Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

16
DE OVERSTAP NAAR DE ARBEIDSMARKT : welke bagage heeft een pas afgestudeerde nodig? DISTRICTSMANAGER UWV WERKBEDRIJF OOST : 'arbeid is een schaars goed geworden' WERVINGSCAMPAGNES ONDER DE LOEP: creativiteit vereist voor binnenhalen goed personeel? UITZENDBUREAUS VOORZICHTIG OPTIMISTISCH: 'situatie is nu een stuk stabieler' WAT MAAKT EEN WERKGEVER AANTREKKELIJK? ONTWIKKELING, SFEER, uitstraling en salaris zijn belangrijke pijlers www.deOndernemer.nl 17 november 2009 de Ondernemer is een uitgave van HET INFORMATIEVE BUSINESSKOMPAS HET INFORMATIEVE BUSINESSKOMPAS HET INFORMATIEVE BUSINESSKOMPAS Zwolle Apeldoorn Zutphen/Lochem Deventer SPECIAL THEMA Arbeidsmarkt weer in de lift? Het werven van personeel in tijden van crisis Arbeidsmarkt weer in de lift? Het werven van personeel in tijden van crisis extra editie SPECIAL THEMA

description

Special Arbeidsmarkt de Ondernemer: Het werven van personeel in tijden van crisis

Transcript of Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

Page 1: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

DE OVERSTAP NAAR

DE ARBEIDSMARKT:welke bagage heeft een pas

afgestudeerde nodig?

DISTRICTSMANAGER UWV WERKBEDRIJF OOST:

'arbeid is een schaarsgoed geworden'

WERVINGSCAMPAGNES

ONDER DE LOEP:creativiteit vereistvoor binnenhalen goed personeel?

UITZENDBUREAUS

VOORZICHTIG OPTIMISTISCH:'situatie is nu een

stuk stabieler'

WAT MAAKT EEN

WERKGEVER AANTREKKELIJK?ONTWIKKELING, SFEER, uitstraling en salaris

zijn belangrijke pijlers

www.deOndernemer.nl

17 november 2009de Ondernemer

is een uitgave van

HET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPASHET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPASHET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPAS

Zwolle Apeldoorn Zutphen/Lochem DeventerZwolle Apeldoorn Zutphen/Lochem Deventer

SPECIAL THEMA

Arbeidsmarkt weer in de lift?Het werven van personeel in tijden van crisisArbeidsmarkt weer in de lift?Het werven van personeel in tijden van crisis

extra

editie

SPECIAL THEMA

Page 2: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

0022 «advertenties www.deOndernemer.nl

Postbus 60, 8000 AB ZwolleTel. (038) 455 72 00, www.wgs.nl Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Wil jij werken in de wereld van water en ben je op zoek naar een veelzijdige functie waarin jij je talentvolledig kunt benutten? Kom dan werken bij het Waterschap Groot Salland.

Ons werkMet ruim 400 medewerkers werkt het waterschap in West-Overijssel aan veilige dijken, schoon wateren ruimte voor water. De organisatie kent een grote diversiteit aan functies en specialismen.

ProjectenRuimte voor de Rivier is één van de toonaangevende projecten. Met het Rijk werken we samen om het rivierengebied nog beter te beschermen tegen overstromingen. Hierbij spelen, naast veiligheid,ook belangen van andere organisaties een rol.

Ben jij iemand die in de rol van technisch manager graag met andere rolhouders samenwerkt omde Ruimte voor de Rivier projecten succesvol te realiseren? Bekijk dan de interessante vacature van Senior Projectleider.

Wat wij jou biedenPersoonlijke aandacht en ontwikkeling voor medewerkers vertaalt het waterschap in uitstekendeprimaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor de sector Waterbeleid zijn wij op zoek naar een:

Functie-inhoudJe geeft als technisch manager richting en vorm aan de voorbereiding en uitvoering vanRuimte voor de Rivier projecten.

Functie-eisWij gaan ervan uit dat je beschikt over een HBO werk- en denkniveau en een brede kennisvan de vakgebieden weg- en waterbouw en projectmanagement. Daarnaast heb je kennisvan cultuurtechniek en relevante wet- en regelgeving.

SalarisindicatieWij bieden je een maximum salaris van € 4.452,- (schaal 11) bruto per maand.

InformatieKijk voor meer informatie op www.wgs.nl/vacature.

Zoek jij je uitdaging in het water?

Duik in het diepe en kom werken bij ons waterschap;

waterautoriteit en partner in samenwerking!

Heb jij

waterin zicht?

SE NIOR P R O JEC T L EIDE R3 7 U U R P E R W E E K , Z W O L L E

VM_

www.wgs.nl

Jouw perfecte stage of leerbaan regel je op Stagemarkt.nl. Met 400.000 stageplaatsen

(vmbo, bbl en bol) bij meer dan 190.000 erkende stagebedrijven,

dè online aanbieder van stages in het beroepsonderwijs.

Sutfene levert 24 uur per dag

zorg op maat aan ouderen in

de regio Zutphen.

Onze 1000 medewerkers en

500 vrijwilligers zijn

betrouwbaar, toegankelijk

en kristalhelder. Het zijn

voor ons voorwaarden voor

een hoogwaardige dienst-

verlening. Wij bieden hen

een veilig sociaal klimaat

met voldoende ruimte voor

persoonlijke ontwikkeling.

Wij stimuleren initiatiefen het dragen vanverantwoordelijkheid.

Wij bieden ouderen diversegecombineerde woon- enzorgmogelijkheden, uiteen-lopend van thuiszorg totopname in één van onzegespecialiseerde verpleeg-en verzorgingshuizen.

SutfenePostbus 2837200 AG Zutphenwww.sutfene.nl

02:00

Sutfene zoekt voor meerdere locaties en afdelingen nieuwemedewerkers.

Ben jij die flexibele, stressbestendige en zelfstandige team-speler die wij zoeken? Wij zoeken enthousiaste kandidatenvoor de functies:

Verzorgenden (IG)niveau 3en

Helpendenniveau 2(variërende contracturen)

Als verzorgende/helpende bied je zorg aan de cliënten die aanjou zijn toevertrouwd. Je legt en onderhoudt contacten met defamilie en relaties van cliënten. Je bevordert het woon- enleefklimaat en het welzijn van cliënten. Daarnaast verricht jeadministratieve taken met betrekking tot de directe enindirecte zorgverlening.

Kijk voor een volledige omschrijving van de functies op onzewebsite: www.sutfene.nl

Belangstelling?Je interesse maak je kenbaar door voor 4 december a.s. eensollicitatiebrief voorzien van motivatie en CV te sturen naarSutfene, afdeling PO&O, Postbus 283, 7200 AG Zutphen.Je kunt ook reageren via e-mail: [email protected]

Page 3: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

special thema» 0033www.deOndernemer.nl

Na maanden van negatieve econo-mische berichtgeving was er afge-

lopen zomer eindelijk positief nieuws.Het Centraal Plan Bureau (CPB)maakte in augustus bekend voor 2010anderhalf procent minder werkloos-heid te verwachten. In plaats van730.000 werklozen zou ons land vol-gend jaar 'slechts' 615.000 werklozentellen. En in navolging van het CPBstelde ook het UitvoeringsinstituutWerknemersverzekeringen (UWV) deprognoses bij.

Op het hoogtepunt in 2011 zal de werk-loosheid in Overijssel en het Geldersegedeelte van de Stedendriehoek volgenshet UWV 11,2 procent bedragen inplaats van een eerder voorspelde 13,1procent. Waarbij de kanttekening moetworden geplaatst dat de regio Twente hetzwaarder te verduren heeft dan onzeregio. Nog steeds een enorme hoeveel-heid natuurlijk, weet ook districtsma-nager Marcel Tijdhof van UWVWerkbedrijf Oost. Samen met bedrijfsle-ven en overheid wordt er daarom hardgewerkt de schade beperkt te houden.

Dat de te verwachten werkloosheid invergelijking met eerdere ramingen posi-tief uitvalt heeft volgens Tijdhof tweebelangrijke oorzaken. Enerzijds signaleertde districtsmanager dat veel studentenmomenteel voor een vervolgstudie kie-zen in plaats van zich te begeven op deonzekere arbeidsmarkt. Daarnaast spelenook de deeltijd WW en arbeidstijdver-korting een grote rol in de lagere werk-loosheidsprognose. Waarbij dat laatsteaansluit bij een nieuwe trend op dearbeidsmarkt die Tijdhof bespeurt. 'Derecente krapte op de arbeidsmarkt ligt bij

veel werkgevers nog vers in het geheu-gen. Dat arbeid een schaars goed is, heeftzich de afgelopen jaren duidelijk gemani-festeerd. Daarom zijn werkgevers terug-houdend met het ontslaan van werkne-mers en wachten ze, in het kader van eente verwachten terugkerende krapte, lievertot het tij weer keert.'

RReeccoorrddaaaannttaall oonnttssllaaggaaaannvvrraaggeennMaar alle positief bijgestelde prognosesten spijt heeft het UWV de afgelopenmaanden toch een recordaantal ontslag-aanvragen moeten verwerken. En ook inde nabije toekomst zal het druk blijvenbij de uitkeringsinstantie.Vandaar dat hetUWV meer dan ooit tevoren de samen-werking zoekt met zijn stakeholders.Bijvoorbeeld via het mobiliteitscentrum,dat bedrijven ondersteuning biedt op hetgebied van werktijdverkorting, scholingen detachering.Als succesvol voorbeeld noemt Tijdhofde samenwerking met Scania. Bij deZwolse vrachtwagenfabrikant is, na eenfors dalende productie, per 1 juni van ditjaar deeltijd WW en werktijdverkortingaangevraagd voor 1100 medewerkers.Viahet mobiliteitscentrum is een aantalmedewerkers gedetacheerd bij verwar-mingsketelfabrikant Nefit in Deventer enbij Defensie. Bovendien wordt het mobi-liteitscentrum zelf bemand door eenmedewerker van de P&O-afdeling vanScania, die door UWV Werkbedrijf zelftijdelijk is overgenomen. 'Op die manierzijn de lijnen kort, weten wij precies wat

er speelt bij Scania en komen we geza-menlijk tot de best mogelijke oplossing',aldus Tijdhof.

GGooeeddee vvoooorrbbeeeellddZelf geeft UWV Werkbedrijf natuurlijkook het goede voorbeeld in deze tijdenvan hogere werkloosheid. Zo hebben intotaal 33 medewerkers van diverse uit-zendbureaus in de regio een tijdelijk con-tract gekregen bij het UWV Werkbedrijf.Het mes snijdt hierbij aan de spreek-woordelijke twee kanten. Enerzijds weethet UWV Werkbedrijf zich in deze druk-ke tijden verzekerd van gekwalificeerdemensen die de arbeidsmarkt van haver totgort kennen, anderzijds blijven deze'arbeidsmarktprofessionals' behoudenvoor het vak. Want zodra de economieweer aantrekt kunnen de voormaligeintercedenten weer terecht bij hun oudewerkgevers.'Een prima voorbeeld waar samenwer-king tot toe kan leiden', aldus Tijdhof.'Ook deze mindere tijden bieden vol-doende mogelijkheden, ze moeten alleenwel gevonden en benut worden. En doorer gezamenlijk de schouders onder te zet-ten wordt de kans van slagen aanzienlijkgroter.'

WWeerrkkpplleeiinneennNaast de mobiliteitscentra heeft hetUWV Werkbedrijf nog een wapen in destrijd om de groeiende werkloosheid ingoede banen te leiden.Via de zogenaam-de Werkpleinen worden de individuele

werkzoekende en de werkgever aanelkaar gekoppeld. En ook hier is samen-werking het sleutelwoord. Gemeenten,opleidingsinstituten, uitzendbureaus, re-integratiebedrijven en het UWV Werk-bedrijf zelf bevolken het Werkplein omhet werknemers zo makkelijk mogelijk temaken een geschikte werkgever te vin-den en vice versa.

De eerste signalen uit de diverseWerkpleinen zijn positief. Toch hooptTijdhof nog meer werkgevers te betrek-ken. 'Zij kunnen ons aangeven waar ze nuen in de nabije toekomsten tekorten aangekwalificeerde medewerkers verwach-ten. Wezenlijke informatie voor ons omvoor een hoop werkzoekenden de afstandtot de arbeidsmarkt te verkleinen. Op diemanier kunnen we er met alle partijensamen zorg voor dragen dat die afstand in2010, wanneer we verwachten dat dearbeidsmarkt weer aan zal trekken, niet tegroot is.'Een derde tool om de werkgevers in dezetijden van nood beter bij te kunnen staanzijn de 'Branche Servicepunten'. 'Of hetnu om techniek gaat of om detailhandelof zorg, elke bedrijfstak heeft specifiekeproblemen die vragen om een specifiekeoplossing', legt Tijdhof uit. 'In de service-punten zorgen wij dat wij die specifiekekennis aanwezig hebben door medewer-kers afkomstig uit de desbetreffendebranches in te zetten. Op die manier den-ken wij werkgevers beter en sneller vandienst te kunnen zijn.'

GGrrooeeiieennddee jjeeuuggddwweerrkklloooosshheeiidd Een punt van zorg is de groeiende jeugd-werkloosheid. Een punt dat in Den Haaghoog op de politieke agenda staat en dusook kan rekenen op scherpe aandachtvan het UWV. Landelijk heeft UWVWerkbedrijf daarom 300 pas afgestudeer-den in dienst genomen, waarvan er 26 indienst zijn genomen vanaf 1 oktober j.l.in de regio Oost. Zij zullen binnen hetUWV een speciale opleiding volgen omzo het probleem van de jeugdwerkloos-heid beter het hoofd te kunnen bieden.'Dat we voor pas afgestudeerden hebbengekozen heeft te maken met het feit datzij de problemen die jongeren op dearbeidsmarkt ondervinden beter begrij-pen. Daarnaast verwachten wij dat zij instaat zijn hun generatiegenoten te latenfocussen op de lange termijn.Waarbij datlaatste eigenlijk niet alleen geldt voorjongeren, maar ook voor oudere werkne-mers.'

Tijdhof roept ook deze werknemers nietlanger voor baanzekerheid te gaan, maarvoor werkzekerheid. 'Teveel mensen blij-ven zitten waar ze zitten, zonder na tedenken over eventuele carrièremogelijk-heden. Hou de regie over je carrière ineigen handen en zorg dat je interessantbent en blijft voor werkgevers, wil ikiedere werknemer graag meegeven.Werkgevers zelf doen er verstandig aan teinvesteren in hun medewerkers. En daarkunnen wij ze dankzij ons uitgebreidenetwerk dan weer prima bij helpen.'

SAMENWERKING MOET CRISIS HET HOOFD BIEDEN

Positivisme ondanks record aantal ontslagen

«Districtsmanager Marcel Tijdhof van UWV Werkbedrijf Oost: 'Dat arbeid een schaars goed is, heeft zich de afgelopen jaren duidelijk gemanifesteerd. Daarom zijn werkgevers terughoudend met het ontslaanvan werknemers en wachten ze, in het kader van een te verwachten terugkerende krapte, liever tot het tij weer keert.'

Page 4: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

advertentie»0044 www.deOndernemer.nl

vanwerknaarwerk

Werkend Stedendriehoek

een samenwerkingsverband tussen werkgevers helpt mobiliteit op de arbeidsmarkt te bevorderen

denkt u ook:re-integratie, wij regelen het zelf!

wilt u ook:zelf een passende baan vinden voor medewerkers in spoor 2

zoekt u ook:contacten met HR-managers en HR-directeuren

heeft u ook:behoefte aan meer kennis op het gebied van HRM

kijk dan eens op:www.WerkendStedendriehoek.nl

Een initiatief van KvK Oost Nederland, VNO-NCW Stedendriehoek, BedrijvenKring Apeldoorn en Synensis

Page 5: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

Door goede arbeidsmarktcommuni-catie kun je je als bedrijf of orga-

nisatie positioneren als een aantrekke-lijke werkgever. Organisaties met eensterk imago zijn succesvoller in hunwerving. Sterke merken blijken tewerken. En creativiteit levert daar eenbelangrijke bijdrage aan, zo beseffenonderwijscentrum ROC DeltionCollege in Zwolle en Centraal BeheerAchmea in Apeldoorn.

AAcchhmmeeaa'Voor ons geldt dat verzekeren meer is

dan alleen een polis verkopen. Wij zienhet als de basis voor een langdurige rela-tie.Als jij die visie deelt en veel weet oververzekeringen, hypotheken en pensioe-nen, dan wacht je bij ons wellicht eenmooie carrière.' Dit staat op de websitewww.werkenbijachmea.nl. Geen drogeopsomming van functie-eisen en secun-daire arbeidsvoorwaarden, maar werven-de teksten die de bezoeker van de siteertoe moeten verleiden te solliciteren.Jaarlijks is Achmea op zoek naar 1.100nieuwe werknemers. Het bedrijf, metgrote vestigingen in Apeldoorn enZwolle, voert daarvoor doorlopend cam-pagne. Essentieel onderdeel hierin is dewebsite. 'Dat moet je zien als onze win-kel', legt Radboud van Hal, hoofd HR enRecruitment uit. 'Op de website vertel-len we wat het inhoudt om bij Achmea tewerken.'

Maandelijks trekt de site circa 30.000unieke bezoekers. Om dit grote aantalbezoekers te krijgen is het volgens VanHal belangrijk om te adverteren, maarvooral om te weten waar je adverteert. 'Jemoet weten waar je de juiste mensenkunt vinden die je voor je wilt winnen.'De helft van het personeel dat Achmeabinnenhaalt is hoger opgeleid, specialistenmet een bepaald profiel. Een advertentiein het NRC Handelsblad is handig omjuristen te bereiken, een advertentie opde site van het Financieel Dagblad voorfinanciële specialisten. Voor minder spe-cialistische functies wordt gebruikgemaakt van regionale dagbladen.Achmea maakt graag gebruik van inter-net als wervingsmiddel. 'Een banner isveel goedkoper dan een advertentie ineen dagblad. Daarnaast is de respons dui-delijk meetbaar, doordat je kunt zienhoeveel mensen op de banner klikken.Bij een advertentie in geprinte mediaweet je dat niet.'

IImmaaggooHoeveel geld er ook gespendeerd wordtaan advertenties, het imago van hetbedrijf is een nog belangrijker factor omde juiste mensen te vinden, denkt VanHal. 'We zijn vorig jaar uitgeroepen totde vierde beste werkgever van het land.Dat is veel belangrijker dan welke adver-tentie dan ook.'In de campagne worden mensen gewor-ven. Het werk en bedrijf worden uitda-gend gepresenteerd, maar anders dan dewaarheid, zegt Van Hal. 'Als je het werkmooier voorstelt dan het is, heb je daar

niets aan. Dan zijn de werknemers zoweer vertrokken.'De campagne wordt grotendeels in eigenhuis bedacht, alleen voor de vormgevingis een gespecialiseerd reclamebureauingeschakeld.

DDeellttiioonn CCoolllleeggeeDeltion College in Zwolle verzorgt voorbijna 16.000 jongeren en volwasseneneen opleiding in het middelbaar beroeps-onderwijs. Er werken ruim 1.200 mensenin onderwijsgevende en ondersteunendefuncties. Op dit moment is er slechts éénvacature bij de grootschalige instellingvoor middelbaar beroepsonderwijs, maardat kan snel veranderen.Tot nu toe heeftde Zwolse onderwijsinstelling in een luxe

positie verkeerd. Er kwamen zoveel opensollicitaties binnen dat er nauwelijks jachtgemaakt hoefde te worden op nieuw per-soneel. Maar tijden veranderen. Over eenaantal jaar dient devergrijzing zich aanen wil Deltion ookop de langere ter-mijn voorzien blij-ven van gemotiveerdpersoneel. Daarommoet het nu alnadenken over eengoede arbeidsmarktcommunicatie, verteltwoordvoerder Sietzke Vermeulen. Duswordt bekeken op welke manier Deltionmogelijke toekomstige werknemers wilbenaderen. Hiervoor is het college met

reclamebureau JOUW in gesprek over deuitingsvormen van vacatures en hoe devertaling van de arbeidsmarktstrategienaar een uitingsvorm moet worden

vormgegeven. Sinds dezomer hebben de tweepartijen ook een cam-pagne opgestart om stu-denten te werven. Opde website van Deltionis al een speciaal gedeel-te ingericht voor hetwerven van personeel.

Op www.deltion.nl/werken-bij wordenpotentiële werknemers welkom gehetenin de "Deltionwereld", een "ontmoe-tingsplek voor mensen, bedrijven eninstellingen". 'In een uitdagende leer- en

werkomgeving verbinden we studentenen leraren. Met elkaar, met onze organi-satie,met de samenleving en met de prak-tijk.'

MMiissssiieeHoe Deltion zich op de arbeidsmarktpresenteert, is nog niet bekend. 'Daarvoorzitten we nog in een te prille fase', verteltVermeulen. Belangrijk is dat de missievan Deltion terugkomt: het leveren vantoegevoegde waarde aan de samenlevingdoor studenten zich vanuit de best moge-lijke leeromgeving te laten ontwikkelentot weerbare, ondernemers en werkne-mers in het bezit van een diploma en metde juiste competenties. Daarnaast is ookgekeken hoe het personeel over het'merk' Deltion denkt.Daarvoor zijn brainstormsessies gehou-den onder de werknemers over hoe zijvinden dat Deltion zichzelf profileert enhoe het volgens hen beter kan. Hieruitkwam naar voren dat zij vooral gepassio-neerde nieuwe collega's willen die dedynamiek van het onderwijs willen erva-ren en het beste uit zichzelf willen halen.'Alleen als je het beste uit jezelf wilthalen, kun je dat ook overbrengen op stu-denten', legt Vermeulen uit. Als preciesbekend is wat de boodschap moet zijn,kan er worden nagedacht over de vorm.Bij de wervingscampagne voor studentenis het motto "Kies voor jezelf. Kies voorDeltion". 'Je kunt je voorstellen dat ditook terugkomt bij het werven van perso-neel, maar dat zullen we nog bekijken.Binnenkort zal iedereen zien hoe de wer-ving eruitziet', zegt Vermeulen.

special thema» 0055www.deOndernemer.nl

Wat doe je als je weet dat Nederland vergrijst? Als

grote groepen mensen meer zorg nodig hebben? Als het

aantal chronisch zieken ook nog eens stijgt? Dan streef

je naar goede en toegankelijke zorg. Dan introduceer je

wachtlijst bemiddeling. Of je komt met SIMpill, een

innovatief herinneringssysteem dat de patiënt een SMS

stuurt als het medicijndoosje niet op tijd wordt

geopend. Dat bedoelen we bij Achmea met ‘ontzorgen’.

Het vereist medewerkers die verder kijken dan hun

eigen bureau. Denkers en doeners die geloven dat het

altijd beter kan.

Business controller

Voor Finance & Control zoeken we een profes sional die

meedenkt over onze business. Een kei in budgetten,

ramingen en meerjarenplannen. Een bekwaam adviseur

van onze directie.

Zorginkoper

Voor 1e lijns zorgaanbieders (huisartsenzorg/farmacie)

zijn wij op zoek naar een academicus. Het nieuwe eerste

aanspreekpunt voor ziekenhuizen en GGZ-instellingen

waarmee we inkooprelaties onderhouden.

Meer weten? Op www.werkenbijachmeazorg.nl vind je

het actuele aanbod van vacatures, inclusief uitgebreide,

inhoudelijke informatie en een sollicitatiemogelijkheid.

AV ÉR O A C HM E A

C EN T R A A L B E H E E R A C H M E A

F B T O

G R O E N E L A N D A C H M E A

I N T ER P O L I S

Z ILV ER EN K RU I S A C H M E A

Ontzorgen is een werkwoord

De beste banen op www.werkenbijachmeazorg.nl

Wat doe je? als je weet dat er een verband is tussen levensstandaard en gezondheid

STERK MERK EN CREATIVITEIT ESSENTIEEL VOOR WERVEN PERSONEEL

Campagne voeren voor goed personeel

«Jaarlijks is Achmea op zoek naar 1.100 nieuwe

werknemers. Hier een voorbeeld van een

wervingscampagne.

«In het Deltion College wordt ergewerkt in een energieke omgeving.Dit komt ook terug in de wervingscam-pagne van de instelling.

'De missie van de instelling komt terug

in de campagne'

Page 6: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

0066 «advertenties www.deOndernemer.nl

TAKE NEWROADZ M/V!

Vacatures in de automotive, truck & transport brancheVerkoopadviseur DAF (Proactieve koopman)

Commercieel Directeur (Internationale handelsman)

Verkoopadviseur FIAT (Doortastend en betrouwbaar)

Hoofd P&O (Hands-on met visie)

Vertegenwoordiger (Zuid-Nederland en België)

After Sales Manager (Technisch commerciële truckman)

WWW.NEWROADZ.NL

Flexokings BV is een jonge en dynamische rotatiedrukker op het gebied van labels en

flexibele verpakkingen. Wij produceren al onze producten van rol naar eindproduct in

1 machine doorgang. Dit alles is mogelijk in 8 kleuren UV-Flexo in combinatie met zeef-

en foliedruk. Door sterke groei zijn wij per direct opzoek naar een

Als drukker bij Flexokings ben je samen met een hulpdrukker verantwoordelijk voor het

gehele productieproces. Je draagt zorg voor het drukken en afwerken van het product.

Geeft leiding aan een hulpdrukker. Zorgt ervoor dat de productie schoon en geordend

is. Je hebt een groot verantwoordelijksheidsgevoel en alleen het beste is goed genoeg!

Verdere informatie over Flexokings is terug te vinden op www.flexokings.nl.

Je sollicitatie met CV kun je vóór 30 november 2009 richten aan Flexokings BV,

Postbus 316, 7600 AH te Almelo ter attentie van Maarten van Dijk

of mailen aan [email protected]

Telefoon 0546 - 45 49 93.

Flexokings Suppl ier of a products

“SecondSkin”

E r v a r e n F l e x o d r u k k e r

www.traverswelzijn.nl

Wil jij in Zwolle meewerken aan de ontwikkeling van leefbare, veilige, zorgzame en actieve wijken en heb je ideeën over hoe we dat gaan bereiken, dan ben jij misschien degene die we zoeken. Kijk voor meer informatie op onze website.

opbouwwerkerm/v 18 uur

Je legt verbindingen tussen de bewoners(groepen) onderling en met professionals en werkt aan het

versterken van sociale samenhang en leefbare wijken. Je treedt op als sparringpartner. In deze

uitdagende functie zet je een duidelijke visie neer over de rol van het opbouwwerk.

beheerderdoe hetzelfgarage

m/v 19 uurDe Doe het Zelfgarage biedt mogelijkheden om in een

veilige omgeving op een milieuvriendelijke wijze te sleu-telen aan auto’s of motoren. Jij bent verantwoordelijk

voor het beheer en de exploitatie van deze garage en het juiste gebruik van gereedschappen en apparatuur.

coördinator wijkboerderij

m/v 32-36 uurJij bent het gezicht van de wijkboerderij, de groene

plek in de wijk waar stad en land elkaar vinden. Jij bent verantwoordelijk voor alle boerderijwerk-zaamheden en de natuur-educatieve activiteiten.

Je hebt veelvuldig contacten met bezoekers.

Page 7: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

Al zeven jaar is Working Spirit dé specia-list van Oost-Nederland op het gebied

van arbeidsbemiddeling. Met kennis van deregio, de markt, de opdrachtgever én de pro-fessional wordt bij elke opdracht gestreefdnaar het belangrijkste doel: de perfecte matchtussen professional en werkgever.

Dat de aanpak van Working Spirit om dit doelte behalen succesvol is blijkt wel uit de impo-sante groeicijfers die het bedrijf de afgelopenjaren heeft weten te realiseren. Na een voor-zichtige start groeide het bedrijf in 2006, 2007en 2008 met een paar honderd procent. 2009was een jaar van stabilisatie. 2010 zal weder-om een jaar van expansie zijn. Om hiervoorklaar te zijn, is 1 juli jl. een nieuw pand aan deKapjeswelle te Deventer betrokken.

Vier uurs-service'We kunnen gerust stellen dat onze opdracht-gevers ons goed weten te vinden", aldusdirecteur Richard Oosterhuis van WorkingSpirit. "Persoonlijk schrijf ik dat vooral toe aanonze eerlijke en directe manier van werken.Wanneer een klant bij ons een vacature neer-legt dan moet hij direct weten waar hij aan toeis. Onze vier uurs-service is daar een goedvoorbeeld van. Binnen vier uur heeft een klantvan ons gegarandeerd antwoord op zijnvraag."Een andere reden voor het succes is volgensOosterhuis het feit dat Working Spirit breedgeoriënteerd is. Behalve op het gebied vanICT, de grootste markt voor Working Spirit, ishet bedrijf ook werkzaam in de branche

Banking & Insurance. 'Bovendien kunnenopdrachtgevers bij ons terecht voor deWerving & Selectie van al hun vacante func-ties, van MBO- tot en met WO-niveau. Weleveren dus 'one stop shopping', handig alseen bedrijf op zoek is naar bijvoorbeeld eenprogrammeur én een pensioenspecialist.Daarbij hebben wij de beschikking over eendatabase met meer dan vijfduizend potentiëleprofessionals.'

Gerenommeerde bedrijvenOp de indrukwekkende referentielijst staanregionale ondernemingen, zoals SallandVerzekeringen, Witteveen & Bos en Stegemanalsook landelijke spelers, zoals Menzis, deBelastingdienst en OHRA. Behalve een ruimekeuze uit potentiële professionals, biedtWorking Spirit diverse vormen van een dienst-verband aan. Voor bedrijven die plotselingvrijgekomen vacatures moeten opvullen is erde 'Detachering Constructie'. De professionalkomt in dienst bij Working Spirit en wordtafhankelijk van de wens van de opdrachtgevervoor een bepaalde periode en bepaald aantaluren per week geplaatst. Bijzonder hieraan isdat twintig procent van het bruto jaarsalariswordt gereserveerd voor scholing en opleidingvoor de gedetacheerde. 'Op die manier zijnzowel wij als de opdrachtgever verzekerd vanambitieuze professionals en kan de werkne-mer zich blijven ontwikkelen.'

DetavastVoor bedrijven die groei verwachten, bezigzijn met een reorganisatie of gewoon één

maand proeftijd te kort vinden om iemand tebeoordelen biedt Working Spirit een verleng-de proefperiode aan. Deze zogeheten'Detavast Constructie' is voor die bedrijven deideale oplossing. De professional is in dienstvan Working Spirit en wordt voor een voorafafgesproken periode gedetacheerd met deintentie om in vaste dienst te treden van deopdrachtgever. De derde optie tot slot is direct

een vast dienstverband middels Werving &Selectie.

'Welke constructie voor u ook de meest gun-stige is, u kunt ervan uitgaan dat wij u, maarook onze professionals, benaderen volgensons 'OEPS' principe", aldus Oosterhuis.'Open, Eerlijk, Positief en vooral met de juisteSpirit!'

infotorial» 0077www.deOndernemer.nl

Working Spirit: Dé specialist voor professionals in Oost-Nederland

«Richard Oosterhuis: 'Binnen vier uur heeft een klant van ons gegarandeerd antwoord op zijn vraag.'

Dé specialist voor professionals in ict

Working Spirit ICT B.V.

PostadresPostbus 20757420 AB Deventer

BezoekadresKapjeswelle 37411 SJ Deventer

Tel (0570) 51 38 38Fax (0570) 51 33 39

[email protected]

Naast JAVA Developers zijn wij ook op zoek naar:

PHP Programmeur

Functie-eisen:• Een PHP Programmeur met minimaal drie jaar

werkervaring voor onze opdrachtgever in Deventer.Waarbij CMS en Novell kennis een pré is.

Database Beheerder

Functie-eisen:• Een Database Beheerder met Powercenter

ervaring voor onze opdrachtgever in de omgeving Amersfoort.

Voor meer informatie over de vacatures verwijzen wij u graag door naar onze website www.workingspirit.nl of u kunt telefonisch contact opnemen met Rachel Rothengatter op (0570) 51 38 38.

Dé specialist voor professionals in ict

Zoek jij die afwisselende baan als JAVA Developer met de mogelijkheid om je (verder) te ontwikkelen als professional? Working Spirit ICT B.V. zoekt zowel voor haar eigen organisatie (detachering) als voor een opdrachtgevers in Twente:

Junior & Medior JAVA Developers

Functie-eisen:• Minimaal HBO werk- en denkniveau;• Werkervaring: voor de junior functie vragen wij tot

1 jaar werkervaring, voor de medior functie vragen wij 1 tot 3 jaar werkervaring;

• Kennis van en ervaring met Soap is een pré;• Bij voorkeur kennis van Oracle database, Sun

Solaris/Unix.

Voor meer informatie over de vacatures verwijzen wij u graag door naar onze website www.workingspirit.nl of u kunt telefonisch contact opnemen met Rutger Janssen op (0570) 51 38 38.

Working Spirit ICT B.V.

PostadresPostbus 20757420 AB Deventer

BezoekadresKapjeswelle 37411 SJ Deventer

Tel (0570) 51 38 38Fax (0570) 51 33 39

[email protected]

Page 8: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

Felua-groep was voorheen een traditionelesociale werkvoorziening. Die tijd is voorbij.'We spreken nu van een arbeidontwikkelings-bedrijf, waar medewerkers soms tijdelijk aande slag gaan als springplank naar regulierwerk', zegt Arjan Prent, manager re-integra-tieactiviteiten bij Felua-groep.

Uitgaan van mogelijkhedenConsulenten van Felua-groep zoeken samenmet werkgevers naar een maatoplossing voorhun personeelsvraagstukken. "Hoe kunnenwe medewerkers van Felua-groep zo goedmogelijk inzetten voor úw werk?" 'Alsopdrachtgevers inspelen op de mogelijkheden

van onze mensen, krijgen ze gedreven mede-werkers', zegt Prent. 'Voor samenwerking metopdrachtgevers kennen we drie constructies:individuele detachering, detachering van eengroep medewerkers en begeleid werken. Datis de situatie waarbij de medewerker bij hetbedrijf in dienst treedt. Een loonkostensubsidiekan werkgevers daarbij stimuleren. Van elkemedewerker brengen we goed in beeld watzijn of haar mogelijkheden zijn. We zorgenervoor dat ze zich kunnen ontwikkelen en trai-nen ze om zo zelfstandig mogelijk te kunnenfunctioneren. Daarbij hebben we ook eennauwe aansluiting met het reguliere bedrijfsle-ven. De werkzaamheden die medewerkershier verrichten, verschillen niet of nauwelijksmeer van het reguliere bedrijfsleven. Deafstand die medewerkers moeten overbrug-gen tot een reguliere functie wordt hierdoorsteeds kleiner.'

Heel gemotiveerdOp dit moment werken er meer dan 500medewerkers bij reguliere werkgevers, somsmet ondersteuning van een jobcoach. En hetworden er steeds meer. 'Werkgevers ziensteeds vaker de voordelen van onze mede-werkers. We hebben pas de honderdstemedewerker in begeleid werken bij eenopdrachtgever geplaatst. Veel werkgeversdenken dat ze met het in dienst nemen vaneen Felua-groep medewerker risico lopen.Maar dat is niet het geval, het is meestalkoudwatervrees. Als werkgevers eenmaalvoor ons kiezen, zijn ze erg enthousiast. Onze

medewerkers willen graag aan het werk enzijn heel gemotiveerd. Ze voelen de kans ommee te doen aan de maatschappij als eenerkenning en grijpen die met beide handenaan."

Voldoen aan de eisenSchildersbedrijf, kapperszaak, schoonmaakbe-drijf, montagebedrijf, grafisch bedrijf, school,verzorgingshuis, vervoersbedrijf, bij eenmans-zaak of multinational: Felua-groep medewer-kers kunnen in veel bedrijven aan de slag. 'Wijhebben op dit moment bijvoorbeeld ook men-sen aan het werk bij een callcenter waar zevoor onze opdrachtgever collectanten voorverschillende fondsen werven. Mensen meteen fysieke beperking, die dit werk perfectaankunnen. We kunnen soms ook hoogwaar-dig technisch personeel inzetten. Mensen diein staat zijn werkprocessen efficiënter te latenverlopen. De tijd dat men Felua-groep alleen

maar kende van de groenmedewerkers isvoorbij. Steeds vaker horen we van werkge-vers dan onze medewerkers niet onderdoenvoor het eigen personeel. We zorgen ervoordat ze voldoen aan de eisen die werkgeversstellen. Met onze medewerkers bieden weopdrachtgevers flexibiliteit. Daarmee kunnenondernemers direct inspringen op de vraag uitde markt.'

Wilt u weten hoe uw bedrijf kan profiterenvan de mogelijkheden van medewerkersvan Felua-groep? Bel of mail Felua-groep.

infotorial»0088 www.deOndernemer.nl

Felua-groep en Interstap sterk in arbeidsontwikkeling en re-integratie

Ieder mens heeft wel een bijzondere kwali-teit', zegt Henri Sanders, directeur van

Interstap. 'Het is de kunst om die te vinden.Die kunst verstaan wij. Met ons werk voegenwe iets toe aan mensen. Daarmee kunnen zeverder, weer aan het werk.'

Bij Interstap werken 14 consulenten, ieder zelfook met hun eigen kwaliteit. Stuk voor stukmedewerkers met spirit, ze doen graag eenstapje extra. Interstap is een zelfstandig re-integratiebedrijf met nauwe banden metFelua-groep.

Aan het werkInterstap begeleidt mensen op verschillendeniveaus bij re-integratietrajecten, de meestenhebben lbo- of mbo-niveau. 'We hebben allekennis in huis om mensen met een afstand totde arbeidsmarkt aan het werk te helpen', zegtSanders. 'Zo helpen we mensen bij de uitvoe-ring van hun IRO, hun individuele re-integra-tieovereenkomst. Gemiddeld begeleiden we80 procent van hen weer naar een baan. Ookzieke medewerkers van het UWV begeleidenwe naar werk. En met het project Klussenbusdat we samen met de gemeente Apeldoornuitvoeren, helpen we jongeren aan werk. Welaten ze ontdekken wat ze leuk vinden, waarze goed in zijn. Pas nog hebben we - samenmet de gemeente Apeldoorn en thuiszorgor-ganisatie Vérian - twintig mensen vanuit een

uitkeringsituatie aan werk geholpen als basis-hulp huishoudelijke verzorging bij Vérian. Wekunnen snel schakelen, dat is een van onzepluspunten. Binnen 24 uur kunnen wij bijmensen de intake afnemen of hen plaatsen opeen leerwerkplek. Het maakt niet uit waar demensen vandaan komen. We doen er alles aanom ze weer aan het werk te krijgen. Wij zor-gen dat ze weer kunnen werken op een voorhun geschikte werkplek.'

Focussen op sterke kantenEen re-integratietraject bij Interstap begintvaak met het in beeld brengen van de cliënt inhet training- en diagnosecentrum. Dat leverteen beeld van sterke en minder sterke kantenvan de cliënt op. 'In het vervolgtraject focus-sen we vooral op de sterke kanten. Door zichdaarvan bewust te worden, bouwen mensenzelfvertrouwen op. Wij helpen ook bij het her-plaatsen van mensen als bedrijven door eenreorganisatie medewerkers moeten ontslaan.Via een outplacementtraject proberen we hendan bij een andere werkgever in ander werk teplaatsen. Daarin zijn we zeer succesvol! Onzeconsulenten kunnen goed analyseren wat hetprobleem is, dat zit vaak ergens anders dan jein eerste instantie denkt.

Mensen naar werk begeleiden en bedrijven helpen bij hun personeelsvraagstukken. Daarzijn Felua-groep en Interstap goed in. Felua-groep ontwikkelt haar medewerkers en

begeleidt hen vervolgens naar reguliere werkgevers. Interstap verzorgt professioneel het re-integratietraject van cliënten met verschillende achtergronden en ondersteunt bedrijven bijoutplacementtrajecten.

HENRI SANDERS

Weer klaar voor de arbeidsmarkt

«Henri Sanders: 'We doen er alles aan om men-sen weer aan het werk te krijgen'(foto: Felua-groep)

«Arjan Prent: 'Onze medewerkers willen graagaan het werk en zijn heel gemotiveerd' (foto: Felua-groep)

FELUA-GROEP

EGERLAAN 15POSTBUS 6257300 AP APELDOORN

TEL. (055) 549 25 [email protected]

WWW.FELUA-GROEP.NL

«Medewerkers van Felua-groep helpen u graagom uw arbeidsvraagstukken op te lossen(foto: Felua-groep)

Page 9: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

LLeerreenn lluuiisstteerreenn nnaaaarr ddee kkllaannttSaxion Hogescholen heeft geen speciaalprogramma om studenten voor te berei-den op de arbeidsmarkt.'Het zit verwevenin onze hele opleiding', vertelt KlaasHoogenkamp, stagecoördinator bij deAcademie Bestuur & Recht van Saxion.'Tijdens de opleiding leren studentenallerlei extra vaardigheden, van het heb-ben van een goede beroepshouding totsolliciteren.'

Saxion besteedt ook aandacht aan studie-loopbaanbegeleiding. Een mentor praatregelmatig met studenten over de voort-gang van de opleiding en over hoe hetmet de student zelf gaat. Hoe zijn deresultaten? Heb je nog affiniteit met destudie? Is het niet te moeilijk? 'Jongerenmoeten al heel jong keuzes maken', zegtHoogenkamp. 'Dan kan later blijken datde keuze toch niet goed was.'

Ook een onderdeel als presenteren zit inhet studieprogramma.Voor elk van de vijfberoepsvelden binnen de Academie is ereen commissie die erop let dat de studie-stof aansluit bij de praktijk van hetbedrijfsleven. 'Daaraan draagt ook eenproject bij als het ondersteunen van star-tende ondernemers. Studenten werkendan een praktijkcasus uit voor een star-tende ondernemer. Ze leren zo goed teluisteren naar wat de klant wil. Over deuitwerking krijgen ze een beoordelingvan hun docent en van de Kamer vanKoophandel als vertegenwoordiger vanhet werkveld.'

JJeezzeellff pprreesseenntteerreennThijs Geerdink volgde bij de Academiede opleiding Management, Economie &Recht (MER). Tijdens zijn studie kreeghij veel vakken waar hij nu in zijn werkals advocaat veel aan heeft. Juridisch argu-menteren bijvoorbeeld, en communice-ren. 'Ik had ook profijt van de sollicitatie-training', vertelt hij. 'Daarbij leerde ik hoeje een correcte sollicitatiebrief schrijft endankzij mijn sollicitatiebrief vond ik eenstageadres bij een notariskantoor. Alsadvocaat ben ik nu voortdurend bezigmet argumenteren en onderbouwenwaarom ik vind dat mijn cliënt gelijkheeft. Daarvoor moet ik natuurlijk overjuridische kennis beschikken. Maar ikmoet mezelf ook goed kunnen presente-ren. Dat heb ik tijdens mijn studiegeleerd, net als logisch redeneren, duide-lijk formuleren en hoofd- en bijzakenscheiden.'

Na de opleiding MER deed Thijs nog deuniversitaire studie rechten. 'Bij die over-stap kreeg ik veel begeleiding van Saxion.

Docenten hebben de juiste contacten bijde universiteit en ik kon met hen pratenover wat zij van mijn overstap vonden.'

NNeett aallss eeeenn ""eecchhttee"" aaffddeelliinnggCarlijn Melenhorst maakte op een bij-zondere manier kennis met het "echte"werk. Samen met negen medestudenten

deed ze haar stage voor niveau 4 van haaropleiding Gehandicaptenzorg in de vormvan een leerafdeling bij Het Hietveld inBeekbergen.

Een leerafdeling werkt zoveel mogelijkals een "echte" afdeling. In het begin liephet team van Carlijn mee met de vaste

medewerkers. 'Maar we kregen al snelmeer eigen verantwoordelijkheid', verteltze. 'We maakten zorgplannen en werk-roosters. Een leerafdeling is heel andersdan een gewone stage. Daarbij ben jemaar "de stagiair". Ik vond het een uitda-ging om op deze manier echt aan hetwerk te gaan. Leren om als team zelfvorm te geven aan het werk. En omelkaar erop aan te spreken als zaken nietgoed lopen. In mijn opleiding heb ikgeleerd te observeren, signaleren en eva-lueren. Dat waren belangrijke aspectenbinnen de leerafdeling.'

SSppeecciiaallee ooppddrraacchhtteennChristine de Jong, docent Maatschap-pelijk Zorg (zo heet SPW tegenwoordig)bij ROC Aventus, vertelt dat Carlijn inhaar opleiding alle theorie meekreeg overde gehandicaptenzorg.'In onze opleiding zitten vakken als ver-zorging en ontwikkelingsfases van ziekte-beelden herkennen en begeleiden.Allemaal vakken die aansluiten bij depraktijk. We leren studenten ook om teblijven kijken naar de cliënt, zichzelf enhet team.Verder voeren studenten specia-

le opdrachten uit, zoals het bestuderenvan de zorg-cao en sollicitatiebrievenschrijven. Vanuit Aventus gaan we opzoek naar stageplaatsen, maar de studen-ten moeten zelf solliciteren en hun moti-vatie aangeven.' 'Bij de sollicitatietrainingdeden we ook rollenspellen', zegt Carlijn.'Daar heb ik veel van geleerd.'

FFeeeeddbbaacckkVanuit het ROC is er veel contact methet werkveld. 'We stemmen onze leer-doelen zoveel mogelijk af op wat de zorgvraagt', vertelt Christine. 'Voor de leeraf-deling stelde ik in overleg met Pluryn,locatie Loenen, de lesinhoud samen. Eendagdeel in de week reserveerden we voorles op locatie: theorie en oefenen met hetgeven van feedback. Elke student verteldeover een praktijksituatie die goed verliepen over een "leermoment". De anderestudenten reageerden daarop en ik was erzelf ook bij om feedback te geven. Heelleerzaam voor de studenten.'

'Het is een zware opleiding'', zegt Carlijn,'maar ik heb er heel veel aan gehad. Ikmerk dat de opleiding goed aansluit aanwat ik in de praktijk tegenkom. De leer-afdeling staat goed op mijn cv. Ik benklaar voor de arbeidsmarkt!'

special thema» 0099www.deOndernemer.nl

JONGEREN NIET AAN DE KANTMooi als je klaar bent voor de arbeidsmarkt, maar dan moet er natuur-lijk wel werk voor je zijn. Daar doet de Apeldoornse wethouder HansWegman zijn best voor.

Hij wil voorkomen dat de jeugdwerkloosheid sterkt groeit door de econo-mische crisis. Daarvoor ondertekende hij op 9 september samen metstaatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken het ActieplanJeugdwerkloosheid voor de regio's Stedendriehoek en Noord-Veluwe.Beide regio's voeren diverse acties uit die moeten voorkomen dat jonge-ren door de crisis aan de kant komen te staan. De maatregelen helpenjongeren die tegen de afname van vacatures of verlies van hun baanaanlopen of moeilijk een stageplaats kunnen vinden.

Klaar met de studie. Op naar dearbeidsmarkt. Een makkelijkeoverstap? Heb je als pas afgestu-deerde voldoende bagage omdie overstap te maken? Wat krijgje ervoor mee in je opleiding?Saxion Hogescholen en ROCAventus vertellen erover. Entwee afgestudeerden laten wetenwat ze in de praktijk haddenaan de theorie die ze op schoolhebben geleerd.

DE OVERSTAP VAN STUDIE NAAR ARBEIDSMARKT

Opleidingen geven bagage mee«Carlijn Melenhorst (links)en Christine de Jong

Page 10: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

1100 «advertenties www.deOndernemer.nl

Geef jij de support, zodat de praktijkbezoekers

Trots op hun tanden worden?

Tandartspreventieassistentes en

tandartsassistentes

die willen groeien

SPRING in het team van Tandartspraktijk Jorna bv

praktijk voor orthodontie,

jeugdtandverzorging,

parodontologie

en esthetische tandheelkunde

Voor meer informatie en sollicitatie raadpleeg www.trotsopjetanden.nl

Gebroeders Hakvoort is een succesvol visverwerkend bedrijf, gevestigd op Urk, metklanten en leveranciers over de hele wereld. Gebroeders Hakvoort staat bekendom de goede kwaliteit, hanteert een milieuvriendelijke werkwijze en stelt haarklanten centraal. Wij leveren verse en diepgevroren vis aan bedrijven in binnen- en buitenland. Een ambitieus team werkt aan de verdere groei van deonderneming. Binnen ons bedrijf is een vacature ontstaan op de Financiële Administratie.

Wij zijn op zoek naar een:

Hoofd AdministratieDe Hoofd Administratie zorgt voor een gedegen uitvoering van de financiële en salarisadministratie. In samenwerking met de administratie wordenonder meer de volgende taken uitgevoerd:

• Beheer en analyse van grootboek• Debiteuren en crediteuren beheer• Zorg dragen voor periodieke verslaglegging• Afstemmen intercompany leveringen• Uitvoeren loonadministratie• Voorbereiden van jaarafsluiting

Wij zoeken:Een ervaren Hoofd Administratie met werk- en/of opleidingsniveau 4 / MBA, SPD is een pré. Een zeer accurate werkwijze binnen de afgesproken procedures is doorslaggevend voor succes in de functie. De medewerker heeft verder de uitdaging in het samen verbeteren van de administratieveprocessen. Goede spreekvaardigheid wat betreft Engels en Duits is een pré.

Wij bieden:

• Een uitdagende administratieve baan met doorgroeimogelijkheden in een dynamische omgeving.• Goede arbeidsvoorwaarden.• Mogelijkheid tot deelname aan Fietsplan, Spaarloonregeling en Pensioenregeling.• Collegiale werksfeer.• Een BRC en IFS gecertificeerde werkomgeving.

• Beheer urenregistratie systeem• Beheer en muteren van arbeidsvoorwaarden en pensioenen• Opstellen en analyse van kostprijs• Genereren van Management informatie• Leidinggeven aan administratief medewerkers

Interesse?Bij interesse voor deze functie kunt u een brief, voorzien van CV, sturen naar Sprielderhout Advies B.V., Sprielderhout 2, 3881 PT Putten, t.a.v. De heer C. van den Berg, of per mail: [email protected] vragen of opmerkingen tel: 06-53240840.

Werken bij Vérian?dat is meer dan

OKÉ!

www.verian.nl

Vérian is een toonaangevende thuiszorgorganisatie in

delen van Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant.

Regelmatig zoeken wij nieuwe collega’s. Zowel tijdelijk

als vast, op oproepbasis of met vaste uren per week.

Belangstelling? Kijk dan voor onze actuele vacatures

op onze site of bel 055 - 538 65 21.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (IGSD)Steenwijkerland-Westerveld voert sinds begin 2006 namensvoornoemde gemeenten de wetten en regelingen uit op hetterrein van sociale zaken. De dienst bestaat uit 45 medewer-kers verdeeld over het Stafbureau, het team Ondersteuningen het team Werk, Inkomen en Zorg.

Voor de Dienst zijn wij op zoek naar (m/v):

2 consulenten terugvordering en verhaal36 uur/schaal 8

Voor meer informatie:

Kijk op de website: www.igsd-sw.nl of bel met Jurrien Oosterhof, teamleider,tel. 0521-788 170.

Belangstelling

Stuur vóór 3 december 2009, een brief met CV naar de IGSD, t.a.v. de heer H. Nijmeijer,postbus 300, 8330 AH Steenwijk of, bij voorkeur, via e-mail naar [email protected]. vacaturenummer 11-001.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Page 11: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

De wereldwijde kredietcrisis zouook de Nederlandse economie

hard raken, zo luidden vorig jaar ronddeze tijd de eerste voorspellingen.Toch lijkt het slecht weeralarm vanhet IMF, na een eerste storm, al weeringetrokken. Toegegeven, het werk-loosheidscijfer en ook het aantal fail-lissementen in Nederland zijn in 2009gestegen ten opzichte van voorgaandejaren, maar het verwachte rampscena-rio is tot nu toe uitgebleven.Nederland heeft nog steeds het laagstewerkloosheidscijfer van de EU enonlangs stelde het InternationaleMonetaire Fonds haar voorspellingenvoor de Nederlandse economie zelfsbij naar een lichte groei van 0,75%voor 2010. Wat merken de regionaleuitzendbureaus en het UWVWerkbedrijf, de belangrijkste graad-meters als het gaat om werkgelegen-heid, van deze ontwikkelingen?

Rosalie van der Kroft, vestigingsmanagervan Tempo-Team Apeldoorn, signaleerteen duidelijke stabilisatie en zelfs eenlichte groei van de arbeidsmarkt:'Gemeten aan het aantal vacatures dat bijons binnenkomt, durf ik wel de uitspraakte doen dat we weer de goede kant opgaan. Natuurlijk zijn er nu meer mensenwerkloos dan een aantal jaar geleden,maar dat houdt ook in dat er een groteraanbod is en dat we meer keuze hebbenbij het invullen van de vacatures die openstaan. Zeker ten opzichte van een half jaargeleden, is de situatie op de arbeidsmarktnu veel stabieler. Dat geldt overigens nietalleen voor Apeldoorn. Mijn collega's inZutphen, Deventer, Raalte en Zwollespreken van dezelfde ontwikkelingen.'

TTiijjddeelliijjkkee pprroodduuccttiieessttooppOp de vraag voor welke sectoren die ont-wikkelingen met name van kracht zijn,antwoordt Rosalie van der Kroft: 'Als wenaar onze eigen portfolio kijken, zien wedat er in alle branches, met uitzonderingvan de machinebouw, sprake is van eenstabiliteit: 'Opvallend is dat we van som-mige bedrijven zelfs meer aanvragen krij-gen voor werk.' De vestigingsmanagervan Tempo-Team Apeldoorn verklaart ditdoor de toegenomen productie in som-mige sectoren: 'Veel bedrijven hebbenafgelopen jaar tijdelijk een productiestopgehad en hebben eerst de aanwezige

voorraden opgemaakt. Nu gaan ze tochweer produceren en zijn er mensen nodigdie dit mogelijk maken.' Ook vanuit definanciële sector, die volgens het CBS dehardste klappen kon verwachten, blijft devraag naar uitzendkrachten stabiel.Volgens Rosalie van der Kroft komt ditomdat het werk ook in de financiëledienstverlening gewoon blijft doorgaan:'In de financiële dienstverlening hebbenveel vaste arbeidskrachten ontslag gekre-gen. Maar het werk gaat ook daargewoon door en zal veelal door flexibelekrachten moeten worden ingevuld.'

VVoooorrzziicchhttiigg ooppttiimmiissttiisscchhDat laatste wordt beaamd door Ludo vanMossel, vestigingsmanager van Interme-diair in Deventer, een uitzendbureau datook vestigingen heeft in Zwolle,

Apeldoorn en Epe: 'Ook voor bedrijvendie hebben moeten afslanken,maar tot nutoe hebben weten te overleven, gaan deactiviteiten gewoon door. Je ziet nu datdaar veel gaten worden opgevuld doortijdelijk personeel.' Van Mossel is voor-zichtig optimistisch over 2010: 'In tegen-stelling tot wat er is voorspelt en wat ik lees in het vaktijdschrift van onzebrancheorganisatie, is de markt voor uit-zendwerk in deze regio niet ingestort.Integendeel, want na de zomer hebbenwe geregeld aanvragen voor leuke tijde-lijke en zelfs vaste banen gekregen. Metname vanuit de administratieve sector iser sprake van een toenemende vraag naartijdelijk personeel.'

MMooeeiilliijjkkee ppeerriiooddee aacchhtteerr ddee rruuggDe vestigingsmanager van Intermediairin Deventer kijkt met spanning uit naar2010: 'Het zou mooi zijn als we een lich-te omzetgroei kunnen realiseren, maar ikzou al heel tevreden zijn als de markt sta-biel blijft. De uitzendbranche, en dan metname de grotere bureaus, heeft een moei-lijke periode achter de rug. Wij hebbendaar, als relatief kleine speler met voorna-melijk MKB-klanten, niet zo heel veelvan gemerkt.'

SSttaabbiieell kkllaanntteennppoorrttffoolliioo Wat volgens Ludo van Mossel ook bij-draagt aan het positieve gevoel, is dat nuvoor veel bedrijven duidelijk is wat heteffect van de economische crisis is: 'Vorigjaar was iedereen nog in het ongewisseover wat de crisis teweeg zou brengen.Nu duidelijk is dat we moeten inkrim-pen, durven bedrijven ook weer vooruitte kijken en daar naar te handelen. Wijsluiten dit jaar in ieder geval met eengoed gevoel af. Onze klantenportfolio isstabiel gebleven en eigenlijk hebben wealleen in de bouw een daling van devraag geconstateerd, maar daarvoor geldtdat het nog wel even duurt voordat hetherstel intreedt.'

column1111www.deOndernemer.nl

«Bij Tempo-Team Apeldoorn, signaleert men een duidelijke stabilisatie en zelfseen lichte groei van de arbeidsmarkt.

STIJGENDE WERKLOOSHEIDONDER JONGEREN INGELDERLAND EN OVERIJSSELOp grond van het beeld dat de uitzendbureaus in deze regio schetsen,zou je denken dat de economische crisis over zijn hoogtepunt- of diepte-punt zo u wilt- heen is. Toch is er misschien nog enige reden om hetoptimisme van de uitzendbureaus te temperen.

Uit cijfers van UWV Werkbedrijf blijkt namelijk dat de arbeidsmarkt eindseptember nog altijd een minder florissant beeld laat zien. In totaal teldeNederland eind september 488.700 niet-werkende werkzoekenden. Ook inGelderland en Overijssel bleef de werkloosheid de afgelopen maanden nogonverminderd hoog. In vergelijking met september vorig jaar steeg hetaantal niet werkende werkzoekenden in Gelderland met een vijfde en inOverijssel zelfs met een kwart. In Overijssel zitten 35.200 mensen zonderwerk. Dat zijn 7.450 mensen meer dan een jaar geleden. In Gelderland zijn54.350 mensen werkeloos, een toename van 8.100 werkloze werkzoeken-den ten opzichte van een jaar geleden. Opvallend is dat de werkloosheidhet snelst stijgt bij jongeren onder de 27 jaar. In Gelderland groeide hetaantal jongeren zonder baan het afgelopen jaar met 68% en in Overijsselzelfs met 82%. Een lichtpuntje is misschien dat het aantal niet-werkendenin september van dit jaar ten opzichte van de maand daarvoor inGelderland gelijk is gebleven en in Overijssel zelfs iets is gedaald.

COLUMNAAM

De WAJONG, de uitkering waarop (geestelijk) jonggehandicapten eenberoep kunnen doen, wordt wel eens als een dreigende tweede WAO-cri-sis omschreven. Dat is in mijn ogen onterecht. Het klopt dat deze groepuitkeringsgerechtigden per jaar zienderogen groeit en dat die stijging eenzware wissel trekt op de uitkeringsuitgaven van de overheid. Maar inplaats van een probleem zou deze groep juist als kansrijk betiteld moe-ten worden, vooral door werkgevers.

Helaas gebeurt dat op dit moment nog te weinig. De beeldvorming die deafgelopen jaren is ontstaan rondom het aannemen van een WAJONG'er ofjongehandicapte is daar debet aan. En dat terwijl de meeste werkgevers,op de man af gevraagd, vaak positief tegenover het idee staan om eenjonggehandicapte in dienst te nemen. Het gaat immers veelal om enthou-siaste, hardwerkende mensen, die zich vol voor een bedrijf in willen zetten.Maar diezelfde werkgevers worden vaak geconfronteerd met veel papier-werk en in de praktijk blijkt dat het lastig is om werkende jongeren met een(geestelijk) arbeidshandicap aan het werk te houden. Vaak is een tekort-schietende begeleiding hiervan de oorzaak.

Gelukkig gaat er vanaf volgend jaar veel veranderen in de regelgeving vande WAJONG. Per 1 januari 2010 zal er eerst gekeken worden naar watiemand (nog) kan voordat de uitkering ter sprake komt. Nu nog krijgt meneerst een uitkering toegewezen en wordt er vanuit dat perspectief beke-ken of er geschikt werk voorhanden is. Het werken komt daarmee straksop de eerste plaats en dat is een goede ontwikkeling, omdat wij als samen-leving gebaat zijn bij zoveel mogelijk werkende mensen. Zeker als straks deeconomie weer aantrekt en het aantal AOW'ers flink zal stijgen. Nogbelangrijker is het echter voor de jonggehandicapten zelf. Want door tewerken ontwikkelen zij zich niet alleen op economisch, maar ook op psy-chologisch en sociaal gebied. Bijvoorbeeld door omgang met collega's.Daarnaast zal ook het papierwerk voor de werkgevers worden terugge-bracht en komen er meer mogelijkheden voor financiële compensatie bijproductieverlies. Maar de nadruk zal vooral op de arbeidsondersteuningkomen te liggen.

Het belangrijkste knelpunt blijft namelijk het aan het werk houden vandeze arbeidskrachten. Nu al spelen jobcoaches daarin een grote rol, maarhet vak verdient een verdere professionalisering. Saxion ondersteunt dieontwikkeling van harte en wil hierin dan ook graag een rol spelen. Datdoen we doort de hogeschool door het aanbieden van de post hbo oplei-ding 'jobcoach', die dit jaar gestart is. Met deze opleiding streven weernaar om professionals, die nu al werken als jobcoach, trajectbegeleider ofre-integratiedeskundige, in hun dagelijkse werkpraktijk te specialiseren inhet begeleiden van deze werkende jonggehandicapten. Tevens worden zijgeschoold in de regelgeving en het arbeidsrecht, waardoor zij de werkge-vers kunnen ondersteunen in de communicatie met alle betrokken partij-en. Op die manier kunnen deze jobcoaches er voor zorgen dat de groepwerkende jongarbeidsongeschikten ook behouden blijft voor de arbeids-markt.

VERNIEUWDE

WAJONG IS KANS

VOOR WERKGEVERS

Gerard Kok, Transfermanager voorcursussen, trainingenen advies bij Saxion.

Gerard Kok is gelieerdaan de Academie Mens en Arbeid.

WAT IS DE STAND VAN ZAKEN OP DE REGIONALE ARBEIDSMARKT?

Uitzendbureaus voorzichtig optimistischover herstel economie

special thema»

Page 12: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

1122 «advertentie www.deOndernemer.nl

OPEN DAGZATERDAG 21 NOVEMBER 2009

IMPRESS DEVENTER OPENT HAAR DEURENU bent van harte welkom tussen 09.00 en 13.00 uurLaatste toegang is mogelijk tot 12.00 uur

Aanmelding viawww.openhuisimpressdeventer.nl

Impress B.V.Zweedsestraat 77418 BG Deventer

Er is voldoende parkeergelegenheid

Page 13: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

infotorial» 1133www.deOndernemer.nl

Op 21 november van 9.00 tot 13.00 uurhoudt Impress Deventer een open dag vooriedereen die geïnteresseerd is in het bedrijf.Plant manager Jan de Bruin doet alvast eenboekje open over het indrukwekkende bedrijf,dat op deze plek nu 55 jaar gevestigd is. 'Derechtspersoon die aan de basis van Impressstond bestaat zelfs al 90 jaar.'

Impress heeft 8.000 medewerkers, verdeeldover 56 vestigingen en fabrieken in 21 landen.Vijf fabrieken staan in Nederland. 'Vanaf janu-ari wordt de productie van een kleine fabriekin Doesburg hier in Deventer voortgezet.Verder zijn er fabrieken in Hoogeveen,Leeuwarden en Zaandijk.' Van de 8.000medewerkers zijn er ongeveer 430 werkzaamin Deventer. Hier worden uitsluitend blikkenvoor de voedselindustrie gemaakt, inclusiefpetfood. 'In 2009 gaan we ongeveer een mil-jard blikken produceren die voornamelijkbestemd zijn voor noordwest Europa. Onsafzetgebied bevindt zich zo'n driehonderdkilometer rondom Deventer. Jaarlijks wordener ook 2,2 miljard deksels geproduceerd.'Impress heeft ervoor gekozen om bepaaldetechnieken te concentreren in bepaaldefabrieken, om niet overal opnieuw het wiel te

hoeven uitvinden. 'Deventer is kenniscentrumvoor de Easy Opening deksels en sinds vorigjaar kenniscentrum voor tweedelige blikken,als eerste van het vasteland in Europa.'

Innovatief tweedelig blikTraditioneel worden blikken driedelig gepro-duceerd: 'Een rol blik van circa 10 kilometerwordt in platen geknipt van één bij één meter.Deze worden voorzien van een laklaag.Afhankelijk van de bestemming worden ze inieder geval van binnen, soms ook van buitengelakt. Daarna worden er met een pers dek-seltjes uit gestampt. De dekseltjes die met eenblikopener losgemaakt moeten worden, wor-den tegenwoordig door een Impress vestigingin Tsjechië geproduceerd. De zogeheten EasyOpening dekseltjes, die je kunt lostrekken ver-gelijkbaar met een frisdrankblikje, maken wijhier in Deventer. Tenslotte wordt de plaat instrookjes geknipt, opgerold tot rompje, gelasten nabewerkt. Impress heeft als eerste in hetvasteland van Europa een nieuwe lijn opgezet,die vanaf midden 2008 operationeel is. Datbetreft een tweedelig blikje dat alleen uit eenromp en een dekseltje bestaat. Van eenzelfderol blik komen de blikjes er door middel vaneen dieptrek proces aan het eind van de lijn

compleet uit.' Het tweedelige blik kent eenaantal voordelen ten opzichte van de driedeli-ge voorganger. 'Je slaat een aantal productie-stappen over, wat het goedkoper maakt.Daarnaast is de kwaliteit beter: een aantal ver-bindingen die gevoelig kunnen zijn voor fou-ten, ontbreken.

Ontwikkelen van technische knowhowHoewel voor de nieuwe productielijn een flin-ke investering nodig was, waren er voorImpress een drietal redenen om deze stap tezetten. 'Een aantal jaren geleden kochtImpress een fabriek in Engeland, waar dezetechniek al gebruikt werd. Die techniek had-den we daardoor in huis. Voor een dergelijkelijn moet echter een groot volume zijn en dathadden we op dat moment niet. Maar in 2005namen we een fabriek over waarmee eengroot volume van hetzelfde soort productbeschikbaar kwam. Daarmee werd het econo-misch haalbaar. Een derde reden was de con-currentie, je moet er voor zorgen dat je pro-ducten qua prijs en kwaliteit concurrerend blij-ven. Deventer werd gekozen als locatie voordeze lijn vanwege het grote vertrouwen in defabriek.' Het ontwikkelen van technischeknowhow is steeds belangrijker. Het produc-tieproces gaat sneller en het blik wordt dunnerom de kosten omlaag te brengen. 'Daarommoet een andere staallegering gebruikt wor-den. Blik van 0,13 millimeter is slapper danvan 0,2 millimeter. Het moet dus hardergemaakt worden. Dat betekent wel dat hetlastiger is om te bewerken. Daar moet detechniek op aangepast worden.' Ook voor deproductie van kleinere series wordt soms

gebruik gemaakt van nieuwe technieken. 'Er isveel vraag naar blik dat qua vorm afwijkt vande standaard, waarmee de aandacht van deklant getrokken wordt. De nieuwste ontwik-keling is dat het product eerst op traditionelewijze gemaakt wordt en daarna in een malgeplaatst wordt, waar de bus met lucht invorm geblazen wordt. Je krijgt dan een mooie,vervormde bus die helemaal glad is.' De pro-ducten zijn bestemd voor voedsel en moetendus aan hoge eisen voldoen. 'We hebben veelin het controleproces geïnvesteerd. Er is appa-ratuur ingebouwd zoals vacuüm- en lichttes-ters en met camera's wordt elk blik geïnspec-teerd.'

Voor het bedienen, onderhouden en afstellenvan deze moderne machines heeft Impressbehoefte aan medewerkers van voldoendeniveau. 'We zijn altijd op zoek naar technischtalent. Veel in onze fabriek is gemechaniseerden geautomatiseerd. Dat vraagt om mensenmet een goede opleiding. We hebben insamenwerking met andere partijen eenbedrijfsschool gerealiseerd, vanwaar mensenvia BBL bij ons kunnen komen werken.'Impress biedt jonge mensen een goede oplei-ding en daarna een leuke uitdagende functiemet veel verantwoordelijkheid.

IMPRESS BVZWEEDSESTRAAT 77418 BG DEVENTER

(0570) 682 [email protected]

WWW.IMPRESSGROUP.COM

DE TOEKOMST TEGEMOET MET BLIK OP ONEINDIG

Indrukwekkend staaltje techniek: Impress BV Deventer

«Jan de Bruin: 'We produceren straks meer dan tweeduizend blikken per minuut.'

Ook bij Impress Group, wereldwijd producent van metalen verpakkingen voor voedselin-dustrie, verf en chemie en aërosols geldt: minder is meer. Minder blik, minder gewicht,

minder kosten. Meer gemak, meer productiesnelheid, meer veiligheid. Een blikje, het lijkt zogewoon en alledaags en dat moet ook vooral zo blijven. We vinden het vanzelfsprekend datonze soep, ons kattenvoer en onze groenten veilig en voordelig verpakt zijn. Impress vindt dathelemaal niet erg. Maar wie zich toch altijd al afvroeg hoe zo'n blikje nou gemaakt wordt, ofwie wil weten waarom het zo zeker is dat onze producten hygiënisch verpakt zijn, krijgt vanImpress een unieke kans op antwoord.

Page 14: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

1144 «advertentie www.deOndernemer.nl

1

+3+2

JobTrack.nl

Branche-/functiesites(Regionale)

dagbladen

JobTrack stapeltbereik op bereik!

NIEUW!

Geef uw vacature drie keer effect. U staat voortaan niet alleen op JobTrack.nl, maar ook in een dagblad

naar keuze én op een passende branche-/functiesite. JobTrack TotaalBereik garandeert u hoger bereik,

méér media én meer doelgroepen dan wie dan ook. Kies effect, geef uw vacature TotaalBereik.

Bel 020 - 517 4911 of ga naar JobTrack.nl en zie wat voor u het beste TotaalBereik is.

JobTrack.nlDe meest effectieve maniervan personeelswerving

Alleen met:

Page 15: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

Innovaties, scholing, ontwikkeling,faciliteiten binnen het bedrijf.

Waarom kiezen mensen om voor eenbepaald bedrijf te gaan werken? Het isniet alleen het salaris dat lonkt, maarveel meer aspecten spelen een rol.Twee bedrijven aan het woord. Waarzetten zij op in en waar letten sollici-tanten volgens hen op?

Ans van Nuenen bevestigt dat salarisinderdaad niet altijd de belangrijkstereden is waarom mensen voor een baankiezen.Van Nuenen is hoofd personeels-zaken bij Bronkhorst High-Tech BV inRuurlo, een groeiend innovatief bedrijfmet een eigen R&D-afdeling, waar 225medewerkers werkzaam zijn. Samen metde dochterbedrijven wereldwijd telt hetbedrijf ruim driehonderd medewerkers.In haar jarenlange ervaring merkt VanNuenen steeds weer dat mensen vooraljuist bij dit bedrijf willen werken vanwe-ge de voortdurende technologische ont-wikkelingen. En dat is niet de enigereden.Van Nuenen denkt dat de combinatiemet het internationale karakter en deklantgerichte werkwijze goed scoren.'Wat de klant vraagt, ontwikkelen en pro-duceren wij. De kracht van Bronkhorst isde combinatie van market driven, tech-nology based en operational excellence.'Tevens blijken uitstraling van gebouw,fysieke werkplek en de informele sfeermee te wegen.

IInnssppeelleenn oopp oonnttwwiikkkkeelliinnggeennHet kost af en toe wel moeite voor eenhigh-tech bedrijf in de Achterhoek omgoed geschoold personeel te vinden.Inspelend op de huidige generatie wordtde vacaturesite van Bronkhorst voorzienvan filmpjes die het bedrijf presenteren.Ook onderhoudt het veel contacten met

scholen, universiteiten en kennisinstitu-ten, doet het mee aan open dagen entechniekdagen, stelt het zich open voorbedrijfsbezoeken en biedt het veel stage-plaatsen aan. 'Het is belangrijk dat weinspelen op de ontwikkelingen. Nietalleen op de maatschappelijke, technischeen procesontwikkelingen, ook op de ont-wikkelingen in het onderwijs. In het hbowordt nu veel meer in projectvormgewerkt, waardoor de studenten pro-bleem gestuurd, zelfstandig en in team-verband leren werken. Bronkhorst High-Tech speelt daar op in, door de medewer-kers eigen verantwoordelijkheid te gevenwaarmee de betrokkenheid vergrootwordt. Deze Y-generatie wil het procesvan A tot Z tot een goed einde brengen.'

Maar ook de Europees marktleider ophet gebied van flowmeters, met dochter-bedrijven in onder meer Amerika en Aziëmerkt een verandering bij de werkzoe-kenden. Keken sollicitanten voorheenaltijd naar alle extra's die een bedrijf tebieden had, tijdens de crisis zijn ze voor-al blij dat ze werk kunnen vinden enbehouden. Bronkhorst High-Tech kijktzelf kritisch naar sollicitanten. 'Wanneereen sollicitant komt voor een bepaaldefunctie, kijken wij ook of die persoon inde organisatie past, waar hij of zij nogmeer inzetbaar is en welke doorgroeimo-

gelijkheden er voor hem of haar binnenBronkhorst zijn. Wij willen graag eenlangdurige relatie met de medewerkersen dat bereik je als je de mensen kuntblijven boeien en uitdagen.'

Helemaal onbelangrijk is het salaris uit-eindelijk niet. Uit onderzoek dat de NCPGroep, een HRM-specialist met dehoofdvestiging in Zwolle, vorig jaar lietuitvoeren bleek de conclusie 'Geld maaktgelukkig' te zijn. Een werkgever kan vanalles ondernemen om aantrekkelijk tezijn, maar de onderzoeker maakte daarbijde opmerking: 'Aantrekkelijke werkge-vers bieden een passend salaris'.

ZZeekkeerrhheeiiddDe mening van Louis Deckers, directeurvan het Mercure hotel in Deventer, ligtop één lijn met de conclusie van hetonderzoek van de NCP Groep. Volgenshem is de hoogte van het salaris weldegelijk een belangrijke motivatie bij hetkiezen van een baan. 'Het biedt toch eenstukje zekerheid. Als men moet kiezentussen een leuk bedrijf met minder sala-ris, en een minder leuk bedrijf met eentopsalaris, denk ik dat veel mensen voorhet laatste gaan.' Dat ziet Deckers ook alshij naar zijn eigen bedrijf kijkt. 'Bij onsspeelt het salaris een belangrijke rol, maarook de secundaire arbeidsvoorwaarden

en de sfeer binnen het bedrijf zijn bepa-lende factoren om voor Mercure te kie-zen.'

De hotels van Mercure maken onderdeeluit van Accor. Deze hotelketen beheertmeer dan vierduizend hotels in ongeveernegentig landen. Samen zijn deze hotelsgoed voor zo'n 500.000 kamers, waarvan99 in Deventer.Voor een klantvriendelij-ke uitstraling is een professionele stafbelangrijk, maar Mercure is niet op zoeknaar kant en klare kennis als het om sol-licitanten gaat. Met de vele doorgroeimo-gelijkheden en trainingen krijgt iedereeneen kans om te leren en hogerop tekomen. 'Wij bieden onze medewerkerseen compleet opleidingstraject. Metgenoeg inzet en motivatie kunnen zevanuit een basisfunctie zelfs doorgroeientot hoteldirecteur,' aldus Deckers. Omjongeren kennis te laten maken met dehotelwereld is ook een groot aantal stage-plaatsen beschikbaar voor studenten vanzowel lbo- als hbo-niveau.Waar Mercure de meeste waarde aanhecht bij stagiaires en sollicitanten, isgoed gedrag. 'Omdat we een opleidings-traject kunnen bieden is het niet nodigdat sollicitanten al veel kennis van dehotelwereld hebben.Wat we wel belang-rijk vinden is een goede houding en gast-vrijheid.'

1155www.deOndernemer.nl

«Hoofd personeelszaken van Bronkhorst High-Tech Ans van Nuenen merkt dat sollicitanten voorkeur geven aan een innovatief bedrijf.

special thema»

COLOFONDe Ondernemer is een uitgave vanDe Stentor BV, behorende totKoninklijke Wegener NV enverschijnt tienmaal per jaar bij de Stentor. Daarnaast wordt De Ondernemer gerichttoegezonden aan bij de Kamer van Koophandel ingeschrevenbedrijven in de regio.

De Ondernemer volgt de ontwikkelingen in de markt, brengt nieuws en verleentredactionele service. Dat gebeurt aan de hand van eigen artikelen,bijdragen van deskundigen en viainbreng vanuit het bedrijfsleven.

Uitgever:Rienk Feenstra

Eindredactie:Nadine Kolkman

Acquisitie:Eef SmitTrudie van der VeenTeam Arbeidsmarkt

Redactie:Roel ElsmanJos FluitsmaFiona van GemertGuido KobessenRichard MarissenEric SleeuwitsCarin de Vries

Fotografie:Patrick van GemertMoric van der MeerEva PosthumaMaarten SpranghHans van de Vlekkert

Vormgeving:Dick Huis in ‘t Veld

Druk:Wegener Nieuwsdruk Gelderland

VOOR INFORMATIE:Redactie:Nadine Kolkman (055-5388329)e-mail: [email protected]

Commercie:Accountmanager Eef Smit (06-15943662) of commerciële binnendienstLeslie Burger/Marian Otterloo (055-5388052)e-mail: [email protected]

Kantoor:De Stentor BVLaan van Westenenk 6Postbus 997300 AB Apeldoorn

HET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPASHET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPASHET INFORMATIEVEBUSINESSKOMPAS

SOLLICITANTEN ZIEN GRAAG ONTWIKKELING, INTERNATIONAAL KARAKTER, SFEER EN UITSTRALING

Hoogte van salaris toch ook belangrijk bij keuze voor baan

Page 16: Special Arbeidsmarkt de Ondernemer november 2009

www.deOndernemer.nl

Mensen vormen ons belangrijkste kapitaal. We bieden een inspirerende en

uitdagende werkomgeving met moderne arbeidsvoorwaarden, een goede ba-

lans tussen werk en privé is voor ons vanzelfsprekend.

Countus heeft 20 vestigingen waar we met meer dan 575 medewerkers investeren in een

langdurige relatie met onze cliënten. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Zwolle. Per 9 november

2009 zijn we gehuisvest in de prachtig duurzaam gerevalitiseerde locatie aan de Dr. Stolteweg 2.

Hiermee geven we onze ambities zichtbaar invulling.

Wij willen best een ballonnetje oplaten.

Werken bij Countus

«advertentie