ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

32
DE UITSCHIETER In deze uitgave PERSONEELSBLAD UITGAVE 3-2014 16 ROCKWOOL realiseert logistieke duurzaamheid ROCKPANEL brengt historie terug in Leusden 07 12 De lancering van ons allereerste gezamenlijke MVO-verslag

description

Digitale bladerversie van het ROCKWOOL personeelsmagazine De Uitschieter.

Transcript of ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

Page 1: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

DE UITSCHIETER

In deze uitgave

PERSONEELSBLAD UITGAVE 3-2014

16

ROCKWOOL realiseert logistieke duurzaamheid

ROCKPANEL brengt historie terug in Leusden

07

12

De lancering van ons allereerste gezamenlijke MVO-verslag

Page 2: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

2

Redesign van de productverpakking is de laatste stap in het herpositionerings-proces

ROCKWOOL Technical Insulation introduceert nieuwe verpakking

“De beste ideeën ontstaan vaak bij het koffi eapparaat”

LAPINUS Fibres maakt werk van veranderen

Project Upgrade Inhul 5gerealiseerd

Veiligheid bij GRODAN Confectie voorop

In deze uitgave RedactioneelSamen het verschil maken “MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) werkt als iedereen weet wat zijn bijdrage is aan het geheel; daarmee kunnen we samen het verschil maken in de markt.” Dat zegt Hannie Stappers, Director public Affairs ROCKWOOL Benelux, verder-op in deze Uitschieter. Uit diverse andere artikelen in deze uitgave blijkt dat we ons al volop bewust zijn van het belang van MVO-thema’s als duurzaam-heid, transparantie en het leveren van een positieve bijdrage aan onze omgeving. Getuige bijvoorbeeld de tweede Lean and Green Star waarvan Technical Director RW-Germany & BNL Jos Dumoulin eerder dit jaar het bijbehorende certifi caat in ontvangst nam.

MVO was uiteraard ook het grote thema tijdens de lancering van ons eerste gezamenlijke MVO-ver-slag, waarvoor talloze stakeholders en invloedrijke sprekers naar Roermond kwamen. Doel van het congres op 19 juni was om ROCKWOOL Groep in Roermond te profi leren als duurzaam marktleider. Een ambitie die glansrijk uit de verf kwam.

Maar ook op kleinere schaal nemen we onze maat-schappelijke verantwoordelijkheid. Zo heeft de Personeelsvereniging weer een kerstpakkettenactie op touw gezet, waarbij je de gelegenheid krijgt de waarde van je kerspakket te doneren aan het Toon Hermans Huis (in oprichting) van Roermond. Ook de Bedrijfsschool draagt een steentje bij aan de maatschappij, onder meer door collega-bedrijven de gelegenheid te bieden leerlingen te plaatsen bij onze opleidingen.

Intussen gaat de bedrijvigheid gewoon door. Pro-ductielijnen worden gemoderniseerd en verduur-zaamd, nieuwe producten ontwikkeld en gepre-senteerd, marketingcampagnes en loyaliteitsacties gelanceerd en nieuwe markten geopend.

In deze Uitschieter lees je er alles over - naast alle interne wetenswaardigheden.

We wensen je veel leesplezier.De redactie

En wat nog meer...

5

15

22

29

RTI opent deur naar Chinese offshore marktProfi leren als belangrijke speler in Azië

De voordelen van de BedrijfsschoolSamenwerking met andere bedrijven

Met ROCKFON naar WK Voetbal‘Go4Goals’-campagne groot succes

Kerstpakkettenactie PersoneelsverenigingSteun aan Toon Hermans Huis Roermond

14

20

10

Page 3: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

3

We kunnen voorzichtig constateren dat de Europese economie de recessie achter zich laat. Ook de bouwsector in de Benelux vertoont tekenen van herstel nu er weer meer huizen gebouwd en verkocht worden.

Architecten-bureaus, die marktbewegingen als eerste ondervinden, melden een toename van hun orderporte-feuille. Ook ROCKWOOL BV lijkt het jaar positief af te gaan sluiten; onze productie wordt daarbij geholpen door de ontwikkelingen in Duitsland, waar we dit jaar aanzien-lijke volumes aan ons zusterbedrijf hebben kunnen leveren.

Ook voor het komende jaar zijn de vooruitzichten voor-zichtig optimistisch, niet in het minst door de nieuwe producten en systemen die de afgelopen periode werden ontwikkeld. Met name van de nieuwe T-Rock dakplaat hebben we hoge verwachtingen voor 2015. Het product zit nog in de learning curve en introductiefase, maar we verwachten voor volgend jaar aanzienlijke groei.

Dat we in Roermond goed door de crisis zijn gekomen is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de hier gevestigde OPCO’s die met hun systemen en oplossingen minder gevoelig bleken voor de recessie dan de isolatie-producten. De unieke combinatie die we in Roermond hebben met de specifieke systeemdivisies/OPCO’s en onze isolatieactiviteiten was in feite de kurk waarop we door de achterliggende moeilijke jaren dreven.

De klappen die we in de bouwsector te verwerken kregen konden we in Roermond opvangen dankzij de hoge toegevoegde waarde van de systeemactiviteiten.

Zo heeft de wereldwijde groei – met het accent op Noord-Amerika – van ROCKFON ertoe geleid dat een groter beroep werd gedaan op de Roermondse pro-ductiefaciliteiten voor het beleveren van de traditionele Europese markten.

De ROCKFON afzet in de Benelux bleef stabiel gedurende de crisis, waardoor het martaandeel groeide en de positie als marktleider kon worden verstevigd. Ook in absolute cijfers verwacht ROCKFON volgend jaar in Europa weer een groter volume te kunnen realiseren. Dat is mede te danken aan innovatieve nieuwe producten en systemen, zoals het MediCare assortiment, specifiek toegesneden op de wensen en eisen van de zorgsector. In Nederland en België werden al verschillende ziekenhuizen van het nieuwe systeem voorzien en verscheidene nieuwe projecten zijn in voorbereiding. Ook de acquisitie vorig jaar van de Chicago Metallic Corporation (toonaangevend producent van onder meer systeemprofielen) draagt bij aan het groeipotentieel. >>

Sterk uit de crisis

Voorwoord

Page 4: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

4

Resultaten Q2 2014 ROCKWOOL International A/SOpmerkingen Omzet in het eerste halfjaar van 2014 lag 12% boven

dezelfde periode van 2013 (8% exclusief nieuwe aankopen). EBIT (winst voor rente en belasting) is EUR 76 miljoen,

28% hoger t.o.v. 2013. Positieve omzetontwikkeling in West-Europa, met

uitzondering van Frankrijk en Nederland.

Omzet in Oost-Europa is met 12% gestegen. Op langere termijn negatieve gevolgen te verwachten van de politieke crisis.

De omzet van Systems Division is gestegen met 39%, voorna-melijk door de aankopen van CMC en Heck Wall Systems.

Goede ontwikkelingen in Noord-Amerika. Nieuwe fabriek in Mississippi opgestart.

Belangrijkste key-features in miljoen EUR

2e kwartaal 2014

2e kwartaal 2013

t/m 2e kwartaal 2014

t/m 2e kwartaal 2013

Totaal2013

Netto omzet 548 496 1.032 918 2.003

EBIT 47 39 76 59 169

Winst na minderheidsbelangen 33 26 53 39 116

Operationele cash flow 45 52 34 48 253

Investeringen 68 46 129 79 265

Aantal werknemers 10.880 9.887 10.562

ROCKFON kan nu wereldwijd akoestische plafond- en wandoplossingen als totaal-systeem aanbieden. Integratie is ook het sleutelwoord bij de ondersteu-nende diensten van ROCKFON. Marketing, sales en customer service zijn inmiddels op Europese leest geschoeid en door hun schaalgrootte ook uitstekend toegerust om verdere uitbreiding naar onder meer het Midden-Oosten in goede banen te leiden.

De ‘Rock the Globe’-strategie, waarin samenwerking en ketenintegratie centrale thema’s zijn, heeft geleid tot meer synergie binnen de groep met vele positieve gevolgen. Zo werken ROCKWOOL, ROCKPANEL en ROCKFON In de Benelux effectief samen en bereiken beslissers, aannemers en architecten met het ROCKWOOL forum, architectuurtrips en educatieve sessies. Deze joint specifier approach was, in combina-

tie met RockConnect, een van onze sterkste middelen om de crisis te overbruggen en zal ook verder in de ROCKWOOL groep worden gebruikt.

Tijdens de recessie hebben we vastberaden ingezet op samenwerking en innovatie, met een focus op kosten-reductie en duurzaamheid. Dat betaalt zich nu uit in de vorm van een organisatie die klaar is om de kansen te grijpen die zich voordoen nu de economie weer aan lijkt te trekken, tenzij de crisis in de Oekraïne alsnog roet in het eten gooit.

Jos DumoulinTechnical Director RW-Germany & BNL

Frank Ove LarsenBusiness Director ROCKFON

Page 5: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

5

RTI opent deur naar lokale Chinese offshore markt

ROCKWOOL Technical Insulation (RTI) is actief in de industriële isolatiemarkt en de internationale scheepsbouw & offshore. Met het uitgebreide SeaRox productengamma wil RTI zich profileren als belangrijke speler in Azië, één van de groeimarkten voor offshore in de wereld.

De opening naar de Chinese lokale markt met het eerste project geheel uitgevoerd door enkel Chinese bedrijven, is dan ook een unicum voor RTI. Het is een belangrijke stap voorwaarts. Het project bestaat uit het leveren van isolatie-materiaal voor de accommodatie-units van een Jackup, een mobiel boorplatform.

Uniek lokaal projectRTI is al langer actief in China en heeft inmiddels allerlei projecten lopen bij verschillende internationale opdracht-gevers. En daar zit het verschil met dit huidige project.

Het compleet lokale karakter hiervan is namelijk uniek. Het heeft een Chinese eigenaar, het wordt uitgevoerd op een Chinese scheepswerf, het wordt begeleid door een Chinese engineer en het mobiele Jackup platform zal in de toekomst ook nog op Chinees grondgebied in de Chinese Zee te werk worden gesteld. Catharina Heliang, Sales Manager China, legt uit: “Via DSIC Offshore, een al bestaande Chinese klant, hebben wij deze speciale opdracht gekregen om SeaRox WM 620 gaasdekens en SeaRox SL 740 steenwol platen te leveren voor de verblijfsvertrekken op dit mobiele boorplatform. >>

Page 6: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

6

Deze Jackup wordt gebouwd in opdracht van COSL (China Oilfield Services Limited), een door de Chinese staat beheerd bedrijf. Het is de bedoeling dat het platform in de Chinese Zee op een maximum diepte van meer dan tien kilometer gaat boren naar olie.”

Gesloten lokale marktHet binnenhalen van dit project is een succes met een lange voorgeschiedenis. Het is namelijk niet eenvoudig om voet aan de grond te krijgen op de Chinese lokale markt. Catharina Heliang: “De Chinese staat steunt vooral de eigen industrie. Als er een project wordt uitgevoerd op de Chinese markt zal er in negen van de tien gevallen een lokale producent van steenwol worden uitgekozen om producten te leveren. Daarom is het vrij uniek dat er nu gekozen is voor een internationale leverancier (RTI) die producten levert voor een project van een door de staat beheerd bedrijf (COSL). Onze Chinese klant DISC Offshore heeft hier een grote rol in gespeeld. Reeds in 2011 zijn we begonnen met het opbouwen van een zakelijke relatie en de afgelopen jaren hebben we steeds meer projecten toegewezen gekregen door onze goede service en de

uitstekende kwaliteit van onze producten. Dit project is dan ook een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn met DSIC Offshore.”

Toekomstige projectenDoor deze eerste stappen op de lokale Chinese markt is de deur geopend naar meer projecten in de toekomst. Vooral de relatie met COSL belooft nog veel te gaan opleveren. Catharina Heliang: “COSL is het op een na grootste bedrijf in China wat betreft Marine & Offshore. Alleen al afgelopen jaar heeft COSL 1,4 miljard dollar omgezet aan Offshore business. Het Jackup-project waarvoor wij het isolatiemateriaal leveren is slechts één van de 27 waaraan het bedrijf op dit moment werkt. We zijn inmiddels bezig om meer binnen te halen en RTI is nu ook in beeld voor twee andere projecten van COSL. Deze opening naar de Chinese lokale markt heeft ons dus een hoop nieuwe kansen opgeleverd.”

Jackup

Een Jackup is een mobiel (boor)platform dat gebruikt wordt om naar olie en/of gas te boren. Het platform bestaat uit een drijvende romp met een aantal beweeg-bare benen, waarmee de drijvende romp tot boven het zeeoppervlak getild kan worden. Deze drijvende romp en de beweegbare benen maken het mogelijk om een Jackup platform te verplaatsen naar elke gewenste locatie.

Eenmaal op locatie wordt de drijvende romp naar de gewenste hoogte boven het zeeoppervlak getild, ondersteund door de beweegbare benen op de zeebo-dem. De beweegbare benen dringen de zeebodem in of worden aan een zeebodemmat vastgemaakt. Over het algemeen hebben Jackups geen eigen aandrijving en worden ze verplaatst met grote sleepboten of transport-schepen.

Eind 2013 waren wereldwijd 540 Jackups operationeel.

Page 7: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

7

ROCKPANEL biedt architecten en opdrachtgevers de vrijheid om zelfs de meest uitdagende ontwerpen te realiseren. Een mooi voorbeeld hiervan vormt het appartementencomplex ’t Zicht in Leusden.

Woningbouwvereniging Leusden gaf opdracht tot de realisatie van dit spraakmakende, uit twee imposante gebouwen bestaande project. Beeldbepalend is de toepassing van warmwitte, gekartelde ROCKPANEL panelen die de gevelpartijen een unieke uitstraling verlenen.

Gebouwen met zeggingskracht“Ons ontwerp is een hommage aan de historie van Leusden,” zegt architect Lars Zwart van Op ten noort blijdenstein architecten. “Geen abstracte objecten, maar gebouwen met zeggingskracht die passen bij het land-schap en waar de bewoners zich thuis voelen. >>

ROCKPANEL brengt historieterug in Leusden

Architect Lars Zwart: “Een moderne vertaling van houten gevels”

Page 8: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

8

De gekartelde panelen van ROCKPANEL leggen de link naar de gezaagde, gepotdekselde houten planken van vroegere boerderijen.”

Area sales Manager Peter Heek begeleidde het project namens ROCKPANEL en hij is zo mogelijk nog enthousi-aster over het resultaat dan de architect zelf: “In heel Nederland vind je geen enkel project met een vergelijk-bare gevel. Deze uitstraling is echt uniek.”

“Vijf jaar geleden werden we door Lars benaderd,“ vertelt hij. “We hebben toen modellen gemaakt van gekartelde panelen met een maximale breedte van 50 cm. Zowel architect als opdrachtgever waren meteen enthousiast toen ze de monsters van ROCKPANEL zagen.”

Frank Muijsers, werkzaam op de marketingafdeling van ROCKPANEL, voegt toe: “Dit is een project waar we trots op kunnen zijn. De eigenschappen van ‘hout gemaakt van

steen’ worden hier optimaal ingezet door zowel architect als aannemer. De verwerkbaarheid wordt uitgedrukt in het ontwerp terwijl er voor de aannemer geen extra werk-zaamheden zijn bij de installatie voor bijvoorbeeld de bescherming tegen vocht. Het bevestigen van ROCKPANEL is gelijk aan het bevestigen van hout. Met dit soort projecten kunnen we wederom laten zien dat we een uniek en innovatief product hebben. Een product van hoge kwaliteit dat met de grootste zorgvuldigheid wordt geproduceerd op de “state-of-the-art” productielijn van ROCKPANEL en wordt voorzien van een strakke en kleurrijke afwerking op de verflijn.”

Met liefde voor het vakDe makkelijke verwerkbaarheid van ROCKPANEL plaat-materiaal bewees zich weer tijdens het bouwproces. Peter: “Op de gevels is zo’n 2000 m2 verwerkt, en dat is allemaal vlekkeloos verlopen. De platen werden mecha-nisch genageld met een tacker. Die stond zo afgesteld dat de nagels, met koppen in exact dezelfde kleur als de

Page 9: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

9

panelen, nog een paar millimeter bleven uitsteken. Ze werden vervolgens met een kunststof hamer nagetikt totdat ze volkomen vlak op de plaat lagen en nagenoeg onzichtbaar waren. Dat betekent dat je op een uiterst nette manier te werk moet gaan, met liefde voor het vak! Complimenten dus ook voor aannemer Rijnbouw uit Dieren, die heeft werkelijk een perfecte klus geleverd.

Duurzaam en onderhoudsvrijNiet alleen voor de gevels, ook voor de afwerking van de balkons en de dakranden werd voor ROCKPANEL geko-zen. Goed voor nog eens 1000 m2 plaatmateriaal. Een logische en economische beslissing. ROCKPANEL is zo duurzaam als steen en dankzij het weerbestendige karakter alsmede de ongevoeligheid voor vocht is het niet noodzakelijk de plaatranden te beschermen. Deze eigenschap draagt ertoe bij dat ROCKPANEL gevelbekle-ding een korte installatietijd kent en dus ook nog eens kostenefficiënt is.

“Door het gebruik van ROCKPANEL konden we warm witte en onderhoudsvrije gevels creëren, die een gestileerde, moderne vertaling zijn van de gepotdekselde houten gevels van oude, karakteristieke boerderijen uit de streek. Precies wat we wilden,” constateert Lars Zwart tevreden.Het project werd in september 2013 opgeleverd en alle 47 appartementen waren snel verkocht. Peter Heek: “De bewoners zijn bijzonder trots op hun gebouw. Het is een echte blikvanger, zeggen ze.”

Lars Zwart architect

Op ten noort blijdenstein architecten

Wie een wand met horizontale planken wil maken kan de bovenliggende plank steeds net even over de onderliggende leggen, waardoor ze elkaar overdekken. Dat heet ‘gepotdekseld’.

Wat betekent gepotdekseld?

Page 10: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

10

De Inhul 5 is een van de vijf productiemachines binnen GRODAN Confectie Roermond. Op deze machine worden stroken steenwol van inhulfolie voorzien. Steenwolsub-straat, in dit geval in de vorm van matten, wordt gebruikt als substraat ter vervanging van de teelt in de grond. Met de overschakeling van grond naar steenwol worden op een zeer duurzame wijze diverse groentesoorten geteeld.Het achterstuk van deze lijn werd geautomatiseerd, een snelheidsverhoging doorgevoerd terwijl de inhul tegelij-kertijd werd verplaatst om hem in lijn te brengen met Inhul 1/2, 3/4 en blokkenlijn. De ombouw zou ruim acht weken in beslag gaan nemen en tijdens de werkzaamhe-den ging de productie gewoon door. Veiligheid vroeg dan ook de nodige aandacht gedurende het hele traject. Veiligheid is standaardVeiligheid wordt standaard integraal meegenomen in elk project. In de engineersfase (en tijdens de besprekingen

met leveranciers) wordt rekening gehouden met veilig-heidsaspecten, normering en wettelijke vereisten bij de installatie zelf. Van hoe het hekwerk eromheen gezet wordt en hoe operators het gemakkelijkst en veiligst kunnen werken, tot de plaats van verlichting en haspels en dergelijke. Ook alle door leveranciers aangeleverde deelplannen en de veiligheidsaspecten daarvan worden geïntegreerd in het ontwerp.

VoorbeeldplanOok tijdens de constructie van een machine of installatie is veiligheid een belangrijk thema. Roel Schurgers, die namens TD/Verbeterteam deel uitmaakt van het project-team, was verantwoordelijk voor het opstellen van een overall Veiligheid & Gezondheidsplan, een zogenoemd V&G-plan. “We hadden besloten er een soort voorbeeldplan van te maken,” zegt hij. “Alle risico’s van de installatie en de realisatie werden daarin omschreven, inclusief de eventuele

“Tijdens de verbouwing gaat de verkoop door,” lees je weleens bij een winkel, om de klanten te waarschuwen voor mogelijk ongemak. Een vergelijkbare situatie ontstond bij de realisering van het Project Upgrade Inhul 5, dat in de carnavalsweek van start ging op de GRODAN-afdeling.

Veiligheid bij GRODAN Confectie voorop

Project Upgrade Inhul 5 gerealiseerd

Page 11: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

11

acties die moesten worden ondernomen. Arbo-coördinator Erwin Halmans heeft ons daarbij gecoacht.” Dat was geen overbodige luxe. Voor de teamleden is het geen dagelijkse kost, en er komt nogal wat bij kijken om alles op elkaar af te stemmen en niets over het hoofd te zien en dit te coördineren. Daarom werd een apart Veiligheidsteam geformeerd met vertegenwoordigers van alle verschillende disciplines. Productiemanager GRODAN Peter van den Heuvel was lid, omdat het project in zijn productieafdeling wordt gerealiseerd, Johan Tolsma had zitting als operatio-neel verantwoordelijke van Productie en Maurice Leenders als GPR-projectleider. Maar ook een vertegenwoordiger van Grondstoffen en Terreinen werd gevraagd, in verband met het regelen van parkeerplaatsen, de afvoer van afval en dergelijke. Ook Logistiek was vertegenwoordigd, want tijdens de werkzaamheden wordt inbreuk gemaakt op bepaalde routes, heftrucks gaan hinder ondervinden en het goederenverkeer krijgt er last van.

Vastleggen “Een V&G-plan is op zich niets nieuws,” zegt Roel, “maar voor ons was het nieuw om het van tevoren op deze manier zo compleet op te zetten. Veel van de elementen uit het plan deden we eerder ook al, maar ze waren nooit geformaliseerd. We waren altijd geneigd vooral naar de uitvoering te kijken en gewoon te beginnen. Nu dwongen we onszelf om alles vast te leggen. Met het maken van dit plan is het besef groter geworden dat je in het voortraject al heel veel dingen kunt vastleggen en borgen.”Uiteindelijk is het hele project zonder een enkel ongeval verlopen. Dankzij het plan, maar vooral ook doordat iedereen zich daar strak aan hield. Peter van den Heuvel: “Het plan was goed gestructureerd, goed voorbereid en goed gecommuniceerd. Ook naar de buitenfirma’s was alles goed afgedekt; niemand kon eromheen, maar er werd ook goed de hand aan gehouden; daardoor is het allemaal succesvol verlopen.”

Buitenfirma’s De ‘buitenfirma’s’ vormden een complicerende factor,

vooral omdat voor het project wel twintig verschillende leveranciers waren ingeschakeld, van wie er veel tegelij-kertijd aanwezig waren. Roel: “Voor eigen ROCKWOOLmedewerkers zijn de veiligheidsvoorschriften inmiddels wel duidelijk, ook al moet je daar steeds alert op blijven en mensen blijven aanspreken als je iets fout ziet gaan. Voor de buitenfirma’s hadden we een Toolbox waarmee hun medewerkers werden geïnstrueerd over onze veiligheidsvoorschriften.”

Een belangrijke rol bij de handhaving van het navolgen van die voorschriften was weggelegd voor de Safety Champions. Safety Champion Noël Classen: “Met de firma’s die hier vaak werken hebben we nog het meest te stellen gehad. Ze zijn hier vaak jarenlang kind aan huis geweest en hebben zo hun eigen routines. Het zijn vooral ingesleten gewoontes waar het nog verkeerd gaat. Collega’s vinden het soms ook moeilijk ze ergens op aan te spreken. Bij de nieuwe firma’s is het gemakkelijker, die krijgen de Toolbox, weten waar ze aan toe zijn en houden zich daar meestal goed aan. Als we constateren dat mensen bewust regels niet nakomen rapporteren we dat en worden hun voorlieden erop aangesproken. Onveilig gedrag wordt niet getolereerd en blijft ook niet zonder consequenties.”Tijdens het ochtend- of middagrondje van de Safety Champions ontgaat hen weinig. De ene keer constateren ze dat mensen van buitenfirma’s zich niet hebben inge-schreven of dat hun veiligheidspaspoort niet compleet is. Soms zien ze nog wel eens iemand op een hoogwerker zonder vastgeklikt veiligheidstuigje of dat ergens verpak-kingsmateriaal en andere rommel niet is opgeruimd wat dan weer brandgevaar kan opleveren. Door de vingers zien ze niets. Receiving Engineer Jos Driessen: “Het touwtje moet gespannen blijven, je kunt niet denken dat het vanzelf gaat. Je moet echt consequent zijn en iedereen moet elkaar erop aanspreken als iets niet volgens de regels gaat.”

Nul vasthoudenDankzij de gezamenlijke inspanningen van projectgroep, Safety Champions, ROCKWOOL medewerkers en leveran-ciers is het project zonder ongevallen verlopen. Het zit nog in de ‘learning curve’, dus ook de komende maanden zal er nog aan de inhul worden gewerkt, maar dankzij een onverminderde focus op veiligheid is het vertrouwen groot dat de 0 wordt vastgehouden.

V.l.n.r.:

Patrick Koolen,

Jos Aendekerk,

Noel Classen,

Paul Gijsen

Page 12: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

12

Het redesign van de ROCKWOOL Technical Insulation (RTI) productverpakking is meteen de laatste stap in het herpositioneringsproces van het RTI-merk waarmee we twee jaar geleden van start zijn gegaan.

Het vormt een belangrijk onderdeel van de derde route van de RTI-strategie: Het creëren van één gezicht, één merkiden-titeit naar de markt. Een helder en sterk verpakkingsdesign zal de positionering van het merk RTI naar onze doelgroep en markten namelijk verduidelijken en verstevigen.

Nieuw designEen nieuw verpakkingsdesign creëert tevens differentiatie naar onze concurrenten, zorgt voor consistentie en onderstreept de hoge kwaliteit en prestaties van onze producten om een sterk merk en naamsbekendheid op te bouwen in verloop van tijd. Het nieuwe ontwerp van de verpakking bevat alle elementen die voldoen aan de RTI- merkstrategie. De ROCKWOOL Technical Insulation merknaam is zeer herkenbaar en dominant zichtbaar, ondermeer in de typische ROCKWOOL rode kleur.

De rode kleur en de typische ROCKWOOL typografi e passen perfect bij het moedermerk dat nu een echt wereldwijd merk wordt, gezien de recente ontwikkelingen van de merknaam in onder andere China. RTI integreerde ook de productnamen van de productfamilies: ProRox en SeaRox in het grijs gekleurde gebied ter ondersteuning van het geharmoniseerd internationale productassortiment. De grijze kleur verwijst naar het ‘technische/industriële’ aspect van onze gespecialiseerde isolatiebusiness.

ROCKWOOL Technical Insulation introduceert nieuwe verpakking

Page 13: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

13

Hoewel onze verpakking niet meteen potentiële kopers moet overtuigen om ons product uit de schappen te pakken, heeft het ontwerp zeker de uitstraling om het vertrouwen in de hoge kwaliteit en de prestaties van onze producten te bevestigen.

Stap voor stap introducerenDe nieuwe verpakking zal nu stap voor stap worden geïntroduceerd in de verschillende fabrieken en markten. Begin juli is het nieuwe verpakkingsdesign geïmplemen-teerd voor de ProRox gaasdekenfolie in de Bohumin en Neuburg fabrieken. In de fabriek in Roermond zijn de ProRox pijpschaaldozen als eerste aangepast aan de nieuwe verpakking. De projectgroepen gaan nu stap voor stap verder bekijken welke producten in de verschillende fabrieken ook in de nieuwe verpakking geleverd gaan worden. Naast de introductie in de fabrieken zijn ook de

Vorig jaar zijn we in verschillende opleidingen begonnen met de samenwerking met bedrijven uit de regio Midden-Limburg. De samenwerking bestaat uit de volgende bedrij-ven: Euramax, Sekisui ALveo, Sekisui Slec, UPS, ERIKS, Vreuls techniek, Enveco, Kobelco Welding (Kerkrade), Nyrstar (Budel). De logistieke bedrijven hebben in totaal veertien leerlingen aangeleverd voor de Bedrijfsschool. De procesbedrijven leverden twaalf leerlingen aan en de maintenance bedrijven acht. Net genoeg om voor iedere discipline een groep te kunnen starten. Deze opleidingen hebben een gemiddelde looptijd van 2,5 jaar.

VoordelenDe voordelen van deze samenwerking zijn onder andere:■ Lagere opleidingskosten door samenwerking.■ Minder reiskosten/reistijd door locatie Bedrijfsschool.■ Bepaling van de inhoud en manier van lesgeven.■ Verhogen van kennis/vaardigheden van alle medewerkers

uit de regio Midden-Limburg, zodat we als regio sterk en aantrekkelijk zijn voor werkgevers.

■ Kennisoverdracht door kruisbestuiving tussen de diverse medewerkers uit de bedrijven.

■ Snellere koppeling tussen de theorie en de praktijk, door naar de werkvloer te gaan.

Ondertussen blijven we niet stil zitten en er zijn al weer netwerkbijeenkomsten geweest om de opleidingsbehoefte te inventariseren bij de bedrijven.

ToekomstROCKWOOL, grootste werkgever van de regio, zal als initiatiefnemer de organisatie samen met de scholen Arcus en Leeuwenborgh op zich nemen om voor de bedrijven een nieuwe instroom te garanderen. Het plan is om in septem-ber/oktober te starten met drie nieuwe klassen Main-tenance, Proces en Logistiek.

klanten en markten in West-Europa (Benelux, Duitsland, Frankrijk en Italië) geïnformeerd door middel van een mailing.

Voordelen van nieuwe verpakkingen:■ benadrukt de hoge kwaliteit en prestaties van onze producten;■ garandeert een consistente presentatie van de productlijnen ProRox en SeaRox wereldwijd;■ informeert gebruikers op duidelijke wijze;■ respecteert onze huisstijl en weerspiegelt de expertise

en betrouwbaarheid van het ROCKWOOL Technical Insulation-merk.

De voordelen van de Bedrijfsschool

Samenwerking met andere bedrijven

Page 14: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

14

Dit voorjaar verwierf ROCKWOOL de tweede Lean and Green Star. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Capelle a/d IJssel mocht Jos Dumoulin, Technical Director RW-Germany & BNL, het bijbehorende certificaat in ontvangst nemen.

Met Lean and Green laten organisaties zien dat ze zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. Het is een programma voor koplopers in duur-zaamheid en stimuleert het steeds weer aanscherpen van duurzaamheidsambities en de daadwerkelijke realisatie daarvan. “Deelname aan dit programma sluit naadloos aan bij ons ROCKWOOL beleid ten aanzien van Maatschap-pelijk Verantwoord Ondernemen (MVO),” zegt Director Public Affairs Hannie Stappers. “Het stimuleert zuinig

omgaan met energie en gaat vervuiling tegen. Bovendien is het een manier om onze kennis te delen en duurzaam-heid in de keten te stimuleren.”

Doorgaand procesDrijvende kracht achter de Lean and Green ambities bij ROCKWOOL is Logistiek Manager Mark Coenen. Hij nam het stokje over van John Schmitz die er zeven jaar geleden voor zorgde dat ROCKWOOL Langere en Zwaardere

ROCKWOOL realiseert logistieke duurzaamheid

Tweede Lean and Green Star

Page 15: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

15

De Lean and Green-niveausDe Lean and Green Award wordt toegekend aan organisaties die zich committeren aan de duurzaam-heidsambitie van minimaal 20% CO2-reductie in maxi-maal vijf jaar. De Lean and Green Star wordt toegekend aan organisaties die de ambitie uit het Plan van Aanpak bewezen hebben gerealiseerd. De tweede Lean and Green Star wordt toegekend voor het realiseren van nieuwe duurzaamheidsambitie(s) die meetbaar bijdra-gen aan de netwerk- en transportperformance.

Vrachtautocombinaties (LZV’s) kon gaan inzetten voor het vervoer van producten naar klanten en de eigen magazij-nen. Daardoor werd de CO2-uitstoot per vervoerde m3 gereduceerd en toonde ROCKWOOL zich voorloper en kartrekker in het Lean and Green-traject. Mark Coenen: “Met het inzetten van die LZV’s hebben we toen de eerste Lean and Green Star verdiend doordat we meer dan 20% CO2-reductie realiseerden. Maar daarmee hield het voor ons natuurlijk niet op. Samen met Connekt (de organisatie achter de awards, red.) en een aantal andere koplopers hebben we de parameters bepaald voor het behalen van een tweede ster; een erkenning voor het feit dat je weer minder uitstoot produceert, maar ook je ketenpartners stimuleert tot duurzamer werken.”

Verschillende initiatievenDat laatste kreeg de afgelopen jaren vorm door de samen-werking die ROCKWOOL als verlader van forse volumes onderhield met haar vervoerders en de voorwaarden die daaraan werden gesteld. In de maandelijkse performance meetings met de vervoerders is duurzaamheid een vast en belangrijk onderwerp. Zo zette ROCKWOOL in 2013 zwaar in op het gebruik van eco-trailers en werd een actief beleid gevoerd om alle logistieke partners meer ‘lean and green’ te laten opereren. Onder meer daardoor is in een jaar tijd zeven procent van het complete wagenpark van de huisver-voerders overgegaan naar EURO5; dat zijn vrachtauto’s met minder uitstoot van schadelijke stoffen. Bedoeling is

uiteindelijk zoveel mogelijk met de nog schonere EURO6 te werken. Dat levert CO2-reductie op, maar op deze wijze helpt ROCKWOOL zijn partners bovendien met het toekomstbestendig inrichten van hun bedrijven. Punt van aandacht blijft het feit dat LZV’s in het ons omringende buitenland nog niet zijn toegestaan. Maar ook daar wordt actief aan gewerkt, onder andere door het indienen van voorstellen bij relevante commissies en instanties in België.

Ladingzekerheid“Daarnaast zien we erop toe dat de beladingsgraad wordt geoptimaliseerd en stimuleren we de eigen productieafde-lingen om de ladingzekerheid te verhogen,” verklaart Coenen. ”Hoe minder beschadigde producten bij de klant komen, hoe minder hoeft te worden vervangen en dus hoe minder kilometers we hoeven te maken. Dan heb je het dus niet meer alleen over Logistiek, ook Productie speelt een belangrijke rol bij het realiseren van duurzaamheidsdoel-stellingen.” Hannie Stappers: “Je kunt inspanningen op het gebied van duurzaamheid nooit los van elkaar zien. Je moet altijd naar het grotere geheel kijken, want een beslissing op de ene afdeling werkt ook weer door op een andere.”

Inspirerende bijeenkomstHoe die zaken in elkaar grijpen was ook onderwerp van de bijeenkomst van de toonaangevende bedrijven binnen Connekt, waarvoor ROCKWOOL op 18 september jl. gastheer was. Hannie Stappers: “Ze vroegen ons om te laten zien hoe wij onze ambitieuze duurzaamheidsambities weten te realiseren. Uiteraard willen we daar graag over vertellen. Zo inspireren we andere bedrijven en tegelijker-tijd profileren we ons als duurzame marktleider.”

Page 16: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

16

De boodschap: we maken niet alleen duurzame producten, we zíjn ook daadwerkelijk duurzaam. De lancering van het verslag is geen eenmalig statement, het is de start van een geheel nieuwe werkwijze waarbij transparantie en bewust-wording centraal staan.

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – in het Engels Corporate Social Responsibility (CSR).

Hannie Stappers overhandigt het eerste MVO-verslag aan topambtenaar Meindert Smallenbroek.

MVO houdt in dat een bedrijf de verantwoordelijkheid neemt voor de effecten van zijn bedrijfsactiviteiten op het milieu en de mensen binnen en buiten het bedrijf. Niet alleen dragen we op die manier bij aan een betere wereld en de verduur-zaming van onze economie, het is uiteindelijk ook beter voor onze eigen concurrentiepositie als bedrijf. Bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen, riskeren reputatieschade; klanten wenden zich liever tot

Op 19 juni beleefden ROCKWOOL, RTI, ROCKFON, ROCKPANEL, GRODAN en LAPINUS Fibres een belangrijke primeur: de lancering van ons allereerste gezamenlijke MVO-verslag.

“Geen hobby, maar winstgevende noodzaak”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Page 17: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

17

leveranciers die wél verantwoord bezig zijn. Tijdens het congres in de ECI Cultuurfabriek werd die boodschap onderstreept door diverse prominente sprekers, waar-onder Bernard Wientjes (werkgeversvoorman VNO-NCW), Prins Carlos de Bourbon de Parme (directeur Institute for Sustainable Innovation & Development), Meindert Smallenbroek (directeur Woningbouw Ministeries BZK) en Deens ambassadeur Ole Moesby. Wientjes noemde MVO dan ook “zeker geen hobby, maar een winstgevende noodzakelijkheid”. Daarbij werd ROCKWOOL als voor-beeldbedrijf aangehaald.

Creëren, beschermen, presterenWaren wij als ROCKWOOL groep dan niet al MVO-bezig? Absoluut! Maar met het uitbrengen van dit verslag hebben we onze MVO-activiteiten voor het eerst onder centrale thema’s geschaard en op transparante wijze in kaart gebracht. Zo wordt zowel binnen als buiten de ROCKWOOL groep helder wat we allemaal doen en hoe we daar elk jaar verbetering in willen aanbrengen. In het MVO-verslag zijn drie ambities geformuleerd:■ Het creëren van duurzame oplossingen met meerwaarde (‘Create’)■ Het beschermen van mensen en de (gebouwde) omgeving (‘Protect’)■ Het presteren op een eerlijke en verantwoorde manier (‘Deliver’)

De eerste ambitie gaat over het verduurzamen van onze eigen processen (hoe nog energie-efficiënter, minder CO2, etc.) en hoe dit onze klanten helpt hun MVO-doelstellingen te realiseren. De tweede ambitie gaat over de toegevoegde waarde van onze producten in de maatschappij of simpel gezegd: beschermen van alles wat ons lief is. Zo laat het MVO-verslag zien dat in onze maatschappij jaarlijks miljarden euro’s kunnen worden bespaard door betere thermische isolatie in combinatie met brandveiligheid en akoestiek. Onze eigen medewerkers bieden we een veilige werkomgeving en scholingsmogelijkheden. De derde ambitie houdt in dat we ons werk op een eerlijke en verantwoorde manier doen en dat we onze kennis delen met onze stakeholders. Denk bijvoorbeeld aan het Energy Design Centre en de ROCKWOOL Foundation. Op de kaart Het doel van het congres op 19 juni was om de ROCKWOOL Groep in Roermond op de kaart te zetten als duurzaam marktleider. >>

Volgens Wientjes (midden) loopt Nederland, mede dankzij

marktspelers als ROCKWOOL, voorop in de transitie naar

duurzame initiatieven.

Maatschappelijke impact betere isolatie

Uit het MVO-verslag blijkt dat door beter brandveilig en geluidreducerend isoleren in de bouw de maatschappelijke gevolgkosten van brand en geluidoverlast drastisch omlaag kunnen. Per jaar is 850 miljoen euro gemoeid met directe brandschade; de indirecte maatschappelijke kosten hiervan bedragen minstens het vijfvoudige van dat bedrag. Op het gebied van betere geluidsisolerende maatregelen, onder andere in gebouwen, is een maatschappelijke winst te behalen van zo’n 2,5 miljard euro. Beperken van geluid-overlast en een betere akoestiek voorkomen stress, concentratieproblemen, gehoorschade en derving van vastgoedwaarde. Daarom is het de hoogste tijd om in de bouw en industrie meer te investeren in kwalitatief beter en bewuster isoleren. Dat betekent dat de cultuur van inkopen moet veranderen. Niet de laagste prijs telt, maar de beste prijs; waar voor je geld!

ROCKWOOL ontwikkelde daarom samen met ingenieurs- en adviesbureau Tebodin ‘Het nieuwe bestek’, een overzichtelijk vouwblad dat uitlokt tot een discussie over de cultuuromslag naar inkopen op de beste prijs voor het beste product, zeker als het om isolatie gaat.

Page 18: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

18

Z.K.H. prins Carlos: “Duurzaamheid is niet links, niet rechts,

niet onder en niet boven, maar vooruit!”

Met de aanwezigheid van prominente sprekers, een groot publiek belangrijke stakeholders, een flinke dosis positieve publiciteit in de media en speciale aandacht op onze websites (bijvoorbeeld www.rockwool.nl/mvo), is daarin een belangrijke stap gezet. Daarnaast zijn we als partner toegetreden tot de Groene Zaak, een ondernemers-platform waarbij koplopers in duurzaam ondernemerschap zijn aangesloten met het doel hun concurrentiepositie te versterken, hun impact te vergroten en daarmee de verduurzaming van de economie te versnellen.

Samen verder Met de lancering van ons eerste gezamenlijke MVO-verslag zijn we er echter nog niet. Integendeel: er is werk aan de winkel! In 2015 komt er een nieuw verslag, waarin we openheid zullen geven over wat we een jaar na de lancering hebben bereikt. Door te zeggen wat we doen en te doen wat we zeggen, kunnen we ons onderscheiden in de markt. Volgens topambtenaar Smallenbroek is die transparantie voor een bedrijf in de bouwsector “heel bijzonder, omdat de branche niet uitblinkt in transparantie”. Zoals Z.K.H. prins Carlos in zijn speech bepleitte, is ook de voortdu-rende dialoog met zowel externe als interne stakeholders heel belangrijk. De toetreding tot de Groene Zaak is daarvan een mooi voorbeeld, maar daarnaast worden externe en interne stakeholders actief opgeroepen om hun kennis en ideeën te delen. Hannie Stappers, Director Public Affairs ROCKWOOL Benelux: “De input van onze eigen mensen, de interne stakeholders, is ontzettend

belangrijk. MVO werkt als iedereen weet wat zijn bijdrage is aan het geheel; daarmee kunnen we samen het verschil maken in de markt. Ik roep alle afdelingen binnen de verschillende OPCO’s dan ook op om MVO als agendapunt mee te nemen in de afdelingsoverleggen, MT’s en stake-holderdialogen. Deze input kunnen we weer meenemen in het volgende verslag.” Hannie merkt dat aan haar oproep al steeds vaker gehoor wordt gegeven. “Tijdens de presentatie-sessies krijg ik veel goede en constructieve input vanuit de afdelingen. Zo kreeg ik op 26 juni na een korte workshop bij de afdeling Finance maar liefst zes sheets vol met suggesties aangeleverd. Super, een teken dat het lééft!”

TO CREATE AND PROTECT

Efficiënt omgaan met grondstoffen

Onze belofte

Waar we in geloven

Wat we willen doen

Onze belangrijkste aandachtsgebieden

Verantwoordelijkheid

Levenscyclus van producten

Efficiënt omgaan met energie

Gesloten kringloop

Duurzaam inkopen van grondstoffen

Verantwoord werkgeverschap

Gezondheid en veiligheid

Beschermen tegen geluidsoverlast

Beschermen van leven en eigendom

Vervuiling tegengaan

ROCKWOOL Foundation

Maatschappelijke betrokkenheid

Onze kennis delen

Stakeholderdialoog

Ethiek en goed gedrag

creëren van duurzameoplossingen met meerwaarde

(transparantie)

AMBITIE 1 AMBITIE 2 AMBITIE 3

beschermen van mensen en (gebouwde) omgeving

(bewustwording)

presteren op een eerlijke en verantwoorde wijze

(betrokkenheid)

Eerlijkheid Passie Efficiëntie Ondernemerschap

Page 19: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

19

Na afloop van het congres werd volop genetwerkt onder het

genot van een duurzaam hapje en drankje.

Heb je goede ideeën over hoe jijzelf of jouw afdeling kan bijdragen aan onze MVO-ambities, of wil je graag meer weten?

Meld het bij je leidinggevende. Leidinggevenden kunnen Hannie altijd benaderen om samen te sparren, of een presentatie te laten verzorgen voor de mede-werkers. Benieuwd naar de presentaties van alle sprekers? Bekijk ze op het YouTube-kanaal van ROCKWOOL BNL! Het verslag kun je o.a. downloaden via www.rockwool.nl/mvo

Interactieve stakeholdersdialoog tijdens het congres met v.l.n.r.: Matthé van Baalen (directeur Building Engineering, Arcadis Nederland),

Marcel Hanssen (directeur Risk Control AON), dagspreker Marga Hoek (directeur de Groene Zaak), Arne van Aalst (General Director,

Prominent Grower’s Cooperation), Mariska van Dalen (Senior Consultant Sustainability, Tebodin), Ruud Duvekot (Associate Professor

Personalizing Learning, Foundation European Centre for Valuation of Prior Learning) en Angely Waajen-Crins (loco-burgemeester

gemeente Roermond).

MVO Adviescommissie

Het belang van MVO raakt alle bedrijfsonderdelen; samen maken we het verschil. De OMR, gevormd door de Managing Directors van de OPCOs en senior managers hebben daarom een zgn. MVO Adviescom-missie (Advisory Committee CSR (ACC) ingesteld. Deze commissie gaat de OMR adviseren en biedt ondersteuning bij het coördineren van en het stellen van prioriteiten voor MVO gerelateerde onderwerpen en werkzaamheden.

Viviane Coun / Ralph Hodzelmans HR

Desiree de Bakker REF

Jeroen Hendrikx FIN

Paul Klerkx OP

Hannie Stappers Voorzitter

Hans Spronken Secretaris

Dominique Goven RF

John Relou RP

Stuart Lambie GR

John Quicken RTI

Luc Smeets LF

Yvonne Donkers RW

Gert Jan Doomen GSP

Page 20: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

20

De wereld verandert snel. De markt waarin LAPINUS Fibres actief is dus ook. Dolf: “Die markt is veel internatio-naler geworden. Kijk maar naar onszelf, wij zitten sinds kort ook in China, we zijn actief in de hele wereld en in Roermond werken steeds meer mensen met verschillende nationaliteiten. Andere culturen brengen een andere dynamiek met zich mee. Onze organisatie groeit. Dat betekent dat je meer moet communiceren, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt.” Daan: “Onze klanten stellen andere vragen aan ons. Ze zien ons als ontwikkelaar en partner en stellen hoge eisen aan onze professionaliteit en kwaliteit. Wij moeten als organisatie efficiënt en effectief blijven. Zeker als we in de toekomst verder willen groeien.”

Taskforces voor huisvesting en communicatieOm gemakkelijker en sneller op toekomstige ontwikkelin-gen in te springen, is het nodig dat de interne organisatie mee verandert. Daarom is LAPINUS Fibres gestart met het project Change Readiness. Huisvesting en communi-catie zijn binnen dit project twee grote onderwerpen.

Daan de Kubber, ADC manager (midden), leidt het project

Change Readiness. Dolf van der Veen, Business Development

Manager (rechts), zit in de taskforce Communicatie. Noud

Huijskens, Research Engineer (links), in de taskforce Kantoor

Reallocatie. Deze laatste taskforce denkt na over een slimme

indeling van de kantoren en andere ruimtes.

Daarom zijn er speciale taskforces opgericht. In deze twee groepen zitten mensen van alle afdelingen zodat er vanuit het hele bedrijf oplossingen komen.

Ontmoeten en informatie delenDie oplossingen zijn soms verrassend simpel. Dolf: “Deuren die nu alleen met een badgereader open gaan kun je ook permanent open zetten. Hierdoor loop je gemakkelijker bij een andere afdeling binnen. Je ziet en spreekt elkaar meer. Je moet elkaar kunnen ontmoeten. Ook informeel. Dat werkt. De beste ideeën ontstaan immers vaak op de gang of bij het koffieapparaat.” Omdat de organisatie groter en complexer wordt, is het steeds belangrijker om informatie op een effectieve manier te delen. Noud: “Marketing en Sales moeten elkaar bijvoor-beeld goed op de hoogte houden, daarvoor kunnen we middelen zoals SharePoint en Communicator gebruiken. Daarnaast zouden we ook vaker in wisselende projectteams kunnen werken. Mensen van verschillende afdelingen werken dan tijdelijk nauw samen. Om dit te faciliteren worden ruimtes voor projectteams en enkele flexplekken

Veranderen. Je aanpassen. Vooruit lopen op ontwikkelingen. Wil je als bedrijf het verschil maken, dan zijn dit onmisbare eigenschappen. Stilstand is immers achteruitgang. Met het project Change Readiness bereidt LAPINUS Fibres zich voor op de toekomst.

“De beste ideeën ontstaan vaak bij het koffieapparaat”

LAPINUS Fibres maakt werk van veranderen

Page 21: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

21

gecreëerd. Verder wordt gedacht aan het introduceren van een ontmoetingsruimte waar ervaringen en ideeën uitgewis-seld kunnen worden. In Roermond, maar ook in China. Daarom zijn meerdere ruimtes uitgerust met online vergaderfaciliteiten.

Door het tijdsverschil zijn de contactmomenten gelimi-teerd. Beschikbare ruimte moet dan geen beperkende factor zijn. Het is goed om te weten waar de ander mee bezig is, op welke plek zich die dan ook bevindt. Kruis-bestuiving ontstaat dan vanzelf.”

Van eigenbelang naar groepsbelangIn de twee taskforcegroepen kon vrij gedacht worden, de sky is the limit. Om de discussies in goede banen te leiden is het proces begeleid door Viviane Coun. Daan: “Ik hoorde van haar dat er een mooi proces ontstond. In het begin stelden mensen vooral hun eigen belang voorop. Dat werd al snel het groepsbelang. De betrokkenheid

wordt groter.” Noud: “Er worden nu spontaan ideeën aangedragen. Was er eerst vooral angst voor verandering, nu zien mensen ook de meerwaarde.” Dolf: “Tijdens de ideeënfase heeft het management zich bewust op de achtergrond gehouden. Bij de uitvoering komt het management erbij. Logisch, ideeën moeten tenslotte ook haalbaar zijn.” Daan: “Het was voor het MT ook wel even wennen om niet zelf aan de knoppen te draaien. Dat vroeg om een open houding, om vertrouwen. Je moet ineens dingen kunnen laten, terwijl je gewend bent om de leiding te nemen.” Dolf: “Je ziet dat er een soort bewustwording op gang komt. Het zaadje is geplant. Mensen begrijpen dat verandering noodzakelijk is. Als je je als organisatie niet op tijd aanpast, doe je straks niet meer mee.”

Het weekend van 21 en 22 juni stond in het teken van de open-deurdagen bij St. Jansberg in Maaseik. Onze stand was gelegen bij het bijzonder onderwijs, afdeling Hout, Metaal en Bouwbewerkingen. Al geruime tijd werken we nauw samen met deze school en de leerlingen komen ook regelmatig naar ROCKWOOL voor een excursie. Nu was het aan ons om met onze stand en materialen naar hen te komen. Dit hebben we in samenwerking met de afdeling M&S voor elkaar gekregen.

Stand ROCKWOOL met John Geven (Bedrijfsschool)

en Ber inde Braek (pensionada).

EnthousiastDe bezoekers (ouders met potentiële leerlingen) waren zeer enthousiast over onze stand. Alle bezoekers hebben kennis van ROCKWOOL als het gaat over de traditionele bouwgerelateerde producten. Des te meer was de verbazing toen we ze extra uitleg gaven over de renovatie producten en zeker toen we de producten presenteerden van onze OPCO’s. Voor de potentiële leerlingen is het goed om hier aanwezig te zijn, ze zien namelijk dat ROCKWOOL niet alleen steenwolproducten maakt en verkoopt, maar dat we ook energie steken in de arbeidsmarkt.

De suikerspinner maakt heel visueel duidelijk hoe het proces bij ROCKWOOL in elkaar zit. Het eindproduct vond gretig aftrek bij de bezoekers. Dank aan de directie en het docententeam van de St. Jansberg voor de goede ontvangst en samenwerking met onze club pensionada’s.

ROCKWOOL bij open-deurdagen St. Jansberg

In Maaseik

Page 22: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

22

Na twee geslaagde loyaliteitscampagnes, besloot ROCK-FON Benelux ruim tien maanden geleden de ‘Go4Goals’-campagne in het leven te roepen. Deze campagne draaide om het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De campagne bestond uit drie aandachtsgebieden: de klanten iets bieden als dank voor de klandizie; aantonen dat ROCKFON voor iedereen iets moois kan betekenen; en sociale verantwoordelijkheid nemen. De hoofdprijs was een VIP-reis naar Brazilië met acht Nederlandse en zeven Belgische klanten.

De campagne werd opgebouwd rond een kras-en-winactie. Installateurs kregen een kraslot voor elke aangeschafte doos Krios of Fibral Wit. Onder de kraslaag stond een bericht als ‘volgende keer beter’, een voetbal (wat een

prijs van de campagnewebsite opleverde), een kaartje (het toegangsbewijs voor een van de kwalificatiewedstrijden van België of Nederland) of een ticket naar Brazilië. Als er ‘Wereldkampioenschap’ stond, kon de klant meedoen aan een tweewekelijkse trekking, waarbij de gelukkige winnaar met ROCKFON naar het wereldkampioenschap in Brazilië mocht. Voor elke keer dat er ‘Wereldkampioen-schap’ werd gekrast, doneerde ROCKFON een euro aan SOS Kinderdorpen.

SOS KinderdorpenNet als tijdens de vorige campagne, Go4Gold, stond ook nu het goede doel SOS Kinderdorpen weer centraal. Gedurende de gehele actie krasten klanten in zowel Nederland als België in totaal € 15.893 bij elkaar.

Na een geslaagde WK-campagne konden enkele Nederlandse en Belgische klanten van ROCKFON hun geluk niet op: ze mochten naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.

Met ROCKFON naar WK Voetbal

‘Go4Goals’-campagne groot succes

Page 23: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

23

Het bedrag komt ten goede aan het SOS Kinderdorp in Porto Alegre Brazilië, waar van het geld één familiehuis gerenoveerd gaat worden.

Dit SOS Kinderdorp is het oudste van Brazilië en dateert van 1967. Het omvat in totaal dertien familiehuizen waarvan de laatste jaren al een aantal is gerenoveerd en gemoderniseerd. Mede met het geld dat door ROCKFON is ingezameld zal het tiende huis worden gerenoveerd. Na renovatie kunnen de kinderen beschikken over nette, moderne woningen die zijn voorzien van prettige leefruim-tes, slaapkamers en badkamers.

Uitreiking chequeDe cheque, met daarop het prachtige bedrag van € 15.893, zal door ROCKFON tijdens Ecobouw worden overhandigd aan SOS Kinderdorpenambassadeur Hans van Breukelen. Ecobouw is hét kennisevent van de Dutch Green Building Week. De uitreiking zal plaatsvinden op het hoofdpodium, dinsdag 23 september om 14.45 uur.

Resultaten van Go4GoalsIn totaal deden 880 plafondinstallateurs mee aan de campagne, die 427 uur op de campagnewebsite hebben doorgebracht. Dat zijn bijna achttien dagen! De campagne-website is gedurende de tien maanden durende campagne 38.000 keer bekeken. In totaal zijn 1140 prijzenpakketten uitgereikt. Achttien klanten hebben een kwalificatiewed-strijd van het team van hun land bezocht. In totaal is 50% van alle loten geregistreerd. Volgens ons communicatie-bureau is dit een uitzonderlijk hoge deelname.

WKIn juni vertrokken er twee groepen naar Brazilië om hun nationale team tijdens twee wedstrijden aan te moedigen. De Nederlanders gingen op weg naar Porto Alegre en São Paolo en de Belgen naar Rio en São Paolo. Het was voor alle deelnemers een geweldige ervaring om het wereldkam-pioenschap bij te wonen in een land als Brazilië. De deelne-mers werden zelfs geïnterviewd en zijn te zien geweest op Deense, Australische, Nederlandse en Belgische televisie-zenders, waarbij op de achtergrond de ROCKFON-vlag steeds prominent aanwezig was. De sfeer in de stadions was geweldig, evenals de stemming binnen de groepen en tussen de klanten onderling. Het was een indrukwekkend eind van een onvergetelijke, geslaagde campagne.

VerlengingOok tijdens het WK wilde we ROCKFON bij onze klanten onder de aandacht houden. In overleg met het marketing-team van Chicago Metallic hebben we daarom ‘Go4Goals extra time’ bedacht. Hierbij werden installateurs en dealers gevraagd de uitslag van de wedstrijd van het Nederlands elftal en de Rode Duivels te voorspellen. Wie het juiste antwoord had gegeven, maakte kans op een voetbaltafel met het Go4Goals-logo en het eigen logo. Zoals ook bij de gouden tickets het geval was, was het verkoopteam ditmaal ook zeer betrokken bij het uitreiken (en testen) van de tafels aan de winnaars. Bijkomend voordeel van deze actie is dat het aantal ‘Vind ik leuks’ van onze ROCKFON Facebook-pagina, die zich meer richt op de relatie met de installateurs dan op onze producten, meer dan verdubbelde tijdens deze actie.

Page 24: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

24

Deze leerlingen hebben een leerachterstand en het is bijzonder moeilijk voor de school om een stageplaats voor de leerlingen te vinden.

UitdagingEen bijzondere uitdaging was het om een geschikte plaats te vinden in onze fabrieken. Je moet rekening houden met drukte, invloeden en allerlei prikkels die een mogelijke uitwerking hebben op deze kinderen. Na enig overleg met Huub Aerts en Orson Olijve zijn deze leerlingen geplaatst bij de monsterverzendafdeling, onder toezicht van Arno Jongen en Jan Vek. Op maandagmiddag stonden de drie leerlingen onder begeleiding van de leerkracht Mayke Beterams klaar om Arno en Jan te helpen met het inpakken van de monsters in de doosjes. Met een grote toewijding en bevlogenheid hebben de leerlingen hun taken tot een goed einde gebracht.

LeerdoelTijdens deze periode hebben we ze een leerdoel meegege-ven. Ze gaan de basis beroepscompetenties leren. Arno en

V.l.n.r.: Vera Ridderbeek, Huub Aerts, Nick van Rijt,

Arno Jongen, Lieke Hendrix, Jan Vek, Mayke Beterams.

Jan hebben hierop toegezien en beiden zijn overtuigd dat de leerlingen voldoen aan onderstaande competenties:■ Op tijd komen■ Orde en netheid op de werkvloer■ Veiligheid■ Communiceren■ Samenwerking

Tijd voor een feestjeOp 11 juli kregen de leerlingen hun certificaat in het bijzijn van Ed Wolf (HR-directeur), John Dauven (stage coördina-tor), Huub Aerts, Arno Jongen, Jan Vek, Mayke Beterams (stagebegeleider vanuit school) en John Geven (Bedrijfs-school). Zeer hartverwarmend en geweldig om dit te mogen meemaken. De leerlingen konden hun emoties nauwelijks in bedwang houden.

Voor het nieuwe schooljaar zullen er weer 3-4 leerlingen bij Arno en Jan starten onder toezicht van de leerkracht Mayke. Ook voor deze leerlingen zal het de uitdaging zijn om zich de beroepscompetenties eigen te maken.

Vanaf eind februari tot eind juni hebben Nick van Rijt, Vera Ridderbeek en Lieke Hendrix, drie leerlingen van de Herman Broerenschool, stage gelopen bij ROCKWOOL monsterverzendafdeling.

Leerlingen Herman Broerenschool op stage bij ROCKWOOL

Page 25: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

25

Hij benadrukt hoe belangrijk het volgen van een opleiding is voor de medewerker en het bedrijf. Het behalen van het diploma is niet het behalen van de eindstreep tot opleiden en ontwikkelen. Het gaat nu pas beginnen, een Leven Lang Leren zijn de woorden die vaak worden gebruikt. Zeker blijven investeren in jezelf ook in relatie met Duurzame Inzetbaarheid. Jos bedankt ook de mentoren, het lijnma-nagement, de school en de Bedrijfsschool voor de ondersteuning die uiteindelijk tot dit succes heeft geleid. Hij richt zich tot de partners en de kinderen die gedurende de tijd van de opleiding hebben ‘geleden’ onder de druk van de opleiding. En zeker de belangrijkste motivatoren zijn geweest voor de geslaagden.

Nieuw systeemPaula Boekhorst, opleidingsmanager van ROC Leeuwen-borgh, legt uit dat er enkele Vapro-geslaagden bijzitten die via het nieuwe leersysteem zijn geslaagd. Ze zijn de eerste afgestudeerden in dit nieuwe systeem. ROCKWOOL is in 2012 een nieuwe leerweg ingeslagen voor de Vapro-opleidingen, dit heet Beroeps Gericht Opleiden (BGO). Peter Gorter en Alexi Abramov zijn de eerste uitstromers van deze richting en dat is voor ROCKWOOL vrij uniek.

De prettige samenwerking tussen de mentoren en de docenten heeft ook tot deze resultaten geleid. De logis-tieke opleidingen vinden plaats op vrijdag en vorig jaar zijn we gestart met de samenwerking met verschillende bedrijven uit de regio. Arjen Vaessens heeft zijn niveau 3

1e rij v.l.n.r.: Marco Phillippen, Joris Claeys, Peter Gorter,

Peter Geurts. 2e rij v.l.n.r.: Livio Carestia, Lei Weijnen,

Arjen Vaessens, Alexi Abramov.

logistieke opleiding in Sittard moeten volgen door bezet-tingsproblemen in de ploeg. Door zijn motivatie en inzet heeft hij de opleiding kunnen versnellen en hij heeft deze opleiding verkort met een jaar.

De geslaagden van 8 juli 2014 zijn:Lei Weijnen, MBO 4 logistiekArjen Vaessens, MBO 3 logistiekLivio Carestia, Vapro AJoris Claeys, Vapro BPeter Gorter, Vapro AMarco Phillippen, Vapro BPeter Geurts, Vapro AAlexi Abramov, Vapro A

Na afloop was er nog een gezellig samenzijn met de genodigden. Iedereen hartelijk dank voor het meewerken aan dit geweldig succes.

Dinsdag 8 juli stond weer in het teken van de diploma-uitreiking voor de Vapro- en logistieke leerlingen.

Diploma-uitreiking voor Vapro- en logistieke leerlingen

Page 26: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

26

Deze leerlingen zijn de pilot van het nieuwe leren Beroeps-gericht onderwijs gaan volgen. In totaal bestaat de groep uit 12 leerlingen.

Behoud van vakmanschapIn juni 2013 kregen we het bericht dat ROCKWOOL moest gaan inkrimpen in de flexibele bezetting per 1 januari 2014. Tijdens een overleg tussen ROCKWOOL, Adecco, Olympia en UWV hebben we afgesproken dat we de flexkrachten proberen zo lang mogelijk op school te houden met behoud van een UWV-uitkering. Deze inspanning heeft als doel het behoud van vakmanschap voor de arbeidsmarkt. Zonde wanneer zo’n goede mensen hun diploma niet zouden halen, als er geen oplossing te verzinnen was. Over een ding waren de aanwezigen het snel eens, we moesten proberen deze kandidaten in ieder geval een diploma mee te geven. Het papiertje voor de procesoperator is immers een soort garan-tiebewijs op een baan. De ideeën voor de uitvoering liepen nogal uiteen, van uitplaatsen bij een ander bedrijf tot zelf weggaan en een andere carrière starten. Uiteindelijk lag de beslissing bij de kandidaten zelf, met dien verstande dat er een wel erg aanlokkelijk aanbod lag van de gesprekspartners.ROCKWOOL bleef voorzien in studiefaciliteit en begeleiding, Adecco en Olympia bleven kijken naar alternatieve plaatsin-gen, UWV zou de mogelijkheid tot voltijd studie arrangeren.

V.l.n.r.: Rob Burgers (trainee), Jos Dumoulin (Technical

Director), Theo Verkoulen (trainee), Rob Thissen

(HR Business Partner Operations), Peter Crott (docent

Leeuwenborgh).

Vroegtijdig werden de leerlingen geïnformeerd over ons plan, met als gevolg dat enkelen besloten te stoppen met de opleiding en ander werk te zoeken. Ook het vinden van een andere werkgever, waar de opleiding afgerond kon worden is iemand gelukt. Uiteraard hebben Adecco en Olympia hierbij ook hun relaties ingeschakeld.

Vol vertrouwenUiteindelijk bleven zes leerlingen over, die vol vertrouwen met ons in zee zijn gegaan. Begin december hebben de kandidaten zich ingeschreven en een uitkering aange-vraagd. Nog voordat er overgegaan is tot uitkeren, kregen twee kandidaten te horen dat zij op uitzendbasis verder konden. Dus voor hen veranderde gelukkig niets, ze konden verder met hun Vapro-studie. Nog vier deelnemers! Voor hen is tijdens de eerste twee maanden van de WW een sollicitatievrijstelling geregeld, wat het mogelijk maakte voltijds met opleiding bezig te zijn en in maart examen te doen. Vanaf maart moest er dan volledig worden gesollici-teerd, zodat zij bij het behalen van hun diploma zo snel mogelijk een baan zouden hebben. Zover kwam het voor een kandidaat echter niet. Als Duitser kreeg hij geen WW toegekend en het Arbeitsamt wilde hem zo snel mogelijk aan het werk hebben. De oplossing werd geboden door een Duits bedrijf met een Nederlandse bedrijfsleider.

In mei 2012 zijn we gestart met een nieuwe klas van trainees. Dit zijn leerlingen die via ROCKWOOL of via de uitzendbureaus Adecco en Olympia de Vapro-opleiding gaan volgen. En als de uitzendkrachten het Vapro-diploma hebben behaald, dan komen ze in aanmerking voor een vast contract bij ROCKWOOL.

Investeren in de toekomst loont

Page 27: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

27

Na overleg tussen hem en UWV, kon de kandidaat vier dagen gaan werken en een dag per week naar school. Uiteindelijk is hij teruggekomen naar ROCKWOOL en heeft hier een arbeidscontract gekregen. Hij gaat verder met de vervolgopleiding Vapro B.

Verdubbelde snelheidDe overige drie hebben zich volledig geconcentreerd op de opleiding en de daarbij behorende praktijk. Zij werden tijdens de praktijkuren nadrukkelijk boven de sterkte ingepland, om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dit vergde van de mentoren extra inspannin-gen, doordat ze de snelheid van de opleiding, dus ook van het inleveren van huiswerk, hebben verdubbeld. In maart was het eerste succes een feit. De eerste trainee was met vlag en wimpel geslaagd voor zijn Vapro A-opleiding.

Walibi/DolfinariumOp zaterdag 21 juni was het dan zover, de gecombineerde trip naar het Dolfinarium en Walibi World stond gepland. Om 8.00 uur vertrok de bus met negentig personen richting Harderwijk. Als eerste werden de mensen die het dolfinarium bezochten in Harderwijk afgezet, daarna vertrok de bus richting Walibi World waar de laatste

mensen op pad konden gaan. Het dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Nergens anders in Nederland zie je zo veel bijzondere zeezoogdieren bij elkaar. Er zijn bruinvissen, dolfijnen, walrussen, zeehonden, roggen en haaien te bewonderen. Het was ook mogelijk om de dolfijnen van dichtbij te bekijken. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Ook zijn er tal van shows te bezoeken in het park die de moeite waard zijn. Walibi World is een van de grootste pretparken in Nederland. Het was volop genieten, het was niet druk in het park, dus iedereen heeft zonder al te lang wachten kunnen genieten van de diverse achtbaanritjes. Ook de kinderen hebben zich hier kunnen vermaken met de attracties Mini Taxi’s en Bori Ballen-fabriek. Rond zes uur zijn we weer richting Limburg vertrokken. In de bus op weg naar huis was het lekker rustig, iedereen was moe en voldaan. Al met al weer een geslaagde activiteit! >>

De overgebleven twee trainees, die bezig waren met de Vapro B, hadden het zwaar; het studieschema bleek moordend, maar ze hielden vol. Inmiddels is de markt enigszins verbeterd en is de vraag naar ROCKWOOL producten toegenomen, waardoor er meer kansen liggen voor deze twee doorzetters.

Op 27 juni hebben ze van Jos Dumoulin een arbeidscontract bij ROCKWOOL ontvangen, en na de vakantieperiode gaan ze de Vapro B-opleiding afronden. Investeren in de toe-komst loont dus voor iedereen en alle betrokkenen hebben een baan. Dit succes is te danken aan de constructieve samenwerking van de trainees, de mentoren, de docenten van Leeuwenborgh, de Bedrijfsschool, Adecco, Olympia en het UWV.

Activiteiten personeelsvereniging

Page 28: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

28

Solexrijden in Susteren Op zondag 10 (en ook op zondag 17 augustus) hebben wij als ROCKWOOL medewerkers de gelegenheid gehad om mee te doen met een Solexactiviteit in Susteren. Ik heb ervoor gekozen om een goede vriend mee te nemen waar ik al een hele tijd niet meer mee had afgesproken.

Bijzondere ledendag Abdij Lilbosch, Mariakapel en oorlogsbunker

Het was een gezellige zonnige dag die donderdag 21 augustus jl. toen we onder leiding van Anja Evers en Marleen Folkerts zijn gestart bij Café ’t Hingen waar de vlaai en koffie klaar stond. Daarna in kolonne door naar Abdij Lilbosch. We gingen als groep eerst met zijn allen naar de Mariakapel waarover broeder Johannes het een en ander vertelde.

Vervolgens werd de grote groep in tweeën verdeeld en kon de rondleiding beginnen. Onze groep ging als eerste naar de herdenkingsplaats van zestien vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog in deze regio zijn neergestort. Dan de oorlogsbunker in. En dan door naar de Livar-varkens en het winkeltje. Natuurlijk werd er uitgebreid stilgestaan bij de diverse onderwerpen en plaatsen en er werd veel nagevraagd door onze bijzondere leden.

Na een hartelijk dank aan Rene Rutten en Piet Vinken die ons fijn hebben rondgeleid gingen we terug voor een uitgebreide lunch bij Café ’t Hingen.

Wij moesten er om 10 uur zijn en ik was voor de verandering op tijd. Voor degenen die nog nooit Solex hebben gereden (zoals ik) was dit een unieke ervaring. Een Solex is een sympathiek snorfietsje uit de jaren 60. Kenmerkend is dat het motorblok voorop zit, met een aandrijfrol op de band. Als je het motortje van de band haalt is de Solex in principe gewoon een fiets. Ik had in eerste instantie een Solex gekregen die niet vooruit te branden was. Na wat geklaag bij de eigenaar kon ik hem omwisselen tegen een vuurrode Ferrari Solex die veruit het snelste was. Een van de collega’s heeft er zelfs twee versleten, maar ik begreep dat hij zelfs de heftrucks kapot krijgt op het werk. Het groepje bestond uit dertien mensen en er werd veel gelachen. Onderweg hebben wij ook kunnen genieten van een lekker stuk Limburgse vlaai en een kop koffie.Ik wil bij deze de Personeelsvereniging bedanken voor het organiseren van deze activiteit.

Oualid Rouchdi

Page 29: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

29

Sinds enkele jaren kun je ervoor kiezen om geen kerst-pakket te ontvangen en het daarvoor gereserveerde bedrag te schenken aan een door de Personeelsvereniging bepaald goed doel. Dit jaar heeft de PV gekozen voor het Toon Hermans Huis Roermond – het zesde in Limburg – dat momenteel fysiek en organisatorisch vorm krijgt aan de Willem II Singel in de binnenstad.

Ondersteuning voor mensen met kankerToon Hermans Huizen zijn ontmoetingsplaatsen waar noodzakelijke begeleiding en ondersteuning geboden wordt aan mensen met kanker en hun naasten. De aangeboden zorg is niet gericht op het medisch aspect van de ziekte, maar op het vergroten van de kwaliteit van leven. “Door persoonlijke gesprekken, het bevorderen van lotgenoten-contact en het organiseren van een veelzijdig programma van activiteiten willen wij de gasten van het Toon Hermans Huis Roermond helpen om de zorg die kanker met zich meebrengt beter te doorstaan’’, aldus projectleider Marc Breugelmans van het huis. De meeste activiteiten zijn gratis; financieel is het Toon Hermans Huis Roermond grotendeels afhankelijk van donaties van particulieren en bedrijven. Het inloophuis wordt gevestigd in een voor vijf jaar door de Rabobank Roermond-Echt ter beschikking gesteld pand aan de Willem II Singel 17. Inmiddels hebben zich al zo’n 150 vrijwilligers gemeld die er de schouders onder willen zetten.

Belangrijk initiatiefDe Personeelsvereniging ziet het Toon Hermans Huis in Roermond als een belangrijk initiatief. Voorzitter Marleen Folkerts van de Personeelsvereniging: “Iedereen kan met kanker te maken krijgen. Doordat het jezelf treft, of iemand in je familie of sociale omgeving. Ook collega’s bij ROCKWOOL kampen met deze ziekte en ook zo komt het

erg dichtbij. De impact is altijd groot. Het Toon Hermans Huis biedt op zo’n moment steun, zowel voor patiënten zelf als voor hun omgeving. De organisatie draait groten-deels op vrijwilligers en biedt vrijwel alle activiteiten gratis aan. Een zeer goede bestemming dus voor de kerstpak-kettenactie van dit jaar.”

Ook de directie onderschrijft dat. Financieel directeur Dick Snellenberg: “Het is een goed doel dat voor iedereen dichtbij voelt. Het strookt ook met ons streven om bij te dragen aan de samenleving van Roermond en omgeving. Als bedrijf zullen we het bedrag dat de medewerkers met de waarde van hun kerstpakketten opbrengen dan ook weer aanvullen.”

Afgesproken is dat de donatie van ROCKWOOL en haar medewerkers een specifieke bestemming krijgt binnen het huis, zodat je bij een bezoek aan het Toon Hermans Huis ook echt zult merken waar het geld aan is besteed.

Doneer jij de waarde van je kerstpakket?Ook dit jaar maakt de Personeelsvereniging het je gemak-kelijk om de waarde van je kerstpakket te doneren voor het goede doel. Ga naar www.pv.rockwool.nl (zonder www als je met een ROCKWOOL-computer werkt), vul je login-gegevens in en vink bij ‘kerstpakketten’ je keuze aan. Zo maak je de feestdagen nog net een stukje persoonlijker.

ROCKWOOL medewerkers steunen Toon Hermans Huis Roermond

Kerstpakkettenactie Personeelsvereniging

Page 30: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

3030

Naam Titel idee Beloning A. Bali Schoonhouden vingerwals  50,00J.P.C. Cauberg Omschakelen bij storing ontstapelaar  125,00A.W.M. Cuypers Verladen pakketten en dozen  25,00M. Dinke GRODAN stapelaar  25,00F.A.M. van Geffen Aanpassing afvoerbochten zifter naar filter  25,00D.G.J. de Groot Ovenscherm spinnerregistratie  50,00E.M.P. van den Hurck Stoffilter  25,00I. Karabulut Geniet karton  12,50H.P.W. Koelen Geniet karton  12,50S.J.M. Muys Afstrijker vulband RFi2  125,00S.J.M. Muys Extra nabijheidsschakelaar productaandrukker  25,00X.A. Oomen Veiliger bakken dicht maken  25,00A. Rossner GRODAN besparing   25,00C.A. Roverts Vervangen verpakking coating Amino Silaan 1151  50,00W.Th.M. van de Venne Recirculatie toerental verhogen  993,00W.Th.M. van de Venne Energieterugwinning met een Stirling machine  25,00

Op 16 juli 2014 is onze dierbare collega Eddy Clerx, na een lang ziekbed, overleden. Eddy is 59 jaar oud geworden.

In zijn 29-jarige dienstverband bij ROCKWOOL hebben we Eddy leren kennen als een behulpzame en graag geziene collega en als een bescheiden mens. Zijn grootheid lag in kleine dingen.

Eddy was een man van techniek. Iedereen die wel eens een gesprek met Eddy begon, kreeg allerlei adviezen en tips over techniek en zijn grote passie fotografie.

Tijdens een druk bezochte uitvaart op 23 juli is afscheid van hem genomen.

Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden en collega’s bij ROCKWOOL. Wij wensen hen veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies.

Beloonde ideeën

In memoriam

Page 31: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

31

A. TuzcuOperations Unit I

Lijn 2

1 november 2014

C.R.P. van GodtsenhovenSales NV

Finance/Business Process

21 november 2014

G.J. Lotz

Operations Unit I

Lijn 2

1 november 2014

M.M.M.W. CoxSales

Customer Services

1 november 2014

J.H. SchaeferRI

Facilities Management

1 oktober 2014

M.H. LinssenOperations Unit I

Lijn 2

1 november 2014

E. KleinOperations Unit I

Productie PSM

3 november 2014

A.L.J. ten HornOperations Unit II

Grondstoffen & Terreinen

1 oktober 2014

M.J.H. van WeerschOperations

Logistics NL - Transp. Plan.

16 oktober 2014

H.J.H. GeeraetsOperations Unit II

Lijn 7

1 oktober 2014

D.J. SaccardoOperations Unit I

GRODAN

1 november 2014

J.G.A. SchumanOperations Unit II

Lijn 7

16 oktober 2014

J.M.W. CuypersRI - Group Production -

Environment

1 december 2014

M.J.H. Schreurs

Operations Site Maintenance

TD GRODAN

1 december 2014

12,5 jaar

40 jaar

25 jaar

Jubilarissen

Page 32: ROCKWOOL - Uitschieter 3-2014

Deze Uitschieter is tot stand gekomen dankzij de medewerking van collega’s van alle afdelingen.

Coördinatie/redactie Secretariaat Finance, Françoise van Dijck Grafische vormgevingCreation Station B.V.

ROCKWOOL B.V.Postbus 1160, 6040 KD RoermondTelefoon 0475 - 35 35 35www.rockwool.nl

De volgende Uitschieter verschijnt inweek 51. Je kunt de kopij tot uiterlijkwoensdag 12 november inleveren bij deredactie. Stuur artikelen per e-mail aan: [email protected] informatie over het schrijven van artikelen is te vinden op intranet.

Hoofdredactie E. Wolf, F. van Dijck FinanceD. Snellenberg, F. van DijckOperationsJ. Dumoulin, M. MoorsBenelux SalesE. Prins, J. Mols GRODANH. Janssen, C. SegersLAPINUS FibresN. Agnoli, B. RaemakersROCKFONF. Larsen, H. de RooyROCKPANELM. Gerardts, J. van TuilROCKWOOL Technical InsulationB. Verhoeff, M. Wijenberg

Colofon

Redactie

© ROCKWOOL 2014 Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de inhoud kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Jos Caris Operator ROCKPANEL ploeg 3tel. 5912 of per e-mail via [email protected]

Jack Ramakerstel. 3493 of per e-mail via [email protected]

Thijs HuijsLaboratorium Engineer afdeling Environment & Energy, tel. 3524 of per e-mail via [email protected]

Annemie SaccardoTelefoniste/receptioniste tel. 99 of per e-mail via [email protected]

Activiteiten Personeelsvereniging

Vertrouwenspersonen

Maand Activiteit26 sept. Oktoberfest22 okt. Woezel & Pip TheaterHotel De Oranjerie31 okt. Casino Night 14-16 nov. Citytrip Parijs

Maand Activiteit 6 dec. Kerstbal-/glasblazen29 nov. Sinterklaasviering kids TheaterHotel De Oranjerie8-12 dec. Kerstpakketten

Kopij

Huwelijken Medewerker Afdeling/ploeg Partner DatumJean-Paul Smeets ROCKFON Suzanne Doemges 20-06-2014Mike Palmen LAPINUS Fibres Cindy v.d. Kerkhof 15-08-2014Charles Michiels TD-E 6&8/Storingsdienst Claudia Rozema 23-05-2014Marco de Groot Lijn 7 Alexandra Krikke 11-07-2014Ewoud Benschop ROE2-PSM Jos Willems 11-08-2014Mariëlle van Keulen Business Reporting Bas van Giesen 22-08-2014Rob Thissen HR Operations Mariken Koppen 26-08-2014Roger Bol Sales Christel Schuermans 22-08-2014

Geboortes Naam kind Zoon/dochter Naam medewerker GeboortedatumVivian dochter Gert-Jan Goes 24-05-2014Sara dochter Peter Spoor 15-05-2014Mees zoon Jeroen Verouden 20-06-2014Noa dochter Jeffrey Mulder 30-06-2014Sten zoon Han van de Port 02-07-2014Siem zoon Desiree Geenen 10-07-2014Maysa dochter Oualid Rouchdi 16-06-2014Arturo zoon Diego Santamaria Razo 19-06-2014Matteo zoon Arno Kerssemakers 01-01-2011

Aangekomen in Nederland 24 mei 2014