ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

9

Click here to load reader

description

Het programma van de derde Onderwijsconferentie van ROC Leiden

Transcript of ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

Page 1: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

activeert#onderwijsalsteamwork

onderwijsconferentie 201314 maart 2013, Stadsgehoorzaal Leiden

Page 2: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 20132 3

Op 14 maart organiseren we al weer de derde Onderwijsconferentie van ROC Leiden. Tijdens deze dag kijken we samen met alle collega’s naar onze onderwijspraktijk. We laten zien waar we trots op zijn, collega’s laten zien waar zij trots op zijn en stellen zich open voor feedback. Op basis van deze feedback kunnen we, zo is de overtuiging bij velen, onze praktijken nog verder verbeteren. Dit is tenslotte het motto van ons allen: van goed naar beter, van beter naar best.

Met elkaar zijn we op 14 maart bezig om naar ons onderwijs te kijken en belangrijke thema’s te bespreken. Dat doen we op een informele manier en vanuit een opbouwende houding. Dat is de insteek en dat benadrukt het belang van het thema: Onderwijs is teamwork. Met elkaar brengen we dingen tot stand die je alleen niet kan realiseren. We hebben elkaar nodig om er iets mooiers van te maken, alleen met elkaar kunnen we de beste worden.

Er worden weer tal van workshops georganiseerd, over onderwijs maar ook over de ondersteuning van het onderwijs. Natuurlijk willen we, net als vorig jaar, dynamiek uitstralen. Dus echte workshops: dingen doen, meningen uitwisselen, in debat gaan, ervaringen opdoen die inspireren.

Dit jaar focussen we ons op de teams. Tenslotte is iedereen lid van een team en maken we met elkaar de school. Dus laat je inspireren en inspireer. Overtuig je collega’s of laat je overtuigen. Wissel meningen uit en doe ervaringen op die je trots kunnen maken op ons onderwijs. Kortom, zoek de dialoog.

Tijdens deze dag zijn er drie thema’s die als een rode draad door de workshops lopen, te weten:

* Teams* Het Leids Onderwijs Model* onze Focus op Vakmanschap

Actuele onderwerpen waarbij onderwijs natuurlijk op de eerste plaats staat.

De voorbereidingsgroep heeft ook dit jaar een afwisselend en interessant programma samengesteld. Wij hebben er vertrouwen in en nodigen alle collega’s uit om ons te laten weten wat je indrukken van de conferentie zijn.

Jeroen Knigge, Jenny EvertsCollege van Bestuur

‘Onderwijs is teamwork’ InhoudsopgaveVoorwoord College van Bestuur 2Programma Onderwijsconferentie 2013 4Het Leids Onderwijs Model en ‘onze Focus op Vakmanschap’ 5Workshopronde 1 6Workshopronde 2 9 Plattegronden Stadsgehoorzaal 13

ColofonProductie:Marketing & Communicatie ROC Leiden

Productiebegeleiding:Zin in zee, Den Hoorn – Texel

Vormgeving:Leiden in vorm!, Leiden

Drukwerk:De Groot Drukkerij, Goudriaan

Page 3: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 20134 5

ROC Leiden activeert. Met deze slogan gaan we ‘van goed naar beter, van beter naar best’. Dit jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest die van invloed zijn op de organisatie en op het onderwijs. Er is sprake van een nieuwe organisatiestructuur waarin het onderwijsteam centraal komt te staat. Een betere koppeling aan het thema van deze onderwijsconferentie is bijna niet mogelijk: onderwijs is teamwork. Het Leids Onderwijs Model geeft steeds meer richting aan ons handelen en biedt de mogelijkheid om antwoorden te geven op vragen die vanuit de omgeving – bedrijfsleven, overheidsinstellingen, toeleverende onderwijsinstellingen en instellingen voor vervolgonderwijs – worden gesteld. De pijlers van onze onderwijsvisie – werkplekleren, maatwerk, vanuit de beroepscontext en samen leren – staan stevig en geven ons houvast.

Momenteel ronden we een eerste fase van het programma ‘onze Focus op Vakmanschap’ af en zijn we volop bezig om de vervolgfase voor te bereiden. Met de term ’onze Focus op Vakmanschap‘ benadrukken we dat wij als organisatie onze eigen verbeteragenda volgen. Daarbij kunnen we de plannen van de minister zien als bevestiging van onze ambitie: ‘van goed naar beter, van beter naar best’. Tijdens de conferentie is er nadrukkelijk aandacht voor de groepsproducten die ‘onze Focus op Vakmanschap’ tot nu toe heeft opgeleverd. Het is goed om te weten wat er staat te gebeuren en wat dat voor een ieder van ons voor gevolgen heeft. ‘Onze Focus op Vakmanschap’ gaat veel van de organisatie vragen, maar als we het als team tegemoet treden ‘van goed naar beter, van beter naar best’, zijn wij ervan overtuigd dat we dit samen kunnen realiseren.

Datum 14 maart 2013Locatie Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, LeidenTijd vanaf 11.30 uur

11.30 Registratie12.00 Lunch12.45 Welkom en opening door Jeroen Knigge12.50 Jenny Everts13.05 Trekhaak gezocht!14.15 Start workshop ronde 115.15 Pauze met koffie en thee15.45 Start workshop ronde 216.45 Inloop Grote Zaal16.55 Trekhaak gevonden? 17.10 Afsluiting Jenny Everts17.15 Borrel

Programma onderwijsconferentie 2013 Het Leids Onderwijs Model en ‘onze Focus op Vakmanschap’

activeert#onderwijsalsteamwork

Onze Focus op Vakmanschap steeds scherper in beeld!Als projectgroep zijn we aan de slag gegaan met onder andere de wettelijke vereisten uit Focus op Vakmanschap, de huidige situatie bij ROC Leiden alsmede de landelijke ontwikkelingen en protocollen. Daarnaast zijn er eigen inzichten ontstaan uit onderzoek en de gehouden interviews. We hebben vervolgens aanbevelingen gedaan voor de aanpak, de visie en de implementatie bij ROC Leiden. De kaders voor ROC Leiden zijn, na raadpleging van de 70 projectleden ‘onze Focus op Vakmanschap’ en uitgebreide bespreking in het gehele MT, inmiddels grotendeels vastgesteld door het CvB. Tijdens de Onderwijsconferentie gaan we graag in interactieve sessies nader in op hoe we tot de uitkomsten zijn gekomen, wat de visie is, wat er gaat veranderen en hoe we samen met alle teams en medewerkers verder gaan met de implementatie. De deelprojecten verzorgen daarom negen verschillende workshops, om hun resultaten te delen en om vooruit te kijken. Help mee de focus nog scherper te krijgen! Je vindt de negen workshops op de volgende pagina’s verdeeld over de twee ronden. Meer informatie over het project vind je op de portal onder de button oFoV.

Page 4: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 20136 7

Y BreezaalMoed 2013- Fysieke en mentale weerbaarheid • Susan Sants

Y Aalmarkt FoyeroFoV en Macrodoelmatigheid• Hermien Bouwknegt• Ank van Rhijn• Hans Epping

Y VIP FoyerEen kijkje achter de schermen / teamwork in actieSpeciaal voor anderen dan conciërges• Fred Siebert• Marcel Bas

Y NisROC Leiden in 300 minuten• Herman Post

Y Cornelis SchuytzaalKaarten op tafel• Piety Semplonius

Dirigent kleedkamerToptechniek: een kans voor het ‘technisch’ beroepsonderwijs• Janine Warmerdam• José Helsloot

Y Grote zaalEthische dilemma’s op de werkvloer En over waarom Robin Hood belangrijk is voor onze moraal • Jeroen Knigge• Sijmen Bastmeijer

Een spel om te spelen met collega’s. Het spel Kaarten op tafel biedt de mogelijkheid om op een leuke, ontspannen en prikkelende manier met elkaar in gesprek te raken over de belangrijke zaken die rondom de examinering van een student een centrale rol spelen.Het spel biedt iedereen die met examinering te maken krijgt de mogelijkheid om moeilijke items te bespreken aan de hand van kaarten met vragen, beweringen en stellingen.

Toptechniek, wat is dat en wat betekent het voor ons ROC? Na een korte inleiding over het initiatief oefenen de deelnemers hun onderwijsontwerpvaardigheden. Tijdens de workshop kijken en denken we groot, groter dan alleen het mbo. Van vmbo via mbo tot en met hbo, dat is het perspectief. Dus voor collega’s die verder (willen) kijken dan hun neus lang is! In groepjes gaan we werken aan het beschrijven van gedragscriteria op drie niveaus: (kwalificerend niveau is gegeven) start; basis; gevorderd; competent (competent, kwalifi-cerend niveau uit KD / eenvoudig begeleid; eenvoudig zelfstandig; complex begeleid; complex zelfstandig (competent, kwalificerend niveau uit KD). Tja, complex is het wel maar na wat puzzelen is er wel soep van te koken.

En natuurlijk is er samenhang. Zo gaan we in op het ‘project’ Toptechniek in bedrijf en ’onze Focus op Vakmanschap’. Wat leert ons dat per domein waarin we (gaan) werken? Ook is er een structurerende opdracht die de complexiteit tot oplosbare proporties terugbrengt.

Stel: je bent de machinist van een trein. In de verte zie je vijf arbeiders op het spoor. Je remmen weigeren, waardoor je de arbeiders zult doodrijden. Maar dan zie je een zijspoor, waarop slechts één arbeider aan het werk is. Moet je de wissel overhalen of niet? En stel: je leeft in een samenleving waarin mensen sterven van de honger. Zou je van de rijken stelen om hen te redden? Dit soort dilemma’s gaat niet over ons. Volstrekt onrealistisch, toch? Ethiek gaat vaak over grote vragen die weinig betrekking lijken te hebben op onszelf. Leuke dilemma’s voor op een saaie verjaardag, maar verder niet echt van belang. Of maken we onszelf er zo te gemakkelijk van af? Doen we net alsof er geen ethische dilemma’s zijn en handelen we liever op de automatische piloot? In deze workshop gaan we op zoek naar dilemma’s op de werkvloer en onderzoeken we onze eigen waarden en normen. Dus stel: je persoonlijke waarden en normen komen niet overeen met die van je werkgever. Denk aan de ophef over gemoedsbezwaarde gemeente-ambtenaren die geen homostellen wilden trouwen. Wat doe je wanneer je werk moet doen waar je persoonlijke bezwaren tegen hebt?

’Nooit te oud om te leren!’ Iedereen heeft het in zich om te reageren op ongewenste situaties. Maar ben je je ervan bewust wat je doet, niet doet of oproept! Bedreigende confrontaties hebben een groot negatief, vaak blijvend, effect op je veiligheidsgevoel. Deze interactieve workshop geeft inzicht in het gedrag van anderen. Dreigend gedrag, verbaal en fysiek, en hoe je hiermee onbewust en bewust omgaat. Je wordt niet getraind op vaardigheden, maar juist op bewustwording. Vanuit natuurlijke bewegingen leer je om beheerst uit benarde situaties weg te komen. Doel is je minder kwetsbaar en meer weerbaar te maken. Met tips, tools en adviezen om creatief en flexibel met ongewenst gedrag, dreiging en/of geweld om te gaan. Géén boeken vol theorie, maar voelen, waarnemen en oefenen met professioneel tegenspel van een trainer.

We gaan in deze workshop in debat over de uitgangspunten die bij het onderzoek naar de macrodoelmatigheid per opleiding en per domein bij ROC Leiden zijn gebruikt. Daarbij komen de cesuren die toegepast zijn aan bod. Een van de onderwerpen waar naar gekeken is, is of de opleiding een extra waarde heeft voor Unique Selling Points van ROC Leiden. In het debat komen ook deze USP’s aan bod. Na de workshop ben je bekend met de onderzoeksonderwerpen die we hebben gebruikt bij het interne onderzoek en weet je meer over arbeidsmarktperspectief en macrodoelmatigheid per domein.

Door het jaar heen worden er talloze activiteiten georganiseerd binnen onze gebouwen. Daarnaast moet de organisatie ‘draaien’, en liefst zo soepel mogelijk. Om dit voor elkaar te krijgen is een team aan ondersteuners aan het werk. Als het goed is valt dit niet op, het werk wordt gedaan als een ‘stille kracht’, niet opdringerig maar op de achtergrond. Tijdens deze workshop krijgen de deelnemers een inkijkje in wat daar allemaal bij komt kijken en wordt de denkkracht gevraagd om de manier van werken nog beter te maken. Hoe komen we van goed naar beter? Dat is de vraag waaraan we tijdens de workshop gaan werken. We laten eerst zien wat er gedaan wordt met een vraag om een activiteit te faciliteren in het gebouw. Wat moet er geregeld worden en hoe? Daarna krijg je in groepjes opdrachten om ‘de manier van werken (op)nieuw te doordenken’. Uiteindelijk worden de resultaten gewaardeerd: waar gaan we aan werken om van beter naar best te komen!

Twee jaar geleden deelden we aan het begin van de Onderwijsconferentie 700 blauwe dobbelstenen uit. Het was de start van een traject waarin we zijn gaan verkennen hoe en in hoeverre het onderwijs als vanzelf bezig is om onze onderwijsvisie te verwezenlijken en waarin we zijn nagegaan of de onderwijsvisie onze onderwijspraktijken genoeg richting zou kunnen geven.

Inmiddels zijn er ruim 300 één-minuten-interviews over onze onderwijspraktijk te beluisteren. Elk interview is door de geïnterviewde gekoppeld aan een van de vier pijlers van het Leids Onderwijs Model. Elk interview is door ons gekoppeld aan de Matrix. Uit de koppeling van de Matrix aan de interviews hebben we vervolgens het antwoord op de twee vragen hierboven gehaald.

In de workshop willen we de conclusies die we getrokken hebben spiegelen aan de ervaringen van de deelnemers en zo komen tot aanbevelingen die het onderwijs zullen helpen om de onze onderwijsvisie ROC-breed te realiseren.

Workshopronde 1: 14.15 - 15.15 uur

Page 5: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 20138 9

Y Balkon Foyer1/2 3/4 (hv)x21/2/3/4hv?• Jos Stokman in samenwerking met de peerdocenten:• Mieke van Schie• Corine Sengers• Lia Hubers• Gerthe Jongebreur• Cor Brandwijk

Y Cornelis SchuytzaalOnderwijs is teamwork! • Frans Nelissen & studenten

Dirigent kleedkamerSamen op expeditie • Simone Speklé• Michel Jehee

Y AalmarktzaaloFoV en Intake & Plaatsing• Patricia Danckaarts• Ruud Hoogenboom• Suzanne Quak-Hulsbos• Gemma van Delft• Lia Bekker• Tini Bouwman

Y GarderobeVakdocenten, taaldocenten en de buitenwereld: Samen-werkend naar een aansprekende lessenreeks. • Jan van den Hurk• Trins Meijer

Y Kleine FoyeroFoV en Loopbaan en Burgerschap• Betty van Aartsen• Hans Wouters

Y OmloopoFoV en Examinering• Monique Steenvoorden• Piety Semplonius• Hans van Dorp• Dion de Rooij• Hubert Heuzen• Bernard Elsman• Geert Kaldenhoven

ROC Leiden heeft sinds 11 februari een nieuwe procedure voor intake- en plaatsing. Deze kwam tot stand na uitgebreide analyse van een enquête onder stakeholders, de oude procedure en inbreng van collega’s via een Meet & Greet. In de workshop geven we aan de hand van casussen uit de praktijk uitleg over de procedure, zodat deze voor iedereen inzichtelijk wordt. De procedure an sich staat vast, maar biedt ruimte voor eigen organisatie van de opleidingsteams. Die ruimte is er zeker ook in de workshop!

Vakdocenten en algemeen vormende (AV-)docenten, zoals docenten Nederlands, Engels, Burgerschap, moeten elkaar helpen. In deze workshop leer je hoe dat volgens ons goed kan. We gebruiken de opleiding Mediavormgeving als voorbeeld. Het vak en het kwalificatiedossier zijn leidend. Bestudering van het vak en het dossier is dus verplichte kost. Bij Mediavormgeving maken alle docenten – ook AV – kennis met art-directors, moodboards, stills en running-demo’s. Met deze kennis kunnen zij de studenten goed helpen bij de diverse rollen in hun beroep.

In de workshop zie je studenten werken aan een flash-animatie voor een reisbureau dat culturele reizen verkoopt via internet. Griekse mythologieën vormen de inspiratiebron. Een uitstapje naar het museum van Oudheden hoort erbij. Je ziet ook hoe AV-docenten het vak mediavormgeving mede inhoud geven. En het bedrijfsleven komt in actie als jury bij een gladiatorengevecht anno 2013.

Als deelnemer aan de workshop werk je volgens het model van Mediavormgeving aan een opzet voor je eigen vakopleiding. Hoe? In de eerste plaats: ken je KD. In de tweede plaats: gebruik het vermogen van de AV-docenten om vakken op inhoud te begeleiden. In de derde plaats: haal de buitenwereld erbij.

Deze workshop gaat over Burgerschap in ontwikkeling en de visie van ROC Leiden op Loopbaan en Burgerschap. We geven een schets van de huidige stand van zaken, zoals die onderzocht is door de projectgroep oFoV. De workshop is een vervolg op de Meet & Greet van 27 februari en zal een verdere invulling geven van een van de dimensies. Deelnemers werken een door ons geselecteerde dimensie uit.

Tijdens de onderwijsconferentie willen wij graag uitleg geven en in discussie gaan over gebruik van het nieuwe Handboek Examinering!

Aan de orde komen:- Handboek Examinering: met een korte PowerPoint presentatie laten we de opbouw van het Handboek Examinering zien en staan we stil bij de implementatie ervan- Kennis: is je team, qua kennis over examinering, op orde; een globale inventarisatie- Professionalisering: welke rollen zijn belangrijk in het proces van examinering- Scholing: wat heb jij of heeft jouw team (nog) nodig om het proces van examinering goed te laten verlopen. De overheid heeft hier immers gelden voor beschikbaar gesteld!!

Kom naar de workshop om dit belangrijke onderwerp te bespreken!

Let op: Dit zijn twee workshops die je als één geheel moet zien. Kies je voor de workshop van Jos Stokman in de eerste ronde, dan gaan we ervan uit dat je in de tweede ronde de workshop van de peerdocenten kiest.

In onderwijsteams is samenwerken aan de orde van de dag. In deze ervaringsgerichte workshop doen we een groot beroep op juist deze vaardigheden. Vandaag gaan de deelnemers spelenderwijs aan de slag met een oefening die alleen kan slagen als je echt – goed – samenwerkt. Frustratie, agressie, opluchting, irritatie en misschien wel een gevoel van extase om het bereiken van de goede oplossing – jullie zouden echt de eersten zijn – zijn gevoelens die je kunt ervaren.

En dan…Hoe ga je daarna weer als collega’s samen verder?In ronde twee kijken we onder leiding van de Peerdocenten of:- De frustraties al gezakt zijn.- De agressie weer onder controle is.- De opluchting terecht was.- De irritatie naar jezelf of naar de ander was.En vooral of er sprake was van samenwerken!

Ongetwijfeld voor velen een bekend dilemma: in een grote klas wil je sommige studenten persoonlijke ondersteuning geven, maar daar is lang niet altijd gelegenheid voor. Bij het project ‘Cyrenes’ is die gelegenheid er wel! Bij dit project werken docenten en einde-jaarsstudenten samen om eerstejaars te begeleiden op allerlei vlakken binnen de opleiding; van huiswerkbegeleiding, bijles, extra uren om te leren of om te werken aan lopende projecten tot het delen van ervaringen en tips. En minstens zo belangrijk: aandacht voor het persoon-lijke aspect!Tijdens deze presentatie willen wij – twee eindejaarsstudenten van de opleiding Manager Verkoper Reizen en begeleiders bij dit project – op een interactieve manier het project nader toelichten. Zo willen we laten zien wat je met samenwerking kunt bereiken: persoonlijke ontwikkeling!

Is de docentenrol nog redelijk nieuw voor je of ben je na een lange periode weer vers ingestapt? Kom dan naar onze workshop. We willen op expeditie met elkaar en verkennen waar we zijn, waar de tocht naartoe gaat en waar gebaande paden liggen die je wel of niet kan nemen. Indrukken, ervaringen en ook tips en trucs uitwisselen: dat staat op het programma. Simone Speklé en Michel Jehee houden een blog bij over hun ervaringen als docent. Zie: http://simonespekle.posterous.com/ en http://micheljehee.posterous.com/. Die berichten vormen de start van een gezamenlijke reis, waarbij we elkaar concreet ondersteunen. De reis eindigt niet op 14 maart, de reisgenoten verzamelen zich!

Workshopronde 2: 15.45 - 16.45 uur

Page 6: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 201310 11

Y NisoFoV en de BPV• Peter Stolk

Y AalmarktzaaloFoV en Studieloopbaan-begeleiding• Karin Noorduin• Arjan van der Hoorn

Y GarderobeoFoV en de Entreeschool• Marc Schoorel• Maria Dionisio

Y Kleine FoyerSamenwerken met KRD • Klaes Hylkema• Ron van Zanten

Y OmloopoFoV en Talen & Rekenen• Janneke Verleng• Dorien Butter

Y Grote zaalScrum om te excelleren als team• Igor van Rooij• Eric van Vliet• Willem Brock

Y BreezaalGeen teamwork zonder goede interne communicatie?! Feit of fictie?• Inez Wilken

Y Aalmarkt FoyeroFoV en onderwijsbedrijfsvoering• Hans Weterings• Angela Scheffers

Y VIP FoyerHoeveel docenten maken dezelfde lesvoorbereiding? (Lessen delen met Google Drive)• Rob van Veen• Paul Dekkers

Ken je het plezier van samenwerken in een topteam? Dan weet je ook dat de meeste teams niet optimaal functioneren. Scrum brengt hierin verandering: teams worden er sneller en productiever van en werken met meer plezier en betrokkenheid.

Scrum is een succesvolle werkwijze voor projecten in de IT. De workshop geeft je een beeld van de methodiek, van het belang en van de opbrengsten en resultaten. Je hoort ervaringen op verschillende niveaus in een school. Op organisatieniveau werken secties, projectgroepen en ontwikkelteams er met succes mee. En ook binnen het primaire proces zijn de opbrengsten groot: studenten werken gemotiveerder, harder, zelfverantwoordelijker en halen betere resultaten. Zou je er direct mee willen starten? Scrum lijkt simpel, maar is een vernuftig bouwwerk van effectieve rollen, ceremonies en instrumenten. De workshop besluit met de mogelijkheden om je in de methodiek te bekwamen.

Igor werkt als programmamanager ‘onze Focus op Vakmanschap’ al langere tijd met Scrum. Eric en Willem passen Scrum toe als docent.

Het thema van de onderwijsconferentie is: ‘Onderwijs is Teamwork’. Een stelling waarmee waarschijnlijk weinig collega’s het oneens zijn. Maar nu de vraag: ‘Hoe kunnen we teamwork versterken?’ Een belangrijk element is interne communicatie. Want hoe houden we elkaar op de hoogte over wat we binnen ROC Leiden aan het doen zijn? Een vraag waarop we niet simpelweg een eenduidig antwoord kunnen geven. Daar hebben we jouw hulp bij nodig! Aan de hand van de workshop interne communicatie willen we in kaart brengen hoe jij door middel van interne communicatie de verbindende factor voor je collega’s kan zijn.

Nieuwsgierig? Mis dan zeker deze workshop niet!

Een kaartje met een praatjeIeder van jullie heeft wel eens een kaartje gelegd, voor de spanning, het wedstrijdelement of gewoon voor de lol. Weinig collega’s zullen het spel hebben gespeeld vanuit hun professie. En dat is nu juist de bedoeling in deze workshop. Let op, er is geen geld te winnen. De kaarten vormen de aanleiding, maar jouw professie, jouw praatje bepaalt hoe ze komen te liggen. Al pratende worden de spelers zó door het spel geleid, dat zij een onderwijsprogramma ontwerpen gebaseerd op een kwalificatiedossier.Hoe mooi kan het zijn: een spel spelen voor je werk. Alleen al deze ervaring opdoen is een reden om je in te schrijven.

Jouw les is al gemaakt! Geloof je het niet? Kijk in onze databank!Bij Handel, Logistiek en Commercie verzamelen docenten hun lessen in een databank. Ze gebruiken elkaars lessen en kunnen elkaars lessen aanvullen en verbeteren. Zo gaat een les van goed naar beter tot het best. We doen dit nu drie jaar en hebben een groot aanbod van lessen. En dit aanbod groeit iedere dag! Dit doen we met de super gebruiksvriendelijke applicaties van Google.

Welk bpv-model past bij mijn opleiding? In deze workshop presenteren we een instrument om het gewenste bpv-model uit te werken volgens de eisen van FOV. We leggen de kaders uit en gaan vervolgens in kleinere werkgroepen met het model aan de slag voor enkele voorbeeldopleidingen. Na de workshop heb je kennis van de wettelijke eisen FOV, inzicht in de consequenties voor een (voorbeeld)opleiding en ben je in staat het model toe te passen op je eigen opleiding en een eventueel nieuw kwalificatiedossier.

In deze workshop zoeken we het antwoord op de vragen: Hoe kun je studenten binden en betrekken? Hoe bevorder je studiesucces? Arjan van der Hoorn, D-docent bij ROC Leiden Sport & Bewegen, heeft voor zijn master bij het team Sport & Bewegen een onderzoek gedaan: Welk invloeden heeft het gedrag van een docent op het studiesucces van een student? Arjan verzorgt een boeiend, wetenschappelijk onderbouwd betoog over de invloed van docenten op het studiesucces van studenten. Centraal staat het ‘interpersoonlijk leraar-gedrag’. Na afloop van de workshop zul je beseffen dat studieloopbaanbegeleiding meer dan ooit een centrale plek verdient binnen ons onderwijs.

Krijgt ROC Leiden een aparte Entreeschool of wordt de Entreeopleiding ingebed in de huidige structuur? Over de landelijke besluitvorming is kort voor de Onderwijsconferentie meer bekend. Maar intussen hebben wij bij ROC Leiden al een goed beeld hoe we de Entreeschool willen gaan inrichten. Op dit moment stellen we een portfolio op van kansrijke opleidingen. Zit jouw opleiding daarbij? Je hoort het tijdens deze workshop! In een interactieve workshop stel jij zelf je opleiding in de Entreeschool samen. Je draagt er componenten voor aan, terwijl wij je uitleggen welke eisen de wet stelt aan de nieuwe opleiding.

Het onderwijscurriculum is de kern van het Leids Onderwijs Model. Om de kwaliteit ervan te verhogen moeten we de ondersteunende processen uit het model op elkaar afstemmen. De Kern Registratie Deelnemers (KRD), met haar satellieten Deelnemersbegeleidingssysteem (DBS), Facturatie, Resultaten en Participatie, biedt een groot deel van de ondersteuning. Echter, te weinig medewerkers weten veel van KRD, te veel medewerkers weten te weinig.Functioneel beheer KRD wil graag de kloof overbruggen met het legioen KRD-gebruikers. Wij willen de administratieve last van de onderwijsteams verlichten door met hen samen te werken. We presenteren de hoofdlijnen van KRD en benoemen de terreinen waarop we samenwerking zoeken. Vervolgens bespreken we de mogelijke werkwijzen, inclusief voor- en nadelen. Welke vindt de zaal de beste?

De projectgroep Talen en Rekenen heeft twee instrumenten ontwikkeld. Allereerst een instrument om zichtbaar te maken hoe de inspanningen in een onderwijsteam zich verhouden tot het vastgestelde beleid en de te behalen doelen. Een enthousiasmerend instrument dat getoetst is tijdens een Meet en Greet met een kleine groep medewerkers. Dat enthousiasme en die kracht zul je ook ervaren wanneer je onze workshop bezoekt. Aan de hand van de activiteiten rond dit instrument is het mogelijk een indicatorenlijst in te vullen waarmee je voor je onderwijsteam duidelijkheid krijgt over de gewenste volgende ontwikkeling, het tijdpad daarvoor en de benodigde ondersteuning. Het resultaat van de inspanningen in elk onderwijsteam in de komende maanden leidt in juni tot een plan van aanpak per onderwijsteam.

Page 7: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 2013 onderwijsconferentie 201312 13

Y Balkon Foyer1/2 3/4 (hv)x21/2/3/4hv?• Jos Stokman in samenwerking met de peerdocenten:• Mieke van Schie• Corine Sengers• Lia Hubers• Gerthe Jongebreur• Cor Brandwijk

Let op: Dit zijn twee workshops die je als één geheel moet zien. Kies je voor de workshop van Jos Stokman in de eerste ronde, dan gaan we ervan uit dat je in de tweede ronde de workshop van de peerdocenten kiest.

In onderwijsteams is samenwerken aan de orde van de dag. In deze ervaringsgerichte workshop doen we een groot beroep op juist deze vaardigheden. Vandaag gaan de deelnemers spelenderwijs aan de slag met een oefening die alleen kan slagen als je echt – goed – samenwerkt. Frustratie, agressie, opluchting, irritatie en misschien wel een gevoel van extase om het bereiken van de goede oplossing – jullie zouden echt de eersten zijn – zijn gevoelens die je kunt ervaren.

En dan…Hoe ga je daarna weer als collega’s samen verder?In ronde twee kijken we onder leiding van de Peerdocenten of:- De frustraties al gezakt zijn.- De agressie weer onder controle is.- De opluchting terecht was.- De irritatie naar jezelf of naar de ander was.En vooral of er sprake was van samenwerken!

activeert#onderwijsalsteamwork

Cornelis Schuytzaal

Dirigentkleedkamer Grote zaal

Entreehal Breestraat

Begane grond Stadsgehoorzaal

Page 8: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

onderwijsconferentie 203 14

1e verdieping 2e verdieping

Omloop

Garderobe

Aalmarktzaal

Aalmarkt Foyer

VIP FoyerKleine Foyer

Breezaal

Nis

onderwijsconferentie 203 15

Balkon Foyer

Page 9: ROC Leiden Onderwijsconferentie 2013

Onderwijs als teamwork