portfolio thom zaat (2016/03)

14
om Zaat Portfolio Nederlands Maart 2016

description

 

Transcript of portfolio thom zaat (2016/03)

Page 1: portfolio thom zaat (2016/03)

Thom Zaat Portfolio

Nederlands

Maart 2016

Page 2: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 2 p. 3

Page 3: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 4 p. 5

INTRODUCTIEINHOUDSOPGAVE

INTRODUCTIE 6 Persoonlijke informatie Curriculum Vitae

GEBOUWONTWERPEN 8 Basisschool Zeeburgereiland

ANDERE ONTWERPPROJECTEN20 Kwekerij Stals 24 Daaf Gelukschool IN WORDING ? Academie van Bouwkunst (gebouwontwerp)

Page 4: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 6 p. 7

Persoonlijke informatie

Curriculum Vitae

personalia

opleiding extra curriculair

werkervaring

Mijn naam is Thom Zaat en ik ben een zesentwintig jarige starter wonend in Utrecht. Op de Hogeschool Utrecht heb ik de studie Bouwkunde genoten en in 2014 ben ik op bouwtechniek afgestudeerd. Mijn hobby’s zijn koken, voetballen en hardlopen. Vanaf mijn 7e tot mijn vijventwintigste heb ik in teamver-band gevoetbald. Daarnaast ben ik tijdens mijn studententijd lid geweest van C.S. Veritas. In dit port-folio komen schoolopdrachten en stageprojecten aan bod.

naam: Thom Zaat geboortedatum: 14-10-1989

adres: Adriaen van Ostadelaan 64-bis 3583 AK Utrecht, Nederland nationaliteit: Nederlandse

telefoonnummer: +31 6 43 74 78 19e-mailadres: [email protected]

2015-2016: Junior technisch beheerder De Nieuwe Wereld Vastgoedbeheer Amsterdam, Nederland

2014 Afstudeerder bouwtechniek Energiesprong Den Haag, Nederland

2013 Afstudeerder architectuur Greenface Rotterdam, Nederland

2011 Stagiair (20 weken) ZSV Architecten Amersfoort, Nederland

2013 Deelnemer Winterworkshop AvBR Academie van Bouwkunst Rotterdam Rottterdam, Nederland

2012 Stagiair (12 weken) Koning Ellis Architecten Amsterdam, Nederland

2011 Semester lessen stedenbouwkunde Hogeschool Utrecht

2015: Cursus Energieprestatie Woningbouw Kader B.V. Zeist, Nederland

2014: Bsc diploma bouwkunde Hogeschool Utrecht, Nederland

2008: Havo diploma St. Bonifatiuscollege Nederland

GEBOUWONTWERPEN

Page 5: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 8 p. 9

InleidingDeze studieopdracht betrof een ontwerp en bouwtechnische uitwerking voor een mixed use schoolgebouw op Zeeburger-eiland, te Amsterdam. Dit schoolgebouw moest een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en zo meer huisvesten.

Locatie Het plangebied ligt aan de rand van de buurt. De locatie grenst aan de Faas Wilkeslaan (hoofdweg) en Bob Haarmslaan (ontsluitingsweg). Het gebouw is omgeven door meerdere voorzieningen en woningen.

Uitgangspunten buurtniveauDe gebouwmassa is tot stand gekomen door het programma van eisen (pve) en de stedenbouwkundige in-passing. De uitgangspunten uit het pve zijn: - 55% van het kavel is bebouwd - het gebouw huisvest meerdere publieke functies

De keuze voor de L-vormige footprint is gebaseerd op de volgende eigenschappen: - het gebouw is (zoveel mogelijk) zichtbaar vanaf de Bob Haarmslaan - het plein is op het zuiden georienteerd en verlengt hiermee de openbare ruimte

Project: Studieproject semester 7 Type: mixed use onderwijs (basisonderwijs) Locatie: Amsterdam, Nederland Datum: 2014

Basisschool Zeeburgereiland

01. luchtfoto zeeburgereiland 02. stedenbouwkundige plattegrond Zeeburgereiland 03. omgeving plangebied

01

02

03

Bob

Haa

rmsla

anFaas Wilkeslaan

Concept opkijkenHet concept is gebaseerd op de diversiteit aan leeftijdsklassen van de gebouw-gebruikers. Deze klasseverdeling is als volgt: - 4-14: buitenschoolse opvang (BSO)- 8-12 jaar: bovenbouw basisschool (BB) - 4-8 jaar: onderbouw basisschool (OB) - 3-4 jaar: voorschool (VS)- 1-4 jaar: kinderdagopvang (KDO) Als klein en jong kind kijk je vaak op naar oudere en grotere kinderen.

Ruimteorganisatie verticaal Het concept ‘opkijken’ is ruimtelijk vertaald in een hierarchische ruimteorganisatie in het gebouw. Naarmate de kinderen ouder worden genieten ze educatie op hogere ver- diepingen. Verder zijn met name op de begane grond opebare voorzieningen gehuisvest.

04. hierarchische ruimteorganisatie verticaal en ruimtetoegankelijkheid 05. opkijken in drie fragmentdoorsneden

Het opkijken komt tevens tot uiting bij benadering van het gebouw ter plaatse van drie gebouwfragmenten: - de gebouwhoge entreepui met hal - de een-verdieping-gelifte gymzaal met tribune - de verdiepinghoge ramen op de begane grond De doorsnede beeldt de hoogteverhouding-en tot die ruimten uit. Hoe jonger en kleiner het kind, des te meer hij of zij zal opkijken.

04

05

Page 6: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 10 p. 11

Ruimteorganisatie horizontaal De onderwijsfunctie staat centraal in het gebouw. De onderwijsruimten zijn zoveel mogelijk gesitueerd op het noor-den. Deze ruimten worden hierdoor weinig blootgesteld aan veranderend daglicht. De hal vormt een centrale ontmoetingsplek. De buurtfuncties zijn gehuisvest op de begane grond en grenzen aan het plein. Op basis van de gewenste openbaarheid (raamoppervlak) varieren de ruimtes van gesloten naar transparant.

06. ruimteorganisatie horizontaal 07. ruimteflexibiliteit en gebouwstructuur

06

07

Uitbreidingsflexibiliteit Het gebouw heeft een draagstructuur van kolommen en de binnenwanden zijn niet-dragend. Hierdoor ontstaat er een grote indelingsvrijheid bij verbouw. Tevens kan het schoolgebouw onder de gymzaal uitgebreid worden. Aan uiteinden van de gangen zijn entreeportalen gesitueerd die direct toegang verlenen tot de openbare functies, waardoor afzonderlijk gebruik mogelijk is.

MateriaalgebruikDe gevels zijn hoofdzakelijk opgebou-wd uit licht gekleurde stenen en deze hebben een zacht en subtiel overkomen. De een-verdieping-gelifte gymzaal heeft een architectonische verbijzondering in de vorm van een materiaalcombinatie. Het andere materiaal is een donkere, stoerdere gevelbeplating. De platen zijn verticaal georienteerd, zodat de hoogte wordt benadrukt. Om uniformiteit in het exterieur te handhaven is het metselwerk doorgetrokken. In de conceptschets is te zien wat het effect is van de verdieping-hoge ramen en de gebouwhoge entreepui.

08. click brick maplewood karalit eiken hout print constructiesysteem cd2009. mogelijke gevelcombinaties 10. conceptschets voorgevel

08

+ =

09

10

Page 7: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 12 p. 13

11. plattegrond begane grond 12. voorgevel

11

12

Page 8: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 14 p. 15

13. plattegronad eerste verdieping14. achtergevel 14

13

Page 9: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 16 p. 17

15

16

15. plattegrond tweede verdieping 16. zijgevel (oostzijde) 17. zijgevel (westzijde)

17

Page 10: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 18 p. 19

18. perspectief voorgevel en zijgevel (westzijde) 19. perspectief achtergevel en zijgevel (oostzijde) inclusief uitbreiding lokalen onder

18

19

ANDERE ONTWERPPROJECTEN

Page 11: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 20 p. 21

Daaf Gelukschool

Project: Stage Koning Ellis Architecten Type: Interieurontwerp flexibele wand en zithoek Locatie: Haarlem, Nederland Datum: 2012

InleidingDe opdracht was om een flexibele tussenwand te ontwerpen voor biblio-theek van de Daaf Gelukschool te Haarlem. De bibliotheek (zie markering) grenst aan de corridor en laatst genoemde verbindt op haar beurt de bestaande bouw met de nieuwbouw. De wensen vanuit de opdracht- gever waren betaalbaarheid en flexibiliteit.

Aanlooproute corridorLinker foto toont de glazen corridor gezien vanaf de bestaande bouw. De bibliotheek bevindt zich in de de bestaande bouw. De bestaande bouw bestaat voornamelijk uit traditionele mate-rialen als hout en baksteen. De nieuwbouw bestaat uit moderne materialen als houten gevelbeplating en leien. Er is gekozen voor een houten object. Het hout valt niet op in de directe omgeving en is subtiel op het oog.

01

02

01. Plattegrond school met bestaande bouw en nieuwbouw 02. Corridor met orientatie op nieuwbouw

Basisconcept Ruimte-in-ruimte Een belangrijke eis vanuit de opdrachtgever was dat de bibliotheek een open verbind-ing heeft met hieraangrenzende gang. Overdag moest de bibliotheek toegankelijk en visueel open zijn en ‘s avonds gesloten, maar visueel nog steeds open.

Op basis van deze eis is het concept ruimte-in-ruimte tot stand gekomen. Het hart van ruimte valt in de grotere omgrenzingen van de ruimte. Hierdoor wordt er visueel een verbinding gemaakt voor kinderen die de ruimte benaderen.

Om de ruimte aantrekkelijk te maken is er gekozen voor een varierende gelaag-dheid van de houten beplatingen. De laten zijn aan de onderzijde dicht op elkaar geplaatst om geslotenheid te creeren. De tussenruimte van hoger geplaatste laten neemt gelijdelijk toe. Met de open verbin- ding boven het object als de ultieme opening.

03

04

05

06

03. concept ruimte-in-ruimte 04. referentieafbeelding ruimte-in-ruimte 05. doorsnede met (visuele) open verbinding in verkeersruimte en geslotenheid vanaf bibliotheek06. referentieafbeelding gradatie geslotenheid houten wand

Page 12: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 22 p. 23

07. conceptschets perspectief 08. perspectief flexibele wand met gesloten en open variant

07

08

Page 13: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 24 p. 25

Kwekerij Stals

Project: Afstudeeronderzoek Greenface Type: Gevelontwerp verticale tuin Locatie: Ell, Nederland Datum: 2012 Inleiding Kwekerij Stals is een kweker in het landelijk gelegen Ell. De kwekerij is eigenaar van grote kassen, een woning en een loods (rode markering). De opdracht was een ontwerp te maken voor de noordwest georienteerde gevel van de loods. De gevel grenst aan de door-gaande weg en is van hieraf goed bereikbaar.

StraatbeeldOp de afbeelding is links op de voor-grond de woning te zien van de opdracht-gever met verder hier links van de kassen. De loods is rechts op de afbeelding te zien met daarachter de bosrijke omgeving.

Wensen opdrachtgeverDe wensen van de opdrachtgever waren: - een groener imago- een betaalbaar ontwerp - zelfvoorzienendheidDeze wensen zijn vertaald naar een ontwerp met een niet-geautomatiseerd gevelbegroeiingssysteem die de gehele gevel bedekt. De loods heeft een sedum-dak en hierdoor lijkt het gebouw op te gaan in de omgeving. De kweker verzorgt de vegetatie die hij kweekt zelf. Hiermee kan hij zichzelf en anderen voorzien in behoeften.

01

01. landelijke situering 02. straatbeeld vanaf T-splitsing 03. opgaan in omgeving 04. zelfvoorzienendheid in eten

04

02

03

Bouwkundige opbouw De gevel is opgebouwd uit een combinatie van drie elementen: - enkelmats gaaskorven - vormelementen - plantenbakkenAlle gaaskorven worden met afstand-shouders gemonteerd tegen de bakstenen gevel, waardoor schade van groeisporen wordt voorkomen. De plantenbakken zijn aan de bovenzijde van de vormelementen geplaatst. Van hieruit groeit de vegetatie tegen de hierboven aanwezige korf aan.

ExterieurDe flauwe helling van de gevel is gebruikt voor het ontwerp. Er zijn zowel enkelmats gaaskorfelementen als vormelementen toegepast. De combinatie hiervan zorgt voor een interessant schaduwspel. Er is gekozen voor een ontwerp met schaaloverstijgende, doorlopende oppervlaktes gaaskor-ven. Gezamelijk ontstaat er een spiegel-symmetrisch uiterlijk. De kortere korfcombinaties van twee korven benadrukken de poorthoogte. De vegetatie wordt gedomineerd door de snel- groeiende en winterharde hedera helix.

06

05

05. conceptschets gevel 06. opbouw gevelelementen

Page 14: portfolio thom zaat (2016/03)

p. 26 p. 27

07. perspectief gevel 08. vooraanzicht gevel en doorsnede

08

07