H2K brochure consultancy Nov. 2014

20
Consultancy Industriële (brand)veiligheid

description

Grafisch Goed Geregeld.nl heeft voor H2K deze brochure ontwikkeld.

Transcript of H2K brochure consultancy Nov. 2014

ConsultancyIndustriële (brand)veiligheid

H2K Consultancy

Vanuit onze expertise en ervaring in industriële incidentbestrijding is een structurele, groeiende vraag ontstaan naar advisering over industriële (brand)veiligheid. Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, is H2K Consultancy een zelfstandig bedrijfsonderdeel geworden binnen H2K.

Het doel van H2K Consultancy is het begeleiden, ondersteunen en/of ontzorgen van bedrijven in de industriesector op het gebied van (brand)veiligheidsprojecten.

H2K Consultancy levert adviseurs met praktijkervaring die verantwoordelijk zijn voor een hoogwaardige dienstverlening.

Profiel 5

Quickscan / ‘0’-meting 7

Ontwerp brandveiligheidsinstallaties 9

Rapportages 11

Pre-incident plans 12

Risico-inventarisaties, risicoanalyses en scenariostudies 13

Bedrijfsnoodplannen 14-15

Opleidings- en oefenplannen 16-17

Overige activiteiten 19

Inhoud

Profiel

H2K beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van brand- en industriële veiligheid. Door kennis van de risico‘s, wetgeving en operationele ervaring zijn de adviseurs van H2K een deskundige partner voor bedrijven en overheden.

De projecten van H2K Consultancy hebben tot doel een bijdrage te leveren aan het veilig werken en produceren in de industriesector, waarbij kwaliteit, effectiviteit en maatwerk het profiel vormen van de advisering.

H2K consultancy 5

are you ready ?

Quick-scan / ‘0’-meting

De wet- en regelgeving op het gebied van (brand)veiligheid is complex en veelal niet gemakkelijk te interpreteren. H2K Consultancy kan door het uitvoeren van een quick-scan of een ‘0’-meting beoordelen in hoeverre, op het gebied van (brand)veiligheid, wordt voldaan aan de wet- en regelgeving.

Naast het wettelijke kader wordt ook de effectiviteit van de bouwkundige, organisatorische en aanwezige veiligheidsvoorzieningen beoordeeld.

Stationaire voorzieningen worden beoordeeld op functionaliteit en effectiviteit. De uitkomsten worden gerapporteerd en aanvullende maatregelen en- of voorzieningen kunnen op basis van een plan van aanpak uitgevoerd worden.

H2K consultancy 7

H2K consultancy

Ontwerp brandveiligheidsinstallaties

De ervaring met industriële incidentbestrijding heeft geleerd dat het ontwerp van brandveiligheidsinstallaties essentieel is voor de algehele veiligheid en de continuïteit van het bedrijfsproces.

Het ontwerp van brandveiligheidsinstallaties moet worden vastgelegd in een Uitgangspuntendocument (UPD) of een Programma van Eisen (PvE).

H2K Consultancy heeft ruime ervaring in het opstellen van UPD’s voor reguliere gebouwen, gebouwen in de chemische industrie en opslagvoorzieningen die vallen onder de PGS 15 of PGS 29.

H2K consultancy 9

H2K consultancy

Rapportages

Het Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO) kan bedrijven verplichten om een veiligheidsrapport (VR) op te stellen.

Het VR is een uitgebreide beschrijving van alle relevante risico‘s van bedrijfsactiviteiten in het licht van Externe Veiligheid. In een Veiligheidsrapport staan alle technische en organisatorische aspecten beschreven, alsmede de voorzorgsmaatregelen die getroffen zijn ten aanzien van beheersing van de veiligheidsrisico‘s veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten.

Op basis van de Wet veiligheidsregio’s kan een veiligheidsregio een inrichting aanwijzen als zijnde bedrijfsbrandweerplichtig. De aanwijzing vindt plaats op basis van het Bedrijfsbrandweer-rapport. In het Besluit veiligheidsregio’s worden eisen gesteld aan de inhoud van dit rapport.

H2K stelt veiligheidsrapportages en bedrijfsbrandweerrapportages samen of ondersteunt bed-rijven in de ontwikkeling daarvan. De uitkomsten worden besproken samen met bedrijf en het bevoegd gezag.

H2K consultancy 11

Risico-inventarisatie, risico-analyses en scenariostudies

Ten grondslag aan de scenariobeoordeling en daar-mee aan het aanwijsbesluit, ligt de uitvoering van een risico-inventarisatie, risicoanalyses en scenario-studies. H2K Consultancy voert risico-inventarisaties uit, waardoor risico’s geïdentificeerd worden. Met be-hulp van Consequence Analysis software (modulering) worden vervolgens de consequenties van die risico’s inzichtelijk gemaakt.

Met scenariostudies onderzoeken de adviseurs van H2K of er voor geloofwaardige scenario’s voldoende (beheers)maatregelen zijn getroffen om (zware) ongevallen te voorkomen, respectieve-lijk de gevolgen van (zware) ongevallen te beperken. De geloof-waardige scenario’s worden conform de Werkwijzer Bedrijfs-brandweren uitgewerkt tot maatgevende scenario’s.

H2K Consultancy faciliteert of voert de regie in de uitvoering van scenariostudies, om te komen tot veilige, effectieve en reële uitkomsten.

Pre-incident plans

In een pre-incident plan worden de repressieve maatregelen beschreven ten aanzien van een maatgevend scenario. Het pre-incident plan fungeert als leidraad voor de bedrijfsnoodorganisatie in het beheersen en bestrijden van een incident en vormt voor externe hulpverleningsdiensten een belangrijke bron van informatie.

Een pre-incident plan bestaat uit een globale beschrijving van het scenario, een tijdschema met daarin opgenomen de activiteiten die moeten worden ondernomen, aanwezige (brand)preventieve voorzieningen, beschikbare en in te zetten repressieve middelen, effectcontouren en op hoofdlijnen de te volgen bestrijdingsstrategie.

De format die H2K gebruikt voor de ontwikkeling van pre-incident plans hebben zich in de praktijk bewezen. De informatie wordt overzichtelijk weergegeven en ondersteunt met grafische elementen. Met de uitkomsten van lessons-learned en oefeningen worden de pre-incident plans actueel gehouden.

H2K consultancy 13

Bedrijfsnoodplannen

Het bedrijfsnoodplan beschrijft de organisatiestructuur en procedures als een incident zich voordoet. Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden vastgelegd evenals alarmerings-, opschalings- en communicatieprocedures.

Bedrijfsnoodplannen worden opgesteld overeenkomstig de PGS 6 en bijlage C8 van de Werkwijzer bedrijfsbrandweren. Voor het inrichten of optimaliseren van een bedrijfsnoodorganisatie hanteert H2K het zogenaamde 4-laags model, overeenkomstig de vier niveaus voor incidentbestrijding:

• Uitvoerend• Operationeel• Tactisch• Strategisch

Dit model sluit aan op het opschalingsmodel dat gehanteerd wordt door de veiligheidsregio’s, politie en gemeenten, waardoor tijdens een incident de bedrijfsnoodorganisatie is afgestemd op de crisisorganisatie van de overheid. De samenwerking tussen beide organisaties en de vertegenwoordiging van bedrijfsfunctionarissen in de verschillende overleg- en beslisstructuren wordt hierdoor sterk bevorderd.

14 H2K consultancy

4-laags model

4 Strategisch

3 Tactisch

2 Operationeel

1 Uitvoerend

H2K consultancy 15

Opleidings- en oefen(beleids)plannen Op basis van het Besluit veiligheidsregio’s kan het bestuur van een veiligheidsregio eisen stellen aan het opleidingsniveau en de geoefendheid van het personeel van een bedrijfsbrandweer. In een bedrijfsbrandweeraanwijzing kan verder bepaald worden dat oefeningen en evaluaties geregistreerd moeten worden.

H2K Brandweeropleidingen en H2K Trainingen zijn gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van opleidingen, trainingen en oefeningen op alle niveau’s binnen de bedrijfsnood-organisatie. H2K Consultancy ontwikkelt of ondersteunt bedrijven bij het opzetten van opleidingsplannen, oefen(beleids)plannen en oefenregistraties.

16 H2K consultancy

Op basis van de maatgevende scenario’s voert H2K een takenanalyse uit, waarbij de uitkomsten de basis vormen voor een opleidings- en oefenplan. Naast elementaire basistaken, ligt de nadruk op de aanwezige specifieke risico’s, scenario’s en voorzieningen. Waar dat mogelijk is wordt een relatie gelegd met de Leidraad Oefenen, de oefenmethodiek die wordt gehanteerd door de overheidsbrandweer.

Het opleidings- en oefenplan wordt door H2K, in samenspraak met het bedrijf, ter goedkeuring aangeboden aan het bevoegd gezag.

Het ontwikkelen van een opleidings- en oefenplan voor een bedrijfsbrandweerorganisatie is niet generiek en vraagt om maatwerk. H2K Consultancy draagt bij aan kwalitatieve opleidings- en oefenplannen, afgestemd op het risicoprofiel van het bedrijf.

H2K consultancy 17

Specialist in industriële brandveiligheid H2K Consultancy is specialist in industriële brandveiligheid.

De adviseurs van H2K worden gedreven door veiligheid, hebben oog voor detail en leveren praktijkgericht advies op maat, waarbij gebruik wordt gemaakt van de best bestaande of innovatieve oplossingen.

De consultants werken vanuit een integrale visie, in verbinding met vakgenoten.

Overige activiteiten

Een overzicht van onze andere activiteiten:

• Brandweeropleidingen• Brandweertrainingen • Mobiel oefenen (flashover unit en attack cell)• Bijscholingsprogramma industriële incidentbestrijding i.s.m. de Brandweeracademie• Virtuele procedure trainingen• Diverse practicums (ammoniak, stofexplosies, cryogene gassen en de schuimbox)• LNG trainingen op het trainingscentrum in TEEX (USA, Texas)• Ammoniak trainingen• Industriële brandbestrijding op het trainingscentrum in Vernon (Frankrijk)• H2K online (digitaal platform voor e-learning)

H2K consultancy 19

Nobelstraat 10 BU22693 BC ‘s-GravenzandeTel.: +31 (0)174 41 48 72

[email protected]