Speelkompas voorjaar 2015

19
Kleuter- en kinderaanbod > in Kortrijk < Info nodig over het tieneraanbod? Draai dan snel deze brochure om! VOORJAAR 2015

description

JC Tranzit bundelt voor jou de éénmalige activiteiten, events en workshop-reeksen die de Stad Kortrijk en haar partners organiseren. Om het aanbod eenvoudig weer te geven, splitsen we de brochure in 2 delen, naargelang de leeftijdscategorie: Speelkompas staat voor proeven en plezier maken. Het aanbod in deze brochure richt zich naar de allerkleinsten, van 4 jaar tot de stoere bonken en jongedames van 12 jaar. museabezoeken, film, dromenvangers maken, samen naar de kinderboerderij, wandelingen in de natuur, dansen, .... Vervelen is vanaf nu onmogelijk.

Transcript of Speelkompas voorjaar 2015

Page 1: Speelkompas voorjaar 2015

Kleuter- en kinderaanbod > in Kortrijk <

Info nodig over het tieneraanbod? Draai dan snel deze brochure om!

voorjaar 2015

Page 2: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 2

≥ Doorlopende activiteiten p/ 3

≥ Éénmalige activiteiten / Events p/ 4

≥ Workshopreeksen p/ 14

≥ De organisatoren op een rijtje p/ 15

In deze brochure kan je nagaan wat de Stad Kortrijk allemaal in petto heeft voor kleuters en kinderen. Dit voor de periode van januari tot en met juni.

INHOUDS-TAFEL

Page 3: Speelkompas voorjaar 2015

Het ABC van 1302 [10-12 JAAR]

Tijdens dit plezierige bezoek ontdek je dat de Guldensporenslag vele geheimen herbergt. Met behulp van geestige opdrachten, actief samenwerken en de luistergids ontdek je alles over ridders, wapens, koningen. Ondertussen vul je de letters van het alfabet aan tot je een opvallend woord krijgt. Na 2 uur heeft de Gul-densporenslag geen geheimen meer voor jou.Meer info:

Kortrijk 1302 | gratis voor kinderen <13jaar | € 6, €4 | groepen reserveren best 2 weken vooraf

Ridder zoekt prinses[5-10 JAAR]

Dit parcours van Kortrijk 1302 verwent de kleinste bezoekertjes. Zij volgen de belevenis-sen van het hondje Titus. Hij leert een dappere ridder uit 1302 kennen. De ridder is op zoek naar een prinses, maar hij moet ook vechten. Hoe gaat hij te werk? Welke wapens heeft hij nodig? Wat trekt hij aan? Vergeet de 21e eeuw en keer terug naar de Middeleeuwen. Een ver-rassende namiddag met activerende opdrach-ten over hoe het er vroeger aan toe ging. Duurt ongeveer 2 uur.Meer info:

Kortrijk 1302 | gratis voor kinderen <13jaar, € 6, € 4 | groepen reserveren best 2 weken vooraf

In het spoor van een spion – kinderparcours[6-12 JAAR]

Deze tentoonstelling spreekt kinderen onmid-dellijk aan! Ze worden zelf spion en gaan met de verrekijker op zoek naar symbolen. Zo verzamelen ze informatie die ze invullen op een spionnenkaart. Op vier plaatsen in de tentoonstelling is er een speelse doe-opdracht. Elke opdracht confronteert hen met de beteke-nis van bezetting, opeisingen, bombardemen-ten… Ze voelen zelf aan wat de bezetting door de Duitsers in 14-18 hier in Kortrijk betekende voor de mensen. Meer info:

Kortrijk 1302 | www.kortrijkbezet14-18.be | gratis voor kinderen <13jaar, € 3, € 2 | groepen reserveren best 2 weken vooraf

Op stap met Staf Stekel – kinderparcours[6-12 JAAR]

In TEXTURE, museum over Leie en vlas wacht Staf Stekel de kinderen op! Hij woont in het museum, haalt allerlei fratsen uit en neemt de kinderen mee op stap. Maak je klaar om te zoeken, te tekenen en te kleven. In de wondere wereld van vlas, kant, textiel, machines en damast valt van alles te beleven. Samen met Staf ontdek je een geheime code waarmee je een verrassing in de wacht sleept. Absoluut een aanrader voor een toffe gezinsuitstap!Meer info:

TEXTURE | gratis voor kinderen <13jaar, € 6, € 4 | groepen reserveren best 2 weken vooraf

Vzw AjKo – Buurtsport[6-15 JAAR]

Doe je graag aan sport of speel je liever wat spelletjes? Bij Buurtsport Kortrijk is er voor elk wat wils!Buurtsport vind je o.a. op Lange Munte, Vetex, Overleie, Driehofsteden en op nog tal van an-dere locaties. Daarnaast worden er nog andere activiteiten georganiseerd. Kijk voor het vol-ledige programma zeker eens in je buurtkrant.Meer info:

Vzw AjKo - Buurtsport | [email protected] | 0491 86 66 28 | Facebook: Buurtsport – vzw AjKo

Vzw AjKo - Pretmobiel [3-12 JAAR]

Hoera, vakantie! Alle kids paraat want de Pret-mobiel bolt terug rond in de binnenstad! We gaan sneeuw- & zandmannen maken, taarten bakken, moppen tappen, knutselen, ravotten en vooral veeeeel spelen. Tijdens de vakanties staat de Pretmobiel wekelijks in een ander park in Kortrijk. De animatoren staan elke namid-dag voor jullie klaar. Mama’s en papa’s kunnen ondertussen gezellig kletsen. De animatoren staan altijd voor je klaar tussen 14 en 18 uur. Je hoeft niet op voorhand in te schrijven en het is gratis! De data en locaties van de Pretmobiel kan je op de website terugvinden.Meer info:Vzw AjKo – Pretmobiel | www.kortrijk.be/pretmobiel | [email protected] | 0473 86 29 49

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN

Page 4: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 4

JANUARIZATERDAG 10 JANUARI

Raar maar waar door NEEDCOMPANY[V.A. 3 JAAR] – 18U

In de wondere wereld van Needcompany is al-les mogelijk. Alles? Jawel! De vis draagt een bh, de beer heeft een wassalon en de strijkplank kampt met een slecht humeur, dat is toch niet zo raar? En alles danst dan met elkaar in, echt waar, alle kleuren. Je moet eens komen kijken, dan zie je het gebeuren!Kleurrijke beelden, verrassende kostuums en beeldende objecten zijn de ingrediënten van de eerste kindervoorstelling van Lemm&Barkey en Needcompany. Felgekleurde dieren en een kapitein garanderen knotsgek kijkplezier voor heel jong en oud. ‘Raar maar waar’ is een ener-gieke, grappige en kleurrijke dansvoorstelling vol absurditeiten.Schouwburg | Schouwburgplein 14, Kortrijk | € 8

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

ZONDAG 11 JANUARI 10U (ontbijt om 9U) en 14U -

wOENsDAG 14 JANUARI – 15U

cineMAATjes ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚

Buurman en Buurman [V.A. 3 JAAR]

Buurman en Buurman zijn twee onafscheide-lijke vrienden die graag knutselen. Ze steken er al hun energie en verbeelding in, maar soms loopt het wel eens mis. Vijf korte verhalen over onze twee niet zo handige knutselaars. Geniale animatie uit Tsjechië !

Labyrinthus[V.A. 10 JAAR]

De veertienjarige Frikke ontdekt bij toeval een computerspel waarin enkele van zijn vrienden terechtgekomen zijn. Enkel Frikke kan hen er uit bevrijden. In een wedloop tegen de tijd gaat hij op zoek naar het kwade meesterbrein achter dit gemene spel en hoopt hij zo zijn vrienden te redden. Een steengoede en zeer toegankelijke jeugdfilm.Budascoop | Kapucijnenstraat 10, Kortrijk | € 9 | € 7,5 (-26j) | € 5,5 (-12j)Voor cinemaatjes geldt het sociaal tarief €2, €1 (-12). Meer info via [email protected]: +€5 | +€2 (-12)

Reserveren noodzakelijk voor ontbijt en verjaardagsfeestjes bij Budascoop.

ééNmALIgE ACTIVITEITEN/EVENTS

KINDERMUZE

FESTIVALKORTRIJK

© F

red

De

Broc

k

Page 5: Speelkompas voorjaar 2015

FEBRUARIwOENsDAG 4 FEBRUARI

Knotsgekke activiteiten[4-6 JAAR] – 14U TOT 16U30

De studenten van Vives hebben heel wat in petto voor jullie. Zij zorgen voor een namiddag kleuterplezier om nooit te vergeten!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (verrassing inbegrepen)

Inschrijven bij JC Tranzit

wOENsDAG 4 TEM 21 FEBRUARI

Tentoonstelling ‘Illustratoren op pootjes’[6-12 JAAR] – TIJDENS OPENINgSUREN bIb

Kom en geniet mee van deze fantastische tentoonstelling op maat van kinderen en laat je verdwalen in de wereld van kleine kunstwerkjes van grote kunstenaars. Wil je zelf liever de creatieve handen uit de mouwen steken en een plaatsje krijgen in de groeikamer? Reserveer dan je plekje in het Atelier op 19 februari via Uit in Kortrijk.Bibliotheek Kortrijk | Leiestraat 30, Kortrijk | gratis

woensdag 4 FeBRUaRI 15U

Zondag 8 FEBRUARI 10U (ontbijt om 9U) en 14U

cineMAATjes ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚

Storm [V.A. 4 JAAR]

De driejarige Storm verhuist met zijn mama, papa en kleine broertje van Denemarken naar Thailand. Thailand is hééél anders dan Dene-marken en het eten is iets dat Storm nog nooit eerder heeft gegeten. En dan moet hij nog naar de kleuterklas gaan. Grappige en aandoenlijke documentaire over een heel gewoon Deens jongetje dat zich snel aanpast aan nieuwe cul-turen. De documentaire wordt nog aangevuld met een korte animatiefilm.

De Nieuwe Wildernis [V.A. 8 JAAR]

Schitterende natuurdocumentaire gefilmd in een gigantisch natuurgebied De Oostvaarders-plassen in Nederland. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een unieke natuurfilm.

Budascoop | Kapucijnenstraat 10, Kortrijk | € 9 | € 7,5 (-26j) | € 5,5 (-12j) Voor cinemaatjes geldt het sociaal tarief €2, €1 (-12). Meer info via [email protected] ONTBIJT: +€5 | +€2 (-12)

Reserveren noodzakelijk voor ontbijt en verjaardagsfeestjes bij Budascoop.

ZATERDAG 7 FEBRUARI

Opendeurdag Conservatorium[V.A. 7 JAAR] – 10U TOT 12U

Kom langs en geniet van de doorlopende toon-momenten van ons aanbod. De instrumenten worden voorgesteld en natuurlijk mag je ze zelf eens uitproberen! Conservatorium | Conservatoriumplein 3, Kortrijk | Gratis

MAANDAG 16 FEBRUARI

Workshop kunst met lesgeefster Stéphanie[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken leuke afdrukken met een drukpersje. We gaan hetzelfde principe als linosnedes

toepassen, maar dan zonder gebruik van mesjes, zodat het kleutervriendelijk is. Na het maken van de drukvorm, rollen we deze in met lino-inkt en maken we afdrukjes op papier met behulp van een drukpersje.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen) Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop natuur: ‘een thuis voor de dieren’[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Tijdens de rondleiding komen jullie via allerlei activiteiten meer te weten over hoe de dieren ‘wonen’ op de kinderboerderij. Ook steken jullie zelf de handen uit de mouwen. We timmeren samen een nestkastje, een voederplankje en een insectenkast in elkaar die we een plekje geven op de boerderij! We maken iets dat je mee naar huis mag nemen.Kinderboerderij Van Clé | Moteweg 11, Marke | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

ééNmALIgE ACTIVITEITEN/EVENTS

© K

risto

f Ceu

lem

ans

Page 6: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 6

IJsschaatsen en Jungleland[4-12 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

We maken vandaag de ijspiste onveilig en we ravotten in het indoorspeelplein Jungleland.Finlandia | Driemastenstraat 39, Gullegem | € 8 (schaatsen, inkom en drankje inbegrepen, warme kledij en handschoenen meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

DINsDAG 17 FEBRUARI

Workshop koken: tarte tatin met lesgeefster Sharon[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We bakken vandaag de meest beroemde ap-peltaart. Ze wordt ondersteboven gebakken en dat maakt haar uniek.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Regionale steraanbieding: Explorado Family Adventure Science Park en Fort Napoleon[6-12 JAAR] – 9U TOT 17U30

In Explorado worden de kinderen omgeto-verd tot ware onderzoekers. In onze grote doe-tentoonstelling staan de vier elementen centraal. In de Earthquake kun je de naschok voelen van een enorme aardbeving, dus hou je maar stevig vast! Vlieg mee met de Apollo 3000 simulator, die jullie meeneemt voor een spannende reis naar het ISS en de ruimte! De tornado nadert, dus je zoekt samen met je vriendjes snel de veiligheid van de schuilkelder op. Voel de verwoestende kracht terwijl hij over jullie hoofd raast! Na het picknicken gaan we naar Fort Napoleon. De 6 tot 8 jarigen volgen de workshop “James & Co” met een schildershoed, verfkwast en palet in de hand. Met deze attributen zweven we door Ensors inspiratiebron. We genieten en observeren met de ogen van een kunstenaar : het landschap van de zee, de verscheidenheid aan kleuren. Maar het blijft niet bij kijken, de schildersezels staan al klaar. De 9 tot 12 jarigen treden in de voetsporen van Napoleon. We wapenen ons met allerlei attribu-ten voor een ontdekkingsreis in het fort. Aan de hand van spelletjes en verhalen ontdekken we

de geheimen van de dikke muren, de schietga-ten, de muurschilderingen...Bus vertrekt aan Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 24 (picknick, voldoende drankjes en regenkledij meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

wOENsDAG 18 FEBRUARI

Workshop theater door Theater Antigone[4-7 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Zit je met een theatermicrobe die je niet kwijt kan? Wil je graag proeven van wat acteren is? Doe dan mee aan

onze theaterworkshop! Fantaseren, verhalen vertellen, een publiek boeien, acteren,… Je kan het allemaal leren van een professionele acteur! Haal je sterallures uit de kast en kom af!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: originele fimo juweeltjes met lesgeefster Kelly[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken originele juweeltjes uit fimo klei. Zo maken we oorbellen, ringen, haarspelden, armbandjes,… Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Zwemmen [4-7 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

We ploeteren in het peuterbadje en glijden van de glijbaan.Mimosazwembad | Mimosalaan, Kortrijk | € 3 (zwemkledij, koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop theater door Theater Antigone[8-12 JAAR] – 13U TOT 16U

Zit je met een theatermicrobe die je niet kwijt kan? Wil je graag proeven van wat acteren is? Doe dan mee aan onze theaterworkshop! Fantaseren, verhalen vertellen, een publiek boeien, acteren,… Je kan het allemaal leren van een professionele acteur! Haal je sterallures uit de kast en kom af!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk |€ 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

UITsTap

UITsTap

UITsTap

Page 7: Speelkompas voorjaar 2015

DONDERDAG 19 FEBRUARI

Workshop crea: paaseitjes met foam clay en pailletjes door Tiny’s Hobby[4-7 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We versieren ons huis met paaseitjes. We gaan creatief te werk met foam clay, dit is klei die bestaat uit vele kleine bolletjes en pailletjes in hippe kleurtjes. Super leuk om mee te knutse-len!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk |€ 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop koken: tarte tatin met lesgeefster Sharon[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We bakken vandaag de meest beroemde appeltaart. Ze wordt ondersteboven gebakken en dat maakt haar uniek.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: carnaval[4-7 JAAR] – 14U TOT 17U

Met onze zelfgemaakte dieren-maskers en kroontjes vieren we carnaval.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: spaarpot met foam clay door Tiny’s Hobby[8-12 JAAR] – 14U TOT 17U

Centjes wegsteken in je spaarpot zal nog nooit zo leuk geweest zijn! We versieren jouw spaarpot met foam clay… dit is klei die bestaat uit vele kleine bolletjes. Super leuk om mee te knutselen!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop Atelier ‘Illustratoren op Pootjes’ (i.k.v. Spinrag)[8-12 JAAR] – 14U TOT 16U

Eerst wandelen we door de tentoonstelling, ontwikkeld door Rasa, waar je uniek werk van dertien top illustratoren ziet. Elke illustratie is een kunstwerkje, gemaakt met een bijzon-dere techniek. Kijk naar een papierknipsel, een pentekening, een krijtbeeld, een collage of een 3D assemblage. Geïnspireerd door de verschillende technieken maak je daarna zélf

een kunstwerk dat je ver-volgens mag toevoegen aan de groeikamer ! Ben jij de nieuwe Carl Cneut of Gerda Dendooven ? Laat dat maar eens zien...Bibliotheek Kortrijk | Leiestraat 30, Kortrijk | €3 + reservatiekost (beperkte plaatsen!)

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

DONDERDAG 19 EN VRIJDAG 20 FEBRUARI

JACOBSNEUS[V.A. 7 JAAR] – 14U EN 19U30

We kennen het allemaal: het onverwachte mo-ment waarop een geur je overvalt, verwart, blij of triest maakt. Je wil die geur vastgrij-pen, maar voor je weet waaraan hij je herinnert, is hij alweer vervlogen. Deze voorstelling van Studio Orka

en BRONKS speelt tijdens het Spinragfestival in Theater Antigone. “Spits theater dat je neusga-ten prikkelt.” *** Knack Theater Antigone | Overleiestraat 47, Kortrijk | € 8

VRIJDAG 20 FEBRUARI

Rondleiding en ponyrit[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Na een korte rond-leiding verzorgen we samen de pony’s en krijgen jullie de kans om een ritje op de pony te maken.Kinderboerderij Van

Clé | Moteweg 11, Marke | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: carnaval[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met onze zelfgemaakte dierenmaskers en kroontjes vieren we carnaval.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

UITsTap

© F

red

De

Broc

k

Page 8: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 8

Film: Verschrikkelijke ikke 2[4-12 JAAR] – 14U TOT 16U

Bereid je voor op nog veel meer ondeugende minions in Verschrikkelijke Ikke 2! Al je favoriete personages keren terug, zoals superschurk Gru, zijn lieve meiden Agnes, Edith en Margot, de ondeugende minions en vele verschrikkelijk grappige nieuwe personages! OC De Vonke | Lagaeplein 24, Heule | € 4 (popcorn en drankje inbegrepen)

Inschrijven bij oC de Vonke en JC Tranzit

wOENsDAG 25 FEBRUARI

Knotsgekke activiteiten[4-6 JAAR] – 14U TOT 16U30

De studenten van Vives hebben heel wat in petto voor jullie. Zij zorgen voor een namiddag kleuterplezier om nooit te vergeten!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (verrassing inbegrepen)

Inschrijven bij JC Tranzit

MAARTwOENsDAG 4 MAART – 15U -, ZONDAG 8 MAART -10U (ontbijt om 9U) en 14U - ,

cineMAATjes ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚ ❚

De nieuwe avonturen van Capelito [V.A. 4 JAAR]

Capelito is een koddige paddenstoel, met praatjes. Met een eenvoudige druk op zijn neus verandert Capelito zijn paddenstoelen-hoed telkens in een nuttig voorwerp. Handig wanneer de gezellige zwam zich weer eens in nesten werkt. In acht korte filmpjes reist hij met het vliegtuig naar Afrika, speelt hij in een hon-denpak geleidehond voor een blinde vriendin, zit hij een vervelende bromvlieg achterna of knutselt hij een draaimolen uit afvalmateriaal.

Minuscule[V.A. 7 JAAR]

Hoogst originele kindercinema over een lie-veheersbeestje dat gescheiden wordt van zijn familie en door toeval bij een kolonie zwarte mieren terecht komt. Die zijn net een doos sui-kerklontjes op het spoor gekomen en besluiten deze heerlijke buit mee te nemen naar hun heuvel. Dat is echter buiten de sluwe rode mie-ren gerekend… Het begin van een spannende, maar vooral ook hilarische strijd! Budascoop | Kapucijnenstraat 10, Kortrijk | € 9 | € 7,5 (-26j) | € 5,5 (-12j)Voor cinemaatjes geldt het sociaal tarief €2, €1 (-12). Meer info via [email protected]: +€5 | +€2 (-12) VIERUURTJE: +€3 | +€1,5 (-12)

Reserveren noodzakelijk voor ontbijt en verjaardagsfeestjes bij Budascoop.

ZONDAG 7 MAART

Hertehart door de Kolonie MT [V.A. 4 JAAR] - 18U

Kapitein Hert woont op het prachtige kasteel ‘t Hert in Hertefretten, een bosrijk privépa-radijs aan de rand van een meer. In dat kasteel zit ook stil-letjes te smachten: de werkloze gouvernante Hart, want de Kapitein is voorlopig kinderloos. Zo gulzig is ze naar zijn liefde en zo graag

zou ze met hem kleine, koddige hertehartjes maken,... Maar of dat lukt? Schouwburg | Schouwburgplein 14, Kortrijk | € 8

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

VRIJDAG 13 MAART

Mile(s)tones door Zonzo Compagnie [V.A. 6 JAAR]– 19U

Tijdens ‘Mile(s)tones’ nemen een slagwerker, pianist en trompettist je mee naar de fascine-rende wereld van de legendarische Ameri-kaanse jazzcomponist en -trompettist Miles Davis. Zijn avontuurlijke manier van musiceren is het vertrekpunt van een voorstelling met steeds wisselende ruimtes: het ene moment bevind je je in de bruisende creativiteit van een opnamestudio, het andere moment sta je mee op het podium en ben je één van de muzikan-ten, dan weer creëer je live muziek bij een film of sta je in het schildersatelier van de gevierde muzikant.Schouwburg | Schouwburgplein 14, Kortrijk | € 8

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

Page 9: Speelkompas voorjaar 2015

ZATERDAG 14 MAART

Theater ‘Ouverture de la planche’ door Kranenveld [V.A. 5 JAAR] – 16U30

Twee straffe madammen op de planken: Jenny Van renterghem en Veerle Derave, elk met hun eigen talent. Jenny speelt prachtige muziek op accordeon en Veerle maakt op die tonen een schilderij. Maar wat begint als een gewoon concert mondt al snel uit in een opeenstape-ling van grappige situaties. Muziek en beeld met een behoorlijke portie clownerie.Bibliotheek | Leiestraat 30, Kortrijk | € 4 (deze voorstelling kadert in de Jeugdboekenweek 2015 met als thema HUMOR)

Inschrijven bij Bibliotheek Kortrijk

Theater ‘Schieten met bananen’ door Picalili [2,5-5 JAAR] – 16U30

Schieten met bananen neemt je mee op een wilde kanotocht over de woeste rivier en laat je vrolijk zelfverzonnen indianenkreten slaan terwijl je als een volleerde ruiter over de prairie galop-peert,... Ontcijfer de rookpluimen, bemachtig je plekje rond de de totempaal en ga als een echte indiaan op pad!Bibliotheek | Leiestraat 30, Kortrijk | € 4

Inschrijven bij Bibliotheek Kortrijk

ZONDAG 29 MAART

In de maneschijn door TG WINTERBERG[V.A. 4 JAAR]– 15U

Helena is dromenmaak-ster. In haar atelier stelt ze, samen met haar hondje Pepe, dromen samen. Hun werkplaats staat vol ingrediënten: prinsen, heksen, raket-ten, vleugels en kaste-len. Via een buis glijden alle dromen naar de mensen beneden. Maar Helena zélf slaapt nooit.

Dus op een dag stopt ze met werken en gaat in een hoekje liggen slapen.Er ontstaat verwarring bij de mensen. Er wordt niet meer gedroomd. In het atelier heerst pa-niek. Niemand weet iets van verhoudingen of wie wélke droom moet krijgen. Pepe krijgt een lumineus idee! Als hij nou eens een jongetje

zoekt dat kan helpen? Kunnen de dromen dan misschien gered worden?Schouwburg | Schouwburgplein 14, Kortrijk | € 8

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

APRILwOENsDAG 1 APRIL

Buitenspeeldag[4-16 JAAR] – 13U TOT 17U

Geen excuses om binnen te blijven want zenders Nickelodeon,

Ketnet en VTM KZOOM gaan tussen 13u en 17u op zwart. Geen televisie die namiddag en dus een duidelijk signaal om buiten te spelen! Kom langs op de Warande voor een namiddag vol spetterend speelplezier met springkastelen, go-carts, circustechnieken, pretmobiel, sport en nog zoveel meer. Deelname is GRATIS. Meer info bij de warande

DINsDAG 7 APRIL

Workshop koken: bladerdeeg- gebakjes met lesgeefster Sharon[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met bladerdeeg en banketbakkersroom bakken we de lekkerste bladerdeeggebakjes.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: handtas uit duct tape door Creatape[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met duct tape in allerlei kleuren en te gekke prints maken we een originele handtas. Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

© A

n Va

n D

oore

n

© N

oa V

erho

fsta

d

Page 10: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 10

Kleutercluedo[4-6 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

Iemand heeft iets op de kinderboerderij ver-stopt. Jullie moeten via allerlei opdrachten te weten komen wie, wat en waar verstopt heeft. Een superleuk spel waarbij jullie de kinderboer-derij en zijn dieren beter leren kennen.Kinderboerderij Van Clé | Moteweg 11, Marke | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: GSM tasje[7-12 JAAR] – 14U TOT 17U

Met leuke geprinte stofjes, velcro en vilt maken we een leuk GSM tasje.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

wOENsDAG 8 APRIL

Workshop crea: playmaïskriebels[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met kleurrijke playmaïs, gemaakt van maïs, water en voedingskleurstoffen, maken we leuke en grappige figuurtjes.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: fimo sleutelhangers en -armbandjes met lesgeefster Kelly[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken originele sleutelhangers en arm-bandjes die jullie zelf mogen ontwerpen uit fimo klei.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: paasdecoraties[4-6 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

We knutselen leuke paasdecoraties om in de paasboom te hangen.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Bowling[7-12 JAAR] – 14U TOT 17U

Wie van jullie gooit de meeste strikes? Sunset Bowling | Brugsesteenweg 170, Kortrijk | € 7 (2 spelletjes en een drankje inbegrepen)

Inschrijven bij JC Tranzit

DONDERDAG 9 APRIL

Workshop crea: originele fimo juweeltjes met lesgeefster Kelly[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken originele juweeltjes uit fimo klei. Zo maken we haarspelden, oorbellen, ringen, armbandjes,…Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop koken: bladerdeeggebak-jes met lesgeefster Sharon[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met bladerdeeg en banketbakkersroom bakken we de lekkerste bladerdeeggebakjes.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: paaseierenraap[4-6 JAAR] – 14U TOT 17U

Eerst knutselen we een paasmandje die jullie mogen vullen met de gevonden paaseitjes tijdens de paaseierenraap.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

UITsTap

UITsTap

Page 11: Speelkompas voorjaar 2015

Workshop crea: een dier in je kast[7-12 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

Na een rondleiding werken de kinderen met producten afkomstig van de boerderij. Zo krijgen jullie de kans om te vil-ten, te werken met leer,... Het wordt een leuke en leerrijke dag!Kinderboerderij Van Clé | Moteweg 11, Marke | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

VRIJDAG 10 APRIL

Bezoek aan Boudewijn Seapark[4-12 JAAR] – 9U30 TOT 17U30

Beleef samen met ons een dolfijne dag! Ontdek de vele attracties en geniet van de zeeleeuwen-, de zeehonden- en de dolfijnenshow.Bus vertrekt aan Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 18 (picknick en regenkledij meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

MAANDAG 13 APRIL

Workshop crea: het krioelt hier van de kuikentjes[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Samen knutselen we vele kuikentjes uit vilt, papierpropjes, veertjes,… Het krioelt van de schattige en leuke kuikentjes.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: pennenzak uit duct tape door Creatape[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met duct tape in allerlei kleuren en te gekke prints maken we een originele pennenzak. Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: mini-vogelhuisjes[4-6 JAAR] – 14U TOT 17U

Deze mini- vogelhuisjes krijgen een leuk tintje en versieren we met kleurrijke piepschuim- en vilten figuurtjes.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen) Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: scoebidoepret[7-12 JAAR] – 14U TOT 17U

Met vele kleurrijke scoebidoes maken we leuke en grappige figuurtjes, diertjes, kettingen,…Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 3 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

DINsDAG 14 APRIL

Workshop koken: trio van chocolade-mousse met lesgeefster Sharon[4-6 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken chocolademousse van witte, melk- en fondantchocolade. Smullen maar!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Regionale steraanbieding: Bezoek aan Gallo Romeins Museum en bin-nenspeeltuin Activ in Tongeren [6-12 JAAR] – 7U40 TOT 18U40

Dompel je onder in de wereld van de eerste mensen. Ontdek dat het (over)leven sterk bepaald werd door de natuurlijke omgeving, het klimaat en het ritme van de seizoenen. Leer de materialen uit de prehistorie kennen. Daarna gaan we creatief aan de slag: jullie maken een persoonlijk werkstuk van natuurlijke materia-len. Na de middagpauze gaan we met z’n allen naar Activ! Daar spelen we een wedstrijdje bowling en kunnen jullie zich uitleven in de binnenspeeltuin.Bus vertrekt aan Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 24 (picknick en regenkledij meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

UITsTap

UITsTap

Page 12: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 12

wOENsDAG 15 APRIL

Workshop theater met Theater Antigone[4-7 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Zit je met een theatermicrobe die je niet kwijt kan? Wil je graag proeven van wat acteren is? Doe dan mee aan onze theaterworkshop! Fantaseren, verhalen vertellen, een publiek boeien, acteren,… Je kan het allemaal leren van een professionele acteur! Haal je sterallures uit de kast en kom af!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop crea: kumihimo armband en sleutelhanger door Tiny’s Hobby[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

Met een speciale kumihimo-schijf leer je dra-den verwerken tot een mooie armband en sleu-telhanger. Er zullen heel wat kleuren aanwezig zijn waaruit jij kan kiezen!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Woopahoo[4-7 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

We gaan spelen in het leukste, gekste, span-nendste en mooiste indoor pretpark in Kortrijk. Kom en ontdek de wereld van Woopahoo met vele toffe en spectaculaire attracties! Speelple-zier verzekerd! Woopahoo | Engelse Wandeling 2K-1K, Kortrijk | € 7 (drankje inbegrepen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop theater met Theater Antigone[8-12 JAAR] – 13U TOT 16U

Zit je met een theatermicrobe die je niet kwijt kan? Wil je graag proeven van wat acteren is? Doe dan mee aan onze theaterworkshop! Fantaseren, verhalen vertellen, een publiek boeien, acteren,… Je kan het allemaal leren van een professionele acteur! Haal je sterallures uit de kast en kom af!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

DONDERDAG 16 APRIL

Workshop crea: smiley Pixel XL op spaarpot door Tiny’s Hobby[4-7 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We gaan aan de slag met de nieuwe pixel XL blokjes en creëren een leuke smiley voor op onze houten spaarpotJeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 5 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop koken: trio van chocolade-mousse met lesgeefster Sharon[7-12 JAAR] – 9U30 TOT 12U

We maken chocolademousse van witte, melk- en fondantchocolade. Smullen maar!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Workshop natuur: dieren voederen & verzorgen[4-6 JAAR] – 13U30 TOT 16U30

De kinderen mogen vandaag de vele dieren op de kinderboerderij voederen en extra verwennen. Kinderboerderij Van Clé | Moteweg 11, Marke | € 4 (koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

UITsTap

Page 13: Speelkompas voorjaar 2015

Bezoek aan KV Kortrijk[7-12 JAAR] – 14U TOT 17U

We krijgen een rondleiding in het Guldenspo-renstadion. Kom alles te weten over het KVK stadion. Ook staat er een trainingssessie met een hulptrainer op het programma.Afspraak aan ingang KVK stadion | Meensesteenweg 111B, Kortrijk | € 4 (sportkledij, koek en drankje meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

VRIJDAG 17 APRIL

Bezoek aan Bellewaerde[4-12 JAAR] – 9U30 TOT 17U30

Stap binnen in Bellewaerde en de pret kan met-een beginnen. In KidsPark worden de grootste dromen van de allerkleinsten werkelijkheid. De durvers deinzen niet terug voor een span-nende duik op de splash van de Niagara en de allerdappersten trotseren de adembenemende coaster Huracan. Met tientallen attracties mid-den in het groen beleven jullie samen het ene avontuur na het andere!De bus vertrekt aan Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 20 (picknick en regenkledij meebrengen)

Inschrijven bij JC Tranzit

ZONDAG 19 APRIL

Crea: Natuurlijk Knutselen[6-12 JAAR] - 14U30 TOT 16U

Gezinsactiviteit voor kinderen en hun (groot)ouders uit de basisschool. We maken samen een wandeling door de Marionetten en zoeken materiaal uit de natuur om leuke dingen te knutselen ter plaatse.BC Hof te Coucx (achter AZ Groeninge) | met de auto enkel bereikbaar via Cannaertstraat, Kortrijk | Gratis

inschrijven via [email protected]

ZONDAG 26 APRIL

Peter en de Wolf door OXALYS & STEFAAN DEGAND[V.A. 6 JAAR]– 15U

Op een vroege ochtend opent Peter het hek en loopt de grote groene weide in ….Ook Oxalys opent steeds opnieuw het hek. Want niemand mag in zijn kindertijd dit fantas-tische muzieksprookje missen. Sergei Prokofiev schrijft het al in 1936, maar het heeft na bijna 80 jaar nog niets van zijn betovering verloren. ‘Peter & de Wolf’ blijft een feest voor het oor, en met acteur Stefaan Degand als verteller zullen

alle zintuigen genieten! Stefaan droomt er al jaren van om eend én vogel én kat én Peter én opa te zijn. Maar of hij ook geschikt is om een wolf te spelen ...? Stefan Perceval hertaalt ‘Peter en de Wolf’. Het mag dan wel een tijdloos verhaal zijn, deze versie mag je zeker niet missen!Schouwburg | Schouwburgplein 14, Kortrijk | € 8

Inschrijven bij Uit in Kortrijk

JUNI27 JUNI TEM 5 JULI

Duikvlucht[V.A. 8 JAAR]– 15U EN 18U

Vier wegen kruisen er elkaar. Vier mensen delen er lief en leed en geheimen oh zo zwaar... Wat als een geheim zo zwaar weegt dat je het alleen niet kunt dragen? Hoeveel weegt dat eigenlijk, een geheim? Kan je het per post versturen? En wil je zoiets wel in je brievenbus?Deze succesvoorstelling schittert op een locatie aan de leie!Leiemeers z/n te Kuurne | €9 (-26, lerarenkaart, +60) | € 11

Inschrijven via www.antigone.be

met Stefaan Degand en Oxalys

UITsTap

UITsTap

Page 14: Speelkompas voorjaar 2015

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 14

Streetart met Bullet

wOENsDAG 4 MAART TEM 6 MEI[6-12 JAAR] – 14U TOT 15U30

Onze lokale graffiti-king ‘Bullet’ neemt jullie mee op verken-ning in de wereld van streetart met o.a. tags, papertoys;... Schuilt er een artiest in jou? Schrijf je dan

als de bliksem in voor deze workshopreeks.Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 40 (8 lessen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Crea: maak een luchtballon met lesgeefster Stéphanie

wOENsDAG 4 TEM 25 MAART [4-8 JAAR] – 15U TOT 17U

We gaan aan de slag met papier-maché, verf, touw,… We vlechten ook een mandje voor onze luchtballon. Het resultaat? Jouw eigen lucht-ballon die je in je kamer kunt hangen!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 20 (verfschortje, koek en drankje meebrengen) Inschrijven bij JC Tranzit

Breakdance met Root Devision

DONDERDAG 5 MAART TEM 7 MEI[6-12 JAAR] – 18U30 TOT 19U30

Nog nooit gehoord van ‘Freeze’, Headspin’, ’Windmill‘ of ‘Swipe’? Dan komt daar nu veran-dering in! Krijg les van één van de beste crews uit de regio en verdiep je in hun ‘urban dance moves’Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 40 (8 lessen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Drum met Mathijs

ZATERDAG 7 MAART TEM 9 MEI[6-12 JAAR] – INDIVIDUELE LES VAN 30’

In deze worksho-preeks leer je de volledige basis van het drummen. Je leert simpele drumbeats en na een tijd kan je jouw favoriete liedjes meespelen. Dit is de ideale leerschool voor de

rock- en popartiest van morgen. Kom het zelf ontdekken!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 40 (8 lessen van 30’)

Inschrijven bij JC Tranzit

Hip hop met Aygül

ZATERDAG 7 MAART TEM 9 MEI[6-12 JAAR] – 14U TOT 15U

WANNA DANCE ? Iedereen die zich graag wil ontwik-kelen in de danswereld is welkom...Ben je een hip hop fan of wil je de coolste moves leren ? Denk niet na en schrijf je in!Jeugdcentrum Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | € 40 (8 lessen)

Inschrijven bij JC Tranzit

Algemeen beeldende vorming

sCHOOLJAAR 2014-2015[6-12 JAAR] – DIVERSE TIJDSTIPPEN

Schuilt er een groot tekentalent in jou? Academie Kortrijk gaat samen met jou op pad tussen verschillende tekenstijlen. Bomen, gezichten, figuren,… zal je moeiteloos uit je potlood kunnen halen.Academie Kortrijk | Houtmarkt 5, Kortrijk | € 66 (volledig schooljaar)

wORkShOP- REEkSEN

popUp

KLEUTER- & KINDERAANBOD / 14

Page 15: Speelkompas voorjaar 2015

ORGANISATOREN ORGANISATOREN ORGANISATOREN

Academie KortrijkAcademie Kortrijk organiseert cursussen algemeen beeldende vorming voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Voor tieners vanaf 12 jaar organiseert de Academie cursus-sen beeldende vorming, architecturale vorming, digitale vorming en striptekenen.

Meer info en inschrijvingen: Academie Kortrijk | Houtmarkt 5, Kortrijk | www.kortrijk.be/academie | [email protected] | 056 27 78 60

Vzw AjKo – Kortrijks JeugdwelzijnswerkVzw AjKo is het Kortrijks Jeugdwelzijnswerk met verschil-lende deelwerkingen verspreid over de binnenstad én met aandacht voor de deelgemeenten. We organiseren dagelijks activiteiten voor diverse groepen kinderen en jongeren tussen de 3 en de 25 jaar. De kinderen en jonge-ren bepalen zelf mee welke activiteiten er doorgaan. De verschillende deelwerkingen zijn Buurtsport Kortrijk (6-15 jaar), Pretmobiel (3-12 jaar), Jenga (vanaf 15 jaar), Meisjeswerking (vanaf 12 jaar), Jeugdwerk Bissegem (15 - 25 jaar) en Boothuis (15-25 jaar). Sinds kort kunnen de jongeren terecht in de open ont-moetingsruimte van vzw AjKo.

Meer info en inschrijvingen:Vzw AjKo – Kortrijks Jeugdwelzijnswerk | Grote Markt 54, Kortrijk | www.kortrijk.be/jeugd | 056 27 73 07

BibliotheekIn de Kortrijkse (buurt)bibliotheken vind je regelmatig leuke workshops en activiteiten. Kinderen en jongeren spelen met taal, schrijven gedichten, gamen, praten over genomineerde boeken of knutselen iets n.a.v. een voorgelezen verhaal.

Meer info en inschrijvingen: Bibliotheek | Leiestraat 30, Kortrijk | www.kortrijk.be/Bibliotheek | [email protected] | 056 27 75 00

Inschrijven ter plaatse aan de onthaalbalie van de Centrale Bibliotheek (Leiestraat 30, Kortrijk) of in de buurtbib waar de activiteit doorgaat.

Bolwerk vzwBolwerk is een creatief collectief met een speelse impact op het stedelijke weefsel. Creatie, ontmoeting en ver-wondering staan centraal. Bolwerk bouwt o.m. installaties voor circuscompagnieën, bedenkt straattheatervoorstel-lingen, organiseert culturele events en workshops.

Vzw Bolwerk | Veldstraat 158, Kortrijk | www.bolwerk.be | [email protected] | 0495 78 35 99

BUDA::labBUDA::lab is de plek om je creatieve geest de vrije loop te laten. Leer werken met een echte 3-D printer, maak alle mo-gelijke creaties in de kartonsnijmachine en nog zo veel meer. Kom langs en ontdek wat BUDA::lab voor jou kan betekenen.

Meer info:BUDA::lab | Dam 2A, Kortrijk | www.budalab.be  www.ingegno.be | [email protected] | 0476 53 40 68

Budascoop – kinderwerking cineMAATjesMaandelijks is er op één zondag én woensdag feest in de Budascoop! Tijdens cineMAATjes kan je genieten van een avontuurlijke film voor kleuters of tieners, filmfrutsels, een chocolimohoekje, een vieruurtje of een heerlijk ontbijt!

Meer info en inschrijvingen:(voor verjaardagsfeestje, ontbijt en vieruurtje)Budascoop | Kapucijnenstraat 10, Kortrijk | www.budakortrijk.be | [email protected] | 056 22 10 01

ConservatoriumConservatorium Kortrijk organiseert opleidingenPodiumkunsten. Dit staat voor MUZIEK-WOORD en DANS.Vanaf 6 jaar kan je instappen voor MUZIEK, vanaf 8 jaar voor MUZIEKINITIATIE en NOTENLEER. Daarna kan je een keuze maken in het leren bespelen van verschillende muziekinstrumenten. In de afdeling DANS kan men vanaf 5 jaar terecht in de KLEUTERDANS en zo verder de KLAS-SIEKE DANSOPLEIDING volgen.Ook vanaf 8 jaar is men welkom in de afdeling WOORDwaar men start met dictie tot VOORDRACHT en TONEEL.

Conservatorium | Conservatoriumplein 3, Kortrijk | www.kortrijk.be/conservatorium | [email protected] | 056 27 78 80

Page 16: Speelkompas voorjaar 2015

ORGANISATOREN ORGANISATOREN ORGANISATOREN* De GrabbelPASEen grabbelPAS is een vakantiepas waarmee je kan deelnemen aan speelpleinwerking Wasper en aan het grabbelpasaanbod in andere gemeen-ten. Een pasje kost 3 euro en is geldig tot en met kerstvakantie 2015. Om te kunnen deelnemen aan de eenmalige activiteiten en workshopsreeksen van JC Tranzit hoef je geen grabbelPAS te bezitten/aan te kopen.

Festival van Vlaanderen KortrijkWacht niet tot je veertigste om klassieke muziek te ontdekken! Festival van Vlaanderen Kortrijk is een festival dat over de vakjes van genres heen presenteert: Classic with a Twist. Hokjesmentaliteit is niet aan ons besteed. Verruim je grenzen en geniet van een mix van klassiek, hedendaags, wereldmuziek en geluidskunst.

Festival van Vlaanderen Kortrijk | Conservatoriumplein 1, kortrijk | www.festivalkortrijk.be | [email protected] | 056 22 64 50

JC Tranzit: éénmalige activiteiten, events en workshopreeksen

Jeugdcentrum Tranzit biedt een waaier aan verschillende jeugd-culturele activiteiten, events en workshopreeksenvoor kleuters, kinderen, tieners

en jongeren. Je kan tijdens de vakanties proeven van wat vrije tijd zoal te bieden heeft, zonder je te binden aan één soort activiteit. Crea-activiteiten, themadagen en daguit-stappen staan hier op het programma. Je kan in het voorjaar rekenen op coole en uitgebreide workshopreeksen, vooral bedoeld voor beginners.Leer gitaar, drum, je eigen sounds produceren, rappen, street- of breakdance, graffitti- art en nog zoveel meer.Lang leve jong creatief geweld!Meer info en Inschrijvingen: (vanaf 12 januari 2015)JC Tranzit | Magdalenastraat 48, Kortrijk | www.kortrijk.be/jeugd | www.tranzit.be | [email protected] | tel. 056 27 73 40 | www.kortrijk.be/inschrijvenJCTranzit

Annuleren

Als je ingeschreven bent, dan verwachten we dat je aan-wezig zal zijn. Kan je er toch niet bij zijn, verwittig dan minimum 7 dagen vooraf via email ([email protected]) Je hebt altijd een dokters-briefje nodig als je later annuleert. Bij niet tijdig verwitti-gen/geen doktersbriefje zullen de gereserveerde plaatsen aangerekend worden/ niet terug betaald worden.

Regionale steraanbiedingen

De Regionale Grabbelpas, het samenwerkingsverband tussen de jeugddiensten van Harelbeke, Waregem, Zwevegem en Kortrijk organiseren Regionale steraan-biedingen tijdens de vakantieperiodes. Dit zijn grotere daguitstappen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Kinderboerderij Van CléZelf je brood bakken, knutselen, dieren verzorgen, werken in de moestuin, een spannende zoektocht en nog zoveel meer. Kom gerust langs en ontdek onze fantastische kinderboerderij.

Meer info:Kinderboerderij Van Clé | Moteweg 11, Marke | www.vancle.be | [email protected] | 056 32 77 90

Kortrijk StudentenstadKortrijk maar een saaie boel voor studenten? Niks daarvan! Kortrijk Studentenstad zorgt voor bakken fijne sportieve en cul-turele activiteiten: de Grote Studentenquiz, de Midnight Swim, het Snow Event, duikinitiaties, een minivoetbaltor-nooi, …voor elk wat wils! Meer info en inschrijvingen:

Kortrijk Studentenstad | Doorniksesteenweg 145, Kortrijk |www.kortrijkstudentenstad.be | [email protected]

* De Warande: speelpleinwerking WasperOp het speeldomein De Warande staat er elke vakantie een grote groep enthousiaste vrijwilligers klaar om alle kinderen een spetterende vakan-tie te bezorgen. Je speelt de hele dag onder begeleiding en via aandachtbegeleiders bieden we ondersteuning op maat voor kinderen met een beperking. Elke voormiddag zijn er activiteiten binnen je leeftijdsgroep, in de namid-dag is er begeleid vrij spel. De vele spelimpulsen van onze monitoren, het avontuurlijk domein en onze uitgebreide materiaalwinkel zorgen voor de nodige inspiratie. Je kiest dus vooral zelf hoe je dag er zal uitzien!

Er is speelpleinwerking tijdens de krokusvakantie van maandag 16 februari tot en met vrijdag 20 februari en paasvakantie van dinsdag 7 april tot en met vrijdag 17 april

*Om deel te nemen aan speelpleinwerking Wasper heb je een dagticket en een grabbelPAS* nodig. Een ticket voor een halve dag kost € 2, een ticket voor een volledige dag kost € 4. Vanaf het derde kind kost een ticket voor een volledige dag € 3. Je koopt de dagtickets minimum per 5 (blijven onbeperkt geldig). Dit kan elke weekdag op het secretariaat van De Warande tussen 8u en 16u.

Meer info:De Warande | Heirweg 132, Kortrijk | www.kortrijk.be/wasper | [email protected] | 056 27 73 76

Page 17: Speelkompas voorjaar 2015

ORGANISATOREN ORGANISATOREN ORGANISATOREN

Kortrijk 1302Dit is de plaats bij uitstek voor groot en klein om de Guldensporenslag te herbeleven. Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrol-spelers van het conflict opnieuw tot leven komen en je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzen-grote maquette.

Meer info:Kortrijk 1302 | Begijnhofpark z/n | 056 27 78 50 | [email protected] | www.kortrijk1302.be

Texture: museum over Leie en vlasVlas zit in veel dingen die je dagelijks gebruikt, kom en ontdek het in de Wonderkamer! Als je de Leiekamer door-loopt, snap je waarom de vlasindustrie zo belangrijk is voor deze regio. De allermooiste stukken uit de textielcol-lectie verrassen je in de Schatkamer.

Meer info:TEXTURE | Noordstraat 28, Kortrijk | 056 27 74 70 | [email protected] | www.texturekortrijk.be

Muziekcentrum TrackDit is de ontmoetingsplaats voor iedereen die op een actieve of passieve manier met muziek begaan is. Je kan er terecht voor repetities tot opnames, lessenreeksen, workshops, coaching & advies, jamsessies en concertjes.

Meer info en inschrijvingen:Muziekcentrum Track | Conservatoriumplein 1, Kortrijk | www.muziekcentrumtrack.be | [email protected] | 056 27 79 00

NatuurpuntJe ooit afgevraagd wat voor diertjes in je vijver zwemmen? Wou je graag weten welke kruiden in je gazon je wel of niet op mag eten? Of misschien wil je die vogel leren kennen die jou elke morgen wekt? Als de natuur je boeit, kom dan eens naar één van onze activiteiten. Samen kunnen we de natuur mooier en beter te maken.

Meer info en inschrijvingen:Natuurpunt | Maandagveld 5, Kortrijk | [email protected] | 056 20 05 10

OntmoetingscentraIn de ontmoetingscentra en buurthuizen kan je naast het voordelig gebruik van de accommodatie ook genieten van eigen programmatie.

OC De Vonke | Lagaeplein 24, Heule | [email protected] | 056 24 06 20OC Marke | Hellestraat 6, Marke | [email protected] | 056 24 08 20OC De Troubadour | Vlaswaagplein 3, Bissegem | [email protected] | 056 37 13 19OC De Wervel | Processiestraat 6, Bellegem | [email protected] | 056 25 95 71OC Aalbeke | Aalbekeplaats z/n, Aalbeke | [email protected] | 056 40 18 92

PasserelleZin om jezelf uit te drukken in dans of om samen met anderen naar een voorstelling toe te werken? Van 6 tot 30 jaar kan je bij Passerelle terecht voor een eerste kennisma-king met hedendaagse dans of om je eigen dansparcours verder te onwikkelen. Hiervoor organiseert Passerelle op geregelde basis workshops, projecten, ateliers...

Meer info en inschrijvingen:Passerrelle | Kapucijnenstraat 10, Kortrijk | www.passerellevzw.be | [email protected] | 056 25 50 77

MUSeA & TeNTOONSTeLLiNGeN De musea Kortrijk bieden doorlopend toffe activiteiten aan voor kinderen en jongeren.

Je krijgt geen saaie bedoening maar wel een leuke museumbeleving! Met een speciaal parcours op maat van de kinderen!

Page 18: Speelkompas voorjaar 2015

ORGANISATOREN ORGANISATOREN ORGANISATOREN

QuindoQuindo staat voor straffe webradio voor en door jong Kor-trijk, met avontuurlijke muziek en originele programma’s over de eigen stad. De radio is het kloppende hart van een medialab waar jongeren kunnen experimenteren met alle vormen van media. Er wordt gewerkt in een professio-nele redactie en een state-of-the art-radiostudio. Jonge-ren kunnen zich bij Quindo het hele jaar door bijscholen dankzij coole workshops, infosessies en masterclasses onder leiding van (bekende) mensen uit het vak. Nadien kunnen ze bij Quindo aan de slag als radio-Dj, presenta-tor, technicus, producer, journalist, fotograaf, cameraman, webdesigner en zoveel meer.

Meer info en inschrijvingen:Quindo | Conservatoriumplein 1, Kortrijk | www.quindo.be | [email protected] | 056 27 79 03 | www.kortrijk.be/sport | 056 27 80 00

Inschrijven via www.kortrijk.be/webshop.

Schouwburg Kortrijk Schouwburg Kortrijk spreekt altijd tot de verbeelding van kinderen. De reusachtig grote en mooie zaal alleen al doet hun fantasie op hol slaan. Maar meer nog doen de vele familievoorstellingen doorheen het jaar de kinderen en jongeren dromen. Reeds meer dan tien jaar krijgen die eersten het bovendien in de krokusvakantie voor het zeg-gen. Tientallen voorstellingen en workshops, van muziek maken tot dansen, van luisteren tot kijken, … zorgen er-voor dat deze vakantie een onvergetelijke periode wordt!Meer info en inschrijvingen:

Schouwburg Kortrijk | Schouwburgplein 14, Kortrijk | www.schouwburgkortrijk.be | [email protected] | 056 23 98 50Spinrag | diverse locaties | www.spinrag.be

Theater AntigoneTheater Antigone is een professioneel theaterhuis in Kortrijk. Naast een gevarieerd aanbod aan voorstellingen organiseren wij ook theaterkampen voor jongeren. Je kan bij ons terecht om je eerste stappen in de theaterwereld te zetten. We improviseren, fantaseren, vertellen verhalen, dompelen ons onder in een personage, …

Meer info en inschrijvingen:Theater Antigone | Overleiestraat 47, Kortrijk | www.antigone.be | [email protected] | 056 24 08 87

Vzw SportplusHet hele jaar door organiseert vzw Sportplus superleuke sportactiviteiten op maat van alle kinderen en jongeren vanaf 6 maand tot 16 jaar: waterwennen, leren zwemmen, rolle bolle, alles met de bal, sportmix, dans, … We laten kinderen proeven van verschillende bewegingsvormen en bieden de mogelijkheid aan om recreatief te sporten. Sportplus vormt ook de ideale opstap naar de sportclub.Tijdens de vakantieperiodes kunnen kinderen vanaf 2de kleuter terecht in tal van vakantiekampen met zowel sport, spel en cultuur. Er is keuze tussen dagkampen met opvang voor- en na of halve dagkampen in voor- of namiddag.

Meer info:Vzw Sportplus | www.kortrijk.be/sport | [email protected] |

056 27 80 00

Page 19: Speelkompas voorjaar 2015

Wazzup geef je maandelijks een overzicht van wat er te beleven valt in de stad. Van optredens, workshops, tentoonstellingen fuiven en nog zoveel meer.Hou zeker de ledwalls en het youtubekanaal van stad kortrijk in de gaten.

Organiseer je zelf een activiteit voor jongeren? Let us know:

[email protected]