Spoorwijzer voorzomer 2015

28
De Spoorwijzer is een uitgave van de Bewonersorganisatie Spoorwijk Jaargang 41 Nr.2 juni 2015 SP RWIJ ER K l e u r r i j k F e s t i v a l Buitenspeeldag 10 juni Voorzomer 2015 BewonersOrganisatieSpoorwijk Kinder waterconcert Alle malen wenen Tunnelspektakel en open dag Neherkade HAAGSE STADSWIJNGAARD K E R M IS & F E STIV A LS Iftar maaltijd SPOORWIJK’S GOT T LENT Zomer Week Koningsdag 2015 VakantieBOS Tai Chi Wijkschouw Onthulling entree Spoorwijk met picknick Jaarvergadering BOS En nog veel meer!

description

Bewonersorganisatie Spoorwijk Het huis-aan-huisblad van de Bewonersorganisatie Spoorwijk (Den Haag)

Transcript of Spoorwijzer voorzomer 2015

Page 1: Spoorwijzer voorzomer 2015

De Spoorwijzer is een uitgave van de Bewonersorganisatie SpoorwijkJaargang 41 Nr.2 juni 2015

SP RWIJ ER

K l e u r r i j k F e s t i v a l

Buitenspeeldag 10 juni

Voorzomer 2015 BewonersOrganisatieSpoorwijk

Kinderwaterconcert

Alle malen wenenTunnelspektakel en open dag Neherkade

HAAGSESTADSWIJNGAARD

KERMIS & FESTIVALS

Iftar maaltijd SPOORWIJK’S GOT

T LENTZomer Week

Ko

nin

gsd

ag 2

015

VakantieBOS

Tai Chi

Wijkschouw O n t h u l l i n g e n t r e e S p o o r w i j k m e t p i c k n i c k

Jaarvergadering BOS

En nog veel meer!

Page 2: Spoorwijzer voorzomer 2015

2 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

COLOFON

Redactie

Marjan Wesselingh, Eddy de Vries

Voorbereiding

Astrid Maagdenberg

Hoffotografie

Ton Farla, Marijke Pawiro

Vormgeving

Anil Roepan

Drukkerij

Deniz - www.drukkerijdeniz.nl

De Spoorwijzer heeft een oplage van 3.300 stuks die huis aan huis door geheel Spoorwijk verspreid wordt.

Kopij inleveren voor editie 3 van de Spoorwijzer voor 12 augustus 2015.

De Spoorwijzer is met zorg samengesteld. De redactie aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten of auteursrechten van ingezonden kopij.

Redactieadres SpoorwijzerHeeft u ook ideeën of kunt u iets bijdragen? Mail ons op [email protected]

BOS “De Wissel”Betsy Perkstraat 142524 XT Den Haag

Telefoon 070-396 0000Email [email protected] www.spoorwijk.org

Facebook BewonersOrganisatieSpoorwijk

Van de voorzitter

Spoorwijk Gekleurd !

Na een stormachtige lente in Spoorwijk gaat de zomer nu echt beginnen!

Het zonnetje komt weer tevoorschijn enwe gaan weer volop naar buiten. Dat lieten we al zien bij de onthulling van de prachtige kunstwerken aan de toegang van onze wijk bij de Alberdingk Thijmstraat / Schimmelweg, waar kinderen samen met het kunstatelier een prachtig staaltje talent hebben laten zien. Maar ook op de buitenspeeldag van 10 juni zullen jullie allemaal de beste kleuren laten zien in de omgeving van de Wissel en de Schimmelweg, die een grote speelstraat wordt. Kom dus zeker allemaal spelen die woensdagmiddag. En dat zet door in de zomer; er komt een wervelend activiteitenprogramma. En uiteindelijk gaan we dat allemaal nog eens laten zien op het Kleurri-jk Festival. Zet 5 september dus ook maar vast in je agenda. En hou jezelf op de hoogte van de laatste activiteiten via www.spoorwijk.org .

Ook de volwassenen krijgen weer te doen. We hadden al een groots bezochte prachtige herdenking op 4 mei. In juni beginnen we met een wijkschouw. En dan elke zaterdag weer Tai Chi in het Hof van Heden. Tijdens de Ramadan natuurlijk ook de traditionele Iftar. En ieder-een mag natuurlijk ook komen helpen bij de buitenspeeldag en het Kleurrijk Festival.

Kortom, we gaan weer een zonnige zomer tegemoet. Gebruik hem ook om Spoorwijk weer gezellig en schoon te houden!

Tot ziens bij alle activiteiten !

Marjan Wesselingh

voorzitter Bewonersorganisatie [email protected]

Page 3: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 3WWW.SPOORWIJk.ORg

Dinsdag 2 juni a.s.

Om 18:30 op de 1e dinsdag van elke 3e maand zijn alle bewoners en instanties weer welkom om met ons mee te lopen door de wijk, en te aanschouwen wat we samen kunnen verbeteren. Aansluitend om 19:30 bespreken we in het Leefbaarheidsoverleg hoe we dat voor elkaar zullen krijgen. Al jaren is dit een heel succesvolle aanpak om Spoorwijk nog mooier te maken. U kunt dus ook gewoon meedoen!

En hebt u klachten, ideeën of initiatieven: u hoeft natuurlijk niet tot de wijkschouw te wachten.

Positief bericht: mooi tapijt en is geluiddempend JoppleinMag scootmobiel achter hek bij HvH ipv op stoep Oltmansstraat 7-77Handvat ontbreekt hek Hof van Heden ingang t/o nummer 48

Gaarne prullenbakken ophangen aan lantaarnpalen HvH Hof van HedenBij Vlindertuin thv Crowniesbankjes graag met hogedruk schoonmaken VlindertuinPositief bericht: Olifantenpaadje vaak gebruikt HildebrandstraatHalte bus 26 hoogte is niet aangepast = europese norm thv station MoerwijkWaarschuwingslichten bij oversteken idemInrij bord kan weg StastokstraatAfronding en oplevering BeetsstraatGraag fietsnieten erbij vóór de Wissel Betsy PerkstraatGraag zebrapad namens enkele organisaties thv bushalte van MeursstraatBewoners willen heel graag zitje terug op plein LedeganckpleinLosliggende en uitstekende straat tegels, boomwortels, gevaarlijk richt. Alb.Thijmstr.Ivm nieuwjaar zwart geblakerd stuk stoep Hoek B. Huet/Alb.Thijmstr.

Elke zaterdag

Vanaf zaterdag 6 juni gaan we deze zomer weer Tai Chi doen! Wees er dus ook bij!

De hele zomer kunnen bewoners vanSpoorwijk gratis Tai Chi lessen volgen in Park Hof van Heden. De ingang ligt aan de Alberdingk Thijmstraat. De lessen worden gegeven door een lerares met dertig jaar ervaring en start op zaterdag 6 juni a.s.

Belangstellenden zijn elke zaterdag welkom

U kunt ze ook direct melden op telefoon 14070 of www.verbeterdebuurt.nlOp 2 juni gaan we dus ook alle nieuwe acties controleren.

Heeft u dus ook last van los afval, vuurwerkresten, losse fietsen of andere verbeterpuntjes, kom dan ook.

Op 2 juni staan we bij de ingang van de Wissel om 18.30 uur weer klaar om de wijkschouw te doen en om 19.30 uur is de vergadering in de Ontmoetingsruimte van de Wissel.

U bent van harte welkom!Hieronder de puntjes van de schouw van maart:

van 10.30 tot +/- 12.00 uur in het park. Het is verstandig om makkelijk zittende kleding aan te trekken. Er is koffie en thee tijdens de pauze.

Meer informatie is te krijgen via de Bewoners Organisatie Spoorwijk, tel. 070-3960000 of www.spoorwijk.org of u kunt bellen met mevrouw C. Nijbroek van BOS op tel. 06–1205 7027.

Wijkschouw

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

VERBETERPUNTEN LOCATIE

Tai Chi

Gratis Tai Chi lessen vanaf 6 juni !

Page 4: Spoorwijzer voorzomer 2015

4 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Kom op 10 juni met elkaar op de Schimmelweg spelen!!

Er zijn leuke sport en spel activiteiten voor kinderen.

Schrijf je in voor 50 cent en ontvang de strippenkaart.

Iedere inschrijver krijgt na afloop een zoete verrassing!

Tot woensdag 10 juni op de Schimmelweg vanaf nummer 1

(ter hoogte van Bij-1 tegenover de Wissel)

Buitenspeeld

ag

10 juni

Page 5: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 5WWW.SPOORWIJk.ORg

If wat? Elk jaar organiseert de multiculturele werkgroep van Spoorwijk een maaltijd en niet zo maar een. Namelijktijdens de vastenmaand, de Ramadan. Voor de zonsondergang komen we allemaal bij elkaar in de Oase. En na een lange mooie dag met veel reflectie delen we alle goeds wat we heb-ben met elkaar. Kijk even op www.spoorwijk.org voor de definitieve datum tussen 18 juni en 16 juli.

Op zaterdag 5 September gaat het weer gebeuren. Dit keer op het Ledeganck-plein: Het 14e Kleurrijk Festival!

We zijn nog op zoek naar enthousiaste jongeren en ouderen die iets moois of bijzonders kunnen laten zien. Kun je dus dansen, zingen, spelen, optreden, versieren, of iets anders leuks, meld je dan nu vast aan voor “Spoorwijk’s gotTalent!”.

Stuur een mailtje met je gegevens naar [email protected] voor iedereen: zet zaterdag 5 september vast in je agenda; niet vergeten! Er zijn dus weer veel enthousiaste zaken in de wijk!

Streetdance voor de jeugd

Don Bosco heeft een eigen streetdance club. In samenwerking met Body Roxx (www.bodyroxx.nl) leren wij de jeugd de tofste dansjes en hipste pasjes. En wie weet geven we een show op het grote podium…

Iftar maaltijd

K l e u r r i j k 05/09 F e s t i v a l

SPOORWIJK’S GOT

T LENT

Wanneer? Elke woensdag (16:30-17:30 uur)Voor wie? Jongens en meisjes van 6-14 jaarWaar? In de toneelzaal van Don BoscoKosten? €15 per maandAanmelden? Vraag het formulier aan via [email protected]

Het Knutsel kasteel

Speciaal voor de allerkleinsten heeft Don Bosco op maandagmiddag het Knutselkasteel. Een gezellige club waar elke week iets moois gemaakt wordt. De afgelopen weken maakten we al een raket, een egeltje, een tamboerijn en een mooie uil met echte veertjes. Er zijn nog een aantal plekken! Aanmelden kan via het

aanmeldformulier (verkrijgbaar bij Don Boscoof per email: [email protected].

Meer informatie over alle activiteiten van Don Bosco vind je op www.donboscorijswijk.nl

Page 6: Spoorwijzer voorzomer 2015

6 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Van 4 tot 21 augustus is er weer het Vakantiebos bij Don Bosco. Voor alle kinderen van 4 tot 15 jaar Het programmaboekje van Vakantiebos 2015 is naar verwachting eind juni klaar! Vind het in de bibliotheek, in verschillende winkels of bij Don Bosco zelf op www.donboscorijswijk.nl.

Wat gaan we doen?Op 4 augustus barst het jaarlijkse spektakel rond het Vakantiebos los. Een team van bijna 80 vrijwilligers staat klaar om de kinderen uit de omgeving een onvergetelijke vakantiedag te bezorgen. Voor ons is het belangrijk dat de kinderen zich kunnen uiten, een fijne tijd hebben en kunnen spelen met leeftijds-genootjes. Creatief, vies en nat, lekker buiten en uitbundig: dat is wat wij zijn! We proberen een programma samen te stellen waarin elk kind iets leuks kan beleven. Wat we zoal doen?

Een greep uit onze favoriete activiteiten:– verfgevecht– levend cluedo– toneelspelletjes mét verkleden– muziek&dansoptredens met leiding en kind– skittle-spel– dierengeluidenspel– city safari– survival in het bos– kookwedstrijd– proefjesdag

Wij kunnen niet wachten onze te gekke ideeën uit te voeren en we hopen dat jij mee komt doen! Vanaf half juni ligt het programmaboekje klaar op Don Bosco en alle basisscholen in Rijswijk en Laak.

Zomeractiviteiten voor kinderen in de Oase!Kom in de zomervakantie samen met je vriendjes drie ochtenden naar De

VakantieBOS4 - 2 1 au g

Kroko zomerweek!

Drie ochtenden feest met als thema ‘De bouwplaats’. Dat klinkt spannend! Lekker sporten, knutselen, zingen en luisteren naar een verhaal.Ook ouders zijn welkom voor een bakje thee of koffie.

Locatie: De Oase (Van Meursstraat 1)Datum: 13, 14 en 15 juli van 10.30 uur tot 13.00 uur. Website: www.dekrokos.nl

De zomeractiviteitenweek is een initiatief van Kerk in Laak en kinderclub De Kroko’s. De Kroko’s is een gezellige club voor alle kinderen van de basisschool en wordt elke zaterdagmid-dag gehouden in het gebouw van Mooi Laak (Laakweg 235). U bent welkom om eens te komen kijken!

Programma Laaktheater juni 2015

Poolse Lente in Laak theater

Niet alleen hits/ Nie tylko złote przeboje Poolse en Nederlandse popmuziek

Zondag 28 juni 19.00 uur € 5,-/ € 2,50 (metOoievaars- of Laakpas) € 2,50 (student)

Filmclub Laak Kleine Nicolaas gaat op vakantie (Nederlands ondertiteld)

Zondag 5 juli 15.00 uur € 3,- / € 1,50 (OVP)

Wanneer de grote vakantie aangebroken is, vertrekken de kleine Nicolaas, zijn ouders en zijn oma naar zee. Hier maakt hij al snel bij-zondere nieuwe vrienden. Wanneer zijn ouders iets zeggen over hem en trouwen, bedenkt hij plannen om dat te voorkomen. Dat leidt tot nog meer misverstanden en hilarische situaties.

Oproep Filmclub LaakSinds januari heeft Laaktheater een filmclub! Elke maand programmeert de filmclub een toe-

Zomer Week 13-15 juli

Page 7: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 7WWW.SPOORWIJk.ORg

gankelijke film voor een betaalbare prijs (3 euro, 1,50 euro met Ooievaarspas)! Filmclub Laak wordt door vrijwilligers opgezet en georganiseerd. Filmclub Laak bestaat op dit moment uit Margriet, Marietta, Tom, Leo, Marjon en Marijke. Filmclub Laak zoekt nog leden. Wil jij als vrijwilliger actief betrokken zijn bij Filmclub Laak of zelf een film programmeren voor je eigen publiek? Mail dan naar: [email protected].

Gastprogrammeurs gezocht!We zijn altijd op zoek naar mensen en organi-saties uit Laak die een programma in het theater willen organiseren. Dat mag wat ons betreft van alles zijn: dans, theater, muziek, debat, poëzie. Denk daar eens over na…Interesse? Mail naar [email protected], bel 070-3933348 of kom even langs!

LaaktheaterFerrandweg 4T2523 XT Den Haagwww.laaktheater.nlwww.facebook.com/laaktheater070-3933348

30 Studenten van de Haagse Hogeschool hebben een complete Minor periode besteed aan het Project Cadeaupakketten! op de 4 onderwerpen Bewoners, Logistiek, Maatschappelijke organisaties en onder-nemers hebben zij een compleet plan geschreven hoe dit aan te pakken. wil je deze ontvangen? Email dan [email protected]. De 3 super leuke filmpjes van Logistiek vind je op www.quartier-laak.nl!

Kinderwaterconcert 21 juni

Festival Classique nodigt kinderen uit Laak uit voor het KinderWaterConcert op 21 juni van 12 tot 13 uur. Gratis.

Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders of begeleiders organiseert Festival Classique ook dit jaar weer het Kinder-WaterConcert op zondag 21 juni van 12.00 tot 13.00 uur.

Het KinderWaterConcert is een speelse openluchtvoorstelling op de Hofvijver, in samenwerking met MAAS Theater en Dans èn de Koninklijke Luchtmachtkapel.U wordt gevraagd de leeftijdsgrens van minimaal 6 jaar te respecteren omdat de voor-stelling speciaal wordt gemaakt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen zonder volwassen begeleiding kunnen wij helaas geen plaats bieden.

Concertkaarten worden aangeboden door Festival Classique. Ook het busvervoer is gratis.Vertrekpunt is voor de deur van Het Vadercentrum aan het Jonckbloetplein in Den Haag (Laakkwartier).Verzamelen om 11.00 uur. Natuurlijk wordt u na afloop van het concert weer per bus naar het Jonckbloetplein gebracht.

Het aantal gratis kaarten voor dit concert is beperkt en worden verstrekt op volgorde van inschrijving.

Inschrijven kan bij het Laaktheater, of bij Louise Roeleveld van de Weggeefwinkel via e-mail: [email protected]

Page 8: Spoorwijzer voorzomer 2015

8 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Nacht (z)onder Dak

Net als de afgelopen twee jaar is er weer het plan van ongeveer 20 jongeren vanuit de Oase om een nacht te slapen (z)onder dak in de Speeltuin bij het Ledeganckplein.

Zij doen dit om zelf ook eens mee te maken hoe het nu is om bij het slapen geen dak boven het hoofd te hebben; en hoe veilig is het om wél in een huis te wonen!

Van te voren zamelen zij geld in om aan kinderen te geven elders op deze wereld die geen dak boven hun hoofd hebben.

De datum is waarschijnlijk vrijdagavond 19 juni; evt. vrijdagavond 26 juni.En wellicht enigszins ter geruststelling; de jongeren bouwen kleine kartonnen huisjes om in te slapen.

Buurtwandeling

leerlingen van basisschool de Spoorzoeker maken een buurtwandeling naar ‘heilige gebouwen’ in Spoorwijk.

Woensdagmorgen 22 april waren leerlingen van groep 6 en 7 van de Spoorzoeker op pad in Spoorwijk. Na een erg goede voorbereiding in de weken ervoor op de school kwamen ze op bezoek in het hindoecentrum Sewa Dhaam, de Turkse Moskee Mescidi Kuba en Kerk in Laak in de Oase. Ze luisteren vol interesse naar de diverse verhalen, proefden de sfeer en maakten volop gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen. Op de diverse plekken waren er verschil-lende vrijwilligers die op betrokken manier tekst en uitleg gaven over de verschillende manieren van geloven.Het is soms zo dat onbekend onbemind maakt; via deze bezoeken is geprobeerd die onbekendheid wat weg te nemen.De reacties van leerlingen, onderwijzers en vrijwilligers waren unaniem positief; de directeur van basisschool de Spoorzoeker kwam zelfs met de suggestie dit jaarlijks met elkaar op te pakken. Het was echt een mooi combi-initiatief tussen de Spoorzoeker en buurt- en kerkhuis de Oase.

Kavelwoningen Beetsstraat

Nieuwe bewoners komen eraan.Inmiddels gaan de ontwikkelingen verder. Want er zijn weer nieuwe eigenaren komen opdraven bij de openstaande kavels.

Festivals in Den Haag

Ook deze zomer worden er veel festivals en activiteiten georganiseerd in Den Haag.

Den Haag Sculptuur 20 mei t/m 30 aug.Tong Tong Fair 27 mei t/m 7 juni.Sniester 29 t/m 31 mei.Bunkerdag 6 juniKaderock 6 juniAnime 12 t/m 14 juni.Vlaggetjesdag Scheveningen 13 juni.Ut Haags Notûh Festival 14 juni

Een totaaloverzicht staat op http://www.thehaguefestivals.com.

Volvo Ocean Race 18 t/m 20 juniFestival Classique 18 t/m 21 juniDag van de Architectuur 20 juni. I Love Hiphop Week Van 28 juni t/m 5 juli.Zomermarkt Leyweg 26 t/m 28 juniWK Beachvolleybal 26 juni t/m 5 juliShoppingNight (Den Haag) 26 juni Nederlandse Veteranendag 27 juniNight at the Park 27 juniParkpop 28 juniZeeheldenfestival 1 t/m 5 juliMilan 3 t/m 5 juliBraderie Goeverneurlaan 25 t/m 26 juliSchollenpop 1 augustusJazz in de gracht 20 t/m 22 aug.Zomermarkt Leyweg 28 t/m 30 aug.THISSfest (Rijswijk) 25 t/m 27 sept.

Van 13 juli t/m 31 juli 2015 voor alle Haagse kinderen van

4 t/m 13 jaar dagelijks (ma t/m vr) vakantiepret op Duinrell

Vakantiepret met de JVA

www.jvadenhaag.nl

Vanaf € 29,-

per week

Van 13 juli t/m 31 juli 2015 voor alle Haagse kinderen van

4 t/m 13 jaar dagelijks (ma t/m vr) vakantiepret op Duinrell

Vakantiepret met de JVA

www.jvadenhaag.nl

Vanaf € 29,-

per week

Van 13 juli t/m 31 juli 2015 voor alle Haagse kinderen van

4 t/m 13 jaar dagelijks (ma t/m vr) vakantiepret op Duinrell

Vakantiepret met de JVA

www.jvadenhaag.nl

Vanaf € 29,-

per week

Page 9: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 9WWW.SPOORWIJk.ORg

2015 OogstjaarHAGENAARS & HAGENEzENVERzAmElT u ROND DE GEEl- GROENE DRuIF

Het bruist weer in de stadswijngaard. Nadat we een periode vol geduld de druiven en de planten hebben zien groeien, staan er weer wat gezellige activiteiten voor de geel- groene deur.

Programma zaterdag 6 juni 2015- Opendag van 10.00 - 17.00 met verhalen uit onze Haagse Stadswijngaard- Kom op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in onze Stadswijngaard- De voedselfietstocht van ‘Fete de la Nature’ komt ook een kijkje nemen- Geniet samen met ons een hapje en ons lekkere wijntje ‘50% Haags’ - ‘50% Haags’ is ook voor verkoop, om ook thuis aan dit bijzondere initiatief te denken :-)

S A m E N O P W E G N A A R H A A G S E H E E R l I J K H E I D

IN DIT OOGSTJAAR BLIJVENWE SPELEN IN DE STADSWIJNGAARD.IN ONS STUKJE FRANKRIJK ACHTER DE DUINEN.

Page 10: Spoorwijzer voorzomer 2015

10 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Huiswerkbegeleiding Zoek je hulp bij je hu-iswerk of een rustige plek waar je je huiswerk kan maken?

Kom naar de huiswerkplek voor kinderen uit Spoorwijk

Wekelijks op maandag en donderdag (behalve in vakanties) van 16.00 tot 17.30 uur kunnen wij jou ondersteunen met je huiswerk.

In de ouderkamer van de Jeroenschool Van Meursstraat 1A (voormalige bibliotheek)Voor kinderen van de basisschool en de brugklas.Voor meer informatie zie www.bij-1.nl of bel Debby van Bij-1: 06 19454347

Alle malen wenen 4 & 5 mei

“Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malenAlle malen zal ik wenen”

Traditioneel organiseert de bewoners-organisatie samen met de multiculturele werkgroep een mooi samenzijn op 4 mei. In de Oase was een schitterende film te zien van de Jeroenschool over hoe we het samen beter kunnen doen. Verder waren er prachtige voordrachten van onder andere wethouder Baldewsingh en uit de Poolse gemeenschap en de multiculturele werkgroep. Daarna stond de hele wijk een paar minuten stil om dat te gedenken, en zongen we het Wilhelmus.

Meer dan ooit - Vrijheid van meningsuiting

Afgelopen jaar was ik in een Europese hoofdstad. Mijn gastfamilie is traditioneel en gelovig; ze vasten tijdens de Ramadan en ze bidden regelmatig. Toch kijken zij niet graag naar de staatszenders op de televisie. Zij houden er namelijk niet van telkens weer de nieuwe president, met sultanische trekjes, te moeten zien. Zij bepalen zelf wel of ze alcohol willen drinken of niet.

Dit jaar was ik in een andere Europese hoofdstad toen er vlak boven mijn hoofd 12 mensen afgeslacht werden. Een groep tekenaars met satirische trekjes werd het leven ontnomen door lokale jeugd, die de Kalashnikovs in eigen hand nam. De stad en het land waren verslagen.Hoe kun je iemand die tekent zo het leven ontnemen?

Ik woon in de Europese hoofdstad van Recht en Vrede. Net als ieder ander mag ik er zeggen en schrijven wat ik wil. Toch neemt ook hier de angst toe dat deze vrijheid bedreigd wordt.

Wat betekent het om je mening te mogen delen? En waarom willen sommigen dit recht inperken?

Het is niet leuk als anderen slechte dingen over jou zeggen. Maar het is nog veel erger als jij daar niet jouw inzicht tegenover mag zeggen.Iedereen heeft recht op zijn meningsuiting. Op 4 mei herdenken wij diegenen die zich voor deze vrijheid hebben ingespannen. Laten we ons alle dagen samen ook gaan inzetten om dat zo te houden!

Marjan Wesselingh

Vervolgens werden een krans en veel bloemen bij het monument voor de Wissel gelegd. De opkomst was heel groot en met zijn allen hebben we zo onze vrijheid geëerd. Hieronder de toespraak van BOS over Vrijheid van meningsuiting.

Page 11: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 11WWW.SPOORWIJk.ORg

O n t h u l l i n g e n t r e e S p o o r w i j k m e t p i c k n i c k 11 april

De entree van Spoorwijk bij de Schimmelweg is mooier gemaakt. Op zaterdag 11 april werd de schildering onthuld, waarna we zijn gaan picknicken.

Hier mocht iedereen bij zijn. Met veel dank aan de kinderen die die mooie kunstwerkje gemaakt hebben. De onthulling werd feestelijk begeleid door Theo Hettema van de Kinderkunst-academie en Salih Dadak vanuit het stadsdeel.

Op bijgaande link zie je foto’s van de onthulling in het park op de hoek Schimmelweg - Sinjeur Semeynsweg om de onthulling en picknick.

Weliswaar is de hele tent weggewaaid, maar dat mocht de pret niet drukken! En de schilderingen zijn blijvend om onze Sport en Speelwijk in Spoorwijk actief te houden!

Jaarvergadering BOS Op de jaarlijkse ledenvergadering van BOS, donderdag 19 maart 2015 is het jaarverslag gedeeld. Het was een drukbezochte vergadering. De verkiezingen zijn uitgesteld, maar we konden terugkijken op een succesvol jaar.

Jaarverslag Activiteiten Bewonersorganisatie Spoorwijk, januari-december 2014

1 2014 was weer een volop actief jaar voor de Bewonersorganisatie Spoorwijk. Het is onmogelijk om alles en iedereen die er aan bijgedragen heeft te noemen, dus hier alleen een paar hoogtepunten. Het jaar werd al weer goed ingeluid met een nieuwjaarsreceptie. Daarbij waren er ook speciaal weer duurzame pakketten beschikbaar om vooral veel energie te kunnen besparen.

2 Aan de hand van de Spoorwijzers, die alleen maar dikker zijn geworden, kunnen we goed zien wat er zoal gebeurd is. Mijn dank aan de redactie van de Spoorwijzer is groot, en met trots meld ik dat we met een nieuwe enthousiaste vrijwilliger (Anil Roepan) dit in 2015 nog een stap verder gaan brengen. Zo krijgt elke bewoner nu nog meer Spoorwijzer voor hetzelfde geld.

3 In maart hebben we een spetterend verkiezingsdebat voor de gemeenteraad georganiseerd in het Laaktheater. Met maar liefst 13 partijen en vele enthousiaste bewoners zie je zo hoe belangrijk onze stem is. Betaald parkeren was een boost voor de bewoners om eensluidend bij elkaar te komen.

4 Op 4 mei werd onze vrijheid weer passend herdacht. Veilig voetballen lukte ook weer; nu zelfs in een vernieuwde voetbalkooi.

5 Bewoners konden duurzaam gluren, om te zien hoe mede-Spoorwijkers geld en energie besparen en opwekken.

6 De buitenspeeldag was een daverend succes. De kinderen waren in zulke grote getalen naar de Schimmelweg gekomen dat ze zelfs de organisatie zonder problemen van

Page 12: Spoorwijzer voorzomer 2015

12 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

hun touw trokken.

7 De Iftar en het Zomerspektakel completeerden een prachtige zomer.

8 De serie rapportages in de landelijke pers (NRC) werd optimaal positief benut. Naast een prachtige foto-reportage uit de wijk, result-eerde dit ook in een succesvolle foto-expositie en debat en tot slot zelfs een zilveren camera!

9 Het Kleurrijk Festival was op een uit stekende locatie op het Goeverneurplein, waar vast wel duizend mensen zijn komen kijken. Bij Spoorwijk ’s Got Talent heeft het jeugdtalent dit duidelijk weer laten zien.

10 De eerste Keep It Clean Day in Spoorwijk was ook een daverend succes. Niet alleen verschillende schoolklassen van Jeroen en de Spoorzoeker, maar ook het Oranjefonds zorgde voor een bijzondere bijdrage. Dit krijgt trouwens ook nog opvolging op 11 april a.s.

11 Wijkschouw en Leefbaarheid stonden weer volop op de agenda, en veel verbeter-ingen zijn zichtbaar in de wijk.

12 Ook met oud en nieuw heeft Spoorwijk zich weer van haar goede kant laten zien. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen wordt heel hartelijk bedankt, en we kijken uit naar nog veel meer van dit soort goede en leuke dingen voor Spoorwijk.

Vooraankondiging: ‘Een Wervelend Avontuur’Zin in avontuur en ben je tussen de 8 en 11 jaar oud? Kom dan in augustus naar onze voorstel-ling in en over de natuur, op het bijzondere Landgoed Te Werve aan de van Vredenburch-weg in Rijswijk. Waar jullie na afloop, de natuur zelf gaan zien, horen, voelen, proeven en ruiken, tijdens een spannende speurtocht.

Het programma is vergelijkbaar met de succesvolle programma’s die natuurtheater stichting ’n Bries sinds 2011 op het van Brienenoordeiland in Rotterdam aanbiedt. Kijk maar even op hun website: www.nbries.nl

Als je niet met school komt, kun je ter zijner tijd kaartjes kopen bij het Laaktheater. De data staan aan het eind van de zomervakantie o.a. op de website van ’n Bries, op de site van het Laaktheater www.laaktheater.nl en op de site van Bewonersorganisatie Spoorwijk BOS:https://sites.google.com/site/bewonersorganisa-tiespoorwijk/Home/actueel

Dit programma is een initiatief van stichting ’n Bries en een aantal bewoners uit Spoorwijk.Het is tot stand gekomen in samenwerking met Bij-1, Club Te Werve, Don Bosco Rijswijk, het Haags Milieu Centrum, het Laaktheater, en stichting Vrienden van Te Werve.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en stichting Boschuysen.

Page 13: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 13WWW.SPOORWIJk.ORg

Impressies ‘We moeten vluchten’ in de Oase in Spoorwijk 29 april

Op 29 april was er de bijzondere voorstelling “We moeten vluchten!”, met aangrijpende herinneringen van een meisje uit Spoorwijk tijdens de bezettingsjaren. Anita Poolman, (spel) en Quirine van Hoek (viool) vertelden in deze aangrijpende familievoorstelling voor kinderen vanaf 10 jaar en hun (groot)ouders het verhaal van Barbara, een Haags meisje in bezettingstijd. Ze vertelde over haar ouders, broer en zuster en ook over haar drie vriendinnen. De oorlog heeft voor altijd een stempel gedrukt op het leven van de kinderen.

Er waren drie voorstellingen: eentje speciaal voor kinderen van de Jeroenschool na een uitgebreide voorbereiding in de weken ervoor. De kinderen konden daardoor de verhalen goed begrijpen en hebben vol aandacht/betrokken-heid zitten luisteren.

Zowel de middag-als de avondvoorstelling waren erg goed bezocht en ook na afloop is er nog op diverse plekken uitgebreid nagepraat.Mocht u/jij ook behoefte hebben om nog eens verder over dit soort onderwerpen verder te spreken, neem dan contact op met Noortje van Mooi, Anne van de Jeroenschool of Jan van de Oase.

Terugblik uitje van Moeder en Kindcentrum Bij-1Jaarlijks organiseert Moeder- en Kind-centrum Bij-1 een uitje voor de gezinnen die bij Bij-1 komen. Dit jaar was het uitje op 25 april.

Zoals elk jaar gingen we naar Ottoland een klein dorpje in de buurt van Dordrecht. Daar ligt recreatie boerderij de Notenhoeve waar we een dag vermaakt werden. De kinderen met boerenspelletjes zoals hooivork hangen, (houten) kippen zoeken in het veld, koeien aaien en ook op de hooizolder spelen en racen op de skelterbaan.

De ouders hadden naast vrije tijd ook een workshop ‘eerste hulp bij kinderfeestjes’. Er werden ideeën gegeven hoe je een goedkoop maar geweldig kinderfeestje kan organiseren.De twee bussen waarmee we dit jaar gingen waren vol, inclusief vrijwilligers gingen we met 86 mensen weg waarvan zo’n 60 kinderen. En ondanks dat er best wat regen is gevallen mocht dat de pret niet drukken, we hebben allemaal een erg leuke dag gehad!

Bij-1 wordt gesponsord door: gemeente Den Haag, Skan Fonds, Fonds 1818, Haëlla stichting, Steunfonds Madurodam, Stichting Levi Lassen, Fundatie van Sandheuvel Sobbe, Haag Wonen, Stichting Rotterdam, Stichting Zonnige Jeugd.

Want mei 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Het lijkt lang geleden, geschiedenis, maar is het wel zo? Onder oorlog zet je niet zomaar een streep.

Page 14: Spoorwijzer voorzomer 2015

14 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Betaald parkeren – de scanmethode

scanauto bij controle betaald parkeren.

Na de proef van vorig jaar is de gemeente Den Haag definitief gestart met het gebruik van een scanauto bij de controle van betaald parkeren.

Deze scanauto rijdt langs de geparkeerde auto’s en registreert de kentekens van alle auto’s en koppelt deze direct aan een speciale databank. In deze databank is opgeslagen welke kentekens voor welke tijd en plaats betaald hebben voor parkeren.

De auto’s waarvan deze informatie niet bekend is, worden er direct uitgefilterd. De scanauto geeft de gegevens van deze voertuigen door aan de parkeercontroleurs die op een scooter meerijden. Zij krijgen het kenteken door en de locatie van de auto. Zo weten de controleurs welke auto zij handmatig moeten controleren en voor welke auto al een parkeerkaartje is gekocht. Aangekomen bij de betreffende auto beoordeelt de parkeercontroleur - net zoals met de controle zonder scanauto - of deze auto voor het parkeren had moeten betalen en of de bestuurder dit heeft gedaan. Blijkt dat de parkeerder dit niet gedaan heeft, dan legt de controleur een naheffing op. Aan het eind van de dag worden de verzamelde kentekens gewist.

Tegenwoordig hoeft u de vergunning niet meer in de auto te bevestigen. De controleurs vergelijken de kentekens van de auto’s met de database.

Geef dus altijd door als u (ook tijdelijk, bijv. bij een vervangende auto) een andere auto gebruikt.

Tunnelspektakel en open dag Neherkade

Al ruim een jaar wordt gewerkt aan de Neherkade. Het resultaat: een auto-onder-doorgang onder de trambaan en een bredere Neherkade. Op 20 april reden de eerste auto’s door de onderdoorgang. Maar voordat het zover was, werd de onderdoorgang op zaterdag 18 april feestelijk geopend door wethouder Tom de Bruijn (Verkeer).

Na de feestelijke opening begon de open dag. Bij een hapje en een drankje was er de mogelijkheid om nog een keer de unieke kans om door de onderdoorgang te wandelen. Er werd verteld over de bouw van de onder-doorgang, het verbreden van de Neherkade en de nieuwe kademuren. Maar ook over de werkzaamheden die komende periode worden uitgevoerd, zoals de aanleg van de rotonde en verdere inrichting van de Neherkade.

Voor kinderen was er een breakdance-workshop en onder leiding van een kunstenares werden grote zeilen voor bouwhekken versierd. De beschilderde zeilen kwamen na de open dag aan de bouwhekken rond het werkterrein te hangen.

Nieuwe verkeerssituatieVanaf maandag 20 april rijdt het autoverkeer door de onderdoorgang. Hierdoor verandert de verkeerssituatie iets:

Het verkeer rijdt onder de kruising met het Leegh-waterplein door. Dat scheelt een verkeerslicht op deze kruising.

Page 15: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 15WWW.SPOORWIJk.ORg

Tot het einde van de zomer is er op de Neherkade tussen de Calandstraat en de Rijswijkseweg 1 rijstrook per rijrichting open. Dit is vergelijkbaar met de huidige situatie, alleen rijdt het verkeer onder de kruising door. Twee rijstroken per rijrichting openen is nog niet mogelijk, omdat de aannemer komende maanden nog werkt aan de Neherkade tussen de Calandstraat en Rijswijkseweg, beide op- en afritten, de aanleg van de rotonde en de ventwegen.

Voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer verandert er in de komende periode niet veel. Zodra het verkeer door de onderdoor-gang rijdt, wordt het oversteken op de kruising Leeghwaterplein-Neherkade makkelijker omdat er geen doorgaand verkeer meer rijdt.

Aanleg rotondeHet doorgaand verkeer rijdt vanaf 20 april door de onderdoorgang en niet meer over het kruispunt met het Leeghwaterplein. Uiteraard knapt de aannemer ook deze kruising nog op. Begin juni start hij hier met de aanleg van de rotonde. Hierna kan het lokale verkeer op de Neherkade straks afslaan naar de Slachthuis-straat of het Leeghwaterplein en andersom. Naar verwachting is de rotonde begin augustus klaar.

Vragen over het project Neherkade kunt u stellen aan de projectorganisatie Neherkade van de gemeente Den Haag via [email protected] en 070–353 93 41.Voor vragen en/of klachten over de uitvoering en werkzaamheden aan de Neherkade kunt u contact opnemen met de bouwcombinatie Besix-Dura Vermeer via 06–53 59 93 99 of door een email te sturen naar [email protected]. Verder kunt u ‘s-maandags (15.00-16.00 uur) langskomen op het inloopspreekuur (Trekvliet Tower, Neherkade 1).

Omdat het een ingrijpend project is, heeft de gemeente een begeleidingscommissie gevormd waar ook de Bewonersorganisatie Spoorwijk in zit. We houden het dus in de gaten.Over deze werkzaamheden heeft de gemeente een folder gemaakt. Deze kunt u afhalen bij de i-shop in De Wissel of bij het Stadsdeelkantoor (Slachthuisplein 25).De Neherkade heeft een eigen website (www.denhaag.nl/neherkade). Hier staat ook meer informatie over de werkzaamheden.

\

Foto’s door Joyce Nolten, Peter van Oosterhout en Jurriaan Brobbel

Koningsdag 2015

Natuurlijk was het dit jaar een hele feestelijke dag. Op 27 april konden alle kinderen weer hun spulletjes verkopen. Met kleedjes op het Goeverneurplein (Albert Heijn). Ook op de Van Zeggelenlaan werd er verkocht.

Page 16: Spoorwijzer voorzomer 2015

16 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Kinderclub De Kroko’s is opgericht in 2007 en is gevestigd in wijkcentrum Laakhavens (Laakweg 235) te Den Haag. Iedere zaterdagmiddag is er club voor kinderen van de basisschoolleeftijd uit de wijk Laak.

Christelijke kinderclubWe werken vanuit een christelijke visie en vertellen op de club Bijbelverhalen, we bidden en zingen christelijke muziek. Ouders en kinderen willen we meegeven dat zij onvoorwaardelijk geliefde, waardevolle mensen zijn. En met hun hele kind/mens-zijn welkom zijn bij God. Iedereen mag komen en je bent nergens toe verplicht. Als je bijvoorbeeld niet mee wilt bidden, is dat helemaal niet erg. Zolang er respect en veiligheid is.

ActiviteitenAls Kroko’s willen we betrokken zijn in het leven van kinderen en ouders in Laak. Dit doen we op de volgende manieren:Kinderclub op zaterdagmiddag: van 15.00 -17.00 uur (niet in de kerst- en zomervakantie) is er een interactief programma met o.a. knutselen, sport, spel, een Bijbelverhaal, zingen, limonade en koek.Kinderen en ouders thuis bezoeken: nieuwe kinderen en ook kinderen die al langer op de club komen, brengen we een bezoekje.Jaarlijkse kerstviering met kinderen en ouders: het Kerstverhaal beleven, lekker samen eten (ouders kunnen heerlijk koken) en een workshop doen (bijv. kerststukjes maken en figuurzagen).Kroko Zomerweek: drie ochtenden in de zomervakantie zijn kinderen en ouders welkom voor leuke activiteiten.Veel teamleden wonen in (de buurt van) de wijk en spreken de kinderen ook tussendoor de clubmiddagen. En natuurlijk krijgt iedere Kroko een kaartje met zijn verjaardag!

De Kroko-aanpakBij de Kroko’s werken we met de Krokothode, een methodiek voor christelijk kinderwerk die we zelf hebben ontworpen. Iedere maand hebben we een thema met Bijbelverhalen,

muziek en activiteiten die hierbij passen. Dit zijn thema’s als vriendschap, liegen, vergeving, emoties, christelijke feesten.

Aangifte doen: op het politiebureau, digitaal of telefonisch?Als u iets vervelends of iets ergs is overkomen en u wilt daarvan aangifte doen, dan kan dat op verschillende manieren. Op het politiebureau, maar soms ook telefonisch of digitaal. Een aangifte is niet alleen voor de opsporing van belang, de politie krijgt ook een beeld van de criminaliteit uw buurt. Daardoor kan zij beter bepalen waar extra toezicht of opsporing nodig is.

Behoefte aan persoonlijk contact?Als u persoonlijk contact op prijs stelt, dan adviseren we u om op het politiebureau aangifte te doen. Voor aangifte van een misdrijf waarbij geweld is gebruikt, moet u altijd persoonlijk naar het politiebureau. Als er iets bekend is van de dader, of als het strafbare feit is gepleegd in uw huis, doet u de aangifte ook op het politiebureau. Voor aangifte op het politiebureau moet u vooraf een afspraak maken, zodat u niet zo lang hoeft te wachten. Om een afspraak te maken kunt u bellen met 0900-8844 (24 uur per dag).

Niet naar het bureau?Voor een aantal vormen van diefstal, inbraak en vandalisme kunt u gewoon thuis met de computer of telefonisch aangifte doen. Welke soorten aangiftes dat precies zijn, vindt u op www.politie.nl onder ‘Aangifte doen’. Bij een digitale aangifte heeft u natuurlijk geen persoonlijk contact met de politie, maar makkelijk is het wel. Bij de telefonische aangifte heeft u wel (beperkt) persoonlijk contact. Om telefonisch aangifte te doen kunt u 24 uur per dag bellen met 0900-8844 (lokaal tarief). In overleg wordt u dan zo snel mogelijk terug-gebeld voor het opnemen van de aangifte.

Afwikkeling digitale en telefonische aangifteVia www.politie.nl kunt u van een aantal feiten digitaal aangifte doen. Nadat u de aangifte hebt verzonden, krijgt u direct per e-mail een ontvangstbevestiging. De aangifte wordt

Page 17: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 17WWW.SPOORWIJk.ORg

Een terugblik op het driejarig bestaan van de laakse lente

Wat kan een mens nog meer wensendan het bij elkaar brengen van zoveel

gelukkige mensen?

Al drie jaar al die ouderen die op elkaar zijn gaan bouwen

en met elkaar omgaan in vriendschap en vertrouwen!

Onze huiskamer zit nu vaakhelemaal vol met ouderen

en die hebben ontzettend veel lol.Vriendschap, liefde en vertrouwen

zijn de drie pijlers waar De Laakse Lente op voort wil bouwen!

Het was drie jaar een groot feest om op zoveel mensen te mogen leunen

op fondsen en sponsoren die ons dag en nacht steunen.

Dit is het voorbeeld dat wij aan onze samenleving willen geven:te laten zien dat mensen écht om elkaar geven.

Zorgen voor elkaar dat is een groot goed om te beleven

zodat een groep ouderen met plezier uitkijkt naar een gezellig leven.

Wij zijn blij dat zij door ondersteuning van velen

niet zullen vereenzamen,omdat zij het nu zo fijn hebben alleen,

maar ook samen.

Het is de grote wens in ons beider leven,dat mensen gezond oud worden en dit als iets prettigs beleven.

Dank, heel veel dank dat we nu al drie jaar mogen beleven,

dat al die mensen ook ons vreugde en een waardevol leven geven!

Netty en Leo

gecontroleerd en verwerkt tot een definitief proces-verbaal van aangifte. U ontvangt hiervan binnen vijf werkdagen een exemplaar, dat er overigens anders uitziet dan de mail die u heeft verzonden. Het exemplaar dat u ontvangt kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld de verzekering.

Let op: het doen van een valse aangifte is strafbaar.

De wijkagentVoor meer informatie kunt u terecht bij de wijkagent. De gegevens van de wijkagent staan op www.politie.nl. Door in het menu Mijn buurt uw postcode in te toetsen, vindt u de naam van uw wijkagent en het dichtstbijzijnde politiebureau.

Voor spoorwijk heeft uw wijkagent iedere dinsdag spreekuur van 10:00 uur tot 11:00 uur in De Oase aan de van Meursstraat 1. Mocht deze tijd u niet uitkomen kunt u altijd een afspraak maken via 0900-8844. Ook vindt u uw wijkagent op twitter @WijkagentEric en op instagram WijkagentEric.

Als elke seconde telt kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, bel dan 0900-8844 (lokaal tarief).

Met vriendelijke groeten,

Eric Borst

Page 18: Spoorwijzer voorzomer 2015

18 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

ZOMER activiteiten 2015 de WisselDAGEN KOSTEN PLAATS TIJD

MaandagAerobics/gym voor dames €6 of ovp €3 / maand M 09.30 - 11.30 uurComputercursus 45+ €6 / 6 lessen M 10.00 - 11.30 uurBreien en haken eigen materiaal meenemen M 10.00 - 12.00 uurLunch €2,50 p.p. M 12.00 - 13.00 uurTekenen/schilderen - M 19.00 - 21.00 uurMode en kniples €6 of ovp €3 / maand OJM 19.00 - 21.00 uurOasegebed - O 19.15 - 19.45 uurMantelzorgcafé 2e maandag v/d maand - M 19.00 - 21.00 uur

DinsdagTaal in de buurt - OJM 09.30 - 11.30 uurBuurtkoffie met wijkagent, jeugdwerk en CJG JM 09.30 - 11.30 uurSpreekuur wijkagent - O 10.00 - 11.00 uurComputercursus 45+ €6 / 6 lessen M 10.00 - 11.30 uurCreamiddag €10 / maand M 13.00 - 15.00 uurHandwerkgroep ouderen €1,50 per keer O 13.30 - 15.30 uurKinderkunstacademie - O 16.00 - 17.00 uurYoga €7,50 / maand M 18.30 - 20.00 uurAlleencafé iedere 2e dinsdag van de maand - O (Zonnekamer) 15.00 - 17.00 uurWereldkoken 1e dinsdag van de maand €5 / keer M 17.00 - 19.00 uur

WoensdagFietslessen (beginners) €10 / maand OJM 08.45 - 09.45 uurPositief opvoeden 1e woensdag v/d maand M 09.00 - 10.00 uurMode & kniples €6 of ovp €3 / maand OJM 09.30 - 11.30 uurFietslessen €10 / maand OJM 10.00 - 11.00 uurZumba voor vrouwen €5 / maand O 10.00 - 11.00 uurConversatieles - O 11.00 - 12.00 uurLunch in de even weken €3 per keer M 12.00 - 13.00 uurLunch kinderen - O 13.00 - 14.00 uurKinderclub 5–10 jaar €2 / maand M 13.00 - 15.00 uurBloemschikken 3e woensdag v/d maand €6 of ovp €3 M 14.00 - 16.00 uurZumba €6 / maand O 18.00 - 19.00 uurMode & kniples €6 of ovp €3 // maand OJM 19.00 - 21.00 uur

DonderdagTaal in de buurt - OJM 09.30 - 11.30 uurFitness/wandelen voor dames €6 of ovp €3 / maand M 09.30 - 11.30 uurProject samenspel moeder en kind (v.a. 2 jr) - M 09.30 - 11.30 uurKlaverjassen een kleine eigen bijdrage M 13.00 - 16.00 uurTaalles - O 14.00 - 15.00 uurVoedselbank - O 14.00 - 17.30 uurMaaltijd voor Wijkbewoners €5 of ovp €3 M in de oneven weken 17.00 - 20.00 uurYoga €7,50 / maand M 18.30 - 20.00 uurKaarten (Jokeren - €7,50 / 6 weken) M 19.30 - 21.00 uur

VrijdagOpen ontmoeting (met kopje koffie) - M 09.00 - 15.00 uurBuurtkoffie - O 14.00 - 16.00 uur

ZaterdagAfrikaans koken (Kariboe Bibi) €5 O 14.00 - 17.00 uurlaatste zaterdag van de maand.

ZondagKerkdienst of kringviering - O 10.00 - 11.45 uurBingo laatste zondag van de maand €7,50 (Incl. hapje/drankje) M 13.00 - 16.30 uur

Mooi (M) / Jeroenschool (J) / De Oase (O) / Ooievaarspas (ovp)

Page 19: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 19WWW.SPOORWIJk.ORg

Overige activiteiten en openingstijdenKoffie-uurtje (ouderkamer) Jeroenschool elke schooldag 08.30 - 09.00 uur

Inloopspreekuur van Jeroenschool 1x per 3 weken 08.30 - 12.15 uurCentrum voor Jeugd en Gezin

Servicepunt XL en maandag 09.00 - 16.00 uurPraktische Dienstverlening dinsdag 09.00 - 16.00 uur woensdag 13.00 - 16.00 uur donderdag 09.00 - 16.00 uur vrijdag 09.00 - 16.00 uur Raad & Daad Balie Oase dinsdag 09.30 - 12.30 uur woensdag 09.30 - 12.30 uur donderdag 09.30 - 12.30 uur

Buurt Bibliotheek Oase woensdag 14.00 - 17.00 uur donderdag 14.00 - 17.00 uur/ 18.00 - 20.00 uur vrijdag 14.00 - 17.00 uur Loop u gerust binnen voor informatie of anders kunt u ons bellen:

I-shop De Wissel 070-2052390De Jeroenschool 070-3939493Jan Baronner 070–3961224 (Oase/Stek)Lerina Kwamba 06–20974319 (Kariboe Bibi/Stek)

Dinsdag 2 juni Pakistaanse koffieochtend

in de ouderkamer(JM) 08.30 – 10.00 uur

Dinsdag 2 juniWijkschouw en

leefbaarheids overlegontmoetingsruimte de

Wissel18.30 – 2100 uur

Woensdag 3 juni Informatiebijeenkomst

Positief opvoeden bij pesten (JM)

09.00 – 10.00 uur

Zaterdag 13 juni Buurtrun bij HVV Laakkwartier (O)12.00 – 13.00 uur

Dinsdag 16 juniTurkse koffieochtend

in de ouderkamer (JM)08.30 – 10.00 uur

Woensdag 17 juni Zomerfeest op schoolplein bs

Jeroen (J)13.00 – 15.00 uur

Na 18 juniBuurt Iftar

Kijk op www.spoorwijk.org

Taallessen voor alle wijkbewoners (OJM)Cursus Ouder en School plus- Wanneer Maandagmiddag en donderdagmiddag- Hoelaat 13.00 - 16.00 uur- Waar Ouderkamer bs Jeroen (Van Meursstraat 1a)- Opgeven(verplicht) in Ouderkamer bij Abida of Sazia - Startniveau A1 A2 - Kosten € 25,- per half jaarTaal in de Buurt- Wanneer Dinsdagavond en donderdagavond- Hoelaat 19.00 - 21.00 uur- Waar Ouderkamer bs Jeroen (Van Meursstraat 1a)- Opgeven(verplicht) in Ouderkamer bij Abida of Sazia (er is een wachtlijst)- Startniveau A0 - beginners- Kosten € 25,- per half jaarTaal voor ThuisMaandagmiddag 13.00 – 14.30 uurDinsdagmorgen 09.00 – 10.30 uur en 10.00 – 11.30 uurDinsdagmiddag 13.00 – 14.30 uur en 4.30 – 16.00 uurDonderdagmorgen 09.00 – 10.30 uur Locatie Ouderkamer bs Jeroen (Van Meursstraat 1a)

Praatlessen in kleine groepjes met ouders over school en thuis met de kinderen.

OVERIGE

ACTIVITEITEN

Page 20: Spoorwijzer voorzomer 2015

20 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Klus Team MOOI Laak leert buurtbewoners hun huis te onderhouden, veilig én duurzaam te maken. Wie het zelf niet kan, krijgt hulp van vrijwilligers.

‘Mensen leren om het zelf te doen’

Een paar weken geleden haalden tien bewoners een certificaat voor het ophangen van brandmelders. ‘Zij hebben bij het Vader-centrum een cursus van de brandweer gevolgd. We hebben van de brandweer vijftig brandmelders gekregen. Die kunnen nu door deze bewoners bij anderen worden opgehangen’, vertelt Bilal Sahin, coördinator van het Vadercentrum in Laak. Het Klus Team is een product van het Vadercentrum en een onderdeel van welzijnsorganisatie Stichting MOOI.

StimulerenHet idee achter het Klus Team MOOI Laak is kort samengevat: ‘mensen leren zichzelf te helpen.’ ‘Veel bewoners in Laak hebben het moeilijk. Ze zitten zonder werk en moeten hun huur of hypotheek betalen van een minimum inkomen. Dat zie je aan het onderhoud van de huizen in de wijk. Wij willen mensen met voor-lichting en cursussen stimuleren om het onder houd van hun huis zelf op te pakken. En bovendien ook te werken aan veiligheid en duurzaamheid,’ aldus Bilal.Na de cursus over de brandmelder, volgen binnenkort cursussen over hoe je een deurspion en een kierstandhouder aanbrengt, hoe je een lamp ophangt en hoe je op energie kunt besparen. ‘Het gaat om het bewustzijn dat je ook anders met energie om kunt gaan. En dat is ook nog voordelig voor je portemonnee,’ vertelt Bilal.Voor bewoners die echt niet in staat zijn om zelf klusjes in huis te doen, kunnen de vrijwilligers van het Klus Team uitrukken. ‘Dat gaat echt om kleine klusjes van maximaal anderhalf uur, zoals een lekkende kraan verhelpen, tochtstrips aanbrengen en een lamp ophangen. Wij zijn geen commercieel klusbedrijf.’

LamellenplafondSerferaaz Elahi is de coördinator van het Klus Team. Vorige week deed hij zelf het eerste

karweitje: een lamellenplafond ophangen bij een bewoonster. Ze werd bij het Klus Team aangemeld door de buren hulpcentrale. ‘Een mevrouw van in de veertig met ontstoken schouders. Ze heeft fibromyalgie, een reumatische aandoening. Ze woont alleen en heeft in haar netwerk geen mensen die de klus voor haar kunnen klaren,’ vertelt Serferaaz. Het was desondanks een relatief eenvoudige klus. ‘Mevrouw had de lamellen al in huis, alles lag klaar. Ze had ook een goede boor, dus ik kon zo beginnen. In een middagje was het gepiept. Ze was ontzettend blij dat het nu eindelijk gebeurd was. Het lag al een hele tijd te wachten. Geld om een reguliere klussendienst in te schakelen, had deze mevrouw niet.’ Het Klus Team werkt gratis. ‘Je moet wel eerst een Ooievaarspas laten zien om te bewijzen dat je recht hebt op onze service,’ vertelt Serferaaz.Zoals deze alleenstaande, chronisch zieke bewoonster zijn er velen in Laak. Mensen met een laag inkomen, weinig netwerk en een slecht onderhouden woning. Wie door de wijk loopt, kan het zelf zien. Scheef hangende tuinhekjes, verveloze voordeuren, bladderende kozijnen, loszittende tegels.

FysiotherapeutSerferaaz volgde de opleiding tot fysiotherapeut voordat hij als kluscoördinator bij het Vader-centrum in Laak aan de slag ging. ‘Ik ben graag met mijn handen bezig , lekker concreet. En ik help graag

mensen. Ik heb het gevoel dat ik mijn vaardigheden nu beter inzet voor mensen die het echt nodig hebben, dan wanneer ik als fysiotherapeut was gaan werken. Ik vind het Vadercentrum een heel prettige plek. Hier komt iedereen tot zijn recht. En de buurt is heel betrokken. Je weet voor wie je het doet en je ziet direct resultaat. Dat is heel motiverend.’

Serferaaz Elahi, coördinator van Klus Team Mooi Laak: ‘Ik help graag mensen.’ PIETER PENNINGS

Page 21: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 21WWW.SPOORWIJk.ORg

Buurtsportcoach Laakkwartier

Graag wil ik mij even voorstellen.Mijn naam is Jay van Veelen, sinds 15 september 2014 ben ik in dienst bij Florence als buurt-sportcoach in Laakkwartier.

Het doel van deze functie is om inactieve volwassenen (20+) in beweging te krijgen. Het beweegaanbod zal onder andere bestaan uit wandelen, jeu de boules, voetbal, bewegen voor ouderen en conditietraining.

Het is ook mogelijk om zelf een sportactiviteit aan te dragen wanneer daar veel interesse voor is. De activiteiten zullen plaatsvinden op verschillende locaties in Laakkwartier zoals HVV Laakkwartier, het Laakveld en het Ketelveld.

Ik ben 45 jaar oud en heb een zoon van 9 jaar oud. De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als projectleider bij Sportief Escamp, jeugdsportcoördinator voetbal bij HSV Escamp en HVV Laakkwartier. Bij HVV Laakkwartier ben ik nog steeds actief als coördinator / trainer van de Mini-F (spelers van 5-6 jaar). Tevens ben ik ook voetbaltrainer van Graaf Willem II/VAC A1.

Als buurtsportcoach heb ik een goed overzicht van het beweegaanbod in Laakkwartier. In een persoonlijk gesprek wordt er gekeken wat de wensen en de mogelijkheden zijn. De inzet van de buurtsportcoach is helemaal gratis, dit geldt niet voor alle sportactiviteiten.

ProfessionalsHet Klus Team MOOI Laak bestaat uit diverse vrijwillige professionals . ‘We hebben lassers, houtbewerkers, kledingmakers, elektro technici, monteurs, fietsenmakers, ICT specialisten, bijna teveel om op te noemen. En uit alle windstreken van de wereld: Marokko, Suriname, Irak, Turkije, Iran, Nederland. In ons team zijn alle geloven vertegenwoordigd en worden alle talen gesproken. Maar als het om klussen gaat, spreken we allemaal dezelfde taal: die van onze handen. We zijn graag actief bezig.’ Meer informatie?http://www.haagsevaders.nl

Wanneer u vragen heeft of meer informatie over het beweegaanbod in Laakkwartier wilt kunt u mij bellen op 06-55421030 of mailen naar [email protected] kunt ook kijken op http://www.buurtsportcoachdenhaag.nl.

Page 22: Spoorwijzer voorzomer 2015

22 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Wijkbus Groot-Laakkwartier

Het bestuur en de medewerkers van de wijkbus bestaan uit vrijwilligers uit Laak.Bewoners uit het stadsdeel Laak (Rijswijk aangrenzend deel) kunnen gebruik maken van de wijkbus.

Leden (gebruikers van de wijkbus) betalen € 10,- per maand, per incasso te voldoen.Leden kunnen iedere werkdag een afspraak maken voor vervoer.

Een rit moet minstens één dag van te voren worden besproken op telefoonnummer 06-10862335 van 10.30 tot 12.00 uur bij één van de vrijwilligers aan de telefoon.Afspraak rit naar ziekenhuis direct aan ons opgeven zodra de afspraak met het ziekenhuis is gemaakt.

Waar rijdt de wijkbus in Laak heen?In principe kan men ritten boeken in het stadsdeel Laak.En verder naar de volgende ziekenhuizen:A: Het Haga Ziekenhuis, LeywegB: Het MCH Westeinde C: Het Diaconessen ZiekenhuisD: Oogziekenhuis RijswijkE: Reinier de Graafziekenhuis op dinsdag

Ook naar de winkelcentra De Bogaard en De Megastores

Vervoer naar activiteiten

Voor verdere afspraken naar activiteiten kan men overleggen met de vrijwilligers aan de telefoon.

Of neem gerust contact op de heer Post iedere werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur (06-22257441).

Tweedehands spullen gevraagd voor de WeggeefwinkelU vindt het altijd zo zonde om goede gebruikte spullen zomaar weg te doen. Maar u heeft veel nieuwe spullen aangeschaft en het is tijd om de grote (uitgestelde) opruiming te houden. Of…u gaat nu eindelijk afscheid nemen van de vertrouwde fauteuil, maar vindt het een fijn idee dat anderen er nog van kunnen genieten. U wilt het milieu ook niet onnodig belasten met het typisch welvaartsgedrag van weggooien wat heel bruikbaar is!

Belt u ons of kom eens langs. De Weggeef-winkel is gespecialiseerd in zinvolle ‘tweede levens’ voor al uw overbodige goede spullen.Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat uw spullen worden opgehaald. U kunt ze ook langs komen brengen.Tel: 070-2052410

Afleveren van goederen: maandag t/m vrijdag van 09.00 – 21.00 uur bij het Vadercentrum.Jonckbloetplein 242523 AR Den HaagEmail: [email protected]

Page 23: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 23WWW.SPOORWIJk.ORg

MaandagSchildercursus 14.30 tot 16.30 uurHardlooptraining 18.00 tot 19.30 uurYoga 18.15 tot 20.15 uurElektrisch lassen 19.00 tot 21.00 uurCursus Website maken 19.00 tot 21.00 uurNederlands 19.00 tot 21.00 uurZwemles (beginners) 20.30 tot 21.30 uur

DinsdagComputercursus 15.00 tot 16.30 uurDialooggroep (om de week)19.00 tot 20.30 uurFrans 19.00 tot 21.00 uurNaailes 19.00 tot 21.00 uurHoutbewerken 19.00 tot 21.00 uurEHBO-herhaallessen 19.00 tot 21.00 uur

WoensdagHuiswerkbegeleiding 16.00 tot 17.30 uurMuziekles 19.00 tot 20.30 uurEngels 19.00 tot 21.00 uur

DonderdagHardlooptraining 18.00 tot 19.30 uurYoga 18.30 tot 20.45 uurComputercursus 18.30 tot 21.00 uurCursus Fietsreparatie 19.00 tot 21.00 uurNederlands 19.00 tot 21.00 uurLassen (Mig-Mag) 19.00 tot 21.00 uur

VrijdagSpelletjesmiddag en 13.00 tot 21.00 uur-avond

ZondagZwemmen (vader en kind) 12.45 tot 13.15 uu

Inschrijven dagelijks in het Vadercentrum ADAM van 13.00 tot 21.00 uur.

Kosten € 0,50 per les, per keer. (zaterdag en zondag gesloten)

Eenmalige activiteitenWoensdag 10 juni 2015We gaan i.s.m. Resto VanHarte en Winkeliersvereniging Laak op het Jonckbloetplein een barbecue voor 1000 wijkbewoners organiseren. Het thema dit jaar is “Duurzaamheid”. Er zijn verschillende workshops en informatiekramen aanwezig.Inloop vanaf 16.00 uur, het is gratis en aanmelding voor de barbecue is verplicht.

Jonckbloetplein 24 tel: 070 –2052410 2523 AR Den Haag [email protected] www.haagsevaders.nl

Buurtbibliotheek in de OaseBuurtbibliotheek Spoorwijk open opwoensdag 14.00 – 17.00 uurdonderdag 14.00 – 17.00 uurdonderdagavond 18.00 – 20.00 uurvrijdag 14.00 – 17.00 uur in de Oase.

Speciaal gericht op kinderen en senioren.Jullie zijn welkom!

Page 24: Spoorwijzer voorzomer 2015

24 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Een nieuw schoolplein voor bs Jeroen!

Op bs Jeroen is het laatste stuk van het schooljaar begonnen. Na twee weken heerlijke meivakantie kunnen we er allemaal weer tegen aan. De groepen 8 gaan nu echt beginnen aan hun afscheidsronde. De adviezen zijn op zak en iedereen heeft een passende school gevonden. Een mooi kampweek en het instuderen van de musical die de leerlingen zelf bedacht hebben zijn de laatste dingen die ze doen. We wensen ze volgend jaar alle succes toe op hun nieuwe school en hopen dat ze nog eens langs komen om te vertellen hoe het met ze gaat!

Maar naast afscheid nemen is er in deze periode ook zeker iets te vieren. Op woensdag 17 juni openen wij ons nieuwe schoolplein. Er komen twee mooie nieuwe klimtoestellen om het schoolplein nog uitdagender te maken. Voor groot en klein, er is nu voor ieder wat wils. Alle buurtbewoners zijn van harte welkom bij de opening. Voor de kinderen zijn er deze middag allemaal spelletjes te spelen op het schoolplein. Vanaf 13.00 bent u van harte welkom. Ook is bs Jeroen er trots op dat de samen-werking met de partners in de buurt zich steeds

verder ontwikkeld. Samen met STEK/ de Oase en MOOi zijn er afspraken gemaakt om meer samen met elkaar te organiseren om Spoorwijk nog mooier te maken. En ook met de Politie, het CJG en Bij-1 ontstaan er steeds mee mooie initiatieven, zoals de buurtkoffie

ochtenden en de huiswerkklas. We zijn blij hierbij veel buurtbewoners te ontmoeten en onderdeel te zijn van deze ontwikkelingen. We hopen u als buurtbewoner snel eens te ontmoeten in de Wissel.

Team bs Jeroen

Buurt-koffie-ochtendOntmoet wijkbewoners en organisaties uit de wijk

Iedere dinsdagmorgen vanaf 8.30 bent u welkom in de ouderkamer van bs Jeroen.

Tussen 9.00 en 9.30 zijn de wijkagent, het CJG en het jeugdwerk en andere organisaties uit de wijk aanwezig om u te ontmoeten en met u te praten over Spoorwijk.

- Wanneer iedere dinsdagmorgen- Tijd 8.30-9.30 uur- Waar Ouderkamer bs Jeroen in de Wissel (van Meursstraat 1a)

We hopen u daar te ontmoeten.Samen maken we Spoorwijk!

PS. Wegens succes in de herhaling!2 juni Pakistaanse koffieochtend16 juni Turkse koffieochtendVoor iedereen om elkaar te leren kennen.

Activiteiten i-shopDe i-Shop is tijdens de zomerperiode

van 6 juli t/m 28 augustus elke dag geopend van 9.00 – 12.30 uur.

i-Shop de WisselBetsy Perkstraat 12,

T. 070 396 00 00

Page 25: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 25WWW.SPOORWIJk.ORg

Spreekuur WijkagentDe wijkagent houdt wekelijks spreekuur in de Oase, v Meursstr. 1 op dinsdagochtend van 10:00-11:00 uur

Indeling wijkagenten in Laak

TalentenkorenOp 18 april 2015 waren leerlingen van het talentenkoor en uit groep 6 van de Spoorzoeker uitgenodigd om mee te doen aan een internationale muziekmasterclass op het Koninklijk Conservatorium Den Haag.Deze masterclass werd gegeven door Laslo Nemes. Hij is medebedenker van de Kodaly muziekmethode en directeur van het kodaly pedagogisch muziekinstituut in HongarijeDit is een nieuw ontwikkelde methode die ritmiek en zang combineert en naast bewegen en ritmespelletjes de muzikaliteit en het denken stimuleert.

2de Prijs voor O.B.S de Spoorzoeker !

De Spoorzoeker heeft de 2de prijs gewonnen bij de verkiezing van de sportiefste school van Nederland.

De school was hiervoor samen met nog 7 andere scholen in Nederland genomineerd door het Olympische comité Nederland en de KVLO.

Vanwege deze nominatie waren we uitgenodigd om op 16 april naar Groningen te komen om ons daar te bewijzen voor een strenge jury!Onze school won, behaalde een super mooie beker ook 1000 euro om te besteden aan sportmateriaal.

Deze welverdiende prijs hebben we o.a. gekregen omdat op de Spoorzoeker het aan-bod van sport heel groot is. Er zijn dus veel sportieve activiteiten om uit te kiezen voor de leerlingen.

De leerlingen, ouders en het team van de Spoorzoeker zijn trots en superblij met deze titel. Om dit te vieren zijn we dinsdag 21 april de schooldag gezamenlijk op het schoolplein begonnen. Ook hebben alle kinderen deze dag een appel gekregen die gesponsord werd door de Albert Heijn.

Op de Spoorzoeker hebben alle kinderen les van een conservatoriumdocente in dit vak.Bij de masterclass kwamen zeker 90 muziek-docenten en studenten uit het hele land kijken. Men was o.a. erg enthousiast over de bereikte resultaten.

1 = Eric Borst2 = Monique Roos3 = Bob van Emmerik4 = Patrice Malleo5 = Gerard van Mourik & Dick van der Plaats6 = Fred Zwaagstra7 = Sibel Kenyall & Erwin van der Berg

Page 26: Spoorwijzer voorzomer 2015

26 DE SPOORWIJZER JUNI 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Zomerstek bestaat 10 jaar In de zomer van 2015

wordt voor de tiende keer Zomerstek georganiseerd. In samenwerking met verschillende Haagse kerken en tal van vrijwil-

ligers biedt Zomerstek een activiteiten-programma in de zomervakantie voor mensen die niet op vakantie (kunnen) gaan. Het gaat om creatieve, actieve, meditatieve en culturele activiteiten die laagdrempelig zijn en meestal gratis toegankelijk. In 2014 kwamen meer dan 1100 mensen af op 51 activiteiten! De waardering van de deelnemers is altijd hoog.De aftrap van de lustrumeditie is op 10 juli met een feestelijke bijeenkomst voor trouwe vrijwilligers. Op de website zal het programma van dit jaar worden gepubliceerd.

De Kinderwinkel is 20 jaar geworden

Dit jaar bestaat de Kinderwinkel 20 jaar. Dat wordt met verschil-lende activiteiten gevierd. De aftrap was op zondag 15 maart met een feestelijke viering in de Marcuskerk. Op 20 maart kwam drs. J. Smit op bezoek, de

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hij wilde zich graag laten informeren over de plaats die de Kinderwinkel in Moerwijk inneemt. Zaterdag 29 augustus is er een reünie, op 26 september is er een burendag en op 15 oktober een galadiner voor de tieners van het tienerrestaurant.

De Kinderwinkel is al twintig jaar een begrip in Moerwijk: een veilige en inspirerende plek waar kinderen en tieners zichzelf kunnen zijn in een wijk die hun verder niet zo veel te bieden heeft. Dat geldt natuurlijk niet voor Spoorwijk, maar toch nieuwsgierig naar Moerwijk? Kijk voor meer informatie op www.spoorwijk.org

P E P v o o r V a d e r c e n t r u mJetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging op vrijdag 20 maart tijdens NLdoet op bezoek bij Vader-centrum Adam en bij de Weggeefwinkel in het Haagse Laakkwartier. Samen met leerlingen van het Segbroek College hielp de staats-secretaris in de Weggeefwinkel. Op 20 en 21 maart zette heel Nederland zich in tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land, georganiseerd door het Oranje Fonds.

Staatssecretaris Klijnsma: ‘In het Nederland waar ik wil wonen, telt iedereen mee. Jong en oud, arm en rijk, mensen met of zonder beperking, mensen van ver of hier geboren. Iedereen hoort erbij en verdient een gelijke kans op werk en inkomen.Iedereen telt mee, zeker kinderen die opgroeien in gezinnen waar weinig geld is. Zij verdienen een net zo goede start als alle andere kinderen in Nederland. Het kabinet wil daarom dat gemeenten een actieve rol hebben in de verbetering van het armoede- en schulden-beleid en samen met organisaties en vrijwilligers zich inzetten voor mensen met een kleine portemonnee en/of schulden. Hiervoor stelt het kabinet elk jaar 100 miljoen euro beschikbaar.’

Vadercentrum AdamHet Haagse Vadercentrum (stichting MOOI) is een participatiecentrum voor buurtbewoners. Zij bieden cursussen en andere activiteiten om mensen te betrekken bij de samenleving en werk.De scholieren van het Segbroek College interviewen vrijdag buurtbewoners, waar-onder veel migranten, over hun leven. Over die gesprekken en hun ervaringen spreken de leerlingen (van VMBO tot VWO, van 12 tot 18 jaar oud), vrijwilligers en buurtbewoners in de middag met staatssecretaris Klijnsma.

Page 27: Spoorwijzer voorzomer 2015

DE SPOORWIJZER JUNI 2015 27WWW.SPOORWIJk.ORg

WeggeefwinkelBij de Weggeefwinkel kunnen buurtbewoners uit Laak gratis spullen ophalen. De jongeren van het Segbroek College helpen er vrijdag als vrijwilliger bij het reilen en zeilen van de ‘winkel’. Zo leren zij op een leuke manier over het hoe en waarom van een gratis winkel. Na haar bezoek aan het Vadercentrum gaat staatssecretaris Klijnsma hier samen met de jongeren aan de slag.

Meer informatiePEP verzorgde de lokale organisatie van NLdoet in Den Haag. Kijk voor de laatste nieuwtjes, activiteiten en andere zaken op . http://pepdenhaag.nl/

Data Eten voor Ouderenin de Wissel om 17.00 – 19.00 uur Er is weer een ouderenmaaltijd op 4 en 18 Juni.De hele maand juli en augustus vervallen de maaltijden en de bingo!

Bingo op zondag om 13.00 uur (altijd laatste zondag van de maand)31 mei / 28 juni / 27 september

Indien u niet kan komen eten, wil u dan bellen met nummer 070 – 396.00.00 en vragen naar Carmen Melchert, Lies Massing en indien zij niet aanwezig zijn, met Astrid Maagdenberg van de Bewonersorganisatie (op dinsdag en donderdag).

Kosten € 5,00: met Ooievaarspas € 3,00Graag van tevoren aanmelden.

Sfeerverslag: Open Dagen op OBS De SpoorzoekerTijdens de Open Dagen ontvingen de kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 van OBS De Spoorzoeker hun (groot)ouders om samen aan creatieve activiteiten deel te nemen. Bij binnen-komst bekeken zij eerst twee mooie tentoon-stellingen: een prachtige ‘Onderwaterwereld’ en een ‘Prehistorisch landschap’, gemaakt tijdens lessen ‘Leerkansenprofiel’ (LKP), onder leiding van kunstenaars van het Haags Kinderatelier. Als inleiding tot de activiteit was er een presentatie over culturen uit de hele wereld.

Aansluitend maakten zij popjes met diverse klederdrachten en tassen met dessins van verschillende volkeren. Zowel volwassenen als kinderen genoten van deze gezellige en interessante Open Dagen voor iedereen. Twee keer per jaar is er een nieuwe editie. Kijk voor foto’s van de tentoonstellingen opwww.haagskinderatelier.nl

Huiswerkbegeleiding

Elke woensdag van 16.00 tot 17.45 uurVeel kinderen hebben ondersteuning nodig bij het maken van hun huiswerk. Op school krijgen ze niet altijd de individuele hulp aangeboden die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen hun school-prestaties achteruit gaan.Sinds vorig jaar organiseert het Vadercentrum Adam huiswerkbegeleiding voor leerlingen van 12 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs.

Het Vadercentrum beschikt over een groot aantal vrijwilliger-docenten, die zich voor dit project op de woensdagmiddagen willen inzetten. Als u op een woensdagmiddag net geen tijd heeft, hoeft u niets te vrezen. De vrijwilligers kunnen in overleg gelukkig ook op afspraak werken. Heeft u een kind, dat deze huiswerkbegeleiding goed kan gebruiken of heeft u zelf een klein steuntje in de rug nodig? Elke woensdag bent u van harte welkom van 16.00 tot 17.45 uur.

Draagt u ook bij in de Collecteweek van Het Nederlandse Rode Kruis?Het Nederlandse Rode Kruis houdt van 14 juni tot 20 juni haar jaarlijkse collecteweek! In deze week haalt Afdeling Den Haag geld op voor mensen die hulp behoeven binnen Den Haag: Eerste Hulp bij Administratie, ‘omgaan met mobieltjes’ voor ouderen, Eerste Hulp lessen, activiteiten binnen in de wijkwinkel op de Leyweg. Collectanten lopen in deze week rond met groene collectebussen: draagt u ook wat bij?! Wilt u meer betekenen voor ons? Collectant zijn kan! Stuurt u dan een mail naar [email protected]

Page 28: Spoorwijzer voorzomer 2015

B e l a n g r i j k e T e l e f o o n n u m m e r sAdviespunt Huiselijk geweld 0900-0443322Algemeen Maatschappelijk Werk 070-394 94 28Bewoners Organisatie Spoorwijk 070-396 00 00Bibliotheek Spoorwijk 070-353 65 21Boodschappenbegeleidingsdienst 070-364 66 61De Buurtkamer 070-394 0194Bureau Slachtofferhulp 0800-0233222Brandweer Alarm 112 of 088-8868000

Burenhulpcentrale 070-262 99 99Consultatiebureau 070-379 58 58Diensten centrum “De Wissel” 070-396 00 00Dierenambulance 070-328 28 28Dierenbescherming 070-392 42 89Doktersnachtdienst 070-346 96 69gemeentelijk Contactcentrum 14070gezondheidscentrum 070-393 46 96grof vuil 070-366 08 08

Haagwonen 070-388 03 88Handhavingsteam Laak 070-353 77 32HTM klantenservice 070-384 86 66Huur niet te Duur, Huurteam 070-850 41 06kindertelefoon (14.00- 20.00 uur) 0800-0432

Mantelzorg Laak 070-3075682 of 06-30929559Laaktheater 070-393 3348Moeder- en kindcentrum Bij-1 070-785 5820Milieuklachtenlijn 070-353 66 66Oase, Diaconaal werk 070-396 12 24Ongediertebestrijding 070-311 77 75Op. Basisschool “Spoorzoeker” 070-394 49 97Rk Basisschool “Jeroen” 070-393 94 93Politiebureau Laak 0900-8844

Speeltuinvereniging 070-396 12 24Spoedhulp (o.a. Blijf van mijn lijf) 070-346 95 46Stadsdeelkantoor Laak via 14070StIO Laak 070-415 22 05Vadercentrum 070-205 24 10Vestia 088-124 24 24Welzijn (MOOI) Laak 070-396 00 00De Wissel, wijkcentrum 070-396 00 00‘t Zandje - sporthal 070-396 14 51

nummers en websites staan ook op www.spoorwijk.org

REGELMATIG DIVERSEAANBIEDINGEN

Goeverneurplein 7Telefoonnummer : 393 33 80

Maandag t/m zaterdag van 09.00 – 21.00 uurZondag van 12.00 – 18.00uur.

SlagerijHET ZUIDERPARKv. Zeggelenlaan 112 – Den Haag

Tel. 070-3608011

Met waardebon:30 stokjes kipsaté plus een pot pindasaus voor € 10,-

www.hetzuiderpark.nlAltijd vers en voordelig

Teletekst Info thuis pag. 433knip uit en lever in!

Uw dierenspeciaalzaak DE VRIJE VOGEL

Van Zeggelenlaan 100

Kom dus gauw kijken!Alles voor uw huisdier