Over de Pleinen_Over Deventer_juli 2015

24
www.soleilounge.nl • Binnensingel 2-4 • 7411 PM Deventer • 0570-612421 • [email protected] 10,- AKTIE 20 minuten zonnen Suncard aanbiedingen 50,- = 80,- 80,- = 120,- extra voordeel! OVER PLEINEN D E Juli 2015 Column Poort Sixities Alive Ik werk in de... Is deze stoel vrij? Mevrouw Noot Remeker Recept v/d maand Agenda 04 04 05 07 08 08 09 22-23 05 Aan Tafel! DEVENTER 07 De Horeca Chal- lenge winnaar van de maand mei is... 08 Een handje noten per dag.... 09 24 ste André’s Bacchustoernooi 09 MusicShop Disc Warrn Haynes & Bill Wyman Stromarkt 12 • 7411 PJ Deventer • tel.: 0570-641277 [email protected]www.keizerskroondeventer.nl BARMILANO BAR, BITES AND ANTIPASTI Laat u verwennen met een heerlijk frisse italiaanse lunch en een goed glas wijn De Keizerskroon biedt een prachge ambiance waarin onze ideeën over gastheerschap tot uing worden gebracht waardoor u culinair kunt genieten Omdat het om smaak gaat. Reserveren: 0570 614075 www.restaurantbouwkunde.nl restaurant bouwkunde restaurant bouwku nde Het bekendste plein van Deventer heeft er een fraaie eetgelegenheid bij. Onder de naam ‘Lokaal Lokaal’ opende Joyce van Wezenbeek (46) onlangs namelijk haar eigen restaurant. “Het is toch wel een droom die uitkomt”, vertelt de erva- ren horecaondernemer. Joyce komt uit een echte horeca-familie. Haar vader, Ad van Wezenbeek, was onder meer de eerste elf jaar eigenaar van het welbekende Luxor op de Brink. En ook de afgelopen 25 jaar uit het leven van Joyce ma- ken het geen verrassing dat ze nu haar eigen restau- rant runt aan de Brink 22a, niet ver van het Luxor- pand waar haar vader ooit furore maakte. De kersverse eigenaresse brengt namelijk een schat aan ervaring met zich mee. Van een eigen restaurant in Den Haag tot werken bij de Keizerskroon, restau- rant Moskou en St. Tropez. “Maar ik was de laatste jaren altijd wel weer op zoek naar iets voor mezelf. Toen brasserie Lustre besloot te stoppen dacht ik: dit is de kans. Het is een geweldige locatie.” Duurzaam Joyce besloot het interieur volledig te restylen. Dat deed ze wel met aandacht voor haar concept waarin ‘duurzaam’ een sleutelwoord vormt. “In totaal heb ik zes nieuwe krukken gekocht, de rest heb is allemaal van hergebruikt materiaal. Lees verder pagina 3 Nieuw restaurant Lokaal Lokaal blijft dicht bij huis

Transcript of Over de Pleinen_Over Deventer_juli 2015

  • www.soleilounge.nl Binnensingel 2-4 7411 PM Deventer 0570-612421 [email protected]

    10,-AKTIE

    20 minuten zonnen

    Suncard aanbiedingen

    50,- = 80,- 80,- = 120,-extra voordeel!

    OVER PLEINENDEJuli 2015Column PoortSixities AliveIk werk in de...Is deze stoel vrij?Mevrouw NootRemekerRecept v/d maandAgenda

    04040507080809

    22-2305Aan Tafel!

    DEVENTER

    07De Horeca Chal-lenge winnaar van de maand mei is... 08

    Een handje noten per dag....

    0924 ste Andrs Bacchustoernooi

    09MusicShop Disc Warrn Haynes & Bill Wyman

    Stromarkt 12 7411 PJ Deventer tel.: 0570-641277

    [email protected] www.keizerskroondeventer.nl

    BARMILANOB A R , B I T E S A N D A N T I PA S T I

    Laat u verwennen met een heerlijk frisse

    italiaanse lunch en een goed glas wijn

    De Keizerskroon biedt een prachtige ambiance waarin onze ideen over gastheerschap tot uiting worden gebracht waardoor u

    culinair kunt genieten

    Omdat het om smaak gaat.

    Reserveren: 0570 614075www.restaurantbouwkunde.nl

    Omdat het om smaak gaat.

    restaurant bouwkunde

    restaurantbouwkunde

    Het bekendste plein van Deventer heeft er een fraaie eetgelegenheid bij. Onder de naam Lokaal Lokaal opende Joyce van Wezenbeek (46) onlangs namelijk haar eigen restaurant. Het is toch wel een droom die uitkomt, vertelt de erva-ren horecaondernemer.

    Joyce komt uit een echte horeca-familie. Haar vader, Ad van Wezenbeek, was onder meer de eerste elf jaar

    eigenaar van het welbekende Luxor op de Brink. En ook de afgelopen 25 jaar uit het leven van Joyce ma-ken het geen verrassing dat ze nu haar eigen restau-rant runt aan de Brink 22a, niet ver van het Luxor-pand waar haar vader ooit furore maakte.

    De kersverse eigenaresse brengt namelijk een schat aan ervaring met zich mee. Van een eigen restaurant in Den Haag tot werken bij de Keizerskroon, restau-rant Moskou en St. Tropez. Maar ik was de laatste

    jaren altijd wel weer op zoek naar iets voor mezelf. Toen brasserie Lustre besloot te stoppen dacht ik: dit is de kans. Het is een geweldige locatie.

    DuurzaamJoyce besloot het interieur volledig te restylen. Dat deed ze wel met aandacht voor haar concept waarin duurzaam een sleutelwoord vormt. In totaal heb ik zes nieuwe krukken gekocht, de rest heb is allemaal van hergebruikt materiaal. Lees verder pagina 3

    Nieuw restaurant Lokaal Lokaal blijft dicht bij huis

  • IJSSELHOTEL

  • In de horecaOver de Pleinen juli 2015 3.

    Reserveren kan online via www.daltonssteakhouse.nl* frisdrank, bier en wijn

    Onbeperkt drinken* in combinatie met een 3-gangenmenu voor Gezellig uit eten in Deventer, barstensvol gezelligheid en kwaliteit? Dit alles vind je bij Steakhouse Daltons aan de Brink, hier vind je namelijk de lekkerste gerechten uit Overijssel. Al vele jaren serveren ze hier tongstrelende gerechten. Een ruim aanbod in steaks en spiezen, maar ook aan de vegetarir en visliefhebber is gedacht, en dit alles gecombineerd met een overheerlijk saladebuffet.

    Geniet in een sfeervolle western ambiance, zeven dagen

    in de week. Een groot restaurant dat plaatst biedt aan voor een romantisch diner voor twee, maar ook voor grote groepen geschikt is. In de zomer zit je heerlijk buiten met uitzicht op het mooiste plein van Nederland. Wanneer je samen vaak geniet van een heerlijk mals stukje vlees dan is een valentijnsavondje uit hier sowieso een succes! Laat je verwennen in een gezellige sfeer, door vakbekwaam personeel.

    Bij een echt steakhouse mogen natuurlijk spareribs niet

    ontbreken. De beste en lekkerste vind je natuurlijk in Deventer! Bij de Daltons kan je onbeperkt eten en drinken voor slechts 35,00, een echte avond uit!

    Er zijn weinig restaurants met een veelzijdigheid aan steakgerechten. Dit restaurant is volgens Over de Pleinen in alle opzichten een Deventer monument en absoluut een aanrader! Dit blijkt ook uit de reacties op IENS: De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed en dit alles in een heel ontspannen sfeer!

    35,00

    Vervolg van voorpagina

    We hebben de stoelen opnieuw bekleed en alles een frisse lik verf gegeven. Verder komen er veel natuurlijke kleuren terug. Dat past bij ons.

    Zoals de naam al verraadt, wil Joyce met haar Lokaal Lokaal gerechten aanbieden die zo-

    veel mogelijk met ingredin-ten uit de buurt tot stand zijn gekomen. We werken vooral met biologische producten uit de regio. Zo komen de groenten van Bannink en De Oosterwaarde in Diepenveen en het brood van Driekant in Zutphen. Eens per week ga ik samen met mijn chef-kok Sven die overigens geweldig kan koken op pad om de producten zelf te halen, lacht Joyce. Dat vind ik belangrijk, dat je dichtbij je product staat. En daarmee slaan we ook tus-

    senpartijen over. Dat scheelt op de kosten en dus in de prijs voor de klant.

    DiversiteitDe kaart is zeer divers en verandert geregeld. We gaan met de seizoenen mee en proberen telkens weer te verrassen. Van lamsvlees en asperges tot visgerechten en biefstuk. Over onze biefstuk durf ik inmiddels trouwens wel te zeggen dat het de beste van de Brink is. Daar krijgen we nu al heel veel positieve re-

    acties op. Maar ook de vegeta-rische gerechten zijn voor ons heel belangrijk. Daarnaast heeft Lokaal Lokaal nog een grapje op de kaart: de fri-kandel speciaal. Qua uiterlijk lijkt het erop, maar het is iets heel anders. En veel gezon-der, blijft Joyce wat mysteri-eus.

    De onderneemster heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat haar restaurant een mooie start kan maken. Wil jij hier onderdeel van uitmaken?

    Dan kun je van woensdag tot en met maandag aanschui-ven bij Lokaal Lokaal. Meer

    Nieuw restaurant Lokaal Lokaal blijft dicht bij huis

    informatie vind je op www.lokaallokaal.eu of bel naar 0570-220436.

  • In de horeca Over de Pleinen juli 20154.

    Het is weer tijd voor allemaal feestjes. Sommige geslaagden geven examen-feesten of er worden buurt- en familie-feesten gehouden. Gezellig natuurlijk maar hoe organiseer je dit goed? Eerst plan je de datum en dan nodig je de gasten uit. Als je dan weet hoe-veel mensen er komen, worden de meeste mensen een beetje nerveus. Want hoeveel heb je nodig aan drank en wat kost dat wel niet? Wij helpen u daar graag mee. Wij heb-ben al meer dan 25 jaar ervaring met feesten en kunnen goed inschatten hoeveel drank u nodig heeft.

    Wij hebben daarnaast diverse tapinstallaties van verscheidene biermerken. Wij hebben bijvoorbeeld Grolsch, Heineken en Dom-mels. Maar ook een paar goedkopere mer-ken zoals Steenbergen. Deze leveren wij ook op fust. Dit is een heerlijk Belgisch pilsje. En niet onbelangrijk. Dit bier is bijna twee keer zo goedkoop als de bekende merken.

    Het maakt voor ons niet uit hoe groot het feestje is. Of u nu een feest voor twintig gas-ten organiseert of voor driehonderd. Wij be-zorgen de drank en zorgen ervoor dat u een goede tap kunt krijgen. Daarnaast zorgen wij eventueel voor statafels, een koelkast en glazen. We sluiten de biertap aan en zetten ook nog alles op de goede plek.

    Na afloop van het feest komen we alles op-halen en rekent u af wat u heeft gedronken. U blijft dus niet zitten met allemaal drank die u toch niet opdrinkt. Eventueel kunnen we zelfs voor personeel zorgen zodat u niet de hele avond u eigen gasten aan het bedienen bent.

    Dus voor een geslaagd feest naar slijterij de Poort van Kleef.

    Hans Pete KorendijkSlijterij de Poort van Kleef

    Rielerweg 37Boxbergerweg 15

    www.depoortvankleef.nl

    Feestje?

    C O L U M N S L I J T E R

    Enkele voorbeelden van Taps die wij verhuren

    Huurprijs 15,00 Huurprijs 50,00

    Bij inlevering advertentie 50 % korting op huur van de tap.

    Alleen in combinatie als U ons bier gebruikt.

    Aanbieding geldig t/m 15 juli

    CAF DE ALM Kleine Overstraat 87 7411 JK Deventer www.dealm.nl

    Voetbal kijken doe jenatuurlijk bij de Alm

    Caf de Alm Op 27 juni a.s. is er weer Sixties Alive op de Brink in Deventer! Zes live bands uit Deventer en omgeving o.a. More Life,

    True Colors en Midnight Temptation zullen optreden op diverse

    podia die bij de terrassen staan opgesteld. De

    optredens zullen weer levendig en vol energie zijn zoals wij het

    gewend zijn van deze fameuze Golden Oldies die de jaren 60 en

    70 muziek zullen spelen. Aanvang is om

    20.00 uur en wordt u aangeboden door de horeca-

    ondernemers op de Brink in samen-werking met de gemeente Deventer. Wilt u

    er bij zijn, wees dan op tijd om een plekje te vinden op n van de terrassen op de mooie Brink.

    Op 27 juni a.s. is er weer Sixties Alive op de Brink in Deventer! Zes live bands uit Deventer en omgeving o.a. More Life,

    True Colors en Midnight Temptation zullen optreden op diverse

    podia die bij de terrassen staan opgesteld. De

    optredens zullen weer levendig en

    zoals wij het gewend zijn van

    deze fameuze

    die de jaren 60 en 70 muziek zullen

    spelen. Aanvang is om 20.00 uur en wordt u

    aangeboden door de horecaondernemers op de Brink in samen

    werking met de gemeente Deventer. Wilt u

    Op 27 juni a.s. is er weer Sixties Alive op de Brink in Deventer! Zes live bands uit Deventer en omgeving o.a. More Life,

    True Colors en Midnight Temptation zullen optreden op diverse

    podia die bij de terrassen staan opgesteld. De

    spelen. Aanvang is om 20.00 uur en wordt u

    aangeboden door de horecaondernemers op de Brink in samen

  • In de horecaOver de Pleinen juli 2015 5.

    Namen: Ferry van LaarBedrijf: Restaurant Hans & GrietjeLeeftijd: 35 jaarWoonplaats: GorsselFuncties: Bedrijfsleider

    Hoelang werk je al bij Hans & Grietje? Sinds 1 november, dus nog maar een half jaar. Daarvoor ben ik vijf jaar bij een eetcaf in Gorssel werkzaam geweest, waar ik me uiteindelijk opwerkte tot bedrijfsleider. Maar ik heb ook negen jaar bij de marechaussee gezeten, dat is weer een hele andere tak van sport.

    Waarom ben je weer in de horeca gaan werken? Voor mijn tijd bij de marechaussee was ik sinds mijn vijftiende actief bij het cultureel centrum in Gorssel. Ik vind het geweldig om evenementen te organiseren en te zien hoe gasten zich ver-maken. Na mijn diensttijd besloot ik daarom weer te gaan doen wat ik cht leuk vond: de horeca. Van je hobby je werk maken is toch het mooiste wat er is?

    Wat zijn leuke momenten geweest? Het belangrijkste is voor mij dat de gasten en het personeel een goede dag hebben. Dat zijn de mooie momenten. En wanneer gasten terugkomen. Zo was er laatst een tweetal dat in de och-tend een bakje koffie kwam drinken en s avonds weer kwam om een hapje te eten. Ze vonden het zo gezellig. Dat zijn voor mij de geluksmomentjes.

    En wat zijn vervelende momenten geweest? Bij Hans & Grietje heb ik eigenlijk nog geen vervelend moment gehad. Maar natuurlijk zijn er in het verleden wel situaties ge-

    weest die je liever niet ziet. Zo trok een jongen bij een feestavond in Gorssel een keer een steekwapen. Gelukkig wisten we de situ-atie goed af te handelen, maar dat zijn de mindere momenten.

    Wat zijn je plannen voor de toekomst? Ik wil er vooral voor zorgen dat we met Hans & Grietje in be-weging blijven. Blijven vernieuwen. Persoonlijk wil ik mezelf ook verder ontwikkelen door me bijvoorbeeld wat meer te ver-diepen in de boekhouding. Voor mezelf beginnen zie ik op het moment nog niet zitten, maar wat niet is kan nog komen.

    Ferry van Laar

    Ik werk in de Horeca

    ALLES VOOR EEN KLEURRIJKE ZOMER

    WERELDWINKEL DEVENTERNieuwstraat 56 Deventer

    Tel. 0570-672056www.wereldwinkeldeventer.nl

    Aan Tafel!Aan tafel! is een bijzondere tentoonstelling over 5 eeuwen kook- en eettradities in Deventer. De expositie is te zien in de Waag t/m 28 augustus. Met behulp van stukken uit de collectie van de Gemeente Deventer wordt er getoond wat er vanaf ongeveer 1350 tot nu in en om de keuken gebeurde.

    De ontwikkeling van de keu-ken in het woonhuis kwam pas erg laat op gang. Rijke

    huishoudens hadden vaak wel een aparte keuken, maar de gewone burgerij niet. In de Middeleeuwen werd veelal ge-bruik gemaakt van open vuur. De gezinnen woonden met el-kaar in n ruimte. Het dage-lijks huisleven speelde zich af rond het vuur, dat zorgde voor warmte, licht en waarop werd gekookt. Kookplaten kwamen pas op in de achttiende eeuw. Men bereidde vooral npans-gerechten op het vuur. Soms werd er vlees of vis geroosterd aan een spit. De meeste gezin-nen hadden niet veel kook-spullen, een grote pot voor de npans-gerechten, een koe-kenpan en keramieken potten die je in de kolen kon zetten.Pas als de maatschappij in het begin van de twintigste eeuw

    gaat veranderen en de over-heid zich meer gaat mengen in de woonomstandigheden van de burgers zien we een ont-wikkeling ontstaan richting de keuken. Koken in dezelfde ruimte als er geleefd wordt gaat men als ongezond en ongewenst zien. In de huizen komen aparte ruimtes voor de keuken.

    Na de tweede Wereldoorlog zien we juist weer dat de keu-ken steeds meer bij de rest van het huishouden wordt betrok-ken. In de jaren 70 van de vo-rige eeuw ontstaan open keu-kens. De in de jaren 20 en 30 zo verfoeide combinatie van wonen en koken komt daar-mee weer terug en de keuken, het koken, krijgt weer een cen-

    trale rol in het huishouden. Het wordt ook niet meer ge-zien als een minderwaardige taak, maar als een nieuwe le-venskunst. De keukens wor-den daarbij steeds groter en men heeft, als het huis het toe-laat, een woonkeuken, waarin bezoek wordt ontvangen, ge-geten en vaak de hele avond wordt gezeten.

    Net als in de Middeleeuwen speelt het leven zich tegen-woordig steeds meer af rond de haard, waar gekookt wordt.

    Locatie: De Waag, Brink 56 Entree: 2,- p.p.

    Open: di. t/m za. 10:00-17:00 uur, zo. 13:00-17:00 uur

  • In de horeca Over de Pleinen juli 20156.

    (h)eerlijkvlees

    Walstraat 12 Deventer, tel. 0570 [email protected] www.culinairvlees.nl

    Mevrouw NootBroederenstraat 23 Deventer Tel: 0570-601287

    Twitter: @MevrouwNoot www.facebook.com/MevrouwNootwww.mevrouwnoot.nl

    Er zijn weer Mini Vijgen!

    Vakantie pakket

    Ratjetoe Lekkere mix met notenJapanse zoutjes en borrelnoten 250 gram 2,75

    Neem Mevrouw Noot mee op vakantie met dit heerlijke vakantie pakket!Wat zit erin: Nootjes, Nougat, Borrel nootjes, karamel, gedroogd fruit en

    suiker pindas. Lekker voor onderweg of op de vakantie bestemming.

    Dat wordt een extra lekkere vakantie voor 12,50

  • In de horecaOver de Pleinen juli 2015 7.

    7 IS DEZE

    STOEL

    VRIJ?

    ROG VISPLAZA-TRAITEUR

    Er is veel veranderd sinds opa ROG in 1925 vanuit Scheve-ningen dagelijks met de trein naar Deventer de vis aan de man/vrouw bracht.

    De leveranciers komen nu van dinsdag t/m vrijdag dagelijks met grote vrachtwagens de A1 afzakken richting Godland-straat (industrieterrein) om de tongstrelende vis te lossen bij de 3e generatie ROG, waar Karel en zijn vrouw Ingrid de poseidonscepter zwaaien sinds 2001 met hun ROG visp-laza-vistraiteur en het visambacht tot ware kunst verheft.En dat vis moet zwemmen tijdens consumptie komt tot uit-drukking in het internationale wijnassortiment van een Monterre Viognier uit Frankrijk tot Wild Rock uit de streek Marlborough in Nieuw Zeeland.

    Met regelmaat organiseert Karel & Ingrid kook- en wijn-workshops en wordt je onder begeleiding van n hunner koks de fijne kneepjes van visbereiding bijgebracht, na-tuurlijk onder t genot van de geperste druiven die rijkelijk vloeien naarmate de avond vorderd.

    Tegen de tijd dat deze juli editie van overdepleinen op je deurmat ploft heeft moeder natuur haar werk met enige vertraging weer verricht en is het vetpercentage van 16,17 % voor de Hollandse Haring bereikt en maak ik vaak n ommetje richting ROG en doe me tegoed aan deze lekkernij.

    Wat zijn waarde heeft bewezen, hoe onbeduidend ook in omvang, gaat generaties mee. Neem de pu-naise, het paperclipje, het schuifje, het theezeefje, alle minuscuul, maar onmisbaar. Hoe zou ons leven eruit zien zonder knoopje, rits, veter, elastiekje en het hoge hakje. We zouden de straat op moeten met instappers en vorm-loze gewaden. Stel je onze jeugd voor zonder dropveter, spekje, ne-gerzoen of zwart-op-wit. En wat is een Hollander zonder zijn aardap-peltje met jus. Of zijn gebakken visje, vooral als het in visrestau-rant ROG is bereid. Met hun visjes vangen Karel en In-grid, het echtpaar dat verantwoor-delijk is voor vitrines vol zeeban-ket, een netwerk aan ondernemers vanuit het industrieterrein. Deze mannen prefereren een dagverse griet of schol boven het bedompte broodtrommeltje van moeder-de-vrouw. Zakenrelaties meetronen naar Rog is een feest. Zij worden niet alleen getrakteerd op zon visje, maar ook op bediening die charme paart aan distinctie. Marije, in wie tweezijdig horeca-bloed stroomt, heeft een antenne voor de wensen van haar klanten. Bovendien verstaat ze de kunst elk glas even vol te schenken. Meestal worden vrouwen onderbedeeld, vanuit de aanname dat zij slechter tegen drank kunnen.

    Veel zakenlieden sponsoren Go Ahead Eagles. Ze betalen voor een heel seizoen vaste stoelen, om hun jongensdroom gestalte te geven, maar ook om relaties aan zich te binden. Het Deventer voetbal-

    spektakel, de vleugelslag van hun adelaar, een belevenis.Tot voor kort.Vanavond zit ik aan een hoge ta-fel met ondernemer en vriend Be-rend. Een zeventig-koppig gezelschap doet zich tegoed aan een zes-gan-genproeverij.De aftrap is een zalmhapje op een amuselepeltje; dit eenhaps-lepeltje wordt vast even onmisbaar als het theezeefje. Met zijn optreden luistert Dennis het verorberen van de hoofdge-rechten op. Om ons heen komt het tafelge-sprek op de degradatie van Go-Ahead-Eagles.Met Antonia is het scorende ver-mogen uit de ploeg gehaald, hoor ik achter me. Straks hebben we de mooiste tribune van de Jupiler-League, maar een elftal van niks, treurt een ander, - En de stoelen zijn twee keer zo duur geworden. Instemmend gemor. En voordeel: ze spelen nu op vrijdag, dus het heeele weekend vrij. Dat vinden wij juist het nadeel, piept een vrouwenstem. Hard ge-lach.De glazen worden in steeds rapper tempo geleegd, er moet iets wor-den weggespoeld. Dan strandt een man, wiens li-chaam wel een paar voetbaltrai-ningen kan gebruiken, bij onze tafel, als een walrus op een zand-bank. Hij steekt mij een mollige hand toe: Gerrit.Hoe gaat ie? vraagt Berend over-bodig. Gerrits mistroostige mombakkes spreekt boekdelen. Ik heb geen verstand van voet-

    bal, begint hij zijn litanie, maar Kowet dee niks! Europa in van-wege de Fair Play Cup, maor liever 84 gele kaarten n bovn an staon! In nood komt je moers taal boven-drijven.Berend kent zijn voorgeschiedenis: Rustig, Gerrit, denk aan t hatte! Deze raad wordt in de wind gesla-gen, Gerrit gaat los.Verliezen is ok , maar wel met t gras an de bek. De mouwen op-stropn en de kousen loatn zakn en dr an met de lippe. Gan! Vechtn veur elke meter grond. In zijn zucht hoor ik de diepe pijn van alle Kowet-supporters. De tafel naast ons roept: Barce-lona 2-1 voor op Juventus. Gerrit draait zich om en stort zich in een nieuw gesprek. Je op iets anders richten helpt. Ze moeten door, deze mannen.De stemming komt er goed in. Door de troost die heerlijk eten biedt, de proost van passende wij-nen en de tweede artiest, Richard Hekket, die de gemoederen danig opzweept. In een mum van tijd wordt hij omringd door dames die hun wulpse rondingen on-gegeneerd in de strijd werpen en daarmee andere gasten over de lijn trekken. Zelfs Marije slalomt heupwiegend tussen de gasten door, in elke hand een toetje. Dan gebeurt het ongelooflijke: er ontstaat een polonaise. Kom mee, zeg ik, maar Berend moet acuut naar de wc. Ik haak in achter Gerrit en voel hoe hij zich al hossend en joelend bevrijdt van zijn Kowetfrustratie. Pijn maakt plaats voor euforie. Ook de polonaise gaat al generaties mee, als therapie voor levenspijn.Even onmisbaar als het gebakken visje.

    Degradatiepijn Kowet bij ROG

    Neletta van Heuven

    Bert

    De Horeca Challenge winnaar van de maand mei is ....

    In een close finish won het Sandton Ysselhotel de Deventer Horeca Challenge in de maand mei. Heel mooie cijfers voor hun gastvrijheid. Het personeel wist van niets en samen met hoofdsponsor Horesca Lieferink werd de grote beker uitgereikt. Er waren bloemen van de firma Ten Kate en het geheel werd afgesloten met een heerlijk glas bubbels. De welverdiende toost werd uitgebracht, het was een mooi moment waarop de uitstekende gastvrijheid werd gevierd die zij samen hebben neergezet. Chapeau!

    Niet gewonnen maar eervolle vermeldingen waren er voor Jackies, Goesting, El Popo en St. Tropez die allemaal heel dicht op elkaar zijn geindigd. Alle andere deelnemers kunnen ook heel trots zijn op hun resultaten. De n net geopend, de ander is de uitdaging aan gegaan in de bediening en keuken te werken met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld Bowling Centrum de Worp, ook wel weer Deventer Buitensociteit genoemd, stond volop in de steigers, tijdens een grootse verbouwing buiten, de aanleg van een nieuw terras en grote speeltuin ging de gastvrijheid uiteraard gewoon door! Floor Manager Peter geeft aan De horeca challenge geeft ons

    op een speelse manier de kans de nodige informatie van onze gasten te ontvangen en zodoende het service niveau te verhogen. Dit willen wij heel graag voorzetten op ons nieuwe terras ingericht met historische kiosk en prachtige speeltuin in de totaal heringerichte parktuin. Wij verheugen ons op een mooie gastvrije zomer!

    Wat de maand juni brengt in de Challenge laat zich voorzichtig af tekenen. Sommigen doen het iets beter en sommigen halen iets meer of minder respons op. Het belooft een spannende challenge te worden! Bent u binnenkort te gast bij 1 van de 11 deelnemers vraag dan naar de mini enqute van de Horeca Challenge en maak kans op een unieke ballonvaart met de ballon van Horesca Lieferink. Kijk op Facebook Deventer Horeca Chal-lenge voor deelname.

    Voor informatie neem contact op met: Horeca Challenge 06-22827993

  • In de horeca Over de Pleinen juli 20158.

    Een Nederlandse stu-die bevestigt wat Ame-rikaans en Aziatisch on-derzoek al aantoonde: noten eten beschermt je tegen hart- en vaat-ziekten. De Nederland-se onderzoekers zagen echter dat wie dage-lijks noten eet nog veel meer gezondheids-voordelen opdoet.

    De studie is een onderdeel van de Cohortstudie waarbij personen uit eenzelfde leef-tijdscategorie over een heel aantal jaren worden gevolgd. In dit geval zijn dat 120.000 Nederlanders tussen 55 en 69 jaar oud die al sinds 1987 worden opgevolgd.De resultaten van het onder-zoek werden gepubliceerd in het International Journal of Epidemiologie. Ze beves-tigen een verband tussen de inname van pindas en no-ten, en lagere sterftecijfers. Mannen en vrouwen die ten minste 15 gram noten of pin-das per dag eten hebben een lager risico om te overlijden aan een aantal belangrijke dodelijke ziektes dan men-sen die dat niet doen.De vermindering van de mortaliteit is het sterkst bij luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziek-ten. De effecten zijn hetzelf-

    de bij mannen en vrouwen.Eerdere studies aan Ameri-kaanse en Aziatische insti-tuten toonden de positieve gevolgen van het eten van noten al aan. Nieuw is dat deze studie de vermindering van mortaliteit door een hele resem andere aandoeningen aanwijst.

    Het was opmerkelijk dat een aanzienlijk lager sterfte-cijfer al werd waargenomen voor een verbruik van 15 gram noten of pindas per dag, een half handje vol, zegt projectleider Piet van de Brandt van de universiteit van Maastricht.Een hogere inname werd niet geassocieerd met een verdere afname van het sterfterisico. Ook voor de consumptie van pindakaas werd geen be-schermend effect gevonden.Pindas en noten bevatten enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, vita-minen, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk bijdragen aan de lagere sterftecijfers. Pin-dakaas bevat ook toegevoeg-de bestanddelen zoals zout en plantaardige olin. Deze laatsten remmen het voor-delige gezondheidseffect van de noten af.

    Bron: http://www.happy-news.nl

    Culinair Vlees ontvangt predicaatGeselecteerd Livar specialist

    ADVERTORIAL

    Een handje noten per dag...

    ADVERTORIAL

    Op boerderij De Groote Voort in Lunte-ren wordt op ambachtelijke wijze Reme-ker kaas gemaakt. Remeker is een bio-logische kaas gemaakt van rauwe melk van Jerseykoeien. Alles op de boerderij staat in het teken van de samenwerking met de natuur. De koeien grazen buiten van het voor-jaar tot het najaar. In de winter lopen ze vrij rond in een ruime, open potstal. De vaarskalfjes zogen drie weken bij hun moeder voor optimale weerstand. De koeien behouden hun hoorns. Zo zijn ze beter in balans en compleet. Bovendien zijn de dieren 100% antibi-oticavrij. Ze krijgen geen onnatuurlijke ontwormingsmiddelen en ze zijn vrij van inentingen. De koeien krijgen uit-sluitend onbewerkte voeding zoals grasklaver, haver, gerst, rogge, vruch-

    ten, kruiden, Keltisch zeezout en zee-wierkalk. De kruidenrijke grasklaver-weiden worden natuurlijk verrijkt met mest uit de eigen potstal. Zo houdt De Groote Voort de kringloop zuiver. De kaasRemeker kaas heeft een natuurlijke en eetbare korst gemaakt van Ghee, zuiver melkvet gemaakt van het bij-product wei. De melk van de Jersey-koeien wordt onbehandeld verwerkt. De lichaamstemperatuur van de koe wordt gehandhaafd als de maximum-temperatuur van de melk tijdens de verwerking, met als resultaat het be-houden van alle enzymen en vitaminen. Voor het maken van de kaas zijn de eni-ge toevoegingen biologisch lebstrem-sel en zuursel. De kaas wordt kort gepe-

    keld in ongeraffineerd Keltisch zeezout uit de Gurande en rijpt vervolgens af op de boerderij. Alle elementen sa-men maken deze kaas zo bijzonder. En dat proef je. Kaashandel de Brink heeft verschillende Remeker kazen in het as-sortiment zoals de Remeker pril (circa 3 maanden), Remeker rijp ( 8 maanden) en Olde Remeker overjarig (18 maanden). Informeer er gerust eens naar in de win-kel. Begin 2013 is Remeker Puur (deze kaas noemen we nu Ryp) uitgeroepen als beste belegen kaas van Nederland.

    Remeker kaas

    Vanaf juni 2015 behoort Culinair Vlees uit Deven-ter tot een klein en streng geselecteerd gezelschap van vakmensen dat geselecteerd Livar specialist is. Een pre-dicaat uit de slagerswereld om trots op te zijn.

    Livar is varkensvlees van het bijzondere Limburgse kloos-tervarken. Livar selecteert nauwkeurig de specialisten waarmee zij samenwerkt, die moeten voldoen aan strenge eisen en beschikken over vol-doende kennis en vakman-schap.

    Smaak als beloningHet vlees van het Livar varken heeft een onderscheidende, uitmuntende smaak en vlees-kwaliteit. Livar staat in het teken van een vorm van dier-houderij die zich uit in maxi-maal dierenwelzijn. De dieren worden gehoed in samenwer-king met een echt klooster en grootgebracht op kleinscha-lige boerderijen in Limburg

    Al deze producten zijn te verkrijgen bij: Mevrouw Noot Broederenstraat 23 - DeventerWebwinkel: MevrouwNoot.nlFB: www.facebook.com/MevrouwNoot Twitter: @MevrouwNoot

    met andere rassen, ander voer, gelukkige varkens en geluk-kige boeren.

    Culinair Vlees; De combi-natie van granen, bijzondere rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Li-varvlees tot een uniek product. Livarvlees is ambachtelijk, eer-lijk en lekker!

    Geselecteerd specialistWij zijn trots op het predi-caat en blij met de samenwer-king met Livar. Livarvlees is niet overal verkrijgbaar. Om een breed assortiment van het bijzondere varkensvlees te mogen aanbieden dienen spe-cialisten voldoende kennis te hebben van het Livar varken, haar leefwijze en haar rijke historie. Bovendien moet de specialist alles weten van het op ambachtelijke wijze ver-werken van het vlees tot kwa-litatieve en mooie producten.

    Om die kennis te bezitten bezochten wij Abdij Lilbosch in Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livarvarkens waar ze met veel liefde worden ver-zorgd door de monniken. Daarnaast hebben wij een uit-gebreid programma gevolgd, om uiteindelijk het felbegeerde predicaat geselecteerd Livar specialist te mogen dragen.

    Waarom Livar?Culinair Vlees overtuigt haar klanten maar wat graag van de bijzondere smaak en kwaliteit van het vlees en van de be-wuste omgang met de dieren. Op de vraag welke voordelen Livar varkensvlees kent ten op zicht van regulier varkensvlees kan hij makkelijk nog een aan-tal zaken antwoorden: Het Li-varvlees onderscheidt zich qua smaak sterk van andere soor-ten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet,

    d smaakdrager van vlees. Het vlees is lang houdbaar en heeft bij bereiding nauwelijks ge-wichtsverlies. Het welzijn van de dieren is voor Livar heel be-langrijk. Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt. Livar is een kleinschalig en ambachtelijk bedrijf. Om het hele varken te verwaarden werkt Livar al-tijd samen met alleen de beste ambachtelijke bedrijven. En wij zijn uiteraard blij om daar deel van uit te maken.

    Culinair Vlees nodigt ieder-een graag uit meer te weten te komen over het bijzondere vlees en te komen proeven in de winkel.

  • In de horecaOver de Pleinen juli 2015 9.

    Het Nieuwe Aaltje

    Kookboeken, Kaas & KruudmoesEls Poser & Lucien Warmerdam

    Kleine Overstraat 5 7411 JH Deventertel.: 06 - 28 19 68 07

    www.hetnieuweaaltje.nl

    RECEPT VAN DE MAAND

    Koken zonder zout? Spice Wise!

    Op smaak maken is eigenlijk het belang-rijkste om heerlijk te koken en dat zout daarbij allesbehalve onmisbaar is laat meesterkok Michel Hanssen zien in zijn kookboek Spice Wise.Een boek vol kruidige mengsels en heerlijke gerech-ten.Je kunt smaken versterken, verfrissen of juist contrast aanbrengen door een juiste mix van kruiden en specerijen te gebruiken. Daarmee spelen in de keuken is erg leuk en vaak verrassend.Een goed voorbeeld daarvan is het nationale gerecht van Zuid-Afrika, Bobotie!

    We maken daarvoor eerst een Bobotie Kruidenmix: Meng daarvoor 2 delen korianderpoeder, 4 delen kerriepoeder, 1 deel kurkuma, 2 delen paprikapoe-der, 3 delen gemalen witte peper, 1 deel kaneel, deel gemalen kruidnagel, deel gemberpoeder en 1 deel knoookpoeder.(verse knoook uit de pers kunt u eventueel zelf nog direct toevoegen aan het gerecht)Verwarm de oven voor op 180C.Kneed vervolgens 500 gram gehakt met 1 appel in kleine blokjes, 10 gedroogde abrikozen in stukjes, 40 gram geschaafde amandelen, 40 gram rozijnen en een ruime eetlepel kruidenmix.( En nu dus eventueel verse knoook toevoegen)Week twee sneetjes witbrood zonder korst in 40 ml melk, knijp ze uit en kneed ze ook door het gehakt.Druk het gehakt in een ingevette ovenschotel en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.Klop drie eieren met 150 ml melk goed los en schenk dit over het gehakt.Bak de Bobotie in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en het ei gestold.Het is zo simpel, maar daardoor zeker niet minder lekker!!

    Dus wordt ook Spice Wise, kook zonder zout.Geniet!!

    ADVERTORIAL

    http://twitter.com/#!/MusicshopDisc http://www.facebook.com/pages/Musicshop-Disc/128575867255411E-mail: [email protected]

    ADVERTORIAL

    WARREN HAYNES & BILL WYMANGrammy Award winnaar Warren Hay-

    nes is een vaste rots in de Amerikaanse muziekbranding en een uitmuntend gitarist.

    Niet alleen met zijn Govt Mule, maar ook als lid van Allman Brothers Band en The (Grateful) Dead en solo. Het mooie daarbij is dat hij zich niet laat beperken door gen-res en na 25 jaar nog vele onbewandelde wegen te gaan heeft.

    Zijn derde solo album ASHES & DUST is een rijke en hoogst persoonlijke schijf geworden waarop hij een nieuw licht op zijn creativiteit schijnt.Hij maakt een belangrijk statement door af te wij-ken van wat hij doorgaans doet. Hij kleurt een roots/

    americana landschap met prachtige akoestische arrange-menten en zang die rechtstreeks op het hart mikt. Sommi-ge van deze songs zijn al 20 jaar onderdeel van hem, maar hij vond nu pas het juiste moment om ze op te nemen. Wat in t vat zit..............Vraag bij Bert van DISC naar deluxe uit-

    voering van ASHES & DUST met bonus CD (4 demo track en 1 live track). Omstreeks dezelfde tijd gaat het 5e soloal-bum van oprichter en ex-bassist van de Rol-ling Stones uitkomen.

    De renaissance man BILL WYMAN laat met het al-bum BACK TO BASIC geen ruimte over voor tierelan-tijnen en gaat direct tot op het bot. En haakt daarmee aan bij doorleefde maar nog steeds pientere heren als Leonard Cohen en Tom Waits, maar dan natuurlijk wel gebracht met zijn typisch Engelse dictie.Het is duidelijk, Bill Wyman hoef je niets meer wijs te ma-ken en gaat zoals altijd zijn eigen weg op een elementair album dat met hulp van producer ANDY WRIGHT (Simply Red, Jeff Beck, Eurythmics) de blues, soul, rock en pop laat samensmelten tot een tijdloze stijl die even universeel als compleet eigen is.

    24ste Andrs BacchustoernooiHet Andrs Bacchustoernooi wordt voor de 24e keer gehou-den. De naam van het toernooi is verbonden met Andr Sling-schrder die 24 jaar geleden het initiatief nam voor dit toernooi. Toen nog kleinschalig, is het inmiddels uitgegroeid tot een groots evenement.

    De Deventer Boules Club, DBC Karro-Deux, organiseert dit toernooi voor de horecaondernemingen van de Deventer binnenstand.Er doen maximaal 64 teams mee, van elk drie spelers, een triplette genaamd.De teams worden samengesteld door de deelnemende horecaonderneming. In elk team mag maximaal n licentiespeler worden opgesteld om de concurrentie en sportiviteit te waarborgen. Er zullen dus zon 180 boulers actief zijn.

    Er worden vijf voorgelote partijen ge-speeld. Daarna volgen kwart, halve en finale in een A- en een B-poule. De win-

    naars van beide poules winnen een wis-selbeker.Vorig jaar werden de teams Samen 1 en Bella Roma 1 eerste in respectievelijk poule A en poule B. Start van het toernooi is half elf. Er wordt gespeeld op 32 banen op de Brink. Die worden s morgens vroeg aangelegd door een groep vrijwilligers van de boulesclub. De finales worden verwacht omstreeks half vijf.Natuurlijk hopen we op mooi weer om een zonnige Hollands-Franse sfeer op de Brink te waarborgen.Op het terrein van Karro Deux aan de Bredenhorst kan men op de zaterdagen 15 en 22 augustus oefenen voor het toer-nooi. De leden zullen graag adviseren. Bij slecht weer kan het oefenen ook in onze nieuwe hal die geheel door vrijwilligers van de club is gebouwd.

  • Al langer dan een Eeuw staan wij voor het beste op het gebied van slapen ! u vind bij ons het beste van kwaliteitsmerken

    zoals Auping , Pullman ,Recor en Norma!

    WAKE-UP SALE ! WAKE-UP SALE !

    Visser Slaapcomfort BV Brink Deventer 0570-612097 www.visserslaapcomfort.nl

    Retro Boxspring set compleet vanaf 1499,-

    Mako satijn !NU

    99,-

    Zware kwaliteit Hoeslaken T300nu met 35 %

    Korting (hoge hoek)

  • OVER DEVENTERJuli 2015

    WijnkelderGulden KnoopNieuwstraatOosterlaarFilm v/d maandFilm v/d maandGezondheidVVV Tip

    1213141516171921

    12Feestelijke seizoens-opening Deventer Schouwburg met Shirma Rouse

    specialisten in licht & geluid

    www.music-lights.nl 0570 - 63 80 81 [email protected]

    17ZininKunst: Laat je inspireren door kunst!

    17Droom&Daad:: Milieuvriendelijk restylen

    20Hein Fietsen

    21Trantrix in het zonnetje bij Koning Willem

    Grote Overstraat 47 7411 JA Deventer

    Tel nr: 06 466 060 81 www.lales.nl

    E-mail: [email protected]

    LALESMODE

    Luehof Outdoor: De buitensport specialist van Deventer

    M-lijn

    Marjolijn GravemakerGoudsmid & sieraadontwerpster

    met persoonlijke aandacht

    Walstraat 63 7411 GK Deventer

    0570 76 91 6506 24 68 75 49

    [email protected]

    Mooi nieuw winkelconcept THUYS opent zijn deuren in Deventer!

    Na vijf jaar afwezig-heid is de specialist in outdoor artikelen weer terug! Eind mei opende Henry Luehof de deu-ren van de gelijkna-mige outdoor zaak aan de Kleine Overstraat 53 in het centrum van Deventer. Een nieuwe locatie met wederom met passie, service en deskundigheid op het gebied van outdoor.

    Luehof is geen onbekende in Deventer. Jaren was hij met zijn grote outdoorzaak geves-tigd aan de Lange Bisschops-traat. Helaas werd Deventer eind juni 2010 opgeschrikt door een felle uitslaande brand bij Bakkerij Bart in de

    Lange Bisschopstraat. Niet alleen het pand van de bak-ker ging in vlammen op, maar ook het aangrenzende pand van Luehof Sport & Outdoor werd volledig verwoest. Maar na lange afwezigheid is Luehof terug en de eerste reacties zijn lovend. Henry: een groot deel van de vaste klanten van des-tijds heb ik de afgelopen twee weken weer gezien in mijn nieuwe winkel, super gaaf.

    Luehof Outdoor is een winkel vol met artikelen, kleding en schoeisel voor de buitenlief-hebber. We zijn geen grote landelijke keten, bij ons staat kennis en persoonlijk advies voorop aldus Henry Luehof.

    Lees verder op pagina 12

    Op zaterdag 6 juni jl. heeft THUYS haar deu-ren geopend in het prachtige monumen-taal pand aan de Kleine Overstraat 57, (voor-heen La Rose).

    De eigenaren Johan en Ellen Vloedgraven hebben een grote stap gezet om met dit concept hun droom te verwezenlijken. Een winkel waar eten, wonen en koken samensmelten in THUYS!

    De gast (zoals de klant ge-noemd wordt) staat centraal, hij zal zich THUYS gaan voe-len!

    Beleving Johan en Ellen Vloedgra-

    ven hebben inmiddels veel ervaring, beleving en passie opgedaan met hun delicates-senzaak Food & Oil, die zij hier dan ook naar meenemen in THUYS.

    Ze weten dan ook perfect wat de gast wil. De kennis van producten is voor de klanten erg belangrijk en de tijd voor de gast, voeg hierbij de eer-lijke producten, onderschei-dende leveranciers en je hebt de perfecte combinatie.

    De nieuwe producten die aangeboden gaan worden zijn een prachtige aanvulling op het al bestaande assorti-ment.

    Lees verder op pagina 13

  • StadsnieuwsOver Deventer juli 201512.

    Dit boek is verkrijgbaar bij :

    Korte Bisschopstraat 33 DeventerTel. 0570-612354 [email protected]

    Titel : Mooie Meisjes

    paginas : 544Prijs : 22, 90euro

    Auteur : Karin Slaughter

    Mooie meisjes

    Mooie meisjes is een standalone thriller en gaat over Claire Scott.

    Wanneer op het nieuws melding wordt gemaakt van een vermist meisje, moet Claire Scott onge-

    wild terugdenken aan haar eigen zusje. Zij verdween twintig jaar

    geleden, en het mysterie is nooit opgelost. Maar als Claire alsnog

    de waarheid over haar zus ontra-felt, zal haar leven nooit meer

    hetzelfde zijn.

    De literaire wijnkelderIn deze lentemaanden dromen we vaak van de zomer, en van heerlijke uren met een wijntje en een goed boek. Een boek uit 1924 van Felix Timmermans, getiteld De Pastoor uit den bleoyende wijngaerdt , bracht me op een idee voor dit stukje. Timmermans beschrijft hoe de pastoor, na 40 dagen vas-ten, voor het eerst weer de wijnkelder betreedt. Hij pakt telkens een fles op en denkt aan de heerlijke smaken, de etiketten heeft hij er al laren geleden afgeweekt. Ze kregen nieuwe namen als :-Glimlach van onze-lieve-Vrouw, een hel gulden sap, glanzend als

    de zon, -Ader van Christus, donker, robijnachtig, naar het zwart af, zacht als juweel.-Zijbeekske van de Jordaan,

    wit wijntje, teder dooramberd, met een nederigen geur als van lentevioletten. Regenboog van t beloofde land, fonkelend rood vocht, rozig van kleur verschoten, als de fles open-gaat is het alsof men karren fruit riekt.

    Zo gaat de pastoor verder en droomt van alle heerlijke fles-sen, echter hij opent er geen een. Hij prevelt devotielijk den naam van den wijn, denkt na over zijnen smaak, geur en gewaarwording, fantaseert en verbeeldt, en voldaan legt hij de fles weer precieus in hare donkere rust.

    Het boek is in sappig vlaams geschreven, als een echo uit een lang katholiek verleden, vol weemoed naar het land en een wijze van omgang met elkaar die men nu niet meer ziet!Van harte aanbevolen om te le\zen en te herlezen!

    Jan praastink WesselsAntiquariaat Das Gute Ist Im-mer Da !

    Vervolg van pagina 11

    Of je nu een fanatieke wande-laar bent, gaat hiken of kam-peren, je vindt het allemaal bij ons.

    Luehof Outdoor is gespeci-aliseerd in producten op het gebied van wandelen en arti-kelen voor de actieve vakan-tieganger. Zowel de toerist die enkele tentharingen mist, als de sportieve wandelaar kan bij Luehof terecht. De doel-groep van de winkel is breed, maar alle klanten hebben een passie voor het buitenleven!

    Het assortiment bestaat uit kleding, wandelschoenen, rugzakken en andere handige

    accessoires voor op reis. De kleding bestaat uit gerenom-meerde merkenals Jack Wolf-skin, Devold, Columbia, Re-gatta, Fjllrven en Icebreker.

    Een goed schoen is belangrijk, en elke voet en gebruik vraagt om een andere schoen. Het moge duidelijk zijn dat Luehof met zijn jarenlange ervaring het juiste advies geeft. Voor de wandelaar is er een complete wand met schoeisel. Zowel voor heren als dames zijn er merken als Meindl, Lowa, Hanwag, Asolo en Grisport. Naast wandelschoenen zijn er

    ook slippers en sandalen van Teva.

    Een kleine sfeerimpressie van de outdoor winkel van Deventer is te vinden online op www.luehofoutdoor.nl. Ook leuk om te volgen is de Facebookpagina, voor laatste nieuwtjes, humor en tips op gebied van outdoor. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust langs, drink een kop koffie, vraag om advies en krijg zin in vakantie, want vooral dat laatste is het gevoel wat je krijgt als je binnenstapt bij Luehof Outdoor!

    Luehof Outdoor: De buitensport specialist van Deventer

    Luehof Outdoor Kleine Overstraat 53 7411 JJ Deventer 0570-769187 E-mail: [email protected]

    Feestelijke seizoensopening

    Shirma Rouse & Special GuestsShirma Rouse opent groots ons theaterseizoen 2015-2016.

    Shirma Rouse is een zangeres die je volledig weet te raken en is bij velen bekend vanwege haar onver-getelijke deelname aan The Voice. Maar ze was hier-voor al sterk aan de weg aan het timmeren als veel-gevraagde achtergrondzangeres van o.a.: Anouk, Chaka Khan, Michael Bolton, het Metropole Orkest, Wouter Hamel, Candy Dulfer en Alain Clark.

    Zaterdag 26 sep 2015 20:00 uur

  • StadsnieuwsOver Deventer juli 2015 13.

    Mooi nieuw winkelconcept THUYS opent zijn deuren in Deventer!

    PRACHTIGE COLLECTIE LEDEREN TASSEN VOOR EEN BETAALBARE PRIJS

    EXCLUSIEF VERKRIJGBAAR BIJ DE GULDEN KNOOP

    SPIJKERBOORSTEEG 8, 7411 JG DEVENTERTELEFOON EN FAX: 0570-649774

    WWW.DEGULDENKNOOP.NL

    Vervolg van pagina 11

    Het is de bedoeling dat de gast het Thuys gevoel gaat beleven, heerlijke Illy koffie, taart en dolce, uitgebreide lunches met een heerlijke par-maham, bresaola, pastrami of kazen e.d.Johan weet de gast te verrassen met zijn heerlijke broodjes. Specialiteit: broodje dwars door de koeling! Er is een mooie wijnkast, tapas hapjes en vers gesneden vleeswaren/kaas/ olijven zijn ruim aanwe-zig. Een lekker tapasplankje is zo gemaakt, de beleving is dan compleet. Daarnaast verkopen ze Hand-gemaakt Brood(volledig op natuurlijke basis, zonder E-nummers). Vele soorten bro-den, croissants, koeken, stok-broden, couronnes, foccacia, enz.Er is een aparte kookhoek met hoog segment pannen van Woll, Sepanos en Apollia ovenschalen en mooie houten planken.De woonaccessoires zijn ver-schillende merken, die nog niet in Deventer verkrijgbaar zijn. Thuys wil zich onder-scheiden met mooie merken: Riviera Maison (grote lan-delijke keten), Mrs Bloom, Greengate, At Home met Ma-

    rieke en Uashmama, enz. Het zijn allemaal woonmerken met een basiscollectie met daarbij een wisselend voorjaar/zomer en najaar/winter collectie. Daardoor blijft het assorti-ment steeds verfrissend!Leuke cadeau pakketten en verrassende style ideen zijn aanwezig en alles is mogelijk, als U zich maar THUYS voelt!Johan en Ellen zijn zeer en-

    thousiast over de eerste we-ken in de nieuwe winkel. We worden zo enorm goed ont-vangen en iedere klant vindt het een aanwinst voor Deven-ter!

    Johan en Ellen genieten van de complimenten, de leuke gesprekken met de klanten waaronder ook vele toeristen, en het zien dat de gast zich thuis voelt bij THUYS! Het was en is hard werken maar zien dat je droom op zijn plek valt is elke dag weer genieten!Voor de toekomst van THUYS hebben ze alweer verdere plannen: kerstmark-ten organiseren, proeverijen, en workshops op woongebied worden uitgewerkt.

    Een enthousiast ondernemers paar, loopt u gerust eens bin-nen bij THUYS!

  • TrendsOver Deventer juli 201514.

    Onderstaande winkeliers hebben een banner in de straat hangen, zoek de juiste banner bij elke winkelier. Banner - winkelier; bijvoorbeeld: 1 - C, 2 - V, 3 - J, etc.

    Stuur ons de oplossing! Heeft u alles goed? Dan maakt u kans op een van de vier cadeaubonnen ter waarde van 25 euro!

    Succes!

    fotopuzzel Nieuwstraat

    Welke banner

    hoort bij

    welke winkel

    ier?

    Puzzel mee en

    maak

    kans op een c

    adeaubon

    t.w.v. 25 euro

    !

    U kunt de oplossing voor 15 juli mailen naar [email protected] inleveren bij een van de deelnemende ondernemers en maak kans een van de vier cadeaubonnen ter waarde van 25 euro!Winkeliers en medewerkers zijn uitgesloten van deelname.

    1

    2

    13

    14

    3

    4

    15

    16

    5

    6

    17

    18

    7

    8

    19

    209

    21

    De winkelier

    s

    A EVELIEF

    B GERARD

    DUBOIS FOTOGR

    AFIE

    C BROODJ

    ESZAAK DE VLIN

    DER

    D ULUDAG

    SNELRESTAURA

    NT

    E DE AMA

    RANTH

    F CAKE CO

    RNER

    G HOTEL D

    E LEEUW

    H SCHARR

    ELSLAGERIJ NIJH

    OF

    I PAPYRU

    S OUDE LIEFDES

    J TOKO KI

    M LAN

    K POLK AN

    TIQUARIAAT

    L RUN2DA

    Y

    M SOCIAL

    CLUB

    N DE STOE

    LENDANS/MASTE

    RPIECES

    O WERELD

    WINKEL

    P LENTELI

    NK BANKETBAKKE

    RIJ

    Q DOC WO

    RKSPACE

    R NEDERL

    ANDS INKOOPKA

    NTOOR

    S HEIN VA

    N LANGEN TWEEW

    IELERS

    T C & C KA

    PPERS

    U KINKY K

    APPERS

    V DIJK JUW

    ELIERS

    W MIND YO

    UR BODY

    10

    11

    22

    2312

  • TrendsOver Deventer juli 2015 15.

    Zomer, Zon, Zee.. Zwemshort!

    Trakteer jezelf, of een ander op een jne zwembroek van Bjrn Borg.Je schiet pijlsnel door het water in deze strakke zwemshort met een perfecte pasvorm. De rits en BB tailleband maken van deze short een echte eyecatcher.De wijde zwemshort heeft steekzakken en een achterzak met klitteband. Je kunt hem ook prima dragen als korte broek. Beide zwembroeken zijn in verschillende kleuren, deze zijn op elkaar afgestemd zodat je ze ook goed kunt combineren. Zwemspullen voor elkaar?Genieten maar!

    Boxershorts3-Pack49,95

    Bij inlevering van deze bon

    5,- kortingop een Bjrn Borg artikel naar keuze

    Broederenstraat 10 Deventer Tel:0570614753www.oosterlaarbeenenondermode.nl

    DEZE BON IS GELDIG T/M 15 JULI

    Totale leegverkoop

    dekbedovertrekken

    Diverse soorten Vandijck handdoeken

    Restant gekleurde katoensatijn en jerseyhoeslakens van

    Tafellakens

    T LINNENHUUSNieuwstraat 32 - 367411 LM Deventer

    Tel. 0570 619 429

    50% KORTING

    50% KORTING

    50% KORTING

    TOT 50% KORTING

    TOT % KORTING

    nog 4 weken

    70

    Vele dekbedovertrekken TOT 50% KORTING

  • TrendsOver Deventer juli 201516.

    MR. HOLMESBill Condon

    met: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker e.a., GB/US, 2015, 104 min., Engels en Japans gesproken.

    In 1947 woont een 93-jarige Sherlock Holmes met zijn huishoudster en haar zoontje in

    een afgelegen Sussex boerderijtje waar hij honingbijen houdt, in een dagboek schrijft en

    worstelt met zijn verminderde geheugen.

    Maar in de nadagen van zijn leven blijft de oude speurneus nog steeds gefascineerd door een

    onopgeloste zaak rondom een prachtige jonge vrouw en stelt zichzelf vragen over het leven, de liefde en de grenzen van de geest om iets wel of niet zeker te weten. Mr. Holmes is geregisseerd door Bill Condon (Gods and Monsters, Kinsey).

    Van 16 tot e

    n met 29 ju

    li 2015

    te zien i

    n:

    OLAV exclusieve herenmode, advies op maat en uiterst scherpe prijzen!

    Wist je dat je van onze thee ook heerlijke ice tea kunt maken....Z maak je m:

    Het geheim is de schokkoeling...

    neem 1 deel gekookt water en 2 delen ijsklontjeszet de thee 3x sterker dan normaal bij deze hoeveelheid watergiet de thee na het trekken op de ijsklontjesdoor de schrik reactie blijven kleur, smaak en werkzame bestand delen optimaal behoudendoor de schrik reactie blijven kleur, smaak en werkzame bestand delen optimaal behoudeneventueel suiker(water)of honing toevoegen en serveren met ijsklontjes

    Serveertip:

    snijd een sinaasappel en een limoen in schijfjesen zet deze op de rand van het glaseen blaadje munt maakt het af!Lekker, koel en verfrissend.

    ~~~~~~~~~~ ENJOY YOUR (ICE)TEA! ~~~~~

    Nieuwstraat 9 7411 LE Deventer 0570-750861 www.evelief.com

    12 juni jongstleden was een bijzondere dag voor Olav Boerkamp die zijn droom zag uitkomen met de opening van zijn eigen zaak. Onder het genot van een glas bubbels en vergezeld door zijn vader, broertje, beste vrienden en

    collegas heeft de modeman in hart en nieren zijn eigen zaak geopend aan de Lange Bisschopstraat 8 in hartje cen-trum Deventer. Een prachtige zaak waar exclusieve merken verkocht worden tegen zeer scherpe prijzen. Voor Olav die al jarenlang in het vak zit is een droom uitgekomen! De zaak ziet er prachtig uit en is gestijld op een manier die per-fect bij Olav past. Klanten krij-gen een persoonlijk en boven-dien eerlijk advies en als Olav zegt dat het mooi staat en bij je past, dan valt daar echt geen speld tussen te krijgen. De schitterende collectie spreekt voor zichzelf, of je nu op zoek bent naar een mooi hemd, een

    bijpassende riem een jasje of een pantalon, Olav heeft het en wel tegen zeer scherpe prij-zen. Iedereen kan er goed uit-zien, alleen sommigen hebben net een beetje advies nodig en dat is wat u aan de Lange Bis-schopstraat krijgt. Kortom,

    neem een kijkje en laat u ver-rassen!

  • Kunst Over Deventer juli 2015 17.

    Galerie ZininKunst Walstraat 40 Deventer www.zininkunst.nl www.facebook.nl/zininkunst

    Open: di - vr 11-17 uur en za 10-17 uurGalerie Brink 90

    Brink 90 Deventer www.brink90.nlOpen op afspraak

    met: Amy Whinehouse, GB, 2015, 127 min., Engels gesproken.

    Amy is een documentaire die het ongelooijke verhaal vertelt over zesvoudig Grammy-

    winnares Amy Winehouse. Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden en nog niet eerder gehoorde muziek wordt een beeld

    gegeven van de wereld waarin Winehouse zich moest zien te redden.

    Een ongekend talent, Amy Winehouse was een muzikant die de aandacht van de wereld veroverde. Een pure jazzkunstenares in de

    meest authentieke zin - ze schreef en zong uit het hart met behulp van haar muzikale gaven om haar eigen problemen te analyseren. De

    combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in een aantal van de meest unieke en geliefde liedjes van deze tijd. Haar

    grote succes bracht echter meedogenloze en intensieve media-aandacht teweeg, die in combinatie met Amys moeilijke relaties

    en haar onzekere levensstijl haar leven niet makkelijker maakten. Amy Winehouse overleed aan een alcoholvergiftiging in juli

    2011 op de 27-jarige leeftijd.

    Van 13 tot en

    met 26 augu

    stus 2015

    te zien in:

    Kunst communi-

    ceert en inspi-reert! Zo vaak horen

    wij de opmerking dat mensen vrolijk worden van onze kunst en

    kleurenpracht. Of dat ze op creatieve nieuwe ideen worden gebracht.

    Om dezelfde reden bezoeken wij zelf ook graag tentoonstellingen en musea. De afgelopen weken hebben wij een bezoek gebracht aan onder andere het Rijksmu-seum en het Van Goghmuseum in Am-sterdam (beide een aanrader ook voor

    kleine kinderen!). En ook regionaal heb-ben wij prachtige musea bezocht zoals de Fundatie in Zwolle, Het Codamuseum in Apeldoorn, het museum Twentsewelle in Enschede en tegenwoordig het nieuwe Gorselse MOREmuseum.

    Dit laatste museum, met prachtige rea-listische kunst inspireerde ons om meer realistische kunstwerken op te nemen in de collectie. Zoals de nieuwe schilderijen van Heidy Masman.

    Bij ZininKunst tonen wij kunst waar je gewoon van kan genieten. Je vraagt je niet af wat de kunsthistorische waarde is of wat de kunstenaar heeft bedoeld met het werk. De vraag is of onze kunst jou een goed gevoel geeft?!

    Wat wij ook erg be-langrijk vinden, is dat onze galerie toegan-kelijk is voor iedereen. Dat je gewoon makkelijk en ongedwongen binnen stapt om je te laten inspireren, of misschien wel om energie op te doen. Kunst is onder meer een middel om de wereld positief te kleuren. En dat wij daaraan een beetje bij kunnen dragen, dat is toch fantastisch!

    Laat je inspireren door kunst!

    Je eigen meubels restylen met krijtverf is trendy: creatief, milieuvriendelijk, economisch en erg leuk om te doen. Veel meubeltjes die je ziet zijn vaak van zichzelf al mooi, met een leuke rand of houtsnijwerk. En die worden dan met krijtverf nog mooier, in een kleur die bij deze tijd past.

    Maar vaker heb je oude meu-bels die niet zo mooi zijn. Prak-tische meubels, gemaakt van stevig eikenhout; met de be-doeling dat ze lang mee moe-ten gaan. Ze zijn inderdaad niet kapot te krijgen, maar de stijl met dat eikenhout is niet meer van deze tijd. Ook dat soort meubels kan je een totaal ander aanzien geven. Dit hippe eigentijdse laden-kastje was ooit streng, zwaar en niet aantrekkelijk.

    Carlies deed de re-make in een handomdraai. Nou ja, in een middag. Omdat de krijtverf van Annie Sloan snel droogt, heeft ze het kastje schoongemaakt en diezelfde middag in twee

    kleuren geschilderd en in de wax gezet. Nieuwe leuke knoppen erop; en klaar om weer jaren met plezier te gebruiken.En het milieu? Een kast hergebruiken is op zich beter dan ver-vangen en daarnaast gebruiken we het schoonmaakmiddel St. Marc. Ook de chalkpaint van Annie Sloan bevat geen schade-lijke stoffen. Los daarvan heb je er voldoening en plezier van dat je iets moois hebt gemaakt.Wij gebruiken deze krijtverf al jaren, niet alleen omdat het mi-lieuvriendelijk is, maar ook omdat het je creativiteit naar bo-ven haalt en het leuk schilderen is. Je kan eigenlijk geen fouten maken. Fun om te doen!

    Wij zijn er enthousiast over en delen graag onze kennis, tips en trucs en verkopen met plezier de verf. Kom langs of kijk op de website!

    Een mooie zomer gewenst,Hens Odinot, Monique Braam

    Droom en DaadStriksteeg 1-3, Deventer (Aan het Lamme van Diespelein)0570-644844www.droomendaad.nl

    ADVERTORIAL

    Milieuvriendelijk restylen

    UITVERKOOP!!En alvast voor in je agenda: vanaf 12 augustus houdt Zinin-Kunst een grote uitverkoop van schilderijen uit de kunstuitleen.

  • Over DeventerOver Deventer juli 201518.

  • GezondheidOver Deventer juli 2015 19.

    5 Hardloopblessures behandeld met massage en acupunctuur

    Of je nu beginner bent of een doorgewinterde marathonloper, acupunctuur en massage kan jou helpen om jouw persoonlijke record en conditie te verbeteren. Van knie- tot heupklachten, van hielspoor tot vermoeidheidsklachten, problemen die hardlopers kunnen ondervinden zijn goed te verhelpen met acupunctuur en massage.

    1. Luie billen: Hardlopers besteden niet altijd voldoende aandacht aan het billen- en bek-kengebied. Hierdoor kunnen vanuit de heupen, de knien, enkels en voeten instabiel wor-den. Acupunctuur herstelt de communicatie tussen brein en heup, zodat stabiliteit ont-staat. Massage helpt bij de doorbloeding.

    2. Triggerpoints: Door herhalende inspanning ontladen spieren onvoldoende en kan er uitstralingspijn ontstaan door myofasciale triggerpoints; spierknoopjes met uitstralings-pijn. Met massage en acupunctuur kunnen deze pijnpunten effectief behandeld worden en verdwijnt overmatige spanning. Dit is direct merkbaar.

    3. Overbelasting: Pijn kan ontstaan door chronische overbelasting en kan leiden tot ont-stekingen. Acute ontsteking helpt het lichaam, de zwelling en toegenomen bloedcircula-tie zijn nodig voor herstel. Teveel trainen en bijvoorbeeld slechte voeding kan leiden tot chronische overbelasting. Acupunctuur lost niet alleen ontstekingen op maar helpt het lichaam bij de ontwikkelingen van ontstekingsremmende waarden in het gehele lichaam.

    4. Verklevingen: Pezen worden minder doorbloed als pezen. Pezen ontwikkelen zich min-der snel dan spieren, door onjuiste training kunnen verklevingen ontstaan. Massage helpt de pezen weer soepel te worden en maakt verklevingen los.

    5. Uitputting: Hardlopers trainen soms teveel. Wat uiteindelijk kan leiden tot chronische vermoeidheid, slapeloosheid, en depressie. Acupunctuur benvloedt het zenuwstelsel en helpt jouw lichaam te herinneren hoe het zich kan ontspannen.

    Merel Somer

    ADVERTORIAL

    Praktijk voor Pijnbestrijding Gooszenstr. 1 | Deventerwww.praktijkvoorpijnbestrijding.nl Zwaluwstr. 28 | [email protected] 024 324 2337 | 06 22 78 04 88Traditioneel Chinese Geneeskunde | Tuina-massage | Acupunctuur | Moxa-therapie | Cuppen | Guasha | Advies

    ADVERTORIAL

    www.INKSTATION-DEVENTER.nl

    Bespaar op uw printkosten door uw printerpatronen te laten hervullen

    bij INKSTATION

    Wij hervullen uw printpatroon

    al vanaf 4,004,00Ook voor uw kantoorartikelen, papier en het bestellen van onze voordelige

    huismerk laserprint patronen.

    Nieuwstraat 73, 7411 LJ Deventer tel. 0570 752 437 - [email protected]

    Zomer-detox

    Als je om je heen kijkt, in de bladen of op internet, dan kan je niet om de detox heen. Herfst-detox, winter-detox, lente-detox, en dan nu.. zomer-detox. (Niet te verwar-ren met botox).

    Wat is dan het gif dat we erin gooien, dat dan gedetoxd moet worden, zou je bijna denken. Maar feit blijft dat een paar weken goed op je voeding letten je energie-peil omhoog kan laten schieten. Dus voor deze zomer: laat de barbecue (met barbecue-sauzen) een paar we-ken voor wat die is, laat ook de ijsjes en de wijn staan, en ga voor groente en fruit. Zeker in de zomer is dat goed te doen.

    Detox is als een dieet, maar dan anders. Je laat alles staan wat belastend is voor je systeem: suiker, vlees, koffie, wijn, kaas. Als je 2 weken stopt met suiker eten, dat wil zeggen: geen produkten eet met toegevoegde suiker (en let op, dat is best nog een dingetje), zal je zien hoeveel meer smaak er in je eten zit. Alle zacht zoete smaken ga je weer proeven.

    Als je een aantal zaken uit je voeding wegschrapt, dan is het de truc lekkere maaltijden te maken met wat overblijft. Zeker in de zomer kan het heerlijk zijn om smoothies te maken van groente en fruit. Maar let erop dat je niet alleen rauwe produkten eet of drinkt, dat koelt je systeem teveel af, en dat kan de spijsvertering blokkeren. Wat de spijsvertering ontlast en ondersteunt is het experimenteren met voedingscombi-naties. Je maakt dan je maaltijden simpeler, door eiwitten en koolhydraten niet in dezelfde maaltijd te combineren. Dus je combineert koolhydraten (brood, pasta, aardappelen etc.) met groente, of eiwitten (vis, tofu, noten, peulvruchten) met groente. Dat is licht verteerbaar en voedzaam tegelijk.

    Het leuke van de detox- en voedingshype is dat je veel leuke boeken kan vinden, en er op internet heel veel lekkere recepten te vinden zijn. Overal vind je informatie over voeding.Dichtbij, in Deventer: het receptenboek van het vitaliteitcentrum met gezonde recepten voor onregelmatige diensten, Lottes Logica voor simpele tips om nu echt bewuster te gaan eten, en Saskia van Ommen voor lekkere gezonde recepten en ondersteuning bij detox.Eet smakelijk!

    Maartje van Hooft

  • Over DeventerOver Deventer juli 201520.

    Een echte ouderwetse authentieke tweewie-ler fietsenzaak met een ongekend concept is recentelijk neergestre-ken in het centrum van Deventer naast Bakke-rij Lentelink in de Gib-sonstraat!

    Vele oudere jongeren onder ons (en die term ligt natuurlijk gevoelig, maar laten we eerlijk zijn) kunnen zich de authen-tieke rijwielhandel nog wel herinneren! Een fietsenmaker gevestigd aan de oude dorps-straat of centraal gelegen plek in de stad, die voor je klaar

    stond met een praatje, oprecht advies gaf en jou als klant cen-traal stelde. Vandaag de dag kennen we dat eigenlijk niet meer met de veelal gefranchi-sede zaken.

    Maar... in Deventer is hij terug! En hoe fijn is het niet dat je s ochtends je fiets wegbrengt en hem dezelfde avond weer op kunt halen of als je band ka-pot is of je een kleine reparatie hebt, gewoon even de stad in-loopt voor een boodschapje en daarna je fiets ophaalt.

    De authentieke fiet-senwinkel is terug!

    Na een succesvolle lancering en inmiddels tot begrip ver-worden Fietsbeurt.nl werd het tijd voor een alles onder n kap servicegerichte authen-tieke fietsenwinkel. Ouder-wetse service, gratishaal -en brengservice tegen een scher-pe prijs. Alles in het kader van de klant en de klant centraal stellen. Eindelijk is er weer een fietsenwinkel waar je gehol-pen wordt op een manier die je verwacht, alleen dan in een moderner jasje dan pakweg 50 jaar geleden.

    Het is ons vak om iedereen van dienst te kunnen zijn op het gebied van nieuwe fietsen, elektrische fietsen, All Terrain Bikes, race-fietsen, tweede-hands fietsen, fietsonderdelen en accessoires. De nieuwe fiet-sen ,van het merk BSP, is het hoofdmerk dat we voeren. Ui-teraard kunnen we alle andere merken ook leveren, met 10% korting!

    Met sportieve groet,Hein van Langen

    Fantastisch hij is terug.. de echte fietsenmaker met ouderwetse service..

    OVER PLEINENDEhet eerst volgende nummer verschijnt 18 augustus

    Horesca Lieferink levert een

    compleet assortiment goederen,

    bestaande uit ruim 14.000 artikelen,

    voor horeca en grootverbruik.

    Met ons eigen wagenpark leveren

    we dagelijks food & vers, non-food en

    dranken aan cafetarias, restaurants,

    bedrijfs kantines, (zorg)instellingen en

    sportverenigingen. Kwaliteit, fl exibiliteit,

    productkennis en tailor made oplossingen

    zijn de pijlers van ons bedrijfsmotto:

    t lekkerst onderweg.

    Wilt u meer informatie?

    Onze verkoopadviseurs zijn u graag

    van dienst.

    Vestiging Twello

    T +31 (0)571 287 000

    F +31 (0)571 271 199

    Vestiging Zeist

    T +31 (0)30 697 55 07

    F +31 (0)30 697 51 04

    www.lieferink.nl - [email protected]

    A4 Adv_HORESCA Lieferink.indd 1 30-10-09 12:38:47

  • VrijetijdOver Deventer juli 2015 21.

    Met deze kortingsbon ontvang u bij de VVV Deventer de Hazepad Wandelgidsjes voor slechts 1,- per stuk en de set-verpakking met 4 boekjes zelfs voor maar 2,50!

    Rielerweg 37 Boxbergerweg 15 tel. 0570 - 624263 DEVENTER

    www.depoortvankleef.nl

    www.dewereldvandranken.nl

    geldig t/m 1 juli 2015 type- en drukfouten voorbehouden.

    BELLE EPINEChardonnay,

    Ros of Merlot

    ESBJRGVodka

    DE ZOMER IN AANTOCHT

    1.0

    Lite

    r

    13.99NU

    5.99 0.75 Lite

    r

    11.99 0.7 Lite

    rNU

    6 HALEN =5 BETALEN

    lekker sappig!

    11.99 0.7 Lite

    rNU

    11.99 0.7 Lite

    rNU

    maakt het overal gezellig

    Tantrix in het zonnetje bij Koning WillemIn juli is Tantrix spel van de maand bij Koning Willem. De etalage staat bom-vol met dit fantasti-sche tactische leg-spel. Tantrix werd al in de jaren 80 bedacht en is ook al heel wat jaren in Nederland op de markt. Koning Wil-lem vond het tijd om deze topper weer eens in het zonnetje te zetten.

    Tantrix bestaat uit 54 unieke tegels met lijnen in 4 kleu-ren. Met deze set kun je tientallen puzzels maken, maar je kunt ook met 2 tot 4 mensen een zeer strategisch spel spelen. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd mee-doen. Daardoor is Tantrix echt een familiespel. Maar ook zeker een breinbreker voor iedereen die een uit-daging zoekt.

    Bij aankoop van een Tantrix Gamepack of Tantrix Poc-ket game krijg je in de maand juli een leuke Tantrix sleutelhanger van Koning Willem. Bovendien is er in het weekeinde van Deventer op Stelten een grote de-monstratie van alle varianten.

    Spel van de maand

    VVV TIP VAN DE MAAND JULI

    VVV Deventer Brink 56 (De Waag)

    T: 0570-710120E [email protected]

    I: www.deventer.info

    Koning Willemkleine overstraat 24-26 deventer

    0570-614181 [email protected]

    www.facebook.com/koningwillempretwww.twitter.com/koningwillem/

    overal gezellig

    OVER PLEINEN aanbiedingDE

    (De bon is geldig t/m dinsdag 31 augustus 2015)

    boxbergerweg 19 74112 BB Deventertel: 0570 - 64 12 34 fax: 0570 - 60 14 44

    [email protected] www.henkpostwaterpompen.nl

    HENK POSTnieuw en gebruikt witgoed, witgoed

    reparaties, witgoed onderdelen

    en waterpompen

    Het Hazepad kiezen in Deventer!De VVV Deventer biedt 4 Hazepad Wandelgidsjes aan in het assortiment. De opge-nomen routes brengen een bezoek aan landgoed t Schol, landgoed De Haere, bos- en natuurgebied De Oostermaet en landgoed De Kranenkamp.De routes variren in lengte van 2 tot 6 kilometer en voe-ren door uitgestrekte bosge-bieden, door uiterwaarden van de IJssel en over landgoe-

    deren van IJssellandschap, met gerestaureerde landhui-zen en boerderijen.

    Naast een gedetailleerde rou-tekaart van de verschillende wandelingen worden de be-zienswaardigheden beschre-

    ven. Bovendien is er veel prak-tische informatie opgenomen, onder meer de lengte van de routes, horeca onderweg en aankomstroutes naar het startpunt.

  • AGENDADEFilmhuis De KeizerSpeelweek 2 t/m 8 juliRUTH & ALEX - Richard Loncraine do 2/7 20.00, vr 3/7 20.00, za 4/7 20.00, zo 5/7 16.45, di 7/7 14.00, di 7/7 20.30WOMAN IN GOLD - Simon Curtis vr 3/7 14.00, zo 5/7 16.15, wo 8/7 14.00ZOMER - Colette Bothof vr 3/7 14.30, di 7/7 17.45GO AHEAD EAGLES zo 5/7 20.00, di 7/7 en wo 8/7 20.00MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES - ( 3+) wo 8/7 14.30Speelweek 9 t/m 15 juliDANCING ARABS - Eran Riklis do 9/7 20.00, vr 10/7 14.30, za 11/7 20.00, zo 12/7 16.15, di 14/7 17.15, wo 15/7 20.30SELMA - Ava DuVernay zo 12/7 20.00, di 14/7 14.00COBAIN: MONTAGE OF HECK vr 10/7 20.00, wo 15/7 20.00AN AUTUMN AFTERNOON - Yasujiro Ozu ma 13/7 20.00WOMAN IN GOLD - Simon Curtis wo 15/7 14.00Speelweek 16 t/m 22 juliMR. HOLMES - Bill Condon do 16/7 20.30, vr 17/7 20.30, za 18/7 20.30, zo 19/7 20.00, ma 20/7 20.30, di 21/7 14.00TIMBUKTU - Abderrahmane Sissakovr 17/7 14.00, zo 19/7 16.45, di 21/7 17.15, wo 22/7 20.00KURAI KURAI: TALES ON THE WIND - Marjoleine Boonstravr 17/7 14.30, zo 19/7 20.30, di 21/7 17.45, wo 22/7 20.30MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES - (3+) wo 22/7 14.30Speelweek 23 t/m 29 juliLA TTE HAUTE - Emmanuelle Bercotdo 23/7 20.00, vr 24/7 20.00, za 25/7 20.00, zo 26/7 16.45, ma 27/7 20.00, di 28/7 14.00, di 28/7 20.00, wo 29/7 17.45TURIST - Ruben stlundvr 24/7 14.00, zo 26/7 16.15, di 28/7 17.15, wo 29/7 20.00GAY FILM NIGHT: GETTING GO - THE GO DOC PROJECT Cory Krueckeberg di 28/7 20.30PADDINGTON (NL) - Paul King (6+, NL gespr.)wo 29/7 14.30Speelweek 30 juli t/m 5 augustusTESTAMENT OF YOUTH - James Kent do 30/7 20.00, vr 31/7 20.00, za 1/8 20.00, zo 2/8 16.15, di 4/8 14.00WHILE WERE YOUNG - Noah Baumbachdo 30/7 20.30, vr 31/7 20.30, za 1/8 20.30, zo 2/8 20.30, ma 3/8 20.30, di 4/8 14.30, di 4/8 20.30, wo 5/8 17.45IN GRAZIA DI DIO - Edoardo Winspeare vr 31/7 14.00, zo 2/8 20.00, ma 3/8 20.00, di 4/8 17.15, wo 5/8 20.00MEET ME IN VENICE - Eddy Terstall vr 31/7 14.30, zo 2/8 16.45, di 4/8 17.45, wo 5/8 20.30STILL ALICE - wo 5/8 14.00Speelweek 6 t/m 12 augustusGERONIMO - Tony Gatlif do 6/8 20.00, vr 7/8 20.00, za 8/8 20.00, di 11/8 14.00, di 11/8 20.00, wo 12/8 20.00A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT - Ana Lily Amirpourvr 7/8 14.00, zo 9/8 20.00, di 11/8 17.15, wo 12/8 20.30THE ONE I LOVE - Charlie McDowell vr 7/8 20.30, zo 9/8 20.30, di 11/8 14.30, di 11/8 20.30, wo 12/8 17.45Speelweek 13 t/m 19 augustusAMY - Asif Kapadiado 13/8 20.00, vr 14/8 20.00, za 15/8 20.00, zo 16/8 16.15, ma 17/8 20.00, di 18/8 14.00, di 18/8 20.00, wo 19/8 17.15LA ISLA MINIMA - Alberto Rodrguez do 13/8 20.30, vr 14/8 20.30, zo 16/8 20.00, di 18/8 14.30, di 18/8 17.45EVERY THING WILL BE FINE - Wim Wenders vr 14/8 14.00, za 15/8 20.30, zo 16/8 16.45, di 18/8 17.15, wo 19/8 20.00PRINS - Sam de Jong vr 14/8 14.30, zo 16/8 20.30,ma 17/8 20.30, di 18/8 20.30, wo 19/8 17.45SHAUN HET SCHAAP - Mark Burton en Richard Starzak (Jeugdfilm, 5+, Nederlands gesproken) wo 19/8 14.30

    Filmhuis de KeizerKeizerstraat 78, 7411 HH Deventer

    reserveringen: 0570-600515(werkdagen van 11.00 tot 13.00 uur)

    www.filmhuisdekeizer.nl [email protected]

    BurgerweeshuisLisa & The LipsBurgerweeshuis, Live Caf, entree: gratis BRRLNTBurgerweeshuis, entree: 7,-Napalm DeathBurgerweeshuis, entree: 17,-

    HoogtevreesLocatie: Worpplantsoen / entree:gratisAkwasi en FATA (van 18.00 - 22.00 uur)Friends of the Family, AlascA, WB and the Mercenaries, STUFF., NNENN, Causes, My Baby en Intergalactic Lover. (van 11.00 - 22.00 uur)Bootleg Betty, Henhouse Prowlers, The Bloodhounds, Bewilder, The Miseries enT-99. (van 11.00 tot 18.00 uur)

    BurgerweeshuisBagijnenstraat 9, 7411 PT DeventerTel: 0570-619198/Fax: 0570-641013

    www.burgerweeshuis.nl

    VR 26

    ZA 27

    VR 03

    3 , 4 , 5

    VR 03ZA 04

    ZO 05

    Etty Hillesum CentrumZondag 12 juli en Zondag 9 augustus - Joodse wandelingTijd: 13.00 14.30 uur. Kosten: 4 euroAnderhalf uur met een gids op stap om te zien en te horen over de joodse geschiedenis van Deventer.

    ExpositiesElke middag te zien van 13.00 16.00 uur (muv maandag), Roggestraat 3, toegang 3 euroHet leven en werk van Etty HillesumGeschiedenis van Joods Deventer 28 juni 15 augustus Marijke Talen heeft 25 mensen geportretteerd en hun verha-len vastgelegd. Onder hen mensen die nog nooit eerder hun verhaal hadden verteld. Het boek OverLeven is verkrijgbaar in het centrum Meer informatie op www.uitgeverijmaan.nl en www.fotografiemarijketalen

    Kinderen die de wereld hebben veranderd17 aug t/m 5 september Deze fototentoonstelling gaat over 22 kinderen die zijn opgestaan tegen onrecht of die symbool zijn geworden van het onrecht dat hun is aangedaan.

    Etty Hillesum en het IJssellandschap - Permanent te zien bij het informatiecentrum IJssel in Den Nul.Prachtige fotos van Wicher Naberman van het IJssellandschap gecombineerd met teksten van Etty Hillesum.

    Etty Hillesum CentrumRoggestraat 3, 7411 EP Deventer | 0570-641003

    www.ettyhillesumcentrum.nl

    Grote zaal en podiumruimte Zomerstalling!Een groepstentoonstelling over verfestivallisering en beel-dende kunst t/m 23 augustus Met werk van:Elise van der Linden Arno Arts Oscar Prinsen Florentijn Hofman Arjen Boerstra Uwe Dobberstein Rutger Zuyderveldt Galerieopweg Rob Sweere Maaike Folmer

    Opening: donderdag 2 juli om 17.00 uur

    Kunstenlabsteeg en ProjectruimteCorkVille, tekeningen en grafiek t/m 23 augustus

    Deventer SalonOverzichtstentoonstelling 84 Deventer kunstenaars 25 juli t/m 30 augustusLocatie: Bergkerk

    AtelierrouteAtelierroute langs ateliers Deventer kunstenaars 29 en 30 augustusFinissage: zondag 30 augustus 17.30 Openingstijden Kunstenlab zomer 2015TentoonstellingsruimteVan 14 juli t/m 9 augustus geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 17.00 uurKantoor en receptie: Van 20 juli t/m 2 augustus gesloten

    KunstenlabScheepvaartstraat 12

    7411 MB Deventer0570-611848

    Kunstenlab

    Stadsarchief en AthenaeumbibliotheekGeopend tijdens de Deventer BoekenmarktZondag 2 augustus - 9.30-17.00 uur

    Tijdens de Deventer Boekenmarkt bent u van harte welkom voor een kijkje in de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Deze bevindt zich in de hal van de Athenaeumbibliotheek aan Het Klooster 12, in de directe nabijheid van de Deventer Boekenmarkt aan de IJssel (ter hoogte van Onder de Linden). De hal is van 9.30 tot 17.00 uur geopend en gratis toegankelijk. U vindt er topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Ook is er een boekenmarkt waarvan de opbrengst is bestemd voor Biblionef. Stap even uit de drukte en kijk rond in de monumentale kloosterpanden waarin de oudste stadsbibliotheek van Nederland is gevestigd

    Expositie Nieuwe Aanwinsten (21 juli t/m 12 september 2015)

    Openingstijden zomerperiode: dinsdag, woensdag en donderdag van 13-17u Toegang gratis

    Stadsarchief en AthenaeumbibliotheekKlooster 12

    7411 NH - Deventer www.sabinfo.nl

    21.30

    23.00

    20.30

    18.0011.00

    11.00

  • Juli

    CHECK OOK ONZE WEBSITE EN FACEBOOKPAGINA VOOR ACTUELE EVENTS

    STICHTING SIXTIES ALIVE PRESENTEERT SIXTIES ALIVE> tijd 15:00 - 18:00 uur> entree gratis > muntverkoop> The Cheetahs & Bleusdogs

    ZON26/07

    Hoodoo Monks & the Black Mambo Boogie> Sounds die boeien tot aan t eind> Realtime bleusmusic for you!> Gratis entree > Bij zon opt terras

    ZON 05/07

    SOULCLAP #3 - TIJDENS HK OPEN> Soulclap staat garant voor feest met een hoog Feelgood gehalte!> Dance en Boogie till you drop!> gratis entree > 22.00 - 03.00 uur

    ZAT12/09

    > In samenwerking met OGBT komen er deze zomer nog een aantal lekkere chill- dagen bij DOK H2O> DOCKHOUSE is op 8 augustus 2015, zij zullen weer neerdalen in het Havenkwartier met vette beats > Op de zondag van Deventer op Stelten bij ons op het terras, de Hoodoo Monks! Heerlijk genieten.> > DOK H2O heeft nieuwe openingstijden. Kijk voor meer informatie op onze website of op facebook.> Wist je dat op maandag en dinsdag DOK H2O af te huren is voor een event of partij, mail voor meer info.> Sinds kort is er ook een streekmarkt op het Havenkwartier. De Goed Geboerd Markt.> Deze zomer zullen er in het Havenkwartier ongetwijfeld nog heel veel leuke dingen worden geprogrammeerd. Wees er bij! Fijne vakantie.

    HAPPY FRIDAY> Elke week vaste prik @DOK H2O > Een leuk gesprek en een borrel> Muziek en een lekkere daghap> gratis entree > vanaf 16.00 uur

    ELKEvrij

    Deventer SchouwburgOp zaterdag 26 september wordt het theaterseizoen spectaculair geopend door Shirma Rous & Special Gueasts.

    Feestelijke seizoensopening, aanvang 20.00 uur. Shirma komt met grote live band en neemt (bekende en onbekende) vrienden mee. Het belooft een groot feest te worden.Na afloop leuke djs en andere verrassingen in de schouw-burg. Het dak gaat eraf!

    s middags is het al mogelijk een workshop te volgen die Shirma geeft, er zijn plaatsen vrij. De mensen die naar de workshop gaan, betalen dan ook voor de voorstelling en hebben s avonds in de voorstelling ook nog een gezamenlijk optreden.

    Shirma Rouse - Workshop zangtechniek + Concert Shirma heeft een zangopleiding gevolgd aan het conserva-torium in Rotterdam Maar 40 plaatsen beschikbaar Inclusief garderobe en drankjeVan 13.30 - 16.00 uur geeft Shirma een workshop zangtech-niek met als afsluiting een gezamenlijk optreden tijdens het concert s avonds. Er zijn maar 40 plaatsen beschikbaar, dus boek snel!Dit ticket is inclusief toegang tot het concert s avonds

    Shirma Rouse & Special Guests - 20.00 uur Feestelijke seizoensopening

    Shirma Rouse opent groots ons theaterseizoen 2015-2016.

    Zangeres bij o.a. Anouk, Chaka Khan, Michael Bolton, Candy Dulfer, Glennis Grace and Alain Clark Bekend van o.a. The Voice of Holland en graag geziene gast bij DWDD Inclusief garderobe en drankje

    Maaike Ouboter - En hoe het dan ook weer dag wordtwoensdag 14 oktober 20.30 uurThe Kik - Met de deur in huis vrijdag 30 oktober 20.00 uurJacqueline Govaert - Zo zit dat dus vrijdag 13 november 20.00 uur

    Rudolph van Veen - Rudolphs Christmas dinsdag 1 december 20.00 uur

    Deventer Schouwburg

    Leeuwenburg 2 7411 TJ Deventertel: 0570 - 683 500 / fax: 0570 - 683525

    [email protected]

    Theater BouwkundeBouwkundekoor met Vermuyen & Friends Zomerse Zaterdagavond - Gratis entree!Deventer op Stelten BabylloonZie website voor tijden Gratis entree

    Het Tuinfeest zaterdag 1 augustus 2015 met Enkele namen van dichters: o.a. de dichters; Nico Dijkshoorn, Ellen Deckwitz (Deventer), Joost Zwagerman.

    Muziek van Tim Knol, Rick de Leeuw, Roos Rebergen (Roosbeef), Janne Schra en Pro-ductiehuis ON!

    Het programma begint om 16:00 uur. De kassa is geopend om 15:00 uur. Het festival duurt tot 24:00 uur.

    Groot Literair Ontbijt Samengesteld door theatermaker en dichter Marjolijn van Heemstra - 15

    Stichting Theater BouwkundeKlooster 2-4 7411 NH DEVENTER

    tel: 0570-614075 / fax: 0570-642134

    [email protected]

    ZA 27

    3, 4, 5J U L I

    ZA 01

    ZO 02

    21.00

    15.00

    9.30

    Picknick Worpplantsoen Deventer. In het historische Worpplantsoen, het oudste stadspark van Nederland, kun je de hele zomer zondagmiddag picknicken met muziek. Een gekoeld drankje haal je bij de kiosk. In de Muziekkoepel Nering Bgel zijn muzikale optredens van 14.30 tot 16.30 uur. De maand juli heeft weer mooie voorstellingen en een evenement op het programma staan en het is allemaal nog gratis ook.Op 5 juli is er geen concert want dan staat ook het

    Worpplantsoen op stelten. Voor dat programma zie: http://www.deventeropstelten.nl

    Zondag 12 juli staan er twee acts op geprogrammeerd in de koepel. Allround zangeres en pianiste Nathalie Booij met gitarist Mark Pardijs brengen Nederlandstalige en Engelse songs en het Deventer singer/songwriter duo The Hummingbirds met folk/country songs.

    Een Zeldzaam Mooi evenement vindt plaats op 19 juli. Het is de tweede editie van deze creatieve markt die vorig jaar een groot succes was ondanks de slechte weersomstandigheden. Er komen 35 kramen met lekkere, bijzondere en zeldzaam mooie producten. Natuurlijk wordt dit alles vanuit de muziekkoepel ondersteund met muziek en entertainment. U ziet en hoort de talentvolle singer/songwriter Reitse Giesbers op piano, de band Flower to the People met gitarist Frank en zangeres Fleur en de theatergroep Maandagskinderen.

    Op 26 juli speelt het Chorus Swingtet in de koepel Jazz traditionals on Strings. Zij spelen traditionele Jazz, Amerikaanse en Europese Jazz en Gypsy Jazz.

    De gratis zondagmiddagconcerten zijn van 14.30 tot 16.30 uur. In het park is een toiletgelegenheid en versnaperingen zijn verkrijgbaar bij de kiosk. Zie voor programma of info over weersgesteldheid: www.muziekkoepelneringbogel.nl .

  • 2,50UIT FRANS BASKENLAND ...

    1,95

    UIT FRANS BASKENLAND ...

    ECHTE FRANSE BOERENBRIE ...

    NU 100 gram

    NU 100 gram

    5,955,95

    PUUR NATUUR ...

    NU 500 gram

    9,95

    UIT FRANS BASKENLAND ...

    9,UIT DE BUNKERS VAN DAARLE IN TWENTE ...

    NU 500 gram

    1,95

    ECHTE FRANSE BOERENBRIE ...ECHTE FRANSE BOERENBRIE ... UIT DE BUNKERS VAN DAARLE IN TWENTE ...

    UIT DE JURA ...

    NU 100 gram

    NU 100 gram

    MEEST BEKROONDE KAASSPECIAALZAAKVAN NEDERLAND

    UIT FRANS BASKENLAND ...UIT FRANS BASKENLAND ...

    NU 100 gram2,95

    UIT FRANS BASKENLAND ...UIT FRANS BASKENLAND ...

    NU 100 gram

    SPAANSE SCHAPENKAAS ...

    NU 100 gram

    1,50UIT DE LOMBARDIJEN ...

    NU 100 gram

    UIT DE LOMBARDIJEN ...

    NU 100 gram

    DE LEKKERSTE ...UIT DE LOMBARDIJEN ... DE LEKKERSTE ...

    1,75NU 100 gram

    6,95PUUR NATUUR ...ITALIAANS GEKRUID ...

    NU 500 gram

    9,959,

    NOORD-HOLLANDSE ...

    NU heel kilo... de lekkerste

    OP=OP Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 4 JULI 2015

    KAASHANDEL DE BRINKNederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2015Brink 2 Deventer www.kaashandel-debrink.nl