Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

48
JAARVERSLAG 2009 Stadsherstel Historisch Rotterdam

description

Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

Transcript of Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

Page 1: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

Jaarverslag 2009Stadsherstel Historisch Rotterdam

Page 2: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009
Page 3: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

Preadvies van de raad van commissarissen 4

Directieverslag 2009 6

Alfabetische lijst van aandeelhouders

per december 2009 18

Jaarrekening 2009 20

Accountantsverklaring 36

Nieuwe huurders van Stadsherstel 38

Algemene informatie 46

inhoudsopgave

Page 4: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam4 p r e a d v i e s

preadvies van de raad van Commissarissen

Page 5: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam p r e a d v i e s 5

Het doet ons genoegen U hierbij de jaarrekening over het boekjaar 2009 van Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. aan te bieden, alsmede het directieverslag.

Wij stellen U voor de jaarrekening 2009 van de vennootschap vast te stellen overeenkomstig de voorliggende, door ernst & Young accountants gecontroleerde stukken, welke vaststelling de directie en de raad van commissarissen conform de statuten tot décharge strekt. deze vaststelling houdt tevens in dat het resultaat wordt bestemd overeenkomstig het dividendvoorstel van de directie.

in het verslagjaar heeft de raad van commissarissen vier maal vergaderd. de directie heeft de raad gedetailleerd geïnformeerd over de beleggingen in onroerend goed, de daarmee behaalde resultaten en de ontwikkeling van het vermogen. daarnaast is met de directie intensief overlegd over het beleggingsbeleid en de gewenste groei van de onderneming.

met instemming van de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) d.d. 9 juni 2009 is toegetreden tot raad van commissarissen de heer ir. s.B. de vries namens de gemeente rotterdam en met goedkeuring van de ava is benoemd de heer j.d.m. de mooy. als lid van de raad van commissarissen.

Wij danken de directie voor haar toewijding en bijdrage aan de ontwikkeling en het resultaat van de onderneming in het jaar 2009.

april 2010

Namens de raad van commissarissen,

Ir G.J. Woudenberg, president-commissaris

Page 6: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam6 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

direCTieverslag 2009

Page 7: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 7

stadsherstel historisch rotterdam stelt zich ten doel om in verval geraakt monumentaal vastgoed aan te pakken. Zij richt zich vooral op het vastgoed waar de reguliere markt niet tot initiatief komt en de overheid het niet als haar kerntaak ziet om ontwikkeling voor haar rekening te nemen. stadsherstel historisch rotterdam houdt zich kortom bezig met ‘monumenten tussen wal en schip’.

genoemde ambitie kan worden gerealiseerd omdat de organisatie wordt gesteund door participatie van een grote groep aandeel houders, in belangrijke mate afkomstig uit het rotterdamse bedrijfsleven. de vennootschap kan daarenboven rekenen op aanzienlijke belangstelling van aandeelhouders buiten de stad.

de restauratie van het gemeentelijk monument het voormalige handelshuis

a.j. ten hope aan de Westzeedijk 497 - gebouwd in 1910 - is in februari 2009

van start gegaan. Februari 2010 heeft de oplevering plaats gevonden

het voormalig hervormd Burgerweeshuis, een groot rijksmonument uit de 2de helft

18de eeuw werd op 16 juli 2009 eigendom van stadsherstel historisch rotterdam.

er wordt met verschillende kandidaat gebruikers en architectenbureau BroekBakema

gewerkt aan herbestemming- en restauratieplannen

in nauw overleg met de gemeente rotterdam worden de herontwikkelingsmogelijkheden

onderzocht van het rijksmonument eendrachtsweg 67 – bekend als het voormalig

turks consulaat. het pand is eigendom van de gemeente en heeft een rijke bewoners-

geschiedenis: het was o.m. woonhuis van de families milders, de monchy en Brenninkmeijer

met ingang van 1 januari 2009 is onder verantwoordelijkheid van het ministerie van ocW

voor stadsherstellichamen een tijdelijke regeling van kracht met een (voorlopige) looptijd

van twee jaren om genoemde benadeelde organisaties de gevolgen van het vervallen van de

vrijstelling van de vennootschapsbelasting (m.i.v. het fiscale jaar 2008) te helpen opvangen.

in het verslagjaar is het aandelenkapitaal van stadsherstel historisch rotterdam Nv

door emissie met 21.729 aandelen uitgebreid, met een nominale waarde van € 10.000.

Page 8: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam8 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

proJeCTonTWiKKeling

Restauratie Westzeedijk 497, voormalig A.J. ten Hope pandde restauratie en herbestemming is in 2009 begonnen.alle benodigde vergunningen waren verleend, subsidies definitief toegezegd en er werd prijsovereenstemming bereikt met aannemer Bam Woningbouw rotterdam Bv. start van de restauratie vond plaats in februari 2009.met twee huurders werd in het verslagjaar definitief overeen-stemming bereikt over de huur van het gehele pand voor een langere periode. in de twee onderste verdiepingen bevindt zich de creatieve afdeling (zgn. product ontwikkelingsstudio) van feestartikelen firma Boland Bv en op de bovengelegen verdiepingen de nieuwe opleiding van het lmc: het lyceum voor Beeldende vormgeving

Bijna 10 jaar lang stond het grote leegstaande monumentale pakhuis gelegen aan de Westzeedijk 497, te wachten op de slopershamer. dat zou er uiteindelijk niet van komen door de interventie van stadsherstel. een geslaagd voorbeeld van het rotterdamse nieuwe bouwen van de hand van architect verheul dzn uit 1910 kreeg erkenning doordat het rotterdams gemeentebestuur besloot het pand, op voorstel van stads- herstel, op te nemen in haar register van gemeentelijke monumenten. Waar andere beleggers en projectontwikkelaars op deze complexe locatie er niet in slaagden initiatieven door te zetten, kon hier de specifieke aanpak van stadsherstel wel tot resultaat komen. Basis was een herstelplan van architecten drost + van veen gericht op commerciële en verwante bijzondere bestemmingen aansluitend op gemeentelijke ambities voor ontwikkeling van de creatieve sector.

de aanpak van het project is opgedeeld in twee fasen; in de eerste fase de restauratie van het oorspronkelijke pand met een vloeroppervlakte van ca 2.400 m2 bvo en in de nabije toekomst de eventuele realisatie van een dakbouw (pent-office) binnen de contouren van ca 600 m2 dakvlak. voor beide onderdelen is stadsherstel door de gemeente rotterdam een integrale monumentenvergunning en een bouwvergunning toegekend. Wel zal tijdig beslist moeten worden of de dakopbouw wordt vervaardigd i.v.m. de eindigheid van de vigerende vergunningen. Uiteraard is dat afhankelijk van mogelijke belangstelling van zittende, c.q. nieuwe huurders voor deze uitbreidingsmogelijkheid. de gecontracteerde huurder lmc heeft laten blijken serieuze belangstelling te hebben in geval van voldoende aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor het lyceum voor Beeldende vormgeving

de oplevering door aannemer Bam Woningbouw rotterdam heeft na afloop van het verslagjaar 2009 inmiddels plaats gevonden op 21 februari jl. later dan de aanvankelijke prognoses, ondermeer vanwege onverwachte aanzienlijke asbestsanering na de start van de werkzaamheden. voor de verlate oplevering is in goed overleg met de huurders een oplossing gevonden.

het uitgangspunt dat het project een netto rendement moet opleveren van 5% zal bij de overeengekomen huurcontracten worden gerealiseerd. ten slotte valt te melden dat de kosten van de onvoorziene asbestsanering met een beroep op de aansprakelijkheid van de vorige eigenaar afdoende konden worden bestreden.de officiële opening van het monumentale pand zal plaats vinden op 16 juni a.s. na afloop van de jaarlijkse aandeel-

Page 9: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 9

houdersvergadering van stadsherstel met een officiële handeling van burgemeester ing. a. aboutaleb. Beide huurders hebben dan hun openingen al achter de rug; het lmc heeft haar opening op 5 maart jl. laten plaatsvinden met de officiële verkoop van een door leerlingen vervaardigd schilderij door veilingmeester en oud-leerling alexander Pechtold. Bam en stadsherstel waren gezamenlijk de gelukkige koper; de opbrengst kwam ten goede aan het realiseren van een bibliotheek op de school. Boland gaat open op 5 juni as., met naar aan te nemen, het personeel in de allernieuwste feestkleding gestoken!

Het voormalig Hervormd Burger Weeshuis, Voorhaven 57 in eigendomop de valreep van het vorige verslagjaar kon overeenstemming bereikt worden over de aankoop van een belangwekkend monumentaal koopmanshuis op de grens van het Beschermd stadsgezicht delfshaven, aan de voorhaven 57 en de 2de schansstraat 3a/b, in 2009 werd het complex eigendom van stadsherstel. ooit gebouwd als bedrijfshuisvesting voor een delftse koop-man in de 2de helft van de 18de eeuw, in de volgende eeuw vermaakt aan de rotterdamse hervormde gemeente met de verplichting herbestemd te worden als weeshuis, om vervolgens in de 20ste eeuw na de oorlog gebruikt te worden als buurthuis onder de naam Piet hein.

recent opereerde op deze plek een centrum voor maatschap-pelijk (jongeren-) werk, de disck groep - met het accent op kantooractiviteiten. de laatste gebruiker verlaat delfshaven en heeft elders binnen het bestand van stadsherstel onderdak

gevonden voor haar expanderende activiteiten; te weten ca 2.000 m2 verhuurbare vloeroppervlakte in het heinekenpand aan de crooswijksesingel 50. stadsherstel op haar beurt ziet uitstekende mogelijkheden het voormalige hervormd Burgerweeshuis in zijn oorspronkelijke historische waarde te herstellen en tegelijkertijd via een herbestemming ruimte te scheppen voor enerzijds kleinschalige commerciële functies of anderzijds het onderbrengen van semipublieke functies als beschermd wonen, kinderopvang, e.d. daarbij een open oog hebbend voor het kleinschalige historisch milieu binnen het Beschermde stadsgezicht delfshaven. vanzelfsprekend worden de herbestemmingvoorstellen in nauw overleg met het bestuur van de deelgemeente delfshaven ontwikkeld.het architectenbureau BroekBakema – ir meindert Booij - is opgedragen de restauratie en herbestemming te begeleiden. de directie is voornemens nog in het voorjaar 2010 de raad van commissarissen te consulteren over de kwaliteit van de bij de makelaar binnengekomen initiatieven van kandidaat huurders en zo mogelijk een uitspraak te vragen over de daarbij horende investeringen. Uitgangspunten zijn het gebruikelijke rendement en de bekende verhouding van eigen en vreemd vermogen.

Het voormalige Turkse consulaat, Eendrachtsweg 57, rijksmonumentgeruime tijd staat het voormalige turkse consulaat in vervallen toestand te wachten op restauratie en een definitieve bestemming. de afgelopen tien jaar is een diversiteit aan tijdelijke gebruikers in het gebouw ondergebracht. recent is het pand in gebruik gegeven aan antikrakers. voortvloeiend uit een gesprek tussen

Page 10: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam1 0 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

de wethouder monumentenbeleid grashoff en stadsherstel is een studie opgestart naar behoud en herstel onder regie van stadsherstel.dat proces is op gang gekomen met een studie naar historische waarden en een oriëntatie van de ontwikkelingsmogelijkheden door architectenbureau molenaar & van Winden in samenwerking met adviseur j.W. Walraad. Bestemmings-mogelijkheden als kleinschalig kantoorgebruik en culturele voorzieningen zijn als uitgangspunt genomen. ruimtelijke mogelijkheden en kosten van herstel zijn in grote lijnen in kaart gebracht.recent is het overleg met het ontwikkelingsbedrijf rotterdam (oBr) van de gemeente en stadsherstel in een stroomversnel-ling gekomen. de mogelijkheden van een aanpak door stadsherstel beginnen dermate reëel te worden dat de directie verwacht spoedig haar raad van commissarissen voorstellen ter besluitvorming te kunnen voorleggen.

Portefeuillede terugval van de Nederlandse - en rotterdamse economie heeft ook de vastgoedportefeuille van stadsherstel niet onberoerd gelaten; verwachtingen met betrekking tot verhuurmogelijkheden aan commerciële partijen van nieuwe en in ontwikkeling zijnde projecten maar ook binnen de bestaande portefeuille konden niet worden ingelost. Waar de organisatie traditioneel veel aantrekkingskracht uitoefende op de creatieve sector liep de belangstelling uit die hoek sterk terug. tijdig kon de acquisitie naar andere wervings-gebieden worden verlegd, met name naar semipublieke sectoren als maatschappelijk werk, zorg en onderwijs. resultaten bleven niet uit; nieuwe verhuringen zoals in het a.j. ten hope pand aan het lmc – onderwijs (ca 1.300 m2

vvo) en een grote huurderwisseling in het heinekenpand met de verhuur aan de hefgroep – maatschappelijk werk (ca 2.000 m2 vvo) waren opvallende resultaten. maar ook in het henkespand werd een aanzienlijke ruimte aan een instelling voor naschoolse opvang verhuurd t.w. de stichting maX (ca 400 m2 vvo). onder deze omstandigheden is de directie blij met de structuur van de vastgoedportefeuille van stadsherstel. die is namelijk nogal divers samengesteld met de mogelijkheid om op wisselende marktsentimenten in te spelen.voor het merendeel zijn onze panden geregistreerd als rijks-monument of als gemeentelijk monument, of komen zij voor op een kandidaat-monumentenlijst. Na de verwer ving van de stieltjesstraat 34 ( douanekantoor), de Westzeedijk 497 en het complex voorhaven 57 bestaat de portefeuille uit elf rijksmonumenten, één (kandidaat) gemeentelijk monument en vier beeldbepalende panden. Na de restauratie en herbestemming van het voormalige douanekantoor en het voormalige a.j. ten hope huis en op termijn het voormalige hervormd Burgerweeshuis bestaat de vastgoedportefeuille uit een aantal zeer interessante grotere en kleinere monumenten die nagenoeg geheel zijn gerestaureerd. deze gebouwen herbergen een palet aan attractieve bedrijven. van startende tot gerenommeerde ondernemingen, zoals architectenbureaus, grafische vormgevers, maquettebouwers, horecaonder nemingen, sociaal culturele instellingen, mediabedrijven en hotels. al die ondernemingen dragen bij aan de pluriformiteit van de stedelijke economie.

Page 11: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 1 1

landeliJKe en loKale onTWiKKelingen

Modernisering van de monumentenzorgin november 2009 heeft de minister van ocW met de tweede Kamer gesproken over zijn voornemen om de monumenten-zorg te gaan vernieuwen. de kamer heeft enthousiast op de voorstellen gereageerd en wacht met belangstelling, dit en komend jaar, op de uitwerking van de nieuwe regelgeving. de minister heeft drie pijlers benoemd waarbinnen de modernisering gestalte moet krijgen.• cultuurhistorische belangen gaan meer meewegen in de ruimtelijke ordening;•krachtiger en eenvoudiger regelgeving;• bevorderen van herbestemming.voor stadsherstel is vooral van belang dat er een vereen -voudiging van regelgeving op het gebied van vergunningen op stapel staat; dat subsidie-instrumenten versimpeld worden en ruimer van middelen worden voorzien, dat geldt met name voor de bestaande Besluit restauratie instandhouding monu-menten (Brim) regeling waar het tot nu toe voor stadsherstel niet aantrekkelijk genoeg was in deze regeling te stappen vanwege de ontoereikendheid voor grote niet woonhuismonu-menten (rijksmonumenten) stadsherstel wacht de nieuwe regelgeving af op hanteerbaarheid voor de portefeuille.verder staat nieuwe regelgeving op stapel om het vervallen van de vrijstelling van overdrachtsbelasting te compenseren. het voornemen bestaat om extra middelen in te zetten voor restauratieachterstanden bij rijksmonumenten. voorshands zal het hier gaan om een jaarlijks bedrag van ca € 23 miljoen. speciaal ten behoeve van stadsherstellichamen wordt voor de jaren vanaf 2011 gestudeerd op regime op maat, om de fiscale

schade te compenseren. de directie volgt de ontwikkelingen met belangstelling

Nieuwe Rijksmonumenten in Rotterdamrotterdam heeft op 20 februari j.l. landelijk de aandacht getrokken met de aanwijzing door de minister van ocW van 18 naoorlogse Rotterdamse gebouwen als rijksmonument. deze 18 rotterdamse uitverkoren gebouwen maken onderdeel uit van 100 landelijke ‘toppers’. met de registratie van de nieuwe rijksmonumenten heeft de minister definitief het belang van behoud en bescherming van naoorlogse architectuur onderstreept. vooralsnog gaat het om een eerste representatieve dwarsdoorsnede van de wederopbouwperiode. later zal systematisch het hele areaal doorzocht worden op ‘monument-waardigheid’. het is logisch dat rotterdam een vooraanstaande plaats inneemt op de lijst van 100. Bij uitstek is rotterdam dus de wederopbouwstad van Nederland.daarom vond ook de eerste officiële registratie van de nieuwe rijksmonumenten plaats in rotterdam in het pas gerestaureerde huf-gebouw aan de hoogstraat, oorspronkelijk van de rotter-damse architecten van der Broek en Bakema aan de hoogstraat. op de lijst van de 18 rotterdamse iconen komen o.m. voor: de Bijenkorf, het groothandelsgebouw, de vm rotterdamse Bank aan de coolsingel, de vm. amsterdamse Bank, de vm. twentse bank en de vm. Nederlandse handelsmaatschappij, de aankomst en vertrekhal op de Wilhelminapier, de vm. thalia bioscoop aan de lijnbaan, het gehele lijnbaanwinkel-complex en de luciaschool aan de hennekijnstraat.voor rotterdam was dit niet een begin. reeds door voormalig wethouder monumentenbeleid herman meijer is het onder-zoek naar de wederopbouw architectuur van start gegaan, zelfs registratie als gemeentelijk monument heeft vanaf de

Page 12: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam1 2 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

negentiger jaren al plaatsgevonden. met de recente registratie tot rijksmonument wordt dit toenmalige onderzoek feitelijk bekroond. de gemeente rotterdam is voornemens haar beleid te continueren om de naoorlogse architectuur onder regie van de landelijke- en gemeentelijke monumentenzorg te brengen.

Niet alleen voor het gemeentelijk monumentenbeleid zijn en worden de grenzen verlegd, ook voor onze organisatie worden nieuwe perspectieven geopend. de portefeuille van stadsherstel kenmerkt zich nu nog door de aanwezigheid van louter panden uit de vooroorlogse periode. de uitbreiding van het terrein van de officiële monumentenzorg naar de jongste bouwkunst zal ook voor stadsherstel rotterdam relevant worden; binnen enkele jaren mag een nieuw werkveld aan de activiteiten van de organisatie worden toegevoegd. het is zeer wel denkbaar dat daar ook monumenten tussen zitten die tussen wal en schip vallen. er wordt uitgekeken naar relevante panden.

Stadsvisie Rotterdamook in de afgelopen bestuursperiode werkte het rotterdams gemeentebestuur aan de verbetering van de attractiviteit van de stad overeenkomstig de vigerende gemeentelijke beleids -nota Stadsvisie Rotterdam. in deze visie werd ondermeer gewerkt aan een actief beleid tot behoud van cultuurhistorische waarden. immers, de prominente aanwezigheid van aantrek-kelijke historische gebouwen is belangrijk als vestigingsfactor voor (creatieve) bedrijven en bewoners, daarenboven stimuleren historische gebouwen en structuren in hoge mate het toeristisch verblijf in de stad. de gemeente zal naar verwachting ook de komende bestuursperiode verder bouwen aan het monumen-tenbeleid als verwoord in de nota ‘Werken aan de collectie

rotterdam’. in het gemeentelijk beleid werd en wordt expliciet groot belang gehecht aan bijdragen van organisaties als stadsherstel.

FisCale aspeCTen

VpB en StadsherstellichamenZoals in eerdere directieverslagen reeds werd aangegeven is de fiscale status van stadsherstellichamen drastisch gewijzigd. Na parlementaire besluitvorming in 2007 kwam vast te staan dat ook stadsherstel historisch rotterdam Nv met ingang van 1 januari 2008 belastingplichtig zou worden voor de vennoot-schapsbelasting (vpb-plicht). in het kader van het Belastingplan 2008 is de uitzonderings-positie die de stadsherstellichamen met de woningcorporaties innamen, opgeheven. stadsherstel lichamen, verenigd binnen de vereniging het Behouden huis, hebben toen zeer spoedig actie ondernomen richting het ministerie van Financiën en de politieke partijen in zowel de eerste als de tweede Kamer. dat heeft destijds niet tot de gewenste herziening van de nieuwe fiscale wet- en regelgeving geleid; het belastingplan 2008 kon onveranderd van kracht worden.

de gevolgen waren voor de stadsherstellen ingrijpend. deze organisaties realiseren in de praktijk slechts uiterst bescheiden rendementen vanwege de grote complexiteit van de restauratie-opgaven, de relatief hoge investeringen en exploitatielasten die met ontwikkeling, beheer en onderhoud gepaard gaan. Zelfs hebben de stadsherstel lichamen vastgelegd dat hun winst-streven is gemaximeerd op 5% van het geïnvesteerd eigen

de prominenTe aanWezigheid van aanTreK KeliJKe hisTorisChe gebouWen

is belangriJK als vesTigingsFaCTor voor (CreaTieve) bedriJven en beWoners,

daarenboven sTimuleren hisTorisChe gebouWen en sTruCTuren in hoge maTe

heT ToerisTisCh verbliJF in de sTad .

Page 13: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 1 3

vermogen. daarenboven worden door verschillende stads-herstellichamen divi denduitkeringen niet in contanten uitgekeerd maar in stock, waardoor de gerealiseerde (bescheiden) winst binnen de ondernemingen voor herin ves-tering kan worden aangewend. voor stadsherstel rotterdam, die binnen het nationale palet van de stadsherstellen tot de grotere organisaties behoort, zou de jaarlijkse afdracht aan de fiscus aanzienlijk zijn. Bovendien waren de betrokken partijen van mening dat deze fiscale maatregel niet bijdroeg aan de beeldvorming van hoge maatschappelijke urgentie van het beoogde cultuurbehoud, op grond waarvan potentiële en bestaande aandeelhouders verleid moeten worden juist in stadsherstellen te investeren.

de eerste en tweede Kamer boden nog een laatste strohalm aan de stadsherstellichamen in de vorm van een motie waarbij de regering werd opgeroepen: ‘de kamer gehoord de beraad-slaging, overwegende dat de vpb-heffing bij de woning-corporaties gevolgen heeft voor de maatschappijen voor stadsherstel; overwegende dat deze maatschappijen voor stadsherstel belangrijk werk doen voor het behoud van ons cultureel erfgoed; verzoekt de regering in overleg te treden met de maatschappijen voor stadsherstel, om te bezien op welke wijze de financiële gevolgen van de vpb-heffing een optimale voortzetting in de weg staan’.

in eerste instantie heeft de ambtelijke top en later de staats-secretaris van Financiën met een delegatie van de meest betrokken stadsherstellichamen gesproken. ter versterking van de positie is coalitievorming gezocht en gevonden met en bij de stichting Nationaal restauratiefonds en het ministerie van onderwijs, cultuur en Wetenschappen

(ocW) en de rijksdienst voor het cultureel erfgoed (rce).

op de valreep van 2008 bleek dat de lobby van de vier grote stadsherstellen, opererend binnen de context van de belangenvereniging het Behouden huis, succes had geboekt. de staatssecretaris voor Financiën zegde na overleg met het ministerie van ocW toe dat de door de vpB maatregel getroffen stadsherstellichamen zullen worden gecompenseerd door het ministerie van ocW. laatstgenoemde zal met de organisaties in overleg treden om een compensatie maatregel uit te werken. stappen zijn daartoe inmiddels ondernomen. van rijkswege is een jaarlijks compensatie budget beschikbaar van € 2.000.000. de inwerkingtreding van de compensatie zou met ingang van 1 januari 2009 plaatsvinden.

Vpb compensatie voor StadsherstellichamenNa het verstrijken van het verslagjaar 2009 is onlangs het besluit van het ministerie ocW binnengekomen omtrent de inwerkingtreding van een tijdelijke subsidie-regeling ter compensatie van door de vpb plicht getroffen stadsherstellichamen. de regeling restauratie monumenten stadsherstellichamen WjZ/183934 (8269). stadsherstel historisch rotterdam Nv is van mening dat de nieuwe regeling op haar van toepassing is. de werkingsduur van deze regeling omvat de boekjaren 2009 en 2010 en als maatstaf voor de verdeling van de compensatie onder de stadsherstellichamen zal het gemiddelde van de resultaten van de betrokken ondernemingen genomen worden over de periode 2004 t/m 2007. voorwaardelijk voor een mogelijke compensatie werd aan de betrokken stadsherstellen gevraagd inzicht te verschaffen in de in 2009 en 2010 verworven – c.q. te verwerven monumenten en gerestaureerde – c.q. te restaureren

Page 14: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam1 4 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

projecten. totaal is voor de twee compensatiejaren een bedrag 4 miljoen euro beschikbaar.stadsherstel heeft tijdig het verzoek om compensatie bij het ministerie van ocW ingediend. inmiddels is een subsidie van ca. € 317.000 toegezegd. de subsidie zal in april 2010 als renteloos voorschot worden uitgekeerd en komend boekjaar aan de hand van een eindverantwoording met accountants-verklaring, definitief worden omgezet in subsidiebijdragen. Aangifte Vpb 2008/2009met betrekking tot de actuele belastingaangifte vpb 2009 en vorig boekjaar kan het volgende worden gemeld. de vpb plicht, vanaf begin 2008 van kracht, heeft over 2008 en het afgelopen boekjaar 2009, voor zover nu valt te bezien, nog geen daadwerkelijke heffing van vpb opgeleverd. dit tengevolge van in het verleden opgebouwde compensabele verliezen in de onderneming. in het verslagjaar 2009 is derhalve geen reservering in de jaarrekening opgenomen. het nog resterende compensabel verlies (ca. € 260.000) is vooralsnog niet gewaardeerd en zal, bij toekomstige resultaten tot vorenstaand bedrag, leiden tot het uitblijven van daadwerkelijke heffing.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor monumenten afgeschaftde verkrijging van rijksmonumenten was tot 1 januari 2010 vrijgesteld van overdrachtsbelasting, mits aan strikte voorwaarden werd voldaan. deze voorwaarden werden vorig jaar nog tijdelijk verruimd door de staatssecretaris van Finan-ciën nadat de rechter had geoordeeld dat de vigerende regeling discriminerend was. rijksmonumenten konden vrij van overdrachtsbelasting worden overgedragen.

in Belastingplan 2010 is evenwel de afschaffing van de monumentenvrijstelling opgenomen die in werking is getreden met ingang van 1 januari 2010. in de plaats van de vrijstelling is een subsidieregeling aangekondigd voor ideële monumenten-organisaties. in 2010 wordt daaromtrent naar alle waarschijn-lijkheid nieuwe regelgeving van kracht.

aQuisiTie

de belangstelling van stadsherstel is vooral gericht op verwerving van officieel geregistreerde/nog te registreren rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten. deze keuze wordt verklaard uit oogpunt van tot voor kort geldende fiscale regelgeving en bestaande gunstige financieringsmogelijkheden van de restauratiewerkzaamheden door rijk, provincie en gemeente. ook nu in het nieuwe fiscale regime stadsherstel historisch rotterdam Nv met ingang van 1 januari 2008 vpb-plichtig is geworden, is de directie van mening dat de organisatie zich moet blijven toeleggen op, met name, het behoud van officieel erkende monumenten en historisch waardevolle gebieden.de organisatie sluit hiermee aan op het beleid van het rotter-damse gemeentebestuur dat erop gericht is om over een breed front de attractiviteit van de stad te verbeteren. dat beleid is vastgelegd en door de gemeenteraad goedgekeurd in de rotterdamse stadsvisie. Behoud en versterking van het historisch erfgoed (monumentale gebouwen en historische structuren) is daarbij integraal onderdeel van de aanpak. de gemeente zet daarbij vooral in op uitbreiding van de gemeentelijke monumenten en het binnen de actieve

Page 15: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 1 5

monumentenzorg brengen van de naoorlogse bouwkunst. het gemeentelijk beleid wordt ondersteund met een gemoderniseerd monumentensubsidiestelsel, waarmee de hersteloperaties door middel van (laagrentende) financiering eenvoudiger en aantrekkelijker kunnen plaatsvinden.

markant historisch waardevolle gebieden, zoals singels, beschermde stadsgezichten en verouderde havengebieden, die voor stedelijke ontwikkeling in aanmerking komen, hebben de bijzondere aandacht. in het laatstgenoemde gebied worden soms verlaten en in verval geraakte monumentale bedrijfspanden als pakhuizen, fabriekshallen en kantoren aangetroffen die uitnodigen om opgeknapt te worden voor een nieuwe bestemming. interessante objecten zijn ondermeer het schiehavengebied (lloyds kwartier), het coolhavengebied (coolhaveneiland), het stadshavensgebied en het Waalhaven-gebied. juist hier raken monumenten nog wel eens tussen wal en schip.

het resultaat over 2009 stemt hoopvol. Niet in de laatste plaats door de recente verwerving van het voormalig hervormd Burgerweeshuis aan de voorhaven 57 gelegen in het Beschermd stadsgezicht delfshaven. ook de betrokkenheid van stadsherstel bij het sterk in verval verkerende rijksmonument aan de eendrachtsweg 67 (het voormalig turks consulaat), tevens gelegen in een nog aan te wijzen beschermd stadsgezicht Westersingel/mauritsweg/eendrachtsweg past naadloos binnen de doelstelling en het gemeentelijk monumentenbeleid. stadsherstel is waar nodig in staat actief het verval te stuiten door herstel en herbestemming van het historisch erfgoed, en het daarmee een nieuwe toekomst te geven. stadsherstel is verheugd dat de gemeente rotterdam ook in het verslagjaar

2009 doordrongen is van de capaciteit van de organisatie om behoud van het culturele erfgoed concreet gestalte te geven. in goed overleg met de gemeente rotterdam, en vast goed-adviseur Parc makelaars is in het verslagjaar het gesprek geopend over af te stoten (potentiële) monumenten binnen de gemeentelijke vastgoed portefeuille. verdere concretisering van mogelijk door stadsherstel op te pakken projecten mogen in 2010 verwacht worden. het is daarbij zeker van belang dat de gemeente rotterdam gezorgd heeft voor de vervulling van de vacature in de raad van commissarissen met een vertegenwoordiger. Uiteraard wordt ook de particuliere vastgoedmarkt voor mogelijke relevante monumenten in het oog gehouden.

Aandelenkapitaalhet gestorte aandelenkapitaal per 31 december 2009 bedraagt € 11.533.908. in het verslagjaar heeft één aandeelhouder haar participatie uitgebreid.

Beheerin het verslagjaar werd het beheer van de onroerendgoed-portefeuille van stadsherstel verzorgd door de firma Kolpa vvs Beheer Bv.

Directie en administratief personeelde heer ir m.c. Bulthuis heeft gedurende het boekjaar 2009 de directie gevoerd. mevrouw e.W.F. de Winter heeft gedurende het boekjaar 2009 de financiële administratie gevoerd en het directiesecretariaat verzorgd. er worden geen wijzigingen in de samenstelling van het personeelsbestand verwacht.

Page 16: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam1 6 d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9

Jaarrekening 2009de directie stelt zich, statutair, ten doel een nettorendement te realiseren van maximaal 5% op het ter beschikking gestelde kapitaal. de winst-en-verliesrekening over 2009 vertoont een positief resultaat van € 238.409.

Financiën (ontwikkeling)de vennootschap verwacht mogelijke acquisities te kunnen financieren met de bestaande leencapaciteit in combinatie met de uitbreiding van kapitaal van een nieuwe aandeelhouder in 2010. eventuele schommelingen van lopende liquiditeits-behoeften kunnen worden voorzien vanuit de bestaande kredietfaciliteit.

Risicobeheersingten opzichte van de doelstelling van de vennootschap en in relatie tot de activiteiten, is risicobeheersing met name gericht op bezettingsgraden van het onroerend goed, financiering en kwalitatieve restauratie en regelgeving. de directie is van mening dat betreffende risico’s in voldoende mate worden beheerst.

Dividendvoorstelde directie stelt voor om over 2009 2% stockdividend uit te keren.

Stadsherstel Historisch Rotterdam NV

Page 17: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam d i r e C T i e v e r s l a g 2 0 0 9 1 7

Page 18: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam1 8 a a n d e e l h o u d e r s p e r d e C e m b e r 2 0 0 9

alFabeTisChe liJsT van aandeelhouders per december 2009

Page 19: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam a a n d e e l h o u d e r s p e r d e C e m b e r 2 0 0 9 19

aanneming maatschappij j.P. van eesteren B.v.aBN amro Bank N.v.am B.v.amvest vastgoed B.v.aon groep Nederland B.v.asr deelnemingen N.v.asr schadeverzekering N.v.avery Weigh-tronix B.v.Banque artesia Nederland N.v.Beheersmaatschappij Breesaap B.v.Beheersmaatschappij de heyde B.v.drs j.th. BernardBlauwhoed B.v.Bontenbal Bouw B.v.c & a Nederland c.v.coöperatieve rabobank rotterdam U.a.dura Participatie B.v.dura vermeer Bouw heyma B.v.dvB Bank seeuropees massagoed-overslagbedrijf (emo) B.v.Fgh Bank N.v.Formabouw B.v.Fortress Participations B.v.h.d. Projectrealisatie B.v.heineken Nederland B.v.hillgate deelnemingen B.v.historisch genootschap roterodamumhollandsche Beton groep N.v.iBc Utiliteitsbouw B.v.imtech N.v.iNg Bank N.v.iNg vastgoed investering B.v.Kolpa vvs Beheer B.v.Koninklijke aannemingmaatschappij van Waning B.v.Koninklijke volker Wessels stevin N.v.Koninklijke vopak N.v.Koninklijke Woudenberg ameide B.v.leyten vastgoedontwikkeling B.v.lsi Participations B.v.maasmond rotterdam B.v.maersk holding B.v.manhave’s Bouwbedrijf B.v.B.v. matura handelmaatschappijmiddelland Beheer B.v.NeXt real estate B.v.van omme & de groot Participatiemaatschappij B.v.ontwikkelingsbedrijf rotterdamoptas Pensioenen N.v.ovg Projectontwikkeling B.v.Parc makelaars B.v.Pcm grafisch Bedrijf rotterdam B.v.PortionPack holland B.v.Prodelta holding B.v.

Proper-stok groep B.v.rabo vastgoedgroep holding N.v.reaal schadeverzekeringen N.v.redevco B.v.rodamco Nederland Winkels B.v.simmons & simmonssmit internationale Beheer B.v.stichting administratiefonds volkskrachtstichting com.wonenstichting elise mathilde Fondsstichting ondernemersbelangen rotterdamstichting organisatie van effectenhandelaren te rotterdamstichting stadswonenstichting vestia groepstichting Woonbronstichting Woonstad rotterdamtBg europe N.v.tBi holdings B.v.,Unilever N.v.vastNed management B.v.vesteda groep B.v.F.l. van vlietvolker Bouwmaatschappij B.v.vopak Nederland B.v.van der vorm vastgoed holding B.v.W. Warnar Beheer B.v.h.m. Winkelman Beheer B.v.van Zon consultancy B.v.

alFabeTisChe liJsT van aandeelhouders per december 2009

Page 20: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam2 0 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

sTadshersTel hisTorisCh roTTerdam n.v. Jaarrekening 2009

Page 21: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 2 1

ToeliChTing algemeen

Grondslagen van consolidatiein de geconsolideerde jaarrekening worden opgenomen de financiële gegevens van stadsherstel historisch rotterdam N.v. en alle rechtspersonen waarin door stadsherstel historisch rotterdam N.v. beslissende invloed wordt uitgeoefend op het zakelijke en financiële beleid. alle activa, passiva en resultaten worden volledig in de geconsolideerde jaarrekening verwerkt. in de consolidatie zijn betrokken stadsherstel historisch rotterdam N.v. en haar 100% deelneming historische gebouwen rotterdam B.v.

grondslagen van Waardering en resulTaaTbepaling

Algemeende jaarrekening is opgesteld op basis van een stelsel van bepaling van vermogen en resultaat dat uitgaat van historische kostprijzen.

op de rechtspersoon is van toepassing het jaarrekening regime voor kleine rechtspersonen zoals bedoeld in artikel 2:396 BW.

Materiële vaste activade materiële vaste activa worden gebaseerd op verkrijgingsprijzen, verminderd met de ontvangen subsidies of op lagere marktwaarde. er vindt geen afschrijving plaats. de reden waarom wordt afgezien van afschrijving op de panden in exploitatie ligt besloten in de doelstelling van de vennootschap, namelijk het op een maatschappelijk en economisch verantwoorde wijze behouden en exploiteren van monumentale en beeld bepalende gebouwen in rotterdam. Waardevermindering als gevolg van economische of technische slijtage zal, gezien de instand-houdingsdoelstelling, in beginsel niet aanwezig zijn, waardoor de noodzaak van afschrijving ontbreekt.

Vorderingende vorderingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde, zo nodig onder aftrek van een voorziening wegens dubieuze invorderbaarheid.

VoorzieningenBetreft een voorziening voor groot onderhoud, die wordt bepaald aan de hand van een meerjaren onderhoudsplan.

Overige activa en passivade overige activa worden opgenomen voor de nominale waarde of lagere realisatiewaarde. de overige passiva worden opgenomen voor de nominale waarde.

Netto omzetals netto omzet wordt aangemerkt de over het verslagjaar aan huurders in rekening gebrachte huur en doorberekende servicekosten.

Belastingende belastingen worden berekend op basis van het verant-woorde resultaat, rekening houdend met fiscaal vrijgestelde posten en geheel of gedeeltelijk niet-aftrekbare kosten.

Page 22: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam2 2 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

geConsolideerde balans per 31 deCember 2009

2009(€) 2008(€)

Vaste activa

materiële vaste activa 20.858.612 18.399.581

Vlottende activa

vorderingen 199.833 164.315

liquide middelen 607.820 1.199.648

807.653 1.363.963

Kortlopende schulden 647.934 598.038

159.719 765.925

21.018.331 19.165.506

langlopende schulden 8.525.388 6.901.286

voorzieningen 243.119 253.597

groepsvermogen 12.249.824 12.010.623

21.018.331 19.165.506

Page 23: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 23

geConsolideerde WinsT en-verliesreKening over 2009

2009(€) 2008(€)

Netto omzet 1.102.695 1.173.216

overige bedrijfsopbrengsten - -

1.102.695 1.173.216

Bedrijfslasten

Personeelskosten 132.880 128.268

overige bedrijfskosten 574.198 555.239

707.078 683.507

395.617 489.709

Financiële baten en lasten (223.838) (169.166)

Resultaat voor belastingen 171.779 320.543

Belastingen (66.630) 14.130

Resultaat na belastingen 238.409 306.413

Page 24: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam2 4 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

ToeliChTing op de geConsolideerde balans

2009(€) 2008(€)

Materiële vaste activa

gebouwen 20.858.612 18.399.581

Boekwaarde per 1 januari 18.399.581 17.173.523

investeringen minus ontvangen investeringssubisidies 2.459.031 1.226.058

desinvesteringen - -

Boekwaarde per 31 december 20.858.612 18.399.581

Vorderingen

huurdebiteuren 58.508 42.201

omzetbelasting 32.394 6.948

Belastingen en sociale lasten 276 -

overige vorderingen 13.718 19.981

overlopende activa 94.937 95.185

199.833 164.315

Liquide middelen

aBN amro Bank N.v. rekening-courant 104.934 126.735

aBN amro Bank N.v. deposito 798 793

rabobank, rekening-courant 1.635 72.120

rabobank, bedrijfstelerekening 500.453 1.000.000

607.820 1.199.648

Kortlopende schulden

aflossingen langlopende schulden 226.727 192.067

crediteuren 145.069 132.191

Belastingen en sociale lasten - 71.691

te betalen dividend 9.208 16.263

overige schulden en overlopende passiva 266.930 185.826

647.934 598.038

Page 25: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 25

Page 26: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam2 6 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

2009(€) 2008(€)

Langlopende schulden

stichting Nationaal restauratie Fonds:

• restauratiehypotheek inzake aelbrechtskolk 35/37 92.804 97.293

• restauratiehypotheek inzake heerenhuis de heuvel 68.428 71.669

• krediethypotheken inzake heinekenpand 938.438 968.130

• gemeentelijke restauratiehypotheek 402.953 418.973

• krediethypotheek inzake Wyt-gebouw 2.762.196 2.833.309

• krediethypotheek inzake stieltjesstraat 1.165.183 1.194.964

• restauratie hypotheek inzake Westzeedijk 497 1.503.791 -

hypothecaire lening rabobank Westzeedijk 1.257.890 1.305.350

hypothecaire lening rabobank voorhaven 300.000 -

rekening-courant NrF Bouwrekeningen (11.128) (32.185)

8.480.555 6.857.503

Waarborgsommen huurders 44.833 43.783

8.525.388 6.901.286

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake Aelbrechtskolk 35/37

dit betreft een restauratiehypotheek, hoofdsom € 145.210, tegen 3% rente met een looptijd van 30 jaar.

als zekerheid is verstrekt het recht van eerste hypotheek op de panden aelbrechtskolk 35 en 37.

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake Heerenhuis de Heuvel

dit betreft een restauratiehypotheek, hoofdsom € 104.114 tegen 1,7% rente met een looptijd van 30 jaar.

als zekerheid is verstrekt het recht van eerste hypotheek op het pand aan de Baden Powelllaan 12.

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake Heinekenpand

dit betreft dit een krediethypotheek met een maximale hoofdsom van € 2.268.900, tegen een rente van 4,10% voor 10 jaar

vast met een maximale looptijd van 30 jaar. als zekerheid is verstrekt het recht van tweede hypotheek op het pand aan de

crooswijksesingel 50.

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake gemeentelijke restauratiehypotheek

dit betreft een restauratiehypotheek, hoofdsom € 544.536, tegen 1,9% rente met een looptijd van 30 jaar.

als zekerheid is verstrekt het recht van hypotheek op het pand aan de crooswijksesingel 50, tweede in rang.

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake Wyt-gebouw

dit betreffen twee krediethypotheken, totale hoofdsom € 2.926.000, tegen 4,7% en 1% rente met een looptijd van 30 jaar.

als zekerheid is verstrekt het recht van hypotheek op het pand aan de dunantstraat/Pieter de hoochweg en het pand aan

de crooswijksesingel.

Page 27: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 27

Stichting Nationaal Restauratie Fonds inzake Stieltjesstraat

dit betreft een restauratiehypotheek, en is samengesteld uit verschillende leningsdelen, te weten; hoofdsom

€ 500.000 tegen 4,8%, € 457.550 tegen 1,3%, € 250.000 tegen 1 % en € 42.450 tegen 1,5%. de leningen hebben

een looptijd van 30 jaar. als zekerheid is verstrekt het recht van hypotheek op het pand aan de stieltjesstraat.

Stichting National Restauratie Fonds inzake Westzeedijk

dit betreft een restauratiehypotheek, en is samengesteld uit verschillende leningsdelen, te weten per 1 mei 2009 ingaand

hoofdsom ad € 500.000 tegen 1,5% en een ingaande hoofdsom ad € 100.000 tegen 1,5% per 1 augustus 2009 ingaande

hoofdsom ad € 950.000 tegen 5,2 %. de leningen hebben een looptijd van 30 jaar. als zekerheid is verstrekt het recht van

hypotheek op het pand aan de Westzeedijk.

Hypothecaire lening Rabobank

dit betreft een krediethypotheek, hoofdsom € 1.424.000 tegen 4,8%. als zekerheid is verstrekt het recht van hypotheek

op het pand aan de Westzeedijk.

Hypothecaire lening Rabobank Voorhaven

dit betreft een hypotheek, hoofdsom € 300.000 tegen 5,8%.

eerste aflossing vindt plaats op 1 juni 2011. als zekerheid is verstrekt het recht van hypotheek op het pand

aan de voorhaven 57.

Rekening-courant Nationaal Restauratie Fonds

stadsherstel heeft drie bouwrekeningen lopen bij het Nationaal restauratie Fonds, te weten:

• Bouwrekening Bureaux a.j. ten hope, Westzeedijk 497 tegen een rente van 5,2%

• Bouwrekening Bureaux a.j. ten hope, Westzeedijk 497 tegen een rente van 5,1%

• Bouwrekening vm hervormd Burgerweeshuis, voorhaven 57 tegen een rente van 5,1%

Waarborgsommen huurders

de waarborgsommen dienen bij beëindiging van de huurovereenkomst aan de desbetreffende huurders

te worden gerestitueerd; er wordt geen rente vergoed.

aflossingsverplichtingen binnen twaalf maanden na de afloop van het boekjaar zijn niet begrepen in de hierboven

genoemde bedragen, maar opgenomen onder de schulden op korte termijn.

Page 28: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam2 8 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

2009(€) 2008(€)

Voorzieningen

Betreft een voorziening voor onderhoud aan de panden.

Balans per 1 januari 253.597 376.185

dotatie in het verslagjaar 144.600 120.000

onttrekking in het verslagjaar (155.078) (242.588)

Balans per 31 december 243.119 253.597

de voorziening heeft overwegend een langlopend karakter.

Page 29: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 29

ToeliChTing op de geConsolideerde WinsT-en-verliesreKening

2009(€) 2008(€)

Netto omzet 1.102.695 1.173.216

Overige bedrijfsopbrengsten - -

onder de overige bedrijfsopbrengsten zijn opgenomen de boekwinsten, behaald bij de verkoop van panden in exploitatie.

Personeelskosten

salarissen 118.371 112.200

sociale lasten 12.600 12.260

overige personeelskosten 1.909 3.808

132.880 128.268

Bij de vennootschap waren in het verslagjaar 2 personen op parttime-basis in dienst.

Bezoldiging van bestuurders en commissarissen

ter zake van de bezoldiging van de directie is in het boekjaar een bedrag van € 60.000 (2008: € 60.000) ten laste van het

resultaat gekomen. de leden van de raad van commissarissen van stadsherstel historisch rotterdam N.v. zijn onbezoldigd.

Overige bedrijfskosten

algemene kosten 112.692 203.214

exploitatiekosten onroerend goed 461.506 352.025

574.198 555.239

Financiële baten en lasten

rente banken 18.525 54.495

rente leningen Nationaal restauratie Fonds (239.389) (214.637)

overige rente (681) 99

rente NrF Bouwrekening (2.293) (9.123)

(223.838) (169.166)

Page 30: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam3 0 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

enKelvoudige balans per 31 deCember 2009

2009(€) 2008(€)

Vaste activa

materiële vaste activa 537.993 561.947

Financiële vaste activa 4.020.247 3.421.984

4.558.240 3.983.931

Vlottende activa

vorderingen 14.827.748 13.817.366

liquide middelen 5.737 28.503

14.833.485 13.854.869

Kortlopende schulden 210.690 248.618

14.622.795 13.597.251

19.181.035 17.581.182

langlopende schulden 6.927.915 5.557.422

voorzieningen 3.296 13.137

Eigen vermogen

aandelenkapitaal 11.533.908 11.229.907

overige reserves 477.507 474.303

onverdeelde winst 238.409 306.413

12.249.824 12.010.623

19.181.035 17.581.182

Page 31: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 3 1

enKelvoudige WinsT-en-verliesreKening over 2009

2009(€) 2008(€)

resultaat uit deelneming na aftrek van belastingen 598.263 648.352

overige baten en lasten na aftrek van belastingen (359.854) (341.939)

Resultaat na belastingen 238.409 306.413

Page 32: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam3 2 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

ToeliChTing op de enKelvoudige balans en de enKelvoudige WinsT-en-verliesreKening

Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

de deelneming wordt gewaardeerd op netto vermogenswaarde, zijnde het aandeel van de vennootschap in het

eigen vermogen van de deelneming, bepaald op basis van de grondslagen zoals opgenomen in de toelichting op de

geconsolideerde balans en winst-en-verliesrekening.

het resultaat deelneming betreft het aandeel in het resultaat van de deelneming, bepaald overeenkomstig de voor de

groep geldende grondslagen.

voor de overige grondslagen van waardering en resultaatbepaling wordt verwezen naar de toelichting op de

geconsolideerde balans.

Enkelvoudige winst en-verliesrekening

in de enkelvoudige winst en-verliesrekening zijn slechts het resultaat uit deelneming na aftrek van de belastingen daarover

en het vennootschappelijke resultaat na belastingen als afzonderlijke posten vermeld, omdat de financiële gegevens van

stadsherstel historisch rotterdam N.v. reeds zijn verwerkt in de geconsolideerde winst en-verliesrekening.

2009(€) 2008(€)

Materiële vaste activa

gebouwen 537.993 561.947

Financiële vaste activa

deelneming historische gebouwen rotterdam B.v. 4.020.247 3.421.984

Deelneming Historische Gebouwen Rotterdam B.V.

Balans per 1 januari 3.421.984 2.773.632

aandeel in de resultaten 598.263 648.352

Balans per 31 december 4.020.247 3.421.984

Page 33: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 33

2009(€) 2008(€)

Vorderingen

historische gebouwen rotterdam B.v. 14.815.924 13.811.609

debiteuren 5.730 -

Belastingen en sociale lasten 276 -

overige vorderingen 5.818 5.757

14.827.748 13.817.366

Liquide middelen

aBN amro Bank N.v. rekening courant 5.664 28.431

aBN amro Bank N.v. deposito 73 72

5737 28.503

Kortlopende schulden

aflossingen langlopende schulden 179.267 144.607

crediteuren 7.840 5.572

Belastingen en sociale lasten - 71.691

te betalen dividend 9.208 16.263

te verrekenen servicekosten 271 -

overige schulden 14.104 10.485

210.690 248.618

Langlopende schulden

stichting Nationaal restauratie Fonds:

•restauratiehypotheekinzakeAelbrechtskolk35/37 92.804 97.293

•restauratiehypotheekinzakeHeerenhuisdeHeuvel 68.428 71.669

•krediethypothekeninzakeHeinekenpand 938.438 968.130

•gemeentelijkerestauratiehypotheek 402.953 418.972

•krediethypotheekinzakeWyt-gebouw 2.762.196 2.833.309

•krediethypotheekinzakeStieltjesstraat 1.165.183 1.194.964

•krediethypotheekinzakeStieltjesstraat 1.503.791 -

•rekening-courantNRFBouwrekeningen (11.128) (32.185)

Waarborgsommen 5.250 5.270

6.927.915 5.557.422

voor de toelichting op de door stichting Nationaal restauratie Fonds verstrekte leningen en rekening-courant bouwrekeningen wordt verwezen naar de toelichting op de geconsolideerde balans.

aflossingsverplichtingen binnen twaalf maanden na de afloop van het boekjaar zijn niet begrepen in de hierboven genoemde bedragen, maar opgenomen onder de schulden op korte termijn.

Page 34: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam3 4 J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9

2009(€) 2008(€)

Voorzieningen

Betreft een voorziening voor onderhoud aan de panden.

Balans per 1 januari 13.137 13.137

onttrekking in het verslagjaar (9.841) -

Balans per 31 december 3.296 13.137

de voorziening heeft overwegend een langlopend karakter.

Aandelenkapitaal

het maatschappelijk kapitaal bedraagt € 30.854.296.

geplaatst en volgestort zijn: 25.073.713 (2008: 24.412.841) aandelen

à € 0,46 nominaal 11.533.908 11.229.907

Balans per 1 januari 11.229.907 10.051.926

emissies 10.000 666.100

stockdividend 2008, respectievelijk 2007 294.001 487.464

Bij: correctie voorgaande jaren - 24.417

Balans per 31 december 11.533.908 11.229.907

Overige reserves

Betreft de algemene reserve.

Balans per 1 januari 474.303 457.505

mutatie uit hoofde van de bestemming van het resultaat 2009, resp. 2008 3.204 17.929

correctie voorgaande jaren - (1.131)

Balans per 31 december 477.507 474.303

Onverdeelde winst

Balans per 1 januari 306.413 520.525

mutatie uit hoofde van de bestemming van het resultaat 2008, resp. 2007 (306.413) (520.525)

resultaat boekjaar 238.409 306.413

Balans per 31 december 238.409 306.413

Personeel

Bij de vennootschap waren in het verslagjaar 2 personen op parttime-basis in dienst (2008: 2)

Page 35: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam J a a r r e K e n i n g 2 0 0 9 35

overige gegevens

Statutaire bepalingen inzake de bestemming van het resultaat

Artikel 31 van de statuten vermeldt:1 ‘Uit de winst, die in het laatst verstreken boekjaar is behaald, wordt zo mogelijk op de geplaatste aandelen een divi-dend uitgekeerd van vijf procent van hun nominaal bedrag.2 indien de in enig boekjaar behaalde winst niet toereikend is om het in lid 1 van dit artikel gemeld percentage uit te keren kan de algemene vergadering besluiten in volgende jaren het tekort in te halen, indien de winst zulks toelaat.3 voor het overige wordt de overwinst aangewend overeenkomstig het in artikel 2 omschreven doel (het verwerven, restaureren en exploiteren van historisch waardevolle bouwwerken in rotterdam)’.

Artikel 32, lid 3 van de statuten vermeldt:‘indien de algemene vergadering op voorstel van de directie zulks bepaalt, wordt een interimdividend uitgekeerd, echter uitsluitend voor zover er winst in de vennootschap is’.

Artikel 32, lid 5 van de statuten vermeldt:‘indien blijkens de vastgestelde winst en verliesrekening in enig jaar verlies is geleden, geschiedt in de volgende jaren geen winstuitkering, zolang zodanig verlies niet is aangezuiverd’.

Voorstel tot bestemming van het resultaat

2009(€) 2008(€)

dividenduitkering 230.678 303.209

toevoeging aan de algemene reserve 7.731 3.204

238.409 306.413

Page 36: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam3 6 a C C o u n Ta n T s v e r K l a r i n g

Aan: de Raad van Commissarissen en de Aandeelhouders van Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V.

aCCounTanTsverKlaring

Page 37: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam a C C o u n Ta n T s v e r K l a r i n g 37

verKlaring beTreFFende de JaarreKening

Wij hebben de in dit verslag opgenomen jaarrekening 2009 van stadsherstel historisch rotterdam N.v. te rotterdam bestaande uit de geconsolideerde en enkelvoudige balans per 31 december 2009 en de geconsolideerde en enkel-voudige winst-en-verliesrekening over 2009 met de toelichting gecontroleerd.

Verantwoordelijkheid van het bestuurhet bestuur van de vennootschap is verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening die het vermogen en het resultaat getrouw dient weer te geven, alsmede voor het opstellen van het jaarverslag, beide in overeenstemming met titel 9 Boek 2 BW. deze verantwoordelijkheid omvat onder meer: het ontwerpen, invoeren en in stand houden van een intern beheersingssysteem relevant voor het opmaken van en getrouw weergeven in de jaarrekening van vermogen en resultaat, zodanig dat deze geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevat, het kiezen en toepassen van aanvaardbare grondslagen voor financiële verslaggeving en het maken van schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn.

Verantwoordelijkheid van de accountantonze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de jaarrekening op basis van onze controle. Wij hebben onze controle verricht in overeenstemming met Nederlands recht. dienovereenkomstig zijn wij verplicht te voldoen aan de voor ons geldende gedragsnormen en zijn wij gehouden onze controle zodanig te plannen en uit te voeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat.

een controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de jaarrekening. de keuze van de uit te voeren werkzaamheden is afhankelijk van de professionele oordeelsvorming van de accountant, waaronder begrepen zijn beoordeling van de risico’s van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten. in die beoordeling neemt de accountant in aanmerking het voor het opmaken van en getrouw

weergeven in de jaarrekening van vermogen en resultaat relevante interne beheersingssysteem, teneinde een verantwoorde keuze te kunnen maken van de controlewerkzaamheden die onder de gegeven omstan-digheden adequaat zijn maar die niet tot doel hebben een oordeel te geven over de effectiviteit van het interne beheersingssysteem van de vennootschap. tevens omvat een controle onder meer een evaluatie van de aanvaard-baarheid van de toegepaste grondslagen voor financiële verslaggeving en van de redelijkheid van schattingen die het bestuur van de vennootschap heeft gemaakt, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel.

OordeelNaar ons oordeel geeft de jaarrekening een getrouw beeld van de grootte en de samenstelling van het vermogen van stadsherstel historisch rotterdam N.v. per 31 december 2009 en van het resultaat over 2009 in overeenstemming met titel 9 Boek 2 BW.

verKlaring beTreFFende andere WeTTeliJKe voorsChriFTen en/oF voorsChriFTen van regelgevende insTanTies

op grond van de wettelijke verplichting ingevolge artikel 2:393 lid 5 onder f BW melden wij dat het jaarverslag, voor zover wij dat kunnen beoordelen, verenigbaar is met de jaarrekening zoals vereist in artikel 2:391 lid 4 BW.

rotterdam, 20 april 2010

Ernst & Young Accountants LLP

w.g. Drs. W.E. Paardekooper RA

Page 38: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam3 8 n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l

Twee jaar geleden was de Party Studio van de firma Boland rijp

voor een eigen locatie, eentje met een ‘wauw’-factor. Liesbeth

Bergshoef bekeek voor haar studio units in de Schiecentrale.

Haar aandacht werd echter getrokken door een banner op het

nabij gelegen bouwvallige monumentale Ten Hope-pand,

ook bekend als de pepermuntfabriek. Precies een dag nadat

de Party Studio in het geheel gerestaureerde Ten Hope-pand

is getrokken, gaan we er op bezoek.

parTy sTudio onTWerpT in monumenT

liesbeth Bergshoef

Page 39: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l 39

de beslissing om de studio hier te vestigen is pas na rijp beraad genomen. liesbeth Bergshoef: “aan het pand zelf lag het niet, al was het toen nog een bouwval. door de grondige restauratie konden we er pas een jaar later in. als tussenoplossing betrokken we een tijdelijke ruimte aan de crooswijksesingel. intussen had stadsherstel een mede-gebruiker voor de pepermuntfabriek: een school! Zou dat wel samengaan met ons als commercieel bedrijf? martin Bulthuis heeft mij overtuigd dat de combinatie zou werken, al heeft het pittige discussies gekost. We zijn het avontuur aangegaan, met vol vertrouwen in de mensen met wie wij hier samenwerken.”

piraTenpaKde Party studio is onderdeel van Boland Party Partners B.v., een toonaangevend gespecialiseerd bedrijf in import en export van kostuums, pruiken hoeden, vlaggetjes, confetti en talloze andere feestartikelen. de nummer drie in europa levert internationaal aan winkelketens, evenementenbureaus, groothandels en andere grote afnemers. Kunnen inspelen op trends en populaire thema’s is geboden in deze snel veran-derende branche. liesbeth Bergshoef: “als inkoopmanager had ik te maken met klanten die om vernieuwing vroegen in plaats van meer van hetzelfde. Klassiekers als het piratenpak en de prinsessenjurk blijven natuurlijk in ons basisassortiment van 2500 artikelen. maar met een eigen studio kunnen we snel updaten en eigen lijnen en collecties ontwikkelen. toen ik de Party studio begon, was ik in m’n eentje. Nu zitten we hier in het nieuwe pand al met zeven medewerkers en het pand biedt nog alle mogelijkheden voor verdere groei. de verwachtingen komen al uit. de studio genereert nieuwe opdrachten. en de uitstraling en locatie hebben ook een positief marketingeffect.”

2500 monsTersde Party studio is gehuisvest op de begane grond en in de kelder van het pand. de ingang zit om de hoek van de Westzeedijk, aan de 2e ijzerstraat. de luiken op de begane grond zijn blijven zitten; passanten hebben een kijkje op het studiogebeuren en buiten werktijd zorgen de dichte luiken voor veiligheid. op de begane grond is tevens een hal waar monsters van alle actuele 2500 artikelen een plek krijgen. Klanten kunnen er eveneens overleggen met de ontwerpers en concepten bekijken. in de kelderverdieping wordt het daglicht weggehouden. daar bevindt zich de professionele fotostudio. voor de jaarlijkse catalogus (print en digitaal) showen modellen hier de nieuwste kostuums en gaan vele andere feestattributen op de foto. “het gebouw heeft me gegrepen”, bekent liesbeth Bergshoef. “het is een goed idee geweest om onze creatieven in een eigen inspirerende omgeving te huisvesten. het gebouw geeft onze studio bovendien een eigen identiteit. deze plek heeft en geeft energie!”

‘heT gebouW heeFT me gegrepen, heT geeFT energie!

Page 40: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam4 0 n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l

Op zolder zwaait een oude branddeur krakend open. In het

schemerlicht staan de ovens waarin vroeger de ingrediënten voor

pepermunt werden gesmolten. Geknipt om straks de oven voor

keramiek te plaatsen, vindt Ger Vroegindeweij. Zijn nieuwe

Lyceum voor Beeldende Vormgeving is de trotse nieuwe gebruiker

van de voormalige pepermuntfabriek aan de Westzeedijk.

pepermunTFabrieK inspireerT KunsTzinnige leerlingen

ger vroegindeweij

het nieuwe lyceum is een samenwerking van lmc voorgezet onderwijs en de Willem de Kooning academie. een absoluut unicum voor rotterdam en voor Nederland. de school werd in maart 2010 officieel geopend. Naast de algemeen vormende vakken krijgen de 26 allereerste brugklassers iedere week tien uren kunstvakvoorbereidend onderwijs. tekenen, schilderen, 3d, digitale media, kunstgeschiedenis en filosofie. de kunst-vakdocenten zijn afgestudeerd aan de lerarenopleiding van de Willem de Kooning academie. leerlingen, docenten en het

management, allemaal glimmen ze van trots dat zij de kop-lopers zijn in dit unieke onderwijsgebeuren.

ger vroegindeweij: “onze leerlingen hebben minimaal havo-advies en zijn geselecteerd via een toelatingstoets. aantoonbaar creatief en nieuwsgierig zijn ze. Ze komen uit rotterdam, maar ook tot wel een uur reistijd vanuit de regio. en allemaal voelen ze zich geluksvogels die uitverkoren zijn voor deze bijzondere opleiding in dit inspirerende gebouw!”

Page 41: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l 4 1

op de groei de monumentale voormalige pepermuntfabriek aan de Westzeedijk hoort bij het historische vastgoed van stadsherstel rotterdam. “ons lyceum verdient een opmerkelijke huisvesting. het karakter en de mogelijkheden van dit gebouw spraken ons zeer aan, net als de buurt,” legt ger vroegindeweij uit. de verbouwing gebeurde in goed overleg met stadsherstel. “Waardevolle historische elementen zijn bewaard, terwijl het toch een bruikbaar schoolgebouw is geworden. alle functies van ons verlanglijstje hebben een plek. Wij hebben de verdiepingen in gebruik, elk 600 m² groot. het gebouw leent zich voor de groei die wij als nieuwe opleiding gaan doormaken. dit eerste schooljaar één brugklas, volgend schooljaar twee. over vijf á zes jaar huisvesten we hier maximaal 300 leerlingen. onderwijs-inhoudelijk groeien we ook nog; de curricula van de opeen-volgende schooljaren zijn in ontwikkeling. de prognose is dat twee verdiepingen volstaan, maar mocht een ‘plan B’ nodig zijn dan is er een bouwvergunning voor een extra verdieping er bovenop.”

doorKiJK Klasseneen patio in het hart van het complex geeft overal daglicht. de klassieke notenhouten schooldeur aan de Westzeedijk zit strak in de lak. de hal en het trappenhuis hebben witte gestuukte wanden en lambrisering in rustige ouderwetse tinten die overal in de school terugkomen. op de eerste verdieping liggen vier klaslokalen achter elkaar aan een gang, gescheiden door glazen paneelwanden. “Zo troffen we het aan”, vertelt ger vroegindeweij. “het is de originele inrichting die we gerestaureerd hebben. je kijkt dwars door de klassen heen. schoolborden kun je dus niet ophangen, daarom gebruiken we verrijdbare smartboards die de docent aanklikt op zijn laptopje. Zo zijn er meer oplossingen voor de beperkingen van dit monument.” in de grote kantine verraden eenzame ‘peertjes’ aan het plafond dat er nog wordt gewerkt aan en definitieve voorziening die verlichting combineert met geluiddempend effect.

de bovenste verdieping kent vrijwel geen tussenmuren. de grote lichte ruimtes lopen in elkaar over. alleen de hoek waar kunstgeschiedenis wordt gegeven, is enigszins afgescheiden. de rest is inspirerende atelierruimte met diverse specialistische hoeken en een expositieruimte.

‘iedere WeeK Tien uur KunsTvaKKen

op heT roosTer’

Page 42: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam4 2 n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l

In het historische Henkes-pand aan de Voorhaven werd vroeger

jenever gestookt. Een bewaard paneel met de tekst ‘huisgemaakte

apfelstrudel’ herinnert nog aan een latere horecafunctie. Nu is het

een paradepaard van MAX Kinderopvang. “Wat hier gebeurt,

is uniek voor Rotterdam!”

maX Kinderopvang in henKes-pand

maureen van doorn

het interieur is gestript tot op het bouwkundig karkas en daarna compleet opnieuw ingericht. sinds oktober 2009 is maX in het henkes-pand operationeel. de capaciteit van de buitenschoolse opvang is voor zeventig kinderen waarvan de ouders werken of studeren. maureen van doorn, bestuurder

van de stichting maX Kinderopvang, steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. “onze gebouwen moeten iets uitstralen dat kinderen blij maakt. hier aan de voorhaven konden we voor het eerst en van meet af aan neerzetten waar maX Kinderopvang voor staat.”

Page 43: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l 43

plezier hebbenWat maakt maX Kinderopvang speciaal? maureen van doorn: “Wij onderscheiden ons door het pedagogische beleid, geïnspireerd op de pedagogiek vanuit regio emilia, italie, ontwikkeld door de pedagoog loris malaguzzi. Zijn opvatting is dat alles uit de kinderen zelf komt. door goed te luisteren en te kijken, ontdekken wij als begeleiders wat een kind bezig houdt en waar het aan toe is. ook de ruimte is een pedago-gische factor. daarom hebben we de inrichting van dit pand bewust rustig en neutraal gehouden. Kinderen brengen er met hun activiteiten zelf kleur in. Ze worden uitgedaagd dingen te onderzoeken en grenzen te verkennen. daarbij is het proces belangrijker dan werkjes of tekeningen. het klinkt allemaal erg serieus, maar de kinderen hebben er vooral veel plezier in.”

eChTe pollepelsKinderen zoet houden tot het tijd is, met keurig kleuren tussen de lijntjes, dat zal bij maX niet gebeuren. Wat kunnen kinderen dan zoal doen aan de voorhaven? maureen van doorn: “Koken en bakken, hun maaltijd helpen klaarmaken. Niet met keukenspullen uit de speelgoedwinkel, maar met echte pollepels. er is verder een technisch werkplaats, een atelier, een computerhoek waar ze bijvoorbeeld animaties maken, een hoek met naaimachines. verkleden gebeurt met de pet van opa en de handtas van tante. alles zo waarheidsgetrouw mogelijk. de grote ruimte dient als trefpunt voor de kinderen en de begeleiders. het is tevens de plek waar een uitvoering of presentatie gebeurt. aangrenzend zijn de verschillende functionele hoeken, vormgegeven als huisjes rond een plein. en natuurlijk is er een besloten tuin waar de kinderen lekker buiten kunnen spelen en bloemen en tomaatjes zien groeien.”

vriJe handmaX is op commerciële leest geschoeid; groei is dan een logische ambitie. de zoektocht naar geschikte locaties waarin de pedagogische visie kan worden waargemaakt, is immer aan de orde. Zo kwam de stichting in contact met stadsherstel rotterdam, eigenaar van het henkes-pand aan de voorhaven. “stadsherstel vindt het goed zoals wij dit pand nieuw leven hebben gegeven. men wist dat het doordacht en duurzaam zou gebeuren. Zo is het hout van de oude trap op veel plekken in de inrichting opnieuw gebruikt. We hebben stadsherstel natuurlijk steeds op de hoogte gehouden, maar uiteindelijk zagen ze het resultaat pas toen alles zo goed als klaar was. We hebben echt de vrije hand gekregen”, kijkt maureen van doorn terug. “We zijn erg ingenomen met dit pand. het heeft gezorgd voor een klik tussen onze organisaties. We kijken uit naar een vervolg op deze samenwerking!”

‘diT pand laaT zien Waar maX voor sTaaT!’

Page 44: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam4 4 n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l

Een van de gebruikers van het voormalige Heinekenpand aan

de Crooswijksesingel is de HefGroep. Het voormalige kantoor

van de brouwerij is statig en bijzonder. Het blijkt uitstekend te

passen bij de groep. ‘Als welzijnsorganisatie zijn wij een stevige

partij in de stad. Dat mag je als groep best uitstralen”, vindt

bestuursvoorzitter Ingo Veels.

heFgroep – grooT in KleinsChaligheid

januari 2009 ontstond de hefgroep na een fusie van een aantal organisatie op het gebied van welzijn en kinderopvang. een grotere organisatie staat stabieler in de markt, dat geldt ook voor de zachte sector. ingo veels: “de Wet maatschappelijke ondersteuning maakte dat wij commercieel en volgens een marktmodel moesten werken. het aanbesteden bijvoorbeeld was nieuw voor ons. de eerste keer deden we dat veilig buiten ons vertrouwde werkgebied en tot onze verbazing waren we nog succesvol ook. door de fusie hebben we een voldoende

kritische massa en profiteren we in de hele groep van de optelsom van expertise van onze diverse partners. met onze bandbreedte aan activiteiten en specialismen kunnen we beter tegemoet komen aan vragen uit de markt. of marktwerking bij ons soort werk past, daar zet ik een vraagteken bij. het succes van welzijnswerk is afhankelijk van hoe je in de wijken en buurten herkenbaar bent. de kwaliteit van draagvlak, netwerk en relaties is daar essentieel. daar gaat een aanbesteding maar zeer ten dele over.”

ingo veels

Page 45: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam n i e u W e h u u r d e r s va n s Ta d s h e r s T e l 45

neuTrale loCaTiede hefgroep is actief voor peuters en schoolkinderen, tieners en jongeren, ouderen en volwassenen in talloze categorieën, ieder met een eigen problematiek en benadering. voor al deze doelgroepen maakt het weinig uit of het servicebureau, de raad van Bestuur en enkele directies van de hefgroep in het fraaie jaren dertig-pand aan de crooswijksesingel zitten. “de mensen kennen onze medewerkers en locaties in de buurten. dáár grijpt ons werk aan!” stelt ingo veels. “toch is bewust voor dit gebouw gekozen. Behalve dat het allure heeft en representatief is, ligt het voor onze werkgebieden centraal. Bovendien wilden we qua vestiging een neutrale locatie en niet een gebouw van een van de fusiepartners. daarnaast is het volume dat we huren afgestemd op de toekomstige groei van de organisatie. om tegemoet te komen aan nieuwe vragen en opdrachten uit het veld, starten we binnen afzienbare tijd in een zijvleugel een interne bedrijfsschool.”

bruidssChaTtoen de fusie zich voltrok en een nieuwe locatie werd gezocht, beschikte de hefgroep over een prachtige bruidsschat. Fusiepartner disck had het voormalig weeshuis Piet hein aan de voorhaven in delfshaven als kantoor in eigendom. stichting stadsherstel rotterdam had daar haar oog op laten vallen voor restauratie en huisvesting van nieuwe functies. ingo veels: “We zijn gaan praten en kwamen overeen het historische weeshuis aan stadsherstel te verkopen, gekoppeld aan huur van een deel van dit heinekenpand. al met al was het een gunstige verhuis-ruil. huisvesting in een monument kent natuurlijk beperkingen. Zelfs de vloerbedekking, inclusief sporen van gebruik, genoot aanvankelijk monumentale bescherming. Uiteindelijk is ook dat naar onze wens geregeld.”

‘diT gebouW sTraalT uiT daT WiJ een sTevige parTiJ ziJn in de sTad!’

De HefGroepBinnen de groep operen in welzijnswerk en kinderopvang de stichting Welzijn Feijenoord, thermiek (overschie, hillegersberg/schiebroek) en disck (delfshaven). ook in andere deelgemeenten van rotterdam voert de hefgroep projecten uit. Bij de hefgroep werken in totaal duizend medewerkers. meer informatie op www.hefgroep.nl .

Page 46: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam4 6 a l g e m e n e i n F o r m aT i e

algemene inFormaTie

Page 47: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009

jaarverslag stadsherstel historisch rotterdam a l g e m e n e i n F o r m aT i e 47

Raad van Commissarissenir g.j. Woudenberg, president-commissariss.m.t. schippermr h.m.i.th. Breedvelddrs j. duramr r.a. van gerrevinkj.d.m. de mooyir s.B. de vries

Directieir m.c. Bulthuis Accountanternst & Young accountants llP AdviseursParc makelaars B.v.houthoff Buruma Notarissenschipper Noordam advocatendeloitte BelastingadviseursKolpa vvs Beheer B.v. vastgoedmanagement

Doelstelling van de vennootschapstadsherstel historisch rotterdam N.v. heeft tot doel het op een maatschappelijk eneconomisch verantwoorde wijze behouden en exploiteren van monumentale en beeldbepalende gebouwen in rotterdam e.o.

Secretariaat en administratiemw e.W.F. de Winter Correspondentieadresstadsherstel historisch rotterdam N.v.Postbus 230803001 KB rotterdamtelefoon: 010-240 0999Fax: 010-413 7068e-mail: [email protected]: www.stadsherstel-rotterdam.nlaBN amro Bank 42.60.18.826handelsregister nr. 24140008

Bezoekadresveerkade 153016 de rotterdam

Colofon

Jaarverslag 2009 stadsherstel historisch rotterdam

Ontwerp opera graphic design, Breda

Fotografie steven teenstra en jan de vries

Interviews marc Peters

Druk g.B. ‘t hooft rotterdam

Page 48: Stadsherstel Rotterdam Jaarverslag 2009