beheren van voorraden of het bepalen en aanpassen van tarieven. Na dit jaar kan je alszelfstandig kapper aan de slag.

WAT

?

Na het tweede jaar van de derde graad Haarzorg:- werken bij een kapper in dienstverband;- technisch afgevaardigde van een firma in verzor-gings- en kappersproducten;

- zevende specialisatiejaar Haarstilist.

Na het derde jaar van de derde graad Haarstilist:- zich vestigen als zelfstandige dames/herenkapper;- professionele bachelor in onderwijs: Haarzorg.

TOEK

OMST?

☺� Ik heb oog voor haarmode.

☺� De spiegel is mijn grootste vriend.

☺� Ik ben gedreven om nieuwe trends bij te leren.

☺� Ik ga graag met mensen om.

☺� Voor we met vriendinnen uitgaan, ben ik de

‘kapper van dienst’.

☺� Mijn handen uit de mouwen steken ligt mij beter

dan veel theorie studeren.

☺� Anderen mooi maken is mijn ding.

☺� Ik ben commercieel aangelegd.

☺� Ik neem graag verantwoordelijkheid.

☺� Weekendwerk is voor mij geen probleem.

☺� Ik zie er zelf graag netjes en verzorgd uit.

☺� Ik ben handig.

WIE?

Page 12: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

10

Page 13: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

11studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

EXACTE

WETEN

SCHAPPEN

Voor het studiedomein exacte wetenschappen is het belangrijk dat je sterk wiskundig en zeerwetenschappelijk gericht bent. Je probeert meer te weten te komen over onze wereld in alzijn aspecten: mens, milieu, techniek. Je ontdekt en bestudeert de wereld van de weten-schappen door de biologie, de chemie en de fysica. Om de theoretische aspecten van denatuurwetenschappen te bestuderen is het belangrijk dat je voor elke studierichting binnendit domein een hele sterke wiskundige basis hebt.De studierichtingen binnen de exacte wetenschappen zijn allemaal doorstromingsrichtingen;d.w.z. dat je er niet meteen een specifiek beroep leert, maar dat je een goede vooropleidingkrijgt om verder te studeren in de wetenschappen.

Als je kiest voor een theoretisch wetenschappelijk-wiskundige richting is het belangrijk datje goed probleemoplossend kan denken, nauwkeurig kan werken en dat je bereid bent omheel wat theorie te verwerken. Naast de exacte vakken bewijs je ook over een degelijketalenkennis te beschikken, zowel voor Nederlands als voor vreemde talen.In de richting Techniek-wetenschapen ga je door laboratoriumoefeningen de nodige experi-mentele vaardigheden aanleren en inoefenen. Je leert er ook de vereiste basisattitudes voorhet veilig omgaan met stoffen en laboratoriummateriaal. Ordelijk en nauwkeurig werken iseen basisvereiste.

Je beroep is afhankelijk van de studierichting die je kiest binnen het domein van de exactewetenschappen. Dat varieert van wetenschapper in een laboratorium tot ingenieur.

WETENSCHAPPENEXACTE

MENS

MILIEUTECHNIEK

BIOLOGIECHEMIE

FYSI

CA WISKUNDE

BEGRIJPEN

BEST

UDER

ENDOORGRONDEN

THEORIE

PRAK

TIJK

LABORATORIUM

TALEN

MEC

HAN

ICA

ELEKTRICITEIT

INFORMATICA

Page 14: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

12 studieaanbod 2014-2015

TECHNIEK-WETENSCHAPPEN TSO (34u)

Tweede en derde graad

3Techniek-wetenschappen

4Techniek-wetenschappen

5Techniek-wetenschappen

6Techniek-wetenschappen

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Biologie 3 3 - -Chemie 4 4 - -Engels 2 2 2 2Frans 3 3 3 3Fysica 4 4 - -Geschiedenis 1 1 1 1Informatica 2 2 - -Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Nederlands 4 4 4 3Toegepaste informatica - - - 1Toegepaste biologie m.i.v. laboratorium - - 3 2Toegepaste chemie m.i.v. laboratorium - - 5 6Toegepaste fysica m.i.v. laboratorium - - 5 5Wiskunde 6 6 6 6

Page 15: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

13studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

EXACTE

WETEN

SCHAPPEN

Techniek-wetenschappen is een theoretische studierich-ting. De nadruk ligt op de studie van de wetenschappen(biologie, fysica en vooral chemie) en op het onderzoek inhet laboratorium. Wiskunde is een erg belangrijke compo-nent. De taalvakken bereiden voor op de praktische com-municatie en op de lectuur van vakliteratuur en handlei-dingen.Deze richting steunt op de volgende pijlers:- theoretische inzichten in de biologie, de chemie en de

fysica;- een ruim aanbod van laboratoriumproeven waarin de

theorie getoetst wordt aan de werkelijkheid;- sterk wiskundig inzicht en de nodige ICT-vaardigheden

voor het verwerken van meetresultaten uit het labo enhet simuleren van processen;

- concrete maatschappelijke toepassingen en mogelijkhe-den van de techniek en de wetenschappen wordengetoetst op hun verantwoord gebruik, rekening hou-dend met gezondheid, natuur en milieu.

WAT

?

- Se-n-Se:Apotheekassistent, Chemische procestechnieken;

- HBO5:Biotechnologie, Chemie, Chemie en textiel, Cosmetische wetenschappen;

- professionele bachelor:Industriële wetenschappen en technologie: chemie, milieuzorgOnderwijs: kleuter-, lager, secundair onderwijs (wiskunde, wetenschappen)Gezondheidszorg: biomedische laboratoriumtechnologie, ergotherapie, medische beeldvor-ming, voedings- en dieetkunde, verpleegkundeSociaal-agogisch werk: orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie

- master: is mogelijk voor de wiskundig en wetenschappelijk sterke leerling.

TOEK

OMST?

☺� Als ik moet kiezen tussen een tekst voor geschiedenisontleden of een wetenschappelijke tekst instuderen, dan kiesik zeker voor de wetenschap.

☺� Ik ben mij bewust van de impact van experimenten opnatuur en milieu.

☺� Hoeveelheden afmeten of lengtematen opmeten doe ik metuiterste precisie.

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.☺� Op National Geographic Channel kies ik eerder voor weten-

schappelijke programma’s.☺� Als ik een insect zie dat ik niet ken, zoek ik het op.☺� Ik vind het boeiend om wetenschappelijke experimenten uit

te voeren.☺� Het is geen probleem om na mijn middelbare studies nog

enkele jaren in het hoger onderwijs te studeren.☺� Statistieken en cijfers zeggen mij meer dan lange teksten.

WIE?

Page 16: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

14 studieaanbod 2014-2015

WETENSCHAPPEN ASO (32u)

Tweede graad

3Wetenschappen

4Wetenschappen

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Biologie 2 2Chemie 2 2Duits - 1Engels 3 2Frans 4 4Fysica 2 2Geschiedenis 2 2Informatica 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2Muzikale opvoeding - 1Nederlands 4 4Plastische opvoeding 1 -Wetenschappelijk tekenen 1 1Wiskunde 5 5

Page 17: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

15studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

EXACTE

WETEN

SCHAPPEN

De richtingsvakken wiskunde en wetenschappenworden in deze studierichting sterk abstract-theore-tisch benaderd.De component wiskunde heeft een hoog niveau vanabstractie door de studie van algebra, meetkunde,analyse, statistiek en kansrekening. Door de wis-kunde leg je de basis voor begrippen en methodendie ook in andere wetenschappen, zowel natuur- alsmenswetenschappen, gehanteerd worden.De component wetenschappen (biologie, chemie enfysica) brengt je inzicht bij in de natuurweten-schappelijke methodes en traint je in het stapsge-wijs denken.Wetenschappelijke toepassingen komen, zij hetbeperkt, aan bod in het wetenschappelijk werk.

WAT

?

Logische overgangen naar studierichtingen in de derde graad:

- ASO: Moderne talen-wetenschappen;

- ASO: Wetenschappen-wiskunde;

- TSO: Techniek-wetenschappen.

TOEK

OMST?

☺� Wiskunde is mijn lievelingsvak. Statistieken en cijferszeggen mij meer dan lange teksten.

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.

☺� Als ik moet kiezen tussen een tekst voor geschiedenisontleden of een wetenschappelijke tekst instuderen, dankies ik zeker voor de wetenschap.

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch op zoeknaar het ‘waarom?’ of het ‘hoe werkt het?’.

☺� Ik werk zeer nauwkeurig als het maten of hoeveelheden zijn.

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijs aan.

☺� Er zijn veel programma’s op National Geografic Channel diemij kunnen boeien. Goed voor mijn algemene ontwikkeling.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannenook toepassen in niet geziene oefeningen.

WIE?

Page 18: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

16 studieaanbod 2014-2015

MODERNE TALEN-WETENSCHAPPEN ASO (32u)

Derde graad

5Moderne

talen-wet.

5Wet.-wiskundeA

5Wet.-wiskundeB

6Moderne

talen-wet.

6Wet.-wiskundeA

6Wet.-wiskundeB

Godsdienst 2 2 2 2 2 2Aardrijkskunde 2 2 2 1 1 1Biologie 2* 2* 2* 2 2 2Chemie 2 2 2 2* 2* 2*Duits 2 - - 2 - -Engels 3 2 2 3 2 2Esthetica 1 1 1 - - -Frans 4 3 3 4 3 3Fysica 2 2 2 2 2 2Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Informatica - - 1 - - 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Nederlands 4 4 4 4 4 4Wetenschappelijk tekenen - - 1 - - 1Wiskunde 4 6 6 4 6 6Wiskunde (extra) - 2 - - 2 -

SEMINARIE-URENverplichtEsthetica - - - 1 1 1keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1 1 1

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 19: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

17studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

EXACTE

WETEN

SCHAPPEN

Als niet alleen taal en literatuur, maar ook exactewetenschappen je boeien, dan vind je een goed even-wicht in de studierichting Moderne talen-wetenschap-pen.Wiskunde komt in iets mindere mate aan bod en deklemtoon valt op biologie, chemie en fysica. In dezewetenschappen ontwikkel je een specifieke denktrai-ning (het modeldenken = door inductieleren verkla-ringen geven voor natuurwetenschappelijke verschijn-selen), waarbij je taalvaardigheid en talenkennis zul-len bijdragen tot het adequater weergeven van de wer-kelijkheid en het vlotter verwoorden van ervaringen.Na je 6de jaar Moderne talen–wetenschappen kan jeniet meteen de arbeidsmarkt op. Het is een door-stroomrichting: zij is gericht op een vervolgstudie inhet hoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs is hoofdzakelijkgericht op een bacheloropleiding (professioneel enacademisch) of een masteropleiding, in alle mogelijkestudierichtingen.De verdere uitwegen na deze studierichting zijn vrijruim. Er zijn weinig beperkingen voor leerlingen metgoede schooluitslagen.

TOEK

OMST?

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.

☺� Op vakantie probeer ik de taal van het land te spreken.

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch op zoek naarhet ‘waarom?’ of het ‘hoe werkt het?’.

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijs aan.

☺� Ik ben taalvaardig en kan me vlot uitdrukken, ook in eenandere taal.

☺� In het derde en vierde jaar scoorde ik meer dan behoorlijkvoor wetenschappen.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ooktoepassen in niet geziene oefeningen.

☺� Veel theorie verwerken is voor mij geen probleem.

☺� Ik werk zeer nauwkeurig als het maten of hoeveelheden zijn.

WIE?

Page 20: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

18 studieaanbod 2014-2015

WETENSCHAPPEN-WISKUNDE ASO (32u)

Derde graad

5Moderne

talen-wet.

5Wet.-wiskundeA

5Wet.-wiskundeB

6Moderne

talen-wet.

6Wet.-wiskundeA

6Wet.-wiskundeB

Godsdienst 2 2 2 2 2 2Aardrijkskunde 2 2 2 1 1 1Biologie 2* 2* 2* 2 2 2Chemie 2 2 2 2* 2* 2*Duits 2 - - 2 - -Engels 3 2 2 3 2 2Esthetica 1 1 1 - - -Frans 4 3 3 4 3 3Fysica 2 2 2 2 2 2Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Informatica - - 1 - - 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Nederlands 4 4 4 4 4 4Wetenschappelijk tekenen - - 1* - - 1Wiskunde 4 6 6 4 6 6Wiskunde (extra) - 2 - - 2 -

SEMINARIE-URENverplichtEsthetica - - - 1 1 1keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1 1 1

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 21: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

19studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

EXACTE

WETEN

SCHAPPEN

Voor deze studierichting moet je zonder twijfel sterk zijnin de abstracte wetenschappen. Wiskunde, biologie, che-mie en fysica zijn de belangrijkste componenten. Het abs-tracte van de wiskunde en het concrete van de weten-schappen vullen elkaar hier aan. In de wetenschappen benje bezig met experimentele waarnemingen in het laborato-rium, veldwerk, het bekijken van audiovisueel materiaal,het opzoeken van gegevens… Je leert kritisch analyserenen evalueren van feitenmateriaal. Je wordt getraind in hetmodeldenken (door inductieleren verklaringen geven voornatuurwetenschappelijke verschijnselen).De wiskunde is een zwaar pakket in deze richting: algebra,meetkunde, analyse, statistiek en kansrekening makenallemaal deel uit van de lessen wiskunde. De echte bolle-boos in wiskunde kiest hier voor twee extra uren wiskundeof je kan je pakket ook aanvullen met één uur weten-schappelijk tekenen en één uur informatica.Na je 6de jaar Wetenschappen-wiskunde kan je nietmeteen de arbeidsmarkt op. Het is een doorstroomrich-ting: zij is gericht op een vervolgstudie in het hogeronderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs ishoofdzakelijk gericht op een bacheloropleiding(professioneel en academisch) of een master-opleiding, in alle mogelijke studierichtingen.Er zijn weinig beperkingen voor leerlingen metgoede schooluitslagen.

TOEK

OMST?

☺� Wiskunde is mijn lievelingsvak. Ik werk liever met statistieken en cijfersdan met lange teksten.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geen probleem.

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch op zoek naar het ‘waar-om?’ of het ‘hoe werkt het?’.

☺� Ik werk zeer nauwkeurig als het maten of hoeveelheden zijn.

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijs aan.

☺� Er zijn veel programma’s op National Geografic Channel die mijkunnen boeien. Goed voor mijn algemene ontwikkeling.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ooktoepassen in niet geziene oefeningen.

☺� Ik ben bereid om ook mijn taalvaardigheid aan te scherpen.

☺� In het derde en vierde jaar scoorde ik meer dan behoorlijk voorwetenschappen en wiskunde.

☺� Veel theorie verwerken is voor mij geen probleem.

WIE?

Page 22: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

20

Page 23: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

21studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In het domein handelswetenschappen maak je kennis met de economische structuren inde samenleving en je verdiept je in het leven in een handelsonderneming. Je leert eenbasiswoordenschat van commerciële en boekhoudkundige begrippen, tekstverwerking,je maakt je het werken met rekenbladen eigen en je oefent in presentatietechnieken.Op die manier krijg je inzicht in de werking van een bedrijf.

Afhankelijk van de gekozen studierichting gaat de aandacht uit naar een behoorlijktheoretische benadering, een actieve verkenning van de bedrijfswereld, de toepassingvan softwarepakketten of een combinatie van het voorgaande.Om te slagen in het domein handelswetenschappen ben je behoorlijk taalvaardig, zowelvoor Nederlands als voor de vreemde talen.

Uiteraard wil je later graag een job in de wereld van handel of economie. Dat varieertvan een functie als marketingdirecteur tot een job als boekhouder.

WETENSCHAPPENHANDELS-

SAMENLEVING

TALEN

BEDRIJFSWERELD

ECONOMIE

BEHOEFTEN

CONSUMENT

PROD

UCEN

T

POLITIEK

WELVAART

CRIS

IS

ANALYSE

HANDEL

MANAGEMENT

MAR

KETI

NG

BOEK

HOUD

EN INFORMATICA

KAN

TOOR ADMINISTRATIE

LOGISTIEK

BUSINESS

Page 24: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

22 studieaanbod 2014-2015

ECONOMIE ASO (32u)

Tweede graad

3Econom

ie

4Econom

ie

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Biologie 1 1Chemie 1 1Duits - 1Economie 4 4Economie (extra) 1/0 1/0Engels 3 2Frans 4 4Fysica 1 1Geschiedenis 2 2Informatica 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2Muzikale opvoeding - 1Nederlands 4 4Plastische opvoeding 1 -Wiskunde 4/5 4/5

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

Page 25: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

23studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In het richtingsvak economie bestudeer je de maatschappelijk-economische verschijnselen. Vanuit concrete voorbeelden ver-werf je inzicht in belangrijke bedrijfseconomische onderwerpen(bv. het ondernemerschap) en ga je aan de slag met economi-sche terminologie. Begrippen als arbeidsmarkt, productie enconsumptie, werkloosheid, … zullen tot je dagdagelijkse woor-denschat gaan behoren. Je ontwikkelt vaardigheden om infor-matie te verwerven (internet, excel) en je wordt je bewust vanhet feit dat maatschappelijke fenomenen je dagelijkse levendoorkruisen. Daarnaast bieden de andere vakken je een brede,algemene vorming. In het derde en vierde jaar kies je om eco-nomie aan te vullen met een extra uur wiskunde of een extrauur economie. Deze keuze bepaalt je verder studeren in dederde graad: economie combineren met wiskunde of met talen.

WAT

?

Logische overgangen naar de derde graad:

- ASO: Economie-moderne talen;

- ASO: Economie-wiskunde;

- TSO: Business education (Handel);

- TSO: Accountancy & IT (Boekhouden-informatica).

TOEK

OMST?

☺� Ik ben iemand die zijn oren en ogen op demaatschappij gericht houdt.

☺� Een dag zonder nieuwsbericht is voor mij eenverloren dag.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geenprobleem.

☺� Vakantie is niet alleen zon en zee, maar ook opzoek gaan naar nieuwe en andere culturen.

☺� Ik kan zeer nauwkeurig en ordelijk werken.

☺� Ik schrik er niet van terug om contacten teleggen met andere mensen.

☺� Ik blijf voor het journaal zitten als de financiëleitems aan bod komen.

☺� Cijfergegevens keurig in rekenbladen zetten isvoor mij geen probleem.

WIE?

Page 26: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

24 studieaanbod 2014-2015

ECONOMIE-MODERNE TALEN ASO (32u)

Derde graad

5Econom

ie-moderne

talen

6Econom

ie-moderne

talen

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Duits 2 2Economie 5* 5*Engels 3 3Esthetica 1 -Frans 4 4*Geschiedenis 2 2Lichamelijke opvoeding 2 2Natuurwetenschappen 2 2Nederlands 4 4Wiskunde 3 3

SEMINARIE-URENverplichtEconomie 1 -Esthetica - 1keuze1 uur keuze uit 10 sem. - 1

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 27: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

25studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In deze studierichting maak je een combinatie tussen de studie van maatschappelijk-econo-mische verschijnselen en het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheid, door hetstuderen van vreemde talen. Het vak economie biedt je een waaier van mogelijkheden omcontacten te leggen met het bedrijfsleven. Je maakt ook kennis met de juridische aspectenvan de samenleving. Het vak economie omvat algemene of sociale economie (bestudeert demenselijke relaties in een land en tussen landen onderling), bedrijfswetenschappen (proble-men en relaties die kaderen in het bedrijfsbeleid), boekhouding en recht.Na je zesde jaar Economie-moderne talen kan je niet meteen de arbeidsmarkt op. Het is eendoorstroomrichting: zij is gericht op een vervolgstudie in het hoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs richt zichop studies in het hoger onderwijs (professionelebachelor) binnen het domein van economie, recht,sociologie, talen en informatica.Masteropleidingen in deze domeinen zijn haalbaarvoor studenten met goede resultaten en een sterkemotivatie.Voorbeelden van studierichtingen professionelebachelor: Accountancy en fiscaliteit, Financie- enverzekeringswezen, Marketing, Sociale economie,Internationaal ondernemen, Communicatiemanage-ment, Onderwijs, Gezondheidszorg, Sociaal werk.Voorbeelden van masteropleiding: Economische entoegepaste econonomische wetenschappen,Rechten, Psychologie, Sociologie, Politieke ensociale wetenschappen, Taal- en letterkunde,Toegepaste taalkunde.

TOEK

OMST?

☺� Ik ben iemand die zijn oren en ogen op de maatschappijgericht houdt.

☺� Een dag zonder nieuwsbericht is voor mij een verlorendag.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geen probleem.

☺� In de tweede graad volgde ik al de richting Economie.

☺� Mijn cijfers voor Engels, Frans en Duits waren in de vorigejaren zeer goed. Ik heb duidelijk een talenknobbel.

☺� Ik schrik er niet voor terug om een conversatie aan tegaan, mee te doen aan een discussie of deel te nemenaan onderhandelingen.

☺� Ik kan vlot een tekst op papier zetten, een verslag ofnota schrijven.

☺� Ordelijk en nauwkeurig werken is één van mijn kwaliteiten.Ik leg vlot contacten met andere mensen.

☺� In een krant lees ik niet alleen de strips, maar ik lees ookover economie, recht en politiek.

WIE?

Page 28: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

26 studieaanbod 2014-2015

ECONOMIE-WISKUNDE ASO (32u)

Derde graad

5Econom

ie-wiskunde

6Econom

ie-wiskunde

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Biologie 1 1Chemie 1 1Economie 5* 5*Engels 2 2Esthetica 1 -Frans 3 3Fysica 1 1Geschiedenis 2 2Lichamelijke opvoeding 2 2Nederlands 4 4Wiskunde 6 6

SEMINARIE-URENverplichtEconomie 1 -Esthetica - 1keuze1 uur keuze uit 10 sem. - 1

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 29: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

27studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In deze studierichting maak je een combinatie tussen destudie van maatschappelijk-economische verschijnselenen de wiskunde. Het vak economie biedt je een waaiervan mogelijkheden om contacten te leggen met hetbedrijfsleven. Je maakt ook kennis met de juridischeaspecten van de samenleving. Het vak economie omvatalgemene of sociale economie (bestudeert de menselijkerelaties in een land en tussen landen onderling), bedrijfs-wetenschappen (problemen en relaties die kaderen in hetbedrijfsbeleid), boekhouding en recht. De wiskunde iseen zwaar pakket in deze richting: algebra, meetkunde,analyse, statistiek en kansrekening maken allemaal deeluit van de lessen wiskunde.Na je zesde jaar Economie-wiskunde kan je niet meteende arbeidsmarkt op. Het is een doorstroomrichting: zij isgericht op een vervolgstudie in het hoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs is gerichtop hoger onderwijs (academische en professionelebachelor of master), voor alle opleidingen binnenhet domein van economie, recht, sociologie, infor-matica enz.Voorbeelden van studierichtingen professionelebachelor: Accountancy en fiscaliteit, Financie- enverzekeringswezen, Marketing, Sociale economie,Internationaal ondernemen, Communicatiemanage-ment, Onderwijs, Gezondheidszorg, Sociaal werk.Voorbeelden van masteropleiding: Economische entoegepaste econonomische wetenschappen,Rechten, Psychologie, Sociologie, Politieke en socia-le wetenschappen, Taal- en letterkunde, Toegepastetaalkunde.

TOEK

OMST?

☺� Ik ben iemand die zijn oren en ogen op de maatschappijgericht houdt.

☺� Een dag zonder nieuwsbericht is voor mij een verloren dag.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geen probleem.

☺� In de tweede graad volgde ik al de richting Economie.

☺� Ordelijk en nauwkeurig werken is één van mijn kwaliteiten.

☺� In een krant lees ik niet alleen de strips, maar ik lees ookover economie, recht en politiek.

☺� Wiskunde was één van mijn sterkere vakken in de tweedegraad.

☺� Statistieken en cijfers zeggen mij meer dan lange teksten

WIE?

Page 30: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

28 studieaanbod 2014-2015

BUSINESS EDUCATION (HANDEL) TSO (34u)

Tweede en derde graad

3Businesseducation

4Businesseducation

5Businesseducation

6Businesseducation*

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Duits - 1 2 2Engels 3 3 4 3Esthetica - - - 1Frans 5 4 4 4Geschiedenis 1 1 1 1Informatica 4 4 - -Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Natuurwetenschappen 2 2 1 1Nederlands 4 4 3 3Bedrijfseconomie 6 6 11 11Wiskunde 4 4 3 3

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

* 2 weken blokstage

Page 31: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

29studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

De richting Business education (Handel) kan je volgen van je derde tot je zesde jaar. Het iseen opleiding met een brede algemene vorming. Je ontwikkelt inzichten in het bedrijfsleven,met veel aandacht voor de talen. In de tweede graad handel krijg je naast een uitgebreidestudie van het dubbel boekhouden van een KMO, ook een basis van de commerciële aspec-ten van een onderneming. Je werkt vaak in kleinere groepen aan een project (vb. Jieha)waarbij begeleid zelfstandig leren centraal staat. Informatica wordt gebruikt in functie vanadministratieve toepassingen en je leert analytisch denken, met het oog op programmerenin de derde graad. Je mag niet terugschrikken voor een stevig pakket talen en wiskunde,want ook dat is een essentieel onderdeel van de studierichting.In de derde graad gaan we nog een stap verder. Via commerciële, juridische, economische enboekhoudkundige aspecten krijg je een ruime vorming in de bedrijfseconomie. De accentenliggen hier op de marketingcomponent. Aangezien het bedrijfsleven veel belang hecht aaneen vlotte communicatie, wordt er van jou een grondige kennis van het Nederlands en eenpraktische kennis van het Frans, het Engels en een basiskennis Duits verwacht. Het ontwik-kelen van deze communicatieve vaardigheden gebeurt in de oefenfirma.

WAT

?

- hoger onderwijs – professionele bachelor:Accountancy en fiscaliteit, Financie- en verzeke-ringswezen, Marketing, Sociale economie, Interna-tionaal ondernemen, Communicatiemanagement,Onderwijs, Gezondheidszorg, Sociaal werk;

- Se-n-Se-jaar zoals administratie vrije beroepen,immobiliënbeheer, internationaal transport engoederenverzending, KMO-administratie, verkoopen distributie;

- een functie als administratieve kracht in eenbedrijf of in de openbare sector;

- zich vestigen als zelfstandige (het pakket bedrijfs-beheer wordt geïntegreerd in de bedrijfseconomi-sche vorming).

TOEK

OMST?

☺� Ik ben iemand die zijn oren en ogen op de maatschappijgericht houdt.

☺� Op vakantie durf ik zonder problemen iemand aanspreken ineen andere taal.

☺� Bij de organisatie van een evenement ben ik graag verant-woordelijk voor de financiën.

☺� Ik schrik er niet voor terug een vreemde op te bellen omafspraken te maken.

☺� Ordelijk en nauwkeurig werken is één van mijn kwaliteiten.

☺� Ik durf ondernemen en een eigen zaak starten schrikt mijniet af.

☺� Ik kan zelfstandig werken, maar ik werk ook graag in groep.

☺� In de krant of bij het journaal ben ik geïnteresseerd in deitems over economie.

WIE?

Page 32: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

30 studieaanbod 2014-2015

ACCOUNTANCY & IT (BOEKHOUDEN-INFORMATICA) TSO (34u)

Derde graad

5Accountancy&IT

6Accountancy&IT*

Godsdienst 2 2

Aardrijkskunde 1 1

Engels 3 2

Esthetica - 1

Frans 3 3

Geschiedenis 1 1

Lichamelijke opvoeding 2 2

Natuurwetenschappen 1 1

Nederlands 3 3

Toegepaste informatica 6 6

Wiskunde 4 4

Bedrijfseconomie 8 8

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

* 2 weken blokstage

Page 33: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

31studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In deze studierichting moet je hier een uitgesproken interessehebben voor boekhouden en informatica. Je moet je Nederlandsgrondig beheersen, terwijl er van het Frans en het Engels eenpraktische kennis wordt verwacht op de werkvloer.Het vak bedrijfseconomie is één van de belangrijkste compo-nenten. Je leert er de boekhouding bij de opstart van eenonderneming (doelstellingen, documenten in orde brengen,financiering…), de boekhoudkundige verrichtingen tijdens hetrunnen van een onderneming (aankoopverrichtingen, verkoop-verrichtingen, betalingen, btw-verplichtingen…) en de boek-houding als beleidsinstrument (horizontale en verticale analy-se, ratioanalyse …).Binnen de toegepaste informatica programmeer je bedrijfsge-richte toepassingen. Logisch en stapsgewijs denken bij hetoplossen van problemen is hierbij erg belangrijk. Je moet cij-fers en berekeningen kunnen ontleden. Wiskunde vereist eenhoog abstractieniveau en werkt ondersteunend voor de infor-maticatoepassingen.

WAT

?

- hoger onderwijs – professionele bachelor:Accountancy en fiscaliteit, Financie- en verzekerings-wezen, Marketing, Sociale economie, Internationaalondernemen, Communicatiemanage-ment, Onderwijs,Gezondheidszorg, Sociaal werk;

- Se-n-Se-jaar zoals commercieel webverkeer, netwerk-beheer, KMO-ondernemerschap, immobiliënbeheer,internationaal transport en goederenverzending, KMO-administratie, verkoop en distributie;

- een functie als bediende in de boekhouding, compu-teroperator, helpdeskmedewerker ICT, netwerkbeheerder;

- zich vestigen als zelfstandige (het pakket bedrijfsbe-heer wordt geïntegreerd in de bedrijfseconomischevorming).

TOEK

OMST?

☺� Door mijn vooropleiding in de tweede graad heb ik een basiskennis boek-houden, informatica en tekstverwerking, gericht op het bedrijfsleven.

☺� Ik vind het een uitdaging om cijfergegevens nauwkeurig, ordelijk encorrect in een boekhoudprogramma te verwerken.

☺� Ik houd niet alleen van de computer voor de spelletjes, maar ook voorhet schrijven van programma’s.

☺� Ik heb een stevige basis wiskunde en kan heel logisch denken.

☺� Ik heb een praktische kennis van Frans en Engels.

☺� Ik kan analytisch, probleemoplossend denken.

☺� Ik kan zelfstandig werken, met aandacht voor orde en nauwkeurigheid.

WIE?

Page 34: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

32 studieaanbod 2014-2015

OFFICE ASSISTANT / OFFICE & LOGISTICS (KANTOOR) BSO

Tweede en derde graad

3Officeassistant

4Officeassistant

5Office&logistics

6Office&logistics

7Kantooradm

inistratie

&gegevensbeheer

Godsdienst 2 2 2 2 2Engels 4 4 3 3 2Frans 5 5 4 3 2Kantoortechnieken:- stages - - - - 12Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2Project algemene vakken 6 6 4 4 4Zakelijke com. Nederlands - - 2 - -Ned. communicatieve vaardigheden 2 2 - - -Administratie - - - - 5Integrale opdrachten - - - - 5Administratie en retail 13 13 - - -Administratief & logistiek medewerker - - 18* 20* -

DETW

EEDE&

DER

DEGRAAD

* stage inbegrepen

Page 35: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

33studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

HANDELS

WETEN

SCHAPPEN

In de tweede graad zijn er drie belangrijke vaardigheden waaraan je moet werken: je com-municatieve vaardigheid, de bedrijfsgerichte component en de ICT-vorming.In de communicatieve component train je de basisvaardigheden van communicatie, in func-tie van het werken in de administratie. Daarnaast leer je in de bedrijfsgerichte component:werken met documenten, inzicht krijgen in de goederen- en documentenstroom en oefenenvan de basistaken van een administratief medewerker en een retailmedewerker. Tot slot is erin de ICT-vorming veel aandacht voor tekstverwerking, rekenbladen, gegevensbladen en pre-sentatietechnieken, telkens met het oog op een administratieve en retailcontext.In de derde graad komen vier vormingscomponenten aan bod. Er is een uitgebreide aandachtvoor de zakelijke communicatie in het Nederlands, Frans en Engels. Verder krijg je een basis-vorming tot administratief medewerker. Je staat dan in voor het onthaal, het bedienen vande telefoon, het verwerken van de post, het bijhouden van de agenda, het archiveren van decorrespondentie en het uitvoeren van secretariële en administratieve taken. Het ondersteu-nen van vergaderingen en evenementen behoort eveneens tot je takenpakket. In een derdecomponent krijg je een vorming tot logistiek medewerker. Tot slot krijg je een verdere diep-gaande en geïntegreerde ICT-vorming. Je leert de ICT-vaardigheden op een interne werkpleken via stages in een bedrijf.In het zevende specialisatiejaar Kantooradministratie en gegevensbeheer verdiep je de ver-worven leerinhouden en vaardigheden uit de vorige jaren en worden ze geïntegreerd inbedrijfsgerichte cases en in de oefenfirma. Je kan hier je diploma secundair onderwijs halen.

WAT

?

Na het zesde jaar kan je in het zevende specialisa-tiejaar je diploma secundair onderwijs behalen.Je kan ook gaan werken als administratief of logis-tiek medewerker.Na het zevende specialisatiejaar:- administratieve medewerker;- Se-n-Se-jaar KMO administratie, Verkoop endistributie;

- professionele bachelor: Bedrijfsmanagement,Office management, Onderwijs.

TOEK

OMST?

☺� Mijn bureau is een ordelijke plek: officiële docu-menten hebben een vaste plaats in mappen.

☺� Mijn computer heeft een ordelijke en duidelijkestructuur voor de opgeslagen documenten.

☺� Ik doe graag uitvoerend administratief werk.

☺� Het ligt mij om te werken volgens een voorafafgesproken procedure.

☺� Ik ben correct en stipt in mijn administratief werk.

☺� Werken in team- en groepsverband is voor mijgeen probleem.

☺� Ik kan een eenvoudig zakelijk gesprek voeren inhet Nederlands, het Frans en het Engels.

WIE?

Page 36: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

34

Page 37: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

35studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

LATIJN

Als je kiest voor het studiedomein Latijn mag een intensieve studie van de taal je nietafschrikken. Je kiest dan voor een taalkundige vorming, waarin ook het literaire en destudie van de oude Romeinse cultuur een belangrijke plaats innemen.Je kan deze richting in de tweede graad alleen maar starten als je in de eerste graad eenstevige basis van de Latijnse woordkennis en spraakkunst gelegd hebt.Door het bestuderen van de Latijnse taal (vocabularium en grammatica) ontwikkel jestudievaardigheden die een belangrijke basis vormen voor het studeren. Je leert logischdenken en je vergroot je abstractievermogen.De brede en algemene vorming wordt doorgetrokken in de andere vakken. Je moet nietalleen beschikken over een goede kennis van wiskunde en wetenschappen, maar ookvoor de moderne vreemde talen moet je voldoende aanleg hebben.In de derde graad combineer je het studiedomein Latijn met wiskunde, wetenschappenof talen.

LATIJN

CULT

UUR

SAMENLEVING

WOORDKENNIS

GRAMMATICA

TEKSTANALYSE

SYNTHESE

FILOSOFIE

WISKUNDE

WET

ENSC

HAPP

EN

MODERNE TALEN

COMMUNICATIE

OUDHEID

VAARDIGHEDENAB

STRA

CTIE

TRIER

ROME

BRED

EVO

RMIN

G

Page 38: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

36 studieaanbod 2014-2015

LATIJN ASO (32u)

Tweede graad

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

3Latijn

4Latijn

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Biologie 1 1Chemie 1 1Duits - 1Engels 2 2Frans 4 3Fysica 1 1Geschiedenis 2 2Informatica 1 1Latijn 5 5Lichamelijke opvoeding 2 2Muzikale opvoeding - 1Nederlands 4 4Plastische opvoeding 1 -Wiskunde 5 5

Page 39: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

37studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

LATIJN

In het richtingsvak Latijn bestudeer je de wortels vanonze taal en cultuur en krijg je een brede, algemenevorming. Daarnaast worden studievaardigheden aange-scherpt die je in je verdere studies goed zal kunnengebruiken. Je ontwikkelt door de Latijnse taalstudieeen goed abstract denken. Je krijgt een degelijke voor-bereiding op zowel de humane als de positieve weten-schappen.Ook het vak wiskunde krijgt veel aandacht. Hier leg jede basis voor begrippen en methoden die ook in deandere wetenschappen aan bod zullen komen. Om zoveel mogelijk overgangen naar de derde graad open tehouden blijven ook wetenschappen en moderne vreem-de talen erg belangrijk.

WAT

?

Logische overgangen naar studierichtingenin de derde graad:alle richtingen in de derde graad.

TOEK

OMST?

☺� In de eerste graad volgde ik met plezier Latijn en ik behaaldegoede resultaten voor dit vak.

☺� Naast de studie van de klassieke taal heb ik ook een bredeinteresse voor de andere schoolse vakken.

☺� Ik heb interesse in de studie van de oudheid, omdat ik op diemanier een beter inzicht krijg in de westerse beschaving.

☺� Lange teksten lezen of rijen woorden uit het hoofd lerenhouden mij niet tegen.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geen probleem.

☺� Als ik iets niet dadelijk begrijp, kan ik de moeite opbrengenom dieper te graven in de teksten en de leerstof, zodat ikalles kan snappen.

☺� Moeilijke termen in andere vakken kan ik begrijpen omdat ikze kan afleiden van het Latijn.

☺� De studievaardigheden die ik verwerf door Latijnse zinnen enteksten te ontleden, pas ik ook toe als ik met andere vakkenbezig ben.

WIE?

Page 40: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

38 studieaanbod 2014-2015

LATIJN-moderne talen ASO (32u)

Derde graad

5Latijn-moderne

talen

5Latijn-wetenschappen

5Latijn-wiskunde

6Latijn-moderne

talen

6Latijn-wetenschappen

6Latijn-wiskunde

Godsdienst 2 2 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 2 1 1 1 1Biologie - 2* 1 - 2 1Chemie - 2 2* - 2 2*Duits 2 - - 2 - -Engels 3 2 2 3 2 2Esthetica 1 1 1 - - -Frans 4 3 3 4* 3 3Fysica - 2 2 - 2 2*Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Latijn 4 4 4 4 4 4Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Natuurwetenschappen 2 - - 2 - -Nederlands 4 4 4 4 4 4Wiskunde 3 4 6 3 4 6

SEMINARIE-URENverplichtEsthetica - - - 1 1 -Manipulatie 1 - - - - -Omgaan met media - - - 1 - -Woord en beeld 1 - - - - -keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1 1 1

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 41: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

39studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

LATIJN

In deze studierichting maak je een combinatie tus-sen het bestuderen van de rijkdom van de Latijnsetaal en het ontwikkelen van je communicatieve vaar-digheid, door het studeren van vreemde talen. Talenstaan volledig centraal in deze richting. Alles draaitom taal, literatuur en cultuur. Je maakt kennis metpoëtische, historische, filosofische, retorische enjuridische teksten.Het vreemdetalenonderricht speelt een grote rol bijhet ontwikkelen van een aantal belangrijke attitu-des: spreekdurf, zelfvertrouwen, luisterbereidheid,beheersing van omgangsvormen, bereidheid om ietsvan jezelf prijs te geven in een gesprek, zin voor pre-cisie, enz.Na je 6de jaar Latijn-moderne talen kan je nietmeteen de arbeidsmarkt op. Het is een doorstroom-richting: zij is gericht op een vervolgstudie in hethoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs is hoofdza-kelijk gericht op het niveau academische bachelor-en masteropleiding, in een breed gamma van stu-dierichtingen. Er zijn beperkingen voor de meer wis-kundig-wetenschappelijke vervolgrichtingen.

TOEK

OMST?

☺� Ik word sneller aangetrokken door teksten dan door cijfers en berekeningen.

☺� Vlot contact leggen met andere mensen, ook in een andere taal, is één van mijnsterktes.

☺� Mijn cijfers voor Engels, Frans en Duits waren in de vorige jaren zeer goed. Ik hebeen talenknobbel.

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.

☺� In de tweede graad volgde ik al de richting Latijn.

☺� Ik schrik er zeker niet voor terug om een conversatie aan te gaan, mee te doenaan een discussie of deel te nemen aan onderhandelingen.

☺� Ik kan vlot een tekst op papier zetten. Een artikel voor de (school)krant schrijvenligt me wel.

☺� Mijn interesse is erg breed: algemene vorming, cultuur en samenleving boeien mij.

☺� Ik heb interesse in de studie van de oudheid, omdat ik op die manier een beterinzicht krijg in de westerse beschaving.

☺� Lange teksten lezen en analyseren houden mij niet tegen.

WIE?

Page 42: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

40 studieaanbod 2014-2015

LATIJN-WETENSCHAPPEN ASO (32u)

Derde graad

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

5Latijn-moderne

talen

5Latijn-wetenschappen

5Latijn-wiskunde

6Latijn-moderne

talen

6Latijn-wetenschappen

6Latijn-wiskunde

Godsdienst 2 2 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 2 1 1 1 1Biologie - 2* 1 - 2 1Chemie - 2 2* - 2 2*Duits 2 - - 2 - -Engels 3 2 2 3 2 2Esthetica 1 1 1 - - -Frans 4 3 3 4* 3 3Fysica - 2 2 - 2 2*Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Latijn 4 4 4 4 4 4Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Natuurwetenschappen 2 - - 2 - -Nederlands 4 4 4 4 4 4Wiskunde 3 4 6 3 4 6

SEMINARIE-URENverplichtEsthetica - - - 1 1 -Manipulatie 1 - - - - -Omgaan met media - - - 1 - -Woord en beeld 1 - - - - -keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1 1 1

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 43: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

41studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

LATIJN

Als niet alleen de klassieke taal Latijn, maar ookexacte wetenschappen je boeien, dan vind je eengoed evenwicht in deze studierichting. De klemtoonvalt op bio, chemie en fysica. De methodische aan-pak, het uitvoeren van experimenten en oplossenvan oefeningen maken deel uit van het pakketwetenschappen. In deze vakken ontwikkel je eenspecifieke denktraining (het modeldenken = doorinductieleren verklaringen geven voor natuurweten-schappelijke verschijnselen), waarbij je taalvaardig-heid en talenkennis zullen bijdragen tot hetadequater weergeven van de werkelijkheid en hetvlotter verwoorden van ervaringen.Na je 6de jaar Latijn–wetenschappen kan je nietmeteen de arbeidsmarkt op. Het is een doorstroom-richting: zij is gericht op een vervolgstudie in hethoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgon-derwijs is hoofdzakelijk gerichtop het niveau academischebachelor- en masteropleiding, inheel wat studierichtingen.

TOEK

OMST?

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch op zoek naar het‘waarom’ of het ‘hoe werkt het?’

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijs aan.

☺� In het derde en vierde jaar scoorde ik meer dan behoorlijk voorwetenschappen.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ooktoepassen in niet geziene oefeningen.

☺� Ik werk zeer nauwkeurig als het maten of hoeveelheden zijn.

☺� In de tweede graad volgde ik al de richting Latijn.

☺� Mijn interesse is erg breed: algemene vorming, cultuur ensamenleving boeien mij.

☺� Ik heb interesse in de studie van de oudheid, omdat ik op diemanier een beter inzicht krijg in de westerse beschaving.

☺� Lange teksten lezen en analyseren houden mij niet tegen.

WIE?

Page 44: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

42 studieaanbod 2014-2015

LATIJN-WISKUNDE ASO (32u)

Derde graad

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

5Latijn-moderne

talen

5Latijn-wetenschappen

5Latijn-wiskunde

6Latijn-moderne

talen

6Latijn-wetenschappen

6Latijn-wiskunde

Godsdienst 2 2 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 2 1 1 1 1Biologie - 2* 1 - 2 1Chemie - 2 2* - 2 2*Duits 2 - - 2 - -Engels 3 2 2 3 2 2Esthetica 1 1 1 - - -Frans 4 3 3 4* 3 3Fysica - 2 2 - 2* 2*Geschiedenis 2 2 2 2 2 2Latijn 4 4 4 4 4 4Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2 2Natuurwetenschappen 2 - - 2 - -Nederlands 4 4 4 4 4 4Wiskunde 3 4 6 3 4 6

SEMINARIE-URENverplichtEsthetica - - - 1 1 -Manipulatie 1 - - - - -Omgaan met media - - - 1 - -Woord en beeld 1 - - - - -keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1 1 1

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 45: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

43studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

LATIJN

In deze studierichting maak je een combinatie tussen deklassieke taal Latijn en de wiskunde. Via de taal en hetgetal krijg je een degelijke oefening in de vaardigheidtot abstract en logisch denken, ontdek je ordeningsprin-cipes en leer je concluderen en structureren. De studie-richting stelt hoge eisen aan je geheugen, omdat je devroeger opgedane kennis zeer goed moet kennen enbegrijpen om aan de volgende leerstof te beginnen.De wiskunde is een zwaar pakket in deze richting: alge-bra, meetkunde, analyse, statistiek en kansrekeningmaken allemaal deel uit van de lessen wiskunde.Na je 6de jaar Latijn-wiskunde kan je niet meteen dearbeidsmarkt op. Het is een doorstroomrichting: zij isgericht op een vervolgstudie in het hoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs is hoofdza-kelijk gericht op het niveau van academischebachelor- en masteropleiding, in alle mogelijkestudierichtingen. Op dit niveau zijn de slaagkansenzeer goed.

TOEK

OMST?

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch op zoek naar het‘waarom’ of het ‘hoe werkt het?’

☺� Elke dag een paar uur studeren is voor mij geen probleem.

☺� In de tweede graad volgde ik al de richting Latijn.

☺� Ordelijk en nauwkeurig werken is één van mijn kwaliteiten.

☺� Wiskunde was één van mijn sterkste vakken in de tweede graad.

☺� Wiskunde is mijn lievelingsvak. Ik werk graag met cijfers,statistieken en berekeningen.

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijs aan.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ooktoepassen in niet geziene oefeningen.

☺� Veel theorie verwerken is voor mij geen probleem.

☺� Mijn interesse is erg breed: algemene vorming, cultuur ensamenleving boeien mij.

☺� Ik heb interesse in de studie van de oudheid, omdat ik op diemanier een beter inzicht krijg in de westerse beschaving.

☺� Lange teksten lezen en analyseren houden mij niet tegen.

WIE?

Page 46: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

44

Page 47: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

45studieaanbod 2014-2015

In dit domein leer je met mensen werken en omgaan. Het is belangrijk dat je ver-baal en sociaal vaardig bent. Je bent een leerling die goed kan observeren endaarmee zelfstandig aan de slag kan. Daarnaast kan je ook met de nodige verant-woordelijkheidszin in groep samenwerken. Je vindt het vanzelfsprekend dat je jedienstbaar opstelt.

Dit domein kan je op twee verschillende manieren verkennen.Je vakken worden op een abstract-theoretische manier aangebracht. Je verwerftinzicht via teksten en hebt de vaardigheid om in aangeboden tekstmateriaal eenstructuur te herkennen.Je verkent de wisselwerking tussen mens, voeding en milieu. Dat wordt weten-schappelijk onderbouwd vanuit natuurwetenschappen en sociale wetenschappen.

De studierichtingen Verzorging-voeding en Verzorging mikken op die groep jongemensen die zich liefdevol en vakbekwaam in willen zetten voor het kind, het gezinen de bejaarde. De drie pijlers waarop deze studies steunen: zorg voor de mens, zorgvoor voeding, zorg voor leef- en woonomgeving. Dit vraagt van jou heel wat inzet,bereidwilligheid, verantwoordelijkheid en zin voor orde en netheid. Voornaamheidin voorkomen, taal en omgang zijn daarbij even belangrijk.

DOMEIN

SOCIA

LEWETEN

SCHAPPEN

&WELZIJN

WETENSCHAPPENSOCIALE

GEDR

AG

CULTUUR

WISSELWERKINGMENSEN

INDI

VIDU

GROEP

VERZ

ORGI

NG

VOEDING

ZORGEN

COMMUNICATIERELATIES

SAMENLEVINGOBSERVERENZELFSTANDIG

SOCI

AAL

VERBAAL

Page 48: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

46 studieaanbod 2014-2015

HUMANE WETENSCHAPPEN ASO (32u)

Tweede en derde graad

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 2* 2*Biologie 1 1 - -Chemie 1 1 - -Cultuurwetenschappen 2 3 3 3Engels 3 2 2 2Esthetica - - 1 1Frans 4 4 3 3Fysica 1 1 - -Gedragswetenschappen 3 3 3 3Geschiedenis 2 2 2 2Informatica 1 1 - -Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Muzikale opvoeding - 1 - -Natuurwetenschappen - - 2 2Nederlands 4 4 4 4Plastische opvoeding 1 - - -Wiskunde 4 4 3 3

SEMINARIE-URENverplichtKlassiek-culturele vorming - - 1 1Manipulatie - - 1 -Omgaan met media - - - 1Woord en beeld - - 1 -keuze1 uur keuze uit 10 sem. - - - 1

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

3Hum

anewetenschappen

4Hum

anewetenscahppen

5Hum

anewetenschappen

6Hum

anewetenschappen

*één of meer toegevoegde optie- of graaduren

Page 49: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

47studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

SOCIA

LEWETEN

SCHAPPEN

&WELZIJN

In deze studierichting krijg je een zeer algemene vorming die abstract-theoretisch is. De vakken in de basisvorming (27 u./week) zijn hetzelf-de als in de andere ASO-richtingen en ze worden op dezelfde manier geë-valueerd. Kenmerkend voor Humane wetenschappen is dat je je ogen enoren moet open houden op de wereld. Je moet een sterke interesse heb-ben in alles wat er dagdagelijks rondom je gebeurt. De eigen accentenvan de studierichting vind je terug in de richtingsvakken cultuur- engedragswetenschappen. De inhouden van cultuur en gedrag worden toe-gespitst op de mens en zijn wereldbeeld. Je moet heel goed kunnenobserveren, analyseren en een eigen mening kunnen vormen. In cul-tuurwetenschappen bestudeer je de cultuurfenomenen van de mens enzijn samenleving. Je maakt er kennis met recht, economie, filosofie,media , kunst,… Na je 6de jaar Humane wetenschappen kan je nietmeteen de arbeidsmarkt op. Het is een doorstroomrichting: zij is gerichtop een vervolgstudie in het hoger onderwijs.

WAT

?

De studiekeuze in het vervolgonderwijs is vooralgericht op professionele bacheloropleidingen metsociale en culturele inslag (lerarenopleiding, ortho-pedagogie, maatschappelijk werk, communicatiebe-heer, gezondheidszorg).Ook academische studies (bachelor of master) zijnmogelijk voor studenten met goede resultaten ensterke motivatie.TO

EKOMST?

☺� Ik houd mijn oren en ogen gericht op de maatschappij.

☺� Mijn interesse is erg breed: algemene vorming, cultuur en samenleving boeien mij.

☺� Op tv kies ik voor human interest programma's omdat het functioneren van mensenin de samenleving mij interesseert.

☺� Een dag zonder een journaal is voor mij een verloren dag. Actualiteit neemt eenbelangrijke plaats in.

☺� Ik kan kritisch nadenken over aangeboden leerinhouden en ben in staat een eigenmening te vormen.

☺� Ik heb een gezonde nieuwsgierigheid: ik doorgrond graag het doen en laten vanandere mensen.

☺� Op schools vlak heb ik voor alle vakken goede resultaten.

☺� Ik kan zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid in groep opdrachten toteen goed einde brengen.

☺� Voor een groep spreken is voor mij geen probleem.

☺� Een vlotte communicativiteit is mij niet vreemd. Daarnaast kan ik ook goed naaranderen luisteren.

☺� Ik leg vlot contacten met andere mensen.

WIE?

Page 50: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

48 studieaanbod 2014-2015

SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN TSO (34u)

Tweede en derde graad

3Socialeen

techn.wet.

4Socialeen

techn.wet.

5Socialeen

techn.wet.

6Socialeen

techn.wet.*

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Engels 2 2 2 2Frans 3 3 3 3Geschiedenis 1 1 1 1Informatica 1 1 - -Integrale opdrachten 8 8 7 7Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Natuurwetenschappen 4 4 5 5Nederlands 4 4 4 4Sociale wetenschappen 3 3 4 4Wiskunde 3 3 3 3

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

* met blokstage

Page 51: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

49studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

SOCIA

LEWETEN

SCHAPPEN

&WELZIJN

In deze studierichting is, naast een sterk algemene vorming, vooral een menswetenschappe-lijke en een natuurwetenschappelijke vorming belangrijk:- natuurwetenschappen: (biologie, chemie, fysica) Je verwerf inzichten en vaardigheden viaexperimenten en praktische opdrachten, gesteund op de theorie. Je leert de wisselwerkingkennen tussen mens, voeding en milieu alsook je eigen positie daarin. In laboratorium-proeven worden eenvoudige proeven en toepassingen toegelicht.

- sociale wetenschappen: Het verkennen van eigen mogelijkheden, verduidelijken van leer-processen (geheugen, intelligentie, leren), passend communiceren in verschillende situ-aties, menselijk gedrag en interacties waarnemen en observeren, omgaan met rechten enplichten als jongere, verkennen en illustreren van de diversiteit tussen mensen.

Jongeren ontwikkelen een aantal competenties:- binnen een welomschreven opdracht sociaal-wetenschappelijke en natuurwetenschappelijkeonderwerpen onderzoeken;

- binnen een welomschreven opdracht een persoonsgebonden activiteit voor een groep orga-niseren/een maaltijd voor een groep plannen, voorbereiden en bereiden;

- binnen een welomschreven opdracht iets mondeling voor een groep presenteren;- de eigen studieloopbaan in handen nemen.Het leren in samenhang wordt bij uitstek gedaan tijdens het werken met IntegraleOpdrachten.

WAT

?

- zevende specialisatiejaar BSO: Begeleider in de kinderopvang, Kinderzorg, Organisatie-assistent, Thuis- en bejaardenzorg, Verzorgende;

- Se-n-Se: Animatie in de ouderenzorg, Internaatswerking, Leefgroepenwerking;- HBO 5: Verpleegkunde, Assistent in de psychologie, Maatschappelijk werk;- professionele bachelor:Onderwijs: kleuter-, lager en secundair onderwijs;Gezondheidszorg: biomedische laboratoriumtechnologie, ergotherapie, logopedie, medischebeeldvorming, orthopedie, voedings-en dieetkunde, verpleegkunde;Sociaal-agogisch werk: orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie.

TOEK

OMST?

☺� Ik heb een brede interesse in mens en maat-schappij.

☺� Ik ben sociaal voelend.

☺� Ik kan een grote creativiteit aan de dag leggen.

☺� Zelfstandig werken en met verantwoordelijkheids-zin in groep opdrachten tot een goed eindebrengen zijn enkele van mijn vaardigheden.

☺� Ik durf mijn doen en handelen kritisch bekijkenen sta open voor zelfevalutie.

☺� Natuurwetenschappen studeren vind ik leuk.

☺� Het is een goede eigenschap van mezelf omordelijk en nauwkeurig te werken.

☺� Ik werk graag met mijn handen.

☺� Voor een groep staan en een presentatie gevenschrikt mij in geen geval af.

WIE?

Page 52: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

50 studieaanbod 2014-2015

VERZORGING-VOEDING / VERZORGING BSO

Tweede en derde graad

3Verzorging-voeding

4Verzorging-voeding

5Verzorging

6Verzorging

Godsdienst 2 2 2 2Frans 2 2 2 2Informatica 1 1 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Muzikale opvoeding 1 1 - -Plastische opvoeding 2 2 1 1Project algemene vakken 6 6 4 4Verzorging-voeding 18 18 - -Verzorging (praktijk + theorie) - - 10 10Stage - - 12 12

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 53: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

51studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

SOCIA

LEWETEN

SCHAPPEN

&WELZIJN

In Verzorging-voeding (tweede graad) leer je vooral veel over huishouding: gezonde, even-wichtige en eenvoudige maaltijden bereiden, zorg voor interieur en zorg voor linnen. Jeleert over sociale relaties en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je moet bereid zijnmensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw. Het accent ligt hierbij op zelf-zorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.In de studierichting Verzorging (derde graad) leer je omgaan met jezelf, collega’s en metmensen die zorg nodig hebben in alledaagse situaties. In je opleiding komt zowel de ont-wikkeling van peuters als het proces van het ouder worden aan bod. Je krijgt aandacht voorrelaties, gedrag, communicatie, omgangsvormen. Je traint je in het observeren en rappor-teren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voedingen de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding klaarmaken en maaltijden die tegelij-kertijd gezond én lekker zijn. Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksitu-atie en leer je de elementaire noden van de hulpvragers kennen: voeding, voldoende(nacht)rust, vaste routines, veilig gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, (comfortabele)kledij, aangepaste woning, aandacht en begrip.

WAT

?

Na het tweede jaar van de derde graad Verzorging:- zevende specialisatiejaar BSO: Begeleider in de

kinderopvang, Kinderzorg, Organisatie-assistent,Thuis- en bejaardenzorg, Verzorgende;

- HBO 5: Verpleegkunde;- je kan tewerkgesteld worden in rusthuizen voor

bejaarden, RVT-diensten, kinderdagverblijven, bijonthaalmoeders en in kleuterscholen;

- Se-n-Se: (na het derde jaar van de derde graadVerzorging) Animatie in de ouderenzorg,Leefgroepwerking, Internaatswerking.

TOEK

OMST?

☺� Ik ben een doener. Ik ben praktisch ingestelden kan mijn mannetje staan als de handen uitde mouwen gestoken moeten worden.

☺� Ik ben een zorgzaam type en voel goed aanwaar ik anderen kan helpen.

☺� Ik vind het leuk om met kinderen te spelen ente werken.

☺� Voor mensen zorgen doe ik graag: hulp biedenaan mensen die niet voor zich zelf kunnenzorgen vind ik fijn.

☺� Ik kan goed luisteren en ben communicatief.☺� Als een situatie verandert, kan ik me vlot

aanpassen aan de nieuwe toestand.☺� Ik heb een groot inlevingsvermogen.☺� Ik kan zelfstandig werken aan een opgegeven

taak.☺� Ik neem mijn verantwoordelijkheid op bij de

zorg voor andere mensen.

WIE?

Page 54: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

52

Page 55: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

53studieaanbod 2014-2015

Als je kiest voor technologische wetenschappen ben je gebeten door techniek. Jehoudt van technische snufjes en je wil weten hoe de dingen werken. Je denktm.a.w. analytisch: je bestudeert eerst het grotere geheel, om daarna door te drin-gen tot de aparte onderdelen van de machine of het toestel.In de technologische wetenschappen ga je niet alleen de techniek bestuderen, jewil ook de industriële processen begrijpen. Je schrikt er niet van terug om je in detheoretische achtergronden van bijvoorbeeld mechanica en elektriciteit teverdiepen. Je werkt graag systematisch en schematisch: een technische tekeningmaken of een plan doorgronden zie je als een uitdaging. Om de juiste technischegegevens te verkrijgen, zal je heel nauwkeurig moeten meten. Daarbij gebruik jevaak hoogtechnologisch meetgereedschap en professionele software.

Naast de theorie houd je ook van de praktische kant van de zaak. Goed plannen envooruit denken zijn daarbij belangrijke vaardigheden. Je hebt tijdens je werk aan-dacht voor precisie en kwaliteit en je verliest de aspecten milieu en veiligheid nietuit het oog.

Uiteindelijk is het je droom om een job in de industriële wereld te vinden. Dit kangaan van de geniale ingenieur die na allerlei laboratoriumproeven een nieuwe autoontwerpt tot de handige harry op de hersteldienst van een elektrozaak.

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPEN

WETENSCHAPPENTECHNOLOGISCHE

MILIEU

VEILIGHEID

LABORATORIUM

PRECISIE

KWALITEIT SOFTWARE

TECH

NIE

K

ERVARING

PRAKTIJK

NIJVERHEID

MECHANICA

ELEKTRICITEIT

KOELTECHNIEKENVO

RMGE

VIN

GUITDAGING

ELEKTRONICA

KENNIS

VAARDIGHEDEN

ARBE

IDSM

ARKT

TOEKOMST

MATERIALEN

ONTWERPENUITVOERENAN

ALYS

E

INDUSTRIE

Page 56: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

54 studieaanbod 2014-2015

BASISMECHANICA BSO (32u)

Tweede graad

3Basism

echanica

4Basism

echanica

Godsdienst 2 2Frans 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2Maatschappelijke vorming 2 2Nederlands 2 2Wiskunde 2 2

Techniek en realisatiesUitvoeringsmethoden 6 6Realisaties 15 15

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 57: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

55studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENBasismechanica is echt iets voor doeners: veel prak-tijk en veel afwisseling. Je krijgt er de basisleerstofvan mechanica, metaalbewerking en elektriciteit. Jeleert werken met diverse soorten gereedschap, con-troleapparatuur en machines: boormachines, draai-banken, freesmachines, knipscharen, plooibanken,lastoestellen… Je maakt ook kennis met eenvoudigen vaak te gebruiken meet- en handgereedschap.Omdat onze school voorbereidt op CentraleVerwarming en Sanitaire Installaties maak je kennismet bijvoorbeeld de soorten regengoten, toevoer- enafvoerbuizen, sanitaire en verwarmingstoestellen. Jeleert aansluit- en verbindingstechnieken, kunststof-bewerking en schroefdraad snijden.Theoretische achtergronden, praktische uitvoering,technisch tekenen… er is een voortdurende afwisse-ling, want je verkent de leerstof geleidelijk aan viaboeiende projecten. Vaak zijn er opdrachten in groepzodat je je kennis, je vaardigheden en attitudes gere-geld in teamverband kan toepassen.

WAT

?

- derde graad Centrale Verwarming enSanitaire Installaties (CV);

- ruime keuze in derde graad BSO:Auto, Carrosserie, Lassen-Constructie,Werktuigmachines…

TOEK

OMST?

☺� Ik ben een doener. Je mag mij altijd roepen voor een klusje of een helpende hand:ik ben geïnteresseerd in (de praktische kant van de) techniek.

☺� Geef mij maar een stevige set schroevendraaiers en een lastoestel voor Kerstmis,daarmee kan ik mij echt uitleven.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt en taakgericht werken.

☺� Als ik mag kiezen tussen boeken- en handenwijsheid twijfel ik niet: ik ga voor depraktische aanpak. Handen uit de mouwen!

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag me gerust een pietje precies noemen als het aankomt op opbouw enafwerking.

☺� Ik werk graag proper en hygiënisch. Ik ben geen sloddervos.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

☺� Ik heb aandacht voor veiligheid.

WIE?

Page 58: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

56 studieaanbod 2014-2015

CENTRALEVERWARMINGENSANITAIREINSTALLATIES BSO (30-34u)

Derde graad

5Centraleverwarming

&sanitaireinstallaties

6Centraleverwarming

&sanitaireinstallaties*

7Verwarmingsinstallaties**

Godsdienst 2 2 2Bedrijfsbeheer1 - - 41

Frans 1 - 2Lichamelijke opvoeding 2 2 2Maatschappelijke vorming 2 2 2Nederlands 2 2 2Wiskunde - - 2

Techniek en realisaties 23 24 18

1 Facultatief keuzevak (getuigschrift bedrijfsbeheer)

* 2 weken blokstage** 2x 3 weken blokstage

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 59: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

57studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENDeze opleiding van de derde graad BSO sluit aan bij de tweede graad Basismechanica en leidtje op tot een vakbekwame technicus die klaar is voor de arbeidsmarkt.

Je leert sanitaire en verwarmingsinstallaties plaatsen, onderhouden en herstellen. Daarbijwerk je aan pompen, branders, leidingenopbouw, courante buisverbindingen, verluchtingen,gas-, lucht- en rookkanalen. Je leert een volledige brandercontrole uitvoeren zowel voor olie-als gasgestookte installaties. Ook het elektrische en regeltechnische aspect krijgt denodige aandacht. Energiezuinig denken is het streefdoel. Daarnaast bekwaam je je in koper-en zinkbewerking, lassen-constructie, warmelucht- en industriële installaties.

In het zevende jaar Verwarmingsinstallaties kan je in onze scholengemeenschap (5 certifica-ten behalen: het certificaat ‘Verwarmingsaudit’, de gascertificaten G1 en G2, het Cerga-cer-tificaat en het Certificaat Brandertechnicus Vloeibare Brandstoffen.

WAT

?

- zevende specialisatiejaar Verwarmingsinstallaties(VI): zo haal je je diploma secundair onderwijs enheb je de kans om de bijkomende attesten tebehalen;

- installateur cv en sanitaire installaties;- onderhoud- of hersteltechnicus cv en sanitaire

installaties;- technicus brandbeveiligingssystemen;- zelfstandig installateur cv en sanitaire installaties.

TOEK

OMST?

☺� Een verstopte afvoer of een sputterendestookolieketel: dat zijn uitdagingen waarik van hou.

☺� Geef mij maar een stevige set schroeven-draaiers en sleutels, daarmee kan ik mijecht uitleven.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënten taakgericht werken.

☺� Als ik mag kiezen tussen boeken- of han-denwijsheid twijfel ik niet: ik ga voor depraktische aanpak. Handen uit de mouwen!

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemendoe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noe-men als het aankomt op opbouw en afwer-king.

☺� Als ik werk, ben ik geen sloddervos: ik heboog voor proper en hygiënisch werken.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

☺� Ik heb aandacht voor veiligheid.

WIE?

Page 60: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

58 studieaanbod 2014-2015

ELEKTRISCHE INSTALLATIES BSO (30-34u)

Tweede en derde graad

3Elektrischeinstalltaies

4Elektrischeinstallaties

5Elektrischeinstallaties

6Elektrischeinstallaties*

7Industriëleelektriciteit**

Godsdienst 2 2 2 2 2Bedrijfsbeheer - - - - 41

Frans 1 1 1 - 2Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2 2Maatschappelijke vorming 2 2 2 2 2Nederlands 2 2 2 2 2Wiskunde 2 2 - - 2

Techniek en realisaties 21 21 23 24 -Industriële projecten - - - - 8Realisaties - - - - 10

1 Facultatief keuzevak (getuigschrift bedrijfsbeheer)

* 2 weken blokstage** 2x 3 weken blokstage

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 61: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

59studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENZoals elke BSO-afdeling leidt ook Elektrische installaties je op tot een vakbekwame techni-cus.

In de tweede graad word je vertrouwd gemaakt met elektrische basisschakelingen en maak jekennis met zeer concrete toepassingen van elektriciteit, zoals de huisinstallatie. Alle moge-lijke licht- en comfortschakelingen, stopcontacten, bedrading van verdeelkasten en aanslui-tingen van toestellen komen aan bod. Hiervoor bouw je de nodige theoretische achtergrondop.In de derde graad richt de leerstof zich op het tekeninglezen van installaties, de prijsbere-kening en de praktische uitvoering ervan. Ook leer je hoe je elektrische machines moet aan-sluiten en onderhouden. Je maakt kennis met nieuwe technieken zoals programmeerbare stu-ringen (PLC) en domotica. Je zet je eerste stappen in de wereld van de elektronica en auto-matisering (bv. voedingsapparaten, dimmers, snelheidsregelingen…). Zowel in de laboratoriaals in de werkplaatsen ligt de nadruk op praktische toepassingen, vaak in teamverband.

WAT

?

- zevende specialisatiejaar Industriële elektriciteit(IE): zo haal je je diploma secundair onderwijsen heb je de kans om de bijkomende attesten tebehalen;

- installatiemonteur;- bedradingsmonteur;- onderhoud- en hersteltechnicus;- zelfstandig elektricien van huisinstallaties.TO

EKOMST?

☺� Ik ben geboeid door alles wat met elektrici-teit te maken heeft. Ik hou ervan om er zelfmee bezig te zijn: van de eenvoudige lamp-aansluiting tot ingewikkelde schakelingen.

☺� Geef mij maar een stevige set schroeven-draaiers en een boormachine als cadeau,daarmee kan ik mij echt uitleven.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt entaakgericht werken.

☺� Als ik mag kiezen tussen boeken- of handen-wijsheid twijfel ik niet: ik ga voor depraktische aanpak. Handen uit de mouwen!

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemendoe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemenals het aankomt op opbouw en afwerking.

☺� Ik werk graag proper en hygiënisch. Ik bengeen sloddervos.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

☺� Ik heb aandacht voor veiligheid.

WIE?

Page 62: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

60 studieaanbod 2014-2015

ELEKTROMECHANICA TSO (32u)

Derde graad

5Elektrom

echanica

6Elektrom

echanica

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Engels 2 2Frans 2 2Geschiedenis 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2Nederlands 2 2Wiskunde 3 3Techniek en realisatiesElektromechanische processen 17 17

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 63: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

61studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENIn de afdeling elektromechanica krijg je naast een alge-mene vorming een zeer brede waaier van technische vak-ken. Je lost problemen op met meervoudige aspecten(elektrisch – pneumatisch – hydraulisch - elektronisch -mechanisch), je interpreteert meetinformatie en je ont-wikkelt een aantal technische vaardigheden zodat je kaninstaan voor ontwikkeling, toezicht, onderhoud en her-stelling van elektro-mechanische processen. Je leert debasiscompetenties via allerlei technische projecten enopdrachten in de werkplaatsen, de laboratoria en de com-puterlokalen.In de technische vakken ligt de nadruk op een stevigebasiskennis van elektriciteit in al zijn toepassingen entheoretische mechanica.Wiskunde is een belangrijk vak, vooral met het oog opvakgerichte toepassingen. In de taalvakken ligt de nadrukop communicatie en technisch taalgebruik.

WAT

?

- professionele bachelor, vooral in het studiege-bied ‘Industriële wetenschappen en technologie’;

- indien gemotiveerd: academische bacheloroplei-ding in hetzelfde studiegebied;

- diverse professionele bacheloropleidingen bv.‘Leraar Secundair Onderwijs’;

- Se-n-Se–opleiding, bv. in onze scholengemeen-schap ‘Stuur- en beveiligingstechnieken’ (SBT) of‘Industriële warmtetechnieken’ (IWT) of eldersbv. ‘Onderhoudstechnieken’ en ‘Industrieelmanagement’;

- functies in industrieel onderhoud en productie.

TOEK

OMST?

☺� Ik blijf wel ‘s hangen bij programma’s als Megastructures en How Stuff Works;ik ben geïnteresseerd in techniek.

☺� Ik ben niet bang voor theoretische achtergronden: ik wil mij graag inzetten(de technische vakken vragen een permanente inzet).

☺� Ik heb wiskundig inzicht en kan vooral goed probleemoplossend denken.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ook toepassen in nietbehandelde oefeningen.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt en taakgericht werken

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemen als het aankomt op opbouw enafwerking.

☺� Als ik werk, ben ik geen sloddervos; ik heb oog voor proper en hygiënisch werken.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

WIE?

Page 64: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

62 studieaanbod 2014-2015

elektrotechnieken-elektrischeinstallatietechniekenTSO(32u)

Tweede en derde graad

3Elektrotechnieken1

4Elektrotechnieken

5Elektrischeinstallatie-

technieken

6Elektrischeinstallatie-

technieken*

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Engels 2 2 2 -Frans 2 2 2 2Fysica 1 1 - -Geschiedenis 1 1 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Nederlands 4 4 2 2Wiskunde 3 3 2 2

Techniek en realisaties - - 18 20Elektriciteit en lab 3 3 - -Installatiemethoden enrealisaties 11 11 - -

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

* 2 weken blokstage

Page 65: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

63studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENAls je kiest voor Elektrotechnieken (ET/EIT), dan ben je eerder praktijkgericht. Je wordt voor-bereid op een technisch uitvoerend beroep in de elektriciteitssector.

In deze afdeling ligt de nadruk vooral op de kennis van de fundamentele wetten van elektri-citeit en elektrische machines en de praktische kennis van elektrotechnieken.Schakeltechnieken, meettechnieken, verlichtings- en verwarmingstechnieken, verdeling- enbeveiligingstechnieken, installatie- en aandrijftechieken, communicatie- en signalisatietech-nieken, schakelen en onderhouden van elektrische machines, industriële automatisatie … hetkomt allemaal aan bod. Belangrijk is dat je een werkopdracht kan analyseren, schema’s kanlezen en metingen kan uitvoeren om dan efficiënt en veilig te kunnen werken.

Kennis van wiskundige en fysische begrippen komt ook in deze richting aan bod. Het niveauvan de deze vakken is uiteraard niet zo theoretisch als dat in de studierichtingen IW of EM.Bij de talen ligt de nadruk op de communicatieve vaardigheden.

WAT

?

- Se-n-Se–opleiding, bv. in onze scholengemeen-schap ‘Stuur- en beveiligingstechnieken’ (SBT) of‘Industriële warmtetechnieken’ (IWT);

- indien gemotiveerd: professionele bachelor, voor-al in het studiegebied ‘Industriële wetenschappenen technologie’;

- installateur-monteur (industrie, huishouden,beveiliging, communicatie, signalisatie…);

- onderhoudselektrotechnicus;- functies in industrieel onderhoud en productie.

TOEK

OMST?

☺� Ik ben geboeid door alles wat met elektriciteit te maken heeft: van de eenvoudigelampaansluiting tot het nieuwste domoticasysteem. Ik wil weten hoe die dingenwerken.

☺� Ik ben niet bang voor theoretische achtergronden: ik ben gemotiveerd om heel wattheorie te verwerken.

☺� Ik wil mij graag inzetten (de technische vakken vragen een permanente inzet).

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ook toepassen in nietbehandelde oefeningen.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt en taakgericht werken.

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemen als het aankomt op opbouw enafwerking.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

☺� Ik heb aandacht voor veiligheid.

WIE?

Page 66: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

64 studieaanbod 2014-2015

INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN TSO (32-34u)

Tweede en derde graad

3Industriëlewet.

4Industriëlewet.

5Industriëlewet.

6Industriëlewet.

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Chemie 1 1 2 2Engels 2 2 2 2Frans 3 3 2 2Fysica 1 1 2 2Geschiedenis 1 1 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Nederlands 4 4 3 3Wiskunde 5 5 8 8

Techniek en realisatiesElektriciteit en laboratorium 3 3 - -Elektronica en laboratorium 1 1 - -Industriële wetenschappen - - 9 9Mechanica 2 2 - -Realisaties industriële wet. 1 1 - -Realisaties mechanica 3 3 - -

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

Page 67: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

65studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENIndustriële wetenschappen is een technologisch-wetenschappelijke richting met vele uitda-gingen. Naast een ruime algemene vorming, krijg je hier een overwegend theoretisch-weten-schappelijke studie van de industriële technologie.Wat onmiddellijk opvalt is de bijzondere aandacht voor wiskunde: 8 lesuren per week in de3de graad! De focus ligt in dit vak op de praktische benadering en het probleemoplossenddenken. Ook fysica en chemie zijn onmisbare bouwstenen van de wiskundig-wetenschappe-lijke vorming.De aanpak van de vakken elektriciteit en elektronica is erg theoretisch. Je bestudeert gelijk-en wisselstroomnetwerken, je onderzoekt de fysische achtergronden en lost theoretischevraagstukken op. Bij mechanica en elektromechanica gaat vooral aandacht naar sterkteleer.Het computergestuurd technisch en wetenschappelijk tekenen biedt ondersteuning bij hetoplossen van de technisch-wetenschappelijke problemen.

WAT

?

- academische bachelor, vooral in het studiegebied‘Industriële wetenschappen en technologie’;

- professionele bachelor, vooral in hetzelfde studie-gebied;

- diverse professionele bachelor-opleidingen,bv. leraar ‘Secundair Onderwijs’;

- Se-n-Se–opleiding, bv. in onze scholengemeen-schap ‘Stuur- en beveiligingstechnieken’ (SBT) of‘Industriële warmtetechnieken’ (IWT).

TOEK

OMST?

☺� Wiskunde is mijn lievelingsvak. Ik werk liever metstatistieken en cijfers dan met lange teksten.

☺� Ik geniet van programma’s als Megastructures en HowStuff Works: ik ben geïnteresseerd in techniek enwetenschap.

☺� Ik neem niet alles zomaar aan, maar ga kritisch opzoek naar het “waarom” en “hoe werkt het”.

☺� Ik vind elke dag enkele uren studeren geen probleem.

☺� Het is geen probleem om na mijn middelbare studiesnog enkele jaren in het hoger onderwijs te studeren.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappen-plannen ook toepassen in niet behandelde oefeningen.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt entaakgericht werken.

☺� Een moeilijk probleem of vraagstuk pak ik stapsgewijsaan: ik denk analytisch.

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik metuiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemen als hetaankomt op opbouw en afwerking.

WIE?

Page 68: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

66 studieaanbod 2014-2015

KOEL- & WARMTECHNIEKEN TSO (32u)

Derde graad

5Koel-&warmtechnieken

6Koel-&warmtechnieken*

Godsdienst 2 2Aardrijkskunde 1 1Engels 2 -Frans 2 2Geschiedenis 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2Nederlands 2 2Wiskunde 2 2

Techniek en realisaties 18 20

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

* 2 weken blokstage

Page 69: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

67studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENDe praktisch gerichte studierichting Koel- en warmtechnieken vind je alleen in het vijfde enzesde jaar TSO. Je wordt er opgeleid tot technicus van zowel koel- als verwarmingsinstalla-ties. In beide aspecten van de studierichting komen ontwerpen, meten en testen uitgebreidaan bod. Je krijgt bovendien inzicht in onder meer de elektrische schema’s en regeltechnie-ken van de cv- en koelinstallaties.Je onderzoekt welk systeem het beste voldoet aan de verwachtingen van een klant en jebepaalt het rendement van een installatie. Met de hulp van CAD-software leer je onder meeruitvoeringsschema’s tekenen.Zowel bij koel- als warmtetechniek maak je kennis met de verschillende types installaties:van airconditioning en klimaatbeheersing over energiezuinige gas- en stookolie-installatiestot duurzame warmte- en koudebronnen. Je berekent de capaciteit van de installaties enbepaalt hoe je ze moet opstarten en afregelen. Uiteraard leer je bij dit alles gaandeweg ookde geldende veiligheids-, gezondheids- en milieunormen toepassen.In het zesde jaar KWT kan je in onze scholengemeenschap het gascertificaat G1 en het cer-tificaat Brandertechnicus Vloeibare Brandstoffen behalen.

WAT

?

- Se-n-Se–opleiding, bv. in onze scholengemeen-schap ‘Industriële warmtetechnieken’ (IWT);

- indien gemotiveerd: professionele bachelor, bv.‘Elektromechanica - Klimatisering’;

- koeltechnisch regelaar;- warmtechnisch regelaar;- onderhoudstechnicus;- installateur centrale verwarming of koelinstallaties;- adviseur - verkoper.

TOEK

OMST?

☺� Ik ben geboeid door alles wat met koeling en warmte temaken heeft. Van de airco tot de moderne gasketel: ik wilweten hoe die dingen werken.

☺� Ik ben niet bang voor theoretische achtergronden:ik ben gemotiveerd om heel wat theorie te verwerken.

☺� Ik wil mij graag inzetten (de technische vakken vrageneen permanente inzet).

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappen-plannen ook toepassen in niet behandelde oefeningen.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt en taakgerichtwerken.

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik metuiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemen als hetaankomt op opbouw en afwerking.

☺� Ik kan proper en hygiënnisch werken. Ik ben geensloddervos.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

WIE?

Page 70: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

68 studieaanbod 2014-2015

MECH.TECHNIEKEN-MECH.VORMGEVINGSTECHNIEKEN TSO(32u)

Tweede en derde graad

3Mechanische

technieken

4Mechanische

technieken

5Mechanische

vormgevings-

technieken*

6Mechanische

vormgevings-

technieken**

Godsdienst 2 2 2 2Aardrijkskunde 1 1 1 1Engels 2 2 2 -Frans 2 2 2 2Fysica 1 1 - -Geschiedenis 1 1 1 1Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2Nederlands 4 4 2 2Wiskunde 3 3 2 2

Techniek en realisaties - - 18 20Mechanica en vormgeving 6 6 - -Realisaties mechanica 8 8 - -

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

* De studierichting Mechanische vormgevingstechnieken wordt afgebouwd.Vanaf 1 september 2015 wordt alleen nog het tweede leerjaar van de derdegraad aangeboden.** 2 weken blokstage

Page 71: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

69studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENMechanische (vormgevings)technieken is een praktischgerichte studierichting die voorbereidt op technischuitvoerende beroepen in de sector mechanica. Je wordtingeleid in de verschillende aspecten van verspanendevormgeving: draaien, frezen, slijpen, boren en vijlen.Uiteraard krijgt de computergestuurde machine (CNC)daarbij een steeds prominentere rol in je opleiding. Bijspaanloze vormgeving komt bijvoorbeeld het plooienen lassen aan bod.Je wordt opgeleid om schetsen te kunnen maken, plan-nen te lezen en werkanalyses en werkmethodes op testellen. Bovendien leer je bepalen hoe je een metalenwerkstuk of eentje uit kunststof moet vormgeven, hoeje de machines daarvoor instelt, bedient en onder-houdt. Je bent daarbij erg correct bij metingen en zorg-vuldig in de rapportering.Kennis van wiskundige en fysische begrippen komt ookin deze richting aan bod.Het niveau van de deze vakken is uiteraard niet zotheoretisch als dat in de studierichtingen IW of EM. Bijde talen ligt de nadruk op de communicatieve vaardig-heden.

WAT

?

- Se-n-Se–opleiding, bv. Computergestuurdemechanische productietechnieken;

- indien gemotiveerd: professionele bachelor, voor-al in het studiegebied ‘Industriële wetenschappenen technologie’;

- machinebediener (klassieke of CNC-gestuurdewerktuigmachines): draaier, frezer…;

- functies in industrieel onderhoud en productie.TOEK

OMST?

☺� Ik ben geboeid door alles wat met mechanische vormgeving te maken heeft. Ik houvan het ontwerpen en maken van werkstukken.

☺� Ik ben niet bang voor theoretische achtergronden: ik ben gemotiveerd om toch welwat theorie te verwerken.

☺� Ik wil mij graag inzetten (de technische vakken vragen een permanente inzet.

☺� Ik kan theorieën, formules en aangeleerde stappenplannen ook toepassen in nietbehandelde oefeningen.

☺� Ik denk na bij wat ik doe: ik kan efficiënt en taakgericht werken.

☺� Ik kan zorgvuldig werken: maten opnemen doe ik met uiterste precisie.

☺� Je mag mij gerust een pietje precies noemen als het aankomt op opbouw en afwerking.

☺� Ik heb oog voor proper en hygiënisch werken.

☺� Ik ben milieu- en energiebewust.

☺� Ik kan in een team werken.

☺� Ik heb aandacht voor veiligheid.

WIE?

Page 72: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

70 studieaanbod 2014-2015

Se-n-Se

7Stuur-en

beveiligheigs-

technieken*

7Industriëlewarmte-

technieken*

Bedrijfsbeheer1 4 4Vreemde talen 2 -

Techniek en realisatiesRealisaties beveiligingstechn. 12 -Realisaties industr. sturingen 10 -Realisaties domotica 4 -

Industriële warmtetechniekenWarmtetechniek - 8Gastechniek - 8Duurzame energie - 8Elektriciteit en regeltechniek - 4

1 Facultatief keuzevak (getuigschrift bedrijfsbeheer)

* 2x 2 weken blokstage

DE

TWEE

DE

&DER

DE

GRAAD

7stuur-enbeveiligingstechnieken(28-32u)

7inidustrielewarmtetechnieken(28-32u)

Page 73: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

71studieaanbod 2014-2015

DOMEIN

TECHNOLOGISCHE

WETEN

SCHAPPENSinds 2009-2010 heten de 7de specialisatiejaren in het TSO en KSO ‘Secundair na Secundair’,kortweg Se-n-Se. De opleiding is toegankelijk voor leerlingen die een diploma secundaironderwijs behaald hebben. Wie zo’n opleiding afwerkt, krijgt een certificaat.De intense samenwerking met het bedrijfsleven moet ervoor zorgen dat de opleiding maxi-maal is afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt, o.a. door de cursisten hoogstaande vor-men van werkplekleren aan te bieden. Zo zal iemand die een Se-n-Se-opleiding gevolgd heeft,precies opgeleid zijn volgens het profiel dat een sector verwacht van een startende werkne-mer. Vooral door het uitvoeren van veelvuldige stages en werkprojecten doet de leerlinghopen ervaring op en leert hij verantwoordelijkheid te nemen. Door zijn maturiteit, zijn aan-gescherpte talenkennis en zijn introductie in een netwerk van bedrijven bezorgt de opleidingde Se-n-se-leerling een aanzienlijke voorsprong op de arbeidsmarkt of wordt starten op eenhoger niveau gemakkelijker.

7 STUUR- EN BEVEILIGINGSTECHNIEKENDit specialisatiejaar sluit vooral aan op de derde graad ‘Elektrotechnieken’ en‘Elektromechanica’, omdat het de technici met deze basisopleidingen een nog grotere waar-borg voor de toekomst meegeeft. Toch worden ook gemotiveerde leerlingen die het diplomaSecundair Onderwijs behaalden, bv. zij die in het BSO slaagden voor het derde jaar van dederde graad Industriële Elektriciteit, toegelaten tot dit specialisatiejaar.- In de technische opleiding worden de schakel- en automatiseringstechnieken via projec-

ten behandeld. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van schakelelektronica en PLC-stu-ringen. Ook de nieuwste aandrijftechnieken komen ruim aan bod.

- Het vak domotica behandelt deze comforttechniek in al zijn deelaspecten zoals beveili-ging, verlichting, verwarming en ‘building automation’. Ook de technische kennis vaninbraak- en brandbeveiliging wordt op een praktische manier bijgebracht. Hierbij komentoegangscontrole, camerabewaking en elektronische beveiliging aan bod. Daarbij hou jeuiteraard rekening met de de reglementering en wetgeving.

- Certificaat beveiligingstechnieken.

7 INDUSTRIËLE WARMTETECHNIEKENDeze Se-n-Se-opleiding is vooral bedoeld voor leerlingen van de derde graad ‘Koel- en warm-technieken’. Toch worden ook gemotiveerde leerlingen die het diploma Secundair Onderwijsbehaalden, bv. zij die in het BSO slaagden voor het derde jaar van de derde graadVerwarmingsinstallaties, toegelaten tot dit specialisatiejaar.In de studierichting Industriële Warmtetechnieken verwerven de leerlingen voldoende inzich-ten, vaardigheden en attitudes- om met succes een professionele carrière binnen het domein van de verwarming en

binnenklimaatregeling aan te vatten;- om een onderhoud aan industriële warmte-installaties op een gestructureerde wijze te

analyseren en uit te voeren;- om diverse attesten/certificaten inherent aan het beroep van brandertechnicus en instal-

lateur van cv-installaties te behalen. In onze scholengemeenschap kan je gaan voor G1,G2, G3 en ‘Verwarmingsaudit’.

WAT

?

Leerlingen die een Se-n-Se-opleiding gevolgdhebben, kennen uiteraard grondig hun vak.Maar omdat zij de werkzaamheden kunnen voor-bereiden, begeleiden, uitvoeren en evalueren,kunnen ze op de werkvloer ook instaan voor dedagelijkse planning, studiedienst en organisa-tie, bv. als ploegbaas of manager.

TOEK

OMST?

Page 74: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

72

Page 75: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DOMEIN EXACTE WETENSCHAPPENModerne talen-wetenschappen ASOWetenschappen-wiskunde ASO

DOMEIN HANDELSWETENSCHAPPENEconomie-moderne talen ASOEconomie-wiskunde ASO

DOMEIN LATIJNLatijn-moderne talen ASOLatijn-wetenschappen ASOLatijn-wiskunde ASO

DOMEIN SOCIALE WETENSCHAPPENHumane wetenschappen ASO

DER

DEGRAAD

DOMEIN EXACT

E WETENSCH

APPEN

Wetenschap

penASO

DOMEIN HAND

ELSWETENSC

HAPPEN

Economie ASO

DOMEIN LATIJN

LatijnASO

DOMEIN SOCIA

LE WETENSC

HAPPEN

Humane weten

schappen

ASO

TWEE

DEGRAAD

73studieaanbod 2014-2015

Page 76: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

74 studieaanbod 2014-2015

WAAR VIND JE ONZE TWEEDE & DERDE GRAAD?

Heilig-Grafinstituut (HGI)

Kloosterstraat 9, 3740 Bilzen089 41 32 01

[email protected] • www.hgi-bilzen.be

directeur: Jean D’huys • adjunct-directeur: Marianne Sohl

Even voorstellen ... onze schoolWanneer je er na de eerste graad voor kiest om je studies binnen het ASOvoort te zetten, kom je binnen onze scholengemeenschap terecht in hetHeilig-Grafinstituut.In de tweede graad kan je kiezen uit 4 studierichtingen: economie, humanewetenschappen, Latijn en wetenschappen. Het advies op het einde van hettweede jaar en het overleg met onze leerkrachten bij de inschrijving moetenje helpen om een goede keuze te maken.Na het vierde jaar splitsen de meeste studierichtingen zich verder op in com-binaties met meer wiskunde, moderne talen of wetenschappen.We zouden graag willen dat je je thuis voelt op onze school en dat we samende best mogelijke resultaten bereiken. Ons onderwijsproject beschrijft welkonze doelstellingen zijn en op welke manier we dat willen verwezenlijken.

Goed mens in de moderne samenlevingWederzijds respect, beleefdheid en correct taalgebruik zijn voor ons essen-tieel om je goed voor te bereiden op het samenleven in de maatschappij. Wewillen je vormen tot een weerbare jongere o.a. door je kritisch te lerenomgaan met de media, door actief mee te werken in projecten,...

Christelijk karakterVia de lessen godsdienst, bezinningsdagen, gebeds- en eucharistievieringenverdiepen we ons in de opvattingen van het Christendom. We stimulerenactieve geloofsbeleving door deelname aan initiatieven voor het goede doel.

Page 77: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

75studieaanbod 2014-2015

Leren van studievaardigheden is een procesStuderen kan je niet zomaar; je moet het geleidelijk aan leren; het is eenproces. We leren je in de loop van je studies hoe je kennis en vaardighedenmoet verwerven. Aanvankelijk word je nog sterk gestuurd in het leerproces;later word je door de leerkracht gecoacht naar een steeds grotere zelfstan-digheid.

Ordelijke, nette en gezonde schoolStuderen doe je best in een aangename omgeving. We dagen je uit om samenmet ons de school en de schoolomgeving in te richten, te blijven verzorgeno.a. door respect op te brengen voor gebouwen en materiaal.Om een gezonde leeromgeving te bereiken schenken we ook aandacht aan jeveiligheid op school en onderweg, aan evenwichtige voeding en sport.

Profilering van de studierichtingenElke studierichting heeft een eigen karakter. Daarom is het belangrijk dat jevan bij de start een goede keuze maakt.Binnen de richtingvakken wordt er ruimte gemaakt voor verdieping, zelfstu-die, extra-murosactiviteiten en projectwerk.

Thuis voelen op schoolJe voelt je gemakkelijker thuis op school wanneer je samen met ons hetbeleid bepaalt. Je kan dat via de schoolraad, leerlingenraad en diverse werk-groepen.We bieden je de gelegenheid om initiatief te nemen en je verantwoordelijk-heid op te nemen.

Voorbereiden op hoger onderwijsEen grondige basiskennis en vaardigheden als kritische zin, een onderzoe-kende houding, omgang met moderne leermiddelen en sociale zin zijnbelangrijk voor je slaagkansen in het hoger onderwijs.Door te streven naar een zo goed mogelijk resultaat en door met zorg endoorzetting te werken aan opgelegde taken vergroot je je slaagkansen in hethoger onderwijs.

Vorming: zo breed mogelijkDoor een grote diversiteit aan activiteiten zoals studiereizen, seminaries,schoolprojecten, stadsbezoeken en culturele uitstappen willen we je vor-ming zo breed mogelijk maken.

Page 78: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

76

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

Page 79: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DOMEIN CREATIVITEITHaarzorg BSOHaarstilist (7de jaar) BSO

DOMEIN EXACTE WETENSCHAPPENTechniek-wetenschappen TSO

DOMEIN HANDELSWETENSCHAPPENAccountancy & IT (Boekhouden-Inf.) TSOBusiness education (Handel) TSOOffice & logistics (Kantoor) BSOKantooradministratie en gegevensbeheer(7de jaar) BSO

DOMEIN SOCIALE WETENSCHAPPENSociale en technische wetenschappen TSOVerzorging BSO

DER

DEGRAAD

DOMEIN CREAT

IVITEIT

Haarzorg BSO

DOMEIN EXACT

E WETENSCH

APPEN

Techniek-we

tenschappen

TSO

DOMEIN HAND

ELSWETENSC

HAPPEN

Business edu

cation(Hand

el) TSO

Officeassista

nt (Kantoor)

BSO

DOMEIN SOCIA

LE WETENSC

HAPPEN

Sociale en techn

ischewet.

TSO

Verzorging-v

oedingBSOTW

EEDEGRAAD

77studieaanbod 2014-2015

Page 80: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

78 studieaanbod 2014-2015

WAAR VIND JE ONZE TWEEDE & DERDE GRAAD?

Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs (IKSO)

Dorpsstraat 18 en 56, 3730 Hoeselt089 41 44 24

[email protected] • www.ikso-hoeselt.be

directeur: Christel Thijs • adjunct-directeur: Liliane Vanleeuw

Even voorstellen ...De school als leefgemeenschap

De school staat open voor communicatieVoor ouders, leerlingen, directie en personeel zijn er geen drempels omelkaar in een gesprek te ontmoeten. Deze keuze voor openheid en toegan-kelijkheid impliceert respectvolle en vriendelijke omgangsvormen. Veel vanonze leerlingen komen via stages, integrale opdrachten, het werken aan degeïntegreerde proef (GIP), bedrijfsbezoeken... in contact met de arbeidswe-reld. In overleg treden met al deze partijen zorgt ervoor dat we weten water leeft en wat er gevraagd wordt op de werkvloer. Zo kunnen we inspelenop de noden en onze leerlingen goed voorbereiden. Onze leerlingen krijgende kans om via de leerlingenraad en het systeem van klasverantwoordelijkenverantwoordelijkheid op te nemen en initiatieven te ontwikkelen. Hierdoorkunnen zij zich extra trainen in sociale vaardigheden, vergadertechnieken,spreekvaardigheid...

Christelijk geïnspireerde schoolOnze school wil jonge mensen leren om in deze wereld te leven vanuit eengroeiend waardebesef dat zijn oorsprong vindt in een christelijke inspiratie.De leerlingen ervaren dat dienstbaarheid in al haar vormen bijdraagt tot hetgeluk van iedereen. Ons handelen en samenleven heeft een christelijk fun-dament. Als dusdanig willen wij als school ook naar buiten treden: ver-draagzaam jegens iedereen ongeacht nationaliteit, levensbeschouwing...Iedereen wordt uitgenodigd om samen te werken en school te maken in soli-dariteit door deelname aan vieringen, bezinningen, en acties zoalsBroederlijk Delen, Welzijnszorg...

Page 81: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

79studieaanbod 2014-2015

Een gezonde, veilige schoolVeiligheid, hygiëne, orde en zorg voor de natuur zijn voor onze school ergbelangrijk. Daarom besteden wij veel aandacht aan de ergonomische hou-ding van de leerlingen in leer- en werksituaties, het zorgzaam omgaan metmaterialen, een kritische houding aannemen t.o.v. ongezonde gewoontes engedrag zoals roken, alcoholgebruik, druggebruik...

Een zorgende schoolOns schoolteam verbreedt voortdurend zijn inspanningen naar alle leerlingentoe, rekening houdend met hun verscheidenheid qua sociale herkomst, cul-turele en religieuze achtergrond, intellectuele capaciteiten en gezondheid.We hechten hierbij veel belang aan remediëring en psychosociale begelei-ding. We zien onze jongeren graag groeien tot zelfstandige mensen met eenpositief zelfbeeld en via ons goed uitgebouwd systeem van leerlingbegelei-ding trachten we de jongeren te helpen op hun weg naar volwassenheid.

De school als leergemeenschapWat beogen we als TSO-BSO-school?De maatschappij stelt steeds hogere eisen aan deze sectoren. De jongvol-wassenen moeten dan ook beschikken over een grote dosis kennis en vaar-digheden, flexibiliteit, creativiteit en zelfstandigheid, teamspirit en commu-nicatievermogen. Aan deze grondhoudingen moet degelijk gewerkt wordenin de technische en beroepsvorming. Wij bieden een kwalitatieve opleidingwaarin leerlingen hun eigen mogelijkheden en talenten leren ontwikkelen.

Professionele vormingProfessionele vorming rendeert, als ze gedragen wordt door enthousiasteleraars die hun vakbekwaamheid vergroten door overleg en nascholing en diezich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.In het TSO staan de theoretische en technische vorming centraal. De leer-ling moet niet alleen het nodige inzicht hebben, maar ook de techniekenkunnen toepassen.In het BSO helpt de theoretische kennis de leerling de praktijk begrijpen enbeheersen. De beroepsgerichte vorming die in de 2de graad start, heeft totdoel de leerling concreet op het beroepsleven voor te bereiden.Voor de technische en praktische vakken beschikt de school over degelijkuitgeruste vaklokalen en een ruim aanbod aan stageplaatsen. We werken aande integratie van ICT, we passen verschillende didactische werkvormen toeen hebben oog voor de kennis, vaardigheden en attitudes die passen bij hetprofiel van de studierichting.

Brede algemene vormingIn het TSO beogen we een ruimere algemene vorming dan in het BSO. Dealgemene vorming wordt aangeboden in de algemene vakken en versterktmet studiereizen in binnen- en buitenland, bedrijfsbezoeken, uitwisselings-projecten, projectdagen, film- en theatervoorstellingen...

Page 82: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

80

Scholengem

eenschap

Sint-Jozef

Page 83: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

DOMEIN TECHNOLOGISCHE WETENSCHAPPENCentrale verwarming en sanitaire installaties BSOElektrische installaties BSOElektromechanica TSOElektrische installatietechnieken TSOIndustriële wetenschappen TSOKoel- & warmtechnieken TSOMechanische vormgevingstechnieken TSO*Stuur- en beveiligingstechnieken Se-n-SeIndustriële warmtetechnieken Se-n-SeIndustriële elektriciteit (7de jaar) BSOVerwarmingsinstallaties (7de jaar) BSO

DER

DEGRAAD

81studieaanbod 2014-2015

DOMEIN TECHN

OLOGISCHE

WETENSCHAP

PEN

Basismechan

ica BSO

Elektrische

installaties

BSO

Elektrotechn

iekenTSO

Industriële weten

schappen

TSO

Mechanische

technieken

TSO

TWEE

DEGRAAD

*De

stud

ieric

htingMecha

nische

vorm

geving

stechn

iekenwordt

afge

bouw

d.Va

naf1septem

ber20

15wordt

alleen

hettw

eede

leerjaar

dede

rdegraadaang

ebod

en.

Page 84: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

WAAR VIND JE ONZE TWEEDE & DERDE GRAAD?

Technisch Instituut Sint-Jozef (TISJ)

Wijerstraat 28, 3740 Bilzen089 41 17 60

[email protected] • www.tisj.be

directeur: André Vandoren • directeur: Edgard Voets

Even voorstellen ... onze schoolHet Technisch Instituut Sint-Jozef is een school die een brede waaier vanleerlingen aanspreekt: van de knappe wiskundekoppen op IW tot de handi-ge harry’s in de beroepsklassen. Voor elk van hen biedt onze school de juis-te uitdagingen.

In de tweede graad kan je terecht in Industriële Wetenschappen, in tweepraktisch-technische richtingen (Elektrotechnieken en Mechanische technie-ken) en in twee beroepsafdelingen (Basismechanica en ElektrischeInstallaties). Na het vierde jaar wordt dat aanbod nog breder met daarbo-venop nog twee specialisatiejaren en twee Sense-richtingen. Keuze genoegdus voor wie zijn gading zoekt in de industrieel-technologische weten-schappen.

Een katholieke schoolWij zijn een katholieke school met een rijke traditie (al meer dan honderd-vijftien jaar een begrip in Bilzen, al bijna 60 jaar nijverheidstechnischonderwijs). Dat betekent dat we ons dagelijks engageren om onze leerlingende evangelische waarden door te geven. Je merkt dat onder andere aan dedagelijkse aandacht voor het gebed maar ook aan de vieringen, de bezin-ningsmomenten, de vormingsdagen en de vastenactiviteiten.

Een broederschoolDaarnaast zijn wij een school van de Broeders van de Christelijke Scholen.Dat wil zeggen dat ons opvoedingswerk gebaseerd is op de principes van destichter van de broederorde, Jan Baptist de La Salle. De vijf basisstellingenvoor een Lasalliaanse school zijn: het geloof als fundamentele inspiratie-bron, leerlinggerichtheid, kansen geven, open kijk en participa-tie/associatie.

82 studieaanbod 2014-2015

Page 85: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

83studieaanbod 2014-2015

Een nijverheidstechnische schoolTen slotte zijn we een technische school met, zoals gezegd, een studieaan-bod voor elk soort leerling. Wij zorgen m.a.w. voor aangepast onderwijs metaandacht voor de mogelijkheden van elk kind.

Op deze fundamenten is onze school gebouwd. Wij vertaalden dat in drieconcrete aandachtspunten:OpvangenElke nieuwe leerling wordt vanaf het eerste moment goed opgevangen.Tijdens de eerste dagen maakt hij op een vlotte manier kennis met zijn klas-genoten, de leerkrachten, de school en de schoolomgeving. Er is veel aan-dacht voor begeleiding en uitleg bij de nieuwe praktische afspraken.Voor een leerling met problemen (thuissituatie, houding, studie…) is deklassenleraar de eerste vertrouwensfiguur om hulp te vragen. Uiteraard kanhij ook terecht bij de coördinatoren of de directeur. Bovendien is er een celleerlingenbegeleiding die samenwerkt met het CLB.Heel belangrijk is een goed contact met de ouders. Dat gebeurt vrij inten-sief via de schoolagenda, de rapporten en de oudercontacten; maar als hetnodig is ook via een telefoontje of een huisbezoek.OpvoedenOrde en tucht staan hoog in ons vaandel. Duidelijke afspraken dragen bij toteen gemoedelijke omgangssfeer. Pestgedrag wordt onmiddellijk aangepakten loopt het al eens mis dan werken we met een leerlingvolgsysteem datnieuwe kansen kan bieden.Onze school doet niet alleen aan kennisoverdracht, de totale persoonlijkheidwordt ontwikkeld. Dat gebeurt via pastorale activiteiten, culturele uitstap-pen, studiereizen, stadsbezoeken, themadagen, middagactiviteiten en sport-competities. Voor de creatievelingen is er de schoolkrant en het schoolor-kest. Bovendien krijgen de leerlingen inspraak in allerlei schoolse materiesvia de leerlingenraad.In allerlei projecten en themalessen leren onze leerlingen omgaan met eigengevoelens, met leeftijdsgenoten en met moderne maatschappelijke proble-men. Op een creatieve manier wordt er dan gewerkt aan de sociale vaardig-heden, wat moet leiden tot weerbaarheid en kritisch denken.OpleidenOnze leerlingengroepen hebben specifieke noden en de pedagogische aan-pak in een technische school is daarop afgestemd. Ook de evaluatie moetrekening houden met de mogelijkheden van de leerlingen. Dat vereist van deleerkrachten nauwgezet overleg in vakgroepen en een voortdurende nascho-ling.In de opleiding staat kwaliteit voorop. Niet alleen de theoretische kennis isbelangrijk, ook de praktische bekwaamheid en attitudes zoals aandacht voorveiligheid en netheid worden aangeleerd. Daardoor hebben onze afgestu-deerden goede kansen in het hoger onderwijs en de bedrijfswereld.Onze school hecht ook veel belang aan studiebegeleiding en daarbij staanleren leren, studieplanning en studievaardigheden centraal. Er is bovendienspeciale aandacht voor leerlingen met leerproblemen.

Page 86: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

84 studieaanbod 2014-2015

Openschooldagen en infomomenten

OPENSCHOOLDAG & INFOMOMENTHEILIG-GRAFINSTITUUT

INSTITUUT VOOR KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS

WOENSDAG 7 MEI 2014 • 17.00 - 21.00 uur

OPENSCHOOLDAGTECHNISCH INSTITUUT SINT-JOZEF

ZONDAG 18 mei 2014 • 14.00-18.00 uur

InschrijvenElke leerling heeft recht op een inschrijving in de school van zijn keuze, rekening houdend methet onderwijsaanbod van de school. De leerlingen worden chronologisch ingeschreven.Hoe vroeger je inschrijft, hoe beter! Doe dat in elk geval vóór 11 juli!

De inschrijvingen voor het derde t/m zevende jaar starten vanaf 22 april 2014.Inschrijven kan tijdens de schooluren of op afspraak in:• Heilig-Grafinstituut, Kloosterstraat 9, 3740 Bilzen• Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs, Dorpsstraat 18, 3730 Hoeselt• Technisch Instituut Sint-Jozef, Wijerstraat 28, 3740 Bilzen

Inschrijven tijdens de openschooldagen:• Heilig-Grafinstituut: woensdag 7 mei 2014 van 17.00 tot 21.00 uur• Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs: woensdag 7 mei 2014 van 17.00 tot 21.00 uur• Technisch Instituut Sint-Jozef: zondag 18 mei 2014 van 14.00 tot 18.00 uur

Extra inschrijfmoment:Inschrijfzaterdag: 28 juni 2014, van 10.00 tot 16.00 uur• Heilig-Grafinstituut, Kloosterstraat 9, 3740 Bilzen• Instituut voor Katholiek Secundair Onderwijs, Dorpsstraat 18, 3730 Hoeselt• Technisch Instituut Sint-Jozef, Wijerstraat 28, 3740 Bilzen

Inschrijven kan ook tijdens...de zomervakantie: iedere weekdag van 10.00 tot 16.00 uurDE SCHOLEN ZIJN GESLOTEN VAN 11 JULI T/M 18 AUGUSTUSME

Page 87: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015
Page 88: Studieaanbod bovenbouw 2014-2015

www.sg-sintjozef.bevzw KSO Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt, Winterstraat 12, 3740 Bilzen