Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

8
nieuws PARKBOS NIEUWS LENTE-ZOMER ‘12 04 © Projectbureau Parkbos GRAND NOBLE IN VOLLE ONTWIKKELING GEEF DE WANDELROUTES EEN NAAM EEN BLIK OP HET PARKBOSPROJECT EEN EDITIE VOL REALISATIES!

Transcript of Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

Page 1: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

nieuwsPARKBOS NIEUWS

LENTE-ZOMER ‘1204

© Projectbureau Parkbos

GRAND NOBLEIN VOLLE

ONTWIKKELING

GEEF DE WANDELROUTES

EEN NAAM

EEN BLIK OP HET PARKBOSPROJECT

• REALISATIE • REALISATIE REALI

SATI

E

EEN EDITIE VOL

REALISATIES!

Page 2: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

PARKBOS EEN BLIK OP HET PARKBOSPROJECT

HERNIEUWDE OVEREENKOMSTHet Parkbosproject loopt al drie jaar: in 2008 sloten de projectpart-ners een samenwerkingsovereenkomst af, gecoördineerd door gou-verneur André Denys. Intussen werd die verlengd: De stad Gent, de gemeente De Pinte, de gemeente Sint-Martens-Latem, de provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaam-se Landmaatschappij tekenen present voor de periode 2011 – 2014.

In de hernieuwde overeenkomst vergroten ze hun engagement: zo werken ze samen rond een gezamenlijke Parkbos-huisstijl. Dat zul-len de bezoekers merken, want het verbetert de herkenbaarheid van het project.

NIEUWE PROJECTCOöRDINATORHet Parkbosproject heeft sinds september 2011 een nieuwe coördi-nator: Iris Lauwaert. Ze bouwde ervaring op als raadgever natuur op het kabinet van de Vlaamse minister van leefmilieu.

Het vroegere Parkbos-gezicht Hannelore Vandorpe ging al een nieuwe uitdaging aan. Sinds juni 2011 werkt ze mee aan het Oude Dokken-project in Gent.

SUCCESVOLLE INFOMARKTEN Het Parkbosproject prikkelt de interesse. Dat bewees de infomarkt van De Pinte in juni 2011. Het gemeentehuis bleek te klein voor alle bezoekers.

En dus kwam er een vervolg: op 29 september in het ontmoetings-centrum OCP van De Pinte, en op 7 november tijdens de infomarkt van de Stad Gent in Zwijnaarde. Veel geïnteresseerden sprokkelden toen informatie over het Parkbos en zijn deelprojecten.

Ook benieuwd? Op www.parkbos.be vindt u de presentaties van de infomarkt. En ook in 2012 plannen we een reeks infomomenten, waarop u al uw vragen kunt afvuren.

Beste lezer

Het Parkbos wordt meer en meer bos. En opdat u door dat bos de bomen blijft zien, vertelt deze nieuwsbrief hoe ver we staan én wat u nog mag verwachten.

De eerste bomen kregen vorige winter een plek rond het Grand Noble-domein. Ertussen lopen tijdelijke wandelpaden, die we in het voorjaar omringen met bloemen. Zo kunt u deze zomer het jonge bos al gaan ontdekken.

Ook het eerste deel van het knuppelpad in Hooglatem – vanuit de Rosdamstraat – ligt er al. Voor het tweede deel – de verbinding met de Moeistraat – staan we in de startblokken. Straks hebt u dus géén laarzen meer nodig om dit mooie stukje Latem te ontdekken.

Intussen krijgen de Parkbosbruggen vorm: hun definitieve ontwerp verwachten we tegen de zomer. Ook de Grand Noble- en Den Beer-portalen laten stilaan hun definitieve uiterlijk zien.

Nog op de agenda? Het speel- en geboortebos in De Pinte, waaraan de jeugdverenigingen meewerken. En tegen het najaar willen we de vijf wandelroutes ‘instappen’.

U merkt het: het Parkbos leeft – ook bij de bevolking. Want jullie zakten eind juni massaal af naar de infomarkt in De Pinte. Daarom herhaalden we het initiatief in september. Toch blijven de vragen binnenstromen. Niet verwonderlijk: hoe concreter het project wordt, hoe meer de omwonenden ermee bezig zijn. En dat is goed. Daarom plannen we binnenkort nog meer infomomenten, en onthult de Parkbos-website de laatste nieuwtjes.

Nét als deze nieuwsbrief, die de belangrijkste informatie verzamelde. Ik wens u alvast veel leesplezier.

André Denys

VO

ORW

OO

RD

André DenysGouverneur - Voorzitterstuurgroep Parkbos

02

Page 3: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

PARKBOS IN CIJFERS2 PLANTACTIESEen bos zonder bomen? Dat is als een café zonder bier. En dus worden er ijverig bomen en struiken geplant in het Parkbos.

Op 6 november stak de plaatselijke afdeling van vrijetijdsver-eniging Pasar de handen uit de mouwen. Met de actie ‘Pasar boomt!’ zorgden ze voor een gevarieerde rij jonge boompjes langs de spoorweg bij de Jean-Baptiste Gieylaan.

Ook de leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de ba-sisscholen in Sint-Martens-Latem haalden in maart de schop boven. Langs het knuppelpad in Hooglatem maakten ze met verschillende soorten heesters een nieuwe bosrand. En in het portaal Grand Noble plantten ze een massief bos aan.

81.785 BOMENHet Parkbos werd deze winter meer dan tachtigduizend planten rijker. 68.740 bomen kregen een plekje, waaronder de zome-reik, es, linde, zwarte els, zoete kers, lijsterbes en grauwe abeel. Zij kregen gezelschap van 13.045 bosplantsoengewassen: een verzameling jonge, inheemse struiken en bomen, zoals de mei-doorn, hazelaar, lijsterbes, vuilboom, olm en hondsroos.

Alle bomen samen vormen een nieuwe groene oppervlakte van meer dan twintig hectare.

03

© Projectbureau Parkbos

© Projectbureau Parkbos

3 STUKS MEUBILAIR OM TE TESTENGenieten van die nieuwe planten? Dat lukt vanaf het voorjaar 2013 nog beter. Want dan bekijkt u ze van op de nieuwe zitbanken, of leert er u meer over via de infoborden.

Vandaag testen we dat nieuwe meubilair al. Drie prototypes wachten u op in het Parkbos: de park-bosbank in het Maaltebruggepark, de bosbank in de Grand Noble-boskern, en een infowall in Schel-develde.

Speel proefpersoon: test het Parkbosmeubilair en geef uw mening via [email protected].

© ANB

• REALISATIE • REA

LISATIE REALISA

TIE

Page 4: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

VERWORVEN GRONDEN WORDEN BOS

De handtekening onder de erfpachtovereenkomst was nog niet droog of de eerste grootschalige plantactie was al een feit.

In november en december werd 23 hectare gemengd bos aangeplant op de recent verkregen gronden. Het resultaat bewondert u langs de Baron de Giey- en de Jean-Baptiste Gieylaan. De prille plantjes groeien daar uit tot een robuust bos. Daarom doorkruisten we de aanplanting met twee kijk-assen. Zodat u het Grand Noble-kasteel blijft zien.

Koning Winter was het parkbosproject goed gezind: tijdens de plantactie was het droog en niet té koud. Het ideale weer om snel veel bomen te planten. Hopelijk is dat volgende win-ter ook het geval. Want dan zijn er opnieuw plantacties.

OVERKOEPELEND BOSBEHEER

Het ANB en familie de Giey sloten niet alleen een erfpacht-overeenkomst af. Ze werken ook samen aan het bosbeheer-plan, waarvan de opmaak in het najaar van 2012 start.

In het plan worden zowel de publieke als de private bosdelen opgenomen. Het voordeel? Dezelfde visie en hetzelfde be-heer voor het volledige bos.

04

De boskern Grand Noble is een indrukwekkend onderdeel van het Parkbos. Hij is tachtig hectare groot – wel 160 voetbalterreinen – en omringt het gelijknamige kasteel. De Kortrijksesteenweg, de Hemelrijkstraat, de Baron De Gieylaan en de spoorlijn Gent-De Pinte vormen de grenzen.

ANB VERWERFT GRAND NOBLE-GROND

In november vorig jaar tekende ANB een erfpachtovereen-komst met de familie de Giey, eigenaars van het Grand No-ble-kasteel. Ze spraken af dat zestig hectare van hun bos-grond de volgende 99 jaar publiek toegankelijk wordt maar enkel op de daarvoor voorziene wandelroutes. Het Grand Noble-kasteel, zijn tuin en de aangrenzende bospercelen blij-ven eigendom van de familie. Die kunt u dus niet bezoeken.

Een belangrijke overeenkomst, gevierd met de symbolische aanplanting van acht lindes – één voor iedere partner van het Parkbosproject.

© ANB

GRAND NOBLE IN VOLLE ONTWIKKELING

04

Page 5: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

GRAND NOBLE-PORTAAL HERBEKEKEN Het parkbos binnenstappen? Dat doet u via de portalen: de toegangspoorten en ontvangstruimtes van het Parkbos. Een ervan komt in het noordoostelijke deel van de Grand Noble-boskern.

Voor elk portaal werd een ruimtelijke visie uitgewerkt. Die portaalstudie bekeek de inplanting van de infrastructuur, zoals picknicktafels, parkeerplaatsen, infopanelen en spelprikkels.

Tijdens de infoavonden werden de inrichtingsplannen al voor-gesteld aan buurtbewoners. En ook de stuur-, werk- en klank-bordgroepen bespraken ze al. Hun grootste bezorgdheid? De locatie van de parking en zijn toegangsweg. Dus boog landschapsbureau Fris in het Landschap zich opnieuw over het inrichtingsplan. Op 27 mei, tijdens de Dag van het Park, wordt het aangepaste plan voorgesteld. Zodat ook u uw me-ning erover kunt geven. Dan volgen de technische plannen, de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning en de aanbesteding.

De drukke Jean-Baptiste Gieylaan, die de boskern doorsnijdt, ondergaat alvast enkele verkeersremmende aanpassingen. Die worden uitgewerkt in overleg met de stad Gent en de gemeente De Pinte. De snelheid moet zakken tot 70 km/u. En er komen twee veilige oversteekplaatsen. De stad Gent legt ook een fietspad langs de weg aan. Zo bereikt u straks de Grand Noble-boskern op een veilige manier.

AFTELLEN NAAR EEN GRAND NOBLE-BOSWANDELING

De Grand Noble-boskern laat zich binnenkort in zijn volle glo-rie bewonderen. De beplantingswerken zijn achter de rug, en de wandelpaden krijgen stilaan vorm. Eerst leggen we tijdelijke wandelpaden aan, zo kunnen we het gebied zo snel mogelijk toegankelijk maken voor de nieuwsgierige bezoeker. Omdat we die aanleggen op vroegere maïsvelden, moeten we de grond eerst frezen – door elkaar mengen. Tegelijk vul-len we de diepe sporen in de voormalige akkers, zodat al-les egaal ligt. Daarna zaaien we het grasmengsel. Die acties vragen droog weer … en daarop moesten we dus wachten.

Tegen de Dag van het Park op 27 mei moeten de grazige wandelpaden toegankelijk zijn. In het voorjaar zaaien we op de bermen een kruidenmengsel.

Zo staat alles klaar voor de definitieve wandelpaden in de Grand Noble-boskern en Hooglatem. Dit onderdeel van het recreatieve netwerk in het Parkbos komt dit najaar aan bod. Nog even geduld dus.

GRAND NOBLE IN VOLLE ONTWIKKELING

© Naturesk Wouter Pattyn

• REALISATIE • REA

LISATIE REALISA

TIE

05

Page 6: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

TE VOET, PER FIETS OF TE PAARD DOOR HET PARKBOS Het Parkbos wordt een grote, groene long in hartje Oost-Vlaanderen. U geniet er van de natuur – te voet, per fiets of te paard.

Het recreatieve netwerk, dat de provinciale dienst Mobili-teit uittekende, maakt het Parkbos vlot toegankelijk voor alle bezoekers. Zonder dat ze elkaar hinderen, want ze krij-gen zo veel mogelijk aparte routes en beddingen.

© Projectbureau Parkbos

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

!

Zwijnaarde

E40

Maaltebruggepark

Grand Noble

Den Beer

De Ghellinck

N60

E17

Sint Martens Latem

De Pinte

Zevergem

Sint Denijs Westrem

te

downloaden op

parkbos.be

FIETSNETWERK VAN MEER DAN 60 KM

Het Parkbos-fietsnetwerk kent u al – of toch gedeeltelijk. Want het knoopt aan bij het bestaande Fietsknooppunten-netwerk, dat een groot deel van het Parkbos bestrijkt. Het wordt aan-gevuld met nieuwe verbindingen. Zoals het fietspad op de oude spoorwegbedding met fietsbruggen naar het centrum van Gent. Daarop komen drie nieuwe fietsknooppunten. Er verschijnen er nóg drie op de veilige baantjes waarlangs we drie bestaande fietsverbindingen omleiden.

Voor het Parkbos levert dat twee fietslussen op: de Parkbos-route van 20 kilometer, en de Tussen Leie en Schelde-route die liefst 43 kilometer lang is.

WANDELNETWERK VAN KLEINE PAADJES EN LANGE ROUTES

Een verkwikkende boswandeling? Die volgt de paden van het wandelnetwerk. Dat loopt langs de oude wegen én nieuwe, trage weggetjes.

Het netwerk kun je opdelen in zeven lussen – 2,4 tot 9,0 kilometer lang. Verder wandelen? Spring dan van de ene op de andere lus. Allemaal samen tellen ze veertig kilometer. En dan rekenen we de aanlooproutes uit de gemeenteker-nen nog niet mee. Want ook De Pinte, Sint-Martens-Latem, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde zijn met de lussen ver-bonden.

Het volledige netwerk telt dertig kilometer aparte wandelwe-gen – waarvan ongeveer de helft onverhard. Meer dan ge-noeg wegen voor uw favoriete wandeling: kort of lang, rustig of avontuurlijk – langs knuppelpaden, weiden, bossen en be-ken. Mét spannende indianenpaadjes, bloesemende boom-gaarden en uitdagende klimelementen.

Dit jaar ziet een deel van het wandelnetwerk al het levens-licht. Dat realiseren we via quick wins: onder meer de wandel-paden in Grand Noble worden op korte termijn gerealiseerd.

• REALISATIE • REALISATIE REA

LISA

TI

E

RECREATIEF

NETWERK

FIETSLUSSEN

06

Page 7: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

GEEF DE WANDELROUTES EEN NAAM Het Parkbos-wandelnetwerk ontplooit zich. Straks ne-men de tijdelijke wandelroutes hun definitieve vorm aan. Het is dan ook tijd om hun voorlopige roepnaam te ver-anderen in een officiële.

Welke dat wordt? Dat beslist ú – door hem zelf te beden-ken of door uw favoriet uit de voorstellenlijst te kiezen op www.parkbos.be.

UW NAAMSVOORSTEL VOOR DE ROUTE(S)

Een creatieve wandelroutenaam, een historische benaming of misschien wel een dialectterm? Aan u de keuze!

Hieronder vindt u een kaart met de verschillende wandellus-sen. Deze is ook terug te vinden op www.parkbos.be.

Bezorg uw voorStel of favorietGeef de Parkbosroutes een naam. Stuur uw originele idee op naar Projectbureau Parkbos, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent. Of bezorg het ons via www.parkbos.be.

Daar duidt u ook uw favoriete namen aan. Net zoals de jury zal doen. In de volgende nieuwsbrief ontdekt u of uw voorstel de leden bekoorde.

VEILIG GALOPPEREN OP HET RUITERNETWERK

Ook te paard verplaatst u zich vlot door het Parkbos. Het rui-ternetwerk loopt langs niet-verharde paden en bermen. De ruiters krijgen er een aparte, duidelijk aangegeven zone. Aan de maneges van Zwijnaarde en Deurle vertakt het netwerk zich. Het maakt ook een doorsteek naar Zevergem.

In hartje Parkbos komen er drie ruiterlussen: Grand Noble, Nieuwgoed-Predikerhof en Zeven Dreven. De eerste realise-ren we dit jaar nog. Liggen alle lussen er? Dan vormen ze 11 kilometer ruiterpad. De verbindingen tussen de lussen, Deurle en Zevergem doen daar nog eens zeven kilometer bij.

U doorkruist het Parkbos alvast veilig in draf. Want aan het kruispunt van de Oude Spoorweg met de Klossestraat komt een stoplicht.

DRIE NETWERKEN. ONTELBARE BEZOEKEN

Wandelen, fietsen of galopperen in het Parkbos? De volgen-de jaren bouwen we de recreatieve netwerken verder uit – tot ze de geknipte route voor uw Parkbos-bezoek vormen.

manège gewenst netwerk ruiterpaden(doorgaans onverhard)

Hemelrijk

Duiver

Scheldevelde

De PinteZetelbergen

KruiskeBeer

RUITERNETWERK

Scheldevelde

Duiver

Zetelbergen

Beer

Zwijnaarde

Klosse

Hemelrijk

WANDELLUSSEN

07

Den Beer

De Ghellinck

Grand Noble

N60

E17

N43

E40

Den Beer

Grand Noble

N60E17

N43

te

downloaden op

parkbos.be

Page 8: Parkbos nieuwsbrief 4 - zomer 2012

MEER WETEN?Het Projectbureau Parkbos coördineert de verschillende opties en acties van de Parkbos-partners. U bent er altijd welkom met vragen of bemerkingen.

Contact:Projectbureau ParkbosGouvernementstraat 1, 9000 GentTel.: 09 267 83 [email protected]

Actuele informatie over het Parkbos vindt u op www.parkbos.be.

COLOFONTeKST: AGENTSCHAP VOOr NATUUr EN BOS, PrOVINCIE OOST-VLAANDErEN, STAD GENT, PrOJECTBUrEAU PArKBOS

eiNDreDaCTie: SCHrIJF.BE

LayOUT: VOLTA.BE

VU: ANB - DIrK BOGAErTKONING ALBErT II-LAAN 20, 1000 BrUSSEL

GRAND NOBLE: Dé BLIKVANGER TIJDENS DE DAG VAN HET PARK OP 27 MEI

Wanneer beter het Parkbos ontdekken, dan tijdens de Dag van het Park? De stad Gent stak een gevarieerd programma in elkaar, waar wij graag aan meewerken. een dag lang toont het zich van zijn beste kant.

’s Morgens fietst u door de groenpool. ’s Middags picknickt u met Boer ’n Brood in de dreef aan het Borluutpark. En om 14 uur weer-klinkt aan het kasteel het startschot voor tal van activiteiten – met de Grand Noble-boskern in de hoofdrol. Er is de fotozoektocht door het bos, en aan de infostand geeft u uw visie over de inrichting van het Grand Noble-portaal.

INFORMATIE EN ANIMATIE In het Borluutpark kan je terecht voor infostands en workshops. Zo leert u ‘moestuinieren in bakken’, komt u nieuwtjes te weten over mussen en ander vogels, beklimt, verzorgt of benoemt u bomen, en ontdekt u het wondere waterleven. Er speelt ook een Parkbos-film en er is animatie – van muziek, over grime en volkspelen tot tennisinitiatie.

HOE, WAT, WAAR, WANNEER?Op 27 mei is het de Dag van het Park. De activiteiten starten aan het Borluutpark om:• 10 uur: fietstocht door het Parkbos• 14 uur tot 18 uur: doorlopend animatie, infostands en workshops

en een fotozoektocht in de Grand Noble-boskern.• 14, 15u30 en 17 uur: geleide wandeling in Grand Noble-Portaal

Inschrijven voor de fietstocht, picknick of geleide wandeling kan via Gentinfo (09 210 10 10 of [email protected]). Het volledige programma leest u op www.gent.be/dagvanhetpark en op www.parkbos.be.

© ANB

het project Parkbos is een samenwerkingsverband tussen volgende partners:

• REALISATIE • REA

LISATIE REALISA

TIE

DAG VAN HET

PARK