PEP voor iedereen uitgave september 2013

28
iedereen Magazine van PEP Den Haag over participatie en emancipatie voor In de startblokken: Seloua Azaouagh • Stagebeurs: de buitenwereld op school Mantelzorger op het werk • Maatschappelijk betrokken ondernemen bij Pels Rijcken • Zorgvrijwilligers goud waard • Eigen website Vrijwilligersvacaturebank #2 2013 30x voordeel met je PEP-pas

description

Magazine van PEP Den Haag over participatie en emancipatie.

Transcript of PEP voor iedereen uitgave september 2013

Page 1: PEP voor iedereen uitgave september 2013

iedereenMagazine van PEP Den Haag over participatie en emancipatie

voor

In de startblokken: Seloua Azaouagh • Stagebeurs: de buitenwereld op school Mantelzorger op het werk • Maatschappelijk betrokken ondernemen bij Pels

Rijcken • Zorgvrijwilligers goud waard • Eigen website Vrijwilligersvacaturebank

#22013

30xvoordeel met

je PEP-pas

Page 2: PEP voor iedereen uitgave september 2013

PEPtalk

Welkom in de vernieuwde PEP voor iedereen!

U hebt het ongetwijfeld direct gezien: uw magazine heeft een nieuwe look. Die is ontwikkeld door het echt Haagse bedrijf De Zagerij ontwerpbureau. Vanaf dit nummer heet het blad ook anders. Met de nieuwe naam PEP voor iedereen zetten we onze relatie meer in de verf. Het blad is voor ‘iedereen’, zoals het tot het vorige nummer heette; voor u dus. En het wordt gemaakt door ons, door PEP. Een nieuwe naam, en een heel logische.En een toepasselijke naam, want zeker met dit blad willen we u en Den Haag meer PEP geven. Daarvoor is onze organisatie opgericht: om zo veel mogelijk Hage-naars te stimuleren en inspireren om met en voor elkaar aan de slag te gaan, en om u en uw organisaties daarbij te helpen. Injecties met een PEP-middel dus. In dit blad geven we daar voorbeelden van, laten we u en uw bezigheden zien en brengen we nieuws en nieuwtjes. Ze zijn interessant voor vrijwilligers en mantelzorgers en voor de organisaties, bedrijven en instanties die voor en met hen werken. Met PEP voor iedereen willen we een informatief en eigentijds blad op dat gebied maken.

Eén ding is natuurlijk niet veranderd: de aanbiedingen voor de houders van een PEP-pas! U hebt hoogstwaar-schijnlijk een PEP-pas als u dit blad in handen krijgt, want PEP voor iedereen gaat gratis naar alle pashou-ders. We blijven speuren naar mooie, leuke, smake-lijke en interessante aanbiedingen voor u die we hier presenteren: korting op voorstellingen, activiteiten of eten & drinken, en een aantal kansen op bijvoorbeeld vrijkaarten. Ze staan vanaf nu in het hart van het blad. Sla het open en u ziet direct waarmee we u als vrijwilliger of mantelzorger waarderen! U vindt de aanbiedingen ook altijd op www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl/waarderingsacties.We zijn bij deze eerste ‘nieuwe’ PEP voor iedereen natuurlijk benieuwd wat u ervan vindt. Als u wilt reage-ren, ideeën hebt of suggesties voor onderwerpen: mail ons via [email protected]. Of, als u niet e-mailt, gebruik de contactgegevens uit het colofon.

Veel leesplezier!

Fenna Noordermeer directeur PEP Den Haag

“Wij zijn PEP!”

“Zo veel mogelijk Hagenaars

stimuleren en inspireren om met en

voor elkaar aan de slag te gaan”

PEP voor iEdErEEn

2

Page 3: PEP voor iedereen uitgave september 2013

inhoud

Colofon

PEP voor iedereen is het magazine over

participatie en emancipatie van PEP

Den Haag.

Verschijnt 3 keer per jaar.

Oplage 35.000 exemplaren

Gratis voor alle PEP-pashouders

(vrijwilligers en mantelzorgers).

Extern abonnement € 10,-.

©PEP Den Haag 2013

Redactieadres Postbus 10240,

2501 HE Den Haag,

[email protected]

Hoofdredactie Heleen Dierdorp

Eindredactie Marco Daane

Vormgeving De Zagerij ontwerpbureau

Tekst Simone Brendel, Marco Daane,

Heleen Dierdorp, Fatos Ipek-Demir,

Gabrielle Weerman

Fotografie Fleur Beemster, Marco Daane,

Anne Hamers, Roy Strik, ThinkStock

De buitenwereld kwam op school naar binnen

In de startblokken: PEP-stagiaire Seloua Azaouagh

maatschappelijke stage 8op de cover 7

zorgvrijwilligers 10maatschappelijk betrokken ondernemen 20

aanbiedingen 13 t/m 16

Zorgvrijwilligers kunnen goud waard zijn

Pels Rijcken: het beste uit medewerkers

Exclusief & speciaal geselecteerd voor houders van de PEP-pas 30

keervoordeel

Verder in dit nummer:

Nieuws • varia • agenda 4

In de stad: WijkLeerbedrijf

Den Haag Schilderswijk 12

Festival Den Haag Voor Elkaar! 17

Haagse Held Laura Hoes 18

Column: Henk Bres 19

Mantelzorger op het werk:

Leg uw kaarten op tafel! 22

Eigen website voor Haagse

vrijwilligersvacaturebank 24

Vacatures 25

PEP-ambassadeurs 26

Dit is PEP! 27

PEP voor iEdErEEn

3

Page 4: PEP voor iedereen uitgave september 2013

nieuws • agenda • varia

Cursus voor schrijvers van levensverhalen van migranten

Een levensboek maken helpt ouderen bij het ophalen van herinneringen en het betekenis geven hieraan. Door interviews die eraan voorafgaan en het opnieuw lezen van de verhalen ontdekken ze de rode draad in hun leven. Ook kinderen en/of kleinkinderen van oudere migranten kunnen hun speci-fieke geschiedenis door een levensboek leren kennen. Of zelfs bredere groepen belang-stellenden, als de verteller daar toestemming voor geeft.Voor schrijvers van levensboe-ken van oudere migranten bestaat er een gratis cursus, volgens een methode van Reliëf. Indien gewenst krijgen ze ondersteuning door PEP op het gebied van lay-out en het redigeren/opmaken van een boek. De cursus vindt plaats op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 15.00 uur (inclusief lunch) bij PEP, Riviervismarkt 2, Den Haag. Deelname alleen na aanmelding vooraf, bij Joke Veldkamp, [email protected], of bij Abderrahim Kajouane, [email protected].

Meer over levensverhalen staat op www.levensboeken.nl en www.pepdenhaag.nl/levensboeken.

SOC-debat: toekomst van de zorg

De Stedelijke Ouderen Commissie (SOC) adviseert het gemeentebestuur, bedrijven of organisaties over beleid dat ouderen raakt. Om u en anderen daarover te horen, organiseert de SOC regelmatig debatten. Op woensdag 25 september gaat dat over de toekomst van de zorg. Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die belangrijk zijn voor ouderen. Wat gaat er veranderen? Wat zijn de consequenties? Welke oplossin-gen zijn er? Een deskundige zal dit onderwerp inleiden. Dagvoorzitter: dhr. Ramlal, financieel directeur zorginstelling MEE en oud-wethouder. Locatie: MCH Westeinde, Lijnbaan 32 (14e verdieping), 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13.00 uur). Toegang, koffie, thee, versnapering en afsluitend drankje gratis. Aanmelden via e-mail [email protected].

Met De Nieuwe Paplepel ingegoten

Mannen moeten stoer en macho zijn – toch? En ze mogen vooral niet huilen. Zo luidt nog steeds de ‘code’ met betrekking tot mannen. Met de nodige gevolgen voor hun thuissituatie en hun verhouding tot vrouwen. Mannen vervullen bijvoorbeeld vaak de rol van kostwinner (of ze dénken dat ze de voornaamste kostwinner zijn) en alles wat die positie beïnvloedt of in een verkeerd daglicht stelt, kan hun eigenwaar-de en zelfvertrouwen aantasten. In een relatie ondervinden vrouwen daar vaak veel last van.De moderne samenleving verlangt heel andere opvattingen en rollen van mannen. Op het gebied van werk en werkloosheid, scheiding, homoseksualiteit of vrouwen-emancipatie. Mannen hebben vaak nog hun eigen emancipatie nodig om gelijke tred te houden met deze ontwikkelingen.PEP heeft een methodiek ontwikkeld die effectief is gebleken voor het bereiken en activeren van mannen: De Nieuwe Pap-lepel. Daarin draait het om de mannen-emancipatie als maatschappelijk vraagstuk: hoe die te bereiken, in te zetten en ermee om te gaan? En vooral: hoe bewerkstellig je een win-winsituatie voor zowel man als vrouw?Twee trainingen voor organisaties rond deze methodiek dit najaar zitten al vol. Maar: bij voldoende belangstelling kunnen we De Nieuwe Paplepel opnieuw laten opscheppen. Interesse?

Meer informatie krijgt u bij Nathaly Mercera, (070) 302 44 44, [email protected].

Training Interculturele communicatie

Effectief communiceren en samenwerken met mede werkers, vrijwilligers en cliënten met verschil-lende culturele achtergronden komt niet vanzelf. Met deze interactieve training kunt u uw voordeel doen als u diversiteit in uw (vrijwilligers)werk wilt benutten.

Beroepskrachten en vrijwilligers die in de sectoren zorg, welzijn en maat-

schappelijke dienstverlening actief zijn, leren over

het omgaan met ver-schillen. De theorie

daarover wordt uitgebreid in de praktijk geoe-fend. Diverse casussen maken verschillen, overeenkom-sten en eigen denkkaders

helder. Daarnaast krijgt u praktische

tips en adviezen. De training vindt plaats op

woensdag 27 november van 9.00 tot 13.00 uur bij

PEP, Riviervismarkt 2 in Den Haag (tegenover de Grote Kerk). Deelname-

kosten: € 75,- per deelnemer, inclusief koffie, thee, broodjes en een reader. Tip: deze training kunnen we ook op maat en op locatie verzorgen.

Meer informatie krijgt u bij Abderrahim Kajouane, (070) 402 4481, [email protected].

PEP voor iEdErEEn

4

Page 5: PEP voor iedereen uitgave september 2013

nieuws • agenda • varia

Congres MovedBy: succesvol én betrokken ondernemen in Den Haag

Impact investment. Social Impact. Social Return On Investment. Sustainability. Veel verschillende termen voor hetzelfde vraag-stuk: hoe kan een bedrijf zowel financieel als maatschappelijk rendement genereren?Tegenwoordig is het voor ondernemers en hun organisaties realiteit om voor efficiency en effectiviteit te gaan. Maar een goede omgeving is daarbij ook cruciaal. Een onderneming die aan een gezonde en be-trokken samenleving bijdraagt kan daar zelf in renderen, maar geeft er ook meerwaarde aan. Een onderneming en haar omgeving zijn samen krachtiger.Waar haalt u goede en innovatieve ideeën daarvoor vandaan? Hoe zorgt u ervoor dat het ook voordelig is voor uw organisatie?

Waar vindt u de juiste partners? Kortom: waar begint u? Daarover gaat MovedBy, hét congres dat succesvol ondernemen en maatschappelijke betrokkenheid verbindt. Sprekers als David Huse (Olympische Spe-len in Londen 2012), Mickey Huibregtsen (De Publieke Zaak) en Guido van Woer-kom (directeur ANWB ) vertellen u hoe zij betrokken ondernemerschap succesvol combineren met hun bedrijfsstrategie, prestaties en toekomstperspectieven. Zij hebben hun sporen verdiend op dit terrein. In rondetafelsessies verneemt u vervolgens van hen en anderen (o.a. Laurens Tuinhout, PostNL, Mariska van Dalen, Tebodin en Linda Midgley, PwC )

hoe succesvol en betrokken ondernemen in de praktijk uitpakt.MovedBy vindt plaats op donderdag 21 november in het hoofdkantoor van de ANWB, Wassenaarseweg 220, Den Haag. Deelnamekosten: € 95,-.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.movedby.org.

Uitreiking Haagse Hulde

Met de Haagse Hulde drukt de gemeente Den Haag haar waar-dering uit voor het vrijwilligerswerk in de stad. Haagse vrijwilligers zijn immers goud waard! Rond de Dag van de Vrijwilligers, eind november 2013, wordt de Haagse Hulde voor de veertiende keer uitgereikt. Houd voor de exacte datum én de invulling van het thema de website van PEP in de gaten!

www.pepdenhaag.nl/haagsehulde

Bijeenkomsten over dementie

Voor mantelzorgers, familieleden, professionals en anderen met belangstelling voor dementie vinden er op verschillende plaatsen in de stad regelmatig bijeenkomsten plaats. U kunt er ervaringen uitwisselen en informatie krijgen van deskundige gastsprekers, aan de hand van een thema.

Alzheimer Café Den Haag, elke tweede dinsdag van de maand. Locatie: PEP, Riviervismarkt 2, 19.30-21.00 uur (deur open 19.00 uur, napraten tot 21.30 uur). Toegang kosteloos, vooraf aanmelden niet nodig. Inlichtingen: Context, 088 357 10 60.

Ontmoetingscentrum Mariahoeve, elke eerste woensdag van de maand. Locatie: Ivoorhorst 155, 19.00-21.00 uur. Deelname kos-teloos, maar graag vooraf opgeven bij wijkcentrum Mariahoeve, (070) 347 00 41.

Alzheimer Café Scheveningen, elke eerste woensdag van de maand. Locatie: Wijkcentrum De Mallemok, Westduinweg 40, 19.30-21.00 uur (zaal open 19.00 uur). Inlichtingen: Marlèn Haring, ouderenadviseur Welzijn Scheveningen, (070) 416 20 20.

Conferentie zelforganisaties migranten

PEP en JSO (het expertisecen-trum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling) willen zelforga-nisaties en hun initiatieven versterken. In opdracht van de gemeente Den Haag zijn beide organisaties daarom samen een toolkit daarvoor aan het ontwikkelen. Op 29 oktober organiseren PEP en JSO hierover een conferentie voor

vrijwilligers organisaties en beroepskrachten. Dan wordt de toolkit tevens gepresenteerd. PEP en JSO willen belang-hebbende organisaties, hun besturen, beroepskrachten en vrijwilligers er met deze conferentie actief en interactief bij betrekken. De conferentie is interessant voor iedereen die met zelforganisaties van migranten samenwerkt. Noteer het daarom alvast in uw agenda: dinsdag 29 oktober om 16.00 uur bij PEP, Riviervismarkt 2!

Inlichtingen: Abderrahim

Kajouane, (070) 402 44 81,

[email protected].

PEP voor iEdErEEn

5

Page 6: PEP voor iedereen uitgave september 2013

nieuws • agenda • varia

Haagse prijs De Verschilmakers

Tijdens het festival Den Haag Voor Elkaar op 9 november (zie p. 17) zullen de jaarlijkse prijzen worden uitgereikt voor personen en voorzieningen die daadwer-kelijk rekening houden met lichamelijke beperkingen en met culturele verschillen tussen Haagse individuen en groepen. Het gaat a) om medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen en belangenbehar-tigingsorganisaties voor ouderen, mensen met een beperking en mantelzorgers, die zich ervoor hebben ingezet dat hun organisatie culturele verschillen bij het werk betrekt (cultuursensitieve dienstverlening en intercultu-ralisatie). En b) om instellingen of bedrijven waarvan de dienstver-lening en voorzieningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.Kent u zulke organisaties of personen? U kunt hen, of kandidaten uit uw eigen organisatie, voor deze prijs voordragen. Stuur hiervoor uiterlijk dinsdag 15 oktober een e-mail met een korte motivatie naar Abderrahim Kajouane van PEP, [email protected].

Vrijwilligersfeesten

Ook dit jaar bedankt de gemeente Den Haag vrijwilligers die in de stad actief zijn met speciale feestavonden. Met amuse-ment, muziek, odes aan de vrijwilliger door Fred Zuiderwijk en Jerry van Vianen, voor elk stadsdeel een Vrijwilligerslied en lekkere hapjes. Wethouder Karsten Klein opent elk feest en bedankt een aantal speciale Haagse Helden.

SEgbROEK, donderdag 26 september, 19.30-22.30 uur, Wijkpark De Verademing. LEIDSCHENVEEN-YPENbuRg, vrijdag 18 oktober, 20.00-23.00 uur, Hofbad. LAAK, donderdag 31 oktober, 19.30-22.30 uur, Esloo College.HAAgSE HOuT, vrijdag 1 november, 19.30-22.30 uur, Diamanttheater Maria hoeve. CENTRuM, donderdag 14 november, 19.30-22.30 uur, Theater Concordia. (Bij de verschijning van dit nummer zijn andere feestavonden al gepasseerd.)

LET OP: per Vrijwilligersfeest zijn 500 kaarten beschikbaar, op = op. Aanmelden op www.haagsehelden.nl.

Vrijwilligerswerk goed voor bloeddruk ouderen

Niet alleen cultuur is goed voor ouderen – vrijwilligerswerk ook! Ouderen die jaarlijks minstens 200 uur vrijwilligerswerk doen, verkleinen het risico op een hoge bloed-druk. Onderzoekers van Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS) stelden in 2006 en in 2010 vragen over vrijwilligerswerk en

sociale en psychologische factoren aan 1164 Amerikanen van 51 tot 91

jaar, en maten hun bloeddruk. Wie in 2006 minstens 200 uur per jaar vrijwilligerswerk deed, bleek 4 jaar later 40 procent minder vaak last te hebben van hoge bloeddruk

dan wie geen vrijwilligerswerk deed. Volgens de onderzoekers

zijn er sterke aanwijzingen dat gezond ouder worden samenhangt met

sociale banden. En vrijwilligerswerk kan ouderen na pensionering, partnerverlies of vertrek van kinderen aan nieuwe sociale interactie helpen. Kortom: maak snel een verkwikkend wandelingetje naar de vrij-willigersvacaturebank van PEP aan de Riviervismarkt 2, of kijk op www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl!

Mantelzorgcafé Laak 2013-2014

Het Mantelzorgcafé Laak is begonnen met het seizoen 2013-2014. In een ontspannen sfeer kunnen mantelzorgers en andere belangstellenden er ervaringen uitwisselen, informatie krijgen over ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg en over een thema praten. Maandag 14 oktober: omgaan met familie. Maandag 11 november: workshop schilderen. Maandag 10 december: kerstviering (alleen voor de vaste deelnemers van het Mantelzorgcafé). Altijd in centrum De Wissel, Betsy Perkstraat 14, van 19.00 tot 21.00 uur. Vragen? Sylvia Tijssen, 06 14 58 52 44, [email protected], of Chris Zonneveld, 06 43 04 45 77, [email protected].

Meer HEN bij PEP

Het Haags Emancipatie Netwerk (HEN) is er voor iedereen die zich professioneel óf op persoonlijke titel bezighoudt met emancipatie. Op maandag 7 oktober staat de eerstvolgende bijeenkomst van het HEN in het teken van de komende gemeenteraadsverkiezingen. En op zaterdag 9 november vindt tijdens het festival ‘Den Haag Voor Elkaar’ in het Atrium (zie p. 17) een speciaal HEN-café plaats over ‘Mantelzorg M/V’. Meer informatie over tijden en programma komt op www.pepdenhaag.nl. Ont-ving u al een HEN-bericht? Dan krijgt u te zijner tijd automatisch een uitnodiging. Wilt u op de HEN-mailinglist? Stuur dan een mailtje o.v.v. ‘HEN’ naar [email protected].

PEP voor iEdErEEn

6

Page 7: PEP voor iedereen uitgave september 2013

in de startblokken

“Het liefst wil ik iedereen helpen en de hele wereld zien!”De 20-jarige Seloua Azaouagh is stagiaire bij PEP. Drie dagen per week is ze bij ons actief. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt, zullen veel deuren opengaan en zal het er in de samenleving een stuk makkelijker aan toe gaan,” aldus mensenmens Seloua. door gabrielle weerman

Op haar 18e begon Seloua haar stage bij het toenmali-

ge Centraal Informatiepunt Oude-ren. Daar vervulde ze taken op het gebied van informatievoorziening. Toen CIPO opging in PEP, zijn haar werkzaamheden uitgebreid naar de verschillende aandachtsge-bieden van die organisatie.

Leren“Bij PEP leer ik ontzettend veel en krijg ik veel verantwoordelijkheden. Zo ben ik er erg trots op dat ik eerder dit jaar de HUBA (Hulp bij Belasting Aangifte) heb mogen organiseren. Ouderen krijgen daar hulp bij het invullen van hun belastingaangifte. Ook heb ik meegewerkt aan de Seniorengids. Dat is een nuttige gids met allerlei

praktische informatie voor oude-ren op het gebied van onder meer voorzieningen, wonen en zorg. Nu help ik onder andere met het actualiseren van de website www.respijtwijzerdenhaag.nl. Mantelzorgers kunnen daar de weg vinden naar tijdelijke over-dracht van hun zorgtaken.”

Jong geleerdSeloua leerde al op jonge leeftijd het nodige over hulpvragen en hulp bieden. “Mijn ouders zijn van Ma-rokkaanse afkomst. Als kind ging ik met hen mee naar gemeentelijke instanties, als tolk. Ik leerde op die manier veel over verschillende organisaties en bijbehorende regels en wetten, en welke wegen je moet bewandelen om bepaalde informa-

tie te krijgen. Toen merkte ik ook dat mensen die de Nederlandse taal niet beheersen, de juiste informatie moeilijk kunnen vinden. Maar het viel me op dat veel ouderen van Ne-derlandse afkomst die wegen soms ook helemaal niet kennen.”

Vragen“Ik wil me inzetten voor kwets-bare doelgroepen. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding tot juridisch medewerker met richting sociale zekerheid. Daarin wil ik me verder specialiseren. Mijn doel is hulpzoekenden te helpen en wegwijs te maken naar de verschil-lende organisaties en voorzienin-gen. Den Haag heeft veel goede voorzieningen, maar niet iedereen weet ze te vinden.

Om de juiste hulp te kunnen bieden, moet je de ‘vraag achter de vraag’ zoeken, heb ik geleerd. Achter een eenvoudige vraag kan veel meer schuilgaan. Proberen te achterhalen wat iemand echt nodig heeft, vind ik belangrijk. Op die manier kun je mensen die hulp zoeken het best verder helpen.”

Toekomstdromen“Ik kijk met open blik de wereld in en wil hulp bieden waar hulp nodig is. Verder wil ik na mijn studie graag een leuke uitdagende baan waarin ik mensen kan helpen. Ik heb een brede interesse, dus het kan werk op allerlei gebieden zijn. Ik wil graag van alles weten en leren. Verder wil ik ook graag samen met mijn man in de wereld rondreizen.”

PEP voor iEdErEEn

7

Page 8: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Maatschappelijke Stage

Er kwamen180 havo- en vwo-leerlingen uit het tweede leerjaar van de school aan

het Colijnplein af op die beurs. Voor hun 30 uur Maatschappelijke Stage (MaS) mogen ze zelf een stageplaats zoeken. Hun school maakt het hen daarbij bijzonder overzichtelijk en makkelijk: door samen met PEP Den Haag deze Maatschappelijke Stagebeurs te organise-ren. Daar presenteerden zich 15 organisaties

Stagebeurs: de buitenwereld binnen op school

met hun stages: van welzijnsorganisaties en zorginstellingen via sportverenigingen tot dierenopvang. De leerlingen konden er een rij kleurrijk ingerichte kraampjes bezoeken. Daar beantwoordden organisaties hun vragen, gaven er informatie over hun werk en natuurlijk over hun mogelijkheden voor een MaS. “De buitenwereld kwam op de school naar binnen,” aldus de wethouder in zijn openingstoespraak.

“Makkelijk”De bedoeling van een MaS is dat leerlingen mee-lopen bij een of meer organisaties of instellingen om daar kennis te maken met het werk van die ‘club’. Het haalt de buitenwereld inderdaad letterlijk in hun scholierenleven binnen, en dat is belangrijk voor hun vorming. Ze maken bijvoor-beeld kennis met nieuwe, onbekende taken.Bij Cineac gaan stagiairs in een team van drie

Steph wist vooraf nog niet wat hij als stage zou gaan doen, dus deze beurs kwam goed uit. Er was immers van alles om mee kennis te maken. Hij is onder meer naar de kraam van De Nijkamphoeve gegaan. Na een uitvoerig gesprek met een medewerker vulde hij uiteindelijk hun stageformulier in. De drie anderen, Ilse, Laura en Tamara, hebben hun stage er al deels op zitten.

Elke dag wordt de Effecten beurs aan het Amsterdamse Damrak geopend door een slag op een luid galmende gong. Onlangs deed de Haagse wethouder Karsten Klein hetzelfde met een heel ander soort beurs. Met zijn gongslag opende hij een Maatschappelijke Stagebeurs in het Hofstad Lyceum. door marco daane

VERHALEN Ilse Rynja heeft bij een zwemclub stage gelopen. “Daar was ik al lid van. Ik help er nu ook als vrijwilliger, bij zwemlessen en de reddingsbri-gade.” Daarnaast heeft ze in een verzorgingshuis geholpen bij activiteiten en met koffie schenken. “Later wil ik het liefst met kinderen werken, dus dit was wel iets heel anders. Van de ouderen daar hoor je veel verha-len. Dat is interessant.”

FLIKFLAK Tamara Ruijl liep stage bij turnvereniging Die Haghe. “Die organiseert recrea-tie-uren voor de leden van 6 tot 12 jaar oud. Ik heb hen gehol-pen bij bepaalde oefeningen.” Ze turnt zelf en kon deze jonge leden daardoor coachen. “Voor-al door ze nieuwe technieken aan te leren of te helpen ver-beteren.” Zoals? “De flikflak.” Moeilijk? “Neeeuuh!!!”

Vier Hofstad-leerlingen over hun Maatschappelijke Stage

PEP voor iEdErEEn

8

Page 9: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Maatschappelijke Stage

ONDERHOuD Steph Nützel had het liefst iets met judo willen doen, maar hij gaat bij De Nijkamphoeve stage lopen. Hij zal er onderhoud verrichten, bijvoorbeeld aan de hokken, het gras en de hekken. “Maar bij de kraam van De Nijkamp-hoeve hebben ze verteld dat ik ook hooi mag scheppen en de dieren eten mag geven. Gaaf, toch?”

uITLEggEN Laura Zwalve heeft haar stage gedaan bij Don Bosco. ”Ik heb tijdens een activiteitenweek geholpen bij de organisatie van ‘Monsterbos’, voor 4- tot 8-jarigen. Ze moes-ten een uit gevangenschap ont-snapt monster weer oppakken. Ik hielp bij de voorbereidingen en heb geassisteerd en uitleg gegeven bij de spelletjes en een speurtocht.”

Tijdens deze Maatschappelijke Stage beurs konden de leerlingen direct ‘zaken’ doen met een organisatie en zich aanmelden als stagiair. Er zijn heel wat van die matches gemaakt. Hofstad Lyceum en PEP organiseerden samen deze beurs.

Op de site www.hofstadlyceum.nl kunt u er onder ‘Leerlingen’ foto’s van bekijken. Meer weten? Neem contact op met het MaS-team van PEP, Janine Koppers en Bastiaan Verberne, [email protected].

De leerlingen maken tijdens een

Maatschappelijke Stage kennis

met onbekende kanten van de

samenleving

aan de slag met het maken van filmpjes over onderwerpen uit een stadsdeel. “Doen we even,” is dan hun eerste reactie. Filmpjes maken ze immers ook met hun smartphone. Maar een echt nieuwsitem maken blijkt in de praktijk helemaal niet makkelijk. “Vooral bij de voor-bereiding komt het nodige kijken,” vertelt de vertegenwoordigster van Cineac. “Dan moet je vooraf bepalen wat je precies wilt weten, wat je daarvoor moet vragen, kortom: hoe je het gaat aanpakken.” Daar krijgen de stagiairs stevige begeleiding door Cineac bij.

HandenBehalve met nieuwe vaardigheden maken de leerlingen kennis met onbekende kanten van

de samenleving. Dat is waardevol voor die samenleving, nu én later. Bij buurtboerderij De Nijkamphoeve komen de stagiairs in aanraking met de dieren die er rondlopen, maar ontdek-ken ze dat er ook een imkerij en een moestuin te vinden zijn. In een woonzorgcentrum maken ze kennis met ouderen, en dus met een andere belevingswereld.Minstens zo belangrijk: organisaties en instellingen krijgen met MaS’ers extra handen voor hun belangrijke werk. Sportverenigingen bijvoorbeeld organiseren traditioneel veel ac-tiviteiten voor diverse groepen kinderen. Daar zijn helpende handen altijd welkom. Atletiek-vereniging Sparta heeft na afloop drie stagiairs geworven. Meedoen aan deze Maatschappe-

lijke Stagebeurs blijkt een goede keus te zijn geweest. “Het is de eerste keer, en we hadden eigenlijk nergens op gerekend.”

Voor deze organisaties is het natuurlijk fijn dat kinderen niet blijken weg te lopen voor bepaalde taken. Bij Dierenopvangcentrum Het Knagertje mogen ze de handen flink uit de mouwen steken. Toch hebben zich zo’n tien tot twaalf stagiairs aangemeld. ’t Knagertje heeft vooral positieve ervaringen met maatschappelijke stagiairs, misschien wel wegens de vrij strenge begeleiding. “Het gaat toch om het welzijn van dieren.”

PEP voor iEdErEEn

9

Page 10: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Zorgvrijwilligers kunnen goud waard zijnHet lijkt bij binnenkomst zo’n doodgewoon tafereel in een woonzorgcentrum. Overal in de gemeenschapsruimte zijn de tafeltjes bezet met groepjes ouderen. Ze zijn gebogen over speelkaarten, rummycub of andere spelletjes. Aan het andere uiteinde van het zaaltje wordt ferm uitgehaald op een sjoelbak. door marco daane

“Je komt hier echt niet om aan ouderen te zitten, maar om met hen samen te zijn, spelletjes te doen, koffie en thee te schenken”

PEP voor iEdErEEn

10 zorgvrijwilligers

Page 11: PEP voor iedereen uitgave september 2013

In elk woonzorgcentrum kun je dit waarschijnlijk tegenkomen. Toch is dat minder vanzelfsprekend dan het lijkt. ‘Voor dit soort dingen heb-

ben wij als personeel steeds minder gelegenheid,’ vertelt Sonja den Edel, verzorgende in woonzorgcentrum Mariënpark van Florence. ‘Dagelijkse behoeften als douchen en eten zijn natuurlijk belangrijk, maar om er voor deze mensen te zijn, op een sociale manier, is eigenlijk nog veel belangrij-ker. Er komt echter steeds meer papierwerk op ons af. En dat kost tijd!’Dolblij is Sonja dan ook met vrijwilligster Wil de Nij (67), die deze en enkele andere activiteiten al een jaar of tien organiseert en begeleidt. Dankzij haar kunnen bewoners van Mariënpark en buitenstaanders die van de dagopvang gebruikmaken, ’s maandagmiddags samenkomen en zich uitleven.

VertrouwdWil is wat gemakshalve ‘zorgvrijwilliger’ wordt genoemd, een term waar zij en Sonja niet zo dol op zijn. ‘Dat woord schrikt geïnteresseerden in dit vrijwilligerswerk af,’ vindt Sonja. ‘Ze denken dat ze bijvoorbeeld mensen moeten helpen bij hun bezoek aan de wc. En dat is dus juist niet de bedoeling!’ Wil knikt instemmend. ‘Ze denken: dan moet je zeker aan die ouderen zitten. Maar ik kom hier om hen spelletjes te laten doen, koffie en thee te schenken, met de mensen samen te zijn.’Tijdens zulke recreatieve activiteiten – bingo, bloemschikken, koersbal – staat zo’n ‘zorgvrijwilliger’ heel dicht bij de ouderen die er gebruik van maken. ‘Voor hen is het fijn dat er een vaste begeleider bij hun activiteit is,’ vertelt Wil. ‘Met zo iemand maken ze gemakkelijk een praatje, en hebben ze een veilige haven als er iets aan de hand is.’ Daarmee is Wil ook van grote waarde voor Sonja en Mariënpark. ‘Ik ben vertrouwd, en ik observeer. Als een bezoeker achteruit lijkt te gaan of niet goed eet, kan ik dat signaleren.’

GoudIndirect heeft het werk van een zorgvrijwilliger dus wel degelijk met het welzijn van een cliënt en met de zorg te maken, legt Sonja uit. ‘Ik obser-veer wel op maandagmiddag, en als iemand een gesprekje wil, dan wil ik er zijn, één op één. Maar ik ben dan primair met dat administratieve werk be-zig. Vrijwilligers erbij hebben is dan echt goud waard. Ik draai die maandag alleen, omdat ik weet dat ik Wil heb. Anders zou ik dat echt niet kunnen.’ Wils inzet ontlast ook niet alleen Sonja. ‘Als de bezoekers hier zijn, hoeven hun mantelzorgers even niet met hen in de weer te zijn,’ weet Wil.Wil heeft vroeger gewerkt op een boekhouding, in de verkoop van oosterse kunst en in de optiek. Nadat ze was gestopt met werken, heeft ze anderhalf jaar niets gedaan. Ze begon als vrijwilliger bij de bloedbank, via de Unie Van Vrijwilligers (UVV). Toen die organisatie vrijwilligers vroeg bij ‘de soos’ van Mariënpark, meldde ze zich daarvoor aan. ‘Dat werd mijn eigen UVV-project. Later ben ik ook huisbezoekjes gaan afleggen, en ik ben nog steeds gastvrouw bij de bloedbank. Vooral op maandag heb ik het drukker dan vroeger!’Tot haar grote plezier. ‘Ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan. En de blijdschap die je ondervindt bij hen, is onbetaalbaar.’ Vooral het begeleiden van bewoners van de afdeling psychogeriatrie vindt ze

geweldig. ‘Ik observeer hen, of prikkel hen, probeer dingen bij hen terug te halen. Dat vind ik mooier dan wat ook.’ Volgens Sonja is Wil enorm betrokken: ‘Ze loopt de mensen echt na, als ze het gevoel heeft dat ze dat moet doen. Zij is echt Wil met een gouden W.’

RegelsWil heeft iets wat Sonja belangrijk vindt aan ‘zorg’-vrijwilligers: dat ze sociaal en met mensen begaan zijn, op flexibele wijze: ‘Elke cliënt is anders, en daarvoor moeten ze openstaan.’ Maar Wil heeft ook nog eens een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Niet alle vrijwilligers hebben dat. Sommigen komen alleen meespelen en helpen. Geen pro-bleem, vindt Sonja: ‘Iedereen is nodig. Iedere vrijwilliger is van waarde, op welke manier dan ook.’

Bij Florence zijn ze wel langzamerhand begonnen om taken, verant-woordelijkheden en afspraken nader te omschrijven. ‘Onze ongeveer dertig vrijwilligers zijn niet meer van het UVV. Ze zijn nu onze eigen vrijwilligers. Dan is het voor de onderlinge verhoudingen gewoon goed dat je zaken op papier hebt. We willen uiteindelijk de kwaliteitsonder-scheiding Goed Geregeld voor het werken met vrijwilligers behalen. Dat biedt ons en de vrijwilligers veel duidelijkheid.’ Sonja is daarover met collega’s nog volop aan het denken. Voor Goed Geregeld gelden allerlei mogelijkheden en voorwaarden, dus dat brengt het nodige werk en voorbereidingen mee. ‘Het is totaal nieuw voor ons. Ik heb er geen extra tijd voor, dus het gaat niet zo snel. Maar het is ook wel weer leuk!’Én belangrijk. Wil is beslist niet tegen regels voor bijvoorbeeld de maxi-male leeftijd van nieuwe vrijwilligers binnen een zorginstelling. Sonja vindt een leeftijdsgrens moeilijk, maar Wil ziet juist kansen. ‘Florence begint nu opnieuw met vrijwilligersbeleid. Daarmee krijgt het de kans om bijvoorbeeld te zeggen: tot 75 of tot 80. We stellen een menselijke grens. Iedereen weet dan waar hij of zij aan toe is.’

Werkt uw zorginstelling ook met vrijwilligers, bent u het van plan, wilt u het uitbreiden of zit u met vragen over dit onderwerp? PEP kan u helpen. Bijvoorbeeld met advies of met een training in het begeleiden van en samenwerken met vrijwilligers. PEP kan u ook helpen het kwaliteitskeurmerk Goed Geregeld te behalen. Informeer bij Pleun van den Dool, [email protected].

“We willen de kwaliteitsonder scheiding Goed Geregeld behalen, want dat biedt ons en de vrijwilligers duidelijkheid”

PEP voor iEdErEEn

11zorgvrijwilligers

Page 12: PEP voor iedereen uitgave september 2013

De opzet: stagiaires leren en werken in de wijk en doen zo werkervaring op.

Hierbij worden ze begeleid door de organisa-ties die samenwerken in het WijkLeerbedrijf. Ze krijgen vijftien maanden scholing op maat, en werken bij mensen die hulp nodig hebben. Na die leer- en werkperiode kunnen ze door-stromen naar een opleiding voor een baan in de zorg.

SamenwerkingHet WijkLeerbedrijf is een project van Calibris, dat voor de overheid wettelijke taken uitvoert rond bijvoorbeeld de erkenning van leerbedrijven, en zich verder inzet voor een goede aansluiting van het beroepsonderwijs en de beroepspraktijk.Er zijn meer van deze wijkleerbedrijven in het land. Hun bestaan valt of staat met een goede samenwerking. In de Schilderswijk komt die van de Capabel Vrouwen Vakschool, Calibris, twee Haagse zorgwerkgevers (HVP Zorg en Multi Maatzorg), Stichting Yasmin (een parti-cipatiecentrum voor vrouwen in het hart van Den Haag) en PEP.

KleinschaligDe deelnemers zijn vooral vrouwen, al dan niet met een bijstandsuitkering. Zij willen graag werken, kunnen veel en zijn erg gemotiveerd. Ze komen binnen via Yasmin, de gemeente of langs een andere weg en worden geschoold bij de Capabel Vrouwen Vakschool. De eerste groep is in maart met de stage gestart, en in november begint weer een groep van veertig deelnemers.De stagiaires bieden kleinschalige hulp aan mensen uit de wijk: huishoudelijk werk, boodschappen doen of meegaan naar de dokter. Ook maken ze eens een wandeling en een praatje met hen. Deze hulp komt niet in de plaats van reguliere zorg en kan een aanvulling zijn op thuiszorg of mantelzorg. BegeleidingDe coördinatie van het WijkLeerbedrijf is in handen van Tineke de Groot. Zij bezoekt wijk-bewoners die hulp van het WijkLeerbedrijf willen hebben, en zoekt een stagiaire bij hun hulpvraag. Ze begeleidt de stagiaires ook, volgt hun vorderingen en heeft nauw contact met de docent op school.

Anouk Vogelzang, bedrijfsadviseur bij Calibris: “Begeleiding is essentieel. Het gaat er niet alleen om dat de stagiaires de opleiding volgen en dat het werk wordt gedaan. Ze moeten zich ook thuis voelen in het zorg- en welzijnswerk, want het is de bedoeling dat ze doorstromen naar een verdere opleiding en werk in de zorg.” PEP helpt daar ook bij, door vrijwilligers te zoeken die de stagiaires kunnen helpen met extra begeleiding.

WerkBaangaranties zijn in deze tijd niet te geven, maar toch: als de deelnemende werkgevers vacatures niet in de eigen organisatie kun-nen invullen, kijken ze eerst of er onder de stagiaires van het WijkLeerbedrijf geschikte kandidaten zijn. “De gemeente heeft ook belang bij het WijkLeerbedrijf,” vertelt Anouk. “Er gaan meer mensen aan het werk, meer mensen krijgen hulp en de samenhang in de wijk wordt versterkt. De resultaten van het project zullen goed worden gevolgd. Maar de werkgevers zijn nu al heel enthousiast.”

WijkLeerbedrijf Den Haag Schilderswijk:

Drie vliegen in één klapSommige bewoners van de Schilderswijk krijgen moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen en willen veel, maar hebben onvoldoende opleiding gehad, of voelen zich niet thuis in het reguliere onderwijs. Tegelijk zijn er kwetsbare mensen in de wijk die allerlei hulp goed kunnen gebruiken, en zorginstellingen die regelmatig nieuw personeel nodig hebben. Het WijkLeerbedrijf Den Haag Schilderswijk brengt deze partijen bij elkaar met één oplossing voor hun problemen. door simone brendel

Woont u in de Schilderswijk en zoekt u hulp, of wilt u weten welke stagemogelijkheden het WijkLeerbedrijf voor u heeft? Neem dan contact op met Tineke de Groot, coördinator van het WijkLeerbedrijf, via 06 54 28 31 41, [email protected] of www.wijkleerbedrijf.nl/den-haag-schilderswijk.

Tip: voor vrijwilligers in de zorg die ambities hebben om daarin een baan te vinden, bestaan er ook mogelijkheden voor een opleidingstraject!

PEP voor iEdErEEn

12 in de stad

Page 13: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Winnen?In sommige gevallen kunt u meedoen met een actie die enkele gelukkige winnaars zal kennen. Bent u er één van, dan neemt de aanbieder contact met u op. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

GeldigheidDe aanbiedingen gelden alleen voor houders van de PEP-pas en voor de looptijd van deze editie van PEP voor iedereen, tenzij anders vermeld. Daarna geldt een actie alleen indien de aanbieding nog staat vermeld op www.pepdenhaag.nl/ aanbiedingen.

PEP-pas aanvragen?Bent u vrijwilliger of mantelzor-ger en wilt u ook een PEP-pas? Kijk dan op www.pepdenhaag.nl/peppas.Vrijwilligerscoördinatoren heb-ben onlangs per e-mail bericht gekregen over de aanvraag-procedure voor de PEP-pas 2014.

Bent u coördinator, maar hebt u geen bericht ontvangen? Kijk dan op www.pepdenhaag.nl/peppas.

Bent of kent u een van de 80.000 mantel-zorgers in Den Haag? Een bezige bij die (langdurige) zorg voor zieke of gehandi-capte partners, kinderen, ouders, familie of vrienden combineert met een gezins-leven, baan of opleiding?

Of zet u zich als vrijwilliger in voor anderen en bent u zo voor hen en voor de samenleving van grote waarde?Wij doen graag iets voor u terug: met de PEP-pas. Die biedt mantelzorgers en vrijwilligers aantrekkelijke kortingen

en vrijkaarten voor theater, film, musea, ontspanning, restaurants en winkels. Op de volgende pagina’s ziet u welke mooie aanbiedingen er op u liggen te wachten.

Mantelzorger of vrijwilliger? Dan waarderen we u – met een PEP-pas!

3030 keer voordeelmet de PEP-pas

PEP voor iEdErEEn

13voordeel met de PEP-pas

%

Page 14: PEP voor iedereen uitgave september 2013

cultureel

Kans op gratis tickets voor Tessa Rose Jackson en Vive La Fete in Paard van TrojePaard van Troje heeft een zeer gevarieerde programmering: van nieuwe popbandjes en doorgewinterde rockers tot ge-raffineerde jazzartiesten. Blues, metal, wereldmuziek, stand-up comedy, literatuur of weten-schap: er is altijd iets voor u bij.Paard van Troje geeft 4 gratis concertkaarten weg: 2 voor Tessa Rose Jackson (dromerige folkpop, bekend van ‘All The King’s Horses’) op 3 oktober; en 2 voor Vive La Fete (electrorock en new wave) op 17 oktober. Stuur een mailtje naar [email protected] o.v.v. ‘PEP voor ieder-een winactie’. Vermeld of u naar Tessa Rose Jackson of Vive La Fete wilt. De winnaars krijgen bericht.Paard van Troje, Prinsegracht 12

Tel.( 070) 750 34 34, www.paard.nl

€ 3,- korting óf een vrijkaart voor operette Die FledermausOp vrijdag 1 (20.00 uur), zater-dag 2 (20.00 uur) en zondag 3 november (14.00 uur) brengt Residentie Operette ODES Die Fledermaus van Johann Strauss jr. in de Rijswijkse Schouwburg. Falke wil wraak nemen op zijn vriend Eisenstein. Die liet hem door een practical joke ooit op klaarlichte dag als vleermuis

Halloween (zondag 27 oktober), Light (zondag 10 november), Xtra Light (zaterdag 14 en zondag 15 december) en Old & New (zondag 29 december).Neemt u wat lekkers te eten mee? Dan mag u gratis naar binnen! Anders is de entreeprijs € 5,-; met een PEP-pas € 2,50.Theater De Vaillant, Hobbemastraat 120,

Tel. (070) 445 28 00, www.devaillant.nl

lekker!

50% korting voor elke tweede persoon bij Fine Fresh FoodFijn, vers en groen eet u in de volledig biologische lunchroom van Fine Fresh Food, alias ‘The Green Takeaway’. Fine Fresh Food koopt lokaal biologisch in en maakt alles zelf: wraps, sala-des en sandwiches, met slowjui-ce, versgeperst tarwegrassap of fair trade thee of koffie.Met uw PEP-pas krijgt elke 2e persoon 50% korting, bij oneven aantallen wordt dat 25% p.p.Fine Fresh Food, Korte Houtstraat 14 C,

Tel. (070) 753 31 98,

www.finefreshfood.nl

30% korting op een Haag-se High Tea van De Bakkers-winkelEen high tea is meer dan een kopje thee: een lichte maaltijd met kleine zoete en hartige gerechtjes. De Haagse High Tea van de Bakkerswinkel is inmid-dels een begrip. Eenvoudig of

verkleed over straat lopen. Falke besluit Eisenstein in de val te lokken tijdens een groot feest voor genodigden.ODES geeft PEP-pashouders op vrijdagavond € 3,- korting op de entreeprijs van € 29,-. Bel voor kaarten tel. (079) 361 11 92. ODES biedt ook 4 vrijkaarten voor de vrijdagavond! Stuur hiervoor een mail met uw naam en PEP-pasnummer naar [email protected] Operette ODES,

www.odes.nl

Ooievaars-aanbiedingenHet gratis Haagse kunst- en cultuurfestival de Ooievaars-dagen vond dit jaar plaats op 14 september in Theater Dakota. Te vroeg voor speci-ale festival aanbiedingen voor PEP-pashouders, maar ook ná het festival zijn er speciale kunst- en cultuuraanbiedingen. Bijvoorbeeld extra korting, een gratis proefles of introductie-workshop of een open dag. Bekijk alle aanbiedingen op

www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl/

ooievaarsdagen.

50% korting bij Colorful Wonderful van Theater VaillantColorful Wonderful is samen feestvieren. Verschillende cul-turen delen er hun feestdagen met elkaar. Theater De Vaillant nodigt u uit mee te vieren: Har-vest (zaterdag 28 september),

Tessa Rose Jackson

Col

or

ful Wonderful

kijk voor meer en actuele aanbiedingen en kortingen op www.pepdenhaag.nl/aanbiedingen

PEP voor iEdErEEn

14 voordeel met de PEP-pas

Page 15: PEP voor iedereen uitgave september 2013

uitgebreid: elke Haagse High Tea is een feestje. U krijgt 30% korting op een ‘kleine’ Haagse High Tea voor 2 personen (€ 8,40 i.p.v. € 12,-): 2 scones met clotted cream, lemon curd en jam en een grote pot thee naar keuze. Geldig in 2013 van maandag tot en met vrijdag.De Bakkerswinkel, Torenstraat 142,

Tel. (070) 302 07 56,

www.debakkerswinkel.nl/den-haag

Gratis Side Salad bij McDonald’sEen Big Mac, McChicken, Quar-ter Pounder of Groenteburger van McDonald’s wordt nu extra lekker en voordelig! Op vertoon van een PEP-pas krijgt u één gratis Side Salad bij aankoop van een van deze producten.Den Haag: Buitenhof, Elandstraat,

Grote Marktstraat en Vlamingstraat

Scheveningen: Strandweg en Pathé

Kurhausweg Voorburg: Koningin Juli-

analaan Leidschendam: Berberis

www.mcdonalds.nl

30% korting op een high tea bij Perfect PastryTrakteer uzelf en 3 anderen op een high tea! Perfect Pastry serveert alleen zelfgemaakte producten: goed belegde sand-wiches, quiches, zoetigheden, scones en onbeperkt thee.Op vertoon van uw PEP-pas ontvangt u t/m 31 december 30% korting op het totaal-bedrag (€ 55,86 i.p.v. € 79,80 voor 4 personen). Alleen na

reservering (minimaal 3 dagen van tevoren) via [email protected], o.v.v. ‘PEP-actie’.Perfect Pastry, Gentsestraat 13, Tel.

06 43 00 77 64, www.perfectpastry.nl

ontspannen

Drie maanden gratis bij een fitnessabonnement van TrainMoreMeer energie uit uw leven halen? Kom naar TrainMore, om te be-wegen! Een lidmaatschap is in-clusief onbeperkt fitness en deel-name aan groepslessen. Sauna, lounge en kleedfaciliteiten kunt u gebruiken vanaf € 1,95 per week. Wie méér komt fitnessen, kan rekenen op korting.Als u met uw PEP-pas vóór 1 oktober een abonnement afsluit, ontvangt u 3 maanden gratis. Meer weten? Kom eens een kijkje nemen.TrainMore, Dagelijkse Groenmarkt 19,

Tel. 0900 227 77 77, www.trainmore.nl

35% korting voor twee bij Urban OasesUrban Oasis biedt de ultieme ontspanning met een SpaCap-sule-massage en zuurstofbar. De aquamassage met warmwater-pulsen prikkelt alle zintuigen en stimuleert uw bloedsomloop. En de extra zuurstof in de zuur-stofbar geeft u nieuwe energie en versterkt uw uithoudingsver-mogen.

Tot 2015 krijgt u met een PEP-pas 35% korting (niet op zaterdag). En u mag een tweede persoon meenemen voor dezelfde belevenis met dezelfde korting!Urban Oasis, Torenstraat 156,

Tel. (070) 362 50 08, www.urbanoasis.nl

Gratis meditatie bij Wajid Osho Meditatie CentrumMediteren = rust vinden = nieuwe energie. Wajid Osho Meditatie Centrum biedt ver-schillende soorten meditaties, zowel actieve als passieve. PEP-pashouders kunnen tot 31 december eenmalig kosteloos deelnemen aan een meditatie naar keuze uit het vaste weke-lijkse aanbod. Kijk daarvoor op de website.Wajid Osho Meditatie Centrum, Prins

Hendrikplein 1, Tel. (070) 346 00 23,

www.wajid.nl

cursussen

€ 35,- korting op solo-dans-cursus van Résidance DoranyGeen danspartner of gewoon zin om alleen te dansen? In de Solo Dance Club van Résidan-ce Dorany leert u de Engelse wals, samba, chacha of jive. Leuk, goed voor de conditie en natuurlijk voor de lijn! De cursus

Perf

ect P

as

try

TrainMore

Urban Oases

€ 5,- kortingper persoon (z.o.z. voor de voorwaarden)

kortingsbon

Meer kortingen op de volgende pagina!

PE

P v

oo

r ie

der

een

#2 2

013

PEP voor iEdErEEn

15voordeel met de PEP-pas

%%

Page 16: PEP voor iedereen uitgave september 2013

start op maandag 7 oktober en bestaat uit 14 lessen, van 18.00 tot 18.45 uur.PEP-pashouders betalen € 75,- in plaats van € 110,-.Dansstudio Residance Dorany,

Laan van Meerdervoort 227,

Tel. (070) 383 83 85, www.laresidance.nl

30% korting op yogalessen van Fiore Osmose YogaAls vrijwilliger of mantel-verzorger hebt u regelmatig een moment voor uzelf nodig. De yogalessen van Fiore Os-mose Yoga laten u via lichaams-houdingen, ademhalings- en meditatieoefeningen ontspan-nen en ‘loslaten’. Ze bezorgen u nieuwe energie.U krijgt t/m 31 december 30% korting: € 31,50 voor een maand abonnement (onbe-perkt yogalessen van 1,5 uur per week) of € 94,50 voor een 10-rittenkaart (4 maanden geldig).Fiore Osmose Yoga, Piet Heinstraat 98,

Tel. (070) 383 47 97, www.fioreyoga.nl

15% korting op yoga- en pilateslessen van BodyflexWerken aan uw houding en innerlijke kracht, of op zoek naar ontspanning en balans? Bodyflex 100% Catharina is het juiste adres. Aan de yoga- en pilateslessen doen maximaal 12 personen mee. U kunt ook te-recht voor een training op maat, een inspirerende workshop of yoga-artikelen.

Houders van een PEP-pas ontvangen tot december 15 % korting op maandkaarten en workshops.Bodyflex 100% Catharina, Frederik-

straat 60A, Tel. (070) 365 65 83,

www.bodyflex.nl

Djembélessen gratis bij jeeweedjembee Djembé is een flinke dosis positieve energie door inspan-ning, in een gezellige groep mensen. Bij jeeweedjembee kan iedereen vrijblijvend gratis een proefles van 1 uur volgen.Bovendien profiteren de eerste 10 houders van een PEP-pas die zich aanmelden van extra voordeel: 1 lesmaand gratis bij minimaal 3 maanden deelne-men; 2 lessen cadeau bij mini-maal 2 maanden deelnemen*; een extra proefles van 2 uur cadeau bij minimaal 1 maand deelnemen*.*Na ontvangst van de juiste betaling. Opzegtermijn: 1 maand.jeeweedjembee, info@jeeweedjem-

bee.nl, www.jeeweedjembee.nl,

Tel. (070) 388 45 17 / 06 15 04 88 56

allerlei

Goedkoop en kleurrijk City Mondial-pakket!Ontdek de veelzijdigheid van Den Haag in het vernieuwde in-formatiecentrum van City Mon-dial! PEP-pashouders kunnen daar op vertoon van dit artikel van september t/m december voor slechts € 2,- een ‘Kleurrijk Den Haag’-pakket kopen: een leuke City Mondial Shopper met 2 boekjes met stadswande-lingen. City Mondial Informatiecentrum,

Wagenstraat 193, Tel. (070) 402 33 36,

www.citymondial.nl

Gratis bezorging van een boeket van Studio Aggiez Bestel een mooi weelderig boe-ket via [email protected], en het wordt speciaal voor PEP-pas-houders gratis aan huis bezorgd in Den Haag (t.w.v. € 5,-). Studio Aggiez verwerkt volop biologische seizoensbloemen in natuurlijke, pure boeketten.Studio Aggiez, [email protected],

Tel. 06 24 55 22 25, www.aggiez.nl

Attractiepark Duinrell is plezier voor groot én klein: met de indoorspeeltuin Rick’s Fun Factory en de Kwakus Kwebbel Show. Dwaal door Wonderland of voel de adrenaline door je lijf gieren in de Mad Mill, de Waterspin of de nieuwste achtbaan Dragonfly! En er is nog veel meer! Ontdek het met de hele familie tijdens een dagje Duinrell.

U krijgt t/m 27 oktober 2013 € 5,- p.p. korting op de entree als u deze bon aan de kassa inlevert. (NB Max. 4 personen; exclusief Tikibad; niet op 28 en 29 september; niet in combi-natie met andere acties. Kijk voor openingstijden en veilig-heidsregels op www.duinrell.nl.

De aanbiedingen 19 t/m 30 vindt u op de website: www.pepdenhaag.nl/aanbiedingen

PEP voor iEdErEEn

16 voordeel met de PEP-pas

Page 17: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Het festival zal in het teken staan van de kwaliteit van het leven en geluk in een

zorgzame stad. Daar zorgen de organiserende partijen voor: de twee stedelijke allianties interculturalisatie en PEP Den Haag. Samen zorgen wij voor een gevarieerd en gezellig interactief programma vol informatie en beleving. Interactief, want u kunt er meedoen, ervaren en beleven, maar vooral ook genieten en ontspannen. En gezellig, want er zal volop gelegenheid zijn voor ontmoeting, dialoog en uitwisseling. Centraal bij dat alles staat de kwa-liteit van het (samen)leven – een onderwerp dat zowel u als ons na aan het hart ligt!

Workshops en zoDen Haag Voor Elkaar zal plaatsvinden in het Atrium van het Stadhuis aan het Spui. Van 10.00 tot 16.00 uur is er een centraal program-ma, met onder meer film, debat en diverse artistieke optredens – theater, cabaret, dans en muziek. Parallel daaraan kunt u in aparte ruimtes deelnemen aan diverse workshops, spelactiviteiten en verwennerij. U kunt denken aan stoel- en voetmassages, bewegen en het

Zorgzame stad:

Den Haag Voor Elkaar!

Op zaterdag 9 november vind het festival ‘Den Haag Voor Elkaar’ plaats, een evenement voor actieve en betrokken Hagenaars. Het is de opvolger van het Mantelzorg Festival en de Haagse 55+ Dag. door marco daane

goede leven. Er zal aandacht zijn voor ma-nieren om lekker aan uzelf te werken en voor gezondheid. In andere workshops kunt u, als u een actief en druk bestaan leidt, kennisma-ken met de balans in uw leven en de grenzen van uw eigen krachten. Natuurlijk zult u ook verder aan de slag kunnen gaan met uw eigen creativiteit, interesses en mogelijkheden, zoals in het Talenten- en kwaliteitenspel van PEP.

De VerschilmakersDen Haag Voor Elkaar is ook bij uitstek geschikt om kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen als de Burenhulpcentrale, domotica en woonvormen voor ouderen. Er zal ook aandacht zijn voor heel praktische zaken des levens, zoals veilig wonen, het Wmo-loket en de toegankelijkheid van voorzieningen. Allerlei organisaties zullen aanwezig zijn om u te laten kennismaken met hun werk, met kennisdeling en inzet van vrijwilligers. Op dat gebied gebeurt heel veel. Bij Den Haag Voor Elkaar brengen we dat samen.In het gehele programma zal er aandacht zijn voor de verschillen tussen individuen en

culturen, en hoe daarmee om te gaan. Tijdens Den Haag Voor Elkaar worden ook de jaar-lijkse prijzen ‘De Verschilmakers’ uitgereikt voor personen en voorzieningen die daarmee daadwerkelijk rekening houden (zie het PEP-nieuws op pagina 6).

OntmoetingTussendoor is er volop gelegenheid voor ontmoeting. Dat gebeurt tegenwoordig vaak via sociale media, en ook tijdens Den Haag Voor Elkaar zullen Twitter en een live chat niet ontbreken. Aan de kraampjes van organisaties kunt u ook ‘in levenden lijve’ informatie op-snuiven. Natuurlijk vergeten we de inwendige mens niet. Den Haag aan Tafel komt onder meer met heerlijke ‘multiculturele’ hapjes.

Festival Den Haag Voor ElkaarZaterdag 9 november 2013Atrium van het Stadhuis aan het Spui10.00-16.00 uurZet ’t in uw agenda en houd de website www.pepdenhaag.nl in de gaten voor nadere programma-informatie!

Aandacht voor de verschillen tussen individuen en culturen, en hoe daarmee om te gaan

PEP voor iEdErEEn

17festival

Page 18: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Hoe help je kinderen en jon-geren met ‘probleemouders’? Die vraag vormt de kern van Survivalkid, een website waarin de Parnassia Groep, Indigo, Context en VÓÓR Welzijn samenwerken. Wie zich voor zo’n beladen onder-werp inspant, mag met recht een Haagse Heldin heten. Dat werd Laura Hoes dan ook, vrijwilliger bij Survivalkid.

“Survivalkid is een besloten website voor jongeren van 12 tot 24 jaar die een gezinslid hebben met psychische of ver-slavingsproblemen. Zij hebben niet zomaar een jongerenpro-bleem zoals liefdesverdriet. Ze staan thuis onder extra druk. En ze lopen grote kans op proble-men in de toekomst als ze niet goed begeleid worden. Wij ondersteunen deze jongeren met informatie en coaching. Ze kunnen zich op Survivalkid.nl

verdiepen in de ziekten en pro-blemen van hun gezinslid. En op vaste tijden aan een groepschat deelnemen, over een bepaald thema. Daarvandaan kunnen ze ook overstappen naar een één-op-één-chat met een privécoach. Ik leid dit in goede banen; eens per twee weken en een keer per week thuis.”

“Hun problemen vereisen een aparte aanpak. Zij hebben een moeizame relatie met een

ouder, broer of zus en zien hen lijden. Het kan heel moeilijk zijn om daarover te praten. Survivalkid past daarbij: online, anoniem en niet face to face. Ze voelen zich veilig en de drempel is laag. Met hun smartphone kunnen ze al inloggen.”

“Na een stage bij Sensoor en de Kindertelefoon, tijdens mijn hbo-opleiding psychologie, heb ik me bij Survivalkid aangemeld. Deze ervaring past bij mijn

“Jongeren online begeleiden is gewoon mooi”

PEP voor iEdErEEn

18 Haagse Held

Page 19: PEP voor iedereen uitgave september 2013

opleiding, en ik vind deze doel-groep leuk. Daardoor kost het me geen moeite me empathisch op te stellen, wat absoluut noodzakelijk is. In ingewikkelde gevallen kan ik 24 uur per dag op een achterwacht terugvallen. Luisteren, in gesprek gaan en op weg helpen: dat is gewoon mooi. Zo kan ik echt iets bete-kenen voor deze jongeren.”

“Een ouwe boom mag je niet verplaatsen”Ouderen die volgens de nieuwe regels niet zo veel zorg nodig hebben als anderen moeten daarom uit hun verzorgingshuis en weer op zichzelf gaan wonen. Het is natuurlijk van de gekke dat er zo gesold wordt met die ouwe mensjes want ieder normaaldenkend mens weet dat je een ouwe boom niet mag verplaatsen omdat ze dan in veel gevallen doodgaan.Vaak hebben deze ouderen een heel verleden, hun man is gestorven en natuurlijk een hoop ellende in de familie over wie wat krijgt en dat soort toestanden. Ik zeg niet dat het altijd zo is natuurlijk maar in veel gevallen wel, en tijdens die moeilijke periode dat man of vrouw elkaar moeten missen hebben ze vrienden gemaakt in het verzorgingshuis met wie ze lief en leed hebben gedeeld en die zouden ze nu dan dus moeten verlaten om weer op hunzelf te gaan wonen.

Dat is natuurlijk uit den boze want wie dit heeft bedacht motte ze levens-lang opsluiten en moet zich laten nakijken bij Parnassia, want juist deze oude mensen zijn een kwetsbare groep waar je niet mee mot sollen maar juist zo goed mogelijk aandacht en verzorging aan mot geven. Het is al zo slecht gesteld met sommige verpleeghuizen die vaak van vrijwilligerswerk aan elkaar hangen want zijn er geen vrijwilligers dan is het er helemaal een soepzooitje. Ik heb het meegemaakt met mijn schoonmoeder die soms tot twaalf uur in haar luier op bed lag te wachten tot ze werd aangekleed en gewassen, en er was een meisje dat vrijwilligerswerk deed en graag een praatje ging maken met die oude mensen totdat ze op een dag te horen kreeg van een verpleegkundige dat ze dat niet meer moest doen omdat die ouwetjes er dan aan gingen wennen en als zij er niet was hadden ze geen tijd om het ook te doen omdat er niet genoeg personeel was.

Dus er zijn heel veel toestanden die die ouwetjes motte meemaken, en dat sommige die eindelijk gesetteld zijn en gewend weer op zichzelf moeten gaan wonen moet gewoon verboden worden, en geloof mij, de mensen die erover gaan en dit soort dingen beslissen worden ook hopelijk eens oud en ik mag dan hopen dat ze dezelfde behandeling krijgen die ze nu die ouwe mensen aandoen... Wat een mentaliteit ik word er ziek van BAH!!

Henk Bres is een van de ambassadeurs van PEP. Lees meer over de ambassadeurs op pagina 26.

PEP voor iEdErEEn

19Column: Henk bres

Page 20: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Pels Rijcken:

Het beste uit medewerkers, voor de samenleving

Maatschappelijk betrokken ondernemen, mbo, is het vrijwillig investeren door een bedrijf van expertise, menskracht, faciliteiten en netwerken in de (lokale) samenleving. Ondernemingen geven de stad daarmee een geweldige oppepper – maar ook zichzelf. Ze blijken hoger te scoren op klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid. Veel Haagse ondernemingen doen er dan ook al aan mee. PEP wil nog meer bedrijven inspireren tot maatschappelijk betrokken ondernemen – omdat het nuttig én leuk is. In iedere PEP voor iedereen presenteren we een onderneming die samen met PEP aan mbo doet, en de medewerkers ervan. Deze keer: Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen. door fatos ipek-demir

PEP voor iEdErEEn

20 maatschappelijk betrokken ondernemen

Page 21: PEP voor iedereen uitgave september 2013

“Maatschappelijk verantwoord

ondernemen werkt alleen als je

ervoor zorgt dat het in het DNA

van je organisatie gaat zitten”

Ook geïnteresseerd in maatschappelijk betrokken ondernemen? PEP kan u op weg helpen, net als Pels Rijcken. Informeer bij Fatos Ipek-Demir, [email protected].

Op donderdag 21 november kunt u over dit onderwerp het Haagse congres MovedBy bijwonen. Meer hierover leest u in het PEP-nieuws op pagina 5 en op www.movedby.org.

Pels Rijcken behoort tot de top 10 van advocaten- en notarissen-kantoren in Nederland. Cliënten van dit Haagse bedrijf met ruim

300 professionals zijn van oudsher de overheden, toezichthouders en grote (inter)nationale ondernemingen. De landsadvocaat is een van de 34 partners van het kantoor.

Pels Rijcken beseft dat het onverbrekelijk verbonden is met de omrin-gende wereld. Het kantoor wil bewust en verantwoord omgaan met die invloed op de omgeving en op de mensen binnen de organisatie. Concreet betekent dat: aandacht voor duurzame bedrijfsvoering, een plezierig en stimulerend werkklimaat, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

VerankerenArbeidsrechtadvocaat Monique de Witte-van den Haak: “Ons mbo- beleid is van onderaf gegroeid. Enkele jaren geleden vroeg het bestuur de medewerkers in focusgroepen mee te denken over de betekenis van mbo voor Pels Rijcken. Dat leidde direct tot resultaten op het gebied van duurzaamheid, zoals dubbelzijdig printen. mbo-ambassadeurs hebben intern ideeën verzameld en ingebracht. Zo hebben we maatschappelijk ondernemen daadwerkelijk in de organisatie verankerd. Het werkt alleen als je ervoor zorgt dat het in het dna van je organisatie gaat zitten; als iedere medewerker zich gaat afvragen wat hij kan bijdragen. mbo wordt nu gedragen door het bestuur én door de verschillende bedrijfsonderde-len; faciliteiten voor milieuaspecten en personeelsbeleid bijvoorbeeld. Recent hebben de kantoorgenoten ‘educatie’ gekozen als nieuw thema. Dat past prima bij ons als kennisorganisatie.”

Jullie werken al enkele jaren met PEP. Wat vinden jullie de toegevoegde waarde van de diensten van PEP?Marije Schneider, ook arbeidsrechtadvocaat: “Met PEP hebben we kennisgemaakt toen we gingen deelnemen aan NLdoet. Het sprak ons aan om collega’s eens per jaar de gelegenheid te geven vrijwilligerswerk te doen en op die manier een bijdrage te leveren aan de samenleving. Maar om daar echt iets zinvols van te maken, hadden we een intermediair nodig. PEP weet als geen andere organisatie in Den Haag wáár behoefte is aan menskracht. Zo hebben we in een verpleeghuis een Franse middag verzorgd, maar ook geschilderd bij de Dierenambulance. PEP heeft ons thema educatie bij NLdoet inhoud gegeven: door ons te laten voorlezen aan basisschoolleerlingen.”

Onlangs hebben jullie het Vadercentrum en Hobby-tuinen Schimmelweg in Laak bezocht. Hoe was het om uit jullie comfort zone te stappen?Monique: “Een naaste collega, partner Jan Pas, nam afscheid. Hij was een van onze voortrekkers van mbo en wij wilden zijn afscheid in het te-ken daarvan zetten. Jan was onder meer ‘advo-coach’. Advo-coach is een initiatief van de Orde van Advocaten om tot meer culturele diversiteit bij advocatenkantoren te komen. Jan heeft allochtone rechtenstudenten begeleid en gestimuleerd op weg naar werk in de advocatuur. Het was een van zijn manieren om de kwaliteiten van mensen aan te boren. Dat vonden wij terug in het Vadercentrum. Het was heel mooi om te zien hoe ze daar verbindingen leggen tussen mensen van allerlei achtergron-den en het beste uit hen halen. Met veel plezier hebben we versieringen voor de buurtbarbecue aangebracht en ondertussen gesproken met be-zoekers en vrijwilligers van het Vadercentrum. We hebben groot respect voor de vrijwilligers die lessen verzorgen en de weggeefwinkel beheren. We voelden ons welkom.” Marije: “Ook op de hobbytuinen zijn we zeer gastvrij ontvangen. Het was jammer van het vochtige weer, anders zouden we daar de container hebben geschilderd. Hopelijk vindt PEP daarvoor een andere oplossing. Ook daar hebben we mooie gesprekken gevoerd en ervaren hoe prachtig dit stukje Den Haag is.”

Wat levert mbo jullie bedrijf op?Monique: “De opbrengst van het faciliteren van vrijwilligerswerk is moeilijk te meten. Maar als je me vraagt óf het iets opbrengt, zeg ik zonder voorbehoud: ja! mbo geeft een geweldige impuls aan trots en teamspirit. Ook levert het free publicity op en goodwill op de arbeids-markt. Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen veel waarde hechten aan de manier waarop potentiële werkgevers in de samenleving staan. Maar uiteindelijk gaat het om wat je doet. Blije gezichten aan het einde van de dag en een team dat zegt: dat hebben we toch maar mooi gedaan samen. Dat maakt het meer dan de moeite waard.”

Wat zou je Haagse bedrijven die maatschappelijk betrokken ondernemen overwegen, meegeven?Monique: “Een ondernemer moet een drempel over als hij zijn mensen in werktijd vrijwilligerswerk wil laten doen. Logisch. Maar het levert veel op: gemotiveerde medewerkers en een nauwere band van het bedrijf met de stad.” Marije, lachend: “Ik zou zeggen: probeer het eens en ervaar zelf hoe verrijkend het is.”

PEP voor iEdErEEn

21maatschappelijk betrokken ondernemen

Page 22: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Mantelzorger op het werk:

Leg uw kaarten op tafel!Iedereen heeft graag een fijne baan, met betrokkenheid en werkplezier. Wie daarnaast een zieke of gehandicapte verzorgt, kan op knelpunten, dilemma’s en stress stuiten. ‘Ik kreeg soms het gevoel dat ik een keuze moest maken, terwijl ik dat helemaal niet wilde,’ vertelt de 55-jarige Charlotte. door marco daane

Ze werkt vier dagen per week negen uur en is op twee andere dagen in de weer met

haar hulpbehoevende moeder van 89. De broze gezondheid van haar moeder had al een paar keer tot calamiteiten geleid, waarbij Charlotte verzuchtte: ‘Kon ik mezelf maar even in tweeën knippen.’ Eén Charlotte die naar haar moeder kon, en een andere die op het werk bleef.

OpenheidVeel mantelzorgers hebben deze ervaringen. En vragen zich vervolgens af: wat te doen? Wat is er mogelijk? Ze hebben er vaak geen idee van, bleek onlangs uit een onderzoek onder leden van de CNV Dienstenbond. En een derde van de werkgevers blijkt veel te weinig te doen voor werknemers die langdurige zorg verlenen.Jammer genoeg begint dat óók vaak met onwe-tendheid: een werkgever of leidinggevende is

niet op de hoogte van de persoonlijke situatie van een mantelzorgende werknemer. Wees daar dus open over, en vooral: blíjf dat. Want twee derde van hen biedt dus wel ruimte. Charlotte krijgt nu bijvoorbeeld de gelegenheid werkda-gen en -tijden flexibel in te vullen. Haar directe collega’s horen wekelijks hoe het gaat. ‘Ik heb al eens alles moeten neergooien toen het misging,’ vertelt ze. ‘Toen was er direct opvang op mijn plek.’

SteunWerkgevers weten dat als ze ruimte scheppen, ze er loyaliteit voor terugkrijgen, medewerkers die minder snel ziek worden en meer aankun-nen. U kunt dat in een gesprek ook aankaar-ten. Hoe dan ook: kom uit de kast! Bereid een gesprek met uw leidinggevende goed voor. Aandachtspunten, zoals verhoudingen, cultuur

en sfeer binnen de organisatie, en tips vindt u op www.werkenmantelzorg.nl.Het blijft mogelijk dat u weinig gehoor krijgt binnen uw bedrijf. U kunt dan ook anderen om steun vragen. Veel bedrijven hebben een vertrouwenspersoon of een bedrijfsarts voor het personeel. U kunt mantelzorg op het werk als onderwerp aankaarten bij de onderne-mingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Of u kunt naar een arbo-arts, bedrijfsmaat-schappelijk werker of vakbond.

ZorgverlofOngeveer tien procent van de bedrijven heeft mantelzorgbeleid op papier. Behoort u niet tot die gelukkige werk nemers: er zijn ook wettelijke verlofregelingen voor mantelzorgers. Via de Wet Aanpassing Arbeidsduur kan een man-telzorger langdurig of kortdurend zorgverlof

PEP voor iEdErEEn

22 mantelzorg

Page 23: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Mantelzorg combineren met werk(nemers) is voor werkgevers van groot belang. Loyaliteit, motivatie en ziekteverzuim van medewerkers zijn ermee gemoeid. PEP kan werkgevers helpen mantelzorg onder-deel te maken van het personeelsbeleid; bijvoorbeeld met een organisatiescan of advies op maat. Neem voor meer informatie contact op met Judith Alkema, [email protected].

“Ik heb al eens alles

moeten neergooien toen

het misging. Er was direct

opvang op mijn plek”

Leuk vrijwilligers-

werk!

Gilde SamenSpraak heeft enthousias-

te vrijwilligers nodig die een uur per

week willen praten met een nieuwe

Nederlander die onze taal beter wil le-

ren spreken. Hiervoor is geen speciale

opleiding of ervaring vereist.

Als u zich aanmeldt zoeken wij voor

u een taalmaatje dat bij u past en bij

u in de buurt woont.

Heeft u belangstelling?

Mail dan naar:

[email protected]

of kijk op www.gildedenhaag.nl

U kunt ook bellen naar het bureau

van het Gilde Den Haag 070 356 12 81

(ma. t/m vr. 9.30 - 12.30 uur)

0159 [A] Vrijwilliger 90x275.indd 1 22-08-13 08:31

opnemen. Kortdurend zorgverlof is bestemd voor zorg die alleen u kan verlenen. Het kan maximaal twee weken (75 uur, bij een fulltime dienstverband) per jaar duren, maar u hoeft die niet in één keer op te nemen. Uw werkgever betaalt minimaal 70 procent van het loon door.Langdurig zorgverlof kunt u opnemen als een ouder, partner of kind levensbedreigend ziek is. Dit is onbetaald verlof, maar uw opbouw van vakantiedagen loopt wel door. Langdu-rig zorgverlof (maximaal 216 uur per jaar bij een fulltime dienstverband) moet u per week opnemen, in een aaneengesloten periode van maximaal twaalf weken per jaar.

Kijk voor uitgebreide informatie op www.werkenmantelzorg.nl

De vrouw op de foto is niet Charlotte

PEP VOOR IEDEREEN

23

Page 24: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Op de startpagina van de website www.pepdenhaag.nl vindt u rechts-

onder een link naar deze website. Of sla hem op onder uw favorieten of bookmarks. Moei-lijk te vergeten is de naam natuurlijk ook niet: www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl.

… en mensen!Tegelijkertijd horen we sommige lezers denken: mooi, maar kan ik niet ook met iemand praten over vrijwilligerswerk? Iemand die de weg weet en me daarbij helpt? Welzeker kan dat.De vrijwilligersvacaturebank bevindt zich in het PEP-gebouw (Riviervismarkt 2). Hij is op werkdagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Wie daar komt aankloppen, wordt geholpen door ‘echte mensen’. Zoals Louis Schipper. Louis werkt er al elf jaar; en is zelf ook vrijwilliger.

DiversiteitAls bemiddelaar en projectleider bij elektrische

en elektrotechnische installaties op scheeps-werven, bracht Louis vroeger al ‘partijen bij elkaar’. Precies wat hij nu bij PEP ook doet. ‘Ik werd afgekeurd na medische perikelen, maar wilde absoluut aan de slag blijven. Eerst heb ik in Delft en later in Rijswijk, bij de sociale dienst, als bemiddelaar gewerkt. Daar werd ik bij een organisatieverandering samen met een collega ontslagen. Ja, dat kan je ook als vrijwilliger overkomen!’Louis had toen al contacten met de vrijwilli-gersvacaturebank in Den Haag, en kon daar meteen aan de slag als ‘intaker’. Hij is nooit meer weggegaan. ‘Ik werk graag met mensen. Je weet van tevoren nooit wat de dag gaat brengen, en de diversiteit is eindeloos.’

MeedenkenWie langskomt bij de vacaturebank, zal het merken: Louis neemt de tijd voor de bezoekers. ‘Mijn oor is mijn belangrijkste gereedschap. Je

moet met hen meedenken. En iedereen naar zijn of haar behoefte tegemoet treden.’

Louis verdiept zich ook in de organisaties die vrijwilligers zoeken. ‘Ik heb heel goede contac-ten met organisaties. Dat moet ook, want het is belangrijk dat ik weet wat daar gebeurt en waar ze behoefte aan hebben.’ Zo kreeg hij eens een ex-gedetineerde tegenover zich die lasser van beroep is. ‘Vacatures voor lassers hebben we niet. Maar: bij de Ooievaart zijn ze een oud schip aan het oplappen. Wat dacht je: tech-nisch vrijwilligerswerk met allerlei facetten.’In zo’n geval snijdt het mes aan twee kanten. ‘Die persoon verwacht waarschijnlijk niet dat je met zoiets aankomt. Ineens blijkt dat je hem aanvoelt en dat je iets kent wat hij ook kent. Daarmee win je vertrouwen.’ Vrijwilligerswerk is belangrijk, benadrukt Louis, voor die organisaties en voor jezelf.

Haagse vrijwilligersvacaturebank heeft eigen website…

Enige tijd geleden is de website van PEP, www.pepdenhaag.nl, vernieuwd. Tegelijkertijd kwam er een aparte website in de lucht voor Hagenaars die vrijwilligerswerk zoeken of daar meer over willen weten: www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl. U kunt er direct het aanbod uit de vrijwilligersvacaturebank bekijken. Daarnaast vindt u er een vracht aan informatie over bijvoorbeeld regelingen en talentontwikkeling, en kunt u er online de Talentenscan invullen. door marco daane

PEP voor iEdErEEn

24 vrijwilligerswerk

Page 25: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Toezichthouder Haags Hopje

Lekkerrrr! Haagse Hopjes! Ja, maar dit Haagse Hopje is niet om op te zuigen, maar om mee te spelen. Haagse Hopjes zijn containers op openbare pleinen waar sport- en spelmaterialen worden uitgeleend aan de jeugd in de wijk. Voor twee van die Haagse Hopjes zoekt Welzijn Schevenin-gen een toezichthouder die, onder eindverantwoordelijkheid van de facilitair manager, beheer, uitle-ning, controle en klein onderhoud verricht – maar ook kinderen en activiteiten begeleidt!> Vacaturenummer 6720

Taalcoach

Stel u voor dat u als vluchteling in Finland, Turkije of Vietnam zou belanden. Dan zou u een taalcoach

heel goed kunnen gebruiken. Dat is ook de gedachte achter een project van Vluchtelingenwerk Zuidvleu-gel: Hagenaars praten (twee)- wekelijks met een vluchteling die beter Nederlands wil leren spreken. Alledaagse zaken zijn soms lastig voor hen, en samen de taal oefenen is een grote hulp. Zin in ontmoe-ting, contact en andere culturen? Het project Taalcoach zorgt voor de begeleiding en lesmateriaal!> Vacaturenummer 6770

Groene én sociale vingers

Een goeie bak – dat biedt het pro-ject Lusthof. Bakken vol (eetbaar) groen, om precies te zijn. Nog mooier is dat er rond die bakken van alles gebeurt met kleine groe-pen bewoners die samen plantjes zaaien, uitzetten en onderhouden. Lusthof blijkt nu al enorm popu-lair en kan daarom mensen met

sociale en groene vingers heel goed gebruiken, om zowel met die plan-ten als die mensen bezig te zijn. De (planten)bakken onderhouden, en de sociale contacten eromheen. Zelfstandig en enthousiast!> Vacaturenummer 6704

Festivalmedewerkers

Crisis? Sja. Het leidt óók tot kunst! Wat te denken van de mani festatie ‘Volkspaleis – De kracht van kunst in tijden van crisis’ in de Elektriciteitsfabriek. Culturele organisatie West orga-niseert daar een tentoonstelling met onder meer de grootschalige video-installatie ‘The Lost’. Dit en andere events zijn een kolfje naar de hand van gastvrije en handige festival medewerkers. Ideaal als u van kunst houdt, en een paar dagen tijd hebt in september en oktober. Inclusief interessante

werkervaring, gratis kaartjes en een blits T-shirt.> Vacaturenummer 6772

Maatschappelijke stage: leer een lesje kinderrechten

Over de hele wereld zitten mensen gevangen omdat ze hun mond opendoen. Of moeten kinderen vechten als soldaat. Amnesty Internationaal komt in actie voor hun rechten! Help mee door scho-lieren op een basisschool een lesje kinderrechten te leren! Kortom, ga voor de klas en zorg ervoor dat zo veel mogelijk mensen weten wat hun rechten zijn. Met gratis lesmateriaal van Amnesty Interna-tional kunnen vrijwilligers leuke en interessante lessen geven over mensen- en kinderrechten. Jij ook!> Vacaturenummer 6730

Vacatures voor vrijwilligersVrijwilligerswerk doen? Maak kennis met een selectie uit de Vrijwilligerscentrale van PEP. Spreekt een vacature u aan, bel (070) 302 44 44 of kom langs (zie het artikel hiernaast) en maak samen met PEP een mooie match! Of kijk op www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl om meer te lezen over de vacature en de organisatie. Daar vindt u trouwens nog veel meer vacatures.

Op zoek naar vrijwilligers? De PEP Talentenbank!

Is uw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Kijk dan eens op www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl onder ‘Voor organisaties’. Daar vindt u de PEP Talentenbank, vol gemotiveerde en getalenteerde mensen die zich aanbieden voor vrijwilligerswerk. Met een ‘Mijn PEP’-account kunt u reageren en deze talenten een passend aanbod namens uw organisatie doen.

www.vrijwilligerscentraledenhaag.nl

PEP voor iEdErEEn

25vacatures

Page 26: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Ze zijn Haags, ze zijn hot, en ze zijn natuurlijk PEP: onze ambassadeurs. Nu PEP ruim een halfjaar ‘draait’, wordt het eens tijd voor een nadere kennismaking. Dat wil zeggen: u kent ze waarschijnlijk wel, maar wat hebben ze precies met PEP? We stellen er drie aan u voor.

Ambassadeurs van PEP

JuSTIN VERKIJK Presentator (Den Haag FM), dj en evenementenorganisator. ‘Via TV West kwam ik in aanraking met vrijwilligers. Voor het programma TV West vandaag testte ik iedere week een vrijwilligersbaan.’ Justins programma-arbeid ging soms behoorlijk ver. Zo zocht Sportvereniging De Kameleon met spoed extra vrijwilligers. De vereniging organiseert sportactiviteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Justin liep en hielp een dagje mee – en dook het warmwaterbad in met de cursisten met een spier- of gewrichtsaandoening die aan warmwaterfitness doen. Ook daarna bleef hij zich verbazen. Tijdens de editie 2013 van NLdoet presenteerde Den Haag FM live vanuit het PEP-gebouw. Justin raak-te onder de indruk van vrijwilligersorganisa-tie Vitalis, die Haagse kinderen in moeilijke omstandig heden een steuntje in de rug geeft. ‘De vrijwilligers van Vitalis ruimen bijvoorbeeld een dagdeel voor die kinderen in, en gaan dan samen met hen op pad. Dat verhaal greep me erg aan.’ Hij heeft dan ook een kort-maar-krachtige boodschap: ‘Den Haag staat er goed voor met 105.000 vrijwilligers, maar genoeg zijn er nooit!’

AgNES KAMSTRA Filmproducente, presentatrice, debatleider, gespreksleider, actrice, presentatiecoach en mediatrainer. Zeer bekend met de Haagse regio, want loopt al jaren voor een TV West-program-ma langs een strakke lijn op de landkaart. Gaat daarbij een slootje meer of minder niet uit de weg. Was onder meer pre-sentatrice van de Haagse 55+ Dag, en maakt zich best zorgen over de ouderen in onze samenleving. ‘Het is een rare tijd, zeker voor ouderen in verzorgingshuizen. Communicatie door middel van computers, bezuinigingen, etc. Voor velen niet bij te houden. Ik heb er al moeite mee...’ En nog iets: ‘Zonder vrijwilligers zou het hele zorgsysteem enorm verarmen. De ouderen zouden vereenzamen. Dus helaas zijn er vele betrokken medemensen nodig voor deze doelgroep.‘ Toch kunnen en mogen die betrokken medemensen in haar ogen de professionele zorg niet vervangen. Ze is dan ook niet blij met de bezuinigingen in de zorg. ‘Het welzijn van ouderen zou ons hoogste goed moeten zijn.’

HENK bRES Presentator voor radio en televisie, columnist (de Posthoorn) en coach van het RTL Sterrenvoetbalteam. Bekende Hagenaar, o pardon Nederlander, vooral sinds zijn opgemerkte optreden als deelne-mer in het discussieprogramma op televisie Het Lagerhuis. Is namelijk kraakhelder in zijn formuleringen, neemt ook geen blad voor de mond en doet dat alles bovendien op zijn Haags. Maakt zich graag druk om zaken als pedofilie, maar ook voor bijvoor-beeld de Stichting ‘Puppy in Nood’. Ook hij is een groot fan van PEP en vrijwilligers. Henks credo: ‘Vrijwilligers zijn mensen die zwaar worden onderschat. Zijn er geen vrijwilligers, dan komt Nederland pas echt in zwaar weer!’

Henk Bres schreef voor deze PEP voor iedereen een pittige column over de nieuwe toelatingsregels voor verzorgings-tehuizen. Lees de column op pagina 19!

PEP is altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs, afkomstig uit alle lagen en groepen van de Haagse bevolking. Suggesties? Meld ze bij Maks Oosterbaan, [email protected].

PEP voor iEdErEEn

26

Page 27: PEP voor iedereen uitgave september 2013

Sinds dit nummer heet uw magazine ‘PEP voor iedereen’. Voor iedereen behoeft geen toelichting. Maar wie is PEP? Stichting PEP Den Haag is het kennis- en expertise-centrum dat zich sterk maakt voor partici-patie en emancipatie. In simpele bewoor-dingen gaat het erom dat we werken aan een stad waarin meer mensen kunnen, dur-ven en willen meedoen. Via dit magazine gaan we met u en andere Hagenaars ‘in gesprek’ over hoe de stad ervoor staat en wat de verbindende schakels zijn. Verbin-dende schakel zijn we ook richting Haagse professionals, organisaties en bedrijven die zich sterk willen maken voor hun stad en leefomgeving. We ontwikkelen metho-dieken, geven trainingen, organiseren kennisevents en bouwen aan een interactief kennisportaal.

Naar een civil societyPEP is in januari van dit jaar opgericht om in Den Haag het ontstaan en de groei van een civil society mogelijk te maken: een samen-leving waarin betrokken burgers er zijn voor elkaar, voor de stad en voor de leefomge-ving. Een samenleving ook waarin iedereen

Kunt u wat PEP gebruiken?

die dat wil, ongeacht geslacht, herkomst of leeftijd, zijn of haar betrokkenheid kan uiten en talenten kan inzetten. Bij PEP treft u sociale aanpakkers die innovatie, duurzaam-heid, diversiteit en Den Haag hoog in het vaandel hebben!

Aandachtsgebieden van PEPOnze taak is volbracht als álle Haagse bur-gers gelijke rechten en kansen hebben en zich actief kunnen inzetten voor de samen-leving. Dit ambitieuze doel kunnen we alleen met elkaar realiseren. Samen kunnen we initiatieven op het gebied van participatie en emancipatie stimuleren. Of nieuwe initia-tieven starten. Interactie met u is de sleutel tot succes! Hebt u ideeën voor het blad? Mail ze naar [email protected]. Hebt u ideeën voor de stad? Neem dan contact op met een van onze projectleiders. Op de webpagina’s van www.pepdenhaag.nl ziet u per aandachtsgebied welke collega zich daarmee bezighoudt, inclusief zijn of haar rechtstreekse contactgegevens. U mag uw vraag natuurlijk ook aan onze receptioniste voorleggen.

Ons bezoekadres: Riviervismarkt 2 Den Haag (tegenover de Grote Kerk)

Ons postadres: Postbus 102402501 HE Den Haag

Onze contactgegevens: Telefoon: (070) 302 44 44 E-mail: [email protected]

Volg ons op: www.pepdenhaag.nl Twitter: @PEPDenHaag www.facebook.com/PEPDenHaag

PEP voor iEdErEEn

27dit is PEP

Page 28: PEP voor iedereen uitgave september 2013