Spoorwijzer eindejaar 2015

22
SP RWI J ER Uitgelicht Kleine Chefs AlleenCafé Wijkschouw & overleg Heeft u genoten van de nazomer? Het Eindejaar brengt ons de periode van november tot februari. Ook deze periode genieten we volop van activiteiten in en rondom Spoorwijk. Lees in deze editie meer over alle activiteiten. Wees een deel van onze gemeenschap en doe mee! Eindejaar Bewonersorganisatie Spoorwijk Activiteiten Laaktheater Vakantiebos Oud en Nieuw Vrijwilligerswerk Nieuwjaarsreceptie Ken jij je wijk? Verkiezingen Ben jij die Spoorwijker? Wereldkeuken Bereikbaarheid Afval Kleurrijk Festival En nog veel meer .... Activiteitenkalender www.spoorwijk.org BewonersOrganisatieSpoorwijk Jaargang 41 Nr.4 december 2015 De Spoorwijzer is een uitgave van de Bewonersorganisatie Spoorwijk

description

Spoorwijzer, kwartaalblad van Bewoners Organisatie Spoorwijk.

Transcript of Spoorwijzer eindejaar 2015

Page 1: Spoorwijzer eindejaar 2015

SP RWIJ ER

UitgelichtK l e i n e C h e f s

A l l e e n C a f é

W i j k s c h o u w & o v e r l e g Heeft u genoten van de nazomer? Het Eindejaar brengt ons

de periode van november tot februari. Ook deze

periode genieten we volop van activiteiten in en rondom

Spoorwijk. Lees in deze editie meer over alle activiteiten.

Wees een deel van onze gemeenschap en doe mee!

E indejaar

Bewonersorganisatie Spoorwijk

A c t i v i t e i t e n

L a a k t h e a t e r

V a k a n t i e b o s

O u d e n N i e u w

V r i j w i l l i g e r s w e r k

N i e u w j a a r s r e c e p t i e

K e n j i j j e w i j k ?

V e r k i e z i n g e n

B e n j i j d i e S p o o r w i j k e r ?

W e r e l d k e u k e n

B e r e i k b a a r h e i d

A f v a l

K l e u r r i j k F e s t i v a l

E n n o g v e e l m e e r. . . .

A c t i v i t e i t e n k a l e n d e r

www.spoorwijk.org

BewonersOrganisatieSpoorwijk

Jaargang 41 Nr.4 december 2015 De Spoorwijzer is een uitgave van de Bewonersorganisatie Spoorwijk

Page 2: Spoorwijzer eindejaar 2015

2 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

COLOFON

Redactie

Marjan Wesselingh, Eddy de Vries,

Carlien Nijbroek

Voorbereiding

Astrid Maagdenberg

Hoffotografie

Ton Farla, Marijke Pawiro

Vormgeving

Anil Roepan

Drukkerij

Deniz - www.drukkerijdeniz.nl

De Spoorwijzer heeft een oplage van 3.300 stuks die huis aan huis door geheel Spoorwijk verspreid wordt.

Kopij inleveren voor editie 1 van 2016 voor 2 februari 2016.

De Spoorwijzer is met zorg samengesteld. De redactie aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten of auteursrechten van ingezonden kopij.

Redactieadres SpoorwijzerHeeft u ook ideeën of kunt u iets bijdragen? Mail ons op [email protected]

BOS “De Wissel”Betsy Perkstraat 142524 XT Den Haag

Telefoon 070-396 0000Email [email protected] www.spoorwijk.org

Facebook BewonersOrganisatieSpoorwijk

Van de voorzitterHet was weer een kleurrijk najaar in Spoorwijk en we hopen van harte dat iedereen er van genoten heeft. Niet alleen de blaadjes kleurden mooi. Ook het Kleurrijk Festival van 5 september liet ons in pracht en praal het Talent van Spoorwijk zien. En er was nog veel meer.

Daar gaan we natuurlijk verder mee. De komende maanden is er ook weer volop activiteit. We beginnen met de wijkschouw; ditmaal ook gevolgd door een wijkvergadering. Rond de feestdagen zijn er allerlei activiteiten. Voor de jongeren is er heel de kerstvakantie volop te doen.

En het nieuwe jaar gaan we natuurlijk ook weer goed beginnen. Allereerst met een gezellige opening in de Wissel. U komt toch ook op Spoorwijk toasten op 11 januari? En verder natu-urlijk ook weer veel in het Laaktheater.

En we kijken vast vooruit naar de verkiezingen van maart 2016. Jawel! Want we zijn nog op zoek naar Spoorwijkers zoals jullie! Mensen die willen helpen bij dit mooie krantje, die het bestuur willen verst-erken en die zich willen inzetten voor activiteiten in Spoorwijk. Herkenbaar? Aarzel niet om gauw contact met ons op te nemen!

Marjan Wesselingh

voorzitter Bewonersorganisatie [email protected]

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

Page 3: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 3WWW.SPOORWIJk.ORg

1 december

Wijkschouw, Leefbaarheidoverleg & wijkvergadering

Elke 1e dinsdag van de derde maand vinden de Wijkschouw en Leefbaarheidoverleg plaats. Dit keer wordt aansluitend ook een Algemene Wijkvergadering van de Bewonersorganisatie Spoorwijk gehouden in de Wissel.We hopen dat u erbij bent!

Op de Wijkschouw lopen bewoners met medewerkers van het Stadsdeelkantoor, corporatie, politie, Xtra en BOS door de wijk om verbeterpunten te noteren. In de donkere dagen letten we vooral veel op de veiligheidspuntjes en proberen we alle aandachtspunten voor een goed uiteinde en een nog beter begin voorop te zetten. Al lopende sluiten vaak bewoners zich aan de groep die meestal uit zo’n 8 á 10 personen bestaat.

De volgende Wijkschouw en Leefbaarheids-overleg zal worden gehouden op dinsdag 1 december 2015; om 18:30 vertrekken we vanaf de Wissel en aansluitend hebben we om 19:30 het leefbaarheid. In verband met een extra Wijkvergadering vindt het Leefbaarheidsoverleg plaats van 19.30 – 20.30 uur.

Vanaf 20.30 bent u van harte uitgenodigd voor een algemene wijkvergadering, waarin een modernisering van het Huishoudelijk Reglement van de Bewonersorganisatie Spoorwijk wordt behandeld. De stukken daarvoor vind u op www.spoorwijk.org. Graag tot dan!

Afval naast ORAC’s Jonathanstraat/v. MeursstrGraag drempels verhogen graag tot aan t Zandje Schimmelweg 453Boom weggehaald, doodgegaan, nooit vervangen Hasebroekstraat thv 107Scheur in de muur Hildebrandstraat 78Bushalte nog steeds niet aangepast (geen verhoogde drempel)

Halte Station Moerwijk

Veel klachten over beheer Hof v Heden Park HvHMag scootmobiel achter hek bij HvH ipv op stoep? Zie vraag maartNieuwe container Speelgoedvereniging LedeganckpleinBewoner heeft eigen tuin gemaakt Oltmansstraat 87

Wijkschouw

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

VERBETERPUNTEN

AANKONDIGINGKomt u ook?

Maandag 11 januari 2016van 17.00 – 19.00 uur

Nieuwjaarsreceptie van BOSin de Wissel!

Op maandag 11 januari 2016 is deNieuwjaarsreceptie voor alle bewoners

uit Spoorwijk, relaties en organisaties in de wijk.

U bent van harte welkom om het glas te heffen op het nieuwe jaar in de ontmoetingsruimte van de

Wissel van 17.00 – 19.00 uur.

Spreekuur WijkagentDe wijkagent houdt

wekelijks spreekuur in de Oase,

van Meursstraat1 op dinsdagochtend van 10:00-11:00 uur.

Page 4: Spoorwijzer eindejaar 2015

4 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

De kleine chefs van SpoorwijkDe Kleine Chefs van Spoorwijk gaat van start! Kinderen van 7 jaar t/m 12 jaar kunnen zich inschrijven om deel te nemen aan de gezonde kookworkshops.

Wij gaan dan gezamenlijk koken en bakken. Tijd besteden in de keuken is leuk, gezellig én leerzaam. Ben je nieuwsgierig en wil je zelf gezonde en lekkere maaltijden kunnen maken en leren waar jouw voedsel vandaan komt geeft je dan op!

De maaltijden worden mee naar huis genomen zodat jij aan jouw ouders kan laten zien wat je hebt gekookt en geleerd. Gedurende zes zondagen zullen wij diverse lekkere en gezonde maaltijden maken. Tevens zullen jullie de recepten mee naar huis krijgen. Er zijn geen kosten verbonden aan de activiteit en inschrijving!

De kookactiviteit is zondag van 16.00 t/m 18.00 in de Wissel,Betsy Perkstraat 14, Spoorwijk. Inschrijven verplicht!

Inschrijven of vragenStuur een email naar: [email protected] Ook kan je telefonisch contact opnemen met: Ethlyn Richardson, 06 16 42 70 97

Inschrijflijsten liggen ook bij de balie van de I-shop in de Wissel. Er zijn nog maar enkele plekken over!

Indien je een voedselallergieën hebt of andere eetwensen dan vernemen wij dat graag van te voren.

“Mel k komt niet uit de fabriek, maar van de koe”

Ontmoetingsdag basisschool Jeroen27 januari

I SPOORWIJKKen jij je wijk?!Het lijkt nog ver weg, 27 januari 2016... Dan is er weer een “Ontmoetingsdag” in Spoorwijk. “Ken jij je wijk?!” is het motto van een ontdekkingstocht langs allerlei plekken in de wijk. Voor kinderen en ouders. Natuurlijk is íedereen welkom om mee te doen!

Het programma heeft twee delen:

Ochtend:De kinderen van basisschool Jeroen bezoeken de kerk, de moskee en de tempel in de wijk om kennis te maken met elkaars religies.

Middag: Er is een foto-speurtocht voor kinderen en ouders. De tocht leidt langs allerlei bijzondere plekken in de wijk. Wist u dat er een wijngaard is in Spoorwijk? Bent u wel eens bij de duivenvereniging geweest? We hopen de tocht langs allerlei van zulke plekken te leiden!

De speurtocht eindigt in basisschool Jeroen. Daar is een tentoonstelling van de kinderen te zien over het thema: “Ken jij je wijk?!”. De Ontmoetingsdag sluit daar met een gezellig drankje en hapje. De organisatie is nog volop bezig; te zijner tijd ontvang u meer informatie.

Hoe leuk is het om met z’n allen onbekende plekjes te ontdekken in je eigen wijk! Doet u mee? Noteer ‘m dan alvast in uw agenda: 27 januari a.s.!

Page 5: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 5WWW.SPOORWIJk.ORg

Tijd Activiteit Bijzonderheden Locatie 18.00 uur Opening - Centrum de Wissel 18.15-19.15 uur Beachparty - Centrum de Wissel 19.15-21.00 uur Virtual football FIFA 15 Verschillende spellen Centrum de Wissel

21.00-22.30 uur Gezamenlijk eten - Centrum de Wissel 23.00-23.45 uur Optreden Optreden door jongeren Centrum de Wissel 00.00-01.00 uur Vuurwerk afsteken - Centrum de Wissel 01.00-04.00 uur Afterparty en Film Verschillende activiteiten Centrum de Wissel

op grootscherm & quiz

Maandag 21 dec 11.00 – 14.00 uur

16.00 – 18.00 uur19.00 – 21.00 uur

Dinsdag 22 dec13.00 - 17.00 uur18.00 – 21.00 uur

Woensdag 23 dec15.00 -18.00 uur19.00 - 21.00 uur

Donderdag 24 dec

Vrijdag 25 dec

Maandag 28 dec16.00 - 18.00 uur

Dinsdag 29 dec13.00 - 17.00 uur

Woensdag 30 dec15.00 -18.00 uur18.00 – 21.00 uur

Donderdag 31 dec18.00 - 4.00 uur

Vrijdag 1 jan

Zaterdag 2 jan18.00 – 22.00 uur

Voorlichting vuurwerk en 6 - 11 jaar JC de Wisselveiligheid + kerstmaaltijdVirtueel voetbal toernooi 10 - 13 jaar JC de WisselOmniversum €2.50 p.p. 11 - 14 jaar Omniversum

Laak breed zaalvoetbal toernooi €1.- p.p. 12 - 15 jaar Sporthal het ZandjeMeiden activiteit 12 - 18 jaar JC de Wissel

Film middag 8 - 11 jaar JC de WisselVirtueel voetbal toernooi 14 - 22 jaar JC de Wissel

Bioscoop €2,50 p.p. 12 - 14 jaar Pathé

Kerstdiner 12 - 23 jaar Buitenshuis

Virtueel voetbal 12 - 23 jaar ToernooiBioscoop €2,50 p.p. 15 - 22 jaar Pathé

Laak breed zaalvoetbal toernooi €1.- p.p. 16 - 20 jaar Sporthal het Zandje

Film middag 8 - 11 jaar JC de WisselDarttoernooi 16 - 23 jaar JC de Wissel

Oud en nieuw viering. 12 - 23 jaar JC de WisselVerschillende activiteiten

Nieuwjaarsdag Gesloten

Nieuwjaars receptie €10.- p.p. Buitenshuis georganiseerd

Programma Oud & Nieuw Donderdag 31-12-2015 / 12 – 23 jaar

2015 Kerstvakantie programma Jeugdwerk Spoorwijk T. 070-3960000Dag / Tijd Activiteit Leeftijd / Locatie

Centrum Spoorwijk 070-3960000

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

laak

Page 6: Spoorwijzer eindejaar 2015

6 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Ben jij die Spoorwijker?De Bewonersorganisatie Spoorwijk (BOS) behartigt de belangen van alle Spoorwijkers. Dat doen we bijvoorbeeld met deze Spoorwijzer, het Kleurrijk Festival, straatactiviteiten, wijkschouwen en thema bijeenkomsten. De komende jaren gaan een aantal ervaren leden van het bestuur “met pensioen”. Wij kennen natuurlijk geen leeftijd-grenzen, maar zijn wel op zoek naar enthousiaste mensen die een steentje willen bijdragen aan de wijk.

Voor een functie in het bestuur moet je gemiddeld minimaal 2 - liefst veel meer – dagdelen per maand je in willen zetten, en ook activiteiten willen onder-steunen. Je moet enthousiaste wijkbewoner zijn die oog heeft voor eenieders belang, ongeacht je afkomst, geloof, kleur, haardracht of hobby. We hebben bijvoorbeeld heel veel behoefte aan een redacteur voor de Spoorwijzer en de website, iemand die het secretariaat wil draaien, en allicht iemand die het allemaal in goede banen wil leiden.

BOS biedt je kansen om heel veel buren te helpen, jouw ideeën zichtbaar te maken in de wijk en ver daarbuiten. Zie jij daar wat in? Bekijk dan de informatie op www.spoorwijk.org onder Bestuur, en laat ons gauw horen over je interesse in een bestuursfunctie. De aanmeldtermijn sluit 1 februari! De bestuursverkiezingen zijn gepland voor 17 maart. “Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Het is dus maar goed dat we ze niet betalen!”

Boekjes te koopEr zijn nog steeds boekjes te koop bij BOS. Dit boekje, uitgegeven ter ere van het 30-jarig bestaan van BOS staat boordevol herinneringen van 1911 tot heden.

Het boekje kost, indien u het wilt ophalen, € 5,-. Wilt u het boekje opgestuurd hebben dan kost het, inclusief portokosten, € 8,-.

Bewonersorganisatie Spoorwijk

Ouder- en KindochtendWil je andere ouders ontmoeten of geniet je ervan als je kind met andere kinderen speelt? In Bij-1 kun je tijdens de Ouder- en Kindochtenden gewoon naar binnen lopen. Er is tijd voor een praatje, genoeg speelgoed om te spelen, er worden liedjes gezongen en fruit gegeten. Een leuk uitje om samen met je kind naar toe te gaan. Kom eens langs om te zien of dit wat voor jullie is.

Op maandag, donderdag en vrijdagochtend van 9.30 – 11.30 uur.Gratis.Moeder- en Kindcentrum Bij-1Schimmelweg 1, Den Haagwww.bij-1.nl

Moeder en Kind in bewegingEen samenwerking van:Ouder en Kindcentrum Bij-1Kariboe BibiOase Lekker bewegen voor ouders en kinderen van 0 tot 4 jaar. Springen, dansen en klimmen, kom je gezellig meedoen!!!!

Interesse? Vanaf 16 september elke woensdag van 10.00 tot 11.00 uur in de Oase voor een uurtje bewegen. Deelname is gratis.

Bij vragen kun je terecht bij de Oase, Kariboe Bibi en Bij-1. * Ouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen kinderen

Maak het bedrag dan over op rekeningnummer 536 98 73 van Bewoners Organisatie Spoorwijk met vermelding van uw adres en het secretariaat stuurt u het boekje toe.

Op dinsdag en donderdag kunt u het boekje persoonlijk op halen bij het secretariaat maar bij afwezigheid kunt u de boekjes ook kopen bij de receptie van de Wissel.

Page 7: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 7WWW.SPOORWIJk.ORg

 

Maandagmorgen09.30 - 11.30 uur

€ 6,- per maand met Ooievaarspas voor

€ 3,- per maand

Page 8: Spoorwijzer eindejaar 2015

8 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Bereikbaarheid (Neherkade/Rijswijkseweg)

Vanaf eind 2013 is er gewerkt aan de Neherkade om Den Haag bereikbaar te houden. De Neherkade is breder gemaakt, kruispunten zijn aangepast en extra rijstroken aangelegd. Onder het kruispunt van het Leeghwaterplein is een 160 meter lange onder-doorgang voor het autoverkeer gebouwd met daarbovenop een rotonde voor het lokale verkeer. Na de herinrichting is de Neherkade een stuk veiliger, terwijl het verkeer beter doorstroomt.

Foto’s – Peter van Oosterhout / Gem. Den Haag

Later is de herinrichting van het kruispunt met de Rijswijkseweg erbij gekomen. Sinds begin augustus is de aannemer bezig geweest om de Rijswijkseweg tussen de Goudriaankade en de Laakkade in een nieuw jasje te steken. Ook heeft de weg nieuwe verkeerslichten gekregen. Vanaf begin november waren alle rijstroken open en kon het autoverkeer weer afslaan naar en vanaf de Rijswijkseweg. De herinrichting van de Rijswijkseweg en ook het laatste stuk Neherkade tot aan de Trekvlietbrug is dan klaar.

De omgevingsmanager aan het woord

Nu de tijd is aangebroken voor de allerlaatste loodjes, blikt Stijn Rutten (de omgevingsmanager van de combinatie Besix Dura-Vermeer) terug: “De werkzaamheden hebben veel gevraagd van de bewoners en ondernemers in de directe omgeving. Door iedereen zo goed mogelijk te informeren en met elkaar in gesprek te blijven hebben we de overlast zo veel mogelijk kunnen beperken. Bewoners en ondernemers hebben begrip en geduld getoond en mede dankzij hen is het werk volgens planning verlopen. Wij zijn trots en heel tevreden over de herinrichting van de Neherkade.

Maar we kunnen nog niet achterover leunen in onze stoel. De herinrichting van de Rijswijkseweg heeft volop onze aandacht en daarna komen we aan het einde van het jaar nog een keer terug om bomen te planten langs de Neherkade. Wanneer precies is afhankelijk van het weer.”

Fietsstraat

Voor fietsers is de fietsroute langs de Laakweg inmiddels verbeterd.Sinds eind 2014 rijden fietsers over het gloednieuwe fietspad in wijkpark Laak. Aansluitend hierop zou de Laakweg tussen de Slachthuisstraat en de Slachthuislaan worden ingericht als fietsstraat: een straat ingericht als fietsroute, maar waarop auto’s ook zijn toegestaan. Dit werk is nog niet uitgevoerd omdat het riool onder dit deel van de Laakweg binnen een paar jaar vervangen moet worden. De weg zou dan in korte tijd 2 keer open moeten en dat zou onnodige overlast geven. Daarom wordt het vervangen van het riool en het aanleggen van de fietsstraat tegelijkertijd uitgevoerd. De planning voor dit werk is eind 2016.

Het ontwerp van de fietsstraat is inmiddels te zien. Het is toegelicht op een inloopbijeenkomst op 16 november 2015. Voor meer informatie kunt u kijken op www.denhaag.nl/neherkade.

BuurtbibliotheekGelukkig weten steeds meer buurtbewoners de buurtbibliotheek in de Oase te vinden. In de afgelopen weken hoorden we van kinder- en ouderleesgroepjes bij Mooi en in de Jeroenschool, die gebruik gaan maken van deze boeken.

Kinderen kunnen gratis boeken lenen! Hartelijk welkom in de Oase op woensdag, donderdag en vrijdagmiddag tussen 14.00-17.00 uur.

Page 9: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 9WWW.SPOORWIJk.ORg

Het AlleenCaféElke tweede dinsdagmiddag van de maand is er van 15 tot 17 uur in De Wissel een AlleenCafé: een ontmoetingsmiddag voor mensen met rouw. Op die middag is er gesprek over gemeenschappelijke ervaringen: hoe moet ik omgaan met onbegrip van anderen, met een wirwar aan gevoelens en met een pijn die niet overgaat? Ook is er aandacht voor praktische zaken: hoe krijg ik mijn administratie op orde, wat zou ik geregeld willen hebben voor mijn eigen uitvaart?

Vragen rond rouw die je graag wilt delen in een vertrouwde omgeving waar je niet alleen of raar bent als je vragen stelt: daar is het AlleenCafé voor bedoeld. En dat maakt het niet uit of u een partner hebt verloren, een kind, een ouder, broer of zus. Want iedere ervaring van rouw kan vragen oproepen waar je op je eentje niet uitkomt en waar je mee rond blijft zeulen. Gastvrouwen ds. Durkje Sikkema en Janny Jonkman en gastheer Tom van IJsseldijk willen ervoor zorgen dat u in een goede sfeer herkenning ontvangt voor uw vragen en gevoelens.

Het voorbereidingsteam heeft met Theo Hettema een programma vastgesteld voor de middagen van het AlleenCafé in de komende maanden. Zit u met rouw, voelt u dan vrij om binnen te lopen, wanneer het onderwerp en de gelegenheid u schikken. We zitten op de eerste verdieping in de `Zonnekamer`. Die ruimte zit weggestopt in een hoekje, maar wanneer u er bij de balie van de Wissel of bij de Oase naar vraagt, kan me u even op weg helpen. Van harte welkom.

Programma van het AlleenCafé8 dec. ds. Rob van Essen, December: Doe maar gewoon – is al lastig genoeg.12 jan. Erik de Jong (uitvaartleider): Alles geregeld?9 feb. Open gesprek, Is er leven na de dood?8 mrt. Thérèse van Campen (pastoraal werker Rijswijk), Kracht vinden om op te staan.12 apr. Open gesprek, Dingen die troosten.

Verdere data: 10 mei, 14 juni, 12 juli, 9 augustus, en verder steeds de tweede dinsdagmiddag van de maand.

Kroko-kinderclub in de OaseInmiddels zijn de Kroko-vakantieweken al aardig bekend in Spoorwijk; zaterdagmorgen 19 december gaan we van start met kinderochtenden op de zaterdagmorgen. De ochtend duurt van 10.30 tot 12.15 uur.

Na de kerstvakantie gaan we hiermee verder elke 2 weken. Er is een interactief kinderprogramma met onder meer een Bijbelverhaal, sport en spel, een knutselactiviteit, lekkere koekjes en gezellige kletspraatjes. Kom je ook eens kijken?

Kerstactie voor voedselbankNet als de vorige jaren is de Oase/Leven in Laak weer actief in Albert Heijn- Goeverneurplein om producten in te zamelen voor de voedselbank. En, net als bij de vorige keren, uw/jouw hulp is daarbij echt onmisbaar. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 december staan we weer bij de ingang om u te vragen een extra product (tandpasta, rijst etc.) te kopen en dat aan de voedselbank te geven. Namens de voedselbank hopen we weer op veel volle karretjes! Deze kerstactie was de vorige jaren erg succesvol en we hopen dat dat dit jaar ook zo zal zijn.

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

Page 10: Spoorwijzer eindejaar 2015

10 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Natuur- & Techniekspektakel

Zondag 29 november 201512.00 tot 16.00 uur.De toegang is gratis!

Er zijn deze middag allerlei activiteiten die over natuur, milieu en techniek gaan.

Kom gezellig samen met je vrienden, vriendinnen en de hele familie.

Neem je Naar Buitenkaart ! ,50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde mee, misschien kun je nog wat afstrepen!

Plaats De Haagse Hogeschool Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/natuurverkenners

Haags Kinderatelier brengt cultuur op de Spoorzoeker, samen met u.Het Haags Kinderatelier (HKA) werkt al vijf jaar op basisschool de Spoorzoeker. Dit najaar werken kunstenaars van het HKA ook samen met de buurt aan de CultuurPoort. Dat is de toegangspoort naar het schoolplein aan de Busken Huetstraat, die ingericht zal worden met kunstwerken. Buurt-bewoners en leerlingen leveren daarvoor ideeën

aan. Ze hebben ook op 3 november bijzondere spullen gebracht, die met de cultuur uit land of stad van herkomst zijn verbonden. Van Den Haag tot Paramaribo, van Tanger tot Ankara.

De kunstenaars verwerken die ideeën en spullen in de CultuurPoort; die belooft dus heel mooi te worden. Het is nog niet bekend wanneer die af zal zijn, maar op maandag 18 en dinsdag 19 januari zijn er Open Dagen op de school. Daar is iedereen welkom van 13.00-16.00 uur. U kunt dan alvast van twee bijzondere tentoonstellingen genieten. En er zijn ook leuke kunstlessen waaraan u gratis mee kunt doen.

Geef u (voor 3 januari) op voor de Open Dagen via [email protected]. Vul uw voor- en achternaam, geboortedatum in, en ook uw telefoonnummer en de dag waarop u komt kijken of mee wilt doen. U ontvangt daarna een bevestiging van het HKA en later ook een uitnodiging voor de feestelijke opening van CultuurPoort. Heel graag tot ziens op de Spoorzoeker.

We hebben nu

ook onze eigen

Michael Jacksons

in spe in

Spoorwijk.

Page 11: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 11WWW.SPOORWIJk.ORg

Kleurrijk Festival Beste Supporters van Spoorwijk; het Kleurrijk Festival van 5 september 2015 op het Ledeganckplein was

ondanks het weer een daverend succes met veel enthousiast publiek. En natuurlijk Spoorwijk ’s Got Talent!

En wat een talent dit jaar; tussen 4 en 104 jaar!

Alle Spoorwijkers werden weer opgetrommeld door onze oer-eigen Brassband.

De opening door Wethouder Baldewsingh was zeker Spoorwijk waardig.

Kleine Spoorwijkertjes

konden nog wat extra

Kleurrijk worden.

De Antilliaanse Gruppo Ban Pe wist ieders kontje weer rond te draaien.

De poppen-kast van Koos

en Kleppie wist de

jongsten onder ons

daverend te vermaken.

Er liepen prachtige mysterieuze vertelrokken rond.

Er waren veel

activiteiten,

zoals knutselen

van Don Bosco. De ver

schil

lende

Bollyw

ood

Dansg

roep

en

dede

n het

prac

htig

in

mac

htig

e kleu

ren.

We hebben nu

ook onze eigen

Michael Jacksons

in spe in

Spoorwijk.

En onze eigen

singer-songwriters

zoals Kenny en

andere sterren

mochten er ook zijn.

Tot s

lot een

spette

rende

afsluitin

g

door F1rst

man

and Frie

nds.Sommigen

wisten niet

van ophouden

en we doen

het dus g

raag

volgend

jaar w

eer!

Page 12: Spoorwijzer eindejaar 2015

12 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Overzicht programma Laaktheater

Lekker naar de film op woensdagmiddag!Woensdag 2 december 14.30 -16.00 uurBennie StoutLeeftijd: AllePrijs: 3 / 1,50 euro (Ooievaarspas)

Bennie’s vader blijkt niet op tijd terug te kunnen komen uit Spanje voor Sinterklaas. Bennie is heel teleurgesteld en bedenkt een plan. Immers, Sinterklaas woont daar en stoute kinderen gaan naar Spanje. Hij zet zichzelf in het grote boek als ‘stout’ en belandt zo in de zak op weg naar het land waar zijn vader zit. Dat is het begin van een groot avontuur.

Lekker naar de film op woensdagmiddag!Woensdag 9 december 14.30 – 16.10 uurWiplalaFilmclub Laak / Leeftijd: 6+Prijs: 3 / 1,50 euro (Ooievaarspas)

Wiplala is een heel klein mannetje dat kan toveren. Wanneer hij bij de familie Blom terechtkomt, brengt hij ze al snel in de problemen. Als oplossing maakt hij ze vervolgens net zo klein als hij, maar terug-toveren lukt niet. Dit leidt tot een avontuurlijke tocht door winters Amsterdam, terug naar huis

en hopelijk tot het terugkrijgen van hun normale lengte.

Vrijdag 11 december 13.00 uurAan TafelNT JongPrijs: 7,50 / 3,75 euro (incl. hapjes en drankjes)

Aan Tafel is een bijzondere lunchvoor-stelling geïnspireerd op de vraag. Hoe smaakt jouw thuis. Eet aan een interactieve tafel en maak kennis met het meisje wiens moeder niet kon koken en elke dag weer opzag tegen het moment dat er ‘aan tafel!’ geroepen werd. Maak

kennis met een Indiase die haar heimwee naar thuis stilt door twee keer per week te koken voor iedereen die maar wil aanschuiven. Hoor hoe samen eten verbindt. Ervaar het.

Zaterdag 12 en zondag 13 december / 12 i 3 grudnia 20.00 uur De waanzinnige locomotief - project WitkacyTheatergroep MedeaPrijs: 9 / 4,50 euro

De waanzinnige locomotief - project Witkacy is een nieuw project van Theatergroep Medea; een bijzonder, actueel drama gebaseerd op een toneeltekst van Witkacy. Waanzinnige liefde met een dramatische afloop. Pools toneelstuk met Nederlandse boventiteling.

‘Projekt Witacy’ to nowy projekt Fundacji Medea; sztuka porażająca swoją aktualnością, na podstawie „Szalonej Lokomotywy” Witkacego. Szaleńcza miłość, która prowadzi do tragedii. Idee, które prowadzą do zagłady- to wszystko w podróży, która wiedzie do… Przedstawienie w j. polskim z holenderskimi napisami

Page 13: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 13WWW.SPOORWIJk.ORg

ACTIVITEITENKALENDER SPOORWIJK 2016In 2016 worden in ieder geval de volgende BOS activiteiten gepland:

11 januari nieuwjaarsreceptie, De Wissel1 maart wijkschouw en Leefbaarheidsoverleg17 maart bestuursverkiezingen BOS, De Wissel4 mei nationale Dodenherdenking, De Oase7 juni wijkschouw en Leefbaarheidsoverleg 8 juni Buitenspeeldag3 sept Kleurrijk Festival

Voor definitieve data en details kijk altijd op www.spoorwijk.org/agenda

Lekker naar de film op woensdagmiddag!Woensdag 16 december 14.30 -15.40 uurMidden in de WinternachtLeeftijd: AllePrijs: 3 / 1,50 euro (Ooievaarspas)

Wanneer een pratende eland door het dak stort, schrikt Max zich rot. Eenmaal bekomen van de schrik, ontdekt hij dat de eland Moos heet en bij de Kerstman hoort. Terwijl Max de eland verborgen houdt voor jagers en de politie, is de Kerstman zijn geheugen kwijt. Kan Kerst nog worden gered?

FilmVrijdag 18 december 20.00 -22.15 uurAs it is in HeavenFilmclub Laak Leeftijd: 12+Duur: 132 minutenTaal: Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteldPrijs: 3 / 1,50 euro (Ooievaarspas)

Wanneer de wereldberoemde dirigent Daniel Daréus een hartaanval krijgt en het rustiger aan moet doen, besluit hij te stoppen met zijn hectische baan en in stilte terug te keren naar zijn geboort-edorp Norrland. Het duurt niet lang voordat het hele dorp van de beroemde gast op de hoogte is en Daniel bij het plaatselijke zangkoor betrokken raakt. Zijn liefde voor muziek verandert levens en al snel worden er zowel vrienden als vijanden gemaakt. Met o.a. Michael Nyqvist (Millenium, Mission Impossible 4). As it is in Heaven kreeg een Oscar nominatie voor Beste Buitenlandse film.

Jeugdtheater

Zondag 20 december 19.30 uur Maandag 21 december 14.30 uurDinsdag 22 december 14.30 uurWoensdag 23 december 14.30 uurDonderdag 24 december 14.30 uurDonderdag 24 december 19.30 uur

Kerstmusical: Reis om de wereld in 80 dagen Laaks Jeugdtheater Alle leeftijden Prijs: 6 / 3 euro (Ooievaarspas)

Het wereldberoemde verhaal van Jules Verne is speciaal voor het Laaks Jeugdtheater bewerkt tot vrolijke, spannende en avontuurlijke kerstmusical.

Page 14: Spoorwijzer eindejaar 2015

14 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Overzicht activiteiten Laaktheater Bij Laaktheater kan je zitten en genieten, maar ook actief meedoen! Wekelijks zijn er diverse dans-, theater- en muzieklessen. Wil je graag zelf een cursus aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op of kom gezellig langs.

Maandag11.00 - 12.30 uur Theatercursus voor volwassenen. Thema: wijsheid Al toneelspelend, pratend, schrijvend en denkend onderzoeken we welke wijsheid wij zelf bezitten en hoe we die uit- en over kunnen dragen.

Dinsdag10.00 - 14.00 uur Spreekuur Cultuurparticipatie olv André Mosis (ism Cultuurschakel)16.15 - 17.45 uur Laaks Jeugdtheater (8-12 jaar)19.00 - 21.00 uur Laaks Jeugdtheater (12-18 jaar)19.00 - 21.00 uur Linedance door The Twilight Dancers

Woensdag13.00 - 18.00 uur Danslessen voor kinderen door dansschool Beweigi13:00 - 13:45 uur Dans 4 Kids, 14:00 - 15:00 uur Streetdance, 15:00 - 16:00 uur Urban dance, 16:00 - 17:00 uur Azonto, 17.00 -18.00 uur Hip Hop)19.00 - 21.00 uur Salsa door Ritmo Cubano

Vrijdag18.00 - 20.30 uur Percussielessen door André Mosis 18.00 - 19.00 uur Groepslessen, ook toegankelijk voor mensen met beperkingen19.15 - 20.30 uur Individuele begeleiding voor gevorderde percussionisten

Zaterdag12.00 - 13.30 uur Danslessen door IamFuture (8+)

Oproep!

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de volgende werkzaamheden:- bardiensten - verspreiding posters en flyers in Laak- kassa

Lijkt het je leuk om Laaktheater als vrijwilliger te ondersteunen? Neem dan contact op met Lisanne via [email protected] of 070-393 33 48 (aanwezig op woensdag en donderdag).

Laaktheater is het theater van stadsdeel Laak. En daar zijn we trots op!

!Laaktheater

Ferrandweg 4t2523 XT Den Haag

T 070 - 393 33 48 I www.laaktheater.nl

Page 15: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 15WWW.SPOORWIJk.ORg

Laaktheater is het theater van stadsdeel Laak. En daar zijn we trots op!

!

Kom, proef en ontmoet de Wereldkeuken in De Wissel!

Bon bini

Wereldkeuken in De Wissel!Spoorwijk telt vele culturen en daarmee even zovele keukens. Eten staat in veel culturen voor ontmoeting en gastvrijheid! Bewoners bieden hun kookkunsten aan en nodigen iedereen uit om mee te eten.

Kom, proef en ontmoet!

Data 2016 14 januari 11 februari 10 maart Tijd 17.00 – 19.30 uur Waar wijkcentrum De Wissel Betsy Perkstraat 12, Den HaagKosten € 5,- p/p, € 3,- met ooievaarspas. Kinderen tot 6 jaar gratis 6-12 jaar € 3,- (ooievaarspas € 1,50) Inschrijven voor het eten: Hille Labad of Lies Massing T 070-2052390

Vindt u het ook leuk om mee te koken of iets van uw land en cultuur te laten zien en er over te vertellen?We horen het graag!

Voor informatie: Hille Labad, Lies MassingNoortje van der Kaaden T. 06-38287138Email: [email protected]

Mevrouw Lydia vertelt over haar bezoek aan de Indische maaltijd op 8 oktober

Mijn dochter en ik zaten in de speeltuin met mijn kleindochter. Alicia van 4 jaar ging met haar klasgenootjes spelen.Een dame liep naar ons toe met een folder van de Wereldkeuken, die ze ons uitlegde. Vrouwen uit de wijk, uit verschillende culturen, willen graag koken voor de bewoners in de wijk. Een keer per maand koken vrouwen uit een ander land in de “Wereldkeuken” in de Wissel.

Ik zei: “mevrouw, ik vind het een geweldig idee”.Mijn dochter zei “Ma, ga er naar toe. Je leert weer andere mensen kennen”. Nou ik heb het geweten. Het was een zeer geslaagde avond. Blijde gezichten.

Kinderen zaten aan tafel te genieten. Wij ouderen hebben een heerlijke avond ge-had. En wat het diner betreft: heerlijk! Voor herhaling vatbaar! We zien nu uit naar het volgende diner!“Koks, het was heerlijk! Bedankt, bedankt, bedankt!

Elke laatste zondag van de maand is er BINGO in de Wissel !! Met leuke prijzen, hapje en drankje:

Data: 31 januari, 28 februari en 20 maart 2016

Mevrouw Lydia

Page 16: Spoorwijzer eindejaar 2015

16 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Winteractiviteiten 2015/2016 in de Wissel Jeroenschool (J), Mooi (M) en De Oase (O)

DAG PLAATS/ACTIVITEIT PRIJS TIJD

Maandag (M) Aerobics/gym voor dames (€ 6 p/m ovp €3)* 09.30 - 11.30 uur (O) Computercursus 45+ (€ 6-6 lessen) 10.00 – 11.30 uur (M) Breien en haken (eigen materiaal meenemen) 10.00 – 12.00 uur (M) Lunch (€ 2,50 p.p.) 12.00 – 13.00 uur

Dinsdag (JM) Buurtkoffieochtend met wijkbewoners,wijkagent,Mooi,CJG 09.00 – 11.30 uur (O) Spreekuur wijkagent 10.00 – 11.00 uur (M) Computercursus 45+ (€ 6 voor 6 lessen) 10.00 – 11.30 uur (M) Creamiddag (€10 p/m) 13.00 – 15.00 uur (O) Handwerkgroep ouderen (€ 1,50 per keer) 13.30 – 15.30 uur (O) Kinderkunstacademie 16.00 – 17.00 uur (M) Yoga (€ 7,50 p/m) 18.30 – 20.00 uur

Woensdag (OJM) Fietsles (€ 10 p/m) beginners 08.45 – 09.45 uur (JM) Positief opvoeden 1e woensdag v/d maand 09.00 – 10.00 uur (OJM) Mode & kniples (€ 6 p/m ovp € 3)* 09.30 - 11.30 uur (OJM) Fietsles (€ 10 p/m) 10.00 – 11.00 uur (O) Moeder en kind in beweging 10.00 – 11.00 uur (O) Conversatieles 11.00 - 12.00 uur (M) Lunch in de even weken (€ 3 p/m) 12.00 – 13.00 uur (M) Kinderclub 4–11 jaar (€ 2,- p/m) 13.00 – 15.00 uur (M) Bloemschikken 3de woensdag v/d maand (€6 ovp €3)* 14.00 - 16.00 uur (O) Zumba (€ 6 p/m) 18.00 – 19.00 uur (O) Oasegebed 19.15 – 19.45 uur (OJM) Mode & kniples (€ 6 p/m ovp €3)* 19.00 – 21.00 uur

Donderdag (M) Pools spreekuur 09.00 – 10.00 uur (M) Fitness/wandelen voor dames (€ 6 p/m ovp €3)* 09.30 – 11.30 uur (M) Samenspel ouder en kind (van 2 tot 2,5 jaar) 09.30 – 11.30 uur (M) Klaverjassen (een kleine eigenbijdrage) 13.00 – 16.00 uur (O) Voedselbank 14.30 - 17.30 uur (M) Tafeltje Dekje voor 50+ 2x p/m (€ 5 ovp €3)* 17.00 - 20.00 uur (M) Wereldkeuken, bewoners koken voor de wijk 1xp/m (€ 5 ovp €3)* 17.00 – 19.30 uur (M) Yoga (€ 7,50 p/m) 18.30 – 20.00 uur (M) Kaarten (Jokeren - € 7,50 voor 6 weken) 19.30 - 21.00 uur Vrijdag (M) Open ontmoeting (met kopje koffie) 09.00 – 15.00 uur (O) Buurtkoffie 14.00 - 16.00 uur

Zondag (O) Kerkdienst of kringviering 10.00 - 11.45 uur

*ovp = ooievaarspas

Loop gerust binnen voor informatie of anders kunt u ons bellen:Jan Baronner 070 - 3961224 (Oase/Stek)Lerina Kwamba 06 - 20974319 (Kariboe Bibi/Stek)Servicepunt XL 070 - 2052390 (Wijkcentrum De Wissel)Jeroenschool 070 - 3939493

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

THEATER

Bewonersorganisatie Spoorwijk

Page 17: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 17WWW.SPOORWIJk.ORg

Overige activiteiten in De Wissel(M) Servicepunt XL en Praktische Dienstverlening ma, di, do, vrij 9.00-16.00 uur woe 13.00 - 16.00 uur(M) Wereldkoken, samen koken en eten, elke 1e dinsdag van de maand (max € 5,- per keer) 17.00 – 19.00 uur(M) Bingo laatste zondag van de maand (€ 7,50 incl. hapje/drankje) 13.00 – 16.30 uur(J) Koffie-uurtje iedere schooldag in de ouderkamer 08.30 - 09.00 uur(J) Inloopspreekuur van Centrum voor Jeugd en Gezin in de ouderkamer 08.30 - 12.15 uur (O) Raad & Daad Balie di, woe & do 09.30 – 12.30 uur(O) BuurtBibliotheek Oase is geopend op woe, do & vrij 14.00 – 17.00 uur en donderdag avond 18.00 – 20.00 uur(O) Alleencafé iedere 2e dinsdag van de maand in Zonnekamer 15.00 - 17.00 uur(O) Koken Kariboe Bibi iedere laatste zaterdag van de maand 14.00 - 17.00 uur(JM) Dinsdag 10 november Thema koffieochtend in de ouderkamer 09.00 – 10.00 uur(JM) Dinsdag 8 december Thema koffieochtend Kerst in de ouderkamer 09.00 – 10.00 uur(OJM) Vrijdag en Zaterdag 11/12 december Poolse Kerstmaaltijd in de Oase (JM) Dinsdag 12 januari Thema koffieochtend in de ouderkamer 09.00 – 10.00 uur(JM) Dinsdag 9 februari Thema koffieochtend in de ouderkamer 09.00 – 10.00 uur(JM) Dinsdag 8 maart Thema koffieochtend in de ouderkamer 09.00 – 10.00 uur

(OJM) Taalles voor volwassenen in De Wissel Elke week komen er zo’n 75 wijkbewoners naar De Wissel om taalonderwijs te krijgen. De Wissel is daarmee in ruim een half jaar uitgegroeid tot een taalcentrum in de wijk.

De Wissel organiseert sinds 2014 taallessen voor alle wijkbewoners. Nederlandse lessen voor beginners en lessen voor wie het Nederlands als enigszins beheerst. De meeste cursussen zijn overdag, maar voor de werkenden is er ook aanbod in de avond.

De docenten zijn gekwalificeerd. Daarnaast zijn er ook lessen voor échte beginnelingen, verzorgd door vrijwilligers. Kortom: er is een breed aanbod; taalonderwijs op niveau voor iedereen.

Dit aanbod wordt gerealiseerd in samenwerking met verschillende onderwijsaanbieders als Ouder en School-plus (voor taal- en algemene educatie), met Taal in de Buurt, met Taal in Zee en met de Stichting Lezen en Schrijven.In de nabije toekomst zal ook ROC Mondriaan in De Wissel onderwijs gaan aanbieden. Daarmee kan de overstap voor de échte gevorderden naar het ROC aan de Brouwersgracht worden verkleind in de toekomst.

De Wissel bereidt zich voor op nog meer groei van de taallessen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven op basisschool Jeroen of in De Wissel.

Ouder en school-plusTaalniveau: A2 (€ 25,- per half jaar)

Taal in de BuurtTaalniveau: A0-A1 (€ 25,- per half jaar)

Taal voor ThuisTaalniveau A2

Taal aan ZeeTaalniveau A0-A1(ook voor wie de Nederlandse taal nog niet of weinig beheerst)

Maandagmiddag en Donderdagmiddag 13.00 – 16.00 uur Ouderkamer bs Jeroen

Dinsdagavond en Donderdagavond19.00 – 21.00 uur Ouderkamer bs Jeroen

Verschillende momenten door de hele weekOuderkamer bs Jeroen (Van Meursstraat 1a)

Maandagmiddag en DonderdagmiddagOuderkamer bs Jeroen (Van Meursstraat 1a)

Page 18: Spoorwijzer eindejaar 2015

18 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

E E T C L U B S A D I E ’S K I T C H E NElke twee weken bereidt Sadie Richardson en haar team c.q. kookploeg in de Wissel een heerlijk 3-gangen menu met vooraf een drankje en na afloop een kopje koffie.De prijs voor dit menu is € 5,-, houders van een Ooievaarspas betalen € 3,-.

U BENT VAN HARTE WELKOM!

Wilt u komen eten, meldt u zich dan bij Hille Labad of Lies Massing in de Wissel en bel naar 070 – 205 2390. Heeft u zich aangemeld maar bent u toch verhinderd, dan kunt u ook dit nummer bellen.

Data tot en met de zomer:

December 3 & 17 december (Kerstmaaltijd)Januari 2016 7 & 21Februari 4 & 18Maart 3, 17 & 31April 14 & 28Mei 13 & 27Juni 10 & 24

In juli en augustus is er GEEN eten in verband met de zomerperiode.

Gevraagd tweedehands spullen voor de Weggeefwinkel

U vindt het altijd zo zonde om goede gebruikte spullen zomaar weg te doen. Maar u heeft veel nieuwe spullen aangeschaft en het is tijd om de grote (uitgestelde) opruiming te houden.Of…u gaat nu eindelijk afscheid nemen van de vertrouwde fauteuil, maar vindt het een fijn idee dat anderen er nog van kunnen genieten. U wilt het milieu ook niet onnodig belasten met het typisch welvaartsgedrag van weggooien wat heel bruikbaar is! Belt u ons of kom eens langs. De Weggeefwinkel is gespecialiseerd in zinvolle ‘tweede levens’ voor al uw overbodige goede spullen.

Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat uw spullen worden opgehaald. U kunt ze ook langs komen brengen.

Tel: 070-2052410Afleveren van goederen: maandag t/m vrijdag van 09.00 – 21.00 uur bij het Vadercentrum.Jonckbloetplein 242523 AR Den HaagEmail: [email protected]

Page 19: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 19WWW.SPOORWIJk.ORg

Laak Waterspektakel succesvol voor Spoorwijk!Op zondag 6 september jl. heeft de jongerenboot van MOOI tijdens het ‘Laak Waterspektakel’ de drakenbootrace gewonnen. De drakenboot werd bemand door jongeren die regelmatig meedoen aan activiteiten die door het Jongerenwerk van Stichting MOOI in Spoorwijk worden georganiseerd.

Door de Stadsdeeldirecteur van Laak is aan deze enthousiaste jongeren de 1e prijs overhandigd.

Een drakenboot is een open kano versierd met een drakenkop en –staart en beschilderd met drakenschubben. Een drakenbootteam bestaat uit 8 peddelaars en 1 trommelaar.

Wekelijkse Cursussen bij Vadercentrum Adam

MaandagSchildercursus 14.30 tot 16.30 uurHardlooptraining 18.00 tot 19.30 uurYoga 18.15 tot 20.15 uurElektrisch lassen 19.00 tot 21.00 uurCursus Website maken 19.00 tot 21.00 uurNederlands 19.00 tot 21.00 uurZwemles (beginners) 20.30 tot 21.30 uur

DinsdagComputercursus 15.00 tot 16.30 uurFrans 19.00 tot 21.00 uurNaailes 19.00 tot 21.00 uurHoutbewerken 19.00 tot 21.00 uurEHBO-herhaallessen 19.00 tot 21.00 uur

WoensdagSollicitatietraining 14.30 tot 16.30 uurHuiswerkbegeleiding 16.00 tot 17.30 uurEngels 19.00 tot 21.00 uur

DonderdagCursus Omgaan met geld 13.30 tot 16.30 uurHardlooptraining 18.00 tot 19.30 uurYoga 18.30 tot 20.45 uurComputercursus 18.30 tot 21.00 uurCursus Fietsreparatie 19.00 tot 21.00 uurNederlands 19.00 tot 21.00 uurLassen (Mig-Mag) 19.00 tot 21.00 uur

VrijdagSpelletjesmiddag/-avond 13.00 tot 21.00 uur

Inschrijven dagelijks in het Vadercentrum ADAM van 13.00 tot 21.00 uur.

Kosten € 0,50 per les, per keer. (zaterdag en zondag gesloten)

Eenmalige activiteiten:Donderdag 17 december 2015Repair Café in het Vadercentrum Adam.Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur.

Vrijdag 18 december 2015In een multiculturele setting met een dialoog en een maaltijd vieren we het Kerst Feest.De aanvang is om 17.00 uur en aanmelding is

verplicht.Jonckbloetplein 24 tel: 070 –2052410 2523 AR Den Haag [email protected] www.haagsevaders.nl

Page 20: Spoorwijzer eindejaar 2015

20 DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 WWW.SPOORWIJk.ORg

Middin 40 jarig jubileumOp vrijdag 18 september werd er op buitengoed villa Dorrepaal van Middin dag-besteding het 40-jarig jubileum gevierd met op het buitenterrein optreden met bekende mensen:

Fred zuiderwijk ( Haagse iconen tv west ) als presentatorCesar Zuiderwijk ( drummer van golden Earring )Lee Towers the only one entertainer.

Het was een feestelijke dag met mooi waar iedereen bij genoot.

In Memoriam – Ton Farla

Wat zijn we geschrokken! Zomaar, opeens. Onze schaterlach. We konden het niet geloven. Op 12 oktober is ons gewaardeerde bestuurslid Ton Farla plotseling van ons heen gegaan.

Ton was er altijd. Voor ons. Voor de bewoners van Spoorwijk. Voor de foto’s. Om een feestje te bouwen. En altijd met een schaterlach. Door dik en door dun.

In 2009 was Ton door de Spoorwijkers verkozen om in het bestuur te komen. Met hart en ziel. Als commissaris leefbaarheid liep hij altijd door de wijk. Verbeteringen. Opvolging. En altijd met een grote grijns. Ik weet nog goed hoe Ton en Thea samen de mooiste klaar-overs van de wereld waren. Op ons eigen Hildebrandplein. Hij werd al gauw onze hoffotograaf. Met trots. Hij kon de beste plaatjes schieten en we konden altijd op je rekenen.

Onze trouwe Kerstman. We kwamen bijna niet meer bij, toen zijn muts ging praten!

Er kwamen stukjes in de Spoorwijzer. Hij was bijzonder begaafd. De Spoorwijzer werd nu ook leesbaar voor alle Spoorwijkers.

En de inzet. Bij het afbreken en opruimen. En weer klaar voor de volgende keer. Zelfs de Spoorwijzers werden bezorgd. Echt alle capaciteiten werden maximaal benut.

Bij de promotie tot Hofcommissaris Leefbaarheid, was er natuurlijk niet alleen die schaterlach, maar ook nog extra glans. Man, we hadden altijd lol. Ton was er echt voor Spoorwijk. En zijn lieve Thea.

Hij was zo blij dat hij zijn ziekte ging overwinnen. We hebben er een dansje op gemaakt. Het laatste berichtje was typisch Ton: Waar is dat Feestje?

En nu… is er een lege plek. We missen Ton nu al.

Laten we die leegte zo snel mogelijk opvullen met heel veel mooie herinneringen. Want die zijn er in overvloed. Alleen maar.

Lieve Spoorwijkers; Ton was een fantastisch mens, met een fantastische lach. Laat dat onze grootste troost zijn bij het verwerken van dit verlies.

Met een lach en een traan, namens de vrienden van de bewonersorganisatie.

Page 21: Spoorwijzer eindejaar 2015

DE SPOORWIJZER DECEMBER 2015 21WWW.SPOORWIJk.ORg

LAAK

Huiswerkbegeleiding

Elke woensdag van 16.00 tot 17.45 uurVeel kinderen hebben ondersteuning nodig bij het maken van hun huiswerk. Op school krijgen ze niet altijd de individuele hulp aangeboden die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen hun schoolprestaties achteruit gaan.Sinds vorig jaar organiseert het Vadercentrum Adam huiswerkbegeleiding voor leerlingen van 12 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs.

Het Vadercentrum beschikt over een groot aantal vrijwilliger-docenten, die zich voor dit project op de woensdagmiddagen willen inzetten. Als u op een woensdagmiddag net geen tijd heeft, hoeft u niets te vrezen. De vrijwilligers kunnen in overleg gelukkig ook op afspraak werken.

Heeft u een kind, dat deze huiswerkbegeleiding goed kan gebruiken of heeft u zelf een klein steuntje in de rug nodig?Aanstaande woensdag bent u van harte welkom.

Jonckbloetplein 24 2523 AR Den HaagT. 070 – 2052410 [email protected] www.haagsevaders.nl

Telefooncirkel Laak/SpoorwijkVandaag een heftige dag op het werk. De telefooncirkel in Laak/Spoorwijk heeft zijn nut van het deelnemen aan de telefooncirkel waargemaakt.Het is van groot belang contact te hebben met elkaar om nare gebeurtenissen op tijd op te merken. Voor de mensen die niet weten wat een telefoon-cirkel inhoudt: een telefooncirkel is een activiteit waarbij ouderen/ alleenstaanden gebeld kunnen worden om sociale contacten met de vrijwilligers te onderhouden en wij weten dan of het goed met ze gaat. Vandaag startte de vrijwilligster met mevrouw A en die belt mevrouw B enzovoort. Mevrouw B beantwoordde de telefoon niet....... En dan stopt die cirkel. We nemen dan contact op met contactpersonen / familieleden van mevrouw B. We kregen niemand aan de telefoon. We belden naar de dagopvang. Daar was mevrouw B ook niet. Nu maakten wij ons zorgen. twee vrijwilligers en ik gingen naar de woning van mevrouw B. De sleutel in het slot, hij zat op het nachtslot, ik dacht oh ze is toch weggegaan zonder ons te in-formeren.Helaas, ze lag op de grond...... We schrokken enorm.Roerloos lag mevrouw B op de grond. Ik dacht mevrouw is overleden. Gelukkig reageerde mevrouw op een aanraking. Maar wel heel mompelend en afwezig.Ambulance etc. gebeld en die stelden natuurlijk allerlei vragen. Haalt ze adem, is ze koud of voelt ze klammig aan? Het enige wat we wilden was dat de broeders van de ambulance er zo snel mogelijk zouden zijn.Een vrijwilligster stond beneden ambulance op te wachten. Drie ambulance broeders kwamen. Respect voor dit vak. Direct adequaat handelen. Gelukkig dachten wij, nu komt het goed met mevrouw. Ondertussen familieleden proberen te informeren, die niet bereikbaar waren, logisch als je voor de klas staat om les te geven maar voor ons........We waren enorm blij met de hulpdiensten. De schrik voel ik nog steeds in mijn lijf. Met z’n drieën hebben wij dit meegemaakt en ik wil dit delen, omdat het van groot belang is om deel te nemen aan een telefooncirkel, of zorg dat je elkaar belt iedere dag. Zeker als je alleen woont. Of neem

een alarmering, maar onderneem iets, zodat je niet dagen op de grond ligt. Trots ben ik op de vrijwilligers die zich dagelijks hiervoor inzetten. Dank jullie wel!!!!!

Sylvia Tijssen, OuderenconsulenteCentrum De WisselBetsy Perkstraat 142524 XT Den Haag070-2052390

Page 22: Spoorwijzer eindejaar 2015

Belangrijke TelefoonnummersAdviespunt Huiselijk geweld 0900-0443322Algemeen Maatschappelijk Werk 070-394 94 28Bewoners Organisatie Spoorwijk 070-396 00 00Bibliotheek Spoorwijk 070-353 65 21Boodschappenbegeleidingsdienst 070-364 66 61De Buurtkamer 070-394 0194Bureau Slachtofferhulp 0800-0233222Brandweer Alarm 112 of 088-8868000

Burenhulpcentrale 070-262 99 99Consultatiebureau 070-379 58 58Diensten centrum “De Wissel” 070-396 00 00Dierenambulance 070-328 28 28Dierenbescherming 070-392 42 89Doktersnachtdienst 070-346 96 69gemeentelijk Contactcentrum 14070gezondheidscentrum 070-393 46 96grof vuil 070-366 08 08

Haagwonen 070-388 03 88Handhavingsteam Laak 070-353 77 32HTM klantenservice 070-384 86 66Huur niet te Duur, Huurteam 070-850 41 06kindertelefoon (14.00- 20.00 uur) 0800-0432

Mantelzorg Laak 070-3075682 of 06-30929559Laaktheater 070-393 3348Moeder- en kindcentrum Bij-1 070-785 5820Milieuklachtenlijn 070-353 66 66Oase, Diaconaal werk 070-396 12 24Ongediertebestrijding 070-311 77 75Op. Basisschool “Spoorzoeker” 070-394 49 97Rk Basisschool “Jeroen” 070-393 94 93Politiebureau Laak 0900-8844

Speeltuinvereniging 070-396 12 24Spoedhulp (o.a. Blijf van mijn lijf) 070-346 95 46Stadsdeelkantoor Laak via 14070StIO Laak 070-415 22 05Vadercentrum 070-205 24 10Vestia 088-124 24 24Welzijn (MOOI) Laak 070-396 00 00De Wissel, wijkcentrum 070-396 00 00‘t Zandje - sporthal 070-396 14 51

nummers en websites staan ook op www.spoorwijk.org

Let op onze speciale aanbiedingen rond de feestdagen!

Groot assortiment cadeauverpakkingen.

Goeverneurplein 7Telefoonnummer : 393 33 80

SlagerijHET ZUIDERPARKv. Zeggelenlaan 112 – Den Haag

Tel. 070-3608011

Met waardebonlVoor de Feestdagen :

Standaard Gourmetschotel voor 4 personen

€ 15,-Altijd vers en voordelig

Teletekst Info thuis pag. 433www.hetzuiderpark.nl

knip uit en lever in!

Uw dierenspeciaalzaak DE VRIJE VOGEL

Van Zeggelenlaan 100

Laat uw hond, kat of konijn vaccineren tegen een zeer voordelig tarief.

16 december a.s. komt de Dierenarts dr. Woof langs. Vergeet niet het dierenpaspoort mee te nemen!

U betaalt geen consult!

Tarieven: Cocktail hond € 25,-, Kennelhoest € 25,- Rabiësvaccinatie € 25,- Cocktail Kat € 25,- Chippen hand/kat € 25,- Cocktail konijn € 25,-