Publikatie Resultaten Peilingen April 2015

18
PUBLIKATIE RESULTATEN PEILINGEN APRIL 2015 LC MEDIA © APRIL 2015

description

Eindrapport opiniepeilingen LC Media/Maurice de Hond april 2015

Transcript of Publikatie Resultaten Peilingen April 2015

  • PUBLIKATIE RESULTATEN PEILINGEN APRIL 2015

    LC MEDIA APRIL 2015

  • INLEIDING PEILINGENIn de periode van 30 maart 2015 04 april 2015, heeft LC Media/ Maurice deHond in zes (6) kiesdistrikten peilingen gedaan om na te gaan, wat de politieke barometer van het moment aangeeft. Hierbij is wat aantallen inwoners per gebied betreft, uitgegaan van de gegevens van Census 2012.

    De enqueteurs van LC Media zijn behalve te Commewijne waar twee (2) ressorten niet zijn aangedaan, in alle ressorten geweest in de zes Kiesdistrikten, waar de peilingen zijn gedaan.

    In de ressorten, Bakie en Margaretha, was het qua infrastruktuur moeilijk om naar deze gebieden te gaan. Het zijn verder afgelegen gebieden waarbij menminimaal 1 1/2 tot 2 uur moet varen om er te komen, vanuit het vertrekpunt inhet distrikt Commewijne. Verder moet er vooraf ook een afspraak worden gemaakt met de bootsman van het gebied, want er is geen reguliere vaart. Gesteld moet worden dat zowel Bakie als Margaretha, kleine ressorten zijn wat betreft het aantal inwoners. Dat betekent dat de peilingen in deze gebieden verder niet echt invloed hebben, op het geheel in Commewijne. In Bakie gaat het volgens de Census van 2012, om 532 inwoners/ 380 Kiezers en in Margaretha gaat het volgens de Census van 2012, om 662 inwoners/ 451 Kiezers. Met de gedane peilingen in de vier (4) grote ressorten, is er eengoed beeld te vormen van de situatie in het kiesdistrikt Commewijne.

    Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van de instructies van Drs. Maurice de Hond. Hij was in Suriname aanwezig bij het uitvoeren van het onderzoek. Vervolgens heeft de Hond de benodigde herwegingen uitgevoerd (zie verantwoording) en heeft de tabellen aangeleverd, zoals vermeld in dit rapport.

    De tekst en de interpretatie van deze tabellen, is de verantwoordelijkheid van LC Media.

  • METHODIEKDertig (30) enqueteurs hebben na het verkrijgen van instrukties van Drs. Maurice de Hond, uitgerust met een tablet, de vragenlijst bij de geinterviewden thuis of in dedirekte omgeving afgenomen.

    Hierbij is gewerkt volgens de 'Random Walk Methode'. In de zes (6) gepeilde Kiesdistrikten woont ruim 86 % van het elektoraat.

    Het aantal ondervraagden per kiesdistrikt:

    Paramaribo 465Wanica 347Commewijne 315Saramacca 208Coronie 59Nickerie 338

    Totaal 1.732

    De resultaten van de peilingen zijn herwogen op basis van de kenmerken 'Bevolkingsgroep', Leeftijd', Geslacht' en Vorig Stemgedrag, per distrikt, gebasseerd op de statistieken van Census 2012 en de Verkiezingsuitslag vanMei 2010. Bij de totaaltellingen voor Suriname zijn de scores van de zes (6) kiesdistrikten gewogen naar de schatting van het aantal kiesgerechtigden perKiesdistrikt, in 2015.

  • RESULTATEN PEILINGVr het verrichten van de peiling door LC Media/ M. de Hond, bleek uit de resultaten van de peilingen van zowel het IDOS als het NIKOS, dat de NDP in opmars is en in alle Kiesdistrikten waar deze bureaus peilingen hebben verricht, een straatlengte voorligt op de direkte konkurrent, V7. Daarnaast bleek uit deze enquetes verder dat Desi Bouterse als presidents kandidaat, de populairste kandidaat is. Verder is de indruk gewekt alszou de strijd reeds zijn gestreden.

    De resultaten van de peiling van LC Media/ de Hond, bevestigen enkele bevindingen van de andere bureaus. Maar er zijn ook duidelijke verschillen tekonstateren bij de resultaten van dit onderzoek en vooral bij de interpretatie van de data.

    Zo is het een feit dat de NDP in opmars is. De NDP haalt als partij momenteelmeer stemmen, dan de MC in 2010 als geheel kreeg. Verder is Bouterse overall by far, inderdaad de meest populaire presidents kandidaat.

    En in Paramaribo staat de NDP 'dik' voor op naaste konkurrent, V7. De NDP zou als er nu Verkiezingen werden gehouden ruim 51 % van de stemmen vergaren (in 2010 behaalde MC 44,7 %), tegenover V7, 33 % (in 2010 behaalde het NF tezamen met de VA 44,34 %). En hiermee zou de NDP tien (10) zetels behalen in dit Kiesdistrikt en V7 zes (6) zetels. Volgens de prognose van LC Media/ M. de Hond, behaalt naast de NDP en V7 alleen DOE nog een zetel in Paramaribo.

    Opvallend in dit Kiesdistrikt is dat DOE duidelijk is gegroeid. Dat vertaald zichniet direkt in de resultaten van de peilingen omdat naast de vaste DOE stemmers vooral uit de groep WEET NIET, waarschijnlijk nog relatief veel DOE stemmers komen. Bij de uitrekening van de resultaten van een peiling en met name bij de prognose, worden deze stemmers niet zichtbaar.

    De potentile groei van DOE in Paramaribo blijkt vooral uit de stijgende populariteit van DOE voorzitter Carl Breeveld, als favoriete presidents kandidaat, in dit Kiesdistrikt. In Paramaribo komt Breeveld, tezamen met Chan Santhoki de kordinator van V7, op de tweede plaats in deze lijst. DOE

  • zou dus de verassing in Paramaribo kunnen worden.

    In dit Kiesdistrikt zal niet alleen een goede Strategie van V7 nodig zijn om hettij te keren, maar vooral het loslaten van een 'Verkiezings Bom'. Als V7 daar niet in slaagt, wordt de NDP, de grote winnaar in Paramaribo.

    De opmars van NDP betekent niet per definitie dat dit slechts ten koste gaat van V7. Uit de peiling van LC Media/ de Hond komt ook niet tot uiting dat de NDP in alle Kiesdistrikten, voor ligt op V7. Daar zit onder andere een verschil tussen deze enquete en de enquetes van de andere bureaus.

    Dat is onder andere in Commewijne, niet het geval. In Commewijne heeft V7 volgens de peiling van LC Media/ de Hond een voorsprong in de finale prognose van 49%, tegenover de NDP 39 %.

    Op zich niet vreemd wanneer men bedenkt dat bij de Verkieziengen van 2010de NDP 28,5 % van de stemmen behaalde in dit Kiesdistrikt, terwijl het NF 28,3 % van de stemmen naar zich toetrok en VA, 29,8 %. VA en NF zijn nu samen in V7 en waren in 2010 duidelijk dus 2 x zo sterk, als de NDP in dit distrikt.

    Er is dus wel een duidelijke groei van de NDP in Commewijne welke ten koste gaat van de V7 partijen. Immers V7 valt in dit distrikt terug van 58,1 % van de stemmen in 2010 naar 49 % nu, terwijl de NDP stijgt van 28,5 % van de stemmen in 2010, naar 39 % van de stemmen momenteel, in de prognosevan LC Media/ M. de Hond.

    In Commewijne is het dus ondanks de groei van de NDP en de terugval van V7, qua aantal zetels, een gelijkwaardige strijd. Bij onveranderde omstandigheden tot 25 mei aanstaande behaalt de NDP namelijk twee (2) zetels in Commewijne en V7 behaalt ook twee (2) zetels. Overige partijen/ kombinaties behalen geen zetels in Commewijne.

    In Wanica is het verschil tussen de NDP en V7 zo minimaal, 44 % : 42 %, datuitgaande van de foutmarge van maximaal 3 %, de verhouding net zo goed NDP: V7 = 41 % : 45 % kan zijn.

    In Wanica kan V7 met een goede Strategie de verhouding zodanig veranderen, dat V7 in dit Kiesdistrikt, een zekere en grote overwinning behaald. Daarvoor moet met name worden gemikt op het behalen van een grote overwinning in het Ressort De Nieuwe Grond, waar voornamelijk Kiezers zijn van Marron afkomst.

  • Indien het V7 lukt dit Ressort binnen te slepen, slaat de zetelverdeling zoals de prognose momenteel is om van NDP : V7 = 4 : 3 naar NDP : V7 = 3 : 4 of zelf 2 : 5, afhankelijk hoe groot de overwinning is in dit Ressort.

    Uiteraard geldt dat ook voor de NDP. Indien het de NDP lukt De Nieuwe Grond binnen te slepen, wordt de verhouding in Wanica 5 : 2 of zelfs 6 : 1 zetels, in het voordeel van de NDP. In Wanica is het dus een 'close race' momenteel en kan er nog van alles gebeuren. Andere partijen/ kombinaties behalen geen zetels in dit Kiesdistrikt.

    In Coronie staat de NDP ruim voor op direkte konkurrent V7, 62 % tegen 33 %. En in Coronie is Bouterse als presidents kandidaat 'Super Populair, 72 %. Maar in Coronie komt de groei van de NDP niet zo zeer van de V7 partijen, maar voornamelijk van de PALU.

    In Coronie kan V7 dus met een goede Strategie vooral vanwege de verbeten strijd welke de PALU moet voeren in dit distrikt met de NDP om tenminste een deel van haar verloren aanhang terug te winnen - de zetelverdeling in dit Kiesdistrikt konstant houden, volgens de prognose van LC Media/ de Hond.

    Het is niet waarschijnlijk dat de PALU er in slaagt zoveel stemmen terug te winnen van de NDP, dat deze partij nog een kans maakt op een zetel in Coronie. De NDP op haar beurt moet nog meer Coronianen zien te overtuigen en minimaal 68 % van de stemmen behalen, om ook de tweede zetel in dit Kiesdistrikt binnen te slepen. Hoewel Bouterse in Coronie als presidents kandidaat super populair is, wordt het moeilijk voor de NDP, ook de tweede zetel in dit distrikt binnen te slepen. Derhalve zal bij onveranderende omstandigheden de zetel verdeling in Coronie, ondanks de grote voorsprong van de NDP op V7 niet veranderen en blijven op V7 : NDP = 1 : 1 zoals momenteel blijkt uit de peiling van LC Media/ de Hond.

    In het Kiesdistrikt Nickerie, is er ten opzichte van de verkiezingen van mei 2010, niet veel verandering. De NDP groeit licht in dit Kiesdistrikt en gaat van 49,2 % in 2010, naar 51 % nu, terwijl de V7 partijen een lichte drop maken van 42,2 % in 2010 naar 39 % momenteel, in de prognose van LC Media/ M. de Hond. Bij onveranderende omstandigheden blijft de zetelverdeling in Nickerie in de prognose van LC Media/ de Hond, op de NDP drie (3) zetels en V7 twee (2) zetels.

    In Saramacca groeit de NDP van 37,1 % in 2010 naar 45 % momenteel,

  • terwijl V7 in dit Kiesdistrikt een duidelijke drop maakt van 52,7 % in 2010, naar 35 % momenteel. Opvallend in Saramacca is dat de AC van Ronnie Brunswijk ruim 8 % hier scoort. Bij niet veranderende omstandigheden draait de situatie om in dit Kiesdistrikt en behaalt de NDP twee (2) zetels in Saramacca en V7 n (1) zetel.

    De NDP probeert de indruk te wekken in haar kampagne dat zij erg hard heeft gewerkt in de afgelopen regeerperiode en ontzettend veel heeft gerealiseerd. Daarom vraagt zij het elektoraat nog vijf (5) jaar, om het werk waarmee men is begonnen, af te ronden. DAT IS THE MAIN THINGIN DE KAMPAGNE VAN DE NDP. Het cijfer 5, de hand met vijf (5) vingersen alles wat met het cijfer 5 te maken heeft, komt terug in de kampagne van de NDP. Merkbaar in de samenleving is dat de kampagne van de NDP en vooral het optreden in het openbaar van NDP voorzitter, Bouterse, steeds meer invloed heeft op de groep Jonge Kiezers.

    Het is ook deze groep Kiezers die het leeuwendeel heeft in de opmars van deNDP sinds de verkiezingen van 2005. In 2005 was het al duidelijk dat de Jonge Kiezer geen oor meer had voor de boodschap van het NF dat Bouterse een misdadiger is en zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige schending van de Mensenrechten - de 8 december geschiedenis en Drugshandel.

    Integendeel kan worden gekonkludeerd dat vanaf 2005, hoe meer de Nieuw Front leiding van leer trok tegen de NDP voorzitter, Desi Delano Bouterse, alleen maar populairder werd bij de groep Jongeren.

    Dat werd bij de verkiezingen in mei 2010 duidelijker als men kijkt naar het stemgedrag van de Jongeren bij deze verkiezingen. Ruim 33,5 % van de groep Jongeren stemde in 2010 op de MC, waarin de NDP de zaak overheerste.

    Volgens de nu gehouden enquete van LC Media/ de Hond, zal bij onveranderde omstandigheden bij de komende verkiezingen van mei 2015,ruim 45 % van de groep Jongeren, stemmen voor de NDP.

    Maar de opmars van de NDP, komt niet alleen door het stemgedrag van de Jonge Kiezer. Het stemgedrag in het algemeen van met name de Hindoestaanse Kiezer en de Javaanse Kiezer is duidelijk aan het veranderen vanaf 2005. In 2010 was dat al evident.

    Bij de verkiezingen van mei 2010 stemden gemiddeld reeds 26 % van de Hindoestaanse Kiezers op de MC, in feite de NDP. (35 % stemde NF). Van de Javaanse Kiezers stemden circa 25 % op de MC (Bijna evenveel als bij deJavanen - 27 % - die op VA hebben gestemd). Bij de Creoolse Kiezers was

  • het aandeel 42 % wat heeft gestemd op de MC, bij de Marrons was dat aandeel 17 %, bij de Inheemsen was dat aandeel 52 % en bij de kategorie Anders was het aandeel 34 %.

    Bij de verkiezingen van mei 2015 zullen bij onveranderde omstandigheden volgens de prognose van LC Media/ de Hond nu 31 % van de Hindoestanen stemmen op de NDP, terwijl ook 31 % van de Javanen nu zegt op de NDP te stemmen. Een duidelijke stijging bij beide kategorien Kiezers. Bij de CreoolseKiezer stijgt het aandeel van de NDP nu naar 51 % een hogere stijging dan bij de Hindoestanen en de Javanen en bij de Marrons is deze stijging het hoogst. Daar zullen nu ruim 32 % hun stem uitbrengen, op de NDP.

    Dit is een direkt gevolg van het uitspelen van de Boslandcreoolse politieke partijen/ kombinaties tegen elkaar door Bouterse, zonder dat men het door heeft/ men zich bewust laat gebruiken. ANC is door Bouterse bij elkaar gebracht nadat de NDP het besluit nam alleen de Verkiezingen in te gaan.

    Hiermee wil Bouterse een tegenhanger hebben voor Brunswijk en zijn ABOP, nu AC en de BEP, die in V7 participeert.

    Bouterse weet dat een samenwerking tussen de NDP en de ABOP, deze partij te groot zou maken en derhalve, Brunswijk te machtig zou maken in het Binnenland.

    Bovendien weet Bouterse dat de Boslandcreoolse Partijen/ Kombinatiesnu, vooral in het Binnenland, elkaar te vuur en te vlam zullen bestrijden, tot aan de verkiezingen toe. Dat geeft hem lees de NDP de gelegenheid, volgens het principe van Twee honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen, te profiteren van deze onderlinge twist bij de Marron broeders, om zoveel mogelijk Boslandcreolen naar de NDP toe te trekken en als NDP meer zetels in het Binnenland te behalen.

    De groei van de NDP is dus duidelijk te onderbouwen. Immers bij de Hindoestanen, bij de Javanen, bij de Creolen en bij de Marrons, stijgt het percentage wat gaat stemmen op de NDP. Zet dat af naast de stijgende populariteit bij de groep Jonge Kiezers, dan is het duidelijk waar de groei van de NDP vandaan komt.

  • PROGNOSE LC MEDIA/ DE HOND GEPEILDE KIESDISTRIKTENVoorspelling Uitslag Verkiezingen2015 in % per begin april 2015

    Paramaribo

    Wanica Nickerie Coronie Saramacca

    Commewijne

    NDP 51 % 44 % 51 % 62 % 45 % 39 %V7 33 % 42 % 39 % 33 % 35 % 49 %AC 3 % 4 % 3 % 0 % 8 % 5 %DOE 9 % 4 % 2 % 0 % 0 % 2 %OVERIG 4 % 6 % 5 % 5 % 12 % 5 %TOTAAL 100 % 100 % 100 % 100 % 100 % 100 %

    Voorspelling Uitslag

    Paramaribo Wanica Nickerie Coronie Saramacca Commewijne

  • Verkiezingen2015 in zetels per begin april 2015

    NDP 10 4 3 1 2 2V7 6 3 2 1 1 2ACDOE 1OVERIGTOTAAL 17 7 5 2 3 4

    EIND TABEL ZES KIESDISTRIKTEN

    Partij/ Kombinatie

    Paramaribo Wanica Commewijne Saramacca Coronie Nickerie

    2015NDP 51,00% 44,00% 39,00% 45,00% 62,00% 51,00%V7 33,00% 42,00% 49,00% 35,00% 33,00% 39,00%2010MC 44,65% 34,15% 28,50% 37,13% 62,52% 49,20%NF + VA 44,34% 54,94% 57,80% 52,68% 35,07% 42,20%

  • Feit is in dat de race nog niet is gelopen. V7 kan met een SMART VerkiezingsKampagne met de juiste Verkiezings Issues, de NDP nog makkelijk inlopen. Feit is ook dat deze Verkiezingen duidelijk gaan tussen de NDP en V7. AC behaalt in de gepeilde distrikten geen zetel en DOE blijft op n zetel, hoewelhaar aanhang duidelijk groeit. Andere partijen/ kombinaties spelen bij deze Verkiezingen, in deze Kiesdistrikten, geen rol van betekenis.

    CROSS TABELLEN

    Met CROSS TABELLEN worden zaken onderbouwd en kunnen hiermee worden verklaard. Dit zijn onderliggende tabellen die zijn uitgewerkt waardoor er een goedoverzicht ontstaat van de reele situatie. De Cross tabellen zijn uitgesplitst op zakenals Geslacht, Leeftijd, Ras, Opleidingsniveau; Werk & Inkomenkategorie, waarbij duidelijk wordt aangegeven hoe zaken zijn opgebouwd en zich verhouden.

  • OVERGANGS TABEL

    MENINGEN & PRIORITEITEN