Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

44
Radio KamerFilharmonie Seizoen 2010|2011 65 jaar omroepensembles Michael Schønwandt chef-dirigent muziekcentrum van de omroep

description

Seizoensbrochure Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Transcript of Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Page 1: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

RadioKamerFilharmonie

Seizoen 2010|201165 jaar omroepensembles

Michael Schønwandt chef-dirigent

muziekcentrum van de omroep

Page 2: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 3: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Radio KamerFilharmonieMichael Schønwandt chef-dirigent

Page 4: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 5: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

De Radio Kamer Filharmonie presenteert in het

seizoen 2010-2011 een programma dat ruim vier

eeuwen muziekgeschiedenis omspant: van het

Vioolconcert in E van Bach tot de wereldpremière

van De Raaffs Concert voor saxofoonkwartet en

orkest.

In dit uitgestrekte werkterrein verlaat de RadioKamer Filharmonie vaak de gebaande paden. Bekende en geliefde werken worden niet verwaar-loosd, maar er is vooral aandacht voor hedendaagsemuziek uit vele windstreken, voor de avant-gardevan de vorige eeuw, een vergeten opera uit debarok, de minder bekende Sibelius, een andereSkrjabin, de postume ontdekking van Terteryan enzo veel meer. Bekijk de concertagenda verderop indeze brochure en zie de diversiteit. De Radio Kamer Filharmonie biedt uitvoeringen ophet hoogste niveau, met perfectie tot in de kleinstedetails. Het orkest werkt samen met dirigenten dieautoriteiten zijn op deelgebieden van dit omvang-rijke repertoire.

michael schønwandt De Radio Kamer Filharmonie verwelkomt dit sei-zoen de Deense dirigent Michael Schønwandt alszijn nieuwe chef-dirigent. Aan die benoeming zijnconcerten voorafgegaan die beide partijen zeer tevreden stemden en die ook door de pers en u positief werden beoordeeld. U kunt nu nader kennismaken met de klasse van Schønwandt, bij-voorbeeld in een Scandinavisch programma metwerken van Sibelius, Grieg, Nielsen en Stenhammar,

in de vertolking van Honeggers oratorium Le roiDavid, of het nieuwe werk van Lera Auerbach.

james macmillan James MacMillan - dirigent en een van de meestuitgevoerde componisten van dit moment - gaat ditseizoen als vaste gastdirigent structureel aan deslag met de Radio Kamer Filharmonie. Hij dirigeerteigen werk en nieuwe composities als Ornamentalair van Elena Kats-Chernin en Neharo’t neharo’t vande Israëlische componiste Betty Olivero. Deze muziek wordt onder MacMillans leiding gecombi-neerd met de meer vertrouwde klanken van Bartóks Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerken celesta, Milhauds Scaramouche en zelfs MozartsSymfonie nr. 29.

Seizoen 10|11

inhoudSeizoen 10|11 565 jaar omroepensembles 650 jaar ZaterdagMatinee 11Biografie 13Michael Schønwandt 15Frans Brüggen 16Philippe Herreweghe 16James MacMillan 17Benjamin Levy 18Musici en staf 21Concertagenda 10|11 25Radio 4 34Concertseries van de omroep 37CD-opnamen 38Vriendenvereniging 38Contactgegevens, colofon 42

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 5

Radio Kamer Filharmonie

Page 6: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

nieuwe barokEredirigent Frans Brüggen vertolkt met de RadioKamer Filharmonie enkele meesters uit de barok ende klassieke periode. Telemann, Bach, Mozart enBeethoven staan op het programma. Uit de klas-sieke hoek klinkt een primeur die uw nieuws -gierigheid zal prikkelen: het Vioolconcert dat FranzClement in 1805 voltooide, wordt nu voor het eerstin Nederland uitgevoerd. Met vaste gastdirigent Philippe Herreweghe geeftde Radio Kamer Filharmonie concerten waarinonder meer Daan Manneke’s The answered questionhet programma deelt met Schumann en Beethoven,en Frank Martins Monologen uit ‘Jedermann’ metBruckners Mis nr. 3.

concertreizenDe Radio Kamer Filharmonie geniet ook dit seizoeninternationale aandacht. Het orkest is in oktober2010 uitgenodigd in Praag met Michael Schønwandten op het festival in Donaueschingen met Peter Eötvös. Met Eötvös zal de Radio Kamer Filharmonievijf wereldpremières ten gehore brengen.

cd-opnamenDe cd-catalogus van de Radio Kamer Filharmoniewordt dit seizoen aangevuld met nieuwe releasesvan eigentijds repertoire. Zo wordt onder meer NYConcerto van Richard Rijnvos opgenomen met pianist John Snijders. Met de uitvoering van ditwerk sleepte het orkest in augustus 2008 de Muziekgebouwprijs in de wacht. Tevens beginnendit jaar de opnamen voor een serie van vier cd’s met werken van vaste gastdirigent James Mac-Millan.

radio 4De Radio Kamer Filharmonie hoopt u vaak temogen begroeten bij de concerten in Utrecht of Amsterdam. Mocht u niet live aanwezig kunnenzijn: de concerten zijn tevens te beluisteren opRadio 4 in uitzendingen van de ZaterdagMatinee,De Vrijdag van Vredenburg en de Donderdagavond-serie.

Veel luistergenoegen in het nieuwe seizoen!

6 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

65 jaar geleden nam het Radio Filharmonisch Or-kest voor Radio Herrijzend Nederland het eersteconcert op. Naast dit orkest bestonden er hetGroot Omroepkoor, het Metropole Orkest, hetOmroep Orkest, het Vaudeville Orkest en het Om-roep Kamerorkest, waarmee verschillende genreskonden worden uitgevoerd. Deze ensemblesvormden de basis van de huidige ensembles vanhet Muziekcentrum van de Omroep: het Radio Fil-harmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie,het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Het Vaudeville Orkest heette vanaf 1949 Prome-nade Orkest en werd in 1985 gefuseerd met het

Omroep Orkest tot het Radio Symfonie Orkest.Het Omroep Kamerorkest werd in 1958 omge-doopt tot Radio Kamerorkest en schreef tot 2005geschiedenis onder die naam. In 2004 werden uitde drie toenmalige klassieke orkesten de RadioKamer Filharmonie en het Radio FilharmonischOrkest geformeerd. Afgaand op de vele positieverecensies was dit een zeer succesvolle operatie. De ensembles maken sinds 2006 deel uit van deNederlandse Publieke Omroep. In de afgelopen65 jaar hebben vele, soms ingrijpende verande-ringen plaatsgevonden. Onveranderd zijn dehoogstaande kwaliteit en veelzijdigheid van dezeensembles en hun bijzondere plaats in het Nederlandse muziekleven.

Informatie over de jubileumactiviteiten wordtbekendgemaakt op de website www.mco.nl.

65 jaaromroepensembles

Page 7: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 8: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 9: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 10: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 11: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 11

Dit seizoen bestaat de ZaterdagMatinee een halve

eeuw. Wat begon als ‘Matinee op de Vrije Zaterdag’

bij wijze van culturele educatie van ‘de arbeider’,

is inmiddels uitgegroeid tot een serie van interna-

tionale importantie en reputatie onder de naam

ZaterdagMatinee.

Grondlegger Hans Kerkhoff stond in 1961 met de‘VARA-Matinee’ een mix van onbekend repertoire,concertant uitgevoerde opera’s, Nederlandse muzieken eigentijds repertoire voor ogen. Deze ingrediën-ten zijn nog steeds de vier pijlers onder de serie. Bekende muziek wordt overigens niet geheel uitge-sloten. De formule van Kerkhoff had verstrekkendegevolgen. Amsterdam kreeg er concerten met eenambitieuze programmering bij, die al snel een en-thousiast publiek trokken. De omroeporkesten zatenopeens veel vaker oog in oog met deze luisteraarsen de omroep kon meer live-opnamen uitzendendan voorheen.Voor de categorie eigentijds repertoire werden com-positieopdrachten verstrekt aan vooraanstaandecomponisten in binnen- en buitenland. Onder henJohn Adams, Toshio Hosokawa, Theo Loevendie,Robin de Raaff, Richard Rijnvos, Rob Zuidam en tal-loze andere Nederlandse toondichters.

hoogtepuntenDe geschiedenis van de ZaterdagMatinee kent legiohoogtepunten. Vele, inmiddels grote namen van hetinternationale muziekleven stonden al vroeg in huncarrière in ‘De Matinee’, bijvoorbeeld Montserrat Caballé, Nelly Miricioiù, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Murray Perahia en Theo Bruins. Thematischopgezette series rond bijvoorbeeld Stravinsky enBrahms boden context en perspectief.

Door grote opera’s concertant uit te voeren, kondendeze gemakkelijker in de programmering wordenopgenomen. Zo leidde Jaap van Zweden hogelijk geprezen uitvoeringen van de Wagner-opera’s

Lohengrin en Die Meistersinger von Nürnberg. Opdeze manier konden de afgelopen jaren ook tal vanminder bekende opera’s hun Nederlandse premièrebeleven. Shakespeares The tempest vormde de basisvoor zowel Der Sturm van Frank Martin als voor Thetempest van Thomas Adès. Ook de opera’s Macbeth (eerste versie uit 1847) van Verdi en Der König Kandaules van Zemlinsky beleefden hun Neder-landse première tijdens een Matinee.

artistieke leidingNa Hans Kerkhoff heeft vooral Jan Zekveld zijnstempel op de ZaterdagMatinee gedrukt en deserie internationaal aanzien gegeven. Zekveld is,verspreid over twee perioden, gedurende 16 jaarartistiek leider van de Matinee geweest. AndréHebbelinck bekleedde deze functie tussendoor zesjaar. Na Hans Kerkhoff, die het stokje in 1977 aanKees Hillen had doorgegeven, zwaaide hij hetlangst de scepter over de Matinee. Tot in de jaren ’90 is de VARA de belangrijkste pijler van de Matinee geweest. Na ingrijpende ver-anderingen bij deze omroep werd de Matinee eensamenwerking tussen VARA, NPS en VPRO. Sinds2003 is de ZaterdagMatinee een productie van NPSRadio en AVRO Radio 4 in samenwerking met deTROS, bestemd voor uitzending op Radio 4.

spraakmakendIntussen zijn 50 jaar verstreken en ruim 1400 con-certen gegeven. Kees Vlaardingerbroek is sinds hetseizoen 2007-2008 artistiek leider. Hij gaf oude muziek weer een plaats binnen de Matinee. Zijn uit-gangspunt wijkt niet af van dat van Kerkhoff: enthousiasme over de magie van muziek delen metzoveel mogelijk mensen. Dit blijkt uit weer eenspraakmakende programmering voor dit seizoenmet ‘in de muziek verborgen codes’ als thema. Op-nieuw bestaat het aanbod uit opera’s, zoals WagnersParsifal, (Nederlands) opdrachtwerk en onbekend re-pertoire uit heden en verleden. Van bekende namenals Beethoven, Schumann, Mahler, Bartók en Sibeliusklinken vooral minder gespeelde werken. Het be-looft andermaal een magisch seizoen te worden.

50 jaar spraakmakend

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 11

ZaterdagMatinee

Page 12: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

12 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

Orkest hangt aan de lippen van dirigent‘Schønwandts rijke operaervaring bleek in Mozarts OuvertureDie Entführung aus dem Serail. Meteen was er de drukke, roezige sfeer van een Oosterse markt […] Het orkest hing aanzijn lippen en liet de muziek overlopen van viriele kracht. […]’

Bela Luttmer in de Volkskrant, 14 september ‘09, over het concert met werken van Mozart, Poulenc, Honegger en Bizet door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Michael Schønwandt

Mozart als bruisende zomerzotheid‘Toch klonk Mozart bij de ‘moderne’ Radio Kamer Filharmonieniet minder spannend. Geen tuttige Mozart dus, maar sprankelende muziek voor een feestelijke zomeravond.’

Hans Visser in de Gooi- en Eemlander, 13 juli ’09, over de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Andrea Marcon in het Mozart-festival (Robeco Zomerconcerten)

Veerkrachtige Haydn opent Matineeseizoen‘Haydns muziek is vitaal en sprankelend en kent uitersten vanfelheid en ingetogenheid… Van Zweden werkte deze […] op eenveerkrachtige manier uit. Fluwelige strijkers en grommendehoorns maakten deel uit van de uitgekiende interpretatie…’

Frederike Berntsen in De Telegraaf, 8 september ’09, over Haydns opera Armida, uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden

Page 13: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 13

De Radio Kamer Filharmonie bestaat uit ongeveer

zestig musici en kan in verschillende vormen op -

treden - van barokensemble en kamerorkest tot en-

semble voor hedendaagse muziek. De Radio Kamer

Filharmonie bestrijkt een breed en gevarieerd werk-

terrein. Het orkest heeft in het hedendaagse reper-

toire een bijzondere reputatie opgebouwd en beves-

tigt deze in de huidige programmering met tal van

premières.

De Radio Kamer Filharmonie levert een belangrijkaandeel aan de series de ZaterdagMatinee in hetAmsterdamse Concertgebouw, De Vrijdag van Vredenburg in Utrecht, het Zondagochtend Concert,de Robeco Zomerconcerten en de serie NPS maakthoorbaar in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Al dezeconcerten worden uitgezonden via Radio 4. Concer-ten in het kader van de ZaterdagMatinee wordenregelmatig opgenomen door NPS Televisie vooruitzending via Nederland 2. Sinds 2005 is Jaap van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van de Radio Kamer Filharmonie.Met ingang van het seizoen 2010-2011 treedt deDeense dirigent Michael Schønwandt in zijn plaatsaan als chef-dirigent en voegt James MacMillanzich bij de vaste gastdirigenten van het orkest.De huidige vaste gastdirigenten zijn Frans Brüggen,sinds 2007 tevens eredirigent, en Philippe Herre-weghe.

Tijdens het festival Toonzetters in augustus 2008ontvingen de Radio Kamer Filharmonie en pianistJohn Snijders elk de Muziekgebouwprijs voor de

première eerder dat jaar van Richard Rijnvos’ NYConcerto. Andere recente hoogtepunten in hetMuziekgebouw aan ‘t IJ waren onder andere dewereldpremières van werken van Pete Harden, Florian Maier, Peter Adriaansz en Bob Zimmermanop de laatste editie van de Nederlandse Muziek -dagen en het concert met werken van Peter Max-well Davies, waarin de componist voor het laatstals dirigent optrad. In meer traditioneel repertoireheeft de Radio Kamer Filharmonie van zich doenspreken met de uitvoering van Haydns opera Armida onder leiding van Jaap van Zweden en werken van Mozart, Poulenc, Honegger en Bizetonder leiding van Michael Schønwandt.

De Radio Kamer Filharmonie speelt verder regel -matig in de educatieve serie De Magische Muziek -fabriek in Vredenburg, de Internationale GaudeamusMuziekweek in Amsterdam en het Holland Festival.Traditiegetrouw wordt het concertseizoen afge -sloten met een Mozartfestival en concerten in deRobeco-serie in het Concertgebouw.

cd-opnamenCd-opnamen met onder meer premières vanheden daagse composities hebben de Radio KamerFilharmonie een toegewijd publiek, belangrijkeprijzen en wereldwijde erkenning opgeleverd.De tweede uitgave van het cd-label QuattroLive –het label van Radio 4, het Muziekcentrum van deOmroep, Radio Nederland Wereldomroep, NPS,AVRO en TROS – illustreert de veelzijdigheid vande Radio Kamer Filharmonie. Op de cd staan opna-men van Beethovens Eerste symfonie onder leidingvan Frans Brüggen en Tristan Keuris’ Symphony inD onder leiding van Jaap van Zweden.

Biografie

Page 14: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 15: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

De Radio Kamer Filharmonie verwelkomt dit sei-

zoen de Deense dirigent Michael Schønwandt als

zijn nieuwe chef-dirigent.

De Deense dirigent Michael Schønwandt werd ge-boren in Kopenhagen in 1953 en studeerde piano,muziektheorie en compositie alvorens zich op diri-geren toe te leggen. Na zijn studies in Denemarkenspecialiseerde hij zich aan de Royal Academy ofMusic in London. In 1979 werd hij geëngageerd alseerste dirigent van de Royal Danish Opera inKopen hagen, waarmee hij in verschillende seizoe-nen een breed repertoire dirigeerde. In 2000 werdhij aangesteld als artistiek leider van Det KongeligeTeater in Kopenhagen.

Michael Schønwandt maakte zijn debuut in Londenin 1983 en dirigeert sindsdien regelmatig in hetRoyal Opera House Covent Garden. Van 1984 tot1997 was hij eerste gastdirigent van de KoninklijkeMuntschouwburg in Brussel, waar hij naast opera-voorstellingen ook concerten dirigeerde. In 1985maakte hij zijn debuut in de Parijse Opéra met eenuitvoering van Alceste. Hij keerde er terug om pro-ducties te dirigeren als Salome, Elektra en Macbeth.

Voorts werkte hij samen met de opera en het symfonieorkest van Nice. In 1990 maakte MichaelSchønwandt zijn debuut aan de Weense Staatsopermet Le nozze di Figaro, en keerde terug om Otello,Elektra, Don Giovanni, La Traviata, Der fliegendeHolländer en andere opera's te dirigeren.

Van 1992 tot 1998 was Michael Schønwandt chef- dirigent van het Berliner Sinfonieorchester. Hij wastevens eerste gastdirigent van het Danish NationalRadio Symphony Orchestra. Op het concertpodiumdirigeerde hij alle concerten van Beethoven met Alfred Brendel en het London Symphony Orchestra.Hij trad op in onder meer Parijs, Brussel, Bonn, Zürich, Stockholm, Rome, Oslo en Nice. In december1991 dirigeerde hij het Requiem van Mozart met deWiener Philharmoniker in Salzburg. Verder diri-geerde hij orkesten als het Philharmonia Orchestra,het orkest van de Baye rische Rundfunk, het Orche-stre Philharmonique de Radio France en de WienerSymphoniker.

In januari 2010 viel hij in voor de Russische dirigentYuri Temirkanov bij het Koninklijk Concertgebouw-orkest. Dagblad Trouw omschreef de samenwerkingmet het orkest en de solist in Beethovens Viool -concert als ‘perfect en opwindend’. En in de Tweedesymfonie van Sibelius ‘tilde Schønwandt het KCO optot eenzame hoogte… adembenemend goed.’ De discografie van Michael Schønwandt is omvang-rijk. Muziek van klassieke en hedendaagse Deensecomponisten is daarin opvallend vertegenwoor-digd. Daarnaast weerspiegelt de cd-catalogusvooral zijn brede werkterrein: van Mozart en Beet-hoven tot Stravinsky en Schönberg,

MichaelSchønwandtchef-dirigent

‘Dit is precies wat ik zoek. Een ambitieus orkest, met een drang om te presteren. De musici reageren bliksemsnel op mijn aanwijzingen. Ze zijn hongerig, nieuwsgierig, willen op een intelligente manier communiceren.’ Michael Schonwandt in De Telegraaf over de Radio Kamer Filharmonie, 11 september 2009

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 15

Page 16: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

16 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

Frans Brüggenvaste gastdirigent, sinds 2007 eredirigent

Frans Brüggen is een van de meest vooraanstaandeexperts op het gebied van de 18de- en 19de-eeuwsemuziekpraktijk. Brüggen studeerde dwarsfluit, blok-fluit en muziekwetenschap in zijn geboortestad Amsterdam. Hij verwierf internationale erkenningals blokfluitist en werd op zijn 21ste benoemd totdocent aan het Koninklijk Conservatorium in DenHaag. Later was hij Erasmus Professor aan HarvardUniversity en Regent's Professor aan de Universityof Berkeley. Hij is, zoals Luciano Berio schreef, ‘een musicus die geen archeoloog, maar een groot kun-

stenaar is’. Frans Brüggen is al zo’n twintig jaar ver-bonden aan het Muziekcentrum van de Omroep,eerst als chef-dirigent van het Radio Kamerorkest,daarna als vaste gastdirigent van de Radio KamerFilharmonie en sinds 2007 als eredirigent.

In 1981 richtte hij het Orkest van de Achttiende Eeuwop. Met dit internationaal samengestelde orkest con-centreert hij zich op muziek van onder anderen Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven,Schubert en Mendelssohn. Veel opnamen van het orkest hebben internationale prijzen gewonnen. Frans Brüggen heeft de afgelopen seizoenen ge-werkt met onder andere het Rotterdams Philharmo-nisch Orkest, het Orchestre de Paris, de Royal Stock-holm Philharmonic, het Orchestra Sinfonica dell' Accademia di Santa Cecilia in Rome, het KoninklijkConcertgebouworkest, de New Japan Philharmonicen het San Francisco Symphony Orchestra. In hetoperarepertoire dirigeert Brüggen regelmatig wer-ken van onder anderen Gluck, Mozart en Rameau.In oktober 1992 werd Frans Brüggen samen metSimon Rattle vaste gastdirigent van het Orchestra ofthe Age of Enlightenment. Hij ontving de Unesco International Music Prize in 1997. In 2007 ontving hijde Oeuvreprijs van de VSCD, de Vereniging vanSchouwburg- en Concertgebouwdirecties.Recent dirigeerde hij het Philharmonia Orchestra inLonden, de Münchner Philharmoniker, het ZürichTonhalle Orchester, het Scottish Chamber Orchestraen het Chicago Symphony Orchestra.

Philippe Herreweghevaste gastdirigent

Philippe Herreweghe studeerde piano aan het con-servatorium van Gent en begon daarna een studiemedicijnen en psychiatrie. Tijdens zijn universitairestudie richtte hij Collegium Vocale op, een groep diede aandacht trok van Nikolaus Harnoncourt en Gus-tav Leonhardt. Zij nodigden het koor uit om mee tewerken aan hun opnamen van de complete cantatesvan J.S. Bach. Philippe Herreweghe heeft diverse en-

sembles samengesteld die aanzienlijke erkenninghebben gekregen. Deze ensembles hebben meer danzestig opnamen op het Harmonia Mundi-label ge-maakt: Ensemble Vocal Européen, Collegium VocaleGent, La Chapelle Royale, Orchestre des Champs-Elysées en het ensemble Musique Oblique. PhilippeHerreweghe heeft opgetreden als gastdirigent bij en-sembles als het Koninklijk Concertgebouworkest, hetMahler Chamber Orchestra, het Rotterdams Philhar-monisch Orkest, het Stavanger Symphony Orchestraen deFilharmonie. Maestro Herreweghe was artistiekleider van het Saintes Festival tussen 1982 en 2002.Sinds 1999 is Herreweghe hoofddirigent bij deFilhar-monie in Antwerpen.

Page 17: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 17

De breedte van Herreweghe’s werkterrein is opval-lend. Hij beweegt zich met grote autoriteit in reper-toire van renaissance tot en met de 20ste eeuw. Recente opnamen van onder meer cantates van Bachen Mahlers Des Knaben Wunderhorn gooiden hogeogen in de vakpers. Sinds het seizoen 2008-09 is Philippe Herreweghe vaste gastdirigent van deRadio Kamer Filharmonie. Herreweghe werd onder-scheiden als European Musician of the Year in 1991en Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen 1993 en

is benoemd tot Officier des Arts et Lettres in 1994,Doctor honoris causa aan de Universiteit van Leuvenin 1997 en Chevalier de la Légion d'Honneur in 2003.In oktober van dat jaar werd hij ook geridderd doorde Koning van België.Philippe Herreweghe nam in mei 2006 het initiatiefom tijdens een jaarlijkse ‘Bach Academie’ zijn erva-ring als dirigent door te geven. De Academie heeftintussen plaatsgevonden in Antwerpen, Brussel enBrugge.

James MacMillanvaste gastdirigent

Vanaf september 2010 is James MacMillan vastegastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie. Hijvolgt Peter Eötvös op, die van 1994 tot 2005 chef-dirigent van het Radio Kamerorkest en nadienvaste gastdirigent was van de RKF. MacMillan diri-geert minimaal drie producties per seizoen meteigen werk en ander 20ste- en 21ste-eeuws reper-toire. Evenals Peter Eötvös verenigt hij in één persoon de kwaliteiten van een internationaal ge-renommeerde dirigent en componist. MacMillan

behoort tot de meest uitgevoerde componisten vandit moment. De afgelopen jaren hebben de ensembles van hetMuziekcentrum van de Omroep onder zijn leidingverscheidene van zijn werken uitgevoerd en opge-nomen. De komende jaren verschijnen met regelmaatnieuwe opnamen, waaronder die van het percussie-concert Veni, veni, Emmanuel, Visitatio sepulchri, Sun-Dogs en The confession of Isobel Gowdie. Met dit laat-ste werk werd MacMillan in 1990 wereldwijd bekend.Sindsdien wordt zijn muziek door vele grote orkes-ten, dirigenten en solisten uitgevoerd, waaronder deNew York Philharmonic onder leiding van LeonardSlatkin, het Philadelphia Orchestra met Andrew

Page 18: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Davis, de Detroit Symphony onder leiding vanNeeme Järvi en de Los Angeles Philharmonic metEsa-Pekka Salonen.

James MacMillan (1959) kreeg piano- en trompetlesen begon als tiener al met componeren. Hij studeerdemuziek en compositie aan de Edinburgh Universityen de Durham University. Vervolgens doceerde hijenige tijd aan de Universiteit van Manchester. Na desuccesvolle première van Tryst in 1990 werd hij benoemd tot componist van het Scottish ChamberOrchestra. Tussen 1992 en 2002 was MacMillan artis-tiek leider van de serie Music of Today van het Phil-harmonia Orchestra. Hij is internationaal actief als dirigent. MacMillan was vanaf het seizoen 2000-01tot zijn start bij de Radio Kamer Filharmonie als com-

poser/conductor verbonden aan de BBC Philharmo-nic in Manchester. In 2004 werd hij benoemd totCommander of the British Empire (CBE).

18 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

Benjamin Levyassistent-dirigent

Benjamin Levy is vanaf het seizoen 2009-10 assis-tent-dirigent van de Radio Kamer Filharmonie enhet Radio Filharmonisch Orkest. Benjamin Levy studeerde aan het ConservatoireNational Supérieur de Lyon, het Conservatoire de

Paris, de Academy of Conducting in Aspen en deAcademia Chigiana in Siena. Als assistent van MarcMinkowski werkte hij onder meer met het Gewand-hausorchester Leipzig, het Mahler Chamber Orches-tra en Les Musiciens du Louvre. Tevens was hij pre-sent op de Salzburger Festspiele. In 2008 ontvingBenjamin Levy de ADAMI-Young Conductor Award.

In de afgelopen seizoenen was Benjamin Levy tegast in diverse operatheaters, waaronder die vande Opéra National du Rhin, Lyon, Dijon, Avignon enToulon. Hij dirigeerde onder meer het Orchestre Colonne, Orchestre Symphonique et Lyrique deNancy en het Simon Bolivar Orchestra in Caracas. Voor komende seizoenen is Benjamin Levy we-derom uitgenodigd bij het orkest van Nancy. Verderstaan op de agenda een tournee met de opera vanRouen, concerten met het Orchestre National deLorraine en Orchestre Lamoureux en een opera-productie met het Orchestre National du Capitolede Toulouse. Benjamin Levy is oprichter en dirigentvan het Orchestre de Chambre Pelléas.

Page 19: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 20: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 21: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 21

chef-dirigentMichael Schønwandt

1e viool Elisabeth Perry*Nadia Wijzenbeek*Diana MorrisQuirine ScheffersMaria EscarabajalJosje ter HaarJulija HartigHeather KurzbauerPedja MilosavljevicJoan MooneyGerrie RodenhuisSergiy StarzhynskiyRuud WagemakersCarolina Woltjer

2e viool Laura Veeze**Mintje van LierPeter de WitWouter GroeszAstrid AbasZofia BalcarIan van den BerkCamilla DikkenRenée de Jong-VerwoerdtMarjolijn OonkNina de WaalFrits Wagenvoorde

altviool Aidan Pendleton**Vilem Kijonka** Ioannis StratakisMaurits WijzenbeekSabine DuchMarjolijn van der Grinten-da Silva RosaMarije HelderBen JolesLaura van der Stoep Lotte de Vries

cello Michael Müller**Arturo Muruzabal**Michael Stirling**Naftali GurevichTeije HylkemaGé BartmanSebastiaan van EckAngela Stevenson

contrabas György Schweigert**Boris Kozlov**Norma BrooksJim Schultz

fluit Ingrid Geerlings**Jeanette Landré**Caroline van 't HofEllen Alberts

hobo Aisling Casey**Justine Gerretsen**Marjolein KoningCaroline Tempelaar

klarinetHarmen de Boer**Frank van den Brink**Arjan Woudenberg**Esther MisbeekSergio Hamerslag

fagotHajime Konoe**Annet KarstenHidehiko Miki

hoornSergei Dovgaliouk**Laurens Otto**Eric BorninkhofRebecca Grannetia

trompetRik Knarren**Cyrille van Poucke**Jacco GroenendijkRaymond Rook

tromboneVictor Belmonte Albert**Cyril Scheepmaker

tubaDavid Kutz**

pauken/slagwerkMaarten Smit**Peppie Wiersma**

slagwerkMark Haeldermans**Peter Prommel**Vincent Cox

vaste remplaçanten:

harpSaskia RekkéKerstin Scholten

klavecimbelPieter-Jan Belder

stafKees Dijkmanager Henk Swinnenartistiek manager Elisabeth Kamphuisbeleidsmedewerker Anneke PeerikproductieleiderLisette Roemoffice managerFernando SouzabibliothecarisSimone HuybibliothecarisAnne-Lou Langendijkassistent-bibliothecarisHeske van Eschassistent-planner musiciTeun HorstorkestassistentTheo van Wijngaardenorkestassistent

Musici en staf

* concertmeester ** aanvoerder

Page 22: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 23: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 24: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 25: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 25

Augustus ‘10zo 22 augustus, 20.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmoniePablo Heras-Casado, dirigentStephen Kovacevic, piano –Prokofjev Symfonie nr. 1 ‘Klassieke’Beethoven Concert voor piano en orkest nr. 2Schubert Symfonie nr. 5

Robeco Zomerconcerten

za 28 augustus, 20.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer Filharmonie Groot OmroepmannenkoorMichael Schønwandt, dirigentQuirine Viersen, cello –Sibelius Rakastava (Der Liebende), voor mannenkoor en orkestSjostakovitsj Concert voor cello en orkest nr. 1 Schubert Gesang der Geister über den Wassern,voor mannenkoor en strijkorkestSchubert Symfonie nr. 7 ‘Unvollendete’Robeco Zomerconcerten

September ‘10vr 10 september, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieGroot OmroepkoorPhilippe Herreweghe, dirigentMichael Gläser, koordirigentAnn Hallenberg, alt–Brahms Akademische Festouvertüre Brahms Altrapsodie, voor alt, mannenkoor en orkestBrahms Gesang der Parzen, voor koor en orkestBrahms Variaties over een thema van J. Haydn Brahms Uit Zwei Motetten op. 74: Warum ist dasLicht gegeben, voor koor a capellaBrahms Schicksalslied, voor koor en orkestDe Vrijdag van Vredenburg

zo 12 september, 11.00 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieGroot OmroepkoorPhilippe Herreweghe, dirigentMichael Gläser, koordirigentAnn Hallenberg, alt –Brahms Altrapsodie, voor alt, mannenkoor en orkestBrahms Variaties over een thema van J. HaydnBrahms Uit Zwei Motetten op. 74: Warum ist dasLicht gegeben, voor koor a capella Brahms Schicksalslied, voor koor en orkestHet Zondagochtend Concert

Concerten10|11

Page 26: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

26 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

za 18 september, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentRalph van Raat, piano Jacques Zoon, fluit –Debussy Prélude à l'après-midi d'un fauneLoevendie Concert voor piano en orkest (wereldpremière)Mozart Concert voor fluit en orkest nr. 1 Beethoven Symfonie nr. 8

ZaterdagMatinee

vr 24 september, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht Radio Kamer FilharmonieHeinrich Schiff, dirigentPatricia Kopatchinskaya, viool –Stravinsky Concert in Es ‘Dumbarton Oaks’Tsjaikovski VioolconcertBeethoven Symfonie nr. 5

De Vrijdag van Vredenburg

zo 26 september, 11.00 u Concertgebouw, Amsterdam Radio Kamer FilharmonieHeinrich Schiff, dirigentPatricia Kopatchinskaya, viool –Tsjaikovski VioolconcertBeethoven Symfonie nr. 5

Het Zondagochtend Concert

Oktober ‘10vr 1 oktober, 20.15 u Muziekgebouw aan ‘t IJ, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieCelso Antunes, dirigentAnthony Marwood, viool Anna Enquist, spreekstem –Marshall Kingdom come, voor orkest en tapeMackey Beautiful passing (Nederlandse première)Bruynèl Elegie, voor vrouwenstem en soundtracksMacMillan The exorcism of Rio Sumpúl (versie voorkamerorkest, Nederlandse première)

NPS maakt hoorbaar

vr 8 oktober, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieGroot OmroepkoorMichael Schønwandt, dirigentCelso Antunes, koordirigentIlse Eerens, sopraanElodie Méchain, altXavier Mas, tenor, vertellerbas n.t.b.–Mozart Mis in C ‘Krönungsmesse’Honegger Le roi David, oratorium voor solisten,koor en orkest

De Vrijdag van Vredenburg

za 16 oktober, 20.15 uDonauhalle, DonaueschingenRadio Kamer FilharmoniePeter Eötvös, dirigent–Programma n.t.b.

zo 24 oktober, 11.00 u Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieKoen Kessels, dirigent–Prokofjev Peter en de wolf

De Magische Muziekfabriek

November ‘10za 13 november, 13.30 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieJonathan Stockhammer, dirigentHeather Buck, sopraanJohn Hancock, baritonStephen West, bas-baritonJaco Huijpen, bas–Dusapin Faustus, the last night (Nederlandse première)

ZaterdagMatinee

Page 27: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 27

vr 19 november, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieDmitry Sitkovetsky, dirigentN.t.b., viool–Lourié A little chamber musicSchnittke Sonate voor viool en kamerorkestBrahms Serenade nr. 1

De Vrijdag van Vredenburg

za 27 november, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmoniePhilippe Herreweghe, dirigentAlexander Lonquich, piano–Schumann Ouverture ManfredBeethoven Pianoconcert nr. 3 Schumann Symfonie nr. 1 ‘Frühling’

ZaterdagMatinee

December ‘10vr 3 december, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentTasmin Little, viool –Skrjabin Sonate nr. 9 ‘Schwarze Messe’ (orkestr.: Wagemans)Prokofjev Vioolconcert nr. 1Schubert Symfonie nr. 6 ‘De kleine symfonie in C-groot’

De Vrijdag van Vredenburg

zo 5 december, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentTasmin Little, viool –Prokofjev Vioolconcert nr. 1Schubert Symfonie nr. 6 ‘De kleine symfonie in C-groot’

Het Zondagochtend Concert

vr 10 december, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieJames MacMillan, dirigentMichael Collins, klarinet, bassethoorn –Stravinsky Concerto in D Kats-Chernin Ornamental air, voor bassethoorn en kamerorkest (Nederlandse première)Milhaud Scaramouche, voor klarinet en orkestMozart Symfonie nr. 29

De Vrijdag van Vredenburg

zo 12 december, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieJames MacMillan, dirigentMichael Collins, klarinet –Stravinsky Concerto in D Milhaud Scaramouche, voor klarinet en orkestMozart Symfonie nr. 29

Het Zondagochtend Concert

za 18 december, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieFrans Brüggen, dirigentGiuliano Carmignola, viool –Telemann Concert in F voor viool en orkest TWV 51 F:004Bach, J.S. Concert voor viool en orkest in EBach, C.Ph.E. Symfonie nr. 1 in D Wq 183/1Mozart Symfonie nr. 40 in g

ZaterdagMatinee

Januari ‘11do 6 januari, 20.15 u Muziekgebouw aan ‘t IJ, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieAlejo Perez, dirigentGeneviève Strosser, altviool –Rihm Uit Drei Waltzer für Orchester: DrängenderWalzer; Sehnsuchtswalzer (Nederlandse première)Rihm Altvioolconcert nr. 2 (Über die Linie IV)Zimmermann Un petit rien (Musique légère, lunaire et ornithologique d'après ‘Les oiseaux de lune’ de Marcel Aymé,Nederlandse première)Zimmermann Sinfonie in einem Satz (1951, Nederlandse première)

NPS maakt hoorbaar

Page 28: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 29: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 30: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

30 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

vr 14 januari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentRonald Brautigam, piano –Borodin Petite suite (arr.: Glazoenov)Auerbach Serenade for a melancholic sea, voor pianotrio en strijkers (Nederlandse première)Brahms Pianoconcert nr. 2

De Vrijdag van Vredenburg

zo 16 januari, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentRonald Brautigam, piano –Borodin Petite suite (arr.: Glazoenov)Brahms Pianoconcert nr. 2

Het Zondagochtend Concert

za 22 januari, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentMartin Fröst, klarinet –Sibelius Karelia-suite Nielsen Concert voor klarinet en orkest Grieg 2 elegische Melodien Stenhammar Serenade op. 31

ZaterdagMatinee

za 29 januari, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieEmilio Pomárico, dirigentRaschèr Saxophone Quartet –Dallapiccola Variazioni De Raaff Concert voor saxofoonkwartet en orkest (wereldpremière)Stockhausen Gesang der JünglingeStravinsky Agon

ZaterdagMatinee

Februari ‘11vr 4 februari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieDaniel Reuss, dirigentCappella Amsterdam Christina Landshamer, sopraanIngeborg Danz, altThomas Walker, tenorRoderick Williams, bas–Händel Hercules, musical drama in 3 akten

De Vrijdag van Vredenburg

za 12 februari, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieGroot OmroepkoorPhilippe Herreweghe, dirigentKlaas Stok, koordirigentMorten Frank Larsen, baritonen n.t.b. solisten–Martin Zes monologen uit ‘Jedermann’ (rev. 1949),voor bariton en orkestBruckner Mis nr. 3 ‘Grote’, voor solisten, koor en orkest

ZaterdagMatinee

vr 18 februari, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmoniePhilippe Herreweghe, dirigentSteven Isserlis, cello –Manneke The answered question (wereldpremière)Schumann Celloconcert Beethoven Symfonie nr. 3 ‘Eroica’

De Vrijdag van Vredenburg

zo 20 februari, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmoniePhilippe Herreweghe, dirigent–Manneke The answered questionBeethoven Symfonie nr. 3 ’Eroica’

Het Zondagochtend Concert

Page 31: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 31

Maart ‘11za 5 maart, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentPekka Kuusisto, viool –Rossini Ouverture Wilhelm TellRijnvos Vioolconcert (wereldpremière)Beethoven Symfonie nr. 7

ZaterdagMatinee

do 10 maart, 20.15 u Muziekgebouw aan ‘t IJ, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieOtto Tausk, dirigentViviane Hagner, viool –Ligeti Rumänisches KonzertChin Vioolconcert (Nederlandse première)Yun Symfonie nr. 2 (Nederlandse première)

NPS maakt hoorbaar

vr 11 maart, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieOtto Tausk, dirigentViviane Hagner, viool –Ligeti Rumänisches KonzertChin VioolconcertYun Symfonie nr. 2

De Vrijdag van Vredenburg

za 26 maart, 13.30 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieKenneth Montgomery, dirigentAmanda Forsyth, sopraanChristina Landshamer, sopraanBenjamin Hulett, tenor–Hasse Piramo e Tisbe, opera in 2 akten

ZaterdagMatinee

April ‘11za 2 april, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieJames MacMillan, dirigentKim Kashkashian, altviool –MacMillan TrystOlivero Neharo’t neharo’tBartók Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta

ZaterdagMatinee

za 9 april, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieFrans Brüggen, dirigentRachel Barton-Pine, viool –Clement Concert voor viool en orkest in D (Nederlandse première)Beethoven Symfonie nr. 5

ZaterdagMatinee

vr 15 april, 20.15 u Muziekgebouw aan ‘t IJ, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieGroot OmroepkoorBrad Lubman, dirigentNikolai Didenko, bas –MacMillan Nunc dimittis, voor koor en orkest (Nederlandse première)Raskatov Nieuw werk voor bas en orkest (wereldpremière)Terteryan Symfonie nr. 6, voor kamerorkest, kamerkoor en 9 fonogrammenNPS maakt hoorbaar

vr 22 april, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieJaap van Zweden, dirigentAnn Hallenberg, alt –Haydn Symfonie nr. 44 ‘Trauer'Martin Die Weise von Liebe und Tod des CornetsChristoph Rilke

De Vrijdag van Vredenburg

Page 32: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

32 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

vr 29 april, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmoniePhilippe Herreweghe, dirigentAntoine Tamestit, altviool–Berlioz Harold en Italie, voor altviool en orkestSchumann Symfonie nr. 2

De Vrijdag van Vredenburg

Mei ‘11zo 1 mei, 11.00 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmoniePhilippe Herreweghe, dirigentAntoine Tamestit, altviool–Schubert Ouvertüre im Italienischen Stil Berlioz Harold en Italie, voor altviool en orkest

Het Zondagochtend Concert

za 14 mei, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieCappella AmsterdamEd Spanjaard, dirigentMichael Müller, cello Ilse Eerens, sopraanHenk Neven, bariton–Knaifel BergredeFauré Requiem, voor sopraan, bariton, koor en orkest

ZaterdagMatinee

vr 20 mei, 20.15 u (inleiding: 19.30 u)Vredenburg Leidsche Rijn, UtrechtRadio Kamer FilharmonieMichael Schønwandt, dirigentmezzosopraan n.t.b.–Visman Nieuw werk (wereldpremière)Ton de Leeuw Three Shakespeare songs, voor mezzosopraan en orkestTsjaikovski Symfonie nr. 1 ‘Winterträume'

De Vrijdag van Vredenburg

za 28 mei, 14.15 u Concertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieThe SixteenHarry Christophers, dirigentChristina Landshamer, sopraanThomas Cooley, tenorChristian Immler, bas–Morales RequiemMozart Requiem (versie: Süssmayr)

ZaterdagMatinee

Juni ‘11vr 10 juni, 20.15 u Muziekgebouw aan ’t IJ, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieMartyn Brabbins, dirigent–Knaifel Bridge (dance of ascents), voor polyklavier en 3 orkestenn.t.b. repertoire

Holland Festival

Juli ‘11vr 8 juli, 20.15 uza 9 juli, 20.15 uzo 10 juli, 20.15 uConcertgebouw, AmsterdamRadio Kamer FilharmonieThomas Zehetmair, dirigent–Programma n.t.b.

Mozart Festival

Page 33: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 34: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Radio4: een vruchtbare kruisbestuivingDe ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Radio 4 kunnen niet zonder elkaar. De

klassieke orkesten en het koor zijn zeer gebaat bij het podium dat Radio 4 hun biedt. Concertbezoekers van

series als De Vrijdag van Vredenburg en de ZaterdagMatinee profiteren van de unieke mogelijkheden door

de samenwerking tussen het MCO, de Publieke Omroep en de concertzalen in Amsterdam en Utrecht.

Page 35: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Voordelen De voordelen zijn legio. Voor de pro-grammering op Radio 4 kunnen omroepen beschik-ken over veelzijdige topensembles die een breed repertoire beheersen, inclusief in opdracht van deZaterdag-Matinee geschreven composities. De totaleprogrammering is aanvullend op wat de ‘reguliere’orkesten op de Nederlandse podia brengen. Zo-doende vervullen omroepen en omroepensembleseen belangrijke rol in het bewaren en voortzettenvan de traditie van westerse kunstmuziek voor groteensembles.

Grensverleggend De rechtstreeks via Radio 4 uitgezonden series verschaffen de ensembles ook letterlijk een podium en luisteraars. De concertenzijn met publieke middelen gefinancierde pro -ducties, die rechtstreeks toegankelijk zijn voor elkegeïnteresseerde muziekliefhebber. De concertzalenkunnen door de omroepseries een grensverleg-gende en kostbare programmering bieden die anders moeilijk is te verwezenlijken.

Populair De avontuurlijke programmering blijkt inde behoefte van een groot aantal liefhebbers tevoorzien. Concerten zijn regelmatig uitverkocht. Degemiddelde zaalbezetting bij de ZaterdagMatinee,De Vrijdag van Vredenburg en het ZondagochtendConcert is hoog. Vooral de Zondagochtend en deopera’s op zaterdag zijn enorm populair. Vele con-certen zijn zelfs voor aanvang van het seizoen aluitverkocht. Daarnaast trekken de uitzendingen viaRadio 4 een groot aantal luisteraars.

Website Radio 4 heeft ook een bewaarfunctie. Voordiverse programma’s wordt uit eigen archief geput.Verder wordt (vrijwel) elke ZaterdagMatinee dedaaropvolgende dinsdagavond nogmaals uitgezon-den in het ‘Avondconcert’. Verschillende concertenworden inmiddels ook rechtstreeks als webcasts viainternet doorgegeven. Daarnaast biedt de websitevan Radio 4 nu permanent toegang tot anderszinsonbereikbaar archiefmateriaal via ‘Uitzending ge-mist’ en overige podcasts.

Radio4 programma’sNaast nieuws, verkeersinformatie en andere actualiteiten biedt Radio 4 de geïnteresseerdemuziekliefhebber onder meer de volgende programma’s:

avondconcert Vrijdagavond vanaf 20.00 u: rechtstreekse uitzending van De Vrijdag van Vredenburg. Dinsdagavond vanaf 20.00 u: herhaling van deZaterdagMatinee. Zondag-, maandag- en woensdagavonden: diverse opnamen in uitgesteld relais

donderdagavondserieWekelijks vanaf 20.00 u: hedendaagse muziek,waaronder (live) registraties van de serie NPSmaakt hoorbaar in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

zaterdagmatinee/middagconcertZaterdagmiddag vanaf 14.00 u (doorgaans):rechtstreekse uitzending ZaterdagMatinee. Voorbeschouwing vanaf 13.00 uur

het zondagochtend concert Zondagochtend vanaf 11.00 u: rechtstreekse uitzending van het Zondagochtend Concert.Vanaf 10.00 u: rechtstreekse uitzending van het voorprogramma in ‘Spiegelzaal’

diskotabelZondagmiddag vanaf 16.30 u: bespreking van recent uitgebrachte cd’s

viertakt podiumOp werkdagen vanaf 16.00 u, op zaterdag vanaf18.00 u: muzikale actualiteiten

de klassiekenOp werkdagen vanaf 9.00 u: toegankelijk programma over klassieke muziek

Meer informatie:www.radio4.nl, http://cultuurgids.avro.nl http://cultura.nps.nl/page/klassiekwww.mco.nl

In het muziektijdschrift Luister (dus niet op dewebsite) worden alle programma’s van Radio 4vermeld. www.luister.nl

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 35

Page 36: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 37: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Seizoen 10|11 Radio Kamer Filharmonie 37

de zaterdagmatineeDe ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw beleeftzijn 50ste seizoen. Deze concertserie is een samen-werkingsverband van AVRO Radio 4, NPS Radio,TROS en het Muziekcentrum van de Omroep. Deconcerten worden op zaterdag rechtstreeks uitge-zonden via Radio 4 en op dinsdagavond herhaald.NPS Televisie neemt ook regelmatig ZaterdagMati-nees op voor uitzending via Nederland 2.Zie ook: www.zaterdagmatinee.nl

Kaartverkoop/informatie www.concertgebouw.nlToezending brochure: www.concertgebouw.nl >‘bezoekersinformatie’ > ‘brochures’

de vrijdag van vredenburgDe serie De Vrijdag van Vredenburg is een produc-tie van TROS, AVRO en NPS in samenwerking metRadio 4, het Muziekcentrum van de Omroep en Vre-denburg Utrecht, en beleeft nu haar zesde seizoen.De concerten worden wekelijks rechtstreeks uitge-zonden op Radio 4.

Kaartverkoop/informatie www.devrijdagvanvredenburg.nl Toezending brochure: [email protected] Telefonisch (030-2314544), bij de kassa van Vredenburg: ma.t/m za. 12.00-17.00 u

het zondagochtend concertDe wekelijkse Zondagochtendconcerten in Het Con-certgebouw zijn meestal afgeleid van de concerten inde serie De Vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekseuitzendingen zijn in het seizoen elke zondag om 11.00uur via Radio 4. De concerten worden geproduceerddoor de AVRO en Het Concertgebouw.Zie ook: www.zondagochtendconcert.nl

Kaartverkoop/informatie www.concertgebouw.nlToezending brochure: www.concertgebouw.nl >‘bezoekersinformatie’ > ‘brochures’

nps maakt hoorbaarDe Radio Kamer Filharmonie speelt in het seizoen2010-2011 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in de avon-tuurlijke serie ‘NPS maakt hoorbaar’. Uitzendingvan deze en andere concerten vindt plaats viaRadio 4 in de Donderdagavondserie.

Kaartverkoop/informatie Informatie over kaartverkoop entoezending brochure: www.muziekgebouw.nl

Concertseries van de omroep

Page 38: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

Vereniging Vriendenvan de Radio KamerFilharmonieIn 1986 richtte een groep sympathisanten eenvriendenvereniging op voor het toenmalige RadioKamerorkest. Na de reorganisatie van het Muziek-centrum van de Omroep in 2005 besloot de leden-vergadering de vereniging voort te zetten ten be-hoeve van de Radio Kamer Filharmonie onder denaam Vrienden van de Radio Kamer Filharmonie. Vrienden betalen jaarlijks € 12,- contributie. Zij ont-

vangen regelmatig een Nieuwsbrief en worden uit-genodigd voor repetities van de Radio Kamer Fil-harmonie, Vriendenconcerten van ensembles uit deRKF en andere activiteiten van de vereniging.Vrienden genieten korting bij de aanschaf van cd'svan het orkest.

Aanmelden Een aanmeldingsformulier is te vindenop www.radiokamerfilharmonie.nl onder ‘Vrienden’en vervolgens ‘aanmelden’. Na het invullen en ver-zenden van het aanmeldingsformulier volgt naderbericht. Aanmelden kan ook schriftelijk bij het secretariaat.

Secretariaat De heer R. HellerMereveldlaan 159, 3454 CE De Meern / [email protected]

Cd-opnamenSelectie van recent uitgebrachte cd-opnamen van de Radio Kamer Filharmonie, te verkrijgen of te bestellenin de reguliere cd-winkel.

keurisComplete worksBevat onder meer de volgende opnamen van deRadio Kamer Filharmonie: Choral Music 1, AltoSaxophone Concerto, Capriccio, Seven Pieces, Variations for Strings, Aria for flute and Orchestra,Symphony in D, Chamber Concerto for accordion and ensemble, Violin Concerto no. 2 en Arcade.QuattroLive QL 2009-02 (11 cd’s + 1 dvd)

badingsSymfonisch scherzo (RSO)Tweede celloconcert (RKF, solist Michael Müller)Tweede symfonie (RSO) Radio Symfonie Orkest en Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Henrik SchaeferEtcetera Dutch Composers KTC 1371, 1 cd

stravinskyPetrushka, Pulcinella, Symfonieën voor blazersRadio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie (Pulcinella) o.l.v. Jaap van Zweden (EXTON)Octavia OVCL 00378, 1 sacd

haydn Symfonieën 92, 94 en 97 resp. 31, 72 en 73Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Jaap van Zweden(EXTON) Octavia OVCL 00375, resp. 00376, 2 x 1 sacd

ketting Symfonieën 3 en 4, PrintempsRadio Kamer Filharmonie o.l.v. Jaap van Zweden,Thierry Fischer en Otto KettingEtcetera Dutch Composers KTC 1373, 1 cd

38 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

Page 39: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 40: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 41: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 42: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

radio kamer filharmonie Bezoekadres: Heuvellaan 33, 1217 JL HilversumPostadres: Postbus 125, 1200 AC HilversumT 00 31 (0)35 671 41 30 | F 00 31 (0)35 671 41 [email protected] | www.radiokamerfilharmonie.nl

websiteOp de site www.radiokamerfilharmonie.nl vindt u onder meer actueleconcertinformatie, portretten van de musici, uitgebreide biografieënvan chef- en gastdirigenten en nieuws. Tevens zijn er met regelmaatreportages te zien met interviews en impressies van de voorberei -dingen voor een bepaald concert.

muziekcentrum van de omroepHet Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is de thuisbasis van de omroepensembles. Het biedt onderdak aan het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en de omvangrijke Muziekbibliotheek van de Omroep.De ensembles hebben elk hun eigen identiteit en plaats in het Neder-landse culturele leven. Zij geven jaarlijks talrijke concerten in samen-werking met een aantal omroepen en daarnaast met diverse andere instellingen, zoals het Holland Festival en De Nederlandse Opera. Eveneens onderdeel van het MCO is de afdeling Educatie. Samenwerkingtussen de omroepensembles en de omroepseries de ZaterdagMatinee enDe Vrijdag van Vredenburg resulteert met regelmaat in educatieve projecten voor kinderen en jongeren. www.mco.nl

colofon© Muziekcentrum van de Omroep, februari 2010.

Redactie Jeroen Sinnige (concept), Michael de Groot, Priska Frank Correctie Jan JaapKassies Ontwerp Hans van der Woerd Fotografie Hans van der Woerd (tenzij andersvermeld) Druk Muller’s Visual Communication, Amsterdam

Het Muziekcentrum van de Omroep heeft ernaar gestreefd de rechten met betrekkingtot het gepubliceerde beeldmateriaal volgens de wettelijke bepalingen te regelen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden kunnen zich als-nog tot het MCO wenden.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden.

Contact

42 Radio Kamer Filharmonie Seizoen 10|11

Page 43: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011
Page 44: Radio Kamer Filharmonie 2010-2011

radio kamer filharmonie

Bezoekadres:Heuvellaan 33, 1217 JL HilversumPostadres:Postbus 125, 1200 AC Hilversum

T 00 31 (0)35 671 41 30F 00 31 (0)35 671 41 71E [email protected]

www.radiokamerfilharmonie.nl