Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

8
E I G E N Z I N N I G http://studentenraad.vub.ac.be | [email protected] 1 Het nieuwe academiejaar is van start gegaan en dus ook een nieuw werkingsjaar voor de Studentenraad Vrije Universiteit Brussel. De Studentenraad is een belangrijke speler in het beleid van onze universiteit en is dé belangrijkste speler voor wat betreft de vertegenwoordiging van de studenten aan de Vrije Universiteit Brussel. Studentenvertegenwoordigers vertolken dan ook de mening van de studenten in alles wat student- en studiegerelateerd is. Onze universiteit kent een traditie van uitgebreide studenteninspraak tot op de hoogste niveaus, met onder andere 8 verkiesbare plaatsen in zowel de Raad van Bestuur als de Onderwijsraad. Deze opportuniteit is niet vanzelfsprekend en verdient het om ieder jaar opnieuw te worden verzilverd. Thomas Paine, vrijheidsfilosoof, intellectueel en vrijdenker wist het belang van (het recht op) representatie foutloos te benadrukken: “The right of voting for representation is the primary right by which other rights are protected”. Het unieke medebestuurmodel aan de Vrije Universiteit Brussel komt niet alleen tegemoet aan de gedachte van Thomas Paine, het reikt bovendien ook verder dan de studenten- vertegenwoordiging aan alle andere Vlaamse universiteiten waar overleg, en niet medebestuur, centraal staat. De Studentenraad Vrije Universiteit Brussel ziet studeren aan de universiteit veel breder dan enkel het behalen van een diploma. De medestudent die zijn jaren op onze campus optimaal invult kan niet anders dan onze leuze onderschrijven: non scholae, sed vitae; niet voor de school, maar voor het leven. Een nieuw jaar studentenvertegenwoordiging Bekende Alumni Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010 Non scholae, sed vitae Ischa Lambrechts is voorzitter van de Studentenraad Vrije Universiteit Brussel. Enkele vragen aan Yves Desmet, p.2 Wie is wie in de Studentenraad? Organogram: p.3 Café-Rapport De Studentenraad verkent de buurt: p.4 Vertegenwoordiging: wie wat waar(in)? Overzicht: p.5 Verder: De tofste faculteit (deel 1): p.7 Faculteiten ES, LK, LW en RC The Great Return: p.8

description

Tweemaandelijkse infobrochure van de Studentenraad Vrije Universiteit Brussel, 1e editie oktober 2010

Transcript of Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

Page 1: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

E I G E N Z I N N I G

http://studentenraad.vub.ac.be | [email protected] 1

Het nieuwe academiejaar is van start gegaan en dus ook een nieuw werkingsjaar voor de Studentenraad Vrije Universiteit Brussel. De Studentenraad is een belangrijke speler in het beleid van onze universiteit en is dé belangrijkste speler voor wat betreft de vertegenwoordiging van de studenten aan de Vrije Universiteit Brussel.Studentenvertegenwoordigers vertolken dan ook de mening van de studenten in alles wat student- en studiegerelateerd is.

Onze universiteit kent een traditie van uitgebreide studenteninspraak tot op de hoogste niveaus, met onder andere 8 verkiesbare plaatsen in zowel de Raad van Bestuur als

de Onderwijsraad. Deze opportuniteit is niet vanzelfsprekend en verdient het om ieder jaar opnieuw te worden verzilverd. Thomas Paine, vrijheidsfilosoof, intellectueel en vrijdenker wist het belang van (het recht op) representatie foutloos te benadrukken: “The right of voting for representation is the primary right by which other rights are protected”. Het unieke medebestuurmodel aan de Vrije Universiteit Brussel komt niet alleen tegemoet aan de gedachte van Thomas Paine,

het reikt bovendien ook verder dan de studenten-vertegenwoordiging aan alle andere Vlaamse universiteiten waar overleg, en niet medebestuur, centraal staat. De Studentenraad Vrije Universiteit Brussel ziet studeren aan de universiteit veel breder dan enkel het behalen van een diploma. De medestudent die zijn jaren op onze campus optimaal invult kan niet anders dan onze leuze onderschrijven: non scholae, sed vitae; niet voor de school, maar voor het leven.

Een nieuw jaar studentenvertegenwoordiging

Bekende Alumni

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

N o n s c h o l a e , s e d v i t a e

Ischa Lambrechts is voorzitter vande Studentenraad Vrije Universiteit Brussel.

Enkele vragen aan Yves Desmet, p.2

Wie is wie in de Studentenraad?Organogram: p.3

Café-RapportDe Studentenraad verkent de buurt: p.4

Vertegenwoordiging: wie wat waar(in)?Overzicht: p.5

Verder:

De tofste faculteit (deel 1): p.7Faculteiten ES, LK, LW en RC

The Great Return: p.8

Page 2: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

Non scholae, sed vitae | Studentenraad Vrije Universiteit Brussel 2

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

Bekende Alumni (1): journalist Yves Desmet

Wat heb je gestudeerd aan de VUB (en waarom net die keuze)?

Communicatiewetenschappen 1977-1981. Omdat de ambitie toen al was in de journalistiek terecht te komen, de VUB het meest bij mijn levensbeschouwing aansloot en bovendien destijds de enige univ was die een volledige licentie communicatie aanbood.

Wat is je leukste/strafste/beklijvendste VUB herinnering?

Tijdens de staking tegen de 10.000 frank inschrijvingsgeld maakte ik deel uit van het vliegend piket, dat de lessen verstoorde van proffen die niet aan de staking wilden meedoen. Met één daarvan, een man die ik van haar noch pluim kende, kwam het tot een hoogoplopende scheldpartij. Ik

was de man vergeten, tot ik in de tweede helft van het jaar op de eerste rij ging zitten voor het eerste college van 'Inleiding tot het Recht'. Ik had door de grond kunnen zakken toen dezelfde prof binnenkwam, en mij een brede glimlach van herkenning toewierp. Ik ben zelden met meer stress naar een examen gegaan, maar ook nooit beter voorbereid. Toen hij zei dat wanneer ik het schelden afleerde, mogelijk een goede advocaat zou kunnen worden en me een 17 gaf, is het toch nog goed gekomen tussen ons. Paul De Vroede is jammer genoeg in maart van dit jaar overleden.

Was je actief in de studentenvertegenwoordiging of andere aspecten van het verenigingsleven?

Ik ben gedoopt tijdens een ceremonie waar voor die tijd legendarisch veel bloot bij te pas kwam, en ik was nogal actief in het studentenprotest tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Toen hebben we ooit het rectoraat bezet en de hele papierwinkel daar door de vensters naar buiten gegooid, wat, besef ik nu, niet erg netjes was. Toen heb ik ook geleerd hoe je kan wegrollen van een chargerende rijkswachter te paard.

Miste je wel eens een les?

Ik beken wel eens opgehouden te zijn door een partijtje kaarten in De Confrater. Zelfs redelijk veel, nu ik erover nadenk.

Yves Desmet is journalist bij De Morgen sinds 1984:

•Algemeen hoofdredacteur (‘94-’01)•Politiek hoofdredacteur (‘01-’06).

Hij werkte ook enkele jaren voor Humo (’91-’94) en is regelmatig te zien op VTM.

Thomas Donnez studeert Rechten en is verkozen voor de Raad van Bestuur. In '09-'10 was hij voorzitter van de STR.

Interview door

Elke editie gaan we op zoek naar een interessante VUB-alumnus en schotelen we hem/haar enkele vragen voor.

Page 3: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

3 Studentenraad Vrije Universiteit Brussel | Non scholae, sed vitae

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

Wie is wie in de Studentenraad?

Liesbet Van Gysegem is vice-voorzitter Onderwijs. Dit betekent dat zij samen met haar werkgroep instaat voor alles wat onderwijsgerelateerd is; zo ook op Vlaams niveau binnen de relatie VUB-VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten).

Ruben ClaesenZetelt in de StudentenraadStudie: Rechten

Tijn EerdekensZetelt in de StudentenraadStudie: Geschiedenis

Nigar KahyaZetelt in de StudentenraadStudie: Rechten

Sam MassaZetelt in de Raad van Bestuur Studie: Bio-ingenieurswet.: cel- en genbiotechnologie

Merel RoelantsZetelt in de Raad van BestuurStudie: Biomedische wetenschappen

Reinert RouxZetelt in de OnderwijsraadStudie: Computerwetenschappen

Antoine StruelensZetelt in de StudentenraadStudie: Kunstwetenschappen en Archeologie

Jan De Messemaeker is vice-voorzitter Communicatie. Hij probeert je optimaal op de hoogte te houden van alle weetjes over de Studentenraad. Dit doet hij met een achtergrond in marketing en met volgende creatieve werkgroep:

Nils CallensZetelt in de StudentenraadStudie: Kunstwetenschappen en Archeologie

Thomas CosynsZetelt in de StudentenraadStudie: Ingenieurswetenschappen: werktuigkunde en -elektrotechniek

Maxiem DevosZetelt in de StudentenraadStudie: Rechten

Thomas DonnezZetelt in de Raad van Bestuur Studie: Rechten

Mathias RensPlaatsvervanger StudentenraadStudie: Rechten

Jeremy ScheppersZetelt in de Raad van Bestuur Studie: Politieke Wetenschappen

Ischa Lambrechts is voorzitter van de Studentenraad en leidt daarmee de vertegenwoordiging van zijn medestudenten in het beleid van de Vrije Universiteit Brussel. Dit doet hij met volgend gemotiveerd team:

Laurens Teirlinck is vice-voorzitter Interne Werking. Hij zorgt voor een vlotte werking zodat de STRaadsleden zich steeds ten volle kunnen inzetten voor de kern van de zaak: de vertegenwoordiging van jou en je medestudenten.

Plaatsvervangers:Asma Essiaf, Lodewijk Janssen, Jiri Keirsse, Karen Verhasselt, Stefaan Verhulst, Kevin Verbelen, Rik Vanmechelen, Neal Michiels

Page 4: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

Non scholae, sed vitae | Studentenraad Vrije Universiteit Brussel 4

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

Het Café-Rapport

Luigi’s is een café wiens naam je niet kan uitspreken zonder in dezelfde adem Marc toe te voegen; Marc is dan ook dé legendarische café-baas die op zijn gevorderde leeftijd nog elke student onder tafel drinkt bij hoger lager en als DJ kan doorgaan op de grotere TD’s. Hoewel Luigi’s zeker het kleinste café is rond de VUB, is het zeker ook het meest drukbezette. Een recordaantal studentenverenigingen hebben er hun toelaat gevonden, wat bij een volle keet leidt tot de vorming van de o zo vertrouwde gang.

Confi is een bruine kroeg waar 4 kringen thuis zijn en waar je zeker en vast op de tafels en tonnen zult dansen op één van de beruchte TD’s die je er zult meemaken. Stijn biedt een zeer grote waaier aan speciale bieren aan, waardoor je jouw kennis van de Belgische gastronomie zal kunnen uitbreiden.Al ben je geen café-ganger: ga toch sowieso minstens één maal in je studentencarrière de “Confi” binnen om de prachtige muur te bezichtigen waar een concentraat historische studentenfolklore tentoongesteld wordt.

De jongste van de studentencafé’s is net van eigenaar veranderd en sympathieke Siké zal je altijd (zeer) vriendelijk onthalen! De vrouwen zullen de specialiteit van het huis appreciëren, met name cocktails, evenzeer als de blonde shaker.

De Parenthèse is een typisch Brussels bruin café met zijn typerende fauna en flora; de ene dag kan je door een doorwinterd stamgast worden overtuigd om mee op avontuur te gaan in de marollen, om dan de andere dag midden in een feestje/cantus van een hoop gedoopte studenten te belanden zonder dat Marie, de gastvrouw, maar enige twijfel heeft over hoe normaal haar zaakje loopt. Al bij al is het zeker niet the place to be om in een studentensfeer te belanden maar het is zeker een aanrader om écht lokaal te gaan en het goedkoopste bier in de buurt van het station Etterbeek te proeven.

Volgende editie: het Resto-Rapport.Input is welkom via [email protected]!

Luigi’s Draftbar

La Parenthèse

Confrater

In deze vaste rubriek gaan we steeds een kijkje nemen in de buurt rond de Vrije Universiteit Brussel. In deze eerste editie vind je een korte beschrijving bij 5 essentiële café's nabij de campus Etterbeek.

Page 5: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

5 Studentenraad Vrije Universiteit Brussel | Non scholae, sed vitae

Last but not least is er de Gauguin. Hoewel onze vrienden van de ULB niet echt een café cultuur hebben zoals we die op de VUB kennen, hoeft de Gauguin samen met Bistouille niet onder te doen. Wanneer onze franstalige companen toch een stap in de wildernis wagen vinden ze in dit café weer rust en gerstennat, een ronde bar, redelijk wat ruimte. Dit in combinatie met de specialiteit van het huis, ‘la bombe’, zorgt voor onvergetelijke of juist snel vergeten avonden voor degenen die er tot in de late uurtjes al zijn gebleven.

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

Het Café-Rapport - vervolg

Gauguin

Studentenvertegenwoordiging aan de VUB: wie, wat, waar(in)

Als student van de Vrije Universiteit Brussel bepaal jij mee het beleid van de universiteit. Als studentenvertegenwoordiger in diverse raden en besturen, en door deel ten nemen aan de onderwijsevaluaties, kan je een directe impact hebben op het beleid. In de onderwijsevaluaties wordt naar jouw mening gevraagd over de inhoud van de colleges, de kwaliteit van het cursusmateriaal en de onderwijscapaciteiten van de docent. Dit blijft natuurlijk anoniem en gebeurt via internet.

Reeds sinds de oprichting van de Vrije Universiteit Brussel hebben de studenten mee het beleid gevoerd over de sociale voorzieningen. Deze studentenvertegenwoordigers worden jaarlijks verkozen door de gehele universitaire studentengemeenschap. De verkozen studentenvertegenwoordigers zetelen in de Studentenraad en zorgen er zo voor dat de voorzieningen op rechtvaardige manier ten dienste van alle studenten staan. Een echt

Camille Mommer is afgestudeerd studente Bio-ingenieurswetenschappen en was vorig jaar vice-voorzitter van de Studentenraad.

Geschreven door

Jeremy Scheppers is verkozen voor de Raad van Bestuuren studeert Politieke Wetenschappen.

Geschreven door

Voor meer info zoals de locaties, opinies van je medestudenten en een aanvullende lijst café's: http://esplanade.vub.ac.be

Page 6: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

Non scholae, sed vitae | Studentenraad Vrije Universiteit Brussel 6

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

Studentenvertegenwoordiging aan de VUB: wie, wat, waar(in) - vervolg

democratische universiteit moet immers elke student een gepaste ondersteuning bieden. Deelnemen aan de raden en besturen vraagt van de betrokken studenten wel meer inzet en engagement maar daartegenover staat dat je als student persoonlijk en rechtstreeks bijdraagt tot een opleiding met kwaliteitsvolle inhoud.

Dit is het allerhoogste bestuursorgaan van onze universiteit. Dit orgaan heeft verschillende commissies en buigt zich over het beleid, de begroting, onderwijs, onderzoek… .Als studentenfractie zijn we met acht leden goed vertegenwoordigd: 1 op de 6 leden van de Raad is student! We hebben eveneens een effectieve afvaardiging in de verschillende beleidscommissies rond het strategisch beleid, de begroting, onderzoek, ... .

In de Onderwijsraad van de Vrije Universiteit Brussel worden, onder voorzitterschap van de Vice-rector Onderwijs, alle onderwijsgerelateerde materies besproken. De studenten in deze Raad hebben de belangrijkste opdracht om één van de essentiële taken van de

Raad van Bestuur

universiteit -onderwijs- te coördineren en de nodige bijsturingen in verband met opleidingen, reglementen, onderwijsfaciliteiten, ... te bewerkstelligen.

Ook binnen je faculteit kan je als student je stem laten horen! De structuur van je opleiding, de opstelling van de lessen- en examenroosters en vele andere aspecten van je studietraject komen aan bod in de faculteitsraad, opleidingsraad, e.d.

Elke faculteit is anders georganiseerd maar allen hebben ze studentafgevaardigden in deze raden en commissies. De meeste van deze afgevaardigden worden aan het begin van het academiejaar aangeduid. Al moeten we hier als studentenraad wel dringend wat meer transparantie en uniformiteit beginnen eisen.Aarzel dus zeker niet om je te informeren bij je faculteitssecretariaat en je kandidaat te stellen voor deze functies. Je kan heel wat betekenen voor je (toekomstige) medestudenten.

Uiteraard staat de Studentenraad je hier met raad en daad bij. Stuur al je vragen gerust door naar [email protected].

Onderwijsraad

Geschreven door

Laurens Teirlinck is vice-voorzitter Interne Werking van de Studentenraad en zetelt in de Raad van Bestuur. Hij studeert Ingenieurswetenschappen.

Facultaire Vertegenwoordiging

Page 7: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

7 Studentenraad Vrije Universiteit Brussel | Non scholae, sed vitae

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

De tofste faculteit - Deel 1

Ken jij de andere faculteiten aan de Vrije Universeit Brussel? Leer ze hier kennen... op een redelijk eigenzinnige manier. In deel 1 van dit dossier geven alvast 4 studenten hun mening over hun faculteit.

De faculteit Recht en Criminologie bestaat uit mensen die houden van stoffige boeken,

onverstaanbare wetteksten en onversneden macht. Niet voor niets vormen onze alumni de wetgevende, uitvoerende, rechterlijke én strafuitvoerende macht van ons landje - of wat daar nog van over blijft. De geesten van zij die er rond dwalen zijn conservatief en behoudsgezind, ze houden van starre teksten en krijgen het helemaal warm van kille gevangenissen. Maar kijk daar even door, en denk vooral aan je eigen belang. Want wie staat er voor je klaar wanneer je betrapt wordt met een halve zak groene kruiden van twijfelachtige afkomst, of verrast wordt tijdens een uit de hand gelopen feestje op een Thaise hotelkamer? Juist ja, wij. Zonder ons heb jij geen fun. Dat móet ons wel leuk maken, toch?Door Milena Van Duppen, studente Rechten.

Onze faculteit is de tofste, alleen maar al omdat geen enkele andere faculteit een decaan kan

voorleggen die uitgenodigd werd om aan De Slimste Mens mee te doen. Niet dat we zijn ondeugdelijke naaktloperij van weleer kunnen smaken; het feit dat de schalkse man een autoriteit is in zijn vakgebied en tot Vlaanderens rijtje van Bekende Intellectuelen hoort, zegt immers veel over onze faculteit. Hij belichaamt en vertegenwoordigt een VUB-faculteit die borg staat voor een ongewisse stroom van geïnspireerde, gevatte, hardnekkige, olijke, en vastberaden studenten die in hun ongebreidelde overtuiging hun capaciteiten ten volle zullen benutten om in zijn voetsporen te treden. Een iemand die dit alvast met succes deed is zijn huidige opvolger, dhr. Van De Craen.Door Bram Coelus, student Communicatiewetenschappen.

Zonder schroom kan van de faculteit ES worden gesteld dat zij elk jaar weer een generatie leiders

aflevert. Niettegenstaande de sporadische politieke crisis of marktcrash, zou de wereld niet ver staan zonder haar politieke en economische strategen. Zij worden op hun beurt perfect aangevuld

door hun faculteitsgenoten, de sociologen, die hen de gepaste insights kunnen geven over mens en maatschappij. Wij concluderen dan ook graag met 2 toffe woorden: puppet masters.Door Stijn De Beukelaer, student Toegepaste Economische Wetenschappen.

In onze kille maatschappij zijn LO’ers en Kiné’ers gegeerd om hun sociale en energiekekwaliteiten. Deze

eigenschappen zijn een product van het dagelijks menselijk contact, tijdens de lessen en stages, tussen studenten en proffen aan onze kleine faculteit. Dit alles bijeen geplakt door de Mesacosa-clash van uitbundige feesten.Het Mesacosa-gevoel is groter dan de kring of de faculteit: het is één grote familie van LO en Kiné-studenten, ook tot ver na de studies. Zo zullen vele alumni hun bestofte klak en herinneringen bovenhalen op het 50-jarig jubileum van de Faculteit LK & de Kring.Door Bart Geelen, student Lichamelijke Opvoeding.

Stem nu op je favoriete tekstje én je favoriete faculteit:http://esplanade.vub.ac.be

RC

LW

ES

LK

Page 8: Studentenraad VUB - Non Scholae Sed Vitae: oktober 2010

Non scholae, sed vitae | Studentenraad Vrije Universiteit Brussel 8

Tweemaandelijkse infobrochure Editie n° 1 - Oktober 2010

De terugkeer van de online Esplanade

Sandra Kim en Luc Steeno hadden het in 1990 bij het rechte eind: communicatie is belangrijk!Daarom kan je de Studentenraad steeds bereiken via e-mail, brief, telefoon, of tijdens onze permanentiemomenten. Bovendien ben je steeds welkom als toeschouwer op onze plenaire zittingen.

Onze Vrije Universiteit Brussel is een tweede thuis voor vrijdenkend Vlaanderen, en precies daarom ook een open huis voor studenten uit alle windstreken en denkrichtingen.Onze twee campussen: trefpunten waar het goed leven is en waar creativiteit kan opborrelen. De Esplanade wil als

“Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten!”

online platform dat ondernemende campusleven nog verder versterken.

2 jaar later...De Studentenraad gaat 2 jaar na de lancering verder op de gelegde basis. Met nieuwe software én inspiratie zal de Esplanade naar het originele concept worden uitgebouwd.

Jouw opinie staat centraalVia de polls en comments secties kan je snel en eenvoudig jouw stem laten horen. Je kan echter ook zelf iets publiceren: contacteer ons via [email protected]!

Geschreven door

Jan De Messemaeker is vice-voorzitter Communicatie van de Studentenraad en studeert Toegepaste Economische Wet.

Naar de tekst van:

Pieter Bonte, bedenker Esplanadeproject

Bezoek de online Esplanade:http://esplanade.vub.ac.be

Verantwoordelijke uitgever: Jan De Messemaeker - vice-voorzitter Communicatie Studentenraad VUBFeedback en inbreng voor de volgende editie kan worden toegestuurd via [email protected]

Kernbestuur:• Ischa Lambrechts (voorzitter): 0497.74.32.16• Liesbet Van Gysegem (Onderwijs): 0479.28.81.52• Laurens Teirlinck (Interne Werking): 0496.14.60.46• Jan De Messemaeker (Communicatie): 0497.74.73.01• Permanentiemomenten: zie site.

Online:• [email protected]• http://studentenraad.vub.ac.be• http://facebook.com/StudentenraadVUB• http://twitter.com/STRaadVUB