Pbm brochure nov 2014

8

Click here to load reader

description

People and Business Management is een brede managementopleiding met als afstudeerrichtingen Bedrijfskunde en Human Resource Management (HRM).

Transcript of Pbm brochure nov 2014

Page 1: Pbm brochure nov 2014

Acc

oun

tman

ager

Relatiebeheerder

Beleidsmedewerker

Recruiter

Adviseur beleggingenVerkoopadviseur Sa

les

Rechtvaststeller

Financieel analist

Medewerker pensioenen

Personeel & OrganisatieA

dviseur

hypoth

eken

Pro

ject

-man

ager

On

dernem

er

Teamleider

Dien

stverlener

HR Adviseur

People and Business Management Bedrijfskunde

Human Resource Management

Consultant

Page 2: Pbm brochure nov 2014

Samenwerken

Com

mu

nic

eren

Organ

iseren

Analyseren

Pro

blem

en

oplo

ssen

Res

ult

aatg

eric

ht

Inleven

Flexibel

Met mensen omgaan

Ondernemend

PraktischM

aatschappelijk betrokken

Page 3: Pbm brochure nov 2014

Ben jij een teamspeler en houd je van een zakelijk aanpak; no- nonsense? Vind jij het interessant om met mensen te werken en los je graag problemen op? Lijkt het je interessant om in te spelen op veranderin-gen in organisaties? Ben je analytisch ingesteld en wil je meer weten over hoe je nieuwe ontwikkelingen in gang zet binnen een organisatie en/of bij het belang-rijkste kapitaal; de medewerker. 

Word je graag breed opgeleid en zie jij jezelf wel werken in een adviserende of leidinggevende functie? Dan is Bedrijfskunde of Human Resource Management studeren bij de opleiding People and Business Manage-ment interessant voor jou. 

Bedrijfskunde of Human Resource Management: iets voor jou?PBM is een brede managementopleiding. Je maakt in de eerste fase van de opleiding (majorfase) kennis met de hoofdaspecten van de beide afstudeerrichtingen: Bedrijfskunde en Human Resource Management. Het geeft je de gelegenheid om de keuze voor jouw precieze afstudeerrichting nog even uit te stellen en je te ontwikkelen op diverse vakgebieden. Iets waar je zowel in je studie als later in je werk veel voordeel van zult hebben. 

Afstudeerrichting BedrijfskundeBen je geïnteresseerd in hoe organisaties functioneren? Vind je het een uitdaging om mensen te motiveren, om goed samen te werken in een team of aan een project? Wil jij een organisatie helpen succesvol te zijn? Zou je daar graag leiding aan willen geven of willen adviseren hoe dat het beste kan? Dan past de afstudeerrichting Bedrijfskun-de bij jou.

Afstudeerrichting Human Resource ManagementBen je geïnteresseerd in mensen, maar ook in hoe organisaties functioneren? Wil je organisaties helpen het beste uit mensen te halen? Wil je organisaties adviseren en ondersteunen, zodat ze de juiste mensen kunnen aantrekken en behouden? Ben je nieuwsgierig naar de drijfveren van mensen om bijvoorbeeld langer door te werken en hoe organisaties daarop kunnen inspelen? Dan is de afstudeerrichting Human Resource Manage-ment (HRM) wellicht iets voor jou.

Praktijk georiënteerd Bij PBM kom je al vanaf de start in aanraking met de beroepspraktijk door bedrijfsbezoeken, gastcolleges, stages en projectopdrachten uit de praktijk. Daarbij staat het ontdekken van je ambities, sterktes en beroepsmoge-lijkheden centraal. Je wordt persoonlijk begeleid tijdens deze ontdekkingstocht.

Are you the manager with a human touch?

Page 4: Pbm brochure nov 2014

Hoe ziet de studie eruit?

De totale opleiding duurt vier jaar. Elk jaar is verdeeld in vier kwartalen van tien weken.

Majorfase: eerste leerjaar en de eerste helft van leerjaar 2

In de eerste anderhalf jaar komt in ieder kwartaal een ander thema aan de orde, waarmee je je kennis en vaardigheden binnen een bepaald vakgebied verdiept. Binnen elk kwartaal krijg je te maken met vijf verschil-lende leerlijnen:

1. Project [doen]Het project is gericht op een bepaald aandachtsgebied uit de PBM-beroepspraktijk en je vervult hierin een specifieke rol. In die rol werk je samen met medestudenten in een kleine groep van maximaal zes studenten aan een opdracht uit de praktijk. Bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemingsplan als startend ondernemer.

2. Cursus [kennen]In de cursus doe je de nodige kennis op via colleges in grote groepen. Die kennis ligt op allerlei terreinen, zoals onder andere arbeidspsychologie, (bedrijfs)economie, recht, personeel en organisatie, verandermanagement.

3. Vaardigheidstraining [kunnen]In de trainingen ontwikkel je allerlei vaardigheden, zoals bijvoorbeeld zakelijk communiceren, gespreksvaardighe-den en juridische vaardigheden. Dit doe je in groepjes van maximaal twaalf studenten. Deze vaardigheden gebruik je bij de uitvoering van projecten, in je stage en na je studie in je werk.

4. Studieloopbaanbegeleiding [persoonlijk leiderschap]Tijdens studieloopbaanbegeleiding werk je aan je per-soonlijke ontwikkeling aan de hand van opdrachten en individuele gesprekken met je studieloopbaanbegeleider (jouw persoonlijke coach). Je krijgt op die manier goed zicht op wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Zo ondersteunen wij je in de keuzes die je op verschillende momenten moet maken om daar te komen waar jij het beste tot je recht komt.

5. Praktijk [beroepsoriëntatie]Tijdens het eerste anderhalf jaar krijg je kennismakingsac-tiviteiten binnen de praktijk. Je gaat dan op bezoek bij allerlei organisaties en je loopt zelf ook stage bij een organisatie. Daarnaast zijn er onder andere werkveldpre-sentaties en sollicitatietrainingen, zodat je een goed beeld krijgt van je toekomstige beroepsmogelijkheden.

PBM is een brede opleiding. Dit biedt de mogelijkheid om je talenten en kwa li­teiten te ontdekken en uiteindelijk een richting te kiezen die het best bij je past. Nishanti Dragstra, PBM

Page 5: Pbm brochure nov 2014

Minorfase: tweede helft van leerjaar 2 en derde en vierde leerjaar

In de minorfase heb je gekozen voor Bedrijfskunde of HRM. In beide afstudeerrichtingen blijft studieloopbaan-begeleiding een belangrijke rol spelen.

Afstudeerrichting BedrijfskundeHeb je gekozen voor de afstudeerrichting Bedrijfskunde dan leer je vanuit meerdere invalshoeken op een prakti-sche manier kijken en denken over het inrichten en aansturen van zowel profit- als nonprofit-organisaties. Je kunt dit omdat je gedegen kennis bezit op het gebied van management, economie, recht en financiën. Ons onderwijs legt hier dan ook de nodige nadruk op. Wij leiden je op tot een praktisch ingesteld bedrijfskundige die inhoudelijk en persoonlijk stevig in zijn schoenen staat. Daarnaast leer je op een creatieve en inventieve wijze organisatievraagstukken succesvol te managen.

Onze afgestudeerden vinden onder meer werk als projectmanager, financieel adviseur, ondernemer of accountmanager in het bank- en verzekeringswezen.

Afstudeerrichting Human Resource ManagementDe afstudeerrichting HRM leidt onder andere op tot HR-adviseur. Dit betekent dat je de organisatie onder-steunt en adviseert ten aanzien van allerlei personele vraagstukken. Denk daarbij aan werving en selectie van nieuwe medewerkers, het beoordelen van medewerkers en de gesprekken daar omtrent en het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Om je advies goed te kunnen laten aansluiten bij wat de organisatie nodig heeft, krijg je naast diverse vakken op het gebied van HRM, ook vakken als recht, economie, organisatiekunde, gespreksvaardigheden en projectmatig werken.

Behalve als HR- adviseur vinden onze afgestudeerden ook werk als teamleider, leidinggevende of bijvoorbeeld als intercedent of recruiter.

Stage en afstuderenTijdens de minorfase ga je voor een periode van 20 weken op beroepsopleidende stage. Los van jouw kennis rondom inhoudelijke vraagstukken, zijn tijdens deze stage ook jouw persoonlijke vaardigheden heel erg belangrijk. In leerjaar 4 ga je voor 20 weken op afstudeerstage. Tijdens deze stage schrijf je je afstudeerscriptie rondom een onderzoeksop-dracht die je voor de organisatie uitvoert. Naast je stagebe-geleider vanuit school, krijg je ook een werkplekbegeleider binnen het bedrijf.  

Het werken aan echte praktijkcases zorgt ervoor dat je na je afstuderen meteen inzetbaar bent als professional in je beroep.

Als alumnus van de opleiding PBM ben ik nog steeds betrokken bij de opleiding. De medewerkers van de opleiding PBM zijn echt betrokken bij jou als student, maar ook in de periode na je afstuderen. Daisy Seuren / alumnus PBM

Page 6: Pbm brochure nov 2014

Meer wetenWil je meer weten over aanmelding, collegegeld, instroom-momenten of het studieprogramma? Wil je naar een open dag komen of sfeer proeven tijdens een meeloopdag?Kijk dan op onze website voor alle details: www.zuyd.nl of neem contact op met ons [email protected]. Word lid van onze Facebookpagina www.facebook.com/peopleandbusinessmanagement

Open dagen 2014-2015De open dagen worden drie keer per jaar gehouden. Kijk op www.zuyd.nl/opendagen voor de exacte open dagen.

MeeloopdagenKom eens sfeer proeven tijdens een meeloopdag. Zo krijg je een goed en helder beeld van de opleiding, de verschillende les vormen en de inhoud van het programma.

ToelatingJe wordt toegelaten tot de opleiding als je in het bezit bent van een diploma havo, vwo of mbo niveau 4. Daarnaast is een studiekeuzecheck een onderdeel van je toelating. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+ toelatingsonderzoek doen.

Verkort traject voor vwo’ers Voor vwo’ers is het mogelijk een zogenaamd fast-lane traject te volgen. Dit kan je studieduur tot een jaar verkorten. Dan kun je daarna alsnog een mastertitel halen.

Persoonlijke begeleidingTijdens de gehele opleiding krijg je persoonlijke begeleiding. Je krijgt een persoonlijke coach die je ondersteunt bij je keuze welke afstudeerrichting je gaat kiezen en bij de oriëntatie op je toekomstige beroep. Middels deze inten-sieve begeleiding kun jij je volledig richten op waar jij goed in bent (persoonlijk leiderschap).

InternationaliseringHet is mogelijk om een of meerdere semesters van de studie in het buitenland door te brengen. Door een tijd in het buitenland te verblijven, ontwikkel je naast je professionele competenties natuurlijk ook je persoonlijke competenties. Naast in het buitenland studeren bij een van de partner-scholen, kun je ook een stage in het buitenland doen.

Baan en carrièreperspectiefMet een diploma op zak zijn je vooruitzichten op een baan voor zowel de afstudeerrichting bedrijfskunde als HRM goed. Dat komt omdat we ons onderwijs in samenwerking met het werkveld ontwikkelen en hierdoor goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de regionale en landelijke arbeidsmarkt. Meestal zal je als pas afgestudeerde starten in een junior adviesfunctie of assistent manager-functie.

Werkend lerenJe kunt PBM ook als avondvariant volgen, zodat je de studie kunt combineren met je werk. Er zijn verschillende lesvari-anten bijvoorbeeld een middag en avond of twee avonden. Het eindresultaat van de dag- en avondvariant is gelijk en dit betekent dat er van de avondstudenten meer discipline en zelfsturing wordt verwacht.De studieduur is afhankelijk van je praktijkervaring. Je hebt de mogelijkheid om deze te verkorten via een EVC-traject (Erkenning Verworven Competenties).Is het volgen van de hele avondopleiding in één keer een te zware belasting, dan kun je ook losse modules uit de avondvariant volgen (aanschuifonderwijs). Je kunt bij PBM Opleiding en Training ook post-HBO managementopleidin-gen volgen of de masteropleiding Personal Leadership in Innovation and Change.

Recruiter

Adviseur beleggingen

Fin

anci

eel

anal

ist

Project-managerHR Adviseur

Resultaatgericht

Inleven

Met m

ensen

om

gaan

PraktischMaatschappelijk

betrokken

Page 7: Pbm brochure nov 2014

ContactZuyd Hogeschool

Studie-informatie088-98 93 [email protected]

People and Business ManagementHavikstraat 56135 ED Sittard

Postbus 52686130 PG Sittard

046 - 420 71 [email protected]

Avondvariant PBM046 - 420 71 [email protected]

Zuyd Opleiding en Training Unit People and Busines Management046-420 71 [email protected]

Page 8: Pbm brochure nov 2014

Zuyd HogeschoolPostbus 5506400 AN [email protected]

Colofon

EindredactieDienst Marketing en Communicatie

Vormgeving (basis)Zuiderlicht, Maastricht Beeldconcept/opmaakStoere Binken Design, Maastricht

DrukSchrijen-Lippertz, Voerendaal

Deze brochure is gemaakt in 2014. Het is mogelijk dat daarna informatie is gewijzigd. Aan de tekst van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Niets van deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Zuyd Hogeschool.