Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

27
2014 / 2015

description

Lees alles over seizoen 2014 / 2015 van het Ro Theater: interview met makers, acteurs en een overzicht van alle voorstellingen!

Transcript of Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Page 1: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

2014/2015

Page 2: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

1

een seizoen vol vragen 3 SLAAF 4

VUURVROUWEN 6

ALS IK DE LIEFDE NIET HEB 8

Sylvia Poorta en Goele Derick 10/11

Herman Gilis en Jack Wouterse 12/13

DE zERE NEUS VAN 14

BERgERAc LEgER 16

cODE O1O 18

gAUNERSTÜcK 20

DAS LEBEN AUF DER 20

PRAÇA ROOSEVELTREUzEN 20

DE DROOM VAN 21

ROTTERDAM

Fania Sorel en Alejandra Theus 22/23

Gijs Naber en Nasrdin Dchar 24/25

inhoudaan tafel met de makers 26 Sarah Bannier en Arjan Ederveen 30/31

Pieter Kramer en Sadettin Kirmiziyüz 32/33

in gesprek met het team 34

van educatie

Maartje Teussink en Wart Kamps 36/37

Marjolijn van Heemstra en Remy Jacobs 38/39

tableau de la troupe 40

colofon 41

extra programma in zaal Ro Theater 42

arrangementen en events 43

speellijst 44

agenda Rotterdam 45

nieuwe website 46

blijf op de hoogte 47

randprogrammering 48

terugblik op seizoen 2013-2014

Page 3: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

32

Om mogelijke antwoorden te vinden op die vragen zijn we teruggegaan in de tijd naar twee vrouwen die zich met alle vezels in hun lichaam verzet hebben tegen wat zij dachten dat onrecht was. Twee vrouwen die daadwerkelijk hebben gehandeld: Jeanne d’Arc en Ulrike Meinhof. Dat was het begin van de voorstelling Vuurvrouwen.

We stellen heel veel vragen en proberen antwoorden te vinden. Met de vraag waar-om we onze dromen niet waarmaken waar het kan, was het idee voor de Droom van

Rotterdam geboren. Waarom zouden we niet gaan zoeken naar oplossingen voor de dromen van Rotterdammers; voor de sociale cohesie in de stad. Waarom halen we niet allerlei inventieve Rotterdammers bij elkaar om samen ergens voor te gaan? Waarom zouden we niet samen dromen van een betere wereld?

Wat is eigenlijk de ziel van Rotterdam? Wie beschermt wie? Waar klopt het hart? In CODE 010 wordt gezocht naar verhalen en antwoorden in de stad.In Als ik de liefde niet heb wordt de vraag

gesteld of je nog wel oprecht kunt geloven als je weet hoe de kerk haar macht soms misbruikt. Bij onze internationale copro-ductie Gaunerstück in Berlijn stellen we de vraag hoe je kunt ontsnappen aan de benauwenis van deze maatschappij.In de familievoorstelling De Zere Neus van Bergerac worden klassieke verhalen weer van een geheel nieuwe invalshoek voorzien. Is een goed hart niet vele malen mooier dan een stel opgespoten lippen? In LEGER zien we een soldaat die alle antwoorden kwijt is. Die getraumatiseerd thuis zit. Waarom hebben wij hem in de steek gelaten?

De voorstellingen van het Ro Theater komen voort uit dat soort nijpende vragen, uit engagement met een zoekende wereld. Daarom doen we alleen maar nieuwe stukken. Repertoire dat dit seizoen vragen stelt over macht en het verzet daartegen. Over grote instituties die het individu vermorzelen en over het verlangen van individuen zich daarvan te bevrijden. We willen ontroeren. We willen prikkelen. We willen actie. We willen mensen, ideeën en culturen samenbrengen. We willen vra-gen stellen. We willen ons niet neerleggen bij de middelmaat. We willen toekomst. We willen vliegen met jullie.

Alize Zandwijk en Liet Lenshoek

Alize Zandwijk (artistiek directeur) en Liet Lenshoek (dramaturg) zijn samen verantwoordelijk voor het artis-tieke beleid. Alize regisseert dit seizoen Vuurvrouwen, LEGER, en Gaunerstück bij het Deutsches Theater Berlin (zie pag 20). Liet is haar vaste dramaturg en doet daarnaast ook de dramaturgie voor Als ik de liefde niet heb en CODE 010.

een seizoen vol vragenWaarom gaan we eigenlijk de straat niet meer op? zijn we murw? zijn we het overzicht kwijt? Willen we ons niet meer in een groep manifesteren? En als we ons zouden willen verzetten, hoe moet dat dan? Wat is effectief? Wat mag? Wat is moreel aanvaardbaar? En wat zijn onze mogelijkheden? Mag je iemand doden? Of is dat ver over de grens? Wat willen we beschermen? Wat moeten we beschermen? Wat is nog waardevol om voor te strijden?

Page 4: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

4

indrukwekkende monoloog van Jack Wouterse terug in het theater

Acteur Jack Wouterse en schrijver Oscar van Woensel weten allebei waar ze het over hebben als het om verslaving gaat. Zo belandde Wouterse voor een aantal weken in een Schotse kliniek. De ontmoetingen tussen de twee leidden tot een indrin-gende monoloog die het publiek meeneemt naar het leven van een verslaafde.

Ontkenning, leugens, verlangens, het valt allemaal wel mee en morgen zal alles anders zijn. In SLAAF speelt Wouterse een getroebleerde man die afscheid neemt van zijn verslavingen, zijn ouders, zijn lievelingseten, van drogredeneringen, eigenlijk van zijn leven zoals hij dat tot nu toe heeft geleefd. Het publiek wordt meegenomen in een lawine van gedachten, emoties en verlan-gens die het probleem tot in de diepste vezels voelbaar maakt. SLAAF ging in oktober 2011 in première. De voorstelling werd wegens succes in 2012 hernomen en is nu opnieuw te zien.

met Jack Wouterse tekst Oscar van Woensel regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek vormgeving Thomas Rupert lichtontwerp Axel Dikkerstekeningen Nelleke Zandwijk

tournee vanaf 5 september 2014speellijst pagina 44

SLAAF de filmVanwege het grote succes van de voor-stelling en de persoonlijke betrokkenheid van Jack Wouterse bij het onderwerp is het theaterstuk verfilmd. De film verschijnt in het najaar van 2014 in de filmtheaters en op dvd, die te koop zal zijn via onze webshop. Blijf op de hoogte van de ver-schijningsdatum via onze nieuwsbrief.

Kijk op rotheater.nl/slaaf naar het interview met Jack Wouterse in Pauw & Witteman

Tekstboek te koop in onze webshop Volg SLAAF op de voet via onze social media | #slaaf

DE PERS over SLAAF‘Een briljant verslag. De tekst van Oscar van Woensel is van een grote poëtische zeggingskracht en Wouterse brengt hem zo goed, dat je bang voor hem zou worden.’ - NRC Handelsblad

‘Jack Wouterse speelt fenomenaal. Kwetsbaar als een kind, boosaardig als de duivel.’ - Volkskrant

‘In al zijn facetten bevlogen gespeeld.’ - De Telegraaf

5

Page 5: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

6

idealisme of terrorisme?

met Goele Derick, Herman Gilis, Sylvia Poorta, Fania Sorel en Maartje Teussink tekst Rob de Graaf regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek decorontwerp Thomas Rupert lichtontwerp Mark Van Denesse kostuumontwerp Erik Bosman ontwerp kap & grime Cynthia van der Linden, Leo Maliepaard muziek Maartje Teussink

openbare repetitie 28 augustus 2014Zaal Ro Theater première 12 september 2014Rotterdamse Schouwburgspeellijst pagina 44

Bij deze voorstelling wordt in veel theaters een inleiding aangeboden. Kijk op de website van het theater voor meer info.

In de jaren ‘70 verzette de jonge vrouw Ulrike Meinhof zich tegen de zwijgcul-tuur van het naoorlogse Duitsland. Wat geweldloos begint, eindigt gewapend. Ze vocht met de RAF voor haar idealen, maar werd gezien als terrorist en veroordeeld. We volgen Ulrike (Fania Sorel) in de laatste eenzame uren van haar leven. Ze spiegelt zich aan de strijdbare Jeanne d’Arc (Goele Derick). Een vrouw die net als zij tot held werd gebombardeerd en daarna haar idealen met de dood moest bekopen. Een intense voorstelling over ultieme idealen en de vraag hoe ver je daarvoor wil en mag gaan.

Ulrike Meinhof en Jeanne d’ArcVuurvrouwen begon voor ons met vragen. Waarom komen we niet meer in verzet? En als we in actie komen, hoever mag je dan gaan voor je idealen? Om die vragen te beantwoorden kwamen we terecht bij twee vrouwen die gehandeld hebben. Vrouwen die een nieuwe werkelijkheid tot stand wilden brengen. Die alles gaven voor een betere wereld: Jeanne d’Arc en Ulrike Meinhof. Jeanne d’Arc voerde als jong en ongeletterd meisje een volledig leger aan in de strijd van Frankrijk tegen Engeland. Zij zegt door God te zijn gestuurd. Alhoewel zij eerst een held is van het volk wordt zij later door de kerk verketterd, gekleineerd en ten slotte op de brandstapel gezet.

500 jaar later verzet Ulrike Meinhof zich tegen het onrecht dat ze om zich heen ziet. In de jaren zeventig van de vorige eeuw schrijft zij tegen de oorlog in Viet-nam, tegen het zwijgen van de generatie van haar ouders over de wandaden van de Tweede Wereldoorlog en tegen het consumentisme. Ook Gudrun Enslin en Andreas Baader (oprichters van de Rote Armee Franktion) komen in verzet en steken een warenhuis in brand. De twee worden veroordeeld. Ulrike Meinhof helpt mee Andreas Baader te bevrijden uit de gevangenis. Met hem springt ze uit een raam. Tegen de afspraak in wordt er ook geschoten. De leden van de RAF zijn vanaf dat moment opgeschoten wild. Ulrike Meinhof krijgt het stempel: meest gezochte terrorist van Duitsland.

In Vuurvrouwen volgen we Ulrike Meinhof in haar cel. Haar gesprekken met advocaten en mede-RAF-leden, maar ook flashbacks naar haar intens scherpe polemieken. In haar visioenen ziet ze Jeanne d’Arc.

Twee vrouwen die hebben gerammeld aan de poorten van de maatschappij. Twee vrouwen waarnaar niet echt is geluisterd: misschien omdat het vrouwen waren, of omdat ze tot het uiterste wilden gaan. Die hoe dan ook kapot werden gemaakt.

Benieuwd naar de inspiratie van Maartje Teussink voor de muziek van Vuurvrouwen? Je vindt haar Spotify playlist op rotheater.nl/vuurvrouwen

Tekstboek vanaf september te koop in onze webshop Volg Vuurvrouwen via onze social media | #vuurvrouwen

7

Page 6: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

8

Een jaar geleden benaderde de Rotterdamse priester Remy Jacobs theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze er wat in zag samen een voorstelling te maken over het misbruik binnen de kerk. Remy Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, wil het zwijgen doorbreken en de geloofsgemeen-schap en vooral de paus oproepen tot meer openheid en minder hypocrisie. Samen verdiepten Marjolijn en Remy zich in de materie en kwamen uit bij een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren.

In een poëtische, fantasievolle voor-stelling nemen zij het publiek mee in de zoektocht naar liefde en geloof. Een moderne pelgrimstocht waarin onderzocht wordt hoe we ons in deze tijd moeten verhouden tot de kerk en tot grote systemen in het algemeen. Een pleidooi voor kwetsbaarheid en openheid en tegelijkertijd een bede-vaart op weg naar Rome, waar Remy en Marjolijn vastbesloten zijn deze voorstelling te spelen voor niemand minder dan paus Franciscus.

Marjolijn van Heemstra en Remy Jacobs Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen en is columnist, schrijver en theatermaker. Marjolijn onderzoekt in haar werk hoe systemen zich verhouden tot het individu en in hoeverre wij geconditi-oneerd zijn door onze omgeving en persoonlijke geschiedenis. Ze kiest haar onderwerpen steeds vanuit een diepe noodzaak. Haar eerste voorstelling bij het Ro Theater was Garry Davis (zie binnenzijde omslag), die geselecteerd is voor het Vlaams Theaterfestival 2014. Met Sadettin Kirmiziyüz maakte ze eerder dit jaar de voorstelling Jeremia, door de Nederlandse Toneeljury uitgeroepen tot een van de beste kleine zaal-voorstellingen van het afgelopen seizoen. Remy Jacobs is werkzaam als geestelijk verzorger in Rotterdam.

ALS IK DE LIEFDE NIET HEBeen moderne bedevaart naar Rome

openbare repetitie 12 september 2014Zaal Ro Theater première 28 september 2014 Zaal Ro Theaterspeellijst pagina 44

Bij deze voorstelling wordt in zaal Ro Theater een nagesprek aangeboden. Kijk op onze website voor meer info.

ga naar rotheater.nl/alsik voor meer achtergrondinfo over seksueel misbruik in de kerk

concept, tekst en spel Marjolijn van Heemstra en Remy Jacobs eindregie Jeroen De Man dramaturgie Liet Lenshoek geluidsontwerp Roald van Oosten

Volg Als ik de liefde niet heb op de voet via onze social media | #marjolijnvanheemstra

9

Page 7: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Als je aan goele denkt, waar denk je dan aan?Eigenlijk ben ik Goele’s Nederlandse zusje. Dikwijls heeft Goele mijn moe-der doen geloven dat ze mij was totdat ze iets ging zeggen. Op foto’s komt die verwarring dus nog vaker voor. Blond, boze frons, doordringende blik. Maar we zijn even aardig. Waar we ook een beetje familie van elkaar zijn, is in de groteske manier van spelen die Alize Zandwijk zowel bij haar als bij mij los trommelt. Wat bewonder je in haar?Alles heeft een reden als ze repeteert. Als je tijdens de spelrepetitie niet begrepen hebt wat ze deed dan kun je er na het spel altijd achterkomen wat ze aan het uitproberen was. Ze heeft behoefte om het stuk te doorwrochten en niet al te snel met iets tevreden te zijn. Daar houd ik van.Naast het serieuze Vuurvrouwen speel je ook in onze komische familievoorstelling, en als Wil-helmina in de musical Soldaat van Oranje. Welk type voorstelling ligt je het beste? Als je me vraagt welk type voorstelling of welk personage ik het moeilijkst of makkelijkst vind om te spelen, heb ik niet echt een antwoord. Repeteren vind ik doorgaans niet de meest prettige periode. Als alles zijn beslag krijgt, duidelijk is wat iedereen op welk moment doet met welke uitkomst, dan kan ik in welk stuk ook - vrolijk, seri-eus, familiair - vrij ademen en spelen. Komen we daar niet uit dan houdt het geheel mij in een wurggreep.Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater? Buiten de komende voorstellingen, kijk ik uit naar het resultaat van de verbouwing van het gebouw. Nieuwe toiletblokken! Verbeterde kleedka-mers! – op fluisterende toon – en misschien krijg ik zelfs wel een sleutel van de achterdeur.

Sylvia is te zien in Vuurvrouwen en De Zere Neus van Bergerac

Sylvia Poortaover goele Derick

10

goele Derick

over Sylvia Poorta

Als je aan Sylvia denkt, waar denk je dan aan?

Aan lange haren, yoghurt met muesli en zwarte fietskledij.

Wat bewonder je in haar?Ze is een topactrice met een

goede tekstbehandeling.Jullie zijn samen te zien in

Vuurvrouwen. Hoe is het om met haar te werken?  

Sylvia is een fijne collega, zeer aangenaam in de omgang en ze

klaagt nooit!Vuurvrouwen gaat over de vraag hoe ver je gaat voor

je idealen. Je speelt Jeanne d’Arc die voor haar idealen

stierf. Wat is jouw ideaal? En ben je bereid hiervoor te

vechten tot de dood?  Vrijheid, gelijkheid, en onafhan-kelijk kunnen denken, zijn voor

mij belangrijk. Ik zou niet kunnen leven in een maatschappij die

mensen onderdrukt of als slaaf behandelt. Ja,daar ben ik bereid

voor te sterven!Waar kijk je komend

seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater?

Vuurvrouwen natuurlijk!

goele is te zien in Vuurvrouwen

11

Page 8: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Als je aan Jack denkt, waar denk je dan aan?Jack is een super collega, een lieve man en een zeer loyaal en trouw mens. Heeft veel humor en barstens-vol talent. We hebben ook al wat afgelachen de afgelopen 17 jaar.Wat bewonder je in hem?Jack is een echte speler, met een grote intuïtie. Hij is, dit in tegenstelling tot mij, zeer positief en onvermoeibaar.Dit seizoen spelen jullie niet samen in een voorstelling. Het is jammer dat we elkaar dit sei-zoen niet tegenkomen. Repeteren met Jack komt mijn vrolijkheid ten goede en we kunnen altijd goed denken over een voorstelling in ontwikkeling.Jack is gefascineerd door eten, jij door de Tweede Wereldoorlog. Bij Jack leidde het tot een eetver-slaving. Hoe ver gaat de fascinatie bij jou?Mijn fascinatie voor WO II beperkt zich tot veel lezen en het bezoeken van historisch belangrijke plekken zoals de Ardennen en Normandië. Onlangs heb ik twee graven geadopteerd van Amerikaanse gevallenen in de Slag om de Ardennen in ‘44-’45.Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater?Lekker met Gijs spelen in LEGER.

Herman is te zien in Vuurvrouwen en Leger

Herman gilisover Jack Wouterse

12

Jack Wouterse

over Herman gilis

Als je aan Herman denkt, waar denk je dan aan?

Herman is al jaren een voorbeeld voor mij; hij is ouder, doet ‘t langer, is iets verder, is nét iets wijzer en is

ook een stuk beter vind ik. Hij is een van de weinige mensen van wie ik iets aan kan nemen als acteur. Hij

kan me beter laten spelen. Eigenlijk is Herman een kwajongen van

dertien, die alleen maar grappen wil maken (waar ik vaak om lach, niet

alleen op het moment zelf, maar later vaak nog een keer). Negen

van de tien grappen zijn dan vaak ook nog eens gezagsondermijnend:

Top dus!Wat bewonder je in hem?Herman is één van de grootste

acteurs die we hebben in Neder-land; in ieder ander land was hij

wereldberoemd geweest. Zijn personages dragen hele werelden

met zich mee. Als hij improviseert is het altijd meteen wat. Ik begrijp niet

hoe hij dat doet.Dit seizoen spelen jullie niet

samen in een voorstellingen, jammer?

Ja. Als je met Herman op het toneel staat, zit je echt eerste rang; in Dood

van een handelsreiziger zat ik echt iedere dag te genieten. Ook koester ik de laatste scène van Nachtasiel,

waarin we even samen vlogen.Herman is gefascineerd door de oorlog, jij door eten. Jullie

maken er allebei een voorstel-ling over: SLAAF en Leger.

Wat hebben jullie nog meer gemeenschappelijk?

We houden allebei van dezelfde vrouw (Alize, red.) en proberen naast ons vak ook van andere

dingen te houden: onze familie, Spanje, gezellig eten

en voetballen!Waar kijk je dit seizoen

het meest naar uit bij het Ro Theater?

Dat we aan het eind van het jaar nog steeds een bezielde

Ro-familie zijn.

Jack is te zien in SLAAF en De Zere Neus van Bergerac

13

Page 9: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

14

De Zere Neus van Bergerac is een welriekend sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vech-tersbazen, smerige trollen en een belachelijke neus. Arjan Ederveen en Pieter Kramer toveren het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac om in een vrolijke komedie met zang, dans, prachtige decors en veel te veel haastverkle-dingen. Van de makers van de bekroonde voorstellingen Lang en Gelukkig, Woef Side Story, Snorro en Moord in de Kerststal! Voor iedereen van 8 tot 108 jaar.

In de Ware Wereld krijgt elke baby bezoek van de Wens-Fee. Heel kundig strooit ze drie wensen uit over de pasgeboren kindjes. Alleen haar administratie laat te wen-sen over. En dan gaat het helemaal mis; een mensenman wordt verwensminkt met een hele grote neus. De mooie Stagiaire-Fee Roxanne wordt de Ware Wereld ingestuurd om deze fout recht te zetten. Vermomd als mens van vlees en bloed stort zij zich in het avontuur. Plots krijgt Roxanne de schrik van haar leven als ze een menselijk trekje bij zichzelf ontdekt: ze wordt verliefd! En daar is geen toverstaf tegen bestand.

DE zERE NEUS VAN BERgERAc

dé nieuwe familievoorstelling van de makers

van Lang en gelukkig

ga naar rotheater.nl/zereneus en duik onder in de feeën- en trollenwereld

met Sarah Bannier, Arjan Ederveen, Wart Kamps, Marius Mensink, Ellen Pieters, Sylvia Poorta, Jack Wouterse, e.a.tekst Arjan Ederveen regie Pieter Kramer liedteksten Alex Klaasen muziekcompositie Raymund van Santen decorontwerp Niek Kortekaas lichtontwerp Marc Heinz kostuumontwerp Sabine Snijders ontwerp kap & grime Cynthia van der Linden

openbare repetitie 27 november 2014 Zaal Ro Theaterpremière 21 december 2014 Rotterdamse Schouwburgspeellijst pagina 44

Heb jij het in je om Fee of juist Trol te zijn? Stuur ons je sollicitatie-brief, filmpje, foto of knutselwerk en wie weet mag je op audiëntie bij de Opper-Fee of Opper-Trol.

Wil je testen of je inderdaad geschikt bent om een fee of trol te zijn, kom je kracht en snelheid testen op de enige echte feeën- en trollen-hindernisbaan. Op zondag 14 september in de Rotterdamse Schouwburg tijdens het weekend van 24 uur cultuur.

Tekstboek vanaf december te koop in onze webshop Volg de zere Neus op de voet via onze social media | #zereneus

15

Page 10: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

16

Gijs Naber en Herman Gilis zijn beiden gefascineerd door de oorlog. Waar de fascinatie van Herman vooral gericht is op de soldaten van de Tweede Wereldoorlog – jongens die vaak geen idee hadden waar ze terecht waren gekomen – vraagt Gijs zich vooral af waarom zijn leeftijdgenoten zich laten verleiden tot het soldatenleven. Speciaal voor hen schreef Rik van den Bos het stuk LEGER, over soldaten in Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. Alize Zandwijk regis-seert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen.

De jonge soldaat Berk keert terug van een missie. Maar thuis kan hij niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend en kameraad Timo Bouwman verloren. Als diens vader hem vraagt mee terug te gaan naar de plek waar Timo is overleden – hij wil de laatste momenten van zijn overleden zoon beleven en begrijpen – biedt Berk hevig weer-stand. In zijn nachtmerries keert hij steeds terug naar de verschrikkelij-ke gebeurtenis. Bouwman helpt Berk om in zijn droom weer in actie te komen, om zichzelf te accepteren als een getrainde, goede soldaat die mag bestaan. Hij geeft Berk de opdracht om Timo los te laten en door te gaan met zijn leven. Op die manier zal Bouwman zelf misschien ook weer verder kunnen.

LEGER is een voostelling over angst, over de ultieme vorm van leven, over oorlog en daarna, over eenzaamheid en niet meer in de wereld passen.

Rik van den Bos schreef eerder voor het Ro Theater Vreugdetranen drogen snel.

over het trauma van de oorlog

Lees meer over de fascinatie van Herman gilis over WO II op rotheater.nl/leger

Tekstboek vanaf maart 2015 te koop in onze webshop Volg Leger op de voet via onze social media | #leger

met Herman Gilis en Gijs Naber tekst Rik van den Bos regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek decor- en kostuumontwerp Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen lichtontwerp Axel Dikkers

openbare repetitie 19 februari 2015 Zaal Ro Theaterpremière 13 maart 2015 Zaal Ro Theaterspeellijst pagina 44

17

Page 11: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

18

In april 2015 gaat een bijzondere voorstellingenreeks van start van theatermaker en acteur Sadettin Kirmiziyüz: CODE 010. Geïnspireerd door de Amerikaanse HBO-serie ‘The Wire’ ontwikkelt hij in de komende jaren vier voorstellingen over het hart van Rotterdam, gebaseerd op het leven in de haven, het onderwijs, de politiek en de media. In de aanloop daar naar toe gaat hij een aantal maanden ‘undercover’ op zoek naar interessante verha-len en personages uit de stad. Verhalen die Rotterdam anders maken dan andere steden en die tegelijkertijd universeel zijn in hun grootstedelijke problematiek.

Een voorstellingenreeks die de randen van de stad raakt. Over werklozen. Over verslaafden. Over criminelen. Over de onderkant. Over corruptie en kleine diefstal. Over onderwijs. Over de grens tussen goed en fout, die niet meer te trekken is. Over overleven, over husselen, over proberen tussen de mazen van het net door te kruipen. Over de onderwijzer van de moeilijkste school van Rotterdam, over de politieagent die wel wil maar vastzit aan de regels van de wet. Over de vraag of je je nog kunt ontworstelen en hoe je dat moet doen zonder de wet te breken. Over grote maatschappelijke vragen en de beerput van de lokale politiek. Kortom: over leven en overleven in een havenstad.

Sadettin KirmiziyüzSadettin studeerde in 2007 af als acteur en speelde in diverse voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, Mightysociety en Noord Nederlands Toneel. In 2010 richtte hij Trouble Man op, waarmee hij voorstellingen maakte als Avondland en Somedaymyprincewill.com.

berichten uit het hart van Rotterdam

Sadettin gaat de straat op op zoek naar verhalen van Rotterdam-mers. Volg hem bij zijn zoektocht via rotheater.nl/code010

Volg CODe 010 op de voet via onze social media | #code010

met Nasrdin Dchar, Marieke Giebels (stage), Sadettin Kirmiziyüz, Kaspar Schellingerhout, Fania Sorel, Alejandra Theus tekst Sadettin Kirmiziyüz en Simon Weedaregie Sadettin Kirmiziyüzdramaturgie Liet Lenshoek decorontwerp Roos Veenkampkostuumontwerp Erik Bosmangeluidsontwerp Kaspar Schellingerhout

première 15 april 2015 Zaal Ro Theaterspeellijst pagina 45

Deze theatermaker met zowel een Nederlands als een Turks paspoort wil met zijn werk een autonoom en authentiek geluid laten horen in het Nederlandse theater. Zijn eerste reeks voorstellingen gingen over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. De komende jaren maakt Sadettin een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving: 'Hollandse Luchten'. Het eerste deel Jeremia maakte hij samen met Marjolijn van Heemstra dat geselecteerd is voor het Nederlands Theaterfestival 2014. Deel 2 Jesaja gaat in januari 2015 in première. CODE 010 wordt zijn eerste voorstelling bij het Ro Theater.

De eerste aflevering van CODe 010 staat in het teken van de Rotterdamse haven.Exclusief in Rotterdam te zien!

19

Page 12: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

20

coproductiesgAUNERSTÜcK een nieuw stuk van Dea Loher coproductie met Deutsches Theater Berlin

“Wie weet wat er gaat gebeuren. Wij wil-len ook een onvergetelijke toekomst.”In opdracht van het Deutsches Theater in Berlijn schreef Dea Loher speciaal voor Alize Zandwijk een nieuw stuk. Alize werkt in deze internationale pro-ductie samen met Duitse en Nederland-se acteurs. Van het Ro Theater neemt zij Fania Sorel en Beppe Costa mee. Gaunerstück (Gauwdieven) is een even ontwapenend als origineel drama over twee jonge mensen die ervan dromen om aan de armoede te ontsnappen. Ze komen terecht in een enerverend avontuur waardoor zij uiteindelijk bevrijd worden van hun benauwde bestaan.

met Beppe Costa, Fania Sorel, Judith Hofmann, Hans Löw en anderentekst Dea Loherregie Alize Zandwijkdramaturgie John von Düffel en Liet Lenshoekdecor- en kostuumontwerp Thomas Rupertmuziek Beppe Costa

première 15 januari 2015 Deutsches Theater Berlinspeellijst pagina 44

DAS LEBEN AUF DER PRAÇA ROOSEVELTDea Lohercoproductie met Theater Bremen

Met hetzelfde artistieke team als Gaunerstück maakte Alize Zandwijk deze indrukwekkende voorstelling die in september 2012 in première ging, en nog altijd op het repertoire staat van dit Duitse gezelschap. Das Leben auf der Praça Roosevelt van de Duitse toneel-schrijfster Dea Loher vertelt de verhalen van de mensen die leven en sterven op Praça Roosevelt, een gewoon plein in de gigantische metropool São Paolo.

Volkskrant * * * * *

met Beppe Costa, Fania Sorel en anderentekst Dea Loherregie Alize Zandwijkdramaturgie Benjamin von Blombergdecor- en kostuumontwerp Thomas Rupertlicht Christopher Moosmuziek Beppe Costa

te zien in Theater am goetheplatz in Bremenspeellijst pagina 44

REUzEN

'Ontwapenende voorstelling van Jetse Batelaan over ouderschap' - Volkskrant **** coproductie met Theater Artemis

Speciaal voor de zomerfestivals van 2015 maakt Jetse Batelaan een open-luchtversie van zijn voorstelling Reuzen, die hij in 2012 bij het Ro Theater maakte. In negen verhalen geeft Jetse op een ontwapenende en ontroerende manier zijn kijk op het ouder schap weer. Want wanneer een kind geboren wordt, verandert het leven van een doodnormale volwassene ineens volkomen in dat van een ouder, met haast ondraaglijke verantwoordelijkheid. De volwassenen in deze voorstelling, reuzen van 2,5 meter hoog met handen als kolenschoppen en stelten als benen, zijn van die goedbedoelende klunzen. Want probeer met zo’n lichaam maar eens een parasolletje op een buggy te zetten of een neusje te snuiten.

met Hannah van Lunteren, Gijs Naber en anderen regie Jetse Batelaandramaturgie Tobias Kokkelmans decorontwerp Theun Mosklichtontwerp Axel Dikkers en Theun Moskkostuumontwerp Liesbet Swings geluidsontwerp Julius Geleijnse, Keimpe de Jong

te zien op Oerol en Theaterfestival Boulevardspeellijst pagina 44

Het Ro Thea-ter lanceert de Droom van rotterdam, hét nieuwe theatrale stads-programma waarin gezocht wordt naar een nieuw perspec-tief voor een duurzaam en creatief Rotterdam. We nodigen Rotterdamse dromers en doeners uit voor een positief geluid in deze roerige tijden.

Op 13 september tijdens 24 uur cultuur en Festival De Wereld van het Witte de Withkwartier vindt de aftrap plaats van dit Rotterdamse, zichzelf steeds verder ontwik-kelende event, dat vier keer per jaar georganiseerd wordt en zich in steeds verschil-lende verschijningsvormen zal manifesteren.

Wat kan je beleven op 13 september? Jonge Rotterdamse schrijvers vangen jouw idealen en vormen ze om tot een theatrale beleving. Met actrice Fania Sorel verdwijnen we

in het hart van idealist Ulrike Meinhof. Sophie Bargmann, de jongste galeriehouder van Nederland, vertelt over de ide-alen van jonge kunstenaars, Stef van Dongen, oprichter van het Rotterdamse bedrijf Enviu, neemt je mee naar zijn ‘eerlijke wereld’ en 100 bejaarden en kinderen zingen een nieuw levenslied.Een programma vol dromen, optredens, muziek, filmpjes en veel actie. De presentatie is in handen van Nasrdin Dchar. Na afloop is er groot feest met live muziek.

Kom naar de Droom van rotterdam in zaal Ro Theater! za 13 september 2014 do 20 november 2014 do 12 februari 2015do 4 juni 2015

ga naar rotheater.nl/dedroom voor meer info en kaartverkoop

Volg de Droom op de voet via onze social media | #dedroom

de Droom van Rotterdam

21

Page 13: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Fania Sorelover Alejandra TheusAls je aan Alejandra denkt, waar denk je dan aan?Aan een schilderij van Modigliani. Van een ondoordringbaarheid zou ik zeggen, een sirene.Wat bewonder je in haar?Haar absolute gehoor. Ze hoort elke toon of noot in muziek en zingt het feilloos na.Jullie speelden samen in Bossen en binnenkort opnieuw in CODe 010. Hoe kijk je hierop vooruit? In Bossen leerden we elkaar kennen via de epische taal van Mouawad. Ze houdt van beelden, dat zie ik, het tra-gische in haar verschijning werkt! Ben benieuwd naar hoe Sadettin werkt en wat het realisme met haar zal doen, twee Belgische madammen in de Rotterdamse haven, dat wordt wat!In het najaar ga je naar Berlijn om gaunerstück te maken. Je derde Duitse voorstelling. Hoe bereid je je hierop voor? Het Goethe-institut sponsort me met cursussen Duits. Sinds ik de eerste cursus kreeg en het stuk Das Leben auf der Praça Roosevelt van Dea Loher in Bremen speelde, ben ik ver-slaafd aan deze prachtige theatertaal. Mijn voorbereiding is kennis van de tekst en de taal, en de absolute liefde voor de auteur Dea Loher. Wat een wonderbaarlijke schrijfster.Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater? Naar de grootste uitdaging van mijn leven: Ulrike Meinhof in Vuurvrouwen. Rob de Graaf heeft haar woorden gegeven waardoor je volgt wat er in zo iemand omgaat, wonderlijk en zo verdomd begrijpelijk, invoelbaar! Vervolgens de herneming van Praça Roosevelt, wat een geschenk is die voorstelling! Daarna Berlijn, een uitdaging! En dat met mijn lieve colle-ga’s Alize en Beppe in de boeiendste grootstad van Europa. Een droom! En dan de kennismaking met Sadettin en de haven. Wel ik ben een gelukkig mens, dat begrijpt iedereen, toch?

Fania is te zien in Vuurvrouwen, Das Leben auf der Praça roosevelt, gaunerstück en CODe 010

22

Als je aan Fania denkt, waar denk je dan aan?

Fania is voor mij anarchie, een beetje een rebel, vrij van geest.

Wat bewonder je in haar?Ik bewonder haar vrijgevigheid,

ook op de vloer. Haar nieuws-gierigheid naar de wereld en

de mensen die ze tegenkomt. Bovendien is ze een ras actrice.Jullie hebben afgelopen sei-

zoen in Bossen voor het eerst samen gespeeld. In CODe 010 spelen jullie opnieuw samen.

Hoe kijk je hierop vooruit?  Tijdens Bossen stonden we samen op het toneel in een

‘ensemble-voorstelling’. Ik kijk ernaar uit om straks in een kleiner comité met haar samen te spelen.

Voor je rol in Wreed en Teder van Toneelschuur Haarlem ben je genomineerd voor de Theo

d’Or voor beste vrouwelijke hoofdrol. Fania kreeg deze

nominatie ook voor haar rol in Branden. Wat betekent deze

nominatie voor jou? De nominatie op zich is wauw,

een onverwachte maar eervolle bekroning voor mijn werk. Naast

Fania op die lijst staan is een mooi compliment!

Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij

het Ro Theater? Ik heb zin om erachter te komen

welke personages we gaan te-rugvinden in de hoeken en kieren van Rotterdam. Welke taal, welke

achtergrond, welk wereldbeeld? Ik wil graag het leven schenken

aan echte mensen van vlees en bloed!

Alejandra is te zien in CODe 010

Alejandra Theus

over Fania Sorel

23

Page 14: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Als je aan gijs denkt, waar denk je dan aan?Gijs vind ik behalve een hele goeie acteur ook een hele sympathieke gast. Als ik aan hem denk, dan maak ik toch al heel snel de link met Lang en Gelukkig. De manier waarop hij de bediende van de prins speelde, vond ik echt meesterlijk. Jullie hebben ooit samen in Koning Lear gespeeld. Hoe was dat?  De samenwerking was, behalve dat we samen in het stuk zaten, niet echt één waarbij we ook daadwerkelijk scènes met elkaar hadden. Die voorstelling gaat hopelijk nog komen. Het lijkt me te gek om met hem te spelen. Vanaf 2015 maak je vast onder-deel uit van het Ro-ensemble. Is het anders dan als gast-acteur? Ik kijk er erg naar uit om vast bij het ensemble te horen. Het is zeker anders wanneer je een gastacteur bent. Vanaf januari ben ik echt onderdeel van een groep. En dat was voorheen alleen per productie. Alhoewel dat niet zo voelde. Ik heb vanaf dat ik bij het Ro Theater ben begonnen altijd wel een verbon-denheid gevoeld. En nu gaan we ervoor. En dat is ook spannend maar vooral heel fijn.Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater? Natuurlijk naar de productie die ik met Sadettin ga doen. Daar kijk ik erg naar uit. Een productie geïnspireerd op de tv-serie ‘The Wire’. Eén keer raden wat één van mijn favoriete series is. Dus ik ben heel eg benieuwd wat Sadettin ermee gaat doen. En we gaan het ook nog eens met een tof groepje acteurs doen.

Nasrdin is te zien in CODe 010 en als presentator van de Droom van rotterdam

Nasrdin Dcharover gijs Naber

24

gijs Naber

over Nasrdin DcharAls je aan Nasrdin denkt, waar

denk je dan aan? Branden, Kust, Oumi, sushi en

het winnen van het Gouden Kalf.Wat bewonder je in hem?

Hij is zeer collegiaal en trouw. Ik vind dat ie naast alle goeie en

mooie dingen die hij al heeft ge-daan en gemaakt, altijd leergierig blijft waardoor hij steeds beter en

steviger wordt. Jullie hebben ooit samen in Koning Lear gespeeld. Hoe

was de samenwerking?Heel kort, ik nam een rol over,

daar hebben we nauwelijks voor gerepeteerd. Dus ik kan niet

echt spreken van samenwerking, behalve dat we elkaar één

scène tegenkwamen in het stuk, waarna ik hem na drie zinnen al

neerstak. Dus dat verdient wel een herkansing.

Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij

het Ro Theater? Naast wat ik zelf samen met

Herman ga doen bij LEGER, ben ik heel erg benieuwd naar de

eerste voorstelling van Sadettin van de serie over Rotterdam, met

onder andere Nasrdin en Fania.

gijs is te zien in Leger

25

Page 15: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

26 27

‘Soms denk je ineens: dit klopt’, zegt Alize Zandwijk met een tevreden blik op de twee mensen die bij haar aan tafel zitten. Het zijn de jonge regisseurs die het Ro Theater sinds kort zijn komen versterken. Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz hebben naam gemaakt met prachtige, kleinschalige en heel persoonlijke voorstellingen. Samen met Alize, die al acht jaar artistiek leider is van het Ro Theater, en Pieter Kramer, die de jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater op touw zet, zullen de twee nieuwe regisseurs de komende jaren het Rotterdamse gezelschap gestalte geven. En dat deze verbintenis ‘klopt’, blijkt al uit de plannen voor het komende seizoen, waarin meer samenhang zit dan de thea-termakers van te voren beoogden. In opzet zijn ze weer heel verschillend, de voorstellingen die het Ro Theater in het nieuwe toneelseizoen uitbrengt. Een grote productie over historische vrouwen, met veel acteurs, een bijzonder

decor en mooi geschreven teksten. Een gloednieuw feestelijk familiespektakel vol verkleedpartijen, liedjes en chaotische verwikkelingen. En daarnaast intiemere voorstellingen, gebaseerd op actueel on-derzoek en eigen ideeën over het leger, de kerk en de structuren in de stad.

Maar in die verschillende producties is een overkoepelend thema te ontdekken: ze gaan allemaal over het verzet tegen de macht en de bestaande instituties. Het nieuwe seizoen opent met Vuurvrouwen, de grote productie met Zandwijk als regis-seur, over de Duitse RAF-terroriste Ulrike Meinhof en vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc waar Rob de Graaf op verzoek van het Ro Theater de tekst voor schreef. Het Ro Theater brengt deze twee histori-sche personages uit heel verschillende periodes uit de Westerse geschiedenis bij elkaar, en stelt daarbij de vraag hoe ver je moet gaan voor je eigen idealen. Alize: ‘Ulrike Meinhof en Jeanne d’Arc hebben zich allebei verzet tegen de wereld waar zij op dat moment in leefden. Meinhof ver-zette zich tegen de heersers in Duitsland; het Duitsland dat fout was geweest in de oorlog. Ze was tegen het kapitalisme dat opkwam in de wederopbouw van haar land. Jeanne d’Arc heeft dat vijfhonderd jaar eerder ook gedaan: ze protesteerde tegen het feit dat haar land bezet werd door de Engelsen. Ze zei: ik hoor een stem die mij vertelt dat ik daar iets aan moet gaan doen.’

Ook in de voorstellingen die Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz bij het Ro Theater gaan maken, is sprake van individuen die de ‘stem van het verzet’ hebben gehoord. Dat is geen opzet, maar volgens Alize ook geen toeval. ‘Het is niet voor niks dat we juist met déze mensen aan tafel zitten’, zegt ze aan het begin van het rondetafelgesprek over het komende toneelseizoen, dat vlak voor de zomerstop van het Ro Theater plaatsvindt in de foyer van Zaal Ro Theater. ‘We heb-ben Marjolijn en Sadettin gevraagd om bij ons te komen omdat ze theater maken vanuit een grote betrokkenheid bij de samenleving.’ Theatermaker, dichter en schrijver Marjolijn van Heemstra speelde vorig jaar bij het Ro Theater haar veel-geprezen solo-voorstelling Garry Davis, over een Amerikaanse mensenrechten-

aan tafel met de makers

Alize zandwijk, Marjolijn van Heemstra,

Sadettin Kirmiziyüzen Pieter Kramer

‘Soms denk je

ineens: dit klopt’

‘We weten

nog niet of

de Paus

komt kijken, maar ik

denk wel dat hij er

van zal horen’

activist die het utopische ‘wereldpaspoort’ introduceerde. Komend seizoen maakt ze bij het gezelschap Als ik de liefde niet heb, een voorstelling met een voormalig priester die in opstand is gekomen tegen de hypocrisie van de katholieke kerk.

Bijzonder is dat het idee voor de voorstel-ling van deze Remy Jacobs zelf afkomstig is. ‘Hij is naar Garry Davis komen kijken’, vertelt Marjolijn, ‘en heeft mij naar aanleiding daarvan een brief geschre-ven.’ Remy Jacobs is een Rotterdamse priester – ‘Hij woont hier om de hoek, hij komt zo’, zegt Marjolijn – hoewel hij het priesterschap nog vanuit een stichting beoefent, is hij officieel niet praktiserend meer. Marjolijn: ‘Hij is uit de katholieke kerk gestapt omdat hij aangelopen is tegen de hypocrisie over het misbruik, het celibaat, over seksualiteit, over álles eigenlijk. Hij is gelovig en hij is heel erg van de kerk, maar hij vindt dat deze toe is aan vernieuwing en aan openheid. Hij wil bijvoorbeeld niet meer celibatair leven omdat hij dat niet vindt kloppen. En hij vindt dat de kerk en de Paus zich moeten uitspreken over deze kwesties.’ Een ‘brief aan de Paus’, noemt ze de voorstelling die ze samen met Remy gaat maken en spelen, en die voor háár gaat over de vraag welke rol het geloof in deze tijd nog in ons leven kan vervullen. ‘We weten nog niet of de Paus komt kijken,’ lacht ze, ‘maar ik denk wel dat hij er van zal horen, want binnen de katholieke kerk worden dat soort dingen wel doorgespeeld, en het is best uniek dat een priester zoiets doet. Het zal wel ophef veroorzaken.’

Helemaal nieuw bij het Ro Theater is Sadettin Kirmiziyüz. Hij heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met een serie voorstellingen over zijn eigen familie die oorspronkelijk uit Turkije komt, waarin hij toont hoe zijn moeder en vader, broer en zusje omgaan met het leven vanuit twee culturen. Sadettin start bij het Ro Theater een nieuwe vierdelige serie getiteld CODE 010 over de stad Rotterdam. ‘De ambitie van het Ro Theater om zich stevig te wortelen in de stad, om zich écht als stadsgezelschap te profileren, spreekt me enorm aan’, zegt hij. Zijn plan voor een Rotterdamse versie van de Amerikaanse televisieserie 'The Wire' past in die ambitie. Net als in de veelbekeken dramaserie wil Sadettin de stad gebruiken als achtergrond, maar ook als bron voor aan de werkelijkheid ontleende verhalen. ‘Ik geloof heel erg in grote steden. Ik denk dat Rotterdam meer te maken heeft met New York en Parijs dan met eh… Gouda. Zo’n grote

‘Ik geloof heel erg in grote

steden. Ik denk dat

Rotter-dam meer te maken

heeft met New York

en Parijs dan met

eh… gouda’

Page 16: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

28 29

stad heeft een eigen dynamiek, waarin de onderliggende systemen heel duidelijk tot uitdrukking komen.’ In 'The Wire', ‘een hele toffe serie trouwens’, vond hij een belangrijk uitgangspunt voor zijn voorstellingenreeks over Rotterdam. ‘Iemand zegt daarin: “Mensen kunnen veranderen, maar systemen niet”. Want als je het ene systeem verandert, het onderwijs bijvoorbeeld, heeft dat meteen invloed op de veiligheid, of op de zorg. En omdat alles met elkaar verklonken is, blijft de boel vastzitten. Maar wat je ziet in 'The Wire', en hopelijk straks ook in mijn voorstellingen, is dat mensen pogingen blijven doen om toch een verandering tot stand te brengen.’

Het eerste deel van CODE 010 komt pas verderop in het seizoen uit. Sadettin is nog bezig met het verzamelen van Rotterdamse verhalen. ‘Binnenkort ga ik mee in de taxi van Henk, de vaste chauffeur van het Ro Theater. We rijden de hele stad door, en als hij een klant heeft, ga ik daarmee ouwehoeren. Ik wil het in CODE 010 in elk geval over de haven hebben, daar kun je in Rotterdam niet omheen. Dat is een poort tot de hele wereld: alles komt daar naar binnen en gaat er uit. Maar we gaan ook mensen en anekdotes zoeken in de gemeentepolitiek, het onderwijs, de Rotterdamse media.’

Marjolijn en Sadettin kennen elkaar goed; ze hebben afgelopen seizoen zelfs samen een voorstelling gemaakt: Jeremia, over de Nederlandse politicus Janmaat die over de multiculturele samenleving als eerste hardop zei wat nu voor politici normaal is om te benoemen. Voor allebei is het een grote stap om vanuit het Amsterdamse productiehuis Frascati, waar ze tot nu toe hun voorstellingen uitbrachten, naar zo’n groot, professio-neel gezelschap te gaan, met een heus kostuumatelier en een ensemble van ervaren, op elkaar ingespeelde acteurs. Sadettin verheugt zich er al op om na de vakantie bij de repetities van Alize te gaan kijken, en om kennis te maken met de acteurs van het Ro Theater waar hij straks mee gaat werken. ‘Bij Frascati waren zij er voor jouw ontwikkeling’, stelt Marjolijn. ‘Daar was ik vooral om veel te leren. Bij het Ro Theater ben ik er ook om iets toe te voegen, om na te denken over het geheel van het gezelschap.’ Alize: ‘Ik

wil graag dat de mede-makers ook ver-antwoordelijk zijn voor het ensemble. Dat je samen nadenkt over welke acteur eens nodig moet jubelen, of wie eens goed moet worden beetgepakt. Voor Marjolijn is het altijd de vraag of ze wel met acteurs gaat werken. Sadettin gaat vast gretig gebruik maken van het ensemble. Mijn liefde voor het Ro Theater zit onder an-dere bij onze acteurs, en die liefde moet je delen. Ik geloof in een acteursploeg met een eigen smoel, dat bepaalt mede het Ro Theater. Wij hebben bijvoorbeeld Jack Wouterse naast Nasrdin Dchar, die vanaf 2015 vast bij het Ro Theater komt, en dat zijn twee hele specifieke acteurs. En dan hebben we Gijs Naber, Sylvia Poorta, Fania Sorel, Herman Gilis. Het is een goeie, eigenwijze club acteurs. Maar er moet af en toe ook weer nieuw bloed in, en dat is ook aan Sadettin en Marjolijn. Ik ben tegen witte ensembles, dus daar moet het gesprek ook over gaan: moeten we nóg meer een spiegel worden van de stad? Welke jonge mensen moeten erbij?’

Alize Zandwijk is blij dat Marjolijn en Sadettin er bij komen. ‘We hebben best een zwaar jaar achter de rug. Het ensemble moest teruggebracht van tien naar zeven vaste acteurs, er moest per-soneel worden ontslagen - wat is dat érg: bezuinigingen!’ Het besluit van het Ro Theater om met ingang van komend sei-zoen alleen nog maar nieuw geschreven stukken te gaan spelen en geen klassiek repertoire meer, heeft te maken met de bezuinigingen op de kunst die ook het Rotterdamse gezelschap hebben getrof-fen. Alize: ‘Op een gegeven moment is het zo: je wordt gekort op je budget, maar je móet de schouwburgzalen vol krijgen. Met het gemak waarmee iedereen dan de Shakespeares en de Tsjechovs inzet, sla je volgens mij de plank mis.’ Het Ro Theater wil met de nadruk op nieuw re-pertoire juist onderscheidend zijn. En bo-vendien ligt daar al de voorliefde van het gezelschap, dat zich de afgelopen jaren profileerde met de actuele toneelstukken van Dea Loher en Wajdi Mouawad. ‘Het publiek heeft ook behoefte aan ander-soortige verhalen, daar moeten we ons niet in vergissen’, zegt Alize. ‘Bij Branden liep de grote zaal vol omdat we een ander verhaal vertelden dan de familiedrama’s en de klassieke tragedies.’ Marjolijn: ‘Het voordeel van die actuele stukken is ook

‘Met het gemak

waarmee iedereen

dan de Shake-

speares en de

Tsjechovs inzet, sla

je vol-gens mij de plank

mis.’

dat je heel veel media-aandacht kan krijgen. Bij Jeremia hebben we heel veel publiek gekregen door de aandacht die ervoor in de pers is geweest.’

De voorstellingen van Marjolijn en Sadettin passen bij de keuze van het Ro Theater voor nieuw repertoire. Evenals het toneelstuk LEGER dat de jonge schrij-ver Rik van den Bos schreef voor acteurs Gijs Naber en Herman Gilis, en dat Alize dit seizoen regisseert. LEGER gaat over twee mannen die getraumatiseerd zijn door de oorlog: een oudere man die zijn zoon heeft verloren en een soldaat die gevochten heeft in naam van ons land, en daar nauwelijks begrip voor krijgt. Ook een voorstelling waarin het gevecht met de machtsstructuren terug te vinden is.

De voorliefde van het Ro Theater voor nieuwgemaakte stukken blijkt ook uit de familievoorstellingen waar het gezelschap in de afgelopen jaren een feestelijke traditie mee in het leven heeft geroepen. Bedenker en regisseur Pieter Kramer, die niet bij het rondetafelgesprek over het komende seizoen aanwezig kon zijn, is alweer druk bezig met de voorbereidingen van De Zere Neus van Bergerac. Hij schrijft het toneelstuk samen met Arjan Ederveen, die weer mee gaat spelen. Cabaretier Alex Klaasen schrijft zoals elk jaar de liedjes. De neus uit de titel is die van Cyrano de Bergerac, vertelt Kramer. ‘Zoals we vaker doen bij de familievoor-stellingen combineren we meerdere verhalen. Deze keer is het ene uitgangs-punt het verhaal over de zeventiende eeuwse dichter Cyrano, een jongen met een grote neus die denkt dat hij lelijk is en nooit een meisje kan krijgen. Hij kan wél heel mooi praten en schrijven, hij heeft de gave van het woord. In de voorstelling wordt hij gespeeld door cabaretier Wart Kamps, die ook meedeed in Moord in de Kerststal. Het andere element in de voorstelling is een feeënwereld. We doen alsof de feeën die ook aan het wiegje van Doornroosje staan, onderdeel zijn van een soort feeënorde. Een bureaucratische organisatie met een Koninginnenfee die aan het hoofd staat, Wensfeeën en een Fee van Communicatie. En vanwege de bezuinigingen – het is ook een beetje het Ro Theater – moeten de feeën langer doorwerken voor minder geld en zijn er minder mogelijkheden om door te

stromen. Jack Wouterse speelt een oude Wensfee die al een beetje dementerende is. Als zij aan de wieg van een jongetje staat, wenst ze hem in plaats van allerlei goede gaven per ongeluk een grote neus toe. En dat jongetje is dus Cyrano.’ In het oorspronkelijke toneelstuk van Edmond Rostand ontstaat er een liefdesdriehoek tussen Cyrano, het meisje waar hij op ver-liefd is en de mooie luitenant Christiaan op wiens uiterlijk het meisje valt en voor wie Cyrano zijn liefdesbrieven schrijft. In het stuk van Pieter en Arjan is het meisje een jonge fee op ‘snuffelstage’ die op bezoek komt bij de ‘kadettenmavo’ waar Cyrano en Christiaan op zitten omdat ze het leger in willen.

Het is weer een flink karwei om alle personages en verwikkelingen een plaats te geven in een doorwrocht plot vol grappen en grollen, en waar ook serieuze thema’s in worden aangeraakt. Op de kadettenmavo – ‘Dat vind ik zo’n leuk woord’ – wordt Cyrano gepest met zijn grote neus. Pieter: ‘Het gaat voor mij

ook over nose-jobs en andere Marijke Helwegen-achtige schoonheidscorrec-ties. Uiteindelijk willen we toch zeggen: accepteer je eigen en elkaars onvolko-menheden.’ In het seizoensmotto van het Ro Theater over verzet tegen de bestaande macht, kan Pieter Kramer zich wel vinden: ‘Een beetje tegen schenen schoppen vind ik stiekem wel leuk’. Vaste prik in zijn familievoorstellingen is de diversiteit aan liefdesrelaties die mogelijk blijken. Mannen leven zich uit in hilarische vrouwenrollen en omgekeerd. En oudere actrices verbeelden overtuigend jonge deerntjes. Pieter en Arjan schrijven de personages op het lijf van de Ro-acteurs. ‘Ik vind het belangrijk om de voorwaarden te scheppen waarin de acteurs die mee-doen, tot hun recht kunnen komen. En dat er niet al te veel verschil is in hoofd- en bijrollen.’ De repetities van De zere neus van Bergerac beginnen pas in oktober. Maar er zijn al negentig voorstellingen verkocht, en het publiek, dat in grote getalen naar Woef Side Story en Lang en Gelukkig kwam, verwacht weer een spek-takel in de lijn van de vorige familievoor-stellingen. Dus de komende tijd zullen Pieter Kramer en Arjan Ederveen verder sleutelen aan het script. Alize Zandwijk hervat na de vakantie de repetities voor Vuurvrouwen. Sadettin Kirmiziyüz buigt zich eerst nog over een andere productie: hij verwacht deze zomer zijn eerste kind. En of Marjolijn van Heemstra aan vakan-tie doet, is nog maar de vraag. Na afloop van het rondetafelgesprek staat priester Remy Jacobs in de foyer van Zaal Ro Theater op haar te wachten. Voor haar is het nieuwe toneelseizoen al begonnen.

Het interview is opgenomen en te zien op rotheater.nl/over. Bekijk het in zijn geheel of fragmenten er uit en hoor wat ze nog meer hebben gezegd.

‘Een beetje tegen

schenen schop-

pen vind ik

stiekem wel leuk’

Page 17: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Sarah Bannierover Arjan Ederveen

Arjan en jij spelen voor het eerst samen in een voorstelling. Wat weet je inmiddels van hem? Hij is 2 x zo lang als ik en hij heeft een hond.Wat bewonder je aan hem?Ik bewonder zijn makerschap heel erg. Hoe hij z’n eigen teksten schrijft, personages schept en ook nog eens fantastisch speelt (zoals in ’30 minuten’). Zijn gevoel voor humor is ongelooflijk! En het mooie is, je lacht je als kijker rot, maar je voelt ook de tragiek achter de personages. Arjan is een zeer ervaren acteur. Wat zou je van hem willen leren?Ik zou net zo goed als Arjan willen kunnen transformeren. Het is je eerste rol bij het Ro Theater. Veel acteurs zijn hier ooit begonnen. Het voelt fantastisch dat ik bij het Ro Theater mag spelen. Hier heb ik mijn hele toneelschoolperiode van gedroomd. Ik zag in het eerste jaar de voorstelling Branden en was daar zo van onder de indruk. De voorstellingen van Alize Zandwijk raken mij keer op keer. Daarnaast geniet ik ook ontzettend van de voorstellingen van Pieter Kramer. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van Lang en Gelukkig, wat was dat heerlijk zeg. En dat allemaal in één gezelschap. Wat wil je nog meer?!Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater? Ik heb ongelooflijk veel zin om met deze groep aan de slag te gaan! Zin om samen een voorstelling te maken, veel te leren van de goede en bijzondere mensen om me heen, en daarna met de hele bups Nederland te veroveren met onze voorstelling!

Sarah is te zien in De Zere Neus van Bergerac

30

Sarah en jij spelen voor het eerst samen in een voorstel-

ling. Wat weet je inmiddels van haar?

Ik weet nog niet zo veel van Sarah. Het enige wat ik weet is

dat het een kleine kontkruimel is met hele mooie grote ogen en dat

ze een enorme sterke uitstraling heeft. Bij de eerste auditie was

het meteen duidelijk, die moeten we hebben, die is goed. En ik

weet dat ze goed bevriend is met Wart. En dat is fijn voor hen want

ze moeten ware liefde spelen. Sarah speelt de rol van stagi-

aire in de feeënwereld. Heb je deze rol geschreven met haar

in je gedachte? Eigenlijk wel omdat het bij Sarah al heel snel duidelijk was dat ze

mee ging doen.Je speelt al sinds 2007 bij het Ro Theater. Wat betekent dit

gezelschap voor jou? Het mooie van het Ro Theater

is dat ik lekker vrij mijn werk kan doen. Lang leve de familievoor-stellingen van het Ro! Er is niks fijner om in je eigen geschreven

stukken te spelen waarvan je van tevoren al weet met wie je het

gaat spelen, en dat Mister Pieter Kramer de kapitein is op dat schip. Dan zit je altijd goed!

Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het

Ro Theater? De leukste tijd vind ik altijd als we

in de kerstvakantie een periode achter elkaar in de Rotterdamse

Schouwburg staan. Dan is het stuk net af en kunnen we lekker

spelen. Volle zalen, iedereen blij!

Arjan is te zien in De Zere Neus van Bergerac

Arjan Ederveen

over Sarah Bannier

31

Page 18: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Pieter Kramer

32

Pieter Kramer regisseert De Zere Neus van Bergerac

Sadettin Kirmiziyüz

33

Sadettin is regisseur, schrijver en acteur in CODe 010

Page 19: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

in gesprek met het team van educatie

‘Een publiek dat zich verbonden voelt met de makers en acteurs van het Ro Theater. Jongeren die serieus genomen worden in hun kennismaking met toneel als kunstvorm. Vaste bezoekers die in uitdagende randprogramma’s hun theaterervaring kunnen verdiepen. Dat is waar ons werk over gaat’, vertelt Patrick van der Weijde (hoofd educatie). Samen met medewerkers Marlou Stolk en Marieke Dijkwel blikt hij vooruit op een nieuw seizoen vol workshops, inleidingen, master-classes, lezingen, nagesprekken, debatten en theaterdagen.

‘Waar ik het meeste naar uitkijk dit seizoen is het Talent Tra-ject’, zegt Patrick. ‘Een nieuw initiatief in samenwerking met de Rotterdamse Schouwburg,

Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam waarin we getalen-teerde, ambitieuze jongeren de kans bieden om zich voor

langere tijd te verbinden aan onze gezelschappen en te leren van het vakmanschap van de acteurs en makers. Het is geweldig dat we jongeren nu een uitgebreid traject kunnen aanbieden waarin de ontwikkeling van hun talent centraal staat. We ontmoeten al twee keer per jaar in een kortstondig project jongeren die onder leiding van professionals toewerken naar een performance. Het Talent Traject is een volgende stap voor diegenen die toe zijn aan extra verdieping. In twaalf weekenden bezoekt een groep van maximaal 18 deelnemers niet alleen voorstellingen, ze voeren ook gesprekken met dramaturgen en volgen masterclasses van inspirerende regisseurs, acteurs en schrijvers.’

Patrick van der Weijde, Marlou Stolk en Marieke Dijkwel

‘Een publiek dat zich

verbonden voelt met

de makers en acteurs van het Ro

Theater’34

De komst van Sadettin Kirmiziyüz is eveneens iets om naar uit te kijken vindt Marlou Stolk. ‘Span-nend hoe hij de stad Rotterdam zal gebruiken als inspiratiebron voor zijn voorstellingen. Ik weet zeker dat hij, met zijn directe speelstijl, een jong publiek zal aanspreken.’ Per productie be-denkt de afdeling innovatieve activiteiten die aanstekelijk wer-ken en aansluiten op het interes-segebied van de doelgroep. Zo zullen jongeren die in onderwijs-verband naar Vuurvrouwen ko-men kijken aan de slag gaan met de vraag of wij nog idealen heb-ben. Hebben we nog wel iets te bevechten in onze luxe leventjes?

De workshop mondt uit in een theatrale actie die op passende wijze de wereld in geslingerd zal worden. ‘Wij geven de jongeren mee dat er zonder publiek geen theater bestaat’, vertelt Marieke

Dijkwel. ‘Het is een samenspel van acteurs en publiek waarin verschillende disciplines bij elkaar komen. Een zintuiglijke beleving waarbij een actieve rol van de toeschouwer noodzakelijk is. Toneel is een kunstvorm die zich niet altijd even gemakkelijk laat wegkijken. Daar is niks mis mee. Integendeel: toneel kijken kun je leren!’

‘Wij geven de jongeren

mee dat er zonder

publiek geen theater

bestaat’Nieuwsgierig geworden naar alle activiteiten die het educatieteam organiseert? Of wil je direct een workshop boeken of je aanmelden voor het Talent Traject? ga naar rotheater.nl of neem contact op via 010 - 303 27 43, [email protected]

35

Page 20: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Als je aan Wart denkt, waar denk je dan aan?Komediant, getalenteerde televisiemaker, cabaretgroep eerst met drie makers, daarna met twee, creatief, geestig, heeft al veel programma’s gemaakt, productief dus, eigenzinnig, fantasierijk, slim.Wart is naast acteur ook cabaretier. Wat betekent humor voor jou?Humor is net als relativering een hele goede manier om dingen te kunnen verwerken. Dingen die misschien moeilijk zijn om een plek te geven, krijgen met de juiste dosis humor wat minder zwaarte. Ik vind humor eigenlijk wel iets om serieus te nemen. Je bent inmiddels een vast gezicht bij de voorstellingen van Alize zandwijk. Je ver-zorgde de muziek in Oedipus en Dood van een Handelsrei-ziger en nu in Vuurvrouwen. Hoe ga jij te werk?Voor mij zijn Alizes voorstellingen spirituele landschappen waaraan ik een geluid of een tegengeluid probeer te geven. Met de muziek bouw ik mee aan een goede opbouw van de voorstelling. Dat de muziek past bij het beeld wat Alize voor ogen heeft. Deels wordt de muziek voorbereid, als een soort concept waar materiaal voor geschreven wordt, gaandeweg ontstaat ook een deel op intuïtie. Daarbij staat een open houding in het repetitieproces centraal, om zodoende tot nieuw materiaal te komen.Waar kijk je komend seizoen het meest naar uit bij het Ro Theater? Muziek maken voor Vuurvrouwen.

Maartje is te zien in Vuurvrouwen

Maartje Teussinkover Wart Kamps

36 37

Wart Kamps

over Maartje Teussink

Maartje is muzikant. Wat weet jij van haar? Ken je

haar muziek? Ik heb haar heel mooi zien spelen in Hondsdagen en Dood van een

handelsreiziger, maar ik weet dat ze los van het Ro Theater ook muziek

maakt. Ik dacht altijd dat ze ook actrice was omdat haar liedjes zo

ontzettend theatraal ogen, maar dat is volgens mij niet zo, toch?

Hoe muzikaal ben jij? Als kind speelde ik dwarsfluit. Ik was

best goed, alleen ben ik gestopt omdat mijn broer saxofoon speelde.

Dat wilde ik ook, alleen kon ik dat niet goed vanwege dat kriebelende

rietje waar je op moet blazen. Je speelt zerano in De Zere Neus van Bergerac, de man

met de belachelijke neus. Eerder was je te zien in Moord

in de Kerststal. Wat betekent het Ro Theater inmiddels

voor jou? Als oorspronkelijke Rotterdammer

ben ik heel trots op het feit dat ik bij het Ro Theater mag spelen, omdat

ik vroeger altijd als kleine jongen naar de voorstellingen ging kijken.Je vormt samen met je broer

het bekende cabaretduo Kamps & Kamps. In de familie-voorstelling speel je ook een

komische rol. Wat betekent humor voor jou?

Humor is naast liefde het belang-rijkste in het leven. Humor is de

hoogste vorm van intelligentie. Als er geen humor was dan was ik denk

ik al dood of zoiets. Waar kijk je komend seizoen

het meest naar uit bij het Ro Theater?

De catering, want die is altijd heeeeel lekker, of moet ik nu een

voorstelling zeggen?

Wart is te zien in De Zere Neus van Bergerac

Page 21: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

Als je aan Remy denkt, waar denk je dan aan?Het verhaal waarmee hij mij benaderde. Dat vond ik meteen indrukwekkend en ik was verbaasd zoiets te ontvangen van iemand die ik niet kende. Het heeft ervoor gezorgd dat onze gesprekken vanaf het begin de diepte ingingen, dat vind ik interessant aan ons contact.Wat bewonder je in hem?Zijn toewijding en zijn ernst. Remy gaat er helemaal voor, hij durft zichzelf pijnlijke vragen te stellen en gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. De manier waarop hij zichzelf en zijn geloof onderzoekt is grondig en oprecht. Remy kan beter dan ik ‘geloven’, misschien kan hij zich ook wel beter overgeven. Ik behoud vaak een afstand tot de dingen, hij durft op te gaan in een groter geheel.Jullie maken samen de voor-stelling Als ik de liefde niet heb. Waar kijk je naar uit?Wat ik nu al leuk vind zijn de gesprekken over de kerk, geloven, de bijbel, onderwerpen waarover ik sinds mijn studie godsdienstwetenschappen niet meer zo intensief heb gepraat. We hebben heel veel ideeën over wat we willen vertellen en waarom, het is prettig te werken met iemand die zo inhoudelijk is en zoveel bagage heeft met betrekking tot het onderwerp dat we willen behandelen.Wat ligt er bij hem op het nachtkastje denk je?Als ik me niet vergis is dat ‘De intrede van Christus in Brussel’, van Dimitri Verhulst.

Marjolijn is te zien in garry Davis en Als ik de liefde niet heb

Marjolijn van Heemstraover Remy Jacobs

38

Remy Jacobs

over Marjolijn van Heemstra

Als je aan Marjolijn denkt, waar denk je dan aan?

Aan bevlogenheid, rechtvaar-digheidsgevoel, doorzettingsver-mogen, tikkeltje eigenwijs, open

en eerlijk, een zoeker naar zin en waarde, een denker, iemand

die wil opkomen voor anderen door middel van haar werk. En

ik denk aan taal: zij is in staat op een prachtige manier woorden te

geven aan moeilijke onderwer-pen, zonder afzonderlijke mensen daarmee te kwetsen. Zij is gedre-ven en vol passie voor haar werk.

Haar gedichten zijn parels. Waar kijk je naar uit

bij jullie samenwerking? Ik kijk uit naar het gezamenlijk

zoeken naar woorden om iets van het conflict duidelijk te maken dat

ontstaat wanneer een individu zijn/haar weg moet zoeken bin-nen een groot systeem waarin

loyaliteit wordt gevraagd rondom de thema’s geloof en seksualiteit, macht en misbruik en dienstbaar-heid en liefde of juist de afwezig-

heid van het laatste. Misschien dat we ook onderling dit conflict

nog wel aan moeten gaan, in die zin dat wij allebei uit een ander

milieu komen, een andere kerke-lijke/gelovige achtergrond hebben

en een andere geschiedenis met de genoemde thema’s. Ik

zie er naar uit met Marjolijn een zeer boeiende, intrigerende en

vooral tot nadenken stemmende voorstelling te maken, die hopelijk

ook veranderingen te weeg kan brengen.

Wat ligt er bij haar op het nachtkastje denk je?

Ik denk dat bij Marjolijn Albert Camus op het nachtkastje ligt en

misschien ook wel iets van een spiritueel boek of zo. Met een knipoog naar haar verwacht ik eigenlijk ook wel een piepklein

Mariabeeldje.

Remy is te zien in Als ik de liefde niet heb

39

Page 22: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

41

tableau de la

troupe2014-2015

40

artistiek directeur Alize Zandwijk

algemeen directeur Erik Pals regisseurs/ makers Jetse Batelaan, Marjolijn van Heemstra, Sadettin Kirmiziyüz, Pieter Kramer, Alize Zandwijk, Jeroen De Man (eindregie)

acteurs Sarah Bannier, Beppe Costa, Nasrdin Dchar, Goele Derick, Arjan Ederveen, Marieke Giebels (stage), Herman Gilis, Marjolijn van Heemstra, Remy Jacobs, Wart Kamps, Sadettin Kirmiziyüz, Hannah van Lunteren, Marius Mensink, Gijs Naber, Ellen Pieters, Sylvia Poorta, Kaspar Schellingerhout, Fania Sorel, Maartje Teussink, Alejandra Theus, Jack Wouterse auteurs Rik van den Bos, Arjan Ederveen, Rob de Graaf, Marjolijn van Heemstra, Remy Jacobs, Sadettin Kirmiziyüz, Alex Klaasen, Dea Loher, Oscar van Woensel, Simon Weeda

decorontwerpMarloes van der Hoek, Wikke van Houwelingen, Niek Kortekaas, Theun Mosk, Thomas Rupert, Roos Veenkamp, Nelleke Zandwijk

lichtontwerpAxel Dikkers, Marc Heinz, Christopher Moos, Mark Van Denesse

kostuumontwerpErik Bosman, Sabine Snijders, Liesbet Swings

ontwerp kap en grime Cynthia van der Linden, Leo Maliepaard

muzikanten Beppe Costa, Maartje Teussink

componisten en geluidsontwerpers Beppe Costa, Julius Geleijnse, Keimpe de Jong, Roald van Oosten, Raymund van Santen, Kaspar Schellingerhout, Maartje Teussink

artistiek advies Jakop Ahlbom (advies special effects), Walter Bart (regie-begeleiding), Tobias Kokkelmans (scriptbegeleiding), Nathan Vecht (scriptadvies)

dramaturgie Benjamin von Blomberg, John von Düffel, Tobias Kokkelmans, Liet Lenshoek

regie-assistentie Keri Folkerts (stage), Eva Jansen Manenschijn, Els Rastelli, Jip Vuik (stage)

artistiek bureauSaskia Heerkens (coördinator)

productieAd van Mierlo (hoofd), Ferida Yildiz, Yoka van Zuijlen techniek Wim Bechtold, Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Tristan Franken (stage), Sidney van Geest, Maurits Goossens, Margreet van der Helm, Frank Hermans, Andi Krijgsman, Maurice Leentvaar, Hein van Leeuwen, Peter Leeuwenburgh, John Thijssen (hoofd), Paul van der Zouwe rekwisieten Roos Veenkamp kap en grime Cynthia van der Linden (coördinator), Leo Maliepaard, Hanneke van Roon kostuums Ineke Blinde, Isabel Blokland, Erik Bosman, Gerda Knuivers, Karin van der Leeuw (coördinator), Jacqueline de Maat, Roos Mikx, Annerieke Peek (stage) marketing en communicatie Winfred van den Bor, Catelien van der Hoeven, Ruben Israël (hoofd), Sjoerd Joosen, Lou-Lou Sorries (stage) educatie Marieke Dijkwel, Elles Leferink, Rutger Punt, Sara Rensema, Marlou Stolk, Patrick van der Weijde (hoofd) theaterdocenten Milou Adjanga, Eke van Berge Henegouwen, Anneclaar Ferguson, Elles Leferink, Ana Lozica, Miriam Luyten, Wanda Meeuws, Caty Palmen, Sara Rensema, Romy Rockx, Fely de Swart, Fleur van Vegchel, Angela Verkuijlen, Eva Visser, Remco Went personeel en organisatie Martina Mackay, Anke Wirken financiële administratie Remco Holtzer (hoofd), Fabian Kleinbloesem, Stanny Ruigrok

receptie en kassa Milou Adjanga, Marie Civikov, Kara Duifhuizen, Sara Rensema

facilitaire coördinator Ivo Greweldinger

horeca coördinator Marloes Lankhaar raad van toezicht Lorike Hagdorn-Van der Meijden, Nick van Hussen, Jantine Kriens, Ed van Leeuwen (voorzitter), Mark Timmer, Jasper Tuytel, Rob Wiegman

subsidiënten en fondsenGemeente Rotterdam, Ministerie van OCW, Fonds Cultuurparticipatie, VSBfonds

coproducentenDeutsches Theater Berlin, Frascati Producties, Theater Artemis, Theater Bremen coalitiepartners Theater RotterdamProductiehuis Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum

met dank aan A-MODO.com, Atelier Sjoerd Didden, Decoratelier Vorm & Decor, Henk van der Horst, Impresariaat WallisFinkers, Imtrans, Yvon de Jong, Jeroen Lopes Cardozo, Remko Rijpkema, Gert-Jan Roos, Wijnstok & Sprui

colofon© Stichting Theaterproduktie Rotterdam augustus 2014Ro Theater, William Boothlaan 8 3012 VJ Rotterdam, [email protected], www.rotheater.nl

redactie Catelien van der Hoeven, Alize Zandwijkteksten Winfred van den Bor, Marieke Dijkwel, Catelien van der Hoeven, Marijn van der Jagt, Sjoerd Joosen, Liet Lenshoekfotografie 75B, Rene Castelijn, Hans van Dam, Sjouke Dijkstra, Bob Goede-waagen, Joerg Landsberg, Tim Leguijt, Ro Theater, Leo van Velzenvormgeving 75B en IN10druk Efficiënta offsetdrukkerij bvwijzigingen en typefouten voorbehouden

Page 23: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

extra programma in zaal Ro Theater Vanaf september 2014 programmeert de

Rotterdamse Schouwburg kleine zaal-voor-stellingen in zaal Ro Theater. Een nieuwe stap in de samenwerking tussen het Ro Theater en de Rotterdamse Schouwburg. Naast de voorstellin-gen van het Ro Theater kun je genieten van:

ga naar rotterdamseschouwburg.nl voor info en kaartverkoop

za 28 feb t/m zo 1 mrt, 20:00uOP EEN MOOIE PINKSTERDAgStefan de Walle / Het Nationale Toneel / Stichting Gebroeders ScheldwachtHet grote leed dat ons allemaal kan overkomen

wo 7 t/m vr 9 jan, 20:00uScHIJN Fahd Larhzaoui / Likeminds / Nonprofit KapitalistDe coming out van een Marokkaanse jongen

di 16 t/m do 18 dec, 20:00uTHE SUNSHINE SHOWEsther ScheldwachtBekroonde monoloog over Thaise tragiek

di 9 t/m vr 12 dec, 13:00uHONgER NAAR JOU John Buijsman en Cok van VuurenEen rit van zevenduizend mijl naar een vrouw van horen zeggen

Voor aanvang serveren we een lunch

di 14 t/m do 16 okt, 20:00uJUDEE, MY BABY Sluysmans & Van WarmerdamMuziektheater over een vergeten talent

zo 14 sept, 15.00uwo 1 t/m za 4 okt, 20:00uMIJN VADER DE EXPAT + OUMI Abdelkarim El-Fassi + Nasrdin DcharTwee levens tussen verschillende culturen

42

arrangementen en events

zaal Ro Theater: een inspirerende plek voor je evenementzoek je voor je evenement een inspi-rerende creatieve omgeving in het levendige culturele hart van Rotter-dam? Dan is zaal Ro Theater iets voor jou. Het karakteristieke monumentale pand om de hoek van de Witte de Withstraat is de thuisbasis van ons theatergezelschap. Al onze stukken worden hier gecreëerd en deels opgevoerd. Een bruisend gebouw, waarbij acteurs, regisseurs, technici en bezoekers elkaar kruisen in de gezellige foyer.

zaalDe theaterzaal is geschikt voor congressen, voorstellingen, vergaderingen, workshops en feesten van 25 t/m 250 personen. Studio 1Deze grote repetitiestudio is flexibel inzet-baar voor (kleine) voorstellingen en presenta-ties, vergaderingen, exposities, borrels en bedrijfsfeesten met 25 tot 100 deelnemers. Studio 2Deze kleine maar lichte repetitiestudio is uitstekend geschikt voor intieme vergaderin-gen en workshops met 10 tot 50 personen. Foyer met terrasDe zeer toegankelijke en gezellige foyer is ui-termate geschikt voor informele presentaties, borrels en netwerkactiviteiten met maximaal 150 personen.

Uiteraard verzorgt het Ro Theater, naast de benodigde techniek, beveiliging en catering, ook graag workshops en voorstellingsbezoek om van je evenement een unieke en onver-getelijke ervaring te maken.

ga naar rotheater.nl/verhuur voor meer info en boekingen. Of neem contact op met 010-4046888

zakelijke theater-arrangementen Ben je op zoek naar een origineel bedrijfsuitje of wil je je relaties trakteren op een bijzondere thea-terervaring? Wij denken graag met je mee en verzorgen exclusieve workshops en theaterarrangemen-ten voor bedrijven en organisaties. Rondom de voorstellingen van het Ro Theater zijn allerlei activiteiten mogelijk voor jou en je gasten, zowel in onze eigen zaal Ro Theater als ook elders in het land.

BorrelGezellig napraten over de voorstelling en tegelijkertijd de contacten met de gasten aanhalen? Dat kan gemakkelijk met een borrel in de foyer van het theater.Lunch of dinerVoorafgaand aan de voorstelling verzorgen wij graag, afhankelijk van de aanvangstijd, een lunch of diner. De maaltijd stemmen wij graag met je af op je wensen. Na het eten kun je met een voldaan gevoel van de voorstelling genieten. WorkshopVoor een optimale theaterbeleving verzor-gen onze theaterdocenten graag. Een al-gemene workshop of een workshop gericht op de voorstelling. In overleg kan ook een workshop op maat worden verzorgd.Een voorstelling exclusief voor uw gastenOp verzoek is het mogelijk om een volledige voorstelling op te voeren voor personeel, klanten en relaties.

ga naar rotheater.nl/theaterarrangemen-ten voor meer info en boekingen

43

Page 24: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

4544

speellijstALS IK DE LIEFDE NIET HEB Alkmaar TAQA Theater De Vest, do 16 okt Amersfoort Theater De Lieve Vrouw, za 4 oktAmstelveen Cultuurcentrum Griffioen, di 28 oktAmsterdam Meervaart, za 11 oktAmsterdam Frascati, di 21 t/m za 25 oktAntwerpen (B) Kunstencentrum Vlaams Fruit, do 6 novApeldoorn Theater Orpheus, wo 12 novArnhem Schouwburg, vr 31 oktBreda Chassé Theater, wo 29 oktDen Haag Theater aan het Spui, di 11 novDeventer Theater Bouwkunde,vr 10 oktEnschede Wilminktheater, za 1 novGroningen Grand Theatre, di 7 oktHaarlem Toneelschuur, vr 14 t/m za 15 novHeerenveen Posthuistheater, vr 7 novHoorn Schouwburg het Park, do 9 oktLeiden Theater Ins Blau, do 30 oktRoden Theater de Winsinghhof, do 13 novRoosendaal Schouwburg De Kring, di 14 oktRotterdam Zaal Ro Theater, wo 24 sept t/m za 8 nov (diverse data) Tilburg Theaters Tilburg, wo 8 oktUtrecht Theater Kikker, wo 1 t/m vr 3 okt Zaandam Zaantheater, wo 15 okt

cODE 010 Rotterdam Zaal Ro Theater, wo 15 apr t/m zo 31 mei(diverse data)

DAS LEBEN AUF DER PRAÇA ROOSEVELTBremen (D) Theater Bremen, do 18 en zo 21 sept

DE DROOM VAN ROTTERDAM Rotterdam Zaal Ro Theater, za 13 septRotterdam Zaal Ro Theater, do 20 nov Rotterdam Zaal Ro Theater, do 12 feb Rotterdam Zaal Ro Theater, do 4 juni

DE zERE NEUS VAN BERgERAc Alkmaar TAQA Theater De Vest, vr 27 mrt Almere Schouwburg, wo 11 feb Alphen aan den Rijn Theater Castellum, do 12 feb Amersfoort Flint theater, vr 30 janAmstelveen Schouwburg, za 7 t/m zo 8 mrt Amsterdam Meervaart, za 7 t/m zo 8 feb Amsterdam Stadsschouwburg, vr 20 t/m wo 25 mrt Apeldoorn Theater Orpheus, do 29 jan Arnhem Schouwburg, za 4 t/m zo 5 aprBreda Chassé Theater, wo 4 feb Den Bosch Theater aan de Parade, zo 12 apr Den Haag Koninklijke Schouwburg, za 24 t/m zo 25 jan Deventer Deventer Schouwburg, vr 27 feb Doetinchem Schouwburg Amphion, do 9 aprDordrecht Schouwburg Kunstmin, do 5 mrt Drachten Schouwburg De Lawei, vr 10 apr Eindhoven Parktheater, za 28 feb t/m zo 1 mrt Gouda De Goudse Schouwburg, vr 13 feb Groningen Stadsschouwburg, za 31 jan t/m zo 1 febHaarlem Stadsschouwburg, za 21 t/m zo 22 feb Heerlen Theater Heerlen, za 28 mrt Hengelo Rabotheater, za 14 t/m zo 15 feb

Hoorn Schouwburg het Park, wo 8 apr Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie, vr 3 aprMaastricht Theater aan het Vrijthof, vr 13 mrt Middelburg Schouwburg, do 19 febNieuwegein Theater De Kom, do 26 feb Nijmegen Stadsschouwburg, vr 6 mrt Rijswijk de Rijswijkse Schouwburg, wo 1 aprilRoosendaal Schouwburg De Kring, vr 12 dec Rotterdam Rotterdamse Schouwburg, wo 17 dec t/m zo 4 jan Rotterdam Rotterdamse Schouwburg, wo 15 t/m zo 19 apr Schiedam Theater aan de Schie, wo 18 mrt Sneek Theater Sneek,wo 25 feb Spijkenisse Theater de Stoep, do 2 apr Tiel Schouwburg Agnietenhof, do 5 feb Tilburg Theaters Tilburg, vr 6 feb Utrecht Stadsschouwburg, za 14 t/m zo 15 mrt Veenendaal Theater De Lampegiet, wo 4 mrt Wageningen Theater Junushoff, do 19 mrt IJmuiden Stadsschouwburg Velsen, do 26 mrt Zaandam Zaantheater, vr 23 jan Zoetermeer Stadstheater, vr 20 feb Zutphen Hanzehof, wo 28 janZwolle Odeon De Spiegel, wo 11 mrt

gARRY DAVISAntwerpen (B) Monty, di 9 sept Tielt (B) Theater Malpertuis, ma 24 nov Saint-André-Lez-Lille (FR) Zeppelin, di 25 en wo 26 nov

gAUNERSTÜcKBerlijn (D) Deutsches Theater, do 15 jan t/m zo 7 juni (diverse data)

LEgER Alkmaar TAQA Theater De Vest, za 11 aprAmstelveen Schouwburg, do 9 aprAmsterdam Frascati, di 5 t/m do 7 mei Apeldoorn Theater Orpheus, za 18 aprArnhem Schouwburg, wo 25 mrtDelft Theater de Veste, vr 10 aprDen Bosch Verkadefabriek, vr 3 aprDen Haag Theater aan het Spui, ma 4 meiDen Helder Schouwburg De Kampanje, do 2 aprGroningen Grand Theatre, vr 20 mrtHaarlem Toneelschuur, di 31 mrt t/m wo 1 aprHelmond Theater ‘t Speelhuis, do 16 aprKampen Stadsgehoorzaal, wo 15 aprLeiden Leidse Schouwburg, wo 22 aprNieuwegein, Theater De Kom, vr 17 aprNijmegen LUX, za 21 mrtPurmerend Theater De Purmaryn, wo 8 aprRoosendaal Schouwburg De Kring, di 21 aprRotterdam Zaal Ro Theater, wo 11 t/m do 19 mrt Rotterdam Zaal Ro Theater, di 28 apr t/m vr 1 mei Terschelling Oerol, vr 12 t/m zo 21 juniTiel Schouwburg Agnietenhof, za 4 aprUtrecht Stadsschouwburg, di 7 aprValkenswaard Cultuurcentrum De Hofnar, do 26 mrtVenlo De Maaspoort, di 24 mrt

SLAAFAlphen aan den Rijn Theater Castellum, vr 17 okt Amersfoort Flint theater, do 9 oktAmsterdam Frascati, vr 19 t/m za 20 septAmsterdam Meervaart, vr 26 septApeldoorn Theater Orpheus, za 4 okt Den Bosch Verkadefabriek, do 2 okt Den Helder Schouwburg De Kampanje, za 27 sept Drachten Schouwburg De Lawei, vr 3 okt Haarlem Toneelschuur, wo 24 sept Helmond Theater ’t Speelhuis, wo 1 okt Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie, za 13 septNijverdal, ZINiN Theater, vr 10 okt Rijswijk, de Rijswijkse Schouwburg, za 11 okt Rotterdam Zaal Ro Theater, vr 5 t/m za 6 sept, wo 10 t/m do 11 septRotterdam Studio de Bakerij, wo 15 sept Spijkenisse Theater de Stoep, do 16 okt Tilburg, Theaters Tilburg, do 25 sept Uden, Markant Uden, vr 12 sept Wageningen Theater Junushoff, wo 17 septWinterswijk Theater De Storm, do 18 sept Zaandam Zaantheater, wo 8 okt Zoetermeer Stadstheater, di 14 okt

REUzENTerschelling Oerol vr 12 t/m zo 21 juniDen Bosch Theaterfestival Boulevard, do 6 t/m zo 16 aug

VUURVROUWEN Alkmaar TAQA Theater De Vest, wo 29 okt Alphen aan de Rijn Theater Castellum, vr 3 okt Amstelveen Schouwburg, vr 24 okt Amsterdam Stadsschouwburg, ma 29 septAmsterdam Meervaart, zo 19 okt Arnhem Schouwburg, za 4 okt Breda Chassé Theater, vr 19 septDelft Theater De Veste, di 7 oktDen Bosch Theater aan de Parade, do 2 oktDen Haag Koninklijke Schouwburg, wo 1 okt Deventer Deventer Schouwburg, vr 17 oktDoetinchem Schouwburg Amphion, di 14 okt Drachten Schouwburg De Lawei, di 28 okt Gouda De Goudse Schouwburg, vr 5 septGroningen Stadsschouwburg, za 20 septHaarlem Stadsschouwburg, wo 22 okt Hasselt (B) Cultuurcentrum Hasselt, wo 5 nov Eindhoven Parktheater, vr 26 septEnschede Wilminktheater, do 25 sept Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie, za 11 oktLeiden Leidse Schouwburg, vr 31 okt Lelystad Agora theater, za 27 septMaastricht Theater aan het Vrijthof, wo 24 sept Nijmegen Stadsschouwburg, do 23 okt Rotterdam Rotterdamse Schouwburg, wo 10 sept t/m 9 nov Tilburg Theaters Tilburg, do 16 okt Utrecht Stadsschouwburg, wo 15 okt Wageningen Theater Junushoff, za 1 nov

Wijzigingen voorbehouden. Ga voor de actuele speellijst naar rotheater.nl

agenda Rotterdam2014augustusdo 28 openbare repetitie Vuurvrouwen Zaal Ro Theater

septembervr 5 SLAAF Zaal Ro Theater za 6 SLAAF Zaal Ro Theaterwo 10 SLAAF Zaal Ro Theater wo 10 Vuurvrouwen (try out) Rotterdamse Schouwburgdo 11 SLAAF Zaal Ro Theaterdo 11 Vuurvrouwen (try out) Rotterdamse Schouwburgvr 12 Vuurvrouwen (première) Rotterdamse Schouwburgvr 12 openbare repetitie Als ik de liefde niet heb Zaal Ro Theater za 13 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgza 13 de Droom van Rotterdam Zaal Ro Theaterzo 14 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgwo 24 Als ik de liefde niet heb (try out) Zaal Ro Theaterdo 25 Als ik de liefde niet heb (try out) Zaal Ro Theatervr 26 Als ik de liefde niet heb (try out) Zaal Ro Theaterza 27 Als ik de liefde niet heb (try out) Zaal Ro Theaterzo 28 Als ik de liefde niet heb (première) Zaal Ro Theater

oktoberwo 8 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgdo 9 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgvr 10 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgwo 15 SLAAF Studio de Bakerijvr 17 Als ik de liefde niet heb Zaal Ro Theaterza 18 Als ik de liefde niet heb Zaal Ro Theaterza 25 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgzo 26 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburg

novembervr 7 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgza 8 Als ik de liefde niet heb Zaal Ro Theaterza 8 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgzo 9 Vuurvrouwen Rotterdamse Schouwburgdo 20 de Droom van Rotterdam Zaal Ro Theaterdo 27 openbare repetitie De Zere Neus van Bergerac Zaal Ro Theater

decemberwo 17 De Zere Neus van Bergerac (try out) Rotterdamse Schouwburgdo 18 De Zere Neus van Bergerac (try out) Rotterdamse Schouwburg (uitverkocht)vr 19 De Zere Neus van Bergerac (try out) Rotterdamse Schouwburgza 20 De Zere Neus van Bergerac (try out) Rotterdamse Schouwburgzo 21 De Zere Neus van Bergerac (première) Rotterdamse Schouwburgdi 23 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgwo 24 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgvr 26 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgza 27 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgzo 28 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgma 29 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgdi 30 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburg

2015januarivr 2 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgza 3 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgzo 4 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburg

februarido 12 de Droom van Rotterdam Zaal Ro TheaterDo 19 openbare repetitie LEGER Zaal Ro Theater

maartwo 11 LEGER (try out) Zaal Ro Theaterdo 12 LEGER (try out) Zaal Ro Theatervr 13 LEGER (première) Zaal Ro Theaterza 14 LEGER Zaal Ro Theaterdi 17 LEGER Zaal Ro Theaterwo 18 LEGER Zaal Ro Theaterdo 19 LEGER Zaal Ro Theater

aprilwo 15 CODE 010 (try out) - Zaal Ro Theaterwo 15 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgdo 16 CODE 010 (try out) Zaal Ro Theaterdo 16 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgvr 17 CODE 010 (première) Zaal Ro Theatervr 17 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgza 18 CODE 010 Zaal Ro Theaterza 18 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgzo 19 CODE 010 Zaal Ro Theaterzo 19 De Zere Neus van Bergerac Rotterdamse Schouwburgwo 22 CODE 010 Zaal Ro Theaterdo 23 CODE 010 Zaal Ro Theaterdi 28 LEGER Zaal Ro Theaterwo 29 LEGER Zaal Ro Theaterdo 30 LEGER Zaal Ro Theater

meivr 1 LEGER Zaal Ro Theaterza 2 CODE 010 Zaal Ro Theaterzo 3 CODE 010 Zaal Ro Theaterwo 6 CODE 010 Zaal Ro Theaterdo 7 CODE 010 Zaal Ro Theatervr 8 CODE 010 Zaal Ro Theaterza 9 CODE 010 Zaal Ro Theaterzo 10 CODE 010 Zaal Ro Theaterwo 13 CODE 010 Zaal Ro Theaterdo 14 CODE 010 Zaal Ro Theatervr 15 CODE 010 Zaal Ro Theaterza 16 CODE 010 Zaal Ro Theaterdo 21 CODE 010 Zaal Ro Theatervr 22 CODE 010 Zaal Ro Theaterza 23 CODE 010 Zaal Ro Theaterzo 24 CODE 010 Zaal Ro Theaterwo 27 CODE 010 Zaal Ro Theaterdo 28 CODE 010 Zaal Ro Theatervr 29 CODE 010 Zaal Ro Theaterza 30 CODE 010 Zaal Ro Theaterzo 31 CODE 010 Zaal Ro Theater

junido 4 de Droom van Rotterdam Zaal Ro Theater

Wijzigingen voorbehouden. Ga voor deactuele agenda naar rotheater.nl

Page 25: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

nieuwe website!rotheater.nl

Laat je meevoeren met het verhaal en de thematiek van de voorstellingen door interessante achtergrondinfor-matie, filmpjes, grote foto’s en meer

Leer het Ro Theater beter kennen door de uitgebreide profielen van de acteurs en makers en kijk mee achter de schermen

In één opslag is duidelijk wanneer wij bij jou in de buurt spelen met de overzichtelijke agenda Kaarten bestellen is nu nog makkelijker Scroll rustig door het rijke archief met grote scènefoto’s De leukste gadgets vind je in onze nieuwe webshop. Tekstboeken zijn ook in PDF verkrijgbaar

Dompel onder in de gloednieuwe en zeer toegankelijke website

46

Volg ons en blijf op de hoogte van alle voorstellingen en ontwikkelingen bij het gezelschap.

blijf op de hoogte van het Ro Theater

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per maand nieuws over de voorstellingen, de agenda, leuke winacties en aanbiedingen in je mailbox

Like ons op facebook.com/rotheaterrotterdam en volg ons op twitter @rotheater. Zo houden we je van alle laatste ontwikkelingen op de hoogte

Volg ons op Instagram en Pinterest voor de mooiste en leuke foto’s van voorstellingen, acteurs en backstage

Op YouTube vind je al onze trailers en filmpjes

Wil je naar aanleiding van deze bro-chure meer weten of kaarten reserveren voor een van onze Ro-voorstellingen in Zaal Ro Theater? Wij zijn van maandag t/m vrijdag tussen 14 .00 en 17.00 uur

bereikbaar op 010 - 4046888. Op speeldagen is de kassa van Zaal Ro Theater (William Boothlaan 8) geopend vanaf 2 uur voor aanvang voorstelling.

Bevind je je niet op het internet, dan sturen we je graag een flyer of seizoens-brochure toe. Neem hiervoor contact op met onze receptie 010 – 4046888.

Niet online?

47

Page 26: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015

48

inleidingen Voorafgaand aan Vuurvrouwen geeft de afdeling Educatie in de meeste theaters een inleiding over de voorstelling. centraal staat de vraag: hoe ver ga je voor je idealen?

Wil je met een groep een voorstelling bezoeken, dan is het mogelijk speciaal voor het gezelschap een inleiding ter introductie aan de voorstelling aan te vragen. De inleiding behandelt de achtergronden, de thematiek, de perso-nages, de regie en de vormgeving van de voorstelling, en wordt gegeven door een educatiemedewerker, dramaturg of acteur uit de voorstelling. Desgewenst organiseren we na de voorstelling ook een informele ontmoeting met de acteurs.

ga naar de website van je theater voor meer info, aanvang en kosten van de inleiding

randprogrammering bij de voorstellingen

Het Ro Theater verzorgt rondom de voorstellingen een randprogramma van inleidingen, nagesprekken, workshops en openbare repetities. Deze maken we voor iedere productie op maat en in samenwerking met de theaters.

nagesprekkenNa afloop van de voorstellingen van Als ik de liefde niet heb in Zaal Ro Theater organiseren we een nagesprek met Marjolijn van Heemstra en Remy Jacobs. In een informele setting met een drankje in de hand kan iedereen vragen stellen en ontstaan interessante gesprekken tussen makers en publiek. Het nagesprek wordt geleid door een educatiemedewerker of dramaturg van het Ro Theater en is gratis toegankelijk.

ga naar rotheater.nl/alsik voor de actuele data van de nagesprekken

openbare repetities Altijd al eens willen weten hoe er wordt gerepeteerd voor een voorstelling? Zien hoe Alize Zandwijk, Marjolijn van Heemstra en Pieter Kramer te werk gaan? Tijdens de openbare repeti-tie krijg je een exclusief kijkje in de keuken. Samen met de acteurs werkt de regisseur aan een aantal scènes en geeft zij/hij tekst en uitleg over wat er te zien is (en wat juist nog niet).

Openbare repetities vinden plaats in zaal Ro Theater: Vuurvrouwen - do 28 aug, 16.00u

Als ik de liefde niet heb - vr 12 sept, 19.30 & 20.30u

De Zere Neus van Bergerac - do 27 nov, 16.00u

LEgEr - do 19 nov, 16.00u

ga naar rotheater.nl voor meer info en het bestellen van kaarten

workshopsNaast de workshops, voorbereidend op de voorstelling, die wij voor het onder-wijs verzorgen, is het ook mogelijk om voor een groepsbezoek (volwassenen) een workshop aan te vragen. Wil je je samen met anderen op een actieve ma-nier in alle aspecten van de voorstelling verdiepen, dan is een workshop een absolute aanrader. Een workshop start met een inleiding over de thema’s van de voorstelling. Vervolgens onder-zoeken de deelnemers de regiestijl en keuzes van de regisseur door zelf scènes uit de voorstelling te spelen. Desgewenst organiseren we na de voorstelling een informele ontmoeting met de acteurs.

ga naar rotheater.nl/educatie voor meer info en boekingen

ga naar rotheater.nl voor de meest actuele informatie over het randprogramma bij iedere voorstelling. De invulling van het randprogramma ontwikkelt zich gedurende het seizoen

terugblik op seizoen 2013/2014

Page 27: Seizoensbrochure Ro Theater 2014 / 2015