Agrarische Dagen 2012

47
2012 19 t/m 22 september www.agrarischedagen.nl AD een kleurrijk ACTIVITEITEN krant Presentatie Franeker bedrijven Uitneembaar aD programma INFORMATIE ACTIVITEITEN MET O A NDER NDERE

description

Krant NDC Mediagroep over agrarische dagen in Franeker

Transcript of Agrarische Dagen 2012

2012

19 t/m 22 september

www.agrarischedagen.nl

ADADeen

kleurrijk

ACTIVITEITEN

krant

Presentatie Franeker bedrijven

Uitneembaar aD programma INFORMATIE ACTIVITEITEN

MET O ANDER ND

ERE

AD 2011 voorkant krant 265x398.indd 1 13-07-12 09:22

2kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Tijnjedijk 79, 8931 AC LeeuwardenTelefoon (058) 288 08 [email protected]/leeuwarden

Kleurrijke communicatie met oog voor detail!Kleur kom je overal tegen. In de huisstijl van bedrijven, in advertenties en brochures, in covers van boeken, in de natuur, in de mode, in het straatbeeld, in huis, op kantoor en in de samenleving. Zonder kleur zou het leven grijs, grauw, saai en statisch zijn.Gelukkig is kleur op alle fronten erg bereikbaar geworden. Ook in drukwerk en in alle andere vormen van communicatie. MultiCopy Leeuwarden | The Communication Company heeft de kennis, de creativiteit en de apparatuur in huis om ook de kleinere oplagen uiterst betaalbaar te produceren. Al bijna 25 jaar lang. Met oog voor detail.Als u ook wilt scoren met meer kleur in uw communicatie, kom dan eens langs of maak een afspraak met een van onze adviseurs. Een persoonlijk gesprek zal dan ongetwijfeld leiden tot meer kleur én succes voor uw zaak!

25LEEUWARDEN

GRANDCAFE

F4EEC9

817A5ESTERSPONSOREN

Kleur aan het bestaan kunnen we wel gebruiken

Agrarische Dagen zorgen voor een kleurrijk FranekerSeptember staat symbool voor feest in Franeker. We vergeten even de zorg van alledag en dompelen ons onder in de vrolijke roes van de Agrarische Dagen. In de derde week van september barst dit jaar een kleurrijk schouwspel los. En wat kleur aan het bestaan kunnen we wel gebruiken, met de berichten over matiging en recessie.

Het comité belooft ons dit jaar Agrari-sche Dagen die in de sfeer van circus en variété liggen.Circus en variété roept vaak vrolijke spanning en verwachting op, ik hoop dat u net als ik uitkijkt naar wat deze dagen ons aan vertier gaan brengen.

Uiteraard zijn er de vertrouwde onderdelen zoals de jaarmarkt, de politie-PC, de kindermiddag die dit jaar ook geheel in teken van circus staat. Ook heel benieuwd ben ik naar de opening op de woensdagavond, die altijd garant staat voor spektakel.

Het Westergocongres is nieuw de laatste jaren, maar altijd leerzaam en

zeker voor ondernemers goed om te bezoeken. Het programma is te veelomvatt end om alles op te noemen maar dat er heel veel te doen is staat vast, en dat er voor ieder wat wils is ook!

Traditiegetrouw is zaterdag de AD-markt en de trekkerrace, die zijn oorsprong vindt in het agrarische karakter van vroeger tijden. De feestelijkheden worden afgesloten met een groot feest vol muziek.

Ik zou zeggen “mis dit niet” dan treff en we elkaar vast ergens tijdens de Agrarische Dagen!

Fred Veenstra, Burgemeester

De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten De feestelijkheden worden afgesloten

treff en we elkaar vast ergens tijdens

Fred Veenstra, Burgemeester

twitter.com/adfraneker facebook.com/adfraneker

adfraneker.hyves.nl

Volg ons!

Een rijk geschakeerd palet aan activiteiten

Een kleurrijk ADIn de aanloop naar dit AD werd mij door de organisatie gevraagd, of ik ook dit jaar het voorwoord voor de AD krant wilde schrijven. Hierbij werd opgemerkt, dat men het een eer zou vinden wanneer ik op deze manier een bijdrage aan het evenement kon leveren. Bij deze laatste opmerking ver-schoot ik van kleur. Een eer als ik…? Dit lijkt mij de omgekeerde wereld. Als er iemand vereerd moet zijn dan ben ik dat.

Een voorwoord schrijven voelt toch een beetje als op de voorgrond tre-den, terwijl het echte werk door alle vrijwilligers wordt gedaan. Zij zijn de echte dragers van het evenement en degenen die op de achtergrond kleur aan onze stad en samenleving geven. Ik kan u niet precies vertellen wat er allemaal voor nodig is om een der-gelijk evenement te organiseren (dan zou ik als een blinde over kleuren spreken) maar ik kan u wel vertellen dat het veel is. Het schrijven van dit voorwoord valt daarbij in het niet. Dus alle eer komt hen toe.

Het is al weer de 59e editie van het AD en ik kan u zeggen dat het ook dit jaar weer een rijk geschakeerd palet aan activiteiten is. Maar overtuig

uzelf met deze krant en kom ook dit jaar weer gezellig naar het AD. Want het zijn alleen de bezoekers die een evenement tot een echt succes kunnen maken. En wat is er nou leuker dan elkaar na de tijd in geuren en kleuren te kunnen vertellen hoe leuk het was?

Dus alle reden om er weer bij te zijn. En heeft u het te druk met allerlei zaken of zit u na de vakantie krap bij kas, bedenk dan dit: Tijd kun je niet sparen en het sparen van belevenissen geeft meer kleur aan je leven dan het sparen van geld. Veel plezier!

Robert Jansen,voorzitt er Stichting Ster van de Elf Steden

Vier dagen lang de stad extra kleur gevenOver een paar dagen is het weer zover. De Agrarische Dagen starten op woensdag 19 september a.s. Met het thema “kleurrijk AD” trachten wij als organisatie vier dagen lang de stad extra kleur te geven. Dit door middel van het organiseren van diverse kleurrijke activiteiten voor jong en oud en voor ieder wat wils. Het is dit jaar de 59e editie en dus volgend jaar vieren we met z’n allen 60 jaar Agrarische Dagen. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. Maar dat is pas volgend jaar. Nu eerst dit jaar. Deze editie belooft weer een happening te worden. In de activiteiten zal kleur de boventoon voeren. Traditiegetrouw starten de dagen op woensdag met de politie PC. Na een circusachtige kindermiddag en jaarmarkt zal de woensdagavond naast de vijfk amp in het teken staan van een zeer kleurrijk openingspektakel. De dagen die volgen staan vol van de muziek, sport, culturele en uiteraard agrarische activiteiten. Zo staan de sportdag voor de bassischolen, nachtkaatsen en voetbal op het programma. Verder is er veel muziek tijdens de dagen; o.a. de bluesnight, grachtenconcert met de Noord-Nederlandse Politiekapel en Piter Wilkens, straatt heater en we sluiten de dagen af met een danceparty voor de jeugd en de band Vangrail. Maar ook het symposium “kleurrijk ondernemen”, Smakelijk Franeker, fi nale Friesche kampioenschappen ringrijden en de jaarmarkt zijn evenementen waar we trots op zijn. En zoals gezegd heten de dagen niet voor niets Agrarische Dagen. We proberen met z’n allen ieder jaar het programma met agrarische elementen uit te breiden. Zo zijn er dit jaar o.a. de trekkerpuzzeltocht, Friesche kampioenschappen heftruck rijden en een boerenmarkt. Dit jaar is er verder, gedurende de gehele Agrarische Dagen, een kermis op de Voorstraat. De kermis bestaat uit 18 verschillende att racties verdeeld over de hele Voorstraat. Wij denken hiermee een prachtig nieuw evenement aan het geheel toe te voegen. In deze speciale Agrarische Dagen krant treft u het vol-ledige programma aan met een aantal toelichtingen op de activiteiten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de inzet van het prachtige team van de Stichting Agrarische Dagen. Geweldig veel dank hiervoor. Ook willen we de hoofd-sponsor, ster-sponsoren, de club van 100 en de speciale evenementensponsoren hartelijk danken voor hun fi nan-ciële ondersteuning. En natuurlijk hartelijk dank aan alle adverterende bedrijven in deze krant voor hun betrok-kenheid bij de Agrarische Dagen. Tenslott e, namens het gehele Agrarisch Comite, gezellige Agrarische Dagen toegewenst. Rien VenemaVoorzitt er Stichting Agrarische Dagen

4kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Het gezinsblad - 260x190mm h - ZW/PMS021 - week 30

Expert MeijerDijkstraat 25-27, Franeker, (0517) 394245 Van experts kun je meer verwachten.

Prijs- en modelwijziging en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m zaterdag 22 september 2012. Genoemde prijzen zijn exclusief verwijderingsbijdrage.

WASMACHINE WAE28291NL.

• 1400 toeren• 24 uur eindtijduitstel• Korte was 15 min.

AEXTRASNELEXTRAZUINIG

A

729.-549.-

na 10% korting

494.10

Kom wasmachine schieten en scoor uw eigen korting!

woensdag 19 t/m zaterdag 22 september

Expert Franeker pakt tijdens de agrarische dagen extra uit met de spectaculaire actie ‘wasmachine schieten’! Bij besteding vanaf 150.- mag u op de wasmachines schieten. Hoe hoger de score, hoe hoger uw korting! Dus kom snel bij ons langs en scoor mee!

tegenover het planetarium, hartje franeker!!!

www.freestyle-franeker.nl | Groenmarkt 4-7 Franekerfacebook.com/freestylefraneker

5Woensdag 19 september

Jaarmarkt AD

Gezelligheid in de stadEen goede en vooral leuke traditie is de jaarmarkt op de woensdag van de AD, dit jaar op 19 september. Van 10.00 tot 17.00 uur staan de kramen dan weer opgesteld in de gehele binnenstad. Ook dit jaar zal weer het standwerkerconcours plaatsvinden met circa 8 tot 10 deelnemers.

Het wordt als vanouds vast weer levendig en gezellig. Een mooie gele-genheid om alvast in de sfeer van de Agrarische Dagen te komen nog voor de offi ciële opening plaatsvindt.

63e politie PCWie kaatst moet . . . … de bal verwachten. En dat is onze vrienden van de Hermandad wel toevertrouwd tijdens de traditionele politie PC op de woensdag van de AD. Dit jaar vindt de Politie PC, geor-ganiseerd door Broer de Jong, plaats op 19 september. De deelnemers ontmoeten elkaar rond 09:30 uur in de welbekende Bogt fen Guné.

De deelnemers aan de Politie PC zijn mannen en vrouwen die allemaal werken bij de Politie Fryslân. Zij strijden niet alleen om de eer, maar ook om de kransen op deze PC. Om 10:00 uur barst de wedstrijd los op het Sjûkelân. In de loop van de middag zal de fi nale plaatsvinden. De prijsuitrei-king daarna is in de Bogt. Wij wensen alle deelnemers een sportieve en suc-cesvolle dag toe. Supporters zijn van harte welkom!

Daarnaast kunnen ook de oudere kin-deren zich vermaken met een heuse graffi tiwand, de legowedstrijd en met de nieuwste rages op het gebied van speelgoed. Want in samenwerking met Intertoys Franeker kunnen de jongens het tegen elkaar opnemen in de Ninjago Spinjitsu arena en de meiden kunnen de mooiste modellen ontwerpen met de ontwerpsets van ‘Ontwerp je eigen model’.

Verder kun je, je toekomst laten voorspellen door een waarzegster, kun je knappe goocheltrucs leren van een goochelaar en is de Brandweer aanwezig met leuke waterspellen!

Opening Agrarische Dagen 2012:

“Fier” Franeker, een kleurrijk fenomeen“Fier”: trots, zelfb ewust, uitdagend, blijmoedig, een gevoel dat je wilt pronken met wat je hebt of bent! Dat moet zo’n zestig jaar geleden het uitgangspunt geweest zijn voor de Agrarische Dagen. De stad Franeker, maar vooral ook het (platt e)land er om heen in het middelpunt van de belangstelling zett en. “Stêd en lân, ien bân”.

Dit jaar voor de negenenvijftig-ste keer en opnieuw zijn er weer heel veel vrijwilligers al sinds het begin van dit jaar bezig geweest om dit gevoel van trots vorm te geven. Ieder jaar vanuit een an-dere invalshoek, maar steeds met dezelfde intentie: laten zien dat Franeker er toe doet! Niet van “Ut was niks, ut is niks en ut wurdt niks”, maar als een diva de wereld tegemoet treden. Het is daarom ook niet toevallig dat er deze keer als thema voor “een kleurrijk AD” is gekozen. De kleuren, de trots en de vrolijkheid zullen er af gaan spatt en.En dan met name bij de opening op de woensdagavond, nadat ‘s middags als ouverture reeds de kinderspelen, het kaatsen en aanvang van de kermis (waarover verderop in deze krant meer) heb-ben plaatsgevonden.

CircusPlaats van handeling is deze keer de Breedeplaats, waar onder het tentdoek een theatrale circusshow zal worden gepresenteerd. Een circusvoorstelling zonder dieren maar met muzikanten, schilders en acrobaten met als middelpunt een diva.Het concept van dit openingsge-beuren is opnieuw van Arnold van der Schoot. De afgelopen drie jaar heeft hij bewezen tot grote dingen in staat te zijn. De regie van dit openingsspektakel is in handen van Sybe van der Ploeg uit Franeker, die het klappen van de zweep, zowel op als achter het toneel, kent. Repetities vinden al vanaf begin april plaats in een deel van de sporthal. Aan deze omvangrijke productie werken verder mee een koor van veer-tig kinderen van de plaatselijke basisscholen, circusschool “De

Hoogte” uit Leeuwarden en de drumband en fanfare “Concor-dia” uit Sexbierum, compleet met colorguards. De rol van de diva wordt vertolkt door Siety Zijlstra uit St. Annaparochie. Ook zij heeft reeds haar sporen verdiend in de muziekwereld. Onlangs won zij het Bildts songfestival “Bildtse Slach”.

Enthousiaste en tomeloze inzet Het speciaal samengestelde live-circus-orkest tenslott e bestaat uit leden van de Christelijke muziekvereniging “Advendo”, aangevuld met nog een vijftal muzikanten, en staat onder leiding van Jan Roorda. Hij is o.a. bekend van de voorstellingen van het Franeker straatcabaret. De techniek - licht en geluid - is in de vertrouwde handen van Ale Hoekstra.Met de enthousiaste en tomeloze inzet van al deze mensen zal het zeker weer de moeite waard zijn om op woensdagavond 19 sep-tember rond de klok van negen uur als “hoogeëerd publiek” er bij te zijn op de Breedeplaats.

TopprestatiesDe totstandkoming van deze openingceremonie zou ech-ter niet plaats hebben kunnen vinden zonder de (fi nanciële) me-dewerking van een groot aantal sponsors en vrijwilligers. Met een variant op het gezegde “Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat” is hier de uitspraak “Met enthousiasme en trots, kom je tot topprestaties” zeker op zijn plaats.

De kleuren, de trots en de vrolijkheid zullen er af spatt en.

Kindermiddag in het teken van het circus

Circus in de stad!Kom allemaal op woensdagmiddag 19 september naar de Breedeplaats in Franeker want het Circus is in de stad! Van 14.00 uur tot 17.00 uur is er weer van alles te beleven voor de kids.Circusschool ‘de Hoogte’ geeft diverse acrobatiek en clownsworkshops, kinderen kunnen zich laten schminken en er is gratis popcorn.

OOG VOOR KWALITEIT

Shipdock Draaisma B.V.Droogdok voor schepen tot 33 m.Open nok voor staande mast.

Schepenlift tot 40 ton

Het adres voor: Winterberging Onderhoud ScheepsreparatiesOnderdelen en onderhoud van motorenwww.shipdockdraaisma.nl [email protected].: 0517-392077

6kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

‘Geen zorgen over inbouw, alles wordt geregeld!’

KOM NAAR DE WINKEL VOOR ONZE NIEUWE

INBOUWPRESENTATIE!

Afbeeldingen kunnen afwijken, druk- en zetfouten voorbehouden, aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt.

Dijkstraat 19Bolsward

0515 - 572614

J. Wattstraat 2Franeker

0517 - 390010

Franeker

ELECTRO WORLD V.D. WEERD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

Wij bieden:- Inbouwadvies binnen 24 uur bij u thuis.- Een inbouwoplossing passend bij uw wensen.- Bezorgen en vakkundig installeren van apparatuur, oude apparaten nemen wij mee.- Reparatie inbouwapparatuur.

V.D. WEERD,HET ADRES VOOR UWINBOUWAPPARATUUR

7Woensdag 19 september

De AD-vijfkamp met spectaculaire onderdelen

Boeren, burgers en buitenluiUiteraard zal ook dit jaar de AD-vijfkamp niet op het programma ontbreken. Dit altijd weer gezellige, maar niet-temin spannende en spectaculaire evenement vindt plaats op de woensdagavond van de Agrarische Dagen.

Diverse buurtverenigingen, bedrijven en schoolbesturen nemen het tegen elkaar op. Zoals de naam ‘vijfkamp’ al aangeeft, bestaat dit spektakel uit vijf onderdelen en bestaat een team uit vijf personen. Plezier en gezellig-heid staan bij dit evenement voorop, maar het is meer dan dat alleen! Er wordt ook serieus om de wisselbokaal gestreden. Voor de toeschouwers is het daarom genieten geblazen.

Dit jaar staan er wederom vijf spec-taculaire onderdelen op het pro-gramma, waaronder de stormbaan, vrachtauto trekken, zeephelling, spijkerbroek hangen en de skippyrace. De afgelopen drie jaar ging buurt-vereniging het Stikselplak er met de bokaal vandoor. Wilt u weten hoe de teams het er dit jaar vanaf brengen ? Kom dan kijken!Iedereen kan zich in ploegverband opgeven, er moeten minimaal twee vrouwen binnen een team aanwezig zijn. Bedrijven, buurtverenigingen,

winkeliers, iedereen mag meedoen! Zijn jullie het team dat dit jaar de bokaal mee naar huis wil nemen? Geef je dan voor zondag 16 september op via het algemene reactieformulier

op: www.agrarischedagenfraneker.nl. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 12 teams meedoen. De vijf-kamp is van 18.30 tot 21.00 uur bij het Raadhuisplein.

Waar niemand meer in geloofde!

De kermis weer terug op de VoorstraatOnderzoek de mogelijkheden de kermis weer terug te krijgen op de plaats waar die hoort . . . . Dat was in het kort de wens (en daarmee dus gelijk de opdracht van het gehele comité) van AD-commissielid Arnold van der Schoot. Hij informeerde links en rechts, trad in overleg met de gemeente en zocht contact met een kermisorganisatiebureau.

En wat niemand meer voor mogelijk hield: de kermis komt terug op de plaats waar die - historisch gezien - thuishoort. Op het einde van de Voorstraat. Op de groenstrook dus. Bij de laatste herindeling van de bin-nenstad blijkt dat er door middel van voldoende fundering van de verhoog-de groenstrook rekening is gehouden met activiteiten van dien aard.

“Booster” De attracties zullen op of over deze groenstrook heen worden gebouwd. Het Rock & Roll festival zoals dat in mei j.l. op deze plek werd gehouden gaf hiervan een goede indruk. In totaal zullen er zo’n achttien attracties worden opgesteld. Van oliebollen-kraam tot draaimolen en van auto-scooter tot crazywave. “Hoofdact” op de AD-kermis dit jaar zal de zgn. “booster” zijn. Een “booster” bestaat uit een rechtopstaande mast waaraan een grote arm is bevestigd. Aan het uiteinde van de arm is een gondel be-vestigd, waarin acht personen plaats kunnen nemen. De arm kan gedraaid worden. Afhankelijk van de lengte van de arm zal de gondel een snelheid kunnen bereiken tot wel 100 km per uur. De gondel kan ook tollen, zodat men ook over de kop kan gaan. Deze attractie zal ter hoogte van de dames-modezaak van Petra Lodewijk worden opgesteld.

Van oorsprong viel de kermis samen met een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van een plaatselijke patroonheilige. Het woord kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-missie. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige

te vereren en . . . . om zich te verma-ken. In stedelijke gebieden echter ver-loor de kermis in de loop der tijd de band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag. De kermis duurde

meerdere dagen en ontwikkelde zich tot een commercieel evenement.

Haat/liefde verhoudingTussen de kermis enerzijds en maat-schappelijke organisaties anderzijds heeft veelal een soort haat/liefde ver-houding bestaan. De kermis was voor velen de enige gelegenheid tot uitgaan en wanneer men dan ook nog over genoeg geldelijke middelen beschikte leidde dat vaak tot royaal alcohol gebruik met alle gevolgen van dien. Ook bepaalde attracties waren niet onomstreden, zoals pikante opvoerin-gen in afgesloten tenten, gokken en

exploitatie van bijvoorbeeld liliput-ters. Door de gegoede burgerij werd de kermis dan ook vaak weggezet als onbeschaafd en een bron van moreel verval.

In Noordwest Friesland is het hoogte-punt van de kermis veelal een kaats-partij, Kleine dorpen moeten het vaak doen met een schiettent, een draaimo-len/zweef en een oliebollenkraam. De oudere lezers zullen zich vast nog wel het geluid herinneren van het aan flar-den schieten van een kalken pijpje met daaronder een papieren roos die de schutter vervolgens werd opgespeld.

Onzalig ideeDat de kermis in de late tweede helft van de vorige eeuw terugliep had verschillende oorzaken. Door de opkomende economie was men voor ontspanning niet langer meer alleen aangewezen op de kermis. Men werd mobiel en vakantie werd gemeengoed. Binnensteden werden opgeleukt en voor grote uitbundige attracties was geen plaats meer. Ook in Franeker is men ooit op het onzalige idee geko-men om de natuurlijke combinatie van kermis en de PC (kaatspartij) te ver-breken. De PC op de welhaast heilige grond van het Sjukelan en de kermis ergens achteraf!

Bijna overmand door nostalgische gevoelens is het comité Agrarische Dagen daarom zeer verheugd met deze nieuwe ontwikkeling. Het kan dan bijna ook niet anders dat velen met hen tot de conclusie komen dat hier sprake is van het herstel van een in het verleden gemaakte fout.

Is hier sprake van herstel van een in ‘t verleden gemaakte fout?

DIERENARTSENPRAKTIJK NOORD-WEST FRIESLAND

HOOFDVESTIGINGHet Want 48802 PV Franeker

DEPENDANCE:Ljochtmisdyk 2 E9036 VP Menaldum

DEPENDANCE:Franekereind 308861 ED Harlingen

www.dapnoordwestfriesland.nl

SPREEKUUR UITSLUITEND OP AFSPRAAK

ma t/m vr 8.00-17.45 uur en daarbuiten voor spoed op

0517-392100

Eise Eisingastraat 3, 8801 KE Franeker Telefoon 0517 - 39 30 70

I: www.planetarium-friesland.nl E: info@ planetarium-friesland.nl

Iedere bezoeker krijgt uitleg in de Planetariumkamer

HET OUDST WERKENDE PLANETARIUM TER WERELD

Openingstijden

het gehele jaar: dinsdag t.m. zaterdag 10.00 – 17.00 uurzondag 13.00 – 17.00 uurtussen 1 april en 31 oktober ook: maandag 13.00 - 17.00 uur

8kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Is ie krom?Dan kunt u te-recht in Berlikum

Schadeherstel en restauratie van trekkend en getrokken materieel.Richtwerkzaamheden tot 60 ton.Voor paardentrailers, aanhangwagens, tractoren, cultivators, kippers, opleggers, etc.

Voor meer informatie bellen naar Hielke Oppedijk, tel. 0518 - 461337

Nog ongeveer 40 prachtige occasions op www.rinsma.nl41 jaar met in Friesland

Bitgumerdijk 26, 9040 AA Berltsum, Telefoon 0518-461337, Telefax 0518-462036, www. rinsma.nl

Alfa Romeo 147 1.6 T-spark 16v Impression, 2006, 69.586 km, airco, trekhaak, nette goed onderhouden auto € 7.150,-

Alfa Romeo 147 1.6 T-spark 16v Distinctive, 2007, 64.978 km, cruise contr., climate contr., L.M.V € 8.750,-

Alfa Romeo147 1.6 T-sparkt 16v Business Pro, 2007, 52.852 km, Cruise contr., climate contr., L.M.V., Leder, etc. € 9.450,-

Alfa Romeo156 Sportwagon 1.9 JTD Distinctive, 2003, 298.533 km, Airco, L.M.V. Cruise Contr., etc.    € 3.950,-

Alfa Romeo 156 1.8 T-spark 16v Edizione Limitata, 2002, 107.665 km, climate contr., L.M.V., etc. € 2.950,-

Alfa Romeo 159 2.2 JTS SW Business, 2007, 96.064 km, climate contr., cruise contr,, etc. € 12.450,-

Fiat Panda 1.2 Edizione Cool, 2010, 32.066 km, airco, ASR, etc., € 6.750,-

Alfa Romeo GT 1.8 T-spark 16v Progression, 2005, 120.616 km, climate contr., ESP, L.M.V., cruise contr. € 8.450,-

Alfa Romeo Mito 1.4 M-air S&S 105pk Progression, 2010, 41491 km,airco, cruise contr., ASR, etc., € 12.950,-

Bitgumerdijk 26, 9040 AA Berltsum Telefoon 0518-461337

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Voor de achtstekeer op rij!

augustus 2012

Folkertsma Financiële DienstenNoord 428801 KR FRANEKERT (0517) 39 06 96E [email protected] www.ffdf.nl

Hiemstra Financiële DienstenKleijenburg 28801 KN FranekerT 0517 - 39 00 22 E [email protected] I www.hiemstrafd.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Voor de achtstekeer op rij!

augustus 2012

Folkertsma Financiële DienstenNoord 428801 KR FRANEKERT (0517) 39 06 96E [email protected] www.ffdf.nl

Hiemstra Financiële DienstenKleijenburg 28801 KN FranekerT 0517 - 39 00 22 E [email protected] I www.hiemstrafd.nl

Kerkstraat 12, 8823 SK LollumTelefoon 0517 - 469241 Fax 0517 - 469303e-mail: [email protected]

www.burggraafflollum.nl

bouwbedrijfburggraafflollum

Bouw en verbouw met kwaliteit!Zoekt u een bouwbedrijf

dat al uw bouwplannen kan

verwezenlijken?

Bouwbedrijf Burggraaff Lollum

heeft alle kennis in huis op het

gebied van nieuwbouw,

verbouw, onderhoud

en renovatie.

Vertrouwd bouwen metBurggraaff Lollum voor het perfecte resultaat.

9Onmisbaar voor het organiseren van de Agrarische Dagen

De Club van honderdDe Stichting Agrarische Dagen kan, dankzij de steun van velen, jaarlijks haar acti-viteiten organiseren. Op allerlei manieren worden er vrijwillig bijdragen geleverd aan de festiviteiten. Dat kan zijn in fysieke zin, maar ook door middel van kleine of grotere fi nanciële bijdragen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Club van 100: een vaste groep van bedrijven en personen die jaarlijks 100 euro beschikbaar stellen voor de realisatie van de Agrarische Dagen.

De Club van 100 bestaat nu zo’n acht jaar en is begonnen als een club met 100 leden, die elk 100 euro bijdroegen voor de organisatie. In-tussen heeft de club zo’n 120 leden, maar de bijdrage is nog steeds € 100,- per bedrijf of persoon. Ineke Grijpma en Hélène Nooitgedagt zijn de aanspreekpunten voor de Club van 100 en zorgen voor het incasseren van de bijdragen. Ineke: “De Club van 100 zorgt voor een vaste basis van inkomsten voor de Agrarische Dagen. En dat is, helemaal in deze economisch moeilijke tijden, erg belangrijk. De club zorgt voor het behouden en continueren van de AD. Ook is het erg belangrijk om het evenement mogelijk te kunnen maken voor de vele bezoekers. Door de inkomsten hoeven we bijvoorbeeld geen toe-gang te vragen voor het evenemen-ten, de activiteiten en de muziek. De Agrarische Dagen is een van de weinige evenementen die voor de bezoekers gratis toegankelijk is.”

De leden van de club kunnen zowel bedrijven als personen zijn uit Franeker en omgeving. Opvallend is dat er het afgelopen jaar meer particulieren lid zijn geworden van de Club van 100 en dat er zich een aantal bedrijven buiten Franeker bij de Club hebben gevoegd. Daaruit blijkt dat het evenement steeds meer is gaan leven, ook buiten Fra-neker. Hélène: “€ 100,- euro is voor de bedrijven en particulieren een relatief kleine bijdrage. Het is een haalbare manier om een steentje bij te kunnen dragen aan de AD.” Ineke: “We vragen van veel mensen een beetje en zorgen daardoor voor een vaste inkomstenbron. Het is een substantieel deel geworden van de totale begroting. De club van 100 is onmisbaar voor het organiseren van de AD.” Het geld wordt goed besteed. De

inkomsten van de Club van 100 worden verdeeld over verschil-lende ‘potjes’ bij de organisatie van het evenement. Voor de meeste onderdelen zijn er volledige of gedeeltelijke sponsoren gevonden. Voor de niet-volledig gesponsorde evenementen en activiteiten, zoals bijvoorbeeld het straatfestival en de muziek, worden bijdragen uit de Club van 100 gebruikt. Daarnaast zijn er ook altijd nog de overhead-kosten, waar mensen vaak niet aan denken, maar die ook betaald moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan portokosten, ver-zekeringskosten, de hekkenploeg en beveiliging.

Tijdens de Agrarische Dagen van 2011 is er een kleine ledenwerfactie geweest. Particulieren en bedrijven konden bij een standje ter plekke lid worden van de Club. Dat sloeg goed aan. Hélène: “Op dat moment leeft de AD echt en heeft de actie het meest eff ect. Mensen denken dan eerder: dit mooie evenement moeten we in stand houden. We hebben toen erg veel leuke reacties gehad en uitein-delijk zo’n 20 nieuwe leden kunnen bijschrijven; ook particulieren.” “Maar mensen mogen zich voor of na het AD ook altijd spontaan

aanmelden!”, vult Ineke aan. “We zouden het mooi vinden om voor volgend jaar 150 leden te hebben. Natuurlijk voor de 60e editie van de AD, waarbij we groots willen uitpakken, maar ook - en dat is nog veel belangrijker - voor de jaren daarna. Door de vaste inkomsten kunnen we zorgen voor continuï-teit.”

Wilt u lid worden van de Club van 100 en een bijdrage leveren aan het realiseren van een geweldig feest ieder jaar weer, dan kunt u zich opgeven bij de Stichting Agrarische Dagen in Franeker via: [email protected]. I. Grijpma of H. Nooitgedagt. Als lid van de Club van 100 krijgt u een persoonlijke uitnodiging voor de opening van de Agrarische Dagen. U wordt ontvangen op het stadhuis met alle andere sponso-ren, waarna de grote opening volgt. Deze avond is natuurlijk ook dé mogelijkheid om te netwerken met de andere aanwezige bedrijven. Daarnaast wordt ieder lid vermeld in een speciale Club van 100-adver-tentie in de AD-krant en uw naam komt op de website www.agra-rischedagen.nl, waarbij uw eigen website kan worden doorgelinkt.

Centrale verwarmingGastechnische installatiesLoodgieters- en sanitaire installatiesElectrotechnische installatiesDak- en zinkwerk

VOLTASTRAAT 28801 PL FRANEKERTEL. 0517-393134

Nieuw adres!

Noord 62 | 8801 KR Franeker | T: 0517 396 205M: 06 213 91 657 | E: [email protected]

10kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Harlingerweg 18, 8801 PA Franekertelefoon: (0517) 380 380 • fax: (0517) 380 388

www.franekeradeel.nl • [email protected]

Ontdek kleurrijk Franekeradeel

Foto

grafi

e d

oor

Joer

i Hen

drik

s

Volop keus, dus ook voor u!

Franeker | Parallelweg 2A | Tel. (0517) 39 41 51

ACHTER HET STATION!

natuursteenvloeren • grindtegelssierbestrating • steen en keien

zand grind en grond

Het Want 5 | 8802 PV Franeker | (0517) 39 73 60www.shapefraneker.nl | [email protected]

2 zwembaden van 31 en 32,5 graden | Diploma A, B en CTurbozwemmen | Aquafitness | Vrij banen zwemmen50+ zwemmen en op medische indicatie | Cardio / fitness Personal Training | Groepslessen (Les Mills en Freestyle lessen)Karate en judo | Fysiotherapie | Houdingstherapeut Zonnebanken | Infraroodsauna’s

KOM NU LANGS VOOR EEN PROEFRIT!

www.vanderwoudefietsen.nlOpeningstijden: Dinsdag t/m vrijdag 09.00 tot 12.30 en 13.00 tot 18.00 uur Vrijdagkoopavond 19.00 tot 21.00 uur - Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

Oud Kaatsveld 13, Franeker T 0517 - 39 44 11

JMS-electrische vouwfiets € 1795,-

Greenbike Classic Electrische snorfiets € 1219,-€

NIEUW!

BIJ VAN DER WOUDE FIETSEN ALLEEN TIJDENS DE AD

10% KORTING

GROTE COLLECTIE GEBRUIKTE ELECTRISCHE FIETSEN

NIEUW!

vouwfiets €Kom

langs op onze

Demo stand

voor een proefrit,

ook elektrische

�etsen model 2013!

11Donderdag 20 september

Creatief en rendabel ondernemen in de agrarische sector

Symposium Kleurrijk OndernemenProjectbureau A7Westergo draagt de Agrarische Dagen een warm hart toe en organiseert daarom ook dit jaar weer een speciaal symposium. Dit jaar doet het projectbureau dit in nauwe samenwerking met AB Fryslân. Het symposium vindt plaats op donderdag 20 september en is bedoeld voor agrarische ondernemers. Het thema is Kleurrijk Ondernemen.

Agrarische ondernemers worden door regelgeving en maatschappelijke invloeden uitgedaagd omcreatief te ondernemen. Er worden verschillende strategieën toegepast om een inkomen te genereren en te behouden voor de toekomst. Som-mige agrarische ondernemers kiezen ervoor de kostprijs te verlagen door schaalvergroting, anderen beginnen naast hun bedrijf een camping, een boerderijwinkel of een zorgboerderij. Veel agrarische ondernemers denken erover om nog een bedrijfstak toe te voegen aan hun onderneming. En dan

spelen er vragen als: wat past er bij het bedrijf? En hoe zorg je er als on-dernemer voor dat het creatieve idee uitgroeit tot een rendabele onderne-ming? Deze vragen en meer worden beantwoord op donderdag 20 sep-tember in de Martinikerk in Franeker tijdens het symposium.

Kleurrijke agrarische ondernemersGasten horen gepassioneerde verha-len van kleurrijke agrarische onderne-mers. Ze krijgen praktische tips en er is gelegenheid tot het stellen van vra-gen. Marijke Roskam is dagvoorzitt er tijdens het symposium. Zij is bekend van haar radioprogramma’s bij BNR.Daarnaast is tv-presentator en jour-nalist Jort Kelder uitgenodigd om zijn kleurrijke visie te geven op onder-nemen. Deze inspirerende ochtend wordt afgesloten met een netwerk-lunch.

Dit symposium wordt georganisseerd door:

Na blinde geleide hond eerste weg rechts . . . . niet doen dus!

Opnieuw auto- en motorpuzzelrit tijdens ADVoor degene die graag achter het stuur zit en bovendien van puzzelen houdt is er ook dit jaar weer de auto- en motorpuzzelrit op de donderdag-avond van de Agrarische Dagen. Dit inmiddels traditionele evenement wordt mede mogelijk gemaakt door autobedrijf Haaima aan de James Watt -straat te Franeker. Daar vindt ook de start plaats om 18.30 uur en kan men zich inschrijven vanaf 18.00 uur.

Aan de hand van de daar verstrekte documenten – reglement, controle-kaart en de routebeschrijving – kan vervolgens worden begonnen aan de door MAC “De Wâlden” uitgezett e tocht door Noordwest Friesland. De tocht is absoluut geen race tegen de klok. Er wordt een gemiddelde snel-heid van 24 km per uur gehanteerd.

De truc van een puzzelrit is dat de uitz ett er zal proberen om u via de routebeschrijving op een dwaalspoor te brengen. Behalve eenvoudige opdrachten, zoals “2e weg links”, zullen er ook wat meer geniepige op-drachten in zitt en. U zult echter nooit verdwalen omdat de uitz ett er uw fout al heeft voorzien. Via routecontroles zult u weer keurig op het goede spoor gebracht worden. Voordat u echter de motor start is het belangrijk om zowel de routebeschrijving als het reglement nauwkeurig door te lezen. (Voor het volledige puzzelreglement verwijzen we u graag naar: www.macdewalden.nl). Maar ook met het gebruik van ge-zond verstand kunt u veel strafpunten voorkomen.

Verder is het verstandig om de volgende documenten nog mee te nemen: een woordenboek, een puz-zelwoordenboek en een overzicht van verkeersboden met hun betekenis. Be-langrijk wapen van de uitz ett er om u in de val te lokken zijn tevens de zgn. oriënteringspunten. Hij zal bepaalde

objecten (bijvoorbeeld een lantaarn-paal, kerk, school, enz.) gebruiken om de route aan te geven. Alleen oriënteringspunten die zich rechts (of recht vóór u) van de route bevinden mogen worden gebruikt. Het moeten vaste punten zijn (dus geen auto’s, bloembakken, containers, enz.). Ook afb eeldingen van objecten kunnen als oriënteringspunt worden aangemerkt.

Van de kant van de organisatie van deze puzzelrit kom tenslott e nog de tip om goed op de plaatsing van lees-tekens in de aanwijzingen te lett en. “Na lantaarnpaal voor verkeersbord” is wat anders dan “Na lantaarnpaal, voor verkeersbord”. In het eerste geval handelen na het geheel van oriënteringspunten (lantaarnpaal voor verkeersbord) en in het tweede geval ná de lantaarnpaal en vóór het verkeersbord handelen. Het is maar dat u het weet . . . . Hetz elfde geldt min of meer voor de aanwijzing met die hond zoals bovenaan dit artikel vermeld. Gewoon rechtdoor dus. Want als die hond blind is, kan het nooit een blindengeleidehond zijn.

Het eindpunt van de tocht is buurt-huis “De Terp” aan de Engelhard-straat 28. Hier worden ook de prijzen (en ongetwijfeld de bloemen) uitge-reikt.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Auto Haaima.

Wie wordt de beste school van Franekeradeel?Zeventien basisscholen uit Frane-keradeel strijden op donderdag 20 september om de titel ‘ beste school van Franekeradeel’. De sportdag vindt plaats in sporthal de Trije te Franeker van 09.00 tot 16.00 uur.

De leerlingen van de groepen zeven en acht werken zich de hele dag in het zweet om uiteindelijk een mooie prijs in de wacht te kun-nen slepen. Deze prijs zal worden overhandigd door een bekende sporter! De opening en sluiting van de sportdag wordt gedaan door de burgemeester van Franeker.

Tijdens deze sportdag staan een aantal unieke sporten centraal, zoals: handbal, basketbal, klim-en klauterbaan en een extra lange stormbaan. Tijdens het ochtend-programma komen de combinatie-klassen en de groepen 7 in actie, ’s middags nemen de groepen 8 het over.

De organisatie van de sportdag is in handen van studenten van het CIOS te Heerenveen en tevens stagiaires van Aksie Radius. Ook begeleiden zij de sportonderde-len samen met leerlingen van de opleiding SDV van de RSG Simon Vestdijk te Franeker.Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tijdens dit spor-tieve evenement!

Kaatsen met zachte bal

NachtkaatsenIn het kader van de Agrarische Dagen wordt ook dit jaar op don-derdag 20 september, van 19.00 tot 01.00 uur, het nachtkaatsen georga-niseerd.

Dit evenement is weer helemaal terug in Franeker en komt tot stand door de samenwerking van de Stich-ting Agrarische Dagen, Kaatsvereni-ging ‘Oudplein’ en Kaatsvereniging ‘Jan Bogstra’. Deze gouden combina-tie organiseert het nachtkaatsen nu voor de vierde keer in de afgelopen vijf jaar. Het kaatsevenement zal worden gehouden op het Sjûkelân. Er wordt gekaatst met een zachte bal en zonder handschoen. Iedereen in een partuur heeft een functie en deel-name staat open voor zowel dames als heren vanaf 16 jaar.

Uw BMW SpecialistOffenga Special Car Parts

Van Harinxmaweg 10 | 8801 AV Franeker0517-390379 | www.offenga.nl | [email protected]

• Reparaties• Onderhoud• APK• Banden• Nieuwe en gebruikte onderdelen• Webwinkel

Huhtamaki Nederland B.V.Zuidelijke Industrieweg 3-7 Franeker

www.huhtamaki.nl

• Eierverpakkingen• Fruit en groente verpakkingen• Beschermende verpakkingen

Huhtamaki Nederland B.V.Zuidelijke Industrieweg 3-7 Franeker

www.huhtamaki.nl

• Eierverpakkingen• Fruit en groente verpakkingen• Beschermende verpakkingen

12kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

ervice is bij ons belangrijk

r wordt deskundig gemeten

ustig de tijd nemen voor Uw keuze

eel keuze uit monturen

edereen zijn eigen ‘look’

ompleet assortiment glazen

n U krijgt een kopje koffie en thee!

SERVICE

Thuis online brillen passen: www.klaasbangabrillen.nlDijkstraat 8, Franeker • T. (0517)396 322

Oars

Fra

neke

r

Ontdek!

Dijkstraat 59 Franeker

www.midotassen.nl

KLE

UR

RIJ

K M

IDO

AGRARISCHE DAGEN 2012

ZATERDAG OUTLETKRAAM

KLE

UR

RIJK

MID

O

Regina’s lingerieAlweer 7 jaar in Franeker!

Het juiste adres voor dames en heren lingerie

/reginaslingerie

Like us on Facebook en maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25,00

Dijkstraat 41, Franeker T. 0517 39 28 59

Wist u dat u bij ons ook terecht kan voor

het opmeten van uw juiste bh maat?

Een goed en passend advies staan

bij ons dan ook voorop. We verkopen

lingerie van cup maat AA t/m cup H

en wijdte 65 t/m 115

Keuze uit o.a.

TriumphriumphTriumphTFemiletriumph

Friumph

elinariumph

elinariumph

After-edenriumph

After-edenriumph

etc.HomHomriumph

Homriumphriumph

Homriumphriumph

Homriumph

FHomFriumph

Friumph

Homriumph

Friumph

elinaHomelinariumph

elinariumph

Homriumph

elinariumph

After-edenHomAfter-edenriumph

After-edenriumph

Homriumph

After-edenriumph

X-elle

Bellen voor afspraak: (0517) 39 30 32En eenvoudig een afspraak maken via: www.1kapper.nl

Dijkstraat 31 - 8801 LS Franeker

OPENINGSTIJDEN:Dinsdag t/m donderdag van 8.30 tot 18.00 uur.Vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur.Zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur.

Design-Sieraden

& Accessoires

U bent van harte welkom op

Dijkstraat 6 Franeker06 - 46 54 04 02

13Donderdag 20 september

Hardlopen in de feestende academiestad

Grachtenloop Franeker voor alle leeftijdenOp donderdagavond 20 september gaat de grachtenloop van start in verschillende leeftijdscategorieën.AV Spartacus organiseert net als vorig jaar dit sportieve evenement.

De start van de jeugdloop is om 18.00 uur bij de Korenaar op de Zilverstraat. In De Rank van de gereformeerde kerk is kleedgelegenheid. De inschrijving is bij De Korenaar. Vanaf 17.00 uur is de inschrijving en de prijsuitreiking vindt in de nabijheid van de finish plaats.

Sportvereniging Friesland tekent voor de seniorenloop over 3.4 - 6.7 - 10 km. De start hiervan is om 19.00 uur. Ook deze is bij de Korennaar op de Zil-verstraat met kleedgelegenheid in De Rank. Na de loop is er voor de deelne-mers gelegenheid om te douchen bij de atletiekbaan Bloemketerp.

De te lopen route: Zilverstraat, Groen-markt, Noord, Eise Eisingastraat. Het traject is 1100 meter lang en wordt ver-keersvrij gemaakt, de zijwegen worden afgezet met dranghekken. De start is 100 meter voor de finishlijn om zo op de exacte 10 km te komen. Er gaat een fietser voorop en achteraan de bezem-fietser. Er worden veel lopers verwacht ondanks dat de hardloopkalender voor september behoorlijk vol is. Veel lopers hebben er aardigheid aan om eens aan een stratenloop op een doordeweekse

avond in feestende academiestad Fra-neker mee te doen.De jury zorgt voor de tijdwaarneming, marathonklokken staan bij doorkomst en finish en de speaker houd het publiek op de hoogte van de wedstrijd-loop. Ook de recreanten nemen graag deel aan deze loop om de grachten waar bij doorkomst een verzorgings-post staat met water en sponzen. Na de finish is er thee, bouillon, fruit en vruchtendrank voor de deelnemers.

De prijswinnaars krijgen zo spoedig mogelijk na de finish hun prijs uitge-reikt. De prijzen zijn te verdienen voor de snelste aankomende op de 10 km. Voor de anderen is er een herinnering. De deelnemers krijgen maximaal 45

minuten de tijd om hun afstand te voltooien.

Parkeergelegenheid is op het alge-meen parkeerterrein op de Leeuwar-derweg bij de VW garage Synyco. Vanaf hier over de brug ben je dichtbij de start/finish locatie.Zie voor meer actuele informatie op de sites www.avspartacus.nl en www.svfriesland.nl

De grachtenloop wordt mede mogelijk gemaakt door:Rabobank Noordwest Friesland en Fietsspecialist Marcus van der Woude

Najaarsmodeshow 2012

Een flitsend modespektakel De donderdagavond van de AD is traditiegetrouw de avond van de mode-show. Al jaren presenteren veel Franeker mode-ondernemers zich op deze avond aan het publiek. Tijdens dit flitsende modespektakel zullen dames, heren en kinderen u de nieuwste najaarsmode showen.

Welke kleding, brillen en schoenen mogen er absoluut niet ontbreken in uw garderobe dit najaar? De mode-show is een gelegenheid bij uitstek om in een gezellige ambiance kennis te nemen van wat u op modegebied te wachten staat het komende seizoen. Dit jaar zal het podium hoger zijn, zodat nog meer mensen goed zicht hebben op de show. Daarnaast zal

door de stand van het podium meer ruimte beschikbaar zijn voor de vele toeschouwers. De deelnemende mode-ondernemers worden elk jaar professioneler en ook het licht en ge-luid wordt steeds vakkundiger. Laat u verrassen! U bent van harte welkom bij het Franeker modespektakel op donderdagavond 20 september op de Breedeplaats!

Viswedstrijd voor de jeugd

Kanjers gezocht!!Op donderdag 20 september organi-seert de AD i.s.m. de jeugdvisclub “de Visdiefjes” uit Harlingen een viswedstrijd voor de jeugd tot 13 jaar. Er wordt gevist in de gracht aan de Ypeijsingel. De wedstrijd start om 16.00 uur en eindigt om 18.30 uur. Er zijn vele leuke prijzen te winnen. Het enige wat je mee hoeft te nemen is je eigen vishengel en natuurlijk een flinke dosis vissersgeluk. Geef je wel snel op, want het aantal deel-nemers is maximaal 35.

Opgeven kan via een formulier verkrijgbaar bij hengelsportzaak “de Korenaar” in de Zilverstraat en bij snackbar “Ymo” aan de Voorstraat. Je kunt je ook per e-mail opgeven bij: [email protected]

Ei-gooienBij Café Nuts (voorheen Café De Kleef) zijn in het verleden al vele eigooi-wedstrijden gehouden en tij-dens de AD staat dit evenement voor jong en oud weer op de kalender. Op donderdag 20 september vanaf 19.00 uur zal de wedstrijd 'achter de kerk' 'vergooid' worden.

Ei-gooien wint niet alleen in Fries-land, waar het op vele plekken wordt gespeeld, maar ook ver daarbuiten enorm aan populariteit. Bekend zijn

onder meer toernooien in Limburg, België, Engeland en Duitsland. Het eigooien groeit niet alleen de grenzen over, ook het aantal disciplines neemt toe. De Russisch Ei Roulette en de Ei-stafette zijn ludieke bij-evenementen.Het langeafstand werpen voor paren is echter waar het om gaat.

Het langeafstand werpen wordt ge-daan door een team van 2 personen. Per afstand, waarbij gestart wordt op 12 meter, krijgen de deelnemers 3 (af-gekeurde kippen-) eieren om mee te werpen. Een succesvolle worp (ei heel

gevangen!) brengt het team naar de volgende ronde. Uiteraard zijn er een aantal leuke prijzen te winnen en zal er tenslotte aan het team met de ver-ste worp én geldige vangst een heuse wisselbokaal uitgereikt worden. De regels van de Nederlandse Eiwerp Federatie zullen zo veel mogelijk nageleefd worden.

Opgeven kan tot één uur vóór de wedstrijd bij Café Nuts aan het Sint Martiniplantsoen of via de website www.cafénuts.nl.

Politie Orkest Noord-Nederland op de Godsacker

Piter Wilkens treedt op met de PolitieDit jaar kunt u voor de derde keer genieten van een grachtenconcert. Deze keer gegeven door het Politie Orkest Noord-Nederland met gastoptreden van de bekende Friese zanger Piter Wilkens. Het concert vindt plaats op het plein van de Katholie-ke kerk aan de Godsacker, op donderdagavond 20 september van 20.15- 22.00 uur. De entree is gratis.

Het Politie Orkest- Noord- Nederland Het Politie Orkest Noord-Nederland is het muzikale visitekaartje van de politie in Noord-Nederland. Veel muzikanten van PONN zijn in dienst bij de politiekorpsen Drenthe, Friesland of Groningen. De overige PONN- muzikanten zijn oud-politiemensen of hebben een andere (arbeid)relatie met of in de politieorganisatie. De algehele muzikale leiding van PONN is in handen van chef-dirigent Frank Sam-som. Op muzikaal gebied is PONN steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. PONN heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het begeleiden van (regionale) vocalisten.

De Friese troubadourPiter Wilkens is een in Friesland geboren en getogen singer-songwriter. Als oprichter van de punkrock band ‘Okke Hel’ stond hij vanaf 1979 aan de basis van de Friestalige popscene. In 1986 ging hij solo verder en werd hij al gauw ‘De Friese trou-badour’ genoemd. In muzikaal Friesland staat Pieter nog steeds aan de top en treedt hij zowel solo, met een begeleidingsband, een plaatselijk korps, een Big Band of een koor op. Een artiest met een breed oeu-vre, waarmee hij zowel de jeugd als het wat oudere publiek aanspreekt.

Het grachtenconcert wordt mede mogelijk gemaakt door:

14kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

EcosterUw woning verdient het

Neem contact op met onze EPA-adviseur: (0518) 40 97 89 of [email protected]

Meer informatie? www.ecoster.nl

Ecoster is een Fries initiatief van:

Ontvang

€ 1750,-

subsidie

Alle isolatiemogelijkheden in één hand. Vraag naar onze EPA-adviseur.

Je bespaart door isolatie

Tel uit je winst!

30%Besparing op energie

30%Besparing op energie

25%Besparing op energie

25%Besparing op energie

15%Besparing op energie

15%Besparing op energie

15-20%Besparing op energie

Vloer-isolatie

Raam-isolatie

Spouw-isolatie

Dak-isolatie

Bouwbedrijf Van Marrum Afkomst waarborgt toekomst

www.bouwbedrijfvanmarrum.nl

Voltastraat 6, Franeker T (0517) 39 38 36, F (0517) 39 32 32E [email protected]

Een jong bedrijf van meer dan 100 jaar oud In een eeuw tijd kun je jaar na jaar vakmanschap tot stand brengen en zo een uitstekende reputatie creëren. Een reputatie waar we knap zuinig op zijn. Onveranderd echter is onze werkwijze gebleven: bouwen doen we niet voor onszelf, maar voor u als opdrachtgever. Dus luisteren we goed naar uw wensen en adviseren wij u graag bij uw (ver)bouwplannen! Bouwbedrijf Van Marrum: hart voor bouwen, noordelijke nuchterheid en bovenal een betrouwbare (bouw)partner.

AFKOMST WA AR BORGT TOEKOMST

adv148 x 210a.pdf 1 18-6-2010 17:14:26

€ 22,50 per persoonkinderen 0 t/m 3 jaar gratis4 t/m 11 jaar 50% korting

15Muziekfeest op het (Raadhuis)plein . . . .

Muzikaal inferno in zeven smaken!Een feest zonder muziek. Het is ondenkbaar. Opnieuw pakt de organisatie van de AD groots uit wat dat betreft. Zowel op de donderdagavond als op de zaterdagmiddag zal er sprake zijn van een muzikaal inferno op het Raadhuisplein. In totaal zijn er zeven bands en muziekgroepen ge-programmeerd met een veelheid aan stijlen. Van jazz tot akoestische rock ’n roll en van country-bluessongs tot jazz. Op de donderdagavond echter zal de nadruk op de blues worden gelegd.

BluessenseDe band Bluessense bijt op donderdagavond 21.00 uur het

spits af. Over de muziek die ze maken zeggen ze zelf het vol-

gende: “Blues; het gevoel dat je hebt als je vrouw je in de steek

laat, je hond is weggelopen,

de auto niet starten wil en de

drank op is, maar de zon toch

nog achter de wolken ziet schij-

nen . . .”. De band bestaat uit:

Harry Vos, Bert Vos, Jan Coen-

raadts, Henk Coenraadts, Jan

van der Kooi en Peter Riksma.

FilterOp zaterdagmiddag start om 13.00 uur Filter. Een groep die zich zelf een “psychorockband”noemt. Het is een unieke mix van muzikanten uit de gehele provincie die eigen werk ten gehore brengen, aangevuld met enkele rockende covers. Pitti ge teksten uit het leven met al haar beauty en zijn excessen. De band bestaat uit: Gerard Bonnema, Tineke Kingma, Hans Drost, Jan Jacob Koning, Ron Faber en Bob Schaafsma.

SouldadaMaeike Sijtsma, Herman Woltman, Bart Soeters, Willem Smid en Carel van Leeuwen - tezamen vormend Souldada - zijn de muzikanten die om 15.15 uur vervolgens het podium beklimmen. Souldada (taal van de ziel) is ontwikkeld door de oud Franeker Herman Woltman. Hij combineert taal en klank op een innovati eve manier. De Friese taal speelt samen met het Afrikaans een prominente rol in de muziek van hun derde CD “Oer de grins”. Door kenners wordt gesproken van een aanwinst voor de Nederlandse muziek-geschiedenis. De ervaringen die Herman heeft opgedaan ti jdens het verblijf met zijn groep in Zuid Afrika is het uitgangspunt geweest van deze producti e. De schrijfsters Carina Stander en Baukje Wytsma verleenden hun medewer-king en schreven over verdeeldheid, armoede, liefde en hoop voor de toekomst. Ze laten een diepe indruk achter en het is daarom ook dat Souldada buiten Friesland veel succes heeft met haar Friestalige muziek. Zo organiseert Carré sa-men met Herman Woltman in het voorjaar van 2013 een concert waarbij de beste uit Friesland afk omsti ge musici zullen optreden.

BR Double YouHekkesluiter van dit muziekfesti jn op het Raadhuisplein is de rock&roll, rock- en bluesband BR Double You. Dit optreden begint om 16.00 uur. Deze band bestaand uit vier iets oudere jongeren hier uit Franeker en omstreken. Het zijn Douwe van den Bos, Tiede Bosgra, Appie Rammers en Willem Weima. Bij elkaar opgeteld ongeveer zo’n 150 jaar muziek-ervaring.

BR Double You een onbekend fenomeen? Echt niet . . . Te beginnen met Appie Rammers. Bekend van o.a. de Outsiders uit de jaren ‘70 en o.a. optredens in het voorprogramma van de Rolling Stones in Nederland. Later in de Shakey Sam blues band, Wiebe van Dijk band enz. enz. Willem Weima is bekend van diverse rockbands in de wereld rond Sti ens en

later Franeker en ook Douwe van den Bos staat te boek als een echte rock en roller in bands uit de buurt rond Franeker evenals Tiede Bosgra dat is in de wereld rond Bolsward.Ook zijn ze niet onbekend in de Bildthoek na de vele optre-dens in cafés, op de radio en in feestt enten in de afgelopen winter .

ZeeslagOnder het mott o “percussie aan de Waddenzee” treed om 14.00

uur en om 15.00 uur Zeeslag uit Harlingen op. Een percussie-

groep die niet eenkennig is als het om muzieksti jlen gaat. Ook in

Franeker zullen de klanken van de Braziliaanse samba klinken,

maar ook trommelgeluiden uit Afrika en Japan. Voor het tweede

achtereenvolgende jaar heeft deze groep opgetreden ti jdens het

Salsa- en Sambafesti val in Nijmegen en ook dit jaar vielen de Har-

lingers weer in de smaak.

Met name de afwisseling

in de optredens werd

gewaardeerd.

Jazz-trioTussen de twee optredens van Zeeslag komt het jazz-trio van Tjalling Werkman (Local Hartke Hero), Rob Rader en Robert Keizer aan bod. Met de term jazz wordt een op improvisati e gebaseerde muzieksti jl bedoeld die ontstaan is in New Orleans uit een kruisbestuiving van folk, blues, negrospirituals, ragti me, en klassieke muziek. Ook in fusion met rock and roll en he-dendaagse rock- en popmuziek in de vorm van bijvoorbeeld jazzrock en jazzfunk speelt jazz een interessante rol in de muziekgeschiedenis.

Blue ZeroOm 22.30 uur maakt Blues-sense plaats voor Blue Zero. De muzikanten Piet Timans, Jan Dijkstra en Piet Kok hebben de handen ineen geslagen en komen met een reportoire bestaande uit countrybluessongs en traditi onals maar ook met een aantal eigen songs. Deze muzikanten die eerder deel uitmaakten van bands als Plok Blues Band, Contry Lane, Farmers Union en Irolt, zijn gezamenlijk een nieuwe weg ingeslagen met voorname-lijk akoesti sche instrumenten en songs die bij een groot publiek bekend zijn. Voor de AD wordt het trio uitgebreid met drummer Hendrik Elings, bekend van o.a. de Rebound Boogie Bent.

Afvoer verstopt ?Vet of Beerput vol ?

Telefoon: 0518 - 840089 Storingsnummer: 06 - 2388 1109

www.fab-beheer.nl

16kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Dijkstraat 21, Franeker

www.kam

smas

choe

nen.nl

KLAAR VOOR HET NAJAAR

17

F-feesten in Franeker. Inwoners van de stad die de dertig zijn gepasseerd kunnen het weten. Het was namelijk in 1981 dat de laatste Froonacker manifestatie werd georganiseerd. Toen ter gelegenheid van het 200 jaar bestaan van het Eise Eisinga planetarium. Dat was de F6. Zo werden de feestelijkheden in september kortweg genoemd. Voor 2013 - het jaar waarin het 60-jarig jubileum van de Agrarische Dagen wordt gevierd - staat de F7 gepland. Een feestweek die door de toevoeging van dat “Froonacker label” extra glans én budget krijgt. Naast de voorbereidingen voor de Agrarische Dagen van dit jaar is het dagelijks bestuur - aangevuld met een aantal “oudgedienden” - daarom al vanaf maart van dit jaar druk in de weer om ook hiervoor reeds plannen te bedenken en ideeën te ontwikkelen.

Een duik in de archieven van de Stichting Agrarische Dagen leverde hiervoor genoeg suggesties op. Werden de eerste officiële Agrarische Dagen in 1953 gehouden, in dit archief ook verhalen en indrukken van stadsfeesten van oudere datum. Een ongedateerd en anoniem krantenknipsel verhaalt over de historie van de F-feesten. We laten de onbekende scribent daarover graag aan het woord:

In jaquet met hoge hoed “Het begon in 1932 met twee grote tenten op het Sjûkelân. Vrucht van inspanning van VVV en de toenmalige winkeliers-vereniging. Met bijna 14.000 betalende be-zoekers, zodat de organisatoren na afloop aan de gemeente de muziektent op het Martiniplantsoen zouden aanbieden. En dat in de beruchte crisisjaren. Het comité in jaquet met hoge hoed. In de tent werd Franeker met al zijn handel en wandel aan den volke getoond en verzorgden eigen Franekers muziek en cabaret. O.a. werd de Paul Blackmanband erg bekend, met schoensmeer tot negers getransformeerde Franeker jongelieden. Het succes steeg de organisatoren naar het hoofd. Men zou vrijdagavond sluiten, maar wegens succes geprolongeerd, sloeg zaterdagochtend het weer dusdanig om dat de aangebrachte versieringen ernstige schade opliepen, maar het feest ging wel door. Het zou tot 1949 duren voor het 750-jarig bestaan van de stad tijdens de F2 kon worden gevierd. Maar dat is dan ook intensief gebeurd, met b.v. notabelen, die tot diep in de nacht gezeten waren op biervaten op de Breede-

plaats, het centrum voor intieme samen-komsten, naast - alweer - de grote feesttent op it Sjûkelân. Met weer een zakenbeurs en sportwedstrijden.

Feestende stadMaar deze keer ook herauten door de stad en een historische optocht met Sicco Sjaerdema. Commissaris Mr. Linthorst Homan opent met burgemeester Dijkstra het officiële gebeuren. Abe Lenstra voet-balt met Heerenveen tegen de Luchtmacht en meester L. Hofstra laat verenigingen en kinderen gezamenlijk zingen op de Voorstraat. De week is flink gevuld. Lucht-machtkapel en een stuk van ‘schuit’ (Yme Schuitmaker, red.) in de feesttent. Het feest duurt deze keer royaal tot en met de zater-dag en trekt tienduizenden bezoekers.

En dan duurt het weer lang, 16 jaar voor-dat in 1965 de F3 van start gaat. Misschien wel omdat de tekorten van het vorige feest de Franekers nog wat in de benen zaten. Maar het garantiefonds van f 27.000,- had alles indertijd keurig opgelost. Het ging weer gebeuren. De oud-Franeker, toenma-lig staatssecretaris S.A. Posthumus, ver-richtte de opening en de aloude vlag van Franeker hing middels een spectaculair afgeschoten raket, zegevierend in de lucht.

Franeker: feest- en lichtstad Ook nu de zakenbeurs met muziek en cabaret in een grote tent op het Sjûkelân.Tekenwedstrijden op straat, plaatselijke muziekkorpsen, activiteiten van vrouwen-verenigingen en standsorganisaties; Rients

Gratama, Tetman de Vries en de ZZ en de Maskers. En niet te vergeten de verlichting van de stad, zodat Franeker feest- en licht-stad werd genoemd. Maar deze gelegenheid was dan ook uniek, samenvallend met de opening van de rondweg, genoemd naar de grote pro-motor van de Franeker feesten, burgemees-ter J. Dijkstra. Een opening met wederom de Commissaris der Koningin, maar ook met twee olifanten en een groot aantal paarden van een toevallig aanwezig circus, zodat de barricaden op de rondweg zonder de minste moeite vlot konden worden opgeruimd.

Buitengewoon feestelijkIn de loop van de jaren gaat er bij de ope-ningen steeds meer de lucht in. Deze keer 21 vlaggen en 1000 postduiven, door de burgemeester hoogst persoonlijk losgela-ten. Feesttent, straten en pleinen gevulder dan ooit. Voor het eerst deden de kerken mee met een tentoonstelling over Kerken in Friesland. Sport en trekkers, ponies en paarden, visclub en drumbands hielden hun wedstrijden. Vooral is de mengeling van uniformen en andere drachten interes-sant en buitengewoon feestelijk om te zien. En zo naderen we de F5, in de langzamer-hand traditioneel geworden derde week in september.

F5: Franeker weer AcademiestadDe stad bestaat 775 jaar. Althans de ge-legenheid om dat te vieren wordt aange-grepen, want historisch is alles niet even duidelijk rond die stichtingsdatum. Frane-

ker werd weer feest- en lichtstad. Kinderen en burgers liepen verkleed op straat. Oude gevels werden aangebracht. Er verrezen poorten. Uitbundig is er feestgevierd onder het motto: Franeker weer Academiestad. Professoren, comité en gemeentebestuur-deren liepen in een onvergetelijke parade-pas naar het Sjûkelân, waar de universiteit opnieuw was opgericht. De Breedeplaats zag er middeleeuws uit en men kon zich op Bourgondische wijze te goed doen in deze week. Een week met weer alle oude ingrediënten - maar soms in nieuwe vorm - historische optochten voor kinderen, de echte Amsterdamse politiekapel, Vader Abraham en Ria Valk. En nog een keer ons aller burgemeester Dijkstra.

Een beeld uit 1981: de opening van de F6 ter gelegen-heid van 200 jaar Planetarium.

In kader van 60-jarig jubileum Agrarische Dagen

Volgend jaar september zevende Froonacker manifestatie in Franeker

VOORSTRAAT 74, FRANEKER SHOEBYFASHION.COM

NIEUWE COLLECTIE

byshoeby

BLAZER 49.95

39.95ART:NR. 1035774

18kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

www.zorggroeptellens.nl

Zorggroep Tellens heeft vestigingen in Blauwhuis, Bolsward, Franeker, Heeg, Makkum, Oentsjerk, Sneek, Tzum, Weidum, Witmarsum, Wommels, Workum en IJlst.

HKZ gecertificeerd

U wilt méér weten over:• Warme maaltijd aan huis of gezellig in ons restaurant• Dagbesteding of dagarrangementen• Activiteitenabonnement• Kortdurend verblijf of logeren• Wonen in De Triangel• Vrijwilligerswerk

Informeert u eens bij Saxenoord of Martenahiemtelefoon (0517) 39 66 41 telefoon (0517) 45 23 24

SIERADENLongines Maurice lacroix    Raymond Weil    Seiko    

Tissot    Pulsar    Guess    Vendoux    Tommy Hil�gger    Boss     Ice Watch    Davis    Girls Only    Casio    Lorus    Esprit    

Zentra    Quinn    Fossil    TW Steel    Olympic    Prisma    Bering

HORLOGESBuddah to Buddah    Pandora    Trollbeads    Quinn     Fossil    Tisento    Esprit    La Rive    Noll     Piccolo    

Rabinovich    Ditto    AS     Desiree    Gerstner    Charisma     Y Studio    La Nikki    Breil     

Kramer uw Juwelier

Diamantair

Voorstraat 1 • 8801 KZ FranekerTelefoon (0517) 392 488 www.juwelierkramer.nl

DE MEEST COMPLETE JUWELIER VAN FRIESLAND

19Vrijdag 21 september

7e editie AD 5-tegen-5 veldvoetbaltoernooi

Kleurrijk toernooi in de nachtVoor de zevende keer op rij vindt er tijdens het AD weer het succesvolle 5 tegen 5-voetbaltoernooi plaats. Hopende dat de weergoden ons dit jaar goed gezind zullen zijn, strijden de teams op de vrijdagavond van de Agrarische Da-gen (21 september) op het Sjûkelân tegen elkaar om prijzen met een totale waarde van 850 euro! Het wordt onder de grote schijnwerpers op dit knusse veld ongetwijfeld weer een groot spektakel.

De defi nitieve locatie van het toernooi wordt op laatste moment bekend ge-maakt. Dit hangt namelijk af van het weer en de conditie van het Sjûkelân-veld. Mocht het zo zijn dat deze slecht is, dan wordt er gespeeld op de sport-velden van SC Franeker. Evenals de laatste jaren doen er zestien teams aan het toernooi mee, die allemaal zijn uitgenodigd door Zaalvoetbal Vereniging Franeker. ZVF is, samen met de AD Sportcommissie de organisator van het toernooi. Het toernooi wordt gespeeld in vier poules van vier teams. Het team dat in iedere poule de meeste wedstrijden weet te winnen, gaat door naar de volgende ronde. Het startsein vanhet voetbaltoernooi wordt gegeven om 18:30 uur precies en om 22:00 uur zullen de overgebleven teams hun kunsten vertonen in de fi nalewed-strijd. Toeschouwers zijn van harte welkom!

Voetbalspektakel m.m.v. sportclub Heerenveen

Voetbalclinic voor de jeugdJonge voetballertjes opgelet! Evenals voorgaande jaren, kun je tijdens de AD jouw voetbaltechniek weer bijspij-keren. Dat geldt niet alleen voor de al gevorderde voetballertjes en voetbalsters, maar ook voor hen die nog niet zo behendig met de bal zijn of zelfs nog nooit gevoetbald hebben. De basisschooljeugd van 6 tot 13 jaar, die graag een balletje trapt, is van harte welkom op de AD-voetbalclinic op het Sjûkelân op vrijdag 21 september.

Dit gratis voetbalspektakel wordt gehouden op de vrijdag van de Agrarische Dagen en wordt verzorgd door Sportclub Heerenveen. Maarten de Jong, oud-voetballer van Heeren-

veen, maar nog steeds zeer bekend in de voetbalwereld, zal deze profes-sionele voetbalclinic samen met een aantal spelers van de huidige selectie verzorgen. De trainingsvormen zijn

gebaseerd op die van de voetbalschool van Heerenveen, die bekend staat om zijn uitstekende jeugdopleiding. Aan deze clinic kan door zowel jongens als meisjes worden deelge-nomen en je hoeft geen lid te zijn van een voetbalclub. Vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes zijn van harte welkom om te zien wat je allemaal met een voetbal kunt doen.

Dit jaar worden er twee clinics gege-ven in verschillende leeftijdscatego-rieën:- 14:30 – 16:00 uur: Voetbalclinic voor de kinderen van

6 tot 8 jaar.- 16:00 – 17:30 uur: Voetbalclinic voor de kinderen van

8 tot 13 jaar.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door C1000 Franeker.

VoutloozLive muziek onder tentzeilVrijdagavond op de Breedeplaats vanaf 21.00 uur treedt de band Voutlooz op.

De bandleden Edwin Dekker, Jeroen Gmelich, Marcel Kranenburg en Ste-fan van Bremen uit Noord-Holland zijn muzikanten die ieder op hun eigen manier de muziek in hun hart hebben. De perfecte omstandigheden van het toeval bracht deze vier mu-zikanten bij elkaar. Alle vier met een doel. Genieten van muziek maken. Een nieuwe ervaring voor de leden die als een verfrissende wind door hun muzikale leven waait. Voutlooz!

is een nieuwe band en de individuele ervaringen van de bandleden creeert een fundatie die er niet om liegt: conservatorium afgestudeerd, live optredens op Radio 2, 3 en TMF, ar-tiesten begeleiding, muziek verzorgen en acteren in Nederlandse Speelfi lm, voorprogramma’s van o.a. Van Dik

hout, De Dijk en Golden Earring, album opname in buitenlandse Studio met de producer van de Rolling Stones en Guano Apes De lijst is in feite vele malen groter maar het gaat uiteindelijk om de muziek die Voutlooz! maakt. Die is eerlijk, fris, ongekunsteld en vrij.

Het leukste cadeau om te geven!

Cadeauverpakking voor € 1,-. Verkrijgbaar in 3 dessins.

Voor cadeaukaarten...even naar PrimeraKijk ook op www.primera.nl

Primera Haitsma, Voorstraat 12, Franeker

Specialist in windenergie

Oostelijke Industrieweg 548801 JW FranekerTel.: 0517 23 49 70

www.greenenergyservices.nl

Green Energy Services is hèt

service- en onderhoudsbedrijf

voor windturbines.

GES is gespecialiseerd in het

onderhouden van Micon,

Nordtank, NEG Micon, Vestas

en Nordex windturbines.

Oostelijke Industrieweg 25/A 8801 JW Franeker • T. 0517-398107

[email protected]

Wilt u meer over ons weten? Of van ons zien? Kijk op www.haarsmaendebruin.nl of scan deze code.

aangesloten bij de vereniging Bouwend Nederland

Alles wat in uw woning om onderhoud vraagt, daar hebben wij een antwoord voor!

•AANBOUW

•DAKKAPEL

•RENOVATIE

•CARPORTS

•NIEUWBOUW

•ONDERHOUD

•BADKAMERS

20kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

GRANDCAFE

De enige echte Italiaan in Franeker

EMILE TERPSTRAUw vlees en barbecue specialist.

Dijkstraat 63, Franeker.

Dijkstraat 46 8801 LW Franeker

Breedeplaats 6 | 8801 LZ Franeker

Groenmarkt 14 | 8801 KH Franeker

Vrijdag 21 september in de Martenatuin

Voorstraat 80 | 8801 AD Franeker

Zilverstraat 43 | 8801 KB Franeker

Oud Kaatsveld 8 | 8801 AB Franeker

Dijkstraat 47 | 8801 LT Franeker

Dorpsstraat 22 | 8813 JB Schalsum

Hertog van Saxenlaan 78 | 8802 PP Franeker

Eise Eisingastraat 2 | 8801 KE Franeker

PLANETARIUM CAFÉ

21Vrijdag 21 september

Het succesvolle recept van ‘Smakelijk Franeker’Vorig jaar werd culinair festival ‘Smakelijk Franeker’ voor het eerst georganiseerd in de sfeervolle en historische Martenatuin. Tijdens dit festival konden bezoekers kennis maken met de menukaart van horecaondernemers in Fra-neker. Het succes was boven verwachting en de reacties van de bezoekers zeer positief. Ook dit jaar staat het culinaire festival weer op de planning. Op vrijdag 21 september is de Martenatuin geopend van 17.00 tot 22.00 uur voor bezoe-kers. Wij vroegen ons af wat nu eigenlijk het ‘geheime recept’ achter dit succes is en spraken één van de organisators.

Yvonne Goudberg, lid van de culi-naire commissie, kwam samen met Anna Baukje Haitsma en Marike van der Geest op het idee om een culi-nair festival te organiseren. Yvonne bezocht zelf weleens culinaire festivals elders in Friesland en bedacht dat het leuk zou zijn om dit tijdens de AD dagen te proberen. Samen met Anna Baukje en Marike nodigde ze een aantal horeca ondernemers uit om te kijken of er animo voor was. Het succes was groter dan ze hadden ver-wacht. ‘Dagen na het festival kregen we nog positieve reacties van bezoe-kers. Ze waren enthousiast over de kwaliteit van het eten, de sfeer in de tuin en over het feit dat er een nieuw evenement werd georganiseerd’, aldus Yvonne.

De combinatie van een sfeervolle am-biance met lekker eten leidde volgens Yvonne tot het succesvolle recept. ‘Bij binnenkomst in de tuin proefde je een gezellige sfeer, de tuin was gezellig aangekleed met verlichting , mooi ingerichte kramen en de akoestische gitaar zorgde voor een muzikaal tintje. De deelnemers hadden er veel werk van gemaakt en er zaten fl ink wat culinaire hoogstandjes bij’, vertelt

een enthousiaste Yvonne. Vorig jaar waren er twaalf deelnemen-de horecazaken met een verscheiden-heid aan culinair aanbod. De Stads-herberg bereidde oesters en liet zien hoe je deze moet openen, wat nog best lastig is. Ook bakkerij Schaafsma had een tot in de puntjes verzorgde stand

met verschillende zoete versnaperin-gen. Daarnaast vond er een wijnproe-verij plaats op het Alcoholplein. Voor de hapjes betaalde je met ‘Franeker Franken’, verkrijgbaar bij de ingang van de tuin.

Dit jaar pakken de dames het iets anders aan en willen ze ‘Smakelijk Franeker’ na het succes van vorig jaar verder uitbouwen. ‘Vrijdagavond is altijd een succesvolle avond , naast ‘Smakelijk Franeker’ is het straatfes-tival in de binnenstad met bijzonder leuke acts. Dit jaar willen we deze twee evenementen in elkaar laten overlopen, doormiddel van leuke straatacts in de tuin en eromheen. Het thema van de AD dagen is ‘kleurrijk’ en in de aankleding van de tuin willen we dit naar voren laten komen. Qua promotie wordt het dit jaar ook iets uitgebreider aangepakt . Naast de fl yers in de deelnemende restaurants worden er een aantal ligfi etsen met reclame tijdens de AD dagen ingezet’. Yvonne heeft er ook dit jaar veel zin in en gaat uit van een succesvol en gezellig festival . Noteer 21 september alvast in uw agenda en kom, proef en geniet van ‘Smakelijk Franeker’!

Dit jaar opnieuw in sfeervolle en historische Martenatuin

Het Fries kampioen-schap ringstekenPrachtig opgetuigde sjezen, koetsier en bijrijdster in klederdracht en. Dit geheel getrokken door een tweetal mooie paarden. Ook dit jaar kunt u weer van ze genieten op een geheel nieuwe locatie.

Op vrijdag 21 september starten de combinaties vanaf 19.00 uur met een rondrit door de stad, waarna het kam-pioenschap om 19.45 uur van start gaat op het Martiniplantsoen. Hier zal het zogeheten ‘rondje om de kerk’ worden gereden. Er nemen in totaal veertien gedreven combinaties deel aan het Fries Kampioenschap. De zeven hoogst geplaatsten van ‘het Friese Tuigpaard’ en de zeven hoogst geplaatsten van ‘de Friese Aanspanning’. Bij het Friese Tuigpaard verschijnen de deelnemers in een oud Fries kostuum. De deel-nemers van de Friese Aanspanning dienen hun kledij aan te passen aan het authentieke rijtuig waarmee zij deelnemen.Er wordt gestreden om de wisselprijs (de winnaar van het jaar ervoor ontvangt een zilveren Friese Sjees),

Verder zijn er prijzen voor het Schoon-ste Geheel Friese Aanspanning en het Schoonste Geheel Friese Tuigvereni-ging. Ook voor de beste stekster is een prijs beschikbaar.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door St. Bedrijvencentrum Westergo Zone Franeker.

Ringsteken voor paard en pony onder het zadel Vrijdag 21 september wordt de wedstrijd Fries kampioenschap ringsteken voor paarden en pony’s onder het zadel georganiseerd. Vanaf 18.45 uur staan een twintigtal paarden, pony’s en hun enthousiaste ruiters klaar om te starten op het inmiddels bekende parcours van de Voorstraat.

De wedstrijd bestaat uit vier rondes, waarin de ruiters per ronde vier ringen proberen te steken. Er liggen leuke prijzen klaar voor de beste stekers. Het thema van de AD dagen

is dit jaar ‘kleurrijk’, zowel ruiter als paard zullen dan ook in de meest kleurrijke creaties verschijnen. Bent u benieuwd naar de creativiteit van de rijders? Kom dan kijken!

Operagezelschap Frizzare uit FranekerZij zullen dit jaar de opera The Mikado van Arthur Sullivan spelen. Het is een ietwat komi-sche opera in twee aktes.Hun speellocatie zal in de verbouw van Kening-state, voormalig Groot Lankum, zijn midden tussen de bouwwerkzaamhe-den. Als aanloop naar deze bijzondere voorstelling op 21 oktober a.s. zal er een speciale promotievoorstelling worden gebracht. Een aantal nummers uit de genoemde opera zullen ze samen brengen in een kleine voorstelling van ongeveer 10 minuten die op lokatie zal worden gespeeld. Hun decor, zal een achtergrond zijn dat ze steeds mee brengen naar hun speelplek .Hun eerste optreden zal in de Marte-natuin tijdens Smakelijk Franeker zijn. Telkens ongeveer 10 minuten vooraan onder de toren van de Martenastins.Vervolgens gaan ze zaterdag de stad in om nog een aantal voorstellingen in het centrum te spelen. Ook hier kiezen ze steeds weer een andere locatie uit .

fotowedstrijd

Iedereen mag meedoen aan de Moai tandzorg fotowedstrijd!

Gaat u deze zomer op vakantie? Gaat u een dagje op stap? Of blijft u lekker thuis? Wat voor lach komt u tegen?

U komt vast een moaie, rare of bijzondere glimlach,schaterlach, of gekke grimas tegen. Maak er een foto van! fotowedstrijd

Stuur uw moaiste ‘foto met een lach’ Maak kans op prachtige prijzen!

1e prijs: professionele Braun elektrische tandenborstel t.w.v. € 135.-

2e prijs: Braun elektrische tandenborstel t.w.v. € 75.-

3e prijs Mondverzorgingspakket t.w.v. € 50.-

Is uw foto bovenstaande prijzen waard?Uw gebit zou het in ieder geval zeer waarderen!

Doe mee! Stuur uw foto voor 30 september [email protected] o.v.v. “tandzorg met een glimlach”

Nieuwsgierig naar Moai tandzorg?moaitandzorg.nl of mail: [email protected]

Moaitandzorg.nl

Uw foto kan voor diverse doeleinden t.b.v. Moai tandzorg gebruikt worden

Iedereen mag meedoen aan de Moai tandzorg fotowedstrijd!

Gaat u deze zomer op vakantie? Gaat u een dagje op stap? Of blijft u lekker thuis? Wat voor lach komt u tegen?

U komt vast een moaie, rare of bijzondere glimlach,schaterlach, of gekke grimas tegen. Maak er een foto van! fotowedstrijd

Stuur uw moaiste ‘foto met een lach’ Maak kans op prachtige prijzen!

1e prijs: professionele Braun elektrische tandenborstel t.w.v. € 135.-

2e prijs: Braun elektrische tandenborstel t.w.v. € 75.-

3e prijs Mondverzorgingspakket t.w.v. € 50.-

Is uw foto bovenstaande prijzen waard?Uw gebit zou het in ieder geval zeer waarderen!

Doe mee! Stuur uw foto voor 30 september [email protected] o.v.v. “tandzorg met een glimlach”

Nieuwsgierig naar Moai tandzorg?moaitandzorg.nl of mail: [email protected]

Moaitandzorg.nl

Uw foto kan voor diverse doeleinden t.b.v. Moai tandzorg gebruikt wordenUw foto kan voor diverse doeleinden t.b.v. Moai tandzorg gebruikt worden

Moaitandzorg.nl

Lachen tijdens de AD wordt BeloondU komt vast een moaie, rare of bijzondere glimlach, schaterlach, of gekke grimas tegen. Maak er een foto van!

Stuur uw moaiste ‘foto met een lach’ Maak kans op prachtige prijzen!

1e prijs: Professionele Braun elektrische tandenborstel t.w.v. €135,-2e prijs: Braun elektrische tandenborstel t.w.v. €75,-3e prijs: Mondverzorgingspakket t.w.v. €50,-

Is uw foto bovenstaande prijzen waard?Uw gebit zou het in ieder geval zeer waarderen!

Doe mee! Stuur uw foto voor 30 september naar [email protected] o.v.v. “tandzorg met een glimlach”

Nieuwsgierig naar Moai tandzorg? moaitandzorg.nl of mail: [email protected]

SnoeienRooienOnderzoekPlanten

Vraag vrijblijvend een offerte of advies aan

www.boomzorgfryslan.nlwww.boomzorgfryslan.nl

Klaas-Marten de Haan

Tel.: 0638018059

Tzummarum

Winnaarvan de verkiezing

De beste FryskeSûkerbôle(uitgeschreven door Fryslân Culinair)

Per stuk €5,-

pÂtisserie · ChoColateriesinds 1897

Dijkstraat 46

8801 LW Franeker

0517-392033

[email protected]

www.chaafsmafraneker.nl

Aanbieding alleen geldig op de zaterdag braderie tijdens de AD.

22kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

CO

NC

EPT

& S

TRAT

EGIE

-

GRA

FISC

H O

NTW

ERP

-

NIE

UW

E M

EDIA

Vo

ors

traa

t 6

0,

880

1 LE

Fra

nek

er

t 0

517

- 38

3 13

0

f 0

517

- 38

2 9

06

info

@o

ost

ingc

om

mu

nic

atie

.nl

ww

w.o

ost

ingc

om

mu

nic

atie

.nl

WIJ WENSEN IEDEREEN KLEURRIJKE

Agrarische agen

Geniet ervan!Team Oosting Communicatie

Aandacht.Alle goede dingen hebben oog voor detail en toewijding nodig. Alleen dan kan er iets moois groeien. Iets waar men trots op kan zijn.

Bij ons krijgt u deze aandacht.Al meer dan 60 jaar.

Wij hebben plezier in het rijden en passie voor het automobiel. Elke dag staan bijna 200 medewerkers klaar om dat te bewijzen.

Voor u.

Autoland Van Den BrugZoals rijden hoort te zijn.

www.vandenbrug.nlDrachten Heerenveen Oosterwolde Buitenpost Sneek Franeker Nijehaske

ADV11_AgraDgn_130x190.indd 1 19-08-11 10:36

Franeker | (0517) 390 790

www.roosmaschilders.nl

Voor al uw schilderwerk

wenst u kleurrijkeAgrarische Dagen

23

Grand Café De Doelen

Culinaire ambiance in een huiskamergevoel In het prachtige historische pand aan de Breedeplaats in Franeker is een sfeervol grand café gevestigd waar de eigenaren Pieter van Dijk en Gerrit Hoekstra u van harte welkom heten. Of het nu voor een kopje koffie is, een gezellige borrel of een uitgebreid diner: De Doelen is een gezellige plek om even te ontspannen en te genieten. De beide mannen staan met veel enthousiasme elke dag klaar om het u naar de zin te maken. ‘Een brede vorm van horeca bedrij-ven’, noemt Pieter het. De mensen kunnen de hele dag bij De Doelen terecht. Of men hier nu komt voor een heerlijk vers kopje koffie met huis-gemaakt gebak - op ‘het grootste en mooiste terras van Franeker’, aldus de heren -, een lunch, borrel of diner: De Doelen is voor iedereen toeganke-lijk. Maar daarnaast heeft het hore-cabedrijf nog veel meer te bieden. Pieter: “Een scala aan mogelijkheden. De zaal achter in het pand bijvoor-beeld is compleet gerenoveerd en is een verlengstuk van het bedrijf geworden. Als losse zaal is deze zeer geschikt voor seminars of vergade-ringen en kleine partijen tot zo’n 100 personen. Als de zaal bij het voorste gedeelte getrokken wordt, kunnen er 250 man in en is het totaalplaatje geschikt voor grote feesten, huwelij-ken, bedrijfsopeningen, etcetera. Wat de reden van uw bezoek ook is: wij kunnen het bieden.” Catering op locatie Ook het catering-aspect wordt nog steeds verder uitgebreid en behoort tot die vele mogelijkheden. En dan hebben we het over de catering op lo-catie, dat bij nog niet zo veel mensen bekend is. “Zo leveren we bijvoor-beeld maaltijden aan bedrijven”, ver-telt Gerrit, “maar kunnen we ook de catering verzorgen voor de particulie-re markt. Bijvoorbeeld een buffet bij de mensen thuis of drankjes en hapjes voor een feest op locatie. Met, zonder, of gedeeltelijk met personeel; alles is mogelijk. In goed overleg kunnen we altijd bij elkaar komen en de leukste dingen bedenken. Het afgelopen jaar hebben we hier dan ook flink in geïnvesteerd met bijvoorbeeld een catering-auto en nieuwe apparatuur.” Hoofdsponsor AD Gerrit en Pieter zijn overigens meer dan alleen horecamannen. Met De Doelen willen ze graag een steentje bijdragen aan de Ster van de Elfste-den. Franeker moet bruisen, vinden Gerrit en Pieter. “En daar zetten we ons voor in. Het afgelopen jaar heb-ben we twee nieuwe evenementen georganiseerd: de Nacht van Fra-neker met de jaarwisseling (mede-organisatie met De Bogt fen Guné en Tapperij ’t Noord) en het Franeker Beachvolleybal toernooi in juli. Zulke evenementen zijn erg belangrijk voor De Doelen, maar ook voor de stad; Franeker bruist meer.” Ook de Agrarische Dagen is zo’n evenement waardoor Franeker bruist. Pieter van Dijk en Gerrit Hoekstra zijn met De Doelen voor het derde achtereenvolgende jaar hoofdsponsor van de AD. “Dat doen we graag”, vertelt Pieter. “Het is een fantastisch meerdaags evenement voor en door Franekers en dat willen wij een warm hart toedragen.” Gerrit vervolgt: “De AD heeft een jonge, enthousiaste commissie en het evenement groeit

nog elk jaar. Dat spreekt ons erg aan. Zo is vorig jaar voor het eerst de culinaire avond ‘Smakelijk Franeker’ georganiseerd in de Martenatuin; een groot succes. Ook dit jaar organiseren we weer mee en natuurlijk wordt het nog groter en nog beter. Veel, en misschien wel het grootste gedeelte van de activiteiten van de AD gebeurt hier voor de deur en we beseffen dat zo’n evenement sponso-ren nodig heeft. Zonder gaat het niet.” Tijdens een bezoek aan de Agrarische Dagen mag De Doelen dan ook zeker niet overgeslagen worden. Op woens-dag en donderdagavond is er live mu-ziek in De Doelen en op vrijdagavond en zaterdag binnen én buiten onder de tent op de Breedeplaats. Eerlijk De Doelen staat voor een eerlijk product. Qua ingrediënten, maar ook

qua wat het bedrijf doet. Het grand café biedt een luxe uitstraling en sfeer, maar is en blijft wel een grand café met een huiskamergevoel. Voor minder dan 20 euro heb je een heerlijk hoofdgerecht; waar vind je dat nog. “En dat willen we ook zo houden. Wij serveren eerlijke streekproducten tegen een eerlijke prijs.” “Blijven streven naar perfectie en blij-ven vooruit gaan”, dat is hoe Gerrit en Pieter hun bedrijf runnen. “We willen De Doelen nog steeds mooier en beter maken en vernieu-wend blijven. Met wat we serveren, maar ook met de uitstraling. Daarnaast willen we Franeker brui-send houden met het bedenken en organiseren van nieuwe evenemen-ten. We hebben alweer een nieuw idee voor een evenement in 2013..!”

PROGRAMMA DE DOELENTIJDENS DE AGRARISCHE DAGEN

Woensdag 19 september vanaf 21.00 uur

MADERA LIVE ACOUSTIC

Donderdag 20 september vanaf 21.00 uur

JELLE B.

Vrijdag 21 september vanaf 21.00 uur onder de tent

ROCK EN POPBAND-VOUTLOOZ

Zaterdag 22 september Vanaf 17.00 uur op het terras

DJ QUICKFINGER

Vanaf 21.00 uur binnen in De Doelen

MELODY MAKERS

Vanaf 21.00 uur onder de tent:

Vangrail

Hoofdsponsor Agrarische Dagen Franeker

/

09.30 - 12.00 uur Gezamenlijke dag door de Raad van Kerken

Martinikerk

Grootse kermis op de Voorstraat

AD

Dru

kwer

k O

ntw

erp

en

op

maa

k

Programmawijzigingen voorbehouden.

09.00 - 16.00 uur Sportdag voor basisscholen

De Trije

09.00 - 13.00 uur AD Symposium Kleurrijk Ondernemen

Martinikerk

16.00 - 18.30 uur Viswedstrijd m.m.v. De Visdiefjes

Ypeysingel

18.00 - 20.00 uur Grachtenloop Rondom de grachten

18.00 - 01.00 uur Nachtkaatsen Sjûkelân

19.00 - 21.00 uur Franeker kampioenschap eiergooien

Martiniplantsoen

19.00 - 23.00 uur Auto en/of Motor puzzeltocht

19.00 - 20.30 uur Modeshow van Franeker modezaken

Podium Breedeplaats

20.15 - 21.30 uur Concert NN Politiekapel met gast optreden

Plein Katholieke kerk

19.00 - 23.00 uur Bluesnight Podium Raadhuisplein

09.00 - 17.00 uur 63ste Politie PC Sjûkelân

12.00 - 17.30 uur Jaarmarkt Binnenstad

14.00 - 17.00 uur Kindermiddag “Circus in de stad!”

Martiniplantsoen/Breedeplaats

18.30 - 21.00 uur Vijfkamp Voorstraat

21.00 - 21.30 uur Opening AD 2012 “Kleurrijk AD”

Breedeplaats

14.45 - 17.30 uur Voetbal-spektakel m.m.v.Sportclub Heerenveen

Sjûkelân

17.00 - 22.00 uur Proeverij “Smakelijk Franeker”

Martenatuin

18.30 - 19.45 uur Ringesteken onder zadel

Rondom de Martinikerk

18.30 - 23.30 uur 7e editie AD 5 tegen 5 voetbaltoernooi

Sjûkelân

19.00 - 21.30 uur Straatfestival“Franeker Fratsen”

Binnenstad

19.45 - 20.45 uur Finale Fries Kampioenschap Ringsteken

Rondom de Martinikerk

21.30 - 01.00 uur Muziek Rock- & Popband Voutlooz

Podium Breedeplaats

10.00 - 16.00 uur Foto-expositie fotoclub “De Zoeker”

Verenigings-gebouw “De Rank”

10.00 - 17.00 uur AD jaarmarkt Binnenstad

10.00 - 17.00 uur Markt voor en door kinderen

Plein Katholieke Kerk & Okkingahiem

10.00 - 17.00 uur Trekkerbehendigheids-tocht

Sjûkelân/Turfkade

10.00 - 17.00 uur Boerenmarkt Zilverstraat/Turfkade

10.00 - 17.00 uur Vrijmarkt Godsacker/Noord

11.00 - 16.30 uur Kindermiddag “Kleurrijke middag”

Martenatuin

11.30 - 13.00 uur Optreden stedelijke Muziekcorps Harmonie

Podium Breedeplaats

12.00 - 16.00 uur Waterballen Turfkade

12.00 - 17.00 uur Fries Kampioenschap heftruckrijden

Martiniplantsoen

13.00 - 17.00 uur Diverse bands Binnenstad

13.00 - 17.00 uur Helikopter rondvlucht

Over kleurrijk Franeker

13.30 - 17.00 uur Dweilorkest De Putkapel

Binnenstad

21.00 - 21.15 uur Slotact met vuurwerk

Sjûkelân

21.15 - 01.00 uur Dance party Podium Vijverstraat

21.15 - 01.00 uur Groot slotfeest met de band Vangrail

Podium Breedeplaats

Evenementenponsoren: Autobedrijf Haaima | Friesland Bank | C-1000 | BKF | www.riemersmasport.nl | John Poelstra | D&O Bouwglas | St. Sportpromotie Franeker | Techn. Installatiebedrijf van der Weerd | Regts Professional | Electroworld van der Weerd | Bouwbedrijf van Marrum | Voorstraat vereniging | P. Valk Yachts B.V. | St. Kinderopvang Friesland | Joeri Hendriks | Timmerbedrijf van Santen | Clevringa techn. dienstverlening | Gemeente Franekeradeel | Bijlsma Hercules | Marcus van der Woude | Jats

Ster - evenementenponsoren: Commerciele Club Noord-West Friesland | Jelle Wierdsma | Rabobank | Buwalda Multiservice | Van der Meer Holland | NVB Ubbens | Combistralen | Nieuwenhuis Schilders | Oosting Communicatie | RKP Bouw | Uiting Reclame | Arnold van der Schoot

GRANDCAFEFRANEKER - ARUM - HARLINGEN - OOSTERBIERUM

Deze 59e editie van de Agrarische Dagen worden mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdsponsor: Stersponsoren:

26kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

MIJN PEUGEOTEN HAAIMA

50/50ACTIE

50/50ACTIE

Er is een Swift vanaf € 11.499,-. Geadviseerde verkoopprijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en legeskosten (adviesprijs € 687,25). Wijzigingen voorbehouden. Inruilprijs is gebaseerd op de Autotelex inruilwaarde, bepaald op basis van een schadevrije en goed onderhouden auto met een gemiddelde kilometrage van 15.000 km per jaar. Onder voorbehoud van goedkeuring door de betreff ende dealerdirectie.

Rekenvoorbeeld Suzuki 50/50 actie

Dit niet-doorlopende krediet wordt aangeboden door Suzuki Financial Services • Geldig van 1 juli t/m 30 september 2012 • Voor een nieuwe Suzuki Swift • U fi nanciert 50% van de consumentenprijs met een maximum kredietbedrag van € 10.000,-; minimum € 3.500,- • Onder voorbehoud van kredietacceptatie • Toetsing en registratie bij BKR te Tiel • Suzuki Financial Services staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) • Wijzigingen en drukfouten voorbehouden • [email protected]

Contantprijs Aanbetaling Totaal Jaarlijks Debetrentevoet Looptijd Termijnbedrag Totaal te kredietbedrag kostenpercentage in maanden betalen bedrag

€ 11.499,- € 5.750,- € 5.749,- 0% 0% 24 € 0,- € 5.749,-

Brandstofverbruik volgens de Euro 5-norm (CE) 715/2007 en 692/2008: 4,9-5,6 l/100km; 17,9-20,4 km/l; CO2-uitstoot: 113-129 g/km.

De verleidelijke Suzuki Swift. Dáárin wil je toch gezien worden? En het mooie is, als u nú een nieuwe Swift koopt, dan bent u wel héél voordelig uit. Zo ontvangt u € 1.000,- extra inruilpremie voor uw huidige auto. Bovenop de Autotelex inruilwaarde. Bovendien kunt u gebruik maken van onze aantrekkelijke 50/50 actie. U betaalt nú de helft en de andere helft pas over twee jaar. Zonder rente! En kiest u voor de speciale Swift ‘Summer’ dan krijgt u ook nog eens € 1.400,- extra zomervoordeel! Dus profi teer nu en kom snel bij ons langs.

Nú € 1.000,- extra inruilpremiebovenop onze 50/50 actie!

Suzuki FranekerVoltastraat 7 B, 8801 PL Franeker, Tel. (0517) 384 444,

www.suzukifraneker.nl

Suzuki FranekerVoltastraat 7 B, 8801 PL Franeker, Tel. (0517) 384 444

www.suzukifraneker.nlEr is een Swift vanaf € 11.499,-. Geadviseerde verkoopprijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken,

verwijderingsbijdrage en legeskosten (adviesprijs € 687,25). Wijzigingen voorbehouden. Inruilprijs is gebaseerd op de Autotelex inruilwaarde, bepaald op basis van een schadevrije en goed onderhouden auto met een gemiddelde

kilometrage van 15.000 km per jaar. Onder voorbehoud van goedkeuring door de betreff ende dealerdirectie.

Peugeot Haaima, net even meer...

Wie een auto koopt, gaat voor het allerbeste. Geen wonder dat veel mensen kiezen voor Haaima. Daar een Peugeot kopen, levert u ‘net even wat meer’ op. De service van Peugeot Haaima gaat net even verder en wij bieden u net even meer voordeel. Wij leveren altijd op maat en bieden u een totaalpakket aan met net wat meer mogelijkheden. Zo krijgt u bij Peugeot Haaima altijd gegarandeerd een goede deal en daarnaast ook eens standaard 2 JAAR EXTRA GARANTIE,

hiermee ontvangt u in totaal 4 JAAR GARANTIE!*

Net zoals er over de Agrarische dagen, de Elfstedentocht, het fierljeppen of het skûtsjesilen wordt gesproken… Zo wordt er ook over Haaima gesproken. Want Haaima, met vestigingen in Leeuwarden, Wurdum, Franeker en Burgum, is een begrip in Fryslân. Daar wordt iedere klant op maat bediend. Prachtige personenauto’s, bestelwagens… Haaima lost elk mobiliteitsprobleem op. Bij Haaima vindt u alles voor de heilige koe! Samen halen wij het beste uit uw auto. Dat is ècht Haaima!

AUTO HAAIMA: NIETS IS BETER.

Anneke de Vries - Peugeot 508 HYbrid4,,Mijn Peugeot is stoer en uitdagend. Hij past echt bij mij. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook ruim en met z’n vierwielaandrijving weet hij zich in het terrein prima te redden. In het boerenbedrijf kom je nog wel eens de nodige hobbels en bobbels tegen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je ook nadenkt over het milieu. De Peugeot 508 Hybrid4 heeft een diesel hybride motor. De auto bepaalt zelf, naar aanleiding van de rijomstandigheden, of de dieselmotor, de elektromotor of een combinatie van die twee wordt ingezet. Daar kan ik me prima in vinden. Haaima heeft mij het juiste advies gegeven!’’

www.autohaaima.nl

RENTE*VOORDEEL*

HAAIMA PEUGEOT DEALERLeeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) 288 20 18 Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) 255 13 02Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) 39 76 00 Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - - Tel.: (0511) 46 98 22

27

“As der saken binne, wêr’t ik fan betsjutting wêze kin, dan witte sy my te fi nen”De Stichting Agrarische Dagen wurdt jierliks organisearre troch in entûsjaste ploech frijwilligers. Sûnt koart heart dêr ek in wiere “BN’er” by: Piet Paulusma. Paulusma, fansels by eltsenien bekend als waarman fan Omrop Fryslân en SBS6, hat him spontaanwei oanmeld om in bydrage te leverjen oan it organisearjen fan de Agraryske Dagen.

Piet, wat hasto mei de AD?Wy wennen eartiids yn Tsjom en dat wie ek altyd wol rjochte op Frjentsjer. As lyts jonkje gie ik dan ek wolris mei heit en mem nei de Agraryske Dagen ta. It fj oerwurk fûn ik altyd it moaist. Lett er binne wy yn Frjentsjer komme te wenjen, dus doe giene wy sawiesa alle jierren nei de AD ta. Ik haw ek jierren as dj wurke yn diskoteek De Vlegel yn Frjentsjer. Fanút de Vlegel hiene wy ek wol in soad mei de AD te krijen.

Hoe bist by de kommisje fan de AD belutsen rekke?Yn lyts heal jier lyn kaam it ris sa te praat mei Arnold van der Schoot en August de Haan. Doe haw ik sein: “As ik ris wat foar jimme betsjutt e kin, sit it mar. Miskien kin ik wolris wat foar jimme regelje. Mar hâld wol rekken mei myn wurktiden. Ik sil op jûntiid bygelyks faak net kinne.” Ik besykje ek sa faak mooglik oanwêzich te wê-zen bij de gearkomsten fan de AD; de iene kear slagget it wol, de oare kear net.

Wat is no dyn funksje en wêrom wolst graach meihelpe?As der ris saken binne, wêr’t ik fan betsjutt ing wêze kin, dan witt e sy my te fi nen. Sa haw ik wol wat konneksjes yn de ferljochting en muzyk en

sadwaande haw ik foar dit jier in oan-tal saken regelje kinnen. Takom jier is it jubileumjier fan de AD: de sechstichste edysje. Sa’n jubi-leum fyn ik wichtich, dêr moat echt wat moais fan makke wurde. Sjoch, ik kaam as lyts jonkje al op de AD, sa’n moai evenemint moat gewoan bestean bliuwe en dêr wol ik my graach foar ynsett e. Der is in entûsjaste ploech dwaande om der alle jierren frijwil-lich wer wat moais fan te meitsjen, dat is bêst bysûnder. In evenemint as it AD is wichtich foar Frjentsjer, foar de útstrieling nei bûten ta. En as ik dêr in bydrage oan leverje kin; graach!

Heart dêr ek it waarberjocht fan SBS6 by?Jawis, ik sil besykje ek dit jier wer it waarberjocht út Frjentsjer wei te presintearjen. Ik tink in pear dagen foar de AD, of miskien wol op de iepeningsdei.

Hoefolle minsken sjogge der dan?Dat sit faak sa tusken de ien en de oardel miljoen sjoggers. Der sjogge sa’n soad minsken, dat dat altyd wol in posityf eff ekt hat op it tal besikers fan it evenemint, it sil altyd ynfl oed hawwe. Dat hawwe se ek in kear hân by in iepen dei fan in boer; dy koe de drokte úteinlik net oan. En by it belslydjeie, ik leau yn Drylts, wienen der fi les troch de ûnferwachte drokte. Ik hoopje dat it ek foar de AD ekstra besikers opsmite sil.

It tema dit jier is ‘Kleurrijk AD”, hoe kleurrijk is Piet eins?Haha kleurrijk? No ja, ik hâld wol fan felle kleuren..!

It ynterview wurdt efk es ûnderbrut-sen, omdat Piet live it waarberjocht dwaan moat yn de útstjoering fan RTV Noord. Wat is it dochs ek in drok man...

Giest sels ek altyd nei de AD ta?Dat hinget hielendal fan myn aginda ôf en fan de lokaasjes dêr’t ik bin foar myn wurk. En fansels ek wol in bytsje fan it waar. Ferline jier haw ik net west, ik hoopje dat it dit jier wol slagget. Ik soe der wol graach efk es by wêze wolle!

Wat fynst sels it moaiste oan de AD?Ik bin echt in jûnsminske. Ik hâld fan de muzyk en it fertier yn de jûntiid. De bands, de gesellichheid; it feest. En it trekkerriden fûn ik as lyts jonkje al moai, dat sit der noch altyd wol in bytsje yn.

Takom jier it jubileum: de 60e edysje fan de AD. Wat mei der dan echt net ûntbrekke?De iepening moat echt in spektakel wêze. Mar wy binne dan ek no al mei dwaande mei de earste ideeën en plannen. De stêd moat jûns ek moai útljochte wurde; dat kin sa moai wêze. It ferskil mei de oare jierren moat echt grut wêze, wy moatt e goed útpakke!

Slecht weer??

LET OP!Heeft u twijfels over het doorgaan van één of meerdere evenementen bij slecht weer of andere calamiteiten ??

Kijk dan op de Website van de AD of check op twitt er:

twitt er.com/adfraneker facebook.com/adfraneker adfraneker.hyves.nl www.agrarischedagen.nl

AD-programma op zakformaatSinds begin augustus was ‘ie al verkrijgbaar: het zgn. “BooQi”, een handzaam foldertje dat gemakkelijk mee te nemen is en uitgevouwen het volledige programma voor de AD bevat. Een veelheid aan informatie op creditcardformaat.

Een communicatiemiddel in de vorm van een boodschap die blijft hangen, continu onder de aandacht blijft en een hoge bewaarfunctie heeft. Een media-oplossing die voor de AD organisatie werd geadviseerd, gerealiseerd en gesponsord door MultiCopy Leeu-warden in samenwerking met Oosting Communicatie te Franeker.

In een aantal zaken in de stad zijn ze – zolang de voorraad strekt - nog gratis af te halen.

Vriendelijk verzoek:

Steek de vlag uit en win!Vlagvertoon een weinig voorko-mend iets in Nederland, een kleur-rijke vlag zoals de Nederlandse en de Friese worden maar weinig gebruikt .

Bij een kleurrijk evenement als de Agrarischedagen willen we daar ver-andering in brengen. Om een kleur-rijke vlaggenzee te stimuleren zou je er wat tegenover moeten stellen.Wat kun je dan doen, een ieder die de vlag uitsteekt maakt kans op een waardebon van €50,- te besteden bij de Franeker Middenstand.Een onafh ankelijk, niet Franeker persoon, noteert tijdens de AD een 20-tal adressen in de stad Franeker waar inderdaad de vlag uithangt. Uit deze trekken we drie winnaars.

De kosten van dit gebeuren worden dan gesponsord door Hiltje Geer-tsma Personeelsdiensten Franeker. EDISONSTRAAT 9 8861 NA HARLINGEN

W W W . G R A M S B E R G E N B V. N L

uw doe-het-zelf dak op maatBUDGETDAK.nl

✓ EPDM-rubber uit één stuk✓ Online te bestellen✓ Makkelijk zelf te plaatsen✓ Gaat 40 jaar mee✓ Geen brander nodig✓ Milieuvriendelijk✓ Betaalbare top kwaliteit

✓ EPDM-rubber uit één stuk✓ Online te bestellen✓ Makkelijk zelf te plaatsen✓ Gaat 40 jaar mee

✓ Geen brander nodig✓ Milieuvriendelijk✓ Betaalbare topkwaliteit

D A K B E D E K K I N G E N

G R AT I S D A K I N S P E C T I E

FOKKEMA FRANEKERuw Renault dealer

uw Nissan en Dacia reperateur!

Garage Fokkema | Kelvinstraat 8 | 8801 NA FranekerT. 0517-39 50 55 | F. 0517-39 50 45 | www.fokkemafraneker.nl

Restaurant Bloemketerp

3-Gangen keuzemenu

van € 24,50 voor slechts € 18,25

Vernieuwend vernieuwd

Voor meer informatie en reserveringen tel; 0517 - 39 50 99 of mail; [email protected].

Restaurant BloemketerpBurg. J. Dijkstraweg 3Franekerwww.bloemketerp.nl

28kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Helemaal je eigen plek

Prettig wonen op een plek waar je

je thuis voelt. Dat is volgens ons het

recht van iedereen en daar maken we

ons hard voor. Daarom doen we meer

dan het aanbieden van betaalbare,

comfortabele woningen.

We werken samen met organisaties

op het gebied van wonen, zorg,

welzijn en leefbaarheid. Ons doel is:

voor iedereen een passende woonplek

in een aan gename buurt.

We hebben woningen in en om

Drachten, Franeker, Heerenveen,

Joure en Sneek.

www.accolade.nl

Voorstraat 45, 8801 LA FranekerTel. (0517) 39 47 45

[email protected]

Kenmerkend anders!

Als makelaar in deze regio richten we

ons op datgene waar we goed in zijn,

puur en alleen makelen. We hebben

geen belangen bij hypotheken,

verzekeringen of projectontwikkeling

en kunnen u dus onafhankelijk

adviseren bij aan- of verkoop en taxa-

tie van uw huis. Daarvoor zetten we

onze ruime ervaringen en kennis van

de regionale markt graag in.

Bewust kiezen• nieuwbouw • aan- en verkoop • verhuur en beheer • taxatie

30%KOR T

I N G

wij zijn gewoon goedkoop !!!!!!!!!!

Opstapfauteuils in verschillende hoogtesvoor groot en klein vanaf € 495,00

AD OPRUIMING

40%

50%KOR T

I N G

K OR TI N G

K O R T I N G

29

Van Geeft ‘mIn de binnenstadZe hebben inmiddels al een platencon-tract bij Marista, één van de grootste platenmaatschappijen binnen Noord Nederland. Hun debuutalbum met de single ’Meer dan ooit’ is onderhand verschenen, er komen twee nieuwe singles uit en er zal een nieuw album worden opgenomen. Het duo brengt vrolijke Nederlands- en Engelstalige eigentijdse muziek, die een brede doel-groep aanspreekt.Van Geeft ’M is; Sander Metz (zang - gitaar - mondharmonica) en Marijn Oud (zang - accordeon). Zo speelden ze o.a. al op het ‘Puur Hollands Festival’ voor ca. 5000 man publiek, met oa. Nick & Simon, Jeroen vd Boom, de 3J’s en Wolter Kroes.

Leed-VermaakIn de binnenstadLeed-Vermaak heeft nu 28 leden. Het repertoire blijft in opbouw en bestaat uit smartlappen en smartlappen met een knipoog in verscheidene talen. Vrouwen die lid willen worden kunnen 3 weken komen: kijken, mee oefenen en mee zingen. Dan pas besluiten ze of ze lid willen worden van ons koor. Echter ook de dirigent beslist op basis van mu-zikale kwaliteiten en stemkleur van het toekomstig lid of zij past bij het koor.Er is een Muziekcommissie, die bepaalt de repertoirekeuze. Leden kunnen hun voorkeur voor een smartlap aangeven bij de muziekcommissie

BloemketerpIn de binnenstadVoor de jeugd bieden wij verschillende danslessen aan, zoals streetdance en hiphop. De dansgroepjes worden per leeftijdscategorie ingedeeld. Al vanaf 4 jaar kunnen kinderen bij ons terecht

Sjef KokIn de binnenstadSjef Kok amuseert uw gasten bij een ontvangst of tijdens het feest. Met zijn kookkunsten verrast hij iedereen. Er is plaats voor verbazing en volop lachen! Deze show gecombineerd met comedie maakt Sjef Kok aantrekkelijk om naar te kijken.

vrijdag 21 september

STRAAT

Mevrouw de PatronIngang de MartenatuinUw gastvrouw zorgt voor een statige ontvangst. Uw gasten zullen bijna den-ken dat ze op het verkeerde feest zijn, want mevrouw kent de etiquett e en ontvangt beschaafd in div. talen. Ze controleert natuurlijk wel of ie-dereen er tip top uitz iet, maakt graag complimentjes, heeft hier en daar een kritische noot, maar blijft altijd vriendelijk. Mevrouw heeft alles strak in de hand en is een vraagbaak voor “verdwaalden”, zoekenden naar toilet, garderobe of het juiste humeur.

Anthony LongIn de MartenatuinDe muzikale sfeermaker Anthony Long, kan zowel beschaafd op de ach-tergrond mooie muziek maken, als in zijn eentje een bruisend feest creëren. Zowel bij een chique diner, als op een terras of BBQ feestje, is deze geweldige troubadour de meerwaarde die het passende verschil maakt. Daarbij is het nooit te hard, want met zijn fantasti-sche stem en virtuoze gitaarspel, heeft hij praktisch nooit geluidsversterking nodig. Met een breed repertoire, van het bekendste Engelse popwerk tot een gezellige Nederlandstalige meezinger, oud en actueel, komen praktisch alle smaken voor alle soorten publiek aan bod.

Hot and Toasty!In de MartenatuinMet hun originele Tabbert-caravan als “home sweet home”, voelen de zan-geressen Caro Kroon, Els Dalman en Silvia Kingma zich thuis op elk feest en op elk festival! Vanuit de caravan worden er “liedjes en lekkers” geserveerd, waarvan u kunt genieten op het gezellig terras. Terwijl u op uw tosti wacht, kunt u een draai aan het “liedjesrad” geven. Zo wordt u getrakteerd op een “tosti met een liedje” en is er voor de dorst “ranja met een rietje”!Ouderwetse gezelligheid in een nieuw jasje; dat is “thuiskomen” bij Hot & Toasty!

Hendrik Jan de TuinmanIn de MartenatuinDan is hij weer druk in de weer met het ordenen en onderhoud van de beelden tuin en het volgende moment staat hij weer leunend op zijn hark eventjes uit te rusten of neemt hij plaats op een bankje.

KoeboyIn de binnenstadVrolijk, gezellig, kolderiek. Dat zijn de kenmerken van deze bizarre maar vooral hilarische muzikale act.Hou je echt nog van mij Rocking Billy, Guus komt naar huus, Country Roads en vele vele andere geweldige meezin-gers. Heerlijk Nederlands- en Engelsta-lige evergreens die iedereen kent.De KoeBoy altijd in voor een kwinkslag, een treff ende opmerking, maar vooral een passende noot. Op verharde onder-grond, maar ook op gras in het park of in de wei. Een opvallende act die ieder-een gezien en gehoord moet hebben.

Martin ForgetIn de binnenstadDe Struisvogel en de DompteurIn complete symbiose en disharmonie rennen, struikelen en springen ze van voor naar achteren en van links naar rechts. Wie heeft hier eigenlijk de con-trole? Als u ze ziet aankomen, zet u dan even een stapje opzij, want een struis-vogel is gevaarlijker, aanhankelijker en nieuwsgieriger dan u denkt!

Echtpaar van der MolenIn de binnenstadHet echtpaar van der Molen is een echtpaar op leeftijd die zich hebben voorgenomen om op elke plaats op aarde neer te strijken en te genieten van al het moois dat deze plaats hen biedt. Uiteraard op hun geheel eigen wijze nemen zij de schoonheid van de natuur tot zich en bepalen zelf de regels en volgen eigen gewoontes.

festival

´t Heech 44 • 9035 AE Dronrijp Tel. (0)517 231641 • www.wvandermeer.nl

Openingstijden Ma. t/m Vrij. 10.00 - 12.00 en 13:00 - 17:00 uur.

Gratis 10 eieren!

bij

8 piri piri steaks

voor € 5,50

REGIONAAL FITHEIDONDERZOEK

Hoe fit is Franeker en omgeving?

Fitheidonderzoek is inclusief: * Gezondheidscheck * Trainingsplan individueel op uw doelstellingen afgestemd * Gedetailleerde trainingsinstructies * Minimaal 2 keer per week trainen op het tijdstip dat u het beste uitkomt * Eind-test na 4 weken met analyse

Kijk voor meer informatie en aanmelding opwww.sportcentrum.bloemketerp.nl of bel: 0517 - 39 04 69.

Bijdrage € 52,90 inclusief alle tests, gebruik van alle toestellen en groepslessen en gratis koffie, thee en sportdrank.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij:

30kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Erkend Focwa Eurogarantbedrijf

Autoschadeherstel

3D Wieluitlijning

Autoruitservice

Caravan herstel

Reklamewerken

Autotransport

4 jaar garantie

Enige door verzekeringsmaatschappijengeselecteerd schadeherstelbedrijf

in uw regio!

Tuinen 478801 VX Franeker

Telefoon: (0517) 39 03 76Telefax: (0517) 39 29 88

[email protected]

AUTOBEDRIJF DE BOER FRANEKER, HARLINGERWEG 48B, 8801 PC FRANEKER, TEL. 0517 - 39 03 80

www.autodeboer.nl

VANAF B-LABELBrandstofverbr.: 4,8 tot 6,8 l/100 kmCO2-uitstoot: 126 tot 157 g/km

PRIMEUR IN ONZE SHOWROOM

THE NEXT GENERATIONVANAF € 31.890,-

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl.verwijderingsbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Amstelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspeci caties. De Mitsubishi Outlander wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, [email protected]. Wijzigingen voorbehouden.

31

Ooit werd er door het straatcabaret

met betrekking tot de Franeker kermis

gezongen: “D’r is maar ien ding dat

altiid blieve sal, dat bin de oliebollen

van Koopal!” Deze regel uit een lied

waarin de teloorgang van de kermis

aan de orde werd gesteld, schoot ons in

gedachte, toen wij onlangs in gesprek

raakten met een wat oudere inwoner

van deze stad. Plaats van handeling -

het zal u niet bevreemden - het bankje

op het eind van de Voorstraat. Daar

waar nu uitzendburo Randstad zit. De

aanleiding van dit gesprek is het feit

dat met ingang van deze Agrarische

Dagen de kermis weer op het eind van

de Voorstraat wordt gehouden, zoals u

elders in deze krant kan lezen.

Aan het woord een ietwat kalende,

enigszins corpulente - we schatten in

- bijna gepensioneerde - manspersoon.

Hij moet in z’n jonge jaren in de buurt

van de eerder genoemde Voorstraat

hebben gewoond. Hij is te goed op de

hoogte van het reilen en zeilen van de

opbouw en het verloop van de door het

straatcabaret bejubelde kermis.

Graag laten we hem dan ook in deze

rubriek “Feesten van weleer” aan het

woord.

“Alsof het gisteren was”, zo begon hij

zijn af en toe bijna emotionele betoog.

“Op de zondagavond arriveerden de

eerste attracties. Het had iets van

een reünie van kermisexploitanten en

Voorstraatbewoners. Marktmeester

Rein Miedema zette al passend de

meters uit en ieder begon zijn salon en

vrachtwagens op te stellen. Echter door-

dat genoemde marktmeester vermoe-

delijk over te korten benen beschikte,

ontstond er omtrent de maatvoering

nogal eens een probleem. Stond er een

boom in de weg?

De zaag was gewillig . . . .

De oliebollenkraam van - jawel -

Koopal had zijn vaste stek en ook de

nougatkraam van Kallenkoot wist de

weg. Naast Koopal dus!”

“Op de maandagmorgen begon de

echte opbouw”, aldus onze zegsman.

“Gadegeslagen door een grote schare

bereidwillige kinderen die graag een

handje hielpen voor een paar vrij-

kaartjes. De meest interessante waren

natuurlijk de grote vermaakzaken zoals

de autoscooter van Van der Honing.

Ook de opbouw van de steile wand bij

Pottinga voor de deur trok veel bekijks.

Kleinere zaken zoals een schiettent

en de ballengooitent hadden weinig

aanbod van helpende handen. Daar

was weinig eer aan te behalen en

vrijkaarten? Nee . . . . die hadden zij niet

beschikbaar.”

“Variététheaters kwamen niet ieder

jaar Maar als er dan weer eens een

kwam dan was daarvoor een promi-

nente plaats op de kermis gereserveerd.

En het waren steeds andere, zoals De

Dikke Dame. Zij woog slechts 468

kilogram. “Komt dat zien” was een veel

gehoorde aankondiging die uit de luid-

sprekers schalde. Ook de Muizenstad

van expoitant De Man uit Hilversum

vereerde de stad eens met een bezoek.

De “tent” had houten wanden en soms

kwam het voor dat er muizen ontsnap-

ten. Tot ieders verbazing echter slaagde

hij er keer op keer in ze vlak voor hun

geplande optreden te vangen. Een Duits

marionettentheater hield het na een

aantal dagen voor gezien. Er was weinig

publieke belangstelling en het bleek dat

niet iedereen Duits verstond.”

Dat ook de techniek van de attracties

de belangstelling van onze stadgenoot

had bleek uit zijn opmerking dat de

kinderfi etsmolen werd voortbewogen

Beelden uit zijn kinderjaren . . . .

door de in de molen opgestelde fi etsen.

Wanneer er veel kleine en minder

krachtige fi etsertjes in de molen waren,

werden uit het publiek een aantal

krachtpaters gevraagd om de zaak

draaiende te houden. “Men had overal

wel een oplossing voor”.

“Een bekend fenomeen in die tijd was

de slingerende kwast in de veelal rond-

draaiende attracties.” Wist je de pluim

uit die kwast te trekken dan had je een

vrije rit. Niet geheel toevallig scoorde

de lichamelijk langste persoon vaak het

hoogst.

“Om hun kermis te kunnen bekosti-

gen trof je ‘s morgens in alle vroegte

kinderen aan die het gevallen muntgeld

onder de tenten vandaan zochten. Een

stuk karton aan een lange stok diende

als hulpmiddel om het geld naar zich

toe te halen”.

Na een kleine week kwam het einde

in zicht. Je zag op de laatste dag al

gedeeltelijk afgebroken en dakloze

kermisattracties, waarvan desondanks

door jolige kermisgangers die de alcohol

niet hadden geschuwd, na afl oop van

de ledenkaatspartij nog gretig gebruik

werd gemaakt.

“Nog zie ik de directeur van een ter

plaatse goed bekend staand schoon-

maakbedrijf onder begeleding van

draaiorgelmuziek zijn kunsten vertonen

in de luchtschommel van Jansen uit

Leeuwarden”, zo besluit hij met bijna

kinderlijke blijheid zijn betoog.

Het deed hem zichtbaar goed.

Hij voelde zich weer even helemaal

kind. Neen, zijn naam mochten we er

niet bijzetten. Dat zou toegeven zijn

aan het feit dat

ook aan hem

de jaren niet

onopgemerkt

voorbij zijn

gegaan.

Klepke

columnfeesten van weleer

TOPPERS UIT FRANEKERTOPPERS UIT FRANEKERBij ons vindt u altijd 60 mooie

scherp geprijsde occasions in alle prijsklasses.scherp geprijsde occasions in alle

Wij zijn er voor:

INKOOPvERKOOP

ONdERhOUdREPARATIE

APKAIRcOSERvIcEcARclEANINg

Autobedrijf haitsmaEdisonstraat 36, FranekerTel. 0517-383435

Kijk voor al onze occasions op:

WWW.AUTOBEdRIJFhAITSMA.Nl

dat kopje koffie kan er best af (je hebt zo voordelig gewinkeld...)

het lunch koffiebuffet van de HEMA. voor iedereen

HEMA Voorstraat 24 - 26 Franeker

gewinkeld...)

het lunch koffiebuffet van

32kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

MEER EFFICIENCY..HOGERE OPBRENGST.

Pingjumerstraat 4, 8748 BN Witmarsum

Postbus 16, 8748 BN Witmarsum

Witmarsum tel. 0517-531531 fax. 0517-532225Grou tel. 0566-623700 fax. 0566-621001E-mail [email protected]

MECHANISATIEBEDRIJF

Ook voor reparaties en onderhoud van alle merken tuinmachines

Het complete programma van Stihl en Viking

Tuin en park machines

Openingstijden: ma-vr: 7.30-17.00u/ za: 9.00-12.00uKiehoek 26 8801 RD Franeker 0517-396800

www.mechanisatiefraneker.nl

Langhout Intern Transport

is sterk in verhuur, service

en verkoop van zowel

magazijn- als vorkheftrucks.

T (0517) 39 39 39I www.langhout-heftrucks.nl

Wommelserweg 48, 8804 NL TzumTel.: 0517-452277

WWW.LOONBEDRIJFTOLSMA.NL

AL MEER DAN

BEMESTEN CONFORMnieuwstewet!BEMESTEN CONFORMnieuwstewet!

BIETENOOGST 2012 Onze Grimme bietenrooier op rupsonderstel heeft zich bewezen. Maximale opbrengst, minimaal struktuurbederf en een concurrent tarief.

Bel Jan Hibma

06-53381508 of tel. 0517-392255

0 5 1 7 3 9 2 2 5 5 • W W W. W E S T R A - F R A N E K E R . N L

LOONBEDRIJF • GRONDVERZET • GEWABESCHERMING • OP- EN OVERSLAG/WEGEN • GROENRECYCLING

STERK OP ELK TERREINFRANEKER - ARUM - HARLINGEN - OOSTERBIERUM

VOOR INFORMATIE Verkoop: A.P. AnemaT: 0517 412 665 M: 06 15141918www.lmbvdlaan.nlEdisonstraat 7, 8861 NA Harlingen

DÉ MERKEN VOOR KERENDE EN NIET KERENDE GRONDBEWERKING!

www.dkuipers.n lVOOR EEN GOED ADVIESEN EEN VAKKUNDIGE REPARATIE VAN

UW TRACTOR OF LANDBOUWMACHINES.

GreonterpBlauhusterlaan 108658 LJ GreonterpTel: 0515-579357Fax: 0515-579857

WitmarsumArumerweg 95

8748 AC WitmarsumTel: 0517-533030

Fax: 0517-533033

[email protected] - www.dkuipers.nl

Leveringsprogramma van diverse tractoren, machines, werktuigen en Tuin & Park.

Ook voor al uw onderhoud, reparatie, onderdelen en

ketting slijpen.

SHOVELSTopklasseCompactVeelzijdigPower

SHOVELSTopklasseCompactVeelzijdig

Leverbaar in vele uitvoeringen.Voor info of demonstratie:

Ook verhuur Avant shovels en hulpstukken

m a c h i n e sT 0517-341347 Kleasterdyk 44 WINSUM (FRL)

MechanisatieHydrauliekservice 24uTuin en Park

33Zaterdag 22 september

Een tocht door stad en platteland

TrekkerpuzzeltochtOp zaterdag 22 september zijn er in Franeker tijdens het AD weer trekkers in de stad. Jarenlang waren er op de Voorstraat de zogenaamde behendigheidswedstrijden. Na de herinrichting van de stad zijn deze komen te ver-vallen. Een gemis gezien het karakter van de Agrarische Dagen. Vier jaar geleden is er dan ook besloten om deze agrarische werktuigen weer een rol te laten spelen in het programma in de vorm van een trekkerpuzzeltocht.

Naar verwachting zullen meer dan 80 trekkers meedoen. Oude behendige nostalgische, maar ook grote moder-ne. In een tocht van ongeveer 2,5 tot 3 uur is het niet alleen een kwestie van de juiste weg vinden, maar moeten ook verschillende behendigheidson-derdelen worden verricht. Deze kun-nen we natuurlijk nog niet verklap-pen, maar stuurmanskunst, kijk op de bal en een goede balans zal in ieder geval nodig zijn. Per onderdeel zijn er punten te verdienen ook tijdens en na afloop wordt er een beroep gedaan op de agrarische kennis van de deelne-mer. Franeker is deze zaterdag weer even het agrarisch centrum van de regio. Vanaf 10.00 tot 13.00 uur starten ze de tocht één voor één om de ander-halve minuut. Als de laatste vertrekt zal de eerste ongeveer weer de finish bereiken.

Verwachting is niet dat ze dan direct de stad verlaten. De oude historische modellen zullen op de Turfkade te bewonderen zijn maar ook de grote en moderne tractoren. Neem eens even een kijkje om te zien hoe er op het land gewerkt wordt. Vaak staan we er helemaal niet bij stil dat die aardappel al heel wat heeft meegemaakt voordat

hij op ons bord ligt. Staande naast enorme trekkers krijgt u vast nog meer waardering voor de boer die het mogelijk maakt dat de groenteboer, de bakker, de melkboer of supermarkt iedere dag weer voldoende voorraad heeft zodat we allemaal weer te eten hebben.

Opgave om mee te doen is mogelijk tot uiterlijk 19 september. ([email protected] ). Vanwege de veiligheid kunnen maximaal 80-100 trekkers meedoen. Vol is vol, dus wacht niet te lang. In de week vooraf-gaande krijgt iedereen bericht hoe laat zijn/haar individuele start is.

FeestavondIn samenwerking met “de Bogt van Guné” is er zaterdag 22 september een gezellige (boere)feestavond met live muziek van“de Wico’s”. Ook de prijsuitreiking van de trekkerpuz-zeltocht en het Fries kampioenschap heftruckrijden zal hier ‘s avonds om-streeks 20.00 uur plaatsvinden. Het is een open avond voor iedereen, dus ook de stadse boeren. Gezellige muziek, een dansje en een drankje. Weer even bijkletsen met je collega´s maar ook een avond waar stad en land elkaar kunnen treffen i n een feestelijke omgeving.

Friese Kampioenschap heftruckbehendigheidswedstrijd

Behendig manoeuvreren op het Martiniplantsoen Tijdens de Agrarische Dagen zal wederom op de zaterdag voor de derde keer het Fries Kampioenschap heftruckbehendigheid worden gehouden. Na het succes van vorig jaar begint de animo onder de deelnemers al weer te bloeien en lijkt er een spannende strijd aan te komen.

De begeerde wisselbeker voor de kampioen is natuurlijk maar voor een van de deelnemers weggelegd. De hindernissen in het wedstrijdveld zijn op de praktijk gericht en moeten, wat het bestuur van de behendigheids-wedstrijd betreft, het liefst foutloos en vlot verreden worden. Het betreft hier dus niet een snelheidswedstrijd maar het gaat meer om de behendigheid en het beheersen van de heftruck.

De deelnemers zullen ook een aantal theorievragen moeten beantwoorden die meetellen in hun eindresultaat. Kortom een uniek schouwspel dat aansluit op het oorspronkelijk idee van de Agrarische Dagen.

Dit spektakel wordt mogelijk gemaakt door de inzet van diverse sponsors waaronder het AD en het bestuur van de behendigheidswedstrijd nl. Bauke Sijtsma, Age Terpstra, Richard Boots-ma, Feite Westra en Tjibbe Deinum.

Dit jaar vindt deze enerverende wed-strijd voor het eerst plaats op het Mar-tiniplantsoen, een terrein middenin de binnenstad dat voor deze wedstrijd uitermate geschikt wordt geacht.

Opgave voor deelname kan via e-mail: [email protected] o.v.v. heftruckwedstrijd. Kosten voor deel-name zijn 10 euro. De prijsuitreiking is zaterdagavond in de Bogt fen Guné.

AD heeft eigen huisfotograafDe veelal zeer fraaie foto’s in deze Agrarische Dagen krant zijn bijna allemaal gemaakt door AD-huisfotograaf Joeri Hendriks. Deze beroepsfotograaf maakt tijdens de Agrarische Dagen met veel plezier foto’s van alle evene-menten. De door hem genomen foto’s worden gepubliceerd in de AD-krant, maar zij kunnen ook bekeken worden op de site van de Agrarische Dagen.

Na de fotovakschool te Apeldoorn te hebben doorlopen kon Joeri Hen-driks zijn grote hobby, de fotogra-�e, omzetten naar een zelfstandig bedrijf. Inmiddels is hij al een aantal jaren werkzaam als fotograaf. Hendriks heeft een eigen studio en fotografeert veel op locatie. Zijn werk is veelomvattend, want naast het ma-ken van journalistieke beelden van de Agrarische Dagen doet hij ook bruidsfotogra�e, portretfotogra�e, bedrijfsfotogra�e en productfotogra-�e. Voor meer info zie:www.hendriksfotogra�e.com

Nog meer muzikaal vertier op de zaterdag“Never a dull moment”, is het uitgangspunt van de AD. Daarom op de zaterdag nog meer optredens onder het tentdoek op de Breedeplaats en in de bin-nenstad. Hieronder een korte introductie van wat u op dat gebied nog te wachten staat.

Tjeerd AbmaTjeerd Abma (Franeker) was als zanger actief in ver-schillende bands, voordat hij op de solotoer ging. Hij heeft in de coverbands The Backyard, en Dus gezongen. In 2002 won hij met de projectband Javelane de Nationale Prijs voor Studentenbands. Ook is hij kortstondig de zanger geweest van Kevin’s Crew. Later heeft hij heeft samen met de band The Emptyheads op Aaipop gestaan en met de band Tsjester meegedaan aan Liet. In 2004 begon Tjeerd als zanger/gitarist met avondvullende solo- optredens. Tijdens deze optredens speelt hij voornamelijk covers. Zo speelde hij bijvoor-beeld onlangs nog tijdens de ballonfeesten in Joure. Enige tijd geleden is hij begonnen met het opnemen van zijn eigen nummers. Hiervoor schakelde hij gere-nommeerde muzikanten uit Friesland en Groningen in. Het nummer ‘Remember’ was het eerste dat hij als single uitgebracht. De clip van het nummer was o.a. te zien op Omrop Fryslân. Z’n tweede single ‘Do You Know?’ haalde o.a. de playlist van TMF en z’n derde single ‘Day Off’ de landelijke radio.

Tusken Waad en WiidMet hun nieuwe kleurrijke outfit past het amusements-koor ‘Tusken Waad en Wiid’ uit Minnertsga prachtig in het AD decor en het thema van dit jaar. Ook kleurrijk is hun repertoire: Van meeslepende ballades, folksongs, liedjes van eigen Friese bodem tot uitbundige meezin-gers.Het koor bestaat uit 30 man, staat onder leiding van Durk Norbruis en wordt instrumentaal begeleid door piano, accordeon, bas en drums. Al weer voor de vierde keer zal ‘Tusken Waad en Wiid’ optreden tijdens de AD op zaterdag om 14.00 op de Bredeplaats met de intentie om ook dit jaar het publiek enthousiast te vermaken.

De PutkapelZaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zal de Putkapel optreden in de Franeker binnenstad. De Putkapel is de leukste en meest swingende blaaskapel van Sneek! Want met een fiks repertoire vol originele eigen ar-rangementen en met genoeg ruimte voor improvisatie en creativiteit zorgt De Putkapel voor een verrassende unieke sound!

HelderDe band Helder werd opgericht in het jaar 2001 met aan de basis de broers Roelof Wagenaar (gitaar/zang) en Sido Wagenaar (drums/zang). Beiden speelden al langer met de gedachte om een band te starten met enkel en alleen eigen geschreven nummers.De muziek van de band bleef niet onopgemerkt en ook landelijk werden er successen geboekt. Een hoogtepunt was een clip op de toenmalige muziekzender “The Box”.Na een rustpauze werd op initiatief van Jan Roorda (toetsen) in augustus 2008 een doorstart gemaakt met de band. Uitgangspunt was: veel spelen er we zien wel wat er gebeurt! Het eerste jaar werd daarom ook ge-bruikt om nieuwe nummers te schrijven en bestaande nummers opnieuw te arrangeren. Dit resulteerde eind 2008 in de single “Krysttiid” waar ook een clip bij werd gemaakt die regionaal te zien was bij o.a. Omrop Frys-lan en GPTV. In februari 2010 werd de band compleet met de komst van René Mulder (bas) en maart 2010 werd de single “Moaier as mooi” incl. clip opgenomen. De band is op dit moment bezig een definitieve keuze te maken van nummers die op het album moeten komen.

34kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Voor al uw autoschade herstel 0517-392489Voltastraat 14 - 8801PL Franeker - www.keizerautoschade.nl

Paaltje geraakt?Paaltje geraakt? -Werkt voor alle verzekeringsmaatschappijen

- Gratis vervangend vervoer

- Geen eigen risico*

- 4 jaar FOCWAgarantie

* vraag naar de voorwaarden

Voor al uw autoschade herstel 0517-392489Voltastraat 14 - 8801PL Franeker - www.keizerautoschade.nl

Paaltje geraakt?Paaltje geraakt? -Werkt voor alle verzekeringsmaatschappijen

- Gratis vervangend vervoer

- Geen eigen risico*

- 4 jaar FOCWAgarantie

* vraag naar de voorwaarden

Voor al uw autoschade herstel 0517-392489Voltastraat 14 - 8801PL Franeker - www.keizerautoschade.nl

Paaltje geraakt?Paaltje geraakt? -Werkt voor alle verzekeringsmaatschappijen

- Gratis vervangend vervoer

- Geen eigen risico*

- 4 jaar FOCWAgarantie

* vraag naar de voorwaarden

Paaltje geraakt?

D&O | De Vang 3 | 8801 RB Franeker | www.zichtbaargoed.nl | [email protected] | t 0517 39 25 32 | f 0517 39 70 00

kijkt verdernieuwe productlijn, nieuwe showroom

D&O bouwglas heet voortaan D&O. Ons assortiment is namelijk veel breder dan bouwglas. Natuurlijk, bouwglas houden we erin, maar daarnaast leveren we nu ook ramen, deuren, serres, kozijnen, carports, veranda’s, zonwering, aanbouwen, schuifpuien, vouwwanden, dakkapellen, gara-gedeuren, balkonbeglazing en douchecabines. En allemaal zichtbaar goed. Kom eens inspiratie opdoen in onze grote showroom in Franeker!

zichtbaar goed

glas

isolatieglas

glazen deuren

douchecabines

balkonbeglazing

kozijnen

deuren

profilit

carports

veranda’s

serres

dakkapellen

roosters

d&o

Smaakmakend werk

Made with professional pride

Lamb Weston blinkt uit als de expert op het gebied van diepgevroren aardappelproducten en appetizers. Samen met onze telers, medewerkers en klanten staan wij garant voor de topkwaliteit van het merk Lamb Weston. Met onze smaakvolle innovaties, constante kwaliteit en perfecte service bieden wij u het beste rendement. En daar zijn we trots op.

www.lambweston.com

35Zaterdag 22 september

Zaterdagmarkten

BoerenmarktEen Boerenmarkt met agrarische (streek-)producten mag tijdens de Agrarische Dagen natuurlijk niet ontbreken. En dit jaar wordt de markt grootser aangepakt dan ooit! De markt zal gehouden worden op de Zilverstraat. Dit komt enerzijds door de verschuiving van de kermis naar de Voorstraat. Maar niet minder belangrijk is het feit dat nu het Koren-dragershuisje betrokken kan worden bij de markt: Koren, hoe kunnen we het nóg agrarischer maken?

De markt is de verbinding tussen eerder genoemde Jaarmarkt en de trekkerbehendigheidswedstrijd die afgesloten wordt op de Turfk ade. Na afl oop van deze wedstrijd zullen de tractoren ter bezichtiging opgesteld staan waardoor er één en al agrari-sche activiteit ontstaat in het centrum van de stad. Naast de verkoop van agrarische en biologische producten, zullen ook agrarisch gerelateerde bedrijven, opleidingen en musea zich presenteren. Door de aanvulling van het Korendragershuisje en het Frysk Landbouwmuseum zal de markt aangekleed worden met authentieke gereedschappen en hulpmiddelen.

Samen met de presentatie van antieke tractoren en oude ambachten zal de gezellige braderiesfeer ontstaan op één van de mooiste stukken van onze binnenstad. Ook is er vertier voor de jeugd in de vorm een rodeostier en Aquabubbles op de Turfk ade. Een live band zal aanwezig zijn om het geheel muzikaal aan te kleden.

Kinder- en vrijmarktDe kinder- en vrijmarkten zullen, in afwijking van de vorige jaren, ge-houden worden op en nabij het plein van de Rooms Katholieke kerk en in Ockingahiem. Bij de RK-kerk gebeurt dit tezamen met de activiteiten die de parochie zelf organiseert aan de Gods-acker. Opgave voor deze markten is niet nodig. Mocht het plein van de Rooms Katholieke kerk volraken, dan zal de markt uitgebreid worden over de Godsacker.

Schapendrijven”Als klap op de vuurpijl komt er een heuse schapenherder, die samen met zijn hond laat zien hoe je moet scha-pen drijven. Het leuke hiervan is dat u dit zelf ook kunt proberen! Ervaar zelf hoe het is om met behulp van een dier de schapen te begeleiden!”

Kinderactiviteiten in de MartenatuinOok dit jaar hebben diverse basis-scholen weer de mooiste creaties gemaakt voor de AD scholenactie. De prachtig versierde platen zijn op de zaterdag van het AD, van 11.00 – 16.00 uur, te bewonderen in de Martenatuin in Franeker.Naast deze ware kunstwerken zijn er nog veel meer dingen te beleven in de tuin.

Voor de allerkleinsten is er de pop-penkast ‘InkiPinki’ met een voorstel-ling speciaal geschreven voor de Agrarische Dagen. En de kinderen kunnen lekkere cakejes versieren of leren spelen op de djembe tijdens een djembeworkshop.

Er is een dansworkshop (gesponsord door Bett erfi t en verzorgt door Mey-sam) en er worden diverse volksdan-sen opgevoerd door de volksdans-groep ‘Enequist’.

Expositie fotoclub “de Zoeker”Evenals vorig jaar zal ook dit jaar fotoclub “de Zoeker” zich tijdens de Agrarische Dagen aan het Franeker publiek presenteren. Op zaterdag, van 10.00 tot 16.00 uur, kunnen belangstellenden in het verenigings-gebouw “de Rank” terecht voor informatie, een expositie van foto’s van de leden en een doorlopende diashow.

Fotoclub “de Zoeker” is in 2001 in Franeker opgericht en heeft 20 actieve amateurfotografen als lid. De fotoclub opereert onafh ankelijk van andere clubs en hecht aan een informele werkwijze. Ervaring en technisch kunnen is voor de leden geen abso-lute must. Enthousiasme voor het fotograferen staat voorop.Een keer per maand, op dinsdag-avond, komt de club bijeen om aan de hand van een maandelijks gekozen thema, elkaars foto’s te tonen, waarbij de leden elkaar tips geven om het resultaat te verbeteren. Bij deze presentatie maken we gebruik van een beamer. Ook vrije foto’s komen maandelijks aan bod, worden er foto-excursies georganiseerd en staan er onderwerpen op de agenda zoals compositie, camera-instellingen (bijv. scherptediepte, belichting, brand-puntsafstand enz). Ook het onder-werp fotobewerking komt regelmatig aan de orde.

Radio EenhoornTijdens de Agrarische Dagen zal radio Eenhoorn bij diverse programma-onderdelen live verslag doen.

Radio Eenhoorn brengt program-ma’s voor een breed publiek. Deze uitzendingen worden ge-maakt door zo’n 100 enthousiaste vrijwilligers. Radio Eenhoorn is te ontvangen op 107.5 FM

vijv

erst

raat

prins

prins

prins

hendrikade

hendrikade

hendrikade

Sjae

rdem

astr

aat

mo

len

stee

gm

ole

nst

eeg

hof

srta

ath

ofsr

taat

god

sack

er turf

kad

e

ijsb

aan

ijsb

aan

stee

gst

eeg

bo

tnia

teeg

bo

tnia

teeg

bo

tnia

teeg

wei

des

teeg

wei

des

teeg

wei

des

teeg

wei

des

teeg

nau

wes

teeg

waa

gst

raat

hocquart

kleijenburgkleijenburg noorderbolwerknoordergracht

krom

meg

rach

t

noord

eise eisingastraat

academiestraat

schilbanken schilbanken

voorstraatvoorstraatvoorstraat

StoepStoepleeuwarderend

groenmarkt kerkkerkkerksteegsteegsteegsteegkerksteegkerkkerksteegkerkkerksteegkerkkerksteegkerk

breedebreedebreedebreedeplaatsplaatsplaatsplaatsplaats

dijkstraat

heerengrachtheerengracht

zuiderkade

tuinentuinentuinen

molenpad

noord

noorderbolwerk

froo

nac

ker

raad

huis

ple

inkermis

PROFESSIONELE MARKT VRIJE MARKT ACTIVITEITEN

Waterballen op de Turfkade Altijd als eens willen weten hoe het voelt om over water te lopen? Je kunt het ervaren tijdens de Agrarische dagen op zaterdag 22 september van 12.00 tot 16.00 uur. Dit waterspektakel wordt gehouden op de Turfk ade.

De waterbal is een transparante bal, waarmee je over water kunt lopen, rennen en zelfs kunt koprollen. Lopen in de waterbal lijkt gemakke-lijk, maar niets is minder waar! De bal heeft een doorsnede van ruim twee meter. Via een opening kun je in de bal stappen, waarna deze wordt afgesloten met een duikersrits. Deze rits is waterdicht, zodat je droog blijft op het water. Bij elke nieuwe inzitt ende wordt er met een blower ‘verse’ lucht in de bal geblazen. Zowel voor kinderen als volwassenen een ervaring om nooit te vergeten!

Uw dakis ons

Nieuwbouw, restauratieen onderhoud

Franeker: 0517 - 392268 Makkum: 0515 - 233021 Oudemirdum: 0514 - 571996

Four Seasons Womenswear

Tegen inlevering van deze bonkrijgt u 10% korting

bij Four Seasons WomenswearSandwich - Expresso - Summum - Just B

Esprit Collection - B-Young - Sóliver

Schoenen

Esprit

EspritAccessoires

Schoenen

Accessoires

geldig in de maand september 2012

Sandwich - Expresso - Summum - Tramontana

Angels - Esprit Collection - Venducci

Street-One - Geisha - Poools - Alan-Red

Reset - Creenstone - Yest - S’Oliver

36kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

MONDEO 4.000,-

INRUILPREMIEGRAND C-MAX

4.000,-INRUILPREMIE

C-MAX 2.500,-

INRUILPREMIE

FOCUS 2.500,-

INRUILPREMIE

FIESTA

1.000,-INRUILPREMIE

De helden van de kampioensklasse nu met ongekende inruilpremies.

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. 19% BTW en BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Genoemde technologieën zijn niet altijd standaard, vraag uw Ford dealer naar de beschikbaarheid en voorwaarden.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 12,0-30,3; liter/100 km: 3,3-8,3; CO2 gr/km: 87-194.

Ford is sponsor van de UEFA Champions League. Niet voor niets; Ford behoort namelijk zelf ook

tot de kampioensklasse. Op het gebied van design, technologie en innovatie. Neem de Fiesta.

Met de krachtigste motor in de 14% bijtellingscategorie de best verkochte auto van Europa.

Neem de Focus. De zuinigste in benzine en diesel én door EuroNCAP uitgeroepen tot de veiligste

gezinsauto in zijn klasse. Natuurlijk ook beschikbaar met 14% bijtelling. Of de C-MAX, door de

ANWB verkozen tot Gezinsauto van het jaar 2012. Allemaal toppers. Daarom nú verkrijgbaar in

speciale Champions Edition of met aantrekkelijke Champions Packs. En ook nog met ongekend

hoge inruilpremies. Welkom in de kampioensklasse.

Ozinga - van der Horst Groep FrieslandLinthorst Homanstraat 50, 8802 XX Franeker. Telefoon 0517 - 39 37 46.

H Y P E R S P E C I A L I S T

T 0517 39 37 46L. Homanstraat 50

FRANEKER

W W W . P R O F I L E T Y R E C E N T E R . N L / W I N T E R B A N D E N

ONDERHOUD APK REMMEN UITLATEN BANDEN VELGEN • OOK VOOR ZAKELIJKE RIJDERS

OOK IN NEDERLAND.... KIES WINTERBANDEN!

Ook in ons land zijn winterbanden een echte aanrader in de periode november - maart als de

temperatuur onder de 7°C komt. De overtuigende voordelen op een rij:

Betere grip op de weg Betere afvoer van sneeuw, regen en modder

Kortere remweg Meer veiligheid voor u, uw medepassagiers en medeweggebruikers

De kosten per gereden kilometer stijgen nauwelijks 2 maal per jaar bandencontrole

Minder snel sneeuwkettingen nodig op wintersport

Ook leaserijders kunnen voor winterbanden bij Profile Tyrecenter terecht. Door de centrale afspraken van Profile Tyrecenter met alle gerenommeerde lease-

maatschappijen, kunnen alle berijders uitstekend geholpen worden.

Meer veiligheid voor u, uw medepassagiers en medeweggebruikersMeer veiligheid voor u, uw medepassagiers en medeweggebruikersMeer veiligheid voor u, uw medepassagiers en medeweggebruikers

BESTEL EN RESERVEER NU VAST UW WINTERBANDEN VOOR KOMENDE WINTER. U GRIJPT DAN ZEKER NIET MIS!

WINTERBANDEN

37Zaterdag 22 september

De diva, die bij de opening van deze kleurrijke Agrarische Dagen op de Breedeplaats een niet onbelangrijke rol speelt, zal dat ook doen bij de sluiting op de zaterdagavond. Plaats van handeling zal dan zijn het Sjû-kelân, waarbij voor het publiek het eind van de Voorstraat (daar waar dus ook de kermis staat opgesteld) is gereserveerd. Uiteraard zullen de kermisactiviteiten tijdens de sluiting-act tijdelijk even worden opgeschort. In deze sluitingsceremonie - net als de opening ook deze keer uit de ko-ker van Arnold van der Schoot - zal ook de achtergrond van het Sjûkelân, het bolwerk dus, een belangrijke rol spelen. Naar de exacte gang van zaken kun-nen we echter gissen. Het enigste wat met zekerheid kan worden gemeld is een opsomming van eff ecten die ingezet zullen worden. We noemen Bengaals vuur, kleurige fi guren, gro-te lampionnen, laserstralen, muziek, een kleurrijke belichting en uiteraard knal- en siervuurwerk. De gekozen muziek zal overgaan in een vuurwerkshow die zijn weerga

Slotact met opnieuw Grande Dame en vuurwerk op Sjûkelân

niet kent. “Voor de liefh ebbers van theater en muziek in een kleurrijke am-biance een must”, zo laat men enthousiast weten.Vuurwerk heeft, zoals wellicht als bekend mag worden veronderstelt, zijn oorsprong in China. Het is een onderdeel van hun cultuur. Tot op de dag van vandaag gaat het vaak gepaard met festivals. Ook gebruiken ze het bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te ver-drijven.Vuurwerk is een fenomeen dat op zich weinig variaties kent tenzij je het laat samen-gaan met muziek en be-wegingstheater. En dat is dus wat men in Franeker als slotact van de Agrarische Dagen op het Sjûkelân wil laten zien.

AD sluit af op de Breedeplaats onder de tent

Vangrail, de beste Coverband van de BeneluxVangrail is op afstand de beste coverband van de Benelux! De band speelt op dit moment overal het publiek steil achterover, zowel in Nederland als in België met covers en eigen werk.

Vangrail staat al jaren bekend als dé band die garant staat voor een show vol energie en laat overal een diepe in-druk achter. Er wordt gesproken over een avondje Vangrail, wat inmiddels een begrip is. Wat ze doen is heel sim-pel, althans dat lijkt zo. Ze hebben een uitgebalanceerde show met bekende klassiekers en hedendaagse hits. Deze

show die te alle tijde elke tent, elke zaal of elk plein volledig op z’n kop zet! Voor mensen die het nog niet hebben gezien een ultieme muziek en entertainment beleving! Je weet niet wat je mist!

Naast het coverwerk heeft Vangrail een contract mogen tekenen bij platen-

maatschappij Red Bullet, bekend van o.a. Golden Earring, Het Goede Doel, Shocking Blue.

Vangrail heeft zich het afgelopen jaar mogen richten op het schrijven van een nieuwe plaat. Van deze plaat zijn al twee singles in de Nederlandse Top 100 gekomen.

Een spetterende

sluiting van de

Info: www.dehaancoaching.net

Nieuw : De Haan Coachingnaast Bolsward (it buro) nu ook in Franeker

Gespecialiseerd in gedragsverandering bij kinderen

en werkende moeders

Voorstraat 61 Franeker

Ook ondersteuning bij:leerproblemen

studiekeuzebalansproblemen werk & privé

burnout

PreTon NederlandPostbus 1198800 AC Franeker

Tel.: 0517-34 15 64Fax: 0517-34 19 04

[email protected]

Levering & montage van:

massieve en geïsoleerde betonelementen

cellenbeton wand-, vloer- & dakelementen

kanaalplaat-vloeren

prefab balken en kolommen

architectonisch beton

Voor al uw glaswerk

Voor bouwbedrijven en particulieren

FRANEKER BOUWGLAS SERVICEFBS Bouwglas vof - Enkel glasKelvinstraat 5 - Isolatieglas (HR++)8801 NA Franeker - Glas in loodTel.: 0517-383343 - DecoratieglasFax: 0517-383072 - Veiligheidsglas - Hardglazen (douche) deuren - Nieuwbouw en renovatie

[email protected]

VRIJDAG 21 SEPTEMBER :

‘WHATSANAME’

ONGETEMD NAAR EIGEN ZEGGEN; DEZE TWEE HARLING-ERS EN TWEE FRANEKERS. WARNER/HEIN EN GLENN/PETER SPELEN ROCKNUMMERS VAN DE AFGELOPEN 30 JAAR. OP DE SETLIST STAAN O.A. GREENDAY, RADIOHEAD, SNOW PATROL, BLACK CROWS EN U2. NIEUWSGIERIG

ZATERDAG 22 SEPTEMBER:

‘UNTAME’

WHATSANAME SPEELT AANSTEKELIJK BEWERKTE COVERS UIT HET HERKENBARE VERLEDEN WELKE EEN BREED PUBLIEK MAAR ZEKER OOK DE HUIDIGE JEUGD MOEITE-LOOS OPPIKT EN ZICHTBAAR AANSPREEKT. KORTOM, DRIE VOLWASSEN EN ERVAREN MUZIKANTEN WELKE GEZAMEN-LIJK EEN POSITIEF CHEMISCHE REACTIE OP HET PODIUM VEROORZAKEN WAT OVERSPRINGT OP HET PUBLIEK, WAT GARANT STAAT VOOR EEN STEVIGE ROCKSHOW. DE ZAAL WORDT VOLLEDIG AFGEBROKEN MAAR HERSTELT ZICH NA DE LAATSTE AFKLAP DIRECT WEER IN ORIGINELE STAAT.

38kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Kijk voor meer informatie op www.steensma.com of www.damco.eu

Ons totaalassortiment is opgebouwd uit de volgende productgroepen:

Damco amandelspijs, banketspijs, koekjesspijs, cakepoeders, kapselpoeders, gele room en decoratiesnow

Frucaps jams, vullingen en afdekgeleien

Cedro natuurlijke smaakmakers

Arlico likeuren en aroma’s

Confru geconfijte vruchten

Chocuise cacao compounds en flexibele coating

DAT GAAT LEKKER SAMEN!Damco, de smaakmaker en specialist van spijzen en marsepein, is onderdeel geworden van de Steensma Groep. Steensma levert een smaakvolle diversiteit aan grondstoffen en halffabrikaten die zich optimaal laten verwerken in de ambachtelijke bakkerij. Dat dit lekker samen gaat blijkt direct uit ons gezamenlijke totaalassortiment. Naast optimale verwerkbaarheid en uitstekende smaak, is de kracht van onze producten de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

TALENT FOR TASTE

Wij verlenen u graag een dienstDe dienstverlening van Greidanus op een rij...

administraties jaarrekeningen fiscale advisering salarisverwerking interim diensten

fiscale aangiften startersadviezen werkzaamheden

particulieren

Het Want 14, 8802 PV Franeker0517 85 13 55 • [email protected]

www.greidanusadvies.nl

Oostelijke Industrieweg 14, 8801 JW Franeker, Tel. 0517 391078info@kvf-stan�t.nl

F R A N E K E R

Dijkstra, keurslagerDijkstraat 47, FranekerTel. 0517-392795www.dijkstra.keurslager.nl

Verstand van Lekker

Eten!

De juiste kleding voor elke branche... dat werkt!Bouw en Installatie

Dienstverlening en Industrie

Horeca en Facility

Groenvoorziening en Grond, Weg- en Waterbouw

Transport en Logistiek

De Wieken 14 • 8801 RA Franeker • T 0517 39 61 00 E [email protected] • www.zijlstraberoepskleding.nl

SSSchoot van der visitekaartje.indd 1 03-11-2009 12:07:08

Vakmanschap in ervaring verankerd

Parklaan 55, 8801 HL Franeker

Telefoon 0517 390446

Mobiel 06 54 21 49 49

[email protected]

www.arnoldvanderschoot.nl

Schoot van der visitekaartje.indd 1 03-11-2009 12:07:08

Vakmanschap in

ervaring verankerd

H E R E N K A P S A L O N

Voorstraat 63 Franeker Tel. (0517) 39 81 19

GGGGGGalemaalemaalemaalemaalemaalemaalemaalemaalemaGalemaGGGalemaGalemaGalemaGGGalemaG

39

Stel je de activiteiten tijdens de AD dagen eens voor zonder elektriciteit, dat zou een saaie bedoening zijn. Remco Stienstra en Bote Swart zijn de mannen achter de mooie lichtshows en het geluid. Deze facilitair medewerkers verzetten veel werk, wat vaak niet zichtbaar is voor de bezoekers. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn ze op pad om de eindjes, letterlijk en figuurlijk, aan elkaar te knopen.

Hoe het begon Remco Stienstra is getrouwd, vader van drie kinderen en werkzaam als elektricien bij Liander. Hij is geboren en getogen in Ried en woont alweer twintig jaar in Franeker. Acht jaar geleden begon hij als facilitair mede-werker bij de AD dagen. De eerste vijf jaar was Remco alleen verantwoorde-lijk voor de werkzaamheden. Sinds vorig jaar wordt hij ondersteund door Bote. Zijn kennismaking met de AD dagen noemt hij zelf een ‘apart verhaal’: ‘Ik was voor mijn werk bezig met fraude situaties en had vaak contact met een rechercheur. Hij vertelde me dat de AD dagen iemand nodig had voor geluid en elektriciteit en vroeg of ik interesse had. Zo ben ik erin gerold’.

Lang geleden Toen Remco bij de AD dagen begon was het allemaal nog niet zo profes-sioneel. ‘We maakten gebruik van twaalf haspels en een paar speakers. Tegenwoordig leggen we bijna een heel netwerk aan met kabels, zwerf-kasten, verlengsnoeren en aggregaten. De energievraag is tegenwoordig veel hoger, een band vraagt bijvoorbeeld al een enorme hoeveelheid energie’, aldus Remco.

Creatief duo In de voorbereiding steken Remco en Bote veel creatief denkwerk. ‘We krijgen van de vrijwilligers die de evenementen organiseren de vraag

wat er technisch mogelijk is en maken hier een planning van. Er wordt een tweede elektrisch netwerk aangelegd rond de activiteiten in de binnenstad’. Ook zorgen de heren ervoor dat de kabels zo strategisch mogelijk neer worden gelegd. Een mooi voorbeeld hiervan is het aangespannen ringrij-den. ‘Er moet altijd een kabel worden gelegd naar de geluidsinstallatie, deze kan niet op de weg liggen, want de wagens met smalle wielen en sta-len hoepels snijden zo een kabel door.

Dit vergt enige creativiteit. Factoren waar je geen invloed op hebt , zoals het weer, willen ook nog weleens roet in het eten gooien. Twee jaar geleden moest de openingsact een dag worden verschoven vanwege slechte weers-omstandigheden’.

Haspels achter op de fiets Tijdens de AD dagen is Remco van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de stad aanwezig. Als iets niet werkt dan wordt hij gebeld . Het moet het zo snel mogelijk worden opgelost, want er staat wel publiek te wachten. ‘Ik fiets van hot naar her door de stad met mijn haspel achterop. Als je denkt dat het geregeld is, dan is het op een andere plaats vaak weer mis’, vertelt Remco.

Het onmogelijke mogelijk maken Na zeven jaar doet hij het werk nog steeds met veel plezier. Vooral de opening, die ieder jaar anders is, blijft voor hem een uitdaging. ‘Door de hoge energievraag is het altijd weer spannend of de aangelegde appara-tuur deze energievraag wel aankan. We hebben een keer een band gehad die in de stad stond te spelen, de mu-ziek installatie stond aan en het liep allemaal goed. Toen de ‘spotlights’ aan werden gezet ging alles ineens uit. Het is een sport om dit snel op te los-sen en soms moet je het onmogelijke proberen mogelijk te maken. Het voelt goed als alles weer loopt. Dan denk ik: we hebben het ‘m toch maar weer geflikt’.

Remco Stienstra (facilitair medewerker):

“Samen met Bote het onmogelijke mogelijk maken”

One for the money, two for the show, three to get ready……

Op weg naar de vierde editie van het Rock ’n Roll Festival FranekerNa een prachtige eerste editie in 2010, een succesvolle tweede editie in 2011 en een spectaculaire en drukbezochte derde editie in 2012, wordt in het voorjaar van 2013 alweer de vierde editie van het Rock ’n Roll Festival Franeker georganiseerd. Inmiddels is het festival een vast onderdeel geworden van de evenementenkalender van Franeker.

De oldtimers, de fifties braderie, het Franeker kampioenschap hoelahoep en tal van andere Rock ’n Roll-acti-viteiten in de binnenstad maken het festival tot een volwaardig evene-ment, waarbij de Rock ’n Roll muziek natuurlijk het allerbelangrijkste is. De line-up van Rock ’n Roll- en Rockabil-lybands is sinds de vorige editie, die door bijna 6000 mensen werd bezocht,

echt internationaal te noemen. De beste bands uit binnen- en buitenland betreden de podia en zorgen voor een geweldige sfeer in de Franeker bin-nenstad. Het is dan ook bijna onmogelijk om tijdens het festival de voeten op de vloer te houden. In mei 2013 ademt Franeker weer Rock ’n Roll. B eleef het mee!

Houd onze website in de gaten voor de datum, het programma en al het andere nieuws rondom het Rock ’n Roll Festival Franeker: www.rocknrol-lfraneker.nl of volg ons op Twitter: @rocknrollfran of Facebook: Rock ’n Roll Festival Franeker. Of het nu gaat om drukwerk op papier of textiel,

ontwerp of sign, Telenga Media Groep voldoet met zorg en aandacht aan uw grafi sche wensen!

TELENGAMEDIA.NLPostbus 42 \ 8800 AA Franeker \ Harlingerweg 14 \ 8801 PA Franeker

T. 0517 380 980 \ F. 0517 380 987 \ [email protected]

www.boekhandelwever.nl

Raadhuisplein 4-6 Franeker Tel. (0517) 39 24 05

Voorstraat 26 Harlingen Tel. (0517) 41 83 83

100.000 binnen- en buitenlandse boeken en ebooksVandaag bestellen, morgen in huis.Geen verzendkosten. Dus....

www.boekhandelwever.nl

Administratie - Belastingadvies

Leeuwarderweg 7-A, 8801 BS Franeker

t. 0517 390 161 • e. [email protected]

Verzorgen van administraties

Opstellen jaarrekeningen

Belastingaangifte(n)

Fiscale- en bedrijfseconomische advisering

Uw zaken op orde!

www.vesadministraties.nl

40kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

DE IISBAAN 10 WOMMELS TELEFOON: 0515 - 33 26 60

WWW.RESI.NLVOLG ONS OOK OP TWITTER

WWW.TWITTER.COM/RESIWOONCENTRUM

KORTINGEN

TOT WEL

70%

MaatschapFysiotherapeutenFraneker

wij helpen u in beweging!

Bewegen is leven. Leven is bewegen. Gaan en staan waar we willen, onbezorgd bewegen en doen wat we willen is vanzelfsprekend. Pas als ons lijf ons belemmert, bewegen pijn doet of als onze kracht afneemt, realiseren we ons dat onbezorgd bewegen niet van zelf gaat. Dan willen we hulp om die onbezorgdheid ons opnieuw eigen te maken.

Fysiotherapeuten zijn bewegingsdeskundigen bij uitstek. De therapeuten van Maatschap Fysiothera-peuten Franeker beschikken over ruime ervaring. Door bijscholing blijven we up to date en willen we ons blijven specialiseren.

We zijn gespecialiseerd in manuele therapie, kinderfysiotherapie, fysiotherapie voor ouderen en fysio-therapie bij oncologie. Oefeningen bieden we op maat aan en zijn gerelateerd aan uw leefomstan-digheden. Massage en pijnpuntbehandelingen hebben al eeuwen lang hun waarde bewezen en passen we daarom toe. Hypes en trends volgen we met Friese nuchterheid en gezond realisme. Wat z’n waarde heeft bewezen passen we toe in de dagelijkse praktijk

De manuele therapeuten gebruiken specifieke technieken om beweging weer op gang te brengen en de toepassing van dry needling maakt het mogelijk om dieper gelegen spieren te prikke-len, waardoor vastzittende bewegingspatronen worden doorbroken.

Ervaart u belemmeringen of mist u het onbezorgd kunnen bewegen? Wilt u weten of fysiotherapie of een van onze specialisaties u kan helpen? Bel dan voor een afspraak en we bekijken samen met u of we iets voor u kunnen betekenen. U krijgt direct een van onze fysiotherapeuten aan de lijn die uw eerste vragen kan beantwoorden. We hanteren geen wachtlijsten, u kunt op korte termijn bij ons terecht. U hebt geen verwijzing van een huisarts nodig voor een behandeling bij onze praktijk.

Uitgebreide informatie over onze praktijk en de medewerkers vindt u op onze site: www. fysiofraneker.nl

Zuiderkade 38801 MJ FranekerTel.: 0517 - 39 51 00www.fysiofraneker.nl

Hoe mooi uw huisstijl of reclame -

campagne ook is, hét gezicht van uw

onderneming bent u zelf. Omdat u

vertrouwen hebt in uw eigen zaak en het

vertrouwen van uw klanten geniet.

Dit vertrouwen zoekt u ook in uw

accountant. BENT accountants &

adviseurs bijvoorbeeld. Vertrouwen is voor

ons dé voorwaarde in elke relatie. Of u

nu een grote onderneming of een een-

manszaak runt, al jaren meeloopt of net

begint, met vertrouwen komt u het verst.

[ Met vertrouwen kom je het verst ]

Bolsward (0515) 57 80 80 - Franeker (0517) 39 77 75 - Sneek (0515) 43 04 65 [email protected] - www.bentaccountants.nl

41

Een groots muzikaal feest voor jong en oud!

Promsnight in FranekerOp zaterdag 13 oktober 2012 wordt in evenementenhal ‘De Trije’ in Franeker voor het eerst de PromsNight georganiseerd. De PromsNight beloofd een groots muzikaal evenement te worden met dit jaar medewerking van o.a. 3JS, Lisa Lois, TILT, Hessel (van Terschelling), Wiebe van Dijk en CMV Advendo.

Een aantal Franeker ondernemers speelde al enige jaren met het idee om een groots muzikaal evenement te organiseren in Franeker. Ook had CMV Advendo in het kader van haar 90-jarig bestaan voornemens om een jubileumconcert te organiseren. Deze vereniging heeft sinds haar 75-jarig bestaan elk lustrum gevierd met een groots opgezet Promsconcert. Besloten is om nu de krachten te bundelen in de Stichting PromsNight Franeker en gezamenlijk een muzikaal evenement te organiseren.

Na enkele maanden voorbereiding is het programma eindelijk rond en het resultaat mag er zijn. Er zijn enkele landelijke, maar ook regionaal be-kende artiesten die hun medewerking verlenen aan deze avond.

De eerste band die deelt uit maakt van het programma is de Volendamse band 3JS. De landelijk bekende band met zanger Jan Dulles is de laatste jaren met name bekend geworden door vele optredens op radio en tele-visie. Met een Rembrandt Award en een Zilveren Harp op zak, hun vaste tv-optreden in De Zomer Voorbij, een nummer 1 hit met Ellen ten Damme, uitverkochte optredens in de HMH en bovendien nog hun deelname aan het Eurovisie Songfestival, zit het wel snor met de reputatie van 3JS.

Ook treedt Lisa Lois op tijdens de PromsNight in Franeker. Lisa is het meest bekend van het tv-programma X-Factor. Met haar warme, krachtige stemgeluid en nuchtere persoonlijk-

heid wint ze uiteindelijk het program-ma en scoort ze een enorme nummer 1 hit met de Leonard Cohen-klassieker ‘Hallelujah’. Na het winnen van X-Factor neemt ze haar succesvolle album ‘Smoke’ op met enkele mee-slepende popliedjes als de single ‘No Good For Me’ en ‘Promises, Promi-ses’.

Het meest bijzondere optreden van de avond zal ongetwijfeld die van Hes-sel zijn. Hij komt speciaal terug van Terschelling om nog een keer in zijn geliefde ‘Trije’ te staan. Hij heeft hier namelijk in 1989 ook al eens opgetre-den, waar toen zijn live album ‘Live in Frjentsjer’ is opgenomen. Hessel treedt al sinds 1972 op in zijn eigen café ‘de Groene Weide’ op Terschel-ling. Hij werd onder andere bekend met zijn hits ‘She’s fl ying to America’ en ‘Terug naar Terschelling’.Naaste deze nationaal bekende artiesten maakt ook de Harlinger zanger Wiebe van Dijk deel uit van het programma. Wiebe, een artiest in hart en nieren, is vooral bekend door zijn optredens met de Wiebe van Dijk Superband. Inmiddels bestaat de band niet meer, maar toch treedt hij nog regelmatig op. Vorig jaar heeft Wiebe bijvoorbeeld samen met CMV Adven-do opgetreden tijdens de donderdag-avond van de Agrarische Dagen. Bij een sfeervol verlichte Rooms Katholie-ke kerk wist Wiebe er een veelzijdige muzikale avond van te maken. Het Franeker harmonieorkest CMV

Advendo gaat met de artiesten een deel van de avond invullen. Er gaan ongetwijfeld bijzondere combinaties ontstaan waarbij de artiesten begeleid worden door het orkest. Advendo vierde haar lustrumfeesten in het verleden onder andere met medewer-king van Ernst Daniël Smid, Madeline Bell, Bastiaan Ragas, Cor Bakker, Piter Wilkens en vele andere artiesten.

De avond wordt muzikaal onder-steunt door de Brabantse band TILT. Deze vijf mans formatie staat het hele jaar door op vele muzikale evene-menten, maar ze zijn ook als bege-leidingsband vaak in de studio’s van Radio 538 en 3FM te vinden. De band beheerst dan ook bijna elk muziek-genre en dat is precies wat deze avond compleet maakt.

Na het offi ciële programma neemt de band het podium over om er tot in de late uurtjes een groot feest van te ma-ken! Het geheel wordt gepresenteerd door Remon de Jong, beter bekend als Rapper Remon.

Meer informatie over de PromsNight en de artiesten is terug te vinden op de website www.promsnightfraneker.nl.

Kaarten voor deze bijzondere avond kosten € 22,50 en zijn te koop via de website en bij de voorverkoopadres-sen: Primera Franeker, Mollema Mu-sic World Franeker, Expert Franeker en Hompy Music in Harlingen.

Zondag 23 september oecumenische kerkdienst bij de afsluiting van de AD 2012

Kleurrijke afsluitingKleurrijk is het thema voor de oecumenische kerkdienst bij de afsluiting van de Agrarische Dagen 2012. Kleurrijke Agrarische Dagen, met veel vrolijkheid en spett erende evenementen. Kleurrijk staat ook voor veelzijdigheid en bonte verscheidenheid. Onze samenleving wordt steeds veelkleuriger, steeds meer verschillende nationaliteiten, rassen en religies vestigen zich in ons land. Sommigen vinden dat bedreigend, veel anderen verrijkend. Dat geldt ook voor onze kerken en geloofsgemeenschappen.

Nergens ter wereld zijn zoveel ver-schillende kerkgenootschappen als in ons land. Maar hoe kleurrijk zijn wij eigenlijk? En hoe tolerant zijn we ten opzichte van andersgelovigen en an-dersdenkenden? Vormen al die kerke-lijke kleuren een mooi palet of vloeken ze bij elkaar? Of zijn het alleen maar verschillende tinten grijs en zwart?Op 23 september vieren vijf verschil-

lende kerken een dienst in de Martini-kerk waarbij iedereen van harte wel-kom is. Daar zal iets zichtbaar worden van de veelkleurigheid van het geloof van de Franekers, vrolijk en ernstig, met oog voor verdriet en met gevoel voor feest.

Het verhaal van Pinksteren wordt gelezen, waar de verdeeldheid in ras

en taal en afk omst weggevallen is. Eenheid betekent niet: één pot nat of koekoek eenzang. Eenheid betekent respect en interesse voor elkaars eigen-aardigheden. Medewerking wordt verleend door het koor Orpheon uit Harlingen en Jan van Beieren als organist. De voorgangers zijn pastoor Marco Conijn en ds. Roger Wind.Aanvang: 9.30 uur.

Sauna FranekerHealth and Beauty Center

Goedkoop naar de sauna?We moeten allemaal op de kleintjes letten. Ook wij werken hier aan mee.Wij nodigen u, als saunaliefhebber uit Franeker en omgeving uit, om zo dicht mogelijk bij huis naar de sauna te gaan. Dit bespaart u ook nog eens reiskosten.

Vliet 12 Franeker - 0517-396504www.saunafraneker.nl

Een welkomstdrankje staat voor u klaar!

Geert & Janna Hof

[email protected]

V

a

k

m

a

n

s

c

h

a

p

i

n

s

t

a

a

l

d

a

t

i

s

o

n

s

v

e

r

h

a

a

l

42kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Franeker

EXCLUSIEF / CABRIOLETS:

ASTRA 1.8i 16V TWINTOP COSMO Cabrio, Airco, LMV, 37.500 km. Zilvermet. ’08 NU 18.950,-!

ASTRA GTC 1.6i 16V TEMPTATIONAirco, LMV, 75.000 km., Zilvermet. ’09 NU 13.950,-!

VECTRA GTS 1.8i 16V 5 DRS. TEMPTATIONAirco, Radio/CD, 48dkm., Zilvermet. ’07 NU 13.950,-!

VECTRA GTS 1.8i 16V 5 DRS. EXECUTIVEAirco, Leer, Navi, 67dkm., Zwartmet. ’09 NU 18.950,-!

INSIGNIA 1.8i 16V 4 DRS. COSMO Airco, LMV, Navi, 42dkm., Grijsmet. ’09 NU 23.950,-!

ALFA ROMEO SPIDER 1.8TS PININFARINACabrio, 123.000 km., LMV, Zwartmet. ’98 NU 5.950,-!

OPEL BIJNA NIEUW/DEMO’S MET FORSE KORTINGEN TOT 7.500,- ONDER NW.PR.:

ZAFIRA 1.6i 16V EDITION MPV 7 pers.Airco, LMV, 20.000 km., Zwartmet ’12

NU 23.950,-!ASTRA1.4i 16V TURBO EDITION 120pk, 6 bak,LMV, 37.000 km., Zilverblauw. ‘10 NU 16.950,-!CORSA1.0i 12V SELECTION 3 DRS. 65pk CPV, Radio/CD, 13.500 km., Grijsmet ’11

NU 11.950,-!MPV’S / SUV’S / HOOGZITTERS:

ZAFIRA 1.6i 16V ELEGANCE 100 pk, 7 Pers, Airco,LMV, Radio/CD, Blauwmet . ’02 NU 4.950,-!

ZAFIRA 1.6i 16V ELEGANCE 100 pk, 7 Pers. LMV,Airco, 80dkm., Zilverblauwmet. ’04 NU 8.950,-!

ZAFIRA 1.6i 16V MAXX COOL 100 pk, Airco, LMV, Radio/CD/Navi., Zwartmet. ’05 NU 7.450,-!

ZAFIRA 1.6i 16V BUS. ED. 115pk 7 Pers. Airco,Radio/CD, 78.500 km., Beigemet.‘07 NU 12.950,-!

MERIVA 1.6i 16V COSMO MPV 105 PK, Airco, LMV, 26.000 km., Blauwmet. ’08 NU 13.950,-!

MERIVA 1.4i TEMPTATION, 90pk, Airco, LMV, Radio/CD Zilvermet. ’07 NU 9.950,-!

MERIVA 1.7CDTI COSMO MPV, 100pk, Airco, LMV, Leer, Radio/CD Blauwm. ’06 NU 9.950,-!

MERIVA 1.6i 16V MAXX COOL, 100pk, Airco, LMV, Radio/CD, Blauwmet. ‘05 NU 7.950,-!

MERIVA1.6i 16V ENJOY 5 DRS. MPV, 87pk, Radio/CD, 122.0000 km., Zilverblauw. ‘04 NU 5.950,-!

RENAULT SCENIC 1.6i 16V AIR MPV, Airco, LMV, 123.000 km., Roodmet. ‘03 NU 4.950,-!

FORD FUSION1.6i 16V TREND MPV, CPV, Radio/CD, 62.000 km., Zilvergroen. ‘03 NU 5.950,-!

FIAT QUBO 1.4i 5 DRS. DYNAMIC, Airco, Radio/CD, 21.000 km., Rood. 12-’09 NU 10.950,-!

COMPACTE / ZUINIGE AUTO’S:

AGILA 1.2i 16V 5 DRS., EDITION, 86pk, Airco, LMV, 35.000 km., Zilvermet ’09 NU 9.500,-!

AGILA 1.2i 16V COMFORT 5 DRS. 75pk, Radio/CD, Stuurbekr., Zwartmet. ’02 NU 2.950,-!

FORD KA 1.3i SUMMER EDITION, Airco, Radio/CD, 79.000 km., Geel ’04 NU 4.950,-!

FORD FIESTA 1.3i STYLE 3 DRS. 65pk,Stuurbekr., Radio/CD, Blauwmet.’09 NU 4.950,-!

VW FOX 1.2i 12V 3 DRS. Stuurbekr., Radio/CD, 46.000 km. ’07 NU 6.950,-!

PEUGOT 206 5 DRS.1.4i POP ART, Airco, CPV, 101.000 km., Zilvermet. ’04 NU 5.450,-!

PEUGOT 206 XS 3 DRS. 1.6i 16V, 109pk, Airco, Leer, LMV, Zilverblauwmet. ’02 NU 3.950,-!

STATIONWAGONS:

ASTRA 1.4i 16V 5 DRS. SELECTION, 90pk, Cr.ctrl.,Radio/CD, 48.000 km., Blauw. ‘ 09 NU 12.950,-!

ASTRA 1.6i GL 5 DRS. St. Wagon 84pk, Stuur-bekr., CPV, Blauwmetallic ’01 NU 2.450,-!

TOYOTA AVENSIS 1.8i 16V LUNA BUS, Airco,LMV, Navi, 95dkm., Zwartmet. ’08 NU 13.950,-!

DIVERSE TOP- QUALITY CARS 3 DRS. / 4 DRS. SEDAN / 5 DRS.:

CORSA GSi 1.6i 16V OPTIC 106pk, ABS,Sch.dak, Radio/CD, Blauwmet. ’98 NU 2.450,-!

CORSA 1.2i 16V SPORT 3 Drs. 65pk, LMV, CPV, Radio/CD., Groenmet. ’99 NU 2.950,-!

CORSA 1.0i 12V 3 Drs. RHYTM 60pk,St.bekr, Radio/CD, Zilvermet. ’05 NU 3.950,-!

CORSA 1.2i 16V ENJOY EASYTR. AUT. CPV, Radio/CD, 101dkm., Zilvermet.’05 NU 4.950,-!

CORSA 1.2i 16V SILVERLINE 3 Drs., Airco, LMV, Radio/CD, Zilverblauw ’06 NU 5.950,-!

CORSA 1.4i 16V SPORT 3DRS. 90pk, Pan.Dak, LMV, 51.000 km., Rood ‘08 NU 8.950,-!

CORSA 1.2i 16V 3 DRS. ENJOY 80pk., Airco, CPV, 15.000 km., Blauwmet ’08 NU 8.950,-!

CORSA 1.4i 16V 5 DRS 111 EDITION, Airco, LMV, 16.500 km., Zilverbl ’10 NU 11.950,-!

ASTRA 1.6i SPORT 3 DRS. 75pk, ABS,LMV, 125dkm., Zilvermet. ‘98 NU 2.950,-!

ASTRA 1.6i 16V 5 Drs, ENJOY EASYTR. Airco, Radio/CD, 31.000 km., Zilver ‘05 NU 9.950,-!

ASTRA 1.9i CDTI 5 Drs, ENJOY 100pk, Airco, LMV, 120dkm., Blauwmet. ‘06 NU 10.950,-!

MERCEDES C180 ELEGANCE 4 DRS, Airco, Radio/CD, 146dkm., Blauwmet. ‘98 NU 3.950,-!

VECTRA 1.6i 16V 5 DRS. BUS. ED. 100pk, Airco, LMV, Radio/CD, Groenmet. ‘01 NU 2.950,-!

VECTRA 1.8i 16V 4 DRS. BUS. ED. Airco,CPV, 112dkm., Beigemet. ‘06 NU 10.950,-!

OMEGA 2.6i 24V ONYX 4 DRS. AUTOM. Airco, LMV, Leer, Blauwmet. ‘02 NU 5.950,-!

Voordelige fi nancieringsmogelijkheden al v.a. 99,- p/md. Vraag info.

www.vandermeerfraneker.nlHarlingerweg 48c | Franeker | 0517-39 05 89

• Geconditioneerde opslag t.b.v. agrarische sector vis- en vleesindustrie Retail

• Koel- en vrieshuisbouw

• bedrijfshuisvesting

Wereldkampioen

isolatiesysteembouw

FRANEKER - ARUM - HARLINGEN - OOSTERBIERUM

0517 392255 • WWW.WESTRA-FRANEKER.NL

LOONBEDRIJF • GRONDVERZET • GEWASBESCHERMING • OP- EN OVERSLAG/WEGEN • GROENRECYCLING

FRANEKER - ARUM - HARLINGEN - OOSTERBIERUM

STERK OP ELK TERREINLOONBEDRIJF

GRONDVERZET

GEWASBESCHERMING

OP- EN OVERSLAG/WEGEN

GROENRECYCLING

43

‘Ook toen zat de economie even in een dip en wilde een aantal Franeker onderne-mers, in samenwerking met het gemeen-tebestuur, wat meer werkgelegenheid ontwikkelen en startende ondernemers een kans bieden’, aldus Meindert v.d. Weerd, sinds 11 jaar voorzitter van de stichting. ‘Het probleem was om aan geld te komen, maar het idee om participanten te zoeken binnen het Franeker bedrijfsle-ven die er geld in wilden steken werkte voortreffelijk. De gemeente kon toen niet achterblijven en daarna ging de stichting met het verhaal naar de provincie, naar Den Haag en naar Brussel. Overal werden subsidies weggehaald. Ja, we zijn toen aardig inventief geweest’.

SuccesNadat de stichting de �nanciën geregeld had, konden de plannen verwezenlijkt worden en verrees er nieuwbouw aan de Ampèrestraat op het Industrieter-rein West. In eerste instantie een gebouw van 1500 vierkante meter, onderverdeeld in units van 50 tot circa 600 m2. Allen compleet uitgerust met eigen verwarming en sanitair. Het Bedrijvencentrum was na een paar jaar al zo’n succes dat het bestuur in 1997 besloot om de bestaande 1500 m2 met nog eens met 1500 m2 uit te breiden. Weer op dezelfde manier met partici-panten en subsidies. Het grote voordeel voor de starters is het huren. Men hoeft

niet altijd gelijk een pand aan te kopen, waardoor men het bedrijf eerst rustig kan uitontwikkelen. Starters betalen ook nog eens een lagere huur, dan bedrijven die al wat langer ruimte bij de stichting huren. Die bedrijven worden natuurlijk niet weg-gestuurd, maar het is wel de bedoeling dat als een bedrijf zich wat gesetteld heeft, dat men dan verhuist naar een eigen pand. Dat iets dergelijks vaak gelukt is, daar zijn in Franeker aardig wat voorbeelden van. ‘Werkgelegenheid creëren blijft ons hoofd-doel’, vertelt de voorzitter. ‘Bij ons starten en dan uitgroeien, daar doen we het voor. Het is overigens niet al-tijd een succesverhaal. Niet iedereen slaagt en dan komt er dus weer ruimte vrij voor een ander, dat is inherent aan het onder-nemen. En vrijwel iedereen is welkom. We proberen natuurlijk wel te screenen, we willen geen criminele activiteiten, maar verder weigeren we niet veel’.

WormenDat de Stichting Bedrijvencentrum Wes-tergo Zone Franeker niet snel bang is om een unit te verhuren aan een bijzondere onderneming blijkt wel uit het feit dat men het ooit aandurfde om onderdak te bieden aan een wormenkwekerij. ‘Dat leek heel apart en dat was het ook. We verwacht-ten dat het allemaal netjes in afgesloten bakken ging, maar zo werkte dat in de praktijk blijkbaar niet’, denkt van der

Weerd glimlachend aan die periode terug. ‘De wormen zaten zo’n beetje door het hele centrum heen. Ze kropen door alle kieren en naden, nee, daar hebben we ons behoor-lijk in vergist. Dat kon uiteraard niet. We hebben een schoonmaakbedrijf in moeten zetten om de zaak weer schoon te krijgen. Je moet dus wel uitkijken wat je erin zet’.

De stichting telt vijf bestuursleden, die bijna alles verder zelf regelen. Alleen de verhuur is uitbesteed aan Accolade. Eigen-lijk is het voor de stichtingbestuurders een hobby. Het is een hele leuke club met on-dernemers bij elkaar die al over de nodige netwerken beschikten, dat scheelt natuur-lijk wel. Het succes in Franeker leidde ertoe

dat er al snel ook andere bedrijvencentra over de vloer kwamen en de werkwijze van de stichting wel wilden overnemen. Met de bedrijvencentra in Harlingen en Dronrijp heeft de Stichting Bedrijvencen-trum Westergo Zone Franeker inmiddels een samenwerkingsverband.

‘Het valt ons mee dat er nog steeds vraag is. Starters willen ook in de huidige onze-kere tijd vaak liever wat huren dan kopen. We hebben de laatste jaren dan ook zo’n negentig tot honderd procent bezetting van het centrum en kunnen wij een onder-nemer zelf niet plaatsen, dan verwijzen wij graag door naar het bedrijvencentrum in Harlingen en/of in Dronrijp’.

Bij ons starten en dan uitgroeien, daar doen we het voor

St. Bedrijvencentrum Westergo Zone Franeker Wat is wijsheid: huren of kopen? Van alle vraagstukken waarmee de startende ondernemer geconfronteerd wordt, is dat wel één van de belangrijkste. Kopen is op de lange termijn wellicht het voordeligst, maar ja, als het misgaat met je onderneming blijf je ineens met een duur bedrijfspand zitten. Dus toch eerst maar huren? Maar waar huur je als starter een betaalbare bedrijfsruimte? Het antwoord op die vraag is niet moeilijk. Daarvoor is begin jaren negentig namelijk de Stichting Bedrijvencentrum Westergo Zone Franeker opgericht.

1Geen zichtbare uitgroei

2Natuurlijke en schitterende kleurreflexen

3Gepersonaliseerde en duurzame kleurresultaten

4Snel, eenvoudig en zonder beschadiging van het haar

5Extreme veelzijdigheid

Gecreëerd door tweevoudig British Hardresser of the Year en Davines Artistic Director Angelo Seminara

www.phiro.nl

Bij ons in de salons

www.davines.nl

Een revolutionaire kleurtechniek gecreëerd door Angelo Seminara

voor Davines

44kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Het in Harlingen gevestigde mijnbouwbedrijf Frisia Zout B.V. is een belangrijke Europese zoutproducent. In de moderne fabriek wordt door de deskundige medewerkers jaarlijks circa 1 miljoen ton kwalitatief hoogwaardig zout geproduceerd.

Het door Frisia geproduceerde zout wordt via de zeehaven Harlingen en over de weg aan onze afnemers geleverd voor industrieel gebruik, veevoeder, waterbehandeling en menselijke consumptie.

Frisia Zout B.V. maakt onderdeel uit van esco - european salt company, een dochteronderneming van K+S AG te Kassel Duitsland.

produceert jaarlijks circa 6 miljoen ton zout in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal.

In 2006 is de grootste zoutproducent van Zuid-Amerika overgenomen. Het bedrijf SPL in Chili heeft een productie van circa 6 miljoen ton per jaar.

Met 2.000 medewerkers wordt jaarlijks een omzet van circa 500 miljoen euro gerealiseerd.

Met de voorgenomen overname van Morton Salt wordt K+S AG de grootste aanbieder van zout ter wereld.

K+S is naast een toonaangevende zoutproducent één van de belangrijkste mondiale producenten van Kali - en Magnesium-producten voor de landbouw en industrie.

Donderdag 20 september

De Franeker nachtkaatspartij

Vrijdag 21 september

90 s Party

met Gerrit van der Meulen en Ricardo Silvio

Zaterdag 22 september

De Wiko’s v.a. 19:00 uur.

Colourz OutdoorDirect na het vuurwerk met Arti�cial Sound

en Steff da Campo

Afterparty! v.a. 24:00 tot 04:00

Met Gerrit Koprol en Danny DLight

In de bovenzaal; Mr. FerD & Robin Roij

Garderobe aanwezig in de bovenzaal.

Kijk voor meer informatie op www.debogt.nl

Voor particulieren en

bedrijven

SikkensSigma

BoonstoppelWijzonol

Voor particulieren en

bedrijven

SikkensSigma

BoonstoppelWijzonol

A. DubelaarA. Verboom-Lourenz, mondhygienistAccolade WonenAcquila HumanagementAdministratiekantoor PoortingaAfbouw J.F. de GraafAss.bedr. Froonacker Autobedrijf HaitsmaAutocompleet Franeker B.V.Autoland Van den BrugAutoschadebedrijf KeizerBanketbakkerij Dick van der VeenBENT Accountants & AdviseursBestrat.bedr. van der HeideBKFBlokker FranekerBoddeüs Zien en HorenBouwbedrijf D. MolenaarBouwbedrijf Haarsma & De BruinBouwbedrijf RKPBouwbedrijf Van MarrumBraak Financiele DienstenBrander Bouw B.V.Bruna FranekerBureau De BokBuwalda MultiserviceBuwalda en Van Hyum vofCafe-Rest. De StadsherbergCafetaria FrolichChin. Ind. Rest. ‘Gouden Kom’Combistralen Nederland BVCor Rinia Techn. Service OndernemingDe Bey Communicatie en VormgevingDe Bogt Fen GuneDe Franeker MakelaardijDeinum Automobielbedrijf FranekerDen Breejen & Zoon SliedrechtDijkstra WoninginrichtingDJ QuickfingerDygra Lichtreclame E. BergsmaElectro World Van der WeerdEP: Electronic PartnerEresdeExpert FranekerFirma F. van DellenFractie Gem. Belang FranekeradeelG2 MakelaarsBanden Centrum FranekerGarage C.K. AlkemaGert Jan Breeman

Gewoon MooiHelma Voetverzorging/MassageHEMA Warenhuis B.V.Herenkapsalon GalemaHiltje Geertsma PersoneelsdienstenHoekstra MtsIcitInstallatiebedrijf LedamijJ. AlthuisiusJ. KwastJ.J. PottingaJ.J. WierdsmaJelsma Koelma NotarissenJohn Spoelstra FysiotherapieJuwelier KramerKapsalon PhiroKeurslagerij KG DijkstraKlaas Banga BrillenKoelhuis BergmansKooistra ReizenKoopal OliebollenkraamKoopmans BeheerKVF Stanfit B.V.

Lekker AndersLevo Produktenmij.Lodewijk Mode voor MannenMannen van StaalMartens VisserviceMeconaf AfzuiginstallatiesMetselbedrijf Hans DijkstraMollema Music WorldMulder KeukensMultiCopy LeeuwardenOars Kunst en Kleding

OARS, co-creatie in veranderingOnd.h.bedr. Arnold v.d. SchootPetra Lodewijk ModePeugeot Suzuki Haaima FranekerPiet Paulusma Meteo ServicePizzeria AntonelloPM MannenmodePosthumus HouthandelPuntNL GroepR. KeizerRecreatiepark BloemketerpRegts B.V.Reisburo FranekerRijschool QuarréRoosma SchildersS. KroegerS. YbemaScheepswerf ‘Nieko’Schoenhandel KamsmaSchoenmakerij Leo VersteegSchoonheidssalon PaulaSchoonmaakbedrijf VlietstraSelekt MeatShipdock DraaismaSiemen’s Groenten en FruitSiesling’s Luxe BakkerijSportcentrum ShapeSteensma BVT. Wever B.V.Tapperij ‘t NoordTegelhandel Sierbestrating FranekerTekenbureau H. van der HelmTexaco Pompstation-D. NijholtTimmerbedrijf van SantenVan der Wal Handel en TransportV.O.F. Garage FokkemaV.O.F. Het BangahuisV.O.F. Zephyr ChartersVan der Heide SchoenenVan der Weerd Install.techn.VES Administratie - BelastingadviesVisser Bergum AsbestsaneringVT BeveiligingW. BroersmaWallys BVWarmtetechniekWillem Industrial MaintenanceZensa ModaZijlstra BeroepskledingSander VersteegDe heer H. Jillings

Colofon:Agrarische Dagen Krant 2012 Deze krant is uitgegeven door: Stichting Agrarische Dagen i.c.m. NDC mediagroepSeptember 2012 Redactie: Wynanda Wassenaar, Lise Hilgenga, Bram Boekema, Julius Boekema (eindredactie)Fotografie: Joeri Hendriks e.a.Acquisitie, druk en verspreiding:NDC mediagroepOntwerp voor- en programma binnenblad:Oosting Communicatie, Caroline OostingOrganisatie, layout & opmaak:MultiCopy Leeuwarden, Bram Boekema

Oplage: 40.000 ex.Deze krant is mede mogelijk gemaakt door Stichting Promotie Ster van de Elfsteden

LEDEN VAN DE CLUB VAN 100

BOUWSTOFFEN

SPONSOREN AD FRANEKER

46kleurrijke Agrarische Dagen 19 - 22 september 2012

Raadhuisplein 3-11, Franeker, tel. 0517-392780

Zensa“tie” in de najaarsmode bij Zensa

de nieuwste najaarsmode van 2013 is binnen,voor elke vrouw voor elke style, van zakelijk-casual

tot feestelijk.

met o.a. de merken Angels, Dreamstar, G.W. by Gerrie Weber, One Touch, Scarva, Reset, Enjoy,

Scarva jeans, Standfield , Stylefair, Streetone, Tence, Zerres.

zie onze special views tijdens de AD in onze winkel.

Veilig, voordelig en vakkennis: dat is eenheleboel meer!!!

sijperdaverhuur.nl0900 7474747Sneek Leeuwarden Emmeloord Heerenveen Groningen Drachten Franeker Assen Eemshaven

Bouwmachines Steigerbouw Betonbekisting

Sijperda heeft alles voor uw

evenement

47

St. Agrarische Dagen Franeker

bedankt alle sponsors en vrijwilligers voor het mede mogelijk maken van de

Agrarische Dagen 2012

Stichting AccoladeEmpatec

Brandweer Franekeradeel Buwalda Multiservice

C1000Commerciële Club NW Friesland

D&O Bouwglas B.V.De Bogt fen Guné

Combistralen Nederland Doubble U Promotions

Electro World v.d. WeerdEsco Zout

Friesland BankGemeente Franekeradeel

Stichting RadiusMollema Music WorldGrand Café De Doelen

AV SpartacusK.V. Jan Bogtstra

Langhout Intern Transp ortLoonbedrijf Westra

MultiCopy LeeuwardenAutobedrijf Haaima FranekerJohn Poelstra Fysiotherapie

Projectbureau A7WestergozoneRabobank Leeuwarden-NW Friesland

Bouwbedrijf RKP Stichting Kinderopvang Friesland

SC FranekerBetterfi t

Cleveringa technische dienstverleningRiemersma Sport

De heer J. WierdsmaBouwsupport Arnold van der Schoot

Sted. Muziekcorps De HarmonieStichting Ster van de Elfsteden

Stichting SportpromotieStichting Bedrijvencentrum

Sijperda VerhuurVan der Weerd Installatietechniek

VermillionBlokker

BKFRegts Porefessional

Bouwbedrijf Van MarrumOndernemers Ver. Voorstraat-Raadhuisplein

P. Valk Yachts NVB Ubbens

Oosting Communicatie De heer J. Hendriks

Nieuwenhuis SchildersTimmerbedrijf Van Santen

Bijlsma Hercules NDC Mediagroep

Marcus van der WoudeVan der Meer Holland

Uiting ReclameMechanisatie Van der Laan Harlingen

AeolusJATS sport en spelverhuur

Bloemketerp Party, Bowling en ZalencentrumZaalvoetbal Vereniging Franeker

Slagerij TerpstraDyckerhof Basal

Koelhuis Bergmans WijnaldumShowband de Sternse Slotlanders

Concordia SexbierumSteensma

Sporthal de TrijeSiemen’s Groente en Fruit

IntertoysJorrit Bouw - Bolsward

PPH-VideoAlliander Foundation

Hiltje Geertsma Personeelsdiensten

Horeca-activiteiten tijdens de Agrarische Dagen WOENSDAG 19 SEPTEMBER21.00-24.00 uur Madera Live de Doelen

DONDERDAG 20 SEPTEMBER21.00-24.00 uur Zanger Jelle B de Doelen20.00-24.00 uur Klaverjastoernooi Stadscafé de Notaris inleg €4 aanvang: opgave tot 20/9 op 0517-397823 of [email protected]

VRIJDAG 21 SEPTEMBER17.00-22.00 uur Smakelijk Franeker Martenatuin21.00-01.00 uur 90’s party met 90’s de Bogt fen Gune (buiten) met Gerrit van der Meulen en Ricardo Silvio21.00-01.00 uur Top 40 band “Voutlooz” Tent Breedeplaats (de Doelen)21.30-01.00 uur Live muziek “Untame” Tapperij ‘t Noord

ZATERDAG 22 SEPTEMBER17.00-20.30 uur DJ Quickfi nger Terras de Doelen19.00-21.00 uur Prijsuitreiking trekkertocht en heftruckrijden na afl oop live optreden de Wiko’s de Bogt fen Guné21.30-01.00 uur Live muziek “Whatsaname” Tapperij ‘t Noord21.15-01.00 uur Colourz Outdoor met oa Artifi cial Sound, de Bogt fen Guné Steff da Campo en Gerrit Koprol (buiten)21.00-01.30 uur Groot slotfeest top 100 band “Vangrail” Tent Breedeplaats (de Doelen)21.00-24.00 uur Live muziek “Melody makers” de Doelen (binnen)24.00-04.00 uur Afterparty! De Bogt fen Guné Met Gerrit Koprol en Danny DLight In de bovenzaal; Mr. FerD & Robin Roij

Agrarische Dagen Franeker

tekst onder: Myriad Pro, bold consended

HAITSMA - Franeker

Harlingen FranekerFraneker