Panieksluiting: veiligheid vóór alles · PDF fileDruk: Flevodruk, Harderwijk...

download Panieksluiting: veiligheid vóór alles · PDF fileDruk: Flevodruk, Harderwijk Daltonstraat 17 - 3846 BX Harderwijk - Postbus 391 - 3840 AJ Harderwijk - Telefoon (0341) 464 611 - Fax

If you can't read please download the document

Transcript of Panieksluiting: veiligheid vóór alles · PDF fileDruk: Flevodruk, Harderwijk...

  • Druk: Flevodruk, Harderwijk

    Daltonstraat 17 - 3846 BX Harderwijk - Postbus 391 - 3840 AJ Harderwijk - Telefoon (0341) 464 611 - Fax (0341) 467 350 - E-mail: [email protected] - www.alcoa-architectuursystemen.nl

    Panieksluiting: veiligheid vr allesAlcoa introduceert een nieuw paniekbeslag dat met zorg voor veiligheid en oog voor vormgeving is ontwikkeld. Het is geschikt voorzowel enkele als voor dubbele deuren. Het paniekbeslag wordt standaard geleverd in een grijs gelakte uitvoering (RAL 9006). Opaanvraag zijn ook andere RAL-kleuren en RVS-uiterlijk leverbaar. Het beslag voldoet aan de nieuwste, strenge Europese norm EN 1125.Levertijd op aanvraag. Er is een folder met uitgebreide informatie.

    Enkele deurEen enkele deur kan worden voorzien van 1centrale zijsluiting en/of van 2 sluitpuntenboven en onder. Voor de sluitpunten aanboven en onderzijde kan onafhankelijk vanelkaar worden gekozen voor een verticalesluiting of voor een zijsluiting. Hierdoor zijn ermaar liefst negen verschillende manierenwaarop een enkele deur beslagen kanworden. Het beslag kan probleemloosworden toegepast voor naar links of naarrechts draaiende deuren.

    Dubbele deurDe standdeur wordt altijd voorzien van eenverticaal sluitpunt naar boven en eenverticaal sluitpunt naar beneden. Deloopdeur is uitgevoerd met een centralezijsluiting en/of met 2 zijsluitingen aanboven en onderzijde. Hierdoor ontstaan dedrie mogelijkheden zoals hieronderafgebeeld. Een enkele deur of de loopdeurvan een dubbele deur kan wordenuitgevoerd met een knop en een cylinder,maar kan ook gewoon blind blijven.

    AA 100 Q Twist: systeem voor vrijgebogen gevels met te openen ramenOp de Bouwbeurs 2005 presenteerde Alcoa onder andere het gevelsysteem AA100Q-Twist voor vrij gebogen gevels, met daarin eenniet voor mogelijk gehouden taatsraam, dat soepel opent en met een meerpuntssluiting wordt vergrendeld. Met dit nieuwe systeemwordt virtuele architectuur werkelijkheid.

    De tijd dat gebouwen bekleed werden metenkel een rechte of een schuine gevel, ligtver achter ons. Ook bolvormige,kegelvormige, cilindervormige gevels ofcombinaties daarvan, wordentegenwoordig als heel gewoon ervaren. Hetgevelsysteem AA 100 Q leent zich bij uitstekvoor dergelijke toepassingen. Gevels in eenniet standaard vorm, dus zonder een zichherhalende geometrie, konden slechtsgemaakt worden uit kunststof panelen of uitondoorzichtige materialen, zoals beton,hout, zink of koper. Een gebogen glazengevel was nog niet mogelijk. De uitvindingvan de AA 100 Q Twist betekent eendoorbraak op dit gebied. Een gebogenglazen gevel met een daarin opgenomentaatsraam, opent (letterlijk!) nog meertoepassingsmogelijkheden voor dezenieuwe vorm van vrije architectuur.

    Het gevelsysteem AA100Q is ontwikkeld voorhet construeren van rechte, schuine engesegmenteerde gevels. Het daarvanafgeleide systeem AA 100 QTwist maakt nuook getordeerde en vrijgebogen gevels mogelijk.

    Kenmerkend voor de AA100Q-Twist is deopdeling in een stijf achterliggend profieldat parallel aansluit op het systeem vanvloeren en wanden en een beglazingsprofieldat meedraait met het bollende glasvlak endaarbij steeds vlak tegen de ruit ligt.Hierdoor lopen staande en liggende vlakkenin de AA 100Q-Twist vloeiend in elkaar over.De varirende kromming van het vlak stelthoge eisen aan de maatvoering vanprofielen en ruiten.

    Het buigen en tegelijkertijd torderen van deraamprofielen maakte de ontwikkeling vannieuwe technieken noodzakelijk. De assenvan de scharnieren (halverwege de boven -en onderregel van het raam) liggen inelkaars verlengde. Door de bolling van hetglas liggen de scharnieren van dittaatsende raam daarom scheef op hetglasvlak en scheef t.o.v. de profielen. Ditalles staat een probleemloze werking vanhet raam overigens geenszins in de weg. Hetprototype trok enorm veel aandacht op debeurs en ook het gerenommeerde vakbladCobouw vond het opmerkelijk genoeg omer groots mee uit te pakken op devoorpagina van de editie van 23 februari2005.