Ordenieuws, nummer 2, april 2008

24
INHOUD 3 CAO UMC: maximaal haalbaar resultaat geboekt 4 Prof. dr. P.A.M. Vierhout geridderd tijdens Ordesymposium 6 Gevolgen invoering DBC-bekostiging voor medisch specialisten 8 Interview: Met beide benen in de medische wereld 16 Orde en De Jonge Orde betrokken bij onderhandelingen CAO Ziekenhuizen 20 Veiligheidsprogramma ziekenhuizen officieel van start Twaalfde jaargang april 2008 nummer 2 W.G.J.M. VAN DER HAM, ALGEMEEN VOORZITTER VAN DE ORDE: “WE GAAN GOEDE TIJDEN TEGEMOET”

description

Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Transcript of Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Page 1: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

I N H O U D 3 CAO UMC: maximaal haalbaar resultaat geboekt 4 Prof. dr. P.A.M. Vierhout geridderd tijdens Ordesymposium 6 Gevolgen invoeringDBC-bekostiging voor medisch specialisten 8 Interview: Met beide benen in de medische wereld 16 Orde en De Jonge Orde betrokken bij onderhandelingen CAO Ziekenhuizen 20 Veiligheidsprogramma ziekenhuizen officieel van start

T w a a l f d e j a a r g a n g • a p r i l 2 0 0 8 • n u m m e r 2

W.G.J.M. VAN DER HAM, ALGEMEEN VOORZITTER VAN DE ORDE:

“WE GAAN GOEDE TIJDEN TEGEMOET”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 1

Page 2: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

1000-20-8000-0323 OvMS Ordenieuws 2-08 Kleur: FullColor

Nederlandse ziekenhuizen zijn in rap tempo aan het

veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor de relatie tussen

medisch specialisten en de ziekenhuisorganisatie. Ver-

trouwde concepten wankelen en nieuwe doen hun

intrede. Bestuurders en specialisten zoeken orientatie-

punten en houvast.

Prismant SpeZie biedt die oriëntatie, door de unieke

combinatie van aan SpeZie verbonden medisch specia-

listen en bestuurders en de expertise en ervaring van de

adviseurs/onderzoekers van Prismant.

De expertise is geconcentreerd rond vier thema’s:

organisatie en management,

kwaliteit en veiligheid,

budgetten en honorarium,

werklast medisch specialisten.

Binnen die thema’s wordt gewerkt aan actuele onder-

werpen zoals: regionale samenwerking maatschappen,

specialist als manager of ondernemer, sterfteregistratie,

verpleegduurverkoring, doorberekende kosten maat-

schappen, onderhandelen met zorgverzekeraars, op-

tellen van businessplannen en het creëren van ZBC’s.

Aan SpeZie zijn de volgende specialisten verbonden:

P. Vierhout (tot voor kort Orde), R. Koopman (dermato-

logie), E. de Kluiver (cardiologie), R. Quartero (gynaeco-

logie), P. Go (chirurgie), R. Laduc (urologie), B. Graatsma

(pharmacie), L. Dikkeschei (klinische chemie), J. Damen

(anesthesiologie) en H. Koers (psychiatrie). Een aantal

instellingsbestuurders gaat deel uitmaken van SpeZie.Allen hebben hun sporen verdiend in hun eigen vakge-

bied. Ook beschikken zij over een ruime bestuurlijke

ervaring binnen ziekenhuizen, de Orde of wetenschap-

pelijke verenigingen.

SpeZie doet onderzoek, geeft advies en bemiddelt.Daarnaast verzorgt SpeZie conferenties,

trainingen en de begeleiding van veranderingsprocessen.

Contactpersoon: Peter Lems

[email protected]

Prismant, synergie tussen onderzoek, advies, opleiding en informatie

Prismant, Postbus 85200, 3508 AE Utrecht, T 030 - 2345 678, E [email protected], www.prismant.nl

www.prismant.nl

Prismant: medisch specialist en het ziekenhuis

Peter Lems, senior adviseur Prismant

Advertentie voor de Orde.qxp 6-3-2008 15:10 Pagina 1

1_1_stA4_fc_B.indd 1 01-04-2008 12:30:16

Page 3: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Om druk uit te oefenen op de NFU zijn de centrales eind februarieen handtekeningenactie gestart,waarvoor – ondanks de voorjaars -vakantie – toch ruim 9.000 mede-werkers hun handtekening hebbengezet. Eerder (in oktober en januari)werd massaal gereageerd op 2 pollsvan de Orde over de CAO UMC.Duizenden posters ‘Minstens 3%’maakten de inzet duidelijk. Begindecember had De Jonge Orde allaten weten bijzonder veel belang tehechten aan de onregel matigheids-toeslag (ORT) voor aios in deUMC’s, door middel van een schoen-zetactie bij de raden van bestuur.

Belangrijkste onderhandelings-resultatenHet huidige budget functiegebondenkosten voor universitair medischspecialisten wordt in 2008, 2009 en 2010 met respectievelijk € 150,-,€ 300,- en € 450,- verhoogd ten

Donderdagavond 13 maart 2008 hebben de centrales en de NederlandseFederatie van Univer sitair Medische Centra (NFU) een onder hande laars akkoordbereikt over de nieuwe CAO UMC 2008-2011. Eerder hadden de leden van decentrales vrij massaal het eindbod van de NFU afgewezen.

CAO UMC: maximaal haalbaar resultaat geboekt

het aantal gewerkte maanden. Dezebepaling is voor met name aios vanbelang, aangezien zij vaak wisselenvan werkgever. In het eindbod hadmen geen recht op een eindejaars-uitkering als men voor 1 decemberuit een UMC was vertrokken. De lonen worden verhoogd met2,1% per 1 maart 2008, 1,95% per 1 maart 2009 en met 1,95% per 1 maart 2010. Dit is een signi fi-cante verbetering ten opzichte vanhet NFU-eindbod waar voor de jaren2009 en 2010 de ingangsdata vande salarisverhogingen 4 maandenlater lagen.

Positief adviesAl met al hebben de Orde en De Jonge Orde met deze nieuweafspraken het doel ‘minstens 3%’ruim gehaald. Door straks te kunnenbeschikken over zowel het verhoogdebudget functiegebonden kosten alshet nieuwe persoonlijk budget zalvoor veel medisch specialisten eenreëel budget aanwezig zijn om nood-zakelijke beroepskosten te dekken.Niet alles is gehaald. Het is nietgelukt het budget functie gebodenkosten geïndexeerd te krijgen en dewerkgevers wilden de huidige excel-lentieregeling niet beter toegankelijkmaken. Punten die in de volgenderonde weer naar de onderhandelings-tafel gebracht zullen worden.

De onderhandelaars hebben ditonderhandelaarsakkoord met eenpositief advies aan hun achter banvoorgelegd. Deze kon tot 1 april2008 reageren door middel van een poll. NU’91 en De Unie leggenhet onderhandelaarsakkoord meteen negatief advies voor aan de achterban.

Kijk voor meer informatie opwww.orde.nl en www.dejongeorde.nl. ■

opzichte van 2007. Daarboven komteen persoonlijk ‘ontwikkelbudget’voor álle UMC medewerkers: 0,25%van het jaarsalaris in 2008, 0,5% in2009 en 1% in 2010, met de bedoe-ling om dit uiteindelijk op het niveaute brengen van 3% van het jaarsalaris.Een aantal kosten, die univer sitairmedisch specialisten nu vanuit hunbudget functie gebonden kostenbetalen, kunnen straks ook vanuithet persoonlijk ontwikkelbudgetworden gefinancierd. Aios kunnendit budget uiteindelijk gebruiken voorhun studie kosten. Het persoon lijkontwikkelbudget volgt de loon -ontwikkelingen. Voor oudere medischspecialisten komt er een extra per-soonlijk budget, waarmee zij oude-renregelingen die met de invoering van deze CAO komen tevervallen, alsnog kunnen financieren.De eerder voorgestelde verhogingenvan de eindejaarsuitkering uit heteindbod blijven ongewijzigd over-eind. Dat betekent dat de einde jaars-uitkeringen in december wordenverhoogd met 1,0% in 2008, 1,5%in 2009 en 1,55% in 2010. Per 1januari 2010 wordt de eindejaars-uitkering uitgekeerd naar rato van

Speciaal voor aios ORT in UMC dankzijDe Jonge OrdeDoor enorme druk uit te oefenen op de centralesheeft De Jonge Orde voor aios de ORT (onregel-matigheidstoeslag) binnengehaald. De JongeOrde is zeer tevreden dat deze jarenlangeongelijkheid ten opzichte van de overigemedewerkers in de UMC’s en de aios in de algemene ziekenhuizen is hersteld. De NFU was ineerste instantie op geen enkele wijze bereid om deORT aan de aios toe te kennen. Onder meer onderdruk van de tussen-de-middagbijeenkomsten vanDe Jonge Orde in mei en oktober 2007 en van desuccesvolle ‘schoenzetactie’ in december 2007,bleek de NFU uiteindelijk bereid om te praten overORT voor aios.

3

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

A C T U E E L

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 3

Page 4: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

4

A C T U E E LO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

Klink: “Je bent van huis uit chirurgen traumatoloog en tevens hoog leraarGeneeskunde en Management aande Universiteit van Twente. Je was19 jaar hoofd van de medische stafvan FC Twente en medeoprichter envoorzitter van de Club van Club -artsen en Consulenten in het betaaldvoetbal. Je was vice-voorzitter envoorzitter van de NederlandseVereniging voor Heelkunde. En danheb ik nog lang niet alles genoemdwaar de hoofdpersoon van vandaagbij betrokken is of was. Als iemandzich de afgelopen jaren buiten gewoon

Op woensdag 5 maart 2008 vond in Domus Medica het Ordesymposium ‘Drie ministeriëleperiodes van VWS op rij’ plaats. Dit symposium werd georganiseerd ter gelegenheidvan het afscheid van prof. dr. P.A.M. Vierhout als algemeen voorzitter en om kennis te maken met zijn opvolger W.G.J.M. van der Ham. Hoogtepunt tijdens het Orde -symposium was de benoeming van Vierhout tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.Vierhout kreeg de versierselen opgespeld door dr. A. Klink, minister van VWS.

Prof. dr. P.A.M. Vierhout geridderd tijdens Ordesymposium

V.l.n.r.: mr. J.M. Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, mevrouw G. Vierhout-Vogelaar, prof. dr. P.A.M. Vierhout, dr. A. Klink, minister van VWS

verdienstelijk heeft gemaakt voor demedisch-specialistische gezondheids-zorg in Nederland, dan is het welPieter Vierhout. En dat alles is gezienen niet onopgemerkt gebleven.”

Coming-outTijdens het symposium belichtteoud-minister van VWS dr. E. Borst-Eilers het dossier Marktwerking,Deregulering en Wetgeving (MDW).Onder haar werd de projectgroepZiekenhuiszorg ingesteld, die hetrapport ‘Het ziekenhuis, a humanenterprise?’ heeft opgesteld.

Vierhout zat destijds op persoon -lijke titel in deze projectgroep.Mevrouw Borst: “Ik heb hiermee de bestuurlijke coming-out vanPieter Vierhout uitgelokt.”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 4

Page 5: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

5

A C T U E E L

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

OntwikkelingenDe nieuwe algemeen voorzitter vande Orde, Van der Ham, ging inhou-delijk in op 3 medisch-specialistischeontwikkelingen in de gezondheidszorgtijdens de verschillende ministeriëleperiodes. Van der Ham feliciteerdeVierhout met zijn onderscheiding en dankte hem voor zijn jarenlangeinzet voor de Orde.

SlotredeProf. Vierhout sloot het programmaaf met ‘Van plan tot uitvoering’.Vierhout: “De Orde weet niet beter.Medisch specialisten stellen eendiagnose, maken een behandelplanen voeren dat uit. Als een operatie telang duurt, vraagt dat om com plica-ties.” Reagerend op zijn benoemingtot Officier in de Orde van Oranje-Nassau zei hij: “Wat heb ik een gelukgehad in mijn bestaan. Achteraf lijktalles gepland.” ■

Beleid en kwaliteitVoormalig directeur-generaal vanVWS, drs. M.J. van Rijn, sprak over het verankeren van het beleid.Van Rijn: “We gaan van strafregelsnaar spelregels. De overheid beoor-deelt achteraf het gedrag van de verschillende partijen in het veld.”De huidige minister van VWS, dr. A. Klink, sprak over kwaliteit.“Zorgaanbieders moeten zichtbaarmaken wat ze doen en tegen welkeprijs ze dat doen. Ik ben blij dat deOrde zich in de volle breedte inzetvoor transparantie. Op dit momentzijn de ziekenhuizen druk bezig methet invoeren van een VMS. Het is bijzonder dat de beroeps-groep van medisch specialisten demotor is geweest achter het onder-zoek naar vermijdbare schade inziekenhuizen.”

Het Orde symposium werd afgesloten met een borrel en buffet.

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 5

Page 6: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

6

A C T U E E LO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08

•nu

mm

er 2

Ordenieuws is een uitgave van deOrde van Medisch

Specialisten en verschijnt

in een oplage van11.000 exemplaren

Reageren?Bel naar

(030) 28 23 654of e-mail naarcommunicatie

@orde.nl

RedactieAfdeling

Communicatieen Informatie

Redactie-adresPostbus 20057

3502 LB Utrecht(030) 28 23 654

DrukELMA Multimedia B.V.

Broek op Langedijk

Medewerkers aandit nummerRené VerlegRob van Es

VormgevingBerkhout Grafische

Ontwerpen, BNOHarmelen

Overnemen van de inhoud, geheel of

gedeeltelijk, is toegestaan

mits met bronvermelding.

ISSN: 1572-252X

Kijk voor het laatste nieuws op

www.orde.nl

Foto cover: René Verleg

C O L O F O N

Maak gebruik van de voordelen van uw lidmaatschapPersoonlijke voordelen• korting op de collectieve zorg-

verzekeringen:– ONVZ/VVAA biedt 8%

korting op de basisverzeke-ring en 10% korting op deaanvullende verzekeringen

– IAK/Meeús biedt 10% kortingop de basisverzekering en 10%korting op de aanvullendeverzekeringen

• korting op de arbeids ongeschikt-heidsverzekeringen:– Movir biedt een ledenkorting

van 10% en hoge kortingenvoor starters (tot 25%)

– Interpolis biedt tot 20% korting op de reguliere premie

• korting op administratiekostenbij het afsluiten van een aan -vullende pensioenverzekering bij Loyalis. U betaalt slechts3,5% over de ingelegde premie(bij andere verzekeraars kunnendeze kosten oplopen tot 8%)

• tot 15% korting op manage -ment trainingen van de SMMS

• gratis toegang tot de Aiosdag(voor aios)

Advies en informatie• gratis individuele (juridische)

hulp bij het opstellen van eenmaat schaps overeenkomst of een overeenkomst van praktijk-overdracht

• gratis individuele (juridische)hulp bij de toepassing van de CAO Z, de CAO UMC of de CAO GGZ

• deskundige mediation en conflictbemiddeling

• toegang tot het besloten deelvan www.orde.nl

• gratis Ordenieuws (periodiek)• gratis Orde Vademecum

(jaarlijks)• gratis Medisch Contact

(wekelijks)• kosteloos gebruik van de

Infodesk van de Orde• kosteloos gebruik van de

Artseninfolijn van de KNMG■

GEVOLGEN INVOERING DBC-BEKOSTIGINGVOOR MEDISCH SPECIALISTEN

Dinsdag 8 april - aanvang 19.15 uurAlbert Schweitzer Ziekenhuis,

Dordrecht

Woensdag 9 april - aanvang 19.15 uurDiaconessenhuis, Meppel

Donderdag 10 april - aanvang 17.30 uurCanisius Wilhelmina Ziekenhuis,

Nijmegen

Dinsdag 15 april - aanvang 19.15 uurSpaarne Ziekenhuis, Hoofddorp

Donderdag 17 april - aanvang 19.15 uurCatharina Ziekenhuis, Eindhoven

Onderwerpen onder andere:gevolgen afschaffen lumpsuminvoering uurtariefde rol van de (staf)maatschaponderhandelen met de RvB/zorgverzekeraarsresultaten enquête onder stafvoorzitters

Kijk voor meer informatie opwww.orde.nl

Dinsdag 8 april - aanvang 19.15 uurAlbert Schweitzer Ziekenhuis,

Dordrecht

Woensdag 9 april - aanvang 19.15 uurDiaconessenhuis, Meppel

Donderdag 10 april - aanvang 17.30 uurCanisius Wilhelmina Ziekenhuis,

Nijmegen

Dinsdag 15 april - aanvang 19.15 uurSpaarne Ziekenhuis, Hoofddorp

Donderdag 17 april - aanvang 19.15 uurCatharina Ziekenhuis, Eindhoven

Onderwerpen onder andere:• gevolgen afschaffen lumpsum• invoering uurtarief• de rol van de (staf)maatschap• onderhandelen met de

RvB/zorgverzekeraars• resultaten enquête onder

stafvoorzitters

Kijk voor meer informatie opwww.orde.nl

GEVOLGEN INVOERING DBC-BEKOSTIGINGVOOR MEDISCH SPECIALISTEN

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 6

Page 7: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

7

A C T U E E L

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

In Memoriam A.M. VosmerOp 16 februari 2008

is A.M. (Fons) Vosmer,

orthopaedisch chirurg,

overleden. Zijn over -

lijden betekent niet

alleen voor zijn familie,

maar ook voor de Orde

van Medisch Specia -

listen een enorm verlies.

Want met hem neemt

de Orde afscheid van

iemand die kort na het

ontstaan van de Orde

van eminent belang is geweest voor de verdere

ontwikkeling van de Orde en in het bijzonder van de

Kamer Vrij Beroep. Collega Vosmer was voor zitter

van de Kamer Vrij Beroep en heeft derhalve zijn

sporen verdiend als financiële belangen behartiger

van de medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren.

Hij was bestuurslid van de Orde van 1997 tot 2003.

Tot zijn overlijden was hij tevens bestuurslid van

de stichting DBC Onderhoud, waar hij zich ook liet

kennen als een groot deskundige, die het bestuur

met zijn natuur lijk gezag en tevens met de hem

kenmerkende neutraliteit op de hoogte bracht van de

gevolgen van het DBC-beleid voor de medisch specia-

listen. Als laatste grote daad heeft hij als voorzitter

van ons Pensioen fonds gezorgd voor de continuering

van de verplichte deelname aan het pensioen fonds

medisch specialisten. De overheid wilde het verplichte

karakter afschaffen, tenzij meer dan 60% van de

medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren dit

wilde behouden. Collega Vosmer liet weten dat hij

de handhaving van de bestaande situatie het meest

wenselijk achtte en aldus geschiedde dan ook.

Met collega Vosmer verliezen we een man met een

rechte rug voor wie een woord een woord was.

Een constructief denker, iemand die voortvarend

handelde en die enorm veel heeft betekend voor de

Orde en haar leden, maar ook voor ‘zijn’ ziekenhuis

Lievensberg in Bergen op Zoom en eigenlijk de hele

specialistenwereld. Wij zullen hem blijven herinneren

als een goed mens en vriend, een voortreffelijk

bestuurder en vooral een warme dokter die het beste

met zijn patiënten voorhad en die daarom konden

rekenen op zijn met liefde en niet geringe vakman-

schap geleverde zorg.

De dood komt altijd te vroeg, maar 66 jaar vinden we

wel héél erg jong. Wij wensen zijn vrouw, kinderen,

familie en grote vrienden- en kennissenkring veel

sterkte toe.

W.G.J.M. van der Ham,

algemeen voorzitter ■

Volgens het Capaciteitsplan 2008 isde situatie in 2007, vergeleken metdie in 2000, aanzienlijk verbeterd.Over een brede linie van medischspecialismen bestaat er vrijwel eenevenwicht tussen vraag en aanbod.In de psychiatrie en bij de MDL-artsen zijn er wel veel vacatures.

Meer opleidingsplaatsenDoor demografische en epidemio -logische ontwikkelingen moeten erde komende jaren over de hele liniemeer aios worden opgeleid. Dit heeftook te maken met het feit dat steedsmeer medisch specialisten in deeltijdzijn gaan werken. Het Capaciteits -orgaan schat in dat het aantalmedisch specialisten in 2025 zal zijngegroeid met 49% tot 20.510 fte’s. De stijging is het hoogst in de internegeneeskunde. Voor deze opleidingadviseert het Capaciteitsorgaan voor2009 een instroom van 135 tot 173aios, tegenover 87 ingestroomde aiosin 2008. Voor de cardiologie geldtvoor 2009 een instroomadvies van47 tot 55 aios, in vergelijking met 64aios in 2008. De plastische chirurgiemoet de meeste instroomplaatseninleveren. Hier zouden in 2009 4 tot7 aios moeten instromen, ten opzichtevan 23 aios die in 2008 zijn inge-stroomd. Door het effect van de inde voorafgaande jaren gerea liseerdeinstroom in de plastische chirurgieduurt het – ondanks dit verlaagdeadvies – overigens nog tot 2012 voor-dat het totaal aantal aios daalt totonder het niveau van 2007.

Instroom studenten geneeskundeHet aantal studenten geneeskunde datde afgelopen 7 jaar instroomde, nam

toe van ongeveer 2000 naar 2850, eentoename van ruim 40%. Daardoor isde ‘pool’ van basisartsen onder de 40jaar uitgebreid van 6000 naar 7300.De verwachting is dat dit aantal begin2015 zal zijn gestegen naar 10.600.Of dit leidt tot een overschot, is vol-gens het Capaciteits orgaan nog niette voorzien. Voor de opleiding genees-kunde wordt in 2008 een instroomvan 2700 studenten geadviseerd.

Inzet wetenschappelijke verenigingenSinds de verschijning van het eersteadvies van het Capaciteitsorgaan in2001, hebben alle wetenschappelijkeverenigingen zich ervoor ingezet omde opleidingscapaciteit zodanig teverruimen, dat de geadviseerde hogeinstroom van aios kon wordengerealiseerd. Een klein aantal weten-schappelijke verenigingen was vanmening dat de voor hun specialismegeadviseerde instroom te hoog wasin relatie tot de door hen verwachteontwikkelingen in hun specialisme.Zij konden dat in eerste instantie nietaltijd motiveren, maar de ervaringheeft inmiddels geleerd dat voor aldie wetenschappelijke verenigingende opeenvolgende adviezen van hetCapaciteitsorgaan naar beneden zijnbijgesteld, hetzij door het invoerenvan meer specialisme specifieke fac-toren in het gehanteerde rekenmodel,hetzij doordat in de loop van de tijd de door de wetenschappelijkeverenigingen geschetste verwachtingenbleken uit te komen. In het nieuweadvies van het Capaciteits orgaan, datbegin maart 2008 is gepresenteerd,blijken er vrijwel geen tekortsectorenmeer te bestaan. ■

Het aantal opleidingsplaatsen voor internisten, dermatologen enradiologen kan de komende jaren flink worden uitgebreid. Cardio -logen, algemeen chirurgen, plastisch chirurgen en orthopaedischchirurgen moeten opleidingsplaatsen inleveren. Dat adviseert hetCapaciteitsorgaan aan minister Klink in het Capaciteitsplan 2008.Zo zullen er in de periode 2019-2025 voldoende medisch specialistenvan elk medisch specialisme zijn.

Capaciteitsorgaan: meer internisten en minder chirurgen

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:01 Pagina 7

Page 8: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

8

I N T E R V I E WO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

Met beide benen in demedische wereld

De nieuwe algemeen voorzitter vande Orde van Medisch Specialisten,W.G.J.M. van der Ham, krijgt het druk: anesthesioloog in hetCatherina Ziekenhuis te Eindhovenén Orde-voorzitter. Hij wil zijn werk als prak tiserend medisch specialist graag voortzetten. Is dat te combineren?

Van der Ham heeft er bewust voorgekozen om zijn werk in het zieken-huis voort te zetten: “Ik wil metbeide benen in de medische wereldblijven staan. Het is als Orde-voorzitter goed te zien en te ervarenwat er nu echt allemaal in een zieken-huis gebeurt. De veranderingengaan zo ontzettend snel. In het lichtvan onderhandelingen met zorg -verzekeraars en van marktwerking

is het goed te weten hoe de partijenin het veld in de materie staan. Zíen wat de werkelijkheid is achteralle plannen, die worden gemaakt.Die werkelijkheid is niet zeldencomplexer dan men achter de teken-tafel denkt. Dit jaar had bijvoorbeeldhet B-segment moeten worden uitgebreid. Het is nog niet totafspraken gekomen nu blijkt dat deNZa de opschoningsprijzen voor

het B-segment verkeerd heeft vast -gesteld. Men heeft zich erin verslikt.Het is ook een ingewikkelde materie.Het sterkt mij in de keus om juisttijdens mijn voorzitterschap metbeide benen op de werkvloer te blijven staan.”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 8

Page 9: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

9

I N T E R V I E W

Ord

enie

uws

•ja

nuar

i 20

08

•nu

mm

er 1

Marktwerking zorgvuldig invoerenVan der Ham is een teamspeler. In het Catherina Ziekenhuis heefthij de zaken prima voor elkaar. Als anesthesioloog en als voorzittervan het Convent in zijn ziekenhuiswist en weet hij collega’s te motiverenen te stimuleren. Voor zijn voor -zitterschap staat Van der Ham een duidelijke missie voor ogen:“Goede gezond heidszorg beschikbaaren betaalbaar houden: dat is voormij de uitdaging. Dat ik daarbij een bijdrage kan leveren aan meermarktwerking, maakt dit helemaaltot een leuke baan.”Werken aan meer marktwerking ishem niet vreemd. Hij zette eerder als voorzitter van het Convent in het Catherina Ziekenhuis diversemarktwerkingsprojecten in gang.Zijn inzet is dat nu ook op landelijkniveau te realiseren.Gezegd wordt dat hij kritisch is over marktwerking. Dat is een misverstand, dat hij zo snel mogelijkde wereld uit wil hebben: “Ik benabsoluut vóór marktwerking en dus

ook vóór een ruimer B-segment.Maar de invoering moet wel

verantwoord gebeuren. En metde juiste getallen. Dus als we

met het oog op de zorgvul-digheid meer tijd nodig

hebben, dan moeten wedie nemen. Haastwerkis uit den boze.”Haastwerk kenmerktook het niet geheeldoordachte fenomeen

‘maatstafconcurrentie’. Een prijs -plafond dat prima kan werken in eensector waar 3 of 4 producten van deband rollen. “Maar dus niet in eensector met 30.000 verschillende DBC’sin een situatie waarin ziekenhuizenzoveel verschillen vertonen dat vergelijken gedoemd is te mislukken.”

Ondernemerschap is een goede zaakDat de medisch specialist de laatstetijd ook een beetje meer onder nemer

aan het worden is, juicht hij toe.“Het is een goede zaak als demedisch specialist zich het onder -nemerschap meer eigen maakt. De dokter wordt gevraagd meerverantwoordelijkheid voor de organisatie te nemen. Dat kan alleenals de medisch specialist vaardig -heden uitbouwt om die bredere rolwaar te maken.”Meer betrokkenheid leidt ook totmeer papierwerk. Is dat de keerzijdevan de medaille? “Nee, professionalsmoeten nu eenmaal verantwoordingafleggen. Registreren hoort erbij.Daar ontkom je niet aan. Maar wemoeten wel doen wat we kunnen

om de registratieballast tot eenminimum te beperken. Zo vind ikdat ICT de medisch specialist in hetbehandelproces zou moeten helpen,in plaats van heel algemeen admini-stratieve processen te ondersteunen.”De voorzitter vertrouwt op voort -varendheid. “Het komt goed. We komen vanuit ‘Moskou aan de Noordzee’. Na 14 jaar lumpsumweten veel medisch specialisten zich eigenlijk niet zo goed een juiste voor stelling te maken van het functio neren in een systeem van markt werking. Ik wil graag die bewustwording vergroten entegelijkertijd helpen de verande -ringen goed in te vullen.”Het oude systeem speelde onlangsnog eens stevig op in een onderzoekvan het CBS. Dat orgaan becijferdedat in de periode 2005 en 2006 dezorg 25% duurder is geworden,zonder dat noemenswaardig meerpatiënten zijn behandeld. De meer-kosten zijn gaan zitten in de toe -nemende beheersstructuren van deziekenhuizen. Van der Ham: “Markt-werking doorbreekt dat mechanisme.

En natuurlijk zal het zo zijn dat inhet begin de kosten en bureaucratienog niet zullen afnemen, maar datheeft te maken met de overgangs -situatie. Met een paar jaar wordt dezorg betaal baarder. Dingen zettenzich naar de logica van de markt.”

Dienstbaar opstellenHet zorglandschap zal veranderen,zegt voorzitter Van der Ham.“Ziekenhuizen en ZBC’s (Instel lingenvoor Medisch Specialistische Zorg(IMSZ)) zullen nieuwe accenten leggen en nieuwe krachten ontwik-kelen. Binnen een paar jaar zal hetaantal ZBC’s en kleine ziekenhuizen

als satellieten van grote medischecentra flink toenemen. Dat is goed.Wat niet goed is, is krampachtigvasthouden aan oude gewoontes.” Sommige gewoontes mogen vanVan der Ham overigens juist stevigerworden aangezet. De klant conse-quent als uitgangspunt nemen bijvoorbeeld. Niet omdat steedsmeer mensen dat als een adagiumomarmen, maar simpel omdatklantbesef logisch voorvloeit uit hetjuist hanteren van marktwerking. Ook op dit punt van bejegening verwacht hij dat marktwerkingpositieve effecten heeft. “Medischspecialisten en ziekenhuizen zullenzich dienstbaar naar de klant moetengaan opstellen. Als je dat niet doet,prijs je jezelf uit de markt. Ik laslaatst in Medisch Contact eenadvertentie van een privé-kliniek.Daarin stond: ‘Ook wij hebbengoede dokters, alleen bij ons is deklant koning’. Kijk, daar hebben zehet goed begrepen. En daarbij is hetnatuurlijk waar dat dokters maareen facet zijn in het geheel van allefactoren die een patiënt tevreden

“Goede gezondheidszorg beschikbaar en betaalbaar houden:

dat is voor mij de uitdaging”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 9

Page 10: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

10

I N T E R V I E WO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

maken. Maar toch, we mogen hetniet veronachtzamen.”

Wetenschap bindt onze sectorDe nieuwe voorzitter wil de komen-de 3 jaar ook veel energie steken inde kwaliteit van zorg en ziet hierineen mogelijkheid voor de weten-schappelijke verenigingen zich meerte profileren. “Wetenschap bindtonze sector. Vanuit de wetenschap-pelijke verenigingen kunnen nieuwe,ziekenhuisoverstijgende kwaliteits-impulsen worden gegeven. Excellente,toegepaste kennis en kunde die trans-parant en toetsbaar is. Als er ééngremium is binnen de Orde waar wede kwaliteit van ons werken sector-gewijs duidelijk zichtbaar maken,dan is dat wel de Raad voorWetenschap, Opleiding en Kwaliteit.”Hij vervolgt: “Richtlijnen krijgensteeds meer gewicht. Het is vanbelang dat de wetenschappelijkeverenigingen richtlijnen goed kunnenblijven ontwikkelen en onderhouden,dat ze goed toepasbaar zijn en dat zeleiden tot een meetbaar betere zorg-kwaliteit. Dat hele proces verdienthet goed te worden gemonitord.Ongemotiveerd afwijken van derichtlijnen vergroot het risico vancomplicaties en het herstel van complicaties is extreem duur.”

Aantoonbaar veiliger werkenKwaliteit kenmerkt niet alleen demedische behandelingen, maar ookde beroepshouding van de medischspecialist, die als spil in alle verande-ringen vasthoudt aan zijn/haar eigenberoepsmatige gouden standaard.“Daarom ben ik zo blij met het sys-teem van Individueel FunctionerenMedisch Specialisten (IFMS). Het isgoed dat medisch specialisten er zoenthousiast op reageren. Het is eenmooi instrument waarmee medischspecialisten hun eigen functionerenkunnen toetsen en verbeteren. Uit demeeste ervaringen blijkt dat medischspecialisten het evaluatiesysteemervaren als een positieve stimulans,als een spiegel waarmee je jezelf enje team een dienst kunt bewijzen.En als een medisch specialist hard-nekkig disfunctioneert, is het even-zeer professioneel als dat langsonder meer deze weg inzichtelijk

wordt gemaakt en het functionerenwordt verbeterd.”Verbeteren betekent ook zuiveromgaan met dat wat niet goed is:“Ga negatieve zaken niet uit de weg,maar benoem ze zodat je tot positieveoplossingen komt. Dat geldt ookvoor het melden van incidenten.Dat moet gebeuren, maar wel in eenveilige omgeving. Meteen met debeschuldigende vinger wijzen, is inde regel niet alleen onjuist, het werktook averechts op de bereidheidvoortaan in een open sfeer te kijkennaar het voorkomen van incidenten.”In die open sfeer moet in zijn ogenook de vermijdbare schade verder

worden teruggedrongen. 50% minder vermijdbare schade in dekomende 5 jaar, is de mantra die op dit moment actueel is. “Het gaatmij niet om exact deze getallen.Laat liever zien dat we na 5 jaaraantoonbaar veiliger zijn gaan werken. Het streven naar verbeteren,illustreert het vakmanschap.”

Zorg is een mammoettankerAan bevlogenheid geen gebrek bijde nieuwe voorzitter. Wanneer zienwe de vruchten van zijn inzet? Van der Ham: “De zorg is eenmammoettanker. Als ik nu aan hetstuur draai, leidt dat pas op termijntot merkbare veranderingen. Het feitdat ik gepokt en gemazeld ben in demarktwerking draagt er – hoop ik –toe bij dat ik snel inspeel op signalendie voor ons als professionals directvan invloed kunnen zijn.”Van der Ham vindt dat het oppikkenvan signalen niet in de laatste plaatsvan belang is voor aios. “De segmentering van de zorg heeftinvloed op hoe zij dadelijk hunberoep kunnen uitoefenen. Daaromis het zaak dat aios zich goed kunnenvoorbereiden op het maken vankeuzes voor hun loopbaan, die eranders uit kan gaan zien dan depraktijk van 2008.”

Kamers en Raad komen dichterbij elkaarDe verschillende Kamers en de Raadvan de Orde zijn en blijven solidefundamenten van de Orde, vindtVan der Ham. “Het maakt dat deKamers en de Raad met hun eigenbijzonderheden goed herkenbaar zijn.Alleen al qua belangen behartigingis dat een goede zaak. Het zou overigens best kunnen dat de Kamersen de Raad de komende jaren dichterbij elkaar komen als gevolg van demarktwerking. De uiteenlopendeposities en inhoud van het werk, derelaties tussen medisch specialisten endirecties. Het zal allemaal van invloed

zijn op nieuwe accenten in de onder-linge verhoudingen. Dat is prima,zolang de Orde en de verenigdemedisch specialisten pro-actief metmarktwerking omgaan. Alle tekenenwijzen daar op. Moskou aan deNoordzee ligt achter ons. We gaangoede tijden tegemoet.” ■

“Het is belangrijk dat aios zich goed kunnenvoorbereiden op hun loopbaankeuze”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 10

Page 11: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

11

C O L U M N U M S

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

Prof. dr. Henri A.VerbrughVoorzitter Kamer Academische Specialisten

Allereerst wil ik als voorzitter vande Kamer Academische Specialisten(KAS) collega Vierhout bedankenvoor de inspanningen, die hij deafgelopen jaren als algemeen voor-zitter van de Orde heeft geleverd.Onder zijn leiding is de Orde goedop koers gekomen wat betreft hetbevorderen van maatschappelijkverantwoorde medisch-specialistischezorg door een beroepsgroep die weetdat de kwaliteit van haar handelenaltijd de doorslag moet en zalgeven. De belangstelling bij zijnafscheidssymposiumwas dan ook groot envan kwalitatief hoogniveau. Bij die gelegen-heid mocht collegaVierhout een konink-lijke onderscheidinguit handen van minis-ter Klink in ontvangstnemen. Van hartegefeliciteerd, dat wasverdiend!

Collega Vierhout isniet alleen medischspecialist, maar ookhoogleraar, en datbrengt mij weer bij de zaak van deKAS. De KAS vertegenwoordigtbinnen de Orde ruim 3000 medischspecialisten, die werkzaam zijn in de 8 Universitair Medische Centra(UMC’s), van wie 10-15% is aan -gesteld als hoogleraar. De arbeids-voorwaarden voor de medisch specia-listen werkzaam in de UMC’s liggenvast in de CAO UMC. Over de vernieuwing van deze CAO hebbenwij de afgelopen maanden zeermoeizaam overleg gevoerd met dewerkgeversorganisatie NederlandseFederatie van Universitair MedischeCentra (NFU). In tegenstelling totwat de coalitiepartijen in de regeringtijdens de laatste verkiezingenbeloofden - u herinnert zich de slogan ‘na zuur komt zoet’ - heefthet huidige kabinet de loonruimtevoor de zorgsector zodanig beperktgehouden, dat het bijna onmogelijkwerd een reëel akkoord te sluiten.Toch is het er van gekomen, althans;

er ligt nu een onderhandelaars -akkoord dat wij met een positiefadvies hebben voorgelegd aan onzeleden. Positief niet zozeer vanwegede loonparagraaf, want het is maarde vraag of de daarin afgesprokeninkomensstijging de komende 3 jaarinflatiedekkend zal uitpakken. Maarpositief, omdat er voor de medischspecialisten veel extra ruimte komtvoor scholing en bijscholing enomdat de oudere medisch specia -listen financiële ruimte krijgen omzo gezond mogelijk door te werken.

Een ander positief resultaat is dat deaios in de UMC’s een onregelmatig-heidstoeslag krijgen, net zoals dat in de algemene ziekenhuizen al langhet geval is. Dat zijn de goede kantenvan het akkoord.

De beperkte loonparagraaf betekentwel dat de marktpositie van deUMC’s de komende jaren sterkafhankelijk blijft van hetgeen buitende UMC’s geschiedt. Voor onzeberoepsgroep gaat het dan vooral omde gevolgen van het DBC-systeemen het daarbij behorende normatiefuurtarief. Doel van die 2 was immershet transparant maken van de zorgén de harmonisatie van de historischscheef gegroeide inkomens tussen de diverse disciplines en tussen devrijgevestigde collega’s en de medischspecialisten in dienstverband. Het nauwlettend volgen van dezeontwikkelingen door de KAS en de Orde is daarvoor nodig. Het is

denkbaar dat het systeem niet zondermeer doet waarvoor het is opgezeten dan dient er tijdig bijgesteld teworden.

Een andere, inhoudelijke zorg is dievan de planning en de uitvoering vande medisch specialistische vervolg-opleidingen. Ook hier is een majeurewijziging aan de gang, die in haarcomplexiteit dreigt te worden onder-schat. Op dit moment is er groteonzekerheid over de wijze waarop decapaciteit van de vervolgopleidingen

wordt verdeeld overde opleidingsinstel -lingen en hoe de uitvoering ervan terhand is genomen. De overheid heeftbesloten dat hetOpleidingsfonds,waaruit de opleidingenworden betaald,onderdeel is van derijksbegroting en datde uitvoering ervande vorm heeft van eenoverheidssubsidie [sic].Dit klinkt misschiennog redelijk, maar de

uitvoeringsregelingen rond overheids -subsidie zijn niet gemaakt voor eendergelijk doel, en missen ten enen-male de flexibiliteit, die nodig isvoor een goede opleiding van aiostot medisch specialist. Ook de wijzewaarop de capaciteit over de diverseopleidingsinstellingen wordt verdeeld‘ligt op straat’. Vooralsnog geschiedtde toewijzing op historische gronden,maar de overheid wil voor 2009 de toekenning al deels gaan baserenop een kwaliteitstoets, een enquêteonder de aios, waarvan de validiteitnog niet vaststaat. De Orde zet zichervoor in om samen met de weten-schappelijke verenigingen ook hierde echte kwaliteit boven water tekrijgen en tezamen met de vertegen-woordigers van NVZ en NFUafspraken te maken c.q. snel derijen te sluiten tegenover al te veelregeldrift van Den Haag. Dan varenwe weer op rechte koers verder:Krek oer ’t Wetter. ■

Krek oer ’t Wetter

“De Orde zet zich ervoor in om de kwaliteit van de

medisch-specialistische vervolgopleidingen boven

water te krijgen”

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 11

Page 12: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

LANDELIJKE AIOSDAG VOOR AANKOMEND MEDISCH SPECIALISTENZATERDAG 17 MEI 2008, DOMUS MEDICAMERCATORLAAN 1200, 3528 BL UTRECHT• Maatschap overeenkomst • CAO’s • Goodwill• Pensioenen • Arbeidsongeschiktheid • DBC’s • Rechten en plichten van medisch specialisten • en veel meer!

WorkshopsU kunt op deze dag 3 workshops volgen:

Werken als medisch specialist in dienstverbandOnderhandelen over een goed dienstverbandWerken als universitair medisch specialistWerken als medisch specialist in vrij beroepPensioen (vrij beroep)5

4

3

2

1 Pensioen (dienstverband)GoodwillDeeltijdwerkenWerken als psychiater in dienstverbandWerken als psychiater in vrij beroep10

7

6

9

8

MELD JE AAN OP WWW.ORDE.NL

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 12

Page 13: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

13

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

Destijds is geen uitzondering gemaakt voor de tarieven van de psychiaters. In deaanwijzing van de minister van VWS aande NZa d.d. 25 juli 2007 is uitdrukkelijkaangegeven dat het onderbouwd normatiefuurtarief ook voor de psychiaters geldt. De DBC-GGZ-structuur gaat uit van tarieven voor hulp, ongeacht door wie dezehulp wordt verleend. Omdat dit een mix isvan psychiaters en andere, meestal lagergekwalificeerde hulpverleners, resulteert dit in een tariefniveau dat voor een aantalDBC’s fors lager is dan het tarief niveauvan het onderbouwd normatief uurtarief.Daarbij wordt er ten onrechte vanuit gegaandat de patiënten-/cliëntenmix c.q. zorg-zwaarte per patiënt van de selectief naar dezelfstandig gevestigde psychiaters (ZGP-ers)en PAAZ-psychiaters (psychiaters werk zaamin algemene ziekenhuizen) verwezen patiënten door huisartsen en andere medischspecialisten, even zwaar is als de gemiddeldepatiënten-/ cliëntenmix c.q. zorgzwaarteper patiënt van GGZ-instellingen.

Afspraak is afspraak Het adagium van ‘afspraak is afspraak’, alsmede de door de minister de factobevestigde afspraak bij onder meer de eersteaanwijzing aan de Nza, staan in schril contrast met de herziene aanwijzing aan deNZa, die de minister in januari 2008 heeft

gegeven. Daarin wordt de toepassing vanhet onderbouwde normatief uurtarief aanZGP-ers en PAAZ-psychiaters vrij beroeps-beoefenaren ontzegd. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie(NVvP) en de Orde hebben bezwaargemaakt tegen de tariefbeschikking van deNZa, die de ZGP-ers en PAAZ-psychiatersvrij beroepsbeoefenaren de DBC-GGZtarieven oplegt, en daarmee de toepassingvan het onderbouwd normatief uurtariefonmogelijk maakt.

BezwaarschriftSamen met de advocaat is gewerkt aan deonderbouwing van de bezwaren. Op grondvan het bezwaarschrift zal door de NZaeen hoorzitting worden belegd. Vervolgenszal de NZa hierover een besluit nemen.Het argument van het ministerie dat NVvPen Orde akkoord zijn gegaan met de DBC-GGZ-structuur is juist, maar NVvP en Ordezijn nimmer akkoord gegaan met het daar-uit resulterende tarief niveau. Sterker nog,binnen de GGZ-structuur hebben NVvP enOrde via een toeslagmechanisme VWS enNZa aangeboden de gevolgen van de beidedivergerende beleids lijnen van VWS van eenoplossing te voorzien. Tot nu toe tevergeefs.Zodra deze desinteresse duidelijk werd,hebben NVvP en Orde de geëigende stappen gezet. ■

Uurtarief psychiatersV R I J B E R O E P

Afwikkelinglumpsum 2007Het jaar 2007 is het laatste jaardat voor het A-segment nog eenlokaal initiatief van toepassingwas. Dit betekent dat er op deafrekening van de lumpsum, die in 2008 voor lopig en in 2009definitief plaatsvindt, geen correctie meer mogelijk is inlatere jaren.

Bij de afrekening van de lumpsumvoor het onderhanden werk van delaatste jaren werd tot nu toe overhet algemeen één op één aangeslotenbij de wijze van afhandeling van hetziekenhuisbudget. Geconstateerd kanworden dat deze afhandeling zichniet leent voor een definitieve afsluiting van de lokale initia tieven.De NZa heeft daarom een zwaar-wegend advies uitgebracht, inhou-dende dat alle DBC’s en DBC-gerelateerde producten die per 31 december 2007 nog niet zijngedeclareerd op basis van 50/50,worden verdeeld over 2007 en 2008.In de afhandeling van de lumpsumdient dit met zowel ziekenhuis alszorgverzekeraars te worden over-eengekomen en vervolgens aan deNZa te worden voorgelegd.

Afwijken van adviesIn het overleg met ziekenhuis enzorgverzekeraar kan mogelijk gemotiveerd van het zwaar wegendadvies worden afgeweken. Bijvoor -beeld als in vergelijking met voor-gaande jaren een grote afwijkingvan het onderhanden werk wordtgeconstateerd, of wanneer in eenziekenhuis een systeem van toe -passing is, waarin alleen een DBCwordt vastgesteld bij de afsluitingen geen voor lopige DBC wordtgedefinieerd bij de opening.

Bij eventuele vragen over het NZaadvies kunt u contact opnemen methet bureau van de Orde, telefoon(030) 28 23 666. ■

In de gemeenschappelijke verklaring van de Orde en het ministerie van VWS 17 januari 2007 is vastgelegd dat voor medisch specialisten vanaf 1 januari 2008tarieven zullen gelden, die zijn gebaseerd op het onderbouwd normatief uur tarief.Het niveau 2006 bedroeg € 132,50 per uur. € 0,50 wordt afgezonderd ten behoevevan kwaliteitsbeleid medisch specialisten. Het toe te passen niveau 2008, exclusief€ 0,50 voor kwaliteitsbeleid, is € 135,50.

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 13

Page 14: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

14

V R I J B E R O E PO

rden

ieuw

s•

apri

l 20

08•

num

mer

2

Tijdpad ‘DBC’s op weg naartransparantie’ niet reëelDe afgelopen periode heeft DBC-Onderhoudgewerkt aan de ontwikkeling van het plan ‘DBC’sop weg naar transparantie’ (DOT). Kern van DOT isvervanging van de huidige DBC’s door circa 3000zorgproducten.

In het najaar zijn de wetenschappe-lijke verenigingen door DBC-Onder -houd uitgenodigd te kijken naar de voorgestelde mapping van deDBC-diagnose naar ICD10. ICD10is een internationaal classificatie -systeem van diagnoses. Omdat dezeomzetting de basis moet vormenvan de nieuwe productstructuur,heeft ook de Orde de wetenschap-pelijke verenigingen opgeroepen omgoed naar de voorgestelde mappingte kijken. Uit de terugkoppeling vande wetenschappelijke verenigingenis gebleken dat niet voor alle medische specialismen een adequatekoppeling te maken is van DBC-diagnose naar ICD10 en dat de

omzetting ook de medische herken-baarheid sterk vermindert.

Concept-productstructuurOp basis van de mapping is eennieuwe concept-productstructuurontwikkeld. Deze is begin maart2008 voorgelegd aan clinical expertteams. Verwacht wordt dat de nieuwe productstructuur in april2008 wordt voorgelegd aan dewetenschappelijke verenigingen. De inbedding van de normtijdenmoet in mei 2008 plaatsvinden.

Krap tijdpadDe Orde is van mening dat hetgestelde tijdpad van DOT met alsinvoeringsdatum 1 januari 2009absoluut niet reëel is. De zeer krappetijdlijnen laten namelijk onvoldoenderuimte voor een zorgvuldige afstem-ming en beoordeling door het veld.Dit geldt met name voor de korte

beoordelingstijd van de nieuwe productstructuur en de vaststellingvan de normtijden, die door het specialisme-overstijgende karaktervan DOT een zeer uitvoerigeafstemming tussen de wetenschap-pelijke verenigingen vergt. De Ordevindt het essentieel dat er voldoendetijd wordt genomen om de input enhet commentaar van onder anderede wetenschappelijke verenigingenin de nieuwe productstructuur teverwerken. In het bestuurlijk overlegmet de minister, dat gepland staatvoor 22 april 2008, zal de Orde dan ook aandringen op uitstel vaninvoering van het DBC-verbeterplan.

Kern van DOT is de vervanging van dehuidige DBC’s door circa 3000 zorg-producten. Hierbij wordt de DBC-diag -nose gekoppeld aan ICD10 en worden dezorgproducten afgeleid uit de basisregi-stratie. Vanuit de basisregistratie wordteen samenvatting gemaakt van de uit-gevoerde activi teiten en verrichtingen.Deze samenvatting wordt vervolgensaangeboden aan de landelijke grouper,die het declarabele product bepaalt. ■

Einde BTW-vrijstelling per 1 januari 2008

Kern van de wetswijziging is dat de gezond heidskundige verzorgingvan de mens ontheven blijft vanBTW-plicht. Het ministerie baseertzich hierbij op een uitspraak van hetEuropese Hof van Justitie en formu-leert de definitie als volgt: “Er issprake van gezond heidskundigeverzorging van de mens als het voor-

naamste doel van de (para) medischehandeling is de bescherming, metinbegrip van instandhouding of herstel van de gezondheid. Dat betekent dat in het algemeenvoor de vrijstelling in aanmerkingkomen (para)medische handelingen,die bestaan in de diag nose, debehandelingen en voor zover mogelijk de genezing van ziekten of gezondheidsproblemen van demens.” Deze definitie spoort nietgeheel met die van de World HealthOrganization (WHO): “A state ofcomplete physical, mental and social wellbeing, and not merely the absence of disease of infirmity.”Hoewel de WHO-definitie iets ruimer is dan de definitie van hetministerie, is de WHO-definitie in de praktijk goed hanteerbaar.Enige discussie over de reikwijdtevan de BTW-vrijstelling kan nooitgeheel worden uitgesloten.

MaatregelBij de NZa is aangekaart dat alledoor medisch specialisten (en anderehulpverleners) in rekening te brengendiensten thans een tarief exclusiefBTW hebben. Als nu BTW moetworden afgedragen, betekent dit defacto dat de honorering van dezediensten wordt verlaagd. De NZa zietin dat dit niet de bedoeling van dezewetswijziging is. Verwacht wordtdat op korte termijn een geëigendemaatregel tot stand zal komen.Hierover wordt snel bericht gegeven.

Niet-limitatieve lijstOp www.orde.nl is een niet-limita-tieve lijst van zowel vrijgestelde alsniet-vrijgestelde diensten opgenomen,die de reikwijdte van de wijzigingengoed illustreert. Verder is van belangdat er slechts een vrijstelling kan zijnindien de dienst wordt verleend dooreen BIG-geregistreerde hulpverlener.■

Per 1 januari 2008 heeft de staatssecretaris vanFinanciën een aantal besluiten ingetrokken opgrond waarvan onder andere voor medisch specia-listen vrijstelling van BTW-plicht gold. Vervolgensheeft de Orde, samen met NVZ, NFU en ZKN(Zelfstandige Klinieken Nederland), begeleid door Ernst & Young en Price waterhouse Coopers,overleg gehad met het ministerie van Financiënom deze wetswijziging meer geconcretiseerd tekrijgen via een zogeheten beleidsbesluit. Mediomaart 2008 is dit beleidsbesluit bekend gewordenen kon de Orde dit voorzien van een nadere toelichting op de website plaatsen.

5935_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 02-04-2008 11:01 Pagina 14

Page 15: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

15

V R I J B E R O E P

DBC-pakket met ingangsdatum 1 april 2008 goedgekeurd door NZa

Hoewel de Orde op hoofdlijnenpositief is over het aprilpakket,heeft zij in het technisch overleg met de NZa enkele kritische kant -tekeningen geplaatst:• Ofschoon een groot aantal PM-

punten is opgelost, resteren ernog diverse niet-opgeloste vraag-stukken. Het betreft hier de scopie-problematiek, de preoperatievescreening in het A-segment endiverse andere zaken. De Ordeheeft bepleit voor deze zaken zosnel mogelijk een pragmatischeoplossing te zoeken.

• Ten tweede heeft de Orde bijenkele specialismespecifieke wijzigingen een voorbehoudgemaakt, omdat de voor stellenniet zijn uitgewerkt conform de O

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

wens van de wetenschappelijkevereniging. De osteoporose-DBCis daar een voorbeeld van.

• Ten derde heeft de Orde metbetrekking tot de ondersteuner-compensatie van klinische chemieaangegeven dat over de bereke-ning van de hoogte van de onder -steunercompensatie nog verschilvan mening bestaat tussen de artsen klinische chemie en DBC-Onderhoud. Ten onrechte is geencompensatie meegenomen voorhet eerste kwartaal van 2008.

Handhaving overige percentagesBesloten is de percentages van deondersteunercompensatie van de

De audit op de normtijden isnoodzakelijk om na te gaan of de omzetting van de norm tijdenvan 2007 naar 2008 correct isverlopen, en het vertrouwen vande Orde en de wetenschappelijkeverenigingen in DBC-Onderhoudis hersteld. Dit mede in het lichtvan de toekomstige omzettingvan de normtijden door DBC-

Onderhoud in het kader van denieuwe productstructuur. De verwachting is dat de auditmedio april zal worden afgerond.De audit wordt uitgevoerd doorPricewaterhouse Coopers (PWC). De Orde is in overleg met de NZaen DBC-Onderhoud over de wijzewaarop de uitkomsten van deaudit worden verwerkt. ■

Audit normtijdenHalf februari 2008 hebben de wetenschappelijke verenigingende opzet en de onderzoeksvragen voor de audit op de normtijdenontvangen.

andere ondersteunende specia lis-men, te handhaven. De onder-steunercompensatie is bedoeld omde zogenaamde zwevende verrich-tingen te compen seren. Dit zijn ver-richtingen die door de lokaleziekenhuisinformatiesystemen nietaan de DBC’s worden gekoppeld.Voor deze omissie ontvangen deondersteunende specia lismen al vanaf2005 een onder steunercompensatiein het A-segment. De aanvankelijkgeplande herberekening is door hetontbreken van noodzakelijke datauit het DBC Informatiesysteem(DIS) niet doorgegaan. DBC- Onderhoud heeft aangegeven dat in de loop van 2008 opnieuw wordt gekeken naar een mogelijkeherberekening van de ondersteuner-compensatie. De Orde heeft geadviseerd om vanaf 2009 deondersteunercompensatie af teschaffen en net als in het B-segmentook in het A-segment de ruimte tekrijgen om lokaal onderhandelbarezorgprofielen af te spreken, zodatrecht wordt gedaan aan het principe‘loon naar werken’.

De complete inhoud van het april pakket,inclusief de technische tabellen, is tevinden op www.dbconderhoud.nl. ■

Op 4 maart 2008 is het zogeheten ‘aprilpakket’goedgekeurd door de raad van bestuur van de NZa.Conform eerdere bestuurlijke afspraken tussenOrde, NZa en DBC-Onder houd worden diverse wijzigingen per 1 april 2008 ingevoerd. De Orde is op hoofdlijnen tevreden over dit aprilpakket.Met name de ruimte voor specifieke toewijzing vande normtijd van de per 1 januari 2008 afgeschafteSEH DBC’s naar specifieke (groepen) DBC’s, hetdoorvoeren van de correctie van het effect van de declaratierichtlijn van juli 2007, het uitbreidenvan de top 40 DBC’s, de toekenning van een com-pen satie factor klinische chemie en het declarabel maken van enkele belangrijke PM-punten (zorg waarvoor geen declarabele DBC is),zijn zaken waar de Orde zich de afgelopen periode zeer hard voor heeft gemaakt.

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 15

Page 16: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

16

U M S / D E J O N G E O R D EO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

Orde en De Jonge Orde betrokken bijonderhandelingen CAO ZiekenhuizenDoor de samenwerkingsover-eenkomst met De Unie Zorg en Welzijn maakt de CAO-onderhandelaar voor de Orde en De Jonge Orde deel uit vande onderhandelingsdelegatieaan de CAO Z-tafel.

Verhelderend seminar CAO Ziekenhuizen voor aiosOp zaterdag 15 maart 2008 organiseerde De Jonge Orde in Karel V in Utrechteen seminar voor aios die geïnteresseerd zijn in de CAO-ontwikkelingen vooraios in de algemene ziekenhuizen. In 2007 kregen de acties van De Jonge Ordevoor ‘ORT in het UMC’ een enorme spin-off na een soortgelijk seminar.

Inmiddels heeft De Jonge Orde de ORT(onregelmatigheidstoeslag) in het onder-handelaarsakkoord CAO UMC 2008-2011daadwerkelijk kunnen realiseren. Tijdenshet seminar CAO Ziekenhuizen (CAO Z)werd de hoop uitgesproken dat er nu eenimpuls komt voor verbetering van de CAO Z voor aios.

SprekersDe secretaris van de Kamer Dienst verbandvan de Orde, mr. A.J. Taselaar, vertelde de aanwezigen over de geschiedenis van De Jonge Orde en de goede samenwerkingmet de Orde van Medisch Specialisten.CAO-onderhandelaar D. Hamaker gafdaarna uitleg over de overlegrondes enonderhandelingen voor een nieuwe cao in de algemene ziekenhuizen. Bestuurslidvan De Jonge Orde D.R. Buis gaf aan opwelke punten de CAO Z voor aios dient te worden verbeterd.

De Jonge Orde zoekt regio vertegen woordigersVice-voorzitter van De Jonge Orde W.G.G. Boza vertelde zijn zienswijze over het informeren van aios in de perifereziekenhuizen. De Jonge Orde heeft ervoorgekozen om regiovertegenwoordigers tebenoemen die de aios kunnen informerenover de vorderingen in het CAO-traject endie input verzamelen vanaf de werkvloer.De Jonge Orde zoekt nog een regio -vertegenwoordiger voor de regio NoordBrabant/Limburg en voor de regio Zuid-Holland/Zeeland. Werk je in één van deze regio’s en wil je meewerken aan eenbetere CAO Z? Neem dan contact op met De Jonge Orde. Stuur een e-mail [email protected]. ■

Door deze samenwerking hebben deleden van de Orde en De Jonge Ordede mogelijkheid om voorstellen in tedienen ter verbetering van de CAOZiekenhuizen (CAO Z). Een eersteresultaat van deze samenwerking isal zichtbaar in de voorstellenbrief,die de vakbonden aan de NVZ hebben verzonden.

OnderhandelingenDe onderhandelingen over de nieuweCAO Z verlopen moeizaam. Vandaardat de CAO-partijen hebben beslotenom het aantal overlegmomenten uitte breiden. De laatste onderhande-lingen staan nu gepland voor mei2008. Vooral de ouderenregelingenlijken een aanmerkelijk knelpunt tezijn aan de onderhandelingstafel. De vakbonden zijn van mening dathet gaat om bestaande rechten vanwerknemers, die niet zouden mogenvervallen. Het lijkt erop dat deNVZ meer de richting wenst te kiezen om deze regelingen, wellichtmet beperkte overgangsmaatregelen,geheel te laten vervallen.Opmerkelijk is dat de overige voor-stellen van de vakbonden nog steedsniet zijn besproken. Alles wijst er danook op dat deze CAO-onderhande-lingen wel eens zeer lang zoudenkunnen gaan duren. Daarbij is nietuitgesloten dat op het gebied van de ouderenregelingen vakbonden en NVZ lijnrecht tegenover elkaarkomen te staan.

Kijk voor meer informatie opwww.orde.nl of www.dejongeorde.nl. ■

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 16

Page 17: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

17

D E J O N G E O R D E

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

num

mer

2

Op grond van reacties bespreekt De Jonge Orde met de betrokken organisaties op welkewijze problemen kunnen worden voorkomen. Aios kunnen problemen anoniem bij het‘Aios Meldpunt!’ aangeven. Met de gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan. Indien gewenstkunnen de meldingen worden afgehandeld door de juristen van de Orde.

ContactProblemen kunnen anoniem worden gemeld bij het ‘Aios Meldpunt!’ via [email protected] of (030) 28 23 652. ■

Uitbreiding doelstelling ‘Aios Meldpunt!’Het ‘Aios Meldpunt!’ van De Jonge Orde is in het leven geroepen voor aios dieproblemen ervaren in hun opleiding. Daarbij kan het gaan om belemme ringen in de uitvoering van het door aios gewenste opleidingsplan, werkdruk, te ruimearbeidstijden, verkeerde roosters, onvoldoende supervisie/bereikbaarheid van de opleider(s), een moeizame relatie met de opleider(s) of de positie van de aiosin het ziekenhuis. Ook kan melding worden gemaakt van de werkomstandig hedenin het ziekenhuis, die tot fouten (zouden kunnen) leiden.

Wensen van de aios voor deCAO ZiekenhuizenNaar aanleiding van de reacties op de nieuws-brief ‘Wat wens jij van De Jonge Orde in 2008?’ en meldingen op het ‘Aios Meldpunt!’ is een lijstopgesteld van de wensen van de aios voor de CAO Ziekenhuizen (CAO Z).

Uitbreiding van de aios-schaal met 3 periodiekenHet bestuur van De Jonge

Orde stelt voor de salarisschaal van de aios aan de bovenkant uit te breiden met 3 periodieken. Er isgekozen voor meer periodiekenomdat steeds meer aios promotie -onderzoek doen en/of parttime werken met verlenging van de opleiding. Dit houdt in dat eensteeds groter deel van een arbeids -leven als aios wordt doorgebracht.Een daarbij passende toename vanhet aantal periodieken is reëel.

Onregelmatigheidstoeslag op basis van uurloonDe onregelmatigheidstoeslag

dient over het daadwerkelijke salariste worden berekend in plaats vanover inpassingnummer 19 (ipnr. 19= € 2.021,-).

Verbetering in de vergoe -dingen- en compensatie rege -lingen voor bereikbaar heids-

en aanwezigheidsdienstenHet bestuur van De Jonge Ordewenst uit te gaan van een volledigevergoeding in geld op basis van heteigen salaris.

Duidelijkere definitie opleidingsmomentenDe afspraak tussen aios

en opleiders over waar opleidings-momenten liggen, dient schriftelijkte worden vastgesteld. Bij opstellingvan de werktijdregelingen (38 uur +10 uur) dient deze afspraak in acht te worden genomen.

Uitbreiding op relevantewerk ervaring als artsHet bestuur van De Jonge

Orde stelt voor dat aan het huidigeartikel 7.3.1 lid 4 CAO Z de volgende bepaling wordt toegevoegd:“Werkzaam als onderzoeker, in eengeneeskundig wetenschappelijkonderzoek, binnen het kader vaneen dienstverband”.

Afschaffen aanloopschaalaniosAnios die werk verrichten,

zoals gedefinieerd als relevante werk-ervaring in artikel 7.3.1 lid 4 CAO Z,dienen direct te starten in aiosschaal0 in plaats van aanloopschaal 64.

Vooroverleg ter voorbereidingop de onderhandelingen voor de CAO Z Ter voorbereiding op de CAO Zvond begin 2008 vooroverleg plaatstussen de deelnemende werknemers-organisaties om te onderzoeken ofer tot een gezamenlijke inzet konworden gekomen. Bij dit overleg is een groot aantal wensen van De Jonge Orde overgenomen in hetgezamenlijke voorstellenpakket voorde komende onderhandelingen. Dit betekent concreet dat er steun isvan de andere bonden voor verbete-ringen in de arbeidsvoorwaardenvoor aios, zoals aangedragen doorDe Jonge Orde. Wel moet wordenaangemerkt dat wens nummer 2(onregelmatigheidstoeslag op basisvan uurloon) niet volledig is gehono-reerd. Dit voorstel is afgezwakt doorde maximumgrens van inpassing-nummer 19 te verhogen naar inpas-singnummer 24 (€ 2.369,-) in plaatsvan het daadwerkelijke salaris.Evenmin is er draagvlak om de aan-loopschaal voor anios af te schaffen.Het bestuur van De Jonge Orde blijfthameren op de niet vervulde wensen,omdat aios aangeven dat dit belang-rijke punten voor verbetering zijn.

Samen staan we sterk De resultaten bij de CAO UMCacties hebben laten zien dat aioszeker invloed hebben op de CAO-onderhandelingen. Samen staan westerk! Steun de continue inzet vanDe Jonge Orde voor verbeteringenvan de arbeidsvoorwaarden voor aiosen maak je collega lid van De JongeOrde. Overtuig hem of haar van hetbelang van samenwerking en hetbelang van ledengroei van De JongeOrde. Immers hoe meer leden, hoeluider de stem van de aios.

Lid worden van De Jonge Orde loont!Kijk voor meer informatie opwww.dejongeorde.nl. ■

1

2

3

4

5

6

[email protected](030) 28 23 652

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 17

Page 18: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

18

D E J O N G E O R D EO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

De Jonge Orde in trek bij carrièrebeurs

In het kader van de actie ‘Laat je lichtschijnen op De Jonge Orde’ kregenbezoekers van de De Jonge Orde-stand een gratis ooglampje. Een aan -tal bestuursleden van De Jonge Ordewas aanwezig om de bezoekers ietsover De Jonge Orde te vertellen.

Op zaterdag 16 februari 2008 organiseerde de KNMG voor het eerst de nationale carrièrebeurs ‘Reis door Carrièreland’. De inschrijving werd bij 800 aanmeldingengesloten, wat leidde tot een groot aantal teleurgestelde geïnteresseerden. De standvan De Jonge Orde werd op deze carrière beurs goed bezocht.

Job Valley en OpleidingencityNaast het bezoeken van allerleiworkshops, konden de deelnemersstruinen door Job Valley, informatieopdoen in Opleidingencity, een CV-check laten doen, een praatjemaken bij de andere stands of een

modeshow bijwonen. Een bezoekervatte de dag als volgt samen: “Ik benerg enthousiast over deze dag. Er komen veel leuke onder werpenaan bod en vooral de workshopsvind ik erg leuk. Het is ook erg nuttig; alle specia lismen zijn hiervertegenwoordigd. Het is een goedinitiatief.”

Kijk op www.knmgcarrierebeurs.nlvoor meer foto’s van deze dag. ■

Foto

’s: H

ans O

ostr

um fo

togr

afie

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 18

Page 19: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

19

K N M G

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

KNMG: patiënten moeten voorkeur voorarts/medisch specialist tijdig aangevenArtsen/medisch specialisten/instellingen behoevenalleen aan het verzoek om een mannelijke ofvrouwelijke zorgverlener te voldoen als de patiëntdit tijdig (bij het maken van de afspraak) aangeeft.Komt de patiënt pas tijdens het bezoek met eenvoorkeur voor een man of vrouw als zorgverlener,dan behoeft aan het verzoek van de patiënt geengehoor te worden gegeven. In spoedsituatiesheeft de patiënt in principe geen keuze en dientde patiënt gebruik te maken van de beschikbarearts/medisch specialist. Het recht op vrije artsen-keuze is dus niet onbeperkt.

Onder artsen/medisch specialistenen in de samenleving is discussieontstaan over het recht op vrije artsenkeuze naar aanleiding van desituatie, waarin (begeleiders van)sommige moslima’s de hulp van eenmannelijke arts/medisch specialistweigeren. Om artsen/medisch specialisten/instellingen handvatten

te geven hoe zij met een dergelijkevraag om kunnen gaan, heeft deKNMG over dit onderwerp eenstandpunt opgesteld.

VoorkeurDe enige voorkeur waar mogelijkrekening mee kan worden gehoudenis sekse. Artsen/medisch specialisten/instellingen gaan niet in op wensenvan patiënten om door een hulp -verlener te worden geholpen die aanandere kenmerken voldoet (zoalseen bepaalde seksuele geaardheid,huidskleur, politieke gezindheid ofgodsdienst). Het staat de patiëntoverigens wel vrij om de toegewezenbehandelaar te weigeren.

SpoedsituatiesOok in spoedsituaties heeft de patiëntechter het recht de toegewezenbehandelaar te weigeren, zelfs als dit

consequenties heeft voor de eigengezondheidstoestand. Uitzonderingis de situatie van een vrouw tijdensde bevalling. In dat geval mag de opdat moment beschikbare arts/medischspecialist zo nodig tegen de wil vande vrouw in maatregelen nemen omernstige schade of de dood van hetkind te voorkomen.Veel problemen kunnen wordenvoorkomen als de patiënt de voor-keur voor een bepaalde zorgverlenertijdig kenbaar maakt. In spoed -eisende situaties zal dit doorgaansniet mogelijk zijn. In deze situatieszal de patiënt en eventueel diensnaasten daarom duidelijk wordengemaakt dat aan de wens geengehoor kan worden gegeven. In de praktijk gaan de meestepatiënten in deze situaties alsnogakkoord met de hen voorgesteldebehandelaar. ■

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 19

Page 20: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

‘Patiënt op 1’krant

Met veel genoegen biedt hetConsortium Sneller Beter pijler 3mede namens de projectgroepPatiëntenparticipatie u de ‘Patiëntop 1’ krant aan. Een krant dievoor alle zorgprofessionals, maarook voor de receptionist van uwziekenhuis en voor uw cliënten-raad interessant is om te lezen.De krant biedt volop informatie,tips en trucs om patiëntgericht-heid in uw ziekenhuis vorm tegeven. Kortom een krant die veel aandacht in uw zieken huisverdient. Het Consortium SnellerBeter pijler 3 wenst u veel lees-plezier, maar bovenal heel veelpatiëntenparticipatie en patiënt -tevredenheid in uw ziekenhuis.

De ‘Patiënt op 1’ krant is digitaalbeschikbaar op www.orde.nl. ■

In ziekenhuizen wordt nogsteeds elke dag hard gewerktaan het verbeteren van dekwaliteit, onder meer in hetlandelijke programma SnellerBeter. Steeds vaker betrekkenzij hierbij patiënten, maar datkan uiteraard nog veel vakeren beter. Zij zijn tenslotte de gebruikers van de zorg. Deze patiënten, samen metfamilie en vrienden, zijn uw‘marketing spreekbuis’, helpenu bij het onderscheiden vanuw ziekenhuis en zijn bovenaluw belangrijkste (potentiële)klanten.

20

K W A L I T E I TO

rden

ieuw

s •

apri

l 20

08•

num

mer

2

Het Veiligheidsprogramma richt zichop het reduceren van de potentieelvermijdbare schade met 50% aande hand van 10 thema’s, waaronderterugdringen van ziekenhuisinfecties,verminderen van en behandelen vansepsis, vroegtijdig herkennen vanpatiënten met bedreigde vitale func-ties en terugdringen van medicatie-gerelateerde fouten (overdracht inhet bijzonder). Daarnaast wordt in2008 gewerkt aan het verder invoe-ren van het VMS in alle Nederlandseziekenhuizen. Met een dergelijk systeem werken ziekenhuizen, ver-pleegkundigen en medisch specialis-ten op systematische wijze aan deaantoonbare verbetering van veilig-heid en kwaliteit van zorg.

Initiatief ‘Voorkom schade, werk veilig’ is eeninitiatief van de Orde, NVZ, V&VN

Medisch specialisten, verpleegkundigen en zieken-huizen hebben in 2 startbijeen komsten op 4 februarien 12 maart 2008 het Veilig heids programma‘Voorkom schade, werk veilig’ officieel gepresen-teerd. Doel van dit programma is de potentieelvermijdbare schade in zieken huizen per 2012 tehalveren. Het programma omvat 10 thema’s voorde verbetering van de veiligheid in ziekenhuizenen de invoering van een veiligheidsmanagement -systeem (VMS) in Nederlandse ziekenhuizen.

en LEVV. De ontwikkeling van het VMS is een initiatief van NVZ, Orde en LEVV. Introductie hiervanwas een van de aanbevelingen uithet Sneller Beter rapport ‘Hier werk je veilig of je werkt hier niet’ van Shell-president ir. R. Willems.

Op 12 juni 2007 committeerden dezepartijen zich in een overeenkomstmet minister Klink van VWS om in2012 de potentieel vermijdbareschade en sterfte van patiënten tenopzichte van het niveau van 2004 met50% te reduceren. De uitkomstenvan het Nivel/EMGO onderzoek in opdracht van de Orde naar poten-tieel vermijdbare schade en sterftein ziekenhuizen (voorjaar 2007)benadrukten het belang van continueaandacht voor verbetering vanpatiëntveiligheid. Onder meer deconclusies uit dit rapport leidden in juni 2007 tot de samenwerkings-afspraken met de minister van VWS.

Ziekenhuizen kunnen zich aanmeldenvoor het veiligheidsprogramma via dewebsite www.vmszorg.nl.

Ziekenhuizen kunnen daarbij rekenenop ondersteuning bij de invoering van het VMS en bij de uitwerking ende uitvoering van de 10 thema’s voor verbetering van patiëntveiligheid. ■

Veiligheidsprogramma ziekenhuizen officieelvan start

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 20

Page 21: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

21

L E D E N S E R V I C E

Ord

enie

uws

•ap

ril

2008

•nu

mm

er 2

AlgemeneLedenvergadering Donderdag 3 juli 2008 in Domus Medica te Utrecht.Aanvang 19.15 uur.De agenda van de 44e Algemene Ledenvergaderingvan de Orde van Medisch Specialisten zal te zijnertijd worden geplaatst op www.orde.nl en inMedisch Contact. ■

In april 2008 verschijnt het nieuwe Orde-Vademecum. Deze wordt gratis

thuisbezorgd bij alle praktiserende ledenvan de Orde. Als boek of als cd-rom,

afhankelijk van wat u heeft aan -gegeven. Het Vade mecum 2008

wordt tevens geplaatst op de besloten delen van www.orde.nl.

De indeling van het Vade mecumsluit aan bij de menu structuur

van de website, die binnenkortgeheel wordt vernieuwd. ■

Plaatsen beschikbaar in cursussen SMMS

Gezondheidsrecht biedt een inleidingin het medisch aansprakelijkheids-recht in al zijn vormen en is bedoeldom de vaardigheid in de omgang met het juridisch instrumentariumte vergroten. De cursus is bestemdvoor alle medisch specialisten. Cursusdata: dinsdag 3 en woensdag 4 juni 2008Locatie: conferentieoord Utrecht of omgeving

Wegens de grote belangstelling voor Management van maatschap/vakgroep/afdeling in april, is innovember 2008 een extra cursusgepland. De cursus biedt een inleidingin het medisch management opafdelingsniveau en is daarom ideaalals basiscursus voor (startende)medisch managers.Cursusdata: donderdag 27 en vrijdag28 november 2008Locatie: conferentieoord Utrecht of omgeving

Intervisiegroep voor stafvoorzittersis bedoeld om stafvoorzitters eengerichte bijscholing te bieden. De 8bijeenkomsten van ‘Intervisiegroepvoor stafvoorzitters’ vinden alleplaats op een donderdagavond van19.00-21.30 uur.

In 2008 is een nieuwe reeks cursussen van het Erasmus-Orde Medisch ManagementProgramma gestart. In een aantal van deze cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar.

Cursusdata: 8 mei, 5 juni, 3 juli, 4 september, 2 oktober, 30 oktober, 4 december 2008 en 15 januari 2009Locatie: Domus Medica, Utrecht

Ziekenhuis in de markt is zowelbedoeld voor stafbestuursleden alsvoor overige geïnteresseerden die zichwillen verdiepen in de consequentiesvan marktwerking voor de positievan hun maatschap/vakgroep. Cursusdata: maandag 9 en dinsdag 10 juni 2008Locatie: conferentieoord Utrecht ofomgeving

Speciaal voor aios in de eindfasevan hun opleiding worden in juni en december 2008 tweedaagse cursussen georganiseerd: Basis cursusziekenhuismanagement voor aios.Na afloop weten de deelnemers hoe zij moeten handelen binnen decontext van de organisatie en hetbeleidsproces van het ziekenhuis en haar omgeving, om tot een zooptimaal mogelijke inrichting vanhun eigen patiëntenzorg te komen.Cursusdata: woensdag 11 en 18 juni of woensdag 3 en 10 december 2008Locatie: SPMS, Landgoed ‘De Breul’, Zeist

InformatieHet complete cursusaanbod van2008 staat op www.orde.nl.

De bijbehorende brochure is opaanvraag te verkrijgen bij mevrouwA. van Amerongen-Brouwer: (030) 28 23 653 of [email protected] is mogelijk viawww.orde.nl.

De Stichting ManagementscholingMedische Specialisten (SMMS) biedt sinds 1990 het Erasmus-Orde Medisch Management Programma aan.Dit programma omvat cursussen voorallerlei aspecten van het management,speciaal bestemd voor medisch specia-listen. De SMMS is een samenwer-kingsverband tussen het iBMG van hetErasmus MC en de Orde. ■

Vademecum 2008

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 21

Page 22: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Bent u ook de medisch specialist van

morgen? Bent u trots op wat u nu

doet en hoe u nu leeft? Durft u de

confrontatie aan om keuzes te maken?

Staat u wel eens stil bij uzelf om het

beste uit uzelf naar boven te laten

komen? Veel mensen werken volgens

een vast patroon. Dat is efficiënt,

maar niet altijd even inspirerend.

In Ordenieuws 4 (2007) heeft u

meer kunnen lezen over persoonlijke

ontwikkeling. De basis hier van ligt in

het verkrijgen van inzicht in het eigen

handelen en de effecten daarvan

op de omgeving. De volgende stap

bij het beste uit jezelf halen, is het

doorbreken van oude gewoontes en

het richten op de mogelijk heden in

de toekomst.

Vaak zijn uw mogelijkheden veel

groter dan uzelf voor mogelijk had

gehouden en bezit u meer kwali teiten

dan u denkt. U bent zelf de bron van

alle mogelijk heden! Wees ervan

bewust dat u altijd keuzes maakt.

Door uw eigen denk- gevoelskader

en actiebereidheid te verruimen,

kunt u ontdekken dat uw schijnbaar

onmogelijke ambities en doelen toch

haalbaar zijn. Niet alleen voor uzelf,

maar ook voor uw omgeving.

Ervaringen vertellen ons dat medisch

specialisten vooral problemen hebben

met conflicten en relatieproblemen,

zowel zakelijk als privé (wist u dat

ruim 60% van deze problemen het

functioneren matig, ernstig tot zeer

ernstig beïnvloedt?). Oorzaken van

deze pro blemen liggen vaak in het

maken van verkeerde keuzes en het

onvoldoende gebruik maken van de

persoonlijke kwaliteiten. Door uw

kaders te verruimen en stil te staan

bij uw mogelijkheden, kunt u deze

problemen beter handelen. En: is er

vaak geen sprake van een probleem!

Counseling is zeer geschikt voor

het vergroten van uw persoon lijke

effec tiviteit. Het kan u ondersteunen

bij het verdiepen van relaties, het

maken van keuzes, het veranderen

van uw levensstijl, het verhelderen

van conflicten etc. Counseling is www.movir.nl

15% conflicten

12% familie / gezin

2% financieel / juridisch

13% loopbaan

2% management vaardigheden

20% overig

17% relatie

19% stress

Bron: ICAS, augustus 2007

Probleemgebieden medisch specialisten

Telefoon (030) 28 23 666 ofmail naar [email protected] Infodesk van de Orde is het eerste aanspreekpunt voor vragen over: • Alle producten en diensten van de Orde • De juridische, financiële en organisatorische

randvoorwaarden van de praktijkuitoefening. • Het kwaliteitsbeleid medisch specialisten• Het lidmaatschap van de Orde

Infodesk Voor het beantwoorden van devragen beschikken onze Infodesk -medewerkers over een kennis -database, een uitgebreide juridischebibliotheek, parate kennis en eendosis gezond verstand. Indien uwvraag een meer gespecialiseerdebenadering vraagt, dan wordtdeze doorgeleid naar één van onze bureaumedewerkers.

Een krachtige en succesvolle persoonlijkheidtoekomstgericht en maakt gebruik

van uw persoon lijke kwaliteiten.

Bent u verzekerd bij Movir, dan kunt

u kosteloos gebruik maken van de

telefonische counseling van ICAS.

24 uur per dag, 7 dagen per week.

5371_Ordenieuws_6.qxp:Ordenieuws 01-04-2008 15:02 Pagina 22

Page 23: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Kleur: fc1000-20-8000-0345 Ordenieuws 2008-61000-20-8000-0342 Ordenieuws 2008-51000 20 8000 0344 O d i 2008 4

En wat verwacht ú van het leven?

Een vader. En een kind. Twee unieke mensen, met allebei een eigen toekomstverwachting. Net als

iedereen hopen ze dat hun leven zo onbezorgd en zo prettig mogelijk blijft. Oud worden in geluk

en gezondheid. Willen we dat niet allemaal? De werkelijkheid is soms anders. Helaas verstoren

ziektes onze dromen. Gelukkig ontdekken we tegenwoordig steeds meer geneesmiddelen die

de verwachting weer helpen waarmaken. Om daar een belangrijke bijdrage aan te leveren

concentreert Bristol-Myers Squibb zich met haar geneesmiddelenonderzoek op een aantal

levensbedreigende aandoeningen, zoals kanker, HIV/AIDS, schizofrenie, suikerziekte, Alzheimer,

hart- en vaatziekten, leverziekten, reuma en orgaantransplantatie. We zijn wereldwijd actief

en in staat om steeds weer nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Hierdoor zien mensen hun

diepste wens en verwachting werkelijkheid worden: gezond blijven, beter worden, langer leven.

Herkent u zich in onze missie en wenst u meer informatie over ons bedrijf? Kijk dan op onze

website: www.b-ms.nl. Bristol-Myers Squibb, Postbus 514, 3440 AM Woerden, tel. (0348) 574 222.

1_1_stA4_fc_A.indd 1 01-04-2008 12:31:45

Page 24: Ordenieuws, nummer 2, april 2008

Kleur: fc1000-20-8000-0081 Ordenieuws 2008/41000-20-8000-0080 Ordenieuws 2008/3

Diabetes heeft vele gezichtenMensen met diabetes zijn allemaal verschillend: jong, oud, dik, dun, zwanger. Allemaal hebben ze hun eigen oorzaken, gevolgen, behoeften en wensen.

Lilly zet zich sinds 1923 in voor deze mensen, door onderzoek, door ontwikkeling van medicijnen en hulpmiddelen en door ondersteuning van gezondheidsprogramma’s ter beperking en preventie van diabetes.

Voor informatie over diabetes, kijk op www.lillydiabetes.nlVoor vragen over uw gezondheid, ga naar uw arts.

www.lillydiabetes.nl

4360410/01/3530

1_1_stA4_fc_A.indd 1 01-04-2008 12:28:49