Stag Ever Slag 2010

77
1

Transcript of Stag Ever Slag 2010

Page 1: Stag Ever Slag 2010

1

Page 2: Stag Ever Slag 2010

2

VOORWOORD

De stageperiode binnen de opleiding commerciële communicatie is bedoeld om ervaring op te doen in het bedrijfsleven en de theorie die geleerd is tijdens de opleiding in de praktijk te brengen. Dit verslag omschrijft mijn werkzaamheden en ervaringen tijdens mijn stageperiode bij Guava.

In dit stageverslag ga ik stap voor stap de verschillende situaties, die ik heb ondervonden gedurende mijn stage, bespreken. Deze situaties hebben zich voorgedaan bij het ontwikkelen van mijn stagewerkzaamheden. Hierin worden deze dieper geanalyseerd om een duidelijk beeld te scheppen van mijn ervaringen gedurende de stage.Op basis van deze ervaringen ga ik mijn stage evalueren en bepalen wat mijn verbeterpunten zijn. Door deze analyse achteraf te maken kan ik mijn zwakke en sterke punten in kaart brengen. Met al deze informatie kan ik mij beter voorbereiden voor het echte bedrijfsleven.

Dit voorwoord zou ik willen gebruiken om iedereen te bedanken die me tijdens mijnstage of bij het schrijven van dit eindwerk geholpen heeft.

In eerste plaats denk ik hierbij aan mijn stagementor, Mvr Els Vanhout en mijn stagebegeleidster, Mvr Mariëlle Degeeter, die voor een uitstekende begeleiding zorgde gedurende de hele periode. Verder mogen de docenten van het departement Communicatie zeker niet vergeten worden, ze waren altijd bereid om te helpen.

Ten slotte wil ik bij deze ook de mensen van het bedrijf Guava bedanken voor hun hulpgedurende mijn stageperiode. Zij zorgden voor een zeer aangename werksfeer en waren een enorme steun voor het vervullen van mijn stagewerkzaamheden.

Daarnaast wil ik mijn vrienden bedanken om me de moed te geven om tijdens de vele moeilijke momenten door te zetten, net als mijn ouders, die mijn studies mogelijkmaakten, en iedereen waar ik kon op rekenen voor de nodige steun.

Frédéric Bernard

Page 3: Stag Ever Slag 2010

3

INHOUDSTAFELVoorwoord 21 Inleiding 52 De organisatie 7

2.1 Het Ontstaan 72.2 Doelstellingen 82.3 Organisatiestructuur 92.4 Organigram GUAVA 10

3 Stagewerkzaamheden 133.1 Stageplaats 133.2 Hoofdopdrachten 14

3.2.1 BMW Euro Beach Hockey Cup 143.2.1.1 Concept 143.2.1.2 Sponsordossier 153.2.1.3 Communicatie 163.2.1.4 Fotoshoot 17

3.2.2 Fietsdag voor werknemers 183.2.2.1 Opstart 193.2.2.2 Brainstorm 193.2.2.3 Opstellen kandidatuurstelling Guava 203.2.2.4 Concept Fiets-A-Fiesta 203.2.2.5 Binnenbrengen kandidatuurstelling 223.2.2.6 Resultaat 22

4 Evaluatie 234.1 Wat heb ik geleerd 23

4.1.1 Zelfbeeld 234.1.2 Zelfstandig werken 244.1.3 Feedback vragen 254.1.4 De praktijk 264.1.5 GUAVA manier van werken 26

4.2 Mijn sterke punten 274.2.1 Persoonlijkheid 274.2.2 Rationeel denkproces 284.2.3 Zelfstandigheid 29

4.3 Mijn verbeterpunten 304.3.1 Taal 304.3.2 Het essentiële van het overbodige scheiden 314.3.3 Ongeduldig 324.3.4 Evaluatie vragen 32

4.4 Hoe kijk ik terug op mijn stage 334.5 Wat was positief 35

4.5.1 De collega's 354.5.2 De ligging 354.5.3 De flexibiliteit 364.5.4 Het middagmaal 364.5.5 De gezonde levensstijl 37

Page 4: Stag Ever Slag 2010

4

4.5.6 Het afscheid 374.6 Wat was negatief 39

4.6.1 Gemiste kans 394.6.2 Een evenement 394.6.3 De faciliteiten 404.6.4 Na het werk 414.6.5 Het overzicht 41

4.7 Link met studies 424.7.1 Informatica 424.7.2 DTP 424.7.3 Algemeen 43

5 Besluit 446 Verklarende woordenlijst 467 Bronnen 478 Bijlagen 48

8.1 Verwerking fotoshoot BMW 498.2 Visualisatie van “Fiets-A-Fietsa” concept 528.3Cartoon PowerPoint presentatie 53

Page 5: Stag Ever Slag 2010

5

1 INLEIDING

In dit rapport ga ik een uitgebreid beeld geven over mijn stageplaats GUAVA. Ik ga eerst hun organisatie en manier van werken toelichten. Vervolgens ga ik het werk dat ik gedurende mijn stage heb verricht bespreken. Zoals de wijze waarop ik mijn opdrachten heb vervult en welke struikelblokken ik heb ondervonden. Ten slotte ga ik mijn manier van functioneren binnen Guava analyseren. Met deze evaluatie ga ik mijn werkmethode wikken en wegen om mijn zwakke punten te achterhalen. Zodat ik dit rapport kan gebruiken als instrument om mijn potentieel op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Ik heb mijn stageplaatst gekozen zoals de meeste studenten van Plantijn, door de lijst van mogelijke stageplaatsen met grote aandachtigheid te lezen. Bij het bekijken van de lijst botste ik plotseling op GUAVA. Een klein communicatie, evenementen en design bureau in Antwerpen.GUAVA leek op het eerste zicht een aantrekkelijke stageplaats, ergo ben ik wat onderzoek gaan doen naar het bedrijf. Het bedrijf voelde aan als een jong fris decor om mijn stage te lopen, zodoende stuurde ik een mail dat ik geïnteresseerd was om stage te lopen in hun bedrijf.

Nadat ik een e-mail verstuurd had naar de Head of Communication van GUAVA, Marielle Degeeter, werd ik uitgenodigd om op stage- sollicitatie-gesprek te komen. Het sollicitatiegesprek verliep zeer hartelijk en vlot. Gedurende het interview werden een paar klassieke sollicitatievragen gesteld, zoals wat zijn je sterke en zwakke punten. Na afloop van het gesprek kreeg ik de indruk dat ze positief waren over onze eerste kennismaking. Enkele dagen later kreeg ik via mail de confirmatie dat ik vanaf februari 2010 bij GUAVA stage mocht gaan lopen.

Eén van de pluspunten van mijn stageplaats was de locatie, GUAVA bevindt zich niet ver van mijn huidige woning en is zeer gemakkelijk te bereiken. Mijn stageplaats situeert zich over discotheek “de Noxx”, een bekende locatie onder de jongeren van Antwerpen. Eens aangekomen op het bedrijf verliep alles zeer gesmeerd. Mijn begeleidster was een zeer vriendelijke en ervaren businessvrouw, die mij onmiddellijk een gedetailleerde rondleiding gaf. Daaropvolgend stelde ze mij voor aan de verschillende collega’s met wie ik zou samenwerken gedurende mijn stageperiode. Ze lichtte mij in over wat er van mij verwacht werd en legde de manier van werken uit die ze op het bedrijf GUAVA hanteren. Tot slot toonde ze mij ook illustratiemateriaal over de projecten die GUAVA reeds had afgehandeld. Zo kreeg ik een duidelijk beeld van het product dat Guava levert en hoe ik dien te werken gedurende mijn stage.

Na de korte rondleiding in het bedrijf zag ik mijn toekomstige werkplaats meteen zitten: de open werkruimte was ontspanned en modern ingericht, er hing een heel collegiale sfeer. In het begin, voor ik het bedrijf kende was ik een wat angstig om als nummer bestempeld te worden, wat in grote bedrijven soms het geval is. Ik wou niet in een klein kantoortje ergens vergeten worden, maar er midden in zitten om zoveel mogelijk kennis en werkervaring op te doen. Bij Guava vormde dit geen probleem, ik kreeg een groot bureau tussen mijn collega’s, dit gaf me het gevoel van een volwaardige medewerker te zijn.

Page 6: Stag Ever Slag 2010

6

Mijn persoonlijk doel voor deze stage is het reilen en zeilen van een communicatiebureau kritisch te ervaren: kijken wat de voordelen en nadelen ervan zijn.Ik zie mij in de toekomst voor een communicatiebureau werken, of indien mogelijk zelf één te beginnen. Daarom is het voor mij belangrijk om te weten wat voor verschillende facetten een communicatiebureau heeft.Door een kritische analyse van dit soort werk, ga ik kunnen achterhalen of dit de job is die ik later wil beoefenen. Ik ga kijken naar het loon van mijn collega’s, naar de hoeveelheid vrije tijd, naar wat voor extra voordelen ze krijgen, enz.. Maar ook factoren zoals stress en de zelfvoldoening die ze uit hun job krijgen zijn belangrijk.

Stress is een gegeven waar men niet om heen kan kijken. Zeker bij een bureau waar naast communicatie ook evenementen worden georganiseerd, is stijgende stress bij naderende deadlines een bijna dagelijks gebeuren. Op deze momenten moet een goede werknemer/ werkgever steeds in staat zijn snel de juiste beslissingen te nemen en niet gebukt gaan onder vermoeidheid of zenuwen. Volgens mij is een van de uitdagingen op deze stageplaats: op momenten wanneer de collega’s aanzienlijk prikkelbaarder zijn en trachten een stuk van hun stress te verminderen.

Ten slotte ga ik in dit rapport concluderen of werken in de communicatiesector de juiste keuze is voor mij. Ik ga na of ik alle vereiste kwaliteiten bezit om goed te kunnen meedraaien in deze sector. Ik ga kijken welke persoonlijke eigenschappen ik moet aanpassen of verbeteren, indien ik in de toekomst dit soort werk wil doen.Dit besluit is een kritische en persoonlijke visie op de loop van mijn stageplaats en al de factoren die daar invloed op hebben, het toont hoe ik deze opdracht persoonlijk ervaarde. In het besluit beantwoord ik vragen zoals; Heb ik een soort zelfvoldoening gekregen uit het werk dat ik op mijn stageplaats heb uitgevoerd? Werd mijn werk geapprecieerd ? Heb ik constructief kunnen meehelpen binnen het bedrijf Guava? Heb ik een meerwaarde kunnen brengen als lid van het team? Al deze elementen worden samengebracht in één besluit om tot een rationele eindconclusie te komen. Deze eindconclusie zal een beeld geven van hoe ik ben omgegaan met al de uitdagingen die mijn stageplaats te bieden had. Maar ook een beeld van de richting die ik in de toekomst wil uitgaan, na mijn ervaringen bij het communicatiebureau Guava.

Page 7: Stag Ever Slag 2010

7

2 DE ORGANISATIE2.1 Het ontstaan

Toen in 2001 enkele creatievelingen een evenementenbureau opstartten, konden ze niet verhopen dat dit op enkele jaren zou uitgroeien tot het grootste communicatie- en evenementenbureau in Antwerpen.Eind 2004 besluiten 3 jonge, ervaren evenementenproducers, Ken, Michel en Tom, dat het tijd was om een eigen koers te varen onder de naam Piranna. Een Antwerps kantoor, zonder chauvinistische bijklank, met een hart voor de stad en haar haven. De link met de Schelde is direct gelegd. Op twee jaar tijd groeit de kleine vis uit tot een grote speler in de Antwerpse wateren.

Na enkele tijd is de bokaal van de Piranna echter te klein geworden om nog te kunnen groeien. Eind 2006 kiest de vis, die symbool stond voor het Antwerpse agentschap, het ruime sop om plaats te maken voor GUAVA, “GUAVA | it’s a passion”.

GUAVA is als naam van een passievrucht onmiskenbaar verbonden met passie en zuiderse gevoelens. ‘It's a passion’ verwijst dan weer naar de mensen die met hart en ziel werken aan fantastische evenementen. En die evenementen mogen al eens iets anders zijn. GUAVA verrast met haar originaliteit.

Een nieuwe naam, een nieuw onderkomen,… naast het vernieuwen van hun naam heeft GUAVA ook een andere locatie gekozen.Van de Antwerpse binnenstad naar een groter kantoorgebouw aan het Straatsburgdok in de haven, maar dit is voor een Antwerpenaar echter een kleine stap. Dit nieuwe bureau is uitgerust met alle technieken die nodig zijn om van evenement en communicatie een perfect geheel te maken. Een creatieve omgeving voor creatieve mensen...Creativiteit die zich reeds heeft geuit in tal van realisaties, waarbij ook de Antwerpse haven al vaak het decor is geweest van een passioneel event. Niet alleen hun ervaring, maar ook hun liefde voor Antwerpen en de haven willen zij steeds met de klant delen.

Vier jaar geleden voelde GUAVA de nood haar bedrijf uit te breiden met een communicatiedienst. De reden hiervoor was dat steeds meer klanten van het evenementenbureau ook de behoefte hadden aan een bepaalde communicatie rond hun event of voor hun bedrijf in het algemeen. Toen GUAVA nog geen communicatiedienst had werden deze opdrachten doorgegeven aan derden, wat een grote kost met zich meebracht. Na wat rationele overwegingen werd de beslissing duidelijk om GUAVA uit te breiden met een communicatiedienst.Deze communicatiedienst bevat een Head of Communication, een account, een copywriter en een freelance art director. Guava werkt met verschillende freelance art directors.De Head of Communication Mariëlle Degeeter en de account Evy Donse zijn bij een, concurrerend, communicatiebedrijf weggeplukt.

Page 8: Stag Ever Slag 2010

8

2.2 Doelstellingen

GUAVA is een evenement-, communicatie- en designbureau, dat zich op de Belgische markt differentieert door zijn eigenzinnige en vernieuwende aanpak en visie. De drie pijlers van GUAVA’s aanbod zijn communicatie, evenement en design. Het bureau streeft naar duurzaamheid en kwaliteit, zowel wat het effect van zijn acties als de relaties met klanten betreft.

Evenement, design en communicatie … GUAVA shaket het vlot tot een verfrissende mix. Volgen doen ze niet, ze willen een eigen trend zijn. Daarom heeft GUAVA naast zijn succesvolle afdeling evenement ook een volledig team dat zich enkel en alleen bezighoudt met communicatie en design. Beide teams zijn erg rijk aan ervaring en variëteit. Door deze verschillende teams, elk met hun eigen opvattingen en visies, samen te brengen ontstaat er een zeer creatief ontwikkelingsplatfrom voor projecten. Dit resulteert in originele en verrassende conceptideeën.

“Evenement en communicatie zijn belangrijk in elke goede marketingmix”, aan deze leuze hechten ze veel belang, daar vechten ze voor door elke dag opnieuw het beste van zichzelf te geven.

Kwaliteit, Respect & Duurzaamheid...Natuurlijk vinden ze wat ze doen belangrijk. Hoe ze het doen, vinden zij minstens van even groot belang. Ze zijn ervan overtuigd dat ook de klant daar baat bij heeft. Een respectvolle langetermijnvisie is in twee richtingen een goede investering.GUAVA heeft een zeer professionele en open relatie met haar klanten. Deze relatie vormt een goed communicatiekanaal, zodat GUAVA perfect weet welke behoefte de klant heeft. En indien nodig de klant zijn verwachtingen enige bijsturing kan geven. GUAVA gaat met de klant samenzitten om het concept te overleggen en eventuele vragen te beantwoorden. Ze vindt het belangrijk om de klant mee te betrekken in het creatief proces en er een persoonlijke band mee op te stellen. Zodat wanneer deze behoefte heeft aan een communicatie en evenementen bureau, ze op basis van de vroegere vruchtbare zakenrelatie eerst aan GUAVA denken.

GUAVA heeft als doelstelling haar sterke positie op de markt te behouden en eventueel te vergroten. Ze is een van de grootste evenement bureaus in Antwerpen. GUAVA is namelijk bij de “Top of Mind” voor evenementen bureaus in Antwerpen. Ze is echter niet druk bezig met haar concurrenten, de reden hiervoor is dat ieder bureau zijn eigen kwaliteiten en specialiteiten heeft. Elk bureau heeft zijn eigen stijl en manier van werken. Zo zal bureau “X” een ander soort concept brengen als bureau “Y”,zelfs als ze hetzelfde onderwerp hebben. Daarom is het belangrijk voor een evenement en communicatiebureau om creatief en origineel te zijn. De concepten die GUAVA produceert hebben een bepaalde “GUAVA toets”, waardoor men het bureau via hun werk direct kan herkennen. GUAVA volgt niet haar concurrenten maar vaart een eigen koers. Ze zijn nu enkele jaren bezig en kunnen al terugkijken op een mooie lijst van realisaties,en er komen er steeds meer bij. Ook in haar klantenbestand ziet GUAVA er steeds nieuwe klanten bijkomen, maar ook bestaande projecten worden herhaalt vanwege het succes die ze reeds behaalden.

Page 9: Stag Ever Slag 2010

9

2.3 De organisatiestructuur

Het Bedrijf GUAVA bestaat uit 3 luiken: evenementen communicatie en design. In de praktijk zijn de luiken communicatie en design zeer nauw verbonden. Bij GUAVA werken de Head of Design en de Head of Communication veel samen. Dit is vrij logisch want met design gaat men door middel van vormgeving en kleuren emoties of gemoedstoestanden communiceren naar de ontvanger. Een proper afgewerkt standje met een minimalistisch design, gaat een soort moderne exclusieve sfeer scheppen. Elke vorm van design communiceert een soort boodschap, daarom dat bij GUAVA deze twee luiken op elkaar zijn afgesteld.Telkens als de Head of Design, Thomas De Coninck, een rendering opmaakt voor een standje of een display van een product gaat hij dit overleggen met Mariëlle Degeeter, Head of Communication. Door deze creatieve wisselwerking komen zij tot een contemporain design die de gepaste boodschap zend naar de ontvangers.

GUAVA bevindt zich in een modern kantoorgebouw aan het Straatsburgdok. Het is een groot kantoorcomplex waar verschillende bedrijven gehuisvest zijn. De bedrijven die daar gevestigd zijn werken praktisch allemaal in verschillende sectoren, GUAVA is het enige evenement en communicatie bureau in het gebouw. Het kantoor heeft vanaf het terras een zeer mooi zicht op de dokken van Antwerpen. Dit is leuk want GUAVA heeft een speciale band met de Antwerpse haven, het is een echt Antwerps evenement-,communicatie- en designbureau en heeft een grote waardering voor de Antwerpse haven.

In het gebouw bezet het bedrijf 2 verdiepingen. Boven werken ze rond het luik evenementen en design. Op de eerste verdieping bevindt zich het luik communicatie. Dit luik wordt op de werkvloer de “studio” genoemd. Hier bevinden zich de art directors en de copywriter met wie ik samenwerk. Dit alles onder het alziende oog van de head of communication, mijn stagebegeleidster, Marielle Degeeter.Het interieur is modern en praktisch ingericht. Op de eerste verdieping overheerst vooral de kleur wit. Deze kleur vindt men terug in de bureaus , vergaderruimten en de muren. In combinatie met de grote ramen zorgt de witte kleur voor een overvloed aan licht. Dit geeft het gevoel van een grote open ruimte die aanzet tot creativiteit. Het is als het ware een blank canvas dat klaar staat om op te creëren.Op de tweede verdieping is er naast de aanwezigheid van licht ook veel hout. Dit is voornamelijk door een grote houten constructie in het midden van de ruimte. Het is een houten blok,van zo’n 7 op 6 meter, met verschillende vergaderhokjes en een soort van dakterras er bovenop. Dit zijn ruimtes waar men even kan bezinnen over bepaalde problemen die zich hebben voorgedaan. Maar men kan er ook gesprekken met klanten houden. Het gebruik van zo’n natuurlijk materiaal zorgt voor een warme en gezellige sfeer, wat ook de gesprekken met klanten veel gemoedelijker maken.Op de tweede verdieping werken de mensen die deel uitmaken van het team evenementen. Deze verdieping huisvest ook het administratief deel, namelijk de cijfers en boekhouding van GUAVA.

Ik heb stage gelopen in het communicatie deel van GUAVA. Dit wil niet zeggen dat ik met de andere delen van het bedrijf geen contact had, integendeel GUAVA heeft een zeer open manier van werken. Collegialiteit en samenwerking dragen ze hoog in het vaandel.

Page 10: Stag Ever Slag 2010

10

2.4 Organigram GUAVA

Page 11: Stag Ever Slag 2010

11

Op de vorige pagina vindt u een schematische voorstelling van de organisatiestructuur van het communicatie evenementen en design bureau GUAVA.

Het bedrijf GUAVA heeft 3 managing partners: Ken Koekelberg, Michel Van Camp en Tom Bellens.Deze 3 managing partners hebben ieder hun specialisatie:

Ken Koekelberg is de Head of Finance en administration. Ken waakt erover dat GUAVA financieel gezond blijft. Hij kan moeiteloos meewerken en denken aan eender welk concept, maar hoodzakelijk zorgt hij ervoor dat het budget klopt. Ken is steeds in de weer, als hij niet met zijn neus in de administratie zit dan is hij aan het meezoeken naar een leuk idee voor een event. Hij staat altijd open voor een lach en is één van de grootste sfeermakersd op kantoor. Als hij op kantoor aankomt heeft hij vaak een leuke anekdote klaar om iedereen te doen lachen. Maar als er gewerkt moet worden om een deadline te halen, is hij ernstig met zijn werk bezig en spoort hij iedereen aan om tot het uiterste te gaan. Dit kan leiden tot een avondje doorwerken waar iedereen blijft werken tot alles vlekkeloos af is. Als alles tot in de puntjes af is geraakt wordt er wel eens een flesje gekraakt om de harde arbeid te vieren. Eén van Ken zijn sterke punten is dat hij zijn werknemers zeer goed kan motiveren.

Michel van Camp is de Head of Events, zijn taak bestaat erin te zorgen dat ieder evenement recht op haar doel afstevent. Hij zorgt voor de logistieke wirwar die aan het evenement voorafgaat. Michel zie je veel achter zijn computer zitten, waar hij al de bijzonderheden van een evenement verzorgt. Telefonisch regelt hij elk detail zodat ieder event in een succes kan eindigen, dit door al deze evenementen tot in detail voorbereiden.

Tom Bellens is de Head of Marketing, hij is de communicatie specialist van het team. Tom zorgt ervoor dat de evenementen een krachtige boodschap verkondigen. hij heeft een zeer creatieve ingesteldheid en het vermogen om een originele draai aan een concept te geven. Naast dit is Tom ook docent evenementmanagement aan de hogeschool van Mechelen.De sterkte van Tom is zijn overtuigingskracht, hij kan ongeïnteresseerde prospecten toch over de schreef trekken en overtuigen dat een marketingcampagne door GUAVA een winst is voor hun bedrijf. Hij heeft een ongekende manier om bedrijven te overtuigen GUAVA mee op te nemen in hun pitches of in hun aanvragen. Het geheim achter zijn overtuigingskracht is zijn sterke persoonlijkheid en het kwaliteitsvol bureau dat hij vertegenwoordigt, deze combinatie werkt zeer aanstekelijk.

Deze 3 managing partners worden bijgestaan door een team van collega’s. Het team, dreamteam zoals ze zichzelf noemen, bestaat onder meer uit ervaren project managers, zowel voor communicatie als voor events. Zij staan in voor het budgetbeheer en de technische opvolging. Daarnaast zorgen verschillende accountverantwoordelijken voor de productie van het evenement, de logistieke opvolging, enzovoort.

Page 12: Stag Ever Slag 2010

12

Het luik communicatie staat onder leiding van Mariëlle Degeeter. Zij zorgt voor de begeleiding van elk communicatieproject. Met haar geslepen en inventieve geest tilt zij elke vorm van communicatie en marketing naar een hoger niveau. Zij wordt bijgestaan door haar copywriter/junior office manager Ine Vanhove en projectmanager communicatie Evy Donse. Zij vormen de basis van het communicatie team, ze worden bijgestaan door de art directors die voor een knetterende visual zorgen. Mariëlle Degeeter heeft naast een creatieve geest ook een scherpe tong, dit is zeer gedienstig wanneer er tijdens vergaderingen moet gediscussieerd worden over een concept. Zij kan ook zeer goed mensen warm maken voor een communicatiecampagne door op een zeer overtuigende manier haar concepten voor te stellen.

Het luik design staat onder leiding van Thomas De Coninck. Hij heeft een grote interesse in vormgeving en met zijn opleiding productontwikkeling is hij de juiste keuze voor het creatieve designluik. Binnen GUAVA is hij de 3D-man voor de communicatie en evenementen afdeling. Hij ontwikkelt de renders van hoe een bepaald concept er in realiteit zou uitzien. Hij werkt veel samen met de afdeling communicatie, daar krijgt hij richtlijnen van hoe ze het concept visueel willen brengen.

Page 13: Stag Ever Slag 2010

13

3 STAGEWERKZAAMHEDEN3.1 De stageplaats

Gedurende mijn stage heb ik een brede waaier aan opdrachten gekregen. Vooraleer ik mijn eerste opdracht kreeg vroegen ze naar mijn interesses en vaardigheden. Ik vertelde ze dat ik vooral in communicatie geïnteresseerd ben. Namelijk hoe een communicatiecampagne op poten wordt gezet. Ik wou leren met welke beduidende factoren er allemaal rekening moet gehouden worden voor zo’n campagne. Ik wou ook te weten komen hoedat een communicatiebureau nieuwe klanten vindt en met wat voor budgetten zo’n campagne betaalt wordt.Toen ik mijn vaardigheden moest uitleggen vertelde ik dat ik vooral creatief ben. Dat ik graag een ander kijk werp op een onderwerp. Naast mijn creativiteit heb ik ook een algemene kennis over de werking van de Adobe programma’s. Ik zei dat ik logo’s en folders kon ontwikkelen, evenals achtergronden voor een poster of website. Ik wist ze ook te informeren over mijn kunnen met een fototoestel.Ze vroegen mij ook of ik goed kon tekenen, ik wist niet goed hoe ik hierop moest reageren. Ik heb namelijk een zeer speciale manier van tekenen, ik ben een graffiti tekenaar. Ik kan goed woorden en teksten met speciale karikaturen tekenen, maar een specifiek onderwerp natekenen is moeilijker. Dus besloot ik mijn graffiti kunst voor mij te houden, ik zou mijn manier van tekenen slechts kenbaar maken indien ik GUAVA daarmee zou kunnen helpen.

Mijn opdrachten bevonden zich voornamelijk binnen het luik communicatie. Dit is de afdeling die zich op de eerste verdieping van het bedrijf bevindt, beter gekend als de studio. Ik was opgetogen dat mijn opdrachten in dezelfde lijn lagen als mijn studies. In het begin was ik wat onzeker over mijn capaciteiten om bepaalde opdrachten te voltooien. Gelukkig was deze angst eerder plankenkoorts dan onkunde. Met af en toe wat hulp van een vriendelijke collega kon ik de opdrachten zelfstandig oplossen.

De studio bestaat uit 2 grote bureaus of eilanden. Ik werkte aan één van deze eilanden samen met mijn stagebegeleidster Mariëlle Degeeter. Achter mij was het tweede eiland waar de art director, copywriter en project manager communicatie zit. Recht voor mij zat mijn stage begeleidster, mij wat verstoppen in de drukte was dus niet aan de orde.

De 2 eilanden zijn niet echt onderverdeeld of afgeschermd, het zijn 2 grote witte tafels. Iedereen heeft zijn eigen laptop en de art director beschikt over een Mac computer.Veel art directors geven hun voorkeur aan een Mac omdat deze zeer compatibel zijn met grafische programma’s. Een andere reden is dat de software op elke Mac gemaakt is door hetzelfde bedrijf, dit geeft een volledig geïntegreerd systeem.Dit samenwerken aan een ruime tafel geeft een zeer flexibele werksfeer, iedereen kan elkaars werk volgen en gemakkelijk meewerken aan een bepaalde opdracht.De opstelling van het kantoor is een goede weerspiegeling van hoe GUAVA werkt. Het is één geheel dat aan een opdracht werkt, iedereen heeft zijn aandeel. Aan mijn bureau had ik een eigen laptop en telefoon om mijn opdrachten uit te voeren.Tijdens mijn stage had ik ook een bedrijfswagen met tankkaart en GPS toestel ter beschikking. Dit was zeer praktisch voor de vele verplaatsingen.

Page 14: Stag Ever Slag 2010

14

3.2 Hoofdopdrachten

Als ik terugkijk op de grote opdrachten die centraal stonden tijdens mijn stage kan ik deze herleiden tot 2 opdrachten. Dit zijn concepten die ik vanaf het begin heb kunnen volgen en heb kunnen helpen ontwikkelen. Ik heb aan veel verschillende projecten meegewerkt, maar de intensiviteit en het werkvolume van volgende 2 opdrachten staken er met kop en schouders bovenuit.

Deze 2 opdrachten waren de “Euro Beach Hockey Cup” van BMW in Knokke en de “Fietsdag voor Werknemers” in Antwerpen. Dit zijn 2 grote events met een uitgebreide communicatiecampagne.Aan de hand van deze 2 opdrachten heb ik een duidelijk beeld gekregen van hoe zo’n project tot ontwikkeling komt en wat er allemaal bij komt kijken. Voor deze evenementen heb ik zowel aan de communicatie als de conceptontwikkeling en de logistieke organisatie gewerkt.

3.2.1 BMW Euro Beach Hockey Cup

3.2.1.1 Concept

Gedurende de eerste dagen van mijn stage werd ik gebriefd over een groot project waarrond Guava is beginnen te werken, dit project was het beach hockey toernooi in Knokke met BMW als hoofdsponsor.

Om aan deze opdracht te beginnen heb ik mijzelf eerst vertrouwd moeten maken met heel het Belgische en Europese hockeymileu. Ik ben zelf geen hockeyspeler noch fan van de sport. Ik beschikte zelf over een zeer beperkte kennis over de sport en het competitie gebeuren ervan. Bovendien ging het om beach hockey, een sport waarvan ik het bestaan niet kende. Beach hockey is een nieuwe variant van het hockey die sinds een paar jaar bestaat. Veel van mijn collega’s hadden ook nog niets over deze sport gehoord.

Ik begon met deskresearch te doen naar de hockeysport en zijn competitie . Zo kreeg ik een beeld van hoe en waar dat deze sport wordt gespeeld. Vervolgens ben ik mij gaan toespitsen op het onderdeel beach hockey. Zo kon ik het beach hockey gebeuren binnen de hockey wereld plaatsen. Ik ontdekte dat de populariteit van het beach hockey steeds groter aan het worden is. Er worden steeds meer competities georganiseerd zowel op nationaal als op internationaal niveau. Nadat ik door middel van mijn research een goede basiskennis had opgebouwd over het onderwerp,heb ik een document opgesteld met relevante informatie over de sport en het hockeymilieu.Dit rapport heb ik verdeeld onder de collega’s die meewerkten aan het project. Het primaire doel van dit onderzoek was om up-to-date te zijn met dit startende project. Maar aan de hand van dit rapport, kon ik ook mijn collega’s voorzien van nuttige informatie over de hockeywereld. Deze informatie konden mijn collega’s verder helpen bij de uitwerking van het project.Dankzij mijn onderzoek had ik een ruim beeld van de hockeywereld verkregen. Zo kon ik mee helpen zoeken naar een leuk concept of activiteit die we op dit beachhockeyevent konden aanbieden. De Deskresearch die ik heb verricht was zeer bruikbaar, enerzijds voor mijn collega's anderzijds voor mij, zo leer ik zelf veel over het onderwerp. Op GUAVA werkt men nooit aan 1 enkel project dus mijn collega's hadden niet altijd de tijd om mij te briefen.

Page 15: Stag Ever Slag 2010

15

BMW is de title-sponsor of hoofdsponsor van het beach hockey toernooi, ze zorgde voor het grootste budget. Hoofdsponsor zijn houdt in dat op iedere vorm van communicatie de BMW logo’s terug staan. Dit betekent ook dat de communicatie van het Euro beach hockey toernooi volgens de richtlijnen van BMW ,de officiële organisator van het toernooi, gebeurt. Zij hebben het uiteindelijke beslissingsrecht over de kleuren, de manier van communiceren, het beeld van de communicatie,... BMW wordt echter bijgestaan door de professionele raad van GUAVA.

3.2.1.2 Sponsordossier

Naast deze hoofdsponsor is er voor een internationaal event als dit Europees kampioenschap ook nood aan andere sponsors. Om andere sponsors aan te trekken heb ik samen met mijn collega’s een sponsordossier opgesteld.Eerst ben ik gebriefd geweest over hoe het event uiteindelijk zal verlopen. Ik kreeg informatie over het aantal verwachte bezoekers, waar en wanneer het zal plaatsvinden, welke internationale ploegen er mee doen en wat er allemaal voorzien is. Ik kreeg allerhande achtergrondinformatie die voor de eventuele sponsors van beduidend belang zijn.

Vervolgens heb ik de richtlijnen van een professioneel sponsordossier opgezocht. Via het internet heb ik verschillende bronnen geraadpleegd en vanuit deze bronnen de belangrijkste informatie geselecteerd. Deze informatie heb ik daarna aangewend om, onder begeleiding van mijn collega's, tot een professioneel sponsordossier te komen.Het sponsordossier werd in verschillende schrijfrondes opgesteld. Ik ben begonnen met een ruwe schets van het sponsordossier, daarna is mijn eerste versie doorgestuurd naar een van mijn collega’s. Mijn collega heeft er op zijn beurt informatie aan toegevoegd en met enkele richtlijnen naar mij teruggestuurd. Tijdens mijn 2de schrijfronde heb ik er nog informatie aan toegevoegd volgens deze richtlijnen. Deze wisselwerking gebeurde een paar keer met verschillende collega’s tot we een professioneel sponsordossier hadden. Door op deze manier te werken deed iedereen zijn kleine bijdrage. Een ander voordeel is dat er een systeem van interne controle ontstond. Iedereen overliep steeds het werk van de vorige en zo konden er geen foutjes in sluipen.Dit sponsordossier was voor een internationaal event, zodoende werd het in verschillende talen uitgebracht/ geschreven. Het werd namelijk naar verschillende bedrijven in België verzonden. Een groot aantal van deze bedrijven zijn Frans of Engelstalig.Omdat ik van Franstalige afkomst ben hebben ze mij toevertrouwt met het naar het Frans vertalen van het sponsordossier. Dit is een opdracht die ze normaal gezien aan ELAN geven, ELAN is een professioneel vertaalbureau. Het nadeel van dit vertaalbureau is echter het zwaarwegend prijskaartje.GUAVA had dus besloten dat ik de vertaling naar het Frans mocht doen. Na mijn vertaling werd het naar ELAN gestuurd ter controle. Doordat Elan de tekst slechts moest nakijken op schrijffouten, spaarde GUAVA een paar Euro's uit.

Page 16: Stag Ever Slag 2010

16

3.2.1.3 Communicatie

Het organiseren van een evenement vraagt naast een grote logistieke organisatie ook een sterke communicatiecampagne. Deze communicatie gebeurd via verschillende kanalen, deze kan gaan van affichage en productplacement tot commercials en advertenties. We mogen niet lukraak verschillende kanalen kiezen. We gaan eerst onderzoeken welke kanalen het beste bij onze doelgroep passen. Want elk kanaal draagt ook een bepaalde boodschap met zich mee. Adverteren via een mooi groot scherm op de dijk, is eleganter dan een zwart witte affiche ergens op een muur. We hebben eerst onze doelgroep en het beeld van ons evenement bepaald en op basis van die karakteristieken gingen we beslissen welke communicatiekanalen we gaan gebruiken.

Na het onderzoek ben ik gebriefd geweest over de manier waarop GUAVA wil communiceren over de BMW Beach Hockey Cup. Uit deze briefing kon ik concluderen dat GUAVA het event wouden communiceren als een sportieve exclusieve en chique gebeurtenis. De kenmerken exclusiviteit en luxe moesten in alle uitingen van de communicatie prominent aanwezig zijn. Dit is ook één van de redenen waarom dit event in Knokke plaatsvond en niet in Blankenberge. Knokke heeft namelijk een exclusief en stijlvol imago.

Nadat ik wist welk beeld de communicatie van onze campagne ging hebben, ben ik op pad gestuurd naar Knokke. Daar heb ik fieldresearch verricht naar de verschillende adverterings mogelijkheden. Voordat ik naar Knokke vertrok had ik mij reeds geïnformeerd naar mogelijke interessante locaties. Ik was op zoek naar populaire plaatsen en sportclubs die ook een exclusief en stijlvol imago hadden. In Knokke vond ik er wel een paar zoals de golf- en de tennisclub. Ik ben daarna met mijn fototoestel in de hand en mijn adressenlijst in mijn binnenzak naar Knokke gereden.Eens in Knokke aangekomen was mijn opdracht foto’s nemen van interessante locaties waar men promotie kon voeren voor dit event.Alvorens ik in Knokke aangekomen was, had ik al een paar leuke ideeën gevonden om het event te communiceren. De mensen die naar Knokke komen gaan meestal met de trein of rijden langs het station de kuststad binnen. Daar bevinden zich de locaties met een grote doorstroom van mensen. Op deze plaatsen had ik aangeraden om een mooie BMW te plaatsen en te verwijzen naar het evenement.Zodra ik in Knokke een parkeerplaats had gevonden ben ik naar de toeristische dienst gegaan. Want daar kennen ze de populairste locaties in Knokke en waar het interessant zou zijn om een event te adverteren. Deze dienst was zeer behulpzaam en ze hebben mij de gegevens van de verantwoordelijke voor de elektronische affichage langs de dijk gegeven.

Met mijn fototoestel ging ik naar de locaties die de toeristische dienst mij had aangeraden. Daar nam ik foto’s van de plaatsen waar we een BMW auto of een leuke affiche konden plaatsen, om deze aan GUAVA te tonen. Vervolgens ging ik langs de verschillende zeil-en surfclubs om te kijken wat voor promotiemogelijkheden daar waren.Ik ging op zoek naar grote gebouwen waarop geafficheerd kon worden en mededelingsborden waar sportclubs evenementen promoten. Naast de sportclubs aan het strand ben ik ook gaan kijken bij de clubs van de meer elitaire sporten, zoals golf en tennis, die zich meer in de binnenstad van Knokke bevinden. Ik zocht ook naar aantrekkelijke regio’s in de nabijheid van de clubs waar we het beach hockeygebeuren konden adverteren.

Page 17: Stag Ever Slag 2010

17

Naast de fieldresearch in Knokke, heb ik ook deskresearch gedaan naar de verschillende regionale media. Guava zocht een regionale media, met een goed bereik aan de kust, om de BMW beach hockey cup te kunnen promoten.

Ik ben begonnen met een kostenanalyse van de verschillende regionale media.Ik heb via het CIM en het internet de contactgegevens van deze media verzameld. Zo kon ik deze media contacteren en ze informatie vragen over het bereik en het tarief van hun TV spot of advertentie.Om de juiste regionale media te kiezen moest ik rekening houden met 2 belangrijke factoren. Enerzijds heb ik gekeken of deze media een goed bereik aan de kust had, anderzijds hield ik rekening met het prijskaartje. Ten slotte ging ik onderzoeken uit wat soort mensen hun doelgroep bestond.

Al deze informatie heb ik geanalyseerd en in een overzichtelijk document gegoten zodat mijn collega’s konden beslissen welke mediaruimte belangrijk was om te communiceren en te promoten. Mijn voorkeur ging naar de “Pas uit” en de “Streekkrant”, regionale kranten die je overal aan de kust terugvindt. Dit zijn krantjes met een enorm bereik aan de kust en vormen een goede ondersteuning voor een affichage en flyer campagne.

3.2.1.4 fotoshoot

GUAVA ging een postercampagne gebruiken om het BMW beach hockey event te communiceren. We gebruikte actiefoto’s van spelers die een intensieve match beach hockey aan het spelen waren. Voor deze beelden hadden we een fotoshoot geplant.

We gingen gebruik maken van actiebeelden omdat beach hockey een spectaculaire sport is.Gedurende het spel is de bal het grootste gedeelte van de tijd in de lucht. Dat zorgt voor spectaculair drie-dimensionaal hockey met vliegende aanvallen, luchtdribbels en mooie zweefduiken van de keepers. Gemiddeld wordt er per wedstrijd 30 keer op doel geschoten, dit zorgt voor een grote bruisende hockeyshow!

De fotoshoot was gepland op de eerste dag van mijn zesde week stage, op het St-Annekes strand in Antwerpen. Het decor van de fotoshoot viel onder mijn verantwoordelijkheid. Men wou de illusie scheppen dat de foto’s op een beach hockey wedstrijd waren getrokken. Ik ging voor deze illusie zorgen door een boarding te creëren zoals men ziet op voetbalmatchen.Ik bestelde bij Brico een namaak boarding uit MDF platen. De MDF platen verkopen ze echter niet in boardingformaat, daarom ben ik met de platen langs de houtzagerij geweest om deze op maat te laten snijden. Ik was opgelucht dat ik dit niet de dag van de fotoshoot had gepland maar reeds op voorhand had geregeld. Want het nam meer tijd in beslag dan gepland, ik heb in de houtzagerij bijna 2 uur mogen wachten. Dit zou op de dag van de fotoshoot voor onnodige stress hebben gezorgd.We hadden ook rekwisieten nodig voor de fotoshoot, zoals hockey sticks en een speciale beach hockey bal. Het sportmateriaal ,op de speciale bal na, had ik in de winkel “Decathlon” gevonden.De officiële hockeybal heb ik niet gevonden, we hebben dit opgelost met een gelijkaardige kleine bal die we later met adobe photoshop konden bewerken. Uiteindelijk paste al het materiaal perfect in het plaatje dat we voor de fotoshoot in gedachten hadden.

Page 18: Stag Ever Slag 2010

18

Spijtig genoeg waren de weergoden ons niet goed gezind, want die maandag om 10u barstte er boven Antwerpen een sneeuwstorm los. Dit natuurfenomeen was natuurlijk nefast voor onze fotoshoot, waardoor we de fotoshoot moesten verplaatsen. Na raadpleging van de weerkaarten hoopten we 2 dagen later een mooie zonnige dag te hebben. Die maandag heb ik in plaats van de fotoshoot, meegewerkt aan de copywriting voor SISO, een middelbare school in Antwerpen. SISO deed beroep op de communicatiedienst van GUAVA voor een volledige nieuwe huisstijl. GUAVA heeft voor SISO een nieuw logo ontworpen en een hele resem boekjes,brochures, folders, enzovoort. Mijn aandeel in deze opdracht was een aantrekkelijke informatiebrochure te creëren voor de SISO kappersschool.

De woensdag die daarop volgde was D-day voor de fotoshoot. De weergoden hebben ons die dag verwend met een fantastische zonnige dag, maar wel met een ijskoude wind.Ik verzorgde het vervoer van het materiaal naar de locatie van de fotoshoot en had voor de modellen warme soep besteld. Ik had tijdens de fotoshoot één van de leukste taken. Ik stond in voor de noden van de modellen, wat mij snel geliefd maakte bij de modellen.Toen we begonnen met de fotoshoot was er zoveel wind dat het te gevaarlijk was om de boardings te gebruiken. Er was een te groot risico dat deze zouden wegvliegen en een van de modellen verwondde. We besloten om deze niet te gebruiken maar later met photoshop er eventueel bijtekenen1 .

Ik heb met deze fotoshoot ervaring een groot respect gekregen voor het modellenwerk. De modellen moesten namelijk in een kort rokje en een flinterdun T-shirtje poseren op het St-Annekes strand. Het moeilijke hieraan was dat de wind die dag ijskoud was en op het St-Annekes strand nooit gaat liggen. Ik had een dikke jas en muts aan en stond te bibberen, terwijl de modellen een paar uur stokstijf hun poses bleven aanhouden in de ijzige wind.Hetgeen ik wel opmerkelijk vond is het aantal aanpassingen die met photoshop worden gedaan. Zo hebben we de meisjes in de posters een ander kleur T-shirtje en een decolleté gegeven.

3.2.2 Fietsdag voor werknemers.

In de loop van mijn vierde week stage bij GUAVA heb ik een tweede grote opdracht gekregen. GUAVA had een aanbesteding toegestuurd gekregen over de “Fietsdag voor werknemers” in Antwerpen. Een aanbesteding is een procedure waarbij een opdrachtgever bekend maakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een Kandidatuurstelling in te dienen. In een aanbesteding staan de vereiste voorwaarden waaraan een evenementenbureau en de kandidatuurstelling moet voldoen, indien ze wil meedingen naar de opdracht.

Doordat Antwerpen zijn aanbestedingen rondstuurt naar verschillende evenementenbureaus benut het de concurrentiestrijd tussen de bureaus. De Stad Antwerpen kan zo de origineelste en voordeligste optie eruit kiezen. Dit systeem wordt niet alleen voor evenementen gebruikt maar ook voor openbare werken. Iedere kandidaat stuurt een offerte op en de overheid kiest dan de voordeligste.

3.2.2.1 Opstart

1 Het uiteindelijke resultaat van de verwerking van de fotoshoot kan men terugvinden in de bijlage

Page 19: Stag Ever Slag 2010

19

GUAVA had de aanbesteding van de “Fietsdag voor werknemers” tijdens een hectische periode ontvangen. Terwijl mijn collega’s met andere klanten en projecten druk bezig waren, kon ik dit project starten. Mijn taak was om dit dossier zo voor te bereiden, dat ik een collega in enkele minuten op de hoogte kon brengen.

Ik ben begonnen met de aanbesteding aandachtig te doorlezen. Vervolgens heb ik de verschillende voorwaarden voor de kandidatuurstelling in een overzichtelijk dossier op een rijtje gezet. In een aanbesteding staan voorwaarden waaraan ieder communicatie en evenementbureau moet voldoen om te kunnen meedingen naar de opdracht. Ze moeten kunnen bewijzen dat ze reeds evenementen van zo’n kaliber hebben georganiseerd en tonen dat het bedrijf financieel niet in problemen zit. Dankzij deze voorwaarden kan de Stad Antwerpen met zekerheid weten dat de bureaus in kwestie reeds voldoende ervaring hebben voor een groot project.De toegestuurde aanbesteding was zo’n 25 pagina’s lang. Dit is een grote brok lectuur dat nogal moeilijk is om snel te overlezen. Aan de hand van mijn dossier kon ik collega’s vlot briefen over de inhoud en voorwaarden van het project.

3.2.2.2 Brainstorm

Nadat we een duidelijk beeld hadden over het project “Fietsdag voor werknemers” inhield, gingen we een concept zoeken voor dit project. Een concept zoeken vraagt veel creativiteit, daarom opteerde ik een voor een “brain”. Een “brain” is vakjargon voor een brainstorm. Tijdens een brainstorm kan iedereen in alle rust zijn ideeën in de groep gooien. Zelfs als het een slecht idee is kan iemand anders daar nog op inpikken en het verbeteren. Gedurende de brainstorm gingen we op zoek naar verschillende elementen die we in het concept konden integreren.

Ik had deze brainstorm op de 2de dag van week 5 voorzien, samen met de art directors,copywriter, projectmanager en een account. Ik mocht deze sessie voorzitten en in goede banen leiden. Hiervoor ben ik informatie gaan opzoeken over hoe een professionele brainstorm te werk gaat en welke voorwaarden die moet hebben. Ik heb vervolgens een soort draaiboek opgesteld met relevante informatie die ik kon gebruiken tijdens de brainstorm. De dag voordien had ik verschillende concepten en voorstellen ontwikkeld die ik kon voorleggen gedurende de brainstormsessie. Ik ben de brainstormsessie begonnen met een inleiding over de werkwijze van de brainstorm. Ik had namelijk enkele richtlijnen voorbereid hoe ik de brainstorm ging aanpakken en leiden.

Een goede brainstorm bestaat uit 2 fases. In elke fase wordt gebruik gemaakt van een andere hersenfunctie, deze kunnen beter niet door elkaar gebruikt worden.De eerste fase kenmerkt zich door de zogeheten divergerende activiteit, met als belangrijkste doel ideeën genereren. In de deze fase met als doel ideeën spuien, is kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. De tweede fase, waarin de convergerende activiteit centraal staat, worden de ideeën uit de eerste fase nader geanalyseerd en ontwikkeld.

Een goede brainstorming mag niet te snel beëindigd worden. Deelnemers moeten de tijd krijgen

Page 20: Stag Ever Slag 2010

20

om nieuwe ideeën te vinden. Als de eerste fase van de brainstorming 'opgedroogd' is, kan het grote aantal ideeën kritisch worden onderzocht en in aantal worden teruggebracht. Vervolgens kiest de groep welke ideeën ze willen gebruiken om verder uit te werken. Nadien maakt men afspraken over hoe de ideeën verder worden uitgewerkt.

Voor mijn brainstormsessie had ik een trucje om de creativiteit op te vijzelen. Het trucje gaat als volgt: Met de groep een verhaaltje verzinnen waarin iedereen om beurt een stukje vertelt. De leider begint en geeft dan het woord aan de volgende, en zo de hele kring door. Door steeds opnieuw te beginnen, voortbouwend op de suggesties van de andere deelnemers, wordt de creativiteit gestimuleerd. Het doel van deze oefening is de deelnemers te trainen in het associëren en vrijuit spreken. Zonder geremd te worden door 'ik weet het niet' of 'dit is niet goed.Het leuke aan deze oefening is dat iedereen eventjes verstrooid is en niet meer gefocust op het concept. Door een stap terug te zetten krijgt men een nieuwe invalshoek op de zaak. Waardoor men ideeën kan vinden die anders niet in aanmerking komen.

Na de brainstormsessie had ik voor iedereen een document opgesteld met het concept in dat was ontwikkeld. Daarbij voegde ik enkele alternatieve ideeën, die mijn collega’s konden interesseren. Dit waren extra’s die we konden toepassen op de “Fietsdag voor werknemers” bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van tandems.

3.2.2.3 Opstellen kandidatuurstelling Guava

Na de vergaderingen met mijn collega’s over de “Fietsdag voor werknemers” wist ik welk concept dat GUAVA zou voorleggen. Met al deze informatie, kreeg ik de opdracht om dit in een tekst te gieten voor de kandidatuurstelling van GUAVA.Deze kandidatuurstelling moest aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden waren vermeld in de aanbesteding en vormden de richtlijnen voor mijn werkwijze.De voorwaarden hadden betrekking op de documentatie die verplicht in het dossier moest zitten.Dit waren de Curriculum Vitae van de personen die meewerken aan het project. Maar ook voorbeelden van gelijkaardige projecten die Guava reeds had georganiseerd. Heel de kandidatuurstelling moest volgens bepaalde condities worden opgesteld. Zodat De stad Antwerpen op een gemakkelijke manier een volledig overzicht had van het bedrijf GUAVA en wat het hen aanbied.

De kandidatuurstelling van Guava voor de “Fietsdag voor Werknemers” diende maandag van mijn zevende week stage voor 10 uur op “Den Bell” in Antwerpen afgegeven worden. Op Den Bell bevinden zich tegenwoordig al de stadsdiensten die instaan voor administratie en organisatie van Antwerpen.

3.2.2.4 Concept “Fiets-A-Fiesta”

GUAVA wilt van de “Fietsdag voor werknemers” een Antwerps fietsfeest maken, een fietsfeest met de naam Fiets-A-Fiesta.Met dit evenement wijzen we de mensen erop dat het woon-werkverkeer met de fiets niet alleen slim is, maar ook echt leuk! Met de fiets van en naar je werk is ‘Een kwartier woon-werkplezier’.Rij je door een rustige buurt, dan kan je genieten van de omgeving, van de mensen en de natuur. Rij je meer in de stad, dan geniet je van de flexibiliteit van je stalen ros en rijd je al die auto's zo

Page 21: Stag Ever Slag 2010

21

voorbij. We wilden met dit concept het gevoel geven dat fietsen echt plezierig is. Het is leuk als je met je fiets sakkerende autobestuurders voorbijrijdt, die gestresseerd bumper aan bumper kleven. De meeste bestuurders zoeken ellendig lang naar een parkeerplaats en komen dan met een slecht humeur op het werk aan. We wilden met dit concept naast de leuke kant ook de heilzame kant van het fietsen benadrukken, fietsen is gezond en houdt je fit.

Met de “Fietsdag voor werknemers” wilden we 's morgens op verschillende plaatsen de fietsende slimmeriken opwachten met een leuke verassing. We voorzien 6 locaties langs veel gebruikte fietspaden, parkeerplaatsen en stations. Op die strategisch gekozen plaatsen gaan we de fietsers kort maar krachtig verzorgen. De fietsers worden een gezonde smoothie of een sappig stuk fruit aangeboden. Daarnaast willen we hen de mogelijkheid geven hun fiets te laten graveren of gratis te laten nakijken.

Voor personen die een te grote afstand naar hun werk moeten afleggen, voorzien we de mogelijkheid om een fiets te lenen. Zij komen naar Antwerpen met de auto en parkeren zich buiten de stad en rijden dan vanaf daar verder met de fiets. Op die locaties kunnen ook mensen die geen fiets bezitten een fiets voor één dag lenen. Guava gaat ook tandems ter beschikking stellen, dat zorgt voor extra plezier onder de carpoolende collega’s. Zo kan iedereen, ook automobilisten en treinpendelaars, deelnemen aan de happening.Door op meerdere plaatsen aanwezig te zijn en fietsen aan te bieden bereiken we met dit concept een groot deel mensen. Dit is belangrijk, want zo bereiken we niet alleen de mensen die overtuigd zijn van het fietsgebruik maar ook personen die voor alles de auto gebruiken.

De “Fietsdag voor werknemers” 2010 wordt zo een zomerse fiesta voor iedereen die op 4 mei met de fiets naar het werk is gereden. In de vooravond (16u-20u) nodigen we alle fietsers uit op een grote ‘after work party’. Die vindt plaats op een centrale locatie in Antwerpen. Om de mensen na hun werk naar de party te lokken willen we een poging doen naar een wereldrecord, de langste fietsparade ter wereld. Het huidige wereldrecord stond op 1,901 fietsers, dit gaf ons een realistische kans om het record te breken.

Fietsen naar het werk is plezant! Dat centrale idee zit in heel het concept2. Alle elementen zijn in dit concept aanwezig om van de Fiets-A-Fiesta een succes te maken. Het concept moet mensen aanzetten om in de lentezon wat vaker de fiets naar het werk te nemen. Het leuke aan dit concept is de langetermijnvisie die het met zich meedraagt. Voor de volgende edities van de “fietsdag voor werknemers” kunnen omliggende gemeenten ook meedoen aan de fietsdag door in hun dorpjes vertrekstations te plaatsen. Veel mensen die in de omliggende gemeenten wonen, werken in Antwerpen. Zo geven deze gemeenten aan mensen om in groep naar Antwerpen te fietsen. Kunnen we de mensen aansporen om meer gebruik te maken van hun fiets voor het woon-werkverkeer. Gelijkaardige fietsprojecten lopen over heel de wereld, zo heb ik tijdens mijn deskresearch succesvolle projecten gezien in New York en Parijs. Het project in New York was zo succesvol dat ze er een fietsweek van maakte in plaats van een dag.Door in de toekomst partnerships aan te gaan met omliggende gemeenten en dorpen met hetzelfde ideeëngoed over woon-werkverkeer, kan de Fiets-A-Fiesta ieder jaar steeds groeien.3.2.2.5 Binnenbrengen kandidatuurstelling

2 In de bijlage de Visualisatie van het Fiets-A-Fiesta-concept

Page 22: Stag Ever Slag 2010

22

De deadline voor het inleveren van de kandidatuurstelling van de ” Fietsdag voor werknemers” was 4 mei 2010 en mocht ten laatste voor 10 uur op “Den Bell” in Antwerpen worden afgegeven.

Guava wou graag weten wie er mee concurreerde voor het event en stuurde mij eropuit. Ik vroeg aan de verantwoordelijke bij de inlevering van de kandidatuurstelling op ”Den Bell” of het mogelijk was om op de zitting, voor het openmaken van de offertes, aanwezig te zijn.Zo kon ik een beeld krijgen van alle bureaus die hun kandidatuurstelling hadden ingeleverd voor de “Fietsdag voor werknemers”. Deze vergadering was echter een gesloten zitting en het was niet toegelaten daarbij aanwezig te zijn. Informatie krijgen over de concurrerende concepten en hun bureaus was uitgesloten. GUAVA moest braaf wachten op een reactie van de stad Antwerpen om te zien of we de opdracht hadden gewonnen.

Ik heb dit project vanaf het begin mee mogen opstarten en ontwikkelen, dit was een zeer leerrijke ervaring. Ik heb een inzicht gekregen in de manier waarop steden grote evenementen organiseren en hoe een communicatie en evenementen bureau dit achter de schermen op touw zet.Dankzij deze opdracht kreeg ik een totaal beeld van hoe een concept begint met een idee en het uiteindelijk een realiteit wordt.

3.2.2.6 Resultaat

Tijdens mijn stagelooptijd had GUAVA nog geen antwoord gekregen op haar kandidatuurstelling voor de “Fietsdag voor werknemers”. We hadden wel een e-mail ontvangen met enkele specifieke vragen over het concept en de logistieke uitwerking ervan. De vraag naar informatie was een goed teken voor GUAVA. Dit getuigde namelijk van eventuele interesse in ons concept.

Nadat mijn stage was afgelopen heb ik een bericht van GUAVA gehad waarin stond dat we de “Fietsdag voor werknemers” niet hadden gewonnen. Ze wisten mij te vertellen dat ze het vermoeden hadden dat de Stad Antwerpen reeds op voorhand had beslist om met de vorige organisator van de fietsdag te werken. GUAVA veronderstelde dat de Stad Antwerpen de aanbesteding heeft gemaakt om te zien of er een goedkoper en origineler alternatief mogelijk was.Mijn collega’s concludeerde dit uit de manier waarop de aanbesteding was opgesteld. Er stond namelijk weinig informatie in over de fietsdag zelf, veel over de prijsbepaling en de opmaak van de kandidatuurstelling. Ook stonden er veel grote fouten in de aanbesteding. twee pagina’s van de aanbesteding hadden enkel betrekking op de groendienst van Antwerpen en niet op de fietsdag.Heel de aanbesteding leek snel in elkaar gezet, het was zo erg dat we naar de stadsdienst hadden gebeld om te vragen of we wel de juiste aanbesteding hadden gekregen.

Page 23: Stag Ever Slag 2010

23

4 Evaluatie

4.1 Wat heb ik geleerd?

In dit onderdeel van mijn stageverslag ga ik terugkijken op de ervaringen die mij iets bijgeleerd hebben gedurende mijn stage. Ik ga deze ervaringen omschrijven en de impact ervan evalueren.Mijn stageplaats sloot erg goed aan bij mijn opleiding commerciële communicatie. Het was leuk om mijn opgedane kennis eindelijk in praktijk te kunnen toepassen, ik vond het stimulerend om te merken dat er daadwerkelijk geluisterd werd naar mijn inbreng. Ik kon een belangrijke bijdrage leveren aan de werkzaamheden van GUAVA. Een stage is in alle opzichten aan te raden. Het geeft je inzicht waar je interesses liggen en welk werk je na je studie wil doen. Daarnaast doe je relevante ervaring op, wat uiteraard in je voordeel werkt bij het vinden van een baan na je studie.

4.1.1 zelfbeeld

Het belangrijkste wat ik van deze stage heb geleerd is zelfkennis. Ik heb mezelf op een heel andere manier leren kennen. In het begin wist ik niet goed wat ik kon verwachten van de stageplaats. Ik verwachtte een bedrijf waar ik een bepaalde persoon de hele dag zou volgen en meehelpen waar nodig. Toen ik de eerste dag te horen kreeg dat ik als een volwaardige medewerker zou behandeld worden, moest ik even slikken. Ik was een beetje zenuwachtig en twijfelde of mijn opdrachten het GUAVA kwaliteitsniveau zouden halen. Ik heb nooit gedacht dat ik de stage niet zou kunnen, maar was bezorgd dat mijn collega’s het niveau van mijn werk niet goed zouden vinden.Ik had nog nooit een professionele communicatieopdracht gekregen en wist niet wat te verwachten.Het verschil met de opdrachten op school is de druk die erbij komt. De gelijkaardige opdrachten die we op school maakten hebben deze bepaalde druk niet. Als je schoolopdracht niet goed is dan krijg je slechte punten en mag je het nog eens opnieuw proberen. Je werkt voor jezelf en als het niet goed is dan draag jij de gevolgen hiervan en niet iemand anders. Als ik op mijn stage iets niet goed afwerk of vergeet dan ervaart GUAVA en de klant hier last van. Dit kan gevolgen hebben voor de relatie tussen de klant en GUAVA, wat rampzalig zou zijn. Dit soort subtiele druk blijft in je achterhoofd en schrikte mij in het begin een beetje af. Na verloop van tijd had ik hier helemaal geen last meer van. Ik voelde mij zelfzeker over mijn opdrachten en kon zelfstandig goed functioneren. bij een probleempje kon ik altijd beroep doen op één van mijn collega’s. Ik heb leren geloven in het werk dat ik deed.

Ik kwam op mijn stage aan met een bepaald beeld van mijn eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Ik dacht te weten wat mijn sterke en zwakke punten waren, maar na mijn stage heb ik een beter beeld van mezelf gekregen. Zo heb ik bepaalde punten ontdekt, waar ik meer aandacht aan moet besteden indien ik in deze branche wil werken. Ik heb geleerd dat ik meer op mijn spreektaal moet letten. Taal is een invloedrijke kwaliteit in de communicatiesector. Het grootste deel van de klanten van GUAVA zijn aangesproken geweest op een feestje of receptie. Het is dus heel belangrijk dat je makkelijk sociale contacten legt. Spreektaal is hiervoor een cruciaal instrument. Je moet mensen op een verstaanbare en professionele manier geïnteresseerd maken in jouw bedrijf en kunnen overtuigen dat zij de diensten van jouw communicatie bureau nodig hebben.Ik was in het begin niet op de hoogte van mijn taalgebruik, ik dacht dat ik duidelijk en verstaan

Page 24: Stag Ever Slag 2010

24

baar aan het communiceren was. Maar na een tijd wezen ze mij op mijn taal, ik maakte teveel gebruik van verkeerde klanken en sprak geen algemeen beschaafd Nederlands. Ze spoorden mij aan om meer te diftongeren en te articuleren. Een verzorgd taalgebruik komt men ook professioneler over naar de buitenwereld. Onbewust hebben klanten dan meer vertrouwen in jouw kunnen.Deze regels zijn ook van toepassing op je voorkomen, mijn kledij kreeg soms kritiek. Ze vonden niet dat ik slecht gekleed was, maar dat ik een professioneler uiterlijk mocht hebben. Ik droeg soms wat “street” georiënteerde kledij, zoals bijvoorbeeld een sweater met een kap aan. Dit geeft niet echt een vakkundig beeld. Ze informeerden mij dat je voorkomen een bepalende factor is wanneer men een concept moet gaan pitchen voor een klant. Mensen hechten veel belang aan een eerste indruk. Meestal zijn deze eerste indrukken nogal oppervlakkig en eerder gebaseerd op wat men ziet en niet op wat men hoort. Als iemand visueel een positieve indruk geeft dan gaan mensen opener staan voor hetgeen hij verteld. Dit kan men vergelijken met een postercampagne. Indien mensen een poster aantrekkelijk of leuk vinden dan is er een grotere kans dat ze de poster ook cognitief gaan verwerken, in plaats van er gewoon voorbij te lopen.Voor jongere mensen heeft een deftig voorkomen nog een groter effect. Klanten kunnen bezorgt zijn dat een jongere medewerker ervaring mist, een goed voorkomen helpt de klant onbewust te overtuigen van de capaciteit van de jonge knaap.

Deze retrospectie heeft mij leren open staan voor verbetering. Ik heb leren beseffen dat er steeds aan jezelf gesleuteld moet worden om je verder te kunnen ontplooien. Je kan en moet jezelf op verschillende vlakken steeds bijschaven. Vroeger was ik nogal snel tevreden over mijzelf en mijn kunnen. Maar na mijn stage en de beoordeling ervan, heb ik me onder de loep genomen. Ik heb mezelf opnieuw leren kennen. Ik heb nieuwe capaciteiten en gebreken gevonden in mezelf en ik heb me leren zien door de ogen van de klantAls ik hier op terugkijk, kan ik concluderen dat een vuurdoop in de communicatiebranche een zeer efffectieve manier is om je sterke en zwakke punten te leren kennen.

4.1.2 Zelfstandig werken

Eén van de zaken die ik heb geleerd is het belang van het zelfstandig werken. Als je een stage bij GUAVA gaat lopen moet je zelfstandig kunnen werken. GUAVA is een druk communicatiebureau waar iedereen steeds met allerhande opdrachten in de weer is. Het bedrijf heeft niet de tijd of de middelen om mij iedere dag persoonlijk te begeleiden. Indien ik vragen had kon ik altijd bij mijn collega’s terecht, maar ze wouden dat ik al doende de kneepjes van het vak leerde.

GUAVA heeft mij vanaf het begin duidelijk gemaakt dat zelfstandig werken, het minste is wat zij verwachten. Mijn stagebegeleidster heeft mij bij de aanvang van de stage verteld dat ik daar niet was om de lucht op te gebruiken. Maar om een deel van de werkdruk te verlichten door mee productief en zelfstandig aan de opdrachten te werken. Ik ben ervan overtuigt dat dit de beste manier is om in de praktijk ervaring op te doen. Met een goede ondersteuning vanuit het bedrijf , kan je zelfstandig de meest nuttige ervaringen opdoen.Wanneer ik een moeilijkheid ervaarde die ik niet direct kon oplossen. Ging ik aan de hand van mijn voorafgaande kennis en een iets wat nuchtere kijk zoeken naar een adequate oplossing. Door de problemen duidelijk in kaart te brengen en op een andere manier te bekijken, vond ik meestal de oplossing. Bijvoorbeeld voor mijn opdracht van LG: Ik deed fieldresearch naar stofzuigers en wasmachines in grote elektrozaken zoals Mediamarkt of Van Den Borre. Voor deze research nam ik

Page 25: Stag Ever Slag 2010

25

foto’s van verschillende concurrerende point-of-sale communicatie. Dit om te vergelijken met LG. Toen ik in de eerste Van Den Borre foto’s wou nemen, werd ik direct door het verkooppersoneel tegengehouden. In de Van Den Borre winkels is het namelijk verboden om foto’s te pakken. Voor de volgende Van Den Borre winkel had ik een klein verhaaltje voorbereid. Ik vertelde hun dat ik voor mijn eindwerk op school voorbeelden van POS-communicatie nodig had. Ik vroeg hun of het mogelijk was om wat foto’s te nemen van de displays in hun winkel. Bij de Helft van de Van Den Borre winkels werkte dit leugentje om bestwil perfect. Zo kon ik mijn opdracht vervolledigen en mijn collega’s briefen over de POS communicatie van de concurrenten van LG .

Guava gaat ervan uit dat je zelfstandig kan werken. Ze vertrekken van het principe : geen vragen, geen problemen. Als je een probleem ondervindt dat je niet kan oplossen, moet je hulp durven vragen. Wanneer je iets helemaal niet kan oplossen, kan je beter vragen om hulp dan erop te wachten. Want als je collega’s je zien sukkelen en denken je te moeten helpen, krijgen zij het gevoel dat ze een oogje op jouw moeten houden wat hun nog extra werk geeft. Daarom is het beter om op tijd zelf hulp te vragen. Zo zien je collega’s dat je zelfstandig kan werken en maken ze zich geen zorgen over jouw.Ik heb persoonlijk nooit echt grote problemen ondervonden, die ik niet zelfstandig kon oplossen. Maar ik kan mij voorstellen dat personen ,in de beginperiode van hun stage, het wat moeilijker hebben om hulp te vragen voor een probleem.

4.1.3 Feedback vragen

Ik heb ook feedback leren vragen. Dit is een zeer belangrijk gegeven want het helpt je leren uit je fouten. Nadat ik een opdracht om iets te onderzoeken of na te kijken vervolledigd had, kreeg ik niet altijd feedback. In de beginperiode kon mij dit niet deren. Maar na een tijdje kreeg ik een gevoel van onzekerheid, ik wou weten of die kleine opdrachtjes naar behoren waren opgelost.Toen heb ik ondervonden dat mijn collega’s zelf steeds druk bezig zijn. Daardoor denken ze er niet altijd aan om mijn afgerond werk met mij te bespreken. Feedback van collega’s is zeer nuttig, want zo kan je de fouten in je manier van werken identificeren en eruit halen. Een groot deel van de zaken die ik geleerd heb, heb ik uit mijn feedback ontleed. Dit is cruciale informatie die men enkel tijdens een stage kan ontvangen.Daarom is het belangrijk om het werk dat je gedaan hebt zelfstandig op te volgen en niet te vergeten. Door deze opvolging in overleg met je collega’s te doen. Kan je vragen naar elementen die je misschien beter of anders kan doen.

Dit is iets dat ik in het begin niet doorhad maar pas later heb beseft. De feedback hielp mij de opdrachten in het groot geheel te plaatsen. Ik kreeg zo een duidelijk beeld, van de manier waarop ik de werkdruk van mijn collega’s verlichtte. Voor het project Tollens kreeg ik de opdracht om lanyards te zoeken met het logo van de opdrachtgever op. Ik was destijds intensief bezig met mijn aanbesteding voor de fietsdag en was een verveeld met de opdracht omdat ik reeds mijn handen vol had. Nadat ik de lanyards had gevonden en besteld, vroeg ik hier feedback op. Dankzij deze feedback was ik te weten gekomen dat mijn collega, die oorspronkelijk voor de lanyards verantwoordelijk was, de volgende dag een presentatie had gepland voor de klant Tollens. Hij had ongetwijfeld geen tijd op deze lanyards in orde te brengen. Deze feedback motiveerde mij om mijn collega te helpen en een beetje werkdruk te verlichten.

Page 26: Stag Ever Slag 2010

26

4.1.4 De praktijk

De enorme kloof tussen praktijk en theorie is mij ook bijgebleven. De theorie kan je voorbereiden op de praktijk, maar er is steeds een enorm verschil. Een van de redenen hiervoor is dat met in de praktijk steeds met mensen omgaat, in de theorie slechts met boeken. Je persoonlijkheid is een doorslaggevende factor in het bedrijfsleven. Klanten worden grotendeels gevonden via sociale contacten op feestjes of beurzen. Je persoonlijkheid is op dat werkterrein een grote troef, het is echter niet iets dat je uit een boek kan leren.

Je moet je persoonlijkheid leren richten op de persoonlijkheid van andere personen. De oordelen die je over bepaalde personen hebt, moet je op het werkterrein vergeten. In het bedrijfsleven moet je persoonlijkheid een doel krijgen, namelijk aardige en geïnteresseerde reacties terugkrijgen. Mensen verschillen veel qua manier van werken en visie op het leven. De theorie kan je hier onmogelijk op voorbereiden, dit is iets dat je al doende moet aanvoelen en leren. Het is zeer belangrijk dat je steeds flexibel bent in je manier van werken en omgaan met andere mensen. Het is niet omdat je iets op een bepaalde manier hebben aangeleerd dat het ook niet op een andere manier kan. Een open en vriendelijke persoonlijkheid is een enorme bonus in het bedrijfsleven.

4.1.5 GUAVA manier van werken

In deze twee maanden stage heb ik veel bijgeleerd over de commerciële communicatie wereld. Vooral hoe het bedrijf GUAVA werkt en zich op de communicatiemarkt onderscheid van de concurrentie. Ik heb die specifieke GUAVA flair, die ze in al hun projecten en evenementen steken, leren kennen en appreciëren. GUAVA brengt iets anders of dat nu qua idee,concept,uitvoering of manier van omgaan met de mensen is. GUAVA wil er gewoon uitspringen, anders zijn dan de algemene visie.Het is belangrijk om iets kenmerkend in je werk te steken, iets waardoor mensen het werk van GUAVA kunnen herkennen. Het is een manier om de identiteit en het imago van GUAVA in de verf te zetten. Dit vleugje van originaliteit in al hun projecten vormt een basis voor een lange termijn relatie met de klant.

Page 27: Stag Ever Slag 2010

27

4.2 Mijn sterke punten

In dit onderdeel van mijn stagerapport geef ik een beeld van mijn sterke punten. Dit heb ik gevormd door enerzijds objectief op mijn stageactiviteiten terug te kijken. Anderzijds door met collega’s mijn prestaties te bespreken en te analyseren. Na mijn stage heb ik nog steeds contact gehouden met enkele collega’s. Ik heb ze gevraagd om hun kritische mening te geven over heel het verloop van mijn stage. Deze informatie heb ik aangewend om een duidelijk zelfbeeld te krijgen over mijn kwaliteiten. Zoals hiervoor reeds besproken, heb ik mijzelf beter leren kennen tijdens mijn stage. Door te achterhalen wat mijn collega’s over mij vonden, kon ik mijn zelfbeeld aanpassen aan de realiteit. Uit dit nieuwe zelfbeeld heb ik mijn sterke punten kunnen distilleren.

4.2.1 Persoonlijkheid

Wanneer je op een nieuwe werkplaats komt, leer je veel nieuwe mensen kennen. Dit zijn mensen waar je mee samenwerkt en een groot deel van je dag met omgaat. Het is aanbevolen om met je collega’s een goede relatie op te bouwen. Dit bevordert de omgang en de sfeer op de werkplaats. Om een goede band te kunnen scheppen moet je over enkele sociale vaardigheden beschikken. Je mag niet iedere dag met een lang gezicht naar het werk komen om de uren af te tellen, dan ga je van je collega’s vervreemden en heel de sfeer van collegialiteit missen. Deze sfeer en onderlinge relatie zijn een zeer belangrijk onderdeel van een stage. In iedere job zal je met andere mensen samenwerken, het is aangenamer om te werken in een inspirerende werkomgeving met uitdagend werk en af en toe wat gezelligheid. Stil achter je computer te zitten en wachten totdat de klok 6 uur slaagt om naar huis te kunnen is geen optie. Met een goede persoonlijkheid en wat interesse voor je medewerkers kom je heel ver op je werkplaats.

Mijn persoonlijkheid was een van mijn sterke punten. Ik ben zeer makkelijk in omgang en leer snel nieuwe mensen kennen. Ik stel mij open stel voor andere mensen, dus gaan collega’s ook ontvankelijker naar mij toe zijn. Dit bevordert het sociaal contact en zo kan ik op een vlotte manier een band met mijn medewerkers creëren. Een van de sterkten van mijn persoonlijkheid is dat ik soms komisch uit de hoek kan komen. Door af en toe een leuke opmerking te geven kon ik de werksfeer wat gemoedelijker maken. Als je samen met collega’s wat kan lachen, kan je er ook gemakkelijker zaken aan vragen. Dan is de drempel voor de onderlinge communicatie veel lager.Een ander voordeel van mijn persoonlijkheid is de flexibiliteit. Mijn persoonlijkheid heeft de mogelijkheid om zich aan te passen aan zijn omgeving. Ik kan makkelijk aanvoelen met wat voor personen ik in contact kom. Zo ga ik geen moppen vertellen tegen iemand die gefocust is op zijn werk en niet graag gestoord wordt. Ik ga mijn persoonlijkheid afstemmen op de personen met wie ik omga, om het sociaal contact en de werkrelatie onderling te bevorderen. Dit is een belangrijke eigenschap om als nieuwkomer te hebben. Wanneer je op een nieuwe werkplaats komt ga je jezelf aanpassen aan het bestaande sociale kader. Je mag niet meteen je eigen wil opleggen of je onderscheiden van je collega’s. Je moet een gemeenschappelijke grond vinden, om van daaruit een productieve werkrelatie op te bouwen. Naarmate je medewerkers je beginnen te leren kennen en omgekeerd, kan je wat meer van jezelf tonen. Je kan je dan geleidelijk in je werkomgeving inpassen zonder iemand op de tenen te trappen.Ik ben ook een echte optimist, ik bekijk graag de dingen van de mooie kant. Ik vind dat je iedereen zijn gang moet laten gaan. Want het leven is een feestje waar je zelf de slingers moet ophangen. Hiermee bedoel ik dat je je hart en ziel moet steken in de zaken die je doet. De dingen die ik doe, doe ik met plezier. Want als men steeds naar de negatieve kant van de zaak gaat kijken, gaat men

Page 28: Stag Ever Slag 2010

28

hier na een tijd aan kapot. Ik kijk graag naar de zonnige kant van het leven en probeer van iedere situatie het beste te maken. Als een ander in de put zit,ben ik ook altijd klaar om hem of haar op te vrolijken. Dit optimisme is een productieve ingesteldheid voor op het werk. Mensen werken liever samen met gelukkige personen die glimlachen. Niemand wil met een chagrijnig en knorrig individu samenwerken. Ik kwam iedere dag met de glimlach naar het werk. Al was het de eerste week wel even aanpassen om iedere morgen vroeg op te staan. Na een week was ik dit gewoon en kon ik genieten van het feit dat je een dag kan vullen met zoveel activiteiten.

Mijn stagebegeleidster had ,bij de aanvang van mijn stage, vermeld dat het sociaal contact met de collega’s van GUAVA een bepalende factor is voor een goede stage. Met een vorige stagiair hadden ze al eens slechte ervaring gehad. Daarom kreeg ik op voorhand een waarschuwing voor deze valkuil.Mijn persoonlijkheid paste uitstekend binnen GUAVA. Ik heb alleen leuke mensen leren kennen bij GUAVA, daardoor kon ik mij makkelijk thuis voelen binnen het bedrijf. Door deze prettige contacten, kon ik zonder zenuwachtig of nep te zijn mijn karakter tonen. Dit resulteerde in een aangename werksfeer, waar dat iedereen ontspannen kon werken. Toen de collega’s terugblikte op mijn stage, kwam mijn persoonlijkheid bij de positieve punten te staan. Ik heb succesvol een goede relatie met mijn collega’s kunnen opbouwen.

4.2.2 Rationeel denkproces

Mijn denkproces is vrij nuchter en analytisch ingesteld, ik beredeneer alles en probeer een logische oplossing te vinden. Ik verzamel eerst veel informatie en kennis over het probleem om er daarna over te kunnen nadenken. Ten slotte orden ik al deze informatie, zodat ik ze in een referentiekader kan plaatsen. Omdat ik er zo op gericht ben de zaken helemaal te begrijpen, ben ik na mijn onderzoek vaak een echte specialist over het onderwerp.

Dit denkproces trok ik door naar mijn werkwijze. Wanneer ik de opdracht kreeg om deskresearch te doen naar een bepaald onderwerp. Stelde ik eerst een document op met de verschillende aspecten van het studie-object. Vervolgens vulde ik dit dossier aan met verschillende perspectieven waarop we dat onderwerp konden bekijken. Na wat rationele overpeinzingen en onderzoekend werk had ik wel wat informatie verzameld. Het nadeel is dat er soms onnodige informatie in de documenten doorsijpeld. Dit had als gevolg dat sommige documenten wel wat pagina's bevatte. Ik had soms moeite om het essentiële van het overbodige te scheiden. Dit is een punt dat ik later nog zal aanhalen.

Ik heb dossiers opgesteld over allerhande onderwerpen: De nieuwe BMW 5 serie, mailinglijsten, fieldmarketing, goede doelen, lampionnen, zilverberken.. Dit waren allemaal onderwerpen van lopende projecten waaraan GUAVA werkte. Door op een rationele manier associaties te maken met mijn onderwerp kwam ik af en toe op leuke invalshoeken. Deze specifieke benaderingen waren soms vergezocht, maar sommige paste perfect bij het onderwerp of project. Mijn stagebegeleidster grapte hier soms mee en noemde mij de specialist van de researchdossiers.

Voor het project Sthil had ik dankzij mijn werkwijze leuke en specifieke informatie gevonden. Sthil is een internationaal bedrijf dat allerhande werktuigen produceert voor de bosbouw. Hun productgamma gaat van kettingzagen tot industriële grasmaaiers. Het bedrijf vierde hun 75 jarig bestaan en GUAVA mocht hiervoor een evenement organiseren. Gedurende mijn onderzoek heb ik mij geïnformeerd over het bedrijf en zijn geschiedenis. Ik ontdekte dat dit bedrijf een speciale band had met de zilverberk. De zilverberk is een grote boom die veel voorkomt en makkelijk groeit. Daarom had ik het voorstel gedaan om voor iedere genodigde van het evenement een zilverberk te planten. De genodigden zouden dan een certificaat krijgen als bewijs dat er een boom voor hun

Page 29: Stag Ever Slag 2010

29

was geplant. Een bedrijf dat kettingzagen produceert bomen cadeau doen is naast een goede zaak voor het milieu ook een leuke contradictie.

Gedurende mijn onderzoek heb ik ook informatie gevonden over het bijgeloof rond de zilverberk hangt . De Kelten en Germanen schreven deze boom magische krachten toe. Hij zou kwade geesten op afstand kunnen houden. Dit klinkt natuurlijk zeer mooi en spiritueel, daarom hebben we dit ook gecommuniceerd naar de klant. Vroeger dacht men ook dat door een geesteszieke of misdadiger af te ranselen met berkenhout, de geesten verdreven zouden worden. Dit minder leuke weetje hebben we wel niet naar de klant gecommuniceerd.

4.2.3 Zelfstandigheid

Zelfstandig werken is één van mijn sterke punten, dit werd tijdens mijn stage ook bevestigd door mijn stagebegeleidster. Ik kan heel snel tot de essentie van een opdracht komen. Eens ze mij uitleggen hoe iets werkt ben ik er snel mee weg. Ik zie makkelijk het verband tussen het probleem en de oplossing. Door mijn vermogen om de opdrachten snel te begrijpen, kan ik moeiteloos zelfstandig werken.

Na enkele weken stage vroeg ik een tussentijdse evaluatie. Over het algemeen waren ze zeer lovend. Eén van de positieve punten was het feit dat ik pro-actief was en zeer zelfstandig dingen kon uitwerken. Mijn collega’s werden niet steeds overladen met vragen, ik kon mij zelfstandig goed redden. Het feit dat ik alles kon vervolledigen en nooit echt problemen had zorgde voor zelfvoldoening. Ik kreeg het gevoel dat ik een deel werkdruk van de collega's kon verminderen.

Mijn doel voor deze stage was zo goed mogelijk mee te werken in het bedrijf GUAVA, zodat ik een deel van de arbeidsbelasting op mij kon nemen. Dit deed ik door tijdens mijn stage pro-actief naar werk te zoeken. Wanneer ik een opdracht had afgewerkt en geen andere voor handen had. Ging ik aan mijn collega’s vragen of ik hun kon helpen. Telkens als ik niets te doen had en ik zag mijn collega’s werken voelde ik mij een beetje schuldig. Daarom had ik deze pro–actieve ingesteldheid. Dit viel ook op bij mijn collega’s en werd zeer gewaardeerd. Dit hebben ze mij ook nog eens verteld op mijn eindevaluatie.

Ik nam een deel van de werkdruk op mij door soms minder leuke opdrachten te doen. Voor een het event van de ABVV moesten er nog last minute aanpassingen worden gedaan aan de communicatie. Ik ging dit dan halen bij de drukker en terugbrengen naar GUAVA om het te laten nakijken. De drukker van GUAVA is niet naast de deur maar in de randgemeente van Antwerpen. Dit wil zeggen door het verkeer van Antwerpen centrum rijden, wat niet altijd een lachertje is. Als het drukwerk de kwaliteitscontrole van GUAVA doorstaan had bracht ik het naar de klant. Het kon voorvallen dat ik 2 keer na elkaar naar de drukker ging omdat er nog iets niet klaar was of GUAVA had nog ergens een fout gevonden in het drukwerk. Al dit over en weer reizen kon ,door het verkeer, wel wat tijd opeisen. Ik nam dit met plezier op mij, zo konden mijn collega's ondertussen verder werken aan een ander project.

Page 30: Stag Ever Slag 2010

30

4.3 Mijn verbeterpunten

Gedurende mijn stage bij GUAVA heb ik verscheidene facetten van mezelf beter leren kennen. Door dagelijks met allerhande activiteiten in de weer te zijn, heb ik enkele persoonlijke punten ontdekt waaraan ik moet werken, indien ik in de communicatiebranche wil verdergaan. Sommige activiteiten waren moeilijker dan andere. Bijgevolg ben ik gaan onderzoeken hoe dat kwam en wat ik eraan kon doen. Op deze manier heb ik bij mezelf nieuwe sterkten en zwakheden gevonden. Ook door de feedback, die ik van mijn collega’s kreeg, te analyseren heb ik mezelf beter leren inschatten.

4.3.1 Taal

Een van mijn grootste struikelblokken gedurende mijn stage was mijn taalgebruik. Ik spreek soms binnensmonds, waardoor het moeilijk is om mij te verstaan. Dit is een punt dat ik moet verbeteren in de toekomst. Want in de communicatiebranche is taal een zeer belangrijk instrument. Naast het binnensmonds spreken heeft mijn taal ook een dialectklank. Dit stoort niet als ik met een Antwerpse klant een conversatie heb. Maar met een doorsnee klant kan mijn taalgebruik een verkeerd beeld scheppen. Ik besef nu dat met een dialectklank spreken een onprofessioneel beeld geeft.

Het probleem met mijn taal heb ik al sinds vroeger, de reden hiervoor ligt in men tweetalige opvoeding. Mijn vader is Fransman en thuis sprak ik meer Frans als Nederlands. Ik heb daardoor nooit een echt taalgevoel voor het Nederlands ontwikkeld. Daarnaast besefte ik ook niet het belang van een mooie spreektaal in onze maatschappij. Ik lette ook niet echt op mijn taal, ik wist wel dat ik slecht sprak omdat mijn moeder mij hierop wees, maar ik vond dat persoonlijk niet erg. Het hinderde mij ook niet aan als ik iemand dialect hoorde praten, want ik verstond ze goed. Nu mijn stage afgelopen is en ik weet hoe belangrijk taal is, stoort het mij als ik mezelf of iemand anders dialect hoor praten.

Mijn gebrek aan een mooie spreektaal heb ik ondervonden tijdens mijn telefoongesprekken met klanten. Sommige klanten verstonden mij niet goed en vroegen om mijn uitleg te herhalen. Dit viel op bij mijn collega’s en ik kreeg af en toe de opmerking dat ik meer op mijn taal moest letten. Ik ga deze eigenschap verbeteren door meer in aanraking te komen met de Nederlandse taal. Er zijn veel verschillende manieren om je taal te verbeteren. Ik heb gekozen om mijn Nederlandse taal te verbeteren door meer Nederlandstalige boeken te lezen. Op die manier kan ik ontspannen in contact komen met het algemeen beschaafd Nederlands. Ik ben niet echt een boekenworm maar kan wel genieten van een leuk verhaal. Volgens mij is dit een van de manieren om mijn taal te verbeteren. Zo kan ik naast mijn Nederlands ook nog iets bijleren uit het boek.Om beter te diftongeren en te articuleren is een logopediste de beste oplossing. Mijn aandacht voor mijn taalgebruik ga ik moeten doortrekken naar mijn sociale contacten. Om in al mijn sociale contacten het ABN te gebruiken ga ik veel concentratie en toewijding nodig hebben, vooral in de omgang met vrienden en vriendinnen. Binnen mijn kennissenkring is het al gemakkelijker om het foute taalgebruik te gebruiken. Daarom heb ik een goede discipline en toewijding nodig om deze handicap te verhelpen

Vroeger had ik al enkele opmerkingen gekregen over mijn taalgebruik, toen besefte ik nog niet hoe erg het was. Het was voornamelijk tijdens de les Nederlands dat ik hierop werd gewezen. Voordien dacht ik dat het taalgebruik vooral voor de mensen van PR een belangrijk gegeven was en niet zozeer voor de commerciële communicatie. Na mijn stage ben ik tot het besef gekomen dat een goede taal belangrijk is voor iedereen in het bedrijfsleven. Ik heb dit leren inzien door het groot

Page 31: Stag Ever Slag 2010

31

aantal sociale contacten die ik tijdens mijn stage heb ervaren. Als je voor een bedrijf een campagne wil organiseren dan moet dit eerst gepitched worden. Tijdens zo’n pitch is je taalgebruik zeer belangrijk en vormen je klanten een beeld over jouw en het bedrijf dat je vertegenwoordigd.Dit heb ik zelf ondervonden tijdens mijn presentatie over sociale media. Mijn collega’s waren niet goed op de hoogte van heel het Twitter en Facebook gebeuren en hoe dit hun bedrijf kon helpen. Ik heb voor mijn collega’s een presentatie over sociale media georganiseerd. In deze presentatie heb ik heel het sociale medialandschap geschetst en de mogelijke voordelen voor het GUAVA getoond. Ik heb hun aangeraden om via LinkedIn, een sociale media voor bedrijven en zakenmensen, een pagina over GUAVA aan te maken. Via deze pagina zou GUAVA andere bedrijven, die mogelijk geinteresseerd zijn in de diensten van GUAVA, kunnen bereiken en omgekeerd. Mijn collega’s waren onder de indruk van mijn presentatie, vooral de PowerPoint had een hele professionele look. Het grote minpunt aan mijn presentatie was mijn taal. Ze verstonden me niet goed en vonden dat ik teveel dialect gebruikte. Toen ben ik beginnen te beseffen dat er echt aan mijn taal gewerkt moest worden, indien ik in deze branche wil verder werken. Iedere collega aan wie ik een eindevaluatie van mijn stage vroeg, gaf mij hetzelfde werkpunt: Mijn taal.Ik zou later graag in de communicatiesector werken. Ik vind het een heel interessante sector met veel afwisseling. Maar ik besef ik nu zeer goed dat ik aan mijn uitspraak moet werken. Zoniet gaan werkgevers mij geen job willen aanbieden in de communicatiesector. Dankzij de herhaaldelijke opmerkingen van mijn collega’s weet ik nu dat mijn taal een groot minpunt is en besef ik dat ik hier dringend aan moet werken.

4.3.2 Het essentiële van het overbodige scheiden

In mijn werkwijze kon ik ook nog wat verbeteren. Ik moet leren het essentiële van het overbodige te scheiden. Voor mijn opdrachten ging ik deskresearch doen over bepaalde onderwerpen. Deze deskresearch deed ik via het internet en de telefoon. Het gevolg hiervan is dat ik na een tijdje een hele berg informatie had. Mijn probleem was dat ik uit deze berg moeilijk het kaf van het koren kon scheiden, onnuttige informatie sijpelde in mijn onderzoeksdossiers. Mijn collega’s kregen te lange documenten met te veel onnodige informatie. Hierdoor waren sommige dossiers niet meer overzichtelijk en het kostte mijn collega’s te veel tijd en moeite om deze door te lezen.

Ik heb dit verbeterpunt pas na mijn stage ontdekt. Toen ik een eindevaluatie aan de copywriter vroeg, gaf ze mij een opmerking over mijn onderzoeksdossier van het Bollekesfeest in Antwerpen. We wouden voor het Bollekesfeest een concept ontwikkelen waarin de zustersteden van Antwerpen aan bod kwamen. We hadden eerst een selectie gemaakt van mogelijke zustersteden en vervolgens deed ik onderzoek naar deze steden en hun kenmerken. Ik had allerhande informatie gevonden die ging van demografische cijfers tot bekende festivals die daar georganiseerd werden. Dit voor een vijftal zustersteden, wat een dik dossier opleverde. Vanaf dat moment zag de copywriter in dat ik moeite had om de essentie uit een groot blok informatie te onttrekken. Ze vond het niet een groot probleem, maar wou mij wel helpen. Volgens haar is oefening de enigste manier om dit af te leren. Ik ga aan dit punt werken door de boeken die ik ga lezen, om mijn taalgebruik te verbeteren, samen te vatten in een korte tekst. Zo train ik enerzijds mijn taal en anderzijds oefen ik mijn vermogen om de essentie uit een tekst te halen.

Page 32: Stag Ever Slag 2010

32

4.3.2 Ongeduldig

Ik kan soms heel ongeduldig worden als er iets eenvoudig niet van de eerste keer lukt. Doordat ik soms snel afgeleid en vergeetachtig ben, kan ik soms een klein simpel detail overzien. Dan gebeurt het dat iets niet lukt en word ik ongeduldig. Ik wil graag dat de dingen perfect zijn en van de eerste keer lukken, maar als dit niet zo is kan ik ongeduldig worden. Eens ik zie dat iets niet volmaakt is en niet goed werkt verlies ik mijn kalmte. Rustig nadenken is dan een probleem, waardoor het nog moeilijker wordt om de taak te vervolledigen. Ik moet mij dan leren kalmeren en niet zo druk te maken in kleine details.

Mijn laptop was hier een goed voorbeeld van. Meestal werkte deze perfect en had ik er geen problemen mee. Maar er waren dagen dat de laptop het vertikte om mee te werken. Het duurde dan uren voor hij een webpagina kon openen of ik moest minutenlang wachten voordat de zin die ik getypt had op het scherm verscheen. Als deze kleine technische problemen van de laptop gedurende een drukke periode vielen, kon ik snel mijn koelte verliezen. Op die momenten kon ik zeer kwaad worden op mijn pc. Het ging soms zo ver dat ik wel eens een scheldwoord iets te luid richting laptop riep. Dit was meestal het teken om even een pauze te pakken en een sigaretje te roken, anders denk ik dat de laptop het niet overleeft zou hebben.

Ongeduldig zijn is een van mijn slechte karaktereigenschappen en zorgt voor veel onnodige stress voor mezelf en mijn collega’s. Ik kan dit verbeteren door mij niet druk te maken in onnodige details en kleinigheden en mijn temperament in toom te houden. Een karaktereigenschap neemt tijd in om te verbeteren, maar dit is wel nodig. Want niemand wilt graag met een ongeduldige zenuwpees werken, dit zorgt voor onnodige stress. Dat kan men missen in een bedrijf.

4.3.3 Evaluatie vragen

Een punt dat gedurende mijn stage is verbetert, is het vragen om feedback of evaluatie. Ik was eerst onder de indruk dat mijn stagebegeleidster niets zei omdat de opdrachten goed vervult waren.

Doordat ik niet achter de voltooide opdrachten vroeg maar gewoon verder werkte aan iets anders, sloop deze naar de achtergrond van mijn gedachten. Daardoor kreeg ik geen duidelijk beeld van het hele project en hoe mijn opdrachten daarin paste. Ik wist niet goed voor wie of wat ik die teksten schreef en kreeg de indruk dat deze niet zo belangrijk waren.

In het begin was ik niet goed op de hoogte en kreeg ik het gevoel dat ik er niet echt bijhoorde. Ik kwam gewoon wat observeren maar was geen echt onderdeel van GUAVA. Eens ik had begrepen waarom mijn werk niet werd geëvalueerd, zag ik in dat ik het initiatief moest nemen. Mijn collega’s hadden het te druk om vanuit zichzelf naar mij te komen met tips en verbeterpunten. In het begin was ik wat angstig om feedback over mijn werk te vragen. Ik was nieuw op GUAVA en kende mijn collega’s nog niet zo goed. Ik was ook niet zeker van de kwaliteit van mijn werk en had wat schrik voor slecht nieuws. Ik veronderstelde dat geen nieuws beter was als slecht nieuws, maar dit was verkeerd.Toen ik dit had begrepen en om feedback begon te vragen, zag ik hoe mijn opdrachten binnen het grote plaatje paste. Dit gaf mij dan ook het gevoel dat ik begon deel uit te maken van hert team en het bedrijf GUAVA. Het werk dat ik deed droeg bij tot het project.

Het blijft dus uitermate belangrijk om feedback en evaluatie te vragen. Deze informatie zal je helpen met je werk en in je omgang met je collega's. Dit getuigt namelijk van een grote interesse in het bedrijf en het werk, wat positief overkomt bij je collega's.

Page 33: Stag Ever Slag 2010

33

4.4 Hoe kijk ik terug op mijn stage

Er bestaat geen twijfel over, deze stage heeft een waardevolle rol gespeeld op mijn kijk op het professionele leven. Niet alleen heb ik de ins en outs van het runnen van een communicatiebureau geleerd, ik heb ook het belang van netwerken geleerd. Een groot deel van het klantenbestand van een communicatiebureau is afhankelijk van zowel de ervaring dat het bureau bezit en de mensen die het kent. Mijn stage gaf mij de kans om de communicatiebranche te leren kennen en mezelf erin te bewijzen.

Ik heb over mijn stage absoluut een positief beeld. Toen ik op mijn stageplaats aankwam was ik zenuwachtig en wist ik niet wat te verwachten. Dit was wel een normale begin reactie, want ik had nog nooit in een kantoor gewerkt. Gelukkig had ik naast mijn gezonde dosis zenuwen ook een grote nieuwsgierigheid. Ik was heel benieuwd om mijn vakkundigheid ,die ik gedurende mijn studies had opgedaan, toe te passen op de zakenwereld. Ik wou weten of ik met mijn capaciteiten echt geld kon verdienen. De financiële kant van een communicatiebureau heb ik ,voor mij persoonlijk, steeds goed in het oog gehouden. Ik was geïnteresseerd in de bedragen die de klanten betaalden voor de diensten van GUAVA. Ik wou weten met wat voor budgetten men in de communicatiebrache werkt en op welke manier deze bepaald werden. Ik was erg geboeid door de financiële kant omdat ik mij in de toekomst, zelf een communicatiebureau zag oprichten. Ik wou weten of men in deze branche rijk kon worden? Toen ik, na wat meegedraaid te hebben op GUAVA, op de hoogte was van de budgetten. Zie ik mezelf wel een communicatiebureau oprichten en runnen.Over het algemene verloop van mijn stage ben ik zeer tevreden,ik werd dadelijk warm ontvangen en kreeg goede ondersteuning gedurende heel mijn stageperiode. Mijn collega’s waren zeer ontvankelijk en benieuwd naar wat voor persoon ik was. Ik vertelde hun over mijn verwachtingen en plannen voor mijn stage en toekomst. Ik vroeg op mijn beurt naar hun ervaringen en levensloop, waarom ze bij GUAVA werken. Op die manier kon ik leren uit hun ervaringen en vergelijken met die van mij. Door mij te informeren naar de keuzes die zij gemaakt hadden, kon ik voor mezelf een schets maken van de vereisten die nodig zijn om het tot hun niveau te schoppen.

Als ik terug kijk naar mijn stage, is de sfeer op GUAVA mij vooral bijgebleven. Op de werkvloer van GUAVA hing er een zeer collegiale sfeer. Het leken wel allemaal vrienden die samen een bedrijfje hadden opgestart. Iedere dag was er wel ergens een moment dat men samen kon roddelen en lachen. De indruk die GUAVA mij heeft gegeven, is dat iedereen plezier had in zijn werk. Er was nooit, of toch zeer uitzonderlijk, iemand die met tegenzin naar het werk kwam. Iedereen kwam op en ook buiten het werk zeer goed overeen. Daardoor heerste er een zeer aangename werksfeer. Dit is natuurlijk een zeer positief punt voor de productiviteit van GUAVA.

Gedurende mijn stage bij GUAVA heb ik ook wat drukke periodes meegemaakt. Tijdens zo’n periodes was iedereen aan het proberen de deadlines te halen. Het kon zelfs gebeuren dat collega’s tot 's avonds laat op het bureau bleven werken om een deadline te halen. Ik heb dit één keer mogen meemaken voor het sponsordossier van het BMW beach hockey event. Mijn collega’s waren 's avonds nog de inishing touch aan het aanbrengen. Ik was gebleven omdat ik het eindresultaat van al dat werk wou zien. Toen alles was afgerond, werden er flessen champagne bovengehaald om het harde werk dat ze hadden verricht te vieren. Dit was een leuke verassing en bevestigde nog eens de warme sfeer die ik bij GUAVA heb ervaren. Volgens mij past daarom de leuze “We work hard and we play hard”perfect bij GUAVA. Een ander voorbeeld hiervan is de reis

Page 34: Stag Ever Slag 2010

34

die de werknemers hebben gekregen. Omdat GUAVA zo’n goed jaar had geboekt, hebben de managing partners een luxe reis georganiseerd naar Moskou. Deze all-inclusive zakenreis was een bonus voor de werknemers als dank voor hun harde werk en goede resultaten.

Terugkijkend op mijn stage, kan ik zeggen dat ze is gelopen zoals ik voorzien had. Ik werkte in een tof bedrijf met leuke collega’s ,waar ik veel kon bijleren over een eventuele toekomstige job.Ik ben aan mijn stageverslag begonnen nadat mijn stage was afgelopen omdat ik tijdens mijn stage geen tijd had. Iedere dag had ik mijn werk en als er dan toch een dood moment was, nam ik het initiatief om één van mijn collega's te helpen of te assisteren. In GUAVA was er altijd werk en na mijn werkdag was ik soms zo vermoeid dat ik de energie niet meer had om terug achter de computer te kruipen en aan mijn stageverslag te werken.Om al mijn stageactiviteiten bij te houden, heb ik een soort van logboek opgesteld. Dit logboek was een zeer bruikbaar hulpmiddel voor mijn stageverslag. De enkele woorden in mijn logboek, hielpen mijn geheugen weer op te frissen over bepaalde details en gebeurtenissen die ik anders vergeten zou zijn. Ik raad alle studenten aan om dit te doen. Het logboek moet geen uitgebreide tekst zijn over hoe je precies te werk bent gegaan en wat je allemaal hebt ervaren. Het voldoet om in enkele kernwoorden te zeggen wat je hebt gedaan en hoelang.

De manier van werken bij Guava is vrij hectisch, ze werken aan verschillende projecten door elkaar. Met als gevolg dat ook ik aan verschillende projecten werkte en het moeilijk was alles te herinneren. Je weet soms niet meer welke activiteit bij welk project hoort. Voor het opstellen van mijn stageverslag was mijn logboek een zeer handige tool, zo kon ik een duidelijk overzicht houden van al de ontwikkelingen op mijn stage.

Page 35: Stag Ever Slag 2010

35

4.5 Wat was Positief

Ik kijk heel positief terug op mijn stage. Het soort werk lag in de lijn van mijn verwachtingen. De reclamewereld was altijd al een grote interesse van mij geweest. De stageplaats op GUAVA was dus juist hetgeen ik zocht. Ik kon op de afdeling communicatie van GUAVA in de reclamewereld leren werken. Ik ging iedere dag met plezier naar mijn werk, dat vond ik al een heel positief punt. Ik heb mij gedurende mijn stage goed kunnen inburgeren in het bedrijf. Ik voelde dat ik na een maand stage echt deel begon uit te maken van het bedrijf GUAVA. Ik ben voor iedere opdracht met volle overtuiging gegaan. Ik had nooit commentaar op de opdrachten die ik kreeg. Ik deed altijd wat er gevraagd werd en indien mogelijk nog wat meer. Heel mijn inzet voor GUAVA werd door mijn collega’s geapprecieerd. Ze hadden vertrouwen in mijn capaciteiten en vonden mij een aanwinst zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

4.5.1 De collega's

Eén van de grootste troeven van GUAVA is de collegialiteit en samenhorigheid die je op de werkvloer kon voelen. Het bedrijf is niet zo groot en telt niet zo veel werknemers waardoor de mensen elkaar veel tegenkomen. Al dit onderlinge contact schept een goede band onder de werknemers en werkgevers. Deze band vertaalde zich in de activiteiten na het werk. Zo gaan de collega's ook veel samen op stap naar discotheken of cafeetjes. Deze avondjes uit konden tot in de vroege uurtjes duren. Het bewijs hiervan zag ik de volgende dag, wanneer de grootste feesters van de avond voordien met een onfrisse kop te laat op het werk aankwamen. Het leuke hieraan was dat zij de beste verhalen en roddels hadden over wat er zich de avond voordien allemaal had afgespeeld.

Tijdens mijn stage viel het direct op dat iedereen van GUAVA zeer goed overeenkwam. Deze synergie onder de werknemers resulteerde in een goede samenwerking en hoge productiviteit. Ik kon mij hier goed inpassen, want het waren allemaal zeer toffe en interessante mensen. Ik heb veel van hen geleerd en was zeer blij met de manier waarop ze mij hebben ontvangen en opgenomen in hun werkwereld. Ik heb dankzij hen veel geleerd en gezien, ze hebben mij bij alle aspecten van de commerciële communicatie betrokken.

4.5.2 De ligging

De ligging van GUAVA is ook één van zijn troeven. GUAVA bevindt zich aan het Straatsburgdok in Antwerpen. Het Straatsburgdok ligt niet ver van de ring van Antwerpen wat GUAVA vlot bereikbaar maakt met de auto. Dit is een voordeel voor de klanten, ze kunnen probleemloos naar het kantoor komen zonder door de drukke binnenstad te rijden. De klant moet ook geen uren naar een parkeerplaats zoeken, want aan het Straatsburgdok is een grote parking voorzien. Ik kwam met mijn eigen auto naar het werk en maakte daar iedere dag zelf gebruik van. Ik ging voor veel van mijn opdrachten op verplaatsing en had dus mijn auto nodig. Ook kon ik gebruik maken van de bedrijfswagen, soms was er geen wagen beschikbaar. Met behulp van mijn eigen wagen kwam ik er dan wel. Dankzij het grote aanbod parkeerplaatsen en de vlotte bereikbaarheid van GUAVA, was het ook voor mij gemakkelijk om met mijn eigen auto naar het werk te gaan.

Page 36: Stag Ever Slag 2010

36

4.5.3 de Flexibiliteit

Een van de factoren die ik positief heb ervaren , was de flexibiliteit van GUAVA. Flexibel zijn betekent dat je je gemakkelijk kunt aanpassen en dat je snel kunt schakelen tussen verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld als er nog een belangrijke offerte de deur uit moest, konden de werknemers en werkgevers zich een paar uur extra inzetten om die af te krijgen. Flexibel zijn betekent niet dat je dag in dag uit van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds op kantoor zit. Neen, dat betekent dat men de dagen die nodig zijn wat langer blijft werken en als het niet nodig is, een dagje mag vrij nemen of wat later op het werk mag aankomen. GUAVA had mij gevraagd of ik mee wilde helpen op een evenement dat ze hadden georganiseerd. Ik wou zo een evenement wel eens van dichtbij ervaren en stemde hierin toe. Het evenement had plaats op een zaterdag, als tegemoetkoming mocht ik een ander dagje vrij nemen. Dit was een leuke verassing en een toonde de flexibiliteit van GUAVA. Een ander voorbeeld waren de uren dat ik op mijn stage aanwezig moest zijn. Normaal gezien werkte ik van 8 tot 17 uur op GUAVA. Maar er waren dagen dat ik voor 17 uur mijn opdrachten had afgewerkt, dan mocht ik zelf beslissen of ik naar huis ging. Zo kon het voorvallen dat ik al om half vier naar huis kon. Ik vroeg dan eerst ofdat er nog iemand mijn hulp kon gebruiken, als dit niet het geval was mocht ik zelfstandig beslissen om naar huis te gaan.Ik was zelf ook flexibel,als ze mijn hulp nodig hadden bleef ik zonder probleem langer doorwerken. Dit is een eigenschap die voor werkgevers belangrijk is bij werknemers. Flexibiliteit is samen met werkervaring en persoonlijkheid een van de belangrijkste eigenschappen voor een werknemer.Lynda Gratton van de London Business School heeft onderzoek gedaan naar het welbevinden van werknemers in organisaties enerzijds en de prestaties van organisaties anderzijds. Uit haar onderzoek blijkt dat hoe flexibeler werknemers in een organisatie mogen en kunnen zijn, hoe prettiger ze dat vinden en hoe beter de bedrijfsresultaten zijn. Met een flexibele houding lopen conflicten minder hoog op en is de samenwerking tussen teamleden vloeiender.

4.5.4 Middagmaal

Het middagmaal dat we iedere dag kregen was een leuke meevaller. Voor het middagmaal eet heel het bedrijf samen aan een grote tafel op de benedenverdieping. De lunch was een leuke manier om je dag in twee te verdelen, even te ontspannen en wat met je collega's te babbelen. Het middagmaal was een sociale gebeurtenis waar dat ik de meeste van mijn collega’s heb leren kennen. De gesprekken gingen over het leven en ieder zijn interesses. Ik ontdekte veel gemeenschappelijke punten,zoals hobby's, interesses en studiekeuze.Door een band op te bouwen met mijn collega's heb ik een betere kijk gekregen op hun werkleven en wat ik mag verwachten bij een job in de communicatiebranche.Doordat ik de situaties van mijn collega’s beter leerde kennen, was ik vlotter in de omgang en konden we beter samenwerken.

Het feit van samen aan tafel te zitten is goed voor de collegialiteit en de samenhorigheid van het bedrijf. Op die manier konden we face-to-face nog snel wat kleine details en informatie uitwisselen over een bepaald project. Het gevaar hiervan is dat het dan moeilijker is om even te ontspannen, omdat het werk mee aan de eettafel komt.

Voor de lunch werd altijd brood en beleg voorzien. Dit was voor mij een toffe meevaller, hierdoor kon ik wat geld uitsparen. Het was ook een goede manier om gezond te eten. GUAVA was namelijk

Page 37: Stag Ever Slag 2010

37

helemaal in de ban van een gezonde levensstijl en voeding. Voor het middagmaal waren er steeds verse groentjes voorzien. Een goede verandering voor mij, in plaats van belegde broodjes en pita kon ik eens een slaatje eten.

4.5.5 Gezonde levensstijl

Naast een gezonde voeding wil GUAVA ook een gezonde levensstijl promoten onder haar werknemers. Dit doet GUAVA door zijn werknemers aan te sporen om aan sport te doen. Een van deze sporten is lopen. Gedurende mijn stage was mij opgevallen dat iedereen in het bedrijf aan het “Start to run” programma van Evy Gruyaert was begonnen. Dit is een soort van loopprogramma voor mensen die een gezonde conditie willen opbouwen. Het programma bestaat uit verschillende lessen die je begeleiden gedurende het lopen. Het programma plaats men op een mp3 speler wanneer je begint te lopen en ondertussen hoor je Evy Gruyaert je aanmoedigen en begeleiden. Ze zegt je hoe lang je moet lopen en op welke momenten je een pauze mag pakken. De duur van pauzes en looptijden verschillen naarmate je conditie beter wordt.

Het “Start to run” programma van Evy Gruyaert is populair bij GUAVA. Het bedrijf heeft zich ingeschreven voor de 10 miles van Antwerpen. Voor deze marathon heeft GUAVA zich onderverdeeld in enkele teams. Dit creëerde een soort van onderlinge competitie op het bedrijf. De verschillende teams wedijverde over het aantal lessen, van het “Start to run” programma, dat ze al gedaan hadden. Iedereen van GUAVA was zo met het loopprogramma bezig, dat het aantal vervolledigde lessen een statussymbool werd op de werkvloer. De gezonde levensstijl en de manier waarop GUAVA de levensstijl van zijn werknemers wou aanpakken vond ik heel positief. Werknemers met een gezonde levensstijl zijn vaak productiever en verzuimen minder vaak. Beweging heeft een positieve invloed op het psychologisch welzijn van de werknemers. Het onderdrukt ook de symptomen van depressie, angst en stress waardoor de algemene levenskwaliteit er op vooruit gaat.

4.5.6 Het afscheid

Een punt dat ik zeer positief vond, was de manier waarop iedere stagestudent zijn laatste dag viert. De laatste dag mocht iedere stagestudent iets organiseren. Dit kon gaan over je interesses of hobby's, iets dat symbool stond voor jezelf. Het was een leuke manier om de stagestudent eventjes in de belangstelling te zetten en te bedanken voor hun harde werk en inzet.Zo was er een initiatie paaldansen van een stagestudente die paaldansen als sport deed. Zij had haar eigen paal bij waar iedereen zijn vaardigheden op kon tonen, nadat zij een kleine voorstelling had gegeven. Een andere studente had een presentatie over haar thuisstad gegeven. Tijdens de presentatie werden we geïnformeerd over wat er te beleven was in haar stad. De presentatie ging zo ver, dat we op het einde wisten waar de beste spaghetti Bolognese te verkrijgen was.

Ikzelf heb een afscheidsdrink georganiseerd met een speciale verassing. GUAVA had al een eigen cocktail ontwikkeld waarin de kleuren van haar huisstijl waren verwerkt. Ik was echter niet zo onder de indruk van deze cocktail. Ik vond de cocktail nogal bitter smaken, dit kwam niet overeen met de zoete smaak van de guave vrucht. Daarom had ik als verassing de GUAVA cocktail heruitgevonden. Ik had zelf een cocktail ontwikkeld op basis van Bombay Sapphire gin en Crème de mûre, een braambessenlikeur. Naast de kleur van de cocktail, paste nu ook de smaak perfect bij GUAVA. Ik heb voor een afscheidsdrink gekozen omdat ik vroeger als barman had gewerkt, maar

Page 38: Stag Ever Slag 2010

38

ook omdat mijn collega’s wisten dat ik graag af en toe eens op stap ging.De nieuwe cocktail was een goed idee en en sloeg in als een bom. Iedereen vroeg direct naar het recept. Ik kreeg de indruk dat ze het een goed alternatief vonden voor de originele GUAVA cocktail. Daarom heb ik ,voor mijn vertrek, dit recept naar iedereen doorgestuurd.

Page 39: Stag Ever Slag 2010

39

4.6 Wat was negatief

Naast de overheersende positieve indruk die ik van GUAVA heb, zijn er ook enkele bemerkingen. Het gaat hier over zaken die ik op GUAVA anders zou aanpakken of veranderen. Na het verloop van mijn stage heb ik op de verschillende aspecten kunnen terugblikken. Door deze retrospectie heb ik een aantal van mijn negatieve ervaringen kunnen uitschrijven en becommentariëren.

4.6.1 Gemiste kans

Een punt waarvan ik spijt heb, is dat ik niet meer heb kunnen samenwerken met de art directors. Ik vind het zeer interessant om te zien vanwaar de creativiteit van de art director komt. Ik heb tijdens mijn stage aan mijn stagebegeleidster gevraagd, ofdat het mogelijk zou zijn om het werk van de art director te volgen. Ik wou graag het werk van een art director een weekje opvolgen, om zijn creativiteit proces te volgen. Welke sites bezoekt hij? Wat bekijkt hij over het onderwerp? Hoe begint hij aan een logo? Hoe luistert hij naar een debriefing? Enzovoort.Dit was voor mijn stagebegeleidster geen probleem. De tijd-en werkdruk daarentegen vormde wel een probleem. Door de drukke agenda van GUAVA, was ik steeds met andere opdrachten bezig. Het gevolg hiervan is dat mijn verzoek, om wat meer tijd met de art director door te brengen, naar de achtergrond schoof.

Gedurende mijn stage werd op een gegeven moment mijn laptop gebruikt voor een presentatie in de vergaderzaal. Ik kon dus niet meer verder werken aan mijn opdrachten.Dit was voor mij de uitgelezen moment om een paar uur het werk van de art director te volgen. Ik mocht plaatsnemen naast de art director om haar werk te kunnen overzien. Maar iemand dat over je schouder meekijkt is niet altijd even leuk. Zo was Barbara, één van de freelance art directors, er niet zo mee opgezet dat ik over haar schouder meekeek. Ik was volgens haar een te grote afleiding en ze kon zich zo niet concentreren. Ze was een onderdeel van een poster aan het ontwikkelen, waarvan de deadline naderde. Ze had dus niet de tijd om met mij bezig te zijn. Dit is een goed voorbeeld van hoe de werkdruk het soms moeilijk maakt voor de stagestudent, om op twee maanden tijd alle facetten van een bedrijf te ontdekken.

4.6.2 Een evenement

Naast communicatie biedt GUAVA ook diensten aan in de evenementen-en designsector.Mijn stagebegeleidster had gevraagd of ik tijdens, het weekend van mijn voorlaatste week, mee naar een evenement wou gaan. Zo kon ik zien wat een evenement allemaal juist inhoud. Ik ging op haar voorstel in omdat ik wel nieuwsgierig was naar het onderdeel evenementen. Ik was in de veronderstelling dat voor een evenement, al het werk op voorhand werd gedaan. Ik verwachte dat we daar slechts een oogje op het verloop van het evenement gingen houden, en voor de rest konden meegenieten van het event.Dit was spijtig genoeg niet het geval. Toen ik 's morgens aankwam op de locatie van het evenement, zag ik voor het gebouw een grote vrachtwagen staan. Ik kreeg toen het leuke nieuws te horen dat alles van in de vrachtwagen gebruikt ging worden voor het evenement en dat wij van GUAVA dit allemaal gingen installeren. Duizenden verfpotten werden opgestapeld, want het event was voor het 20 jarig jubileum van een verfbedrijf. Bloemstukjes werden van nul in elkaar geflanst en heel de zaal werd met standjes versierd. Voordat ik naar het evenement vertrok hoorde ik dat ik werkkleding moest meenemen. Ik veronderstelde dat ik hier en daar wat ging helpen met iets te

Page 40: Stag Ever Slag 2010

40

verschuiven. Maar het bleek een hele vrachtwagen te zijn,dit was meer dan ik had verwacht. Deze onverwachte wending was echter niet zo erg, een beetje fysiek werk schrikt mij niet af. Maar nadat ik al het voorbereidende werk had gedaan, volgde de saaiste uren van mijn stage. Terwijl iedereen zich amuseerde op het event, konden wij wachten totdat dit afgelopen was. We keken erop toe dat alles vlotjes verliep, maar het merendeel van de tijd werd opgevuld met duimen draaien en sigaretjes roken. Het werd mij toen snel duidelijk dat het onderdeel evenementen niets voor mij is. Niemand had mij gewaarschuwd dat er tijdens een evenement zoveel vrije tijd was. In het begin volgde ik het werk van mijn collega’s mee op. Na een tijdje, wanneer de hele avond op gang was gekomen, hielden mijn collega’s zich met andere projecten bezig. Ze hadden hun laptops bij en konden achter de schermen verder werken aan een ander project. Ik had niets meegenomen, ik was onder de veronderstelling dat wij zouden mee genieten van het evenement. Tegen het einde van de avond zat iedereen van GUAVA zijn eigen ding te doen. Aangezien ik niets om handen had, was ik over mijn toekomst in de evenementsector aan het nadenken. Ik was tot de conclusie gekomen dat dit helemaal niets voor mij was. Je doet al het voorbereidende werk om een leuke avond te organiseren, maar dan kan je de avond zelf er niet van genieten. Het lange wachten en het feit dat je niet mee kan genieten van je werk. Waren voor mij de doorslaggevende redenen om in de toekomst niet voor een evenementenbureau te kiezen.

4.6.3 De faciliteiten

Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd van hoe een communicatiebureau werkt. Door bij Guava stage te lopen heb ik dit kunnen aanpassen aan de realiteit. Ik vond het spijtig dat ik een aantal zaken niet heb aangetroffen. Eén van die zaken was de manier waarop een brainstorm werd gedaan. Als we bij GUAVA een brainstorm deden, dan gingen we in de vergaderzaal samen naar een goed concept zoeken. De vergaderzaal was een grote witte ruimte met een TV scherm. Dit vond ik persoonlijk niet het soort ruimte dat je creativiteit prikkelde. Tijdens de brainstorms die ik in die ruimte heb meegemaakt, vond ik het heel moeilijk om mee te helpen zoeken naar goede ideeën. Ik kreeg een soort van verplichtend gevoel om leuke ideeën te vinden, ik was niet ontspannen en had moeite om creatief na te denken. De brainstorm kreeg een serieus kantje en ik vind dat het een leuke activiteit moet zijn. Ik had verwacht dat er in een communicatiebureau een soort van ontspanningsruimte zou zijn. Een ontspanningsruimte met verschillende recreatie mogelijkheden, zoals een pool-of pingpongtafel. De bedoeling van zo’n ruimte is de werknemers even af te leiden, zodat ze een betere toegang krijgen tot het creatieve deel van hun hersenen.Ik zou GUAVA aanraden om zo een ontspanningsruimte in te voeren. In de ontspanningsruimtee zouden ze naast een pooltafel ook een moodwall kunnen plaatsen. Een muur vol met foto’s van moderne en creatieve zaken. Bijvoorbeeld foto’s van design meubelen, populaire reisbestemmingen, gewilde producten, enzovoort. Ook moet er de mogelijkheid zijn om in een goede sofa wat muziek te beluisteren. Ik ben ervan overtuigt dat, door op deze manier je gedachten te verzetten,je veel creatiever over een bepaald onderwerp kan nadenken.

Een ander negatief puntje vond ik de drankvoorzieningen. Ik ben zelf een fervent koffiedrinker, zeker 's morgens lust ik graag een kopje om wakker te worden. Op GUAVA hebben ze een koffiemachine voorzien, maar de koffie die daar uit liep vond ik verschrikkelijk. Ik heb op verschillende manieren proberen koffiezetten, maar steeds kwam er diezelfde nare smaak uit. Als alternatief kon ik kiezen uit de selectie soft drinks van de drankautomaat. Hetgeen ik negatief vond was dat je hiervoor moest betalen. Ik vond dat een bedrijf, kleine zaken zoals een colaatje wel

Page 41: Stag Ever Slag 2010

41

gratis kon voorzien. Ik was blijkbaar niet de enige die op GUAVA er zo over dacht. Want tijdens mijn stage had er iemand van GUAVA een groot aantal blikjes gestolen uit de voorraadkamer. De voorraadkast werd vanaf toen op slot gedaan. Ik was hier wel een beetje van geschrokken omdat ik niet had verwacht dat iemand van GUAVA dat zou doen.

4.6.4 Na het werk

Ik vond het jammer dat ik na het werk, zo weinig contact met mijn collega’s had. Soms ving ik op, dat sommige collega’s samen iets waren gaan drinken of eten. De volgende dag hoorde ik dan de verhalen van wie eentje teveel ophad of wie een bepaalde stoot had meegemaakt. Ik vond het namelijk interessant om over hun leven buiten GUAVA wat te leren, zo kon ik dit vergelijken met mijn leven. Ik heb echter nooit een uitnodiging gekregen om na het werk iets mee te gaan doen. Ik had graag eens meegegaan om heel de “after work” sfeer te kunnen ervaren. Ik wou ook eens meegevraagd worden als bewijs van het feit ,dat ik deel begon uit te maken van het bedrijf GUAVA. Dit was spijtig genoeg niet het geval, ik kon moeilijk mezelf gaan uitnodigen.Veel van de klanten uit het klantenbestand heeft men door informele contacten verkregen. Iemand van GUAVA dat met een bedrijfsleider toevallig op Café wat aan het praten is. Hij of zij verteld dan over het bedrijf en zo leert de bedrijfsleider wat GUAVA aanbied. Als heel het GUAVA team samen op Café zit dan kunnen zij met hun commercieel verkooptalent snel een campagne verhandelen. Deze manier van verkopen en contacten leggen had ik graag eens willen meemaken. Om te zien op welke manier ze iemand zo ver kunnen krijgen om tijdens zo een informele gelegenheid een mogelijke klant van GUAVA te worden. Informele bijeenkomsten zijn veel leuker en werken kost minder energie als je ontspannen bent. Bovendien heb je meer vertrouwen in elkaar, hetgeen de verkoopsituatie ten goede komt.

4.6.5 Het overzicht

Zoals ik al eerder eens heb aangehaald, is de manier van werken bij GUAVA soms vrij hectisch. Er zijn momenten dat ze met zo veel projecten tegelijk bezig zijn, dat het voor de stagestudent moeilijk word om een duidelijk overzicht te houden. Dit had als gevolg dat ik met verschillende opdrachten bezig was en ik niet meer wist welke er prioritair waren. Bij sommige opdrachten ontsnapte hierdoor kleine details aan mijn aandacht, deze kleine details konden wel een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Ik werd dan op het einde van het project op deze kleine missers gewezen om ze te repareren of enig wat bij te sturen om tot een professioneel eindresultaat te komen. Dit bracht met zich mee, dat als ik al met een ander project bezig was moet terugschakelen naar een voorlopig afgerond project. Dit zorgde voor extra stress en een grotere tijdnood. Op de momenten van tijdnood en het ontbreken van een overzicht is het voor de stagestudent moeilijk te weten waar hij of zij kan helpen.

Page 42: Stag Ever Slag 2010

42

4.7 Link met studies

Mijn studies vormden een goede basis voor mijn stagewerkzaamheden. Tijdens mijn studies ben ik al met de verschillende softwareprogramma's, die ik bij GUAVA nodig had, in contact gekomen. Ik had geen introductiecursus nodig, ik wist al wat je met iedere programma kon doen. Ze konden mij onmiddellijk een opdracht toevertrouwen waaraan ik zelfstandig kon werken. Ik had op mijn stageplaats vermeld dat ik een basiskennis van al deze programma’s had. Als ik een bepaalde moeilijkheid ondervond, was het geen probleem om even de hulp van één van mijn collega’s in te roepen.Mijn stageplaats was niet helemaal in lijn met mijn gekozen keuzevakken. Ik had gedurende mijn derde jaar niet voor het keuzevak evenementen gekozen. Ik wou het werk van deze sector wel leren kennen. Daarom was het communicatie, evenement en design bureau GUAVA een goede keuze. Zo kon ik naast de communicatie ,het deel evenementen leren kennen.

4.7.1 Informatica

Word, Excel en PowerPoint waren de softwareprogramma's die ik veel gebruikte. Dit zijn programma's die aan bod kwamen gedurende de lessen informatica. Ik kon deze programma’s goed gebruiken dankzij de vele taken die we voor de lessen Nederlands Engels en Frans kregen. Het opstellen van rapporten of verslagen, was een goede basis vormde voor de opdrachten die ik bij GUAVA kreeg. Door deze opdrachten op school te vervullen, wist ik aan welke eisen een tekst moest voldoen. Ik gebruikte deze algemene visie samen met de richtlijnen die ik van GUAVA had gekregen, om iedere opdracht succesvol te vervullen. Voor GUAVA had ik een PowerPoint presentatie over de sociale media gemaakt. Ik kende de basis voor een goede PowerPoint presentatie dankzij mijn leerstof op school. Dit waren regels die het volume tekst inperkte en de volgorde van een presentatie bepaalde. Van GUAVA had ik de tip gekregen,de PowerPoint boeiend en interessant te maken. Want het is heel makkelijk om afgeleid te worden gedurende een PowerPoint. Om de presentatie boeiend te houden had ik gebruik gemaakt van humoristische foto’s om ieder hoofdstuk in te leiden. Voor het hoofdstuk luisteren naar je doelgroep, had ik een cartoon gebruikt van iemand dat verongelukt was omdat hij niet luisterde3. Deze kleine ludieke knipoogjes hielden de aandacht van mijn publiek bij de presentatie. Door mijn schoolkennis te combineren met de kennis die ik bij GUAVA heb opgedaan, kon ik een succesvolle PowerPoint presentatie geven.

4.7.2 DTP

Adobe Photoshop, indesign en illustrator zijn zeer belangrijke instrumenten voor een communicatiebureau. Dankzij mijn keuzevak DTP kon ik hier vlot mee werken, zo kon ik mijn opdrachten met illustraties aan vullen. Dit was zeer handig voor het visueel voorstellen van concepten of ideeën. Ik werkte graag met deze programma’s omdat ze een onbegrensde creatieve vrijheid gaven. Bij GUAVA waren het vooral de art directors die met deze programma’s werkten. Dit is een van de redenen waarom ik zo graag met hun had samengewerkt. Wanneer een art director met dit programma werkt, kan hij zijn creativiteit letterlijk vorm geven.

3 In de bijlage cartoon die voor de PowerPoint presentatie over sociale media gebruikt werd.

Page 43: Stag Ever Slag 2010

43

4.7.3 Algemeen

Mijn studies vormden een goede basis voor mijn stage op GUAVA. Tijdens mijn studies heb ik veel met talen gewerkt, dit was een grote meerwaarde voor op mijn stage. Op mijn stage had ik veel contact met internationale bedrijven. Deze bedrijven spraken meestal Engels of Frans, waardoor het duidelijk communiceren in die talen een must was. Het Frans was geen probleem omdat ik een Franstalige opvoeding heb genoten. Voor het Engels viel ik terug op de kennis die ik op school had vergaard. Mijn Engels was goed verstaanbaar, dankzij de voorbereidende oefeningen die we op school hadden gekregen. We hadden tijdens de lessen Engels telefoongesprekken ingeoefend. Deze oefeningen waren een goede voorbereiding voor de situaties die ik op mijn stage tegenkwam.

Ik was zeer blij met de basis die ik heb meegekregen van de Plantijn Hogeschool. Ik heb slechts één puntje van kritiek, meer stage lopen gedurende het 3de jaar. Want zoals ik al eerder heb aangehaald, is er een grote kloof tussen de theorie en praktijk. Ik vind dat tijdens het laatste jaar de praktijk oefeningen,zoals het ontwikkelen van een reclamecampagne en het project, slechts gecombineerd mogen worden met de stage. De theorie vormt de basis voor de praktijk en door de theorie het 2de jaar af te ronden zou men zich gedurende het laatste jaar kunnen focussen op de praktijk. Want de werkervaring die men nodig heeft om zelfstandig voor een reclamebureau te kunnen werken, vergaard men louter in de praktijk.

Page 44: Stag Ever Slag 2010

44

5 BESLUIT

8 weken heb ik stage gelopen bij een voor mij eerst vreemd bedrijf, met onbekende mensen. Gedurende deze 2 maanden heb ik mogen functioneren binnen een professioneel team met vriendelijke en bekwame personen. De zachte, losse doch zeer correcte aanpak van Mevrouw Mariëlle Degeeter heb ik zeer positief ervaren. Zo ook haar stimulatie naar de personeelsleden en stagiairs toe, om zelfstandig te werken en eigen beslissingen te nemen. Op deze manier draagt het hele team de verantwoordelijkheid van GUAVA en niet slechts één persoon.

Als stagiair was het in het begin moeilijk, ik vroeg me af of ik mijn opdrachten naar behoren kon uitvoeren. Ik ging opdrachten vervullen waar mensen voor zouden betalen en dat was toch spannend. Dit betekende dat mijn werk zeer kritisch bekeken ging worden. Aangezien foutloze teksten niet mijn sterkste kant zijn, kreeg ik wel wat drempelvrees. Achteraf bekeken viel dit reuze mee, ik miste in het begin wat zelfvertrouwen. Dit heb ik kunnen overwinnen door er gewoon aan te beginnen. In mijn stageperiode heb ik altijd geprobeerd positief te blijven ten opzichte van mijn opdrachten. Welke opdracht ik ook kreeg, ik ging er ten volle tegenaan. Natuurlijk ging dit niet altijd even vlot, want je kunt niet altijd leuke dingen doen. Door deze minder leuke dingen met volle overtuiging af te ronden, heb ik mijn grenzen leren verleggen.

Na enkele weken bij Guava begon ik mijn plaats te vinden in het bedrijf. Als ik een vraag had hielpen mijn collega's me verder op weg. Door hun uitleg en evaluatie begon ik steeds meer vertrouwen te krijgen in mijn werk. Ik voelde mij zo comfortabel dat ik het waagde om mijn opinie te geven over bepaalde opdrachten. Mijn mening werd geapprecieerd en ik kreeg grotere opdrachten. Mijn collega’s waren tevreden over mijn gemaakte opdrachten, en ook de klanten. De eer kan ik niet alleen opstrijken, maar weten dat een betalende klant tevreden was met mijn werk geeft toch een goed gevoel.

Ik heb ontzettend veel bijgeleerd op mijn stage, niet alleen wat betreft het vervullen van opdrachten maar ook andere vaardigheden. Op mijn stageplaats heb ik de mogelijkheid gekregen om zelfstandig te werken en om zelf initiatief nemen, om zo op een pro-actieve manier te kunnen reageren op problemen. Ik heb leren samenwerken met collega’s in een dagelijkse werksituatie. Daarnaast was de stage ook een goede oefening in het dragen van verantwoordelijkheid. Ik durf nu ook meer initiatief nemen en beslissingen nemen schrikken mij niet meer af. Ik heb heel wat praktische kennis opgedaan over de communicatiesector. Daarmee bedoel ik de manier waarop de vergaderingen en brainstorms lopen, de wijze waarop iedereen samenwerkt naar één doel.

Wat betreft het personeel van GUAVA ben ik ook erg enthousiast. Want vanaf de eerste dag ben ik goed ontvangen, iedereen was ontzettend aardig en behulpzaam. Op de werkvloer hing een heel productieve en gezellige sfeer. Dat zorgde ervoor dat de uren, dagen, en zelfs weken voorbij vlogen. De mensen die bij GUAVA werken zijn allemaal nog jong. Dit maakte het een stuk gemakkelijker en leuker om samen te werken, aangezien ik mij goed in hun leefwereld kon plaatsen. Wel heb ik gemerkt dat ik tijdens mijn stage, buiten mijn directe collega’s om, weinig mensen ontmoet die mij later in het professionele leven kunnen helpen. Ik denk dat dit is omdat je als stagiaire wordt gezien, waardoor je niet zo snel wordt opgemerkt door de mensen uit de sector Als je wel contacten opdoet is het moeilijk om deze bij te houden, omdat de kans groot is dat je na je stage niet meer voor hetzelfde bedrijf werkt.

Page 45: Stag Ever Slag 2010

45

Er zijn toch enkele factoren waar ik rekening mee moet houden indien ik een job in de communicatiesector ambieer. Een van die factoren is mijn taalgebruik. Als ik een job in deze sector wil versieren, dan ga ik hard aan mijn taal moeten sleutelen. Ik heb in dit stageverslag de gewichtigheid van een goed taalgebruik reeds besproken. Daaruit kon ik concluderen dat ik met mijn huidig taalgebruik niet snel een job zal vinden. Ik ben dan ook bereid extra inspanningen te doen om een mijn taalgebruik te verbeteren.

Naast mijn taalgebruik zal ik ook een inspanning moeten doen om wat minder slordig te werken. Het gebeurde op mijn stage dat een document dat ik afgaf wat slordig was. Dit waren documenten die ik ter informatie voor mijn collega’s had gemaakt. Bij tijdsgebrek, viel het voor dat ik de orde opofferde voor de inhoud. Dit is niet zo een positief punt want het geeft een verkeerd beeld van je werk aan je collega’s. Het is belangrijk dat ik een professionele standaard probeer te behouden in al mijn opdrachten.Naast de creativiteit is het financiële aspect een factor die mij ervan heeft overtuigt dat een job in de communicatiebranche iets voor mij is. De communicatiesector biedt de mogelijkheid om veel geld te verwerven. De budgetten die in de communicatiewereld gebruikt worden zijn soms enorm groot. Door zelf goed op deze financiële kant te letten tijdens mijn stage, zag ik hoe een communicatiebureau in praktijk zeer winstgevend kan zijn.

Ik zie mezelf in de toekomst een reclamebureau oprichten, dankzij mijn stage heb ik de indruk gekregen dat ik in die wereld thuis hoor. Ik heb gedurende mijn stage ook goed kunnen zien wat voor soort concepten de verschillende bureaus aanbieden. Ik kreeg als algemene indruk dat vele reclamebureaus vrij braaf zijn. Ik voelde dat er een terughoudendheid was om mensen te shockeren. Ik zou met mijn bureau buiten de lijntjes kleuren. Mijn reclame bureau zou mensen wakker schudden en shockeren. Ik vind dit een zeer goede manier om naar een publiek toe te communiceren, zeker naar een jong publiek toe. Ik wil mijn reclamebureau een rebels karakter geven, waarmee het zich van de concurrentie kan onderscheiden.

Concluderend kan ik zeggen dat mijn stage een succes is geweest . Het was een leuke tijd waarin ik veel geleerd en gezien heb. Ik heb er ook wat vrienden aan over gehouden die mij verder kunnen helpen in de sector. De communicatiebranche en GUAVA hebben beide een goede indruk op mij achtergelaten. Ik zou dan ook erg blij zijn als ik uiteindelijk bij GUAVA een job zou krijgen. Daarom raad ik GUAVA aan als stageplaats, voor een student die op een leuke manier veel wilt bijleren over de communicatiewereld.

Page 46: Stag Ever Slag 2010

46

6 VERKLARENDE WOORDENLIJSTDTP Desk Top Publishing, grafisch drukwerk verzorgen.

Offset drukken Een manier van drukken. De term “Offset” verwijst naar het feit dat de drukcilinder ,met de te drukken informatie, niet in aanraking komt met het papier.

XSL-FO XSL Formatting Objects: hiermee kan je XML documenten opmaken.

Spread Twee vellen naast elkaar, zodat ze samen als 1 vel een open geslagen boek voorstellen.

Pixels Het woord pixel is een samentrekking van de twee eerste lettergrepen van het Engelse picture element en staat voor een enkele punt op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld.

Print on demand Een document printen als het besteld wordt door een klant, dus niet op voorraad hebben liggen.

Applicatie Een applicatie (letterlijk: toepassing of informatiesysteem) is een computerprogramma dat is bedoeld om door de gebruiker direct te worden gebruikt. Dit kunnen programma’s zijn voor de I Phone, spelconsoles of Pc's.

Vestiaire-indexDe vestiaire-index bedraagt 0,03. Dit is het getal waarmee men het aantal gasten moet vermenigvuldigen om te weten hoeveel vierkante meter vestiaire je nodig hebt. Dit is een trucje van GUAVA.

ERP systeemDit is een software programma voor een systeem dat de werkuren van iedere werknemer bijhoud. In dit systeem vind je dan terug wie, wanneer en hoe lang aan een project heeft gewerkt.

Stylesheets Een stylesheet is een algemene term die gebruikt wordt voor de opmaak van documenten of gestructureerde informatie.

Inslagveld Documenten zo verdeeld over een vel dat ze met behulp van snijlijnen, zo efficiënt mogelijk geprint kunnen worden.

Page 47: Stag Ever Slag 2010

47

7 BRONNEN

Guava, www.bmwbeachhockey2010.eu/partner , Sponsordossier BMW Euro Beach Hockey Cup, maart 2010

Guava, 2010, aanbesteding “Fietsdag voor Werknemers”. Guava, maart 2010, kandidatuurstelling “ Fietsdag voor Werknemers “ Frédéric Bernard, februari-maart 2010, logboek. Lynda Gratton (2004). De democratische onderneming. Klassieke principes voor de

organisatie van nu. Amsterdam: FT Prentice Hall (Pearson Education Benelux)

Page 48: Stag Ever Slag 2010

48

8 BIJLAGEN

Page 49: Stag Ever Slag 2010

49

8.1 Verwerking fotoshoot BMW

Page 50: Stag Ever Slag 2010

50

Page 51: Stag Ever Slag 2010

51

Page 52: Stag Ever Slag 2010

52

8.2 Visualisatie van het Fiets-A-Fiesta concept

Page 53: Stag Ever Slag 2010

53

8.3 Cartoon PowerPoint presentatie