Stroomversnelling Brabant

Click here to load reader

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  2

Embed Size (px)

description

versie 3 maart 2015

Transcript of Stroomversnelling Brabant

PowerPoint-presentatie

@SV_Brabantwww.svbrabant.nl

Als je een beetje beter wilt zijn, wees dan competitief. Als je exponentieel beter wilt zijn: wees dan coperatief.William Shakespeare

Napoleon HillEen doel is een droom met een deadline.1

Peter Linders & Petra Hofmankwartiermakers

BRABANT STADs-Hertogenbosch, Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond

SV KoopGeldrop, Etten Leur, Brabantse KempenOverigeOss, Grave, Landerd, ..

Hoe past de transitie in de bouwsector in een bredere maatschappelijke transitie? Dat kan duidelijk worden aan de hand van deze compacte kreten.4

WHY?

10

13 miljard

ENERGIE IS GELD EN MET GELDKUN JE GAVE DINGEN DOEN

14COMFORTABEL EN BETAALBAAR WONEN DOOR NUL-OP-DE-METER

Energiemeter=0 is een energiesprong die interessant is om een paar redenen. Het biedt verhuurders een extra geldstroom om in kwaliteit van na-oorlogse wonigen te steken, terwijl de woonlasten van de huurders gelijk blijven en de woningen dus ook betaalbaar blijven. Die geldstroom is er niet bij labelstappen. Bouwpartijen krijgen verantwoordelijkheid voor de woning als een totaalproduct, Dus niet meer: de losse partijen voor installaties, electra en het typische aannemerswerk die eerst de opdracht krijgen voor een paar labelstappen en over een paar jaar weer een paar labelstappen. Dat is namelijk inefficint en te duur en het levert de corporaties de twijfelachtige eer dat zij verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit van de woning als geheel. Vraag de bouwpartijen om een concept, een totaalaanpak van de woning en vraag hen om het wt en laat hen invullen h ze dat doen. Dat biedt ruimte voor meer kwaliteit en een lagere prijs. Drom gaan we specifiek in op nul-op-de-meter: het is een aantrekkelijke propositie (beter huis voor hetzelfde geld), met expliciete financieringsmogelijkheden, die een impuls geeft aan een betere prijs/kwaliteitverhouding.

15HOW?

19VOOR WIE?

Intredersstarters22

24

Fiat motor 50025

Systeem verandering

27

Its about innovation29

WHAT?Wat is Stroomversnelling?

Om renovatie mogelijk te maken is oplossing bedacht voor huurders en kopersHuurder betaalt na renovatie energieprestatievergoeding aan woningcorporatie - bij normaal gebruik niet hoger dan kosten voor gemiddeld energieverbruik Huurder krijgt voor dezelfde woonlasten comfortabeler woning die zeker weer 40 jaar meekanEigenaar koophuis kan voor 30 jaar extra hypotheek afsluiten om renovatie te financierenMaandlasten zijn maximaal even hoog als gemiddelde maandelijkse energiekosten van voor renovatieKoper ziet woonlasten gelijk blijven en kwaliteit van wonen stijgenGarantie van bouwer dat nul-op-de-meter wordt geleverd

NIEUW BUSINESS MODELVOOR CORPORATIES

- De huurder van een nul-op-de-meter woning betaalt in de plaats van de maandelijkse energierekening een bedrag aan de corporatie, de zogenoemde Energieprestatievergoeding (EPV). Deze geldstroom is er niet bij renovaties met labelstappen.- De corporatie gebruikt deze inkomsten om de vernieuwbouw van de woningen mogelijk te maken.

33WETGEVING ENERGIEPRESTATIEVERGOEDING

- Om de Energieprestatievergoeding te mogen innen, wordt de regelgeving aangepast.- De energieprestatie van de woning moet gegarandeerd zijn om een Energieprestatievergoeding te kunnen innen bij de bewoner.- De aanbieder moet zijn vernieuwbouwoplossing dus zo inrichten dat de beoogde prestaties gegarandeerd kunnen worden.

34VAN AANBESTEDEN NAARAFNEMEN

- De traditionele manier van aanbesteden op basis van een gedetailleerd bestek en tekeningen voldoet niet meer en wordt vervangen door het kopen van reeds ontwikkelde woningconcepten die de gevraagde prestaties garanderen.De corporatie zal f een bestaand concept selecteren en inkopen, f, als hierin nog onvoldoende keus is, met een kleine selectie marktpartijen een dynamische innovatiegerichte vraag/aanbod dialoog aangaan om te komen tot concepten en aansluitend alsnog een keuze maken.De ambities zijn zo hoog dat het niet anders kan, om dit betaalbaar te maken en te houden moet er gennoveerd worden. Dat kan eigenlijk alleen maar door concepten te maken.Prestaties moeten gegarandeerd worden. Concepten ontwikkelen waar ook onderhoud in zit.

35VAN PROJECTEN NAAR PRODUCTEN

Ontwikkeling van de laatste jaren. - In plaats van het aannemen van een opdracht beweegt de markt naar het aanbieden van concepten. Door te werken met concepten, schaalvergroting en industrialisatie kan de aanbieder de kosten per woning verlagen.- Binnen het programma Energiesprong is gestart met het ontwikkelen en optimaliseren van concepten voor de 18 meest voorkomende woningtypen in Nederland. Deze concepten zijn zodanig ontwikkeld dat op grote schaal woningen gerealiseerd kunnen worden en er ook ruimte is voor aanpassingen naar wens per individuele woning.

36

TILBURGTIWOS/BALLAST NEDAMVan aannemers die alle werk aannemen: wat u vraagt, kunnen wij maken, ontstaat een trend naar woningconcepten die een eigen smoel hebben. De een levert casco, de ander een woonklaar huis. Zo ontstaat er voor corporaties iets te kiezen. En kunnen bouwbedrijven hun meerwaarde kapitaliseren.

37

HOME39

40

41

42

43

44KostenOpbrengstenRenovatiekostenHuurVerkoopwaardeExploitatielasten

BUSINESSMODEL REGULIERE VERBOUWINGWe zetten twee mogelijkheden even tegen elkaar af: een gewone renovatie en een vernieuwbouw naar energiemeter=0.Eerst de gewone renovatie.

45KostenOpbrengstenRenovatiekostenHuur + energiedienstExploitatielasten

BUSINESSMODEL NUL-OP-DE-METERDan de vernieuwbouw naar nul-op-de-meter.De kosten zijn hoger. Dat is het eerste verschil.Dan zie je dat de inkomsten ook hoger zijn omdat de cashflow van de energiedienst erbij komt.Bovendien zie je dat de exploitatietijd verlengd wordt.

46

3 SCENARIOS VERSCHILLENDE LEVENSDUURDoorexploiterenLabel B - renovatievernieuwbouwEnergierekening 120/maand 120/maand 0/maandEPV 0/maand 0/maand 120/maandLevensduur15 jaar25 jaar40 jaarInvesterings-capaciteit: 70.025

INVESTERINGSCAPACITEIT NOM-RENOVATIEMOOIE WIJKEN MAKEN

Doel49Blije BEWONERS

MEER COMFORT

GEZOND LEEFKLIMAAT

BETAALBAARHEID

MET DE TIJD MEE

Architecten, proces integrator??55

Architecten, proces integrator??56

Architecten, proces integrator??57

Ben en stefan Mandemakers58