Programma KVAN-dagen 2010

13
Fundamenten in verandering 14 en 15 juni in Kerkrade conferentieoord Rolduc PROGRAMMA KVAN dagen 2010

description

Fundamenten in verandering

Transcript of Programma KVAN-dagen 2010

Page 1: Programma KVAN-dagen 2010

Fundamenten in verandering

14 en 15 juni in Kerkradeconferentieoord Rolduc

p r o g r a m m a

KVANdagen 20

10

Page 2: Programma KVAN-dagen 2010

2

3

InhoudsopgaveFundamenten in verandering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

archief 2.0 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Keynote lezingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

programmalijnen en parallelsessies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Lijn 1: Fundament . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Lijn 2: geheugen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Lijn 3: samen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Lijn 4: veranderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

extra activiteiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

praktische informatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Routebeschrijving . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

www.pictura-im.nl - digitalisering en websitesgrafische uitwerking en sponsoring: pictura-im .nl

FundaMenTen In veRandeRIngDe gevolgen van de digitale revolutie tekenen zich steeds scherper af. Innovaties leiden tot nieuwe samenwerkings-verbanden. Het onderscheid tussen informatie-, archieven- en collectiebeheerders verdwijnt in rap tempo. En grenzen tus-sen overheidslagen en –instanties lijken vervagen. Hoe ziet het archieflandschap er straks uit? Zijn de fundamen-ten van het archiefwezen stevig genoeg voor te toekomst? Welke pijlers kunnen we behouden en welke pijlers moeten we vervangen om onze nieuwe verantwoordelijkheden te kunnen dragen? De KVaN-dagen staan in het teken van deze ontwikkelingen.

De presentaties en discussies prikkelen archivarissen, inspecteurs, publieksadviseurs, records managers, directeuren en andere profes-sionals werkzaam of studerend in het informatiedomein en zetten hen aan tot verdere inhoudelijke ontwikkeling . Dit jaar reizen we voor de KVAN-dagen af naar het Zuid-Limburgse conferentieoord Rolduc, om na te denken over samenwerking, verandering en innovatie .

Page 3: Programma KVAN-dagen 2010

4 5

Samenwerking is het toverwoord om vernieuwingen door te voeren en doelen te stellen die je alleen nooit zou kunnen bereiken . De noodzaak tot intensievere samenwerking zorgt voor reflectie op de eigen identiteit en daarmee ook op de zichtbaarheid op het internet . Welke strategieën hanteren archiefinstellingen bij hun expansie op het web en welke rol spelen social media hierbij? Wat zijn de do’s en don’ts en welke hobbels moeten we nemen om projecten te laten slagen? ‘Fundamenten in verandering’ gaat ook over de basis van onze professie . Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het substitutievraagstuk: hoe kun-nen wij documenten vervangen zonder de integriteit en de authenticiteit van de stukken aan te tasten? Daarnaast komen ontsluiting aan de bron, selectie en acquisitie aan de orde en wordt gediscussieerd over de visie op het archiefbestel in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap .

organisatieDe Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland organiseert de KVAN-dagen 2010 in samenwerking met Archief 2 .0, de Archiefschool, Erfgoed Nederland en Rijckheyt . Hoofdsponsor is Pictura . De organisatie-commissie wenst u plezierige en inspirerende KVAN-dagen toe!

Erika Hokke (voorzitter), Roelof Braad, Frans Hoving, Susan Hurenkamp, Petra Links, Maaike Lulofs, Aike van der Ploeg, May Scheepers, Jorien Weterings.

aRChIeF 2.0Een deel van de sessies op de KVAN-dagen 2010 is georganiseerd door Archief 2 .0 . Wat is Archief 2 .0? Een nieuwe manier van werken, een nieuwe benadering van het werk . In de digitale wereld van het nieuwe internet – socialer en interactiever – verdwijnen aloude rolpatronen van producent en consument, archivaris en klant . Informatiespecialisten openen hun databases en doen een beroep op de wijsheid van de massa . Gebruikers verrijken collecties en maken nieuwe verbindingen . Uitdagingen voor de Archivaris 2 .0! Archief 2 .0 is ook de gelijknamige community van meer dan 500 indivi-duele archivarissen, die samen deze nieuwe wereld ontdekken . Via een online sociaal netwerk – Hyves voor archivarissen – leggen ze contacten, wisselen ze ideeën uit, delen ze kennis, geven ze tips en doen ze verslag van prille initiatieven . Samenwerking over functie-, instellings- en zelfs landsgrenzen heen . De community Archief 2 .0 op zich is al een exponent van het nieuwe web: een organisatie zonder organisatie, maar met de kracht om gezamenlijk te werken aan succesvolle projecten: het Manifest voor de Archivaris 2 .0, de ArchiefWiki, de cursus 23 Archiefdingen en de Archievenkaart .

Voorafgaand aan het officiële programma van de KVAN-dagen organi-seert Archief 2 .0 een pre-conference . Meer hierover onder Extra activitei-ten in dit programmaboekje . 

Praat mee over verandering! 

Website: www .archief20 .org E-mail: archief20@gmail .com Twitter: twitter .com/archief20

@Kvandagen2010 > Twitter mee!Volg de KVAN-dagen op twitter.com/KVANdagen2010en twitter mee met #KVAN10!

Page 4: Programma KVAN-dagen 2010

6

7

KeYnoTe LeZIngenDouwe Draaisma

archief en geheugen14 juni, 13:15-14:15 @ Aula Major

Deze keynotelezing, die de aftrap vormt voor het inhoudelijke gedeelte van de KVAN-dagen, zult u niet gauw vergeten! Prof . dr . Douwe Draaisma komt spreken over wat de Hongaarse romanschrijver Peter Esterhazy enige jaren geleden beleefde met het archief van de geheime dienst in Boedapest en de confrontatie tussen wat hij daar aantrof en zijn eigen herinneringen . Met verhaal van Esterhazy illustreert Draaisma op fascinerende wijze de relatie tussen archief en geheugen, verbonden met een aangrijpend persoonlijk relaas .

Prof . dr . Douwe Draaisma is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen . Hij publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de expe-rimentele psychologie, het autobiografisch geheugen, de geschiede-nis van de tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie . Zijn werk Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen .

Léon de Caluwé

denken over veranderen in vijf kleuren15 juni, 10:00-11:00 @ Aula Major

Het vak van archivaris is de laatste decennia in beweging . Hoe gaan we om met de veranderin-gen, hoe bewaren de juiste fundamenten? Prof . dr . Léon de Caluwé geeft een overzicht van de vijf families van gangbare verandertheorieën: geeldruk denken, blauwdruk denken, rooddruk denken, groendruk denken en witdruk denken . Elke familie heeft zeer zinnige en bruikbare denkbeelden en benaderingen over veranderen . Maar elke familie heeft ook zijn schaduwkanten . De verandertheorieën vinden we terug in alle organisaties, maar soms in verschillende verhoudingen . We zien ook dat ze botsen, omdat individuele mensen sommige theorieën aanhangen, maar allergisch zijn voor andere . Dat bemoeilijkt de communicatie . De verschillende theorieën leren zien en ermee leren omgaan is een voorwaarde voor effectieve communicatie . De Caluwé geeft een kleurrijk overzicht met veel humor, relativering en voorbeelden .

Prof . dr . Léon de Caluwé is senior partner bij Twynstra Gudde Manage-ment Consultants te Amersfoort en deeltijd hoogleraar advieskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam . Hij schreef ruim 20 boeken en 170 artikelen over gaming, veranderkunde en advieskunde . Hij is gespeciali-seerd in veranderingstrajecten waarbij de factor mens van doorslagge-vende betekenis is . 

pRogRaMMaLIJnen en paRaLLeLsessIes

Lijn 1: Fundament

Walther Hasselo

Fundament voor een digitale studiezaalMaandag 14 juni, 15:15-16:15 @ Zaal 1  In het kader van Digitaliseren met Beleid heeft het Regionaal Archief Leiden (RAL) subsidie gekregen van SenterNovem voor het project: Regionaal Archief Leiden presenteert: ons verhaal, uw verhaal en de verhalen van anderen! Dit project, dat uitgevoerd wordt in nauwe samenwerking met het bedrijf Pictura uit Heiloo, zal de dienstverlening op internet en studiezaal grondig vernieuwen, waarbij Archief 2 .0 het uitgangspunt is . Ook de manier waarop informatie gezocht en gevonden kan worden, wordt compleet opnieuw ingericht . In deze sessie gunt Walther Hasselo u een blik in de keuken van dit project, vanaf het eerste prille begin tot het (bijna bereikte) eind . Met als bonus een live demon-stratie aan het einde van deze sessie! Walther Hasselo is projectleider Digitalisering bij het Regionaal Archief Leiden.

Ulrich Fischer

Fundamenten voor een nieuw archief. Kansen voor Keulen na het debâcleMaandag 14 juni, 16:15-17:15 @ Zaal 1

De beelden van het instorten van het Keulse archiefgebouw in maart 2009 blijven schokkend . De eerste dagen na de ramp vreesde men het verlies van het geheugen van de trotse stad aan de Rijn, het einde van het onderzoek naar de Keulse geschiedenis . Nu, ruim een jaar later weten we echter ook, dat de bestanden niet compleet verloren zijn en het fundament voor de wederopbouw van het stadsarchief er nog is - hoewel de archiefcollectie kleiner is geworden, in het ongerede, met veel psychisch leed als gevolg van de klap van de instorting . De beschrijving van vele honderdduizenden losse stukken en miljoenen fragmenten vraagt om nieuwe oplossingen . En de uitdaging voor massa-restauratie van de beschadigde archiefstukken is immens . Er liggen nieuwe kansen op elk niveau van het archiefwerk: van nieuwe bestands-vorming en –behoud, andere raadpleegvormen, samenwerking, een op maat gesneden controlling tot aan het van hoge standaarden voor de op handen zijnde nieuwbouw . Die kansen wil Keulen grijpen – in nauw verband met de vakcommunity . Want we weten: zonder de solidariteit die archivarissen het afgelopen jaar in binnen- en buitenland toonden, zou er niet eens een nieuw fundament voor een nieuw Keuls stadsarchief tot stand zijn gekomen .

NB De voertaal tijdens deze sessie is Duits. Na afloop kunnen vragen zowel in Duits, Nederlands als Engels gesteld worden.

Dr. Ulrich Fischer is plaatsvervangend algemeen directeur van het Historisches Archiv der Stadt Köln en Projectmanager Wederopbouw Historisch Archief Keulen.

Foto: Sake Elzinga

Page 5: Programma KVAN-dagen 2010

98

Martin Berendse en Maarten Hillenaar

Fundamenten van de verandering. debat over verander-ingen in informatiebeheer en het managen daarvanDinsdag 15 juni, 11:30-12:30 @ Zaal 1

Martin Berendse, algemeen rijksarchivaris, en Maarten Hillenaar, Chief Information Officer Rijk, zullen vanuit hun beider opdrachten in ge-zamenlijk voor het voetlicht brengen waar het in hun toekomstvisies op het gebied van overheidsinformatie en archief heengaat . Eerder hebben zij al aangegeven zich zeer geïnspireerd te voelen door de recente ont-wikkelingen op het gebied van “open government” bij de Amerikaanse Federale Overheid . Beiden bezochten recentenlijk hun Amerikaanse collega’s en vertellen er graag over . De opdrachten van Hillenaar en Berendse liggen in elkaars verlengde, zij het dat de CIO Rijk primair naar de Rijksdienst kijkt en de algemene rijksarchivaris naar alle overheidsin-formatie en het gehele archiefbestel . Wat is de impact van alle technolo-gische ontwikkelingen op het dagelijks leven in een overheidsorganisatie en een archiefdienst ? Gaan we de mensen aanpassen aan de techniek, of de techniek aan de mensen? Wat moet er eigenlijk gebeuren om, zoals het kabinet wil, binnen 5 jaar digitaal documentbeheer binnen de Rijks-dienst te hebben geïmplementeerd? En is dat genoeg? Daarover spreken de algemeen rijksarchivaris en de CIO Rijk, die de handen ineen hebben geslagen om gezamenlijk te werken aan een transparante overheid .

Martin Berendse is algemene rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief. Maarten Hillenaar is directeur Informatiseringsbeleid/CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (CIO-Rijk).

Paul Breevaart

‘Met het oog op morgen’: op weg naar een overheidsvisie op ons archiefbestelDinsdag 15 juni, 13:30-14:30 @ Zaal 1

De archieven zijn volop in beweging . Er wordt gesproken van transitie en innovatie . Archiveren lijkt steeds meer een vorm van vooruitzien te worden . De voor de Archiefwet verantwoordelijk minister van OCW besloot eind 2009 om halverwege dit jaar een samenhangende visie op de archiefsector aan de Tweede Kamer te zullen sturen . Over deze Archiefvisie is OCW momenteel in gesprek met het archiefveld, waaron-der BRAIN en KVAN, naast bestuurlijke partners IPO en VNG en sector-instituut Erfgoed Nederland . In dit gesprek wil OCW ook de vele archie-finstellingen een kans geven om hun inbreng te leveren, zowel digitaal als op lokatie (de roadshow) . Hoever zijn we nu onderweg? En deugt het hiervoor gekozen drieluik van de functie en plaats van niet-overheids en particuliere archieven, duurzaam & toegankelijk en het bestel van morgen? Met hierbinnen onderwerpen als registratie van collecties, archiefselectie, aanpassing Archiefwet, de kennisfunctie, toezicht en onderwijs en opleiding? Kortom, de archivaris ‘on tour’ . Wat zijn nog open vragen? Hierover meer in een korte review met vooruitblik naar de finish .

Paul Breevaart is accounthouder archieven bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Tom van Slooten

een fundament voor een ander gebouwDinsdag 15 juni, 14:30-15:30 @ Zaal 1

Een vernieuwende kijk op organisatorische en gebouwelijke verandering . Erfgoedverbreding leidt tot een nieuwe organisatie in een (ver)nieuw(d) jasje . In 2008 is de aanzet gegeven voor een nieuw cultuurhistorisch bedrijf in Heerlen . Kasteel Hoensbroek, Thermenmuseum Heerlen en Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis zijn samengevoegd . Eén regionale archiefdienst en twee historische musea met als opdracht het historisch erfgoed van stad en regio als cultureel ondernemer te beheren en te exploiteren . In 2009 is dit nieuwe bedrijf onder de naam Historisch Goud gepresenteerd . Een nieuw bedrijf waar de verbreding op het gebied van erfgoed in praktijk wordt gebracht, waar de organisatie veranderd is en de nieuwe aanpak noopt tot nieuwe gebouwelijke invul-ling . Hoe heeft Historisch Goud dat aangepakt?

Tom van Slooten is directeur van Historisch Goud en gemeentearchivaris van Heerlen.

Lijn 2: geheugen

Bettina Schmidt-Czaia

nieuwe wegen inslaan: Management en modellen voor de rampbestrijding naar het voorbeeld van KeulenMaandag 14 juni, 15:15-16:15 @ Zaal 2

Op 3 maart 2009 stortte om 13:58 uur het gebouw van het Historisch Archief van de stad Keulen met aangrenzende huizen aan de Severin-strasse in . Twee mensen werden onder het puin bedolven en stierven . Alle schatten van het historisch archief – meer dan 30 strekkende kilometer archief uit elf eeuwen werden beschadigd en deels onherstel-baar verwoest . Dank zij snelle hulp en geëngageerde inzet van velen is momenteel meer dan 85% van de archivalia geborgen . De reconstructie en restauratie van de bestanden lopen voorspoedig . Sinds 10 september staat vast dat over ongeveer vijf jaar het nieuwe Historisch Archief aan de Kölner Eifelwall zal staan . Bij de ramp was het nodig met nieuwe en veranderde leidingspatronen te werken, met nieuwe en anders samenge-stelde teams en om met moderne communicatiemiddelen de berging en crisisbeheersing op te pakken .

NB De voertaal tijdens deze sessie is Duits. Na afloop kunnen vragen zowel in Duits, Nederlands als Engels gesteld worden.

Dr. Bettina Schmidt-Czaia is algemeen directeur van het Historisches Archiv der Stadt Köln.

Page 6: Programma KVAN-dagen 2010

10 11

Geert Luykx

planmatige acquisitie, een eerste aanzetMaandag 14 juni, 16:15-17:15 @ Zaal 2

Waardering, selectie en acquisitie zijn aspecten van archiefbeheer . Wie archief waardeert met het oog op bewaring voor de korte en lange(re) termijn, dient te beschikken over kennis van zaken . Dat geldt zowel voor het selecteren op het niveau van archiefbescheiden als voor het werven van archieven . Acquisitie behoort op weloverwogen wijze te worden uitgevoerd . Geert Luykx geeft een overzicht van de beginselen van een planmatige acquisitie .

Geert Luykx is adjunct-directeur van Historisch Goud, archiefinspecteur en plaatsver-vangend gemeentearchivaris van Heerlen.

Paneldiscussie

de ene vervanging is de andere nietDinsdag 15 juni, 11:30-12:30 @ Zaal 2

Vervanging of substitutie van papieren archiefbescheiden door digitale exemplaren is een hot issue in veel organisaties die digitaal willen archi-veren . In overheidsland moet de zorgdrager hiertoe een formeel besluit nemen dat, afhankelijk van de organisatie, advies, toestemming en/of machtiging behoeft van bijvoorbeeld de gemeentearchivaris, Gedepu-teerde Staten of de Minister . Er zitten verschillen in de manier waarop deze instanties kijken naar vervanging, tussen de verschillende over-heidslagen, maar ook tussen verschillende instanties binnen dezelfde overheidslaag . De centrale vraag in deze workshop: is het gewenst dat er één uniforme regelgeving met beoordelingskader komt? Of overtreden we daarmee de autonomie van de verschillende besturen? Ervaringsdes-kundigen uit verschillende overheidslagen gaan met elkaar over deze vraagstukken in discussie, zowel namens archiefvormende zorgdragers die tot vervanging van archiefbescheiden willen overgaan, als vanuit de toezichthoudende instanties op gemeentelijk, provinciaal en rijksniveau .

Gespreksleider van deze paneldiscussie is Max Beekhuis, directeur van Doxis. Het panel bestaat uit Arno Louwers (Veiligheidsregio Brabant Zuidoost), Martien Naarding (Provincie Overijssel), Noor Schreuder (Nationaal Archief), Marianne Loef (Provinciale Archiefinspectie Noord-Holland) en Jacqueline Schuurman Hess (gemeentelijke archiefinspecteur bij Gemeentearchief Rotterdam). De sessie is georganiseerd door Paul Huismans en Ton de Looijer, beiden archief-inspecteur bij het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) te ’s-Hertogenbosch.

Julia Romijn-Wixley en Aron de Vries

eigentijdse toegankelijkheid. Rekening houden metde competenties van archiefgebruikersDinsdag 15 juni, 13:30-14:30 @ Zaal 2

Gebruikerscompetenties spelen een essentiële rol bij het raadplegen van de digitale toegangen van archieven . Waar de ene gebruiker bekend is met historisch onderzoek, komt de ander voor het eerst in aanraking met de termen “inventaris” en “archiefvormer” . En waar de één veel ervaring heeft met surfen op internet en kan de volgende met moeite iets via Google vinden . Wat betekenen deze verschillen voor de manier waarop een archiefdienst haar archieven aanbiedt?

Een belangrijk onderdeel van digitale toegankelijkheid is de beschrijvin-gen van archiefbestanddelen . In het digitale tijdperk doen we dit dus niet enkel voor de traditionele archiefgebruiker, maar voor een breed scala aan gebruikers met heel verschillende competenties . Een nieuw medium en nieuwe gebruikers vraagt mogelijk ook om een nieuw toegangenap-paraat . Dienen we hierin rekening te houden met de competenties van gebruikers? En zo ja, hoe moeten we dat doen? In deze workshop wordt ingezoomd op de archiefbeschrijving vanuit het oogpunt van de archief-gebruiker .

Julia Romijn-Wixley is hoofd Afdeling Publiek bij Archief Eemland in Amersfoort. Aron de Vries is plaatsvervangend gemeentearchivaris bij het Regionaal Archief Gorinchem.

Ingmar Koch

archiveren 2.0: sociale media en archiveren (archief 2.0 sessie)Dinsdag 15 juni, 14:30-15:30 @ Zaal 2

Tot nu toe gaat Archief 2 .0 heel erg over de manier waarop archief-diensten gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van Web 2 .0 . De andere kant van Archief 2 .0 wordt echter gevormd door de Bestuurder 2 .0, de Politieagent 2 .0 en de Ambtenaar 2 .0 die de Web 2 .0-functionali-teiten steeds actiever gaan inzetten . Als we er van uit gaan dat archief-stukken ongeacht hun vorm in goede, geordende en toegankelijke staat moeten worden gebracht en gehouden, wat betekent dit dan voor de tweets van de politie of een minister, de weblog van een wethouder of gedeputeerde en de waves van een projectgroep? Hoe gaan archivaris-sen en DIV’ers deze archiefstukken beheren en beheersen? Of zeggen we met droge ogen dat dit geen archiefstukken zijn en dat we er ons dus niet druk om hoeven te maken? In deze ‘verwarringssessie’ zullen weinig antwoorden worden gegeven, maar vooral nieuwe vragen worden opge-worpen .

Ingmar Koch is beleidsmedewerker bij de Provinciale Archiefinspectie in Noord-Brabant en Limburg.

Lijn 3: samen

Elco van Staveren

samen sterk: online platform voor digitale publicaties uit nederlandMaandag 14 juni, 15:15-16:15 @ Zaal 3

In deze presentatie worden de plannen van de Koninklijke Bibliotheek toegelicht, om tot een landelijke platform voor online digitale publicaties te komen . Door content te bundelen wordt de vindbaarheid groter en ontstaan er mooie mogelijkheden door het maken van dwarsverbanden . Met dit platform wordt het mogelijk om een brug te slaan tussen biblio-theken en archieven, en het materiaal integraal toegankelijk te maken . Een verhaal over de visie van de Koninklijke Bibliotheek, geïllustreerd met best practices elders uit de wereld .

Elco van Staveren is Hoofd Online Services bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Page 7: Programma KVAN-dagen 2010

Maa

ndag

14

juni

200

9

Maa

ndag

14

juni

200

9

Maa

ndag

14

juni

200

9A

rchi

ef 2

.0: N

iet v

oor L

urke

rs!

Ont

vang

st e

n in

schr

ijvin

g, lu

nch

Ope

ning

Keyn

ote

lezi

ng: D

ouw

e D

raai

sma

Uitr

eiki

ng D

upar

c pr

ijs

Elev

ator

pitc

hes

spon

sore

n

Ko�

e en

thee

in fo

yer

Pres

enta

tie 1

0e S

@P

jaar

boek

: Arc

hiva

ris.

Afs

luiti

ng

Din

er in

de

Gro

te E

etza

al

Borr

el in

foye

rFi

lm -

RiP:

A R

emix

Man

ifest

o (1

8:00

-18:

30)

Film

- Ri

P: A

Rem

ix M

anife

sto

10:0

0-12

:00

11:0

0-12

:30

12:3

0-13

:15

13:1

5-14

:00

14:0

0-14

:15

14:1

5-14

:30

14:3

0-15

:15

17:1

5-17

:30

17:3

0-17

:40

17:4

0-18

:30

18:3

0-20

:30

15:1

5-16

:15

16:1

5-17

:15

Pre

conf

eren

ce

Plen

air

Aula

Maj

or

Para

llels

essi

es

Para

llels

essi

es

Lijn

1: F

unda

men

tZa

al 1

Fund

amen

t voo

r een

digi

tale

stud

ieza

alW

alte

r Has

selo

Fund

amen

ten

voor

een

ni

euw

arc

hief

. Kan

sen

voor

Ke

ulen

na

het d

ebâc

le

Dr.

Ulr

ich

Fisc

her

Lijn

2: G

eheu

gen

Zaal

2

Nie

uwe

weg

en in

slaa

n:

Man

agem

ent e

n m

odel

len

voor

de

ram

pbes

trijd

ing

naar

he

t voo

rbee

ld v

an K

eule

n D

r. Be

ttin

a Sc

hmid

t-Cz

aia

Plan

mat

ige

acqu

isiti

e, e

en

eers

te a

anze

tG

eert

Luy

kx

Lijn

3: S

amen

Zaal

3

Sam

en S

terk

: onl

ine

plat

form

voo

r dig

itale

pu

blic

atie

s uit

Ned

erla

ndEl

co v

an S

tave

ren

Het

vita

le v

erle

den.

Tw

eede

W

erel

door

log,

dig

italis

erin

g en

sam

enw

erki

ng

Ann

emie

ke v

an B

ockx

mee

r

Lijn

4: V

eran

dere

nAu

la M

ajor

Van

alle

men

sen,

de

Din

gen

die

niet

mee

r voo

rbij

gaan

H

anne

ke v

an A

alst

, Pou

lus

Blie

k &

Line

ke v

an d

en B

out

Arc

hief

2.0

ses

sie

Een

vera

nder

de b

ehee

rsom

-ge

ving

: hoe

beh

eer i

k m

ijn

arch

ief d

igita

al?

Mar

iann

e Lo

ef &

Be

rnar

d M

ante

l

Rond

leid

inge

n

Abd

ij Kl

oost

erra

deLe

t op:

15:

00-1

6:00

Burc

ht R

ode

16:1

5-17

:15

Din

sdag

15

juni

200

9H

ardl

open

/ da

uwtr

appe

n on

der b

egel

eidi

ng v

an S

igfr

ied

Janz

ing

Ont

vang

st e

n in

schr

ijvin

g ni

euw

e de

elne

mer

s

O

peni

ng e

n el

evat

or p

itche

s sp

onso

ren

Keyn

ote

lezi

ng: D

enke

n ov

er v

eran

dere

n in

vijf

kle

uren

Léo

n de

Cal

uwé

Ko�

e en

thee

Lunc

h in

de

Gro

te E

etza

al

Alg

emen

e Le

denv

erga

derin

g KV

AN

Film

- Ri

P: A

Rem

ix M

anife

sto

Plen

aire

afs

luiti

ng

Fare

wel

l ko�

e

08:0

0-09

:00

9:30

-10:

0010

:00-

10:1

510

:15-

11:0

011

:00-

11:3

0

11:3

0-12

:30

12:3

0-13

:30

13:0

0-13

:30

15:3

0-15

:45

15:4

5-16

:30

13:3

0-14

:30

14:3

0-15

:30

Pre

conf

eren

ce

Plen

air

Aula

Maj

or

Para

llels

essi

es

Para

llels

essi

es

Plen

air A

ula

Maj

or

Lijn

3: S

amen

Zaal

3

If w

e bu

ild it

, whe

n w

ill

they

com

e?

Ast

rid

de B

eer,

Wou

ter D

amen

en

Chr

istia

n va

n de

r Ven

Arc

hief

2.0

ses

sie

CATC

HPl

us: N

ieuw

e so

ftw

are

om

digi

taal

erf

goed

te o

ntsl

uite

nM

ies

Lang

elaa

r, H

enny

van

Sc

hie

& Ju

lia V

ytop

il

Lijn

1: F

unda

men

tZa

al 1

'Met

het

oog

op

mor

gen'

: op

weg

na

ar e

en o

verh

eids

visi

e op

ons

ar

chie

fbes

tel

Paul

Bre

evaa

rt

Een

fund

amen

t voo

r een

an

der g

ebou

w

Tom

van

Slo

oten

Lijn

2: G

eheu

gen

Zaal

2

Eige

ntijd

se to

egan

kelij

khei

d.

Reke

ning

hou

den

met

de

com

pete

ntie

s van

ar

chie

fgeb

ruik

ers

Julia

Rom

ijn &

Aro

n de

Vri

es

Arch

iver

en 2

.0: s

ocia

le m

edia

en

arch

iver

en In

gmar

Koc

hA

rchi

ef 2

.0 s

essi

e

Lijn

4: V

eran

dere

nAu

la M

ajor

Hèt

fund

amen

t van

de

arch

iefw

erel

d. D

e ni

euw

e ge

nera

tie a

rchi

varis

sen

SNA

AI i

.s.m

. UvA

en

HvA

Fund

amen

ten

in v

eran

derin

gM

ax B

eekh

uis

& Ja

cque

s va

n Re

nsch

Lijn

3: S

amen

Zaal

3

De

arch

ivar

is o

p st

raat

Sigf

ried

Janz

ing

Lijn

1: F

unda

men

tZa

al 1

Fund

amen

ten

van

de ve

rand

erin

g.

Deb

at o

ver v

eran

derin

gen

in

info

rmat

iebe

heer

en h

et m

anag

en

daar

van.

Mar

tin B

eren

dse

&

Maa

rten

Hill

enaa

r

Lijn

2: G

eheu

gen

Zaal

2D

e en

e ve

rvan

ging

is

de a

nder

e ni

et

Pane

ldis

cuss

ie o

.l.v.

M

ax B

eekh

uis

Lijn

4: V

eran

dere

nAu

la M

ajor

Leve

ranc

iers

in d

e ve

rand

erin

g:

60 m

inut

en zu

iver

e ko

�e

Chid

o H

oubr

aken

Rond

leid

inge

n

Abd

ij Kl

oost

erra

de13

:30-

14:1

5

Burc

ht R

ode

14:3

0-15

:30

Page 8: Programma KVAN-dagen 2010

14

15

Annemieke van Bockxmeer

het vitale verleden. Tweede Wereldoorlog, digitalisering en samenwerkingMaandag 14 juni, 16:15-17:15 @ Zaal 3

Het NIOD (RIOD) is in 1945 voortgekomen uit de collectieve wens om door onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereld-oorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen . Na een lange periode van Duitse propaganda en geschiedvervalsing was het een verademing om in alle vrijheid bronnen te kunnen verzamelen op een centraal punt met nationale betekenis . Vanuit heel Nederland stroomde het materiaal toe . De betekenis van een plek waar de oorlog als gemeenschappelijk verleden aanwezig is, is door het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS nieuw leven ingeblazen . Vrijwel alle Nederlandse archiefinstellingen hebben met het programma te maken gehad, omdat naar hun oorlogsarchieven wordt verwezen in Wegwijzer WO2 of omdat zij subsidie hebben gekregen om onderdelen van hun archieven en collecties te digitaliseren . Dat heeft tot nieuwe vormen van samenwerking geleid en een nieuw centraal punt: de Natio-nale Collectie WO2 .

Annemieke van Bockxmeer is Archivaris en programmaleider NIOD Erfgoed WO2 bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam.

Sigfried Janzing

de archivaris op straatDinsdag 15 juni, 11:30-12:30 @ Zaal 3

Deze workshop zal gaan over ervaringen rond samenwerking tussen erfgoedinstel-lingen (bibliotheken, archieven en musea) + het onderwijs . Wat levert dat op aan ver-nieuwing en wat betekent dat voor een archiefinstelling? Aan de hand van het boekje “Buiten Spelen . Woudlopershandboek voor de erfgoedmedewerker 2 .0” brengt Sigfried Janzing de binnenwereld (de instelling) en buitenwereld (“de markt”) in beeld en tracht hij beide werelden met elkaar te integreren tot een ‘archiefinstelling+’ .

Sigfried Janzing is directeur van het streekarchief Midden-Holland.

Astrid de Beer, Wouter Damen en Christian van der Ven

If we build it, when will they come? (archief 2.0 sessie)Dinsdag 15 juni, 13:30-14:30 @ Zaal 3

Archieven in Nederland gebruiken in toenemende mate digitale midde-len om gebruikersparticipatie en interactie te realiseren . Als je bezoekers wilt inzetten om informatie beter toegankelijk te maken moet de liefde wel van twee kanten komen . Zij leveren een prestatie voor ons en wij moeten hen aan ons zien te binden . Communitymanagement is daar-bij onontbeerlijk . Zowel online als offline . Een blijvend gesprek met de communityleden, luisteren naar hun wensen, opmerkingen en ideeën en die ook realiseren . Astrid de Beer, Wouter Daemen en Christian van der Ven geven alledrie een praktijkvoorbeeld . Alledrie verschillende doelen, middelen, gebruikers en manier van werken, maar ook alledrie succesvol gebleken . Bij Regionaal Archief Tilburg werken vrijwilligers online aan biografieën van 338 Tilburgers en het transcriberen van charters . Op de forums van het BHIC zijn bezoekers actief in het stellen en beantwoorden van elkaars vragen . Het Nationaal Archief laat het publiek in het project Mapit1418 .nl foto’s van de Eerste Wereldoorlog van een locatie voorzien .

Astrid de Beer is projectleider Charterbank bij de Stichting Mommerskwartier in Tilburg. Wouter Daemen is teamleider auteursrechten ‘Beelden voor de Toekomst’ bij het Nationaal Archief in Den Haag. Christian van der Ven is coördinator studiezaal bij het Brabants Historisch Informatiecentrum in ’s-Hertogenbosch.

Mies Langelaar, Henny van Schie en Julia Vytopil

CaTChplus: nieuwe software om digitaal erfgoed te ontsluitenDinsdag 15 juni, 14:30-15:30 @ Zaal 3

CATCHPlus werkt aan hulpmiddelen om de toegankelijkheid van digitale collecties van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen tevergroten . Het bouwt voort op het succesvolle NWO-programma CATCH: Continuous Access to Cultural Heritage . In CATCH hebben geestesweten-schappers, informatici en de erfgoedsector een unieke samenwerking opgebouwd met collectiebeherende instellingen . Prototypes en demo’s uit acht afgeronde CATCH-projecten worden omgezet in solide tools die door verschillende instellingen gebruikt kunnen worden . Daarnaast ont-wikkelt CATCHPlus gemeenschappelijke diensten en een gemeenschap-pelijke infrastructuur, die samenwerking tussen de erfgoedinstellingen mogelijk maakt . Deze sessie illustreert de mogelijkheden van het project voor de archief-wereld aan de hand van twee deelprojecten . In SCRATCH4all ontwikkelt het Nationaal Archief een webzoekmachine waarmee handgeschreven documenten kunnen worden geupload en doorzoekbaar worden gemaakt . In het project Spraakherkenning ontwikkelt het Gemeente-archief Rotterdam een tool voor het indexeren van gesproken tekst, met behulp van spraaktechnologie, op basis van audio-opnamen en notulen van Raadsvergaderingen van de Rotterdamse Gemeenteraad .

Mies Langelaar is informatiemanager bij het Gemeentearchief Rotterdam. Henny van Schie is senior medewerker Toegangen bij het Nationaal Archief in Den Haag. Julia Vytopil is projectmedewerker CATCHplus bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Page 9: Programma KVAN-dagen 2010

16

17

Lijn 4: veranderen

Hanneke van Aalst, Poulus Bliek en Lineke van den Bout

van alle mensen, de dingen die niet meer voorbij gaan (archief 2.0 sessie)Maandag 14 juni, 15:15-16:15 @ Aula Major

Als gevolg van de cursus 23-Archiefdingen zijn de medewerkers vanhet Zeeuws Archief actief aan de slag gegaan met allerlei Web 2 .0 toepassingen . In de presentatie zal worden ingegaan op het effect dat de cursus heeft gehad . Is dit iets van ‘de jonge generatie’? Bij het Zeeuws Archief bleek dat nogal mee te vallen . . . Welke gevolgen waren er voor de organisatie? In hoeverre is er daadwerkelijk iets veranderd? Uiteraard deed niet iedereen mee . Welk effect had en heeft dat? Wat vinden de klanten van het archief er eigenlijk van?

Hanneke van Aalst is afdelingshoofd Informatie en Kennis, Poulus Bliek is systeem-beheerder en Lineke van den Bout is webcoördinator, allen bij het Zeeuws Archief in Middelburg.

Marianne Loef en Bernard Mantel

een veranderde beheersomgeving: hoe beheer ik mijn archief digitaal?Maandag 14 juni, 16:15-17:15 @ Aula Major

Hoe beheer ik mijn archief digitaal? Deze vraag stellen administraties steeds vaker, nu meer en meer archieven digitaal worden geboren of digitale informatie het papieren archief vervangt . eDepots zijn nog in ontwikkeling maar daarop wachten de administraties niet . De regel-geving op dit terrein is divers, complex en het is voor een archiefvormer niet eenvoudig uit te maken, waar hij moet beginnen . Archiefvormers en toezichthouders hebben dan ook behoefte aan een leidraad door het immer uitdijende woud van wet- en regelgeving, nationale en inter-nationale normen en eisen . De belangrijkste daarvan hebben LOPAI en WGA op een rijtje gezet en zij presenteren deze nu in de vorm van een praktisch te gebruiken checklist, gericht op duurzame toegankelijkheid .

Marianne Loef is provinciaal archiefinspecteur in Noord-Holland. Bernard Mantel is gemeentelijk archiefinspecteur bij het Utrechts Archief.

Chido Houbraken

Leveranciers in de verandering: 60 minuten zuivere koffieDinsdag 15 juni, 11:30-12:30 @ Aula Major

In een prikkelend debat onder leiding van Chido Houbraken geeft een aantal leveranciers aan het archiefwezen hun visie op de veranderingen waar het archiefwezen de komende jaren voor staat . Zij benoemen de belangrijkste uitdagingen voor archiefdiensten, geven hun visie op de richting en koers, geven ook aan hoe hun producten bij kunnen dragen aan die veranderingen . De leveranciers worden echter ook stevig aan de tand gevoeld: zijn hun oplossingen wel conform de eisen van archief-diensten? Kunnen zij de angst voor ‘leveranciersafhankelijkheid’ weg nemen? Welke mogelijkheden zien zij voor samenwerking, onderling of met archiefdiensten? In hoeverre is hun product een betrouwbaar

fundament?  Kortom, een sessie waar leveranciers hun verhaal vertellen . En waar deelnemers kritische vragen kunnen stellen . Met als doel: kijken wat de koers voor de komende jaren wordt .

Chido Houbraken is archivaris en werkt als zelfstandig adviseur onder de naam Chido Houbraken Informatie-, Documentatie- en Organisatieadvies (C.H.I.D.O.).

 

snaaI: hèt fundament van de archiefwereld. de nieuwe generatie archivarissenDinsdag 15 juni, 13:30-14:30 @ Aula Major Het belangrijkste fundament van de archiefwereld is de opleiding . De wijze waarop nieuwe archivarissen worden opgeleid is bepalend voor de kwaliteit van het toekomstige archiefwezen . Er zijn in de laatste jaren veel ingrijpende veranderingen geweest in de opleidingen . Vooral de invoering van de bachelor-masterstructuur en de verdwijning van de archiefschool waren van grote invloed op de invulling van de opleiding . Het werd voor de werkgevers en archivarissen steeds ondui-delijker welke kwaliteiten en competenties de jonge generatie krijgen aangeleerd . Het maken van beroepsprofielen ten spijt . Wat kan de nieuwe generatie archivaris? Vandaag zullen een spreker van de mas-ter Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en een spreker van de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam vertellen wat hun opleiding te bieden heeft . Zij kunnen antwoord geven op al uw vragen over uw toekomstig personeel .

Deze sessie wordt georganiseerd door de Sectie Nieuwe en Aankomende Archivarissen en Informatiespecialisten van de KVAN (SNAAI), in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Max Beekhuis en Jacques van Rensch

Fundamenten in veranderingDinsdag 15 juni, 14:30-15:30 @ Aula Major

Dat de fundamenten van ons vak veranderen zal niemand ontkennen . Technologische ontwikkelingen hebben verregaande invloed op alle aspecten van archiefbeheer, niet in de laatste plaats op het beroep van archivaris . De hoofdtaken blijven gelijk: archiefgebruikers moeten er op kunnen vertrouwen dat de beschikbaar gestelde informatie voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, integriteit en authenticiteit, zowel tijdens de archiefvorming als daarna . Maar hoe worden die taken ingevuld? Max Beekhuis en Jacques van Rensch geven hun visie op het veranderen-de archiefbestel . Voor Max Beekhuis is samenwerking het sleutelwoord voor vernieuwing . Jacques van Rensch benadrukt dat de generalisten die archivarissen waren plaats moeten maken voor meer gespecialiseerde vakgenoten . Dat dwingt ons tot principiële keuzes . Welke specialismen ontwikkelen we verder en in hoeverre investeren we in het behoud van klassieke kennis en vaardigheden? U wordt nadrukkelijk uitgenodigd in de discussie te participeren . Wat vindt u, moeten we het fundament behouden en aanpassen of afbreken en opnieuw opbouwen?

Max Beekhuis is directeur van Doxis Informatiemanagers in Den Haag. Jacques van Rensch is als rijksarchivaris in Limburg en plaatsvervangend gemeentearchivaris van Maastricht verbonden aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht.

Page 10: Programma KVAN-dagen 2010

18 19

Rondleidingen Limburgs Cultureel erfgoedConferentieoord Rolduc is gevestigd in een abdijcomplex met een

lange, interessante historie. Geïnteresseerden kunnen zich op de

KVAN-dagen ter plekke inschrijven voor twee verschillende rondlei-

dingen: een door de voormalige Abdij Kloosterrade (Rolduc) en één

naar de Burcht Rode, meteen achter Rolduc net over de grens in Her-

zogenrath. Beide rondleidingen worden op beide dagen verzorgd.

abdij Kloosterrade 14 juni, 15:00-16:00 15 juni, 13:30-14:15 De oorsprong van de abdij Kloosterrade (het huidige Rolduc) gaat terug tot het jaar 1104, als Ailbertus van Antoing er een klooster sticht op het land van Adelbert, graaf van Saffenberg aan de Ahr . In 1106 begint hij samen met Embrico van Mayschoss met het bouwen van een crypte die in 1108 voltooid wordt . De bouw van de kloosterkerk is in 1209 gereed en later komt de abdij onder gezag van de hertogen van Limburg . Na een bloeitijd treedt er in de 14e, 15e en 16e eeuw een

lange periode van verval op en heeft de abdij zwaar te lijden in de Tachtigja-rige Oorlog . De Abdij van Rolduc, toen nog Abdij Kloosterade genaamd, krijgt van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) in 1723 het recht tot het exploiteren van de steen-koolmijnen in het gebied van Kerkrade . Een nieuwe

bloeitijd begint door de inkomsten uit de exploitatie van de kolenmij-nen . Zo kan de rococobibliotheek tot stand komen . Rond 1775 heeft de abdij 350 mijnwerkers in dienst . In 1796 wordt de abdij door de Fran-sen opgeheven en verlaten de koorheren de abdij . Na een leegstand van 35 jaar wordt er in 1831 de priesteropleiding van het Bisdom Luik gevestigd . Na de Belgische afscheiding (1839), als dit seminarie ver-trokken is, wordt Rolduc een kostschool met Gymnasium en HBS voor jongens uit de gegoede Nederlandse Bourgeoisie . Van 1946 tot 1967 is het weer Klein-Seminarie van het Bisdom Roermond, dat in 1971 sluit . Nu herbergt de vroegere Abdij van Rolduc een conferentieoord, het groot-seminarie van het Bisdom Roermond en Scholengemeenschap College Rolduc .

Burcht Rode 14 juni, 16:15-17:15 15 juni, 14:30-15:30 De Burcht Rode torent dominant boven het centrum van Herzogenrath uit . De eerste vermelding van Burg Rode in Herzogenrath was rond 1100 in de Annales Rodensis . In deze dagboeken van de abdij wordt gesproken van een “Rodense Castrum” . In de burcht woonden rond de 12e eeuw de Von Saffenbergs, die vele jaren ruzie hadden met de gra-ven van Limburg . Een huwelijk beslechtte die strijd en zorgde ervoor dat het Land van Rode in handen kwam van die van Limburg . In 1288 kwam het kleine vorstendom na de Slag bij Woeringen samen met het hertogdom Limburg in handen van de hertogen van Brabant . Sinds 1282 wordt gesproken van ‘s Hertogenrode . Het gebied, waartoe ook Kerkrade behoort, maakt tot 1815 deel uit van de Zuidelijke Nederlanden, al valt het van 1794 tot 1814 onder het Franse Depar-tement van de Beneden-Maas . In dat jaar wordt op het Congres van Wenen de scheiding uitgesproken tussen Kerkrade en Herzogenrath . De een wordt Nederlands, de ander Pruisisch, later Duits . Nu vormt Herzogenrath sinds 1991 bij het Verdrag van Anholt opnieuw met Kerkrade een symbolische eenheid als Europastad Eurode met samen zo’n 95 .000 inwoners .

eXTRa aCTIvITeITen

Page 11: Programma KVAN-dagen 2010

20

21

pre-conference archief 2.0: niet voor lurkers!14 juni, 10 .00-12:00 @ Aula Major

Voorafgaand aan het officiële programma van de KVAN-dagen organi-seert Archief 2 .0 een pre-conference onder leiding van Christian van der Ven en Luud de Brouwer . Deelnemers van de KVAN-dagen kunnen deze pre-conference gratis bijwonen . Andere belangstellenden wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd, ter plekke te betalen .

Archief 2 .0 groeit als kool . Aangezien de groei van het aantal leden maar door-gaat is er blijkbaar behoefte aan een dergelijk online platform . Het is goed om de puntjes weer eens op de “i” te zetten . Tijd voor real time feedback van de achterban! Een heleboel vragen borrelen op: wat verwachten de leden van de community, komen die verwachtingen uit? Wat verwacht de community van hen? Hoe krijgen we meer dynamiek binnen de commu-nity, meer leden die actief deelnemen? Zijn er soms meer irl-activiteiten nodig en wat te denken van allerlei 1 .0-onderwerpen die in de commu-nity plaatsvinden? Genoeg om eens een hartig woordje met elkaar te wis-selen . Doe mee, praat mee, bepaal mee . Gezellig community zijn . Heb je zelf nog onderwerpen die je aan de orde wilt brengen? Dat kan natuurlijk ook . Zie de oproep op www .archief20 .org .

uitreiking duparc-prijs14 juni, 14 .00-14:15 @ Aula Major (plenair)

De Duparc-prijs, groot € 2000,-, wordt eens in de drie jaar uitgereikt voor een vernieuwende studie op het gebied van de archiefwetenschap of het archiefrecht die in die drie jaar vervaardigd is . De prijs wordt overhandigd door de voorzitter van de jury, mr . F .J . Duparc, voormalig directeur van het Mauritshuis en zoon van de naamgever van de prijs .

elevator pitches sponsoren14 juni, 14:15-14:30 @ Aula Major (plenair)15 juni, 10:00-10:15 @ Aula Major (plenair)

De KVAN-dagen worden ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door spon-sorbijdragen . Tijdens deze speedsessie presenteren de sponsoren snel, kort en doeltreffend hun producten .

presentatie tiende s@p-Jaarboek: archivaris14 juni, 17:15-17:30 @ Aula Major (plenair)

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) presenteert haar tiende jaarboek Archivaris . Professie, professional, professionaliteit, professionalisering . Onder redactie van Erika Hokke en Thijs Laeven laten archivarissen en informatieprofessionals uit binnen- en buitenland hun licht schijnen op de professie en de confrontatie die de archivaris aan moet gaan met de ontwikkelingen van zijn tijd - zowel in het verleden, als nu èn in de toekomst . Competenties, opleiding, institutionalisering van de beroeps-groep, het imago van de archivaris, kennisdeling…het komt allemaal aan de orde in dit jaarboek, dat wordt opgedragen aan Hans Scheurkogel, die zich tot zijn plotselinge overlijden in 2006 wereldwijd vol toewijding heeft ingezet voor het vak en de opleiding van de archivaris .

Congresdiner14 juni, 18:30-20:30 @ Grote Eetzaal

Het congresdiner vindt plaats op maandagavond in de sfeervolle Grote Eetzaal van Rolduc . KVAN-leden kunnen hieraan gratis deelnemen . Bent u geen lid van de KVAN dan bedragen de kosten € 45,- . U dient zich voor het congresdiner aan te melden op www .kvan .nl .

WK voetbal: nederland – denemarken14 juni, 14 .30-15 .15

Maandag 14 juni om 13 .30 uur neemt het Nederlands elftal het in Johan-nesburg op tegen Denemarken . Voetbal liefhebbers die dit niet willen missen, kunnen de tweede helft van deze wedstrijd op een groot scherm bekijken tijdens een pauze in het programma .

hardlopen / dauwtrappen15 juni, 8:00-9:00

Omdat een gezonde geest en een gezond lichaam niet zonder elkaar kun-nen, krijgt u 15 juni de gelegenheid voor fysieke inspanning . Tussen acht en negen uur ’s ochtends kunt u op de fiets de omgeving van Rolduc ver-kennen of onder leiding van Sigfried Janzing een hardlooptraining volgen .

algemene Ledenvergadering Kvan15 juni, 13:00-13:30 @ Aula MajorDe Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland houdt haar halfjaarlijkse Algemene Ledenvergadering .

Film: Rip- a remix manifesto14 juni, 18:00-18:30 | 15 juni, 9:30-10:00 | 15 juni, 13:00-13:30

Web-activist en filmmaker Brett Gaylor verkent aspecten van het auteurs-recht in het huidige informatietijdperk:

Web activist and filmmaker Brett Gaylor explores issues of copyright in the information age, mashing up the media landscape of the 20th cen-tury and shattering the wall between users and producers .The films central protagonist is Girl Talk, a mash-up musician topping the charts with his sample-based songs . But is Girl Talk a paragon of people power or the Pied Piper of piracy? Creative Commons founder, Lawrence Lessig, Brazils Minister of Culture Gilberto Gil and popculture critic Cory Doctorow are also along for the ride . A participatory media experiment, from day one, Brett shares his raw footage at opensourcecinema.org, for anyone to remix . This movie-as-mash-up method allows these remixes to become an integral part of the film . With RiP: A remix manifesto, Gaylor and Girl Talk sound an urgent alarm and draw the lines of battle . Which side of the ideas war are you on?

Page 12: Programma KVAN-dagen 2010

22 23

pRaKTIsChe InFoRMaTIeHet officiële programma van de KVAN-dagen 2010 wordt op maandag 14 juni om 12:30 geopend door de burgemeester van Kerkrade, Jos Som . Vanaf 11:00 die ochtend kunt u zich inschrijven voor het congres . Vooraf-gaand aan de officiële opening wordt een lunch geserveerd . Op 15 juni kunnen nieuwe deelnemers zich vanaf 9:30 inschrijven .

aanmelden en kostenAls u zeker wilt zijn van deelname, meldt u zich dan aan vóór 25 mei 2010 via het digitale aanmeldingsformulier op www .kvan .nl . De kosten bedragen:

Studenten van archiefopleidingen kunnen in aanmerking komen voor ge-subsidieerde deelname . De voorwaarden hiervoor staan op www .kvan .nl .

CongresdinerHet congresdiner vindt plaats op maandagavond in de sfeervolle Grote Eetzaal van Rolduc . KVAN-leden kunnen hieraan gratis deelnemen . Bent u geen lid van de KVAN dan bedragen de kosten € 45,- . U dient zich voor congresdiner aan te melden op www .kvan .nl .

pre-conference archief 2.0: niet voor lurkers!Deelnemers aan de KVAN-dagen kunnen gratis deelnemen aan de pre-conference Archief 2 .0 . Neemt u niet deel aan de KVAN-dagen dan dient u ter plekke 2 euro te betalen aan de organisatoren van Archief 2 .0 . De pre-conference Archief 2 .0 vindt plaats op maandag 14 juni van 10 .00 12 .00 uur .

overnachtenRolduc biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden . U kunt per mail (info@rolduc .com) of telefonisch (045-5466888) een kamer reserveren . Gaarne bij de reservering vermelden dat u deelneemt aan de KVAN-dagen 2010 . Let op: U kunt geen hotelkamers reserveren via www .rolduc .com .

ContactBureau KVANMarkt 1, 6811 CG ArnhemTel: 026-3521605 bureau@kvan .nl

RouTeBesChRIJvIngConferentieoord en Hotel Rolduc Heyendallaan 82 6464 EP KERKRADE Telefoon 045-5466888 E-mail info@rolduc .com

autoVanaf Eindhoven: Volg de A2 richting Maastricht/Heerlen en ga vanaf knooppunt Kerensheide richting Heerlen/Aken (A76) . Vanaf knooppunt Ten Esschen richting Kerkrade (A76 en vanaf knooppunt Bocholtz de N281) . Neem afslag Kerkrade en volg “Kerkrade” . Volg de bruine bordjes “Rolduc” .

Vanaf Aken: Na de grensover-gang Aken/Heerlen (A4/A76) op het knooppunt Bocholtz richting Kerkrade (N281) . Neem afslag Kerkrade en volg “Kerkrade” . Volg de bruine bordjes “Rolduc” .

Niet alle navigatiesystemen geven de route naar de Heyendallaan goed weer . Omdat de Heyendallaan in het verlengde van de Rolduckerstraat ligt (in oostelijke richting), is het het veiligst om als eindbestemming Rolduckerstraat in plaats van Heyendallaan in te programmeren . Volgt u in geen geval de route via de Kloosterlindenweg, want dit is een onbegaanbaar bosweggetje .

openbaar vervoer

Vanuit Nederland:Ga met de trein naar Kerkrade-Centrum . Op maandag 14 juni om 11:10, 11:40 en 12:10 rijdt een pendeldienst vanaf station Kerkrade Centrum naar het congrescentrum . Degenen die later aankomen of op dinsdag aanreizen kunnen het beste vanaf station Kerkrade centrum de stadsbus lijn 28 nemen naar de halte Kruisstraat . Vandaar is het nog 12 min . lopen . Op dinsdag 15 juni brengt de pendeldienst u om 16:10 en 16:40 weer naar station Kerkrade-Centrum .U kunt het congrescentrum vanaf station Kerkrade-Centrum ook goed te voet (ongeveer 20 minuten lopen) of per taxi bereiken .Ga met de trein station Heerlen en reis vanaf daar verder per bus of per taxi .

Vanuit Duitsland:Naar station Herzogenrath . Vandaar per taxi naar Rolduc .

Kijk op www .9292ov .nl voor een reisadvies en plattegrond . @Kvandagen2010 > Twitter mee!

Volg de KVAN-dagen op twitter.com/KVANdagen2010en twitter mee met #KVAN10!

KVAN-leden: € 125,- per dag of € 195,- voor twee dagenNiet-leden: € 150,- per dag of € 250,- voor twee dagen

Page 13: Programma KVAN-dagen 2010

grafische uitwerking en sponsoring: pictura-im .nl