Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

28
Uitgelezen voor ouderen Verkeerscentrum Den Helder De tuin in met Zorggroep Tellus PAGINA 14-15 DE KRANT VOOR SENIOREN | BEWAAREDITIE | FEBRUARI 2015 Op weg naar seniorvriendelijke ziekenhuizen PAGINA 9 De Verbinding verbindt; Woontij PAGINA 18-19

description

Krant speciaal voor 50+.

Transcript of Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Page 1: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Uitgelezen voor ouderen

VerkeerscentrumDen Helder

De tuin in met Zorggroep TellusPAGINA 14-15

DE KRANT VOOR SENIOREN | BEWAAREDITIE | FEBRUARI 2015

Op weg naar seniorvriendelijke ziekenhuizen PAGINA 9

De Verbinding verbindt;Woontij PAGINA 18-19

Page 2: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

DE BEDDEN, DE SPECIAALZAAKVOOR COMFORTSLAPEN

0223 62 40 93 | Industrieweg 4b | 1785 AG Den Helder | Waterbed verhuisservice

KIJK OOK OP ONZE WEBSHOP WWW.DEBEDDEN.NL

Ubica Excellenceboxsprings

Swissflexlattenbodems

Auping Maximusboxsprings

Deelbaar ledikantMontreal

vanaf € 1899,= vanaf € 480,= € 2690,= vanaf € 1145,=

Zorgeloos genieten van uw nieuwe kunstgebitHet is een feit dat Nederland aan het vergrijzen is, wat betekent dat het aantal mensen boven de 65 toeneemt. Hoewel het niet leuk is om ouder te worden, kunt u er wel voor zorgen dat u het voor uzelf zo aangenaam mogelijk maakt in uw leven. Uw gebit bijvoorbeeld is een belangrijk onderdeel van uw lichaam en van uw leven. Het vormt uw gelaat, u kunt ermee eten en het is belangrijk voor uw spraak.

Tandtechnisch laboratorium Infinity Dental is al meer dan dertig jaar gevestigd in Den Helder (voorheen onder de naam TTL Den Helder). Een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit het vervaardigen van gebitsprotheses, oftewel kunstgebitten.

Infinity Dental is uniek in zijn aanpak, want hun doel is om hun patiënten een zorgenvrij kunstgebit aan te meten. Wat we met zorgeloos bedoelen? Zorgeloos betekent dat het hele proces van het aanmeten, het passen tot en met het in gebruik nemen, volledig begeleid wordt en transparant is. We hebben zelfs een gratis haal- en breng service als u geen eigen vervoer heeft. Bovendien vindt alles plaats onder één dak wat veel gedoe scheelt.

Wist u trouwens dat u elke 5 jaar van de zorgverzekering recht heeft op een gratis nieuw kunstgebit? Omdat een kunstgebit zo belangrijk is voor uw levenskwaliteit wordt dit vergoed als onderdeel van de basisverzekering. Het is zelfs zo, dat een kunstgebit met implantaten binnen de basisverzekering wordt vergoed als u daarvoor in aanmerking komt.

Met implantologie komt het kunstgebit vast te zitten aan de kaak waardoor het veel comfortabeler zit. Doormiddel

van twee kleine schroefjes kan het kunstgebit in de mond geklikt worden. U komt in aanmerking voor implantologie als u minimaal één jaar een losse prothese heeft gebruikt.

Bij Infinity Dental helpen we u graag verder door een gratis en vrijblijvend intakegesprek. U weet na dit gesprek gelijk of u in aanmerking komt voor een gratis kunstgebit of zelfs voor implantologie (binnen de basisverzekering) en hoe het vervolgtraject er verder uitziet.

Om vrijblijvend een afspraak te maken belt u met het nummer 0223-635667. U kunt ons bezoeken op het adres: Annie Romein-Verschoorlaan 22.

“Wist u dat u elke 5 jaar recht hebt op een gratis nieuw kunstgebit?”

“Als u meer dan één jaar een kunstgebit heeft, komt u al in aanmerking voor implantologie.”

Sinds 1 januari 2015 is Tandtechnisch Laboratorium Den Helder officieel overgenomen door Infinity Dental. Pierluca Ragnanese, mededirecteur van Infinity dental, vertelt u graag wat tandtechniek voor hem betekent:

“Voor mij is een goed gebit een essentieel onderdeel voor ieders welzijn en kwaliteit van leven. Wij streven dan ook naar de beste service en kwaliteit voor onze patiënten. Mijn passie voor tandtechniek zit in mijn bloed. Mijn vader was tandtechnicus van

beroep en hij nam mij als kleine jongen af en toe mee naar het laboratorium. Vanaf toen wist ik wat ik later wilde worden: tandtechnicus!

Na 10 jaar in een lab gewerkt te hebben, heb ik mijn tandheelkundige horizon verbreed. Na veel omzwervingen en ontzettend veel ervaring te hebben opgedaan, werk ik nu samen met een fantastisch team in Den Helder! Wij doen niets liever dan met onze kennis en ervaring mensen blij te maken met een perfect passend gebit!

Pierluca Ragnanese stelt zich voor Waarom Infinity Dental?• Gratis intakegesprek waarbij u precies weet waar u aan toe bent.

• Alles onder één dak: van aanvraag tot plaatsing

• Gratis haal- en brengservice voor minder valide personen

• Behandeling door hoog gekwalificeerde implantologen

• 3 jaar garantie op de geplaatste implantaten

• De service en kwaliteit van 30 jaar vakmanschap

Bel met 0223 - 635 667

Page 3: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 3

COLOFONDE SENIORENKRANTEditie maart 2014

Deze Seniorenkrant wordt HUIS-AAN-HUIS verspreidin de regio Den Helder/Julianadorp.

Oplage: 28.000 exemplaren

UITGEVERStap MediaBrikstraat 91784 RR Den HelderTel: 0223 769 [email protected]

VORMGEVINGTeknikal Design StudioVan Leeuwenhoekstraat 371782 HL Den HelderTel: 06 1515 [email protected]

DRUKKERIJStap Media / Drukwerk

DISTRIBUTIEHerling Strijdhorst

ALGEMENE VOORWAARDENNiets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdruk-kelijk schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever acht zich niet verantwoordelijk voor de juistheid van de door derden verstrekte gegevens en is niet aansprakelijk voor de gevolgen die voortvloeien uit onvolle-dige of foutieve informatie. Aan de redactionele inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor meer informatie:

www.verkeerscentrumdenhelder.nl

[email protected]

Erop uit met een scootmobiel!

Nieuwe onderneming van de Julianadorper Cees Langereis gaat ouderen in Noordkop in het verkeer helpen. ‘Je kunt tenslotte rotondes niet blijven ver-mijden’

Toen Cees Langereis onlangs zijn rij-school verkocht zou dat een moment kunnen zijn om het nu echt eens rustiger aan te doen. Maar zo zit de dorper niet in elkaar. Na jaren van rijles aan jongeren heeft Langereis besloten om zich onder de naam ‘Verkeerscentrum Den Helder’ nu te richten op ouderen in de Kop van Noord-Holland.

,,Ik zie in mijn omgeving genoeg voorbeelden van ouderen die erg gebaat zouden zijn bij een opfriscur-sus zowel theorie alsmede een prak-tijkles omdat op tehalen. Of hulp te geven bij jongeren die een probleem hebben om de theorie te halen om

het rijbewijs te kunnen halen.’ Dan komen we gewoon thuis in een rus-tige omgeving.

Bij heel veel oudere paren is er namelijk maar één die regelmatig ri-jdt, meestal de man. Langereis: ,,Tot het moment dat hij dat niet meer kan, of dat hem wat overkomt. Je komt toch op een leeftijd dat dat kan gebeuren. Een hersenbloeding, bijvoorbeeld. Als vrouw kom je er dan pas achter hoe afhankelijk je dan eigenlijk bent geworden als je het rijden bent ontwend of geen ri-jbewijs hebt. Dat kun je beter voor zijn.’’

Scootmobiel De groep van scootmobielers is de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Zowel vanuit de overheid als vanu-it de groep belangenbehartigers van gehandicapten en ouderen wordt zoveel mogelijk zelfstandigheid nagestreefd. Dit om beide groepen

zolang als mogelijk zelfstandig aan het maatschappelijke gebeuren te laten deelnemen.Maar ook neemt de vergrijzing in ons land snel toe. Om eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen te voorkomen, is het belangrijk dat zij zo lang mogelijk blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Mobiel blijven is hierbij noodzaak. Op de fiets, in de auto, te voet of per scootmobiel. Verkeersveiligheid staat hierbij voorop. Aanleiding voor het Verkeerscen-trumdenhelder en omstreken om een verkeerscursus voor scootmobielen te gaan organiseren.

Een scootmobiel is een praktisch hulpmiddel voor als het lopen niet meer zo makkelijk gaat. Het helpt u langer zelfstandige en mobiel te blijven en buitenshuis korte en lange afstanden af te leggen. Bij Welzorg.nl heeft u een ruim aanbod aan scootmo-bielen.

Veilig op wegAls u een scootmobiel aanschaft ontvangt u bij aflevering een gratis instructie van onze Welzorgadviseur. Ook krijgt u een aantal handige extra’s, zoals een boekje met ver-keersregels en gebruiksadvies. Gaat u binnenkort een scootmobiel aan-schaffen of huren voor uw vakantie, wees dan goed voorbereid voor het gebruik van een scootmobiel op de

openbare weg.

Aanschaf van een scootmobielEr zijn verschillende mogelijkheden om een scootmobiel te verkrijgen:

1Wilt u zelf een scootmobiel aan-schaffen? In de verschillende winkels kunt u de verschillende

mogelijkheden bekijken en uitpro-beren. U heeft een keuze uit vele soorten, kleuren en uitvoeringen. Wij bieden ook diverse accessoires voor de scootmobiel aan.

2Als u zelf geen scootmobiel kan aanschaffen, dan kan in sommige gevallen de gemeente

ondersteunen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van een Wmo voorzien-ing of eenPersoonsgebonden budget. In een gesprek met een medewerker van het Zorgloket of met een Wmo consulent bekijkt u samen wat er mogelijk is.

3Wanneer de gemeente een ei-gen bijdrage vraagt voor het gebruik van een scootmobiel

dan kan het goedkoper zijn om er zelf een aan te schaffen. Welzorg biedt tevens diversebetalingsalter-natieven, waardoor u de kosten kunt spreiden. Informeer bij u in de buurt naar de mogelijkheden.

Service & ReparatieGebruikers van onze hulpmiddel-en zoals een scootmobiel of (elek-trische) rolstoel mogen erop vertrou-wen dat deze goed werken. Mocht er

onverhoopt toch iets stuk gaan, dan kunt u snel worden geholpen met onze 24/7 pechhulpservice.

Als u van plan bent een scootmobiel aan te schaffen, adviseren wij u om u goed te laten informeren en ver-schillende modellen uit te proberen.

Voor meer informatie kunt u terecht op Welzorg.nl.

Welzorg is gespecialiseerd in ad-vies, verkoop, service, aanpass-ing en verhuur van (revalidatie)hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een beperking.

den helderjulianadorp

‘Je kunt tenslotte rotondes niet blijven vermijden’

> Cees Langereis

Page 4: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Altijd in de buurt

Kijk op de website:www.omring.nl

Meer informatie over thuiszorg in de gemeente

Den Helder? Bel met 088 – 206 89 10 of loop

gerust eens binnen bij de wijkverpleegkundige

bij u in de buurt:

Den Helder Centrum, Prins Hendriklaan 2

De Schooten, Vrede en Vrijheid 26

Nieuw Den Helder, IJsselmeerstraat 4

Julianadorp, Landbouwstraat 66

Dementieteam, Den Koogh, Drs. F. Bijlweg 4

Industrieweg 7 Den HelderTel : 0223-634910www.fameuswonen.nl

maandag : 13:00 - 17:45dinsdag t/m vrijdag : 09:30 - 17:45zaterdag : 09:30 - 17:00donderdag koopavond : 17:45 - 21:00

Ontdek al onze collecties:

PLATOFauteuil handmatig

verstelbaar rug- en

voetgedeelte

Vanaf 399,-

Feelings

IN 4 STAPPEN UW RELAXFAUTEUIL SAMENSTELLEN

PHOENIXFauteuil traploos

verstelbaar rug- en

voetgedeelte

Vanaf 550,-

AMONFauteuil elektrisch

traploos verstelbaar

rug- en voetgedeelte

Vanaf 899,-

Stap 1. Kies uw model

Stap 2. kies uw ver-

stellingsmechanisme

Stap 3. Kies uw

bekleding

Stap 4. Kies uw poot

Page 5: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Bankieren met hulp van anderen > Advies aan huis > Geld opnemen met de Rabo Card Puller > Veilig inter-netbankieren > Cursus Internetbankieren

Vindt u het lastig uw bankzaken alleen te regelen?

Samen uw bank-zaken regelen

Vaak is bankieren met hulp van iemand anders een prima oplos-sing. Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden. En we betrekken hier ook uw part-ner, familielid of iemand anders bij die u kan helpen. Ook geven we informatie en advies om mis-bruik door anderen te voorkomen.

Bankieren met hulp van anderenAdvies aan huis; mobiele adviseurBent u niet in staat uw bankzaken online te regelen of naar één van onze vestigingen te komen, bijvoor-beeld vanwege ziekte, ouderdom of lichamelijke beperkingen? Dan kunt u een afspraak maken met de mo-biele adviseurs van Rabobank Kop van Noord-Holland. Die zijn in het hele werkgebied van onze bank ac-tief en komen bij u thuis te helpen met uw bankzaken. Of spreken met u af op een locatie bij u in de buurt voor een persoonlijk gesprek. Onze mobiele adviseur adviseert u over uw dagelijkse bankzaken, zoals het openen van een betaal- of spaarre-kening, het sluiten van een verzeke-ring, het opstellen van een volmacht of helpt u met internetbankieren

VolmachtZo kunt u bijvoorbeeld een volmacht afgeven. Hiermee geeft u iemand

het recht om namens u te hande-len. Het is verstandig om alleen een volmacht te geven aan iemand die u goed kent. Iemand in uw omge-ving die u vertrouwt. Bijvoorbeeld uw partner, of een familielid. Bij bankzaken kunnen wij u dan hel-pen met een volmacht. Wilt u ook andere zaken goed regelen? Dan kan de notaris u helpen bij het op-stellen van een notariële volmacht.

Geld opnemen

Wij vinden het belangrijk dat ieder-een gebruik kan maken van onze geld- en betaalautomaten. Maar als

u uw handen niet goed kunt ge-bruiken is pinnen helaas niet zo vanzelfsprekend. Dan kan de Rabo CardPuller u misschien uitkomst bieden. De Cardpuller is een knijp-mechanisme dat zich om uw Pin-pas klemt, zodat u uw pas gemak-kelijker uit de geldautomaat trekt.

Random Reader ComfortVoor het bankieren via internet heeft u een Random Reader nodig. De Random Reader maakt Rabo In-ternetbankieren veilig. Bij elke beta-lingshandeling geeft u namelijk een unieke, digitale handtekening. Spe-ciaal voor ouderen en slechtzienden hebben we de Random Reader Com-fort. Dit apparaat heeft grotere toet-sen en een spraakfunctie en is ook te gebruiken in combinatie met een brailleleesregel, met spraaksynthese of met andere aanpassingsappara-tuur. Wilt u deze aanvragen? Neemt u dan contact op met een van onze adviseurs Particulieren.

Cursus internetbankierenMet Rabo Internetbankieren regelt u gemakkelijk overal uw bankzaken. Maar hoe werkt het? En is het wel veilig? Om u hierin wegwijs te maken organiseren we regelmatig een spe-ciale cursus Internetbankieren. Daar

kunt u kosteloos aan deelnemen. U heeft hiervoor wel enige basisken-nis van de computer en het inter-net nodig. Heeft u deze kennis nog niet maar heeft u hier wel behoefte

aan? Neem dan eens contact op met de ouderenbond in uw gemeente. Zij geven, tegen een kleine vergoeding, diverse basiscursussen of weten waar de dichtstbijzijnde basiscursussen gegeven worden.

Heeft u vragen over dit artikel, wilt u een af-spraak maken of een hulp-middel aanvragen? Neemt u dan contact op met de adviseurs Particulieren van Ra-bobank Kop van Noord-Holland.

U kunt ze bereiken via het KlantContactCentrum

Particulieren (0223) 67 13 00 of via e-mail [email protected].

“Dan denkt Rabobank Kop van Noord-Holland graag met u mee.”

februari 2015 5den helderjulianadorp

> Advies thuis; De mobiele adviseur van de Rabobank

Op onze website www.tandartspraktijkhetarsenaal.nl vindt u meer informatie over tandheelkundige zaken.

Tandartspraktijk Het ArsenaalHet Arsenaal 4a1781 XP Den Helder0223-754540E: [email protected]

Openingstijden:

Maandag 08:30-17:00 en 18:00-20:30Dinsdag 08:30-12:00 en 12:30-16:30

Woensdag 08:30-12:00 en 12:30-20:30

Donderdag 08:30-12:00 en 12:30-16:30

Vrijdag gesloten

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan in onze praktijk

Het Arsenaaltandartsenpraktijk

Page 6: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 20156 den helderjulianadorp

De oranjes en de vloot zijn al eeu-wen met elkaar verbonden. Willem van Oranje (1533-1584) gaf vanaf 1568 een eer-ste aanzet voor het organiseren van de marine. Een organisatie die aan betekenis won onder het bewind van de stadhouders Maurits en Frederik Hendrik en onder koning-stadhou-der Willem III niet meer weg te den-ken was. De stadhouders Willem IV en Willem V zetten in de achttiende eeuw met vallen en opstaan de rela-tie met de oorlogsvloot voort. Na de kroning van Willem I in 1815, mocht de marine zich Koninklijk noemen en werden de banden met de Oranjes opnieuw aangehaald. Diverse leden van de Koninklijke familie, onder wie Willem Frederik Hendrik (Prins Hendrik de Zeevaarder) maakten grote zeereizen. Ook de Nederlandse

koninginnen waren intensief bij de vloot betrokken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondersteunde konin-gin Wilhelmina de verrichtingen van

de Koninklijke Marine met hart en ziel en was prins Bernard intensief bij de strijd betrokken. In de jaren daarna brachten koningin Juliana en

Oranje en de vloot koningin Beatrix regelmatig officiële bezoeken aan de zeestrijdkrachten. Koning Willem Alexander en prins Maurits vervulden hun dienstplicht bij de Koninklijke Marine en hebben tot op de dag van vandaag bemoeie-nis met de oorlogsvloot.

Interesse in de geschiedenis van mu-seumschip Schorpioen ? Nu te koop in onze museumwinkel het boek Zr.Ms. Schorpioen van ramschip tot museumschip door Jan Klootwijk en Dick Vries.

MarinemuseumHoofdgracht 31781 AA Den Helder0223-657534

www.marinemuseum.nlFacebook: marinemuseum.den.helder

In het Marinemuseum beleeft u het heden en ver-leden van de Nederlandse marine. Aan boord van museumschip Schorpioen is momenteel de ten-toonstelling Oranje en de vloot te zien. Oranje en de vloot vertelt over de relatie tussen de Oranjefa-milie en de vloot vanaf 1568 tot heden.

Zelfstandig Wonen met Zorg

Wonen met zorg betekent wonen naar wens en zorg op maat binnen een vaak klein-schalige woonomgeving. Het aanbod is gericht op uw keu-ze. U kunt zelfstandig blijven wonen en tegelijkertijd bent u van alle gemakken en alle vormen van zorg voorzien.

Het aanbod van verzorgingsapparte-menten is breed. Om in aanmerking te komen is vaak een AWBZ zorgindi-catie nodig van het Centrum Indica-tiestelling Zorg. Er zijn vele aanbie-

ders. Kijk bijvoorbeeld naar landelijk opererende organisaties als: Vitalis, WoonZorg, Woonzorg Nederland, Ha-bion, Nevep, Vestia. Er zijn ook veel regionale en plaatselijke aanbieders. Uw huisarts weet hier als beste de weg.

Heeft u blijvend intensieve zorg no-dig? Dan kunt u wellicht zorg krij-gen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u daarvoor in aanmerking komt.

Vanaf 1 januari 2015 vervangt de

Wlz de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Wat er precies verandert, leest u ook op www.hoe-verandertmijnzorg.nl. Heeft u vra-gen over de veranderingen? Bel dan met 0800-0126.

Informatie AWBZ zorgindica-tie:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-in-zorgin-stelling

https://www.ciz.nl/Paginas/default.aspx

Wet langdurige zorg (Wlz)De Wet langdurige zorg is per 1 januari 2015 ingevoerd en ver-vangt de Algemene Wet Bijzon-dere Ziektekosten (AWBZ).

Wat regelt de Wet langdurige zorg?De Wet langdurige zorg is er voor mensen die de hele dag in-tensieve zorg of toezicht dicht-bij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde de-mentie of mensen met een ern-stige verstandelijke, lichameli-jke of zintuiglijke beperking.

Om zorg vanuit de Wlz te krij-gen, heeft u een Wlz-indicatie nodig. Wilt u weten welke zorg u vanuit de Wlz kunt krijgen? Of heeft u een vraag over de vorm van de geleverde zorg (zorg thuis of in een instelling)? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl

Wat geldt er voor mensen die een AWBZ-indicatie hebben?Voor mensen met een AWBZ-in-dicatie die doorloopt in 2015, geldt een overgangsrecht AWBZ.

Page 7: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 7den helderjulianadorp

Ouderenbonden bieden activiteiten en veel voordeelOuderenbonden vertegenwoordigen samen 1 miljoen ouderen > Huisvesting, voorzie-ningen, sport en cultuur, veiligheid, vervoer, enz > Veel gratis services en kortingen > Geld besparen > 6 bonden in een overzicht

nisatie die steunt op de vrijwillige medewerking van een groot aantal leden van de aangesloten organisa-ties. Lidmaatschap via aangesloten verenigingen.

6PCOB, Belangenbehartiging 50-plus De PCOB (Protestants Chris-

telijke Ouderen Bond) is met meer dan 109.000 leden één van de maat-schappelijke organisaties die zich in-zetten voor de belangenbehartiging van 50-plussers. Financiën, wonen, vervoer, gezondheid, welzijn en li-festyle zijn de terreinen waarop men zich richt. De PCOB zet met succes een stempel op de maatschappelijke en politieke agenda. De 365 PCOB-af-delingen organiseren regelmatig lokale bijeenkomsten voor ontmoe-ting, ontspanning en educatie. Le-denmagazine, diversekortingen en aanbiedingen. Kosten circa € 36,50/jaar (inclusief partner € 58,50).

Nederland kent vele ouderenbon-den die samen ruim 1 miljoen ouderen vertegenwoordigen. De meeste ouderenbonden hebben lokale afdelingen die de belangen van 50-plussers in hun regio be-hartigen.

De afdelingen houden zich bezig met gemeentelijk ouderenbeleid, huisvesting, voorzieningen, sport en cultuur, het open houden van winkels en loketten, veiligheid en vervoer. Als lid kunt u gebruik maken van veel (gratis) services en kortingen. Het meest bekend is de collectieve Ziektekostenver-zekering waarmee u circa € 100,- per jaar per persoon kunt bespa-ren.

Hier volgt een overzicht van de bonden in volgorde van het aantal

leden.

1ANBO, Algemene Nederlandse Bond voor OuderenANBO is een vereniging met een

algemeen karakter. Bestaande uit mensen met verschillende interes-ses, politieke en levensbeschouwe-lijke achtergronden. ANBO zet zich o.a. in voor wonen en gezondheids-zorg, werk, inkomen en pensioenen. Er zijn 500 plaatselijke afdelingen. Sinds 2009 aangesloten bij de FNV. Vertegenwoordigt 400.000 senioren. Veel voordeel en activiteiten. Kor-tingen bij 17 zorgverzekeraars. Le-denmagazine en servicetelefoon. Lid worden vanaf 50 jaar, kosten

€ 37,30/jaar, partner op zelfde adres € 33,80.

2Unie KBO, Katholieke Bond voor OuderenDe Unie KBO is met 320.000 le-

den ook een grote senioren organi-satie in Nederland. De goed geoliede vereniging biedt naast belangenbe-hartiging een uitgebreid scala aan ontspannings- en opleidingsmoge-lijkheden. Voor elk wat wils! Eén van de belangrijkste doelstelling van deze organisatie is voorwaarden te scheppen zodat senioren volwaardig en zelfbewust aan de samenleving kunnen deelnemen. Lokale activi-teiten. Ledenmagazine, kortingen op producten en diensten. Collectie-ve korting op zorgverzekering. Lid worden vanaf 50 jaar, kosten circa € 25,-/jaar.

3KBO BrabantIn 2011 afgescheiden van Unie KBO. KBO-Brabant is een actie-

ve vereniging voor senioren vanaf 50 jaar met ongeveer 134.500 leden, die lid zijn van 312 Afdelingen. Die Af-delingen vormen het hart van onze organisatie. Daar ontmoeten senio-ren elkaar, doen ze samen aan ont-spanning en sport, nemen zij deel aan culturele- en zingevingactivitei-ten en worden hun individuele en collectieve belangen behartigd. Deze activiteiten worden vooral mogelijk gemaakt door de vrijwillige inzet van een grote groep actieve leden.

4NOOM, Netwerk van Organi-saties van Oudere MigrantenHet NOOM is opgericht met

het doel om alle allochtone ouderen te representeren, zodat een sterke landelijke belangenbehartiging ont-staat. Van de migranten die in Ne-derland wonen, zijn er ruim 210.000 55-plus. In 2015 zal dit aantal ge-groeid zijn tot 360.000 personen. Deze groep ouderen is zeer divers en verkeert voor een belangrijk deel nog in een emancipatiefase. Om deze groeiende groep uit hun eigen kring te halen en midden in de maatschap-pij te zetten, is het belangrijk dat ze ten volle meedoet aan alles wat de samenleving te bieden heeft. Daar-voor is het goed om de rijkdom aan kennis en expertise van de oudere migranten samen te brengen. Lid-maatschap via de deelnemende orga-nisaties.

5NVOG, Nederlandse Vereni-ging van Organisaties van Gepensioneerden

De NVOG is de landelijke overkoe-pelende vereniging van organisaties van gepensioneerden, afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. De NVOG behartigt de collectieve belan-gen van de gepensioneerden bij de overheid, politieke partijen en an-dere relevante instanties. Bij de ver-eniging zijn 87 organisaties aange-sloten met ruim 110.000 leden, die de belangen van meer dan 1 miljoen gepensioneerden behartigen.De NVOG is een vrijwilligersorga-

Traplift of huisliftIn vrijwel iedere situatie is een traplift of huislift te plaatsen. Vaak is dit maatwerk. Vraag altijd meerdere offertes aan en laat de adviseur bij u thuis komen. Zo’n bezoek dient volledig vrijblijvend en gratis te zijn. Een traplift kost u gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 6.500,-. Een huislift kost aanzienlijk meer, maar kan de waarde van uw huis verhogen. Let op dat de installatiekosten in de prijs zijn opgenomen en dat er een servicecontract bij zit. Vraag naar de garantierege-ling. Kan vaak uit het Persoons Gebonden Budget (PGB) via de WMO worden betaald.

Leveranciers van trapliften:

THIJSENKRUPPwww.tkencasa.nl

STANNAHwww.stannahtrapliften.nl

PRACTICOMFORTwww.practicomfort.nl

Uitgelicht

Page 8: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Verkeerscentrum Den HelderTel.: 06 224 05 370E-mail: [email protected]

• Opfriscursus

• Slipcursus

• Scootmobielcursus

• Individuele theorie lessen

• Kortdurende Check-up

• Opfriscursus ouderen

Verkeerseducatie voor ouderen

VerkeerscentrumDen Helder

Meer weten of aanmelden?www.verkeerscentrumdenhelder.nl

In samenwerking met ErgotherapieHandtherapie

Inge Hemkes • Praktijkadres; Kerkgracht 2 • Den HelderTelefoon 06 22 25 86 61 • www.ergotherapienoordholland.nl

Kapsalon Knippenz,voor al uw haar wensen,

kunt u bij ons terecht,zowel voor jong als oud.

gevestigd aan de

Vechtstraat 250 (In gebouw De Groene Vecht)

Telefoon nummer:

0223-685942ELS LAGENDIJK

maaltijdserviceEETIDEE

Houdt u ook zo van lekker eten? Ook na uw 65e? En kunt of wilt u niet meer zelf koken?Ons bedrijf biedt de ideale maaltijdverzorging voor particulieren, bedrijven en instellingen. Heerlijk op smaak en vers gekookte, koelverse maaltijden. Gratis bezorging bij u thuis.

Uw maaltijd is onze zorg, prijzen v.a. 5,75Wij zorgen ervoor dat u elke avond weer heerlijk eet!Dus wacht niet langer en BEL0223-523300Heeft u recht op een vergoeding, dan kunt u terechtbij het zorgloket van uw gemeente.

EETIDEE maaltijdserviceDe Lange Ring 11e, 1761 AS Anna Paulowna Email: [email protected]

Dagelijks keuze uit 4 menu’s

Snellelevering !

Taxi Albert De beste manier om er te komen.

Tel. 06 83 11 43 54 [email protected]

Page 9: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 9den helderjulianadorp

> Ziekenhuizen nog weinig aandacht voor ouderen > Keurmerk voor ziekenhuizen > Keurmerk moet ziekenhuizen scherper gaan maken > Kwaliteitsverbetering zieken-

huizen > Over 2 jaar worden ziekenhuizen beoordeeld

Het is hun grootste groep patiënten. Toch hebben ziekenhuizen vaak nog verrassend weinigaandacht voor ouderen. Het keur-merk Seniorvriendelijk Ziekenhuis brengt daar verandering in. De ou-derenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOVG en NOOM leggen ziekenhuizen langs de meetlat van dit keurmerk, ook in Noord-Holland.

Wist u dat één op de drie ouderen er door een ziekenhuisopname op achteruit gaat? Ouderen lopen meer risico op delier, medicatiefouten en complicaties. De overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie loopt zelden soepel. Diagnose en behandeling van ouderen vragen om een brede kijk op functiebehoud en kwaliteit van leven.

Beoordelingen

De gezamenlijke ouderenbonden Unie KBO, PCOB, NOVG en NOOM namen daarom het initiatief om een keurmerk te ontwikkelen voor ziekenhuizen die hun zorg hebben aangepast aan de behoeften van (kwetsbare) ouderen. Ze stelden kwaliteitscriteria op voor zieken-huiszorg aan senioren. Nederlandse ziekenhuizen werden aan de hand van deze criteria beoordeel door on-

derzoeksbureau MediQuest en door speciaal getrainde seniorscouts.

Alle 130 ziekenhuizen in Nederland werden getoetst op 15 kwaliteitsas-pecten van zorgbehoeften en wen-sen van ouderen. In oktober 2013 kregen 45 ziekenhuizen het keur-merk. In Noord-Holland waren dat onder meer het Medisch Centrum Alkmaar en het Rode Kruis Zieken-huis in Beverwijk.

In beweging

Belangrijke voorwaarde voor het keurmerk is de aanwezigheid van een geriatrieteam en een goede over-dracht naar de thuissituatie, bijvoor-beeld via de huisarts. Aandachtspunt zijn ook de maatregelen om ouderen

sociaal en lichamelijk actief te hou-den. Door de keuring zijn ziekenhui-zen al scherper gaan letten op de oudere doelgroep. “We merken dat het keurmerk veel in beweging heeft gezet”, zegt Manon Vanderkaa, di-recteur Unie KBO. “Met dit keurmerk proberen we ziekenhuizen zowel se-niorvriendelijk als beweegvriendelijk te maken.”

Verbeteringen

Het Keurmerk Seniorvriendelijk Zie-kenhuis stimuleert ziekenhuizen om hun zorgprocessen, beleid en fysieke omgeving beter af te stemmen op de toenemende groep kwetsbare oudere patiënten. Het keurmerk zorgt daar-naast voor kwaliteitsverbetering in ziekenhuizen, op verschillende ma-nieren:

> patiënten kunnen bewust kiezen voor zorg die het beste bij hun hulp-vraag past;> professionals kunnen de zorg ver-beteren op punten die patiënten-organisaties en beroepsgroepen be-langrijk vinden;> zorgaanbieders kunnen middelen vrijmaken voor kwaliteitsverbete-ring;> zorginkopers hebben input voor kwalitatieve zorginkoop.

Op weg naar seniorvriendelijke ziekenhuizen

Zorgverzekeraar Achmea heeft aan-gekondigd dat gecontracteerde zie-kenhuizen die het keurmerkhebben behaald, in aanmerking ko-men voor het Pluscertificaat Oude-renzorg. Dankzij het keurmerk Se-niorvriendelijk Ziekenhuis ontstaat voor het eerst inzicht in de actuele stand van zaken in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen. Over twee jaar worden de ziekenhuizen opnieuw beoordeeld.

Meer weten? KIJK OP

www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl

Hulpmiddelen of aanpassingen, kijk eerst of er vergoeding mogelijk is.

Voordat u hulpmiddelen koopt of aanpassingen in huis laat uitvoeren kijk dan eerst even op de digitale Regelhulp of u voor vergoeding of een bijdrage in aanmerking komt.

www.regelhulp.nl

Zo ja volg dan de aangegeven procedure. Let op dat u produc-ten of diensten pas koopt nadat u uw vergoeding heeft ontvan-gen. In veel gevallen worden bijvoorbeeld scootmobiel, rol-stoelen, aanpassingen in auto en aanpassingen in huis geheel of gedeeltelijk vergoed. Soms kunt u lenen of huren. Vraag ook uw zorgverzekeraar wat deze vergoed. Meer info over hulpmiddelen vindt u ook op KiesBeter.

www.kiesbeter.nl

Stoephulp voor rollator

Als u met uw rollator proble-men heeft met het nemen van stoepen of drempels dan kan de BOB-UP helpen. Deze beugel monteert u eenvoudig onder aan uw rollator. U kunt nu bij elke stoep gewoon doorlopen. De BOB-UP tilt uw rollator ge-woon op. U hoeft geen extra kracht te zetten.

In het kort

Page 10: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Samen sterker

Wilt u een afspraak maken? Bel (0223) 67 13 00.

Lukt het u niet om uw bankzaken online te regelen of naar één van onze kantoren te komen? Dan

kunt u een afspraak maken met de mobiele adviseurs van Rabobank Kop van Noord-Holland. Die zijn

in het hele werkgebied van onze bank actief en komen bij u thuis om uw bankzaken te regelen.

Mobiel advies is ook een mogelijkheid

Zij helpen u graagbij u thuis met uw bankzaken.

Bent u al bekend met onze mobiele

adviseurs?

Page 11: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 11den helderjulianadorp

Notaris: Radar testament waardeloosVeel testamenten niet ‘belastingvriendelijk’ > Veel mankementen in bestaande testa-menten > Verhoeks Optimaal Testament

dan het testament uit 1999. Hoe-zo besparing? Het echtpaar schuift al wat onrustig op de stoel, en dan volgt de genadeklap: het blijkt hele-maal geen langstlevende testament te zijn! Door de bepalingen in het testament zal de tweede trap direct volgen op de eerste trap. De langst-levende kan daardoor helemaal niets houden van de nalatenschap. Al-les zal direct na ontvangst door de langstlevende (eerste trap), doorval-len (tweede trap) naar de kinderen én de langstlevende verliest dan ook een deel van zijn/haar inkomen uit het nalatenschapsvermogen. Een

waardeloos langstlevende testament dus.Het valluik van de tweede trap is opengeklapt. Dit is het resultaat van een ondoordacht testament, opge-maakt in een tijd dat iedereen in-eens zo’n testament moest. Notaris Verhoeks komt niet eens meer toe aan de andere mankementen van een tweetraps testament, zoals mo-gelijk ‘gedoe’ met (schoon)kinderen, de vervelende gevolgen in de nieuwe vermogensbijdragen AWBZ per 2013 en dat er met zo’n testament bij het tweede overlijden direct een forse belastingrente wordt geheven. Je

moet rente betalen vanaf het over-lijden en niet pas na acht maanden. Wetswijzigingen die ervoor zorgen dat nu op grote schaal RADAR-testa-menten moeten worden gerepareerd.Het echtpaar wordt wel gelukkig van het Verhoeks Optimaal Testament. Als notaris Verhoeks ze de moge-lijkheden daarvan uitlegt, die naad-loos aansluiten op de samenstelling van hun vermogen, gaan de ogen weer glinsteren en verdwijnt het zweet van het voorhoofd. Ze gaan nog niet overlijden beloven ze no-taris Verhoeks, dus dit kan snel nog even recht worden gezet.

Heeft u ook zo’n Radar-testament, dan adviseert notaris Verhoeks u deze opnieuw te laten toetsen. Maar zorg dan wel dat eerst goed geke-ken wordt naar de samenstelling en omvang van uw vermogen en u niet weer in een standaard-testament te-recht komt. Uw zorg voor de langst-levende en de kinderen is meer dan erfbelasting; het is maatwerk.

Voor meer informatie over dit onder-werp zie www.geenerfbelastingbeta-len.nl en maak gewoon een afspraak, voordat het te laat is. Of gebruik de mogelijkheid van de second opini-on via www.notarisopinie.nl.

Notaris Verhoeks is gevestigd aan de Middenweg 152 te Den Helder. Telefoon 0223 - 611180

Het echtpaar Jansen stapt bij nota-ris Verhoeks binnen om hun langst-levende testament uit 2010 van een andere notaris na te laten kijken. Ze hebben ook hun oude langstlevende testament meegenomen uit 1999. Het testament uit 2010 heeft die uit 1999 laten vervallen en is een tes-tament naar aanleiding van de com-motie na RADAR; maart 2010.Een tweetraps testament dus, waar-bij alles eerst geheel naar de langst-levende (eerste trap) gaat en daarna (tweede trap) uiteindelijk bij de kin-deren terecht komt.

Reden dat ze hun testament in 2010 hebben vernieuwd is dat de langst-levende geheel geen erfbelasting hoeft af te rekenen. Het bespa-ren van erfbelasting dus. Zorgvuldig leg ik uit dat er met zo’n testament eigenlijk niets bespaard wordt maar slechts uitgesteld. Notaris Verhoeks berekent dat het testament uit 2010 uiteindelijk de kinderen in totaal bij-na twee keer zoveel erfbelasting kost

De Bedden de speciaalzaak

voor comfort slapenEen goede nachtrust is een zeer be-langrijk aspect voor een fitte ener-gieke dag. Hoe beter u slaapt hoe beter uw lichaam hersteld van de inspanningen die u de dag heeft gedaan. Goed dus om te weten dat u met een goed bed een stukje ge-zondheid in huis haalt.

Bij De Bedden wordt erg veel aan-dacht besteed aan de technische kant van een goed slaapsysteem en dus ook goed slapen. Hiervoor voert De Bedden en paar topmerken als Auping, Tempur, Ubica en Swis-sflex. Ook aan het comfort van een wat hoger en deelbaar ledikant van bijvoorbeeld Vroomshoop meubelen wordt aandacht besteed bij De Bed-den. Een hoger en deelbaar bed wat u ook kunt creëren met een box-spring van Ubica of Auping. Neemt u die in een elektrisch verstelbare uitvoering, dan kunt u genieten van de gemakken van nog makkelijker uw bed uitkomen of nog specifieker uw slaapstand instellen. Maar even lekker een boekje lezen of televisie

kijken vanuit uw bed behoort na-tuurlijk ook tot een totaal comfort.

Een merk wat erg ver gaat in het zoeken van de perfecte ligging is wel Swissflex. Een merk wat een lat-tenbodem heeft ontwikkeld die zich werkelijk aan ieder gewicht en ieder postuur automatisch aanpast en dan maakt het niet uit of u op uw zij of op uw rug ligt. Een technisch hoog-standje wat je van een echt Zwitsers merk kunt verwachten.

Bedden wintercheck

De Bedden doet deze winter ook een “Bedden wintercheck” . Een deskun-dig iemand komt dan geheel gratis

bij u thuis om uw huidige bed te controleren . Uw gehele slaapsys-teem , dus bodem, matras en zelfs uw kussen en dekbed wordt gecon-troleerd of dit in het geheel past of aan vervanging toe is . En hierin kunt u een eerlijk en gedegen advies verwachten.

De Bedden is gevestigd op het Ravalijncentrum.Industrieweg 4b, Den Helder Telefoon 0223 - 624093Internet www.debedden.nl

De revolutie begint aan de basis

De nieuwe Swissflex®-lattenbo-dem met gepatenteerde bridge® technologie past zich optimaal aan uw lichaamsvorm en be-wegingen aan. Slapen is nog nooit zo aangenaam en gezond geweest. Neem voor informatie contact met ons op en ervaar zelf wat compromisloos slaap-comfort is.

> Swissflex slaapsysteem

Page 12: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 201512 den helderjulianadorp

Tandarts:

Sinds januari 2009 is Tandart-spraktijk Het Arsenaal in Den Hel-der geopend. De praktijk is geves-tigd aan de rand van het industrie terrein ‘Westoever’ tegenover de Burg. Houwingsingel. De praktijk heeft een veelzijdig aanbod van tandheelkundige zorg, dat gericht is op goede mondhygiëne, preven-tie en restauraties.

Het team van de praktijk bestaat uit de volgende werknemers:

Suzanne Müller is in 2002 afge-studeerd aan de Universiteit van

Nijmegen. Tot aan het starten van haar eigen praktijk aan Het Arsenaal is zij meer dan 7 jaar werkzaam ge-weest bij de Koninklijke Marine in Den Helder.

Jacco Beije is in 1998 afgestu-deerd aan de Universiteit van

Amsterdam. Hij werkt sinds novem-ber 2014 in onze praktijk.Hij ondersteunt onze praktijk op de woensdag en donderdag.

Jeroen Langeveld is in november 2014 afgestudeerd aan de Uni-

versiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 5 januari 2015 in onze prak-tijk.Hij ondersteunt onze praktijk op de maandag en dinsdag.

Anita van Andel is sinds het starten van de praktijk werk-

zaam als tandartsassistente. Sinds december 2010 mag ze zich preven-tie- assistente noemen. Hiervoor is ze al meer dan 22 jaar werkzaam als tandarts- assistente bij de Koninklij-ke Marine in Den Helder.

Malissa Katuuk is sinds 1 sep-tember 2013 werkzaam als

tandartsassistente in onze praktijk. Zij ondersteunt onze praktijk op de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Adriana Robert-Taal is sinds 1 december 2013 werkzaam als

tandartsassistente in onze praktijk. Zij ondersteunt onze praktijk op de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Tevens wordt onze prak-tijk op dit moment on-dersteunt door een stagiaire die geduren-de een half jaar meelo-pen in de praktijk.

Onze praktijk

Het doel is uw gebit gezond en mooi te houden, het zo natuurgetrouw mogelijk te herstellen en het mooier te maken. Een schone mond is een voorwaarde voor een gezonde mond, vandaar dat er een grote nadruk ge-legd wordt op de mondhygiëne.

Er wordt ook veel aandacht besteedt aan preventie door instructie mond-hygiëne, Dit gebeurt momenteel zo-wel door de tandarts als de preventie assistente. Ook wordt er voedings-voorlichting en ook mogelijke gevol-gen van een behandeling uitgelegd door beiden.

U kunt bij ons terecht voor algemene tandheelkunde zoals controle, vul-lingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, sealen en prothetische tandheelkunde (kronen en bruggen,

frames, prothesen, ter vervan-ging van aangetaste of ver-

loren gegane tanden of kiezen). Er bestaat ook veel aandacht voor kinderen. Bij kinderen wordt de basis gelegd voor het vertrouwen

en het belang van tand-heelkundige zorg.

Veel mensen zijn bang voor de tandarts en u hoeft zich hier zeker niet voor te schamen. Wij zullen hier zorgvuldig mee omgaan. Onze praktijk staat open voor iedereen die een moderne, complete en zo aangenaam mogelijke behandeling van zijn of haar gebit wenst.

Voor meer informatie:

Telefoon: 0223-754540

Internet: www.tandarts praktijkhetarsenaal.nl

Graag verwelkom ik u in mijn praktijk.Marion Hofstra-van den Boogaard.

Tel.: (0223) 622 781Wilhelminastraat 18, 1782 PR DEN HELDER

Praktijk voor complementaire geneeswijzeU kunt in mijn praktijk terecht voor:- Medisch Shiatsutherapie - Shiatsu Releasetherapie- Voetreflexzonetherapie- Sportmassage (en blessurepreventie)- Aromatherapie- Supplement- en/of voedingsadvies

CURSUSOVERZICHTGeplande CursussenCursus Shiatsu Massage Geplande start: oktober 2015Cursus Voetreflexzone Massage Geplande start:oktober 2015Cursus Handreflexzone Massage (NIEUW) Geplande start:oktober 2015 WorkshopsWorkshop Metamorfose (Prenataal Therapie) Gepland in: In overlegWorkshop Lymfedrainage Massage op de Voet Gepland in: In overleg

Financiële website-tipDe websitewww.vijftigplusadvies.nl

Wat kunt u hier?Hier kunt u vertrouwelijk spreken over uw vermogen, pensioenopbouw, financiële planning, erfbelasting, belas-tingaangiften en nog meer van zulke zaken.

Waarom heeft u dit nodig?Om al uw financiële zaken ein-delijk eens goed te regelen. U kunt bij deze experts advies inwinnen over al uw financiële kwesties.

Wie hebben dit opgezet?Kees-Jan Verhagen & Ritsaert Sloet, van Sloet & Verhagen: Accountants en Belastingad-viseurs. 2 experts die u van professioneel advies kunnen voorzien. Deze mannen werken samen met hun trouwe secreta-resse Dianne Fuchs. Meer weten over deze experts? Kijk dan op www.sloetverhagen.nlEen schone mond is een

voorwaarde voor een gezonde mond

Wij nemen weer

nieuwe patiënten

aan

Tip!

Kees-Jan Verhagen

Ritsaert Sloet

Page 13: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 13den helderjulianadorp

Daarbij kan gebruik gemaakt worden van manueeltherapie, maneelthe-rapie volgens Marsman, arthroki-nematische mobilisaties, het Mul-ligan-concept, medical taping, dry needling, manuele lymfdrainage, acupunctuur en specifieke vormen

In „Stadshart” zijn 10 fysiothe-rapeuten, 1 acupuncturist en 2 praktijk-ondersteunende mede-werkers werkzaam.

De fysiotherapeuten hebben zich binnen hun vakgebied op veel vlak-ken gespecialiseerd, waaronder:

• het onderzoeken en behan-delen van nek-, schouder- en armklachten, lage rugklach-ten, knie-, enkel- en heup-klachten (daarbij wordt het fysiotherapeutisch onderzoek zo mogelijk ondersteunt door echodiagnostiek).

• hoofdpijnklachten• complexe pijnsyndromen• stressgerelateerde klachten• sportspecifieke problemen • psychosomatische klachten• peesproblematiek

van oefentherapie.

Ook worden er groepstrainingen ge-geven. Specifiek gericht op bepaalde aandoeningen. Denk daarbij b.v. aan COPD, Diabetes, lage rugklachten, ziekte van Parkinson en claudicatio.

Nabehandelingen van operaties (b.v. decompressies, ac-resecties, cuffrup-turen, schouder-, heup- en kniepro-theses, etc.) kunnen hier ook plaats vinden.

Beide vestigingen hebben een prach-tig uitgeruste oefenruimte.In de vestiging „Parkzicht” aan de Madurastraat hebben senioren de mogelijkheid om, tegen een geredu-ceerd tarief, te trainen. Dit is moge-lijk gemaakt door de Stichting Vrij-waard.

Trainen voor fitte en minder fitte senioren kan gericht zijn op het be-houd van zelfstandigheid, gezond-heid of conditie. Ouder worden heeft consequenties voor de belastbaar-heid. Het is belangrijk om daar reke-ning mee te houden.

Mocht u, wanneer u van deze trai-ningsmogelijkheid gebruik wilt ma-ken, hierover vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan een van de aanwezige fysiotherapeuten.

„Stadshart” Centrum voor Fysiotherapie en Training te Den Helder

„Stadshart” heeft 2 vestigingen:

Vestiging MolenstraatMolenstraat 1131781 NL De HelderTel. 0223-613063 / [email protected]

Vestiging ParkzichtMadurastraat 2-41782 DS Den HelderTel. [email protected]

Op beide locaties is tevens een huisartsenpraktijk gevestigd. Met de hier gevestigde huisartsen wordt veel samengewerkt. Ook

wordt er, via de bij ons werkzame fysio- en manueeltherapeut Wim Ramler, veel samengewerkt met de orthopeden van het Gemini Ziekenhuis (W. Ramler is op

maan- en dinsdagen werkzaam op de poli orthopedie en ziet daar samen met de orthope-disch chirurgen W. Salomons en P. Geervliet, patiënten met nek-, schouder- en/of armklachten op het „Combispreekuur voor Schouderklachten”).Samenwerking is zo wie zo een belangrijke peiler van deze voor-uitstrevende praktijk.Zo is de praktijk ook aangesloten bij een (binnenkort) landelijk opererend netwerk voor schou-derklachten en een regionaal netwerk voor lage rugklachten.

In het kort

Steeds meer senioren kiezen voor een sim only abonnementWas het voorheen altijd prepaid dat de klok sloeg, tegenwoordig zien ook steeds meer senioren dat mobiel bellen toch echt wel goedkoper kan. Uit onderzoek van Vergelijksimonly.nl is gebleken dat senioren steeds vaker kiezen voor een abonnement voor hun mobiele telefoon. In 77 procent van de gevallen betreft het hierbij een sim only abonnement.

Belangrijkste reden bij de keuze voor een sim only zijn de lagere maand-lasten. Aangezien het tegenwoordig mogelijk is om voor een paar euro per maand bereikbaar te zijn, is het periodiek opwaarderen van een pre-paid simkaart niet langer goedkoper. Bovendien heb je bij een abonne-ment net iets meer vrijheid om zo nu en dan toch even te bellen, tegen veel lagere tarieven dan bij prepaid.Daarnaast geven veel van de respon-denten aan dat hun toestel prima

meerdere jaren mee kan. Oprichter Ruud Kok van Vergelijk Sim Only onderschrijft deze trend: “In de af-gelopen jaren hebben we de sim only sector enorm zien groeien. Enerzijds is dit het gevolg van een toenemend prijsbewustzijn bij de consument, anderzijds komt dit door de tech-nische ontwikkelingen waardoor toestellen steeds langer mee gaan. Het is voor steeds meer mensen duidelijk dat een ‘gratis’ telefoon bij een abonnement toch echt door de

consument zelf wordt gefinancierd. Dus kopen meer en meer mensen zelf een los toestel en sluiten ze een voordelige sim only af. Het toestel gaat vervolgens jaren mee, en dus bespaart de consument tientallen euro’s per maand.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat hoger opgeleiden vaker voor een sim only abonnement kiezen dan lager opgeleiden. Van de ondervraagde MBO’s heeft 48% een los sim only abonnement, terwijl dit percentage bij HBO en wetenschappelijk onder-wijs aanzienlijk hoger ligt, respecti-evelijk 61% en 58%. Vrouwen kiezen met 58% vaker voor een sim only abonnement dan mannen.

Page 14: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 201514 den helderjulianadorp

www.zorggroeptellus.nl

Bewegen is een belangrijke voorwaarde om mobiel te blij-ven. Net als de dagelijkse do-sis frisse buitenlucht essen-tieel is voor de gezondheid. Met dit in gedachten besloot Zorggroep Tellus onlangs om de tuinen bij beide locaties eens flink aan te pakken en een waardevolle wijkfunctie te geven. Met een beweeg-tuin bij De Groene Vecht en een wandel- en werktuin bij De Lichtboei. In samenspraak met cliënten, familie en or-ganisaties uit de omgeving zullen de plannen worden uitgewerkt. De verwachting is om volgend voorjaar van start te gaan met de werkzaamhe-den. Een prachtig project dat het straks mogelijk maakt om groen te genieten. Voor bewoners én buurtbewoners.

Groene ambities

“We hebben er ontzettend veel zin in,” vertelt Gonnie Minkema, locatiemanager van Zorggroep Tellus. “We hebben bij onze twee locaties prach-tige stukken grond tot onze beschikking, waar tot nu toe geen optimaal gebruik van werd gemaakt. Daar gaan we nu verandering in brengen, in sa-menwerking met andere lokale organisaties die zich bezig hou-den met welzijn.”“Het is de bedoeling om de func-tie van de twee tuinen bij onze vestigingen breder te trekken,” vult kwaliteitscoördinator Sacha Houtveen aan. “We wil-len twee plekken creëren waar iedereen uit de wijk zich wel-kom voelt. Als centraal punt in de buurt waar iedereen elkaar kan ontmoeten. We hebben in Den Helder zo’n 140 nationali-teiten wonen en het is prachtig om die op deze manier bij el-kaar te brengen. Jong en oud.”

Beweegtuin bij De Groene Vecht > Wandel- en werktuin bij De Lichtboei > Activiteiten in groepsverband ondernemen > Gymnastiek of jeu de boules baan > Aanleg dieren-weide en moestuin

Beleven en bewegen in de buitenlucht

De tuin in met Zorggroep TellusDe Groene VechtDrie jaar geleden opende Zorggroep Tellus de deuren van de nieuwe locatie De Groene Vecht. Een hyper-modern woon- en zorgcentrum waar kwalitatief hoogstaande zorg wordt geboden in een aantrekkelijke am-biance. De tuin is in die drie jaar gerijpt en biedt een geweldige groe-ne buitenruimte voor de bewoners. Met volwassen beplanting, mooie paden en een heel groot houten ter-ras waar het goed vertoeven is. Zowel voor bewoners van De Groene Vecht als voor bezoekers en buurtbewo-ners.

“We hebben hier een fan-tastisch terras,” beaamt Gonnie Minkema. “Een heerlijke plek om even te genieten van een goed kopje koffie, een gezonde lunch, een glas wijn of iets lekkers tussendoor. Van-af het terras kijk je prachtig uit over de tuin. Maar te veel mensen asso-ciëren ons restaurant nog met zorg-verlening alleen. Er ligt een drempel en dat is jammer. Want het is een

leuke en sfeervolle plek om te ge-nieten. Iedereen uit de wijk krijgt

hier een warm welkom. Op deze locatie willen we

een beweegtuin rea-liseren. Met heer-lijke wandelroutes en toegankelijke fitnesstoestellen in de tuin, maar ook met een breed aanbod

van activiteiten onder begeleiding

van professionele trainers. Activiteiten

die men in groepsverband kan ondernemen. Zo bieden we

niet alleen de elementen bewegen en buitenlucht aan, maar ook een stuk sociale interactie. Bijvoorbeeld met gymnastiek voor de actievere seni-oren of een jeu de boules baan. Er is genoeg te bedenken bij bewegen

in de buitenlucht. Het belangrijkste is dat dit groene gebied straks voor iedereen vrij toegankelijk is.”

“Het idee sluit bovendien prachtig aan bij de 21 nieuwe woningen die volgend jaar naast De Groene Vecht worden gebouwd,” meent Sacha. “Ook daar kunnen bewoners straks vanaf hun veranda van de tuin ge-nieten, een wandeling maken of deelnemen aan onze activiteiten. Het is een waardevolle ontwikkeling voor de hele wijk.”

De Lichtboei“Bij locatie De Lichtboei hebben we de beschikking over een heel groot stuk gras met mooie beplanting en veel fruitbomen,” vervolgt Gonnie. “Die grond is onze eigendom en wil-len we graag inrichten voor onze be-woners. In De Lichtboei verblijft een grote groep dementerende ouderen en het zou mooi zijn als we meer buitenactiviteiten als dagvoorzie-ning aan kunnen bieden. Hier kun-nen onze cliënten in alle vrijheid een rondje lopen, op een bankje zit-ten of van de natuur genieten. Dit willen we uitbreiden met de aanleg van een dierenweide en een moes-tuin. Op die manier ontstaat er een tuin waar iedereen zijn ding in kan vinden.”

“Als je altijd met je handen in de aarde hebt ge-wroet, blijft dat in je zitten”

> De Groene Vecht

Page 15: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Persoonlijke verzorging VerplegingTijdelijke (24-uurs) opvang Extramurale zorgverleningZorgarrangementen Persoonsgebonden budgetPersonenalarmering GroepsverzorgingZelfstandig wonen / Volledig pakket thuis RestaurantOntmoeting, recreatie en activiteiten Tafeltje DekjeBrasserie Huisdieren welkomVerhuur van ruimtes Dagbesteding per 01-04-2015

Adres gegevens:Locatie De LichtboeiIJsselmeerstraat 2, 1784 MA Den HelderTel 0223 63 85 00 - Fax 0223 63 37 [email protected]

Locatie De Groene VechtVechtstraat 250, 1784 TG Den HelderTel 0223 68 59 20 - Fax 0223 68 59 [email protected]

Zorggroep Tellus biedt meer dan wonen alleen. Zorggroep Tellus biedt u de zekerheid van zorg en hulp op het moment dat u die nodig heeft in één van de verzorgingsappartementen. Tevens bieden wij u een uitgebreid aanbod van aanvullende diensten en producten.

www.zorggroeptellus.nl

februari 2015 15den helderjulianadorp

Zorgen met elkaarDe zorg is volop in ‘transitie’. Cliënten met een lichte zorgvraag komen niet meer in aanmerking voor opname in een verzorgings-huis. Mensen met een zorgvraag zullen dus langer thuis blijven wonen en dat vraagt van de zorginstellingen dat ze daar ook op in gaan spelen. Voor Zorggroep Tellus betekent dat een aantal keuzes.

Binnen de locaties De Lichtboei en De Groene Vecht zal zwaardere zorg geleverd gaan worden. Daarvoor is het wenselijk dat medewerkers wor-den geschoold om zich te kunnen ontwikkelen en op die manier ‘mee groeien’ met de zorgvraag. Cliënten kunnen dan – ook als de zorgvraag echt zwaar wordt – gewoon blijven wonen in hun eigen appartement. Omdat locatie De Lichtboei bouw-kundig niet heel geschikt is om hele zware zorg in te verlenen, zal deze locatie (in samenwerking met Woningstichting Den Helder) worden her-ontwikkeld. Voor een groep van ca. 32 cliënten zal in de loop van de komende jaren kleinschalige nieu-we huisvesting worden gebouwd. De Lichtboei zal voorlopig beschikbaar

blijven voor mensen met een lichte zorgvraag, die beschut willen gaan wonen en daarvoor een appartement willen huren en de service en zorg apart willen inkopen.

Daarnaast wordt er door Tellus ook thuiszorg geleverd. Dit gebeurt door het zogeheten extramurale team. Daarnaast stellen wij onze deuren open voor mensen uit de omgeving die vragen hebben op het gebied van zorg en welzijn. Of gewoon een praatje willen maken. Deel willen nemen aan een activiteit. Of een warme maaltijd willen gebruiken.

De meeste cliënten wonen in de na-bije omving van de locaties, maar zorg is ook mogelijk in andere de-len van Den Helder. Belangrijk uit-gangspunt is dat de ontwikkelingen plaatsvinden in goede afstemming en samenwerking met de gemeente Den Helder en de collegainstellingen binnen de regio. Waar mogelijk ma-ken we – met gezond verstand – ge-bruik van elkaars kennis en kunde. En zorgen we er met elkaar voor dat de zorg op de juiste plek wordt ge-geven, op een manier die past bij de cliënt in kwestie.

“Als je altijd met je handen in de aarde hebt gewroet, blijft dat in je zitten,” legt Sacha uit. “Het is heer-lijk als je dan op je oude dag weer lekker bezig kunt zijn met schof-felen, onkruid wieden, fruit plukken of sla verbouwen. Mensen die vroeger in hun eigen tuin actief waren, kunnen hier ontzettend van genieten.” “Maar ook die-ren maken men-sen heel blij,” weet Gonnie. “Daarom willen we hier ook meer mee gaan doen. Met kleine beesten in de tuin als gei-tjes, kippen, konijnen of vogeltjes bijvoorbeeld. Op dit moment komt de Helderse Vallei al één of twee keer in de maand met dieren naar ons verzorgingshuis. Het is geweldig om te zien hoe onze bewoners op die beestjes reageren. Je ziet ze gewoon genieten.”

“Vooral wanneer je wat ouder wordt, is bezig blijven en bewegen ont-zettend belangrijk,” beaamt Sacha. “Wandelen, meedoen aan activitei-ten, tuinieren en ook het verzorgen van dieren zijn stuk voor stuk ideale manieren om conditie te ver-

beteren, de mobiliteit te verhogen, de balans te verbeteren en de spie-ren soepel te houden. Ook het socia-le aspect is belangrijk. Men ontmoet

andere mensen, is actief bezig en mag voor iets zorgen. Dat

is goed voor het welzijn van de mens en geeft

iets om naar uit te kijken.”

Zicht-baar in de wijk

“Met het geven van een nieuwe functie aan

onze tuinen zorgen we er ook voor dat we zichtbaarder in

de wijk zijn,” besluit Gonnie. “Daar-toe gaan we ook de samenwerking met andere partijen aan. Zoals voet-balvereniging HCSC. Wij sponsoren in 2015 bijvoorbeeld de F-jes en de vereniging stelt weer faciliteiten aan ons ter beschikking. Daarnaast gaan we vrijwilligers opleiden om bewoners en bezoekers buiten te begeleiden. Een waardevolle wissel-werking om de leefbaarheid in de omgeving van onze zorgcentra ver-der te vergroten. Zo kunnen we echt iets toevoegen. Want we mogen dan een kleine partij zijn in Zorgland, als wijksteunpunt zijn wij groot.”

> De Lichtboei

Page 16: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Verzorging en verpleging thuis nodig? Bel Evean!

Met een vast team in uw wijk is Evean altijd

dichtbij. Dag en nacht, ook in het weekend.

Evean biedt persoonlijke verzorging, verpleging

en begeleiding. Thuis, in uw eigen vertrouwde

omgeving. Afgestemd op uw persoonlijke

situatie en wensen. Het Volledige Pakket Thuis

biedt u alle ondersteuning, begeleiding en

service thuis, zoals u in een verzorgingshuis zou

krijgen.

Meer weten?

Bel 0900 98 97 of kijk op www.evean.nl

www.evean.nl

Evean.Middenin hetleven.

Gemak voor u Wilt u niet meer iedere dag in de keuken staan, maar toch genieten van een gezonde en vers bereide maaltijd? Speciaal voor senioren hebben wij specia-le bestellijsten waarmee u voor de hele week of een aantal dagen bij ons aangeeft wat u deze week wilt eten!

400 gram € 4,95

1 maaltijd

Van € 4,95 Voor € 3,95

Den Helder T: (0223) 63 06 23 W: www.witenwit.keurslager.nl

Page 17: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 17den helderjulianadorp

Directeur Afscheidshuis “de Vlindertuin” schrijft boek.

“Wat ik nog zeggen wil…”Uitvaartbranche is erg gesloten > Familie speelt belangrijke rol in rouwproces > Ster-vende en nabestaande kunnen dingen vastleggen in boek

“Toen ik vier jaar geleden begon met het werken in de uitvaartzorg, wist ik nog niet wat mij allemaal te wach-ten stond. De uitvaartbranche is een branche die erg op zich zelf staat en erg gesloten is. Een wereld die verzand in een erg zakelijke markt. Waar mensen geen tijd meer voor elkaar hebben. Ik zag dat anders, aldus Gerard Haisma van Afscheids-huis “de Vlindertuin” “.

“Wij wilden de uitvaart weer terug geven aan de mensen, waar de uitvaartleider nog wel de regie heeft”Wij wilden de uitvaart weer terug geven aan de mensen, waar de uit-vaartleider nog wel de regie heeft, maar de familie weer een belangrijke rol speelt in het gehele rouwproces. Wij komen daarom ook niet alléén na het overlijden, maar veel vaker al ver voor een overlijden als iemand ernstig ziek is. Wij bespreken dan al vaak de uitvaart en leggen zaken vast in een wilsbeschikking. Daar is mijn idee ook ontstaan om het boek te schrijven. Het is een dagboek ge-worden vol met gedichten en ruimte om zelf iets in op te schrijven, gaat Gerard verder.

Het boek met de titel “Wat ik nog zeggen wil” is een zeer belangrijk on-derdeel bij het verwerken van rouw. Zo schrijft diegene die gaat sterven zelf nog de dingen in het boek die hij/zij moeilijk vindt om persoonlijk aan dierbaren te vertellen. Maar na het overlijden kunnen nabestaanden het boek verder aanvullen met erva-ringen of dingen die zij graag willen vastleggen. Op deze wijze ontstaat er een dagboek wat je later nog eens

kunt nalezen. Het boek staat verder vol met gedichten, geschreven door Regina Kikkert, die aansluiten op de periode in het rouwproces. Want rouwen doe je op deze manier niet meer alléén. Er is veel belangstel-ling voor het boek bij o.a. Hospices, inloophuizen en stichtingen die te maken hebben met mensen die we-ten dat hun einde nabij is. Inmiddels zijn er al 350 exemplaren verkocht.

Het boek is opgedragen aan Majoor Bosshardt (Leger des Heils) van het Majoor Bosshardtfonds. Wij schen-ken van ieder verkocht boek een vast bedrag aan dit fonds, aldus Ge-rard Haisma

Het eerste exemplaar is naar Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix toegezonden, omdat zij niet in de gelegenheid was het persoon-lijk in ontvangst te nemen.

Interesse in het boek?

Het boek krijgen mensen gratis als zij lid worden van Vrienden van “de Vlindertuin”. Het lid-maatschap is eenmalig € 37,50 en indien men lid is van OM-RING € 35,00. Hiervoor krijgen zij bij een uitvaart nog eens €250,00 korting de uitvaart van het Afscheidshuis.

Het boek is te bestellen via [email protected] of via de reguliere boek-handel en kost € 24,95.

> Gerard Haisma

Fotobewerking op de iPad voor seniorenHet leukste en meest complete boek voor fotobewerking op de iPad!Er is ontzettend veel mogelijk op een iPad. Maar een van de leukste toepassingen is toch wel het werken met foto’s! Met de beschikbare apps maakt u van uw foto’s nog mooiere pla-tjes, die u kunt bewaren als her-innering of delen met anderen. En wat dacht u van het maken

van een collage, diavoorstelling of fotoalbum? Met dit gebruiks-vriendelijke boek maakt u in een handomdraai ook dit type creatieve projecten.U gebruikt hiervoor een aantal apps die eenvoudig gratis te downloaden zijn. Deze gratis apps bieden zeer veel mogelijk-heden voor het bewerken van uw foto’s. En wilt u meer, dan kunt u voor een klein bedrag een app aanschaffen met nog meer leuke mogelijkheden. U leert met de apps werken aan de hand van duidelijke stap voor stap-instructies en gaat aan de slag met oefenfoto’s.Met de kennis en ervaring die u daarmee opdoet, kunt u daarna uw eigen foto’s bewerken. Het zal u verbazen wat er allemaal mogelijk is met foto’s op de iPad!

ISBN: 978 90 5905 551 3

> iPad Air 2

Page 18: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 201518 den helderjulianadorp

DE VERBINDING VERBINDT!Bezuinigingen in zorgland dwong huurders op te zeggen > De Verbinding sociale ont-moetingsplaats > Activiteiten en huiswerkbegeleidersgroep > Zonnige toekomst

Ondanks kosten en bezuinigingen

Daar waar in het verleden de kos-ten te hoog waren, zeker nadat de gemeente Den Helder besloot geen financiele bijdrage meer te leveren, denken we nu de sleutel tot succes gevonden te hebben.

Door bezuinigingen in zorgland hebben vorig jaar diverse huurders noodgedwongen de huur op moeten zeggen. Omdat er geen goede alter-natieven leken te zijn, kwam slui-ting van het gebouw op de agenda. Gelukkig is dit niet gebeurd. Mede doordat een grote groep gebruikers dit niet wilden laten gebeuren, is er een groep vrijwilligers ontstaan die spontaan hulp aan hebben geboden De Verbinding draaiende te laten houden.

Gezamenlijke maal-tijd

Het eerste wat op het wensenlijstje stond was de gezamenlijke maaltijd. Die moest terugkomen. Inmiddels draait Resto Samenzijn weer als een trein. Elke dinsdag en woensdag wordt er een gezonde maaltijd ge-kookt. Voor € 7, - (€4, - voor minima), krijgt u een heerlijke en gezonde drie gangen-maaltijd voorgescho-teld. De kok Richard slaagt daar elke keer weer in, samen met zijn vaste

keukenteam. Daarnaast staan er elke week veertien vrijwilligers klaar om deze gezamenlijke maaltijd mogelijk te maken. Dat dit voldoet aan een vraag blijkt uit het feit dat er niet zelden zo’n vijftig gasten mee-eten. Ook biedt dit ‘restaurant’ plaats aan ROC-scholieren die stage lopen in de keuken van De Verbinding. Kijkt u eens op Facebook/pagina Resto.samenzijn voor informatie en foto’s. Ook het menu voor de hele maand staat er op.

Sociale ontmoetingsplaats

Gelukkig is De Verbinding weer een centrale ontmoetingsplaats waar diverse activiteiten georganiseerd worden. Het is bekend dat veel ou-deren last van eenzaamheid hebben. Hoe fijn is het dan dat er direct in de beurt een plek is waar je zo even naar binnen kunt lopen. Ook voor een kopje koffie en/of een praatje. Regelmatig gebeurt dit ook, in gro-tere en kleine groepjes mensen die gezellig bij elkaar zitten te praten.

Samenwerking met Vrijwaard

De zorgfaciliteiten in De Verbinding worden aangeboden door Stichting Vrijwaard.Vrijwaard is een organisatie die hulp biedt aan

mensen op het gebied van ouderen-zorg, thuiszorg, wonen en welzijn in de regio Den Helder en Julianadorp.

In “de Verbinding” biedt Vrijwaard dagopvang aan. U, en/of uw part-ner, kunnen gebruik maken van deze dagopvang of van andere ac-tiviteiten die aangeboden worden, zoals gezamenlijke maaltijden, crea, schildercursus, koersbal, bingo, com-puterlessen, 50+ gymnastiek, ouder-praatgroep en nog veel meer.

Bloed prikken

Ook de prikpost zit nog steeds in De Verbinding.

Beheergroep

De huidige beheergroep bestaat uit de heren Jaap Nijhuis, Willem Burg-graaff, Peter Offermanns en Richard Mendrik. Op korte termijn wordt in overleg met Woontij een nieuwe stichting gevormd.

De stichting bruist van de ideeën. Bezoekers en gebruikers dragen ook regelmatig ideeën aan. Zo is er be-hoefte aan een lunch of borreluurtje op de zondag. Ook zijn de vrijwilli-gers bezig met thema-avonden waar-op bepaalde onderwerpen besproken worden. Of er wordt voorlichting en advies gegeven over een bepaald on-derwerp.

Er worden niet alleen activiteiten georganiseerd voor ouderen. Zo is er ook sprake van een huiswerkbegelei-dingsgroep en hebben de gebruikers van het Dorpshuis aan De Drooghe Bol aan de overkant al aangegeven graag gebruik te gaan maken van De Verbinding, omdat hun activiteiten moeten verhuizen naar het nieuwe multifunctionele centrum, maar dat vinden veel men-sen te ver.

Losse verhuur

De ruimten van De Verbinding wor-den ook regelmatig gebruikt voor de losse verhuur. Er is een bijeen-komst van Vrijwaard over ouder wor-den geweest, de Woontijdag heeft er plaatsgevonden en de rijschoolhou-ders organiseren er een cursus.

In deze Seniorenkrant willen we graag het Wijksteunpunt in Julianadorp “De Verbin-ding” onder uw aandacht brengen.De Verbinding kent een lan-ge geschiedenis. Sinds 2004 wordt dit pand geëxploiteerd door Woontij. Niet altijd met even veel succes.

Maatschappelijk vastgoed

Het pand valt onder maatschap-pelijk vastgoed van Woontij. De exploitatie van een wijksteun-punt is een lastig punt. Het is niet eenvoudig om met de in-komsten de uitgaven te kunnen dekken.

Zonnige toekomst

Woontij gelooft echter in de toekomst van De Verbinding. Rondom het wijksteunpunt ver-huurt Woontij meer dan 200 seniorenwoningen. Het voort-bestaan van dit wijksteunpunt is daarom van groot belang. In de eerste plaats voor onze huurders, maar zeker ook voor andere omwonenden.

Woontij is gespecialiseerd in bij-zondere doelgroepen en draagt als sociaal-maatschappelijke corporatie graag haar (financie-le) steentje bij aan het welzijn van haar huurders. Dit kan door van De Verbinding een succes te maken. Ook als de exploitatie niet helemaal rond komt. In die zin mag leefbaarheid best iets kosten.

Page 19: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 19den helderjulianadorp

Hoe komt u in aan-merking voor voor-rang voor een woning direct in de buurt van De Verbinding?

Heeft u een CIZ-indicatie voor Thuis-zorg voor minimaal persoonlijke ver-

zorging en/of verpleging en bent u van mening dat u hiermee in aan-merking komt voor de voorrangsre-gel, neemt u dan contact met ons op. Samen bekijken wij uw papieren en bespreken we wat mogelijk is.

Voor welke woningen geldt de

voorrang op basis van genoemde CIZ-indicaties De voorrang geldt voor de volgende woningen:• Boterzwin 3301 t/m 3329 (de

Stern)• Boterzwin 3401 t/m 3430 (de

Giek)

• Boterzwin 3446 t/m 3475 (de Bezaan)

• Drooghe Bol 2001 t/m 2054 (huurwoningen Genua)

Wilt u meer weten over de activitei-ten in De Verbinding? Neemt u dan contact op met de heer Peet Offer-manns via telefoonnummer: 06 - 5343 9462 of email: [email protected]

Ook voor reserveringen voor verga-deringen en cursussen.

Wilt u meer weten over Resto Samen-zijn? Neemt u dan contact op met de heer Willem Burggraaff via telefoon-nummer 06 – 1734 8329 of via de mail: [email protected]

Voor informatie en advies over wo-nen rondom de Verbinding kunt u telefonisch contact opnemen met Christine Groen van Woontij via te-lefoonnummer 06 – 4523 1491 of via de mail [email protected]

Uiteraard is er altijd de mogelijkheid om even binnen te wandelen aan de Boterzwin 3476, Julianadorp.

Eet ’t en je weet ’t! Bij Eetidee maaltijdserviceHoudt u ook zo van lekker eten?Ook na uw 65e?En kunt of wilt u niet meer zelf koken?

Ons bedrijf biedt de ideale maal-tijdverzorging voor particulieren, bedrijven en instellingen. Heer-lijk op smaak en vers gekookte, koelverse maaltijden. Gratis be-zorging bij u thuis.

Onze maaltijdvoorziening strekt zich uit van Den Helder en Julianadorp tot Alkmaar; en van Hippolytus-hoef tot Hollands Kroon, Schagen en Heerhugowaard. Kortom de hele ‘Kop van Noord-Holland’. Voor woon-groepen en zorginstellingen kunnen de maaltijden dagelijks ook warm worden aangeleverd, zowel tussen de middag als voor de avond. Informeer naar onze groepstarieven.

“Uw maaltijd is onze zorg, prijzen v.a. euro 5,75”

Wij zorgen ervoor dat u elke avond weer heerlijk eet!

Vergoeding?

Heeft u recht op een vergoeding, dan kunt u terecht bij het zorgloket van uw gemeente.

Hoe werkt het?

Er is elke dag keuze uit twee menu’s en u mag bovendien de maaltijden onderling wisselen. Bijvoorbeeld de groente van menu A met het vlees van menu B. U mag ook altijd voor

een balletje gehakt, een sausijsje of een stukje gebakken vis kiezen als er iets bijzit wat u niet zo lekker vindt of omdat u er gewoon trek in heeft.

Ook de groente mag u altijd verwis-selen. Bv. de groente van menu A van maandag en het vlees van menu B van dinsdag. Of u mag altijd kie-zen voor sperzieboontjes of gemeng-de salade als u de groente van die dag niet lust of u er gewoon trek in heeft.

De maaltijden worden op maandag voor maandag en dinsdag, op woens-dag voor woensdag en donderdag en op vrijdag voor vrijdag en het week-end bezorgd. Elke week worden er

nieuwe menu’s gemaakt en krijgt u de nieuwe lijsten in duplo, (één voor ons en één voor u) die u kunt in-vullen en weer aan de bezorger kunt meegeven.

Wij hebben geen afnameverplich-ting, dus u bestelt net zoveel of wei-nig als u zelf wilt. Ook een soepje en/of toetje neemt u zo vaak als u zelf wilt.

BetalingOok de betaling gaat heel soepel. Of u betaalt 1x per week aan de bezorger of u krijgt 1x per week een factuur die u dan kan overmaken. U kunt nu ook gebruik maken van ‘Paypal’ of ‘Ideal’, voor vooruit betalen, maar u kunt natuurlijk ook gewoon contant betalen aan de bezorger.

EETIDEE maaltijdserviceDe Lange Ring 11e

1761 AS Anna PaulownaTelefoon: 0223 - 523300

Email: [email protected]

Page 20: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 201520 den helderjulianadorp

Wordt nu lid van Vrienden van “de Vlindertuin” Betaal éénmalig € 37,50 p.p.

pas)

Ontvang het boek “Wat ik nog zeggen wil” t.w.v. € 24,95 +

Wij verzorgen iedere uitvaart groot of klein

(Dus ook voor DELA, Yarden of Monuta, zonder bijbetaling) 24 uur per dag bereikbaar

Eigen sleutel van het appartement

Geen voorschot betaling

tel.: 0223-861078

www.afscheidshuisdevlindertuin.nl

“De Vlindertuin“ brengt boek uit:

Ergo-therapieHeeft u last van uw handen, duim, vin-gers, of polsen? Dan is handtherapie bij Ergotherapie Noord Holland wat voor u!

Wat is handtherapie?

Ergotherapie Noord Holland heeft ergotherapeuten met verschillende specialisaties.  De handtherapie is hier 1 van en  speciaal gericht op de revalidatie van aandoeningen of letsels aan uw handen. Handtherapie is gericht op het trai-nen, verbeteren van mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaar-heid. De therapie is tevens gericht op het opheffen van stoornissen en optimaliseren naar maximale inzet-baarheid van uw arm-, pols en hand-functie.

Wat doet de ergotherapeut- handtherapeut?

De therapeut bekijkt samen met u wat er nodig is om uw handfunctie zo goed mogelijk te laten herstel-len. De therapie kan onder andere bestaan uit voorlichting, oefenthe-rapie, het maken van een spalk of brace en uw hand opnieuw leren gebruiken, zodat u uw dagelijkse bezigheden, hobby of uw werk weer kunt doen.

Vergoeding

De therapie zit in het basispakket van uw verzekering voor gemiddeld 10 uur per kalenderjaar. De therapie vindt plaats op de praktijk aan de Kerkgracht 2 in Den Helder maar kan ook aan huis plaats vinden.

Hoe kom ik bij de ergotherapeut/ handtherapeut?

Heeft u last van uw duim, vingers of pols dan kan de specialist of huisarts uw verwijzen voor de therapie maar u  kunt ook gebruik maken van de directe toegankelijkheid ergothera-

pie waarbij u geen verwijzing nodig heeft.

U kunt bellen of mailen voor meer informatie en/of een afspraak naar Inge Hemkes telefoonnummer; 06 22258661.

Meer informatie op www.ergo-therapienoordholland.nl Tab;

handtherapie.

Wat is ergotherapie

Ergotherapie is een parame-disch beroep met het doel men-sen uit alle leeftijdscategorieën (opnieuw) in staat te stellen zo optimaal mogelijk te functione-ren in het dagelijks leven.

Op basis van mogelijkheden en eigen inbreng van de cliënt stelt de ergotherapeut een behandel-plan op om te bewerkstelligen dat dagelijkse activiteiten in leef- woon- of werkomgeving weer uitgevoerd kunnen wor-den.

Page 21: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 21den helderjulianadorp

...Over opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.

...Advies bij slijtage; Beweeg en pas je voeding aan!

Wanneer de eerste stappen in de spijsvertering niet helemaal goed verlopen en het eten niet goed verteert, ontstaan gassen; het ge-volg is een opgeblazen gevoel vlak na het eten. Mensen die stress er-varen, ouderen en mensen die een maagoperatie hebben ondergaan zijn extra gevoelig hiervoor. Bij hen is de aanmaak van maagsap vaak vermin-derd, waardoor de vertering minder gemakkelijk verloopt.

Brandend maagzuur is een ander vaak voorkomend probleem aan het begin van de spijsvertering. Over brandend maagzuur bestaat een hardnekkig misverstand. Vaak wordt gedacht dat dit veroorzaakt wordt door een teveel aan maagzuur. Dit is niet waar. De oorzaak ligt in het niet goed functioneren van de kringspier tussen slokdarm en maag. Hierdoor kan wat maaginhoud terugvloeien en een branderig gevoel veroorza-ken. Het voedingpatroon, de hor-moonhuishouding, alcohol, roken en medicijngebruik kunnen een nega-tieve invloed hebben.

Vaak worden maagzuurremmers ge-bruikt, omdat men denkt dat bran-dend maaguur voortkomt uit een teveel aan maagzuur. Deze pakken echter de feitelijke klacht niet aan en kunnen zelfs een negatieve in-vloed hebben. Als er minder maag-zuur geproduceerd wordt, heeft dit invloed op de afbraak van eiwitten, het opneembaar maken van minera-len en de latere opname van vitami-nen. Dit blijkt ook uit onlangs gepu-bliceerd onderzoek in het medische tijdschrift JAMA. De onderzoekers toonden aan, dat langdurig gebruik van maagzuurremmers, de kans op een vitamine B12 tekort in het li-chaam vergroot. Vooral ouderen, die maagzuurremmers gebruiken, heb-ben een verhoogd risico op dit te-kort. Een vitamine B12-tekort kan het zenuwstelsel aantasten. Ouderen kunnen problemen krijgen met hun geheugen.

In plaats van maagzuur te remmen, kan beter geprobeerd worden de spijsvertering te ondersteunen. On-derzoek bij ouderen, die verschil-lende plantaardige enzymen kregen toegediend, toonde aan dat zij eiwit beter konden verteren. In een ande-re studie met enzymen, dat zowel

plantaardige als dierlijke enzymen bevatte, was het aantal mensen, dat spijsverteringsproblemen kreeg (misselijkheid, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, buikpijn), in de placebo groep, significant hoger dan in de groep, die de enzymen kreeg.

“Vaak worden maagzuurremmers gebruikt, omdat men denkt dat brandend maaguur voortkomt uit een teveel aan maag-zuur.”

Enzymen en kruiden kunnen worden ingezet op die momenten waarop het nodig is. Belangrijke enzymen voor de vertering van voedingsstoffen zijn onder andere; amylase, lactase en lipase. Komijn, venkel, kamille, gember en anijs zijn kruiden, die van positieve invloed kunnen zijn voor de spijsvertering. Het verzacht en geeft minder kramp.

Ook de enzymen bromelaïne uit ana-nas en papaïne uit papaja hebben deze eigenschappen.

Verder nog een tip uit “grootmoeders kastje”; Pers een citroen uit en neem drie dagen, drie maal daags een paar nipjes puur sap. (Vuur met vuur be-strijden).

ne. Deze stof kan helpen om pijn te verminderen en wordt gebruikt om te zorgen dat de spijsvertering geac-tiveerd wordt, waardoor afvalstoffen, welke het lichaam hinderen, beter verteerd worden. Gember (Zingiber officinale) wordt al duizenden jaren gebruikt in de Oosterse keuken. De smaakversterker wordt gebruikt van-wege de verwarmende, zuiverende eigenschappen. Medicinaal wordt het vooral ingezet voor de spijsver-tering, bij gewrichtsklachten en bij spierpijn. Gember bevat een aantal stoffen, waaronder zingerone, welke als antioxidant werkt en helpt om ontstekingreacties te verminderen. Geelwortel (Curcuma longa) is wel-licht het meest bekende kruid uit de Oosterse keuken. Het zijn de pig-menten in curcuma, welke dit kruid zo bekent maakt. De gele kleur, maar ook de uitgesproken smaak zijn terug te vinden in vele gerech-ten. Ook medicinaal is curcuma zeer veelzijdig; als antioxidant en vooral bij ontstekingreacties, zoals in de gewrichten en het spijsverteringka-naal. Peper, Piperine is de belang-rijkste stof uit groene/zwarte peper wordt in de Oosterse keuken vaak in combinatie met geelwortel gebruikt. Dit is niet alleen een kwestie van smaak; pipernine helpt om de op-name van tal van andere stoffen te bevorderen. Zo toonde onderzoek bij mensen aan dat piperine in combi-natie met curcuma er voor zorgt, dat biologische beschikbaarheid van de stoffen in curcuma 2000% stijgt ten opzichte van de inname van enkel curcuma. Kerry bevat zowel curcuma als peper.

Marion Hofstra- van den Boogaard.

Marion schrijft……….

> Marion Hofstra- van den Boogaard

Het meest effectieve advies bij ge-wrichtsproblemen is om vooral te blijven bewegen. U houdt zo de ge-wrichten soepel en versterkt de spie-ren rond de gewrichten. Kies hierbij voor een activiteit welke de gewrich-ten niet teveel belast. Hardlopen of basketballen terwijl u last heeft van uw kniegewricht ligt minder voor de hand dan zwemmen.Ook het voedingpatroon is belang-rijk. Suiker en alcohol verzuren de gewrichten, waardoor kristallen ont-staan, welke de pijn kunnen veroor-zaken. Verse vis is voor mensen met gewrichtsproblemen zeer geschikt. Omega 3 vetzuren in vette vis en lijnzaadolie remmen ontstekingen. Visolie capsules is een goed alterna-tief wanneer u niet van vis houdt.

MSM (Methylsulfonylmethaan) is een zwavelhoudende stof, welke van nature voorkomt in melk, groenten (vooral asperges, broccoli), granen, fruit, eieren en vlees. MSM levert zwavel voor onder andere de produc-tie van het aminozuur cysteïne in het lichaam. Cysteïne is belangrijk voor de vorming en stevigheid van bindweefsel (o.a. kraakbeen). MSM is een natuurlijke buffer tegen pijn-prikkels.

Kruidentip

Cayenne (chilipeper) is gemalen gedroogde chilipeper, welke in de keuken gebruikt wordt als specerij. Chilipepers ontlenen hun scherpe smaak aan het bestanddeel capsaïci-

Boekentip> Waarom maagzuur goed voor je is van Jonathan v. Wright.

> 500 glutenvrije gerechten van Carol Beckerman en Deb Wheaton

> Gewrichten en voeding van Gert Schuitmaker

> Het Ayurvedische kruiden-boek van Deepak Chopra.

> Superfoods van David Wolfe

>> Oergondisch genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt (incl. recepten)

Meer informatie over Glucosamine, Chondroïtine,

Boswellia en MSM zie:www.optibody.nl of bel

02230622781.

Page 22: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

vrijwaardthuis in de samenleving

vrijwaardthuis in de samenleving

U zoekt betrouwbare zorg- en ?truub ed ni gninelrevtsneid

Reactieformulier Wilt u reageren op onze advertentie? Of heeft u vragen over onze dienstverlening? U kunt contact met ons opnemen via 0223 – 68 08 24, of retourneer het reactieformulier naar ons. Onze consulent neemt contact met u op voor de mogelijkheden die bij u passen.

o Ik heb interesse in de mogelijkheden voor wonen of wonen met zorg bij Vrijwaardo Ik heb interesse in de diensten van Vrijwaard o Ik wil gebruik maken van de overstapservice van Vrijwaard o Ik wil graag dat de consulente van Vrijwaard contact met mij opneemt o Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen vanuit Vrijwaard

Naam:Adres:Postcode:Woonplaats:Telefoonnummer:E-mailadres:

Retouradres: Stichting Vrijwaard, o.v.v. advertentie Vrijwaard, Antwoordnummer 239, 1780 VB Den Helder

Bij Vrijwaard werken wij met een menselijke maat en volgens de ja-cultuur. Ons team kent Den Helder en Julianadorp en is actief in uw buurt om u te voorzien van advies en hulp bij uw vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Vrijwaard bestaat, naast de services die wij in de thuissituatie bieden,

uit de locaties woonzorgcentrum Ten Anker, wooncomplex Parkzicht,

woon-zorgcomplex Goede Ree, woon- en zorgcentrum De Golfstroom,

wooncomplex Lyceumhof, wooncomplex Beatrixstraat, het Paviljoen

van Toen en De Soos.

Thuiszorg

U wilt thuis blijven wonen, maar u heeft ook wel behoefte aan ondersteuning of zorg? Het wijkteam van Vrijwaard staat voor u klaar om u op snelle en adequate wijze de juiste dienstverlening te bieden. Wij zorgen voor een vast en klein team van medewerkers dat u ondersteuning komt verlenen. Herkenbaar, zorgzaam en dichtbij u in de buurt.

Huishoudelijke ondersteuning

Vrijwaard biedt huishoudelijke ondersteuningbij u thuis, geheel op maat en naar uw wensen.

Wij zorgen voor een persoonlijke assistent die het arrangement voor u samenstelt en de dienstverlening om u heen verzorgt.

Nieuw bij Vrijwaard!Gratis overstapservice

Ontvangt u nu zorg of dienstverlening, maar wilt u overstappen naar Vrijwaard? Maak dan gebruik van onze gratis overstapservice. Met één telefoontje verzorgen wij voor u de overstap. U heeft hier zelf geen omkijken naar en bent verzekerd van directe afhandeling en continuïteit van uw zorg.

PersonenalarmeringVanaf € 12,55 per maand Vertrouwd in eigen omgeving, verzekerd van de juiste zorg

Vrijwaard biedt met behulp van ons personenalarmeringssysteem 24 uur per dag snelle en professionele dienstverlening voor spoedeisende zorg of structurele zorg. Wij werken met een volledig veilig en innovatief alarmeringssysteem zonder sleutelkastje.

Goed wonen, goed leven Woonbemiddeling voor senioren- en aanleunwoningen

Wij bieden u het nieuwe wonen: de ideale combinatie van verschillende woonvormen, waarbij vrijheid en onafhankelijkheid voorop staat en wanneer nodig de zekerheid van zorg en ondersteuning in de buurt is. Vrijwaard heeft diverse locaties die bijzonder geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar een omgeving van wonen gecombineerd met ondersteuning, zorg- en dienstverlening. Een van de nieuwste projecten is wooncomplex Beatrixstraat. Samen met u kijkt onze consulente naar een passende woning, afgestemd op uw situatie en mogelijkheden.

Vrijwaard biedt meer!

Vrijwaard levert een uitgebreid pakket van zorg en dienstverlening, zo bieden wij ook maaltijdservice thuis vanaf € 4,95 per maaltijd, dineren in onze restaurants, activiteiten en ontmoeting op onze locaties én in de wijk, bewegen en fitness en de Vrienden van Vrijwaard met vele voordelen. Kijk op onze website voor het volledige aanbod!

Bij Vrijwaard geen sleutelkastje maar een modern en veilig alarmeringssysteem!

Vrijwaard levert hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs in Den Helder

en Julianadorp!

Stichting VrijwaardThuis in de SamenlevingTimorlaan 139, 1782 DR DEN HELDERtel: 0223-68 08 24email: [email protected]

Kijk op onze website voor meer informatie én omdirect gebruik te maken van onze overstapservice! www.vrijwaard.nl

Page 23: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 23den helderjulianadorp

Thuis Plus Koffer – Zo werkt zorg ookSteeds meer mensen met demen-tie blijven langer thuis wonen. Om mensen zelfstandig en veilig te la-ten wonen is extra ondersteuning prettig en soms ook noodzakelijk. Daarom heeft Evean in samenwer-king met Stichting Welthuus de Thuis Plus Koffer ontwikkeld.

Sinds kort zetten de ergotherapeu-ten van Evean deze ondersteunende dienst in bij cliënten thuis. Moni-que, ergotherapeut bij Evean vertelt: “In de koffer zitten technische hulp-middelen die extra ondersteuning kunnen geven zodat een cliënt met dementie veilig thuis kan blijven wonen. Zeker ook voor een partner of andere familieleden geeft dit vaak een geruststellend gevoel.

Zo zit er bijvoorbeeld een bedmat met sensor in, zodat er een seintje afgaat als de cliënt ’s nachts zijn of haar bed verlaat. Voor (partners van)

mensen die onopgemerkt gaan dwa-len en daarbij in problemen kunnen raken is dit een effectieve oplossing. Ook bevat de koffer mobiele perso-nenalarmering, zodat er snel hulp ingeschakeld kan worden als de cli-ent bijvoorbeeld valt.”

Leden van de Evean Ledenvereni-ging kunnen twee weken gratis gebruiken maken van de koffer. Cliënten hebben zo de gelegen-heid om de koffer uit te proberen en te kijken of de hulpmiddelen ook daadwerkelijk iets voor hen kunnen betekenen. Vanzelfspre-kend is de koffer ook voor niet leden beschikbaar.

Wist jedat?Wist je dat het hart bij de mens in het midden van de borstkas zit en niet links?

Als je aan iemand vraagt waar zijn hart zit zullen velen de lin-kerborst aanwijzen. De eigenlijke plaats is echter niet links in het lichaam maar meer in het midden ervan. Het hart bevindt zich goed beschermd achter het sterke borstbeen. Wel bevindt twee-derde deel van het hart zich links van het midden en één-derde deel rechts, waardoor het hart zich als geheel dus net iets links in het midden bevindt.

Wist je dat de lang-ste hartstilstand die iemand overleefde 4 uur duurde?

De visser Jan Egil Refsdahl uit Noorwegen viel op 7 decem-ber 1987 overboord bij Bergen, Noorwegen. Hij werd met spoed naar het Haukeland ziekenhuis gebracht nadat zijn lichaam-stemperatuur tot 24 °C was gezakt en zijn hart stilstond. De hartstilstand duurde 4 uur. Hij herstelde volledig nadat hij aan een hart-longmachine was gekoppeld.

Elektrische rolstoelWanneer u niet (langer) in staat bent om u zelfstandig te verplaat-sen, biedt een elektrische rolstoel uitkomst. Er bestaan drie soorten elektrische rolstoelen: voor binnen, binnen/buiten en voor alleen buiten gebruik.

Elektrische rolstoelen hebben stan-daard een joystick besturing. Naast deze vorm van besturing is vrijwel iedere denkbare vorm van besturing mogelijk.

Aanschaf van een elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel wordt ver-goed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Nadat de aanvraag bij de gemeente in behandeling is genomen, voert een medewerker van de gemeente een indicatiegesprek met u. Op basis van de verzamelde informatie neemt de gemeente een beslissing. U ont-vangt vervolgens een brief van de gemeente of u het hulpmiddel krijgt toegekend.

Wonen:Een zelfstandig comfortabel levenDoor de eigen woning comfortabel en veilig te maken, kunt u  zo-lang mogelijk zelfstandig blijven wonen ook als u een beperking heeft.

Woningaanpassing maken het leven (weer) een stuk aangenamer. Vooral als de aanpassing helpt bij het uit-voeren van activiteiten in huis. Er zijn veel verschillende woningaan-passingen denkbaar.

Welzorg Woning op maatWelzorg Woning op Maat past wo-ningen aan voor iedereen met een beperking. Ons doel is u zo lang mo-gelijk prettig,comfortabel en zelf-standig thuis te laten wonen. In uw eigen vertrouwde omgeving. Met alle hulpmiddelen die het leven zo aan-genaam en makkelijk mogelijk ma-ken.

U kunt altijd een offerte aanvragen voor een Woningadvies-op-Maat bij u thuis!

Voor meer informatie:

www.welzorg.nl/woningadviesop-maat/.

Voor meer informatie kijk op onze website:www.evean.nl/pluskoffer

Weetje

Page 24: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 201524 den helderjulianadorp

VANUIT JE EIGEN HUIS *A

ctie

prijz

en z

olan

g de

voo

rraa

d st

rekt

.

GA VOOR EEN ADVIES OP MAAT NAAR UW KETTLER DEALER:

HOMETRAINER GIRO P LOOPBAND PACER CROSSTRAINER RIVO P

VAN 659,-559,-VOOR

VAN 999,-849,-VOOR

VAN 399,-339,-VOOR

NU MET TIJDELIJK EXTRA VOORDEEL!*

€ 60,- VOORDEEL! € 150,- VOORDEEL! € 100,- VOORDEEL!

* * *

SNEL & SIMPEL FIT

Marsdiepstraat 249 - Den Helder - 0223 610066 - www.reussport.nl

Agenda 201521 maart - Pink Floyd show in Hotel Den Helder

25 maart - Scholierenveldloop

5 april - Rondje Kleinkunst

11+12 april - Halve van Den Helder

19 april - Springfair Julianadorp

27 april - Koningsdag

14 mei - Hemelvaartsbraderie in Den Helder Zuid-Oost

14 mei - Theatre du Jardin in Oranjerie De Groene Parel

18 t/m 21 mei - Avondvierdaagse Julianadorp

23 t/m 25 mei - 46e Pasar Malam geb. 66 Willemsoord

30 mei - Dag van de muziek

6+7 juni - Nacht van Den Helder (wandeltocht)

7 juni - Grachtenconcert

8 t/m 11 juni - Avondvierdaagse Den Helder

13+14 juni - Samenloop voor Hoop

21 juni - Julianapop

23 juni t/m 25 augustus - Juttersmarkt

Kijk voor meer informatie: www.denhelderlinks.nl

Page 25: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 25den helderjulianadorp

App voor verzorgende van iemand met dementie > Nederland telt wel 30.000 mantelzorgers > Burn out door zware zorg > Direct ervaringen uitwisselen met de app > Informatie in tekst en video > Herkenning en erkenning is heel belangrijk > De Alzheimertelefoon

Eerste Nederlandse app voor mantelzorgers van mensen met dementieAlzheimer Nederland heeft de eerste app ontwikkeld voor mensen die zorgen voor iemand met demen-tie: de Alzheimer Assis-tent. Nederland telt ruim 300.000 mantelzorgers die zorgen voor een familielid of bekende met dementie. 9 op de 10 mantelzorgers zijn overbelast of lopen een groot risico op overbelas-ting door de zorg voor ie-mand met dementie thuis. DE vraag vanuit die groep aan Alzheimer Nederland was dan ook: maak een digitale applicatie voor en door mantelzorgers en experts. Aan die urgente vraag heeft Alzheimer Ne-derland met deze app ge-hoor gegeven.

Burn out door zware zorg

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis wonen. Echter, als de mantelzorger overbelast raakt, een

burn out krijgt, en dus niet meer voor de dementiepatiënt kan zorgen, is crisisopname een onvermijdelijke stap. Maar wel een zeer onwenselijke stap.

Samenleven met iemand met demen-tie zorgt iedere dag voor nieuwe uit-dagingen, zoals gedragsveranderin-gen. Op zo’n moment heb je direct behoefte aan steun en advies van lotgenoten en experts. “De behoefte aan antwoorden op hulpvragen zien wij verschuiven van offline, zoals te-lefoon en folders, naar online. Met de Alzheimer Assistent app kunnen mantelzorgers direct ervaringen en tips digitaal uitwisselen”: aldus Gea Broekema- Prochazka, directeur en bestuurder van Alzheimer Neder-land.

“Herkenning en erkenning is heel belangrijk bij de zware zorg voor iemand met dementie.”

App voor steun en advies

In de Alzheimer Assistent staat in-formatie in tekst én in video over meer dan 60 onderwerpen. Deze ad-viezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie zal  blijven groeien. Ge-bruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Zo wordt de Alzheimer Assistent een breed gedragen hulpmiddel voor ie-dereen die samenleeft met iemand met dementie. 

Meer informatie over de moge-lijkheden en de download links

is te vinden op de website: www.alzheimerassistent.nl.

Herkenning en erkenning is heel belangrijk bij de zware zorg voor ie-mand met dementie. Alzheimer Ne-derland peilt de behoeftes van man-telzorgers en springt in op urgente

vragen. Naast de Alzheimertelefoon die 7 dagen per week gratis bereik-baar is, de website en de  Mantel-zorgagenda, is er nu dus ook de Al-zheimer Assistent app voor tablets.

Herkenning en erkenning is heel belangrijk bij de zware zorg voor ie-mand met dementie. Alzheimer Ne-derland peilt de behoeftes van man-telzorgers en springt in op urgente vragen. Naast de Alzheimertelefoon die 7 dagen per week gratis bereik-baar is, de website en de Mantelzorg-agenda, is er nu dus ook de Alzhei-mer Assistent app voor tablets.

Direct antwoord

Mantelzorger Janny Walst-van den Bor:”Ik gebruik de Alzheimer Assis-tent vooral voor mentale steun en praktische tips. Naarmate de ziekte bij mijn man vordert, merk ik dat de situatie voor ons moeilijker wordt. Ik vind in de Alzheimer Assistent direct antwoord op vragen als: voor welke beslissingen kom ik te staan en hoe ga ik verder? Hoe gaan ande-ren daar mee om? Zo hou ik de zware zorg langer vol.”

De Alzheimertelefoon biedt zeven dagen per week hulp bij demen-tie via de telefoon. De Alzheimertelefoon is

bereikbaar via het gratis telefoonnummer

0800 - 5088.

Page 26: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Woonplaza Burg. Ritmeesterweg 15 • Den Helder (naast Formido)Tel. 0223-69 26 27 • Maandag gesloten - Donderdag koopavond

www.dozyhoutenvloeren.nl

• Traditioneel parket• Parket op vloerverwarming• Massieve vloeren• Verouderde kasteelvloeren• Multitop- en lamelvloeren• Click Laminaat Click Kurk• Click Vinyl Click PVC• Schades en/of aanhelingen• Schuren, lakken of oliën• Traprenovatie

PARKETSPECIAALZAAK

Zondag 2 maart diverse scherpe aanbiedingen!!!

Zondag 2 maart open van 12.00-17.00 uur2e paasdag open van 12.00 - 17.00 uur

2e paasdag diverse scherpe aanbiedingen!!!

2e paasdag diverse scherpe aanbiedingen!!!

Kies voor service en kwaliteit

Voor ieder budget een vloer op maat!Houten vloeren, laminaat en PVC

altijd scherp geprijsd.

q u i m a q k d l f p o g z h l s i y xb b f d i k a a g w r b b o s b e s x ee w a p c f l m h c o z a f f l y q o zj e d k v u f h h t e e e s r l g w c xb u u w v b o e e q d s r k t w s r j fl g i k h v c r x e e q p i e p y o j oz y n l n f i t c r l s b i c r t n c no k e e a p l a a t s h e r t v e s a se a n i a r a d b p e s x x s s f n p wl a s d l j f h e u g d k l o p e r s je l m h d u w i r k r e e u w v o r v hn w a i b e e n h o k l w l o z g b u xg i l n o e r d e j o i e e h t l m n lq l d d m b p e i n r d n n i e v h p lq d i e e r s d d z i u w g c g r b o fx r e b n o t i e s r m o i b e b t t nv m r r v n a t o u f t s n l w y f t dk o f w n s n w h h e p b q e d e t p ub x v f q t g j f f w f x m l i y z d mo g b k d t i c u j c g w m d q i s c c

WoordzoekerplaatshertkalfbronstbastsmaldierroedelleidhindenaaldbomenroodwildburlenafwerpstangdamhertbosbeshindegeweilopersspitserkaalwilddekkingheidezoelenzekerenedelhertduinenZoek de woorden en streep ze door. Maak van de overgebleven letters de juiste zin.

Stuur uw antwoord op naar: Stapmedia, Brikstraat 9, 1784 RR Den HelderWin 2 kaarten Cinema voor 50+. Aangeboden door Utopolis Den Helder

februari 201526 den helderjulianadorp

Alarmlijn 112

Blokkeren Giro058 2126000

Blokkeren Bank0800 0313

Blokkeren OV-chipkaart0900 0980

Eetidee Maaltijdservice0223 523300

Gemeente Den Helder(ook voor het zorgloket)

14 0223

Huisartsenpost SPOEDbuiten kantooruren

0223 670470

Huisartsenpost tijdens kantooruren

0223 670461

Steunpunt Mantelzorg088 1308000

Wijkagent en Politiebureau0900 8844

Handige Telefoonnummers

www.utopolis.nl

Page 27: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

februari 2015 27den helderjulianadorp

Thuiszorg van Omring

Altijd in de buurt

U kunt 24 uur per dag telefonisch contact opnemen met Omring via 088 – 206 89 10

Onze wijkverpleegkundigen spelen een centrale rol in de buurt vanuit lokale en kleinschalige zorgteams. Zij zorgen voor de verbinding tussen, zorg, welzijn, huisartsen en de ziekenhuiszorg door steeds de samenwerking op te zoeken.

U krijgt zorg van een medewerker die werkt vanuit een klein en wijk-gericht zorgteam. Dit betekent dat u zoveel mogelijk door dezelfde medewerker wordt geholpen. Het zorgteam kent uw wijk of dorp als geen ander. U krijgt een vaste contactpersoon waar u met uw vragen terecht kunt. Op deze manier is de thuiszorg altijd bij u in de buurt.

Wijkverpleegkundige Marijke Popma: “U kunt rekenen op onze deskundigheid en op het feit dat we alles in huis hebben, van een-voudige zorg tot zeer gespecialiseerde verpleging. Ook denken wij preventief mee over hoe iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Wij geven advies op het gebied van preventie, maar verwijzen zo nodig ook door naar andere zorg- en welzijns-organisaties”.

Een parketvloer in welke vorm dan ook is niet meer weg te den-ken in het interieur van vandaag.

In de ruim opgezette showroom van zo’n 300m2 bij Dozy Houten Vloeren, vindt u een scala aan mogelijkheden in houten vloeren, massief of meerlaags, geschikt

i.c.m. vloerverwarming, traditio-neel parket zoals een visgraatpa-troon, laminaat, klik vinyl op een kurk onderlaag, klik kurk, klik PVC of PVC stroken -en tegels. Dit aanbod geeft de consument een zee van ruimte om voor elk inte-rieur binnen een gesteld budget een vloer uit te zoeken.

Om op de nieuwste trend en inno-vaties in te kunnen spelen wordt de showroom regelmatig veranderd en aangevuld met diverse nieuwe vloe-ren.

“Een kwaliteit- laminaat reeds vanaf € 11,95 p/m2”Bijvoorbeeld met de vernieuwde uit-gebreide collecties kwaliteit lami-naten van diverse gerenommeerde merken zoals Quick-Step en Balterio. Deze zijn zeker de moeite waard om gezien te worden. Een kwaliteitlami-naat reeds vanaf € 11,95 p/m2

Naast houten vloeren, vanaf € 29,95 p/m2, is er ook de geheel vernieuw-de gevarieerde sfeervolle collec-tie van Wicanders Kurk- en Vinyl/PVC Click vloerdelen op HDF drager deze zijn voorzien van 2 onderlagen kurk met uitstekende akoestische en thermische eigenschappen. Het heeft een hoog loopcomfort, meer warmte, meer schokbestendig en meer stilte!!!. Een collectie met een natuurlijke uitstraling van een echte houten vloer of tegeldecor. Smaken en wensen verschillen. Dozy

Houten Vloeren vindt een persoon-lijke benadering naar de klant toe belangrijk om zo hun wensen te ver-talen en dit aan te vullen met hun vakkennis. Op locatie kunnen zij u gericht adviseren.

Uiteraard zijn bij Dozy Houten Vloeren de randartikelen voor vloe-ren zoals; ondervloeren, reeds van-af € 2,25 pm2, plinten, profielen, schoondroogloopmatten, hygrome-ters, luchtbevochtigers , vilt/vilt-glijders ter bescherming van de vloer , olie, lakken, onderhoudsmiddelen etc. ruimschoots te verkrijgen. Renoveren, schades- en aanhelin-gen, schuren, lakken of oliën van vloeren maar ook traprenovaties, daar zijn zij gespecialiseerd in. Laat u vrijblijvend adviseren.

Om zelf de vloer in goede conditie te houden zijn er poets/boenmachines in de verhuur. Dozy Houten Vloeren werkt met een klein vast team van parketleggers en dat heeft alles te maken met het feit dat ze de vinger aan de pols willen houden en pure kwaliteit kunnen waarborgen.

U vindt ons aan de Burg. Rit-meesterweg 15 te Den Helder tezamen met Klercq Woonplaza, naast bouwmarkt Formido.

Dozy Houten Vloeren

> Linda Dozy

Page 28: Seniorenkrant Den Helder/Julianadorp februari 2015

Onbezorgd wonen inServicefl at “De Uyterton”

Nog enkele appartementen vrijWilt u zorgeloos wonen tegen een betaalbare prijs en het liefst natuurlijk op een prachtige locatie? Dan laten wij u graag kennismaken met ons unieke woonconcept van service en ontzorging. Uw zelfstandigheid, privacy en veiligheid hebben wij hoog in het vaandel staan. Naar mate uw leeftijd vordert is het belangrijk dat een woning toekomstbestendig is met de juiste voorzieningen voor het geval dit nodig mocht zijn.

Onze appartementen zijn allen vernoemd naar het strandleven. Het strand, de duinen en het bos maken een groot onderdeel uit van uw woongenot. Het prachtige uitzicht vanuit uw woonkamer en vanaf het balkon/terras maakt het geheel tot een aangename woongelegenheid. De centrale ligging tegenover het winkelcentrum met de bushalte voor de deur geven u alle vrijheid om uw leven zo lang mogelijk zelf-standig te blijven leiden.

Bel nu voor een afspraak of vraag de brochure aan. 0223 634568/630330 • [email protected]

Marsdiepstraat 500 • 1784 AZ Den Helder • www.uyterton.nl

18nieuwe luxe huur

appartementen

110 m2 . Balkon zuid-oostzijde

105 m2. Balkon noord-westzijde

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

110 m . Balkon zuid-oostzijde110 m2 . Balkon zuid-oostzijde

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

MOSSELALIKRUIK

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

Bel nu voor een afspraak of vraag de brochure aan.

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

KOKKEL OESTER

208 m2. Balkon/terras zuid-westzijde 251 m2. Balkon/terras rondom

105 m2. Balkon noord-westzijde

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

slaapkamerslaapkamer slaapkamer

slaapkamer slaapkamer

slaapkamer

slaapkamerslaapkamer

woonkamer

woonkamer

woonkamer

keuken

keuken

keuken

balkon

balkon

terras

badkamer

badkamer

badkamer

hal

hal

hal

T

T

T

bij-keuken

bij-keuken

bij-keuken

ZEESCHELPSTRANDSCHELP

112 m2. Balkon/terras zuid-westzijde

112 m2. Balkon/terras zuid-oostzijde

Huurprijzen vanaf € 995,- per maand. Huurprijzen vanaf € 995,- per maand. • Een luxe inbouwkeuken met natuur-stenen werkblad en inductiekookplaat

• Een complete en luxe badkamer voorzien van alle denkbare comfort

• Het appartement wordt geheel geschilderd en behangen opgeleverd

• Eigen berging op begane grond

• Elektrische zonwering

• Video intercom

• Persoonlijke alarmering

• Parkeerplaats op eigen bewaakt terrein

• Inbraakbeveiliging

• Nachtzuster (slaapwacht) permanent aanwezig

• Haal- en brengservice

• Fitness-, hobby- en computerruimte

• Raambewassing en tuinonderhoud

• En nog veel meer...

Tevens zijn er in het gebouw een recreatiezaal, kapsalon, pedicure, wasserette en logeerkamers aanwezig.

BIJ DE HUURPRIJS IS INBEGREPEN: