Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

4
nieuwsbrief JUNI 2010 De 15 boekenbonnen zijn gewonnen door: Mevr. Bakker Giethoorn Mevr. Brinkhuis Zwolle Mevr. Buter-van Elburg Kampen Dhr. Edelijn Olst Mevr. Elshout Dalfsen Mevr. Geluk Steenwijk Mevr. Joosten Saasveld Mevr. Keuenhof Dedemsvaart Dhr. Masselink Geesteren ( O) Dhr. Steenblik Raalte Dhr. Tijink Almelo Dhr. Umbach Heino Mevr. van Groningen Rijssen Mevr. van Rossum Hengelo Mevr. Vollenbroek Deurningen Winnaars derde ronde Tussen 25 maart 2010 en 10 mei 2010 hebben 144 ouderen de derde peiling van het Ouderenpanel Overijssel ingevuld. De enquête ging over duurzaamheid en criminaliteit. De oudste deelnemer was 90 en de jongste 53 jaar. Resultaten uitgelicht Duurzaamheid en Criminaliteit De reischeque à 450.- is gewonnen door: Liena van der Molen uit Vollenhove. Aan alle deelnemers van het Ouderenpanel, namens SENtrum, SVWO/Arcon en de provincie Overijssel: dank voor uw deelname en aan de winnaars: van harte gefeliciteerd!

description

 

Transcript of Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

Page 1: Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

nieuwsbrief JUNI 2010

De 15 boekenbonnen zijn gewonnen door:

Mevr. Bakker GiethoornMevr. Brinkhuis ZwolleMevr. Buter-van Elburg KampenDhr. Edelijn OlstMevr. Elshout DalfsenMevr. Geluk SteenwijkMevr. Joosten SaasveldMevr. Keuenhof DedemsvaartDhr. Masselink Geesteren ( O)Dhr. Steenblik RaalteDhr. Tijink AlmeloDhr. Umbach HeinoMevr. van Groningen RijssenMevr. van Rossum HengeloMevr. Vollenbroek Deurningen

Winnaars derde ronde

Tussen 25 maart 2010 en 10 mei 2010 hebben 144 ouderen de derde peiling van het

Ouderenpanel Overijssel ingevuld. De enquête ging over duurzaamheid en criminaliteit.

De oudste deelnemer was 90 en de jongste 53 jaar.

Resultaten uitgelicht

Duurzaamheid en Criminaliteit

De reischeque à € 450.- is gewonnen door:

Liena van der Molen uit Vollenhove.

Aan alle deelnemers van het Ouderenpanel, namens SENtrum, SVWO/Arcon en de provincieOverijssel: dank voor uw deelname en aan de winnaars: van harte gefeliciteerd!

Page 2: Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

Geen duurzaam bordje

“Om dieren te laten groeien is veevoer nodig. Het verbouwen daarvan kost veel land, water en energie. Zo gaat wereldwijd meer dan de helft van de maïs naar vee-voer. Van soja gaat ongeveer twee-derde naar veevoer. Daar komt bij dat dieren mest produceren. Dat draagt bij aan de vervuiling en het broeikaseffect.” (www.voedings-

centrum.nl). Wie duurzaam wil le-ven, kan vlees, vis en zuivel beter laten staan. De meeste panelleden doen dit echter niet. De meerder-heid (60%) eet nooit of zelden vegetarisch. Slechts 10% eet vaak of altijd vegetarisch. De rest eet soms vegetarisch.

“Uit onderzoek blijkt dat biologisch voedsel het milieu minder belast dan gangbaar voedsel. Biologische voeding met vlees belast het milieu zelfs minder dan een gangbare ve-getarische voeding. Een biologisch vegetarische voeding heeft maar de helft van de impact van een gang-bare voeding met vlees” (www.

voedingscentrum.nl). De helft van de panelleden koopt echter nooit of slechts zelden biologisch vlees/scharrelvlees, slechts 10% doet dit vaak of altijd. Qua groente, fruit en zuivel wordt al vaker biologisch ingekocht. Ongeveer 16,5% koopt erg vaak of altijd biologische groente en fruit en 18% koopt vaak of altijd biologische zuivelproduc-ten. Toch koopt nog altijd 40% zel-den tot nooit biologische groente, fruit en zuivel. Wat de panelleden wel doen, is rekening houden met de herkomst van producten. 40% doet dit altijd of erg vaak, 41% doet dit soms en 19% doet dit zelfde of nooit.

DuurzaamheidIn de enquête is gevraagd naar de visie van Overijsselse ouderen

op duurzaamheid en wat zij in de praktijk doen.

Groene visie voor (klein)kinderen

Een grote meerderheid van de leden van het Overijsselse ouderen-pa-nel (83%) vindt het goed dat er veel aandacht is voor duurzaamheid en milieu. De meesten doen dit omdat ze aan de toekomst van hun kin-deren en kleinkinderen denken. Citaten: “De huidige rapporten geven aan dat we, willen we ook voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld achter laten, duurzaam moeten omgaan met onze energiebronnen en de uitstoot van CO2 moeten verminderen” en “de dolgedraaide consumptie-economie verslindt onze schaarse grond-stoffen en laat zich niets gelegen liggen aan de belangen en rechten van de generaties na ons”. Een panellid is er trots op dat de gemeente waarin hij woont duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel heeft staan. “De inwoners gaan zich hiernaar gedragen. We krijgen zelfs het duurzaamste gemeentehuis van Nederland!” Tegelijkertijd is er een kleine groep (6%) die de aandacht voor duurzaamheid en milieu overdreven vindt: “Duurzaamheid en milieu zijn belangrijk maar niet ten koste van alles. Het leven moet ook nog mogelijk zijn, welvaart en welzijn zijn ook belangrijk en dit gaat niet altijd samen met milieu”.

Page 3: Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

Afvalscheiding en elektriciteit

besparen populair

Maar liefst 97% van de panelleden doet het licht uit in ruimten waar niemand is. 94% van het panel scheidt afval en 80% gebruikt al-tijd of erg vaak spaar- en/of led-lampen. 72% schakelt apparaten met een stand-by functie hele-maal uit. Dit zijn de meest popu-laire duurzame acties van Overijs-selse ouderen.

Bruikbare energielabels

96% let op het energielabel voor witgoed (zoals wasmachine, koelkast en huishoudelijke apparaten). Bij bruingoed (tv, stereo, home entertainment) gebeurt dit in 84% van de respondenten en bij grijsgoed (computer en toe-behoren) let 58% op het energielabel. Bij verlichting is voor 85% van de res-pondenten het label doorslaggevend. Bij een nieuwe auto houdt 83% hier-mee rekening, terwijl bij de aankoop van een tweedehands auto 70% van de respondenten het energielabel gebruikt bij de aankoop.

Warmte in huis

Uit een onderzoek van de energieconsulent blijkt dat bij een derde van de huishoudens de temperatuur overdag gemiddeld 19 graden Celsius in huis is en bij nog eens een derde is dat 20 graden. Ouderen hebben het liever warmer dan 20 graden. Tweederde van de huishoudens zet de thermostaat voor het naar bed gaan op vijftien graden. Hoe hoger de temperatuur, des te hoger het gasverbruik is. De panelleden geven aan dat gemiddeld hoogste temperatuur in hun huis 20,3 is (tussen 16 en 23). De gemiddeld minimale temperatuur is 15,9 (tussen 10 en 21 graden).

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

1x 2x 3x ofmeer

Veel autovakanties

In de peiling is gevraagd hoe vaak de panelleden op vakantie gaan en met welk vervoermiddel zij reizen. Hierin zijn de meeste panelleden niet heel duurzaam. Er wordt veel op vakantie gegaan, zowel bin-nen Nederland als binnen Europa, meestal per auto.

Met welk voertuig hebben respon-denten de meeste vakantiekilo-meters afgelegd?

Hoe vaak zijn de respondenten op vakantie geweest en waar naartoe?

Binnen NederlandBinnen EuropaBuiten Europa

Weigeren van plastic of auto laten

staan kan beter

Het weigeren van plastic tasjes omwille van het milieu gebeurt al-tijd of erg vaak door 42,5% van het panel, maar 26% weigert zelden of nooit een plastic tas van win-keliers. Ook het laten staan van de auto doen mensen liever niet. 41,5% van het panel doet dit erg vaak of altijd, maar 20% doet dit zelden of nooit. De anderen doen dit soms.

Vervoersmiddel PercentageAuto 63%Vliegtuig 12,40%Openbaar vervoer 12,40%Fiets 12,40%Taxi 0,70%Veerboot 0,70%

Page 4: Ouderenpanel nieuwsbrief 3, juni 2010

Vooral verkeersovertredingen door ouderen

Er is gevraagd aan de panelleden in hoeverre zij te maken hebben gehad met situaties waarbij ouderen betrokken waren. Uit de peiling blijkt dat56% van de panelleden ouderen kennen die een verkeersovertreding be-gaan hebben (zoals te hard rijden, door rood rijden of geen voorrang ver-lenen). Bijna 7% kent ouderen die de openbare orde verstoorden (dronken-schap of vernieling). 14% kent ouderen die een diefstal hebben gepleegd en 9% die gefraudeerd hebben (bijvoorbeeld een onjuiste declaratie bij de verzekereraar of belastingdienst). 10% kent ouderen die ongewenste intimi-teiten, zoals seksistische opmerkingen, potloodventer en betasting, hebben verricht. 39% van de panelleden heeft wel eens contact opgenomen met de politie om een misdaad of overtreding te melden.

Vervolgens is aan de panelleden gevraagd of zij zelf de afgelopen vijf jaar iets hebben gedaan wat niet mocht. Een grote meerderheid (72,5%) heeft de afgelopen vijf jaar een verkeersovertreding gepleegd. Ook heeft 3% wel eens fraude gepleegd, 1,5% heeft wel eens wat gestolen en eveneens 1,5% heeft ongewenste intimiteiten verricht.

Overtredingen door ouderen: 3. Ongewenste intimiteiten1. Verkeersovertredingen 4. Fraude2. Diefstal 5. Verstoring openbare orde

Gedupeerden van overtredingen

26,5% van de panelleden is de af-gelopen vijf jaar gedupeerd door een verkeersovertreding. 16% is het slachtoffer geweest van dief-stal. Bijna 10% heeft te lijden gehad onder verstoring van de openbare orde en bijna 5% heeft te maken gehad met ongewenste intimiteiten. Bijna niemand heeft te maken gehad met fraude.

Gedupeerden onder ouderen:1. Verkeersovertredingen2. Diefstal3. Verstoring openbare orde4. Ongewenste intimiteiten

Verkeersonveiligheid grootste

probleem

In het Ouderenpanel Overijssel is gevraagd hoe veilig de panelleden zich voelen in het verkeer, thuis, in de eigen straat en in het lokale winkelcentrum. De meesten voe-len zich eerder veilig dan onvei-lig, vooral in hun eigen huis. Men voelde zich het minst veilig in het verkeer.

Criminaliteit en veiligheid

De volgende peiling is vanaf 15 juni online en zal over

senioren en economie gaan. Wij nodigen u van harte uit om deze

vragenlijst in te vullen op www.ouderenpaneloverijssel.nl

Er zijn signalen dat steeds meer ouderen kleine overtredingen begaan. In de enquête is gevraagd in hoeverre

de panelleden te maken hebben gehad met overtredingen en crimineel gedrag waarbij ouderen betrokken zijn.

Daarnaast is gevraagd in hoeverre de panelleden zelf de afgelopen vijf jaar iets hebben gedaan wat niet mocht of

het slachtoffer waren van overtredingen. Tot slot zijn vragen gesteld naar de veiligheidsbeleving van de ouderen.

Jongere grootste veroorzaker

van onveiligheidsgevoelens

Uit de toelichting die men kon ge-ven blijkt echter dat panelleden zich voornamelijk door rondhan-gende jongeren onveiliger voelen. De top 6 veroorzakers van onvei-ligheidsgevoelens is:1. Rondhangende jongeren2. Asociale weggebruikers (te hard rijden, bumperkleven)3. Nieuwsberichten over inbraken en geweld4. Onveilige verkeerssituaties5. Slechte verlichting6. Verlaten fi etstunnels en parkeergarages