Persbericht ministerie OCW Alle Europese wetenschappelijke artikelen in 2020 vrij toegankelijk

3
Persbericht Alle Europese wetenschappelijke artikelen in 2020 vrij toegankelijk Europa kiest definitief voor Open Access in 2020 27 mei 2016 In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen in Europa vrij toegankelijk zijn. Hierbij zetten EU-lidstaten in op optimaal hergebruik van onderzoeksdata. Ook werken EU-lidstaten aan een visum voor buitenlandse startups in alle lidstaten. Daarnaast moet nieuwe Europese regelgeving voortaan rekening houden met de impact die het heeft op innovatie, volgens het nieuwe Innovation Principle. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Raad voor Concurrentievermogen op 27 mei in Brussel. Kennis vrij kunnen delen Onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Dekker (OCW) besloten de Europese ministers voor Onderzoek en Innovatie unaniem om deze belangrijke stappen te zetten. Staatssecretaris Dekker is blij dat de ambities zijn omgezet in duidelijke afspraken om de impact van onderzoek maximaal te benutten. “Onderzoek en innovatie zorgt voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Dus voor een sterker Europa. Om dit te bereiken moet Europa zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor onderzoekers en startups om zich hier te vestigen en voor het bedrijfsleven om te investeren. En kennis moet vrij gedeeld kunnen worden. De tijd van praten over het belang van ‘open access’ is nu voorbij. Met deze afspraken gaan we dit ook echt realiseren.” Open Access Open Access betekent dat wetenschappelijke publicaties over resultaten van publiek en publiek- privaat gefinancierd onderzoek voor iedereen vrij beschikbaar moeten zijn. Dat is nu niet het geval. Resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

description

In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen in Europa vrij toegankelijk zijn. Hierbij zetten EU-lidstaten in op optimaal hergebruik van onderzoeksdata. Ook werken EU-lidstaten aan een visum voor buitenlandse startups in alle lidstaten. Daarnaast moet nieuwe Europese regelgeving voortaan rekening houden met de impact die het heeft op innovatie, volgens het nieuwe Innovation Principle. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Raad voor Concurrentievermogen op 27 mei in Brussel.

Transcript of Persbericht ministerie OCW Alle Europese wetenschappelijke artikelen in 2020 vrij toegankelijk

Persbericht

Alle Europese wetenschappelijkeartikelen in 2020 vrij toegankelijkEuropa kiest definitief voor Open Access in 2020

27 mei 2016

In 2020 moeten alle wetenschappelijkeartikelen in Europa vrij toegankelijk zijn.Hierbij zetten EU-lidstaten in op optimaalhergebruik van onderzoeksdata. Ook werkenEU-lidstaten aan een visum voorbuitenlandse startups in alle lidstaten.Daarnaast moet nieuwe Europeseregelgeving voortaan rekening houden metde impact die het heeft op innovatie, volgenshet nieuwe Innovation Principle. Dit zijn debelangrijkste uitkomsten van de Raad voorConcurrentievermogen op 27 mei in Brussel.

Kennis vrij kunnen delenOnder Nederlands voorzitterschap vanstaatssecretaris Dekker (OCW) besloten deEuropese ministers voor Onderzoek en Innovatieunaniem om deze belangrijke stappen te zetten.Staatssecretaris Dekker is blij dat de ambities zijnomgezet in duidelijke afspraken om de impact vanonderzoek maximaal te benutten. “Onderzoek eninnovatie zorgt voor economische groei, meerbanen en antwoorden op maatschappelijkeuitdagingen. Dus voor een sterker Europa. Om ditte bereiken moet Europa zo aantrekkelijk mogelijkzijn voor onderzoekers en startups om zich hier tevestigen en voor het bedrijfsleven om teinvesteren. En kennis moet vrij gedeeld kunnenworden. De tijd van praten over het belang van‘open access’ is nu voorbij. Met deze afsprakengaan we dit ook echt realiseren.”

Open AccessOpen Access betekent dat wetenschappelijkepublicaties over resultaten van publiek en publiek-privaat gefinancierd onderzoek voor iedereen vrijbeschikbaar moeten zijn. Dat is nu niet het geval.Resultaten van publiek gefinancierd onderzoek

zijn nu niet vrij beschikbaar voor mensen buitenuniversiteiten en kennisinstellingen. Zo blijvenleraren, huisartsen en ondernemers verstoken vande laatste wetenschappelijke inzichten die voorhun werk juist zo relevant kunnen zijn.Universiteiten moeten dure abonnementenafsluiten met uitgeverijen om toegang te krijgentot de publicaties.

Onderzoeksdata hergebruikenVanaf 2020 moeten alle wetenschappelijkepublicaties over resultaten van publiekgefinancierd onderzoek vrij toegankelijk zijn. Ookmoeten onderzoeksdata optimaal kunnen wordenhergebruikt. Daarvoor moet onderzoeksdata weltoegankelijk zijn, behalve als er gegronderedenen zijn om van dat principe af te wijken.Bijvoorbeeld vanwege intellectueel eigendom,veiligheid of privacy.

Grotere maatschappelijke impactOok roepen de lidstaten de bredeonderzoekswereld, inclusief onderzoeksfinanciers,op om veranderingen door te voeren. Dat kanbijvoorbeeld door de beoordelingskaders vanwetenschappers aan te passen. Het moet nietlanger alleen maar gaan om publicaties- encitatiescores, maar de maatschappelijke impactmoet een veel grotere rol spelen. “Onderzoek eninnovatie zorgen voor de antwoorden op demaatschappelijke en economische uitdagingenvan de toekomst. Open Access breekt de murenrond de universiteiten af en zorgt er voor dat demaatschappij optimaal profiteert van allewetenschappelijke inzichten. Zo vergroten we deimpact van universiteiten en kennisinstellingenmaximaal”, aldus staatssecretaris Dekker.

Beter vestigings- en investeringsklimaatBetere en slimmere Europese regelgeving moetzorgen voor een gunstig investerings- envestigingsklimaat. Regels mogen innovatie nooitin de weg zitten. Het aangenomen InnovationPrinciple moet ervoor zorgen dat bij alle nieuweEuropese beleidsinitiatieven en regelgevingrekening wordt gehouden met de impact van deze

nieuwe regels op innovatie. Om bestaandeEuropese regels te bekijken, hebben deonderzoeksministers de Innovation dealsaangekondigd, een Europese variant op deNederlandse Green deals. Daarbij kijkenoverheden, bedrijven en kennisinstellingen samenhoe zij barrières voor innovatie binnen bestaandeEU-wet- en regelgeving kunnen wegnemen.

Startup visumOm de Europese economie aan te zwengelenmoet Europa aantrekkelijker worden voorbuitenlandse startups. Die zijn immers eenbelangrijke bron van innovatie en het creëren vanbanen. Daarom gaat Europa werk maken van eenstartup visum. Hiermee hoeven de mensen achterstartups van buiten Europa niet meer in elkelidstaat apart een visum aan te vragen.

Onderzoeksprogramma Horizon 2020Het Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 is met 70 miljard het grootstegrensoverschrijdende programma ter wereld. Deevaluatie van het vorige EU-programma wijst uitdat iedere euro die geïnvesteerd is in onderzoeken innovatie een geschatte elf euro heeftopgebracht, bijvoorbeeld via innovaties, nieuwetechnologieën en producten. Daarom blijven deEuropese ministers van Onderzoek en Innovatieinzetten op stevige investeringen in kennis. InHorizon 2020 is excellentie, naast impact engrensoverschrijdende samenwerking, debelangrijkste voorwaarde om Europesefinanciering te krijgen. Staatssecretaris Dekker:“Al mijn collega’s laten met deze afspraken ziendat we het er over eens zijn dat het delen vankennis en data, het toekomstbestendig makenvan regelgeving en het investeren in excellentonderzoek onmisbaar zijn voor een sterk Europain de toekomst.”

Contactgegevens voor de pers bij vragen:

Michiel HendrikxWoordvoerder ministerie [email protected]