ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

32
DE UITSCHIETER In deze uitgave PERSONEELSBLAD UITGAVE 1-2015 16 Netbeheerder Tennet en ROCKFON: duurzaam tot in de puntjes ROCKWOOL bezorgt Slimwoner een warme bovenkamer 06 24 ROCKWOOL, ROCKPANEL en ROCKFON prominent aanwezig op de BouwBeurs 2015

description

Digitale bladerversie van het ROCKWOOL personeelsmagazine De Uitschieter.

Transcript of ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

Page 1: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

DE UITSCHIETER

In deze uitgave

PERSONEELSBLAD UITGAVE 1-2015

16

Netbeheerder Tennet en ROCKFON: duurzaam tot in de puntjes

ROCKWOOL bezorgt Slimwoner een warme bovenkamer

06

24

ROCKWOOL, ROCKPANEL en ROCKFON prominent aanwezig op de BouwBeurs 2015

Page 2: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

2

Luisteren naar klanten levert nieuwe ideeën op

Jan de Ruijter Pionier met steenwol

Een leven lang fi t en gemotiveerd aan het werk

Week van de Duurzame Inzetbaarheid

Overzicht, duidelijkheid en communicatie voornaamste succesfactoren

Onderhoudsstop afdeling Lijn 2 en PSM zonder incidenten verlopen

In deze uitgave RedactioneelDe Roermondse uitdaging

In deze Uitschieter besteden we aandacht aan ‘De Roermondse Uitdaging’, een lokaal initiatief dat we ondersteunen in het kader van ons maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) beleid.

Een heel andere Roermondse uitdaging zijn de in- en externe veranderingen waarmee we als organisatie ook het komende jaar weer onverminderd te maken krijgen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren bewezen daar positief en effectief mee om te kunnen gaan. Resultaat van dat verandervermogen is onder meer de constante stroom innovaties en innovatieve producten waarmee we de markt blijven bedienen.

In deze uitgave weer een staalkaart van de opmerkelijke initiatieven waarmee alle OPCO’s aan de weg timmeren. Lees over de Slimwoner-campagne waaraan ROCKWOOL als hoofdpartner van Natuur & Milieu meedoet. En over de bijdrage van ROCKFON aan een ‘ziekenhuis van de toekomst’ en het vernieuwde ROCKASSIST waarmee RTI zich in Europa nog zichtbaarder op de kaart zet.

In de fabriek zitten we intussen allesbehalve stil waarvoor ook weer volop aandacht in deze Uitschieter. Betrokkenen bij de zeer succesvol en veilig verlopen grote onderhoudsstop van Lijn 2 en PSM vertellen over de nieuwe werkwijze die daarbij werd gehanteerd. Ook de herindeling van onze terreinen komt goed op stoom, zoals je leest in het artikel over het project Site Development. Blader gauw verder voor deze en nog veel meer verhalen.

We wensen je weer veel leesplezier,

De Redactie

En wat nog meer...

5

11

12

15

ROCKWOOL steunt de Roermondse UitdagingSuccesvolle ‘matches’ op de Beursvloer

Maria Middelares, GentEen ziekenhuis voor de toekomst

RTI vernieuwde ROCKASSIST Betrouwbare expertise voor Europa

Weelec en ROCKWOOL vinden elkaarGedeelde passie voor duurzaam en verantwoord ondernemen

22

27

8

Page 3: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

3

Het jaar 2014 ligt inmiddels achter ons. De isolatiemarkt lijkt de bodem te hebben aangeraakt of zich in ieder geval te stabiliseren. De tweede helft van het jaar is onze afzet gelijk gebleven, zij het dat de marges nog steeds onder druk staan.

Ook blijft de markt in de Benelux voorlopig onzeker en draaien onze klanten nog niet optimaal. De bouw komt slechts moeizaam op gang en de volumes van voor de crisis zullen niet op korte termijn terugkomen.

De System OPCO’s daarentegen hebben een uitstekend jaar achter de rug. We kunnen vaststellen dat Roermond zich meer en meer ontwikkelt tot een systems-hub. Onze organisatie profi leert zich in toenemende mate als de plek waar afgeleide producten met hoge toegevoegde waarde met succes worden ontwikkeld, geproduceerd en vermarkt.

We laten zien dat steenwol een uitermate veelzijdig basismateriaal is op basis waarvan voortdurend innova-tieve toepassingen worden ontwikkeld die voorzien in duidelijke marktbehoeften. Geen enkel isolatiemateriaal is zo stabiel, brandveilig en vochtongevoelig als steenwol en die eigenschappen houden nog veel beloftes in voor de toekomst.

Dat heeft consequenties. Het betekent dat we ons ook organisatorisch blijven aanpassen. Zo wordt ROCKPANEL opgeschakeld, terwijl ROCKWOOL Benelux Salesorganisatie wordt aangepast aan de marktsituatie. Ook de logistiek wordt verder afgestemd op de mix van hoog- en laag-seizoen en bulk en specialties. Dat vraagt fl exibiliteit en omdenken. Op kostprijs alleen kan een fabriek als de onze de internationale concurrentie niet verslaan; onze kracht ligt in het toevoegen van waarde in de vorm van kennis en

innovatief vermogen. In de kwaliteit van de organisatie en het ontwikkelen van innovatieve producten. Daarmee verzekeren we ons bestaansrecht op de langere termijn.

We zullen nog effi ciënter moeten samenwerken en bulk- en specialty-productie nog beter op elkaar moeten laten aansluiten. Ook voor de verkoopafdelingen liggen er grote uitdagingen, zij zullen de toegevoegde waarde van onze oplossingen effectief moeten overbrengen bij de klant.

Onder meer bij ROCKPANEL werpt deze strategie zijn vruchten af en in 2014 liet de omzet een sterke groei zien, een prestatie die weinig toeleveranciers van de bouw evenaren in de bestaande economische omstandigheden. Het toont de waardering van onze klanten die steeds beter de voordelen en duurzaamheid van ons product zien. In de geselecteerde Europese landen winnen we marktaandeel van onze belangrijkste concurrenten en dat blijft ook de strategie voor het komende jaar.

ROCKPANEL gevelpanelen zijn nog steeds innovatief en we omringen ze met andere nieuwe zaken. Zo hebben we op de beurs in München BIM fi les geïntroduceerd bij architecten. Ook architecten moeten effi ciënter werken en met deze dienst maken we het hen mogelijk om vanuit hun ontwerpsysteem rechtstreeks bestekteksten te genereren. In 2014 hebben we ook een EPD (levenscyclusanalyse en evaluatie van ons productieproces) laten maken waarmee we laten zien hoe ons product presteert, met name op het

OmdenkenVoorwoord

Page 4: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

4

Resultaten Q4 2014 ROCKWOOL International A/SOpmerkingen Omzet in 2014 is met 9% getegen t.o.v. 2013 (5%

exclusief nieuwe aankopen en valuta koersresultaten). EBIT (winst voor rente en belasting) is EUR 161

miljoen, 5% lager t.o.v. 2013. Omzetontwikkeling in West-Europa (exclusief nieuwe

aankopen) gelijk aan 2013, Frankrijk en Benelux dalen, Duitsland blijft achter bij verwachtingen.

Omzet in Oost-Europa is met 1% gestegen.

Belangrijke negatieve invloed van wisselkoersen.

De omzet van Systems Division is gestegen met 27%, voornamelijk door de aankoopen van CMC. Sytems OPCO’s presteren goed.

Goede ontwikkelingen in Noord-Amerika, zowel door

de goede marktomstandigheden als de aankoop van

CMC. Opstartproblemen van de nieuwe fabriek in

Mississippi zijn onder controle.

Belangrijkste key-features in miljoen EUR

4e kwartaal 2014

4e kwartaal 2013 Totaal 2014 Totaal 2013

Netto omzet 567 556 2.180 2.003

EBIT 34 50 161 169

Winst na minderheidsbelangen 25 35 113 116

Operationele cash flow 59 111 206 253

Investeringen 47 82 257 265

Aantal werknemers 11.031 10.562

gebied van duurzaamheid, afval, etc. Het draagt bij aan ons onderscheidend vermogen ten opzichte van de concur-rentie en levert belangrijke nieuwe verkoopargumenten.

Zo blijven we binnen ROCKPANEL bouwen aan ons verhaal, waarin de hoofdrol is weggelegd voor onze mensen die met plezier, verantwoordelijkheidsgevoel en passie produceren en verkopen. Dit maakt het verschil voor de klant en het is een belangrijke component van ons succes. In 2015 blijven we dan ook investeren in producten, service en mensen.

Dan zijn we in staat de groeistrategie voor de komende jaren ook daadwerkelijk gestalte te geven. De eerste cijfers over 2015 geven wat dat betreft een groot vertrouwen.

Dick SnellenbergFinancieel directeur ROCKWOOL BV

Mark Gerardts Managing Director ROCKPANEL

Page 5: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

5

Verbindingen leggenDe Roermondse Uitdaging is te omschrijven als een ‘lokaal bemiddelingsbureau’ dat verbindingen legt tussen mensen en maatschappelijke organisaties uit de Roermondse samenleving en het bedrijfsleven. Dat gebeurt door vragen van maatschappelijk organisaties te matchen met het aanbod van bedrijven. Zo’n aanbod bestaat altijd uit één van de drie M’s: Menskracht, Materialen of Middelen. “Dat kan van alles zijn,“ zegt financieel directeur Dick Snellenberg van ROCKWOOL. “Het gaat van overcompleet kantoormeubilair en computers tot hulp bij het schrijven van een projectplan of het leveren van de producten die een bedrijf maakt of verkoopt.”

Vraag en aanbod koppelenEen matchgroep die door het jaar heen probeert vraag en aanbod te koppelen bestaat uit een mix van ‘oude rotten’ (met een groot netwerk) en ‘jonge honden’ uit het bedrijfs-leven die zich belangeloos inzetten. Eens per jaar is er daarnaast een ‘beursvloer’, een soort fysieke marktplaats waar vraag en aanbod worden samengebracht. Op 12 december jl. gebeurde dat voor het eerst in Roermond tijdens een geanimeerde bijeenkomst in het schoolgebouw van Niekée. Ook ROCKWOOL was daarbij actief en uitein-delijk is een tiental matches gemaakt. Dick Snellenberg: “Deze eerste keer werd er op de Beursvloer in totaal al meteen voor zo’n vijfenveertigduizend euro ‘gematcht’; een prima resultaat waar de ontvangende organisaties erg mee waren geholpen.”

TegenprestatieOverigens is er ook sprake van wederkerigheid. De orga-nisaties die hulp of goederen ontvangen, doen daar ook iets voor terug. ROCKWOOL waardeert die tegenprestaties zeer, maar besloot om ook die ter beschikking van maatschap-pelijke organisaties te stellen. En zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat een aantal scouts van Scouting St. Joris Maasniel deze winter de stoep van een bejaardencentrum sneeuwvrij maakten, als dank voor (advies over) isolatie-materiaal voor muur- en dakisolatie van het clubgebouw.

Scouts leveren een tegenprestatie voor het ROCKWOOL isolatiemateriaal en -advies waardoor ze er straks zelf weer warmpjes bijzitten.

ROCKWOOL steunt in het kader van haar strategie van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een aantal lokale en regionale initiatieven, die op verschillende manieren worden geholpen. Vorig jaar werd daar de Roermondse Uitdaging aan toegevoegd.

ROCKWOOL steunt de Roermondse Uitdaging

Succesvolle ‘matches’ op de Beursvloer

Page 6: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

6

ROCKWOOL bezorgt Slimwoner een warme bovenkamer

Met de campagneboodschap met bijbehorende online campagne en radiospot ‘Een Slimwoner heeft een warme bovenkamer’ hebben ROCKWOOL en Natuur & Milieu deze winter de aandacht gevestigd op de meerwaarde van een goed geïsoleerd dak. Behalve extra woonruimte en een aangenaam binnenklimaat op zolder biedt steenwol dakisolatie nog een aantal andere belangrijke voordelen: het vermindert geluidshinder van buitenaf en verbetert de akoestiek binnenin de ruimte.

Droomzolder-actieROCKWOOL en Natuur & Milieu daagden Nederlandse huiseigenaren uit om na te denken over het optimaal benutten van hun zolder. Niet- of slecht geïsoleerde zolders kunnen erg koud zijn in de winter en warm in de zomer waardoor de ruimte dan niet prettig is om in te slapen, werken of ontspannen. Veel zolders doen dan ook dienst als opbergplek. Zonde, want met de juiste isolatie kun je een veel aangenamer binnenklimaat creëren zonder dat je

Nederland telt steeds meer Slimwoners en dankzij ROCKWOOL is Nederland er sinds kort weer één rijker. Slimwoners zijn mensen die kiezen voor duurzaam wonen; ze besparen geld, wonen comfortabeler en sparen het milieu. Ze wonen energiebewust in een goed geïsoleerd huis met energiezuinige installaties en apparaten.

Met deze prijs is Ingrid een stap dichter bij de realisatie van haar droomzolder: “Ik ben superblij met deze prijs: voortaan kan ik heerlijk genieten van mijn comfortabele zolderkamer! De warmwaterkruik kan de deur uit.”

Page 7: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

7

stookkosten de pan uitrijzen. En dan wordt het ineens wél interessant om meer te maken van je opbergzolder. Dat hebben ook de ruim 1.200 deelnemers gedacht toen zij hun droomzolder omschreven en inzonden.

WinnaresMet haar inzending voor de ROCKWOOL Droomzolder-wedstrijd wist Ingrid Kramer uit Warmenhuizen de hoofd-prijs – een volledig geïsoleerd zolderdak – in de wacht te slepen. Ingrid had in de winter enorme last van kou en in de zomer last van hitte op haar zolder, die dienst deed als slaapkamer. De prijs, bestaande uit het isolatiemateriaal, de professionele plaatsing en afwerking ervan, werd geheel aangeboden door ROCKWOOL. De isolatie en afwerking werd verzorgd door Pronk Bouw uit Warmenhuizen, één van de ruim 220 gecertificeerde ROCKWOOL verwerkers in Nederland. Naast de hoofdprijs werden er tien kluscheques ter waarde van €100,- verloot onder de deelnemers.

Hoofdpartner van Natuur & Milieu

Sinds oktober 2014 is ROCKWOOL officieel hoofd-partner van Natuur & Milieu, die consumenten via Slimwoner.nl bewust maakt van de voordelen van duurzaam en comfortabel wonen en hen helpt de stap te zetten naar energiebesparing. Samen met de andere campagnepartners – Ministerie van Binnen-landse Zaken, ENEXIS, de Nationale Postcodeloterij en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten – is ROCKWOOL zichtbaar aanwezig in de Slimwoner campagne-uitingen. Als duurzaam bedrijf in hart en nieren ziet ROCKWOOL hier een uitgelezen kans in om elkaars boodschap te versterken.

Tijdens de renovatie.

Het eindresultaat.

Page 8: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

8

Zo stond het bij de aftrap van de Rocksafe campagne in 2011 in de Uitschieter. Sindsdien is er veel gebeurd en zijn we ver gekomen. Veiligheidsbewustzijn is gemeengoed geworden en dat zie je overal terug. Bijvoorbeeld in de aandacht voor het opstellen en uitvoeren van V&G- (Veiligheid & Gezondheid) plannen.

Begin 2014 organiseerde H&S-coördinator /Production Support Erwin Halmans samen met Rien van der Laar, Hoger Veiligheidskundige van Arboned, een training rondom het maken van V&G-plannen bij projecten of groot onderhoud. Deelnemers van de cursus waren medewer-kers en leidinggevenden van Technische Dienst, Productie en Receiving Engineering. De training is de deelnemers

“ Veiligheid is een speerpunt voor ROCKWOOL. Uitgangspunt is dat medewerkers net zo gezond naar huis gaan als ze gekomen zijn. Veiligheid moet een vanzelfsprekend onderdeel van onze cultuur worden en in ons gedrag zijn ingebakken.”

Onderhoudsstop afdeling Lijn 2 en PSM zonder incidenten verlopen

Overzicht, duidelijkheid en communicatie voornaamste succesfactoren

goed bevallen, zij brachten de opgedane kennis al meteen in praktijk. Een mooi voorbeeld daarvan is de gang van zaken rond de recente onderhoudsstop van afdeling Lijn 2 en de PSM.

Omvangrijk en complexIn november startte een project-groep onder leiding van Tom Boots (Manager TD Lijn 2-3) een planning voor deze zeer omvangrijke operatie die van 24 december 2014 tot 14

januari zijn beslag kreeg. Niet alleen werd het reguliere onderhoud uitgevoerd, Group Engineering benutte de gelegenheid tevens om een flink aantal aanpassingen en

Page 9: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

9

V&G-plan borgt veilig werkenMet het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan zorgen we ervoor dat er bij een bouwproject of tijdens een onderhoudsstop veilig wordt gewerkt. Tijdens deze werkzaamheden is er vaak sprake van verhoogd risico vanwege de niet-dagelijkse werkzaamheden in een

niet-ideale werkomgeving, waarin bovendien vaak met meerdere firma’s wordt samengewerkt. Een V&G-plan zorgt dat er in de verschillende fases – vanaf het ontwerp tot de oplevering van het project/de stop – goede afspraken zijn en mensen aangewezen zijn voor specifieke veiligheids- of organisatorische taken.

optimalisaties door te voeren. En dat was dan weer de reden dat naast de eigen TD en productiemensen en vaste Nederlandse buitenfirma’s ook bedrijven uit Denemarken, Polen en Duitsland bij het project waren betrokken.

Ondanks de omvang en complexiteit van het project werd het binnen de planning en zonder incidenten gerealiseerd. Dankzij de combinatie van nauwgezette planning en voorbereiding, uitstekende onderlinge communicatie en volstrekte duidelijkheid over wat wanneer door wie moest gebeuren. En dat terwijl op veel dagen meer dan 170 mensen tegelijk aan het werk waren.

De lijn stond ruim drie weken stil, dus dat was het uitgele-zen moment om naast onderhoud ook allerlei ombouwen en optimalisaties door te voeren. Onder meer werd een tiental grote onderdelen vervangen. “Maar uiteindelijk als het om planning gaat, zijn het ook gewoon projectleiders die een project komen doen dat ingepast moet worden in het grote geheel.”

Gezond boerenverstandEen ingewikkeld proces? “Dat valt mee, eigenlijk is het gewoon gezond boerenverstand, maar je moet het wel vastleggen,” zegt Tom Boots. “Iedereen kwam met zijn input, en dat zet je in een logische volgorde. Uiteindelijk zijn het allemaal kleine projectjes die in een ‘master’ planning worden ondergebracht, gecoördineerd door Ed Sevenich. We hebben de planning op het netwerk gezet en iedereen kon daar bij om hem zelf verder aan te vullen. Als er weer een nieuwe versie was, werd die besproken met productie waar er kritisch naar werd gekeken en zo nodig zaken werden aangepast. De volgende versie was dan weer wat completer. Zo ging het door tot alles was ondergebracht. Voor elk onderdeel werd een interne projectleider aangewezen zodat gedurende het traject de communicatielijnen altijd duidelijk waren. Het maken van de planning is echt een groepsproces. Als de een iets inbrengt geeft de ander aan wat er dan eerst geregeld moet worden enzovoort. Daardoor zie je niets over het hoofd en stem je alles perfect af. Het gaat leven op die manier.”

Zo ontstond in vijf opeenvolgende sessies een integrale planning, die uiteindelijk vorm kreeg in een printuitdraai van ruim één bij anderhalve meter. Hiermee werd een totaaloverzicht gevisualiseerd waarop in één oogopslag was af te lezen wie wanneer waar mee bezig was en hoe de activiteiten zich tot elkaar verhielden.

StopcoördinatorEen belangrijke rol in dat hele proces was weggelegd voor stopcoördinator Ed Sevenich die erop toezag dat alles volgens de procedure van het V&G-plan

verliep. Ed is als TD’er aangewezen om er organisatie-breed als stopcoördinator op toe te zien dat overal op dezelfde structurele manier met veiligheid bij onderhoud-stops wordt omgegaan. “Kijk,” zegt hij en legt een uitpuilende ordner op tafel waarin alle ins en outs van het V&G-plan waren vastgelegd. “Hoe zorgvuldiger je ermee omgaat hoe meer papieren je verzamelt. Maar het geeft ook overzicht. Als ik er zelf niet was, kon iedereen in deze ordner alle relevante informatie vinden.”

Een onderhoudsstop van een bepaalde omvang moet bij de arbeidsinspectie worden gemeld, waarbij allerlei voorwaarden worden gesteld. Ed Sevenich: “Bij ROCKWOOL hebben we afgesproken dat we elke stop, ongeacht omvang, behandelen alsof er meldingsplicht voor is. We passen dus altijd de strengste veiligheidsvoorschriften toe.” Dat betekent dat Ed alle geplande werkzaamheden scant op veiligheidsaspecten en risico’s en erop toeziet dat aan alle vereisten wordt voldaan. Die vereisten variëren van de verplichting dat iedereen de toolbox Veiligheid volgt (en daar ook voor tekent), dat voor alle werkzaamheden Taak Risico Analyses worden gemaakt, dat werkvergunningen worden verstrekt en dat alle betrokkenen de juiste papieren en VCA-diploma’s hebben. Gedurende een stop is Ed voortdurend alert en aanspreekpunt voor alle veiligheid gerelateerde zaken. Ook spreekt hij zo nodig zelf

Page 10: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

10

mensen aan. “Maar altijd op een rustige manier,” zegt Ovenoperator en Safety Champion Marcello Nizzi. “Ed straalt rust uit. Strak op de planning, maar geen hectiek, dat maakt het gemakkelijker om veiligheid voorop te blijven stellen.” Tom Boots: “Alle betrokkenen wisten van elkaar waar iedereen was en wie wat aan het doen was; dat is een belangrijke voorwaarde om onnodige stress te vermijden.”

Duidelijkheid“Ja,” zegt Ed Sevenich, “onrust werkt niet bevorderlijk. Daarom is duidelijkheid en communicatie zo belangrijk. Als iedereen altijd precies weet waar hij aan toe is, en weet wat anderen aan het doen zijn, dan wordt het voor iedereen gemakkelijker. Wat dat betreft hebben we als bedrijf echt stappen gemaakt. Belangrijk daarbij is die masterplanning. Voorheen werkten we vaak met verschil-lende deelplanningen, maar dan heb je nooit echt volledig overzicht. Dat deze stop helemaal zonder incidenten is verlopen is te danken aan dat overzicht en aan de goede onderlinge communicatie en samenwerking.”

Ook extern veiligheidskundige Jakob Croeze constateert een flinke vooruitgang in veiligheidsbewustzijn en het in de praktijk vertalen daarvan. “Ik zag een goed V&G-plan, doordacht en goed uitgewerkt.

In december heb ik het met Ed doorgenomen en tot mijn vreugde constateerde ik dat een heleboel zaken uitstekend waren opgepakt. De organisatie lag vast, de onder-aannemers waren goed geïnstru-

eerd, er was een planning en er was tijd. Dat laatste is het allerbelangrijkste; de mensen stonden niet onder druk en konden het schema halen. Resultaat was dat ik hier in het begin anderhalve dag heb rondgelopen en toen tegen Tom heb gezegd dat hij me beter naar huis kon sturen. Alles was tot in de puntjes geregeld. Als ik er een cijfer voor moest geven krijgen ze een negen. Ik kon met een gerust hart zeggen: ik ben hier niet meer nodig. Het moet vanaf de vloer komen, en dat gebeurde hier.”

Elke dag stopmeeting in ROPEX-stijlElke dag startte met een meeting van de betrokkenen waarbij consequent de stand van zaken op een aantal aspecten werd bekeken en zo nodig bijgesteld: Arbo & Milieu, planning, activiteiten, procedures. “Een kwartiertje en we waren ermee klaar, meer was het niet,” zegt Tom Boots. Maar wel een heel belangrijk kwartiertje. Leading Hand Ed Leijsenaar: “Iedere dag konden we de planning bijstellen, dat was vroeger niet. Dan werd er een planning voor twee weken gemaakt en gingen mensen van de eerste dag werkjes van dag dertien doen, omdat dat leuker werk was. Nu was er gewoon een planning voor elke dag.” Dat hij en zijn collega Marcello Nizzi vanaf het begin bij planning en organisatie betrokken waren, was ook een groot voordeel. “Als productie moet je altijd een stap voor zijn. De kans krijgen om voorbereidingen te treffen en op te ruimen; cruciaal om daar de tijd voor te nemen, daar haal je de eerste winst. Veilig werken begint met een opgeruimde werkplek. Hoewel we de lijn tot het einde toe hebben gedraaid, hebben we in het voortraject toch een hoop zaken kunnen regelen.”

Manager H&S Frank Hannen: “Dit succes mag worden gevierd”

Manager Health & Safety Frank Hannen is heel tevreden over de V&G-aspecten tijdens de stop. “Het is fantastisch om te zien dat de V&G-training zo’n spin-off heeft gehad in de organisatie. Het V&G-plan wordt nu veel meer gebruikt en ook tijdig aangeleverd bij de afdeling H&S voor de melding naar de Arbeidsinspectie. Maar het draagt vooral ook bij aan planmatig werken. Er is geen of veel minder hectiek. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee ernstige ongevallen voorkomen en de kans op kleinere ongevallen minimaliseren. Het compliment van Jakob Croeze kan ik dan ook alleen maar herhalen en nogmaals benadrukken. Successen mogen, moeten (!) gevierd worden. En dit was er zeker één.”

“Door de goede planning was er

bijvoorbeeld tijd om als mensen gingen

eten even wat spullen op te ruimen,

waardoor je voorkomt dat mensen

struikelen. Het zijn die kleine dingetjes

waar je het mee wint.”

Page 11: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

11

Evoluties in de medische technologie, de toegepaste technieken en de wettelijke eisen kunnen op korte termijn in ziekenhuizen nieuwe behoeften doen ontstaan, waardoor zelfs recente gebouwen heel snel verouderd zijn.

Om dat te voorkomen, ontwierpen EGM en LLOX architecten het nieuwe MARIA MIDDELARES ZIEKENHUIS in Gent (België) op zo’n manier dat men het aantal kamers of de omvang van de 17 operatiekamers indien nodig structureel kan bijsturen. Projectarchitect ir. Laurent Van Damme van LLOX architecten: “De eerste plannen dateren al van 2003, maar werden sindsdien vaak aangepast wegens de snel veranderende technieken en ideeën in de gezondheids-sector. Door de indeling is het gebouw flexibel genoeg voor toekomstige uitbreidingen, waardoor het ziekenhuis mee kan evolueren met nieuwe medische en technische ontwikkelin-gen. We wilden vermijden dat we uiteindelijk allerlei kleine bijgebouwen of kleine kamers boven op het gebouw zouden moeten bouwen, aangezien dit met de structuur en met de architectuur zou botsen.”

Het uitnodigende en toegankelijke ontwerp is bedoeld om een ‘genezende omgeving’ te creëren die vertrouwen en rust uitstraalt. Voorbeelden daarvan zijn het lichte atrium en de vele patio’s waardoor het daglicht in het hele gebouw kan doordringen. Om het luchtige gevoel in het gebouw nog te accentueren, kozen de architecten voor hygiënische, sobere materialen, terwijl het gebruik van gekleurde accenten beperkt bleef tot afzonderlijke meubelen en de keuze van gordijnen. EGM en LLOX beslisten na overleg met het

ziekenhuis over de praktische en de wettelijke eisen om het 30.000 m² grote complex uit te rusten met verschillende types ROCKFON MediCare plafondpanelen uit steenwol. “Als je bouwmaterialen kiest voor een ziekenhuis, moet je altijd streven naar een evenwicht tussen de behoefte aan hygiëne en onderhoudsvriendelijkheid aan de ene kant en huiselijk-heid en ‘warmte’ aan de andere kant”, legt ir. Laurent Van Damme uit. “Voor de vaste elementen, zoals de plafonds, maakten we een bewuste keuze om een eenvoudige look te creëren met gemakkelijk schoon te maken materialen met goede hygiënische eigenschappen. Als je een eenvormig design wilt realiseren, is het belangrijk om een productgroep te kiezen met een brede waaier van mogelijkheden.”

Het ruime aanbod binnen het MediCare-assortiment bood de architecten de nodige vrijheid om in verschillende kamers op verschillende behoeften in te spelen – de onderhouds-vriendelijkheid, demonteerbaarheid en luchtdichtheid van de panelen in de operatiekamers – zonder dat dit ten koste ging van de algemene eenvormigheid binnen het gebouw.

Het volledige verhaal over Maria Middelares en 30 andere projecten zal binnenkort te lezen zijn in de derde uitgave van ROCKFON’s jaarlijkse ‘Inspired by You’ magazine.Inspired by You, is een verzameling van internationale projecten waarin innovatieve projecten en oplossingen gepresenteerd worden. Alle artikelen in Inspired by You zijn gebaseerd op interviews met de mensen achter de projecten: architecten, akoestische experts, ingenieurs en installateurs.

Deze nieuwste uitgave laat zien hoe visionaire architecten plafonds gebruiken als een actief element in hun ontwerpen om zo verrassende ruimtes met geweldige akoestiek en een prettig binnenklimaat te creëren.

Een ziekenhuis voor de toekomst

Maria Middelares, Gent

Page 12: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

12

Het berekenen van de optimale isolatiedikte bij technische installaties om zo de energiekosten en CO2-uitstoot te doen dalen, heeft voor deze experts dan ook een echte meer-waarde. Recent is de nieuwste versie van deze veelzijdige en gratis online beschikbare calculatietool geoptimaliseerd voor tablet en smartphone. Met de introductie van deze nieuwe versie, waarmee ook volgens de EN ISO 12241-norm kan worden gerekend, stelt RTI het programma nu ook beschikbaar in diverse Europese landen waar ROCKASSIST nog niet was geïntroduceerd.

Meer nieuwe functiesNadat eerder al conform de Duitse VDI-norm kon worden gerekend, is dat in de nieuwe versie ook volgens de EN ISO

12241-norm mogelijk. In de volgende ontwikkelingsfase is tevens een update voorzien waarmee ook thermische berekeningen volgens de ASTM-norm gedaan kunnen worden. Meerdere berekeningen per stap zijn mogelijk. Bovendien is het berekeningsprogramma dus ook raadpleegbaar op smartphone en tablet.

Filosofie van kennis delenHet online ter beschikking stellen van de RTI-expertise door middel van ROCKASSIST is helemaal in lijn met de fi losofi e van RTI om de kennis zo effi ciënt en actueel mogelijk ter

De voordelenROCKASSIST is gratis online beschikbaar en makkelijk te raadplegen via pc, tablet én smartphone. De berekeningen zijn conform VDI 2055 en EN ISO 12241. De bediening is eenvoudig en intuïtief en er is een uitgebreid scala aan berekeningsopties beschikbaar. Plausibiliteitscontrole is in het systeem geïntegreerd en resultaten worden overzichtelijk grafi sch weergegeven. Een volledig rapport over de resultaten kan rechtstreeks vanuit het programma worden verzonden naar klanten.

Via een digitale DM e-mailing werden potentiële en al geregistreerde gebruikers geïnformeerd.

Het vernieuwde ROCKASSIST vindt zijn weg binnen Europa

Betrouwbare expertise RTI altijd en overal onder handbereik

Experts en professionals in Duitsland en de Benelux werken al sinds 2013 naar volle tevredenheid met het online thermisch berekeningsprogramma ROCKASSIST (www.rockassist.com) van ROCKWOOL Technical Insulation (RTI).

Page 13: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

13

beschikking te stellen aan het doelpubliek in de branche. Hiermee bevestigt en versterkt RTI haar marktpositie als leidende autoriteit inzake kennis en innovatie.

Europese uitrolNu er met ROCKASSIST ook conform de EN ISO 12241- norm gerekend kan worden, is ROCKWOOL Technical Insulation klaar voor de verdere Europese uitrol. Na de succesvolle aftrap van ROCKASSIST in Duitsland en Benelux zullen nu onder andere Frankrijk, Italië, Spanje, UK, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Polen en Tsjechië kennismaken met het veelzijdig berekenings-programma.

Via een uitgebreide communicatiecampagne – met onder meer een digitale DM e-mailing, promotieleaflets, website bannering, YouTube promofilm, brochures, persberichten en advertenties in vakbladen – wordt de vernieuwde online versie van ROCKASSIST onder de aandacht gebracht van de bestaande en de potentiële gebruikers binnen de technische isolatiemarkt. De multimediale campagne die voor beide introducties wordt ingezet blijkt zijn vruchten af te werpen. Inmiddels hebben zich al meer dan 2700 gebruikers geregistreerd voor de online tool.

Voor wie?ROCKASSIST is de expert tool voor iedereen die te maken heeft met energie-efficiëntie en technische isolatie. Het calculatieprogramma is een ideaal hulpmiddel, zowel om een eerste inschatting te maken van de energiebesparing die verkregen wordt bij het isoleren van een technische installatie als bij het kiezen van de meest optimale isolatie-oplossing. Daarbij is slechts basale technische kennis nodig om resultaten op expertniveau te verkrijgen.

Europa bouwt op ROCKASSISTSinds de introductie van ROCKASSIST in 2013 werd het programma al snel favoriet bij professionals en bedrijven in de Benelux en Duitsland. Nu kan men er dus ook in de rest van Europa mee aan de slag. Het aantal gebruikers steeg van ruim 700 begin 2014 tot 2770 begin 2015.

Bekijk op ons YouTube channel de ROCKASSIST promofilm.

De resultaten van een berekening worden overzichtelijk grafisch weergegeven.

Binnen ROCKASSIST zijn er meerdere berekeningen mogelijk.

Ook via advertenties in vakbladen wordt er ruchtbaarheid gegeven aan het vernieuwde ROCKASSIST berekeningsprogramma.

Page 14: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

14

Nieuwe ideeën. Een frisse kijk op de dagelijkse gang van zaken. Extra handjes. Een goede stagiaire levert echt een bijdrage aan je bedrijf. Bij LAPINUS FIBRES zijn ze blij met de internationale studenten die er stage lopen.

“Goede studenten dagen je uit. Ze vragen je waarom je doet wat je doet. Dat houdt je scherp. Misschien zijn er inderdaad wel andere of betere manieren om iets aan te pakken.” Daan de Kubber, Manager Application Development Centre bij LAPINUS FIBRES, ontvangt graag stagiaires. Want ze zorgen niet alleen voor een open klimaat, ze dragen ook hun steentje bij aan de onder-zoeken die LAPINUS FIBRES doet.

Uitdagende opdrachtVictor Santos uit Brazilië studeert Applied Sciences aan Zuyd Hogeschool in Heerlen. Als stagiaire brengt hij het supply chain traject binnen LAPINUS FIBRES in kaart. Victor: “Dat is een uitdagende opdracht. Ik heb inmiddels heel Rockwool leren kennen, van de inkoop tot de produc-tie. Straks kan ik aanbevelingen doen die tot verbetering van de processen kunnen leiden.” Daan: “Daar zit voor ons de winst van Victors onderzoek. Als we weten waar het beter kan, kunnen we verspilling voorkomen.”

Nuttig onderzoekBij Fontys in Eindhoven doet Roel Gubbels dezelfde studie als Victor. Hij onderzoekt hoe een steenwolvezel zich verdeelt in vloeistof. Roel: “Ik heb nog nooit zo’n groot onderzoek gedaan. Het leuke is dat je zelf aan de slag mag. Eerst literatuurstudies doen en op basis daarvan een plan ontwikkelen. Samen met je supervisor bespreek je of dat de juiste weg is. Dat is super leerzaam. Je wordt echt gestimuleerd om zelfstandig te denken. En wat ik ook heel interessant vind, is dat je ontdekt hoe er in een bedrijf gedacht wordt. Dat leer je niet op school. Boven-dien is het fijn om met een nuttig onderzoek bezig te zijn. Ook als mijn onderzoek uitwijst dat de ingeslagen route niet werkt om de verdeling van de vezels te verbeteren, kan LAPINUS FIBRES met deze wetenschap verder.”

Operationeel werk voor de mbo’ersOok mbo-studenten lopen stage bij LAPINUS FIBRES. Zij worden begeleid door labcoördinator Funs Sanders. Funs: “De mbo’ers lopen mee in het operationele werk in ons lab. Elke week voeren ze een opdracht uit volgens het vaste stramien van een Aanvraag Laboratorium Onderzoek. Zo worden ze steeds zelfstandiger in het doen van kortlopende onderzoeken.”

Wetenschappelijke uitdagingFabrizio Rocca loopt stage voor zijn master aan de univer-siteit van Turijn. Tijdens zijn zoektocht naar een slimme vezelcoating deed hij een bijzondere vondst waar LAPINUS FIBRES verder mee kan. Fabrizio: “Ik kreeg hier een kans

Stages zijn goed voor LAPINUS FIBRES én student!

Page 15: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

15

ROCKWOOL en Weelec zijn in december een partner-schap aangegaan, waarmee ROCKWOOL is toegetreden tot de Weelec Community. De gedeelde waarden, passie voor duurzaamheid en een groot verantwoordelijkheids-gevoel verbindt beide partijen. ROCKWOOL en Weelec versterken met dit partnerschap hun slagkracht op het gebied van duurzaam ondernemen.

Weelec, een jonge en innovatieve organisatie die zich richt op het destilleren van kennis uit de verwerking van e-waste, heeft in ROCKWOOL een waardevolle partner gevonden met wie de duurzaamheidsambities worden gedeeld. Het bedrijfsproces van Weelec is gestoeld op de 3 P’s van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, namelijk: People, Planet en Profit. Passie voor duurzaam-heid loopt als een rode draad door het bedrijfsmodel van Weelec. Datzelfde geldt voor ROCKWOOL waarbij passie voor mensen, kwaliteit en omgeving onlosmakelijk verbonden zijn met de bedrijfsdoelstellingen.

Innovatieve krachtDe innovatieve kracht van beide bedrijven, gecombineerd met de uitgesproken wijze waarop beide hun verantwoorde-lijkheid op het gebied van verduurzaming nemen, maakt

dit partnerschap tot een ijzersterke en duurzame Limburgse combinatie met een positieve invloed op de verduur-zaming van de Nederlandse circulaire economie.

De samenwerking zal bestaan uit een diversiteit van activiteiten. Waarbij in januari van start gegaan wordt met de eerste concrete invulling van het duurzaam partner-schap. Weelec zal de reststroom e-waste duurzaam verwerken en draagt hierbij zorg voor een optimale herwinning van grondstoffen. Weelec koppelt, na verwerking van deze moeilijke reststroom, een CO2-emissiereductie-certifcaat terug aan ROCKWOOL, waarmee direct invulling gegeven wordt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van beide organisaties. Ook dit typeert de beide bedrijven: duurzaamheid is vooral ook doen ofwel DAADduurzaam.

die ik in Italië nooit gehad zou hebben. Een wetenschappe-lijke uitdaging met veel vrijheid om te onderzoeken. En ik heb ook nog eens goed Engels geleerd. Deze stage geeft me een voorsprong op mijn medestudenten.” KweekvijverFabrizio kwam bij LAPINUS FIBRES terecht door de contacten die Development Manager Diego Santamaria Razo met zijn Italiaanse professor heeft. “Dat is ook een belangrijk aspect van de stages,” vindt Daan. ‘Wij werken graag met onderzoek- en kenniscentra samen om op de

hoogte te blijven van de laatste wetenschappelijke ontwik-kelingen. De stages dragen daaraan bij. En als jong, zich ontwikkelend bedrijf zijn we natuurlijk ook altijd op zoek naar talent. Zo’n stage is een goede screening. De beste stagiaires houden we in het vizier. Met resultaat. Ik denk dat de helft van ons researchteam hier ooit als stagiair heeft meegelopen.”

Weelec en ROCKWOOL vinden elkaar

Gedeelde passie voor duurzaam en verantwoord ondernemen

Page 16: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

16

Tijdens de Week van de Bouw togen maar liefst 77.844 bezoekers naar de Jaarbeurs om zich te oriënteren op alle noviteiten in de bouw en nieuwe contacten te leggen. De Week van de Bouw is een nieuw concept, dat dit jaar voor het eerst werd geïntroduceerd. Het is een combinatie van vier bekende beurzen: de BouwBeurs, Renovatie & Transformatie, GEVEL en Material Xperience. De stand van ROCKWOOL, ROCKFON en ROCKPANEL bevond zich op de BouwBeurs, die vooral gericht is op de uitvoerende bouw.

Het vuur uit de sloffenNa een iets rustigere eerste dag met veelal scholieren, liep onze BouwBeurs-crew zich de overige dagen het vuur uit de sloffen om de vele standbezoekers optimaal van dienst te zijn. Op onze 170 m² tellende stand was van alles te zien: ROCKPANEL Chameleon, de ROCKFON Mono Acoustic, REDArt™ Brick, REDAir™, ROCKFON Chicago Metallic Infi nity met ROCKFON Color-all Special en ROCKWOOL dakisolatie, brandwerende en technische isolatie. Daar-naast konden de standbezoekers kennismaken met onze nieuwste BIM-oplossingen en EPC-concepten. De reacties van de standbezoekers waren zeer enthousiast en leverden om en nabij 600 leads op.

KlantenavondNa een veel drukkere dinsdagochtend en -middag werden koffi e, thee en fris na 18.00 uur ingeruild voor een hapje en een drankje tijdens onze klantenavond. Ruim 100 relaties

bezochten de stand om met elkaar te netwerken en de banden aan te halen. Alle aanwezigen blikken terug op een zeer geslaagde relatieavond.

Voor herhaling vatbaarUit de evaluatie van de Week van de Bouw blijkt dat beurzen nog steeds de belangrijkste bronnen zijn voor bouwprofes-sionals om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwik-kelingen. Driekwart van de bezoekers dit jaar gaf nu al aan ook over twee jaar de Week van de Bouw weer te bezoeken. De volgende editie vindt plaats van 6 t/m 10 februari 2017, eveneens in de Jaarbeurs Utrecht.

BouwBeurs 2015 in een notendop Totaal aantal bezoekers Week van de Bouw

(9-13 februari): 77.844 +/- 600 leads (ROCKWOOL, ROCKPANEL en

ROCKFON samen) Tientallen gemaakte afspraken

FilmTijdens de BouwBeurs is op de ROCKWOOL-stand een video-impressie gemaakt. Zien? Ga dan naar het ROCKWOOL YouTube-kanaal: www.youtube.com/rockwoolBV

ROCKWOOL, ROCKPANEL en ROCKFON prominent op ‘Week van de Bouw’

Terugblik BouwBeurs 2015

Van 9 tot en met 13 februari stond de Jaarbeurs in Utrecht volledig in het teken van de Week van de Bouw: dé ontmoetingsplaats van Nederlandse bouwprofessionals. Uiteraard mochten ROCKWOOL, ROCKPANEL en ROCKFON niet op dit mega-bouwevent ontbreken.

Page 17: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

17

De ROCKWOOL-stand had een gunstige positie in het hoofdgangpad van hal 11.

De BouwBeurs-crew!

De brandproef-opstelling trok zoals altijd de nodige aandacht. Er werd volop genetwerkt op en om de ROCKWOOL-stand.

Band Fine Jazz raakte de juiste snaar tijdens de relatieavond en zorgde voor een sfeervolle setting.

Nadere kennismaking voor een met ROCKPANEL Woods beklede wand.

Op de achtergrond de bijzondere Chameleon panelen van ROCKPANEL gecombineerd met het REDAir geventileerd gevelsysteem. Boven op het dak ROCKWOOL steenwol dakisolatie.

Terugblik BouwBeurs 2015

Voorbeeld van een Chicago Metallic Infi nity plafond eiland i.c.m. ROCKFON Color-all Special tegels: de blauwe letter R in het plafond.

Page 18: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

18

Uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek van vorig jaar bleek dat veel medewerkers behoefte hadden aan meer inzicht in de perspectieven zoals de Sales BV’s (OPCO’s) die voor de wat langere termijn voorzien, en wat de impact daarvan is voor ROCKWOOL Roermond. Vandaar dat we hen gevraagd hebben daarover in de Uitschieter te vertellen. ROCKFON bijt in deze editie het spits af.

ROCKFON wereldwijdMarketing Manager Dominique Goven: “ROCKFON heeft haar hoofdvestiging in Denemarken. We zijn georganiseerd in een Amerikaanse en een Euraziatische divisie en die laatste is weer

onderverdeeld in North, Central en South. De Roermondse organisatie valt onder Europe Central en omvat naast de Benelux, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk ook Turkije, het Midden-Oosten en Engels sprekend Afrika. Tot 2013 bezat de OPCO ROCKFON zelf geen productieafdeling, maar met de overname van Chicago Metallic Corporation (CMC) met vestigingen in Amerika en België hebben we nu ook zo’n honderd productiemedewerkers in Europa.”

Geografische groeistrategie“We hebben een uitgesproken geografische groeistrategie. De overname van Chicago Metallic met haar netwerk van architecten en plafondmontagebedrijven en toegang tot het Amerikaanse distributienetwerk helpt ons om ROCKFON in Amerika te positioneren en marktaandeel te nemen. Ook in de andere markten openen de samenwerking en de productcombinaties die we zo kunnen realiseren aanvullende groeiperspectieven.

Van de afzet aan plafondpanelen in de Benelux en Duitsland wordt zo’n 70% in Roermond geproduceerd. De markt in de Benelux is volwassen, wat inhoudt dat zeker in de huidige marktomstandigheden weinig groei wordt verwacht en het onze uitdaging is om ondanks de groeiende concurrentie ons hoge marktaandeel vast te houden. De synergie met de

productrange van Chicago Metallic en het kunnen aanbieden van totaaloplossingen moet hierbij helpen. Duitsland is voor ons een groeimarkt, waarvoor we ambitieuze doelstellingen hebben die tussen nu en vijf jaar in een forse uitbreiding van ons marktaandeel moet voorzien. Een aanzienlijk deel van dat volume zal in Roermond worden geproduceerd.”

Create, protect, deliver“Naast geografische uitbreiding is onze strategie gebaseerd op de duurzaamheidsgedachte, waarin ‘gezonde gebouwen’ een grote rol spelen. In een gezond gebouw vinden goede eigenschappen op het gebied van licht, lucht, geluid, ergonomie en visueel comfort elkaar in een goed binnen-klimaat. Wij zijn sterk in producten die duurzaamheid, akoestiek en brandveiligheid combineren en daardoor dat binnenklimaat optimaliseren. Binnen dit perspectief is Chicago Metallic een belangrijke aanwinst doordat we completere oplossingen kunnen aanbieden. Daarbij sluiten we aan bij het ‘create, protect, deliver’-gedachtegoed van ROCKWOOL International. We creëren duurzame producten op basis van steenwol, die aan het eind van hun levenscyclus dankzij onze recycleservice teruggevoerd kunnen worden in het productieproces; we beschermen de gebouwde omgeving en we kunnen dit perfect onderbouwen met de nodige certificaten.”

Innovatieve esthetische toepassingen“Systeemplafonds worden van oudsher eerder vanwege functionaliteit dan om hun esthetische eigenschappen gekozen. Dat imago proberen we om te buigen, onder meer door architecten te inspireren en ons zelf ook weer te laten inspireren door architecten. Dat doen we bijvoorbeeld met

Hoe ROCKFON verder groeit Dominique Goven: “Bouwen aan relaties”

Page 19: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

informatieve bijeenkomsten, bijvoorbeeld over gezonde scholen. We delen daar kennis en kennissen; alle partners en deelnemers doen er hun voordeel mee.”

“Ook bij plafondmontagebedrijven staat het bouwen aan de relatie voorop. We besteden een groot deel van het marketingbudget aan activiteiten in dat kader. Afgelopen jaar hadden we de ‘Kras en Win’-actie waarbij de bedrijven krasloten kregen bij afname van onze producten en naast allerlei kleine prijzen ook een reis naar het WK voetbal in Brazilië konden winnen. De deelname was overweldigend en de goodwill die we zo opbouwen betaalt zich later uit in omzet. Tijdens de afgelopen Plafond en Wand Beurs hebben we zelfs geen enkel product getoond, maar uitsluitend gefocust op de relatie met bezoekers. Het was de meest succesvolle beurs die we tot nu toe hebben meegemaakt.”

19

een jaarlijkse uitgave van het magazine ‘Inspired by You’ waarin we innovatieve esthetische toepassingen van ROCKFON presenteren.”

Werken aan relaties“De ROCKFON marketingstrategie is gebaseerd op een aantal pijlers. ROCKFON wordt vrijwel uitsluitend in de utiliteitsbouw toegepast en de inspanningen zijn daarbinnen gericht op architecten en opdrachtgevers, zoals zieken-huizen, scholen en retailorganisaties. Daarnaast richten we ons op de plafondmontagebedrijven. We hebben onze marketinginspanningen de laatste jaren meer en meer gefocust op het bouwen en onderhouden van relaties met deze doelgroepen. Onze mensen staan in nauw contact met de belangrijkste architectenbureaus. Regelmatig organiseren we – in lijn met onze doelstelling om te inspireren en te informeren – al dan niet samen met andere, niet-concurrerende ondernemingen,

Vanaf februari tot en met juni bezoeken zo’n 450 leerlingen van groep 8 van basisscholen uit Roermond en omstreken ROCKWOOL. Uiteraard worden de leerlingen begeleid door de leerkrachten en enkele ouders. Acht jaar geleden zijn we gestart met het basisscholenproject. Intussen zijn al vele schoolkinderen bij ons op bezoek geweest.

Het doel van dit bezoek is: Het promoten van techniek. Helpen met de keuze voor het beroepsonderwijs. ROCKWOOL profileren als aantrekkelijke werkgever

(de leerlingen vertellen tijdens verjaardagen over hun ervaring bij ROCKWOOL). De leerlingen een reëel beeld geven over het werken

bij een groot bedrijf.

Hoe ziet zo’n dag met basisschoolleerlingen eruit?De leerlingen starten in de ochtend met een zestal proefjes, zoals luchtdruk, microscopen, magnetisme, procesbesturing met een computer, stuwkracht, en als nieuw onderdeel hebben we dit jaar de waterspinner geïntroduceerd. Dit is een nabootsing van ons spinproces, maar dan uiteraard met water. Na de lunch gaan de leerlingen, onder begeleiding van onze pensionada’s, naar lijn 8 en de demoruimte. Als afsluiter wordt in de kantine geëvalueerd onder het genot van een frisdrankje.

Op de foto is te zien hoe de 1e groep leerlingen van BS Leeve de waterspinner gaan opstarten.

450 basisschoolleerlingen regio Roermond verwacht bij ROCKWOOL

Page 20: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

2020

Om het nieuwe buitenterrein voor dakplatenopslag aan te leggen en toegangkelijk te maken, gaan we een passage achterlangs het terrein van ’Van der Wal’ kopen. Hierdoor hebben we een eigen toegang tot het Chemson-terrein en kunnen dan via Laura de verlading op het nieuwe opslag-terrein mogelijk maken. Het aanleggen van het nieuwe

Begin februari is een aantal besluiten genomen waardoor de uitvoering van het site development-project meer handen en voeten krijgt. Het nieuwe buitenterrein voor dakplaten wordt vooralsnog ingericht zonder het huidige ’Van der Wal’-terrein. Enkel het terrein genaamd Chemson zal hiervoor aangekocht worden.

Herindeling terreinen stroomlijnt logistieke processen

Project Site Development

buitenterrein brengt het nodige werk met zich mee, van het aanleggen van een greppel, grondwerk en het plaatsen van lichtmasten tot het verharden van het terrein. De definitieve inrichting van de rijwegen en toegang tot het ROCKWOOL terrein wordt momenteel nog bekeken. De start van het aanleggen van het nieuwe buitenterrein

Page 21: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

2121

is naar verwachting in juli 2015. Het uiteindelijke doel is om in juli 2016 ‘Ringweg midden’ bouwrijp op te leveren.

Efficiëntie verhoogdVanwege veranderde marktomstandigheden is het huidige opslagconcept op het Unit Load terrein onder de loep genomen. Besloten is om niet meer te pre-kitten, maar producten alleen nog maar op voorraad te zetten en het laden van vrachtwagens direct uit voorraad door eigen personeel (i.p.v. door de chauffeurs) te laten uitvoeren. Hiermee kan de efficiëntie worden verhoogd, onder andere door langere runlengtes en verhoging van de manuren- efficiency. Het wijzigen van het UL-terrein zal naar verwachting in september plaatsvinden.

Renovatie Laura hal 1 Het renoveren en inrichten van Laura hal 1 heeft de hoogste prioriteit, daarom is deze hal met voorrang leeg gemaakt. Begin februari is de laatste pallet verplaatst naar de Lestrada hal 3. Vanaf april wordt de hal in verschillende stappen gereedgemaakt voor ROCKPANEL eindproducten. Hiervoor dienen we alle oude elektra uit de hal te slopen, de draagconstructie aan te passen, een nieuwe vloer te storten, nieuwe verlichting aan te brengen, stellingen te bouwen en zijladers operationeel te krijgen. Het gebruik van zijladers betekent dat de chauffeur mee omhoog gaat tijdens het orderpicken, waardoor hij nauwkeurig kan zien wat hij doet. Zijladers worden voornamelijk gebruikt voor het verplaatsen van lange lasten, zoals dus ook de ROCKPANEL pallets die drie meter lang zijn.

Laura hal 2Voor het renoveren en verbouwen van Laura hal 2, worden de bestaande kantoren aan de zijde van de Keulsebaan gesloopt, aan de achterzijde wordt een aanbouw gemaakt met acht laadpoorten. Ook wordt de vloer gerepareerd en

Zijlader

worden de stellingen optimaal ge(her)plaatst. Het sloop-werk zal naar verwachting in april starten, de bouwactivi-teiten in augustus.

Aanbouw RockfibresBij Rockfibres wordt een aanbouw gemaakt voor het opslaan van halffabrikaat. De aanbouw komt ook voor een deel op het Grondstoffenterrein. Om optimale opslag-capaciteit van de nieuwe hal te garanderen wordt op korte termijn een werkgroep gestart om het gehele plannings-proces onder de loep te nemen. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in april. We gaan dan het huidige LPG-gasstation verplaatsen naar de watertoren op het Unit Load-terrein, de opslagloods van de technische dienst van lijn 6 en 8 wordt verplaatst en we bouwen een nieuwe ruimte voor de technische dienst van lijn 7 en Rockfibres. Ook wordt de nieuwe opslaghal aangebouwd.

Ook voor ROCKPANEL gaan we een aanbouw realiseren om ook hier het halffabrikaat van lijn 7 op te slaan direct bij de ROCKPANEL productielijnen. Bij ROCKPANEL bestaat deze aanbouw echter uit twee nieuwe delen. De bestaande tussenhal wordt opnieuw ingericht. Voordat we dit gaan doen wordt eerst het bestaande testveld met ROCKPANEL platen verplaatst. De verwachting is dat de bouwfase start in mei 2015.

Mark Coenen Logisticsmanager ROCKWOOL Roermond

Frank SteegsProjectleider Site Development

Page 22: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

22

Jan de Ruijter haalt nog precies voor zijn afscheid de 25 jaar bij ROCKWOOL. Maar ook de jaren ervoor was hij al met zijn zwager in hun eigen bedrijf Substra bezig.

Ze pionierden er met slimme ideeën, zoals sleuven onder de Substra steenwolblokken, verpakkingen op maat tot aan hele gootsystemen toe. In 1990 nam ROCKWOOL het dynamische bedrijf over.

De zwagers Jan de Ruijter en Jan van Gorkum hadden samen een looninpakbedrijf en pakten van alles in: van sigarettensloffen tot Coca Cola artikelen. In 1984 kregen ze de vraag om steenwolblokken te produceren. Ze gebruikten platen van ROCKWOOL als basis en sneden er teeltblokken van. “De inpakmachines hadden we al staan. Dan zit een wikkeltje er zo omheen”, blikt Jan de Ruijter terug.Ze kwamen geen van beiden uit de tuinbouw, hadden frisse ideeën en een breed netwerk van kennissen, vrienden en familie. Als ze een idee hadden, wisten ze altijd wel een weg te vinden, waar ze wat uit konden proberen.

Luisteren naar klantenLuisteren naar de klanten was de basis van tal van nieuwe ontwikkelingen. Een van de problemen van plantenkwekers in die tijd was de drainage van de teeltblokken. Ze zetten ze daarom op een laag vermiculiet. Dat leidde wel tot verstop-ping van de riolering en pompen. “Wij hoorden het verhaal en kwamen toen met de simpele oplossing om groeven aan de onderzijde van de blokken te maken.“ Het was een succes en het bedrijf groeide tot een productieomvang

van 34 miljoen teeltblokken per jaar. En zo ontstonden er meer ideeën. “We ontwikkelden macropluggen voor de opkweek van jonge gerberaplanten vanuit de weefselkweek en pluggen voor de aquariumteelt. We maakten ook gootsystemen voor gerbera’s, eerst van polystyreen, later ook draadgoten.”

Alle vrijheidIn 1990 werd Substra overgenomen door ROCKWOOL en lag het contractueel vast dat Jan de Ruijter twee jaar directeur van de vestiging in Breda zou zijn. Dat heeft hij een aantal jaren, met een tussentijdse korte onderbreking volgehouden. “Ik ben meer een doener en werd gek van alle rapportages.” Zijn hart lag meer bij de verkoop en ontwikkeling van nieuwe producten. En daarvoor kreeg hij gelukkig voldoende vrijheid. Hij denkt lachend terug hoe hij thuis in de keuken met de oude strijkbout van zijn vrouw de eerste plantgatenmachine ontwikkelde.

Het verkopen van de GRODAN producten deed hij met hart en ziel. “Alles valt of staat met een goed product. Zo heb ik altijd op een plezierige en eerlijke manier zaken kunnen doen. Eerst vanuit ons eigen bedrijf. Later voor ROCKWOOL. Dan heb je alle ingrediënten voor succes in huis. Ik heb klanten waar ik al 31 jaar over de vloer kom. Het zijn allemaal langdurige relaties en ik sta altijd open voor

Luisteren naar klanten levert nieuwe ideeën op

Pionier met steenwol

Page 23: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

23

Tijdens de open dagen van de ROC’s Leeuwenborgh, Arcus en Gilde hebben we een stand bemand om potentiële leerlingen in de techniek en hun ouders te laten zien wat het werken in de industrie betekent.

vragen van klanten.” Om de sfeer goed te houden, nam hij regelmatig klanten mee voor een leuk uitstapje, onder andere naar zijn favoriete voetbalclub NAC. “In plaats van zakelijke dingen hoor je ook iets over thuis en hobby’s. Daar kun je soms je voordeel mee doen. Je begrijpt dan beter waarom iemand is, zoals hij is.”

Bijzonder jaar2015 is een bijzonder jaar voor Jan de Ruijter. Hij wordt 65 jaar, werkt op 16 mei 25 jaar bij ROCKWOOL en gaat

vervolgens met pensioen. Daarbij is hij ook nog eens veertig jaar getrouwd met zijn vrouw Gerry die tot ver in de Rockwooltijd de administratie deed.

Hij verwacht niet veel moeite te hebben met zijn vrije- tijdsbesteding. Hij golft al twintig jaar. Daarnaast heeft hij een flinke klus aan het onderhouden van zijn prachtige 6000 m2 grote tuin. Hij kijkt graag naar voetbal en wiel-rennen. En wie weet pakt hij zijn oude hobby, het aangespan-nenpaardrijden met oude landbouwwerktuigen weer op.

In totaal zijn op vier dagen ruim 3200 bezoekers bij de scholen geweest. ROCKWOOL heeft info gegeven voor de opleidingen Procesoperator, Maintenance, Logistiek, Laboratorium en Bouwkunde.

Spinproces nagebootstROCKWOOL heeft een waterspinner gebouwd, waarin we het spinproces nabootsen en uitleg kunnen geven over het werken in de techniek. Hierin was veel interesse en zo kon de relatie naar onze producten en OPCO’s makkelijk worden gelegd. Opmerkelijk was, dat veel bezoekers ROCKWOOL alleen kennen van de traditionele bouw.We hebben met veel ouders gesproken van leerlingen die nog geen idee hebben welke richting ze willen kiezen. Ons advies is: zorg voor een goede basisopleiding en probeer de horizon nu nog zo breed mogelijk te zien. Naar de toekomst zal deze basis van pas komen tijdens de specialisatie van de richting. Oftewel de metamorfose: “Als je een huis wilt bouwen, zorg dan voor een goede,

solide fundering. Wil je in de toekomst nog een etage op het huis bouwen, dan verzekert je goede fundering dat het kan.” We hopen dat we de leerlingen een goede steun hebben gegeven om een gerichte en een goede keuze te maken.

Sjaak Korsten en Harry Beenen tijdens de uitleg van het spinproces in Heerlen bij Arcus.

ROCKWOOL op open dagen ROC’s Limburg

Page 24: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

24

Netbeheerder TenneT is sinds eind 2013 gevestigd in een bijzonder duurzaam hoofdkantoor: het Mariëndaal Center of Excellence in Arnhem.

Het nutsbedrijf heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een bedrijf met een technische identiteit naar een mensgerichte organisatie. Het interieur van het hoofd-kantoor in Arnhem past bij deze nieuwe identiteit.

InspirerendIn het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor staan inspirerend werken, ontmoeten en vergaderen centraal. Het interieur stimuleert medewerkers tot samenwerken en zorgt dat ze elkaar gemakkelijk vinden. Ook de verbinding met de omgeving is meegenomen in het interieurontwerp. Met een ambitie voor Breeam ‘very good’ certificering

werd er gekozen voor een uiterst duurzaam, zelf-circulair interieur. De duurzame, natuurlijke materialen moeten bijdragen aan een wisselwerking tussen architectuur en het omringende landschap. Studio Groen+Schild heeft gekozen voor Cradle to Cradle-materialen, met bovendien vaak een tijdloze uitstraling: houten vloeren, tapijttegels, glazenwandsystemen, stalen wanden en een naadloos akoestisch plafond.

ROCKFON voor sterke akoestische prestatieEén van de belangrijkste eisen was dat alle toegepaste materialen en producten met minimale inspanning zijn

Netbeheerder TenneT gaat voor duurzaam tot in de puntjes

ROCKFON draagt bij

Page 25: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

te demonteren en kwalitatief hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. Daarom werden in de meeste ruimtes 100 procent recycleerbare ROCKFON Krios plafondpanelen aangebracht. Projectleider Erwin Linthorst van Intermon-tage: “Ze zijn niet alleen duurzaam, maar hebben ook een hoge geluidsabsorbtiewaarde en een fraaie egale uitsta-ling. Bovendien zijn ze licht in gewicht en daardoor gemakkelijk te hanteren.”

Verder is er in de rondingen van het gebouw ROCKFON Mono® Acoustic aangebracht. ROCKFON Mono® Acoustic

combineert sterke akoestische prestaties met complete ontwerpvrijheid. De gladde afwerking van ROCKFON Mono creëert een naadloos monolithisch oppervlak dat dankzij een kern van steenwol geluid absorbeert en galm vermin-dert. Het eindresultaat is een duurzaam en gezond interieur dat de medewerkers van TenneT energie geeft.

Bron: architectenweb.nl , plafondenwand.info

Nieuwe ROCKFON Mono Acoustic sneller te plaatsenBegin februari bracht ROCKFON het nieuwe Mono Acoustic op de markt. Het nieuwe product heeft een nieuwe pleistersamenstelling voor een gladdere en gemakkelijker aan te brengen afwerking. Het kan bovendien vlak, in een helling of gebogen worden geplaatst, in het wit of in aangepaste kleuren. Op die manier biedt het systeem architecten een verregaande ontwerpvrijheid. Plaatsers kunnen de nieuwe Mono Acoustic pleister gemakkelijker aanbrengen dan de vorige mix en de TE-kanten vergen minder vulmiddel. Daardoor is deze oplossing veel sneller te plaatsen. Ook de eenvoudige nieuwe haken en het bijzonder stabiele Chicago Metallic Monolithic-profiel spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees meer over ROCKFON Mono Acoustic op: www.rockfon.nl

Januari stond in het teken van scholenbezoek aan ROCKWOOL. In totaal zijn in een zeer korte periode ruim driehonderd leerlingen ontvangen.

Jaarlijks worden we bezocht door de honderd leerlingen van de Hoge School uit Amsterdam, richting Bouwkunde en Architectuur. Ook de leerlingen van het St. Jansberg- college uit Maaseik waren weer van de partij. Zij kregen naast de traditionele rondleiding een workshop bij ROCKPANEL. Een nieuwe doelgroep voor ROCKWOOL zijn de leerlingen van Gilde Opleidingen richting Logistiek, de leerlingen van Leeuwenborgh richting Personeel & Arbeid en de leerlingen van het Cita Verde College richting Groen. Door een goede samenwerking tussen diverse afdelingen

binnen ROCKWOOL en de OPCO’s is het gelukt om de bezoekers een beeld te geven van ROCKWOOL en al haar producten en diensten.

Leerlingen van St. Jansberg Maaseik in de workshop bij de ROCKPANEL BV.

Mbo en Hbo-scholen bezoeken ROCKWOOL

ROCKFON draagt bij

25

Page 26: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

26

De kandidaten konden hun familie meenemen, en toen de zaal om 14.30 uur openging waren de eerste bezoekers al snel ter plekke om deze happening bij te wonen. Jong en oud waren vertegenwoordigd; echtgenotes, vaders, moeders, kinderen en uiteraard ROCKWOOL collega’s, zoals de mentoren, de teamleaders, de productiemanagers, de Unitmanagers, Operationsmanager, HR, de examina-toren en ook de collega’s van de uitzendbureaus en de vertegenwoordigers van het ROC Leeuwenborgh. Ruim vijftig bezoekers die dit mooie moment niet ongemerkt wilden laten passeren.

RespectAls sprekers richtten Ed Wolf (HR-directeur), Bartosz Stentoft (Operationsmanager) en Paula Boekhorst lovende woorden aan de kandidaten en alle aanwezigen. Alle drie de sprekers lieten weten dat ze veel respect hadden voor de geslaagden. Het is een hele klus om naast je werk en je gezinsleven een tweejarige studie te doen. En voor som-migen was het zelfs meer dan drie jaar.

Nieuwe opleidingswegIn 2012 is ROCKWOOL een nieuwe opleidingsweg ingesla-gen, die veel extra werk meebrengt voor de mentoren. Met name deze groep mag niet zomaar worden vergeten. Ze zijn de as van deze groep, zonder hen is er geen opleiding mogelijk. De leerlingengroep die in 2012 is gestart, heeft veel nieuwe ontwikkelingen in de opleiding mee moeten maken en er zijn ook minder leuke situaties geweest. Door de vernieuwde opzet merkt men dat de leerling een hele andere manier van leren ontwikkelt. In de nieuwe opleiding wordt naast de aangepaste theorie en de praktijk meer gestuurd op vakgerichte competenties. Iets wat in het verleden niet of nauwelijks mogelijk was.

OogstenHet is twee jaar flink zaaien geweest en nu kan men gaan oogsten. De leerlingen hebben duidelijk op hun hart gedrukt

gekregen, dat ze na dit behaalde diploma nog niet klaar zijn. De kreet een Leven Lang Leren is meerdere keren gebruikt om duidelijk te maken dat stilstaan achteruitgang is. Sommige partners keken enigszins verontrust en na uitleg dat leren ook op de werkvloer of zelfs in de privésfeer kan worden gedaan, was het weer rustig.

Voor twee kandidaten is de opleidingstermijn langer geweest. Ze hebben in totaal ruim 4½ jaar gestudeerd en zijn nu weer verder gegaan met een verdiepingsslag in de chemie. Beide heren zijn als broers aan elkaar verbonden of zoals wel eens in de wandelgang wordt gezegd als ‘Knabbel en Babbel’. Door hun samenwerking motiveren ze elkaar en leren ze van elkaar. Dat zorgt uiteindelijk voor deze mooie prestatie.

V.l.n.r. 1e rij:Ernst Classen, Unit Load, Vapro A (met zoon), Rob Burgers, Lijn 6, Vapro B, Willy Zwackhalen, Unit Load, Vapro A, Peter Bruls, Lijn 7, Vapro C.

V.l.n.r. 2e rij:Roy Schulpen, Olympia, Vapro A, Michael Franitza, Lijn 7, Vapro A, Koen Vergoossen, Lijn 7, Vapro C, Hans Theunissen, ROCKPANEL, Vapro A, Paul Sterck, ROCKFON, Vapro A, Marco van Nuil, ROCKPANEL, Vapro B, Peter Janssen, ROCKPANEL, Vapro B, Bartosz Stentoft.

Het regent VAPRO-diploma’s

Op dinsdag 16 december hebben elf kandidaten hun VAPRO- diploma ontvangen tijdens een drukbezochte bijeenkomst.

Page 27: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

27

Van 3 tot en met 9 maart hebben alle medewerkers van ROCKWOOL voor het tweede jaar op rij kunnen kennisma-ken met allerlei aspecten rondom dit thema. Een lunch-wandeling, diverse workshops en een healthcheck in de Fun & Fitbus van CZ moeten medewerkers bewust maken van de relevantie van duurzame inzetbaarheid anno 2015.

Fred Zwiers (54) heeft er zin in vandaag. Even voor twaalf uur meldt de lijnoperator van Lijn 8 zich met zijn berg-schoenen bij de receptie waar een handjevol andere collega’s staat te popelen om de benen te strekken tijdens de georganiseerde lunchwandeling, deze keer een rondje door het bos. Meer bewegen om langer fit en gezond te blijven, is het hoofddoel van Zwiers. “Zoals het er nu naar uitziet moet ik tot mijn 67e werken, daarom is het goed om wat meer in beweging te komen,” vindt hij. “Als mijn baas eraan meewerkt, wil ik dit vaker gaan doen.” Morgen gaat hij nog even langs de Fun & Fitbus om zijn bloedwaarden te laten controleren en voor de workshop Dru Yoga later deze week heeft hij ook al ruimte in zijn agenda gemaakt.

Gezamenlijke verantwoordelijkheidIets wat Jolanda van Tuil, lid van de projectgroep Duur-zame Inzetbaarheid, alleen maar toejuicht. “Wij vinden het belangrijk dat de werkgever dit faciliteert, maar alle inschrijvingen gebeuren op basis van vrijwilligheid,”zegt ze. “Uiteindelijk is het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgever én de werknemer om fit, gemotiveerd en bevlogen op het werk te komen. Wat we met dit initiatief beogen, is om medewerkers een aantal handvatten te bieden waarmee ze fysiek en mentaal in balans kunnen komen of blijven. Door jezelf steeds te ontwikkelen, blijf je aantrekkelijk op de arbeidsmarkt en is het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven werken tot aan je pensioen.”

Praktische tipsBart Maessen (26), medewerker op het fysisch lab, komt net van de workshop stress-signalering. “Ik wilde meer te weten komen over hoe je stress kunt signaleren,” verklapt hij. Niet dat de jonge medewerker nu zo gebukt gaat onder werkdruk, dat niet, maar in het verenigingsleven naast zijn

Een leven lang fit en gemotiveerd aan het werk

Week van de Duurzame Inzetbaarheid

Hoe blijf ik zo lang mogelijk gezond, productief en met plezier aan het werk? Dat is de essentie van duurzame inzetbaarheid.

Page 28: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

2828

Claudia de BreijTheaterhotel De OranjerieDeze avond begon met koffie en vlaai in de zaal van het hotel. Claudia’s welkomstwoord was gericht op het ‘Roermondse’ met spitsvondigheden over de inwoners en de (politieke) situatie. Het ijs was dus al snel gebroken. Teerling (oftewel: dobbelsteen) is de titel van de voorstelling.

Het decor bestaat dan ook uit tal van grote en kleine dobbelstenen die een sterrenhemel vormen. In het begin van de voorstelling rolt ze dan ook een gigantische dobbel-steen het publiek in: ‘de teerling is geworpen’. Rode draad door de voorstelling is de crisis: het zal nooit meer worden als het was – het wordt beter volgens Claudia. In moeilijke tijden moet je gas geven; zul je moeten kiezen voor dingen die niet altijd vanzelfsprekend zijn en durf daarbij ook nog een beetje te dromen. Wat geweest is komt niet meer terug.

Teerling is in alle opzichten een echte cabaretvoorstelling met conferences, rake – soms scherpe – humor en mooie liedjes. We kijken terug op een prima voorstelling; een mooie avond en nog een gezellige ‘after-party’.

Wim Schatorjé CS bouw/industrie

werk loopt hij daarentegen tegen een behoorlijke portie stress aan. “Ik heb zojuist geleerd vooral naar mensen te luisteren en in dialoog te gaan op het moment dat dingen spelen. Hoewel ik de praktische tips vooralsnog alleen in

mijn privéleven ga gebruiken, wil ik ze zeker ook toepassen als mijn werksituatie erom vraagt.” Hij krijgt bijval van Viviane Coun (49) die enigszins buiten adem terugkomt van de lunchwandeling. “Ik probeer deze week zo veel mogelijk zaken mee te pikken,” zegt ze. “Je pakt altijd dingen op waar je iets aan hebt. Denk maar aan de ademhalings-oefeningen om tot rust te komen in hectische periodes.” Net vanwege deze oefeningen gaat ze een bezoek brengen aan de workshops Mindfullness en Dru Yoga, maar gaat ze zeker ook naar ‘Het nut van een leven lang leren’. “Vanuit mijn professionele interesse als HRM-functionaris verwacht ik hier ook nieuwe dingen te horen.”

Activiteitenpersoneelsvereniging

Page 29: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

29

Kerstpakketten Ook het afgelopen jaar heeft de PV weer het vertrouwde kerstpakket uitgedeeld. Ronduit favoriet was het pakket ‘Warm bij de haard’. Natuurlijk omdat het zo goed klinkt! Maar de ‘Opkikker’ kwam eigenlijk ook goed van pas.

Wat elk jaar toch weer een heikel punt blijkt te zijn, is het keuzemoment in september (mensen vergeten te kiezen of missen de digitale uitnodiging) en natuurlijk het afhaal-moment (toch een hele week op allerlei tijdstippen, al jaren) in week 50. Hiervoor zijn vaste regels waar niet van afgewe-ken wordt. Meerdere bestuursleden zijn ook dit jaar weer onjuist bejegend en soms zelfs bedreigd. Toch denken veel mensen dat er ‘wel wat geregeld’ kan worden! Op maan-dag na de afhaalweek gaat de rest van de kerstpakketten naar de voedselbank. Dus ben je niet in de gelegenheid in de afhaalweek, laat ons die week iets weten of vraag een collega/vrouw/vriendin/buurman met jouw afhaalkaart het kerstpakket af te halen in de afhaalweek. Dat scheelt ons allen veel ergernis.

Pimp de Sint ShowZaterdag 29 november was het dan zover. Vele ongeduldige kinderen (en ouders) waren er helemaal klaar voor: De Pimp de Sint Show met Ernst & Bobbie in de Oranjerie. Een show vol grapjes, muziek en uiteraard Sinterklaas en zijn pieten. Na de gezellige show was het tijd voor de kinderen om hun cadeau in ontvangst te nemen. Terwijl de ouders een drankje namen, konden de kinderen zich laten schminken, een glittertattoo laten zetten of een ballon laten vouwen door de ballon- en schminkpieten. Al met al een zeer geslaagde middag!

Ladies of Soul, Ziggo DomeDonderdag 12 februari was het dan zover. Eindelijk, na alle voorpret, vertrokken we om 16.15 uur richting de Ziggo Dome om een concert bij te wonen van de Ladies of Soul.

Rond 18.30 uur kwamen we in Amsterdam aan, zodat er nog voldoende tijd was om even een hapje te eten. Terwijl we naar onze plek gingen werden we vrolijk ontvangen. Twee verklede Soul Brothers, met gigantische pruiken en glitterpakken die iedereen aanspraken. We hadden zitplaatsen in de tweede ring op de eerste rij, recht voor het podium, dus wat dat betreft zaten we echt wel eerste rang. Konden alles goed zien, mede door de drie grote schermen die boven het podium hingen.

Klokslag 20.30 uur begon de show, de ladies werden aangekondigd door Leona Philippa (winnares Voice of Holland 2012). In een prachtig decor met twee verlichte trappen, ondersteund door een groot live orkest, brach-ten Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer een schitterende show. Tijdens de show werden er ook diverse gastoptredens verzorgd o.a. door de Belgische Natalia (wat een super-stem), Replay (die een duet deden met Glennis) en een duet van Trijntje met haar broer Tjeerd. En natuurlijk het gastoptreden van Sheila E. Bekend geworden als drumster bij Prince. Wat een geweldige show gaf ze weg. Met zo veel energie en vol enthousiasme drumde ze de sterren van de hemel. Chapeau!!

Wat ik zelf verder nog een erg aangename afwisseling vond was het hiphop optreden van Edsilia & Glennis, in de stijl van Salt ’n Peppa. Deden ze er gewoon nog even tussendoor. Echt gaaf. Daarnaast was er nog een ‘trip down memory lane’ van de dames, waarbij ze een liedje brachten van een artiest die ze enorm bewonderden. Al met al vond ik het een mega performance waarbij swingende nummers werden afgewisseld met wat rustigere. Al met al één groot feest, wat helaas om 23.30 uur eindigde, waarna we weer richting Roermond togen en iedereen moe maar voldaan huiswaarts ging.

Monique Fuhren, PA

Page 30: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

3030

J.H.M. Eijkelenbergh Site Maintenance

TD LIJN 2&3

1 april 2015

J.H.L. MullerLAPINUS Fibres

Customer Services

1 april 2015

J.P.G. Arntz Operations Unit 2

Lijn 7

1 mei 2015

P.J.M. HawinkelsSales - HR Department -

Personnel Administration

1 mei 201512,5 jaar

Jubilarissen

Introductiedagen

V.l.n.r. 1e rijJasper Schuffelen (stagiair TD ), Rafke Bouten (stagiair Bedrijfsschool), Ester Lochtman (Customer services Sales Benelux), Andreas Klett (Basisoperator ROCKPANEL).V.l.n.r. 2e rijMara Pfeffer (Operator A ROCKPANEL), Laura Heijmans (stagiaire HGS), Tom Schmitz (stagiair IT), Jop Theunissen (stagiair HR).

Introductiedag 3 december 2014

Introductiedag 7 januari 2015

Introductiedag 4 februari 2015

V.l.n.r. 1e rijAmanda Van Loo (Assistant Accounts Payable), Celine de Baere (Crop Consultant, GRODAN), Elbert Reijtenbagh (Sales Consultant RTI)V.l.n.r. 2e rijPim Molenaars (Business Development Manager GRODAN), Frederic Melotte (Technical Sales Belux)

V.l.n.r. 1e rijArthur Neumann (Basisoperator PSM), Dennis Jacobs (stagiair ROCKFON BV), Timo Agten (stagiair Lab), Paul Gerte (Basisoperator PSM).V.l.n.r. 2e rijJoeri Janssen (stagiair Lab), Jesse Buitenhuis (stagiair Lab), Rick Reijnders (stagiair Lab), Johan de Vries (Line operator ROCKPANEL), Mark Hannen (Operator A PSM), Wolfgang Reck (Basisoperator PSM).

Page 31: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

31

M.W.H. Nizzi Operations Unit I

Lijn 2

1 april 2015

F.A.J.M. Geukemeijer

RTI - BU West Europe

Sales Benelux

1 mei 2015

J.H.F. de Ruijter

GRODAN

Sales BNL Propagation

16 mei 2015

F. WalkSite Logistics

Logistiek Operations

1 juni 2015

A.J.M.H. EisengaSite Maintenance

TD-E Lijn 6&8/Storingsdienst

11 juni 2015

H.M. BongaertsSite Maintenance

TD Lijn 2&3

1 april 2015

P.J.M. StultiensOperations Unit II

Rockfibres

1 mei 2015

P. Aalberts Site Logistics

Warehousing

1 april 2015

W.G.A.M. Hellebrekers Site Logistics

Logistiek Operations

1 mei 2015

J.F.S.J. Vesters

Operations Unit I

Lijn 6

1 mei 2015

E.H.T.M. HalmansProduction Support

Health & Safety

1 mei 2015

J.J. BuysOperations Unit 1

Lijn 8

1 mei 2015

25 jaar

Naam Titel idee Beloning G.L. Carestia Geleiding IR-stralers  75,00S.J.M.W. Coenen Spiegel voorstapelaar  25,00W.J.A. Detisch Plaatsen (lucht) buffertankje in stripluchtwagen  25,00D.M.R. van der Horst Afvalvermindering Pagos kauwgom  25,00R.B. Jonker Verfniveau structuurvaten  50,00R.B. Jonker Opstart HTP 546  25,00R.B. Jonker Waarden in software zaagstraten aanpassen  25,00F.B.M. Kimmel Automatische hoogte instellng afzuiging zaag 2 en voor sidepaint 1  125,00H.J. Konickx Harsverdeling   25,00H.J. Konickx Ovenbemetseling  25,00H.J. Konickx Opstook na cokeswacht  25,00J. Krauthausen Lakgietverf niet verdunnen tot sidepaint verf  25,00J. Krauthausen Stofwals  25,00M. Lippinkhof Lichtscherm GRADAN afdeling  375,00J.E. Logister Vliespallets Lijn 8  25,00J.J. Muris Telescoopband Lijn 7 25,00R.A.G.M. Nijsten Tijd verlengen reinigen spinkamer tijdens onderhoud  125,00Y. Payas Laserpoint papier Lijn 3 125,00Y. Pinar Afvalreductie bij start alu folie producten  301,00C.A. Roverts Omkasting stijgleiding achter zeefband  50,00J.A.M. Sevenich Meetplankjes frezen T3  75,00G. Sinnathurai Plaatsen spiegel afpakpunt Lijn 8  50,00F.H.H. van der Zwet Slotenmaker H.O. klep 1 verplaatsen, t.b.v. schoonmaken kanaal  150,00W.Th.M. van de Venne Aanpassen sectie 3a palletontstapelaar  25,00W.Th.M. van de Venne Uitvlokken hydrofobering  125,00W.Th.M. van de Venne Likbak glasvlies koelen  125,00W.Th.M. van de Venne Glasvliesrollen smaller maken  25,00W.Th.M. van de Venne Glasvlieslengte weergeven   25,00M.H.C. Welters Afvalreductie spanrock  700,00H.W.J.M. Wolters Afvalreductie spanrock  700,00G.V. Zwiers Weegband expeditie automatisch omschakelen  125,00

Beloonde ideeën

Page 32: ROCKWOOL - Uitschieter 1-2015

Deze Uitschieter is tot stand gekomen dankzij de medewerking van collega’s van alle afdelingen.

Coördinatie/redactie Françoise van Dijck Grafische vormgevingCreation Station B.V.

ROCKWOOL B.V.Postbus 1160, 6040 KD RoermondTelefoon 0475 - 35 35 35www.rockwool.nl

De volgende Uitschieter verschijnt inweek 25. Je kunt de kopij tot uiterlijkwoensdag 20 mei inleveren bij deredactie. Stuur artikelen per e-mail aan: [email protected] informatie over het schrijven van artikelen is te vinden op intranet.

Hoofdredactie E. Wolf, F. van Dijck FinanceD. Snellenberg, F. van DijckOperationsJ. Dumoulin, M. MoorsBenelux SalesE. Prins, J. Mols GRODANH. Janssen, C. SegersLAPINUS FibresN. Agnoli, B. RaemakersROCKFONF. Larsen, H. de RooyROCKPANELM. Gerardts, J. van TuilROCKWOOL Technical InsulationB. Verhoeff, M. Wijenberg

Colofon

© ROCKWOOL 2015 Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aan de inhoud kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Jos Caris Operator ROCKPANEL ploeg 3tel. 5912 of per e-mail via [email protected]

Jack Ramakerstel. 3493 of per e-mail via [email protected]

Thijs HuijsLaboratorium Engineer afdeling Environment & Energy, tel. 3524 of per e-mail via [email protected]

Annemie SaccardoTelefoniste/receptioniste tel. 99 of per e-mail via [email protected]

Activiteiten Personeelsvereniging

Vertrouwenspersonen

Maand Activiteit31 maart Interland Oranje-Spanje18 april Dagje trein Den Bosch

Maand Activiteitmei Fietstocht Trappen en Happen9-11 okt Citytrip

Huwelijken Medewerker Afdeling/ploeg Partner DatumJurrian van Andel RWS-BNL Kim de Jong 12-08-2014Wiel Engelen Grondstoffenfabriek Christine Engelen 07-01-2015

Pensioen Medewerker Afdeling In dienst PensioenCor ten Voorde Directie & Staf 01-12-1985 31-03-2015Gert-Jan Doomen Group Sourcing & Procurement 01-03-1986 06-04-2015 Jean Seghers RWS-BNL 01-02-1991 31-05-2015Charlie Howe Operations I - Lijn 6 13-10-1975 26-04-2015Michael Luys Operations I - Grodan 21-06-1985 15-04-2015Jan de Ruijter GRODAN-Sales 16-05-1990 11-06-2015

Geboortes Naam kind Zoon/dochter Naam medewerker GeboortedatumFleur Dochter Pedro Kessels 14-11-2014 Julina Dochter Arjan Kerkhoff 25-11-2014 Anne Dochter Mario Seuren 29-12-2014 Bram Zoon Roel Von Lumich 20-01-2015Xoë Dochter Joyce Nijsten 07-02-2015

Kopij

Redactie