Rapport Amstelgesprek 2009

353
 Rapport Amstelgesprek 2009

Transcript of Rapport Amstelgesprek 2009

Rapport Amstelgesprek 2009

Visiedocument DeAmstelVerandert.nlConcept Versie. Deze eerste versie van het rapport: Amstelgesprek 2009 is gedrukt ten bate van de slotbijeenkomst van de Amstelgesprekken op 8 november 2009.

Pagina 1

VoorwoordDe bij de Amstel betrokken overheden: hier komt het voorwoord van de bij de amstel bestrokken bestuurders die het rapport gaan agenderen en medeopdrachtgever zullen worden voor het uitwerken van de resultaten van het eerste Amstelgesprek. Dit zijn:

Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Stadsdeel Oud Zuid Stadsdeel Zuideramstel Stadsdeel Oost- Watergraafsmeer Projectbureau Wibaut aan de Amstel Waterschap AGV/ Waternet Groengebied Amstelland Provincie Noord Holland

DeAmstelVerandert.nl is een gezamenlijk project van:

Voorwoord

Pagina 2

Inhoudsopgave1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Inleiding....................................................................................................................................................................... 6 De Amstel .................................................................................................................................................................. 10 Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten .......................................................................................... 16 Resultaten: Samenvatting Ideen en Reacties ...................................................................................................... 22 Opdrachtformulering................................................................................................................................................ 42 Ideen en reacties .................................................................................................................................................... 48 Deelnemerprofielen ................................................................................................................................................ 192 Verantwoording ...................................................................................................................................................... 346 Bijlagen.................................................................................................................................................................... 350

Inhoudsopgave

Pagina 3

Pagina 4

Rapport Amstelgesprek 20091. Inleiding

1. Inleiding1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. Ontwikkelen Amsteloevers........................................................................................................................................ Betrokken overheden................................................................................................................................................. Doel van de Amstelgesprekken ................................................................................................................................ Website, deelnemers en ideen ................................................................................................................................ Leeswijzer ................................................................................................................................................................... 7 7 7 7 8

1. Inleiding

Pagina 6

1. InleidingDe Amstel is een rivier met vele identiteiten van supergracht tot rivier in het polderland. Nu komt de rivier niet op alle plekken tot zijn recht. Dat wil Amsterdam veranderen. De Amstel wordt beheerd door veel verschillende overheden en stadsdelen. Het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft het initiatief genomen om met alle belanghebbenden: bewoners,overheden, bedrijven en belangengroepen een visie op de Amstel te ontwikkelen. Het stadsdeel neemt dit initiatief vanuit de verantwoordelijkheid voor het beheer van zes kilometer van de oostelijke Amsteloever.

1.1. Ontwikkelen AmsteloeversIedereen die betrokken is bij de Amstel, is uitgenodigd om deel te nemen aan het Amstelgesprek van juni tot november 2009. Het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is de gastheer van dit gesprek. Doel van dit gesprek is om de basis te leggen voor een masterplan voor de Amstel en haar oevers. Het masterplan wordt het kader voor ontwikkelingen op, in en langs de Amstel.

1.2. Betrokken overhedenVeel overheden zijn betrokken bij de Amstel: De gemeente Amsterdam en vier stadsdelen; te weten Centrum, Oud-Zuid, Zuideramstel en Oost-Watergraafsmeer. Daarnaast zijn ook de gemeenten Ouder-Amstel en Amstelveen betrokken. De gemeenten en stadsdelen werken samen aan de Amstel binnen het Groengebied Amstelland. De provincie Noord-Holland is voorzitter van dit overleg. De Amstel wordt op onderdelen mede beheerd door Waternet, BBA en provincie Noord-Holland. Ook de Rijksoverheid heeft een visie op de Amstel.

1.3. Doel van de AmstelgesprekkenBelangrijkste doel van de Amstelgesprekken was om met elkaar in gesprek te gaan. Een gesprek waarin het er om gaat elkaar te verstaan en elkaars ideen te leren kennen. Om op deze wijze keuzes inzichtelijk te maken, gedachten te delen en begrip te kweken voor elkaars positie. Een gesprek is het erkennen van elkaars verlangen en begrip hebben voor de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. We kunnen elkaar erop wijzen dat niets doen ook een actie is. Kortom elkaar bevragen, vertrouwen en vooral proberen om elkaar echt te begrijpen.

1.4. Website, deelnemers en ideenHet gesprek over de Amstel is een gesprek over ruimtelijke ordening. Door middel van het gesprek op de site en tijdens de bijeenkomsten zijn de uitgangspunten en eisen, die de verschillende betrokkenen stellen zo inzichtelijk mogelijk gemaakt. De resultaten; de samenvatting van de ideen en het gesprek over die ideen, laten zien welke samen gaan en welke conflicteren: dus waar wel en niet gekozen moet worden. Dit is de kern van planologie: "De best denkbare wederkerige aanpassing tussen ruimte en samenleving, zulks ter wille van die samenleving". Planologie kijkt naar de inrichting van de ruimte, de ruimtelijke ordening en hoe deze met beleid kan worden verbeterd. Uitgangspunten waar de site aan moest voldoen waren zichtbaarheid van de verschillende partijen en individuen d.m.v. een community-achtige opzet, een forum waarbij onderlinge contacten mogelijk zijn, een plek om ideen te plaatsen, een kennisbank en heldere verslaglegging. Eigenlijk een combinatie van facebook/hyves omgeving, forumsite, transparante ideenbus, wiki en actualiteiten. Een nieuw product dat speciaal voor dit participatie traject is ontwikkeld en in de toekomst kan worden geoptimaliseerd en op bredere schaal in te zetten is. Communicatiemiddelen versterken elkaar. Daarom is gekozen voor een combinatie van online middelen en gesprekken. De bijeenkomsten en de online discussie vulden elkaar aan. De uitkomsten van de online discussie hebben een plek gekregen in de bijeenkomsten en andersom waren de discussies tijdens de bijeenkomsten weer een moment om de geformuleerde ideen te toetsen en zo een stap verder te brengen. Op de site zijn vele ideen geplaatst en is gereageerd op elkaars ideen. De discussie kon op veel belangstelling rekenen. De site is door bijna 3500 mensen bezocht. Ook de bijeenkomsten kenden een hoge opkomst. In totaal hebben 318 deelnemers een profiel aangemaakt op de website. Daarvan hebben 87 deelnemers ook zeer actief meegedaan aan de online debatten door het plaatsen van en reageren op ideen . Een deel van deze groep representeerde een grotere achterban (vereniging, buurtoverleg), mede hierdoor hebben verschillende belangengroepen kennis kunnen nemen van elkaars standpunten en zijn er op de site nieuwe initiatieven ontplooit en verbanden gelegd. De bezoekersloyaliteit en tijd die per bezoek op de site is doorgebracht is spectaculair. Van de unieke bezoekers is er een groep van 500 die zeer regelmatig de site hebben bezocht en de gemiddelde bezoekduur op de site is meer dan acht minuten.

1. Inleiding

Pagina 7

Omdat een online proces niet voor iedereen even toegankelijk is en er bij enkele betrokkenen terughoudendheid bestond voor het aanmaken van een profiel op internet, hebben we geprobeerd zo goed mogelijk ondersteuning te bieden bij het aanmaken van profielen en het plaatsen van ideen op de site. De ideen of standpunten van betrokkenen die anoniem wilden blijven en ons per mail hebben genformeerd, hebben we meegenomen in het proces. De bereikbaarheid van de initiatiefnemers en het waarborgen van privacy is in dit proces van cruciaal belang gebleken. Er zal moeten worden nagedacht hoe dit in de toekomst nog beter kan. Onder andere op de website hebben betrokkenen positieve opmerkingen gemaakt over de manier waarop het gesprek over de toekomst van de Amstel is gevoerd. Zij hadden waardering voor de geboden mogelijkheid om ideen en suggesties te ventileren over de Amstel en de toekomst van het gebied.Er zijn ook mensen die zich, vooral aan het begin van het proces, van het gesprek hebben afgekeerd of zich daarover kritisch hebben uitgelaten. Zij vonden dat bewoners tegen elkaar werden uitgespeeld of dat er geen enkele noodzaak bestaat voor een debat over de Amstel.

1.5. LeeswijzerDit rapport is het verslag van de gesprekken van de afgelopen maanden met een voorstel tot voortzetting d.m.v. het uitwerken van de ideen in verschillende scenarios. De kleuren van de site DeAmstelVerandert.nl en dit rapport zijn niet willekeurig gekozen, maar staan voor de onderwerpen die binnen de Amstelgesprekken aan bod zijn gekomen. Rood staat voor alle bijdragen die geleverd zijn over bebouwing langs de Amstel. Grijs is synoniem voor ideen over de bestrating; de infrastructuur en de parkeerbehoefte, rondom de Amstel. Groen is de kleur voor ideen over bomen, natuur en ecologie. Blauw staat voor De Amstel en alles wat met het water te maken heeft. hoofdstuk 2: de Amstel, van dit rapport is samenvatting van de 2 studies die als basis diende om het gesprek te starten. De twee studies Schetsboek Oostelijke Amsteloever en Amsteloevers in Metropolitaan Perspectief zijn als bijlage toegevoegd. De deelnemers hebben dikwijls zeer uitgebreid hun visie op de Amstel weergegeven in hun profiel. Een samenvatting van deze inspirerende teksten staat in hoofdstuk 3: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten. Dit hoofdstuk is geschreven door een onafhankelijk journalist. In hoofdstuk 4: Resultaten: Samenvatting, Ideen en Reacties, staat de samenvatting van de ideen en reacties. Deze tekst is gedurende het Amstelgesprek online tot stand gekomen onder de naam: resultatenpagina. De opdracht voor het vervolg de ontwikkelingsopgave die uit dit gesprek voortvloeit staat omschreven in hoofdstuk 5: Opdrachtformulering. Om aan alles wat gezegd en geschreven is over de Amstel recht te doen, is onder het motto van Open & Transparant in dit rapport de complete discussie terug te vinden, van iedere individuele bijdrage. (hoofdstuk 6: Ideen en reacties) tot aan de profielen (hoofdstuk. 7: Deelnemersprofielen). De gespreksverslagen van alle bijeenkomsten staan onder hoofdstuk 9: bijlage. (de videoverslagen zijn te zien via www.deamstelverandert.nl).

1. Inleiding

Pagina 8

Rapport Amstelgesprek 20092. De Amstel

2. De Amstel2.1. 2.2. 2.3. 2.4. De Amstel als historische lijn.................................................................................................................................. 11 Van supergracht tot landschapsrivier .................................................................................................................... 12 De Amstel en de buurten ......................................................................................................................................... 13 De Amstel in de metropool ...................................................................................................................................... 14

2. De Amstel

Pagina 10

2. De AmstelDe AmstelVoorafgaand aan de start van het Amstelgesprek is in opdracht van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer een analyse en visie gemaakt van de oostoever van de Amstel in de context van de opgave voor Wibaut aan de Amstel. Het Schetsboek oostelijke Amsteloever; analyse en visie van Feddes/Olthof Landschapsachitecten in samenwerking met Jord den Hollander en Amsteloevers in Metropolitaan perspectief van de Dienst Ruimtelijke Ordening dienden als start en inspiratie voor het gesprek over de ideen voor de Amstel. De twee stukken zijn als bijlage opgenomen in het rapport. Hier volgend een korte introductie van twee stukken zoals die ook op de site te lezen is. Op de site zijn ook de videoverslagen te zien van de presentatie tijdens het eerste Amstelgesprek op 28 juni 2009

2.1. De Amstel als historische lijnDe Amstel is de basis voor het ontstaan van Amsterdam en vertelt ook nu nog op aanschouwelijke wijze het verhaal van de Hollandse Waterstad. In een traject van 7 kilometer verbindt de Amstel de grachtengordel; ht icoon van de Hollandse Waterstad, met polder de Ronde Hoep; ht icoon van de Hollandse veenweidepolder.

In de karakteristiek van de bebouwing langs de oostoever van de Amstel is de geleidelijke groei van de stad langs de rivier afleesbaar. Daardoor wordt de route vanuit de stad naar buiten ook een tocht langs de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam

2. De Amstel

Pagina 11

2.2. Van supergracht tot landschapsrivierDe Amstel eindigt in het centrum op de grens met de middeleeuwse stad als waterplein. Naar buiten toe wordt de rivier een supergracht en een stukje verderop bij de Singelgracht/Torontobrug ontvouwt zich een echte rivier. De breedte van het water is ongekend voor Amsterdam. Bij de Omval begint een groene, parkachtige omlijsting op de oevers van de rivier.

De Amstel in de overgang van stad naar polder bestaat uit vijf deelgebieden met telkens een eigen karakteristiek. De Munt: Op de grens met de middeleeuwse stad is er het waterplein, waar de rivier wordt omgeven door bebouwingswanden. Blauwbrug: In de grachtengordel wordt de Amstel een supergracht, met hoge bruggen op de kruising van de grachten met de Amstel die een wijds uitzicht over het water bieden. Hoogesluis: Op de grens met de Singelgracht ontvouwt zich de grote maat van het water, aan weerszijden geflankeerd door een monumentale boombeplanting. De Amstel wordt een brede rivier in de stad. Berlagebrug: Bij de Omval ligt het omslagpunt van de rivier in de stad naar een rivier in het park. Beide oevers omlijsten de Amstel met groen dat oneindig doorloopt. Rozenoordbrug: Waar de ringweg de Amstel kruist, betreed je het landelijke gebied. De open ruimte van de polder strekt zich voor je uit. De Amstel is een rivier in de polder.

2. De Amstel

Pagina 12

2.3. De Amstel en de buurtenDoor de jaren heen heeft de Amstel vele functies vervuld en is het met recht een veelzijdige rivier. Toch heeft de stad niet altijd overal de mogelijkheden van de rivier in de stad benut. De Amstel is door de eeuwen heen aangetast, versmald en soms zelfs dicht geworpen. Ongestoord wandelen of fietsen langs de Amstel is op veel plekken nu niet mogelijk. De mogelijkheden om rust te vinden aan haar oevers zijn beperkt.

Karakteristiek voor de aanhechting van de stad aan de rivier zijn de ensembles bij de bruggen, waar de oever en de openbare ruimte van de brug als n geheel zijn vormgegeven. Bruggen verbinden de rivier met de stad. De hoge bruggen bieden een wijd uitzicht over het water. De brug is meer dan een oversteekpunt: het is een verblijfsplek aan het water. Vanaf de oevers wordt het zicht op de rivier belemmerd door geparkeerde autos, woonschepen en begroeiing. Door de barrire van de spoorlijn is de aanhechting van de Weesperzijde aan het "achterland" van de Oosterparkbuurt en Afrikaanderbuurt nu maar op een paar plekken goed tot stand te brengen. Kansrijke lange lijnen lopen vanaf het Oosterpark naar de rivier: 1e Oosterparkstraat en Ruijschstraat. De reeks van pleintjes in de Oosterparkbuurt zou vervolg kunnen krijgen in een plek aan de Amstel, bij de Nieuwe Amstelbrug. Met de herinrichting van de Parooldriehoek ontstaat een kans voor een nieuwe lange lijn. Door het dempen van monding van de Weespertrekvaart in het gebied de Omval en het afsluiten van het uiteinde van de ringvaart van de Watergraafsmeer door de metrobuis is de aantakking van deze vaarten op de Amstel in het verborgene geraakt. Daardoor wordt nu een kans gemist om een recreatieve doorgaande routes naar het achterland te maken.

2. De Amstel

Pagina 13

2.4. De Amstel in de metropoolIn en rond Amsterdam zijn de IJ-oevers en de Schiphol-corridor de belangrijkste ontwikkelingsassen. Deze assen worden met elkaar verbonden door de NoordZuidlijn en de Amstel. De Amstel is een natuurlijke tegenpool voor de drukke NoordZuidlijn.

De ontwikkeling van Amsterdam is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. De schaal is groter geworden en complexer. Langzamerhand wordt Amsterdam een metropool. Een metropool die duurzaamheid en gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Door compact te bouwen en de ruimte in de stad optimaal te benutten wordt het landschap gespaard en zal het groen en water in en om de stad intensiever kunnen worden gebruikt. De Amstel en haar oevers hebben daarbij een belangrijke betekenis. Naast de drukke Noord-Zuidlijn, die de IJ-oevers verbindt met de economische zone Schiphol-Zuidas-Zuidoost, vormt de Amstel de rustige tegenpool.

2. De Amstel

Pagina 14

Rapport Amstelgesprek 20093. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten3.1. 3.2. 3.3. 3.4. 3.5. 3.6. 3.7. Inleiding..................................................................................................................................................................... De Amstel is van iedereen ....................................................................................................................................... Openbare ruimte....................................................................................................................................................... Ordenen van wonen op het water ........................................................................................................................... Recreatiefuncties...................................................................................................................................................... Groen ......................................................................................................................................................................... Verkeer ...................................................................................................................................................................... 17 17 17 17 18 18 19

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

Pagina 16

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten3.1. InleidingIn dit hoofdstuk worden de resultaten geschetst van de visies en verbeterpunten die genoemd zijn door de deelnemers van de website De Amstel Verandert. De resultaten die in dit hoofdstuk naar voren komen, zijn bij elkaar gebracht door een onafhankelijke journalist. Het gaat daarbij uitdrukkelijk om een analyse van de belangrijkste overwegingen, visies en ideen die door de deelnemers in hun profielen zijn achtergelaten. Daarbij is geprobeerd om recht te doen aan verschillende opvattingen, maar is het ondoenlijk om alles op te nemen. Dit hoofdstuk kan voorts niet gezien worden als een definitieve uitslag van voor- en tegenstanders van beoogde beleidsvoornemens. Het vormt niet meer en niet minder dan een indruk van standpunten, argumenten en suggesties.

3.2. De Amstel is van iedereenWie de moeite neemt om de profielen van alle 318 unieke deelnemers door te lezen, kan niet anders concluderen dan dat de Amstel alle betrokkenen aan het hart gaat. Of het nu bewoners zijn die op het water wonen of op het water uitkijken, roeiers die het water gebruiken of ambtenaren die in hun vrije tijd langs de oevers wandelen, de rivier wordt door velen de levensader van de stad en cultuurhistorisch erfgoed genoemd. Ook een veel gelezen opmerking is dat de Amstel van iedereen is. Maar wat dat betekent, hoe de Amstel en omgeving het beste voor iedereen moeten en kunnen zijn, daar zijn de meningen soms stevig over verdeeld. Volgens de een kan de Amstel alleen van iedereen zijn als woonboten verdwijnen, volgens anderen alleen als ook de woonboten in ruime mate kunnen blijven dobberen langs de oevers. Vanzelfsprekend heeft de manier waarop mensen gebruik maken van het water en de oevers, invloed op hun houding ten aanzien van de manier waarop de Amstel van iedereen moet zijn. Zo vinden wandelaars asfalt langs de oevers niet mooi, maar vinden anderen die ondergrond wel lekker skaten. Het is opvallend dat veel mensen vanuit hun eigen directe belang hun visie en verbeterpunten naar voren hebben gebracht. Dat maakt die verschillende claims op het water en de oever er niet minder belangrijk om, wel blijkt daar uit dat het gevoel bestaat dat verschillende claims tegenstrijdig (kunnen) zijn en bevochten moeten worden. Over het algemeen kan gesteld worden dat het rustieke, historische en bijzondere karakter van de Amstel behouden moet worden. Dat betekent volgens de deelnemers: geen hoogbouw, geen metershoge woonarken, geen grootschalige horeca, en geen pretparkachtige toestanden. Wl kan het betekenen: het versterken van de charmante rommeligheid door die organisch verder te ontwikkelen. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld een terras of een strandje kan worden toegevoegd en dat de recreatiefunctie van het water en de oevers hier en daar verbeterd kan worden. Op die manier kan de Amstel een centralere rol in de stad vervullen, vergelijkbaar met de Seine in Parijs en de Thames in Londen, zonder dat dat grote gevolgen heeft voor de bewoners op en aan het water.

3.3. Openbare ruimteVoor het verbeteren van de openbare ruimte worden veel suggesties gedaan. Naast het beperken van autos op straat, vinden diverse deelnemers dat de gehele Amsteloever meer een eenheid moet worden door bijvoorbeeld de bestrating te uniformeren of door verschillende delen beter op elkaar aan te laten sluiten. Kortom: of de bestrating of logische routes kunnen tot meer eenheid leiden. Verder worden suggesties gedaan om het recreatieve karakter te versterken: meer bankjes, meer en betere verlichting, een waterorgel, waterhappers, meer ruimte voor honden, betere toegankelijkheid voor invaliden en mooier groen. Zo zou een aaneensluitende wandel- en recreatieboulevard kunnen ontstaan. Toch wordt ook gewezen op de noodzaak om nieuwe initiatieven goed te onderhouden. En wijzen verschillende mensen erop dat niet iedere vierkante meter een duidelijke invulling hoeft te krijgen. "Het is belangrijk dat er ook ruimte overblijft waar mensen zelf kunnen bedenken wat ze er doen." Dat zou kunnen in de vorm van een open stuk aan het water. Ook het water kan als openbare ruimte worden opgevat. De waterkwaliteit zou kunnen verbeteren als de woonboten op de riolering worden aangesloten. Dat kan de weg vrij maken voor een strandje aan de Amstel zoals dat tot midden jaren zestig ook heeft bestaan en ook in Parijs een succes is. Enkele deelnemers wijzen bovendien op het belang van de Amstel als zoetwaterbekken en de noodzaak van beleid op dat punt. Een van de genoemde punten is om de rivier meer de ruimte te geven, iets wat aansluit bij de wens tot minder harde oevers.

3.4. Ordenen van wonen op het waterDiverse mensen geven aan dat het een goed idee zou zijn om minder woonboten op de Amstel te hebben liggen, opdat meer en directer contact met het water gemaakt kan worden. Een voorbeeld daarvan is de openheid die is ontstaan door de aanleg van de steiger bij de Hermitage. "Ik wist niet wat ik zag," zegt een deelnemer daarover enthousiast. Hoewel sommigen vrij rigoureus alle woonboten het liefste weg zouden willen hebben, richten de meer genuanceerde meningen zich vooral op de metershoge woonarken. "Historische schepen horen bij de stad, maar die vierkante dozen zijn een doorn in het oog," zegt een van hen. Zij vinden het niet realistisch dat woonboten van de Amstel verdwijnen en dat ook

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

Pagina 17

niet gewenst. Wel zou iets gedaan moeten worden aan de visuele kwaliteit en vinden sommigen dat juist moeite gedaan moet worden om meer historische schepen naar de Amstel te krijgen, als attractie en/of het verhogen van de allure van het gebied. Daarvoor worden suggesties gedaan als een uitsterfbeleid voor woonarken of een afbouwbeleid, gericht op het beperken van de hoogte van de arken. Een effectief welstandsbeleid voor woonboten zou daarvoor ondersteuning kunnen bieden vinden diverse deelnemers, mede voor het handhaven van roestende bijboten. Maar daar staat een geheel andere groep tegenover die wijst op pioniersrol die de bootbewoners hebben gespeeld bij het leefbaar maken van de Amstel en de oevers. Zij zijn over het algemeen sterk gekant tegen het aanharken van de Amstel en vinden dat de woonboten een belangrijke bijdrage leveren aan het bijzondere karakter van de Amstel. "Je ziet al geruime tijd dat oude woonarken plaatsmaken voor mooie, duurzame en eigentijdse exemplaren. En dat is in internationale tijdschriften niet onopgemerkt gebleven," merkt een bootbewoner op. Bovendien hebben de schepen en arken een aantrekkingskracht op toeristen, stellen zij. Volgens deze groep bestaat er geen noodzaak om het wonen op het water anders te ordenen dan nu het geval is. Zij zien het idee van een insteekhaven bij het Oeverbos en een gedwongen verplaatsing daar naartoe niet zitten. Niet alleen omdat dat een tot vetrutting zou leiden, maar ook vanwege de druk die dat op het gebied bij het Oeverbos zou leggen en omdat zij liever op hun huidige plek blijven liggen. De bootbewoners bij het Oeverbos zien op dat punt liever ook weinig veranderen aan hun omgeving. Opvallend is dat maar weinig mensen die vinden dat de lelijke woonarken moeten verdwijnen, ook met een oplossing komen waar die mensen dan naartoe moeten, zij noemen wel dat de gemeente arken zou kunnen opkopen. Anderen noemen de Omval als een locatie om woonboten (weer) neer te leggen zodat elders meer ruimte tussen de schepen kan komen ten behoeve van het zicht op het water vanaf de oevers. "De horeca die daar ooit gepland was, kan daarom het beste definitief worden afgeblazen," zegt een deelnemer. Een andere genoemde mogelijkheid is om de woonboten over dwars te leggen, waardoor als vanzelf meer open ruimte langs de oevers ontstaat. Een ander belangrijk punt is de privatisering van de openbare ruimte en bijbehorende schuttingen. Veel mensen vinden dat daar een einde aan moet komen. Toch noemen juist ook bootbewoners dat zij de oevers aantrekkelijk en leefbaar hebben gemaakt. Hier gaat het waarschijnlijk om mensen die niet een dergelijke schutting hebben opgetrokken.

3.5. RecreatiefunctiesHet is duidelijk dat veel deelnemers op en langs het water recreren. Het gaat dan met name om roeiers, wandelaars en heel veel fietsers. Vooral de wandelaars vragen om meer zicht op het water, een betere, doorgaande en eenduidige route langs de rivier waarbij een enkeling noemt dat daaraan ook informatieborden mogen worden toegevoegd, of een Rembrandtroute van kan worden gemaakt. Hardlopers zien graag een duidelijke kilometeraanduiding. De roeiers vragen over het algemeen om weinig verandering, hun reacties liggen vooral op het vlak van behoud van open water en de zorg van nieuwe functies op en bij het water die het mooiste roeiwater van Nederland kunnen bedreigen. Een enkeling claimt meer rivier op, door de woonboten in de ban te doen. Een enkeling noemt het gebrek aan mogelijkheden om naar de kant te komen in het geval dat zich een calamiteit voordoet. Ook eigenaren van plezierboten zien graag extra mogelijkheden om hun vaartuigen het water in te krijgen en meer mogelijkheden om aan te leggen. Veel deelnemers geven aan fietser te zijn. Over het fietsen zelf en de faciliteiten daarvoor lijken zij redelijk tevreden te zijn. Toch noemen verschillende mensen enkele voor fietsers gevaarlijke punten. Ook vindt een enkeling dat een deel van het fietspad vernieuwd zou kunnen worden. Opvallend is de constatering dat het recreatieve fietsen en het snelle fietsverkeer elkaar steeds meer in de weg zitten. Bijna iedereen die iets heeft opgemerkt over recreatie, vindt dat grootschalige ontwikkelingen hoe dan ook uit den boze zijn omdat die niet passen bij het rustieke karakter van de Amstel en omgeving. Dat betekent liever geen uitbundige horecagelegenheden op het water, of pretparkachtige toestanden. Over de komst van een zwembad in de Amstel zijn de meningen verdeeld, verschillende deelnemers komen spontaan met het idee van een strandje en een extra caf hier en daar langs de oever. Kortom: de recreatiefaciliteiten kunnen beter, maar kunnen alleen worden uitgebreid met gevoel voor de huidige situatie van de Amstel, het groen en de bewoners.

3.6. GroenGroen is niet voor iedereen een groot thema, toch wordt het veel genoemd. Zo wordt de Amstel ervaren als een groen/blauw gebied dat de natuur de stad inbrengt. In algemene zin wordt gepleit voor het verbeteren van de groenstructuur door meer groen toe te voegen en het verbinden van groengebieden langs de oever opdat een steviger ecolint ontstaat als biotoop voor (water)dieren. Twee gebieden worden in het bijzonder genoemd. Ten eerste het Oeverbos. Het lijkt erop dat wie dat stuk groen kent en daar regelmatig komt of in de buurt woont, zeer veel waarde aan het bos hecht. Het wordt gezien als een mooi stukje ongeregelde natuur. "Wat rommelig lijkt, is vaak een belangrijk gebied voor dieren, let daar op."

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

Pagina 18

Niet alleen wordt een mogelijke kaalslag als gevolg van de beoogde dwanghaven gezien als volledig tegenstrijdig met het Amsterdamse voornemen om zoveel mogelijk groen te behouden, vlakbij de ringweg A-10 wordt het behoud van groen simpelweg als noodzakelijk gezien. Diverse mensen noemen het groen als een belangrijke kwaliteit van hun woonomgeving, zowel in de zin van schoonheid als in de zin van biodiversiteit, recreatie en luchtkwaliteit. Van deze mensen vinden de meesten dat de huidige situatie gehandhaafd moet blijven, anderen doen juist voorstellen om de ontwikkeling van het groengebied te versterken (extra aanplant) of om de recreatieve functie op een kleinschalige wijze te verbeteren (een buurboshuis, kinderboerderij). Op een andere plek wordt de aanwezigheid van groen juist erg gemist. De Omval wordt als te stenig ervaren waar geen boom te vinden is. Het lijkt erop dat de Omval als een storende en abrupte onderbreking wordt gezien in de verder als logisch ervaren geleidelijke overgang van het groene buitengebied naar de meer stenige stad.

3.7. VerkeerWat het verkeer op het water betreft zou volgens diverse deelnemers, voornamelijk roeiers en bootbewoners, de focus op niet-gemotoriseerd vaarverkeer moeten liggen. "Paal en perk stellen aan lawaaierig gemotoriseerd verkeer op het water: alleen nog elektrisch," stelt een deelnemer. Langs de oever is vooral het verkeer aan de Amsteldijk menigeen een doorn in het oog, het is er te druk. Beperking van het autoverkeer is voor meer mensen dan ook een belangrijk punt en er wordt ook gepleit voor luchtschermen tegen geluid en vervuiling langs de ringweg. Toch wordt ook gewezen op de noodzaak van voldoende parkeerruimte, bij voorkeur ondergronds. Dat betekent ook minder blik op straat wat de uitstraling van de Amstel zou kunnen verbeteren. Dan zijn er nog de rigoureuze oplossingen. Zo ziet een deelnemer een brede stadssnelweg onder de Amstel voor zich "vanuit de doorgetrokken IJtunnel tot aan de A10 zuid en de A2, te financieren uit een simpel tolsysteem die na 50 jaar overdragen kan worden aan de gemeente, met onder water parkeren langs de kanten, waardoor de Wibautstraat een lokale weg kan worden." Hoewel de schoonheid van de Amstel niet ter discussie staat, maken diverse deelnemers de opmerking dat de rivier ook een barrire is, voor voetgangers of fietsers die van oost naar west of vice versa willen gaan. Een enkeling zou daarom pontjes op de Amstel willen zien, anderen noemen een brug voor langzaam verkeer bij de Omval.

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

Pagina 19

3. Resultaten: Samenvatting, Visies en Verbeterpunten

Pagina 20

Rapport Amstelgesprek 20094. Resultaten: Samenvatting Ideen en Reacties

4. Resultaten: Samenvatting Ideen en ReactiesDe Amstel / Op het water ............................................................................................................................ 23De oever................................................................................................................................................................. 23 Wonen op het water, water/landprogramma ....................................................................................... 23Openbare steigers ............................................................................................................................................ 23 Geen woonboten/vrije oever ........................................................................................................................... 24 Afmeerplekken voor woonboten ..................................................................................................................... 25 Afmeervoorzieningen....................................................................................................................................... 25 Afmetingen van een woonboot, ark of schip ................................................................................................. 26 Welstandseisen ................................................................................................................................................ 26 Aansluiting riolering......................................................................................................................................... 26 Duurzaamheid................................................................................................................................................... 27 Functie van de Amstel .................................................................................................................................... 27 Zicht op de Amstel ........................................................................................................................................... 28

Natuur en recreatieruimte .......................................................................................................................... 29Wandelpad langs de oever door het groen .......................................................................................... 29 Functie.................................................................................................................................................................... 30 Inrichting en onderhoud ................................................................................................................................ 31 Bomen .................................................................................................................................................................... 32

Verharding ............................................................................................................................................................... 34Dwarsstraten ....................................................................................................................................................... 34 Parkeren ................................................................................................................................................................ 34Parkeren op straat ............................................................................................................................................ 34 Parkeergarages................................................................................................................................................. 35 Fietsparkeren .................................................................................................................................................... 35 Aanhechting / Verbindingen ........................................................................................................................ 35 De stoep langs de huizen en gebouwen ................................................................................................ 36 Wandel- en fietsroutes langs het water ................................................................................................. 36 Bruggen ................................................................................................................................................................. 37

Bebouwing .............................................................................................................................................................. 39Begane grond ..................................................................................................................................................... 39 Incidentele bebouwing ................................................................................................................................... 39 Woningen .............................................................................................................................................................. 39 Horeca .................................................................................................................................................................... 40

4. Resultaten: Samenvatting Ideen en Reacties

Pagina 22

De Amstel / Op het waterDe Amstel heeft twee oevers. De Amstel als uitgangspunt nemen leidt tot een andere manier van kijken naar de oevers. Plannen voor de ene oever raken de andere oever. In het midden ligt de vaarweg van 50 meter breed. Langs beide oevers zijn lange linten van woonboten. De onderbrekingen of "zicht op het water" zijn vanaf de overkant zichtbaar vanaf de oever en bebouwing. De doelstelling van het Amsteloeverprogramma is "het verbeteren van de balans tussen wal- en waterfuncties". Het gaat hierbij om het heroverwegen van het ruimtebeslag en de ruimteclaims van de waterfuncties opdat een haalbare en maatschappelijk gedragen toedeling ontstaat van de woonfunctie op het water, de woonfunctie op de wal, de (water)recreatie op stedelijk en op buurtniveau, horeca en terrassen en het watertransport (watertaxi, waterbuslijn). (zie Instellingsbesluit: Amsteloeverprogramma)

De oeverDe oeverbescherming verschilt per locatie. Van binnen naar buiten wordt de oever steeds "zachter". De Amstel heeft binnen de grachtengordel kademuren. Buiten de Singelgracht is het overwegend een glooiende oever, verstevigd met basalt. Voorbij de Berlagebrug komen ook "zachte oevers" voor. Er zijn wilgenteenmatten of half open betonmatten toegepast. Om de oever aantrekkelijker te maken zijn vijf ideen aangedragen. De meeste van deze ideen gaan over het vergroten van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door andere beplanting langs de oever of het gebruik van andere materialen. 1. Een idee is om op die plekken langs de oever, waar je zicht hebt op de Amstel, een trapconstructie in de kade te maken om op te zitten.Idee #33 (blz.58)

2. Plaats evenwijdig met de oever ten zuiden van de Roozenoordbrug op een paar plaatsen een beschoeiing enkele meters uit de kant voor het groeien van riet en waterplanten , tevens breekt dit de golfslag en maakt dit een goede biotoop voor flora en fauna.Idee #281 (blz.51)

3. Om bijzondere muurplanten te laten groeien langs de kade is het voorstel om kalksteenmortel te gebruiken tussen de kadestenen.Idee #256 (blz.51)

4. Maak daar waar dat mogelijk is van de harde oever een zandstrand. Mogelijke plaatsen zijn de Ouderkerkerdijk of bij het De Mirandabad.Idee #100 (blz.52)

5. Voor behoud van biodiversiteit op de oever moet de Japanse duizendknoop worden bestreden.Idee #51 (blz.52)

Wonen op het water, water/landprogrammaOpenbare steigersIn eerdere plannen (o.a. visie Weesperzijde) zijn openbare steigers tussen woonboten voorgesteld om "zicht op de Amstel" te creren. Yttje Feddes en Jord den Hollander doen voorstel voor de T-steiger. Dit is een combinatie van een openbare steiger en afmeervoorziening voor woonboten. Het voorstel voor de T-steiger kan niet bij alle deelnemers op veel enthousiasme rekenen. Uit het gesprek blijkt dat er wel behoefte is aan meer openbare steigers. Om aan te kunnen leggen, maar ook om op te zitten en over het water uit te kijken. 1. Het zou goed zijn als er enkele openbare aanlegsteigers komen in de Amstel, zodat mensen op en af kunnen stappen. En een zichtplek vanaf wal over het water hebben.Idee #104 (blz.74)

2. Een recreatiesteiger bij het Amstelpark aanleggen. En een haven voor pleziervaartuigjes.Idee #301 (blz.94)

3. Een idee is om een herkenbaar object langs de Amstel te plaatsen dat meerdere functies heeft: openbare steiger, meer uitzicht op de Amstel en meer recreatie langs de Amstel.Idee #298 (blz.123)

De Amstel / Op het water

Pagina 23

4. Er zou een openbare helling moeten komen waar mensen zelf hun bootjes te water kunnen laten.Idee #29 (blz.59)

5. Er zou een openbare stijger aan de Loswal moeten komen.Idee #177 (blz.60)

6. De steiger voor het De Mirandarestaurant zou openbaar moeten zijn.Idee #42 (blz.62)

7. De kracht van de Amstel is de breedte van de rivier. Uniek voor een stadsrivier. In een van de bijdrage wordt een pleidooi gehouden om geen concessie te doen aan de breedte van de rivier. Met een specifieke verwijzing naar de ideen over aanlegsteigers voor woonboten.Idee #148 (blz.100)

8. Roeiliefhebbers de mogelijkheid geven om vanaf de vlotten langs de woonboten naar roeiwedstrijden te laten kijken.Idee #215 (blz.171)

Geen woonboten/vrije oeverNiet overal liggen woonboten. De loswal is een duidelijk voorbeeld van een "vrije oever". Oevers kunnen vrij gemaakt worden door boten te verplaatsen (anders of elders afmeren) of op te kopen. Het kunnen zien van de Amstel wordt belangrijk gevonden. Kopen van woonboten die te koop staan, is een optie die op steun kan rekenen. Verder een pleidooi voor een meer flexibele maatvoering, ook hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de boten, is de verwachting. 1. In stadsdeel Oud-Zuid komen 10 straten uit op de Amstel. Het stadsdeel wil in het verlengde daarvan zichtlijnen creren. Slechts bij 1 straat is er een behoorlijke "zichtlijn". Bij 3 straten liggen woonboten muurvast in de weg, maar bij liefst 6 straten kan er met wat schuiven en snoeien iets heel aardigs gemaakt worden.Idee #66 (blz.63)

2. Er is meer zicht op de Amstel als wordt gekozen voor een grotere afstand tussen de woonboten, in plaats van de koppen van de zijstraten vrij zicht te geven.Idee #46 (blz.64)

3. Doordat de woonboten nu dicht tegen elkaar aanliggen is zicht op het water nauwelijks mogelijk. Er zou een minimale maat moeten worden vastgesteld tussen de boten. Dit kan ook in het bestemmingsplan worden vastgelegd.Idee #107 (blz.61)

4. Mensen ervaren dat er weinig zicht op de Amstel is. Toch valt het best mee als je naar de feiten kijkt.Idee #48 (blz.72)

5. Voor veel mensen is er voldoende zicht vanaf de wal op het waterIdee #13 (blz.111)

6. Zicht op de Amstel ontstaat ook als de gemeente kiest voor het opkopen van woonboten die op de vrije markt worden aangeboden. De komende jaren ontstaat dan vanzelf meer vrije ruimte langs de oever. Zeker als dit beleid wordt gecombineerd met een flexibele maatvoering voor woonboten.Idee #213 (blz.171)

7. Als de gemeente de komende 30 jaar alle woonboten opkoopt dan heeft heel Amsterdam zicht op de rivier.Idee #247 (blz.168)

8. Woonboten die te koop staan zou de gemeente moeten opkopen.Idee #39 (blz.58)

9. De woonboten zouden opgekocht kunnen worden. Het zicht op de Amstel komt dan weer terug.Idee #6 (blz.65)

10. Vanaf de Rozenoordbrug ervaar je de openheid en weidsheid van het landschap. De openheid behoud je door vanaf de Rozenoordbrug geen woonboten te laten afmeren.Idee #289 (blz.63)

De Amstel / Op het water

Pagina 24

11. In aanvulling op eerdere bijdragen over het verbeteren van het zicht op de Amstel wordt toegevoegd. Dat het belangrijk is om contact met het water te ervaren, juist als je langs de Amstel fietst of loopt. het vergroten van de ruimte tussen woonboten wordt als een mogelijkheid gezien. Met als suggestie om te kijken of de parkeerstrook langs delen van de Amstel opgeheven kan worden.Idee #151 (blz.63)

Afmeerplekken voor woonbotenLangs beide oevers zijn lange linten van woonboten. Op sommige locaties mogen nu de boten dubbel liggen tot 14 meter in de Amstel. Boten op de tweede rij hebben toegang via de boten op de eerste rij. Op andere locaties is dubbel liggen nu verboden. Veel deelnemers vinden dat woonboten langs de Amstel horen, ook vanuit historisch perspectief. Het idee voor insteekhavens krijgt weinig steun, vooral omdat het gevoel is dat woonbootbewoners veel privacy kwijtraken. Als alternatief wordt voorgesteld om stroomopwaarts enkele landelijke plekken te creren. 1. In de Groene Staart zouden insteekhavens voor woonboten gegraven kunnen worden.Idee #193 (blz.67)

2. In reactie op het idee om insteekhavens te creeren wordt gevraagd om voldoende rekening te houden met de privacy van woonbootbewoners.Idee #83 (blz.57)

3. De natuurlijke oever bij het Oeverbos zou volgens de plannen moeten wijken voor aanmeerplaatsen, terwijl de woonboten die nu in de Amstel liggen daarheen verplaatst zouden moeten worden. Dat is geen goed idee. De woonboten in de Amstel misstaan totaal niet, integendeel!Idee #124 (blz.141)

4. De geschetste plaatsing van de woonschepen in insteekhavens met minieme onderlinge afstanden roepen in dit opzicht grote vraagtekens op. Een alternatief kan zijn luxe ligplaatsen in een te ontpolderen weiland stroomopwaarts.Idee #88 (blz.71)

5. Een suggestie is om tussen de Amsteloever en de Jan Vroegopsingel landelijke aanlegplekken voor woonboten te creren. Hierdoor blijft vanaf de wandel- en fietsroute het contact met het water bestaan.Idee #144 (blz.68)

6. Er zouden twee of drie nieuwe ligplaatsen gecreerd kunnen worden, die eventueel ook gebruikt kunnen worden voor vrijwillige verplaatsingen.Idee #184 (blz.68)

7. Woonboten in kleine clusters aan stijgers, als iles flottant,waardoor het water zichtbaar wordt.Idee #140 (blz.69)

8. Historische schepen zouden naar de ruimte ten zuiden van de Rozenoordbrug verplaatst moeten worden.Idee #49 (blz.72)

9. Aan de Amstel moet, net als in de rest van de stad, de historie terug te zien zijn. In dat kader leeft de wens om de historische woonboot de Alexander / Bagatelle terug te laten keren langs de Amstel.Idee #167 (blz.54)

10. De historische woonark Alexander/Batatelle zou teruggelegd moeten worden waar zij thuishoort.Idee #185 (blz.67)

AfmeervoorzieningenWoonschepen moeten worden vastgemaakt. Dit kan op verschillende manieren: met touwen aan bolders op de oever en afhouders of met dukdalven De wijze waarop je woonboten kan afmeren was geen onderwerp van discussie. Wel blijkt ook bij dit thema dat er behoefte is aan meer ruimte voor de recreatievaart langs de Amstel. 1. Het water tussen de Schollenbrugstraat en de Ringdijk kan een besloten haventje worden voor sloepen, net zoals in het Spoorwegbassin in het Oostelijk Havengebied. Om de aanleg te kunnen bekostigen kan haven-

De Amstel / Op het water

Pagina 25

geld o.i.d. worden gevraagd.Idee #103 (blz.0)

2. Een wens is om op en langs de Amstel meer plek te maken voor recreanten. Meer afmeervoorzieningen en op enkele plaatsen botenverhuur.Idee #139 (blz.74)

3. Er zou een kleine Weesperhaven moeten komen waar bewoners kleine bootjes en sloepjes kunnen aanleggen.Idee #59 (blz.88)

Afmetingen van een woonboot, ark of schipIn het beleid van Oost-Watergraafsmeer zijn maximale maten opgenomen. Dit leidt automatisch tot het gebruiken van het maximaal toegestane volume. Het resultaat wordt ook wel schoenendoos genoemd (20x5 lengtexbreedte + 2,5/3/4,5/5 hoogte, afhankelijk van de locatie). De vastgestelde maximale maten zorgen voor weinig variatie in boten langs de Amstel. Om meer zicht te hebben op het water en de oever aantrekkelijker te maken, presenteren enkele deelnemers het idee om de maatvoering flexibeler te maken. 1. De mix van woonboten en huizen is wat Amsterdam bijzonder maakt. Dit kan versterkt worden door de maatvoering voor boten flexibeler te maken En welstandseisen op te stellen.Idee #259 (blz.178)

2. Meer zicht op de Amstel komt er door voor woonarken een andere maatvoering te kiezen. Hier is nieuw beleid voor nodig.Idee #218 (blz.76)

3. Geef lengte- en breedtematen van woonboten vrij. Dat kan tot meer zicht op de Amstel leiden.Idee #47 (blz.77)

4. De woonark dient van de Amstel te verdwijnen. De hoogte van deze boten belemmert te veel het zicht op het water vanaf de oever.Idee #168 (blz.77)

WelstandseisenHet huidige woonbotenbeleid van Oost-watergraafsmeer kent geen "welstandseisen". De behoefte aan meer diversiteit in de architectuur van woonboten komt ook aan de orde als het gaat om welstandseisen. Enerzijds is er behoefte aan meer variteit, anderzijds de wens om zicht op de Amstel te houden. En daarmee samenhangend een pleidooi om de boten niet te groot en niet te hoog te laten worden. 1. Grote logge woonschepen zouden weggehaald moeten worden en het zicht op de Amstel moet terug.Idee #3 (blz.80)

2. Woonboten langs de oevers van de Amstel zijn vaak interessant en leuk voor voorbijgangers om te zien. Verscheidenheid in architectuur moet worden gestimuleerd.Idee #98 (blz.79)

Aansluiting rioleringVoor 2017 moeten alle woonboten zijn aangesloten op riolering. Een pilot op de Weesperzijde heeft inzichtelijk gemaakt wat de werkzaamheden en kosten inhouden en wat de gevolgen zijn voor woonark/schip en openbare ruimte. Aansluiting op de riolering is gewenst, naar wel op een goede manier. Een van de deelnemers heeft de wens dat de riolering onder de grond komt te liggen. Een ander stelt een duurzaam alternatief voor. 1. Aansluiten van woonboten op de riolering heeft de hoogste prioriteit. Onder andere voor verbetering van de kwaliteit van het water.Idee #166 (blz.81)

2. De huisaansluitingen op het riool moeten in de grond aangelegd worden.Idee #179 (blz.54)

De Amstel / Op het water

Pagina 26

3. Een van de deelnemers stelt een alternatief voor, voor het aansluiten van woonschepen op de riolering. Een mogelijkheid is om het grijze afvalwater te laten zuiveren door een rietkraag. Aan boord kunnen droogtoiletten worden geplaatst.Idee #235 (blz.81)

DuurzaamheidDoor woonbooteigenaren als het stadsdeel wordt nagedacht over duurzaamheid van het wonen op het water. 1. Een pleidooi voor het behoud van de woonark als vorm van woonboot, omdat dit duurzaam bouwen mogelijk maakt.Idee #186 (blz.83)

Functie van de AmstelIn het midden van de Amstel ligt de vaarweg van 50 meter breed. De Amstel wordt onder meer gebruikt voor pleziervaart en recretatief varen, maar ook voor andere dingen op het water. Over de functie van de Amstel is veel geschreven. Twee deelnemers hebben een voorstel gedaan om de aansluiting met omliggende waterwegen zo te organiseren dat er een fijnmazig waterwegennet ontstaat. Verder is er veel gezegd over het uitbreiden van de recreatiemogelijkheden op de Amstel. Dat vraagt wel om de aanpak van recreanten die te hard varen. Verschillende malen is geopperd om een busboot over de Amstel te laten varen. Dit versterkt de recreatiefunctie. Tot slot is gesproken over de Amstel als echte rivier. Om van de Amstel weer een echte rivier te maken moet deze zowel achter Uithoorn zijn natuurlijke loop kunnen vervolgen als weer uitmonden in het IJ. 1. Behalve vanwege het karateristieke karakter, wordt er ook een pleidooi gehouden om de Amstel zo breed mogelijk te houden om alle scheep- en pleziervaart voldoende ruimte te geven.Idee #158 (blz.85)

2. Een idee is om de Duivendrechtsevaart te gebruiken als overslagplaats voor vervoer over de weg naar vervoer over het water. Deze vaart kan het begin zijn van een fijnmazig waterwegennet om de stad te bevoorraden.Idee #304 (blz.167)

3. Door de ringvaart van de Watergraafsmeer bevaarbaar te maken, ontstaat een fijnmazig netwerk van waterwegen in Amsterdam.Idee #303 (blz.94)

4. Om meer te genieten van de Amstel is het een idee om een paar recreatie-eilanden aan te leggen.Idee #54 (blz.89)

5. Er zou een zomerse stadslounge op de Loswal kunnen komen, met zitzakken, ligstoelen en lage tafels.Idee #191 (blz.156)

6. De Amstel zou gebruikt moeten worden voor zeilles aan kinderen. Dat zorgt voor een levendig beeld op het water.Idee #18 (blz.90)

7. Om het verkeer op de oever te ontlasten wordt voorgesteld om een nieuwe lijndienst van de canalhopper te openen over de Amstel.Idee #244 (blz.84)

8. Er moet een busboot over de Amstel komen.Idee #28 (blz.90)

9. Een busboot laten varen van het Muziektheater naar Ouderkerk.Idee #282 (blz.84)

10. Laat in de zomer een busboot van het Muziektheater over de Amstel varen naar het Groengebied Amstelland.Idee #58 (blz.163)

11. De Amstel is een rivier met veel scheepvaart. Veel scheepvaart ook die te hard vaart. Hierdoor is zwemmen gevaarlijk. Zolang deze situatie ongewijzigd is, moeten er geen strandjes of zwemplekken worden aangelegd.Idee #171 (blz.85)

De Amstel / Op het water

Pagina 27

12. In reactie op het idee om een zwembad in de Amstel te maken, wordt voorgesteld om een stuk water tijdens het zwemseizoen af te bakenen. Bijvoorbeeld bij de steiger bij het De Miranda Paviljoen.Idee #133 (blz.86)

13. Er zou meer op hardvaren gecontroleerd moeten worden.Idee #43 (blz.89)

14. Op de Berlagebrug (en wellicht ook Nieuwe Amstelbrug) zou een opvallend bord, of beter nog een lichtkrant geplaatst kunnen worden, die de recreatieve sloepvaarder maant rekening te houden met andere Amstelgebruikers.Idee #132 (blz.87)

15. Maak de Amstel wat vriendelijker voor de recreant en de roeier, door boten die grote golven maken te weren.Idee #101 (blz.87)

16. Plaats een sluis bij de onderdoorgang van de Berlage- en Hoge Sluisbrug om speedboten (en partyboten) tot kalmte te manen.Idee #10 (blz.91)

17. De Amstel wordt weer een echte rivier als deze uitmondt in het IJ. Hiervoor zou het Rokin kunnen worden uitgebaggerd. De Amstel loopt dan onder de Bijenkorf en de Beurs van Berlage tot het water van het Damrak.Idee #174 (blz.85)

18. De rivier zou niet moeten eindigen in een blinde kademuur.Idee #7 (blz.91)

19. De Amstel kan weer een echte rivier worden als deze achter Uithoorn zijn natuurlijk loop kan volgen.Idee #206 (blz.85)

20. Verbeter de functie van de Amstel als afvoerfunctie van het water uit de polders naar zee. Dit betekent dat er meer ruimte moet komen voor de rivier.Idee #278 (blz.84)

21. Door de klimaatverandering komen er drogere zomers en nattere winters. Om de hevigere winterregens op te vangen moeten er langs de Amstel opvanggebieden komen.Idee #291 (blz.50)

22. Maak een wateroverloopmogelijkheid in de Amstel naar het groengebied Amstelland, ten zuiden van de Rozenoordbrug, om het overtollige water na heftige regenbuien kwijt te kunnen raken.Idee #118 (blz.87)

23. Bovenop de Schollenbrug zou een hondenspeelplaats kunnen komen.Idee #190 (blz.160)

24. Er moet onderzocht worden in hoeverre de fabrieken langs de Amstel zorgen voor vervuiling van het water.Idee #192 (blz.79)

Zicht op de AmstelOp meerdere plekken is gesproken over zicht op de Amstel. Vaak in relatie tot andere onderwerpen. Uit de gesprekken komt naar voren dat er veel waarde wordt gehecht aan zicht op de Amstel vanaf de oever, maar dat er verschillende ideen bestaan over de manier waarop je dat kan realiseren. En ieder van deze ideen kent voor- en tegenstanders. 1. Door de verschillen in waterhoogte zijn T-steigers gevaarlijk. Een voorstel is om zichtlijnen op een andere manier te realiseren, dan door het verplaatsen van woonboten.Idee #262 (blz.60)

2. Al jaren liggen er langs de Weesperzijde woonboten. Deze horen bij de stad. Dit past ook bij het concept van de Amstel als supergracht en de rivier in de stad. Om ook in de stad de Amstel te kunnen zien, moet er op enkele plekken een doorkijkje komen.Idee #290 (blz.92)

De Amstel / Op het water

Pagina 28

Natuur en recreatieruimteDe niet-verharde gedeeltes van de oever zijn ingevuld met "Groen". De recreatieruimte langs de Amstel is vormgegeven met grasstroken en bomen. Bij woonboten zijn oevers tussen wandelpad en waterkant dikwijls beplant of zijn bloembakken geplaatst. Tussen de bomen ligt het wandelpad langs de Amstel.

Wandelpad langs de oever door het groenPrimair is het wandelpad langs de Amstel recreatief. Daarnaast is het ook de ontsluiting van de woonboten. Wandelen langs de oever dat lijken alle deelnemers wel te willen. Op de site zijn vele suggesties gedaan om een lang, aaneengesloten en attractief wandelpad langs de oever van de Amstel te maken. Uit deze bijdragen blijkt eens te meer hoe belangrijk mensen groen in de stad vinden. 1. Er zouden vaar- en wandelroutes moeten komen met een historische toelichting in de hedendaagse context.Idee #2 (blz.143)

2. Een idee is om 2 3 meter boven maaiveld een zwevend wandelpad te maken langs de Amstel. Vanaf dit wandelpad heb je een weids uitzicht over de Amstel.Idee #243 (blz.113)

3. Voor wandelaars, hardlopers en fietsers is de Jan Vroegopsingel onveilig. Een mogelijke oplossing is dat aan de Amstelgloriezijde een voetpad wordt aangelegd en aan de Amstelzijde een fietspad.Idee #231 (blz.114)

4. Langs de Ouderkerkerdijk is een paar jaar geleden een laarzenpad aangelegd. Dit pad wordt weinig gebruikt. Het pad wordt waarschijnlijk beter gebruikt als het verder wordt doorgetrokken tot aan Ouderkerk..Idee #288 (blz.113)

5. Een voorstel voor het maken van een groene verbinding tussen het (binnenkort uit te breiden) Oosterpark en de Amstel langs de Singelgracht. Hier begon tot eind 19e eeuw de polder buiten de stadswallen: laat dat weer zien door middel van zachte, rietbegroeide oevers met een wandelpad. Deze groene verbinding kan er komen omdat met de recente versmalling van de Stadhouderskade op meer plekken een reconstructie van de verkeerssituatie nodig is.Idee #306 (blz.113)

6. Een idee is om een educatieve wandelroute door het Oeverbos aan te leggen met toelichtende borden.Idee #217 (blz.114)

7. Het (her)plaatsen van de "voetpad"borden langs de J.Vroegopsingel en Ouderkerdijk en in de natuurgebiedjes bij de Rozenoordbrug en in en om het oeverbos. Deze borden kunnen worden uitgebreid met informatieborden.Idee #68 (blz.116)

8. Aanleg van een wandelpad door het groen tussen de Utrechtse brug en Torontobrug, daar is de oever van de Amstel het groenst en breedst. Om er een echt recreatiegebied van te maken kunnen in de Amstel houten eilanden worden aangelegd met picknickbanken. Deze eilanden zijn via het wandelpad toegankelijk.Idee #78 (blz.174)

9. Maak de al bestaande mooie lommerrijke paden in het Oeverbos iets breder met her en der wat speelplekken in het bos. Deze kant van de Amstel is mooi groen en zou dat ook moeten blijven.Idee #111 (blz.115)

10. Zorg dat het wandelpad en de natuur eromheen behouden blijven. Dat vraagt duidelijke keuzes in bestemmingsplannen.Idee #125 (blz.115)

11. Maak een wandelsteiger door de moerasjes langs de Jan Vroegopsingel en maak gebruik van het water van de amstel als overflow bij heftige regenbuien om deze gebiedjes moerassig te houden.Idee #65 (blz.121)

Natuur en recreatieruimte

Pagina 29

12. Een idee uit hoofdstuk 4 van het schetsboek van Yttje Feddes is om de oever van de Omval aan de zuidkant te verbreden tot een oeverpark.Idee #143 (blz.114)

13. Pad langs de oever bij Zorgvlied verwijderen en de groene oever herstellen. Eventueel wandelpad langs de weg leggen ipv midden over de groenstrook.Idee #92 (blz.115)

14. De Amsteloever is ter hoogte van het MLKpark fantastisch mooi geworden en mag geen wandelboulevard worden! Het ecolint moet blijven.Idee #116 (blz.130)

FunctieGroen om naar te kijken of groen met een functie? Picknicken en liggen in het gras of hondenuitlaatplaats? De Amsteloever is een zeer geliefde wandelroute om (ook) de hond uit te laten. Bij de woonboten zijn verschillende vormen van oevergebruik. Op de oost-oever en in ZuiderAmstel zijn duidelijke afspraken gemaakt. In de inleiding wordt de vraag gesteld: groen om naar te kijken of groen met een functie?. De bijdragen laten zien dat er overtuigend wordt gekozen voor groen om te gebruiken. Om het groen langs de Amstel optimaal te kunnen gebruiken, is er echter nog veel verbetering mogelijk. Meer voorzieningen voor joggers bijvoorbeeld en ook meer zitjes langs de oever. Er is ook een enkel pleidooi te lezen voor het behouden en het beschermen van het groen. 1. Er moeten geen woonboten verplicht verplaatst worden naar dwanghavens (a la IJsbaanpad) ten koste van het kostbare groen van het oeverbos.Idee #27 (blz.142)

2. De Amstel en de aangrenzende natuurgebieden zijn uniek, dit moet behouden blijven door de karakteristieken van een gebied centraal te stellen.Idee #99 (blz.106)

3. Zitplaatsjes creeeren langs de weg en in de natuurgebiedjes, gemaakt van boomstammen ziet het er ook heel uitnodigend en natuurlijk uit.Idee #72 (blz.131)

4. Het plaatsen van hufterbestendige trimtoestellen onder de Rozenoordbrug is aantrekkelijker dan lege kale ruimtes.Idee #73 (blz.120)

5. Plaatsen van uitkijktorens in het verlengde van de assen rond de bocht van de Amstel en aan de noord-westkant van de weide voor werkelijk zicht op het Oeverbos.Idee #74 (blz.120)

6. Sommige stukken van de Amsteloever hebben nu een onduidelijke functie. Bijvoorbeeld bij de Omval en bij de Utrechtse brug. Maak deze plekken geschikt voor recreatie.Idee #149 (blz.129)

7. Het Oeverbos kan een breder publiek aanspreken als er een beeldentuin van wordt gemaakt. Genspireerd op de beeldentuin van Krller Mller.Idee #150 (blz.119)

8. Het water van de Amstel kan ook terugkomen op de oevers en op de stoepen in de Binnenstad. Wonen langs het water betekent niet alleen zicht hebben op het water, maar ook water ervaren. Een idee is om kleine plassen te maken om pootje te baden of fonteinen die uitnodigen om in te spelen.Idee #172 (blz.129)

9. Natuurbeleving langs de Amstel is belangrijk. Creer plekken voor fauna. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een duiventil en een mussenheg op de Weesperzijde bij de Schollenbrug.Idee #200 (blz.172)

10. Een wens is om zicht te houden op het water en dat er bankjes komen op die plekken waar er zicht is op het water. Hieronder ligt de wens dat de karakteristieken van de Amstel niet aangetast moeten worden. Dus geen zwembad bij de Omval en geen losse vlotten en bootjes aan de walkant. Verder is de wens dat de Loswal on-

Natuur en recreatieruimte

Pagina 30

verandert blijft.Idee #204 (blz.128)

11. Een bescheiden bezoekerscentrum zou een welkome aanvulling zijn op Amstelglorie. Met name in het licht van schoolnatuureducatieprojecten die Amstelglorie uitvoert.Idee #241 (blz.118)

12. Een pleidooi om niet terug te gaan naar het landschap van Rembrandt, maar het houden zoals het is. Met wel de suggestie om het gebied rondom de Rozenoordbrug groener te maken.Idee #250 (blz.118)

13. Amstelstation Amstelzijde kan veel groener worden ingericht, hierdoor wordt de achterkant van het Amstelstation een prettige plek om te verblijven, met mooi zicht op de Amstel.Idee #225 (blz.170)

14. Bij de molen een bankje plaatsen.Idee #265 (blz.118)

15. De recreatie-erven richting Ouderkerk worden nauwelijks gebruikt. De recreatie-functie wordt beter benut als er weer koeien, schapen en paarden op de dijk komen te lopen.Idee #286 (blz.117)

16. Middelpolder (en misschien ook andere stukken van Groengebied Amstelland) de bestemming natuurgebied i.p.v. recreatiegebied geven. Dit om de broedplaats voor weidevogels te beschermen.Idee #248 (blz.118)

17. Een pleidooi voor voldoende groen in de stad. Met als idee om voldoende ruimte te maken voor loslopende honden bij de Rozenoordbrug.Idee #300 (blz.136)

18. Wandelroutes langs het water ecologisch inrichten en beheren.Idee #255 (blz.156)

19. Het gebied open en groen houden kost geld. Dat geld zou bijeen gebracht kunnen worden door de verkoop van toerisme en streekproducten.Idee #209 (blz.137)

20. Ontpolder een deel van het weiland en creer een nieuwe plas. Geeft ruimte voor het afmeren van woonschepen. En er ontstaat meer recreatieruimte op het water.Idee #219 (blz.170)

21. Aanleggen van een poel naast de picnicweide in het Oeverbos, zowel voor waterberging, tevens goed voor flora en fauna en tegelijkertijd ook leuk voor recreanten.Idee #67 (blz.121)

22. Aanleggen van een joggingpad vanaf de Utrechtse brug door het moeras en oeverbos naar het groengebied Amstelland en terug.Idee #69 (blz.120)

23. Er zou een plek moeten komen waar joggers oefeningen kunnen doen.Idee #40 (blz.122)

24. Er zouden waterfonteintjes moeten komen om de dorst van alle fanatieke sporters te lessen.Idee #52 (blz.121)

Inrichting en onderhoudHet stadsdeel probeert het groen op "A-kwaliteit" te onderhouden. Het kan altijd beter. Dit is een kwestie van geld, prioriteit, en de keuze voor het type beplanting. Ideen voor verbetering van het groen langs de oever leven ook bij de deelnemers aan het Amstelgesprek. Voor de Amsteloever van de Berlagebrug tot voorbij de Rozenoordbrug worden voorstellen gedaan om de groenvoorziening te verbeteren. Verder worden ideen gepresenteerd om broed- en nestplaatsen voor vogels en vleermuizen te creren. Ook wordt voorgesteld om zitjes langs de oever voldoende te beschutten, zodat het prettig verblijven is.

Natuur en recreatieruimte

Pagina 31

1. Herstel het natuurpad dat vroeger door het midden van het Oeverbos liep,daardoor kunnen grote mensen en kinderen een echte boservaring krijgen op loopafstand van de "stad".Idee #126 (blz.115)

2. Amstelglorie is een afzonderlijk poldergebied met een eigen gemaal. Om de waterhuishouding goed op orde te houden moet regelmatig professioneel worden gebaggerd, ook is het van belang dat de ringsloten worden verbreed.Idee #233 (blz.127)

3. Nu zijn de tuinders op Amstelglorie veel tijd kwijt met onderhoud van de infrastructuur, dit hoort meer bij de verantwoordelijkheid van het stadsdeelbestuur.Idee #234 (blz.126)

4. De Amsteloever ten zuiden van de Berlagebrug weer groen maken. De huidige leemlaag verwijderen en weer met groen beplanten, zodat het aansluit bij het ecolint verderop.Idee #117 (blz.130)

5. De bankjes langs de oever moeten geflankeerd worden door heggen en plantenbakken.Idee #8 (blz.131)

6. De ruime zitplek tegenover Tabitha zou meer beschut kunnen worden door het plaatsen van heggen of een ander soort afrastering.Idee #21 (blz.116)

7. Plaats de zitbanken tussen de waterwoningen in.Idee #210 (blz.128)

8. De tegels bij de Rozenoordbrug moeten weggehaald worden. Zo ontstaat er vanzelf interessante vegetatie.Idee #178 (blz.160)

9. Een idee is om zwerfkeien en hoog bamboe te plaatsen onder en tussen de verschillende delen van de Roozenoordbrug. Dit stimuleert de biodiversiteit.Idee #220 (blz.128)

10. In het Oeverbos zijn bijzondere vleermuizen gesignaleerd, behoud van deze vleermuizen zorgt voor biodiversiteit.Idee #90 (blz.130)

11. Er zouden nestkasten voor de uilen, vleermuizen en roofvogels die in het oeverbos verblijven, moeten komen.Idee #189 (blz.133)

12. De geitenwei in het oeverbos, kan getransformeerd worden in een kinderboerderij.Idee #187 (blz.128)

13. Meer notenbomen in het bos en de omgeving zorgt voor grotere biodiversiteit.Idee #221 (blz.170)

BomenLangs de Amstel staan iepen. Incidenteel staan er andere bomen die zijn geplant door bewoners of spontaan zijn opgeschoten. Uitzondering zijn de parken en het oeverbos . In de parken staan bomen groepen van verschillende soorten. In het oeverbos groeit voornamelijk pioniersbeplanting. Het gesprek ging voor een deel over het Oeverbos. Een gebied dat voor veel mensen een bijzondere betekenis heeft. Uit de vele bijdragen over het Oeverbos klinkt het pleidooi om dit stukje groen niet op te offeren en zoveel mogelijk in stand te houden. 1. Laat het oeverbos als uniek stuk natuur bestaan.Idee #38 (blz.134)

2. Het bos mag niet vernietigd worden.Idee #62 (blz.121)

Natuur en recreatieruimte

Pagina 32

3. En van de conclusies uit het Beheerplan Oeverbos: Er is besloten geen grote ingrepen in het bos te laten plaatsvinden, omdat hierdoor het karakteristieke karakter van het bos zou worden aangetast en dit in het kader van ecologisch beheer helemaal niet noodzakelijk is. Door op een verantwoorde wijze te beheren en plaatselijk nieuwe situaties te creren kan het Oeverbos in de toekomst een omgeving worden die voor zowel mens als dier prettig is om in te verblijven. Daar valt anno 2009 weinig aan toe te voegen.Idee #81 (blz.131)

4. Behoud het de bomen bij de op- en afritten van de Utrechtse brug. Deze boompartij is beeldbepalend voor de Amstel, net als het Oeverbos.Idee #95 (blz.134)

5. De insteekhavens geven geen verbeterd uitzicht, integendeel, rijen woonboten belemmeren dan het uitzicht op de Amstel. aan de overkant is genoeg ruimte met vrij uitzicht voor fietsers en wandelaars, en na de Rozenoordbrug aan onze kant ook... Het is een heerlijke kindvriendelijk plek nu, met het bos en de plekken zoals de geitenweide bij onze buren verderop. Doodzonde als dat zou verdwijnen.Idee #87 (blz.134)

6. Laat het Oeverbos zoals het is. Laten we zuinig zijn op de kleine stukken natuur in de grote steden! En kies niet voor de makkelijke weg door ligplaatsen te verplaatsen naar buiten de stad.Idee #136 (blz.140)

7. Het Oeverbos moet blijven, het is een plek waar mens en natuur in perfecte harmonie zijn. De Amstel heeft het nodig om met rust gelaten te worden.Idee #135 (blz.141)

8. Het is heerlijk om bij de Oudekerkerdijk op bezoek te komen en te genieten van het prachtige groen waar je dan doorheen rijdt. Oeverbos en de woonschepen moeten blijven. Het is een uniek stukje Nederland.Idee #127 (blz.141)

9. Laat dit oeverbos bos; er is al zoveel groen gesloopt. Een stukje natuur met bedreigde flora en fauna moet je koesteren. Zo ook dit oever-wilgenbos.Idee #122 (blz.141)

10. Pleidooi voor behoud van het Oeverbos. De natuur moet hier zijn gang kunnen gaan, geholpen door bootbewoners en het stadsdeel.Idee #115 (blz.133)

11. Pleidooi voor het behoud van het Oeverbos zoals het is. Aanwezigheid van het Oeverbos geeft de woonbootbewoners een prettiger leefklimaat.Idee #160 (blz.114)

12. Meer afstand tussen woonboten creren. Open plekken niet opvullen met meer boten of obstakels. Op die open plekken bijvoorbeeld openbare opstap aanlegsteigers met bankjes. Verder bomen snoeien of luchtige bomen planten zodat zicht op de Amstel ontstaat vanuit de woningen.Idee #277 (blz.92)

13. Vanuit de woningen aan de Weesperzijde is er beperkt zicht op het water door de dichte bomen, soms wel 3 rijen dik. Selectief snoeien en kappen geeft meer transparantie.Idee #106 (blz.133)

14. Aan het pleidooi voor het behoud van het Oeverbos wordt toegevoegd dat het Oeverbos niet opgeofferd mag worden voor flats.Idee #145 (blz.133)

Natuur en recreatieruimte

Pagina 33

VerhardingDe oevers van de Amstel zijn verhard (bestraat) ten behoeve van de diverse verkeersfuncties. Bereikbaarheid en verkeersveiligheid zijn belangrijke onderwerpen bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Functie en materiaalgebruik bepalen de kwaliteit van de openbare ruimte. De doelstelling van het Amsteloeverprogramma is het verbeteren van de (continuteit van) wandel en fietsroute naar het groengebied Amstelland.

DwarsstratenDe oostoever is vrij van doorgaand auto verkeer en maakt deel uit van het hoofdnet fiets. De westoever maakt deel uit van het hoofdnet auto en heeft een belangrijke functie voor de bereikbaarheid van het centrum. In het gesprek zijn twee ideen gepresenteerd om de infrastructuur te verbeteren en tegelijkertijd de levendigheid en bedrijvigheid van de buurt op een hoger plan te brengen. 1. De Oetgenstraat biedt mogelijkheden om er een markante verbinding van te maken tussen de Wibautstraat en de Amstel.Idee #305 (blz.188)

2. Stimuleer bedrijvigheid in de drie centraal gelegen straten tussen de Wibautstraat en de Amstel: de Ruyschstraat, de Eerste Oosterparkstraat en de Blasiusstraat.Idee #309 (blz.187)

ParkerenDe openbare ruimte wordt gebruikt om te parkeren. Bereikbaarheid van bestemmingen langs de Amstel betekent rijdende maar ook geparkeerde autos en fietsen. Meer ruimte langs de Amstel dat is een wens die impliciet en expliciet in meerdere bijdragen is terug te lezen. Het idee is dat er ruimtewinst behaald kan worden door anders om te gaan met parkeren. Verschillende ideen worden hiervoor gedaan. Zoals het onderzoeken van de mogelijkheid om ondergronds te parkeren of de witkar opnieuw te introduceren. 1. Parkeerplaatsen op maaivelden moeten niet opgeheven worden.Idee #23 (blz.145)

2. De witkar herintroduceren om parkeeroverlast tegen te gaan.Idee #312 (blz.165)

3. Een idee is om de Ouderkerkerdijk echt autoluw te maken, zodat fietsers, wandelaars en kleine kinderen volop gebruik kunnen maken van de dijk. Dit kan door recreatief bestemmingsverkeer op een parkeerterrein op te vangen en niet te laten parkeren op de recreatie-erven langs de Amstel.Idee #287 (blz.145)

4. In combinatie met het aanleggen van parkeergarages onder de grond, kan ook het verkeer van de Amsteldijk onder de grond verdwijnen. Er ontstaat dan ruimte voor een wandelboulevard.Idee #196 (blz.148)

Parkeren op straatEen parkeerplaats is 11vierkante meter p.p. oftewel 2x5,5meter. In de Weesperzijdestrook zijn 1445 parkeerplaatsen. Dat is vergelijkbaar met een ruimte zo groot als 3 voetbalvelden. Op de Weesperzijde-oever zijn 325 parkeerplaatsen. Bij de Omval zijn geen parkeerplaatsen aan het water. De parkeerdruk is met name in de Swammerdambuurt erg hoog (meer dan 90%). 68% van de huishoudens heeft GEEN auto. 1. Voor bezoekers en recreanten is er sinds de uitbreiding van Amstelglorie te weinig parkeergelegenheid. Het idee is om 30 plekken te maken op de dijk en een parkeerplaats aan de kant van de Utrechtseweg.Idee #230 (blz.146)

2. Nu al oplaadpunten inrichten voor elektrische autos.Idee #257 (blz.146)

Verharding

Pagina 34

3. Langs de Amstel ontstaat meer ruimte als de parkeerplaatsen worden verplaatst naar de huizenkant. Aan de Amstelijk bijvoorbeeld, zijn er aan de huizenkant genoeg lege plaatsen.Idee #173 (blz.147)

ParkeergaragesLangs de Amstel zijn geen openbare parkeergarages, wel kleine particuliere garages. 1. Een idee om het parkeerprobleem op te lossen en het autoverkeer te verminderen is om parkeergarages onder de Amstel en de grachten te plaatsen.Idee #176 (blz.148)

2. Door de autos onder te brengen in buurtgarages kunnen de verbindingen tussen de Oosterparkbuurt en de Amstel worden versterkt. Dit geeft namelijk ruimte om de stoep te verbreden.Idee #252 (blz.144)

3. Een parkeerplaats zou onder de haven bij de Schollenbrug kunnen komen.Idee #181 (blz.148)

FietsparkerenMet name op de Weesperzijde en dan vooral bij horeca is een tekort aan fietsenrekken. Er zijn nauwelijks inpandige fietsenstallingen (in elk geval geen openbare). 1. De openbare weg wordt nu vaak geblokkeerd door geparkeerde fietsen. Er is behoefte aan meer fietsparkeervoorzieningen.Idee #182 (blz.150)

2. Een idee is om het fietsvignet te herintroduceren. Op deze manier is het makkelijker om fietswrakken te verwijderen. En er ontstaat meer ruimte in de fietsenrekken voor fietsen die daadwerkelijk in gebruik zijn.Idee #207 (blz.150)

Aanhechting / VerbindingenBereikbaarheid van de stad is belangrijk, maar prettig kunnen wonen in een autoluwe omgeving is minstens net zo belangrijk. Veel ideen gaan in op het verminderen van de overlast van geparkeerde en rijdende autos. Daarnaast ook enkele voorstellen om de doorstroming in de stad te verbeteren en kruispunten veiliger te maken. 1. Als de Utrechtsestraat een stadsweg wordt, dan is het belangrijk om tussen de weg en Amstelglorie een brede groenstrook in te richten.Idee #228 (blz.169)

2. De Ringvaart als een groene corridor tussen de Amstel en het Flevopark. Met bij de Amstel een haventje met terrassen.Idee #308 (blz.151)

3. Een idee is om van de Weesperzijde een fietsstraat te maken, fietsers zijn hier de hoofdgebruikers. Dit vraagt aanpassing van het profiel van de straat.Idee #222 (blz.151)

4. Een mogelijkheid om het kruispunt Ruyschstraat/Nieuwe Amstelbrug te ontlasten is door links afslaand autoverkeer te verhinderen. Een suggestie die hiervoor wordt gegeven is het veranderen van de rijrichting van de Oosterparkstraat. Het voordeel hiervan is dat het fietsverkeer, dat erg hard vanaf de brug komt, niet in de problemen komt met het autoverkeer uit de Ruyschstraat dat linksaf slaat. Omdat er dan nog maar heel weinig autoverkeer door de Oosterparkstraat rijdt, alleen verkeer voor deze straat en de Blasiusstraat, zijn de fietspaden niet meer nodig. De aanvullende suggestie is om aan n of twee kanten van de straat schuin parkeren in te voeren.Idee #137 (blz.152)

5. Een wens is om ooit een ononderbroken wandel/fietsroute te hebben langs de Amstel van de Weesperzijde naar de Korte Ouderkerkerdijk. Een mogelijke oplossing is om het fietspad voor de ingang van het Delta Lloydkantoor tweerichtingverkeer te maken.Idee #138 (blz.152)

Verharding

Pagina 35

6. Sluit de wegen op beide oevers voor doorgaand verkeer, bewoners krijgen een toegangspas. Op deze manier wordt de Amstel echt een recreatiegebied in de stad.Idee #79 (blz.116)

7. De Amsteldijk wordt meer autoluw als het autoverkeer van en naar de bedrijven rond het Martin Luther King Park een directe ontsluiting krijgen naar de Kennedylaan via de achterkant.Idee #30 (blz.153)

8. Ecolint behouden. Wandelpromenade op de plaats van de huidige rijbaan. Een richtingverkeer voor alleen bestemmingsverkeer en voor het verkeer richting de aanwezige bedrijven vanaf de Kennedylaaneen een ontsluiting maken.Idee #93 (blz.130)

9. Een wens is dat er minder geluidsoverlast is van de A10 op Amstelglorie. Bijvoorbeeld door het plaatsen van geluidsschermen langs de A10.Idee #232 (blz.151)

10. De geluidsoverlast van de A10 maakt het soms lastig om van de Amstel en haar oevers te genieten. Het verlagen van de maxiumum snelheid op de ring naar 80km zou het woon- en leefklimaat verbeteren.Idee #80 (blz.173)

11. De luchtkwaliteit moet aangepakt worden om het woon- en leefklimaat op de Amsteldijk te verbeteren.Idee #19 (blz.154)

De stoep langs de huizen en gebouwenNaast de toegang tot de woningen heeft de stoep langs de bebouwing op de Weesperzijde een belangrijke recreatieve functie. "hier kan je wandelen in de zon." De stoep is relatief brede, soms meer dan 5 meter. 1. Bij de herprofilering ook zuinige straatverlichting neerzetten.Idee #253 (blz.155)

2. Een pleidooi voor een vergroening van de bestrating. Waar mogelijk al het overbodige steen vervangen door (hoogwaardig) groen/ natuurlijke bodembedekker.Idee #275 (blz.166)

Wandel- en fietsroutes langs het waterPrimair is het wandelpad langs de Amstel recreatief. Daarnaast is het ook de ontsluiting van de woonboten. Al eerder bleek dat wandelen en fietsen langs de Amstel voor veel mensen belangrijk is. Uit de bijdragen aan dit deel van het gesprek blijkt dat er ideen zijn voor verhoogde wandel- en fietsroutes. Deze komen voort uit verschillende wensen. Enerzijds de wens om over verkeer en boten heen zicht op de Amstel te hebben en anderzijds om bijvoorbeeld roeiers goed te kunnen coachen. 1. Er zou een wandelboulevard moeten komen.Idee #22 (blz.153)

2. Een mooi wandelpad langs de oever, met her en der een zitje, zou dus mooi zijn.Idee #24 (blz.158)

3. Het stuk vanaf de Omval zou beter bewegwijzerd moeten worden, zodat je heel gemakkelijk en zonder twijfels de brug bij de Korte Ouderdijkerkerk kan vinden.Idee #1 (blz.158)

4. Meer recreatiemogelijkheden kunnen langs de Amstel ontstaan als je de Omval via een fiets- en loopbrug verbindt met het oeverpark Over-Amstel. De groene route is dan continue. Dit idee is uitgebreider verwoord in het schetsboek van Yttje Feddes.Idee #146 (blz.156)

5. Er zou misschien een verhoogde promenade langs de Amstel kunnen komen.Idee #44 (blz.58)

Verharding

Pagina 36

6. Ophogen van de Oever van de Omval tussen de Weesperzijde en de Amstelboulevard, zodat je over de boten heen kan kijken.Idee #142 (blz.156)

7. Bij een toekomstige verandering van de Amsteldijk langs het MLK-park zou een verhoogd fiets- en wandelpad kunnen komen. De Amstel is dan beter zichbaar over de woonboten heen. Ook voor coaches van roeiers zou dit zeer welkom zijn.Idee #131 (blz.157)

8. De Amstel zou alleen bereikbaar moeten zijn voor bestemmingsverkeer en er zouden wandelpaden langs de Amstel moeten komen.Idee #15 (blz.154)

9. Fietsers moeten niet meer op voetpaden kunnen fietsen.Idee #41 (blz.157)

10. Bij een toekomstige vernieuwing/verandering van de weg, zou een tweerichtingsfietspad aan de Amstelzijde wenselijk zijn. Roeiers kunnen worden gecoacht, zonder de voetgangers voor de voeten te lopen.Idee #134 (blz.157)

11. Langs de Amstel staat op dit moment maar 1 kunstwerk. Meer kunst langs de oevers heeft toegevoegde waarde voor de openbare ruimte.Idee #214 (blz.171)

12. Voetgangers en fietsers langs de Amstel moeten prioriteit krijgen.Idee #36 (blz.164)

BruggenDe bruggen verbinden de oevers en bieden zicht op de Amstel. De bruggen zorgen voor het ervaren van de schaal van de rivier, vormen een architectonisch element, maar zijn ook een onderbreking in de rivier en de continuteit van de wandel en fietsroute langs de Amstel. Voor verschillende bruggen over de Amstel worden ideen gegeven om de ruimte op of onder de brug beter te benutten. De meeste ideen gaan over de Rozenoordbrug. Enerzijds is de Rozenoordbrug een brug die de scheiding tussen de stad en het achterland markeert, anderzijds is het een obstakel in het landschap. Enkele ideen gaan over het opheffen van de brug en de weg in een tunnel het verlengde van de Zuidas maken. 1. Om een ononderbroken route langs de westoever te hebben, wordt het voorstel gedaan om een voetgangers/ fietsbrug over de Singelgracht aan te leggen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de doorvaarthoogte van de brug.Idee #162 (blz.161)

2. Een idee waar een aantal ideen in samenkomen. Na de versmalling van de Stadhouderskade is de Torontobrug nu breder dan strikt noodzakelijk. Vanaf de brug heb je mooi uitzicht over de Amstel. De overgebleven ruimte op de brug kan worden benut om paviljoens op te bouwen voor galerien of horeca.Idee #307 (blz.176)

3. Er zou een directe opgang vanaf Amsteldijk naar Kruispunt Kennedylaan/Rijnstraat moeten komen voor fietsers en wandelaars.Idee #31 (blz.164)

4. Aantrekkelijk maken voor voetgangers van de openbare ruimte van de onderdoorgang Mauritskade/Torontobrug.Idee #37 (blz.163)

5. Het zou erg helpen het gebied te ontsluiten als er een hoge brug kwam voor voetgangers en fietsers (maar niet bromfietsen en scooters) van de Lutmastraat naar de Gijsbrecht van Aemstelstraat, of van de Smaragdstraat naar de Graaf Florisstraat of de Marcusstraat. De keuze waar deze brug precies te bouwen moet samenhangen met plannen voor de Wibautstraat.Idee #163 (blz.161)

Verharding

Pagina 37

6. Een idee is om beter gebruik te maken van de ruimte onder de Utrechtsebrug. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bankjes, een waterfonteintje en eventueel een aanlegsteiger.Idee #216 (blz.160)

7. Meer bankjes op de bruggen, inclusief sfeerverlichtingIdee #16 (blz.122)

8. In Amsterdam zijn de afgelopen jaren veel oefenruimtes voor muzikanten gesloopt of van functie veranderd. Een idee is om gebruik te maken van de leegstaande brugkelders van de Utrechtse Brug als oefenruimte voor bands.Idee #114 (blz.173)

9. Een suggestie is om van de Schollenbrug een beweegbare brug te maken. Hierdoor kunnen in het haventje bij de Schollenbrugstraat ligplaatsen komen voor monumentale woonboten. Bijvoorbeeld voor de Alexander.Idee #169 (blz.161)

10. De Rozenoordbrug zou gesloopt moeten worden.Idee #34 (blz.164)

11. De Rozenoordbrug opheffen en de A10 in een tunnel onder de grond laten lopen. De tunnel komt dan in het verlengde te liggen van het dok van de Zuidas.Idee #94 (blz.162)

12. Geluidsschermen op de Roozenoordbrug: meer rust/stilte in dit mooie buitengebiedIdee #70 (blz.120)

13. De Rozenoordbrug vormt een barrire tussen het groengebied Amstelland en Amstelglorie. Om planten en dieren en groter leefgebied te geven zou de stobbe onder de brug verlengd moeten worden.Idee #229 (blz.128)

14. De Rozenoordbrug is nu een obstakel in het landschap. De openheid en de wijdsheid van het groene gebied rondom de Amstel kan meer worden benadrukt als de Rozenoordbrug een verlenging wordt van de tunnel van de Zuidas.Idee #285 (blz.160)

15. Meer uitzicht op het water kan ook gerealiseerd worden door balkons aan de bruggen te hangen.Idee #11 (blz.59)

16. Een idee is om de Roozenoordbrug te slopen en alle infrastructuur onder de grond te brengen in een tunnel die aansluit op de verdiepte Zuidas , een oplossing voor veel geluidsoverlast en het geeft de mogelijkheid om vanaf Amsterdam weer richting Ouderkerk te kijken.Idee #180 (blz.160)

Verharding

Pagina 38

BebouwingOp de oever staat bebouwing. Deze overwegend woonbebouwing vormt samen met de openbare ruimte het stedenbouwkundige landsschap van de Amstel. In de bebouwing zitten functies die mede bepalen zijn voor het gebruik en beleving van de Amstel en oevers. Uitgangspunt voor het Amsteloeverprogramma is "het realiseren van meer en betere recreatiefuncties. Hiervoor moet de gewenste kwaliteit gedefinieerd worden, met als uitgangspunten rust, ruimte, ontspannen, bezinnen en onthaasten." (zie Instellingsbesluit: Amsteloeverprogramma)

Begane grondStedenbouwkundig heet dit de plint Wat gebeurt er op de begane grond van de bebouwing; woonhuizen, horeca, kantoren en wat betekent dit voor de beleving en het gebruik van de Amsteloever. Veel is er niet gesproken over de plint. Wel wordt de suggestie gedaan om binnentuinen meer te betrekken bij de openbare ruimte. 1. De binnentuinen van woonblokken zouden openbaar toegankelijk moeten wordenIdee #183 (blz.119)

2. Betrek de binnentuinen bij de openbare ruimte langs de Amstel. Een idee is om van de binnentuin achter Weesperzijde nr 90 een beeldentuin te maken.Idee #188 (blz.173)

3. Geluid over het water draagt ver, hoogbouw kan geluid versterken, bij de ontwikkeling van de Amsteloevers een punt om rekening mee te houden.Idee #245 (blz.169)

Incidentele bebouwingLangs de Amstel staan ook losse gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de het Amstelhotel, de roeiverenigingsgebouwen of nutgebouwtjes zoals transformatorhuisjes. Deze bebouwing belemmert het zicht op de Amstel maar heeft vaak ook een relatie met de Amstel. De meeste gesprekken bij het thema incidentele bebouwing gaan over een gebouw dat nog moet komen. Het geplande waterrestaurant wordt gezien als een obstakel. Een beetje compensatie voor dit gebouw in de Amstel kan gegeven worden door het terras vrij en openbaar toegankelijk te maken. 1. Een plek voor onderhoud en reparatie van recreatiebootjes moet behouden blijven.Idee #130 (blz.75)

2. Er ontstaat zicht in de lengterichting van de Amstel als het plein achter De Hoop wordt afgegraven. Het botenhuis wordt dan een markant los element in de Amstel.Idee #141 (blz.176)

3. Naar aanleiding van de vergunningenprocedure van de aanleg van een waterreastaurant ter hoogte van de Amstelboulevard zijn diverse berichten geplaatst die vraagtekens zetten bij de esthetische gevolgen en de veiligheid van het plaatsen van een waterrestaurant op deze plek.Idee #120 (blz.180)

4. Geen restaurant midden in de Amstel, vanwege zichtlijnen.Idee #129 (blz.176)

5. Een idee is om het terras bij het waterrestaurant openbaar te maken. Dit om gratis te kunnen recreren zonder een verplichte consumptie.Idee #71 (blz.177)

WoningenDe bebouwing heeft overwegend de bestemming wonen, incidenteel zijn er andere bestemmingen. Wat betekent de ontwikkeling van de oever voor het wonen op de oever? 1. Groene gebieden rondom Amsterdam zijn nodig