Sapa Group - Shape Magazine Dutch 2010 #1

download Sapa Group - Shape Magazine Dutch 2010 #1

of 24

 • date post

  20-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  23
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Sapa Group - Shape Magazine Dutch 2010 #1

Transcript of Sapa Group - Shape Magazine Dutch 2010 #1

 • # 1 2010 SHAPE 1

  ZO DRAAGT ALUMINIUM BIJ AAN HET OPLOSSEN VAN KLIMAATVRAAGSTUKKEN

  HET WK VOETBAL MET PROFIELEN VAN SAPA

  MOUNTAIN TOP IS TP OP HET GEBIED VAN PRECISIEBEWERKINGEN

  ANTILLA HET HUIS MET 27 VERDIEPINGEN

  Een magazine van de Sapa Groep Editie 1 2010

  Shape

  8PAGINA

  EEN KAT IN DE OGEN KIJKENJAGUAR WENDDE ZICH TOT SAPA VOOR COMPLEXE CONSTRUCTIEOPLOSSINGEN

 • De Jaguar XJ is even elegant en luxueus als haar voorgangsters. Toen de legenda-rische autofabrikant hulp nodig had bij een gecompliceerde dakconstructie hebben zij zich tot Sapa, hun jarenlange samen-werkingspartner, gewend.

  De middelen die je met behulp van alu-minium kunt besparen, zijn groter dan de middelen die vereist zijn om het materiaal te fabriceren, zegt Patrick De Schrynmakers, Secretaris Generaal van de European Aluminium Association, in een interview.

  De Mountain Top-fabriek is erin geslaagd oplossingen voor klanten te realiseren die de concurrentie niet kan waarmaken. Het extrusiebedrijf fabriceert o.a. onderdelen voor verkenningsvliegtuigen.

  De laatste jaren hebben ongekend veel autobezitters last van corrosie op de airconditioning. Onderzoek van Sapa toont aan dat de wasstraat de waar-schijnlijke boosdoener is.

  Wilt u graag een ingebouwde koeling in uw golfkar? Kijk dan eens naar de Garia, een super de luxe golfkarretje, met een aluminiumchassis van Sapa.

  Sapa is erin geslaagd de negatieve ontwikke-lingstrend van 2008 en de eerst helft van 2009 te keren.De financile crisis en de recessie van de wereldwijde

  economie hebben een krachtige daling naar de vraag van aluminium profielen veroorzaakt. Sapa heeft grote moeite moeten doen om deze volume terugval te com-penseren. Onder andere door het aantal medewerkers met 1.100 terug te brengen. Daar tegenover staat dat we sinds 2008 200 mensen hebben aangenomen voor de verkoop, de klantenservice en de productontwikke-ling. Wij zijn er van overtuigd dat ons vermogen om te groeien en het versterken van de relatie met onze klan-ten, doorslaggevende factoren zijn voor het continueren van ons succes. Dankzij deze inspanningen is Sapa voorbereid op de op handen zijnde kentering van de markt ook al kan deze nog even op zich laten wachten.

  Om wereldwijd toonaangevend in de aluminiumbran-che te worden, is Sapa voornemens om een sterkere positie in Azi op te bouwen. Bij Sapa Heat Transfer Shanghai wordt een investering gedaan van ruim 55 miljoen om de capaciteit van de fabriek bijna te verdub-belen. De productie in de nieuwe hallen moet in 2010 starten. Verdere uitbreiding in Azi staat hoog op de agenda.

  Wij verheugen ons op een verdere en vruchtbare samenwerking met zowel bestaande als nieuwe klanten in 2010!

  04

  11

  16

  21

  24Sapa is een internationaal industrieel concern dat veredelde aluminium profielen, op profiel gebaseerde componenten en -sys-temen, alsmede aluminiumstrips voor warmtewisselaars ontwikkelt, produceert en op de markt brengt. Sapa heeft een omzet van ca. 2,5 miljard euro en heeft ca. 13.000 medewerkers in ondernemingen in heel Europa, Noord- en Midden-Amerika en China.

  Shape is het bedrijfsmagazine van de Sapa Groep. Het verschijnt tweemaal per jaar in veertien talen. Shape is ook te downloaden via www.sapagroup.com

  Verantwoordelijke uitgever: Eva EkseliusRedacteur: Carl HjelmGrafische vormgeving: Markus KobaProductie: OTW Publishing Druk: Strokirk-Landstrms, Lidkping, Zweden Adreswijzigingen: klanten kunnen dit doorgeven aan hun contactpersoon bij Sapa, medewerkers aan de afdeling Personeelszaken en overige relaties aan de informatieafde-ling in Nederland; tel. +31 (0) 598 319 216.

  INHOUD #1

  ZO DRAAGT ALUMINIUM BIJ AAN HET OPLOSSEN VAN KLIMAATVRAAGSTUKKEN

  HET WK VOETBAL MET PROFIELEN VAN SAPA

  MOUNTAIN TOP IS TP OP HET GEBIED VAN PRECISIEBEWERKINGEN

  ANTILLA HET HUIS MET 27 VERDIEPINGEN

  Een magazine van de Sapa Groep Editie 1 2010

  Shape

  8PAGINA

  EEN KAT IN DE OGEN KIJKENJAGUAR WENDDE ZICH TOT SAPA VOOR COMPLEXE CONSTRUCTIEOPLOSSINGEN

  2 SHAPE # 1 2010

  Onze toekomst vormgeven

  Bjrn Wiggen, President en CEO

  Wij geven de toekomst vorm

 • # 1 2010 SHAPE 3

  DE SCHEPEN, DIE GEBRUIKT

  gaan worden door het Amerikaanse leger en de marine, hebben de naam Joint High Speed Vessel (jhsv). Ze zijn snel vol-geladen ca. 35 knopen en kunnen ook varen in ondiepe wateren.

  De schepen zullen niet alleen worden gebruikt om troepen en materialen naar verschillende crisisgebieden te transporteren, maar ook voor humanitaire operaties.

  De komende vijf jaar zullen er tien schepen worden geleverd en Austal heeft een optie op ng eens twee schepen.

  Het bewijst dat onze nauwe samenwerking met de klant geslaagd is, dat wij voldoen aan de strenge eisen, en veel technische kennis en ervaring in huis hebben, zegt Chris Moyle, ver-antwoordelijk voor marineaangelegenheden bij Sapa Mass Transportation.

  DE BIJDRAGE VAN SAPA bestaat uit constructieprofie-len en fsw-panelen (Friction Stir Welding) voor

  dekken, wanden, schotten en binnenwanden.

  Wanneer de schepen in serieproductie gaan, is het een vereiste dat alle fabricage plaatsvindt in de VS De productie van Sapa vindt plaats in de onlangs overgenomen vestiging in Connersville, Indiana.

  De fabriek is boven alle verwachting. Ik ben bijzon-

  der onder de indruk van hun activiteiten, zegt Chris Moyle.

  De Amerikaanse defensie heeft de komende 20 jaar plannen voor de aanschaf van 55 nieuwe schepen in een geheel nieuwe uitvoering, het corvetachtige type lcs, Littoral Combat Ship. De laatste plannen zijn om gedurende een periode van 5 jaar 10 schepen te bestellen, dus hetzelfde volume als voor de jhsv.

  De komende vijf jaren zien er goed uit en ik zie ook daarna goede mogelijkheden, vat Chris Moyle samen.

  TEKST THOMAS STBERG

  De samenwerking met Austal Ships heeft Sapa Mass Transportation een nieuwe grote order opgeleverd. De levering van onderdelen voor een snel Amerikaans militair schip betekent een transactie van miljoenen dollars per schip.

  BAANBREKEND

  Bij frictielassen, of Friction Stir Welding (FSW), worden twee aluminium profielen samengevoegd door een draaiend cilindrisch gereedschap dat zich over het verbindingsvlak van beide profielen beweegt. Door de frictie-warmte die ontstaat wordt het metaal sterk verhit. Het bereikt, in tegenstelling tot andere lastechnieken, nooit het smeltpunt.

  De druk die op het gereedschap wordt uitgeoefend veroorzaakt een mechanische deformatie van het aluminium waarbij de voeg-oppervlakken worden samengevoegd tot een naad zonder porin en insluitingen. Vergeleken met smeltlassen zijn de voordelen: een hogere sterkte en een las die duurzamer en dichter is. Bovendien is er minder deformatie door de krimp die ontstaat als het metaal afkoelt.

  Sapa levert deels constructieprofielen en deels FSW-panelen (Friction Stir Welding) voor dekken, wanden, schotten en binnenwan-den.

  Feiten over Friction Stir Welding (FSW)

  Volle vaart vooruit voor nieuwe, snelle schepen

  Een volledig geladen JHSV-schip maakt 35 knopen.

 • 4 SHAPE # 1 2010

  DEsIgN

  SPEELSE JAGUARToen Jaguar het pas gelanceerde model de XJ ontwierp, richtte het bedrijf zich tot zijn jarenlange samenwerkingspartner Sapa voor het oplossen van een gecompliceerde dakconstructie.

  H et nieuwste model van de legendarische autofabrikant Jaguar is net zo slank, soepel en luxueus als haar voorlopers. In het nieu-we xj-model zijn een full colour hd touchscreen met navigatiesysteem, comfortabele binnenver-lichting, een virtueel dashboard en een sleutelvrije startfunctie de nieuwste ontwikkelingen.

  Cashew-stoelen met een truffeloppervlak zo luidt de officile beschrijving van het interieur van de auto.

  Dat klinkt zo goed dat je er bijna trek van

  krijgt. En laten we het panoramadak met elek-trisch gestuurde rolgordijnen niet vergeten!

  DE DAKVERSTEVIGING IN de lengte (de cantrail) bestaat uit aluminium panelen en een met hydroform bewerkt aluminium profiel, die samen gemonteerd worden. Een oplossing die speciaal voor Jaguar is ontwikkeld. De cantrail is gemaakt van een duurzame, waterafstotende 6082-legering. Die legering is eerder gebruikt in dragende constructies, maar dit is de eerste

  keer dat er hydrovorming wordt toegepast.

  Door het kiezen van hydrovor-ming voor de productiemethode van de cantrail, kon Sapa een complex gextrudeerd profiel leveren met afme-tingen met nauwe toleranties iets wat van doorslaggevende betekenis is gezien de grootte en de vormgeving van het panora-madak in de xj.

  Deze auto moet aan alle wereldwijde

 • # 1 2010 SHAPE 5

  Jaguars staan bekend om hun elegante en sportieve lijnen en de geheel nieuwe XJ, met haar vloeiende en moderne stijl, is de tot nu toe meest gedurfde interpretatie van de visie van Ian Calling, Hoofd Design.

 • 6 SHAPE # 1 2010

  veiligheidseisen voldoen. Hij moet bestand zijn tegen zijwaartse aanrijdingen, omrollen en stoten en schokken tegen het dak. We hadden een oplossing nodig die sterk was, maar tegelij-kertijd slank en elegant verpakt moest kunnen worden, verklaart Mark White, technisch spe-cialist carrosserieontwerp voor Jaguar en Land Rover.

  WHITE EN ZIJN team wilden een auto ontwerpen die aan de binnenkant licht en comfortabel moest zijn en er aan de buitenkant soepel en elegant moest uitzien, hetgeen een verfijnde maar stoere cantrail vereist.

  Het hydrovormingsproces garandeert dat de dwarsdoorsnede van het profiel binnen zeer nauwe toleranties blijft. De openingen worden gestanst op het moment dat het profiel wordt gevormd om zodoende een maximale geometri-sche precisie te geven. Deze open