Secure Computing Digitaal Magazine 9-2012

42

description

Infotainment magazine voor beter en veiliger computergebruik

Transcript of Secure Computing Digitaal Magazine 9-2012

SECURECOMPUTING

DIGITAAL COMPUTER MAGAZINE

September 2012

W.Bosgra Taakaccenthouder digitale criminaliteit

@securecomputing

INHOUD

In deze editie oa:

Veilig Wi-Fi

ID - Alert

XBMC media

I-Frame injection

Money mules

Freeware

Tips & Trucs

Bronnen: De Waarschuwingsdienst, Nederland veilig, Meldpunt Cybercrime, Digibewusr & Digivaardig, Webwereld, Security.nl, Zdnet,Veilig bankieren, You Tube, Internetsporen, Voelspriet

Social Engineering

Veilig Wi-Fi

Veel mensen “vergeten” vaak hun draadloosnetwerk te beveiliging. Je koopt een router,sluit hem aan en internet werkt. Vervolgensvergeet men de router goed in te stellen en tebeveiligen. Hierdoor is het netwerk voor dehele buurt in te zien en kunnen de buren meteen paar klikken meegenieten van jou inter-net. Om dit te voorkomen dient een router nainstallatie goed geconfigureerd te worden.

Beveiliging & encryptieMen kan een draadloos netwerk beveiligenmet encryptie. Encryptie kan men zien alseen soort versleuteling van gegevens die er-voor zorgt dat de informatie die over het net-werk gaat, beschermd is. Als de sleutelbekend is mag je de informatie inzien. Weetje de sleutel niet dan kom je er niet op. Derouters die tegenwoordig verkocht wordenzijn vrijwel altijd uitgerust met minimaal tweetypen encryptie,Namelijk:

WEP, WPA of WPA2.

WEP (encryptie-methode)WEP is eigenlijk een al wat verouderde en-cryptie en wordt door veel mensen gezien alseen zwakke beveiliging. Er zijn op dit momentnamelijk een legio aan gratis te downloadenprogramma’s beschikbaar die ieder persoon instaat stelt een WEP-beveiligd netwerk te kra-ken binnen enkele minuten. Dit is dan ook dereden dat ik iedereen afraad om zijn of haarnetwerk te beveiligen door middel van dezetechniek en over te schakelen op WPA ofWPA2. Als je router dit niet ondersteund ishet wellicht verstandig om op zoek te gaannaar een nieuwe router.

WPA is in tegenstelling tot WEP een stuk veili-ger. De vernieuwde techniek maakt het ont-zettend moeilijk voor iemand om in te brekenop een draadloos netwerk; niet onmogelijk,

WPA2

Veilig Wi-Fi

RouterinstellenOmdat hetheel lastigis om voorieder merken typerouter eenomschrij-ving tegeven van

de daarbij behorende encryptie instel-ling, raadt ik aan om de handleiding opte zoeken die bij uw router hoort. Als udeze niet heeft zou u op de site van hetmerk van uw router kunnen zoekennaar een handleiding. Elke router heefteen beheer scherm die u kan benade-ren via een browser als bijvoorbeeldInternet Explorer. Het enige wat uhoeft te doen is het adres invullen vande router vaak is dat één van de on-derstaande adressen:http://192.168.0.1http://192.168.1.1http://10.0.0.1http://10.0.0.138

Het kan zijn dat er gevraagd wordt omeen gebruikers naam en een wacht-woord. Standaard is dit vaakadmin/admin, of user/user of één vandeze zonder een wachtwoord. Ook de-ze login gegevens moeten terug te vin-den zijn in de handleiding van uwrouter.Als u bent ingelogd kunt u op zoekgaan naar de pagina waar de encryptieingesteld kan worden. Dit valt vaakonder de categorie ‘Beveiliging >Draadloos’ of ‘Draadloos > Draadlozebeveiliging’ of iets wat daarop lijkt.

SPAM VOORKOMEN

Je kunt spam nooit helemaal voorkómen, maar je kunt de kanserop wel verkleinen. Tips hiervoor:

Gebruik verschillende e-mailadressenGebruik je e-mailadres voor persoonlijke communicatie met bij-voorbeeld vrienden en familie alleen voor dat doel. Gebruik voormailinglijsten altijd een ander e-mailadres (of adressen) die jespeciaal daarvoor hebt aangemaakt. Je kunt ook tijdelijke e-mail adressen kiezen via mailinator.com, trashmail.net of10minutenmail.com. Je internet provider biedt meestel ook gra-tis meerdere email adressen aan.

ID-alert

Door het vele gebruik van socialmedia (Facebook, Hyves enz.) is ervan een ieder wel digitale informatiete vinden. Een bijkomend verschijn-sel is misbruik van de door jou ver-melde gegevens.Wil jij jezelf beschermen tegen mis-bruik van je persoonlijke gegevens?Stel dan een ID-alert in, zodat jegoed in de gaten kunt houden water over jou op internet verschijnt.Duikt er nieuwe informatie over jouop, dan weet je het meteen.

Hoe werkt het?

Een ID-alert is eigenlijk een inten-sieve zoekopdracht op internet naarnieuwe gegevens waarin jouw naamverschijnt. Zodra jouw naam ergensopduikt, krijg je een mailtje. Er zijnverschillende aanbieders waarbij jeeen ID-alert kunt aanmaken. Voor-beelden hiervan zijn Wieowie enGoogle. Zij kunnen je tevens latenzien wat er nu al over jou bekend isop internet. Beide diensten zijn gra-tis.

http://www.google.nl/alertshttp://wieowie.nl/registreer

E-mail spoofing:“Mijn e-mail account is gehackt.Mensen ontvangen e-mail van mij,welke ik niet heb opgesteld en hebverstuurd”.Vervolgens wordt een aangifte op-genomen ter zake Computervrede-breuk. U herkent dit vast wel.

Echter hoeft er geen sprake te zijnvan Computervredebreuk. Eennieuw fenomeen wat de kop op-steekt is E-mail spoofing.

E-mail spoofing is een term diegebruikt wordt om frauduleuze e-mailactiviteiten te beschrijven. Deactiviteiten houden in dat specifie-ke eigenschappen van het e-mailbericht, zoals From (Van), ReturnPath (Afzender) en Reply-To (Ant-woorden naar) worden gewijzigd,waardoor het lijkt dat de e-mail bijeen andere bron vandaan komt.E-mail spoofing is een veelgebruik-te techniek voor het versturen vanspam.

Ook zijn er computervirussen welkee-mail spoofing gebruiken om zich-zelf te verspreiden. Het virus ge-bruikt een ander adres dat het opde geïnfecteerde computer heeftaangetroffen als afzender. In som-mige gevallen maakt het virus ookzelf een e-mailadres aan.

Mensen van wie de computer geïn-fecteerd is, kunnen moeilijk wordengewaarschuwd, omdat hun e-mail-adres voor de meeste ontvangersonbekend is.Wie maakt er gebruik van e-mail-spoofing en waarom?

ID-alert

E-mailspoofing wordt voorname-lijk gebruikt om twee redenen:

Ten eerste:om een onbestaand afzendadresmee te geven. In veel gevallenvan spam wordt gebruik gemaaktvan een onbestaand afzendadres.De afzender van de spam heeftdus niet alleen een ander adresmeegegeven als afzendadres,maar zelfs een adres dat helemaalniet bestaat. De reden hiervoor isdat spammers vaak absoluut nietgeïnteresseerd zijn in antwoordenper e-mail, maar zoveel mogelijkmensen willen leiden naar hunwebsite waarop zij hun productenaanbieden.

Ten tweede:om een bestaand adres van eenander mee te geven. Het meege-ven van een bestaand adres vaneen ander heeft natuurlijk alsvoornaamste doel de ontvanger telaten denken dat de e-mail ECHTvan die ander vandaan komt. Ditkan autoriteit uitstralen of ver-trouwen inboezemen. Er zijn tweevaak voorkomende gevallen waar-bij een bestaand adres van eenander wordt gebruikt:

Virussen die zichzelf via e-mailversturen geven er de voorkeuraan om bestaande e-mailadressenals afzendadres te gebruiken.

Sommige virussen gebruikentelkens hetzelfde adres (bij-voorbeeld een virus dat zich-zelf als Microsoft verzendt).

Sommige virussen maken metbehulp van informatie van degeïnfecteerde computer eenafzendadres (bijvoorbeeld ) enweer andere virussen zoekenop de geïnfecteerde computernaar adressen en gebruikendie.

Het doel is hier om vertrouwenin te boezemen. Als u erintrapt en denkt dat de e-mailecht bij Microsoft vandaankomt, dan is de kans groterdat u de e-mail en eventuelebijlage opent. De kans dat hetvirus zichzelf verder kan ver-spreiden wordt op die manierdus groter.

Wijzig je profielinstellingen voor meer privacyPopulaire diensten als Twitter, Facebook, Hyves en Lin-kedIn bieden mogelijkheden om je profiel en jouw gege-vens zoals je e-mailadres, af te schermen vooronbekenden.

Gebruik spamfiltersTegenwoordig zijn er allerlei spamfilters beschikbaar. Demeeste e-mailprogramma’s hebben zo’n filter en ookinternet providers bieden ze gratis aan. Vaak moet je hetfilter wel zelf aanzetten. Informeer bij je internet provi-der naar de mogelijkheden van hun spamfilter.

Breng je eigen mailadres terug op Facebook

Facebook vervangt zonder iets te zeggen het e-mailadres op je profiel dooreen exemplaar van @facebook.com. Zo breng je de situatie weer terugnaar de oude.

Ga naar het optiemenu (neerklapmenu rechtsboven naast Startpagina) enkies Accountinstellingen. Bij de optie E-mailadres kies je nu voor bewer-ken. Nu zie je dat het @facebook.com-adres als primaire account staatingesteld.

Vink nu het e-mailadres aan waarmee je je oorspronkelijk hebt geregi-streerd en geef je wachtwoord in om de wijziging te bevestigen. Als je he-lemaal af wilt van de insluiper, klik dan op de optie verwijderen naast [email protected].

Zet gezichtsherkenning Face-book uit

Facebooks gezichtsherkenning wordt al-maar beter. Als je daar ongemakkelijk vanwordt, kun je hem gelukkig wel uitschake-len.

Facebook blijft voortdurend investeren ingezichtsherkenning voor geüploade foto’s.Het introduceerde de functie eind 2010 enzette die standaard aan voor alle gebrui-kers (opt-out).

Niet iedereen is zo blij met deze luxe. Ge-lukkig is er een manier om het automa-tisch taggen uit te schakelen. Ga naar deopties (te vinden in het neerklapmenunaast de knop Startpagina en kies voor deoptie Privacyinstellingen.

In het volgende scherm kies je voor In-stellingen bewerken van het menu Profielen taggen. Bij de laatste menuoptie, dieje vraagt wie tagsuggesties kan zien bijgeüploade foto’s kies je nu voor niemandin plaats van vrienden.

Facebook zal nu nog steeds gezichtsher-kenning op de foto’s toepassen, maar hetzal dan niet meer aan contacten aanbie-den om jouw naam te koppelen aan eenafbeelding waarop het je heeft herkend.

Unbaby.me is de oplossing voor wie hetbeu is om te worden overspoeld metbabyfoto’s op Facebook.Sinds enkele jaren bestaat het conceptFacebookmoeders. Jonge moeders (ensoms ook vaders) die er een sport vanmaken om elke minuut van hun kleineoogappel op Facebook te delen. Om dat te voorkomen is een extensievoor Google Chrome ontwikkeld diefoto’s van kleine kinderen door leukerebeelden vervangtConcreet zoekt de toepassing naar aal-de woorden of woordcombinaties bijfoto’s. Standaard gaat het bijvoorbeeldom ‘‘learned to walk’, ‘so cute’, diapers,‘years old’ enz...

Als Nederlandstalige Facebookgebruikerga je hier dus nog wel wat termenmoeten toevoegen om de extensie op-timaal te gebruiken. De maker raadtaan om de namen van de baby’s inkwestie toe te voegen voor optimaleblokkering.De extensie is te vinden inde Chrome Web Store. Na installatiekan je meteen namen of woordcombi-naties toevoegen. Daarna moet je denieuwsfeed van je facebookpagina op-nieuw laden.

Foto's taggen

Het is eenvoudig om tags aan foto's toe tevoegen, waardoor afbeeldingen van be-paalde personen gemakkelijk zijn terug tevinden met behulp van trefwoorden.

Navigeer naar Profiel, Foto's en open eenafbeelding. Kies rechtsonder voor Dezefoto taggen. Klik met de muisaanwijzer opeen gezicht en selecteer in de lijst de juis-te persoon.

Als de persoon in kwestie geen Facebook-gebruiker is, kunt u ook een naam intypen.Maak een keuze en klik op Taggen. Per-sonen waarbij u een tag plaatst, ontvan-gen hierover bericht.

U sluit de functie via Klaar met taggen.Door deze functie op iedere foto toe tepassen, kunt u de foto's van verschillendepersonen in uw omgeving gemakkelijk sor-teren.

Open DNS

Dns (domain name service) zorgt ervoordat een webadres correct wordt omgezetnaar het ip-adres van die webserver. Nuheb je wellicht het internetverbindingsty-pe van je router op automatisch (dhcp)ingesteld.Dat houdt in dat je router een wan-adresvan je provider krijgt toegekend én dathet toestel webadressen automatisch zaldoorspelen naar de dns-servers van dieprovider.

Heel wat routers laten je ook in dit gevaltoe andere dns-servers in te stellen. Hierzou je dan de dns-servers van OpenDNSkunnen invullen (208.67.222.222 en208.67.220.220). Die bieden namelijkverschillende voordelen, in combinatiemet een gratis account bij OpenDNS.

Zo word je automatisch beveiligd tegenmalafide sites, kun je op allerlei webin-houd filteren en zijn er gedetailleerderapporten beschikbaar. Meer erover leesje op www.opendns.com.

Windows 7 - Administratoraccount activeren

Net als Windows Vista kent ook Win-dows 7 een Administrator accountdie standaard uitgeschakeld is. Jekunt dit Administrator account in-schakelen op de volgende manier.Ga naar Start en klik met de rechter-muisknop op Computer. Klik dan inhet menu op "Beheren" waarna eennieuw venster opent.

In het venster dat opent klik aan derechterkant op 'Lokale gebruikers engroepen' en klik daarna op Gebrui-kers. Je ziet dan een overzicht vangebruikers waaronder het Gast ac-count maar ook het Administratoraccount. Dubbelklik dan op Admini-strator en verwijder hier het vinkjevoor 'Account is uitgeschakeld'. Druknu op OK en het Administrator ac-count is weer ingeschakeld en be-schikbaar zodra je opnieuw aanmeld.

Anders knippen en plakken

Een van de eerste sneltoetsen die u leert als u werkt in Word zijn Ctrl-c voor kopiëren, Ctrl-x voor knippen enCtrl-v voor plakken.

Doet u deze handelingen liever met uwrechterhand, dan kunt u de volgendecombinaties gebruiken. Ctrl-Insert voorkopiëren, Shift-delete voor knippen enShift-Insert voor plakken.

Alle computerinstellingen bewa-ren of uitprinten

Je kunt alle computerinstellingen bewa-ren of uitprinten.Rechtsklik op 'Deze computer' kies 'Ei-genschappen' tabblad 'Apparaatbeheer'en kies 'Afdrukken', hier kun je ook kie-zen voor 'Afdrukken naar bestand'

Beter geluid uit uw computer

Aangezien we steeds vaker muziek luisteren opde pc, is geluidskwaliteit van groot belang. Hetverschilt nogal of u een hoofdtelefoon gebruikt,luidsprekers van een paar tientjes, of de pc hebtaangesloten op uw stereo-installatie.

Om optimaal te genieten van die apparatuur is hetverstandig een instelling te controleren. In hetConfiguratiescherm (Start – Instellingen – Confi-guratiescherm) gaat u naar Geluiden en Multime-dia.

Klik op het tabblad Audio en ga naar de instellingAfspelen Voor Geluid. U moet bij de geavanceer-de eigenschappen voor geluid zijn. Daar kunt uaangeven van welk soort luidsprekers u gebruik-maakt. U zult merken dat de geluidskwaliteit ereen stuk op vooruit gaat.

Instellingen makkelijk terugvinden.

Door het aanmaken van een nieuwe map in Windows 7 en die eenspecifieke naam te geven, krijgengebruikers een plaats waar ze alleskunnen aanpassen, gaande vanhet uiterlijk van de muisaanwijzertot het maken van een nieuwe par-titie.

Dit trucje werkt naar verluidt ookonder Windows Vista, al duiken erberichten op dat het de 64-bit ver-sie van Vista doet crashen. Met de32-bit versie zou deze God-moduswel werken.

Om deze modus te activeren moetje een nieuwe map aanmaken, enze de volgende naam geven:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Van zodra dat gebeurd is, zal heticoontje van de map dat van hetconfiguratiescherm aannemen enzal de map meer dan 280 instelop-ties bevatten.

Versnel je Windows 7 pc!Klik hier!

XBMC is een opensource-mediacenter, compatibel metverschillende besturingssyste-men. XBMC ondersteunt eenvariatie aan multimediaformatenen beschikt over functionaliteitzoals een afspeellijst, audiovisu-alisaties, diashows en weersver-wachting. Daarnaast zijn er ookdiverse uitbreidingen die be-schikbaar worden gemaakt doorderden. Als mediacenter kanXBMC de meeste audio- en vi-deobestandsformaten afspelen,alsmede afbeeldingen weergevenvan welke bron dan ook, zoals:cd's, dvd's, USB-geheugen-drives, het internet, en via hetLAN. XBMC komt voort uit eenhobby die gebezigd werd doorvrijwilligers in hun vrije tijd.

http://xbmc.org/download/

In Windows Vista is Windows Media Center een integraal onderdeel van deHome Premium- en Ultimate-versie. In Windows 7 is het onderdeel van deHome Premium-, Professional- en Ultimate-edities.

Het alternatief voor

Windows Media Center

Het programma wordt niet ge-produceerd, goedgekeurd of ge-steund door Microsoft. Door derekenkracht van moderne hard-ware voor PC's, is de XBMC nu instaat om HD-content te decode-ren tot 1080p. Hiermee wordt debeperking van de originele Xbox-versie van de XBMC vermeden.De nieuwe versie van XMBC isdan ook in staat HD in het for-maat Matroska (MKV) af te spe-len waarbij XBMC gebruik maaktvan DXVA (DirectX voor Videovan Microsoft), hierdoor wordt bijhet afspelen tijdens het decode-ren de GPU gebruikt van een nVi-dia- of Ati-videokaart waardoorhet afspelen veel vloeiender zalverlopen.

hierdoor behoort het hinderlij-ke stotteren als een ondertitelwordt gebruikt tot het verle-den.

De videokaartjes die DXVAondersteunen zijn tegenwoor-dig heel goed betaalbaar waar-door een wat oudere PCmisschien ook gebruikt kanworden, het draait bijvoor-beeld goed op een Athlon3200+ met nVidia- of Ati-kaart. De nieuwe Dharma-re-lease die nu op uitkomen staatkan beschouwd worden als eenvolwaardig alternatief voorMCE (Media Center) van Micro-soft.

CTRL CombinatiesCtrl + A Alle items selecterenCtrl + C KopiërenCtrl + X KnippenCtrl + V PlakkenCtrl + Z Ongedaan makenCtrl + Rechterpijl Spring naar het begin van een volgend woordCtrl + Linkerpijl Spring naar het begin van een vorig woordCtrl + Shift + Linker/rechterpijl Selecteer een woordCtrl + Shift + N Nieuwe map makenCtrl + Shift + Esc Open taakbeheerCtrl + Esc Open startmenuCtrl + F4 Active venster sluiten of windows afsluitenCtrl + Alt + Tab Schakel tussen geopende items met pijltjestoetsenCtrl + Muiswiel Iconen vergroten / verkleinen

ALT CombinatiesAlt Standaard werkbalk openen met Bestand etc.Alt + D Adresbalk selecterenAlt + Enter Eigenschappen weergeven van itemAlt + F4 Toepassing afsluitenAlt + Spatiebalk Snelmenu voor item openenAlt + Tab Schakel tussen geopende itemsAlt + Ctrl + Tab Het Tab venster open laten staan voor keuzeAlt + Esc Schakel tussen geopende items in volgordeAlt + Pijl omhoog Naar map niveau hoger

F1 Help functieF2 HernoemenF3 ZoekenF4 Adresbalk openenF5 VernieuwenF6 Schakel tussen items ineen vensterF10 Bestand taakbalk acti-veren

BackspaceVorige/bovenliggende maptonenEsc Taak annulerenTab Schakel in een itemDelete VerwijderenHome Begin van vensterEnd Eind van venster

Shift + Linker/rechterpijlKarakter of meerdere karak-ters selecterenShift + Delete Item definitiefverwijderenShift + F10 SnelmenuweergevenShift inhouden Voor-komt dat een cd auto opstartShift 5 keer indrukkenPlaktoetsen in/uitschakelenRechtershift inhouden 8 sec.Filtertoetsen in/uitschakelen

SNELTOETSEN

Ga nooit op zoek naar de 'ANY' key. Want ondanks de afbeel-ding hieronder, zal je hem op geen enkel toetsenbord ('key-board') tegenkomen (net zo min als de andere getoondetoetsen)

De Windowstoets (naast de Crtl toets) - Menu start weergeven + D Bureaublad weergeven + E Computer openen + Linkerpijl Maximaliseer huidige venster tot helft scherm links + Rechterpijl Maximaliseer huidig venster tot helft scherm rechts + Shift + Linkerpijl Verplaats huidig venster naar andere scherm links + Shift + Rechterpijl Verplaats huidig venster naar andere scherm rechts + Pijl omhoog Maximaliseer huidig venster + Pijl omlaag Vorige grootte huidig venster + 2x Pijl omlaag Minimaliseer huidig venster + '+' Inzoomen + '-' Uitzoomen + G Gadgets naar voorgrond halen + F Zoeken + M Alle vensters minimaliseren + Shift + M Alle vensters terugzetten (maximaliseren) + R Uitvoeren openen + P Projector weergave wijzigen + L Op slot zetten/ gebruikers wisselen + T Schakel tussen programma's van de taakbalk + U Open toegankelijkheidscentrum + X Open mobiliteitscentrum + Pause Open systeemeigenschappen + Spatiebalk AeroPeek + Tab Schakel tussen vensters met Windows Flip 3D + Ctrl + Tab Schakel tussen vensters met Windows Flip 3D (vast) + Rechterpijl + Enter PC Afsluiten + 2x Rechterpijl + S Slaapstand + 2x Rechterpijl + R PC herstarten + 2x Rechterpijl + W Gebruiker wisselen + 1, 2, 3 etc. Applicaties vanaf taakbalk starten

De windows toets

Freemake biedt freeware in de waarste zin van het woord: geen beperkingen, geenregistratie. Download en maak gebruik van de gratis Video Converter

Free Video ConverterDit is gratis video converteren

Freemake Video Converter is ontworpen zonderenige beperkingen, verborgen kosten, sneakwa-re of adware! Dit is freeware van het nieuweniveau, die een hoogwaardig alternatief biedtvoor betaalde producten.

Meer dan 200 Input formaten!

Input van de video bestanden: AVI, MP4, MKV,WMV, MPG, 3GP, 3G2, SWF, FLV, TOD, AVCHD,MOV, DV, RM, QT, TS, MTS, etc. Importeer elkemuziek (MP3, AAC, WMA, WAV), en elke foto's(JPG, BMP, PNG, GIF) om ze te converteren naareen video, gratis en gemakkelijk!

Uniek! Direct online videos converteren van 50+sites

Freemake is het enige gratis video converter dieonline video's kopieërd via de directe URL ko-pieëren en plakken van YouTube, Facebook,MTV, Vimeo, Dailymotion, ComedyCentral, 50meer sites, downloads YouTube naar iTunes, enconverteer ze in elk gewenst formaat of appa-raat dat beschikbaar is.

Output: AVI, WMV, MP4, MKV, FLV, SWF, 3GP,MP3

Converteer de video gratis in de meest populairevideoformaten. Rip dvd-film (onbeschermd) naarAVI, WMV, MP4, MPEG, MKV, FLV, SWF, 3GP.Converteer naar Flash video en rechtstreeks in-sluiten naar uw webpagina. Converteer video-enaudiobestanden naar MP3 met onze gratis videoconverter.

Freemake Video Converter is ontworpen zonder enige beperkingen,verborgen kosten, sneakware of adware! Dit is freeware van hetnieuwe niveau, die een hoogwaardig alternatief biedt voor betaaldeproducten.

Freemake biedt nog meer:

Freemake Video Downloader

Freemake Audio Converter

Freemake Music Box

Gegevens gelekt. Wat dan?

De afgelopen tijd is in de media steeds vakerte lezen dat aanvallers websites hacken en deinformatie die ze hebben buitgemaakt onlinezetten. Dit gaat vaak om bekende organisatiesen websites, bijvoorbeeld het Sony PlaystationNetwork en de datingsite Pepper.nl.

Als jouw gegevens voor komen in zo’n onlinegegevenslek kan dat kwalijke gevolgen heb-ben. In dit artikel lees je wat er kan gebeurenals je gegevens gelekt zijn en hoe je kuntvoorkomen dat je er schade van ondervindt.

Wat kan je gebeuren?

Als je gebruik maakt van een site of dienst diegehackt is kunnen jouw gegevens, zoals ge-bruikersnaam, wachtwoord en e-mailadresvoor iedereen zichtbaar op het internet wor-den.Deze gegevens gebruik jij om in te loggen opjouw account. Dat kunnen anderen na een lekdus ook. Dit is een risico omdat aanvallers mis-bruik kunnen maken van jouw account. Zijkunnen bijvoorbeeld uit jouw naam berichtenversturen of (nog erger) financiële transactiesuitvoeren, waardoor je geld verliest.

Daarnaast kun je door de openbaarheid van jee-mailadres ook meer (gerichte) spam ontvan-gen. Houd dus de berichten die binnenkomenscherp in de gaten en wees extra alert op e-mails van websites waarvan bekend is dat zijgehackt zijn. Aanvallers weten immers dat jijlid bent van de desbetreffende site.

Wat te doen als je gegevens online gelektzijn?

Om misbruik tegen te gaan is het noodzakelijkom de beschikbare gegevens onbruikbaar temaken. De eerste stap is dus om direct jouwwachtwoorden te veranderen.

Ook als je alleen maar een vermoeden hebt datgegevens gelekt zijn, is wijzigen noodzakelijk.Doe dit vanaf een vertrouwde computer waar-van de basisbeveiliging op orde is.

Anders kan je computer besmet zijn (onderdeelvan een botnet) en zal het nieuwe wachtwoordook direct weer bekend worden. Laat ook ge-troffen rekeningen en/of creditcards directblokkeren.

Verder kun je op de volgende manieren po-tentiële schade proberen te beperken:

Houd je accounts, afschriften vanbetaalrekeningen, creditcards etc. inde gaten en wees alert op ongebrui-kelijke activiteiten.Indien het (ook) werkgerelateerde

accounts betreft, informeer je werk-gever. Zo is je werkgever op dehoogte en kunnen zij (indien nodig)maatregelen treffen.

Je gegevens zijn op internet gelekt!

Gebruik je werk e-mailadres nietvoor privédoeleinden (en omge-keerd). Op deze manier houd jedeze twee informatiestromen ge-scheiden en mogelijke gevolgenvoor jezelf en je werkgever be-perkt.

Wijzig je wachtwoorden regelma-tig. Hiermee voorkom je datkwaadwillenden lange tijd jewachtwoord kunnen misbruikenzonder dat je dat door hebt.

Verwijder inactieve accounts. Alsje geen gebruik meer maakt vaneen dienst kun je het beste de ac-count verwijderen om te voorko-men dat deze alsnog betrokkenraakt bij een datalek en misbruiktkan worden.

Mijn computer is gekaapten er wordt losgeld geëist,wat nu?Er bestaan bepaalde virussen die proberen jegeld te laten betalen om van het virus af te ko-men. Deze virussen, ook wel ransomware ge-noemd, kapen je computer door bijvoorbeelddocumenten en foto's te versleutelen waardoorze niet meer voor jou toegankelijk zijn. Het virusmeldt dat je een geldbedrag moet betalen omvan de versleuteling af te komen. Meestal krijgthet slachtoffer na betaling geen werkende oplos-sing. Betaal dan ook nooit!

Hoe verwijder ik ransom-ware van mijn computer?De makkelijkste manier om van dergelijke virus-sen af te komen is het gebruik maken van eenzogenoemde opstart-CD-ROM waarop zich eenvirusscanner bevindt die zich via het internet kanvoorzien van de laatste updates. Een dergelijkeopstart-CD-ROM, die in staat is om bijvoorbeeldde KLPD-ransomware te verwijderen, wordt on-der andere geleverd door F-Secure met haar gra-tis Rescue CD:

http://www.f-secure.com/en/web/labs_global/removal/rescue-cd

Je kunt deze CD-ROM zelf maken. Hiervoor dienje het iso-bestand te downloaden en naar CD-ROM te branden. Let hierbij op dat dit niet het-zelfde is als het bestand naar CD-ROM kopiëren.Het iso-bestand kan je vinden op de bovenstaan-de URL.Na het branden van de CD-ROM kan je de com-puter met de CD-ROM opstarten. Je komt in hetmenu van de F-Secure Rescue CD waarin je destappen volgt om de computer te scannen. Als ereen internet verbinding is, zal eerst worden ge-tracht de laatste updates voor de virusscanner tedownloaden. Wij raden je aan om de computervia een netwerkkabel aan te sluiten.

Het scannen van de computer kan vervolgensenkele uren duren. De tijd die het duurt vooreen volledige scan is afhankelijk van de hoe-veelheid bestanden, harddisks, en systeem-snelheid. Bij het vinden van een virus, wordthet virusbestand hernoemd waardoor de vi-rusbestanden niet meer worden uitgevoerd bijhet opstarten van de computer. In het gevalvan de F-Secure Rescue CD worden aange-troffen virussen voorzien van de extentie .vi-rus, zoals bestandsnaam.exe.virus.

PC gekaapt

Money mules

Snel geld verdienen is gevaarlijkGeld dat via internet gestolen wordt, is traceerbaar. Om zelf buitenschot te blijven, spannen cybercriminelen anderen voor hun karre-tje: zogenaamde 'money mules'.

Een prachtige baan bij een internationale financiële instantie, vanuithuis werken en met weinig inspanningen toch veel geld verdienen.Het lijkt een prima aanbod, wie zou dat niet willen? Vooralsnog lijkter geen adder onder het gras te zitten, u hoeft niet vooraf ergensvoor te betalen, u hoeft geen (gevoelige) gegevens te overhandigen.Geen vuiltje aan de lucht zou u zeggen. Toch wel, maar voordat uhet in de gaten heeft, is het te laat, veel te laat.

Wat is hier precies aan de hand? Het bedrijf en de vacature zijn nep,alleen gericht op het recruteren van mensen die illegaal verkregengeld wegsluizen naar het buitenland, zonder dat zij dit zelf weten.Deze mensen worden ook wel 'money mules' genoemd: de volge-pakte ezel die geld voor een ander van punt A naar punt B brengt.

Cybercriminelen zijn net echte criminelen, zo blijkt. Het gestolengeld, dat ze hebben buitgemaakt met behulp van bijvoorbeeldphishing of keyloggers, kan niet zomaar naar zichzelf overgemaaktworden en ook niet zomaar bij een bank worden opgenomen. Allesporen zouden dan heel gemakkelijk naar hen toeleiden. Elektro-nisch geld is eenvoudig traceerbaar, er zal een manier gevondenmoeten worden om geld in handen te krijgen zonder dat te achter-halen is wie de uiteindelijke ontvanger van het geld is. Dit gaat ech-ter niet zonder op enig moment een traceerbare transactie te latenplaatsvinden. Het via internet verkregen geld zal toch op één of an-dere manier in hun bezit moeten komen en om zelf buiten schot teblijven voor politie en justitie spannen ze anderen voor hun karretje.Daar komt de 'money mule' om de hoek kijken.

De personen die ingaan op de zogenoemde 'baan' in het voorbeeldkrijgen een geldbedrag op hun bankrekening gestort dat ze met be-hulp van zogenaamde wire transfers weer overmaken naar het bui-tenland. De wire transfers (met behulp van bijvoorbeeld WesternUnion) zijn nagenoeg niet traceerbaar: geld dat in kleine hoeveelhe-den verstuurd wordt, kan gemakkelijk persoonlijk worden opgehaaldaan de ontvangende kant. En als de ontvanger gebruik maakt vaneen valse identiteit is het verhaal compleet.

De enige die traceerbaar is en waar het (digitale) spoor ophoudt, isde money mule. Op het moment dat politie en justitie het geld vol-gen komen ze vanzelf uit bij die nietsvermoedende persoon. De mu-le heeft, zonder dat hij het in de gaten had, strafbare feitengepleegd door illegaal verkregen geld naar het buitenland te smok-kelen. Die gemakkelijke, goed verdienende baan was bij nader in-zien toch niet zo ideaal!

Gelukkig worden de meeste e-mails waarin mules worden ge-zocht opgepikt met spamfilters.Veel van dit soort e-mails krijgtu waarschijnlijk dus niet te zien.En mocht u zo'n e-mail wel ont-vangen, dan kunt u ze als volgtherkennen:

Het bedrijf dat u e-mailt is onbe-kend (technisch onderlegdemensen kunnen nazoeken wan-neer een domein geregisteerd is,vaak is het domein van het be-drijf slechts kort actief);Er wordt een relatief hoog inko-men beloofd in ruil voor weinigwerk;De beschrijving van het werkkan uiteen lopen, maar uiteinde-lijk zal het er op neerkomen datu geld moet ontvangen en ver-der versturen;U kunt zeer snel beginnen, vaakzonder verdere sollicitatieproce-dure.

Zoekmachine misbruik

Wie kan er nog zonder zoekmachine ophet internet? Veel gebruikers hebben eengroot vertrouwen in de resultaten die hunfavoriete zoekmachine toont. Ook hiervanmaken criminelen graag gebruik om je teverleiden tot het bezoeken van hun websi-tes.

Door middel van allerlei slimme technie-ken zijn ze soms in staat hun eigen websi-tes bovenaan in de resultatenlijst te latenverschijnen. Klik je vervolgens op het eer-ste zoekresultaat, dan word je naar hunwebsite geleid. En daar probeert men mal-ware op je computer te installeren. Dit ma-nipuleren van zoekresultaten noemt menook wel Search Engine Optimisation poi-soning.

Hoewel zoekmachines zoals Google ditsoort kwalijke zoekresultaten zo veel mo-gelijk filteren of blokkeren is dit geen wa-terdichte garantie dat alle zoekresultaten100% betrouwbaar zijn. Dus als je zoek-vraag je probeert te leiden naar een web-site die weinig met je vraag van doenheeft: sla die link dan over. Je herkent ditsoort misleidende websites soms door hetvreemde websiteadres of doordat de sa-menvatting die bij het zoekresultaat ge-toond wordt vooral bestaat uit eenonlogische opsomming van losse woor-den.

Ook het bezoek aan gerespecteerde websiteskan een risico inhouden.

Door het plaatsen van kwaadaardige code opdergelijke websites, zoals nieuwssites, zal bijbezoek aan een geïnfecteerde site wordengeprobeerd malware op je computer te instal-leren.

Bij deze manier van werken, bekend onder denaam 'iframe-injection', wordt een bonafidewebserver gehackt en plaatst de crimineeleen onzichtbaar stukje software (iframe) metkwaadaardige bedoelingen op deze webser-ver. ZZodra je daarna deze geïnfecteerde websitebezoekt wordt de kwaadaardige software ge-laden op je computer en probeert malware teinstalleren.

Sites zoals abcnews.com, news.com enbloomingdales.com zijn op deze wijze mis-bruikt, maar ook sommige overheidssitesbleken gevoelig voor hacking en het daarnaplaatsen van i-frames. Deze sites moestenaangepast worden. Als je op een dergelijkemanier besmet wordt, heet dat ook wel'drive-by-download'.

Je bent hier als gebruiker redelijk machteloostegen. Het belangrijkste is dat de eigenaarvan de website zijn website afdoende bevei-ligt en goed in de gaten houdt. Je kunt in jeeigen browser i-frames uitschakelen, maarhierdoor zullen veel normale websites ookniet meer correct worden weergegeven.

I-Frame Injection

Video (eng)

Hardware

Nieuwe Canon PIXMA All-in-One printers : Canon heeftonlangs drie nieuwe, betaalbare All-in-One printers voorhet thuiskantoor geïntroduceerd.

De Canon Pixma MX375, Pixma MX435 en Pixma MX515vervangen de Canon Pixma MX360, Pixma MX410 enPixma MX420 en zijn uitgerust met Wi-Fi (MX435 enMX515) voor eenvoudig scannen, kopiëren, faxen enprinten.De Canon Pixma printers behalen hoge printsnelhedenen zijn voorzien van nieuwe XL cartridges voor lagereprintkosten. De Canon Pixma MX515 is bovendien uitge-rust met een Dual Function Panel, 6,2 cm kleuren TFT-scherm en kan automatisch dubbelzijdig printen.

De Canon Pixma MX435 en MX515 zijn speciaal ontwor-pen om nog meer flexibiliteit te bieden in termen vanwaar en hoe gebruikers in de thuisomgeving kunnenprinten en bieden een uitgebreide reeks aansluitmoge-lijkheden. Met de ingebouwde Wi-Fi zijn documenten enfoto’s te printen vanuit elke kamer die zich binnen hetbereik van het draadloze netwerk bevindt. Zowel deCanon PIXMA MX435 als de Pixma MX515 bieden mo-biele printoplossingen. De Ethernet-aansluiting van deCanon Pixma MX515 maakt het mogelijk de print- enscanfuncties van deze printer met meerdere gebruikerste delen.

De drie nieuwe Canon printers zijn uitgerust met eenvolledig geïntegreerde ADF (Automatic Document Fee-der) om documenten die uit meerdere pagina’s bestaaneenvoudig te kunnen kopiëren, scannen en faxen. Desnelle Super G3 fax maakt het mogelijk documenten opte slaan op USB sticks. De Canon Pixma MX515 printerkan via de ingebouwde kaartslots rechtstreeks opslaanop geheugenkaarten en biedt daarnaast de mogelijkheiddocumenten te converteren naar PDF-bestanden en opte slaan op een Personal Computer.

Canon XL-FINE kleuren inktcartridgesDe Canon Pixma printers hebben een compact 'Fast Front' ontwerp. Dit maakt het mogelijk papier en inkt-cartridges vanaf de voorzijde van de printer bij te vullen of te vervangen, zodat de printer tegen een wandof op een boekenplank kan worden geplaatst en kostbare ruimte wordt bespaard. De nieuwe XL-FINEkleuren inktcartridges zijn eenvoudig met één klik te installeren en zorgen voor 50% lagere kosten perpagina, zodat gebruikers in staat zijn meer te printen voor lagere kosten.

“Cybercriminelen hebben grotendeels vrij spel”

Kees de Vey Mestdagh van de Rijksuniver-siteit Groningen deed onderzoek in op-dracht van de politieacademie naarcybercriminaliteit. Daaruit blijkt dat depolitie nauwelijks onderzoek naar alle-daagse vormen van cybercriminaliteit zo-als hacking, phishing, of digitale stalking.

'Alledaagse' vormen van digitale criminaliteit wordenin Nederland niet of nauwelijks aangepakt door politieen justitie, ondanks een speciaal cybercrimeprogram-ma en de uitbreiding van het aantal cybercrime-re-chercheurs. Dat blijkt uit een studie (.pdf) naar deorganisatie van de opsporing van cybercrime in op-dracht van de onderzoeksinstelling Politie en Weten-schap.

Slachtoffers van skimming, phishing, ddos-aanvallen,digitale stalking en hacking kunnen nauwelijks terechtbij de politie. Het ontbreekt de gemiddelde agent aanbasale kennis van cybercriminaliteit. Daardoor is eenaangifte opnemen vaak al een enorme opgave. Daar-bij heeft het bij de regionale officieren van justitiebelast met de bestrijding van cybercrime geen priori-teit waardoor de meeste zaken niet worden opgepakt.

OrganisatieVolgens de onderzoekers is opsporing van cybercrimebij de politie ook niet goed georganiseerd. Er zijn bin-nen de regiokorpsen wel digitale experts en opspo-ringsteams met kennis van zaken, maar die wordenvooral ingezet bij vormen van traditionele criminaliteitmet een digitale component. Kinderporno bijvoor-beeld, roofovervallen, of een moord waarbij een ver-dachte via internet een wapen heeft aangeschaft.

Alleen het landelijke team hightechcrime van hetKLPD, onder aanvoering van het Landelijk Parket paktpure cybercrime aan, omdat het volgens de onderzoe-kers geen last heeft van 'concurrerende prioriteiten'.Meer agenten met basale kennis bij de regiokorpsenen de vorming van twee landelijke cybercrimeteamskunnen het probleem oplossen, denken de onderzoe-kers.

Nieuwe methodenDe landelijke teams zouden moeten bestaan uit een'research en development'-team dat nieuwe metho-den ontwikkelt en een team met gespecialiseerde re-chercheurs die bij moeilijke zaken hun collega's bij deregiokorpsen kunnen bijstaan. De vorming van deNationale Politie zou een uitgelezen kans zijn dezewerkwijze in te voeren, stellen de onderzoekers.

Cybercrime

'Kans dat cybercriminelengesnapt worden is klein'

Menno van der Marel, directeur van inter-netbeveiliger FOX ITT, beaamt dat het las-tig is om de kleinere cybercriminaliteitsuccesvol te laten vervolgen door de politie.

Social Engineering

Social engineering is het misbruiken van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, ver-trouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Social engineering is zo oud als de mensheid en kentvele vormen.

Wat doet de crimineel?

Voorbeelden van social engineering zijn:

Bij bezoek aan een website krijgt u een pop-updie vermeldt dat er een virus op uw computer isaangetroffen, met het aanbod gratis op proefeen virusscanner te installeren. Deze virusscan-ner bevat malware.

Enkele dagen na het invullen van een phishing-mail belt uw bank u met het verhaal dat er ietsmis is met uw account. Als u de aanwijzigenopvolgt om het ‘probleem te verhelpen’, wordter geld van uw rekening afgeschreven.

U krijgt een e-mail die van uw bank afkomstiglijkt met het verzoek een bijgevoegde update teinstalleren om een lek in de beveiliging van in-ternetbankieren te dichten. Dit bestand bevatmalware.U vindt op internet een filmpje. Uit de titel blijktdat een beroemdheid uit de kleren gaat. Om hetfilmpje af te spelen moet u een speciale plugininstalleren. Deze plugin bevat malware.

U krijgt een e-mail van uw sportclub met eenfantastische aanbieding. Als u de foto’s opent,raakt uw computer besmet met malware.U krijgt via MSN een bericht van een bekendedat er foto’s van hem op internet staan, com-pleet met een link. Als u de link volgt, raakt uwcomputer besmet met malware.

U typt uw wachtwoord voor internetbankieren interwijl iemand over uw schouder meekijkt naarde toetsaanslagen.U krijgt per e-mail het aanbod om snel en mak-kelijk geld te verdienen door een paar uur perweek wat werk te doen voor een buitenlandseonderneming. Als u hierop ingaat, ontvangt ugeld op uw rekening en instructies wat te doen.U bent nu een zogeheten geldezel.

Iemand leert een pakket bij u af. U moet er nogvoor betalen, maar als u pint bij de bezorgergaat er wat mis. U krijgt het pakket niet en uwpas en pincode zijn gekopieerd.

Na het klikken op een link naar een interessantesite of interessant bericht verschijnt de medede-ling dat er iets fout is gegaan. U wordt geadvi-seerd een (andere) link te klikken om de fout teherstellen.

Wat kunt u doen?Zoals aangegeven komt social engineering in veelgedaanten voor waardoor het lastig is om eendui-dige richtlijnen te geven.

Wees in ieder geval alert als:

Aanbiedingen te mooi zijn om waar te zijn.Er iets mis lijkt te gaan tijdens het surfen en erdirect een pop-up verschijnt om u uit de brand tehelpen.

U de mededeling krijgt dat er iets mis is gegaanbij het bezoek aan een site en vervolgens het ad-vies een link te klikken om dit probleem op te los-sen.

Een e-mail van een bekende u vreemd voorkomt.

U e-mail krijgt van een afzender die u niet kent.Er via internet persoonlijke gegevens aan u wor-den gevraagd.

U tijdens een chatsessie wordt gevraagd met iDE-AL of met internetbankieren te betalen voor bij-voorbeeld een filmpje of foto's.

Ex-internetcrimineel onthult werkwijze

Als je weet hoe ze opereren, kun je je ertegenwapenen. Bekijk de video en ontdek alle gehei-men. (duur 14 min.)

Aanvallen waarbij slachtoffers wordenopgebeld door social engineers dieinformatie proberen buit te maken heb-ben de grootste slagingskans nalunchtijd. Dat stelt ICT-dienstverlenerSogeti naar aanleiding van de SocialEngineering Challenge die het bedrijfin mei hield en waarbij het zelf ookwerd gesocial engineered.

Uit de nu verschenen resultaten blijktdat het mogelijk is bij elke Top 100organisatie relatief eenvoudig gege-vens boven water te krijgen. Een aan-val midden in de week na lunchtijdblijkt bovendien het meest effectief tezijn. Daarbij maakt het niet uit of desocial engineer Nederlands of Engelsspreekt. Het spreken van Engels bleekzelfs een positieve invloed te hebbenop het gesprek.

WhatsApp berichten veiligstellen

WhatsApp verdringt inmiddels desms als we de media moetengeloven.Maar wat nu als de communica-tie niet meer zo leuk is en dat erbijvoorbeeld bedreigingen geuitworden via WhatsApp.

Om te weten hoe dan deze com-municatie veiliggesteld moetworden hier de uitleg hoe ditgedaan kan worden.

Open het het bericht van het contact waarmee je de communicatie hebtgevoerd.Mocht je naast de berichten geen tijdsaanduiding zien zet deze dan aan(zie verdrop in artikel)

Klik op "Info". De persoonlijke gegevens van het contact worden zicht-baar.

Swipe vervolgens helemaal naar beneden totdat "E-mail chatgeschiede-nis" zichtbaar is.

Whatsapp for Facebook is NEP !

Er is weer een applicatie op Facebook verschenen waarmee hetmogelijk is om Whatsapp te kop-pelen aan je Facebook accountwaarmee je via Facebook berich-ten kan versturen hoe aantrek-kelijk het ook klinkt de applicatieis nep en bedoeld voor crimineledoeleinden.

De titel van de applicatie isWhatsApp For Facebook. Hetgaat om een verwijzing naar eenURL die uiteindelijk weer door-verwijst naar een applicatie voorFacebook. Let er dus op dat jeniet naar de app gaat aangeziende gebruikers er waarschijnlijkvan door gaan met je gegevensen persoonlijke informatie.

Klik op "E-mail chatgeschiedenis"

Er wordt een nieuw e-mailbericht geopend. Verstuur deze naar jezelf.

Wanneer je het bestand opent krijg je de tekstte zien van de gevoerde communicatie.

LET OP!Maak altijd ook schermafbeeldingen van de be-wuste tekst daar het bestand geakkelijk te ma-nipuleren is.

Facebook en WhatsApp zijnveruit de meest gebruikteapps onder de Nederlandseberoepsbevolking. Dat blijktuit recent gepubliceerde cijfersvan het representatieve Ar-beidsmarkt GedragsOnderzoekonder 5749 mensen die eenmobiele telefoon of tabletcom-puter hebben.

Van de ondervraagden noemt37 procent de Facebook-appals favoriet en 32 procent deberichtenapplicatie WhatsApp.In de top 10 volgen daarnaNu.nl en Wordfeud met beide16 procent en Twitter met 15procent. De Telegraaf, Buien-radar, Rabobank, ING enAngry Birds scoren 5 tot 3procent.

AANZETTEN TIJDSAANDUIDINGWanneer er geen tijdsaanduiding zichtbaar is bij de gevoerde communicatiedan kan deze als volgt zichtbaar gemaakt worden;

Ga naar "Instellingen" (rechtsonder in het scherm) en open "Chatinstellingen".

Zet in "Chatinstellingen" het onderdeel "Tijdstempel" aan.

Alle berichten zullen nu voorzien zijnvan een tijdstempel.

Chatdienst WhatsApp behandeltop een normale dag gemiddeldtien miljard berichten

De tien miljard kan worden op-gedeeld tussen zes miljard ver-stuurde en vier miljardontvangen berichten. Dit verschilwordt veroorzaakt door de popu-lariteit van het chatten metmeerdere mensen tegelijkertijd.

In maart van dit jaar stond deteller voor verzonden berichtennog op twee miljard. De sterketoename van berichten valtvooral te danken aan de door-braak van de applicatie buitenEuropa. Deze week staat de appin de Verenigde Staten bovenaande lijst met populairste iPhone-apps in de App Store.

Ondertussen zijn de telecom-aanbieders helemaal niet blijmet de groei. In 2011 liet KPN alweten dat het bedrijf flink watinkomsten misloopt omdatsmartphonegebruikers niet meersms'en, maar diensten als What-sApp gebruiken om berichten teversturen..

E-Boeken downloaden

Gratis e-books downloaden: e-boeken online

Lees hier hoe je gratis e-books (of in het Nederlands e-boeken) kunt downloaden. Het zijn nietalleen meer films en series die je kunt downloaden. Nu komen de boeken.Via het internet zijn er tal van mogelijkheden om gratis boeken te downloaden. Deze e-books kunje downloaden via torrents, maar ook via websites die Engelstalige 'free ebooks'' aanbieden. Erzijn sinds enige tijd ook websites die legaal Nederlandse e-boeken online aanbieden. Deze kun jein PDF bestand downloaden en op je iPad, laptop, computer of e-reader lezen. Lees hier hoe het moet.

Van hard-copy naar digitaalHoewel veel mensen nog steeds de voorkeur geven aan fysieke boeken zijn de e-books in op-mars. Steeds meer mensen besluiten uit redenen van gemak, maar ook omwille van de financiën,om over te gaan op het kopen van boeken als e-books. Zo verschijnen er praktisch van elk nieuwboek nu ook e-books online. Deze hoef je dus niet meer in de winkel te kopen. Je kunt ze aan-schaffen via websites als Amazon, Bol.com en bijvboorbeeld via de Appstore. Vaak hebben dezebedrijven ook een eigen e-reader waarmee je de boeken moet lezen. Zo gebruikt Amazon Kindleen Apple Ebook reader.

Is het downloaden van e-books op het internet legaal?In principe niet. Daar is de regelgeving in Nederland bijzonder duidelijk over. In tegenstelling totmuziek en films is de controle en regelgeving ten aanzien van boeken veel strenger. Dit geldt dusnet zo goed voor e-books. Zo lang de de copyright niet is vrijgegeven, is het downloaden illegaal.Ik bespreek hier eerst de illegale optie, maar raad deze ten zeerste af. Vervolgens beschrijf ik demanieren waarop het wel legaal is.

Gratis boeken downloaden met torrents - illegaalHoewel e-books vaak al goedkoper zijn dan normale boeken, kunnen ze nog steeds erg duur zijn.Niet iedereen heeft dit bedrag er voor over. Naast normale boeken als romans, kun je ook studie-boeken en dergelijke online downloaden. Dit is bijvoorbeeld voor studenten een uitkomst. Maarvooral heel veel populaire literatuur is er te vinden. De makkelijkste manier om dit te doen is viade website www.torrentz.com. Dit is een website die alle verschillende torrent websites bij elkaarbrengt. Type hier simpelweg de titel van je gewenste boek in en bekijk of het iets wordt. Vervol-gens download je de e-book torrent en voert dit uit met uTorrent. Alle grote schrijvers en bekendeboeken zullen vrijwel altijd aanwezig zijn. Sowieso in het Engels en met een beetje geluk ook inhet Nederlands. Naast e-books kun je hier ook allerlei luisterboeken (audio-boeken) aantreffen.

Let wel: de keuze is aan jou om hier gebruik van te maken. Het is niet legaal -(bron:www.auteursrecht.nl)

Direct via websites als PDF bestand.Ook dit is inderdaad heel goed mogelijk. Je kunt via een groeiend aantal websites direct boekendownloaden. Je download ze als PDF bestanden. Deze zijn vrij prettig om te lezen op je scherm,maar je kunt ze natuurlijk ook gemakkelijk uitprinten. Verscheidene websites bieden alle boekenper genre aan. Allemaal for free! Hier zijn de beste websites op een rij:

bookboon.com/nlebook.gratis-downloaden.nubooks.google.nl

Google books heeft waarschijnlijk het grootste assortiment. Je kunt deze e-books niet alleen onli-ne lezen, maar ook downloaden als PDF, of nog beter, als EPUB. Als je een iPad of iPhone hebtkun je ook een redelijk groot aantal boeken gratis in de Appstore downloaden. Het is vaak evenzoeken maar zo zijn er verschillende commerciële websites die ook ter per promotie gratis boekenaanbieden.

Google is de meest gebruikte zoekmachine. In de loop van de jaren zijn de zoek mogelijkheden aanzienlijk toe-genomen. Naast de mogelijkheid om woorden te vinden kan je ook zoeken op zinnen, synoniemen, enzovoorts.Op deze pagina staat een opsomming van diverse Google opties.

Zoeken van woorden.Door losse woorden in te tikken kan je pagina's vinden waar deze woorden op voorkomen. Door bijvoorbeeldvakantie europa op te geven krijg je pagina's waar zowel vakantie als europa in voorkomt. De gevonden woor-den kunnen overal op de pagina staan. Door woorden toe te voegen kan je het zoekresultaat steeds meer be-perken.

Zoeken van zinnen.Door meerdere woorden tussen "" te plaatsen zoek je naar pagina's waarop deze woorden in een zin voor-komen. Door bijvoorbeeld "vakantie europa" op te geven krijg je pagina's waar vakantie en europa in een zinvoorkomt.

Zoeken van synoniemen.Door een tilde (~) teken voor een woord te plaatsen zoek je niet alleen naar dat woord maar ook naar alle sy-noniemen op dat woord. Met ~vakantie europa zoek je ook op synoniemen van vakantie.

Onderdrukken van woordenDoor een min (-) teken voor een woord te plaatsen verwijder je alle zoekresultaten waar dat woord in voor-komt. vakantie europa -nederland zal resulteren in alle pagina's waarop wel vakantie en europa voorkomtmaar niet nederland.

Forceren van woorden.Sommige woorden komen zo vaak voor, op bijna iedere pagina, dat Google het zoeken op deze woorden on-derdrukt. Ze worden ondanks dat je ze opgeeft niet meegenomen in de zoekactie. Door een plus (+) tekenvoor een woord te plaatsen geef je aan dat Google dat woord niet mag verwijderen tijdens het zoeken.

Zoeken in de titel.Met intitle: beperk je het zoeken van woorden tot de titel. Met intitle:junkmail kan je zoeken naar pagina'swaarbij junkmail voorkomt in de titel. Google zoekt dan niet in de tekst.

Zoeken in de tekst.Met intext: beperk je het zoeken van woorden tot de tekst van de pagina. Met intext:"delen van elektronischeagenda" zoeken je naar pagina's waarbij delen van elektronische agenda voorkomt in de tekst. Google zoektdan niet in de titel.

Zoeken van woorden binnen een website.Met site: kan je per website zoeken naar specifieke woorden. Met beheer site:shiftingviews.nl zoek je naar allepagina's op de shiftingviews.nl website waar het woord beheer voorkomt.

Zoeken van links.Met link: krijg je een overzicht van alle pagina's die Google kent en die een link hebben naar de opgegevenpagina. Met link:www.shiftingviews.nl krijg je dat overzicht voor www.shiftingviews.nl

Rekenen met Google.Door een berekening op te geven in plaats van woorden kan je Google ook gebruiken als rekenmachine. Datkunnen eenvoudige maar ook complexe berekening zijn. Voorbeelden zijn 10+3*(7+2) en 2*pi*4.5

Veel zoekplezier!

Beter zoeken met Google

Gebruik geavan-ceerd zoeken: stelhet aantal zoekre-sultaten in en bij-voorbeeld detijdsperiode

Plaats je zoekwoordentussen “ ” om te zoe-ken naar pagina’s waarze in 1 zin voorkomen

Door OR tussen dezoektermen te ge-ven zoekt Googleop 1 van de ingege-ven zoekwoorden ofcombinaties daar-van.

Tip om je pc veilig te houden

Avi bestand omzetten naar dvd

Los beveiligingsproblemen op met de Microsoft

Malware Prevention troubleshooter

Microsoft Security Essentials

Microsoft Fix It Portable

F-Secure Rescue CD

Soluto start je pc sneller op en voorkomt systeem-crashes

Hoe gebruik je droogshampoo?(Het moet voor de dames ook interessant blijven)

Veilig internetten, een reis van domeinnaam totwebsite

Draadloos netwerk veiliger

Internet Explorer veilig instellen

Malware besmetting: zo werkt dat

Studeren doe je bij de NCOI met YouTube!

De tijd dat YouTube alleen bestemdwas voor zelfgemaakte videofilmpjesen het bekijken van muziekclips, ligtinmiddels achter ons.

Misschien wist u het niet, maarYouTube is onderdeel van het NieuweLeren.

Zeker op gebied van PC en internetzijn er legio filmpjes te bekijken. Ukunt hier uw voordeel mee doen.

Hiernaast een kleine opsomming vanmijn reis door YouTube land.

GetestGeslaagd

Getest

Stoned worden van je computer met I-Doser

Stoned, dronken of high worden van je compu-ter... dat kan! Probeer het gratis programmaI-Doser maar eens.

Bij dit wel heel bijzondere computerprogrammakun je kiezen of je de effecten van cocaïne,LSD, alcohol, marihuana of een andere drugwilt ervaren.Vervolgens krijg je een "doses" in de vorm vaneen geluidsbestand met geluiden.Afhankelijk van de kick die je gekozen hebt isdit bestand tussen de 10 en 50 minuten lang.

Het is de bedoeling dat je de doses tot je neemtdoor in een donkere kamer te gaan zitten, eenkoptelefoon op te zetten, en met een open mindte gaan luisteren.

De doses moet je geheel tot je nemen. Dusniet tussentijds stoppen. Als je dan je ogenopent zal de de effecten van de gekozen drugervaren.

De wereld kan draaien, kleuren kunnen inten-siveren, vormen kunnen veranderen, de helewereld om je heen kan veranderen!Werkt het? verbazend genoeg wel. Tenmin-ste bij veel mensen, in een grote op kleinemate. Het hangt van de persoon af, of dezeer gevoelig voor is of er al dan niet voor openstaat. Maar onzin is het zeker niet.

I-Doser is een gratis programma. Maar nietalle drug is gratis. Voor sommige "doses"moet je eenmalig betalen.

Maar hoe dan ook, het is een stuk goedkoperdan in de coffeeshop of bij de plaatselijkedealer.

i-Doser

Avast Mobile Security (gratis)

TrustGo Antivirus & Mobile Security(gratis)

Zoek mijn Phone (Apple)

Wanneer je smartphone gestolen is (of je bent deze kwijt geraakt) dan is dat zeer vervelend.Gelukkig bestaan er nog apps die mogelijk kunnen helpen om je telefoon terug te vinden.

Apple heeft voor het terugvinden van Apple devices een eigen App (applicatie) gemaakt.Deze App kunt u van een smartphone opstarten of via de website www.icloud.com. Wanneeru hiervan gebruik van wilt maken dient het device wat u zoekt wel zo ingesteld te staan datiCloud deze kan zoeken.

Ieder device van Apple heeft ergens in de "Instellingen" of bij de "Systeemvoorkeuren" eenhoofdstuk iCloud staan. Hierbinnen kunt u een en ander regelen wat er gesynchroniseerddient te worden en ook of uw device gevonden mag worden door iCloud. Hieronder ziet ueen afbeelding van de instellingen van iCloud op een iPhone 4 (iOS5).

Wanneer u binnen uw Apple device heeft aangegeven datiCloud uw device mag zoeken, gaat u naar de paginawww.icloud.com.U moet vervolgens inloggen om verder te gaan. Als u inge-logd bent krijgt u deze een pagina te zien die er ongeveeruitziet zoals hieronder.

Klik vervolgens op het icoon "Zoek mijn iPhone" zoals hieron-der aangegeven.

Vervolgens krijgt u een overzicht te zien van alle devices die u heeft aangemeld bij iCloud om te zoeken. In het voorbeeld zijn dat een vijftal Appledevices.

Wanneer u een van deze devices aanklikt krijgt u de locatie te zien (op een Google Maps kaart) waar uw device wordt gelokaliseerd. Deze plaats-bepaling wordt aangegeven door een groene punt met daaromheen een cirkel. Binnen deze cirkel bevindt zich als het goed is uw device. In hetvoorbeeld hieronder ziet u de plaatsbepaling van mijn iPhone.

Wanneer u klikt op de witte i in de blauwe cirkel, dan wordt er een menu geopend. Binnen dit menu zijn er een drietal knoppente vinden, te weten; "Speel geluid af of verstuur bericht", "Vergrendel" en "Wis op afstand". Dit menu alsmede de knoppen wor-den in het volgende voorbeeld aangegeven.

Met deze gegevens kunt men naar de politie gaan om de locatie te tonen waar uwdevice zich bevindt.

Het is raadzaam om een andere smartphone mee te nemen waarop de applicatie"Zoek mijn iPhone" is geinstalleerd. Zo kunt u live blijven volgen waar uw devicezich bevindt en kunt u eventueel ook uw device een geluid laten afspelen wanneerdat eventueel nodig is.Dit kunt u doen door op de knop "Speel geluid af of verstuur bericht". Het geluid zalop volle sterkte worden afgespeeld door uw device.

VergrendelenWanneer u op de knop "Vergrendel" klikt krijgt u een menu te zien waarin u uwdevice kunt vergrendelen.In het voorbeeld hieronder kan een iPhone vergrendeld worden. Wanneer u op"iPhone vergrendelen" klikt wordt uw device vergrendeld. Waar hier iPhonestaat kan dat bij andere devices ook iPod, iPad of een Macbook zijn (mits daarLion op is geïnstalleerd).

WissenWanneer u op de knop "Wis op afstand" klikt kunt u uw device vanaf afstand wissen. Wan-neer u op deze knop heeft geklikt krijgt u een menu te zien met onder andere een knop"iPhone wissen" zoals hieronder is te zien. Wanneer u op deze knop klikt wordt uw device

U krijgt wanneer u het wissen heeft geactiveerd, binnen uw device overzicht, te zien hoelang geleden het device is gewist. Het bijbehorende menu op de kaart is echter nu verdwe-nen.

E-mail notificatieAls uw Apple device offline is wanneer u uwdevice met "Zoek mijn iPhone" zoekt, kunt ueen e-mail naar uzelf laten sturen zodra uwdevice verbinding maakt met een Wi-FI- of3G-netwerk.

Als u vervolgens binnen 24 uur op de e-mail-link klikt, krijgt u de laatst bekende locatie vanuw device te zien. Deze optie kan binnen hetmenu aan de onderzijde worden aangegeven.

Vind je verloren Windows Phone terugOok Microsoft biedt een gratis opsporingsdienst aan voor verloren of ge-stolen Windows Phone-toestellen.

De opsporingsdienst van Microsoft heet Find My Phone (Mijn telefoonzoeken in het Nederlands) en is standaard ingeschakeld. Om hem te ge-bruiken surf je naar Windowsphone.com en log je in met de Windows LiveID die je ook op je verloren telefoon gebruikt.

Kies nu het tabblad Mijn Telefoon, waaronder je ‘Mijn telefoon zoeken’vindt. Als je die dienst voor het eerst gebruikt moet je Microsoft toestem-ming geven om sms’jes te sturen naar je toestel. Als alles goed is krijg jenu de locatie van je Windows Phone op een kaart van Bing Map te zien.

Als je telefoon gelocaliseerd is kun je via dezelfde pagina een specialebeltoon laten overgaan, een bericht sturen en de telefoon vergrendelenmet een wachtwoord of, als je er zeker van bent dat je hem niet meerterug zal vinden, je gegevens wissen en de fabrieksinstellingen herstellen.

Op je Windows Phone zelf kun je enkele instellingen van Microsofts op-sporingsdienst aanpassen. Ga hiervoor naar de lijst met apps en vervol-gens naar instellingen en Mijn telefoon zoeken. Hier kun je instellen dat jetelefoon automatisch om de paar uur zijn locatie doorgeeft aan Microsoften dat opsporingsopdrachten aan uw telefoon via push-berichten in plaatsvan sms’jes worden doorgegeven.

S e c u r e

COMP

TING